FOK! Wat een weer: buien weten van geen wijken

weerbanner (Foto: FOK.nl)Mogge!

De buienkaravaan draait op volle toeren. Gisteravond en vannacht was er met name in het zuiden sprake van behoorlijk intensieve regenval met ook onweer en plaatselijk zo'n 25 mm regen. 

Vanochtend scheen op veel plekken de zon en was het even droog. Lang duurde dat allemaal niet, want een eerste actieve bui ontstond op de grens van Brabant en Zuid-Holland en trok daarna over een groot deel van het land. Deze bui groeide uiteindelijk uit tot een kleine Squall-line. Het onweerde er behoorlijk op en er viel ook behoorlijk wat regen uit. Dit complex heeft er de hele middag over gedaan om uiteindelijk in het noorden te belanden. Ik heb echter wel een heldendaad verricht. Collega DJMO was aan het wandelen en dankzij uw weerman kon zij op tijd een schuilplaats vinden.  

Vervolgens trokken er nieuwe buien het land binnen en ook dit hele gebeuren is nu bezig op een trektocht door ons land. In eerste instantie kwam daar ook onweer bij voor, maar ik heb hier in Haarlem tot nu toe nog niks gehoord helaas. Er valt een gezapig regentje, maar dat maakt beslist geen indruk. 

Toch wil dat niet zeggen dat dat elders ook zo is of zal gebeuren. Ik verwacht dat er verspreid in het land de komende uren nog best wel eens pittige buien kunnen vallen. Je moet alleen net goed zitten. Plaatselijk valt flink wat regen of komen er flinke windstoten voor.

In de loop van de avond moeten de meeste buien dan het land gaan verlaten en dan zal het even droog worden. Ook nu duurt dat niet lang, want wederom zijn nieuwe buien onderweg. Die komen dan vannacht aan wal. Ik denk dat het zwaartepunt wel in de kustprovincies komt te liggen met opnieuw kans op onweer en een bak water. In de rest van het land lijken de buien dan minder actief te worden en in het zuidoosten zou het wel eens op veel plaatsen droog kunnen blijven.

Morgenochtend is het dan van hetzelfde laken een pak. Buien die zich gaan uitbreiden vanuit westen naar het binnenland toe. De kans op onweer blijft aanwezig. Ik denk wel dat de buien minder actief zullen zijn en ook minder in aantal. Het blijft echter zeker niet droog. In de middag breekt in het westen de zon geleidelijk aan door en zullen de meeste buien hun biezen wel hebben gepakt.

De bedoeling is dat de maxima rond de 21 graden komen te ligggen, maar je zag het vandaag ook dat als het even goed opklaart dan kan er zomaar één of twee graden bijkomen. De wind is zuidwestelijk en is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan zee. In de loop van de avond zal de wind iets gaan afzwakken.

Maandag doen we dit nog eens dunnetjes over.  

Tot morgen!  

Bui in het midden van het land (Foto: DJMO)
DJMO was vandaag op buienjacht en dat is gelukt. In de omgeving van Naarden. Gelukkig kon ik haar redden.   (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.