Noord-Korea getroffen door overstromingen

Ongeveer 5.000 mensen zijn geëvacueerd in Noord-Korea vanwege ernstige overstromingen. Zoals de staatsomroep KCTV meldde, werden meer dan duizend huizen verwoest na hevige regenval en kwamen grote delen van de landbouwgrond in de provincie South Hamgyong in het oosten van het land onder water te staan.

Op bewakingscamera-opnamen van het station waren huizen te zien waar het water tot aan de daken stond. Bruggen werden beschadigd en "honderden hectaren landbouwgrond" kwamen onder water te staan toen de rivierdijken het begaven, aldus KCTV.

Nu de bodem al verzadigd is, kan meer regenval nog meer schade aanrichten, zegt Ri Yong Nam, plaatsvervangend hoofd van het weerbureau van Noord-Korea. "We verwachten zware regenval in verschillende regio's, vooral aan de oostkust, tegen 10 augustus", zei Ri. De Noord-Koreaanse president Kim Jong Un benadrukte dat "alle sectoren en eenheden" maatregelen moeten nemen om "natuurrampen in de toekomst te voorkomen", volgens het dagblad Rodong Sinmun.

Natuurrampen hebben een grote impact op het geïsoleerde land vanwege de gebrekkige infrastructuur. Bovendien heeft ontbossing het land kwetsbaar gemaakt voor overstromingen. Een reeks tyfoons veroorzaakte afgelopen zomer ook overstromingen die landbouwgrond beschadigden en duizenden huizen verwoestten.

In juni gaf Noord-Korea toe dat het land worstelde met een voedselcrisis. Staatshoofd Kim zei destijds dat de voedselvoorziening van het land "onder steeds meer druk" staat door de aanhoudende tyfoons. Vorige maand voorspelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN dat het totaal verarmde Noord-Korea dit jaar te maken zou kunnen krijgen met een voedseltekort van ongeveer 860.000 ton. Noord-Korea heeft zich in de nasleep van de coronapandemie volledig geïsoleerd om zich tegen het virus te beschermen. Zelfs de handel met Peking - de economische levensader van het land - is tot een minimum beperkt.