10 gewonden bij steekpartij Tokio; dader wilde doden zodra hij een gelukkige vrouw zag

Tien mensen raakten gewond bij een mesaanval op een trein in Tokio. Eén vrouw liep ernstig rugletsel op bij de steekpartij in een trein in het westen van de Japanse hoofdstad. De dader vluchtte in eerste instantie, maar werd later gearresteerd, volgens berichten in de media. 

De treinmaatschappij liet op zijn website weten dat sommige verbindingen waren onderbroken door een "aanval in een wagon". In de trein zijn een mes en een mobiele telefoon, die naar verluidt van de dader zouden zijn geweest, in beslag genomen.

De 36-jarige verdachte Yusuke S. is bewust op deze lijn gestapt, hij had in de middag boodschappen gedaan in een supermarkt waar hij onenigheid kreeg met een medewerkster. "Ik werd boos op de vrouwelijke bediende en kreeg zin om te moorden. Maar omdat de winkel inmiddels gesloten was, wilde ik mensen in de trein in plaats daarvan doden." verklaarde de verdachte. "Er zijn maar weinig stations waar gestopt wordt zodat je onderweg niet kunt ontsnappen. Ik mikte op hoge snelheid." gaf de dader aan. De Metropolitan Police Department onderzoekt de details van de verklaring maar heeft duidelijk dat de verdachte veel slachtoffers wilde maken. De verdachte erkende alle beschuldigingen; "Het is geen vergissing dat ik een vrouw heb neergestoken die in de treinwagon zat omdat ik haar wilde vermoorden." Verder verklaarde hij: "Ongeveer zes jaar geleden voelde ik voor het eerst dat ik vrouwen wilde vermoorden die er gelukkig uitzagen."

Volgens de politie ging Yusuke van het Keio Yomiuri Land Station, dat het dichtst bij zijn huis is, naar het Noborito Station en stapte daar over op de Rapid Express op weg naar Shinjuku op de Odakyu-lijn.

De eerste treinwagon waarin hij stapte was de vijfde wagon vanaf het begin. Onmiddellijk stapte hij door naar de vierde wagon, en stak in de rug van een 20-jarige studente  die hierdoor ernstig gewond raakte, hierna stak hij snel achter elkaar nog drie passagiers met zijn mes.

Terwijl hij in de wagon rondliep en hij met het mes zwaaide, raakten nog eens zes passagiers gewond. Daarna brak het handvat van het mes af, de dader gooide het mes weg en liep door naar de 3e wagon. Daar pakte Yusuke frituurolie, die hij op de vloer van het voertuig gooide en probeerde aan te steken met een grote aansteker, wat mislukte.

Hij liep hierop naar de tweede wagon, toen de trein een noodstop maakte. Toen passagiers de deur van de wagon openden om te ontsnappen, ging de verdachte ook naar buiten en gooide zijn smartphone naar de passagiers en maakte zich uit de voeten.

De verdachte liep later een supermarkt binnen en vertelde het personeel dat hij "de verdachte was in het incident dat door de nieuwsmedia werd gemeld" en geen zin meer had om te vluchten.

De verdachte had voor de aanval naast een koksmes, frituurolie en een grote aansteker ook een schaar als reserve meegenomen.

Uit de verklaringen van de aangehouden verdachte en ooggetuigen heeft de politie het incident in kaart kunnen brengen

Negen van de tien gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling van hun steekwonden.

Dergelijke gewelddaden zijn uiterst zeldzaam in Japan. Momenteel zijn de veiligheidstroepen in de hoofdstad Tokio alert vanwege de huidige Olympische Spelen.

Onderstaande video is gemaakt in de buurt van de ticketpoort van Soshigaya-Okura Station op de Odakyu-lijn rond 21.30 uur op de 6e. Voor de toegangspoort staat een regellijn en je kunt zien hoe een gewonde op een brancard weg wordt gedragen.