FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 augustus 2021

Nibud adviseert 18.250 euro spaargeld aan te houden als geldbuffer

Auto kapot, een onverwacht hoge energierekening of je mobiel stukgevallen. Iedereen wordt wel eens overvallen door een hoge uitgave door tegenslag. Het is dan handig om wat geld achter de hand te hebben. Alleen hoe groot moet deze buffer zijn? Nibud en gedragseconoom en hoogleraar Esther-Mirjam Sent leggen uit. Lees verder bij het AD.

Petitie tegen zonneparken in Overijssel heeft al meer dan 4000 ondertekeningen

De Groep inwoners Overijssel is een petitie gestart  om de lokale en provinciale overheden van Overijssel af te laten zien van zonneparken op vruchtbare landbouwgrond.

De oproep van deze groep luidt als volgt:

"De Regionale Energie Strategie (RES) dreigt desastreuze gevolgen te hebben voor onze buitengebieden in Overijssel. Met grote zonneparken lijken onze lokale en provinciale overheden, lange halen, snel thuis te willen zijn. Onderliggend beleid is ondoordacht en wordt geschreven om het projectontwikkelaars zo makkelijk mogelijk te maken. Het platteland met zijn groene rust en ruimte wordt vernield en de leefbaarheid en kwaliteit van het landelijk gebied kapot gemaakt voor mens en dier. Stop de vernieling van ons platteland! Voor onze jeugd en onze toekomst."

Explosieve diarree zorgt voor stop uitbrengen glijbaanshow NBC

De Amerikaanse zender NBC stopt met de productie van de nieuwe waterglijbaanshow Ultimate Slip N’ Slide. Zo’n veertig crewleden liepen Giardiasis op, een ziekte veroorzaakt door een parasiet in de dunne darm. Volgens The Wrap werden veel medewerkers ziek met een ‘explosieve diarree’.

De serie werd in dit voorjaar aangekocht en zou eigenlijk direct na de Olympische Spelen van start gaan op NBC. In juni werden de opnames, met nog maar een week te gaan, stilgelegd vanwege de uitbraak van de ernstige darminfecties. Ondanks de 18 miljoen dollar die er al in de show gestoken zou zijn, heeft NBC nu toch besloten de stekker helemaal uit het project te trekken.

Random Pics van de Dag #383

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

MotoGP-debutant Martin wint Grand Prix van Oostenrijk met overmacht

De Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP heeft weer een nieuwe winnaar opgeleverd, alweer de zesde van dit seizoen. Op de Red Bull Ring was het een MotoGP-debutant die zijn enorme talent weer eens liet zien.

Met de Ducati's van Jorge Martin en Francesco Bagnaia voorop en de Yamaha van WK-leider Fabio Quartararo ernaast ging de race van start. Bagnaia pakte in de eerste bochten de leiding, voor Martin en Joan Mir, die Marc Marquez, Quartararo en Maverick Viñales achter zich aan had.

In de derde ronde ging het ineens fout: een forse vuurzee kwam in beeld, de motoren van Dani Pedrosa - met een wildcard bezig aan zijn eerste race sinds zijn afscheid in 2018 - en Lorenzo Savadori lagen in vlammen op te gaan. In no-time werd Savadori op een brancard weggedragen, terwijl Pedrosa gelukkig zelf op de been was en op pad ging richting pitstraat - uit beelden bleek dat Pedrosa was gevallen en Savadori er vermoedelijk op was geknald.

Een lange rodevlagsituatie volgde en nadat de boel eindelijk was opgeruimd - en Pedrosa en Savadori in orde bleken - konden we weer beginnen. Dat gebeurde wel met Viñales vanuit de pitstraat, want hij had zijn Yamaha af laten slaan. Jack Miller pakte bij de herstart de leiding, ook nu volgden Martin en Mir, duellerend om plek twee.

Bagnaia leverde flink wat plekken in, Marquez deed dat na een foutje ook. Nadat de boel een beetje tot rust was gekomen nam Martin de leiding en ook Mir ging langs Miller, die opgejaagd werd door Quartararo en Johann Zarco - Quartararo ging er vrij rap aan voorbij.

Met tien ronden te gaan moest Miller pushen om bij Quartararo te blijven en dus zicht te houden op het podium, maar daarbij ging het fout: hij ging iets te hard de bocht in en gleed onderuit. Voorin reed Martin nog altijd op kop, Mir had moeite om bij de Pramac-coureur in de buurt te blijven.

De wereldkampioen moest de zege met een paar ronden te gaan uit zijn hoofd zetten, Martin bleek té sterk. De jonge debutant, bezig aan pas zijn zesde MotoGP-race, bleef foutloos en pakte zijn allereerste overwinning ooit op het hoogste niveau, tevens de eerste Pramac-zege ooit. Mir werd tweede, Quartararo finishte op afstand als derde, voor Brad Binder, Takaaki Nakagami, Zarco, Alex Rins en Marc Marquez.

Bezzecchi wint Moto2-race Oostenrijk na fout Gardner

De Moto2-race op de Red Bull Ring in Oostenrijk heeft zondag niet heel veel spectaculair racen opgeleverd. De baan was nog een klein beetje vochtig, maar wel droog genoeg om op droogweerbanden te rijden.

Met Remy Gardner, Ai Ogura en Marco Bezzecchi op de eerste rij ging de race van start, waarbij Gardner de leiding af moest staan aan Bezzecchi. Raul Fernandez volgde de twee, met Aron Canet en Ogura in zijn kielzog.

Fernandez haakte rap af, Gardner en Canet sloegen een gaatje naar Bezzecchi, die op zijn beurt Ogura, Sam Lowes en Augusto Fernandez een stukje achter zich had rijden. Richting de slotfase van de race kreeg Ogura moeite om het tempo te volgen, terwijl Bezzecchi juist aansloot bij Gardner en Canet bij Ogura.

Met zes ronden te gaan schoot Gardner het grind in, maar hij bleef wel overeind en hield de schade nog enigszins beperkt tot plek vijf. Hij pakte Ogura nog wel terug, nadat de Japanner een long lap-penalty kreeg en zo zijn podiumplek verspeelde.

Bezzecchi reed ondertussen naar de overwinning, Canet en Fernandez vergezelden hem op het podium. Bo Bendsneyder reed ook mee en bolde als 23e over de meet.

Racistisch rotsblok eindelijk weg

In de jaren '20 van de vorige eeuw werden grote donkergekleurde rotsblokken ook wel 'n*ggerheads' genoemd. Zo ook een rotsblok dat op de campus van de Amerikaanse Universiteit van Winsconsin staat: Chamberlin Rock.

Het gesteente staat daar ter ere van een oud-directeur van de universiteit, Thomas Crowder Chamberlin. Deze man heeft verder niets fouts gedaan, voor zover nog bekend en onder voorbehoud want het was een blanke man, maar het is voornamelijk de bijnaam die zulke stenen in die tijd hadden.

Chamberlin onderzocht deposities van gletsjers en dit rotsblok leek de universiteit een mooi gebaar om deze onderzoeker vlak voor zijn dood nog te eren. Het zeldzame stuk steen kwam oorspronkelijk uit Canada en zou via gletsjers in Wisconsin zijn beland. De steen stond daar tot voor kort zonder enige problemen.

Totdat een journalist een oude krant vond waarin de steen als 'n*ggerhead' werd omschreven en die bijnaam in haar artikel benoemde. Toen waren de rapen gaar, dat wil zeggen, de spreekwoordelijke rapen, geen echte rapen natuurlijk, dat snap je. Zijn geen echte rapen die gaar waren, dat zijn spreekwóórdelijke rapen, is een uitdrukking, is een gezegde, is een manier om iets duidelijk te maken, is een gezegswijze. Maar geen echte rapen natuurlijk he dat snap je he. Geen echte rapen die gaar waren dat waren spreekwoordelijke rapen, die waren gaar, maar geen echte rapen natuurlijk, natuurlijk niet. Spreekwoordelijke rapen, die waren gaar, maar de echte rapen natuurlijk niet. Tuurlijk niet! Dachten jullie dat dat echte rapen zijn? Tuurlijk waren dat geen echte rapen, denk nu toch eens na! Dat kan toch helemaal niet! Echte rapen die gaar waren! Op zo'n moment?! Op zo'n moment?! Dat kan toch helemaal niet man!

Goed. De steen: het symbool van racisme.

Tijd voor genezing
Onderzoekers van de universiteit gingen daarna onmiddelijk op zoek naar bevestiging van de racistische steen en vonden....niets. Behalve dat leden van de racistische Ku Klux Klan aanwezig was bij de onthulling van de steen. Dat was genoeg.

Woordvoerder Juliana Bennett zei het als volgt. "Dit moment is voor de studenten, van vroeger en nu, die meedogenloos hebben gepleit voor de verwijdering van dit racistische monument," vertelde ze de Associated Press. "Dit is een moment voor alle BIPOC-studenten om opgelucht adem te halen, om trots te zijn op ons uithoudingsvermogen, en om te beginnen met genezen."

Chamberlin krijgt een ander monument en de steen? Die wordt afgesleept naar een landgoed vlakbij Lake Kegonsa.

FOK! Wat een weer: nog altijd van hetzelfde

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo! Hallo, hallo. Een driedubbele groet vanaf een andere kant

Wat was het raar de laatste dagen, er zou veel neerslag komen, maar toch kwam het niet. Of ja, het kwam wel, maar op andere plekken dan verwacht. Ook qua temperatuur leek het maar niks met een maximum van 21 afgelopen week. Maar toch heb ik veel warmere temperaturen mogen meemaken. Onder de 23 is het niet geweest, ook vandaag leek weer zo'n dag waarin er geen zomer te bekennen is.

Vanuit het zuidwesten kwam een buienband die toen het hier aan kwam, leek te groeien. Een rommel volgde met wat stugge regen. Daar bleef het bij. Maar dat is enkel bij mij. Wat brengt het weer voor de rest van Nederland? Momenteel trekt een buienband naar het oosten, in het binnenland zijn ook nog buien vanuit het zuidwesten. En hier blijft het niet bij, vanaf Zeeland komt ook nog een bui langs, trekkend naar het noordoosten.

De temperatuur zal vanavond en vannacht rond de 13 graden liggen, in het noordoosten kan er nog een uitwerpsel komen van wat zich nu in Zeeland of Utrecht en Flevoland bevind.

Morgen is het wederom treurnis, in het westen kan veel neerslag vallen en ook elders in het land is het huilen met de pet op. Ik had graag beter nieuws willen geven maar helaas, beter dan dit, wordt het niet.

DJMO was vandaag aan de wandel met een fijn zonnetje (Foto: DJMO)
DJMO was vandaag aan de wandel met een fijn zonnetje (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Lionel Messi in tranen bij aankondiging afscheid Barcelona

Lionel Messi was in tranen toen hij afscheid nam van FC Barcelona, maar zei dat hij nog geen beslissing heeft genomen over zijn toekomst. "Ik ben zo dankbaar voor de liefde die mensen me deze jaren hebben getoond", vertelde hij op een persconferentie ter gelegenheid van zijn vertrek.

De spits, die in huilen uitbarstte toen hij een staande ovatie kreeg, zei dat hij probeerde "zich met nederigheid en respect te gedragen, en ik hoop dat dit de herinnering is die van mij zal overblijven".

De 34-jarige Messi heeft zijn hele carrière bij Barcelona doorgebracht en doorliep de academie van de club voordat hij 672 doelpunten maakte in 778 optredens na zijn debuut in 2003.

De zesvoudig winnaar van de Ballon d'Or is sinds 1 juli officieel contractvrij nadat hij het niet eens was over de voorwaarden over een verlenging voordat zijn vorige contract bij Barcelona op 30 juni afliep.

De club kondigde aan dat Messi zou vertrekken omdat een nieuw contract niet kon plaatsvinden in overeenstemming met de financiële fair play-regels van de Spaanse competitie La Liga. Dit werd bevestigd door Messi, hij was akkoord met een loonsverlaging van 50% tijdens de onderhandelingen over een nieuwe deal, maar dit voldeed niet aan de eisen van La Liga.

Messi zei: "Ik hoop dat ik terug kan komen en op welke manier dan ook weer deel mag uitmaken van deze club en ze kan helpen om de beste ter wereld te worden."

Op de vraag hoe Barcelona het zonder hem zal doen, beschreef hij de club als "een van de beste teams ter wereld".

Hoewel hij zei dat PSG "één mogelijkheid" is voor de toekomst, voegde hij eraan toe dat hij nog niets getekend heeft. Hij zei: "Er zijn meerdere clubs geïnteresseerd." Messi noemde zijn vertrek bij Barcelona "het moeilijkste" moment uit zijn carrière.

Volgens de krant L'Equipe reist hij zondag naar Parijs voor medische tests met PSG later op de avond of vroeg op maandag.

De krant meldde dat ze dicht bij een overeenkomst waren, daarbij verwijzend naar Argentijnse bronnen.

Happy International Cat Day!

Geef je poezebeest een extra knuffel en een heerlijk hapje, vandaag is het International Cat Day!

Acosta in laatste bocht naar Moto3-winst Red Bull Ring

Op een vochtige Red Bull Ring in Oostenrijk hebben de jongelingen in de Moto3 zondag gestreden in de Grand Prix van Oostenrijk. Het grootste deel van de race was niet erg spannend, maar de ontknoping lag zoals wel vaker aan het eind.

De race ging officieel van start als natte race, maar echt regenen deed het op het moment van de start niet meer...een erg lastig verhaal wat betreft de bandenkeuze dus. Deniz Öncü startte in elk geval van poleposition, met Sergio Garcia en Romano Fenati naast zich...althans, dat was de bedoeling, maar de Turk moest vanaf de laatste plek starten: er werd te kort voor de race nog aan zijn motor gesleuteld.

Fenati kende de beste start, maar Garcia nam snel de leiding over en sloeg samen met Fenati en Pedro Acosta een gat op hun regenbanden. Jaume Masia, Izan Guevara en Ayumu Sasaki volgden, met achter hen een aantal rijders die vanuit het achterveld tien tot vijftien plekken gewonnen hadden - coureurs als Maximilian Kofler, Ryusei Yamanaka en diens teamgenoot Filip Salac, die de verongelukte Jason Dupasquier verving.

Fenati leek weinig vertrouwen te hebben en haakte af bij Garcia en Acosta, terwijl Masia en Sasaki niet ver achter hem reden. Acosta en Garcia reden ver weg bij de rest en duelleerden om de winst, waarbij het in de laatste bocht fout ging: Acosta haalde hem in, Garcia kwam op het natte gedeelte terecht en ging onderuit...maar raapte zijn motor snel genoeg op om alsnog als tweede over de finish te komen.

Ondertussen kreeg Fenati gezelschap van Masia, die lange tijd op weg leek naar plek drie. In de slotfase ging Fenati er echter toch weer onderdoor naar plek drie op het podium.

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 16

Vandaag was de zestiende en laatste dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Bij deze voor Nederland zeer succesvolle Olympische Spelen werden er ook op de slotdag weer drie medailles gewonnen. Er was een prachtige zilveren plak voor Abdi Nageeye op de marathon. Achter de Keniaan Eliud Kipchoge won hij sprint om de tweede plek en hielp hij zijn trainingsmaatje Bashir Abdi uit Belgie naar het brons.

Bij het baanwielrennen ging Harrie Lavreysen voor zijn derde goud maar dat zat er niet in. Op de keirin won hij uiteindelijk een mooie bronzen medaille. Tot slot was er nog brons voor Kirsten Wild op het omnium. 

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Atletiek marathon heren Eliud Kipchoge (Ken) Abdi Nageeye (Ned) Bashir Abdi (Bel)  
Baanwielrennen Sprint dames Kelsey Mitchell (Can) Olena Starikova (Oek) Lee Wai Sze (Hko)  
Baanwielrennen Keirin heren Jason Kenny (GB) Mohd Awang (Mal) Harrie Lavreysen (Ned)  
Baanwielrennen Omnium dames Jennifer Valente (VS) Yumi Kajihara (Jap) Kirsten Wild (Ned)  
basketbal dames Verenigde Staten Japan Frankrijk  
Volleybal dames Verenigde Staten Brazilië Servië  
boksen Lichtgewicht (57-60 kg) dames Kellie Anne Harrington (Ier) Beatriz Ferreira (Bra) Seesondee (Tha) Potkonen (Fin)
boksen Middengewicht (69-75 kg) dames Lauren Price (GB) Li Qian (Chi) Fontijn (Ned) Magomedaliejeva (Rus)
boksen Lichtgewicht (57-63 kg) heren Andy Cruz (Cub) Keyshawn Davis (VS) Garside (Aus) Batsjkov (Arm)
boksen Superzwaargewicht (+91 kg) heren Bakhodir Jalolov (Oez) Richard Torrez (VS) Clarke (GB) Koenkabajev (Kaz)
Waterpolo heren Servië Griekenland Hongarije  
Ritmische Gymnastiek Groep allround Bulgarije Rusland Italië  
Handbal dames Frankrijk Rusland Noorwegen  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 39 41 33 113
2 China 38 32 18 88
3 Japan 27 14 17 58
4 Groot-Brittannie 22 21 22 65
5 Rusland 20 28 23 71
6 Australie 17 7 22 46
7 Nederland 10 12 14 36
8 Frankrijk 10 12 11 33
9 Duitsland 10 11 16 37
10 Italie 10 10 20 40

COVID-19: 2.347 positief getesten en 2 doden, totaal 1.885.805 en 17.869 storing!

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.347 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.885.805 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 60 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 473 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 18 patiënten opgenomen, er liggen nu 200 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.869 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Antifa slaat gebedsdienst uiteen

De stoere leden van de fascistische beweging antifa heeft weer van zich laten horen. Zondag werd in de Amerikaanse stad Portland een gebedsdienst uiteen geslagen. 

Blauw haar? Check. Zwarte schilden? Check. Volledig in zwart? Check. Agressief? Check. Zwarte paraplu's? Check. Kansloos? Check. Dan weet je dat het over de echte antifa gaat, oftwel 'hen die bij geboorte nog niet gedefinieerd zijn als fascisten'.

Arthur Pawlovski zou komen preken, een prediker die erg vocaal tegen het verplicht sluiten van kerken tijdens de corona-lockdown protesteerde. Al snel werd de locatie omringd door het zogenaamde blac bloc van de antifa-kleuters. "No hate speech!", werd er met de baard in de keel door hen geroepen.

Leden van blac bloc pakten de microfoon en schreeuwden "Alle agenten zijn klootzakken! In de naam van Jezus, amen!". Daarna werd de apparatuur vernield. Een deelnemer aan de gebedsdienst: "We waren net begonnen toen ze vuurwerk tussen de aanwezigen gooiden en ons met traangas bespoten."

Anderen zeiden dat dit evenement beveiligd werd door de mannengroep Proud Boys, die zichzelf als een groep patriotten zag. De Canadese tak van de Proud Boys heeft zichzelf na voortdurende verdachtmakingen echter sinds februari 2021 opgeheven.

Een andere aanwezige die besproeid was met traangas vond het niet erg dat de leden van antifa een andere mening hebben "maar kom er dan over praten en niet deze onzin", vond hij.

Het fascisme verwerpt beweringen dat geweld automatisch negatief van aard is en beschouwt imperialisme, politiek geweld en oorlog als middelen die nationale verjonging kunnen bewerkstelligen.

Het nutteloze feitje van de dag: Schaatsen op de 'Zomerspelen'

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag eindigen de Olympische Zomerspelen in het bloedhete Tokio, het zou moeilijk voor te stellen zijn geweest dat er de afgelopen weken ook om medailles gestreden zou zijn op wintersportonderdelen. Maar wist je dat er tijdens de Spelen van 1908 en 1920 ook geschaatst werd? Destijds bestonden de Winterspelen nog niet dus werden kunstschaatsen (in 1908 en 1920) en ijshockey (in 1920) aan het programma vol zomerse sporten toegevoegd.

In 1908 vond het kunstschaatsen in Londen wel pas eind oktober plaats tijdens de laatste dagen van de Spelen die van juli tot en met oktober duurden. Tijdens de Spelen in 1920 in Antwerpen werden de schaatsonderdelen vanwege het weer al in april gehouden. Voor het eerst stond destijds ijshockey op het programma en na een onbegrijpelijk toernooi werd Zweden, dat de halve finale verloor, vierde en Tsjecho-Slowakije dat in de kwartfinale verloor derde. Canada werd de eerste olympisch kampioen en dat zouden ze later veel vaker herhalen.

De Winterspelen ontstonden doordat de wintersportonderdelen van de Olympische Spelen in 1924 in Parijs gehouden werden in een ‘Wintersportweek’ in het daarvoor bestemde seizoen in het in de Franse Alpen gelegen Chamonix. Deze formule beviel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zo dat er vanaf toen aparte Olympische Winterspelen georganiseerd zouden worden.

Hier werd in 1920 gestreden om de ijshockeymedailles (WikiCommons/Du Houx, Antwerp)
Hier werd in 1920 gestreden om de ijshockeymedailles (WikiCommons/Du Houx, Antwerp)

Vandalen vernielen minstens acht auto's in Niekerk

In twee straten in Niekerk zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeker acht auto’s vernield.

De vandalen hadden het daarbij vooral op de buitenspiegels van de auto’s gemunt. De auto’s, die flinke schade opliepen, stonden geparkeerd aan de Eekebuursterweg en Smidshornerweg. De politie verricht buurtonderzoek.

Coronakatten worden zwerfkatten, opvang vol

Volgens de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) is het aantal zwerfkatten in de stad op dit moment buitengewoon hoog. De opvang, waarbij de katten worden verzorgd en geresocialiseerd, is het tussenstation tussen de straat en het asiel. Omdat de dierenasiels ook vol zitten, is er sprake van te weinig doorstroom en kan de opvang het nauwelijks aan.

De nood is hoog: "Normaal hebben we zo'n 70 katten in onze opvang, nu is dat het dubbele", aldus Estera Waas, vrijwilliger bij SAZ. Dat betekent dat de stichting eigenlijk te weinig faciliteiten heeft om alle katten een veilige plek te bieden. "We proberen steeds meer vrijwilligers aan te trekken."

De opvangplek van SAZ is uniek, omdat katten met een 'rugzakje' daar resocialiseren alvorens zij naar het asiel of een adoptiegezin gaan. Daarnaast kunnen katten hier zonder kosten naar toe worden gebracht, in tegenstelling tot een asiel dat meestal vijftig à honderd euro rekent. Ook gaan medewerkers van de stichting soms zelf op 'jacht' naar zwerfkatten.

Drukte door corona
Volgens Waas wordt de drukte momenteel veroorzaakt door een grote aanvoer: "Een grote groep mensen heeft tijdens corona een kat genomen en komt er nu achter dat daar kosten voor bijvoorbeeld de dierenarts of castratie bij komen kijken, maar die niet willen of kunnen betalen."

Dat heeft als gevolg dat mensen hun katten in het wild achterlaten. Soms worden hele nestjes gedumpt. Daarnaast verloopt de doorstroom naar het asiel stroef, omdat zij ook vol zitten.

Ook de ziekenboeg van de opvang is flink bezet en dat kost veel geld. De stichting roept de mensen die toch een kat willen nemen op om deze te castreren: "Dat scheelt een hoop kosten, omdat een kat die zijn hormonen volgt sneller ongelukken maakt."

Triest twitterdraadje; 'antivaxxers graven hun eigen graf'

Uiteraard maakt iedereen zijn/haar eigen beslissing in het nemen van een C19-vaccinatie.
Dit draadje is bedoeld om te informeren niet om te choqueren.

OS: Russische kunstzwemsters met overmacht naar vijfde goud op rij

Voor de vijfde keer op rij heeft Rusland het olympisch teamgoud gewonnen in het kunstzwemmen. Nadat Svetlana Romashina en Svetlana Kolesnichenko het goud bij de duetten wonnen, sloten ze zich aan bij de rest van het Russische achttal.

In de technische routine scoorde Rusland al beduidend hoger dan de rest, in de vrije routine werd dat nog eens afgemaakt. China pakte op enige afstand het zilver, wel vrij ruim voor Oekraïne, misschien wel het meest voorspelbare podium van de volledige Spelen - hoewel Japan de Oekraïnse dames nog enige moeite bezorgde.

OS: Historisch niet-Russisch goud in ritmische gymnastiek

Ook de ritmische gymnastiek op de Olympische Spelen in Tokyo zit er weer op. De sport kent twee onderdelen, de individuele allround en de groepswedstrijd, en dat is in principe een kwestie van kijken wie de medailles achter Rusland pakt.

Individueel
Na de Spelen van Rio kwamen tweelingzusjes Dina en Arina Averina opzetten, waarbij Dina drie keer op rij de allroundtitel pakte, met twee keer Arina op zilver. De Israëlische Linoy Ashram werkte zich echter steeds dichter naar de top en in de individuele wedstrijd sloeg ze toe: met de hoepel, bal en knotsen noteerde ze de beste score en met het lint liet ze net niet genoeg liggen om het goud te verspelen.

Dina Averina evenaarde Ashram's score met de bal en was een stuk beter met het lint, maar het was nét niet genoeg en ze moest genoegen nemen met zilver. Zus Arina pakte zelfs niet eens een medaille, want Alina Harnasko uit Wit-Rusland wist dat duel nét te winnen. Het was de eerste keer sinds de door de Sovjets geboycotte Spelen van 1984 dat iemand uit een niet-(voormalig)Sovjetland het goud pakte.

Groep
Doorgaans fietst Rusland simpel naar het goud, maar heel af toe krijgen ze enige uitdaging. In de kwalificaties was Bulgarije verrassend het best...en in de finale wisten ze dat te herhalen. Zowel met vijf ballen als met drie hoepels plus twee knotsen noteerde het vijftal de beste score, goed voor goud. De Russinnen lieten het met name bij de ballen liggen en moesten genoegen nemen met zilver, Italië pakte knap het brons.

Spanje won in 1996 goud toen de groepswedstrijd debuteerde, sindsdien ging het goud tot zondag altijd naar Rusland.

Zuid-Europese bosbranden nog niet onder controle

Aan de branden in Zuid-Europa lijkt geen einde te komen: in Griekenland staan grote delen van het eiland Evia en het schiereiland Peloponnesos in brand. In Italië meldden de hulpdiensten zaterdagavond ongeveer 800 missies in het hele land vanwege bosbranden; er zouden twee mensen zijn omgekomen bij een brand. Ook in Turkije bleven zes branden onbeheersbaar. Op veel plaatsen was 's nachts in de verte de rode gloed van het vuur te zien, het stonk naar rook, het regende as en er heerste verlatenheid en wanhoop.

De beelden uit het noorden van het op een na grootste Griekse eiland Evia zijn schokkend: de mensen daar vochten met alle mogelijke middelen de hele nacht door tegen de vlammen. Bijna 500 brandweerlieden en talloze burgers waren in touw. De bewoners probeerden met tractoren gangpaden te creëren om te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar hun huizen. In grote delen is de elektriciteit uitgevallen en er worden steeds meer dorpen ontruimd terwijl het vuur zich een weg baant over het eiland, dat dicht bebost is met pijnbomen.

Twee grote vuurfronten op Evia
Het Griekse hoofd van de civiele bescherming Nikos Chardalias sprak 's avonds over twee grote brandhaarden op Evia en een uiterst moeilijke situatie in het hele land. Alleen in het noorden van Athene leek de situatie de laatste tijd enigszins te zijn versoepeld. De hulpdiensten zijn echter alert omdat er steeds nieuwe branden ontstaan, aldus Chardalias. Naast de brandweer worden daar ook militairen ingezet om nieuwe grote branden te voorkomen.

Er arriveren ook steeds meer hulpverleners uit het buitenland in Griekenland. Egypte stuurde gisteravond twee helikopters met bemanning. Er is ook hulp toegezegd vanuit Duitsland, Polen, Slowakije, Tsjechië, Groot-Brittannië, Qatar en Koeweit. 

Doden bij bosbranden
De hulp is hard nodig, de hulpdiensten en de bewoners van de getroffen regio's zijn aan het eind van hun latijn na ruim een week onafgebroken vuur bestrijden. Steeds vaker komen vrijwilligers uit andere delen van het land helpen in de crisisgebieden, bijvoorbeeld in Turkije, waar volgens rampenbestrijdingsautoriteit Afad duizenden vrijwilligers op eigen gelegenheid naar de brandgebieden reizen om de bestrijding van de bosbranden te ondersteunen. De plotselinge regenbuien bij Antalya waren een zegen. In de omgeving van Antalya zijn 7 mensen en duizenden dieren om het leven gekomen door de branden.

Ook in Italië heeft de brandweer haar handen vol aan het bluswerk. Alleen al op Sicilië moesten ze zich zaterdagavond meer dan 180 keer verplaatsen vanwege de bosbranden. Het populaire vakantie-eiland is het hardst getroffen. De reddingswerkers hadden meer dan 100 missies in Calabrië in het uiterste zuiden van Italië en in Apulië aan de Adriatische Zee. In Calabrië laaiden de vlammen onder meer op in een nationaal park. De brandweer meldde dat er twee dodelijke slachtoffers in de regio die zijn gevallen.

OS: 'Russian Tank' verslaat 'Captain America' in geweldige strijd om worstelgoud

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook de allerlaatste worstelmedailles vergeven. Er stonden nog drie gouden medailles op het spel en in één van die finales werd gestreden tussen twee van de allerbeste worstelaars van de laatste decennia.

Vrije stijl -65kg mannen
Japan had met Otoguro Takuto de wereldkampioen van 2018 in de finale staan, nadat hij in de halve finales afrekende met wereldkampioen Gadzhimurad Rashidov uit Rusland. In de finale stond Otoguro tegenover de Azeri Haji Aliyev, goed voor maar liefst drie wereldtitels. In de finale kwam Otoguro op voorsprong, maar Aliyev kwam terug en in de laatste minuut slaagde de Japanner er niet in hem om te gooien...tot het in de absolute slotfase tóch lukte, goud voor Japan.

De eerste strijd om brons was behoorlijk recht-toe-recht-aan: Rashidov was niet spectaculair, maar wel simpelweg te goed voor Muszukajev. Het andere bronzen gevecht kende een vergelijkbaar beeld: Bajrang was gewoon te sterk voor Niyazbekov.

Vrije stijl -97kg mannen
Op de gehele Olympische Spelen waren er weinig - zo niet geen - evenementen waar zó gigantisch naar uit werd gekeken als de Strijd der Titanen: Abdulrashid Sadulaev tegen Kyle Snyder, de Russian Tank tegen Captain America. In 2016 pakte fenomeen Sadulaev goud in de klasse tot 86kg en Snyder in de klasse tot 97kg, waarna de Rus die klasse ook wilde gaan winnen. Op het WK van 2017 ontmoetten ze elkaar in de WK-finale voor het eerst, met winst voor Snyder, waar Sadulaev in de WK-finale een jaar later revanche op nam.

De twee legden de rest van het veld aan de kant op weg naar de gedroomde finale, waarin de Dagestani het eerste initiatief nam. Snyder had grote moeite om iets te proberen, Sadulaev kwam tot scoren. In de slotfase van de zinderende strijd kreeg de Amerikaan hem naar de grond en even leek hij hem om te rollen voor een mooie score, maar Sadulaev kon het weerstaan en hield vol: goud voor de Rus, die sinds de verloren WK-finale tegen Snyder zo nog altijd ongeslagen is.

De Cubaan Reineris Salas was er in 2008 al bij en won meerdere WK-medailles, maar nooit olympisch eremetaal. In de strijd om brons op zijn allerlaatste toernooi nam hij de Azeri Sharif Sharifov te grazen, nadat hij een Azerbeidzjaanse voorsprong omdraaide. In de andere strijd om brons was de Turk Süleyman Karadeniz een stuk beter dan de extreem afwachtende Italiaan Abraham Conyedo Ruano, maar in de slotfase gooide de Italiaan zijn opponent met een judoworp op z'n rug, wat vier punten en uiteindelijk de winst opleverde.

Vrije stijl -50kg vrouwen
De Japanse Susaki Yui droeg tijdens de openingsceremonie de vlag van haar land binnen en sloot het worsteltoernooi af met de finale tegen Sun Yanan uit China. Susaki, ondanks haar 22 jaren al twee keer wereldkampioen, liet er geen gras over groeien en binnen anderhalve minuut had ze Sun de hele mat over gerold: einde verhaal en goud voor Japan.

De eerste strijd om brons was bepaald niet spannend: Mariya Stadnik uit Azerbeidzjan was véél beter dan haar Mongolische opponente Namuuntsetseg Tsogt Ochiryn en had in no-time het brons binnen.

OS: Servische waterpoloërs pakken laatste gouden medaille

De Servische waterpoloërs hebben met succes hun olympische titel verdedigd tegen Griekenland in de laatste finale van de Olympische Spelen in Tokio. Servië was van begin tot eind de sterkere ploeg in de wedstrijd en alleen een sterke tweede periode van de Grieken wist de spanning nog even in de wedstrijd te houden. De Serviërs wonnen de wedstrijd met 10-13 (3-6, 4-2, 2-2, 1-3).

Dat er veel op het spel stond bleek wel aan het begin van de wedstrijd: aan beide kanten stapelden de persoonlijke fouten zich in rap tempo op en het spel was hard. Griekenland kon weliswaar al vroeg op voorsprong te komen, maar de Grieken wisten in het vervolg van de eerste periode geen raad met het fysieke spel van de Serviërs en liepen steeds verder achter de feiten aan. In de tweede periode sloeg de wedstrijd om en was het juist Griekenland dat het initiatief nam door beweeglijker te spelen. Lang heeft het echter niet mogen duren, want na de gelijkmaker in de vierde minuut wist Griekenland niet meer tot scoren te komen. Servië wist in de slotseconden van de periode zelfs weer op voorsprong te komen.

In de tweede helft werd er minder fysiek gespeeld en begon vermoeidheid zichtbaar een rol te spelen. Er vielen meer gaten in de verdediging, maar er werd ook slordig aangevallen. In de stand bleef het tot ver in de vierde periode gelijk op gaan, waardoor er langzaam gedacht kon worden aan penalty's om de wedstrijd te beslissen. Servië moest hier echter niks van weten en bracht binnen 2 minuten de score van 10-10 naar 10-13, waardoor de missie voor de Grieken met nog vier minuten te spelen behoorlijk lastig werd. In de laatste minuten van de wedstrijd wist Griekenland niet meer langs de zeer sterke Servische verdediging te komen en was de Servische gouden medaille een feit.

Voor Griekenland mag het desondanks ook een zeer geslaagd toernooi heten: nog nooit slaagde Griekenland er in om de finale van een groot toernooi te halen. Op de Olympische Spelen was het beste resultaat tot dusver zelfs een eenmalige vierde plek in 2004.

In de strijd om het brons troffen Hongarije en Spanje elkaar. Ook in deze wedstrijd waren beide ploegen lange tijd zeer aan elkaar gewaagd en was het continu stuivertje wisselen. In de laatste periode was Spanje echter moegestreden tegen de harde Hongaren en wist Hongarije ondanks drie spelers met een derde persoonlijke fout op een comfortabele 9-5 (3-3, 2-2, 1-0, 3-0) voorsprong te komen en zo het brons te pakken. 

Onderzoeksrechters te bang om onderzoek moord Haïtiaanse president te doen

Een maand na de moord op de Haïtiaanse president Moïse heeft justitie nog steeds geen onderzoek geopend.

Er is geen officiële rechtvaardiging, maar in justitiële kringen wordt gezegd dat de bevoegde rechter moeite heeft met het vinden van een onderzoeksrechter. De advocaten in kwestie zijn bang voor hun veiligheid en die van hun families. De opperrechter van de rechtbank van Port-au-Prince, Saint-Vil, heeft de regering inmiddels opgeroepen om de bescherming van de onderzoeksrechters te garanderen en lijfwachten aan te stellen.

Staatshoofd Moïse werd op 7 juli doodgeschoten door een moordcommando in zijn huis in Port-au-Prince. Zijn vrouw overleefde de aanslag maar raakte zwaargewond. De Haïtiaanse politie heeft al 44 verdachten gearresteerd in verband met de aanval, waaronder 12 Haïtiaanse politieagenten. Onder de gearresteerden bevindt ook de veiligheidschef van de president.

Taliban verovert Kunduz

In Afghanistan hebben de islamitische Taliban de controle over de stad Kunduz in het noorden van het land overgenomen. Dat hebben verschillende provincieraden bekendgemaakt. De islamisten hebben de belangrijkste overheidsinstellingen ingenomen. Afghaanse soldaten en Taliban-strijders hadden eerder zware gevechten geleverd in het centrum van Kunduz.

Alleen het vliegveld is nog niet in handen van de Taliban, meldt de BBC. De militie heeft de stad wekenlang belegerd. De Taliban heeft de afgelopen dagen drie provinciehoofdsteden veroverd, meest recentelijk Sar-i-Pul - ook in het noorden van het land. Saranj en Schiberghan waren eerder gevallen voor de islamistische strijders. Sinds de terugtrekking van de internationale troepen heeft de militie toenemende terreinwinst kunnen boeken.

Bij een aanslag in de hoofdstad Kabul is een piloot van de Afghaanse luchtmacht om het leven gekomen. Hij reed in burger in zijn auto toen een bom op het voertuig ontplofte. Vijf voorbijgangers raakten hierbij gewond.

Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie blijven de VS, die het terugtrekken uit Afghanistan bijna hebben voltooid, luchtaanvallen uitvoeren in het land. Een Taliban-bijeenkomst in de stad Schiberghan werd aangevallen met B-52-bommenwerpers, aldus een woordvoerder op Twitter. De Amerikaanse militaire missie in Afghanistan eindigt op 31 augustus.

OS: TeamNL 7e op medaillespiegel

Nu alle medailles in Tokio zijn verdeeld is het tijd om de balans op te maken. Nederland heeft in Tokio 36 medailles gepakt, een recordaantal. Het oude record stond op 25, behaald bij de Spelen van 2000 In Sydney.

De meeste medailles werden behaald door de fietsers. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli op de teamsprint, Lavreysen op de sprint en Shanne Braspennincx werden olympisch kampioen op de baan, net als Niek Kimmann bij het BMX’en en Annemiek van Vleuten in de tijdrit op de weg.

De atletiekploeg gaat met acht plakken naar huis waarvan tweemaal goud voor Sifan Hassan. De roeiers pakten vijf medailles waarvan één goud. De zwem- en zeilploeg haalden beide drie plakken binnen waaronder het goud van Badloe. Daarnaast wonnen de hockeyvrouwen goud en waren er plakken bij het handboogschieten, judo, boksen en de paardensport.

In de medaillespiegel eindigt Nederland met tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen medailles als zevende. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten met 39 gouden, 41 zilveren en 33 bronzen plakken.

OS: Boksgoud na KO vanuit achterstand, Oezbeekse superzwaargewichtkampioen

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook de laatste medailles in het boksen vergeven. Er stonden in het weekeinde nog acht gewichtsklasses open en dus was er wat finales betreft volle bak actie in sudotempel Ryogoku Kokugikan.

Vlieggewicht (-52kg) mannen
De Brit Galal Yafai schakelde onder meer de Cubaanse oud-wereldkampioen Yosvany Veitia uit op weg naar de finale, Carlo Paalam uit de Filipijnen rekende af met de Oezbeekse wereld- en olympisch kampioen Shakhobidin Zoirov.

In de finale sloeg Yafai met een harde linker in de eerste ronde toe, waarna Paalam zich wel wat beter in de wedstrijd vocht. Het was echter niet genoeg en in drie ronden bokste de Brit het uitstekend uit op weg naar goud. Brons was voor de Japanner Tanaka Ryomei en de Kazach Saken Bibossinov, die van Paalam respectievelijk Yafai verloren in de halve finales.

Vlieggewicht (-51kg) vrouwen
Turkije had met Buse Naz Cakiroglu de vicewereldkampioene in de finale staan, na winst op onder meer bantamgewichtwereldkampioene Huang Hsiao-wen uit Taiwan. Namens Bulgarije schopte Stoyka Krasteva het tot de eindstrijd, tweevoudig vicewereldkampioene in het bantamgewicht.
Krasteva rekende onder meer af met de in opspraak gekomen Virginia Fuchs: ze testte positief op een verboden middel, maar werd vrijgesproken omdat ze dat middels onbeschermde seks in haar lichaam zou hebben gekregen.

Krasteva was op dreef en in de finale won ze zeer overtuigend het goud, de eerste Bulgaarse bokstitel sinds 1996. Brons was voor Huang, die van Cakiroglu verloor, en de Japanse Namiki Tsukimi, die door Krasteva verslagen werd.

Middengewicht (-75kg) mannen
De Braziliaan Hebert Conceição plaatste zich met stevig vechten voor de finale, na een wat stroef begin klopte hij in de halve finales de Russische wereldkampioen Gleb Bakshi. In de finale trof hij de Oekraïnse oud-wereldkampioen Oleksandr Khyzhniak, die onder meer vicewereldkampioen Eumir Marcial uit de Filipijnen versloeg in de halve finales.

In de finale was Khyzhniak een maatje te groot voor zijn Braziliaanse opponent en hij kreeg dan ook de eerste twee ronden toegewezen. Halverwege ronde drie sloeg Conceição echter toe: met een joekel van een linker mepte hij de Oekraïner naar het canvas en de scheidsrechter maakte er een einde aan, gezien de blik in Khyzhniak's ogen duidelijk terecht. Marcial en Bakshi gingen naar huis met brons.

Weltergewicht (-69kg) vrouwen
Het weltergewicht bij de vrouwen debuteerde en Turkije stond er goed bij: wereldkampioene Busenaz Sürmeneli schopte het zonder problemen tot de finale, waarin ze de Chinese tweevoudig vicewereldkampioene Gu Hong trof. Gu won van onder meer de sterke Amerikaanse Oshae Jones, maar in de finale was Sürmeneli simpelweg iets sterker. De Chinese kreeg in ronde twee ook nog eens een punt aftrek én een count, waarmee het wel gedaan was. Brons was voor Jones en de Indiase Lovlina Borgohain, die van Sürmeneli verloor in de halve finales.

Lichtgewicht (-60kg) vrouwen
De Braziliaanse Beatriz Ferreira ging de finale in als regerend wereldkampioene, waarbij ze de Ierse Kellie Harrington had onttroond. Harrington kreeg een kans op revanche, want ook zij stond in de finale, hoewel Ferreira in de eerste ronde iets beter was. In ronde twee nam Harrington het echter over en in de derde ronde trok ze het gevecht definitief naar zich toe voor overtuigend Iers goud.

Het brons ging naar de Thaise Sudaporn Seesondee, die van Harrington verloor in de halve finales, en de 40-jarige Finse veterane Mira Potkonen, die ook in Rio al brons pakte.

Lichtgewicht (-63kg) mannen
Keyshawn Davis pakte op het vorige WK zilver in het lichtweltergewicht en begon dit jaar aan een profcarrière, met drie uit drie tot nu toe. In Tokyo versloeg hij de Nederlander Enrico Lacruz, de Franse favoriet Sofiane Oumiha, de Russische kanshebber Gabil Mamedov en Hovhannes Bachkov uit Armenië, een imposant rijtje. In de finale wachtte de Cubaan Andy Cruz, tweevoudig regerend wereldkampioen lichtweltergewicht, die toch een wat minder moeilijke route naar de finale had.

In de finale was Cruz gelijk een stukje beter, maar in de tweede ronde groeide Davis in het gevecht en wist hij op een kleine voorsprong te komen. In de beslissende derde ronde kwam de Cubaan toch beter door dan zijn opponent en dat leverde hem het goud op. Brons was voor Backkov en de verrassende Australiër Harry Garside, de verliezend finalisten.

Middengewicht (-75kg) vrouwen
De Britse wereldkampioene Lauren Price schakelde de Nederlandse Nouchka Fontijn in de halve finales uit en nam het in de eindstrijd op tegen oud-wereldkampioene Li Qian uit China. Heel spannend was het eigenlijk niet: Price kwam er keer op keer doorheen en de Chinese wist haar nauwelijks echt te raken, dus ging het goud naar de Britse. Brons was er dus voor Fontijn, net als voor de Russische lichtzwaargewichtwereldkampioene Zemfira Magomedalieva.

Superzwaargewicht (+91kg) mannen
De laatste boksfinale van de Spelen ging tussen de Oezbeekse topfavoriet Bakhodir Jalolov en de Amerikaan Richard Torrez Jr, op voorhand gezien als zijn voornaamste uitdager. In de eerste ronde kreeg Torrez drie van de vijf juryleden mee, in ronde twee kreeg hij een punt aftrek wegens een kopstoot én was Jalolov beter. Hij had dus in principe een knockout nodig voor goud en die kwam er niet, waardoor Jalolov zijn rol waarmaakte en goud pakte voor hij zijn profcarrière voort gaat zetten.

Brons was er voor de Brit Frazer Clarke en de Kazach Kamshybek Kunkabayev, die van Jalolov respectievelijk Torrez verloren in de halve finales.

OS: Franse handbalsters nemen revanche met goud

Vijf jaar na de verloren olympische finale tegen Rusland, hebben de Franse handbalvrouwen in Tokio revanche genomen. In de eindstrijd werden de Russische vrouwen met 30-25 verslagen. Eerder veroverde de Franse mannen ook al het olympisch goud.

In de eerste helft liep Frankrijk uit naar 15-13. De Russinnen kwamen na de rust langszij en kregen hoop. Maar Frankrijk drukte die hoop de kop in door zesmaal op rlj te scoren en de wedstrijd was gespeeld.

Het brons was voor Noorwegen, de kampioen van 2008 en 2012. In een eentonige wedstrijd werd Zweden met 36-19 verslagen.

OS: Amerikaanse basketbalsters pakken wederom goud

De Amerikaanse basketbalsters hebben voor de zevende maal op rij de olympische titel gepakt. In de finale werd Japan met 90-75 verslagen.

De VS kwam in het eerste kwart niet echt weg van de Japanse vrouwen. Na het eerste kwart stonden ze met (23-14) voor, maar echt overtuigen deden ze niet. In het vervolg van de wedstrijd deden de Amerikaanse vrouwen dit wel. De voorsprong werd vervolgens snel groter en ze lieten dat niet meer gaan.

In de troostfinale versloeg Frankrijk gisteren Servië met 91-76. 

OS: Nu wel goud voor Amerikaanse volleybalvrouwen

De Amerikaanse volleybalsters hebben de olympische titel veroverd. Na drie verloren finales was het nu eindelijk raak. In de finale was de VS Brazilië met 3-0 de baas (25-21, 25-20, 25-14).

De Amerikaanse vrouwen zette vanaf het begin van de wedstrijd gelijk druk op de tegenstandsters. Alles lukte bij de VS: de service was direct raak en aan het net stond steeds een goed blok. Brazilië kon niets anders doen dan zich neerleggen bij de nederlaag.

Voor coach Karch Kiraly was het de vierde olympische gou. Eerst twee keer als volleyballer, daarna een keer als beachvolleyballer en nu dus als coach van de volleybalsters van de VS.

Servië won het brons. In de troostfinale werd Zuid-Korea met 3-0 verslagen (25-18, 25-15, 25-15).

OS: Karate - Favoriet breekt arm, goud na snoeihard knockout getrapt te worden

Voor het eerst in de historie stond karate op het olympisch programma. Dat is in 2024 al niet meer het geval, dus er moest geknald worden in Japan, want een tweede kans zal men in principe niet krijgen.

Kata vrouwen
We hebben karate in twee onderdelen, te beginnen met de kata. Daarin moeten bepaalde vormen uitgevoerd worden tegen denkbeeldige tegenstanders, waarbij gejureerd wordt op onder meer snelheid, balans, nauwkeurigheid en juiste ademhalingstechnieken. Een uiterst bijzonder gezicht voor de leek, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de snelheid en nauwkeurigheid van de bewegingen uiterst indrukwekkend is.

Bij de vrouwen ging de finale tussen de Spaanse Sandra Sanchez, veelvoudig wereldkampioene, en de Japanse Shimizu Kiyuou, in principe haar enige uitdaagster. Beiden voerden de kata 'Chatanyara Kushanku' uit, voor de fijnproever onder ons, en dat leverde Sanchez nét een iets hogere score op: 28.06 tegenover 27.88 en dus pakte zij het goud.

Het eerste brons ging naar Lau Mo Sheung Grace uit Hong Kong, die won van de Turkse Dilara Bozan, terwijl de Italiaanse Viviana Bottaro in de strijd om het andere brons won van Sakura Kokumai uit de VS.

Kata mannen
Bij de mannen is de Japanner Ryo Kiyuna al járen de grote man, met als voornaamste uitdager de Spaanse veteraan Damian Quintero - in 2004 al goed voor EK-zilver. De Spanjaard kondigde de Suparinpei aan als zijn kata, Kiyuna ging voor de Ohan Dai en gecombineerd met zijn - blijkbaar - geweldige uitvoering leverde dat goud op: 28.72 punten tegenover 27.66 punten.

De Amerikaan Ariel Torres Gutierrez klopte Antonio Diaz Fernandez uit Venezuela in de strijd om het eerste brons, terwijl Ali Sofuoglu Turkije brons bezorgde met winst op de Zuid-Koreaan Park Hee-jun.

Kumité -67kg mannen
In de kumité wordt daadwerkelijk tegen een fysieke tegenstander gevochten, het vechtgedeelte van de sport dus. In verschillende gewichtsklassen wordt gestreden om de titels, drie bij de mannen en drie bij de vrouwen - de internationale karatebond moest wel keuzes maken en mocht van het IOC niet alle gewichtsklassen op de Spelen brengen.

In het lichtste onderdeel was Steven Da Costa namens Frankrijk de voornaamste favoriet, zonder grote uitdagers. In de finale nam de wereldkampioen het op tegen Eray Samdan uit Turkije en die was hij vrij overtuigend de baas. Brons was er voor de Kazach Darkhan Assadilov, die van Da Costa verloor in de halve finales, en de ietwat verrassende Jordaniër Abdelrahman Al-Masatfa, die de andere halve finale verloor.

Kumité -75kg mannen
Er was maar één droomfinale te bedenken en dat was die tussen de supersterren - in het karate althans - Rafael Aghayev uit Azerbeidzjan en Luigi Busa uit Italië. Zo kwam het ook uit en de twee eeuwige concurrenten, goed voor zeven wereldtitels, vochten een stevig duel uit. Veel werd er niet gescoord, maar met onder meer een stevige tik op Aghayev's hoofd had Busa de overhand en hij won dan ook het goud.

Brons was er voor de Hongaar Gabor Harspataki, die in de halve finales van Aghayev verloor, en de Oekraïner Stanislav Horuna, die onderuit ging tegen Busa.

Kumité +75kg mannen
Vooraf ging het tussen de twee grote mannen - letterlijk en figuurlijk - bij de zwaargewichten: Jonathan Horne uit Duitsland en Sajad Ganjzadeh uit Iran. Dat ging echter niet door, want in een van de groepswedstrijden ging het helemaal fout voor Horne: hij wilde na een trap zijn val opvangen met zijn arm, maar die had daar minder behoefte aan en knakte dwars doormidden. Zoeken naar beelden is op eigen risico.

Ganjzadeh schopte het wel tot de finale en trof daarin de op het OKT ineens in topvorm verkerende Saoediër Tareg Hamedi. Die was ook in Tokyo geweldig op dreef, inclusief in de finale, maar toch ging het helemaal fout: Hamedi trapte Ganjzadeh vól in diens nek, waardoor de Iraniër gestrekt ging en een zorgwekkende tijd buiten bewustzijn was. Nadat hij verzorgd en afgevoerd was kwamen de scheidsrechters bijeen en al snel volgde het oordeel: Hansoku, oftewel diskwalificatie voor Hamedi.

In het karate móet altijd controle gehouden worden bij de slagen en trappen, en het is ook zeker niet de bedoeling om iemand in de nek te trappen. Hamedi trapte zonder controle en raakte zijn opponent vol, wat een onfortuinlijke edoch terechte diskwalificatie opleverde. Dat betekende ook dat Saoedi-Arabië dus naast het eerste goud ooit greep in Hamedi's enige kans van zijn leven, goud was voor de gelukkig wel weer op het podium staande Ganjzadeh. Brons ging naar de Japanner Araga Ruotaro en de Turk Ugur Aktas, die verloren van Hamedi en Ganjzadeh.

 

Kumité -55kg vrouwen
Als je hier nog stééds over karate aan het lezen bent moet je wellicht eens iets anders gaan doen, maar enfin: in de lichtste vrouwenklasse stond favoriete Anzhelika Terliuga uit Oekraïne in de finale tegenover de jonge Bulgaarse Ivet Goranova, die het goud wist te pakken met een waza-ari en drie keer een yuko - ook in het karate gebruikt men die termen, net als een ippon.

Brons was er voor Bettina Plank uit Oostenrijk en de Taiwanese Wen Tzu-yun, die respectievelijk van Goranova en Terliuga verloren.

Kumité -61kg vrouwen
Vooraf leek het mogelijk een duel te worden tussen de Servische Jovana Prekovic, wereldkampioene in 2018, en de Chinese Yin Xiaoyan. Beiden wonnen hun groep én hun halve finale en dus ontmoetten ze elkaar inderdaad in de strijd om goud. Daarin werd helaas niet gescoord, dus moesten de juryleden beslissen. Die kozen voor Prekovic, die zo won op 'hantei' - een meerderheidsbeslissing.

De bronzen medailles waren voor de Egyptische Giana Farouk en de Turkse Merve Coban, die in de halve finales van respectievelijk Yin en Prekovic verloren.

Kumité +61kg vrouwen
Een van de klasses met misschien wel het meest open veld, waarbij Feryal Abdelaziz boven kwam drijven. De jonge Egyptische verzekerde zich van een plek in de finale, waarin ze Irina Zaretksa trof, al de nodige jaren uitkomend voor Azerbeidzjan. Abdelaziz wist twee keer een yuko te noteren in de finale en dat was genoeg voor het goud, de eerste gouden medaille ooit voor een Egyptische vrouw.

Brons was er voor Gong Li uit China, die van Zaretska verloor, en de Bulgaarse Sofya Berultseva.

OS: Baanrenster Wild wint brons op het omnium, goud voor de Amerikaanse Valente

Kirsten Wild is goed van start gegaan in het omnium. Op de door ernstige valpartijen ontsierde scratch, het eerste van vier onderdelen in het omnium, werd ze vijfde.

De scratch verliep rustig tot twee rondes van het einde, waarvan vooral de laatste grote gevolgen had. Onder meer de Belgische Lotte Kopecky, de Britse Laura Kenny en de Italiaanse Elisa Balsamo lagen bij de valpartij. Ook werd de wedstrijdjury geraakt bij de valpartij.

In de sprint raakte Wild wat ingesloten en moest genoegen nemen met een vijfde plaats. De scratch werd gewonnen door Amerikaanse Jennifer Valente, de Japanse Yumi Kajihara en de Australische Anette Edmondson en de Noorse Anita Stenberg.

Later vannacht volgen nog de temporace, de afvalrace en de afsluitende puntenkoers.

Update 4.34 uur
In de temporace, het tweede onderdeel van het omnium, deed de 39-jarige Nederlandse goede zaken in het klassement. Ze eindigde op dit tweede onderdeel als tweede achter de Britse Kenny en steeg daarmee naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Ze heeft daarin zes punten achterstand op de Amerikaanse Valente.

Update 4.47 uur
In de afvalkoers heeft Wild geen goede zaken gedaan voor het algemeen klassement. In het derde onderdeel ging de Nederlandse er al vroeg uit, waardoor ze naar de vijfde plaats terugzakte in het algemeen klassement. De Amerikaanse Valente blijft aan de leiding staan voor de Japanse Kajihara. 

Update 6.04 uur
Kirsten Wild heeft brons gewonnen op het omnium. In de puntenrace sprokkelde Wild net voldoende punten om te stijgen naar de derde plek. De Amerikaanse Valente werd olympisch kampioen, Yumi Kajihara uit Japan pakte het zilver. Zowel Valente als Kajihara kwamen in de puntenkoers nog ten val, maar dat had geen gevolgen voor de stand.

OS: Lavreysen sluit Spelen af met brons op keirin, Kenny volgt zichzelf op

Naast het omnium zijn er op de laatste dag van de Olympische Spelen ook nog medailles te verdienen in de dames sprint en in het keirin bij de mannen. Bij het keirin komt de Nederlander Harrie Lavreysen in actie.

Keirin
Lavreysen heeft zich geplaatst voor de halve finale van de keirin. De Nederlander werd vierde achter de Colombiaan Kevin Santiago Quintero won de heat, voor de Britse titelverdediger Jason Kenny en de Fransman Rayan Helal. Dat was net voldoende voor een plek in de halve finale.

Update 4.32 uur
Ook in de halve finales ging het niet makkelijk voor Lavreysen. Toch wist de Nederlander, die eerder al goud won op de teamsprint en in de individuele sprint, zich te plaatsen voor de finale van het keirintoernooi. Lavreysen bleef Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago net voor in de halve finale en daarmee werd de Nederlander derde in de tweede heat. Dat was nét voldoende voor een plek bij de laatste zes in de finale.

Update 5.21 uur
Lavreysen in er niet in geslaagd om een gouden medaille te veroveren op de keirin. Na goud op de teamsprint en het sprinttoernooi moest de Nederlander bij de keirin genoegen nemen met brons. Het goud ging naar de Brit Jason Kenny.

In de finale kregen we een tactische race en daar profiteerde Kenny optimaal van. De Britse titelverdediger had nadat de derny de baan had verlaten direct een gat op zijn concurrenten te pakken en zou die voorsprong niet meer weggeven. Hij won met ruime afstand voor de Maleisiër Mohd Awang, die Lavreysen net te snel af was voor zilver.

Sprint dames
De winst in de sprint bij de vrouwen ging naar de Canadese Kelsey Mitchell. In twee heats was ze duidelijk te snel voor de Oekraïense Olena Starikova, die in achtste finales nog had verloren van Shanne Braspennincx, maar via de herkansingen door ging. Het brons was voor de Hongkongse Lee Wai Sze. In de strijd om de brons was ze te sterk voor de Duitse Emma Hinze.

OS: Nageeye stunt met eerste Nederlandse marathonmedaille in 41 jaar

Abdi Nageeye heeft op de Olympische Spelen in Sapporo - waar de langeafstandswedstrijden gehouden werden - voor een gigantische stunt gezorgd. De 32-jarige loper snelde in de Japanse straten naar olympisch zilver op de marathon, de eerste Nederlandse medaille sinds Gerard Nijboer's zilver in 1980.

Na tien kilometer voerde titelverdediger Eliud Kipchoge het veld rustig aan, waarbij er nog een man of vijftig in de grote voorste groep zaten, inclusief de Nederlander Abdi Nageeye. De Ethiopische outsider Shura Kitata lag er met een blessure al uit, oud-kampioen Stephen Kiprotich (2012) uit Oeganda kon het niet meer bijbenen en Alemu Bekele uit Bahrein moest ook afhaken.

Vijf kilometer later was de groep nog amper uitgedund, Nageeye zat ook nog lekker voorin. Halverwege kwam men door in iets meer dan 1:05 uur, met een uiterst ontspannen Kipchoge nog altijd voorin, maar ook met Nageeye die nog ogenschijnlijk ontspannen in de voorste gelederen liep van de tot zo'n dertig mannen uitgedunde groep.

Terwijl de dertig kilometer genaderd werd, dunde de groep fors uit: nog dik tien man zaten erbij, waaronder de Belgen Koen Naert en Bashir Abdi én Nageeye. Een goede tien kilometer voor het einde trok Kipchoge ten strijde, het fenomeen sloeg gelijk een gaatje naar de overgebleven vijf achtervolgers: de Belgische Abdi, de Nederlander Nageeye, Ayad Lamdassem uit Spanje en de Kenianen Lawrence Cherono en Amos Kipruto.

Een paar kilometer later leek Nageeye af te moeten haken, hoewel hij het verschil beperkt kon houden, maar niet veel later sloot hij zowaar weer aan. Kipchoge was ongenaakbaar en de legendarische Keniaan snelde naar een tweede opeenvolgende olympische marathontitel in 2:08.38 uur, de derde man ooit die zijn marathontitel prolongeert.

In de strijd om zilver leken Cherono en Nageeye het sterkst, maar Lamdassem en Abdi sloten weer aan. Een volgende aanval van Cherono bracht Lamdassem definitief in de problemen, terwijl Nageeye zijn Belgische trainingsmakker Abdi uit alle macht probeerde aan te moedigen om toch vooral mee te komen. In de laatste paar honderd meter moest Cherono afhaken en snelde Nageeye - druk gebarend richting Abdi - naar fenomenaal zilver, inderdaad gevolgd door maatje Abdi, die het Beneluxfeestje completeerde.

Khalid Choukoud stapte met maagproblemen uit en Bart van Nunen haalde de finish ook niet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.