OS: Zweden verslaat na barrage VS in landenwedstrijd; Nederland vierde

De Nederlandse springruiters zijn er zaterdag bij de Olympische Spelen in Tokio net niet in geslaagd om een medaille te veroveren in de landenwedstrijd. Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Harrie Smolders eindigden als vierde. Het goud was na barrage voor Zweden. 

Houtzager begon met zijn paard Dante met een ronde van negen strafpunten, waardoor Nederland na de eerste ronde zevende stond. Vervolgens bleef Smolders met zijn paard Bingo du Parc foutloos. Hij nam zaterdag na overleg tussen bondscoach Rob Ehrens en de ruiters de plaats in van Willem Greve, die in de kwalificaties dertien strafpunten liet noteren. Na de tweede omloop stond Oranje vijfde. 

Bij de derde omloop raakte Van der Vleuten twee hindernissen met zijn paard Beauville Z, waardoor Nederland met zeventien strafpunten als vierde eindigde. De achterstand op nummer drie België was vijf strafpunten.

In de strijd om het goud moest er een barrage aan te pas komen, omdat Zweden en de Verenigde Staten in de reguliere wedstrijd beide acht strafpunten lieten noteren. Frankrijk leek ook mee te doen, maar het paard van de laatste deelnemer weigerde en daarmee kwamen ze van plek één op plek acht terecht.  

In de bloedstollende barrage bleven alle ruiters, onder wie Springsteen, foutloos. Zweden was met Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson en Peder Fredricsson 1,3 seconde sneller en veroverde hierdoor het goud.

Van der Vleuten pakte woensdag nog verrassend brons bij het individuele springen. Daarmee bezorgde hij Nederland de eerste olympische medaille in het individuele springen sinds 2012. Toen greep Gerco Schröder zilver.