Zwitserland staat in de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal. Ze versloegen Frankrijk na strafschoppen. Na negentig en 120 minuten stond het 3-3.
Haris Seferovic opende na een kwartier verrassend de score voor de Zwitsers, die vroeg in de tweede helft verzuimden om de voorsprong te verdubbelen. Ricardo Rodríguez miste echter een strafschop. Benjamin Pavard maakte een overtreding op Steven Zuber en op aanraden van de VAR ging de bal alsnog op de stip. Zonder succes. In drie minuten echter was het wedstrijdbeeld gekanteld. Karim Benzema zorgde eerst voor de gelijkmaker en bracht zijn land kort daarna ook op voorsprong.
De ploeg van bondscoach Didier Deschamps leek de wedstrijd te beslissen toen Pogba de bal van zo'n 25 meter schitterend in de rechterbovenhoek joeg, maar de Zwitsers knokten zich vervolgens terug. Tien minuten voor tijd kopte Seferovic de aansluitingstreffer binnen, waarna Gavranovic in de 91e minuut vanaf de rand van het strafschopgebied de 3-3 maakte.
Kingsley Coman bezorgde Frankrijk met een schot op de lat nog bijna de winst in de reguliere speeltijd, maar ook hij kon een verlenging niet voorkomen. Daarin misten Pavard, Coman, Kylian Mbappé en Olivier Giroud kansen voor Les Bleus. Beide landen namen de penalty's zeer behoorlijk. Zo ramde Pogba de bal stijf in de kruising en ook de Zwitsers lieten Lloris nagenoeg kansloos. Alleen bij Rubén Vargas kon de doelman van Frankrijk er nog een handje tegenaan zetten, maar goed voor een beslissende redding was dat niet. Na negen penalty's was er nog altijd geen misser en dus was het aan Mbappé om de stand weer gelijk te trekken. Maar dat deed Mbappé niet. Nota bene hij, de man die niet in de grootste vorm verkeerde dit toernooi, miste en dus staat Zwitserland in de kwartfinale.
De Zwitsers treffen in de volgende ronde Spanje. Zo kwam er een einde aan een heerlijke voetbalavond. Dinsdag zijn de laatste duels in de achtste finales. Engeland treft Duitsland en de avond zal worden afgesloten met Zweden tegen Oekraïne.
Op Wimbledon heeft Aryna Sabalenka zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de tweede ronde. De Wit-Russische nummer twee van de plaatsingslijst had aan twee sets genoeg om Monica Niculescu terug naar Roemenië te sturen: 6-1, 6-4.
De als vierde geplaatste Amerikaanse Sofia Kenin schakelde de jonge Chinese Wang Xingyu met 6-4, 6-2 uit, terwijl de Poolse Iga Swiatek (7) met 6-4, 6-4 afrekende met de Taiwanese Hsieh Su-wei. Garbiñe Muguruza (11) maakte al helemaal een sterke indruk: de Spaanse stuurde Fiona Ferro met 6-0, 6-1 pijnlijk overtuigend naar huis.
Tweevoudig winnares Petra Kvitova (2011, 2014) kan na één ronde alweer terug naar Tsjechië. De Amerikaanse Sloane Stephens was met 6-3, 6-4 een maatje te groot.
Tennisser Novak Djokovic heeft na een moeizaam begin toch vrij soepel de tweede ronde bereikt op Wimbledon. De Servische nummer één van de wereld leverde de eerste set in bij de Britse wildcardspeler Jack Draper (ATP-253), maar herstelde zich netjes: 4-6, 6-1, 6-2, 6-2.
De grootste verrassing van de dag kwam op naam van Frances Tiafoe. De Amerikaanse nummer 57 van de wereld kegelde niemand minder dan de Griekse nummer vier van de ranglijst, Stefanos Tsitsipas, in een goede twee uur genadeloos uit het toernooi: 6-4, 6-4, 6-3.
Roberto Bautista Agut, als achtste geplaatst, had het ook niet makkelijk, maar overleefde ronde één wel. De Spanjaard rekende met 6-2, 3-6, 6-3, 7-6 (4) af met de Australiër John Millman.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Spanje heeft ten koste van Kroatië de kwartfinales bereikt op het EK voetbal. In Kopenhagen wonnen de Spanjaarden na verlenging met 5-3. Na de reguliere speeltijd stond het 3-3.
Het was Spanje dat de meeste balbezit in het begin van de wedstrijd had. Het was Koke die voor de eerste grote kans van de wedstrijd zorgde. JHij dook alleen op voor de Kroatische keeper maar zijn schot ging tegen de keeper. In de 20e minuten kwamen de Kroaten op voorsprong na een grote blunder van doelman Simon. Simon kreeg de bal teruggespeeld van Pedri maar hij liet de bal over zijn voet stuiteren zo in zijn doel.
Na de 1-0 kwam Spanje weer meer in balbezit en in de 37e minuut werd het 1-1. Het was Sarabia die een rebound tegen de touwen schoot. In de rest van de eerste helft waren er geen grote kansen meer.
Vlasic leek een eerste Kroatische uitbraak na de rust in te luiden, maar onder druk van de terugkerende Gayà tikte hij de bal te ver voor zich uit. Even daarna ging een voorzet van Torres van links naar rechts, waar Sarabia de bal opnieuw voor doel wilde spelen, maar dat onzuiver doet. In de 57e minuut kwam Spanje dan toch op 2-1. Azpilicueta kopte de bal binnen na een voorzet van Torres. Het ware nu de Kroaten die moesten komen en het spel maken. Het waren echter de Spanjaarden die bleven domineren. In de 67e minuut was er echter een kans voor de Kroaten. Gvardiol was goed mee naar voren gekomen en moest Simón tot een reflex komen. In de 72e minuut scoorde Álvaro Morata maar de treffer werd afgekeurd vanwege duidelijk buitenspel. In de 77e minuut werd het alsnog 3-1. Torres was Gvardiol te snel en te slim af. Hij schoot de bal vervolgens door de benen van Livakovic.
In de 85e minuut kwamen de Kroaten op 2-3. Modric haalde de achterlijn en legde de bal terug tot een drietal Kroaten. De bal leek er niet in te gaan maar de poging van Orsic was wel over de lijn van het Spaanse doel. De Kroaten deden er alles aan om de gelijkmaker te scoren en in de tweede minuut van blessuretijd slaagden ze er ook in. Pasalic kopte de bal voorbij Simon op aangeven van Orsic. Aangezien er niet meer gescoord werd, kwam er een verlenging.
De Kroaten bleven gevaarlijk. Orsic schoot aan het begin van de eerste helft van de verlenging de bal maar net over het Spaanse doel. Een paar minuten later ontsnapte Spanje aan een achterstand nadat ze de bal achterin niet weg kregen en hierdoor Kramaric bijna van kon profiteren. Het was doelman Simon die echter redde. Aan de andere kant was het echter Morato die Spanje op voorsprong bracht na een verwoestende uithaal op aangeven van Olmo. Twee minuten later kwam Spanje op 5-3. Oyarzabal schoot de bal binnen op aangeven van wederom Olmo.
Aan het begin van de tweede helft was het bijna 5-4 nadat Budimir zijn schot richting de verste hoek net naast het doel ziet komen. Spanje probeerde de rust in het spel te houden in balbezit, terwijl de Kroaten er niet in slaagde om een slotoffensief te starten en zich in de nederlaag leken te berusten. Het bleef dan ook 5-3.
De volgende tegenstander van Spanje is de winnaar van de wedstrijd tussen Frankrijk en Zwitserland.
In Griekenland worden jongeren vanaf volgende maand financieel beloond voor het laten zetten van een COVID-19-vaccinatie.
Premier Mitsotakis zei dat vanaf 15 juli alle mensen onder de 26 jaar die zich willen laten vaccineren 150 euro krijgen. Het bedrag dient na de eerste vaccinatiedosis als digitaal tegoed te worden uitbetaald. Hiermee wil de staat de jongeren bedanken voor hun verantwoordelijke gedrag, benadrukt Mitsotakis.
Met het initiatief wil Griekenland tegelijkertijd de toeristische en culturele sector ondersteunen. Zo kan het digitale tegoed alleen worden gebruikt voor bepaalde aanbiedingen, zoals het kopen van trein- en vliegtuigtickets, het boeken van vakantieaccommodaties of voor culturele aanbiedingen.
Sommige spinnen eten slangen - zelfs als de slangen tot dertig keer groter zijn.
Dat blijkt uit een metastudie van onderzoekers van de Universiteit van Basel in Zwitserland en de University of Georgia in de VS. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Arachnology. De wetenschappers onderzochten 319 incidenten bij elkaar waarbij een spin een slang doodde en opat. Het blijkt dat spinnen op elk continent slangen eten, behalve op Antarctica. Tachtig procent van de onderzochte incidenten werd waargenomen in de VS en Australië. In Europa daarentegen is dit eetgedrag van spinnen uiterst zelden waargenomen (minder dan 1 procent van alle gemelde incidenten) en is het beperkt tot de consumptie van kleine, niet-giftige slangen van de familie van de blinde slangen (Typhlopidae) door kleine web-bouwende spinnen.
Zwarte weduwen zijn bijzonder vraatzuchtig
Vooral zwarte weduwen smulden van slangen, maar ook spinnen uit tien andere families kunnen slangen overweldigen. Een geheel nieuwe bevinding voor de onderzoekers. De slachtoffers zijn zeker niet alleen niet-toxische en kleine blindwormen. Ook zeer giftige slangen zoals ratelslangen en koraalslangen worden gegeten.
Spinnen eten voornamelijk insecten, maar voegen ze soms toe aan hun dieet. Als ze eenmaal een slang hebben gedood, eten ze er vaak uren, zo niet dagen van. Spinnen hebben een zeer onregelmatig voedingsritme dat ze aanpassen aan wat beschikbaar is.
Een nieuwe wet in Hongarije verbiedt het om overdag series met lhbti-ers uit te zenden. En in Polen werden eerder lhbti-vrije zones ingevoerd. NOS op 3 laat zien waar homorechten in Europa onder druk staan en wat de EU daaraan doet.
Voor deze video sprak NOS op 3 onder meer met Henny Bos, hoogleraar Sexual and Gender Diversity in Families and Youth aan de UvA.
Lesley Pattinama-Kerkhove heeft op Wimbledon in de eerste ronde voor een verassing gezorgd. De 29-jarige tennisster had nog nooit in haar carriere een tweede ronde behaald op een grandslamtoernooi, maar op het heilige gras van Wimbledon won ze in de eerste ronde van de Russische Svetlana Kuznetsova: 6-4, 6-3.
Pattinama-Kerkhove had zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi geplaatst en de nummer 178 van de wereld moest het in de eerste ronde opnemen tegen Kuznetsova, die in het verleden twee grandslams op haar naam schreef. De 36-jarige Russische inmiddels afgezakt naar de veertigste plaats moest in de eerste vrij snel haar service inleveren en Pattinama-Kerkhove wist die break vast te houden, waardoor de 29-jarige Nederlandse de eerste set pakte met 6-4.
Ook de tweede set verliep goed voor Pattinama-Kerkhove. Ze kwam al snel met 5-1 voor en moest bij die stand voor het eerst haar service inleveren op de eerste breakpunten van Kuznetsova. Maar twee games later maakte Pattinama-Kerkhove het alsnog af, waarmee ze voor een primeur zorgde in haar carriere door voor het eerst een partij te winnen op een grandslamtoernooi. In de tweede ronde speelt ze tegen Garbine Muguruza, die in 2017 nog de finale speelde op Wimbledon.
13 maart ging Lisette Verhoeven voor de prik. Het AstraZeneca vaccin viel haar ten deel en dat terwijl er toch al de nodige ophef was in naburige landen rondom trombose bij jonge vrouwen. Lisette studeert Archeologie maar werkt ook parttime in een verzorgingstehuis met ouderen. Ze nam het vaccin voor hen maar besefte niet dat het haar eigen leven zou verwoesten.
Ruim een week later kreeg ze een hersenbloeding waardoor ze op de IC belandde en lange tijd niet meer kon lopen. Dat gaat inmiddels weer redelijk maar haar mobiliteit aan de linkerzijde van haar lijf is miniem. Zo kan ze haar linkerhand niet meer gebruiken en vreest ze voor haar toekomst.
Verdrietig
Programmamaker Flavio Pasquino bezocht Lisette in haar ouderlijk huis in Eindhoven en maakte een portret van de 28 jarige, die de wanhoop nabij is. Haar grote passies, zilversmeden en sieraden maken zal ze mogelijk nooit meer kunnen uitvoeren en dat maakt haar intens verdrietig.
Door de weeks revalideert ze in een kliniek maar in de weekenden is ze bij haar ouders, Huub en Riëtte Verhoeven die speciaal voor deze uitzending naar de blckbx studio kwamen om hun verhaal te doen en te reflecteren op de reportage die we maakten over hun dochter.
Opmerking submitter: Je doet het voor de ander, maar tegen welke prijs? De keuze van Lisette had een hele hoge prijs!
Primoz Roglic kwam hard ten val in de derde etappe van de Tour de France. Hij verloor meer dan een minuut op veel concurrenten. Inmiddels is hij naar het ziekenhuis voor onderzoek.
Ook ploegmaat Steven Kruijswijk kwam met het asfalt in aanraking. Hij heeft kapotte vingers en is net als Roglic naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Eerder vandaag in de derde etappe moest Robert Gesink al afstappen nadat ook hij betrokken was bij een valpartij.
Update 19:06 uur
Primoz Roglic heeft niets gebroken bij de valpartij. Dit heeft onderzoek uitgewezen. Wel ligt hij naar eigen zeggen "helemaal open". Morgen gaat hij gewoon van start in de vierde etappe.
Voor Caleb Ewan zit de Tour de France er alweer op. De Australiër heeft een gebroken sleutelbeen opgelopen in de derde etappe. De sprinter kwam vlak voor de finish samen met Peter Sagan ten val. Sagan zelf kampt met een bloeduitstorting en een flinke snee aan zijn heup. Vooralsnog lijkt hij verder te kunnen.
Ook Jack Haig moet de Tour verlaten. De kopman van Bahrein kwam hard ten val op tien kilometer van de meet. Wat hij heeft opgelopen is nog niet bekend.
Tim Merlier heeft de derde etappe in de Tour de France gewonnen. Na 183 kilometer koersen, van Lorient naar Pontivy, was de Belgische teamgenoot van Mathieu van der Poel de rapste na een etappe die werd gehinderd door valpartijen. Van der Poel behield de gele trui.
Voor de derde achteropvolgende dag zat Ide Schelling weer in de kopgroep. De Nederlander, op jacht naar de twee bergpunten die vandaag waren te verdienen, kreeg Jelle Wallays (Cofidis), Michael Schär (AG2R-Citroën), Cyril Barthe (B&B) en Maxime Chevalier (B&B) mee.
In het peloton vond inmiddels een valpartij plaats. Onder meer Geraint Thomas en Robert Gesink waren erbij betrokken. Thomas bleef geruime tijd zitten maar stapte vervolgens weer op de fiets terwijl Gesink moest afstappen. De kopgroep had inmiddels een voorsprong van ruim twee minuten. Het eerste klimmetje van de dag was er eentje van de vierde categorie, de Côte de Cadoudal. Schelling kwam als eerste boven en leidde hierdoor weer virtueel in de strijd om de bergtrui. De Nederlandse Tourdebutant liet zich vervolgens terugzakken in het peloton.
Wat volgde waren een aantal kilometers waarin weinig gebeurde. In de kopgroep kwam Jelle Wallays (Cofidis) als eerste over de streep op de top van het tweede en laatste klimmetje van vandaag. Het verschil met het peloton was nog een kleine anderhalve minuut. De spintersploegen begonnen langzaam hun treintjes te vormen en het tempo ging ook omhoog. 14 kilometer voor de finish was het Chevalier die uit de kopgroep loste. Het verschil met het peloton was nog een halve minuut.
Er waren in de laatste 20 kilometer een aantal valpartijen en weer waren er renners van Jumbo-Visma bij betrokken. Onder meer Roglic was erbij betrokken en hij moest met hulp van vier ploeggenoten in de achtervolging. Het peloton was inmiddels in stukken uiteengevallen. De drie koplopers werden inmiddels weer ingerekend. Vier kilometer voor de streep vond er wederom een grote valpartij plaats in het eerste peloton. Jack Haig was het grootste slachtoffer. De eerste groep werd twee kilometer voor de meet aangevoerd door Van der Poel die dat voor Merlier deed. Vlak voor de finish waren het Sagan en Ewen die allebei ten val kwamen. Het was uiteindelijk Merlier die als eerste over de meet kwam. Roglic verloor ruim een minuut tijd.
In het zojuist verschenen Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) is dit jaar een apart hoofdstuk gewijd aan ransomware en het complexe ondergrondse criminele ecosysteem daaromheen.
"De schade van ransomware is nu al groot: de schattingen lopen uiteen van miljoenen tot miljarden, maar als alleen al 46 procent van het MKB in Nederland aangeeft ermee te maken te hebben gehad, dan staan we voor een ongekende uitdaging”, aldus hoofdofficier Michiel Zwinkels, binnen het OM portefeuillehouder cybercrime. "En hoewel het CSBN beschrijft dat er in Nederland tot nu nog geen aanval op een vitaal proces heeft plaatsgevonden, betekent dat niet dat er géén cruciale processen zijn verstoord."
"We hebben al aanvallen op universiteiten, ziekenhuizen, bedrijven en gemeenten gezien", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur cybercrime bij de politie. "Een aanval als op de Hof van Twente waarbij de dienstverlening van de gemeente geheel stil kwam te liggen, is natuurlijk verschrikkelijk. We zien als politie en OM dat (lagere) overheden er enorm van geschrokken zijn. Ze bevragen ons ook: wat moeten we doen, met wie moeten we in zee."
Cybercrime as a service
Opsporingsinstanties zien in de ransomwareketen steeds meer geprofessionaliseerde spelers: de bouwers van de software, degenen die het plaatsen, degenen die het weghalen, zij die het slachtoffer klemzetten. Cryptovaluta spelen daarbij een grote rol in het ontvangen van losgeld door criminelen. Zoals politie en OM al veel eerder constateerden: ‘cybercrime as a service’ floreert, alles is te koop of te huur, vrijwel altijd zit er een sterk internationale component aan. Maar het is zeker niet zo dat het geen zin heeft onderzoek te doen.
Taskforce Ransomware
"We zetten in op opsporing en vervolging en het afpakken van het wederrechtelijke voordeel", zegt hoofdofficier Zwinkels. "En misschien komen we niet altijd onmiddellijk bij een dader uit maar onze bevindingen helpen andere opsporingsinstanties vaak verder."
Politiechef Van der Plas legt uit dat door de politie nog vaak losse ransomware-onderzoeken worden gestart. "Dat is deels logisch, je hebt immers een aangifte waar je iets mee moet. Maar om de opsporingscapaciteit slimmer te benutten en beter de strijd aan te gaan met de criminelen, focussen we sinds kort vanuit de taskforce Ransomware samen met de cybercrimeteams en het Team High Tech Crime op kansrijke actielijnen."
Deze strategie komt er in het kort op neer dat politie en OM gegevens uit onderzoeken nationaal en internationaal delen. Servers waarop foute software draait, neerhalen, malafide hostingbedrijven aanpakken, facilitators oppakken, slachtoffers gratis reparatiesoftware aanbieden, cryptovaluta traceren en hackers een andere kans bieden.
Daarnaast hamert Van der Plas op publiek-private-samenwerking: "Er zit kennis bij ons, er zit kennis bij bedrijven, dat moeten we kunnen delen, op de juiste manier", zo zegt hij. En wanneer een hack heeft plaatsgevonden en losgeld wordt gevraagd, kunnen gespecialiseerde bedrijven helpen het probleem op te lossen. Er zijn bedrijven die weten wat de politie nodig heeft voor het onderzoek.
Volgens Zwinkels is het in de aanpak van ransomware daarnaast cruciaal dat de slachtoffers een aanval wel melden of aangifte doen. "We moeten wel weten wat er speelt, wij kunnen nieuwe werkwijzen onderkennen. Ook al is een bedrijf niet meteen geholpen: een ander is dat met gegevens uit het onderzoek misschien wel. Bovendien kunnen we die meldingen gebruiken of maatregelen te treffen die een aanval voorkómen", aldus Zwinkels.
Op dit moment werken politie en OM aan een landelijk punt waar alle meldingen terecht komen. Zwinkels: "Dat maakt het mogelijk dwarsverbanden te leggen, en deze vorm van cybercrime gerichter aan te pakken."
Digitale veiligheid vergroten
De Cyber Security Raad heeft becijferd dat er 330 miljoen euro nodig is voor de handhaving, en bijna 900 miljoen om de digitale veiligheid over de hele linie te waarborgen en te vergroten. De CSR wees er ook op dat de rol van de gehele strafrechtketen onontbeerlijk is bij cybercrimebestrijding. "Dat we technisch heel goed zijn, hebben we al vaak laten zien", aldus politiechef Theo van der Plas. Maar dat er langdurige investeringen en samenwerkingsmogelijkheden moeten komen, is duidelijk.
Cybercrime ( Bron: Pixabay)
De digitale en de fysieke wereld zijn niet meer van elkaar te onderscheiden en digitale processen vormen het zenuwstelsel van de maatschappij. Ze zijn onmisbaar voor het ongestoord functioneren van de samenleving. Wonen, werken, reizen, betalen: we leven op een digitale infrastructuur. Net als lucht, water, weg en spoor moet ook de digitale infrastructuur dus op orde zijn en blijven. Het niet naar behoren werken van digitale processen kan een grote impact hebben op de samenleving. Dat blijkt uit het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), dat in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is opgesteld.
Organisaties kunnen hun werk niet doen, persoonsgegevens komen op straat te liggen en voorzieningen kunnen uitvallen. Voorbeelden daarvan zijn de hack bij een kaasverpakkingsbedrijf, een datalek bij een ICT-dienstverlener voor autobedrijven en een ICT-storing bij ziekenhuizen waardoor afspraken afgezegd moesten worden. Het afgelopen jaar hebben we grote verschillen gezien in weerbaarheid van bedrijven en organisaties. Experts hebben grote zorgen dat deze kloof in de toekomst groter wordt. Ook zijn nog meer processen gedigitaliseerd door de situatie rondom het coronavirus. Het belang van digitale veiligheid is daardoor ook verder toegenomen. Daarnaast is de dreiging verder ontwikkeld en vermengt de dreiging die komt vanuit statelijke actoren steeds meer met de dreiging vanuit cybercriminelen.
De digitale risico’s zijn onverminderd groot
De digitale risico’s voor onze nationale veiligheid zijn onverminderd groot. Spionage en voorbereidingshandelingen voor sabotage door andere landen vormen een risico voor onze nationale veiligheid zoals ook beschreven in het eerder dit jaar verschenen Dreigingsbeeld Statelijke Actoren. Ook de inzet van ransomware door criminelen kan maatschappij-ontwrichtende gevolgen hebben. Daarnaast vormt de uitval van digitale processen door natuurlijke of technische oorzaken een risico.
De digitale dreiging blijft toenemen
De NCTV en het NCSC zien dat zowel statelijke actoren als cybercriminelen de situatie die is ontstaan door het coronavirus hebben aangegrepen om digitale aanvallen te plegen. Nu een nog groter deel van ons leven zich online afspeelt is het voor kwaadwillenden ook aantrekkelijker geworden om daar aan te vallen. Aanvallen kunnen zo verstorend zijn dat ze langdurig impact hebben op organisaties en ketens. Ook cybercriminelen kunnen zorgen voor ontwrichting van de maatschappij door bijvoorbeeld vitale processen te verstoren. Ze zijn vaak net zo vaardig als statelijke actoren en hebben vaak ook nauwe banden daarmee.
De weerbaarheid is nog onvoldoende
Door de permanente dreiging van zowel statelijke actoren als cybercriminelen is het nodig om blijvend aandacht te hebben voor onze digitale weerbaarheid. De afgelopen jaren zijn er al stappen gezet om de weerbaarheid te verhogen maar door de groeiende dreiging blijft de weerbaarheid onvoldoende. Daarom moet er nu een inhaalslag worden gemaakt. Basismaatregelen worden niet voldoende genomen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het tijdig repareren van kwetsbaarheden.
Cybersecuritybeleid op orde krijgen
Om de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties te verhogen heeft het NCSC de Handreiking Cybersecuritymaatregelen geschreven. Hierin staan acht maatregelen op een rij die elke organisatie zou moeten treffen om cyberaanvallen tegen te gaan. Voorbeelden van deze maatregelen zijn loggen, wachtwoordbeleid, back-ups maken en het versleutelen van informatie. Ook bij recente digitale incidenten zien we dat bedrijven en organisaties kwetsbaar zijn als deze maatregelen niet genomen zijn.
Aanvallen van statelijke actoren stoppen
In de vandaag te verschijnen publicatie van de AIVD worden zeven momenten beschreven om een aanval van een statelijke actor te stoppen.
De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 580 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.683.828 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.
Van de gemelde personen zijn er 8 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 189 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 4 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 142 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.
*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.
Er zijn sinds de vorige update geen patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.741 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.
Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.
De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.
Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.
Bij FOK! maken we sporadisch, als we daar aanleiding toe zien, een video als we een evenement bijwonen. Deze maand hebben we dat opnieuw gedaan, nu met het International Film Festival Rotterdam als onderwerp.
In deze video zie je onze eerste filmrecensie in videovorm (hoewel het meer een gesprek over een film is - telt het dan mee als recensie?) en bespreken we onze ervaringen met een aantal VR-installaties die tijdens het IFFR te zien waren.
Onze onregelmatige video's verschijnen natuurlijk, naast hier op FOK!, ook op ons YouTube-kanaal, waar de echte diehards naar hartelust op like-buttons en subscribe-linkjes kunnen klikken.
De kinderartsen zijn om: zij adviseren ook tieners van 12 tot 17 jaar te vaccineren tegen corona. De snelle opkomst van de besmettelijkere Delta-variant maakt deze volgende stap in het vaccinatieprogramma volgens de kinderartsen noodzakelijk. Dat zegt Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, in de Volkskrant. Zo meldt Skipr.
Tot vorige week waren de kinderartsen nog niet overtuigd van de noodzaak om ook de tieners de mogelijkheid te bieden zich te laten vaccineren: omdat de medische risico’s van corona voor tieners ontzettend klein zijn, aldus Illy. “Maar uit de nieuwste modellen wordt duidelijk dat bij het niet vaccineren van tieners het aantal besmettingen na de zomer flink zal stijgen. Die stijging is significant hoger dan wanneer de tieners wel worden gevaccineerd.”
In Brazilië is de groepsfase voor de vijf landen in groep B voorbij. Het thuisland nam het op tegen Ecuador, terwijl Venezuela een laatste strohalm moest grijpen tegen Peru.
Een vrije trap van Neymar werd door Eder Militão fraai in het Ecuadoriaanse doel gekopt, een kleine tien minuten voor rust. Niet lang na de onderbreking wist Angel Mena een uit een corner ontstane kluts om te zetten in een fraaie gelijkmaker, waar het ondanks wat kansjes over en weer verder bij bleef.
André Carrillo opende pas na rust de score voor Peru tegen Venezuela en de rest van het duel leverde geen enkele goal op. Brazilië gaat zo als groepswinnaar naar de kwartfinales, Peru, Colombia en Ecuador mogen ook mee en Venezuela is klaar. Groep A wordt maandagavond afgerond.
Op Rechtspraak.nl kom je naast heel veel informatie en uitspraken ook interessante verslagen tegen van rechtzittingen bij de politierechter. Deze worden onder de noemer "Op de rol" gepubliceerd. Deze keer oordeelt de militaire politierechter over een schietincident aanboord van een marineschip.
Matroos Rick (19) houdt met korporaal Martin* de wacht op de Zijner Majesteits Zeeland. Het marineschip van de Hollandklasse ligt in de haven van het Deense Aalborg. Rick is een groentje bij de marine; hij zit nog in zijn opleiding. Het tweetal zit in een wachthuisje op het dek, bovenop een pallet. Er gebeurt (nog) niets bijzonders op die 6e maart 2020.
Of hij even de Glock 17 van de korporaal mag vasthouden. Dat mag. Rick: ‘Wapens vind ik wel interessant.’ Hij heeft tijdens zijn opleiding geschoten met het Colt 17 geweer en met het MAG-machinegeweer, maar de Glock is nieuw voor hem. Rick trekt de slede naar achteren, richt het wapen naar beneden en haalt de trekker over. BANG! Een kogel belandt via de pallet in het helidek. Tot op de dag vandaag heeft Rick een piep in zijn linkeroor en mist hij 5 dB.
Stommiteit
De commandant van de Zr.Ms Zeeland betitelt het schietincident tegenover de onderzoekende marechaussee als ‘een enorme stommiteit’. Een stommiteit? Dat is nog wel het minste, vindt het Openbaar Ministerie. Rick volgde een dienstbevel niet op. De korporaal had hem immers gezegd niet aan de slede en de trekker te zitten. En dat had-ie toch gedaan. Rick verdient daarvoor een boete (strafbeschikking) van 500 euro. Onterecht, vindt matroos Rick, die wil dat de militaire politierechter zich over het schietincident buigt.
Leeg
‘Ik dacht dat er geen patronen in het pistool zaten; dat gebeurt wel meer bij het wachtlopen’, zegt Rick in de Rijnzaal van het gerechtsgebouw in Arnhem tegen de militaire politierechter Heijmans. Dat was dus niet zo. ‘De korporaal vertelde de marechaussee dat het wapen halfgeladen was. Ook zei hij dat u niet aan de slede en aan de trekker mocht komen’, zegt de rechter. Rick: ‘Als hij dat had gezegd, dan zou ik het pistool nooit hebben aangenomen. Omdat de korporaal het pistool meteen gaf, dacht ik dat het wel goed zat en dat-ie leeg was.’ De rechter: ‘U hebt tijdens het verhoor gezegd dat de korporaal na het doorladen tegen u zei: “Nu is-ie geladen.”’ Rick: ‘Ik ging er vanuit dat het denkbeeldig was. Het pistool is leeg, maar zo werkt het.’ De rechter: ‘U bedoelt: zo laad ik een Glock als er écht iets in zit.’ ‘Ja, dat bedoelde ik.’
Opzettelijk
Officier van justitie Van Zeijts kan dat maar moeilijk geloven. ‘De korporaal verklaarde dat de matroos niets met het wapen mocht doen. Het was ook heel logisch om die instructie te geven, want het wapen was immers halfgeladen. Er was sprake van een dienstbevel, en dat hoeft niet eens expliciet te worden gezegd.’ Rick was weliswaar niet bekend met de Glock, maar hij heeft wel opzettelijk de trekker overgehaald. ‘Zeker een militair weet wat er gebeurt als je de trekker overhaalt. Het had veel erger kunnen aflopen’, meent de officier van justitie. Hij vindt de boete van 500 euro daarom op zijn plaats.
Hachje
Ricks raadsvrouw Aarts vindt de boete helemaal niet op zijn plaats. Korporaal Martin had volgens haar alle reden om de marechaussee te vertellen dat hij Rick een dienstbevel had gegeven om de Glock met rust te laten. Ricks raadsvrouw: ‘Hij wilde zijn eigen hachje redden. De ervaren korporaal had dat halfgeladen wapen nooit aan een leerling van de wacht mogen geven. Hij negeerde een dienstbevel. Dat is een strafbaar feit. De korporaal heeft hiervoor een strafbeschikking gekregen, en is daartegen naar mijn weten niet in verzet gegaan. Dat zegt genoeg.’
Schuld
Een verklaring van een meerdere kan, als het gaat om de schending van een dienstbevel, in het militair strafrecht volledig bewijs van schuld opleveren. En korporaal Martin was in het wachthuisje Ricks meerdere. Maar aan de verklaring van de korporaal zitten (te) veel haken en ogen, vindt de raadsvrouw. ‘Ik vind dat er geen bewijskracht moet worden gegeven aan zijn verklaring. Hij is niet betrouwbaar.’ De korporaal mocht de Glock niet aan Rick geven. Toen hij dat tóch deed, deed-ie dat nog verkeerd ook. ‘Het wapen was niet ontladen, en dat behoort bij overdracht altijd te gebeuren.’
Aangifte
Er is nog een reden om te twijfelen aan de verklaring van de korporaal. Advocate Aarts: ‘Meteen na het schietincident hebben de korporaal en mijn cliënt hun verhaal bij de commandant van het schip gedaan. Daarbij vertelde de korporaal niets over een dienstbevel. De commandant heeft het in zijn aangifte ook niet over het niet opvolgen van een dienstbevel. Ook tegen de officier van de wacht sprak de korporaal niet over een dienstbevel. Dat deed hij pas toen hij door de marechaussee werd verhoord en hij als verdachte een groot eigenbelang had.’ Omdat de korporaal als getuige onbetrouwbaar is, zou Rick moeten worden vrijgesproken van het niet opvolgen van een dienstbevel. Hij verdient ook geen boete voor het ‘vernielen of beschadigen’ van het marineschip. ‘Mijn cliënt heeft niet de kans aanvaard dat hij schade zou aanrichten. Hij wist niet dat het wapen halfgeladen was.’
Belang
De militaire politierechter gaat mee met het verhaal van Ricks raadsvrouw dat de korporaal als meerdere het wapen niet aan de leerling van de wacht had mogen geven. Rechter Heijmans: ‘De korporaal heeft zich onverantwoordelijk gedragen. Omdat hij er belang bij kan hebben gehad om te verklaren dat hij u een dienstbevel had gegeven, ken ik geen extra gewicht aan zijn verklaring toe. Mij is trouwens ook opgevallen dat de commandant van het schip in zijn aangifte niet spreekt over een dienstbevel.’ Omdat de rechter er niet van overtuigd is dat de korporaal een dienstbevel heeft gegeven, gaat Rick vrijuit. Maar hij moet wel 250 euro betalen voor de (kleine) schade die hij heeft aangericht. ‘U hebt het wapen behandeld alsof het geladen was en u wist dat wapens op wacht halfgeladen zijn. U hebt daarmee de kans aanvaard dat het wapen geladen was.’
* Dit zijn niet hun echte namen.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet binnen twee maanden een beslissing nemen op Wob-verzoeken van de NOS en de NTR over de coronapandemie. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland beslist.
De NOS en NTR hebben eind mei 2020 meerdere Wob-verzoeken ingediend, maar het ministerie heeft niet op tijd op die verzoeken gereageerd. De rechtbank bepaalt nu dat dat alsnog moet gebeuren en wel binnen twee maanden, op straffe van een dwangsom.
3 Wob-verzoeken
Als gevolg van de coronapandemie zijn op het ministerie van VWS veel documenten aanwezig die betrekking hebben op het coronavirus en de bestrijding daarvan. Dit resulteerde in veel Wob-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur). Vanwege de hoeveelheid hanteerde het ministerie een aangepaste werkwijze voor de afhandeling van de verzoeken. De omroepen vroegen op 28 en 29 mei 2020 om openbaarmaking van documenten over de periode tot juni 2020. Het gaat onder andere over communicatie tussen het ministerie en het Outbreak Management Team (OMT), de corona-app en documenten over de besmettelijkheid van kinderen. Op deze 3 verzoeken van de NOS en NTR is niet op tijd beslist en op één verzoek is slechts deels beslist. Bovendien is – zo concludeert de rechtbank – die deelbeslissing geen beslissing op de Wob-verzoeken van de NOS en de NTR, maar openbaarmakingsbeslissingen uit eigen beweging.
Dwangsom als stok achter de deur
Op geen van de drie Wob-verzoeken van de NOS en NTR is dus tijdig beslist. In de Wet openbaarheid van bestuur staat dat een overheidsorgaan binnen vier weken moet beslissen op een verzoek, eventueel is een verlenging van die termijn mogelijk. De minister van VWS heeft in de zaken van de NOS en NTR verzaakt om tijdig te beslissen. Dat betekent dat het ministerie alsnog moet beslissen op de drie Wob-verzoeken en dat de rechtbank daarvoor een termijn bepaalt. De rechtbank is wél van oordeel dat sprake is van bijzondere omstandigheden zodat de standaard termijn van twee weken, zoals die wordt gehanteerd bij een geslaagd beroep op het niet tijdig beslissen, te kort is. De rechtbank bepaalt dat de minister binnen 2 maanden alsnog moet beslissen op de 3 Wob-verzoeken van de NOS en NTR. Met deze termijn wordt recht gedaan aan het belang van de omroepen om zo snel mogelijk een beslissing te nemen en wordt recht gedaan aan het belang van de minister om tot een zorgvuldige besluitvorming te kunnen komen. Als stok achter de deur legt de rechtbank de minister een dwangsom op van € 250,- voor iedere dag dat er te laat wordt gereageerd met een maximum van € 37.500,-.
De smaakstof menthol in tabaksproducten heeft al bij minimale hoeveelheden een verzachtende werking. Zelfs als menthol niet te proeven is, maakt de stof het makkelijker om tabaksrook te inhaleren. Menthol maakt roken hierdoor aantrekkelijker voor jonge en beginnende rokers die nog niet gewend zijn aan het inhaleren van scherpe, prikkelende tabaksrook. Dit effect wordt bevestigd in onafhankelijke literatuur, maar niet erkend in een recent onderzoeksrapport van de tabaksindustrie. Dit is één van de uitkomsten uit een onderzoek onder leiding van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat deel uitmaakt van het Europese samenwerkingsproject ‘Joint Action on Tobacco Control’.
Sinds mei 2020 is een kenmerkende menthol smaak in tabaksproducten verboden. Menthol mag nog wel toegevoegd worden in lage hoeveelheden, die niet tot een kenmerkende smaak leiden. Fabrikanten van tabaksproducten zijn door de Europese Commissie verplicht om aan overheden bekend te maken welke toevoegingen zij verwerken in tabaksproducten. Ook moeten de fabrikanten extra onderzoek doen naar onder andere de schadelijke en verslavende effecten van 15 geselecteerde toevoegingen in tabak, waaronder menthol. In opdracht van de Europese Commissie heeft een onafhankelijke groep experts onder leiding van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de onderzoeksrapporten van de fabrikanten beoordeeld.
Zorgen om menthol
De tabaksfabrikanten concluderen dat lage hoeveelheden menthol inhaleren van tabaksrook niet gemakkelijk maken. De internationale groep experts ziet daarentegen sterk bewijs in onafhankelijke literatuurstudies dat menthol bij minimale hoeveelheden al een verzachtende werking kan hebben. Hun advies is daarom om het toevoegen van menthol in tabaksproducten helemaal te verbieden. Sommige landen zoals Duitsland hebben al een verbod op menthol en vergelijkbare stoffen ingevoerd vanwege het feit dat ze het inhaleren van rook gemakkelijker maken.
Rapporten tabaksindustrie onbetrouwbaar
De eindconclusie van de groep experts is dat de onderzoeksrapporten van de tabaksindustrie van onvoldoende kwaliteit zijn. Zo zijn er verschillende relevante onafhankelijke onderzoeken niet meegenomen in de rapporten, zoals in het geval van het onderzoek naar menthol. Daarnaast vond de groep experts beperkingen in de gebruikte onderzoeksmethoden en statistische analyses van de tabaksindustrie. De groep experts twijfelt daarmee aan de wetenschappelijke betrouwbaarheid van de industrie rapporten. De conclusies en aanbevelingen van de tabaksindustrie zouden daarom niet moeten worden gebruikt door de lidstaten om beleid mee te maken.
Robert Gesink is in de derde etappe van de Tour de France afgestapt. De Nederlander van Jumbo-Visma was een van de renners die zojuist ten val kwam bij een valpartij in het peloton. Gesink viel hard op zijn schouder en kon niet meer verder.
Geraint Thomas was een van de andere slachtoffers van de valpartij. De oud-winnaar van de Tour stond na een paar minuten weer op en vervolgde zijn weg.
Nederland koopt nog ruim 6 miljoen doses Moderna-vaccin voor 2022. Samen met de al aangekochte BioNTech/Pfizer-vaccins hebben we daarmee genoeg voor de vaccinatiecampagne in 2022 en een deel van 2023. Vaccinatie blijft vrijwillig. Dit maakte minister Hugo de Jonge (VWS) zojuist bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Moderna en Pfizer hebben een hoge werkzaamheid en beschermen goed tegen de nu bekende virusvarianten. Ze zijn waarschijnlijk relatief snel aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Daarom zijn zij aangewezen om klaar te liggen voor de nog te ontwerpen vaccinatiestrategie voor 2022 en 2023. Of we de hele of een deel van de bevolking de komende jaren aanbieden zich te laten vaccineren, wordt nog bepaald na advies van de Gezondheidsraad in het begin van het najaar. Het kabinet kiest er toch voor om nu al voor de jaren 2022 en 2023 vaccins in te kopen om de gehele Nederlandse bevolking boven de 12 jaar volledig te kunnen vaccineren, mocht dat noodzakelijk blijken. Vaccinatie blijft altijd vrijwillig. Over het aanbieden van vaccins aan jongeren vanaf 12 jaar is nog niet besloten, de Gezondheidsraad buigt zich hier nog over.
Vaccinbehoefte 2022 gedekt, plus deel 2023
Minister Hugo de Jonge: “We kiezen voor zekerheid. We bereiden ons voor om alle mogelijke scenario’s van de vaccinatiecampagne te kunnen uitvoeren: met betrouwbare vaccins, van betrouwbare leveranciers met hun productie zoveel mogelijk in de EU en vaccins op basis verschillende technologieën. Met deze nieuwe aankoop nemen we een belangrijke nieuwe stap: de vaccinbehoefte voor 2022 is hiermee ingekocht, die voor 2023 gedeeltelijk.”
Onder de lopende overeenkomsten met Moderna, ontvangen we dit jaar nog ruim 12 miljoen doses. Ongeveer driekwart gebruiken we nog voor de lopende campagne. Een deel (3 miljoen doses) schuiven we door naar 2022. Het is gezien de beperkte houdbaarheid van de vaccins niet mogelijk om alle nog te ontvangen doses door te schuiven naar volgend jaar. Het deel dat niet kan worden gebruikt in 2022, zal worden gedoneerd aan landen die ze hard nodig hebben.
Kiezen voor zekerheid op drie punten
De vaccinportefeuille bestaat uit vaccins die zo goed mogelijk aanpasbaar zijn op virusmutaties. Daarnaast komen ze van meerdere leveranciers die betrouwbaar zijn gebleken in hun leveringen en wiens productie (grotendeels) in de EU plaatsvindt. Ten derde hebben ze verschillende technologieën als basis, mRNA, aangevuld met eiwit en vector-technologie.
De vaccinbehoefte voor 2022 kan dan als volgt worden ingevuld:
COVID-19 vaccins voor 2022 ( Bron: Rijksoverheid)
De kosten van Moderna worden gedekt uit het budget van vaccinaankoop.
Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.
Liefde is er op alle leeftijden en zo is trouwen dus ook iets voor jong en oud. Want wist je dat er in 2019 één jongedame van zeventien in huwelijksbootje stapte, daarmee was ze de jongste persoon die in dat jaar trouwde in ons land. Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum was een man van 92 jaar de oudste huwelijkspartner van 2019, zo meldt het CBS. Of ze met elkaar trouwden is ons onbekend.
Het nutteloze feitje van de dag: jong en oud in het huwelijksbootje (WikiCommons/Mezzapictura)
Seksuele intimidatie op de werkvloer vormt een wijdverspreid probleem – in de afgelopen 10 jaar heeft 16% van de Nederlandse werknemers hiermee te maken gehad. Vrouwen worden twee keer zo vaak getroffen als mannen. Voor slachtoffers is dit vaak een ingrijpende gebeurtenis met veel gevolgen voor hun werk en welzijn.
Hoewel al langer bekend is dat deze problematiek speelt, was nog weinig bekend over hoeveel slachtoffers hun ervaring daadwerkelijk melden en of zo’n melding tot een oplossing leidt. Het College voor de Rechten van de Mens liet onderzoek doen. Hieruit blijkt dat melden helpt, maar dat zowel werknemers als werkgevers nog te veel knelpunten ervaren.
Wat is er onderzocht?
In opdracht van het College heeft het onderzoeksbureau De Beleidsonderzoekers een representatief onderzoek uitgevoerd naar ervaringen met seksuele intimidatie van zo’n 2000 werknemers en 300 werkgevers. Daaruit blijkt dat de meeste slachtoffers geen melding maken van hun ervaring, 37% doet dat wel.
Lees hier het onderzoek: Seksuele intimidatie op de werkvloer
Waarom melden slachtoffers niet?
De belangrijkste redenen is de inschatting dat de situatie wellicht niet ernstig genoeg is. In de interviews met slachtoffers komt naar voren dat ze zich afvragen wat seksuele intimidatie precies is. Ook bij werkgevers spelen er soortgelijke vragen. Zoals een slachtoffer het omschrijft: “Je voelt wel dat een soort onzichtbare grens is overschreden.” Maar toch blijft de vraag: Wanneer is sprake van leuk collegiaal contact met een grapje en wanneer wordt die onzichtbare grens overschreden?
Melden of klacht indienen kan helpen, toch zijn er knelpunten
Een meerderheid van de slachtoffers die melding heeft gemaakt, geeft aan dat de melding het gewenste resultaat heeft gehad. Melden lucht op, de dader is aangesproken op het gedrag, en slachtoffers waarderen het ook dat het onderwerp is aangekaart binnen de organisatie of dat zij informatie hebben gekregen over de juiste vervolgstappen.
Maar er zijn ook knelpunten: daders die niet aangesproken worden, intimidatie die niet stopt of verandert van aard. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat seksuele intimidatie stopt maar andere pesterijen volgen. Ook zijn er melders die vervelende consequenties ervaren na hun melding.
Voorzitter Adriana van Dooijeweert: “Dit kan en moet beter. De wet verbiedt seksuele intimidatie. En het is de werkgever die ervoor moet zorgen dat iedereen kan werken op een plek waar seksuele intimidatie niet voorkomt. Bijvoorbeeld door seksuele intimidatie bespreekbaar te maken en door alle signalen goed op te volgen. Soms is dat lastig, en we zien ook dat werkgevers hier hulp bij kunnen gebruiken”.
Werkgevers vaak welwillend maar ervaren obstakels
Werkgevers vermoeden weliswaar dat er meer speelt dan ze zien of horen maar vinden het lastig om de problemen boven tafel te krijgen. Ook bij de klachtafhandeling ervaren zij knelpunten. Zo vinden zij het moeilijk om gesprekken met de betrokkenen te voeren, rekening te houden met alle belangen en tegelijkertijd te zorgen dat het gesprek indruk maakt op de dader. Een ander probleem dat werkgevers signaleren is dat ze vaak pas laat op de hoogte zijn van de problemen – en dan is het moeilijker om nog tot een oplossing te komen.
Een dag na de troosteloze afgang van Oranje op het EK Voetbal is het in de supermarkt, winkels en op Marktplaats makkelijk scoren voor wie oranjeprullaria wil inslaan. Anderhalve euro voor een ‘one size fits all’-set met broek, T-shirt en bandana, ‘huilcapes’ of - jawel - een gratis mee te nemen voetbalcoach. Lees verder bij het AD.
In een bloedheet Eugene zijn zondagavond de Amerikaanse atletiektrials voor de Olympische Spelen van Tokyo afgesloten. Dat gebeurde uren later dan gepland, omdat men een dikke 42 graden toch iets te warm vond, maar uiteindelijk was het wachten het meer dan waard.
Op de 400 meter horden bij de vrouwen stonden Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad weer tegenover elkaar en dat betekende de vorige twee keer een wereldrecord. Dat stond op 52,16 seconden, waarmee Muhammad in 2019 de wereldtitel pakte, maar McLaughlin nam het op indrukwekkende wijze over: met een geweldig slot snelde ze naar de winst én het wereldrecord in 51,90 seconden. Muhammad werd met 52,42 wel tweede, voor collegekampioene Anna Cockrell, die met haar 53,70 ook een flinke uitdaagster wordt voor Femke Bol.
Op de 800 meter liet de pas net 19-jarige Athing Mu weer zien wat een fenomenaal talent ze is. Een kleine 200 meter voor de finish zette ze de turbo aan en liet ze alles en iedereen ver achter: winst in 1:56,07 minuten, 's werelds beste jaarprestatie. Raevyn Rogers (1:57,66) en Ajee' Wilson (1:58,39) plaatsten zich ook voor Tokyo.
De 200 meter bij de mannen ging ook razendsnel: Noah Lyles pakte de winst in 19,74 seconden, slechts vier honderdsten voor Kenny Bednarek. Het olympische team wordt gecompleteerd door de pas 17-jarige Erriyon Knighton, die in de halve finales Usain Bolt's wereldrecord tot 20 jaar al aanscherpte tot 19,88 en nu nog iets harder ging: 19,84 seconden.
De meest bijzondere atleet in Tokyo wordt wellicht de 22-jarige JuVaugh Harrison: het sprongfenomeen won het hoogspringen met 2,33 meter én pakte met een indrukwekkende 8,47 meter de winst bij het verspringen, een combinatie die in de afgelopen honderd jaar maar uiterst zelden met succes gedaan wordt.
Een 44-jarige man uit Roosendaal is zondag 27 juni aangehouden omdat hij een beveiligingsmedewerkster zou hebben mishandeld.
De medewerkster van de beveiliging hoorde vanuit de winkel aan de Boulevard waar zij aan het werk was rond 16.30 uur een scheldpartij van een man. Zij ging naar buiten om poolshoogte nemen en ziet op de parkeerplaats een man die twee supermarktmedewerkers uit schold. Ondertussen waarschuwt ze de politie. De man begint vervolgens tegen haar te schelden en slaat haar telefoon uit haar handen. Dan geeft hij haar een paar forse klappen tegen haar hoofd. De vrouw is naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling. Agenten hebben de verdachte aangehouden en hij zit vast voor verhoor.
Scarlet Nexus is uit en wij gebruikten onze hersenen om de combat onder de knie te krijgen. En gelukkig maar, want die is heel tof.
Deze maand niet een, maar twee grote releases van ZOS: de nieuwe uitbreiding Blackwood en, voor de gelukkige eigenaren van een Xbox Series of PlayStation 5, de Console Enhanced versie van de game.
Na bijna twintig jaar is het wereldkampioenschap rally afgelopen week weer neergestreken op Afrikaanse bodem en dat kan maar één plek zijn: de historische en zelfs legendarische Safari Rally is terug, verreden op de Keniaanse vlakten.
Het was op dag één al een slopende rally, met name in de uiterst lastige derde proef: de ophanging van Elfyn Evans' Toyota liep zware schade op, zijn dag was voorbij. Sebastien Ogier schoot rechtdoor bij een kruising en verloor veel tijd, Thierry Neuville overkwam hetzelfde én kampte met een ontplofte band in de zevende proef.
Dani Sordo crashte met zijn Hyundai, Ott Tänak had in proef zeven met zware bandenproblemen te kampen en Kalle Rovanperä's Toyota kwam in diezelfde proef vast te staan in het zand. Zo had Neuville met zijn Hyundai na een tumultueuze eerste dag alsnog de leiding, voor de Japanse Toyota-rijder Takamoto Katsuta - Ogier en Gus Greensmith stonden al op bijna twee minuten.
Op dag twee wijzigde er vrijwel niks, tot de laatste proef: de wolken braken open boven de Keniaanse vlakten, wat hier en daar wat glijpartijen opleverde. Tänak moest zelfs even stoppen om het raam schoon te maken, waardoor Ogier hem in de stand kon passeren.
Neuville had de touwtjes stevig in handen...tot de veertiende proef: de Belg raakte onderweg een steen, liep zware schade rechtsachter op en moest opgeven, het kon niet meer gerepareerd worden. Katsuta en Ogier streden zo ineens om de winst, wat nog even flink spannend werd.
Met nog twee proeven te gaan had Ogier zijn achterstand exact goedgemaakt: de twee leiders hadden exact dezelfde tijd. De ervaring van Ogier gaf vervolgens toch de doorslag en samen met navigator Julien Ingrassia pakte hij de winst, 22 seconden voor Katsuta en diens navigator Dan Barritt, terwijl Tänak met Martin Järveoja op een ruime minuut derde werd.
Mathieu van der Poel liet in de eerste etappe van de Tour nog een tactische blunder zien, maar in rit twee toonde hij aan geleerd te hebben van zijn fout: hij reed totaal anders en domineerde het peloton op de zware Mûr-de-Bretagne.
Met Van der Poel in het geel zet het peloton koers van Lorient naar Pontivy, een etappe van 183 kilometer. Veel heuvels weer, maar het is minder zwaar dan de eerste twee dagen en dus heeft het er alle schijn van dat we vandaag een eerste massasprint gaan krijgen.
Rellende_Rotscholier heeft elke meter hier weer nauwkeurig beschreven, we zien in elk geval wat venijnige bochten in de slotfase. De etappe begint kort na één uur, Eurosport 2 is gewoon gelijk live, de NOS en Sporza volgen een dik uur later en de finish staat tussen 17.20 en 17.50 op de planning.
De route van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Vanochtend schijnt de zon geregeld en is het op de meeste plaatsen droog. In de zuidelijke helft komen eerst mistbanken voor, maar deze lossen snel op.
Vanmiddag trekken van het zuiden uit enkele regen- en onweersbuien over het land. Naarmate de buien noordwaarts bewegen worden de buien actiever, waarbij er vooral in het midden, oosten en noordoosten plaatselijk hagel en windstoten mogelijk zijn. Lokaal kan er opnieuw veel neerslag in korte tijd vallen. Tussen de buien door is de zon ook geregeld te zien. In de loop van de middag wordt het van het zuiden uit weer droog. De maxima lopen sterk uiteen. Aan de Zeeuwse kust wordt het niet warmer dan 18°C, in het oosten en noordoosten kan het nog ca. 28°C worden. De wind is zwak tot matig uit oost tot noordoost maar wordt geleidelijk veranderlijk.
Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en is er lokaal kans op een bui. Met minima van 16 of 17°C is het een zwoele nacht. De wind is zwak en draait naar een overwegend zuidwestelijke richting. In het noordwesten en het Waddengebied staat een matige tot vrij krachtige noordwestelijke wind.
Dinsdag overdag is het bewolkt en ontstaan er geleidelijk enkele buien. In de middag kunnen deze met name in het oosten en zuidoosten lokaal gepaard gaan met onweer en hagel. In de avond neemt het aantal buien af. De maxima liggen tussen 17°C op de Wadden en lokaal 25°C in het oosten. De wind draait naar richtingen tussen noord en noordwest en is in de kustgebieden en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, landinwaarts matig. (Bron: KNMI)
Weekje geleden, op een berg in Duitsland, had ik een mooi uitzicht (Foto: FOK!)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.
De Belgische regering gaat communicatiediensten als Whatsapp, Facebook Messenger en Telegram verplichten om 'metadata' van hun gebruikers te bewaren. Het gaat niet om de feitelijke inhoud van het telecomverkeer, maar wel om wie met wie, wanneer en waar in contact staat.
Het nieuwe wetsontwerp staat versleuteling toe maar maar voegt wel toe dat de versleuteling niet mag verhinderen dat de telecomoperator identificatie-, verkeers- en locatiegegevens bewaart. De Belgische regering verwacht dat de wet in het najaar van 2021 in zal gaan.
Bij de Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is in de nacht van zondag op maandag opnieuw een mogelijk explosief aangetroffen, meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden. De supermarkt was vorig jaar al twee keer doelwit van een explosie. Zo meldt de Gelderlander.
De kritiek op de Palestijnse president Abbas en zijn veiligheidstroepen heeft geleid tot de terugtrekking van de Palestijnse Volkspartij uit de regering. Dagenlang wordt er geprotesteerd na de gewelddadige dood van Nizar Banat, een Palestijnse mensenrechtenactivist. De criticus van de Palestijnse overheid is doodgeslagen door de Palestijnse veiligheidstroepen. Zijn dood wekt veel woede en verontwaardiging bij de Palestijnse bevolking, er wordt al dagenlang gedemonstreerd door duizenden mensen.
Minister van Arbeid Nasri Abu Dschaisch heeft in navolging van zijn partij ontslag aangekondigd. De Palestijnse Volkspartij heeft gisteren, zondag, besloten ontslag te nemen uit de door Fatah geleide regering, zo maakte partijvertegenwoordiger Issam Abu Bakr bekend. Daarom zal Dschaish aanstaande maandag zijn ambt neerleggen. Abu Bakr zei dat de Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas "respect voor wetten en burgerlijke vrijheden" mist.
In Ramallah en Hebron vonden gisteren, zondag, voor de vierde dag op rij protesten plaats tegen de dood van de Palestijnse mensenrechtenactivist Nizar Banat. Zaterdag leidden de protesten ook tot botsingen met Palestijnse veiligheidstroepen.
Banat stierf donderdag kort na zijn arrestatie in Hebron. De familie van de activist beschuldigde de Palestijnse veiligheidstroepen ervan hem dood te hebben geslagen. De 43-jarige Banat stond bekend om de video's die hij op Facebook plaatste waarin hij de Palestijnse overheid beschuldigde van corruptie. Hij had zich ook ingeschreven als kandidaat voor de parlementsverkiezingen in mei, die later voor onbepaalde tijd werden uitgesteld door de Palestijnse president Abbas.
De Palestijnse overheid is nu een onderzoek gestart naar de dood van Banat, maar dat heeft de protesten niet doen stoppen. Volgens de autopsie wijzen verwondingen aan hoofd, borst, nek, benen en handen erop dat Banat werd geslagen. Tussen zijn arrestatie en zijn dood ging minder dan een uur voorbij. Banat werd vrijdag begraven en zijn begrafenisstoet in Hebron werd door duizenden mensen bijgewoond.
Met een nieuwe luchtaanval in opdracht van president Joe Biden heeft de Verenigde Staten de druk op Iran en zijn bondgenoten opgevoerd. Het Amerikaanse leger voerde luchtaanvallen uit op verschillende doelen in het Iraaks-Syrische grensgebied die werden gebruikt door pro-Iraanse milities, volgens een woordvoerder van het Pentagon. Daarbij zijn zeker vijf doden gevallen, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.
Vanuit deze faciliteiten lanceerden door Iran gesteunde milities drone-aanvallen op Amerikaans personeel en faciliteiten in Irak. Er zijn twee doelen in Syrië en één in Irak. Daar werden onder meer wapens opgeslagen. Het Pentagon sprak van een noodzakelijke en passende defensieve aanval.
"Noodzakelijk" en "Passend"
De achtergrond hiervan is de aanhoudende reeks aanvallen van door Iran gesteunde groepen op Amerikaanse doelen in Irak. De Amerikaanse president gaf opdracht tot een militair ingrijpen om deze aanvallen te doen stoppen. De VS heeft gehandeld in overeenstemming met hun recht op zelfverdediging. Met deze aanval heeft Biden laten zien dat hij optreedt om de Amerikaanse troepen te beschermen, aldus de woordvoerder van het Pentagon. De luchtaanvallen zijn zowel "noodzakelijk om de dreiging tegen te gaan" als "passend in omvang".
Het militair ingrijpen is zo ingericht dat het de kans op escalatie beperkt, maar tegelijkertijd een duidelijk en onmiskenbaar een "indrukwekkende boodschap" afgeeft. Het Amerikaanse leger had eind februari al luchtaanvallen uitgevoerd in het oosten van het burgeroorlogsland Syrië - daarbij kwamen talloze aanhangers van pro-Iraanse milities om het leven.
Onderhandelen over nucleaire deals
De afgelopen maanden zijn er meerdere raketaanvallen geweest op door het Amerikaanse leger ingebruik zijnde Iraakse bases. Milities die nauw verbonden zijn met Iran worden hiervan verdacht. Ze roepen op tot terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak, die het Iraakse leger ondersteunen in de strijd tegen de terroristische militie Islamitische Staat (IS). Irak, maar ook Syrië, hebben zich ontwikkeld tot het strijdtoneel tussen de VS en Iran.
De Amerikaanse luchtaanvallen komen op een moment dat er internationale onderhandelingen gaande zijn over een mogelijke terugkeer van de VS naar de nucleaire deal met Iran. De overeenkomst werd in 2015 gesloten tussen Iran en de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China. Onder Bidens voorganger Donald Trump trok de VS zich in 2018 eenzijdig terug uit deze overeenkomst en legden ze massale sancties op aan Iran. In reactie daarop stopte Iran stapsgewijs met zijn verplichtingen. In Wenen wordt al enkele weken gesproken over het voldoen van beide landen aan de eisen van de nucleaire deal.