FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 juni 2021

EK: België naar kwartfinales na zege op Europees kampioen Portugal

België heeft uittredend kampioen Portugal uitgeschakeld op het Europees kampioenschap. In een wedstrijd zonder veel kansen wonnen de Rode Duivels met 1-0 dankzij een afstandsschot van Thorgan Hazard vlak voor rust.

De wedstrijd tussen België en Portugal leverde niet veel grote kansen op tussen de beide landen. Waar Cristiano Ronaldo gevaarlijk werd uit een vrije trap kwam België vlak voor rust op voorsprong na een prachtig afstandsschot van Thorgan Hazard.

In de tweede helft ging Portugal op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook een aantal kansjes op de gelijkmaker. Na een kwartier in de tweede helft was er een eerste kans voor Portugal via Jota, alleen ging de inzet van de Portugese aanvaller naast. Daarna bleef lang de kansen uit voor Portugal, maar met nog tien minuten te spelen kwamen er toch nog een aantal kansen om langszij te komen. Eerst kopte Rúben Dias hard in, alleen ging zijn kopbal recht op de Belgische keeper. Twee minuten later was Raphaël Guerreiro het meest dichtbij met een uithaal alleen belande die op de paal. Later kreeg André Silva nog een goede scoringskans, maar ook hij wist de bal niet voorbij Thibaut Courtois te krijgen.

Nu wacht voor de Rode Duivels in de kwartfinale tegen Italië, dat zaterdag na verlengingen won van Oostenrijk.

F. de Boer: 'We domineerden'

Hoewel het Nederlands Elftal het de hele wedstrijd lastig had tegen de Tsjechen en zelfs geen enkel schot op doel afleverde zag bondscoach Frank de Boer toch een dominant Oranje. Ook verklaarde hij de wissel van Donyell Malen met het feit dat die maar zestig minuten zou kunnen spelen.

"Ik ben erg teleurgesteld. Iedereen had een andere route in zijn hoofd", aldus De Boer aan het begin van zijn verhaal. "In het begin hadden we het even moeilijk hoe ze stonden, maar daarna pakten we het spel goed op. Het resulteerde niet direct in grote kansen, maar ik had wel steeds het gevoel dat wij de betere waren"

De bondscoach zag geen machteloos Nederland. ,,Nee, ik denk dat Nederland de dominerende partij was. We hebben een aantal keer de achterlijn gehaald, alleen was dan de laatste pass net niet goed genoeg. Tsjechië kreeg niet veel grote kansen en daardoor had ik het gevoel dat wij de wedstrijd onder controle hadden. Dan draait het in zo'n duel om twee, drie grote momenten. Malen kreeg zo'n moment, en even later vond zo'n moment bij De Ligt plaats. Als Malen wel had gescoord, had de wereld er heel anders uitgezien.”

Na de rode kaart van De Ligt besloot De Boer de snelle Malen te wisselen voor Quincy Promes. "Donyell is heel explosief en kan eigenlijk maar zestig minuten spelen op dit moment. Mijn plan was om eigenlijk Wout Weghorst in te brengen voor Malen, maar toen pakte De Ligt rood. Of het een wisselblunder is? Van de zijkant is het altijd makkelijk oordelen. Wij weten dat Donyell na zestig minuten gewisseld moet worden omdat dan de koek op is. Vandaar de keuze om hem naar de kant te halen. Wij weten hoe die jongen in elkaar steekt.”

Over zijn toekomst als bondscoach wilde hij niks kwijt. "Over mijn toekomst kan ik nog niks zeggen. Ik zit met een kater, net als de spelers en fans.”

Klapband in slotronde kost Larson 4e NASCAR-zege op rij

Op de Tricky Triangle in Pocono is zaterdagavond de eerste race van een mooie doubleheader in de NASCAR Cup Series verreden. Dat leek een uitgemaakte zaak, maar niks was minder waar in de slotronde.

De race ging van start met Kyle Larson en William Byron voorop en Kevin Harvick met Joey Logano op de tweede rij. De eerste serieuze caution kwam halverwege de eerste stage: Cole Custer kwam in aanvaring met Brad Keselowski en ging stevig de muur in.

De eerste stage werd gewonnen door Kyle Busch, die Byron en Larson achter zich wist te houden. Met Logano en Kurt Busch voorop - zij kwamen tijdens de caution niet naar binnen - kon stage twee van start, waarin Ryan Newman met een spin tegen de muur voor een caution zorgde.

Met het einde van de stage in zicht werd Corey LaJoie in de rondte geduwd door Anthony Alfredo: caution. Kyle Busch had vervolgens wat problemen met de communicatie: de lokale politieradio zorgde voor storing. Ross Chastain spinde kort voor het einde van de stage en zorgde voor een nieuwe caution.

Kurt Busch kwam tijdens de caution naar voren en won zo de stage, waarna de laatste stage kon beginnen met Kurt Busch en Larson voorop, waarbij Larson de touwtjes in handen nam. Kyle Busch nam die weer over, tot dik twintig ronden voor het einde weer voor een caution gevlagd werd: er lag troep op de baan.

We konden weer door met Kyle Busch en nu ook Alex Bowman voorop, waar ook Larson zich weer in kwam mengen. Busch haakte langzaam af en vier ronden voor het einde zette Larson 'm binnendoor bij Bowman voor de leiding.

Die leiding hield hij vast en opeenvolgende overwinning nummer vier - vijf als je de All-Star Race telt - was een feit...maar toch niet! Met een bocht te gaan klapte Larson's band en ging hij de muur in, waardoor Bowman er voorbij kwam en zijn derde zege van het jaar pakte, Larson werd negende, had een backupauto nodig en moet zondag achteraan starten.

Wijnaldum: 'Het was een offday'

Georginio Wijnaldum heeft geen verklaring voor de nederlaag van het Nederlands Elftal vandaag in de achtste finale van EK tegen Tsjechie. "Het was een offday".

"In de tweede helft kregen we een goede kans en die moet je afmaken. Het werd na de rode kaart moeilijker om druk te zetten, we kwamen er niet meer uit. Maar ook daarvoor al hebben we te weinig laten zien," aldus de aanvoerder van Oranje. Hij vond wel dat Nederland in het toernooi groeide. "Voor het toernooi was er veel kritiek op de speelwijze, dat hebben we gekanteld. Vandaag was een offday. Ik kan het moeilijk verklaren. Het is heel moeilijk, maar het is de realiteit."

Ook Frenkie de Jong had er geen verklaring voor: "Apatisch? Ja ben ik met je eens. Ons spel kwam niet van de grond, na de rode kaart werd het nog moeilijker. We waren tactisch goed voorbereid, maar soms heb je van die dagen... Ook met tien man kun je het beter doen tegen Tsjechië."

Random Pics van de Dag #347

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EK: Nederland uitgeschakeld na rode kaart De Ligt

Nederland kan de vluchten naar Baku en Londen annuleren, de uitschakeling op het EK Voetbal is na de achtste finale een feit. Na een moeizame eerste helft ging het in de tweede helft helemaal mis. Matthijs de Ligt kreeg een rode kaart vanwege een handsbal en daarna werd uit een corner een tegengoal geïncasseerd. De 0-2 viel ook nog na een counter van de Tsjechen.

In het eerste kwart van de wedstrijd waren de intenties van Nederland nog zeer positief. Nederland kreeg al snel een paar mogelijkheden en zette de Tsjechen flink onder druk, waarbij opnieuw Denzel Dumfries een van de gevaarlijke spelers was. Tsjechië kon over het algemeen weinig gevaar stichten, al kregen ze net na de twintigste minuut een redelijk gevaarlijke kopkans.

Na de drinkpauze op het eerste kwart was het ineens veel minder van Nederlandse kant. Er liep weinig meer en de Tsjechen waren over het algemeen gevaarlijker. Dit kwam tot uiting in een nagenoeg vrije schietkans voor Antonio Barak in de 37e minuut. Hij wist echter niet af te ronden omdat hij iets te rustig aan deed, waardoor Matthijs de Ligt er nog net een sliding tussendoor kon maken. Nederland wist nog maar mondjesmaat tot in het strafschopgebied te komen en sloot de eerste helft doelpuntloos af.

Aan het begin van de tweede helft bleef het moeizaam. Donyell Malen kreeg na wat gerommel in de Tsjechische defensie de uitgelezen kans op 1-0, maar hij wist de keeper niet te omspelen toen hij alleen op het doel af ging. Een minuut later ging Matthijs de Ligt in de fout na een gevaarlijke pass, hij maakte een uitglijder. Hij probeerde tijdens die uitglijder met zijn hand de bal weg te tikken en kreeg rood na ingrijpen van de VAR vanwege het feit dat de Tsjechen anders een duidelijke doelkans hadden gehad.

De rode kaart voor De Ligt zorgde ervoor dat de Tsjechen meer en meer het spel gingen maken. Kaderabek kreeg van links een schietkans, maar Dumfries kon voor een knappe blokkeeractie zorgen, zodat het gevaar onschadelijk werd gemaakt. Na deze schietkans voerden de Tsjechen de druk verder op en uit een corner ging het uiteindelijk mis. De corner werd bij de tweede paal teruggekopt naar Holes, die vlak voor het doel vrij kon inkoppen.

Door die goal moest Nederland wel proberen iets terug te doen. Daardoor kwam er ook vooral meer ruimte voor de Tsjechen en viel uit een counter ook de 0-2. Topscorer van de Tsjechen Patrick Schick schoot de bal simpel binnen nadat hij alerter was na een vrije voorzet van links. Hierna wist Nederland weinig meer te creëren met tien en de Tsjechen wisten de counters ook niet meer uit te spelen. Zo bleef het bij 0-2.

Nederland zit zo voor de derde keer achtereen niet bij de beste acht landen van Europa. De Tsjechen zullen de reis naar Baku maken, alwaar Denemarken de tegenstander is voor een plek bij de beste vier. Voor Nederland rest slechts het kijken naar de kwalificatie voor het WK in Qatar, waarbij Noorwegen de eerstvolgende tegenstander is.

Van der Poel: "Was laatste kans om geel te pakken"

Mathieu van der Poel won vanmiddag op indrukwekkende wijze de tweede etappe in de Tour de France en pakte ook nog de gele trui. Daarmee treed hij in de voetsporen van zijn vader Adrie die ook ooit het geel pakte in de Tour. Ze zijn de eerste vader en zoon die daarin zijn geslaagd.

Toen hij over de finish kwam eerde Van der Poel zijn in 2019 overleden opa Raymond Poulidier met een naar boven gerichte vinger. Poulidier werd drie maal tweede in de Tour de France maar droeg nooit de gele leiderstrui.

"Ik wist dat dit mijn laatste kans was om het geel te veroveren. Aan wie ik dacht toen ik de finishlijn passeerde,vraag je? Aan mijn grootvader Poulidor natuurlijk," aldus een geëmotioneerde Van der Poel na afloop.

Ritzege en geel voor Van der Poel in Tour

De tweede etappe van de Tour de France is gewonnen door Matthieu van der Poel. Na 182 kilometer koersen, van Perros-Guirec naar Mûr-de-Bretagne, was de Nederlander het sterkste. Bovendien mag hij morgen ook in de gele trui starten en pakte hij ook de bergtrui. 

Ide Schelling was gisteren al een van de smaakmakers, en ook vandaag probeerde de Nederlander tot vier maal toe bij de ontsnapping van de dag te zitten. Uiteindelijk lukte het hem en kwam hij samen in een kopgroep met Edward Theuns (Trek), Jonas Koch (Wanty), Anthony Perez (Cofidis), Jérémy Cabot (TotalEnergies) en Simon Clarke (NTT). Zij kregen de zegen van het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de vier minuten.

Het was Perez die als eerste boven kwam op de Côte de Sainte-Barbe van de vierde categorie en virtueel de bergtrui overnam van Schelling. Schelling sloeg echter terug op de tweede klim van de dag. De Nederlander in de bollentrui versloeg Perez nu wel in de sprint. Theuns reed ondertussen weg uit de kopgroep en kwam als eerste boven op de Côte de Saint-Brieuc. Hij kreeg Cabot mee. De rest van de oude kopgroep werd weer teruggepakt door het peloton. Met nog 35 kilometer voor de boeg was de voorsprong van het duo een kleine twee minuten.

De Village de Mûr-de-Bretagne was het laatste klimmetje voor het tweemaal moeten bedwingen van Mûr-de-Bretagne. De voorsprong van Theuns en Cabot liep gestaag terug. Het peloton kwam inmiddels op stoom en kwam nu snel dichtbij de twee koplopers. Theuns besloot daarom te demarreren maar op 18 kilometer van de meet was het ook voor hem einde verhaal. Bij de eerste beklimming van de Mûr-de-Bretagne was het Van der Poel die een demarrage plaatste en een gaatje sloeg. De Nederlander pakte de acht bonificatieseconden door als eerste boven te komen maar werd vervolgens weer teruggepakt. Uit het peloton moesten inmiddels een groot aantal renners lossen.

Naarmate de slotklim vorderde hadden bijna alle klassementsrenners zich vooraan genesteld geholpen door hun ploeggenoten. Het tempo was hoog. Formolo wist een gaatje te slaan maar moest even later capituleren. Van der Poel ging op 800 meter aan, reed langs de net gedemarreerde Colbrelli heen en wist de voorsprong vol te houden. Met zijn vinger wijzend naar de hemel, doelend op zijn opa Raymond Poulidor, kwam hij over de finish. Van der Poel nam ook de gele trui over van Julian Alaphilippe.

F1: Uitslag Grand Prix van Stiermarken

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Stiermarken op zijn naam geschreven. De Nederlander won met de Red Bull in Oostenrijk eenvoudig voor de Mercedesen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Met de zege liep Verstappen zes punten op Hamilton uit in het wereldkampioenschap en heeft nu achttien punten voorsprong op zijn rivaal.

Verstappen begon in Spielberg vanaf poleposition en was meteen goed weg, voor Hamilton en Norris die dankzij Hamilton Sergio Perez van zich af wist te houden. Verder naar achteren kwam Pierre Gasly in het gedrang terecht en hij moest met een afgebroken wielophanging linksachter opgeven. Charles Leclerc en Nicholas Latifi verloren veel tijd doordat zij schade aan hun bolides hadden en achteraan moesten aansluiten. Ook Antonio Giovinazzi spinde na een aanraking met Gasly, waarbij ook Latifi geraakt werd.

Verstappen en Hamilton liepen snel weg bij Norris die Perez in zijn spiegels wist. De Brit hield het tien ronden vol, tot hij in de McLaren tempo verloor en plots zowel Perez als Valtteri Bottas aan zich voorbij zag trekken. Verder naar achteren had Lance Stroll een kleine voorsprong op Fernando Alonso en George Russell die met de Williams in de punten rondreed. De Brit was na 25 ronden de eerste van de top tien die banden wisselde. Hij verloor veel tijd omdat er lucht bijgevoegd moest worden en moest uiteindelijk zelfs opgeven.

In 26 ronden volgde Perez de pits in, waarbij de Mexicaan terugviel tot plek vijf. De stop viel tegen omdat de band linksachter niet snel genoeg vast zat. Het kostte hem ten opzichte van Bottas een positie. Het was ook het sein voor Hamilton en Verstappen om te stoppen. Hierdoor was de stand na 33 ronden: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez, de nog niet gestopte Carlos Sainz en Norris.

In het middenveld waren er flinke gevechten waarbij Sainz op zijn nieuwe banden plek zes pakte en iets verder naar achteren Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc langzaam maar zeker de top tien in ging. Vooraan maakte Perez met nog zestien ronden te gaan een tweede stop om zo te proberen plek drie van Bottas af te pakken. Dit slaagde uiteindelijk net niet.

Na 71 ronden werd Verstappen afgevlagd als winnaar en hij verstevigde hiermee de leidende positie in het wereldkampioenschap. Hamilton pakte met de snelste ronde plek twee, voor Bottas. Perez eindigde als vierde, voor Norris, Sainz, Leclerc, Lance Stroll, Fernando Alonso en Yuki Tsunoda.

Sesamstraat verwelkomt gezin met twee homoseksuele vaders

Sesamstraat introduceerde afgelopen week in zijn Family Day-aflevering een gezin met twee homoseksuele vaders. In deze aflevering introduceert Nina haar broer en zijn man, gespeeld door Chris Costa en Alex Weisman, evenals hun dochter, gespeeld door Olivia Perez, aan Elmo en zijn vrienden terwijl ze Family Day vieren.

"Sesamstraat is altijd een gastvrije plek geweest, ook voor diversiteit en inclusiviteit. Dus ik ben zo trots om Nina's broer Dave, zijn man Frank en hun dochter Mia kennis te laten maken met onze geweldige straat", schreef Muraoka, die de aflevering co-regisseerde. "Liefde is liefde, en we zijn zo blij om deze speciale familie aan onze Sesamfamilie toe te voegen."

"De aflevering 'Family Day' van Sesamstraat stuurt de simpele maar belangrijke boodschap dat gezinnen in alle vormen voorkomen en dat liefde en acceptatie altijd de belangrijkste ingrediënten zijn in een gezin", tweette Sarah Kate Ellis, president en CEO van GLAAD.

"Sesamstraat" heeft door de jaren heen diverse personages geïntroduceerd en thema's als honger en verslaving aangepakt. Eerder dit jaar introduceerde de show twee nieuwe Muppet-personages die beide Afro-Amerikaans waren en bespraken wat raciale verschillen betekenen.

Voor de Sesamstraat liefhebbers hier de hele aflevering:

COVID-19: 522 positief getesten en 1 dode, totaal 1.683.271 en 17.741

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 522 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.683.271 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 12 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 204 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 141 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.741 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Update: Regenboogvlaggen voor naar Boedapest vliegende Oranjefans

Update:

De regenboogvlagen zijn in beslag genomen door Hongaars beveiligingspersoneel bij het betreden van de fanzone. Schijnbaar is men in Boedapest niet zo gecharmeerd van de regenboogvlag. Een verslaggever ter plaatse zegt dat de Nederlanders in shock zijn door het gebeuren. Een fan in regenboogpak mocht doorlopen.

Hongaarse beveiliging neemt regenboogvlaggen van Oranjefans in beslag | RTL Nieuws

Vanochtend:

Oranjefans die deze ochtend vanaf Schiphol vertrokken naar Hongarije kregen op de luchthaven regenboogvlaggen en regenboogzweetbandjes uitgedeeld. Daarop staat de Hongaarse tekst A szerelem mindenkié, wat ‘liefde is voor iedereen’ betekent. De attributen vonden gretig aftrek.

School in Goes dicht vanwege tientallen coronabesmettingen, één docent op ic

Alle locaties van het Ostrea Lyceum in Goes blijven in op zijn minst tot en met woensdag gesloten. Tientallen leerlingen en personeelsleden zijn besmet geraakt met het coronavirus. Eén docent is opgenomen op de intensive care in het ziekenhuis. "Gezondheid en veiligheid staan voorop”, zegt rector Eric Boerhout. Meer hierover bij de Gelderlander.

Boedapest kleurt Oranje!

Vanavond speelt het Nederlands elftal tegen Tsjechië in de Puskas Arena te Boedapest. Het is dus niet verwonderlijk dat, met een versoepeld coronabeleid, Boedapest al aardig oranje kleurt. Voordat de wedstrijd begint vermaken vele fans zich al goed in het warme zonnetje in Hongarije.

Om 15.15 werd er een korte livestream verzorgd van de Oranjemars, van de fanzone naar de Puskas Arena:

  

Timmermans: We moeten Hongarije sneller voor de rechter brengen

De Europese Commissie moet Hongarije voortvarender aanpakken, vindt tweede man Frans Timmermans. Zijn collega-Eurocommissarissen die verantwoordelijk zijn voor de bewaking van de rechtsstaat moeten dat volgens hem nu ook onder ogen zien. Lees verder bij de Stentor.

Grand Prix van Nederland in MotoGP met overmacht gewonnen door Quartararo

De Grand Prix van Nederland in de MotoGP is zondag weer teruggekeerd. Vorig jaar ging de race vanwege de COVID-19-crisis niet door, dit jaar werd er op het TT Circuit in Assen weer geracet en nog met publiek ook.

De Yamaha's van Maverick Viñales en kampioenschapsleider Fabio Quartararo voerden de grid aan, naast de Ducati van Francesco Bagnaia. Viñales kende een slechte start en ging nog voor bocht één bijna onderuit, Bagnaia pakte de leiding, voor Quartararo, Takaaki Nakagami en de inpikkende Viñales. Alex Rins sloot aan, voor Johann Zarco, Jack Miller en Joan Mir, terwijl Marc Marquez vanuit het achterveld rap naar voren kwam.

Rins lag al snel in de clinch met Zarco, werd naar buiten gedrukt en viel terug naar een van de laatste posities, in dezelfde regionen als onder meer Valentino Rossi. Die ging een paar ronden later zelfs weer onderuit, een ietwat treurig mogelijk afscheid van de TT voor de Italiaanse veelvoudig wereldkampioen, die er vooral dit seizoen simpelweg niet meer aan te pas komt.

Quartararo had ondertussen een weg langs Bagnaia gevonden en sloeg gelijk een gat, terwijl Nakagami keurig de aansluiting hield bij Bagnaia. Terwijl Quartararo halverwege de race al uitgechekt was, had Bagnaia het erg druk om Nakagami van het lijf te houden, waarbij de Japanse Honda-rijder op zijn beurt weer een druk zettende Viñales in zijn nek had hijgen.

Na meerdere waarschuwingen wegens track limits kreeg Bagnaia na veertien ronden een long-lap-penalty, terwijl Viñales - die zelf ook een waarschuwing kreeg - langs Nakagami ging. Ook Zarco pakte de Japanner en Mir kwam ook gelijk binnendoor, terwijl Jack Miller onderuit ging in de Strubben. Miguel Oliveira nam de vijfde plek over van de in problemen verkerende Nakagami, die Aleix Espargaro en dan Bagnaia achter zich had.

Nakagami was gelijk helemaal van z'n apropos en in no-time gingen Aleix Espargaro, Bagnaia én Marc Marquez er ook al langs. Viñales reed ondertussen op plek twee, ver achter teamgenoot Quartararo en vlak voor Zarco, Mir en Oliveira. Voorin gebeurde eigenlijk niet echt veel: Quartararo reed wat eenzaam op kop, Viñales reed wat eenzaam op de tweede plek en Mir had niet veel moeite om Zarco achter zich te houden.

In de genoemde volgorde werd de race afgevlagd: Quartararo pakte de winst en deed weer topzaken in de strijd om de wereldtitel, Viñales en Mir completeerden het podium en Zarco, Oliveira, Bagnaia en Marquez volgden.

Urgenda opnieuw naar de rechter, wil nu dwangsom Staat voor klimaatbeleid

Urgenda's directeur Marjan Minnesma kondigde vanmiddag in Buitenhof aan opnieuw naar de rechter te stappen om de Nederlandse Staat een dwangsom op te leggen wegens het niet opvolgen van het vonnis in de vorige rechtzaak van de klimaatorganisatie tegen de Nederlandse Staat.

De Nederlandse Staat was hierbij veroordeeld om veel meer actie te ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De overheid heeft na deze uitspraakvolgens Minnesma niets ondernomen om de uitstoot daadwerkelijk te verminderen.

Daartoe ziet zij zich nu genoodzaakt om bij de rechter een dwangsom te vorderen om de overheid zo te dwingen om tot actie over te gaan en de uitstoot van broeikasgassen met succes aan te gaan pakken. De directeur van de klimaatorganisatie denkt aan een bedrag tussen de 100 miljoen en de twee miljard euro als dwangsom voor de Staat te gaan vragen aan de rechter.

Tevens overweegt Urgenda om naar het Europees Hof voor de rechten van de Mens te gaan, omdat Nederland door het niet naleven van de eerdere uitspraak de mensenrechten niet zou respecteren.  Een derde stap zou eventueel een nieuwe rechtzaak tegen de Staat kunnen zijn over het behalen van de klimaatdoelen voor 2030. 

Het nutteloze feitje van de dag: caravanmaker in de F1

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je ziet ze dezer dagen veel op de weg, Eifelland caravans maar wist je dat de caravanbouwer ook actief was in de Formule 1? In 1972 richtte Eifelland-eigenaar en raceliefhebber Guenther Hennerice een F1-team op. Hij kocht een March Formule 1-wagen en liet op die basis door Luigi Colani een nieuwe bolide ontwerpen. De Italiaan was vooral bekend van zijn ontwerpen van zeilboten, vliegtuigen en tuinmeubels en was een liefhebber van mooie ronde vormen. Dat resulteerde in de Eifelland-March E21, een raceauto dit totaal niet op de andere F1-wagens van die tijd leek.

Eén van de meest opvallende elementen van de wagen was de achteruitkijkspiegel die op een ongebruikelijke plek was geplaatst. De spiegel stond namelijk midden voor de coureur als een soort periscoop op de voorkant van de auto. Aanvankelijk bleek het ontwerp niet erg geslaagd en moeilijk bestuurbaar maar enkele aanpassingen draaide het team een redelijk seizoen in de middenmoot. Na één jaar verdween het team uit de Formule 1.

Wil je meer weten over deze bijzondere bolide? Lees dan hier meer over de Eifelland-March E21 in een special die eerder op FOK! verscheen.

De Eifelland-March E21 waar de neus van de March 721 weer op gemonteerd is om de wegligging van het ontwerp van Luigi Colani te verbeteren (WikiCommons/Lothar Spurzem)
De Eifelland-March E21 waar de neus van de March 721 weer op gemonteerd is om de wegligging van het ontwerp van Luigi Colani te verbeteren (WikiCommons/Lothar Spurzem)

Valse start kost Bendsneyder mooi resultaat in Assen, Fernandez wint Moto2-race

De Grand Prix van Nederland in de Moto2 heeft zondag een leuke, edoch niet al te spannende race opgeleverd. Op het TT Circuit van Assen ging het wat de podiumplekken betreft vooral om twee teams van twee coureurs.

De grid werd aangevoerd door het dominante KTM-duo Raul Fernandez en Remy Gardner, met Sam Lowes er nog naast en Bo Bendsneyder op de twaalfde plek. Bendsneyder kwam geweldig weg, maar leek té snel vertrokken te zijn, terwijl Lorenzo Dalla Porta en iets later ook Tony Arbolino hard het grind in gingen.

Canet pakte ondertussen de leiding, voor Gardner, Lowes, Ai Ogura, Augusto Fernandez, Marcel Schrötter en daarna pas Raul Fernandez. Bendsneyder was inderdaad te enthousiast vertrokken en kreeg een dubbele long-lap-penalty, waarmee hij wat serieuze kansen betreft eigenlijk al gelijk gezien was.

Augusto Fernandez knokte zich vervolgens naar de leiding en ook teamgenoot Lowes en Gardner gingen voorbij Canet, die de zich herstellende Raul Fernandez achter zich aan kreeg. Na een paar ronden bakkeleien ontstond dan toch echt een duidelijke kopgroep: teamgenoten Lowes en Augusto Fernandez voorop, teamgenoten Gardner en Raul Fernandez er gelijk achter.

Zeven ronden voor het einde ging Raul voorbij Augusto Fernandez naar de leiding, Lowes en vooral Gardner leken langzaam moeite te krijgen het tempo te volgen. Raul Fernandez sloeg in de slotfase in rap tempo een serieus gat, de andere drie leken het te moeten doen met een gevecht om plek twee.

De overwinning van Raul Fernandez kwam niet meer in gevaar, achter hem ging de tweede plek naar teamgenoot en kampioenschapsleider Gardner, met Augusto Fernandez op de derde plek en Lowes naast het podium. Bendsneyder finishte als vijftiende, nadat hij Cameron Beaubier in de slotbochten nog pakte, en nam zo één punt mee.

Foggia wint Moto3-race Assen

Op het TT Circuit van Assen is zondag de Grand Prix van Nederland in de Moto3 verreden. Dat leverde weer een mooie race op in de 'kathedraal van de motorsport', waar vorig jaar wegens de COVID-19-crisis niet gereden werd.

Met Jeremy Alcoba, Romano Fenati en Dennis Foggia werd de racedag in Assen geopend, waarbij de leiding gepakt werd door Fenati - die vanwege een vechtpartijtje op zaterdag een dubbele long-lap-penalty aan de broek had. Een groep met onder meer Jaume Masia kreeg zelfs een drivethroughpenalty wegens onverantwoord rijgedrag in de eerste kwalificatiesessie.

Na vier ronden had Fenati zijn twee straffen gepakt en reed Sergio Garcia op kop, voor Foggia, Darryn Binder, Xavi Artigas, Gabriel Rodrigo en Alcoba. Richting de helft van de race ging het in het middenveld fout: Niccolo Antonelli ging onderuit na een tikje tegen Kaito Toba, waardoor hij en ook de achter hem rijdende Andrea Migno onderuit gingen.

Kampioenschapsleider Pedro Acosta ging zaterdagochtend hard onderuit en vertrok als achttiende, maar reed zich ondanks een pijnlijke rug knap in de race: met negen ronden te gaan zat hij 'gewoon' in de negen man tellende kopgroep. Daar zat ook Fenati bij, hij had zijn straffen keurig gepakt en liet zien het tempo te hebben om mee te strijden om de winst.

Met nog drie ronden te gaan was de groep geslonken tot zeven rijders, Rodrigo en Artigas haakten af. Foggia, Binder, Garcia, Fenati, Acosta, Tatsuki Suzuki en John McPhee streden zo om de podiumplekken, waarbij met het ingaan van de laatste ronde vooral Foggia, Garcia en Fenati een stuk sterker leken te zijn dan de rest.

Er werd flink geknokt in de slotronde, maar de volgorde veranderde niet meer: Foggia pakte de overwinning, voor Garcia en Fenati, met Binder, Acosta, Suzuki en McPhee achter zich.

EK: Makkelie fluit Engeland-Duitsland

De UEFA heeft Danny Makkelie aangesteld als scheidsrechter voor de wedstrijd komende dinsdag op het EK voetbal tussen Engeland en Duitsland. De wedstrijd wordt op Wembley gespeeld en begint om 18:00 uur.

Het is de derde wedstrijd dit EK onder leiding van de Nederlander. Hij floot eerder de groepswedstrijden Italië-Turkije en het duel tussen Finland en Rusland.

Björn Kuipers kreeg geen wedstrijd toebedeeld in de achtste finales.

Bizarre tijden op Amerikaanse atletiektrials, 17-jarige schittert

In het Amerikaanse Eugene is op de voorlaatste avond van de Amerikaanse atletiektrials voor de Olympische Spelen in Tokyo bizar hard gelopen. Niet op één, zelfs niet op twee, maar op liefst drie onderdelen werden de huidige wereldrecords zeer dicht benaderd.

Het feest begon op de 110 meter horden bij de mannen en wel in de halve finales. Grant Holloway vloog op schitterende wijze over de horden en snelde naar een fenomenale tijd van 12,81 seconden: alleen Aries Merritt was ooit sneller, hij zette het huidige wereldrecord in 2012 in Brussel op 12,80 seconden en dus bleef Holloway er één honderdste boven. De finale kende een valse start, maar met 12,96 liep Holloway toch wel weer een uiterst rappe tijd.

Vervolgens kwamen de heren op de 400 meter horden in actie, waarbij het eigenlijk maar om één man ging: Rai Benjamin, in Tokyo de grote uitdager van de Qatarees Abderrahman Samba en de Noor Karsten Warholm. Benjamin liet zien in een monsterlijke vorm te zijn: met een bijna perfecte race snelde hij naar 46,83 seconden. Eén man was ooit sneller: Kevin Young zette in de olympische finale in Barcelona (1992) het wereldrecord op 46,78 seconden. Verder zijn alleen Benjamin (46,83 en 46,98), Warholm (46,87 en 46,92) en Samba (46,98) ooit onder de 47 seconden gekomen, allemaal in de afgelopen drie jaar.

Men was nog zeker niet klaar met genieten, want de finale van de 200 meter bij de vrouwen volgde. Gabby Thomas maakte in de series en halve finales al veel indruk, maar in de finale ging ze pas echt los: ze schoot naar de winst in 21,61 seconden, alleen wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner was ooit sneller toen ze op de Spelen in Seoul (1988) het wereldrecord op 21,56 en vervolgens 21,34 zette. Thomas gaat daarmee onder meer voorbij de bijna lichtgevende Marion Jones (21,62) en de Nederlandse Dafne Schippers (21,63).

Nog altijd was het niet klaar, want er kwam nog een toetje op de 200 meter bij de mannen, die de halve finales liepen. Topfavoriet Noah Lyles leek zijn halve finale te winnen, maar de pas 17-jarige Erriyon Knighton snelde langszij en finishte in 19,88 seconden, de snelste tijd ooit voor een 17-jarige.

Tour: Etappe 2 - Heeft Van der Poel geleerd?

De eerste etappe van de Tour de France ging niet helemaal geweldig: een zware valpartij door een hersenloos figuur langs de kant en later nog eens een zware valpartij, dit keer zonder zo'n figuur. Julian Alaphilippe pakte een prachtige zege, Mathieu van der Poel liet zien tactisch te moeten verbeteren.

Vandaag volgt een rit van Perros-Guirec naar de Mûr-de-Bretagne, een goede 183 kilometer verderop en nog altijd door het nimmer vlakke Bretonse land. Van der Poel zal zich moeten beseffen dat hij bij een aankomst als die van gisteren - een pittig muurtje - toch echt niet achteraan in de groep moet beginnen, dat kan hij vandaag verbeteren, want er komt weer een kans.

Rellende_Rotscholier heeft het hier allemaal weer uitgebreid voorbeschouwd, het is weer een uurtje lezen waard. Kort na één uur gaat de rit van start, op TV begint men niet overal even laat: Sporza om 13.30u, de NOS na de MotoGP rond 15.00u en Eurosport een kwartier later. De finish staat tussen half zes en zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Aanhouding na steekincident in Bingelrade

De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Brunssum aangehouden na een steekincident op de Dorpsstraat in Bingelrade. Eén persoon raakte daarbij gewond en is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Twee verdachten sloegen na het incident op de vlucht. De politie kon al snel één verdachte inrekenen. Met behulp van speurhonden wordt momenteel nog gezocht naar de tweede verdachte.

De politie onderzoekt de toedracht van het incident.

FOK! Wat een weer: wisselend en kans op (onweers)buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint op de meeste plaatsen vrij zonnig, met in het noorden eerst lokaal laaghangende bewolking. Van het zuiden uit trekt ook wat dikkere sluierbewolking over. In het zuiden neemt in de tweede helft van de middag de kans op enkele stevige onweersbuien toe. Plaatselijk kunnen er hagel en windstoten van 60-75 km/u voorkomen. Naarmate de buien in de loop van de avond noordwaarts bewegen nemen ze in activiteit af, in het noorden blijft het overwegend droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C op de Wadden tot 28°C in het zuiden, midden en oosten. Er staat een overwegend matige oostelijke wind, in het noordelijk kustgebied staat er een matige tot vrij krachtige noordoostenwind.

Komende nacht komen er in het noorden eerst nog enkele regenbuien voor. Van het zuiden uit klaart het op en vooral in het zuiden is er kans op een mistbank. De minima lopen uiteen van 13°C in het noorden tot 16°C elders in het land. De wind waait uit richtingen tussen oost en noordoost en is zwak. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Maandag overdag trekken buien van het zuiden uit over het land. In de middag is er met name in het oosten en noordoosten kans op onweer, hagel en windstoten. Tussen de buien door is de zon ook geregeld te zien. In de avond doven de buien uit, al kan er met name in het zuiden nog een enkele bui overblijven. De maxima lopen sterk uiteen. Aan de Zeeuwse kust wordt het niet warmer dan 18°C, in het oosten kan het plaatselijk 30°C worden. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Bewolkt was het deze week.. (Foto: DJMO)
Bewolkt was het deze week.. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Mario & Luigi: Brothership
special
Random Pics van de Dag #1429
review
Call of Duty: Black Ops 6
special
Random Pics van de Dag #1428
special
Random Pics van de Dag #1427
special
Random Pics van de Dag - Halloween Special #1426
©FOK.nl e.a.