FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 juni 2021

EK: Oekraine verrassend door naar de kwartfinale na eeuwig durende wedstrijd

Oekraine heeft ten koste van Zweden de kwartfinale op het EK voetbal bereikt. Na een wedstrijd die totaal doodsloeg vanaf halverwege de tweede helft, scoorde Oekraïne de winnende alsnog in de laatste minuut van de verlenging. De Oekrainers werden hierbij gesterkt door een discutabele rode kaart van de Zweden.

De Zweden hadden, in tegenstelling tot de meeste wedstrijden eerder op dit toernooi, in de eerste tien minuten de meeste druk naar voren en de meeste balbezit. Ze werden ook een keer dreigend, maar Yarmolenko kwam na tien minuten tot de eerste mogelijkheid. Deze werd gestuit door de doelman Robin Olsen. Zweden bleef ondanks dat de grootste kans voor de tegenstander was wel wat sterker en kreeg nog een aardige kopkans, waarbij Emil Forsberg de bal slechts schampte.

Na 25 minuten was het dan toch raak. Oekraïne kreeg een tweede grote kans na een voorzet van Yarmolenko, die de bal aan de op de linkerhelft van het strafschopgebied vrijstaande Zinchenko wist af te leveren. Zinchenko nam aan en haalde uit voor de 0-1. Even later werd Zweden nog gevaarlijk uit een vrije trap, die door Sebastien Larsson verrassen in één keer op doel geschoten werd. Het leek er niet heel erg in te zitten voor Zweden, maar vlak voor de rust schoot Forsberg vanaf een meter of 20 maar eens op de goal. Er was een blok van een verdediger, maar hierdoor caramboleerde de bal juist zodanig dat de doelman kansloos was en zodoende stond het weer gelijk.

Waar de eerste helft over het algemeen matig was, ontbrandde de tweede helft vrij vlot. Eerst was het Oekraine dat na zwak verdedigen van Zweden van net buiten de 16 de plaat trof, even later was het doelpuntenmaker Forsberg die de bal ook tegen de plaat aan kreeg en zo niet zijn tweede wist te maken. Daarna kon de Zweedse spits Alexander Isak vrij op het doel af, maar hij miste, al had het sowieso veel weg van buitenspel.

Beide ploegen maakten er een attractiever schouwspel van in de tweede helft. Forsberg schoot halverwege de tweede helft nogmaals van afstand en hoewel het schot een stuk beter was, werd het ditmaal niet tot doelpunt gepromoveerd. Het schot spatte uiteen op de lat. Dat was wel zo'n beetje het laatste echt interessante moment van de tweede helft, de kracht leek weg en de angst steeds groter. Verlengen was het gevolg.

In die verlenging gebeurde voetballend niet zoveel. Wel was er een schandalige overtreding van Danielson die het been van een Oekrainse tegenstander zo ongeveer in twee delen trapte. De VAR was er voor nodig, maar het leverde wel een rode kaart op. De Zweed was nog flink verontwaardigd, waarschijnlijk omdat hij met zijn sliding ook nog ergens de bal raakte, maar moest toch inrukken. Hierna lag de wedstrijd toch vooral erg vaak stil door hinderlijke onderbrekingen. Tussen deze onderbrekingen door droeg Oekraine nog 20 minuten aan, maar het leek eigenlijk niet meer alsof er nog iets ging gebeuren. Toch viel de winnende alsnog. Dobvyk scoorde met een kopbal in de laatste minuut na een afgemeten voorzet van Zinchenko, waardoor Oekraïne naar Rome mag om Engeland te proberen te beteugelen.

Bertens en Rus onderuit op Wimbledon, Serena Williams geeft op

Voor zowel Kiki Bertens als Arantxa Rus is Wimbledon na welgeteld één wedstrijd al voorbij. Dat was in beide gevallen niet echt een verrassend, beide Nederlandse speelsters werden in hun partij niet als favoriet gezien.

Bertens, als zeventiende geplaatst en bezig aan haar laatste jaar als tennisster, speelde tegen de sinds maandag 19-jarige Oekraïnse Marta Kostyuk, een van de revelaties van Roland Garros. Bertens kwam er niet echt aan te pas en de Oekraïnse stoomde soepel door: 3-6, 4-6.

Rus speelde tegen de als vijftiende geplaatste Griekse Maria Sakkari, die het bepaald niet spannend liet worden: 1-6, 1-6. Ook Serena Williams kon gelijk inpakken: ze raakte tegen de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich bij een glijpartij geblesseerd aan haar enkel en moest bij 3-3 opgeven, pas de tweede keer - na Roland Garros 2012 - in haar indrukwekkende loopbaan dat ze de eerste ronde van een Grand Slam-toernooi niet door weet te komen.

Wereldranglijstaanvoerster Ashleigh Barty is wel door: de Australische schakelde Carla Suarez Navarro in een aparte partij uit met 6-1, 6-7 (1), 6-1. Karolina Pliskova (8) was te sterk voor de Sloveense Tamara Zidansek (7-5, 6-4), terwijl de Belgische Elise Mertens met 6-1, 6-3 van de Britse wildcardspeelster Harriet Dart won.

Ook de kersvers Roland Garros-winnares is door. De Tsjechische Barbora Krejcikova (14) was met 6-3, 6-2 te sterk voor de Deense tiener Clara Tauson.

Wimbledon: Griekspoor sneuvelt tegen Zverev, Medvedev en Federer door

Voor Tallon Griekspoor zit Wimbledon er na één wedstrijd weer op. De 24-jarige Haarlemse debutant, die alsmaar dichter bij de top-100 van de wereld in de buurt komt, was niet opgewassen tegen de als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev: 3-6, 4-6, 1-6.

Daniil Medvedev (2) nam het op tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, die hem één set af wist te snoepen: 6-4, 6-1, 4-6, 7-6 (3). Ook Roger Federer (6) is een ronde verder, nadat de veelvoudig eindwinnaar zag hoe de Fransman Adrian Mannarino voorafgaand aan set vijf op moest geven bij 6-4, 6-7 (3), 3-6, 6-2.

De Argentijn Diego Schwartzman (9) begon met een soepele 6-3, 6-4, 6-0 overwinning op Benoit Paire, terwijl Denis Shapovalov (10) vrij moeizaam de Duitser Philipp Kohlschreiber naar huis stuurde: 6-4, 4-6, 6-3, 5-7, 6-4. Hubert Hurkacz (14) staat ook in ronde twee, nadat de Pool met 6-4, 7-6 (5), 6-1 won van de Italiaan Lorenzo Musetti.

Alex de Minaur, als vijftiende geplaatst, is de hoogst geplaatste speler die er dinsdag in ronde één uit vloog: de Australiër was niet opgewassen tegen de jonge Amerikaan Sebastian Korda, die met 6-3, 6-4, 6-7 (5), 7-6 (5) zegevierde.

Random Pics van de Dag #349

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NASCAR-coureur Busch wint 'brandstofrace' op Pocono, Hezemans doet het goed

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar zondagavond, want op dat moment werd de tweede race van de double header op de Tricky Triangle van Pocono verreden. Een race waar niet hard in werd gevochten, maar waarin het wél razendspannend was.

De top-20 van de zaterdagrace werd omgedraaid, waardoor Chris Buescher en Michael McDowell op de voorste rij stonden, met Martin Truex Jr en Christopher Bell achter zich. In de eerste stage gebeurde niet heel veel: Truex reed zich naar de leiding en pakte overtuigend de stagewinst, ruim voor Almirola en Brad Keselowski.

William Byron reed zich in de tweede stage naar voren en pakte daar de winst, Denny Hamlin kwam ook beter in zijn vel en eindigde als tweede, voor Keselowski. Na een korte caution wegens een schuifpartijtje van Corey LaJoie nam Alex Bowman het heft in handen, gevolgd door Kevin Harvick, Keselowski en Ryan Blaney.

Met 25 ronden te gaan kwam Bowman zijn laatste reguliere pitstop maken, waardoor Keselowski en Byron voorop reden. Dik tien tellen verderop reden echter onder meer Kurt Busch, Hamlin, Kyle Larson en Kyle Busch, die het mogelijk zouden kunnen halen zonder nog een pitstop te maken, hoewel het flink krap kon gaan worden.

Keselowski kwam met acht ronden te gaan binnen, waardoor de leiding naar de hevig brandstof besparende Byron ging. Achter hem gingen Hamlin en Kyle Busch langs Kurt Busch, de beide Toyota's leken het gas inmiddels flink open te kunnen schroeven en hadden mogelijk geen zorgen meer over het wel of niet halen van de finish.

Byron haalde het niet: twee ronden voor het einde moest hij toch echt naar binnen. Hamlin en Kyle Busch reden zo vlak achter elkaar op kop, maar Hamlin viel bij het ingaan van de laatste ronde ook stil. Kyle Busch was zo ruim de leider en híj haalde het wél op de laatste druppels brandstof.

Op het niveau onder de Cup Series, de Xfinity Series, kwam Loris Hezemans voor de tweede keer in actie. De Nederlander moet laten zien veilig en wel door een race te kunnen komen om volgend jaar in de Cup Series te mogen rijden en dat deed hij uitstekend: hij eindigde keurig als 27e in het veld van 40 man, zonder dat hij voor de race ook maar één meter op de baan had gereden.

Veel vakantiegangers nemen corona mee terug naar huis

Opnieuw hebben honderden mensen het coronavirus mee teruggenomen van hun zomervakantie. Zeker 400 mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, waren in de twee weken ervoor in het buitenland. De kans is groot dat ze het virus daar hebben opgelopen blijkt uit cijfers van het RIVM.

Zeker 139 positief geteste mensen zijn onlangs in Spanje geweest, meldt het (RIVM. Dat is 34,8 procent van de positief geteste reizigers. Verder heeft 17,8 procent recent een bezoek gebracht aan Portugal. In de cijfers van vorige week was ruim 40 procent in Portugal geweest en bijna 23 procent in Spanje. Nog een week eerder kwam 37 procent net uit Spanje en 26 procent uit Portugal. Lees verder bij Skipr.

Vakantie 2021 ( Bron:Pixabay)
Vakantie 2021 ( Bron:Pixabay)

Rookruimtes in openbare gebouwen per 1 juli gesloten

Per 1 juli zijn rookruimtes in overheids- en openbare gebouwen verboden. Dat betekent dat scholen, ziekenhuizen, musea, sportkantines, bibliotheken, maar ook zorginstellingen, gemeentehuizen, de Tweede Kamer en ministeries vanaf die datum rookvrij zullen zijn. Het rookvrij maken van gebouwen en ruimtes waar mensen komen of werken is een van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord, dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in 2018 met meer dan 70 partijen sloot.

Staatssecretaris Blokhuis: ”Roken is een dodelijke verslaving waar elk jaar ongeveer 20.000 mensen aan sterven. Rookruimtes faciliteren het roken, versterken de norm dat roken normaal is en zijn schadelijk. Daarom gaan ze dicht. Iedereen heeft recht op frisse en gezonde lucht in zijn omgeving. Bovendien kunnen we hiermee voorkomen dat jongeren beginnen met roken en ex-rokers weer opnieuw starten. Want zien roken, doet roken.”

Veilige werkplek
De staatssecretaris wil met de sluiting ervoor zorgen dat mensen in publieke gebouwen een veilige werkplek hebben. Ook omstanders en schoonmakers van rookruimtes lopen het gevaar om schadelijke stoffen binnen te krijgen.

Naar voren gehaald
Het verbod op rookruimtes in publieke gebouwen zou eigenlijk pas in 2022 ingaan. In september 2019 oordeelde de Hoge Raad echter dat rookruimtes in de horeca onrechtmatig zijn. Door dat arrest waren ze per direct verboden, al gold voor wat betreft de handhaving nog een overgangsfase tot april 2020. Staatssecretaris Blokhuis zag dat als een stimulans om de rookruimtes in andere sectoren vervroegd te sluiten. In (semi-)publieke en openbare gebouwen gebeurt dat vanaf 1 juli. Hiermee vervult de overheid haar voorbeeldrol. Rookruimtes in niet-publieke ruimtes in onder andere het bedrijfsleven dienen per 1 januari 2022 gesloten te zijn.

Verschillende maatregelen
In het Nationaal Preventieakkoord streeft het kabinet samen met maatschappelijke partners naar een rookvrije generatie in 2040. Daarom zijn er de afgelopen jaren diverse ontmoedigingsmaatregelen genomen die het minder aantrekkelijk maken om te roken. Zo zijn de prijzen van tabaksproducten verhoogd, zijn rookwaren bij verkooppunten uit het zicht geplaatst, worden sigaretten en shag verkocht in neutrale verpakkingen en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Daarnaast wordt het stoppen met roken makkelijker gemaakt. Zo wordt de hulp om te stoppen met roken vergoed door de verplichte basisverzekering tegen ziektekosten en wordt met de campagne PUUR Rookvrij rokers die willen stoppen op allerlei manieren hulp aangeboden.

EK: Engeland ten koste van Duitsland naar laatste acht

Engeland heeft de kwartfinales bereikt op het Europees kampioenschap voetbal. Op een kokend Wembley werd met 2-0 gewonnen van Duitsland.

Het waren de Duitsers die sterk aan de wedstrijd begonnen. Zo kon Goretzka in de achtste minuut ontsnappen aan de Engelse defensie. Rice trok vlak voor de zestien aan de noodrem en dat leverde hem geel op van scheidsrechter Makkelie. De vrije trap die volgde leverde niets op. In de zestiende minuut de eerste grote kans voor Engeland. Sterling kwam vanaf links naar binnen en haalde uit met zijn rechter en Neuer maakte er een hoekschop van. De wedstrijd kwam steeds meer in evenwicht omdat de Engelsen steeds beter in de wedstrijd kwamen.

In de 32e minuut een grote kans voor Duitsland. Havertz zette Werner vrij maar de Duitse spits stuitte op de inglijdende Jordan Pickford. Vlak voor rust was het Kane die een grote kans kreeg op aangeven van Sterling. Hummels wist de bal maar net weg te werken.

Aan het begin van de tweede helft kwamen de Engelsen met de schrik vrij na een volley van Havertz die verschroeiend uithaalde en Pickford de bal nog net over zijn doel kon tikken. In het vervolg was het een strijd met felle duels maar echte kansen ontbraken. In de 75e minuut was het Engeland dat op 1-0 kwam. Het was Sterling die zijn derde van het toernooi maakte. Sterling tikte een voorzet van Shaw in het Duitse doel.

In de 81e minuut had Thomas Müller de gelijkmaker op zijn voeten. Hij ging alleen op doelman Pickford af, maar de Duitser schoot de bal net naast. In de 86e minuut werd het 2-0 voor de Engelsen. Op aangeven van invaller Grealisch tikte Kane de bal binnen. In het restant van de wedstrijden waren er geen echt grote kansen meer.

In de kwartfinales wacht de winnaar van de wedstrijd tussen Zweden en Oekraïne die om 21:00 uur begint.

Opmerkelijke bekentenis Baudet: Trump is sexy

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zit over het algemeen niet verlegen om opmerkelijke meningen. Gisteravond deelde hij weer eens één van zijn opvallende opinies met de wereld. Deze keer onthulde Baudet wat hij nu een sexy man vindt. "Donald Trump is one of the most sexy men I’ve ever seen in my entire life!" Zo liet hij weten via Twitter. Wat de politicus tot deze bekentenis heeft gebracht is nog onbekend.

Cavendish boekt 31ste zege in Tour de France

Mark Cavendish heeft de vierde rit in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 36-jarige Brit was in de massasprint de snelste van het pak en boekte zijn 31ste zege in de Tour de France. Zijn laatste zege in de Tour was van vijf jaar geleden. Mathieu van der Poel blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

In tegenstelling tot de derde etappe verliep de vierde rit zonder grote incidenten. Op papier was dit een rit voor de sprinters en op tien kilometer leek er niks aan de hand voor het peloton. Ze hadden de kopgroep met Brent van Moer en Pierre-Luc Périchon onder controle, maar een aanval van Van Moer zorgde toch voor een leuke finale. De Belg van Lotto Soudal liet zijn medevluchter achter en op vijf kilometer had hij nog een voorsprong van 45 seconden.

Even leek een stunt in de maak voor de jonge Belg, maar in de laatste vijf kilometers ging het zo hard en werd Van Moer in de laatste 500 meter gegrepen, waardoor we een nieuwe sprint kregen in de Tour de France en daarin was de 36-jarige Cavendish duidelijk de snelste voor Nacer Bouhanni en Jasper Phlipsen. Voor Cavendish was het zijn 31ste in de Tour de France en heeft nog maar drie zeges nodig om het record van Eddy Merckx te evenaren.

In het algemeen klassement blijft Van der Poel aan de leiding staan. De geletruidrager kwam als twaalfde over de streep en heeft in het algemeen klassement een voorsprong van acht seconden op Julian Alaphilippe. Woensdag staat een tijdrit op het programma van 27 kilometer.

De Boer weg als bondscoach Oranje

Frank de Boer stopt per direct als bondscoach van het Nederlands elftal. Na een evaluatie in Zeist heeft De Boer zelf gezegd niet door te willen. De verbintenis liep nog tot medio 2022.

De Boer was vorig jaar de opvolger van Ronald Koeman als bondscoach. De Boer besloot niet door te borduren op de lijn van zijn voorganger maar zijn eigen koers te varen. Daarvoor kreeg hij veel kritiek.

Tijdens het EK voetbal werden de drie groepswedstrijden tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië gewonnen. De achtste finales tegen Tsjechië werd echter kansloos verloren.

Argentinië met simpele zege naar kwartfinales Copa América

De groepsfase van de Copa América in Brazilië is maandagavond afgerond. Nadat Brazilië, Peru, Colombia en Ecuador zich al verzekerden van de kwartfinales, was het maandagavond de beurt aan de andere groep.

Uruguay speelde tegen Paraguay en na een goede twintig minuten mocht Edinson Cavani dankzij een weinig boeiend Paraguayaans duwtje aanleggen vanaf elf meter. Die kans liet hij niet voorbij gaan en daarmee was gelijk al de enige goal van de hele wedstrijd een feit.

Het al uitgeschakelde Bolivia speelde tegen Argentinië, dat dankzij Papu Gomez na zes minuten een voorsprong pakte. Lionel Messi verdriedubbelde de score in het kwartier voor rust, waaronder met een penalty, terwijl Erwin Saavedra de Boliviaanse eer redde. Lautaro Martinez sloeg gelijk terug en bracht de eindstand daarmee op 4-1.

Argentinië gaat als groepswinnaar door, Uruguay, Paraguay en Chili mogen zich ook opmaken voor de kwartfinales, die vrijdag van start gaan. Peru speelt dan tegen Paraguay en Brazilië tegen Chili, een dag later gevolgd door Uruguay - Colombia en Argentinië - Ecuador.

COVID-19: 552 positief getesten en 4 doden, totaal 1.684.366 en 17.745

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 552 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.684.366 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 12 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 182 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 0 patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 127 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een volledige update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.745 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM COVID-19 weekcijfers 29 juni 2021 (Bron: RIVM)
RIVM COVID-19 weekcijfers 29 juni 2021 (Bron: RIVM)

VN rapport beschuldigt Russische militairen van vermoorden Afrikaanse burgers

In 2018 stuurde Rusland voor het eerst militaire instructeurs naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om regeringstroepen te ondersteunen in de strijd tegen rebellen. Een VN-rapport stelt nu dat de Russen betrokken waren bij het doden van burgers.

Volgens een VN-rapport zijn Russische militaire instructeurs in de Centraal-Afrikaanse Republiek betrokken bij talloze mensenrechtenschendingen. Er zijn "talloze meldingen van willekeurige moorden op ongewapende burgers door Russische instructeurs", aldus het rapport, dat beschikbaar was voor het persbureau AFP. Samen met de Centraal-Afrikaanse veiligheidstroepen bezetten de Russen ook scholen en pleegden stelselmatige plunderingen, onder meer van hulporganisaties.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld en is sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 politiek instabiel. In december lanceerden de rebellen opnieuw een offensief om de regering omver te werpen. Gesteund door een 12.000 man sterke VN-vredesmacht, Rwandese speciale troepen en Russische paramilitairen, zorgden de regeringstroepen voor het terugtrekken van de rebellen. Honderdduizenden mensen zijn gevlucht vanwege de gevechten sinds het begin van het jaar.

Meldingen van betrokkenheid bij gevechten
De Russen worden voornamelijk gestuurd voor het versterken van het anders slecht uitgeruste Centraal-Afrikaanse leger. In 2018 stuurde Rusland voor het eerst zogenaamde trainers naar het land van de burgeroorlog en leverde het handvuurwapens met toestemming van de VN. In april gaf Moskou aan dat er 532 uitgezonden instructeurs ter plaatse zouden zijn, die geen van allen gewapend waren en niet betrokken werden bij gevechtsoperaties.

Volgens het VN-rapport zal dit aantal in werkelijkheid echter aanzienlijk hoger zijn, namelijk eerder "tussen 800 en 2100". Verschillende civiele en militaire bronnen hebben getuigd over "de actieve deelname van Russische trainers aan gevechtsoperaties op de grond". In feite verschenen de Russen vaak in de Centraal-Afrikaanse strijdkrachten als leiders in plaats van assistentie.

Het betreffende VN-orgaan had het rapport onlangs aan de Veiligheidsraad voorgelegd. In zijn aanbevelingen roepen de experts op tot uitbreiding van de sancties en tot verlenging van het huidige wapenembargo voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het embargo loopt af op 31 juli. De Centraal-Afrikaanse Republiek, Rusland, China en verschillende Afrikaanse landen zijn tegen een verlenging.

Onderzoek: 'Moderna en Pfizer bieden jarenlange bescherming tegen COVID-19'

Niemand weet hoelang de COVID-19-pandemie nog zal duren. Enkele virusvarianten die ontstaan, zorgen ervoor dat het aantal positief getesten in veel landen weer stijgen. Volgens een studie zouden de nieuwe mRNA-vaccins echter permanente bescherming moeten bieden - zonder boostervaccinaties.

De vaccins van Biontech/Pfizer en Moderna zouden jarenlang beschermen tegen het coronavirus. Volgens een wetenschappelijke studie in het tijdschrift "Nature" veroorzaken ze een aanhoudende immuunrespons in het lichaam. De resultaten ondersteunen de overtuiging dat de meeste mensen die met de mRNA-vaccins zijn geïmmuniseerd, mogelijk geen boosterdosis nodig hebben zolang het virus en zijn varianten niet veel verder zullen muteren dan hun huidige vorm. Volgens de bij het onderzoek betrokken wetenschappers is het niet echter niet zeker dat het virus zich niet 'verder' gaat ontwikkelen.

"Het is een goed teken hoe duurzaam onze immuniteit is na dit vaccin", vertelde studieleider Ali Ellebedy, immunoloog aan de Washington University in St. Louis, aan de New York Times over de resultaten. Het vaccin van Johnson & Johnson is in het onderzoek niet meegenomen, maar hij gaat ervan uit dat de immuunrespons minder permanent is dan die van mRNA-vaccins.

Een maand geleden ontdekte een onderzoeksteam onder leiding van Ellebedy dat mensen die COVID-19 hadden overleefd, zelfs acht maanden na de infectie nog immuuncellen hadden tegen Sars-CoV-2 in het beenmerg. Een ander onderzoek toonde aan dat zogenaamde geheugen-B-cellen na infectie nog zeker een jaar in het lichaam blijven. Volgens de resultaten geloven onderzoekers dat mensen die besmet zijn geweest en hierna gevaccineerd zijn, een leven lang immuuncellen kunnen produceren tegen het coronavirus. Het was echter onduidelijk of vaccinatie zonder voorgaande COVID-19 besmetting een vergelijkbaar langdurig effect zou kunnen hebben.

Na een infectie of vaccinatie vormt zich een gespecialiseerde structuur in de lymfeklieren, het kiemcentrum. Deze structuur is de basis voor B-cellen (B-lymfocyten), die antilichamen vormen tegen virussen. Hoe langer deze B-cellen in het lichaam blijven, hoe effectiever ze kunnen reageren op virusvarianten. Dr. Ellebedy ontdekte dat het kiemcentrum 15 weken na de eerste dosis van het vaccin nog steeds zeer actief was bij alle 14 deelnemers en dat het aantal geheugencellen dat het coronavirus herkende niet was afgenomen.

Kiemcentra pieken meestal één tot twee weken na vaccinatie en nemen dan af. "Meestal is er na vier tot zes weken niet veel meer over", vertelde Deepta Bhattacharya, een immunoloog aan de Universiteit van Arizona, aan de krant. Maar de kiemcentra die door de mRNA-vaccins werden gestimuleerd, namen pas maanden na vaccinatie af. Het meeste van wat wetenschappers weten over de persistentie van kiemcentra is gebaseerd op dierstudies, aldus Bhattacharya. De nieuwe studie laat voor het eerst zien wat er met mensen gebeurt na vaccinatie.

Volgens de studie hebben mensen die permanent met medicijnen worden behandeld en ouderen met een zwak immuunsysteem wel een boostervaccinatie nodig. Volgens de onderzoeksgroep rond Ellebedy is het moeilijk te voorspellen hoe lang de bescherming van mRNA-vaccins precies zal duren. Zonder varianten zou immuniteit theoretisch een leven lang kunnen duren. Maar het virus evolueert duidelijk verder.

CDA verliest enorm, VVD, GL, BBB en FVD winst in peiling

Het CDA wordt kleiner en kleiner in de peilingen. De stuurloze partij die is verzand in chaos zakt in de laatste peiling van Ipsos en EénVandaag af naar 9 zetels, een historisch dieptepunt. Vooral de VVD, BBB en FVD profiteren van de ineenstorting van de Christendemocraten.

In de maandelijkse peiling van Ipsos en EénVandaag wint de VVD van de veel bekritiseerde Mark Rutte 3 zetels en is met 39 zetels veruit de grootste partij van het land. D66 verliest 2 virtuele plekken in de Tweede Kamer en komt uit op 23, daarmee is de partij van Sigrid Kaag nog ruim de tweede partij van Nederland. Op drie staat de PVV die op 17 zetels blijft staan.

Na de drie 'grote' partijen begint het versplinterde landschap met veel partijen die niet boven de tien zetels uitkomen. CDA verliest 4 zetels in deze peiling en komt op slechts 9 zetels uit. Ook de PvdA staat op 9 zetels na een verlies van 1. De SP blijft staan op 8 en GroenLinks wint een zetel om uit te komen op 7. De Partij voor de Dieren levert dan weer een zeteltje in en komt uit op 8 virtuele zetels.

Forum voor Democratie scoort een plusje van 2 en komt net als de ChristenUnie, die één zetel wint, uit op 5 zetels. Ook JA21 komt uit op 5 plekjes na een minnetje van 1 en ook VOLT verliest een zeteltje en komt uit op 4. De BBB groeit als stem van het platteland en verdubbelt in deze peiling van 2 naar 4.

Daarachter blijft de SGP zoals gebruikelijk stabiel op 3 zetels staan, evenveel als DENK dat een zeteltje winst boekt. BIJ1 van Sylvana Simons houdt haar zetel die het nu bezet vast. Net als in de Tweede Kamer staat 50PLUS op 0.

Het nutteloze feitje van de dag: Partij voor vrije seks

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de loop van de jaren zijn er talloze bijzondere politieke in ons land geweest. Wist je bijvoorbeeld dat in de jaren '70 de Vrije Seks partij meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De voornaamste standpunten van de partij waren gratis seksuele voorlichting, meer nudistenkampen, vrije seks voor gevangenen, gratis pillen en condooms en pornografie uit het strafrecht. Dat laatste was niet zo vreemd want de partij werd gesponsord door het underground pornoblaadje Candy. De Vrije Seks partij kwam met 0,3% van de stemmen niet in de buurt van een zetel in de gemeenteraad van Amsterdam.

De wereld telt voor het eerst meer dan 20 miljoen miljonairs (in $)

Volgens gegevens van adviesbureau Capgemini is het aantal mensen met een belegbaar vermogen van minimaal één miljoen dollar met ruim zes procent gestegen tot ruim 20 miljoen. De totale activa groeiden met meer dan zeven procent op jaarbasis tot een record van bijna $80 biljoen. Volgens de informatie profiteerden vooral vermogende particulieren van de opleving op de beurzen.

Rusland meldt hoogste aantal COVID-19 doden sinds begin pandemie

Volgens de Russische autoriteiten zijn er binnen 24 uur meer coronadoden geregistreerd dan ooit sinds het begin van de pandemie.

Er 652 nieuwe sterfgevallen en meer dan 20.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Aanleiding voor de ontwikkeling is de deltavariant. Bovendien weigeren veel Russen zich te laten vaccineren. Alleen al in Sint-Petersburg stierven 119 mensen binnen één dag, ook dit is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Vrijdag vindt een van de kwartfinales van het EK voetbal met tienduizenden toeschouwers plaats in Sint-Petersburg.

Volgens burgemeester Sobyanin worden momenteel dagelijks ongeveer 2.000 besmette mensen opgenomen in ziekenhuizen in Moskou. In het weekend drong hij er nogmaals bij alle bewoners op aan om zich te laten vaccineren.

Kazuya Mishima uit de Tekken-serie komt op 30 juni naar Super Smash Bros. Ultimate

Op 30 juni, morgen dus, is Kazuya Mishima uit de vechtgameserie Tekken beschikbaar in Super Smash Bros. Ultimate voor de Nintendo Switch als onderdeel van de DLC Challenger Pack 10.

In de videopresentatie geeft Masahiro Sakurai, de director van de Super Smash Bros.-serie, een uitgebreide demonstratie van de aanvallen van de nieuwe vechter en een blik op het nieuwe level Mishima Dojo. Masahiro Sakurai kondigt in zijn videopresentatie tevens een nieuwe Super Smash. Bros. Ultimate-amiibo aan. Min Min, het vechtende noedelmeisje uit ARMS, zal in 2022 uitkomen.

Na het downloaden van Challenger Pack 10 ontvangen spelers ook 39 muzieknummers uit de Tekken-serie, met een mix van songs uit zowel oudere en nieuwere games uit de franchise. Naast de release van Kazuya Mishima zullen er ook nieuwe Mii-vechterskostuums worden uitgebracht als betaalde DLC, waaronder Shantae, Lloyd Irving, Dante en Dragonborn.

Challenger Pack 10 maakt onderdeel uit van Super Smash Bros. Ultimate: Fighters Pass Vol. 2, welke ook Min Min uit ARMS, Steve en Alex uit Minecraft, Sephiroth uit de Final Fantasy VII, Pyra/Mythra uit Xenoblade Chronicles 2 en één nog aan te kondigen vechter, die later dit jaar verschijnt, bevat. Challenger Pack 10 is ook los verkrijgbaar.

Man in Koeweit gearresteerd na klachten over het weer

Een man in Koeweit is gearresteerd omdat hij in een filmpje op TikTok had geklaagd over het weer. In het filmpje is te zien en te horen hoe de Egyptische man klaagt en vloekt over de slechte weersomstandigheden en zandstormen waar hij doorheen moet rijden. "Ik kan letterlijk geen hand voor ogen zien, Top, Koeweit, top.” Het Koeweitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft via Twitter laten weten de verantwoordelijke man voor de ‘beledigende’ video gearresteerd te hebben en geeft aan dat ‘de nodige juridische stappen ondernomen zullen worden'. De man zou worden gedeporteerd naar Egypte. Meer hierover bij de Stentor.

Xbox Cloud Gaming beschikbaar voor Windows 10 en Apple-apparaten

Gisteravond heeft Catherine Gluckstein, VP en Head of Product, Xbox Cloud Gaming bij Microsoft, aangekondigd dat Xbox Cloud Gaming beschikbaar is voor alle Xbox Game Pass Ultimate leden met Windows 10 pc's en telefoons en -tablets van Apple, via browser, in 22 landen waaronder Nederland en België.

Ultimate leden kunnen naar Xbox.com/play gaan in Microsoft Edge, Chrome of Safari op een pc of mobiel apparaat om meer dan 100 games uit de Xbox Game Pass bibliotheek te starten. Daarnaast heeft Microsoft aangekondigd dat Xbox Cloud Gaming nu mede mogelijk wordt gemaakt door aangepaste Xbox Series X hardware, waardoor meer gamers snellere laadtijden en verbeterde framesnelheden kunnen ervaren. De games worden gestreamd op 1080p met tot 60 fps.

Verstandelijk beperkten mogen stemmen bij verkiezingen door experimentenwet

Er komt een experimentenwet die het voor vijf jaar mogelijk maakt om kiezers met een verstandelijke beperking te laten deelnemen aan verkiezingen. In tien tot vijftien gemeenten zal hiermee geëxperimenteerd worden. Een lid van het stembureau wordt opgeleid om deze groep kiezers op een neutrale manier bij te staan. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft dit besluit genomen. 

Evaluatie in Zeist begonnen, vertrek bondscoach De Boer aanstaande

Op de KNVB Campus in Zeist is de bondsdirectie vanmiddag begonnen aan de evaluatie van het mislukte EK van Oranje. De conclusie zal later vandaag volgen: het vertrek van Frank de Boer is aanstaande. Nog vandaag wordt die knoop doorgehakt. Zo meldt de Gelderlander.

Inval in appartementencomplex in Enschede: politie via touwen naar binnen

Een spectaculaire politieactie aan de Spechtstraat in Enschede dinsdagmorgen: een speciaal team van de politie klom via touwen naar binnen bij een appartementencomplex in Enschede, waar een inval werd gedaan. De bewoner is aangehouden. Zo meldt de Gelderlander.

Deze actie kwam voort uit een assistentie bij de ontruiming van het pand door een deurwaarder. De bewoner had namelijk gedreigd zijn flat op te blazen als de deurwaarder zich toegang tot de woning zou verschaffen. De bewoner is gearresteerd.

Achterstand data-overdacht van GGD GHOR Nederland naar RIVM weggewerkt

Sinds afgelopen week is het voor burgers die gevaccineerd zijn bij de GGD’en mogelijk om zowel op het Digitaal Corona Certificaat (DCC: via de CoronaCheck-app) en op Mijn.RIVM.nl te zien dat men gevaccineerd is, wanneer men gevaccineerd is en welk vaccin men heeft ontvangen.

De afgelopen weken kampte GGD GHOR Nederland met een achterstand in de datatoevoer richting RIVM. Met man en macht is vorige week, samen met het RIVM, gewerkt aan het herstel van de achterstand en vanaf vandaag zijn de hersteloperaties voltooid. Alle vaccinatie-data* zijn nu te vinden in bovengenoemde twee kanalen.

Sinds donderdag 24 juni, kunnen burgers het DCC aanmaken in de CoronaCheck-app. Burgers, bij wie data zoals geboorte- of vaccinatiedatum niet kloppen, worden vanaf 1 juli door de servicedesk van de ministeries van Buitenlandse Zaken en VWS doorverwezen naar een speciaal (telefonisch) loket om deze gegevens aan te laten passen.

*Met uitzondering van burgers die géén toestemming hebben verleend om hun gegevens te delen met het RIVM. Hun gegevens worden wel weergegeven in de Coronacheck-app en het DCC maar niet op Mijn.RIVM.nl.

9-jarig meisje wijst school terecht wegens BLM poster

In Minnesota heeft een 9-jarig meisje bij de schoolleiding geklaagd vanwege een prominent opgehangen Black Lives Matter poster, kort nadat op diezelfde plek door de schoolleiding was verteld dat op school geen politiek uitlatingen zijn toegestaan.

"Ik liep door de gang om een lerares een afscheidscadeau te geven. Toen ik naar de muur keek zag ik een Black Lives Matter poster. Twee weken geleden kreeg ik op dezelfde plek te horen dat politieke uitingen op deze school niet zijn toegestaan." Aldus de jongedame. "Ik geef niet om de kleur van je huid, maar jullie doen mij er toch aan denken", sprak ze het schoolbestuur toe. "Ik heb Aziatisch, Mexicaanse, witte, Chinese en zwarte vrienden en het maakt me niet uit. Ik vind ze aardig omdat sommigen me laten lachen, sommigen lief en aardig zijn, sportief zijn of de liefde voor God delen. Ze zijn gewoon mijn vrienden. Jullie hebben tegen me gelogen en ik ben erg teleurgesteld in jullie allemaal."

Het schoolbestuur liet de dappere jongedame weten dat de posters blijven hangen, waarmee ze meteen de wijze les van dubbele standaarden en voortrekkerij hebben gegeven aan hun leerlingen.

Twee tieners opgepakt voor moord op 13-jarig meisje in Wenen

In Oostenrijk heeft de Weense politie twee Afghaanse tieners van 16 en 18 jaar aangehouden wegens de gruwelijke moord op een 13-jarig meisje, waarvan het lichaam afgelopen zaterdag werd gevonden bij een boom tussen rijbanen. Het meisje was gewurgd en had meerdere kneuzingen.

Haar identiteit kon worden vastgesteld doordat de politie een beschrijving van het meisje en haar kleding had vrijgegeven. Haar ouders herkenden de beschrijving en konden het stoffelijk overschot van hun dochter identificeren.

Getuigenverklaringen leidden uiteindelijk tot de arrestatie. Onduidelijk is nog of het gaat om bekenden van het slachtoffer en of het meisje ook verkracht is.

Zes jaar cel en tbs voor IS aanhangster

De rechtbank in Den Haag heeft een 32-jarige vrouw uit Uithoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging voor terrorisme- en oorlogsmisdrijven.

De vrouw hangt het gewelddadig salafistisch gedachtengoed aan en heeft in 2019 op zeer uitgebreide schaal IS-materiaal via Telegram verspreid. Dit past, zo vindt de rechtbank, binnen de mediastrategie van IS. Zij maakte hierdoor deel uit van deze terroristische organisatie die zich in de wereld schuldig maakt aan aanslagen en die de bevolking vrees aanjaagt.

De vrouw deelde ook twee video's waarin krijgsgevangenen van IS op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht. De vrouw heeft één van die video's zelfs voorzien van eigen vernederend commentaar. Hiermee heeft zij de overleden personen aangerand in de persoonlijke waardigheid, en dat is een oorlogsmisdrijf. Ook heeft de vrouw anderen opgeruid tot het plegen van terroristische misdrijven en oorlogsmisdrijven, heeft zij zichzelf en anderen getraind voor het maken van een bomgordel met explosieven en geld overgemaakt naar personen die betrokken zijn bij terroristische activiteiten.

De rechtbank heeft verder voor het eerst vastgesteld dat IS door de onmenselijke en wrede behandeling van andersdenkenden ook is aan te merken als een criminele organisatie die als doel heeft om oorlogsmisdrijven te plegen. De rechtbank verwijt de vrouw dat zij IS omschrijft als een groep jongens dat het recht had een Islamitische Staat te stichten. Hiermee gaat ze voorbij aan de ongekende gruweldaden die door en in naam van IS zijn gepleegd en waaraan zij heeft bijgedragen.

De vrouw lijdt aan een ernstige neurologische aandoening en een psychische impulsstoornis. De feiten worden haar dan ook verminderd toegerekend. De rechtbank vindt de straf die is geëist door de officier van justitie van drie jaar wel veel te laag en veroordeelt de vrouw tot een gevangenisstraf van zes jaar. De rechtbank legt haar daarbij een tbs met dwangverpleging op omdat zij behandeling nodig heeft om de veiligheidsrisico's in te perken.

Twee mannen verdacht van verkoop valse coronavrijverklaringen

De FIOD heeft op 26 juni een 22-jarige man uit Baarn aangehouden en op 23 juni een 22-jarige man uit Utrecht. Beiden worden verdacht van valsheid in geschrift. Zij boden vervalste COVID-19 testuitslagen aan, waarin stond vermeld dat iemand coronavrij was, zonder dat die persoon daadwerkelijk was getest. De certificaten werden te koop aangeboden via social media. Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden in hun woningen. Daarbij is beslag gelegd op computers en mobiele telefoons. Op 24 juni is de verdachte uit Utrecht heengezonden in afwachting van nader onderzoek.

Om te reizen van en naar bepaalde landen moet je als reiziger een negatieve testuitslag kunnen laten zien, waarin staat dat je getest en corona-vrij bent. De kosten van deze test moet je zelf betalen. De mannen boden negatieve testuitslagen aan voor een paar tientjes, hetgeen aanzienlijk lager is dan de prijs bij de commerciële partijen. In samenwerking met de politie is bij één van de mannen, anoniem, een vervalste negatieve testuitslag gekocht. De testuitslagen ogen officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria. Deze artsen en laboratoria blijken hier echter niks mee te maken te hebben.

Onderzoek moet uitwijzen wat de omvang van deze fraude is, maar vooralsnog lijkt het te gaan om tientallen verklaringen.

Kopen vervalste verklaringen ook strafbaar
Niet alleen het maken en verkopen van vervalste negatieve testuitslagen is strafbaar, ook het kopen en het gebruiken ervan. Het onderzoek zal zich eveneens richten op de kopers. Indien zij gaan reizen, zonder dat ze weten of ze besmet zijn met het corona-virus, nemen zij het risico dat zij anderen kunnen besmetten. Dit vormt een bedreiging voor de volksgezondheid.

"Veilig parcours Tour is een illusie"

De technisch directeur van Tour-organisator ASO, Thierry Gouvenou, wijst de felle kritiek op het Tour-parcours van de hand. Die is losgebarsten na de vele valpartijen gisteren in de derde etappe.

"Het is gemakkelijk te zeggen dat het gevaarlijk is, maar bedenk wel dat het steeds lastiger wordt finishplaatsen te vinden. Er is geen middelgrote plaats te vinden zonder rotondes, wegversmallingen en kruispunten. Lorient, Lanester, Plouay en Hennebont vielen al af,omdat die ons gevaarlijk leken", zo zei Gouvenou in L'Équipe. "Tien jaar geleden telde het routeboekvan de Tour de France 1.100 gevaarlijke passages. Dit jaar zijn het er 2.300".

Door de valpartijen gisteren moesten Robert Gesink, Jack Haig en Caleb Ewan afstappen. Primoz Roglic verloor ruim een minuut tijd nadat ook hij ten val kwam.

#TegenKK shirts vanaf vandaag onderdeel van game FIFA21

Met #TegenKK op de shirts in de populaire game FIFA21 zet KWF vol in op het tegengaan van schelden met het woord kanker. Vanaf nu kunnen gamers bekende sterren als Messi, Ronaldo en Wijnaldum laten spelen met deze duidelijke boodschap op hun borst. KWF werkt hiermee nauw samen met Bundled, een organisatie die wereldwijd professionele esporters vertegenwoordigt. Met een benefietwedstrijd bij het jeugdcomplex van FC Utrecht zetten onder anderen youtubers Koen Weijland, Bas VV, Dani en Rarko de actie vandaag kracht bij.

Voetbal is met stip de nr 1. sport in ons land. Afgelopen jaar telde het amateurvoetbal maar liefst 1.179.000 leden en speelde er 1.200.000 Nederlanders de game FIFA 20, de digitale afgeleide van het voetbal. Vanaf vandaag is het Bundled shirt - waarin esporters op nationale en internationale toernooien uitkomen- voor iedereen beschikbaar in de EA game FIFA 21.

YouTuber Koen Weijland: “Elkaar online verrot schelden met kanker is een groot probleem. Ik host veel livestreams waar veel jongeren naar kijken en dan schrik je als je ziet hoe vaak het woord voorbij komt. Hetzelfde geldt voor reacties op platforms als Instagram en Twitter. Als je dan bedenkt dat het om een ziekte gaat waar zoveel (jonge) mensen mee te maken krijgen, dan kun je ervan uitgaan dat het een flink aantal mensen kwetst. Dat moet je toch niet willen”

Gemene deler
Deze samenwerking met Bundled is in navolging van de #TegenKK campagne met bekende youtubers waarmee KWF eind vorig jaar naar buiten ging. Door samen te werken met mensen en partijen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren wil KWF deze groep aanspreken op een manier die ze kunnen omarmen.

"Tenminste één op de drie Nederlanders krijgt eens in zijn of haar leven de diagnose kanker te horen. Kanker raakt ons allemaal. Het gebruik van kanker als scheldwoord doet veel mensen onnodig pijn en zou onmiddellijk moeten stoppen. Met een opvallende mouwbadge wordt het onnadenkend gebruik van kanker als scheldwoord hopelijk een onderwerp van gesprek in kleedkamers en sportkantines.,” legt Johan van de Gronden, directeur KWF Kankerbestrijding uit.

De boodschap offline uitdragen
Naast aandacht in FIFA21 wil KWF ook in de offline wereld schelden met het woord kanker tegengaan. De organisatie spoort amateurverenigingen aan om aan die ambitie bij te dragen door met een speciale #TegenKK mouwbadge op het shirt te spelen. De badge werd ontwikkeld in samenwerking met kledingfabrikant Jako en de eerste 10 clubs spelen inmiddels al met het statement op hun shirt. Een deel van de opbrengst van de verkoop van mouwbadges gaat naar KWF.

Tour: Etappe 4 - Hopelijk een valpartijvrije massasprint

Ook in de derde etappe van de Tour gebeurde weer genoeg, maar niet echt op positieve wijze: de één na de ander ging onderuit, het peloton reed onmenselijk nerveus en de schade was overal: van klassementsrenners (Jack Haig, Primoz Roglic) tot knechten (Robert Gesink) en sprinters (Caleb Ewan).

Tim Merlier sprintte naar de winst en dat zou vandaag mogelijk nog eens kunnen, hoewel de finish wat omhoog loopt en het mogelijk dus voor teamgenoot Jasper Philipsen gaat zijn. De heren rijden van Redon naar Fougères, een etappe van zo'n 150 kilometer, de exacte details zijn weer te vinden in de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

De etappe gaat dit keer rond half twee van start, de NOS en Sporza zijn een uurtje later live en Eurosport is er op Eurosport 2 en de Player zelfs gewoon gelijk bij. De finish ligt ietwat vroeg, rond vijf uur met tien minuten speling beide kanten op.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: een enkele bui, morgen mist in het oosten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het overwegend bewolkt en komen er verspreid over het land enkele buien voor. De nog aanwezige nevel en mist lossen geleidelijk op. In de loop van de ochtend wordt het in de zuidelijke helft overwegend droog en breekt de zon steeds vaker door. In de middag ontstaan er geleidelijk nieuwe buien, die met name in het oosten lokaal gepaard kunnen gaan met onweer en hagel. De onweerskansen nemen in de avond weer af, maar er blijven wel buien aanwezig. De maxima liggen tussen 17°C op de Wadden en lokaal 25°C in het oosten. De wind draait naar richtingen tussen noord en noordwest en is in de kustgebieden en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, landinwaarts matig.

In de nacht naar woensdag valt er op veel plaatsen regen en is het bewolkt. Het koelt af naar 13°C. De noordenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het zuidoosten en oosten is de wind zwak en variabel.

Woensdag overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Het is koel met 17°C. De wind wordt overal noordwestelijk en matig. In de avond draait de wind naar west. (Bron: KNMI)

Chillende koeien in Beesd (Foto: DJMO)
Chillende koeien in Beesd (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.