FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 februari 2021

Traditionele afmelden begonnen: Nadal, Monfils & Raonic niet naar Rotterdam; wildcard Haase

Het is een week voor het World Tennis Tournament in Rotterdam en het grote afmelden is weer begonnen. Rafael Nadal zal volgende week niet in actie komen. De Spanjaard moet zich terugtrekken vanwege een rugblessure die hij heeft opgelopen bij de Australian Open. 

"Een grote teleurstelling”, zo reageert Nadal. "Na mijn in Australië opgelopen rugklachten hadden we een tijdelijke oplossing gevonden waardoor ik pijnloos kon spelen. Terug in Spanje adviseerde mijn dokter en mijn team samen om komende week niet te spelen.”

Daardoor ging er dus een streep door zijn deelname in Ahoy. "Ik keek er echt naar uit om terug te komen naar Rotterdam en Nederland, want het is al een tijdje geleden dat ik daar speelde en dit was het perfecte jaar voor mijn kalender. Ik hoop snel terug te komen en wens het toernooi heel veel succes, het is altijd een evenement van topklasse.”

Toernooidirecteur Richard Krajicek probeert het van de positieve kant te bekijken: "We keken er natuurlijk heel erg naar uit om Rafael Nadal in actie te zien, zeker omdat het zijn eerste optreden sinds 2009 zou zijn. We zullen hem de komende week missen. Gelukkig hebben we nog steeds een fantastische lijst over, met spelers als Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev en Andrei Rublev.”

Nadal haalde tijdens zijn tweede en laatste deelname in 2009 de finale. De twintigvoudig grandslamkampioen verloor destijds van Andy Murray. Een jaar eerder, bij zijn debuut in Rotterdam, verloor hij in de tweede ronde.

Mede door dat afzegging van Nadal kan Robin Haase kan toch meedoen aan het ATP-toernooi in Rotterdam. De 33-jarige tennisser krijgt van toernooidirecteur Richard Krajicek alsnog een wildcard. Er was een plekje vrij omdat titelverdediger Gaël Monfils zich afmeldde om persoonlijke redenen. Ook Milos Raonic niet naar Ahoy. Hij is geblesseerd. De Kroaat Marin Cilic, in 2014 winnaar van de US Open, is nu ook van de partij in Rotterdam.

"Het is mooi dat we Robin deze wildcard kunnen geven”, liet Krajicek weten. "Het wordt zijn dertiende deelname in Rotterdam. Daarmee passeert hij Jan Siemerink, die tot nog toe van alle Nederlanders de meeste toernooien had gespeeld. Het geeft wel aan hoe lang we als toernooi al plezier hebben van Robin. Hij heeft daarmee zijn wildcard dubbel en dwars verdiend.”

Cullen wint eerste Players Championship; Van Barneveld direct onderuit tegen Bunting

Joe Cullen heeft de titel gewonnen op de openingsdag van de PDC Super Series. The Rockstar versloeg Jonny Clayton in de finale met 8-7. Het vloerseizoen van de PDC is gebundeld in meerdere blokken en niet ieder weekeinde twee toernooien, zodat de darters in een bubbel hun toernooien kunnen afwerken. 

Cullen kwam in de finale op een 0-2 en 3-4 achterstand, maar wist vervolgens een 7-5 voorsprong te nemen. Clayton knokte zich op zijn beurt terug tot 7-7, waarna de Cullen de winst bemachtigde in de beslissende leg. The Rockstar moest op weg naar de finale ook flink wat lange partijen spelen. Tegen Ryan Meikle (6-5), Ryan Murray (6-4), Chris Dobey (6-5), Gabriel Clemens (6-4) en Nathan Aspinall (7-4) stond hij telkens minimaal vier legs af. Enkel tegen Scott Waites (6-2) ging het een stuk vlotter voor Cullen.

Raymond van Barneveld heeft zijn rentree op de Pro Tour donderdag niet kunnen opluisteren met een overwinning. De vijfvoudig wereldkampioen verloor in de eerste ronde nipt van Stephen Bunting: 5-6. Van Barneveld kwam 1-5 achter. De Hagenaar knokte zich terug tot 5-5, maar had in de beslissende leg geen antwoord op een twaalfdarter van Bunting. Van Barneveld kwam tot een gemiddelde van 94,3 punten met drie pijlen. 'The Bullet' stelde daar een score van 98,4 punten tegenover.

Michael van Gerwen kwam in Bolton ook niet in de buurt van de toernooizege. De nummer twee van de wereldranglijst werd in de derde ronde verrassend uitgeschakeld door de pas negentienjarige Welshman Lewis Williams (6-5). Ook Vincent van der Voort en Dirk van Duijvenbode sneuvelden in de derde ronde. Jelle Klaassen haalde als enige Nederlander de achtste finales en verloor daarin van Nathan Aspinall.

Vrijdag, zaterdag en zondag staan Players Championships 2, 3 en 4 op het programma. 

Uitslagen Players Championship 1 - Laatste 32
Gary Anderson 6 | 4 Ryan Searle
Rob Cross 6 | 1 Daryl Gurney
Nathan Aspinall 6 | 3 Ricky Evans
Jelle Klaasen 6 | 3 Devon Petersen
Joe Cullen 6 | 2 Scott Waites
Chris Dobey 6 | 3 Steve Lennon
Gabriel Clemens 6 | 5 Gordon Mathers
Keane Barry 6 | 4 Ian White
Lewis Williams 6 | 5 Michael van Gerwen
Jonny Clayton 6 | 5 Alan Soutar
James Wade 6 | 2 Kirk Shepherd
Krzysztof Ratajski 6 | 2 Dirk van Duijvenbode
Jon Worsley 6 | 2 Michael Unterbuchner
Damon Heta 6 | 3 Eddie Lovely
Michael Smith 6 | 3 Vincent van der Voort
Ted Evetts 6 | 4 John Brown

Laatste zestien
Rob Cross 6 | 2 Gary Anderson
Nathan Aspinall 6 | 2 Jelle Klaasen
Joe Cullen 6 | 5 Chris Dobey
Gabriel Clemens 6 | 3 Keane Barry
Jonny Clayton 6 | 3 Lewis Williams
James Wade 6 | 5 Krzysztof Ratajski
Jon Worsley 6 | 3 Damon Heta
Michael Smith 6 | 3 Ted Evetts

Kwartfinales
Nathan Aspinall 6 | 5 Rob Cross
Joe Cullen 6 | 4 Gabriel Clemens
Jonny Clayton 6 | 2 James Wade
Jon Worsley 6 | 5 Michael Smith

Halve finales
Joe Cullen 7 | 4 Nathan Aspinall
Jonny Clayton 7 | 0 Jon Worsley

Finale
Joe Cullen 8 | 7 Jonny Clayton

Ajax bereikt achtste finales Europa League na moeizame winst tegen Lille

Ajax is er in geslaagd om de achtste finales van de Europa League te bereiken. Thuis hadden de Amsterdammers veel moeite met Lille, maar wonnen wel met 2-1 dankzij een late goal van David Neres. Uit had Ajax ook met 2-1 gewonnen, waardoor Ajax zich heeft geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League.

Lille begon aardig tegen Ajax en kreeg ook de eerste mogelijkheden, maar het was Ajax dat na een kwartier op voorsprong kwam. Na een half uur had Ajax op 2-0 kunnen komen. Na een goede combinatie tussen Devyne Rensch en Klaassen kwam Rensch alleen voor de goal, alleen bracht de keeper van Lille redding. Lille kreeg ook nog enkele mogelijkheden in de eerste helft, maar uiteindelijk bleef het bij de rust 1-0 in het voordeel van Ajax.

In de tweede helft bleef Ajax slordig spelen. Jonathan Bamba, Renato Sanches en Xeka kregen mogelijkheden op 1-1, maar zouden niet tot scoren komen. Ajax had lang geen antwoord op het spel van de Franse ploeg en kreeg ook amper kansen, maar halverwege de tweede helft kregen de Amsterdammers opeens drie kansen om de wedstrijd te beslissen. Klaasen was het dichtst bij de 2-0. De aanvallende middenvelder kreeg op aangeven van Brian Brobbey de kans, maar de Franse doelman kon met een prachtige reflex de 2-0 voorkomen.

Dat leek Ajax duur komen te staan. Lisandro Martínez gaf Jonathan David een duw in het strafschopgebied, waarna de VAR Collum naar de zijkant stuurde. De Schot gaf de uitploeg vervolgens een strafschop, die werd binnengeschoten door Yusuf Yazici. Met nog 12 minuten te gaan leek het spannend te worden, alleen kreeg Lille daarna geen grote kansen meer.

Ajax wist zelfs nog met de overwinning weg te gaan. Vlak voor tijd maakte Neres de bevrijdende 2-1 met de kop na een goede assist van Brobbey. Vrijdag weet Ajax wie ze treft in de achtste finales van de Europa League.

Random Pics van de Dag #243

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nét geen WK-medaille schansspringster Kramer

In het Duitse Oberstdorf is donderdag wat betreft de strijd om de medailles het wereldkampioenschap schansspringen begonnen. Woensdag sprongen de vrouwen op de kleine schans al de kwalificatie, donderdag ging het er dan echt om.

De eerste ronde leverde een spannende strijd op en het was Marita Kramer die bovenaan stond. De Nederlandse Oostenrijkse, die de vorige World Cups moest missen wegens COVID-19-perikelen, was met een dijk van een sprong en een matige landing nét iets beter dan de Sloveense Ema Klinec, de Japanse Sara Takanashi en Maren Lundby uit Noorwegen - achter dat kwartet leek het vooral te gaan om de strijd voor plek vijf.

Met de grote vier nog in aantocht was de leiding in handen van de Sloveense Nika Kriznar, leidster in de World Cup doch tegenvallend in de eerste ronde. Lundby ging er ruimschoots voorbij en passeerde Takanashi nét, waarmee een Noorse medaille zeker was. Klinec sprong uitstekend en ging naar de leiding, met alleen Kramer nog bovenaan de schans.

Kramer's sprong was niet geweldig en de landing was opnieuw niet best: ze tuimelde van het podium en eindigde als vierde, haar 37-jarige teamgenote en oud-wereldkampioene Daniela Iraschko-Stolz kwam de 19-jarige Kramer gelijk troosten. Het goud was zo voor Klinec, de eerst Sloveense WK-medaille ooit bij de vrouwen, voor Lundy en Takanashi.

'Democraten vertrouwen Biden niet met nucleaire codes'

Dat de bejaarde Amerikaanse president Joe Biden af en toe wat geriatrische trekjes vertoont moge inmiddels duidelijk zijn. Vooral op sociale media mogen internetgebruikers graag de spot drijven met de optredens van de inmiddels 78-jarige president, die tijdens speeches vaak de mist in gaat zodra hij probeert te 'improviseren' en daarmee soms nogal stamelend en dement over kan komen.


Joe Biden (Foto: Doug Mills-Pool/Getty Images)

Dit gedrag lijkt inmiddels tot zorgen te leiden bij Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden. In een dinsdag verzonden brief dringen 31 politici, onder leiding van Jimmy Panetta en Ted Lieu, er bij de opperbevelhebber op aan om "te overwegen het besluitvormingsproces dat de Verenigde Staten gebruikt over het bevel en controle over nucleaire wapens te wijzigen."

"Als president zijn twee van uw meest belangrijke en plechtige taken de veiligheid van het land en de bescherming van zijn nucleaire arsenaal. Het toekennen van deze bevoegdheid aan één persoon brengt echter reële risico's met zich mee", zo leest men in de brief.

"Presidenten uit het verleden hebben gedreigd andere landen aan te vallen met kernwapens of hebben gedrag vertoond waardoor sommige ambtenaren hun bezorgdheid uitten over het kritisch vermogen van de president", waarmee een verband met de angst voor een mogelijk naderende mentale aftakeling van de president wordt gelegd.

De afgevaardigden geven drie opties aan Biden: de eerste zou de vice-president en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden mee laten beslissen. Een tweede optie zou zijn om het ministerie van Defensie en het Openbaar Ministerie meer invloed te geven bij het afsteken van de nucleaire rotjes. En een derde optie zou het betrekken van het Congres bij deze eventuele explosieve beslissing kunnen zijn.

"Hoewel elke president vermoedelijk adviseurs zou raadplegen alvorens het bevel tot een nucleaire aanval te geven, is dit geen vereiste", waarschuwt de tekst in de brief. "Het leger is echter verplicht om het bevel uit te voeren als zij oordelen dat het volgens het oorlogsrecht legaal is."

Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de brief van de bezorgde partijgenoten van Biden.

Rassengevoelige uitspraken
Eerder kwam Biden weer in opspraak, nadat hij racistische vreemde uitspraken over zwarten en hispanics deed. Volgens Biden begrijpen deze bevolkingsgroepen in landelijke gebieden, maar ook in steden, niet hoe ze via het internet een afspraak voor een coronavaccinatie kunnen maken.

Ook hier ging het internet los:

Formule 1 wil heel graag race in Afrika

De Formule 1 doet er alles aan om zo snel mogelijk weer een race in Afrika op het programma te krijgen. Na de laatste race in 1993 ontbreekt het continent steevast op de wedstrijdkalender, iets waar de F1 organisatie verandering in wil brengen.

Lewis Hamilton strijdt al jaren voor een race op Afrikaanse bodem en ook F1 eigenaar Liberty Media heeft de wens eerder uitgesproken. "Ik ben het volledig eens met Lewis", aldus Chloe Targett-Adams tijdens een online seminar van Blackbook, zo meldt Motorsport.com. Targett-Adams is binnen de Formule 1 verantwoordelijk voor het contact met de grand prixorganisatoren. "Afrika is een continent waar we niet racen en dat is gewoon verkeerd. Het is een plek waar we heel graag naartoe willen, het heeft onze prioriteit. We zijn al een aantal jaren met mogelijke kandidaten in gesprek", zo vult ze aan.

Bij mogelijke wedstrijdlocaties wordt er vooral gekeken naar het circuit van Kyalami Zuid-Afrika waar in het verleden twintig maal het F1-circus neerstreek. Ook het stratencircuit van Marrakech wordt als mogelijke optie bekeken.

Morgen nieuwe uitzending Pokémon Presents

Morgen wordt er een nieuwe 'Pokémon Presents' uitgezonden. Doorgaans betekenen deze presentaties updates van al aangekondigde titels, maar ook nieuwe projecten.

Er zijn enkele mobiele apps en Pokémon Unite waar we updates over mogen verwachten, maar ook de volgende remakes lijken een grote kanshebber. We gaan het allemaal morgen horen vanaf 16:00 uur Nederlandse tijd.

Vinegegaard bezorgt Jumbo-Visma zege in UAE Tour

Jonas Vingegaard heeft de tweede bergetappe in de UAE Tour gewonnen. De 24-jarige Deense klimmer van Jumbo-Visma trok in de laatste kilometer ten aanval, haalde vroege vluchter Alexey Lutsenko bij, en won vervolgens. Tadej Pogacar won het sprintje voor plaats twee voor Adam Yates. Pogacar behoudt de leiderstrui en met nog twee vlakke ritten lijkt de eindzege voor de Sloveen binnen.

Waar de sprinters woensdag aan de beurt waren was het vandaag voor de klimmers, met aankomst op Jebel Jais, een loper van meer dan 20 kilometer aan 5,4%. In aanloop naar de beklimming reden de renners over volledige vlakke wegen en daar ontstond een kleine kopgroep met daarin Thomas De Gendt, Roger Kluge, Mathias Frank en Alexey Lutsenko.

Het viertal nam drie minuten op het peloton, waar Ineos Grenadiers en Deceuninck-Quick Step de leiding namen. Bij aanvang van de lange klim was het verschil nog maar twee minuten. Lutsenko, die vorig jaar nog derde werd in het eindklassement, toonde zijn goede benen en liet zijn medevluchters achter. De Kazakse kampioen had met vijf kilometer nog een voorsprong van één minuut op het peloton, waar Ineos Grenadiers het peloton voorzichtig uitdunde.

Ondanks dat Ineos Grenadiers het tempo bepaalde mocht Lutsenko toch lang hopen op een ritzege. Ondanks een aanval van Vicenzo Nibali bleef de Kazach voorop en ook na een aanval van Joao Almeida bleef hij een kleine voorsprong houden. Jonas Vingegaard had zijn aanval wel goed gepland, de Deen profiteerde dat het even stil viel in het peloton en in de laatste 250 meter vond hij ook nog de aansluiting bij Lutsenko en maakte het af voor zijn ploeg, Jumbo-Visma. In de achtergrond won Tadej Pogacar nog een sprintje voor de tweede plaats en verstevigde daarmee zijn leiding in het algemeen klassement.

Subnautica Below Zero bijna klaar voor launch

Subnautica Below Zero, de ijzige sequel op Subnautica, is al geruime tijd in early access speelbaar. Recentelijk kreeg de titel een prijsverhoging, wat meestal een teken is dat de game bijna uitkomt.

Dat bleek ook dit keer weer het geval, want Bandai Namco heeft de release date van de 1.0-versie van de game bekendgemaakt: 14 mei. Op die datum komt de game naar alle huidige consoles en pc. In de sequel ontdek je een bevroren gebied en de zee daaronder.

Verstappen over nieuwe Red Bull: "Nog niets zinnigs over te zeggen"

Gisteren maakte Max Verstappen zijn eerste kilometers in de nieuwe Red Bull RB16B. Na de presentatie van de nieuwe bolide mocht de Nederlander zijn eerste rondjes maken maar hij durft nog niet te oordelen over zijn nieuwe wagen.

"Ik heb zoiets van we zien het wel in Bahrein. We kunnen het lang of kort hebben over onze nieuwe auto, maar daar hebben we letterlijk pas 100 kilometer mee gereden, op demo-banden en natuurlijk nog niet voluit. Daar is nog niets zinnigs over te zeggen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Het was belangrijker om gewoon wat ronden te rijden met de RB16B. Het is afwachten tot we in Bahrein zijn en we het racerubber mogen gebruiken. Daar begint het echte werk pas. Dan kunnen we aan de afstelling gaan werken", zo vult Verstappen aan.

De nieuwe RB16B in actie (YouTube/Red Bull Racing)

Eerste trailer nieuwe Pixar-film Luca

Zojuist is de eerste trailer vrijgegeven voor de nieuwe Pixar-film Luca. Eerder werd al bekend dat de nieuwe animatiefilm zich af zou spelen op de Italiaanse Riviera.

Luca vertelt het verhaal van een hartverwarmende vriendschap tussen een jongen en een zeemonster, die zich heeft vermomd als een mens. De regie is in handen van de Italiaanse regisseur Enrico Casarosa, die eerder deel uitmaakte van het creatieve team voor onder andere Ratatouille, Up en Coco. Het scenario is geschreven door Jessie Andrews (Me, Earl and the Dying Girl) en Mike Jones (Soul).

De film draait vanaf 16 juni 2021 in de bioscoop. 

Erkenning voor ex-leden ‘Stay Behind’-organisatie

Met een brief heeft het kabinet in het openbaar erkentelijkheid en grote waardering uitgesproken aan de ex-leden van de ‘Stay Behind’-organisatie. En aan hun nabestaanden. De organisatie bestond in Nederland van 1946 tot 1992. Doel was tijdens een vijandelijke invasie en bezetting van Nederland verzetsactiviteiten uit te voeren in opdracht van de regering.

Leden van deze organisatie hebben zich jarenlang professioneel op hun verantwoordelijke en moeilijke taak voorbereid in het belang van Nederland. Dit bracht in meerdere gezinnen veel spanningen met zich mee. En het legde beperkingen op in de persoonlijke levens- en familiesfeer. De inzet verdient volgens het kabinet daarom de allerhoogste waardering.

Werkverband van (klein)kinderen
Officieel heette de organisatie Operaties en Inlichtingen (O&I). (Klein)kinderen van de ex-leden verzamelden zich in het Werkverband ‘Stay Behind’ en vroegen al langer om meer archiefonderzoek te doen naar de rol, verantwoordelijkheid en activiteiten van hun (groot)vaders.

De ministeries van Defensie en Algemene Zaken hebben met de vertegenwoordiging van het werkverband afgesproken dat er verder archiefonderzoek komt. Daarmee wordt gekeken of er nog onbekende gegevens zijn. De ministeries beoordelen daarna of die informatie gedeeld kan worden met de ex-leden van de O&I-organisatie en hun nabestaanden. Dat hangt af van wet- en regelgeving.

Eerder onderzoek
Over de organisatie O&I hebben voormalig minister-president Kok en voormalige minister van Defensie Voorhoeve onderzoek laten doen door historicus Dr. D. Engelen. Dit onderzoek is in 2005 openbaar gemaakt. Daarna kwam de 'Stay Behind'-organisatie uitgebreid aan bod in publicaties en andere nieuwsuitingen.

Download: Kamerbrief van de ministers van Algemene Zaken en Defensie naar aanleiding van de erkenning van de 'Stay Behind'-organisatie.

Langlaufster Sundling met groot machtsvertoon naar wereldtitel, ook goud Klæbo

In het Duitse Oberstdorf zijn donderdag de eerste medailles vergeven op het wereldkampioenschap langlaufen. Na de kwalificatiewedstrijden van woensdag, waarin de 'mindere goden' zich probeerden te plaatsen voor de hoofdwedstrijden, was het donderdag tijd voor de sprint in klassieke stijl.

Vrouwen
De Noorse dames waren het best vertegenwoordigd, ietwat verrassend: Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla en Ane Appelkvist Stenseth stondn in de finale. Zweden was aanwezig met Jonna Sundling en Johanna Hagström, topfavorietes Linn Svahn en Maja Dahlqvist lagen er in de halve finales uit en Anamarija Lampic uit Slovenië completeerde de finale.

Aanvankelijk gaven de Zweedse dames het tempo aan, maar voor Sundling bleek er meer in het vat te zitten: ze gaf er op de laatste klim een snok op en niemand kon volgen, waardoor zij met grote overmacht naar een verrassende edoch prachtige wereldtitel ging. Uittredend kampioene Falla vocht zich helemaal leeg en wist Lampic nog nét met een teenlengte voor te blijven in de strijd om het zilver.

Mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo en Erik Valnes stonden de twee grote Noorse favorieten in de finale, samen met landgenoot Håvard Solaas Taugbøl. De grote mannen van de Russen, Sergey Ustiugov en Alexander Bolshunov, waren ook van de partij, net als de dit seizoen in topvorm verkerende Zweed Oskar Svensson.

Svensson ging voor een gok: hij voelde dat hij het op de normale manier niet ging redden, dus bond hij zijn skatingski's onder, in plaats van de klassieke ski's. Het resultaat was dat hij de hele finale dubbelstokkend af moest werken en dat hij op de afdalingen veel meer snelheid had, maar de heuveltjes bleken dusdanig snel dat hij er teveel verloor: Svensson was gezien.

De Noren gaven het tempo aan en Bolshunov én Ustiugov moesten zowaar lossen. Een sweep dus, maar de vraag was nog in welke volgorde. Die vraag werd snel beantwoord: Klæbo was een flinke maat te groot en ging overtuigend naar het goud, voor Valnes en Taugbøl.

Opmerkelijke reclame: Flyer voor partydrug 3-MMC door de brievenbus

Inwoners van de gemeente Hof van Twente hebben de afgelopen week een wel erg opmerkelijke folder tussen de huis-aan-huis bladen door de brievenbus gekregen. Via een flyer adverteert een persoon met 3-MMC, een razend verslavende designerdrug die in deze regio bezig is aan een problematische opmars. Zo meldt Tubantia.

'3MMC Fun: research chemicals kopen? 3-MMC is the way!’. Een bizarre reclameflyer tussen de aanbiedingen van de plaatselijke supermarkt en  folders over zonnepanelen. Via op de flyer aanwezige QR-codes wordt men geleid naar een website en naar Snapchat, zo is het zelfs mogelijk in contact te komen met de ‘dealer’ zelf om 3-MMC te bestellen.

De politie probeert te achterhalen wie er achter de folder zit. 'Zo'n 06-nummer is wel te achterhalen', vertelt Jordy Scheggetman van de politie Hof van Twente, 'maar 3-MMC is momenteel nog geen verboden middel en er is geen aangifte, dus er is geen sprake van een strafbaar feit. De flyers zijn donderdag bezorgd op meerdere plekken in de gemeente, maar zijn ook achter scooters en fietsen gedrukt. Het is allemaal heel brutaal en we willen graag weten met wie we van doen hebben.'

De politie Hof van Twente waarschuwt via hun Facebook voor de flyer en legt uit dat het nemen van deze drug grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van gebruikers. Inwoners  met vragen wordt aangeraden contact op te nemen met of de politie, of Tactus verslavingszorg.

Tarik O. reed tweemaal over man heen

Pakketjesbezorger Tarik O. (19) uit Woerden, dus niet de Tarik die ineens in het NOS journaal te zien was en nu weer in het nieuws is, reed november vorig jaar tweemaal over over een man heen na een aanvaring. Vandaag was de eerste pro forma-zitting waar dit naar voor kwam.

Het slachtoffer liet de hond uit met zijn vrouw toen hij Tarik aansprak om zijn rijgedrag, hierop reed Tarik tweemaal over de man heen en ging er in zijn busje vandoor. Het slachtoffer overleed voor de ogen van zijn vrouw. Tarik is uiteindelijk in Beuningen klemgereden en aangehouden. Volgens de officier van justitie had iedereen dit kunnen overkomen.

Tarik was niet aanwezig bij deze zitting, hij deed afstand van dat recht. Een online verbinding met de rechtszaal en de instelling waarin Tarik verblijft voor een klinische observatie was niet mogelijk op korte termijn. Wel waren zijn moeder en stiefvader aanwezig.

Voorlopig blijft Tarik nog vast zitten, hierna volgt een tweede pro forma-zitting en daarna zal de zaak inhoudelijk behandeld worden. 

Sportscholen voeren zaterdag actie om heropening af te dwingen bij kabinet

Zeker 170 sportschoolhouders zijn van plan om zaterdag sportlessen aan te bieden. Het gaat om een protestactie waarmee de branche hoopt het kabinet ertoe te bewegen sportscholen weer open te laten gaan.
Door de lessen in de buitenlucht en aan een beperkt aantal sporters aan te bieden, hoopt initiatiefnemer Exclusieve Sportcentra de fitnesssessies veilig te houden voor coronabesmettingen. Meer hierover in het DvhN.

Vanaf december zijn sportscholen door de overheid opnieuw gedwongen te sluiten om mee te werken aan het terugdringen van het oplopende aantal positieve COVID-19 besmettingen. De fitnessbranche is echter van mening dat ze onder voorwaarden weer open kunnen, juist sportscholen hebben  een belangrijke rol bij het fit houden van Nederlanders in de huidige gezondheidscrisis.

De ondernemersvereniging Exclusieve Sportcentra heeft een website geopend waar sportscholen zich kunnen aanmelden om mee te doen aan de actiedag. Binnen enkele uren hadden zich al meer dan honderd sportscholen ingeschreven, aldus een medewerker.

De sportschoolhouders willen zich wel aan de geldende lockdownregels te houden. Per les worden maximaal twee leerlingen toegelaten. Zo vallen de actielessen binnen de coronamaatregel dat buiten sporten in duo's, exclusief trainer, is toegestaan.

COVID-19: 5048 nieuwe besmettingen en 33 doden, totaal 1.073.971 en 15.438

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5048 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.073.971 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 196 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1361 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 526 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 33 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.438 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Duits verbod op hoofddoek op de werkplek is verenigbaar met de EU-wetgeving

Volgens een advies van het Europese Hof van Justitie zijn de Duitse regels voor een hoofddoekverbod op de werkvloer verenigbaar met de EU-wetgeving.

Volgens het rapport vormt het verbod op het zichtbaar dragen van politieke of religieuze symbolen op de werkplek geen discriminatie op basis van religie of overtuiging van werknemers. De federale arbeidsrechtbank in Erfurt en de arbeidsrechtbank van Hamburg hadden zich tot het Hof van Justitie gewend en gevraagd om een afweging van verschillende juridische belangen, zoals godsdienstvrijheid, neutraliteit en gelijke behandeling. Aanleiding van dit verzoek waren twee moslimvrouwen die een hoofddoek wilden dragen bij hun werk in een openbaar kinderdagverblijf en in een drogisterij. De werkgevers van hen verbood ze echter een hoofddoek te dragen.

Het advies is niet bindend voor het Hof van Justitie. In het verleden volgden rechters de aanbevelingen bij hun beslissingen echter vaak op.

Frasier keert terug op televisie

De wereldberoemde televisieserie Frasier keert definitief terug. Dat maakte The Hollywood Reporter vandaag bekend.

Kelsey Grammer zal opnieuw in de huid kruipen van Dr. Frasier Crane. Het is een van de grote namen die onthuld werd tijdens de lancering van het streamingplatform Paramount+ (voorheen CBS All Access).

"Ik heb meer dan 20 jaar het genoegen gehad om op het Paramount-terrein rond te lopen en daar shows te mogen produceren of er zelf in te spelen. Het doet me dan ook deugd om Paramount te feliciteren met hun intrede in de wereld van streaming. Ik ben zeer enthousiast over wat er te wachten staat voor Dr. Frasier Crane", laat Grammer in een verklaring weten.

Frasier werd uitgezonden van 1993 tot 2004 en wordt nog steeds beschouwd als een van de beste comedyseries aller tijden. De show won 37 Emmy Awards en vele andere belangrijke televisieprijzen.

Een revival was al jaren in de maak, maar leek niet een juiste plek te kunnen vinden in het televisielandschap. Grammer zal zelf optreden als uitvoerend producent en Chris Harris en Joe Cristalli zullen verantwoordelijk zijn voor het scenario. Zij runnen samen al jaren een Twitter-account waarop ze mogelijk verhaallijnen en grappige teksten pitchen voor een terugkomst van de show. 

Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Het nutteloze feitje van de dag: palingsound en Madonna

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Top 40 is al oud en er hebben al veel artiesten ingestaan, maar wist je dat BZN en Madonna de meeste hits in de Top 40 hebben gescoord? Beiden hebben maar liefst 55 singlehits! Dat zijn er bijvoorbeeld vier meer dan Michael Jackson.

Eerste beelden van Kenneth Branagh als Boris Johnson

Televisiezender Sky heeft zojuist de eerste foto vrijgegeven van acteur Kenneth Branagh als de Britse premier Boris Johnson. 

Branagh zal Johnson spelen in een vijfdelige televisieserie rondom de Britse reactie op de eerste golf van het coronavirus. Productie voor de show is pas net gestart en vloeit voort uit een deal tussen regisseur Michael Winterbottom en het productiebedrijf van Richard Brown, die eerder een van de producenten was voor True Detective

This Sceptred Isle zal laten zien hoe de Britse overheid, samen met wetenschappers en medici, de eerste golf van het virus te lijf ging. De serie is gebaseerd op verklaringen van de overheid zelf, het ministerie van Volksgezondheid, de Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) en van ziekenhuizen/verpleeghuizen verspreid over het hele land. 

Winterbottom heeft de show samen geschreven met Kieron Quirke, die eerder verantwoordelijk was voor Defending the Guilty en Cuckoo. This Sceptred Isle zal vanaf de herfst 2022 te zien zijn.

Duizenden horecazaken openen terrassen op 2 maart, politiebond heeft begrip

Een actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept collega’s op om dinsdag 2 maart alle terrassen open te gooien en klanten te ontvangen. Horecabazen vinden dat de grens is bereikt en dat het besluit van het kabinet om de zaken nog langer dicht te houden niet langer houdbaar is. Zo meldt het AD.

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft begrip voor het plan. 'De horeca en dit voorstel hebben onze sympathie', vertelt hoofdbestuurder Koen Simmers tegen het AD.

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten vanwege de lockdown op slot, maar volgens de geagiteerde ondernemers is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. 'Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land', zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos.

Koninklijke Horeca Nederland heeft het over van duizenden horecabedrijven die komende dinsdag hun terrassen open gooien, zegt voorzitter Robèr Willemsen tegen het AD. 'Hier is geen stoppen meer aan, het gaat echt gebeuren', zegt Willemsen. 'Het water staat de ondernemers niet aan de lippen, ze zijn al aan het verdrinken. Ze staan op het punt om kapot te gaan. Dit is gewoon pure noodzaak. Wij hebben alle begrip voor deze actie.' 

Willemsen verwacht dat het aantal afdelingen die mee gaan doen aan de actie de komende dagen zal oplopen. 'Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen.'

Titel nieuwe Spider-Man-film bekend

De titel van de nieuwe Spider-Man-film is gisteren bekendgemaakt door hoofdrolspelers Tom Holland, Jacob Batalon en Zendaya. Dit meldt Variety.

De film, die de titel Spider-Man: No Way Home zal dragen, zal met kerst in de bioscopen gaan draaien, om precies te zijn op 16 decemer in Nederland. Op de social media accounts van de acteurs werden eerst al wat neptitels de ruimte ingeslingerd, waaronder Phone Home (een knipoog naar E.T.), Home-Wrecker en Home Slice. De officiële titel werd later op de dag door middel van een promotievideo bekendgemaakt via het Instagram-account van Spider-Man.

Productie is momenteel in volle gang. Een releasedatum stond eerst gepland in juli, maar door corona liep het project vertraging op. Er is al bekendgemaakt dat Benedict Cumberbatch zijn rol als Doctor Strange opnieuw zal vertolken en dat Jamie Foxx zal terugkeren als de slechterik Electro. Ook Alfred Molina zal opnieuw in de huid kruipen van Doctor Octopus.

STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!! Februaristaking vandaag 80 jaar geleden

Vandaag is het precies 80 jaar geleden dat in Amsterdam op grote schaal het werk werd neergelegd als reactie op razzia's van de nazi's, waarbij honderden Joden werd opgepakt.

Als protest tegen de ingezette Jodenvervolging geven duizenden mensen op dinsdag 25 februari 1941 gehoor aan de oproep van de communistische partij; ‘STAAKT!!! STAAKT!!! STAAKT!!! Amsterdam komt die dag stil te liggen en een dag later slaat de stakingsgolf over naar Haarlem, Hilversum, Velsen en Zaandam. Zo is te lezen in het Nationaal Archief.

Terreur tegen Joodse medeburgers
In een persoonlijk verslag van de Amsterdamse politieagent Vermeulen, dat het National Archief bewaart, beschrijft hij de aanleiding tot de staking. Door het provocerende en antisemitische gedrag van door de stad marcherende mannen van de Weerbaarheidsafdeling (WA) van de NSB ontstaan herhaaldelijk relletjes waar de Joden vervolgens de schuld van krijgen. De politie wordt verboden tegen de WA op te treden. Met deze vrijbrief trekken WA-mannen in februari 1941 meerdere keren de Jodenbuurt in. Ze dringen Joodse huizen en winkels binnen, vernielen huisraad en ruiten en mishandelen Joodse medeburgers tot bloedens toe. Politiemannen die de WA willen stoppen, worden door de SS naar het hoofdbureau afgevoerd.

Vergelding
De situatie escaleert wanneer bij een van de gevechten een WA man wordt gedood en de rellen voortduren. De Duitsers treden gewelddadig op: 'Met geweerkolven trapte, schopte en sloeg de schreeuwende en brullende Grüne Polizei in op joodse en niet-joodse burgers. Bij sommigen liep het bloed met een straaltje langs het gelaat.' De Duitsers arresteren op 22 en 23 februari 427 jonge Joodse mannen, drijven ze met grof geweld naar het Jonas Daniël Meijerplein en deporteren 389 van hen naar concentratiekampen (slechts twee mannen zouden dit overleven). Deze eerste razzia in Nederland roept bij veel Amsterdammers heftige verontwaardiging op. Het antwoord: staking!

Februaristaking
Op 25 februari is het zover. Trams rijden niet meer. Duizenden gemeente- en fabrieksarbeiders leggen het werk neer. De politie treedt nauwelijks op maar de Duitsers breken de staking met bruut geweld waarbij veel gewonden en zelfs doden vallen. Op 27 februari is iedereen weer aan het werk.

Gevolgen van de staking
Tegenmaatregelen blijven niet uit. Arrestatie en executie van de stakingsleiders volgen. In het archief van de Zaanse burgemeester J. in ’t Veld, is in zijn dagboek te lezen dat op 27 februari een staat van beleg wordt afgekondigd. 'Na half negen niemand meer op straat, ramen en deuren dicht. Vermakelijkheden stop, geen markt en geen voetbalwedstrijden.' Hij beschrijft dat de Commissaris van Politie een ontevreden Höhere SS- und Polizeiführer Rauter en Generaal Schumann op bezoek krijgt. De politie is 'te weinig militair opgetreden en de bevolking kijkt te brutaal'. De gemeente Zaandam krijgt een boete van een half miljoen gulden en komt met de steden Amsterdam en Hilversum onder het gezag van een regeringscommissaris. Op 5 maart leest In ’t Veld in de krant dat hij ‘met ingang van 4 maart op pensioen is gesteld’. Op 7 maart wordt ook de Commissaris van Politie ontslagen. In ’t Veld heeft bij zijn vertrek uit Zaandam ‘overwegend een gevoel van opluchting dat een gewetensconflict mij bespaard bleef’. Na de oorlog keert hij terug als burgemeester van Zaandam.

Jacht op de stakers
De burgemeester is niet de enige die ontslagen wordt. De Duitsers geven werkgevers de opdracht de aanstichters per direct te ontslaan, loon van stakers in te houden en ze extra te beboeten met een maand salarisvermindering. Gemeenten moeten de namen van alle stakende ambtenaren doorgeven. Op de lijsten prijken vooral de namen van arbeiders, mannen en vrouwen die opkwamen voor ‘solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid’.

Februaristaking vandaag 80 jaar geleden (Foto: Nationaal Archief)
Februaristaking vandaag 80 jaar geleden (Foto: Nationaal Archief)


Steeds meer jongeren gebruiken CoronaMelder

Steeds meer jongeren downloaden en gebruiken CoronaMelder. Dat blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg University. Inmiddels hebben 1 op de 3 ondervraagde jongeren tussen de 17 en 24 jaar CoronaMelder op hun mobiel staan. Dit is vrijwel gelijk aan het aantal 24-plussers dat de app gebruikt. In totaal downloadden al meer dan 4,5 miljoen mensen CoronaMelder.

 • Dr. ir. Nynke van der Laan is betrokken bij het doorlopende onderzoek van Tilburg University: “We weten niet precies waarom jongeren in de eerste maanden na de lancering van CoronaMelder de app minder vaak downloadden dan volwassenen. Een mogelijke verklaring is dat het coronavirus in eerste instantie met name als een gevaar voor ouderen werd gezien. Hierdoor voelden jongeren zich in het begin wellicht minder aangesproken.”

Goede ontwikkeling

Volgens Hidde Schultze, als ontwikkelaar betrokken bij de CoronaMelder-app, is het een goede ontwikkeling dat steeds meer jongeren de app gebruiken. Zeker nu de middelbare scholen weer deels opengaan en we weten dat de Britse variant van het virus nóg besmettelijker is.

 • “Door CoronaMelder vinden we meer én sneller besmette mensen. We hebben de app zo gemaakt dat die niet weet wie je bent en waar je bent. De app stuurt je een melding als je langere tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en wanneer je je kan laten testen.”

CoronaMelder vindt meer en sneller besmettingen

Meer dan 115.000 mensen gaven via CoronaMelder door dat zij besmet waren. Zo kwamen bijna 7 op de 10 mensen die een melding in CoronaMelder kregen sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek. Ook blijkt dat bijna 5% van de mensen die zich na een melding van CoronaMelder liet testen zonder klachten, toch besmet is. Sinds 1 december kan iedereen een test aanvragen na een melding, ook als ze geen klachten hebben. In ruim 2 maanden tijd zijn hierdoor 6.209 besmettingen vastgesteld.

Zo download je CoronaMelder

Als je de app nog niet hebt, kun je hem heel eenvoudig downloaden en gebruiken. Dit doe je zo:

 • Download de CoronaMelder-app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Heb je een iPhone? Dan vind je de app in de App Store.
 • Installeer de app. Op het scherm van je telefoon lees je hoe dit moet.
 • Volg de stappen in de introductieschermen.
 • Zet in de instellingen van je telefoon bluetooth aan én laat deze aan staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere telefoons met CoronaMelder in de buurt bent geweest.
 • Ontvang je een melding? Dan geeft de app je het advies om je te laten testen.
 • Blijk je zelf corona te hebben? Dan is het jouw eigen keuze of je jouw besmetting – samen met de GGD – wilt melden in de app. Door je besmetting te melden, draag je bij aan de strijd tegen corona.


Verenigd Koninkrijk durft na 20 jaar weer volledig eigen bloedplasma te gebruiken

Een verbod op het gebruik van door het Verenigd Koninkrijk zelf gedoneerde bloedplasma voor medische behandelingen vanwege de toenmalige vrees voor de verspreiding van de gekkekoeienziekte is nu opgeheven.

Het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg gaf aan dat de wijziging zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk niet langer afhankelijk zal zijn van geïmporteerd bloedplasma voor de ontwikkeling van behandelingen met immunoglobulinen( antistoffen), die worden gebruikt om kankerpatiënten en andere mensen met een zwak immuunsysteem te behandelen.

Het besluit volgt op een beoordeling door van de onafhankelijke Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, die aanbevelen dat het gebruik van Brits plasma zou kunnen herstarten. Het overzeese aanbod van plasma is gedaald doordat er wereldwijd minder bloed wordt gedoneerd en een toegenomen vraag naar bloedplasma.

Immunoglobulinen zouden ook effectief kunnen worden ingezet tegen COVID-19, waarbij plasma van COVID-19-overlevenden als behandeling wordt gegeven.

Het verbod op gebruik van het eigen bloedplasma werd oorspronkelijk ingevoerd in 1998 uit bezorgdheid voor verspreiding van de menselijke variant van de ziekte van Creutzfeldt Jakob, oftewel de gekkekoeienziekte.

Sindsdien is het Verenigd Koninkrijk afhankelijk van geïmporteerd bloedplasma uit de Verenigde Staten om bepaalde medicijnen te vervaardigen, maar door de toenemende wereldwijde vraag staat het aanbod onder druk. 

De regering zei dat de wijziging zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk zelfvoorzienend zou zijn maar dat het de voorwaarde zou stellen dat plasma dat in het Verening Koninkrijk is gedoneerd niet mag worden geëxporteerd.

NHS Blood and Transplant zamelt jaarlijks ongeveer 350.000 liter plasma in, waarvan 100.000 wordt gebruikt voor transfusie en de resterende 250.000 wordt weggegooid of niet gebruikt voor de productie van medicijnen. Als gevolg van het schrappen van het verbod zal het plasma van bloeddonaties nu volledig kunnen worden gebruikt om levens te redden en medicijnen te maken.

De Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft vorig jaar het bewijs over de veiligheid van bloedplasma in het VK voor de productie van immunoglobulines beoordeeld.

Veiligheidsmaatregelen bij de opheffing van het verbod zijn onder meer de mogelijkheid om donaties van donor tot patiënt te traceren en  een afzonderlijke beoordeling en evaluatie van elk geneesmiddel door de MHRA.

Minister van Volksgezondheid Lord Bethell zei: 'Na deskundig advies ben ik blij dat we dit verbod nu kunnen opheffen om duizenden NHS-patiënten te helpen zo snel mogelijk toegang te krijgen tot deze potentieel levensreddende behandelingen. De wijziging zal Engeland helpen om zelfvoorzienend te worden en we zullen niet langer afhankelijk zijn van import uit andere landen, zodat elke NHS-patiënt nu altijd toegang heeft tot de behandelingen die hij nodig heeft. De veiligheid van NHS-patiënten heeft onze absolute prioriteit en we hebben strenge voorzorgsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat elke batch veilig is.'


Champions League: Real Madrid en Manchester City zetten stap met uitwinst

Het heeft even mogen duren met de opzet die tegenwoordig in de Champions League gebruikt wordt, maar inmiddels zitten alle acht heenwedstrijden in de achtste finales van de Champions League erop. Woensdagavond stonden de laatste twee op het programma, vanaf 9 maart volgen dan de returns.

Manchester City trok naar het Hongaarse Boedapest voor de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach, want de Engelse club mocht niet naar Duitsland. Na een half uur gaf João Cancelo een prachtige voorzet, waar Bernardo Silva de score uit opende. Gabriel Jesus liet vervolgens een gigantische kans op de 0-2 liggen, Alassane Plea was na rust met een hakje bijna trefzeker namens de thuisploeg.

Na dik een uur spelen werd de score verdubbeld: Cancelo slingerde de bal richting doel, Silva kopte 'm een stukje terug en zorgde ervoor dat Jesus precies de 0-2 binnen kon werken. Daar bleef het verder ook bij, ondanks een dom weggegeven kans voor Borussia werd er in het laatste half uur niet meer gescoord.

In Bergamo ontving Atalanta het Spaanse Real Madrid, maar na een dik kwartier moesten ze het al met tien man doen: Remo Freuler schoffelde de doorgebroken Ferland Mendy onderuit en kreeg rood. Na bijna anderhalf uur spelen was er nog steeds geen enkele goal te zien geweest. De gezapige boel werd aan het einde nog gered: Mendy kegelde op heerlijke wijze de winnende 0-1 binnen.

Vernieuwde openingsfilm van remaster NieR Replicant getoond

Square Enix onthult het openingsfilmpje “Attract Movie” voor NieR Replicant ver.1.22474487139… met verbeterde filmpjes, voice-over en soundtrack.

Het filmpje introduceert ook de cast van personages die samen met de held door een duistere, apocalyptische wereld trekt om zijn zus te genezen van een dodelijke ziekte. NieR Replicant ver.1.22474487139… verschijnt op 23 april 2021 voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Square Enix heeft ook bekendgemaakt dat op de vierde verjaardag van de Japanse release van NieR:Automata deze titel wereldwijd al goed is voor meer dan 5,5 miljoen verscheepte exemplaren en digitale verkopen. NieR:Automata is ontwikkeld in samenwerking met PlatinumGames waarin de androids 2B, 9S en A2 vechten om de wereld van hun menselijke scheppers te veroveren.

Anno 1800 DLC Docklands uitgebracht

De eerste DLC van Anno 1800 Season 3, Docklands, is verkrijgbaar voor pc. Om de release van Docklands te vieren is er een Free Weekend van 25 februari tot en met 1 maart.

In Docklands transformeren spelers hun stad door een modulair warenhuisdistrict te bouwen, te beginnen met het hoofdgebouw dat is geïnspireerd op de wereldberoemde Speicherstadt, het grootste warenhuisdistrict ter wereld en tevens een UNESCO-werelderfgoedlocatie in Hamburg, Duitsland. Elke toegevoegde module heeft een ander effect, waaronder een hogere laadsnelheid of snellere reparatietijden. Docklands kan in elke gamesessie worden geïntegreerd waardoor spelers meer opties krijgen om bepaalde doelen gemakkelijker te bereiken.

Anno 1800 krijgt een gratis update voor alle spelers, als onderdeel van de eerste DLC van Season 3, en bevat de volgende nieuwigheden:

 • Verbeteringen aan het menu voor de handelsroute
 • Mogelijkheid om havenkades om te vormen tot straten om gebouwen met elkaar te verbinden
 • Cosmetische ornamenten om de aantrekkelijkheid van een stad te vergroten

Anno 1800 is digitaal verkrijgbaar voor pc via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is de game onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

Stitchy in Tooki Trouble komt naar Nintendo Switch

Stitchy in Tooki Trouble van de Belgische studio Polygoat komt binnenkort naar de Nintendo Switch. Een definitieve releasedatum stond even in de eShop, maar is weer verwijderd.

In Stitchy in Tooki Trouble moet je als vogelverschrikker rennen, springen, smijten en glijden door drie werelden met elk negen levels, een boss battle een een geheim level op zoek naar de gestolen maïskolven. Deze side scrolling platformer is geïnspireerd op Donkey Kong en Crash Bandicoot, te zien aan de kleurrijke levels en bijvoorbeeld de levels met mijnkarretjes.

Belangrijk bewijs gevonden: uitsterven dinosauriërs kwam door meteorietinslag

Bij boringen in de Chicxulub-inslagkrater, waar de meteoriet is neergekomen die de dino's mogelijk deed uitsterven, is in een kleilaag abnormaal veel iridium gevonden. Door de plek van het iridium in de kleilaag kunnen wetenschappers nu uitrekenen wat er gebeurde in de dagen en jaren na de inslag van de meteoriet. De vondst van abnormaal veel iridium is het laatste stukje bewijs dat nodig is om te kunnen aantonen dat de dinosauriërs door deze meteorietinslag zijn uitgestorven. Aan het onderzoek werkten emeritus hoogleraar Event-Stratigrafie Jan Smit van de Vrije Universiteit Amsterdam en paleoklimatoloog Niels de Winter van de Universiteit Utrecht mee.

Zo’n 66 miljoen jaar geleden stierven de dinosauriërs en veel andere land- en zeediersoorten uit. Onderzoekers Walter Alvarez en Jan Smit ontdekten in de jaren 70 van de 20ste voor het eerst de reden achter deze massa-extinctie toen zij in Italië en Spanje hoge concentraties iridium vonden, een metaal dat weinig voorkomt in de aardkorst maar veel voorkomt in meteorieten. Het iridium bevond zich in een dun kleilaagje tussen de steenlagen die karakteristiek zijn voor het Krijt- en het Paleogeentijdperk.

Het neerdalen van de meteoriet-stofwolk
Dat iridium gaf bewijs dat een meteoriet met een doorsnede van zo’n 12 kilometer ergens op aarde was neergekomen, waardoor een grote stofwolk met onder andere iridium vrijkwam en later op aarde neerdaalde. Dat werd bevestigd toen wetenschappers in Mexico een 180 kilometer brede inslagkrater vonden, deels verstopt onder het Yucatan schiereiland. De Chicxulub-krater is destijds per ongeluk ontdekt doordat geofysici cirkelvormige afwijkingen vonden in het zwaartekrachtveld.

Ruim 800 meter boorkern
De laatste link tussen die krater en het iridiumstof is nu gevonden, en dat vormt volgens de onderzoekers onomstotelijk bewijs dat juist deze meteorietinslag de massa-uitsterving aan het eind van het Krijt veroorzaakte. In 2016 hebben de onderzoekers vanaf zee in de binnenste heuvelring van de krater geboord, en daarbij 835 meter boorkern naar boven gehaald. Uit die boorkern konden de wetenschappers zien wat er vlak voor, tijdens en vlak na de meteorietinslag is gebeurd. Dat het laagje met iridium in de krater intact is gebleven, is bijzonder, want in de dagen na de inslag stroomde de krater vol en woedden er tsunami’s door de krater en maanden erna kwamen er nog grote aardbevingen voor.

“Het neerdalen van het stof van de meteorietinslag maakt het mogelijk om heel precies te schatten hoe lang het duurde voor de rust terugkeerde in de krater,” aldus Niels de Winter. “Dit is een unieke kans voor ons als geologen, meestal kunnen we uit de gesteenten alleen iets leren over processen die duizenden tot miljoenen jaren duren. Hoewel de directe gevolgen van de meteorietinslag relatief kort duurden, kostte het vervolgens waarschijnlijk duizenden jaren voordat het ecosysteem van deze zware klap herstelde, maar van de dinosauriërs kwamen alleen de vogels er bovenop.”

“Dit maakt de cirkel rond”
Door de laag met iridium konden de onderzoekers uitrekenen hoeveel tijd het leven op aarde er over deed om te herstellen van de massa-extinctie, en wat er gebeurde in de dagen en jaren na de ramp. “We zagen in de boorkern dat in de eerste dag na de inslag zo’n 130 meter aan puin zich ophoopte. Het grootste deel daarvan is in de eerste uren meegesleurd met het water door het vollopen van de krater en de wilde tsunami’s die in de krater ontstonden. Dat is ontzettend snel,” aldus Smit en De Winter.

Het bovenste deel is een 60 cm dikke kleiige laag van al het opgeworpen modder dat uit het troebele water langzaam neerdaalde en het allerbovenste deel daarvan bevat relatief veel iridium uit het neerdwarrelende meteorietstof. Die laatste laag is, zij het in een veel dunnere laag, in boorkernen en ontsluitingen van gesteente uit andere delen van de wereld ook gevonden. “Dit maakt de cirkel rond,” zegt Jan Smit. “Vijftig jaar na het vinden van kosmisch iridium over de hele wereld is het nu op precies de goede plek in de boosdoener zelf gevonden!”

Het onderzoek Globally distributed iridium layer preserved within the Chicxulub impact structure is gepubliceerd in Science Advances en is hier te vinden.

Outriders demo verschijnt vandaag

Square Enix kondigt de gratis speelbare demo aan van Outriders, de RPG-Shooter van People Can Fly en Square Enix External Studios.

Broadcast #5 'Into the Fray' bood spelers een blik op de content van de Outriders-demo die op 25 februari verschijnt. Deze demo laat spelers het complete openingshoofdstuk van de campaign beleven. Spelers kunnen ongeveer drie uur aan gameplay proberen met verschillende personages en alle vier klassen in de game: Devastator, Pyromancer, Technomancer en Trickster.

De in de demo gemaakte vorderingen kunnen meegenomen worden naar de volledige game op hetzelfde platform. Daarnaast ging Broadcast #5 dieper in op de pc-versie van Outriders.

De demo van Outriders verschijnt vandaag om 18 uur en is gratis voor iedereen op PlayStation 5, Xbox Series X|S, PlayStation 4, Xbox One, pc/Steam en GeForce NOW.

De volledige game verschijnt op 1 april 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Steam, Epic Store en GeForce NOW op pc en Google Stadia.

Gamenieuwtje gevonden? Tip ons via onze submit

Begin maart meer informatie over Pyra/Mythra in Super Smash Bros. Ultimate

Op donderdag 4 maart om 15:00 uur zal director Masahiro Sakurai Pyra/Mythra, de nieuwe DLC-vechter voor Super Smash Bros. Ultimate, uitgebreid demonstreren. Hij onthult dan ook de releasedatum van deze nieuwe vechter.

Nintendo doet in de aankondiging al aan verwachtingsmanagament: de presentatie duurt ongeveer 35 minuten en er zullen geen andere nieuwe vechters worden aangekondigd. Wat er niet genoemd is, maar wat wij wel verwachten: een Amiibo of twee van de twee vormen die het nieuwe personage kan aannemen. De video zal op YouTube en de Nintendo Direct-site te bekijken zijn.

Samenwonende twintigers gaan wat vaker uit elkaar

Twintigers wonen minder vaak samen. 24- tot 30-jarigen die wel (on)gehuwd samenwonen gaan wat vaker uit elkaar. Van degenen die op hun 24e gingen samenwonen tussen 2011 en 2015, was 23 procent binnen vijf jaar uit elkaar. Tien jaar eerder was dat nog 18 procent. De scheidingskans van twintigers met een tijdelijk arbeidscontract is hoger dan van degenen met een vast contract. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

Twintigers wonen tegenwoordig minder vaak samen met een partner dan voorheen. In 2019 woonde iets minder dan de helft (47 procent) van de 25- tot 30-jarigen gehuwd of ongehuwd samen, in 2000 was dit nog 59 procent. Op die leeftijd wonen mensen nu vaker alleen of (nog) bij hun ouders. Degenen die wel samenwonen met een partner doen dat steeds vaker ongehuwd.

Deze verschuiving komt vooral doordat jongvolwassenen steeds later beginnen met samenwonen. Van de mannen had tussen 2011 en 2016 25 procent op 25-jarige leeftijd al eens met een partner samengewoond, of woonde op dat moment samen. Tien jaar eerder was dat nog 41 procent. Bij vrouwen is het aandeel dat op die leeftijd had samengewoond of samenwoonde, gedaald van 63 procent naar 50 procent.

Samenwonende twintigers vaker uit elkaar
24- tot 30-jarigen die samenwonen, gehuwd of ongehuwd, gaan tegenwoordig vaker uit elkaar. Dat geldt vooral voor degenen die op relatief jonge leeftijd gingen samenwonen. Van degenen die tussen 2001 en 2006 op 24-jarige leeftijd voor het eerst met een partner gingen samenwonen was 18 procent na vijf jaar uit elkaar. Van degenen die tussen 2006 en 2011 op dezelfde leeftijd begonnen met samenwonen was 20 procent na vijf jaar gescheiden, van de samenwoners in de periode tussen 2011 en 2015 was na vijf jaar 23 procent niet meer bij elkaar. Bij mensen die op hun 28e gingen samenwonen, zijn de verschillen tussen de perioden kleiner. Over het algemeen is het risico op scheiding kleiner naarmate mensen ouder zijn als zij gaan samenwonen. De jaarlijkse scheidingskans van ongehuwde samenwoners is sterker gestegen dan die van getrouwde stellen.

Twintigers met tijdelijk arbeidscontract vaker uit elkaar
Een kwetsbaardere economische positie verhoogt de scheidingskans. Samenwonende twintigers met een laag inkomen gaan het vaakst uit elkaar, en laagopgeleiden scheiden vaker dan hoogopgeleiden. Dit verband is al eerder vastgesteld, ook voor andere leeftijdsgroepen. Bij twintigers speelt ook het type dienstverband een rol. Mannen en vrouwen met een tijdelijk contract scheiden vaker dan degenen met een vast contract, ook als rekening gehouden is met verschillen in opleiding en huishoudensinkomen.

Hoewel de kans op scheiding voor mannen met een tijdelijk contract groter is dan voor degenen met een vast contract, is deze kans nog aanzienlijk kleiner dan voor mannen zonder betaald werk (met een uitkering, in opleiding of inactief). Vrouwen die geen betaald werk hebben en geen opleiding volgen, scheiden niet vaker dan vrouwen met een vast contract als werknemer en een vergelijkbaar huishoudensinkomen en opleiding. Vrouwen met een uitkering hebben wel een hoger scheidingsrisico.

Dodelijke aanrijding op de N863 in Coevorden

Op de Weijerswold Europaweg in Coevorden heeft dinsdagmiddag 23 februari een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden. Twee 8-jarige meisjes uit Coevorden en uit de gemeente Emmen zijn daarbij ter plaatse overleden.

Mogelijk wilden drie kinderen daar te voet de autoweg oversteken. Twee meisjes zijn daarbij aangereden en om het leven gekomen. De bestuurster van de auto, een 86-jarige vrouw uit de gemeente Coevorden, is meegenomen naar het bureau en door de politie gehoord. Achter deze auto reed nog een auto, die mogelijk ook betrokken is geweest bij de aanrijding. De 19-jarige bestuurster uit de gemeente Emmen van deze auto heeft ook bij de politie een verklaring afgelegd. Het onderzoek loopt.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De experts van de afdeling Verkeersongevallen Analyse (VOA) startten direct na het ongeval met het tactisch en technisch onderzoek. Ook zijn verschillende getuigen gehoord.

FOK! Wat een weer: nog even zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint op de meeste plaatsen vrij zonnig, maar in de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking steeds verder toe en later kan het in het zuidwesten af en toe gaan regenen. In de avond breidt de regen zich uit, maar mogelijk blijft het in het noorden en noordwesten droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11°C vlak aan zee tot ca. 17°C in het zuidoosten. De wind draait later op de dag van zuidwest naar noordwest en is zwak tot matig, in het noordwestelijk vanochtend soms vrij krachtig.

Komende nacht is het bewolkt en regent het vooral in het zuidoosten. Later in de nacht kan het in het noorden en westen opklaren en mogelijk vormt zich lokaal een mistbank. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het zuidoosten tot 2°C in het noorden. De noord- tot noordwestenwind is zwak tot matig.

Vrijdag begint de dag in het zuidoosten bewolkt en regenachtig, elders is het droog en zijn er perioden met zon. In de middag is het overal droog en breekt de zon ook in het zuidoosten door. De middagtemperatuur ligt rond 10°C. De noordwestelijke wind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

  

De maan aan heldere hemel (Foto: _UserName_)
De maan aan heldere hemel (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.