FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 februari 2021

De Vries oppermachtig in Formule E-seizoensopener

In het Saoedische Diriyah is het nieuwe seizoen in de Formule E vrijdag afgetrapt met de eerste van twee races deze week. Het was de eerste avondrace ooit in de elektrische klasse, waar met name om de tweede plek zo nu en dan flink werd geknokt.

De poleposition was voor Nyck de Vries, die in de superpole véél te snel was voor de rest: Pascal Wehrlein gaf 0,664 seconden toe op de Mercedes-coureur, René Rast (+0,712) en Edoardo Mortara (+1,160) stonden op de tweede rij; Robin Frijns liep in de tweede vrije training dusdanig veel schade op dat hij de kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan, hij startte als laatste.

Bij de start hield De Vries zijn eerste plek vast, Wehrlein, Rast en Mortara volgden. Na een dikke tien minuten opende Rast met succes de aanval op Wehrlein, terwijl Mortara verschalkt werd door Mitch Evans. Niet veel later ging Mortara dan weer voorbij Evans én Wehrlein, die ook tot achter Evans terug zakte. Nog eens een korte tijd later opende Sam Bird de aanval op Alex Lynn's zesde plek, maar dat eindigde in tranen: de twee spinden en liepen forse schade op.

De safety car betrad de baan en dus raakte De Vries zijn ruime leiding kwijt, maar bij de herstart - met een kwartier te gaan - kwam hij niet in de problemen. Het racen duurde niet lang, want al vrij snel raakte Maximilian Günther de controle kwijt: de Duitser maakte een fout en vanaf plek zes liep hij zware schade op, waardoor de safety car weer terug de baan op kwam.

Mortara was ondertussen voorbij gegaan aan Rast, maar De Vries was ook bij deze herstart weer te sterk. Zijn eerste overwinning in de Formule E kwam niet meer in gevaar: hij won ruim voor Mortara en Evans, die Rast nog van het podium stootte. Frijns reed vrij constant mee in de achterhoede en eindigde als zeventiende.

Random Pics van de Dag #244

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag PEC Zwolle - sc Heerenveen

PEC Zwolle heeft in eigen huis met 4-1 gewonnen van sc Heerenveen. PEC keek bij rust tegen een 0-1 achterstand aan, maar draaide de wedstrijd in de tweede helft volledig om en boekte de thuisploeg een ruime zege tegen Heerenveen.

PEC Zwolle begon gretig aan het duel tegen Heerenveen. Met Leroy Echteld als interim-coach op de bank kreeg PEC de eerste kansen van de wedstrijd, alleen die waren nog niet besteed aan de thuisploeg. Heerenveen groeide langzaam aan in de wedstrijd en na twintig minuten was Heerenveen dicht bij de 0-1, alleen een inzet van Henk Veerman belande op de paal. Na een klein half uur kwamen de Friezen dan toch op voorsprong. PEC-doelman Xavier Mous ging niet vrijuit bij een poging van Mitchell van Bergen: 0-1.

In de tweede helft draaide een effectief PEC het duel helemaal om. Via Virgil Misidjan kwam PEC in de 52ste minuut op gelijke hoogte. Zwolle was duidelijk de betere ploeg op het veld en kwam dan ook terecht op voorsprong dankzij Thomas Buitink.

Heerenveen kon nog lang hopen op een gelijkspel en kreeg met Henk Veerman kansen op de 2-2, alleen waren die niet besteed aan de jarige spits. In het slot van de wedstrijd besliste Zwolle met doelpunten van Bram van Polen en Eliano Reijnders definitief de wedstrijd.

PEC Zwolle

4 - 1

sc Heerenveen

 52' Misidjan
 70' Buitink
 89' v.Polen
 90+2' Reijnders
   27' v.Bergen
 
 Gele kaart: Huiberts, (PEC Zwolle), S.de Jong,J.Veerman, (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gerrets
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Polen
Kersten
Lam
Paal
Saymak (Nakayama/85)
Strieder
Huiberts (Reijnders/79)
Misidjan (Pherai/85)
Buitink (Ghoochannejhad/ 74)
Manuel
  Mulder
Floranus
Dresevic (Batista Meier/76)
Bochniewicz
Kaib (Woudenberg/57)
v.Bergen
Schöne (Nygren/65)
S.de Jong
Halilovic (Kongolo/64)
J.Veerman
H.Veerman

Skiester Gut-Behrami neemt leiding World Cup over met nipte zege

Alpineskiester Lara Gut-Behrami heeft vrijdag een mooie dubbelslag geslagen. In het Italiaanse Val di Fassa was de Zwitserse de beste op de afdaling en daarmee nam ze en passant ook de leiding in de World Cup over van Petra Vlhova.

De Oostenrijkse Ramona Siebenhofer was als tweede naar beneden gegaan op de fraaie La Volata-piste en noteerde een - zo bleek - uitstekende tijd. Gut-Behrami was de zevende die zich naar beneden mocht storten en de Zwitserse bleek twee honderdsten van een seconde sneller.

Niemand slaagde er vervolgens meer in om de toptijden echt te bedreigen, vooral onderop de piste waren de twee leidsters duidelijk de beste geweest. Kersvers wereldkampioene Corinne Suter werd op 0,26 seconden van landgenote Gut-Behrami derde, slalomspecialiste Vlhova pakte een prima negende plek en verloor zo weliswaar de World Cup-leiding, maar deed verder prima zaken.

JSF is geflopt, volgens Amerikaanse luchtmacht

De Amerikaanse luchtmacht is eruit. De Joint Strike Fighter (JSF) had het paradepaardje van de luchtmacht moeten worden, maar na vele jaren en vele tegenslagen lijkt het ultramoderne vliegtuig volledig mislukt te zijn. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is inmiddels op zoek naar een goedkoper alternatief.


Joint Strike Fighter (Foto: Yichuan Cao/NurPhoto via Getty Images)

Nederland heeft onder hoge druk van de VVD in 2014 37 van die mislukkingen aangekocht, waarvan elk een waarde van honderd miljoen euro vertegenwoordigt. Het leger in de VS is er inmiddels van overtuigd dat de F-35 te duur is en niet aan de verwachtingen voldoet.

Daarnaast is het toestel nogal gewend aan duur, intensief onderhoud om alle veelvoorkomende storingen te verhelpen, meer dan het dubbele dan het onderhoud van de simpelere F-16. Charles Brown, hoge generaal bij de luchtmacht, vergelijkt de high-tech F-35 met een Ferrari. "Daar ga je ook niet elke dag mee naar je werk. Die bewaar je voor het weekend. Dit toestel is te duur voor simpele, alledaagse vluchtroutines."

Brown wil daardoor het gebruik van de JSF terugbrengen en de overige vluchten overlaten aan andere, goedkopere, gevechtsvliegtuigen. Dat de F-16 vervangen moet worden, zoveel is wel duidelijk. Het 60-jaar oude ontwerp is te duur voor een upgrade.

Dan Grazier, een militair analist, vindt dat het toestel te ver doorontwikkeld is. "De luchtmacht en Lockheed wilden het toestel te goed maken. Het moest te veel kunnen." Deze complexiteit bracht kosten met zich mee, hoge kosten.

Nederlandse aankoop
Ook in Nederland is de JSF altijd controversieel geweest. Nadat de VVD in 2014 de aankoop bijna eigenhandig had doorgedrukt, tegen de wil van toenmalig coalitiegenoot PvdA in, is het toestel nooit positief in de pers verschenen. Toch werd in 2019 een extra bestelling van negen vliegtuigen geplaatst.

In datzelfde jaar landde dan toch eindelijk de eerste Nederlandse F-35 in Leeuwarden. Ook toen al was er twijfel over het paradepaardje. "Geloof geen juichverhalen van luchtmachtfiguren", zo bevestigden onafhankelijke experts de geluiden uit de VS. Het hypermoderne toestel was toen al verouderd.

Met operationele kosten van ongeveer 25.000 euro per uur, ziet er dan toch naar uit dat het spectaculair, voor de radar, onzichtbare vliegtuig dan uiteindelijk veel te duur zal zijn om ooit in het echt gezien te worden. De komende veertig jaar zit de belastingbetaler aan operationele kosten van in totaal 500 miljoen euro per jaar vast.

Thierry Baudet roept FvD’ers op om volmachtstemmen te ronselen

Thierry Baudet van Forum voor Democratie roept partijleden op om ‘volmachten te regelen’ zodat de partij meer stemmen binnenhaalt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert ontstemd: ,,Zo werkt het niet, dit mag ook niet.’’

Wat is het ronselen van volmachtstemmen?
Onder ronselen van volmachten verstaat de Kieswet het stelselmatig aanspreken of anderszins persoonlijk benaderen van kiezers om hen een onderhandse volmacht af te laten geven. Dit is strafbaar.

https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/vraag-en-antwoord/wat-is-het-ronselen-van-volmachtstemmen

Bennett sprint naar nieuwe winst in UAETour

Sam Bennett heeft de zesde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Ier, die eerder deze week ook al wist te winnen, was ditmaal opnieuw de snelste in een sprint. Ditmaal klopte hij Elia Viviani en Pascal Ackermann. David Dekker kwam als vierde over de streep.

De renners kregen vandaag een vlakke tocht van 168 kilometer voor de wielen geschoven. Tony Gallopin, Alexey Lutsenko, Luis León Sánchez, Matthieu Ladagnous, Attila Valter en Iñigo Elosegui waren de vluchters van de dag en namen een maximale voorsprong van vier minuten.

Even dreigde het gevaar van waaiers halverwege de rit nadat Deceuninck-Quickstep samen met EF Pro Cycling, Ineos en Israel Start-Up Nation het probeerden, maar niet veel later was die dreiging alweer verdwenen en kwam alles weer samen.

Op 25 kilometer van de streep werden de vluchters ingerekend en konden de sprinters zich opmaken voor een nieuwe massasprint in deze ronde, al probeerde Dmitriy Gruzdev het met een late aanval nog, maar die was niet succesvol.

In de sprint die zou volgen was opnieuw Sam Bennett de snelste. De snelle Ier werd perfect gebracht door zijn team en maakte het af voor Elia Viviani en Pascal Ackermann. David Dekker sprintte naar de vierde plaats en dat was voldoende voor de leiding in het puntenklassement.

Voortvluchtige Erxinio L. aangehouden in Spanje

Donderdag 25 februari 2021 is door de Guardia Civil in de Spaanse kustplaats Valencia de 21-jarige Erxinio L. aangehouden op verdenking van doodslag/moord.

De verdachte uit Amsterdam stond internationaal gesignaleerd inzake een dodelijke schietpartij, die op 18 mei 2019 heeft plaatsgevonden in de Amsterdamse parkeergarage The Bank op de Amstelstraat.

Op 29 januari 2020 heeft het OM een celstraf van vijftien jaar geëist tegen de 21-jarige L. De strafzaak tegen hem voor betrokkenheid bij de schietpartij in de parkeergarage werd toen bij verstek behandeld. De rechtbank doet op 5 maart 2021 uitspraak.

Rond de 100 aanhoudingen in Utrecht om overtreden coronamaatregelen

Vrijdagochtend 26 februari heeft de politie rond de 100 personen aangehouden op meerdere plaatsen in de stad. Zij overtraden de coronamaatregelen. Het gaat hierbij niet om demonstranten die op het Jaarbeursplein een kleine demonstratie hielden. Voor deze demonstratie is vooraf een kennisgeving gedaan bij de gemeente. Men hield zich daar aan de afspraken, de demonstratie is rustig verlopen.

Op andere plekken in de stad, onder andere de Maliebaan en Kaatstraat, verzamelden zich onaangekondigd mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Op verschillende plaatsen werd geprobeerd de weg te blokkeren, wat verboden is. Enkele mensen die zich aan het wegdek hadden gelijmd, werden losgehaald en aangehouden. In totaal werden rond de 100 mensen aangehouden omdat zij een vordering van de politie om weg te gaan, negeerden.

Straf doodslag omhoog naar 25 jaar

De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Hierdoor komt de straf meer in de buurt van de maximale straf van 30 jaar voor moord, wat meer recht doet aan de ernst van het misdrijf. De ministerraad heeft daarmee ingestemd, op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming.

Minister Grapperhaus: “Verhoging van het strafmaximum geeft de rechter de armslag die nodig is om in alle gevallen van doodslag een passende straf op te leggen.” Minister Dekker: “Doodslag veroorzaakt onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers, daar hoort een straf bij die daar recht aan doet.”

Doodslag ligt soms heel dicht aan tegen moord. Doodslag is het opzettelijk doden van een ander mens. Doodslag met voorbedachte raad is moord. Sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht staat op doodslag maximaal 15 jaar gevangenisstraf. In 2006 is de maximumduur van de gevangenisstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar, als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf. Door nu het maximum voor doodslag te verhogen naar 25 jaar, wordt het gat tussen doodslag en moord verkleind.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Hans Teeuwen in de Top 40 met Lockdown Lul

Hans Teeuwen zong over zijn lul in de lockdown! Dit bracht producer/zanger Bjørgen van Essen op een idee en maakte er een eigen versie van. Met deze '80's'-versie dendert hij nu binnen bij de Top 40! Hoe vind jij het nummer?

Open world Pokémon Legends Arceus aangekondigd

The Pokémon Company kondigt een open-wereld Pokémon-titel aan in de vorm van Pokémon Legends Arceus. De game speelt zich ver in het verleden af in een oude vorm van Sinnoh.

Centraal in het verhaal staat Arceus, een legendarische Pokémon die verbonden is aan het bestaan van Sinnoh. Veel meer is nog niet bekend over de game, behalve dan dat deze begin 2022 uit moet komen op Nintendo Switch.

Makers Absolver komen met kungfu brawler Sifu

Gamestudio Sloclap heeft Sifu aangekondigd, een nieuw vechtspel voor PlayStation en PC. De Franse indie-ontwikkelaar maakte eerder al naam met Absolver, een unieke fighting game die echter niet bijzonder positief werd ontvangen. Waar hun vorige titel nog een focus op online PvP had, lijkt Sifu te focussen op de singleplayer-ervaring.

Sifu betekent "meester" en in deze game ligt de nadruk op het beheersen van Pak Mei Kung Fu. De premisse is dat je je hele leven hebt getraind om wraak te nemen op de huurmoordenaars die je familie om zeep hebben geholpen. Niet bijster uniek dus qua verhaal, maar er zitten wel wat opvallende gameplay-elementen in. Zo ben je behalve aan je Kungfu-meesterschap overgeleverd aan een magisch hangertje die zorgt dat je na de dood terug kunt keren, maar tegen een hoge prijs: na iedere dood ben je meteen een stuk ouder geworden... 

Sifu komt dit jaar nog uit voor PlayStation 4, PlayStation 5 en PC (via Epic Game Store). Bekijk de trailer hieronder.

Remakes Pokémon Diamond en Pearl aangekondigd

The Pokémon Company kondigt remakes aan van Pokémon Diamond en Pearl die 15 jaar geleden uitkwamen voor Nintendo DS. De remakes worden gemaakt door ILCA, dat eerder werkte aan Pokémon HOME.

De games heten nu Brilliant Diamond en Shining Pearl en behouden hun top-down perspectief. Uiteraard vinden de remakes gewoon plaats in de Sinnoh-regio en kom je alle Pokémon tegen die je daar mag verwachten.

Brilliant Diamond en Shining Pearl komen eind dit jaar uit op Nintendo Switch.

17-jarige ouders van containerbaby aangehouden

In het onderzoek naar de vondst van een baby in een ondergrondse container afgelopen zondag zijn twee minderjarigen van 17 jaar uit Amsterdam door de politie aangehouden. De twee hebben verklaard de ouders van de baby te zijn.

Beide verdachten zijn op woensdag 24 februari aangehouden en zaten tot vandaag in beperkingen. Gezien hun leeftijd zal het OM terughoudend zijn in het verstrekken van informatie over het onderzoek. De moeder van het minderjarige meisje, de oma van de baby, werd ook aangehouden. Ze is gisteren door de officier van justitie heengezonden en haar rol wordt verder onderzocht.

Baby uit ziekenhuis
Vanmiddag zijn de twee minderjarige verdachten voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank. De voorlopige hechtenis van beiden zijn onder voorwaarden geschorst. Beiden worden verdacht van poging kindermoord.

De pasgeboren baby, een meisje, die op 21 februari in een ondergrondse vuilcontainer werd gevonden aan de Meernhof in Amsterdam, is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Ze is elders ondergebracht.

PlayStation Plus games voor maart bekendgemaakt

Sony heeft de PlayStation Plus games van maart bekendgemaakt. Voor spelers met een PS4 zijn er Final Fantasy VII Remake en Remnant: From the Ashes. Voor PSVR-eigenaren is er Farpoint. Maquette wordt de PS5-game, maar de eerder genoemde PS4-spellen zijn ook backwards compatible te spelen op PS5.

Deze spellen zijn tot 5 april toe te voegen, net zoals Destruction AllStars voor PS5, die zijn tweede en laatste maand in de PS Plus in gaat. Sony laat wel weten dat de PS Plus-versie van Final Fantasy VII Remake geen toegang gaat geven tot de gratis PS5-upgrade van de game die gisteren is aangekondigd.

PlayStation Plus Maart 2021

Bethesda laat Deathloop op PS5 zien

Bethesda Softworks heeft tijdens het State of Play-evenement van Sony een nieuwe trailer onthuld voor de first-person shooter Deathloop, dit keer met PlayStation 5-gameplay.

De inwoners van het eiland Blackreef met Frank als de hoge pief zullen er alles aan doen om hun tijdlus intact te houden en jou een uitweg van het eiland te ontzeggen. De trailer onthult ook een nieuw nummer, Déjà Vu, dat een klassiek spionagefilm-geïnspireerde deuntje uit de jaren 60 combineert met de eigenaardige thema's van Blackreef-eiland. Déjà Vu is gemaakt door Sencit Music met muziekartiest FJØRA.

Deathloop komt 21 mei uit op PlayStation 5 en pc.

Detailhandel eist heropening winkels via rechter, verlies van 700 miljoen per week

Koninklijke INretail eist via de rechter de heropening van winkels. Het kan volgens de eigen routekaart van de overheid en het kan veilig. 'Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. Ook in het buitenland zijn winkels weer open. De sluiting was een extra verzwarende maatregel bij het scenario ‘zeer ernstig’ en is nu disproportioneel. De situatie is door het kabinet inmiddels afgeschaald naar ‘ernstig’ dankzij verminderde besmettingen. De voortdurende winkelsluiting doet geen recht aan het economisch belang en de corona proof winkelmogelijkheden, waarvan sinds maart 2020 altijd sprake was bij niet-essentiële winkels.' 

De keuze van het kabinet voor de winkelsluiting half december, was een verzwarende maatregel vanwege mogelijke drukte richting de feestdagen. We zitten nu qua corona besmettingen op het niveau "ernstig". Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden. De retail heeft sinds maart vorig jaar tot aan de verplichte winkelsluiting met de Verantwoord Winkelen protocollen bewezen de winkelopenstelling veilig te kunnen organiseren.

Momenteel zijn 56.000 winkeldeuren gesloten, dat kost 700 miljoen euro omzet per week en van de 300.000 banen staan er 50.000 tot 60.000 op de tocht als dit nog langer duurt. Er dreigt een kaalslag met enorme maatschappelijke en economische gevolgen. De leefbaarheid van talloze wijken, dorpen en steden staat op de tocht.

COVID-19: 5151 nieuwe besmettingen en 65 doden, totaal 1.079.084 en 15.503

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5151 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.079.084 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 186 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1339 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 32 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 525 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 65 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.503 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

'EMA keurt op 11 maart coronavaccin Janssen goed’

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurt op 11 maart het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen goed, zeggen bronnen binnen de Europese Unie tegen persbureau Bloomberg. Volgens een van de EU-medewerkers is het EMA ook in gesprek over het goedkeuren van het Russische vaccin Spoetnik-V.

De Europese Commissie liet donderdag weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. De EU heeft afspraken met de farmaceut om 200 miljoen doses te kopen, met een optie voor nog eens 200 miljoen. Meer hierover in Skipr.

De Europese Commissie zei donderdag dat het Janssen-vaccin al in april binnen de Europese Unie (EU) kan worden afgeleverd. De EU heeft overeenkomsten gesloten met het bedrijf voor de aankoop van 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

De Verenigde Staten zullen naar verwachting vrijdag het vaccin van Janssen goedkeuren. Dit zou voor de EU en de Verenigde Staten het vierde goedgekeurde vaccin tegen Covid-19 zijn, na die van Pfizer / BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

De Duitse en Amerikaanse vaccins CureVac en Novavax wachten ook op de Europese handelsvergunning van de EMA. Als er positieve resultaten worden gevonden, is CureVac van plan om voor de zomer te gaan leveren aan Europese lidstaten.

Grapperhaus: Boete als horecazaken opengaan, horecabaas: Terrassen gaan open

Minister Ferd Grapperhaus stelt dat wanneer horecazaken komende week hun deuren openen een boete zal volgen worden en in het uiterste geval sluiting. Dat zei hij vanochtend na afloop van de ministerraad. Actievoerder en horecabaas Johan de Vos vindt dat ‘beneden alle peil'. Ondertussen proberen Koninklijke Horeca Nederland en Grapperhaus samen tot een oplossing te komen voor de horeca. Meer hierover in de Gelderlander.

De minister van Veiligheid en Justitie wil samen met horecaondernemers kijken of er een manier is om binnenkort toch weer deels open te kunnen gaan. Hij heeft hiervoor contact opgenomen met Koninklijke Horeca Nederland om ‘een goed plan’ te maken voor een manier waarop weer meer mogelijk is. 'Dat kan dan aan het OMT en het RIVM worden voorgelegd.'

Volgens vice-voorzitter Johan de Vos van KHN-Breda heeft de minister contact gehad met de landelijk voorzitter van KHN, Robèr Willemsen. Waar Grapperhaus en Willemsen over gesproken hebben is hem onbekend. De Vos vindt de reactie van de minister op de plannen voor het openen van de terrassen op 2 maart beneden alle peil. 'Ik vind het heel ongepast om zo te reageren op een noodkreet van horeca-ondernemers.' Toch is hij niet verbaasd. 'De minister roept sinds oktober alleen maar ‘handhaven’ in plaats van te kijken wat wél mogelijk is. Die handhavingsbevoegdheid ligt nota bene niet eens bij hem maar bij de burgemeesters’, zegt de boze horecabaas tegen de Gelderlander.

Ajax loot Young Boys in achtste finales Europa League

Ajax treft volgende maand in de achtste finales van de Europa League BSC Young Boys uit Zwitserland. Dit bleek na gehussel met de balletjes vrijdag in Nyon. 

Ajax speelt donderdag 11 maart eerst thuis en een week later is de return in Bern. Er is bij beide confrontaties geen publiek welkom. In de eerste knock-outronde schakelde Ajax Lille OSC, de huidige koploper in de Franse Ligue 1, uit. Young Boys elimineerde knap het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz.

Ajax en Young Boys stonden in het verleden pas één keer eerder tegenover elkaar, in het seizoen 1987/1988 in de Europa Cup II. De Noord-Hollanders waren destijds twee keer nipt met 1-0 te sterk.

Young Boys is bezig aan een sterk seizoen. De ploeg van trainer Gerardo Seoane stevent als koploper af op de landstitel. De voorsprong de nummer twee FC Basel bedraagt na 21 speelrondes liefst achttien punten. Young Boys werd de afgelopen drie jaar ook al kampioen. Bij Young Boys staat Miralem Sulejmani onder contract. De 32-jarige Servische aanvaller was tussen 2008 en 2013 actief bij Ajax. 

De loting voor de achtste finales van de Europa League leverde met Manchester United-AC Milan een prachtig affiche op. Verder stuit Olympiacos, dat in de vorige ronde PSV versloeg over twee duels door een laat doelpunt in de return in Eindhoven, op Arsenal.

Het nutteloze feitje van de dag: voetbal recordkampioen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal wel Ajax, PSV en Feyenoord, maar wist dat je er nog een voetbalclub in Nederland een kampioensster op het shirt draagt en dus minimaal 10 landstitel heeft gewonnen? Het Haagse HVV werd in 1891, 1896, 1900, 1901, 1902, 1903, 1905, 1907, 1910 en 1914 Nederlands voetbalkampioen en was daarmee de eerst club die tien landstitels kon vieren. Dat aantal werd (heel veel later) slechts door de bekende top 3 verbeterd.

In Nederland is het gebruikelijk dat een voetbalclub voor elke tien landstitels een ster mag voeren op hun shirt. Ajax speelt er met drie, PSV twee en Feyenoord eentje. Maar ook HVV speelt dus als enige andere club met een kampioensster op de borst. De recordreeks van vier landstitels op rij werd pas in 1989 door PSV geëvenaard.

Agent die zich discriminerend uitliet tijdens aanhouding gedagvaard

Een agent van de eenheid Rotterdam moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden voor belediging met een discriminatoir karakter van een man uit Dordrecht. Het incident vond plaats op 5 december 2020 in de Beekmanstraat. De agent is recent uitgenodigd en verschenen op een hoorzitting van het Openbaar Ministerie. Omdat de politieman niet akkoord ging met de opgelegde strafbeschikking in de vorm van een geldboete, buigt de politierechter zich nu over de kwestie.

De politie kwam die avond af op een melding van geluidsoverlast in een woning. Toen de agenten bij het huis aankwamen, begon een man uit de buurt zich vervelend te gedragen. Toen ze hem opdroegen weg te gaan, sloeg de sfeer om en schold hij één van de agenten uit. Hierop werd hij aangehouden.

Vechtpartij
De aanhouding zorgde voor een woede-uitbarsting bij een echtpaar en hun zoon. De drie agenten werden direct belaagd. Zij voelden zich dusdanig in het nauw gedreven dat één van de agenten het dienstwapen probeerde te trekken toen ze dreigde te stikken. Ze was tijdens de worsteling onder haar belager terechtgekomen. Een andere agent moest de noodknop op zijn portofoon gebruiken om versterking op te roepen. Ondanks dat de agenten meermalen hun pepperspray gebruikten, kregen ze toch rake trappen waardoor ze verwondingen opliepen.

Camerabeelden
Op beelden van beveiligingscamera’s van het appartementencomplex waar het incident zich voordeed, is de vechtpartij duidelijk vastgelegd. Daarop is te zien dat de agenten in het nauw worden gedreven. Ook is te zien dat na korte tijd versterking komt voor de agenten die op dat moment nog volop in worsteling zijn met hun belagers.

Het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Rotterdam heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar het incident. Het Openbaar Ministerie heeft geoordeeld dat het geweld dat de agenten moesten gebruiken proportioneel was om de situatie onder controle te krijgen. Ze werden op dat moment van meerdere kanten aangevallen.

Belediging
Als de opgeroepen versterking de agenten helpt het echtpaar en hun zoon onder controle te krijgen, is op de beelden van de beveiligingscamera’s te horen dat één van de verdachten racistisch wordt bejegend door een agent die als eerste op de melding af was gekomen.

Het Openbaar Ministerie heeft geoordeeld dat de situatie dusdanig heftig was dat het invoelbaar is, ook voor politiemensen, dat er met krachttermen wordt gegooid. De belediging was gericht op één persoon die niet wilde loslaten en dus niet gericht tegen een hele bevolkingsgroep. Maar dat neemt niet weg dat een agent een voorbeeldfunctie heeft en dat hij een ontoelaatbare grens is gepasseerd. De agent betreurt wat hij heeft gezegd.

Zie ook: Arrestatie zwarte man escaleert: politie Rotterdam onderzoekt mogelijk racisme

Blote klimaatdemonstranten in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, politie grijpt in

Activisten van Extinction Rebellion hebben vanmorgen actie gevoerd op verschillende plaatsen in Nederland. Ze blokkeerden de weg, sommige actievoerders liepen nakend rond. In aanloop naar de verkiezingen houdt de groep meerdere protestacties om aandacht te vragen voor het klimaat. De politie heeft op meerdere plaatsen ingegrepen. Komend weekend staan er meer acties gepland.

De demonstraties zijn gedeeltelijk live gestreamd op YouTube door de actiegroep. Onder de livestream plaatste Extinction Rebellion de volgende mededeling:

'Kijk mee met onze kickoff acties!  Eindelijk is het zo ver, de Lenterebellie barst los! In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zwermen de rebellen door de straten. We blokkeren het verkeer om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crises. Tegelijkertijd is er in Tilburg en legale manifestatie. Volg onze livestream om te zien hoe het er aan toe gaat!  Tijdens de Lenterebellie komt Extinction Rebellion in opstand voor het leven. Politiek en media, #WeesEerlijk over de klimaat- en ecologische noodtoestand waar wij in leven. Overheid, roep een klimaat- en ecologische noodtoestand uit. Iedere dag verergeren de crises, iedere dag verliezen wij meer natuur. Het moment is nu, kom in actie!'

Kamer wil de pil terug in het basispakket

De Tweede Kamer wil dat de pil en andere anticonceptiemiddelen weer in het basispakket van de zorgverzekering worden opgenomen. Een meerderheid steunde donderdag een motie van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken die het kabinet oproept dit te regelen. Het gaat om een breed scala aan voorbehoedsmiddelen die via de huisarts zijn te krijgen, maar niet om condooms.

De voorstanders vinden dat iedere vrouw toegang moet hebben tot optimale anticonceptie en dat dit niet afhankelijk moet zijn van de financiële situatie van vrouwen. Kuiken is ontzettend blij met de steun. 'Anticonceptie is geen luxe maar een noodzaak. Geniet ervan, maar ook veilig en beschermd.' Meer hierover in Skipr.

Rutte niet meer tegen coronapaspoort

Premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg voor besluiten over een coronapaspoort. Maar Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een inentingsbewijs waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei hij na afloop van overleg per videoverbinding met zijn EU-collega’s over de coronapandemie. Volgens de demissionair minister-president is een dergelijk certificaat niet politiek maar technisch het grootste probleem.

Een vaccinatiepaspoort 'kan wel nut hebben in de toekomst', aldus Rutte. 'We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren. Er hangt een aantal fundamentele vragen omheen.' Zo zijn er nog steeds geen absolute zekerheden over iemands besmettelijkheid nadat hij is ingeënt, zei hij. 'Al zijn de eerste berichten niet ongunstig.'

Digitaal vaccinatiebewijs
Sommige landen dringen aan op de invoering van een digitaal vaccinpaspoort waarmee EU-burgers in alle andere lidstaten dezelfde rechten zouden verkrijgen op bijvoorbeeld vrij reizen. Dat zou al voor de zomer klaar moeten zijn, zodat zuidelijke EU-landen weer de vakantiegangers kunnen verwelkomen die zo cruciaal zijn voor hun economie. Meer hierover in Skipr.

Honden uitgemergeld en ondervoed: een hond overleden

De dierenpolitie heeft onderzoek ingesteld naar de eigenaren van twee honden in Kennemerland. Een van de honden bleek overleden als gevolg van ondervoeding. De eigenaren van het bedrijf zetten hun honden in als waakhond op hun bedrijventerrein.

Een van de honden werd door een van de eigenaren dood aangeleverd bij de dierenambulance. Omdat de dierenambulance het niet vertrouwde, werd de hulp van de dierenpolitie ingeroepen. Vanwege de erbarmelijke toestand waarin de overleden hond verkeerde, is het dier in beslag genomen en werd veterinair forensisch onderzoek verricht op het lichaam van de dode hond. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de hond was overleden door ondervoeding.

De dierenpolitie heeft daarop samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een controle uitgevoerd op het terrein. De tweede hond, die in bezit was van dezelfde eigenaren, is daar eveneens in beslag genomen en direct overgebracht naar een dierenarts voor behandeling en verzorging. Ook deze hond bleek er zeer slecht aan toe te zijn en het is de vraag of deze hond het gaat overleven.

Zowel de dierenpolitie als de LID hebben proces-verbaal opgemaakt tegen de eigenaren van het bedrijf.

Invoeren avondklok was toegestaan

De avondklok, die op 23 januari 2021 is ingegaan, mag worden gebaseerd op de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Dit heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Hiermee is het vonnis van de Haagse rechtbank van tafel in het kort geding dat was aangespannen door Viruswaarheid tegen de Staat.

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak over de avondklok. De voorzieningenrechter had bij vonnis van 16 februari de avondklok per direct buiten werking gesteld, omdat deze niet legitiem zou zijn. Het gerechtshof heeft echter geoordeeld dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken. De corona-pandemie is hiervoor voldoende aanleiding.

De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team. Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.

Tegen deze uitspraak van het gerechtshof Den Haag is cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

Fabriek stelde medewerkers willens en wetens bloot aan kankerverwekkende stof

Een luchtfilterfabriek uit Emmen en twee leidinggevenden zijn donderdag veroordeeld, omdat zij hun medewerkers willens en wetens onbeschermd en onwetend lieten werken met de kankerverwekkende stof formaldehyde. De rechtbank Overijssel legt het bedrijf een geldboete op van 200.000 euro. De twee leidinggevenden krijgen een voorwaardelijke celstraf van 6 en 9 maanden. Ook moeten ze beiden een taakstraf uitvoeren van 240 uur. De medewerkers blijven de rest van hun leven in onzekerheid of zij ooit ziek zullen worden.

Economische belangen boven medewerkers
De leiding wist dat de medewerkers werden blootgesteld aan de gevaarlijke stof maar ondernam geen actie, ondanks meerdere waarschuwingen, rapporten en aanbevelingen. De rechtbank rekent het hen aan dat zij de economische belangen van het bedrijf boven het welzijn van haar medewerkers stelde. Naar schatting bespaarde het bedrijf hiermee 2 miljoen euro.

Onbeschermd aan het werk
Het bedrijf stelde haar werknemers jarenlang onnodig bloot aan deze gevaarlijke stof. Zij kregen geen persoonlijke beschermingsmiddelen en geen voorlichting over het werken met deze gevaarlijke stof. Sterker nog, de meeste werknemers wisten niet dat deze stof vrij kwam bij het arbeidsproces. De werknemers die het wel wisten werd verteld dat het geen kwaad kon. Pas in oktober 2017, nadat de Arbeidsinspectie de betreffende afdeling had afgesloten, zijn de werknemers hierover ingelicht.

Onzeker over ziek worden
Het is niet duidelijk of de medewerkers van die afdeling ziek worden. Een arts die in deze zaak optrad als deskundige, verklaarde dat blootstelling aan formaldehyde de kans op neuskanker aanzienlijk vergroot. Hierdoor verkeren de medewerkers al jaren in onzekerheid en deze onzekerheid zal blijven. Voor de medewerkers die daadwerkelijk ziek worden is dat bijzonder schrijnend.

Letselschadeprocedures
Bij het opleggen van de straffen houdt de rechtbank rekening met de acties die binnen het bedrijf zijn ondernomen. De fabriek is gesloten en de medewerkers hebben een aanbod gekregen om de angstschade te compenseren. Alle relevante stukken worden bewaard door een notaris, zodat medewerkers die kunnen gebruiken bij (eventueel in de toekomst) nog te voeren letselschadeprocedures.

Sterfte niet verder gedaald in week 7

In week 7 (15 tot en met 21 februari) overleden naar schatting 3.600 mensen. Dat zijn ruim 150 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode en ongeveer 80 sterfgevallen meer dan in de week ervoor (3.521 sterfgevallen). Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 van 2020 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In week 6 was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode. De schatting van de sterfte in week 7 zit ruim 150 sterfgevallen boven de verwachte sterfte voor deze periode. Het RIVM registreerde 301 overleden COVID-19-patiënten in week 7 (stand 23 februari).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers neemt niet verder af
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is iets toegenomen in week 7. De sterfte onder de overige bevolking nam ook licht toe. Er overleden ongeveer 1.400 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden 2.200 mensen.

Toename sterfte bij mensen jonger dan 65 jaar
In week 7 overleden vooral meer mensen jonger dan 65 jaar. De sterfte in deze leeftijdsgroep is naar schatting hoger dan verwacht voor deze periode en hoger dan de bovengrens van het 95 procent interval. Ook bij mensen van 80 jaar of ouder nam de sterfte iets toe. Onder mensen van 65 tot 80 jaar nam de sterfte licht af. Er overleden naar schatting ruim 2.050 mensen van 80 jaar of ouder, ruim 1.050 mensen van 65 tot 80 jaar en ruim 450 mensen jonger dan 65 jaar.

Sterfte aan COVID-19 tot en met oktober bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met oktober 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden bijna 13.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met oktober 2020, zoals het CBS op 5 februari publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de eerste zes weken van de tweede golf wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus. 

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6.187 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 van 2020 tot en met week 6 van 2021 registreerde het RIVM 8.948 overleden COVID-19-patiënten, waarvan 301 in week 7 (stand 23 februari). In de tussenliggende periode (1 juli tot week 39 2020) ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Beleid coronamaatregelen wringt, maar naleving vooralsnog hoog

De naleving van de coronamaatregelen, zoals de avondklok, thuiswerken en het vermijden van drukte, is nog steeds hoog. Het draagvlak voor de bezoekersregel is met de inperking van 2 naar 1 persoon wel fors gedaald. Dit gaat gepaard met een verdere afname in het sociaal en mentaal welbevinden. De ondervraagde mensen hebben behoefte aan een heldere koers en eerlijkere verdeling van de lasten van de pandemie. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD.

De meeste coronamaatregelen kunnen nog altijd rekenen op een breed draagvlak. Het RIVM-onderzoek laat zien dat mensen thuis minder vaak bezoek ontvangen (daling van 73% in de kerstvakantie naar 58% nu). Ook werken ze meer thuis (83%) en bijna iedereen houdt zich aan de avondklok (92%). Het aantal mensen dat denkt dat de avondklok helpt, is met 42% laag ten opzichte van andere maatregelen. Dat geldt ook voor de maatregel '1 persoon per dag op bezoek' (48% denkt dat deze nuttig is). Deze bezoekregel heeft een laag draagvlak (56%) en de naleving neemt af naar 81% (was 95% bij meer bezoekers).

Mentaal en sociaal welbevinden onder druk
Meer deelnemers aan dit onderzoek ervaren gevoelens van eenzaamheid (stijging van 61% naar 67% ten opzichte van de vorige meting) en minder mensen ervaren hun sociale contacten als 'goed' (daling van 58% naar 51%). Respondenten jonger dan 40 jaar rapporteren een slechtere mentale gezondheid dan oudere deelnemers. Hierbij valt op dat deelnemers van 70 jaar en ouder stabiel lijken te zijn gebleven gedurende deze pandemie (rond de 2% psychisch matig tot ernstig ongezond). Terwijl mentaal welbevinden met name afneemt bij jongere groepen: tot 14% matig tot ernstig ongezond bij 25- tot 39-jarigen en 30% bij 16- tot 24-jarigen.

Zorgen over eerlijke lastenverdeling
Het vertrouwen in het coronabeleid van de overheid is in de afgelopen periode verder afgenomen. Drie van de tien respondenten vinden dat de overheid een duidelijk koers vaart, een eerlijke vaccinatievolgorde hanteert, en de lasten van de coronacrisis eerlijk verdeelt over alle partijen in de samenleving. Vier van de tien respondenten beoordelen dit negatief.

Steeds minder mensen (48%, was in november 63%) vinden dat maatschappelijke belangen goed worden afgewogen. De meeste mensen denken wel dat de overheid haar best doet (79%) en bereid is verkeerde beslissingen te corrigeren (54%).

Vertrouwen in stemlokalen
Met oog op de aankomende Tweede Kamerverkiezing zijn ook daarover vragen gesteld. Van de ondervraagden geeft 88% aan van plan te zijn om te gaan stemmen. 67% vertrouwt erop dat de stemlokalen veilig zijn; 26% maakt zich zorgen over een mogelijke besmetting in het stemlokaal.

Meer cijfers over deze en andere onderwerpen zijn te vinden op de uitgebreide onderzoekspagina.

Europa League: Rangers overklast Antwerp, Arsenal ontsnapt

De eerste knockoutronde van de Europa League zit erop. Donderdagavond werden vijftien van de zestien returns gespeeld, waarbij Ajax zich via Lille plaatste voor de achtste finales en PSV door Olympiakos uit werd geschakeld.

Tottenham Hotspur kwam een dag eerder al in actie en won met 4-0 van het Oostenrijkse Wolfsberger AC, dat de eerste wedstrijd met 1-4 verloor. Manchester United speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Real Sociedad, na de 0-4 uitwinst ruimschoots voldoende.

Voor Club Brugge viel het doek: de ploeg speelde in Kiev met 1-1 gelijk tegen Dynamo, maar verloor in eigen huis door een late goal van Vitaliy Buyalskyi met 0-1. Ook Antwerp kon inpakken: na de 3-4 thuisnederlaag tegen de Rangers, waren de Schotten in eigen huis met 5-2 te sterk.

Arsenal ontsnapte tegen Benfica: in Rome eindigde duel één in een 1-1 gelijkspel, in Piraeus stond het donderdagavond 2-2, tot Pierre-Emerick Aubameyang kort voor tijd de 3-2 scoorde en Arsenal een ronde verder hielp. Ook AC Milan is door: na het 2-2 gelijkspel op bezoek bij Crvena Zvezda in Belgrado was een 1-1 thuis tegen de Serviërs genoeg.

Na een zouteloze 0-0 in Praag rekende Slavia verrassend af in en tegen Leicester City (0-2), Villarreal verzilverde de 0-2 zege in Salzburg door Red Bull thuis met 2-1 te verslaan en Roma won na de 0-2 uitzege bij Braga thuis met 3-1 van de Portugese club.

Dinamo Zagreb was in Krasnodar te sterk voor de Russen en won thuis met 1-0, het Zwitserse Young Boys verschalkte Bayer Leverkusen thuis met 4-3 en won in Duitsland zowaar óók: 0-2. Nog een Duitse nederlaag volgde, want na het 3-3 gelijkspel in Spanje wist het Noorse Molde in Duitsland zowaar met 0-2 af te rekenen met 1899 Hoffenheim.

Granada won thuis met 2-0 van Napoli en hield de schade in Italië beperkt tot en 2-1 nederlaag, genoeg voor de volgende ronde. Tot slot won Shakhtar Donetsk de heenwedstrijd met 0-2 van Maccabi Tel Aviv, een 1-0 thuiszege was genoeg.

Vrijdagmiddag volgt de loting voor de achtste finales, die op 11 en 18 maart gespeeld worden.

Winnend PSV in slotminuten uitgeschakeld in Europa League

Voor PSV zit het avontuur in Europa er voor dit seizoen weer op. In de eerste knockoutronde was de ploeg thuis weliswaar te sterk voor Olympiakos, de nederlaag in Griekenland kon niet weggepoetst worden.

Een week eerder verloor PSV met 4-2 in Griekenland, waarbij Eran Zahavi beide Eindhovense goals op liet tekenen. De Israëliër was in het eigne Philips Stadion na dik twintig minuten goed voor de openingstreffers en nog voor rust tekende hij ook voor de 2-0.

Zo was er ineens hoop, want met die tussenstand had PSV één been in de achtste finales staan. Toch ging het nog fout en wel in de 88e minuut: doelman Yvon Mvogo keerde een Griekse kopbal van dichtbij, maar Kouka Hassan ramde in de rebound raak. PSV won met 2-1, maar Olympiakos is door.

FOK! Wat een weer: een stuk frisser

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint in het zuidoosten bewolkt en mogelijk valt in Limburg eerst nog wat regen. Elders wordt het vrij zonnig met landinwaarts enkele stapelwolken en de eerste uren lokaal mogelijk een mistbank. In de loop van de ochtend breekt ook in het zuidoosten de zon door. De middagtemperatuur ligt rond 10°C en de noordwestelijke wind is overwegend matig.

Komende nacht zijn er opklaringen en ontstaat er op veel plaatsen mist. Het koelt af naar rond het vriespunt en de zwakke wind is overwegend westelijk.

Zaterdag trekt de mist later in de ochtend op en breekt op steeds meer plaatsen de zon door, vooral in de middag. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10°C. De zwakke tot matige wind komt uit richtingen tussen noordwest en noordoost. (Bron: KNMI)

  

De eenzame fietser (Foto: DJMO)
De eenzame fietser (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Oddworld Soulstorm gratis voor PlayStation Plus abonnees in april

Oddworld Soulstorm komt op 6 april uit voor PS5, PS4 en pc (Epic Games Store). Sony heeft ook gelijk aangekondigd dat de PS5-versie van de game gratis beschikbaar wordt voor PlayStation Plus abonnees. De puzzel-platformer heeft een hele eigen stijl en ontwikkelaar Oddworld Inhabitants noemt het perspectief 2.9D. Verder hebben de keuzes die je maakt tijdens het spelen gevolgen voor het verhaal.

Bekijk anders de gameplaypresentatie hieronder.

Kena: Bridge of Spirits lanceert in augustus

Kena: Bridge of Spirits komt op 24 augustus uit voor PS5, PS4 en pc (Epic Games Store). De game zou eigenlijk al vorig jaar uitkomen en werd naar maart uitgesteld. Nu is het dus wederom een paar maanden verschoven. De game trekt vooral de aandacht door de Zelda-achtige elementen die tot nu zijn getoond.

Kena: Bridge of the Spirits is een verhaalgedreven actie-avontuur dat zich afspeelt in een wereld die verkend moet gaan worden en waarin je snelle gevechten hebt. Kena is een jonge spirituele gids op een zoektocht om het mysterieuze verhaal rond de ondergang van het dorp te ontdekken. Kena vindt en ontwikkelt een team van kleine spirituele metgezellen, de Rot genaamd, die hun vaardigheden verbeteren en nieuwe manieren creëren om de omgeving te manipuleren.

Sony toont Returnal gameplaydemo

Returnal werd vandaag uitgebreider getoond tijdens Sony's 'State of Play'. De third-person shooter van Housemarque oogt nog altijd snel en chaotisch. Dit keer zien we ook wat meer verhaalelementen, waar het feit dat het een roguelike is (na elke dood being je opnieuw) een grote rol speelt. Hoofdpersoon Selene beleeft namelijk telkens dezelfde cyclus en moet telkens weer tegen allerlei monsters vechten of verder te komen.

Returnal komt op 30 april uit en is exclusief voor PS5.

Final Fantasy VII Remake Intergrade aangekondigd voor PS5

Final Fantasy VII Remake Intergrade klinkt als een ingewikkelde titel (zoals we van Square Enix gewend zijn), maar in principe is het gewoon de PS5 port/remaster van de PS4-game die vorig jaar is uitgekomen. De update is gratis voor eigenaren van de PS4-versie. De nieuwe versie bevat verbeterde texturen, een 60fps framerate modus, ondersteuning voor de DualSense en snellere laadtijden.

De game krijgt daarnaast ook betaalde DLC. Een nieuw hoofdstuk met Yuffie in de hoofdrol komt tegelijk met de PS5-versie uit op 10 juni.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.