Oliver Stark over 9-1-1: de telefonisten zijn de echte helden

In de tv-serie 9-1-1 wordt het verhaal verteld van de medewerkers van brandweer, ambulance en politie die de inwoners van Los Angeles te hulp schieten wanneer het alarmnummer wordt gebeld. Hoewel in maart het vierde seizoen van de serie begint op FOX, kunnen kijkers die nog niet bekend zijn met 9-1-1 vanaf nu de eerste seizoenen bekijken op Disney+.

Om een indruk te krijgen van de serie sprak FOK! met Oliver Stark. Hij speelt sinds 2017 de rol van brandweerman Evan 'Buck' Buckley, naast bekendere castleden als Angela Basset, Jennifer Love Hewitt en Peter Krause. We spraken over de serie voor nieuwe kijkers, dus zonder details van latere seizoenen te bespreken.

Hoe ben je in de afgelopen jaren gegroeid in je rol en kun je zeggen dat je vertrouwd bent geraakt met het beroep van brandweerman? Hoe evolueerde dat voor jou?

Nou, toen we begonnen hebben we natuurlijk zo veel mogelijk onderzoek gedaan, maar ik denk dat totdat je het werk daadwerkelijk gaat doen je eigenlijk niet weet welke informatie je echt nodig hebt. En dus waren we in het begin erg onwetend. Maar door de jaren heen hebben we met steeds meer brandweerlieden samengewerkt op de set, en zij coachen ons door dingen heen en spreken met ons elke noodoproep door. En dat is nu, zo halverwege het vierde seizoen, uitgekomen op het punt dat hun aanwezigheid op de set gewoon essentieel en nodig is. Maar wij kunnen ook met dingen aankomen, zo van "zou je dit niet zo en zo doen" en dan hebben zij zoiets van "ja, absoluut". Dus dat is meer een samenwerking geworden door de jaren heen en ja, we zijn echt wel in onze rol gegroeid.

9-1-1: Oliver Stark

Wanneer we acteurs spreken die aan een eerste seizoen van een serie beginnen is er altijd veel enthousiasme en verwachtingen over waar de serie, de verhalen en de personages naartoe gaan. Jij bent nu al een aantal seizoenen verder; kun je iets vertellen over je verwachtingen in het begin en hoe het uiteindelijk is gelopen?

Ik denk dat wanneer je een tv-programma maakt, je nooit weet hoe het zal worden ontvangen. Je kunt alle ingrediënten hebben, weet je, alle goede onderdelen, maar je weet nog steeds nooit of het goed zal zijn. Dus er was veel enthousiasme bij de start, maar ook veel angst, nervositeit. Maar toen kwam de serie uit en die werd gelukkig heel goed ontvangen. En door de jaren heen is wat aan het oppervlak eigenlijk een 'procedural' was [een serie waarbij elke week een situatie wordt behandeld maar waarbij verder weinig verandert, red] uitgegroeid tot iets dat meer over de personages gaat en via hen meer heeft verteld over het werken in noodsituaties. Maar ja, ik denk dat het vooral een dieper, karaktergedreven drama ia geworden. Hoe meer we met de serie bezig zijn geweest, hoe dieper we daarin zijn gegaan.

In een serie zoals deze zijn er regelmatig nogal extreme situaties. Is er een moment in deze serie die tijdens de opnames een bijzondere indruk op je heeft gemaakt?

Ja, er is een moment in de eerste aflevering, een noodgeval waarbij een jonge moeder haar baby door het toilet had gespoeld. Ik denk dat ik me op dat moment realiseerde dat we niet met een gewone brandweerserie bezig waren, waar we gewoon gebouwen in rennen en branden blussen. We maken allerlei verschillende noodsituaties mee, een volledig spectrum ervan, waarvan ik denk dat het ook veel interessanter is, en veel levensechter. Het geeft veel meer weer wat eerste-hulpverleners echt moeten doen en leeft echt met ze mee. Dus ik dacht toen echt van "oh, we gaan hier echt de grenzen verleggen van wat we tot nu toe hebben gezien".

Deze show is natuurlijk tegenwoordig, dankzij de pandemie, nog relevanter geworden. Hoe belangrijk is het voor je om een show als deze te doen, hoe trots ben je om een dergelijke rol te spelen?

Ja, ik denk dat het eerbetoon aan deze mensen veel belangrijker is geworden. En we voelden ook meer een verantwoordelijkheid om dat te doen. Omdat dit de mensen zijn die onze samenleving en onze beschaving op dit moment in stand houden. Er was dus een enorm verantwoordelijkheidsgevoel om dat te benadrukken. En ik denk dat het zonde zou zijn geweest om dat niet te doen en ervan weg te blijven. Maar het nieuwe seizoen speelt zich af tijdens de pandemie, zodat we kijkers kunnen laten zien en eraan kunnen herinneren dat er eerste-hulpverleners zijn die daar in de wereld zijn die het moeten trotseren, en dan nog steeds moeten terug naar huis, of dat nu naar hun families is, of naar wat hun leefsituatie ook is, maar dat ze daarbuiten bang zijn. En dat het niet altijd gemakkelijk is, en dat het geen superhelden zijn. Het zijn mannen en vrouwen, zoals ieder van ons, maar ze trotseren gewoon het gevaar om te proberen ons te helpen.

Als acteur, wanneer je je verdiept in de rol die je moet spelen, krijg je een kijkje in het leven en het beroep van iemand anders. En in dit geval is dat een type beroep waar we allemaal bekend mee zijn. Wat heb je tijdens je werk voor 9-1-1 geleerd over de eerste-hulpverleners, de 'first responders', wat we eigenlijk allemaal zouden moeten weten?

Voor mij was dat de rol van de 911-telefonist. Ik had me niet gerealiseerd hoe uitgebreid zij zijn getraind. En eigenlijk beschouw ik hen als de echte 'first responders' want als je dat nummer belt, zijn zij de mensen die niet alleen precies de juiste mensen op pad moeten sturen, maar jou misschien ook door iets moeilijks heen moeten praten. Misschien moeten ze je instrueren hoe je het leven redt van de persoon die naast je ligt te stikken. Hun niveau van training is enorm. En het feit dat ze dat doen, en kalm blijven en dat ze dat allemaal kunnen doen via de telefoon, maakt dat ik enorm veel respect voor die mensen heb.

9-1-1 is vanaf nu te zien op Disney+, onder de Star-tegel. Vanaf 10 maart zendt FOX wekelijks afleveringen van het vierde seizoen uit, om 20.35 uur, gevolgd door spin-offserie 9-1-1 Lone Star.