Verenigd Koninkrijk durft na 20 jaar weer volledig eigen bloedplasma te gebruiken

Jippie

Een verbod op het gebruik van door het Verenigd Koninkrijk zelf gedoneerde bloedplasma voor medische behandelingen vanwege de toenmalige vrees voor de verspreiding van de gekkekoeienziekte is nu opgeheven.

Het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg gaf aan dat de wijziging zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk niet langer afhankelijk zal zijn van geïmporteerd bloedplasma voor de ontwikkeling van behandelingen met immunoglobulinen( antistoffen), die worden gebruikt om kankerpatiënten en andere mensen met een zwak immuunsysteem te behandelen.

Het besluit volgt op een beoordeling door van de onafhankelijke Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, die aanbevelen dat het gebruik van Brits plasma zou kunnen herstarten. Het overzeese aanbod van plasma is gedaald doordat er wereldwijd minder bloed wordt gedoneerd en een toegenomen vraag naar bloedplasma.

Immunoglobulinen zouden ook effectief kunnen worden ingezet tegen COVID-19, waarbij plasma van COVID-19-overlevenden als behandeling wordt gegeven.

Het verbod op gebruik van het eigen bloedplasma werd oorspronkelijk ingevoerd in 1998 uit bezorgdheid voor verspreiding van de menselijke variant van de ziekte van Creutzfeldt Jakob, oftewel de gekkekoeienziekte.

Sindsdien is het Verenigd Koninkrijk afhankelijk van geïmporteerd bloedplasma uit de Verenigde Staten om bepaalde medicijnen te vervaardigen, maar door de toenemende wereldwijde vraag staat het aanbod onder druk. 

De regering zei dat de wijziging zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk zelfvoorzienend zou zijn maar dat het de voorwaarde zou stellen dat plasma dat in het Verening Koninkrijk is gedoneerd niet mag worden geëxporteerd.

NHS Blood and Transplant zamelt jaarlijks ongeveer 350.000 liter plasma in, waarvan 100.000 wordt gebruikt voor transfusie en de resterende 250.000 wordt weggegooid of niet gebruikt voor de productie van medicijnen. Als gevolg van het schrappen van het verbod zal het plasma van bloeddonaties nu volledig kunnen worden gebruikt om levens te redden en medicijnen te maken.

De Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft vorig jaar het bewijs over de veiligheid van bloedplasma in het VK voor de productie van immunoglobulines beoordeeld.

Veiligheidsmaatregelen bij de opheffing van het verbod zijn onder meer de mogelijkheid om donaties van donor tot patiënt te traceren en  een afzonderlijke beoordeling en evaluatie van elk geneesmiddel door de MHRA.

Minister van Volksgezondheid Lord Bethell zei: 'Na deskundig advies ben ik blij dat we dit verbod nu kunnen opheffen om duizenden NHS-patiënten te helpen zo snel mogelijk toegang te krijgen tot deze potentieel levensreddende behandelingen. De wijziging zal Engeland helpen om zelfvoorzienend te worden en we zullen niet langer afhankelijk zijn van import uit andere landen, zodat elke NHS-patiënt nu altijd toegang heeft tot de behandelingen die hij nodig heeft. De veiligheid van NHS-patiënten heeft onze absolute prioriteit en we hebben strenge voorzorgsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat elke batch veilig is.'