Duizenden horecazaken openen terrassen op 2 maart, politiebond heeft begrip

Een actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept collega’s op om dinsdag 2 maart alle terrassen open te gooien en klanten te ontvangen. Horecabazen vinden dat de grens is bereikt en dat het besluit van het kabinet om de zaken nog langer dicht te houden niet langer houdbaar is. Zo meldt het AD.

De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft begrip voor het plan. 'De horeca en dit voorstel hebben onze sympathie', vertelt hoofdbestuurder Koen Simmers tegen het AD.

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten vanwege de lockdown op slot, maar volgens de geagiteerde ondernemers is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. 'Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land', zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos.

Koninklijke Horeca Nederland heeft het over van duizenden horecabedrijven die komende dinsdag hun terrassen open gooien, zegt voorzitter Robèr Willemsen tegen het AD. 'Hier is geen stoppen meer aan, het gaat echt gebeuren', zegt Willemsen. 'Het water staat de ondernemers niet aan de lippen, ze zijn al aan het verdrinken. Ze staan op het punt om kapot te gaan. Dit is gewoon pure noodzaak. Wij hebben alle begrip voor deze actie.' 

Willemsen verwacht dat het aantal afdelingen die mee gaan doen aan de actie de komende dagen zal oplopen. 'Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen.'