ILT waarschuwt particulieren voor de risico’s van vervoer carbid

Jippie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) roept particulieren op om de juiste maatregelen te treffen bij het vervoer van carbid. De vraag naar carbid is de laatste tijd toegenomen. Veel mensen weten niet dat carbid een gevaarlijke stof is en dat het vervoer ervan aan regels is gebonden. Particulieren mogen daarom maximaal 5 kg carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren.

Carbid is een gevaarlijke stof en geeft, als het in aanraking komt met water, een zeer brandbaar gas af dat gemakkelijk tot explosies kan leiden. Blootstelling aan de buitenlucht (waar ook water in zit) kan al leiden tot gevaarlijke situaties, met name in gesloten ruimtes of verpakkingen die niet luchtdicht zijn.

Regelgeving
Voor beroepsmatig vervoer of het vervoer van meer dan 5 kg door particulieren gelden regels met aanvullende eisen aan onder meer verpakking, voertuig en opleiding. De ILT heeft onlangs ook importeurs en handelaren geïnformeerd over de regels die gelden voor particulieren. Niet voldoen aan de eisen brengt risico’s voor de gezondheid en omgeving met zich mee en is strafbaar. De ILT en politie kunnen controleren op de aanwezigheid van carbid in voertuigen.