Biatleten Dale en Alimbekava stunten met World Cup-winst

heywoodu

In het Oostenrijkse Hochfilzen is alweer de derde World Cup van het biatlonseizoen afgetrapt en dat leverde gelijk verrassingen op: de sprints werden zowel bij de vrouwen als bij de mannen gewonnen door iemand die individueel zelfs nog nooit het podium bereikt had.

Vrouwen
De vrouwen openden de dag in Oostenrijk en daar liet Dzinara Alimbekava zien dat haar geweldige seizoensstart in Kontiolahti geen toeval was. De Wit-Russische, die in Pyeongchang met haar land in 2018 zeer verrassend olympisch goud won op de estafette, schoot alle tien schijven omver en zag daarna de een na de ander zich stukbijten op haar tijd.

De Duitse Franziska Preuß kwam met 9,9 seconden na één misser dicht in de buurt, ze bleef de Noorse Marte Olsbu Røiseland zeven tellen voor. Tiril Eckhoff ging bij het schieten één keer de mist in en was erg snel op de ski's, maar met 8,5 seconden achterstand moest ze genoegen nemen met plek twee, voor Preuß en achter Alimbekava, die zo haar eerste individuele zege ooit boekte.

De Belgische Lotte Lie schoot tien keer raak en finishte keurig als 48e, waardoor ze er op de achtervolging (top-60) ook bij zal zijn. De Groenlandse tiener Ukaleq Slettemark, wereldkampioene bij de jeugd, sloot haar debuut af met twee missers en een 96e plek in het veld van 108 dames.

Mannen
Bij de mannen had de Zweed Sebastian Samuelsson als eerste een rappe tijd met tien treffers, maar de Fransen lieten zien dat zijn tijd misschien niet al te geweldig was: de foutloze Quentin Fillon Maillet dook er maar liefst 27 seconden onderdoor, Emilien Jacquelin bleef er met twee missers zelfs maar anderhalve seconde boven. Fabien Claude schoot één keer mis en leverde twaalf tellen in op Fillon Maillet, een verrassend sterk resultaat.

De Franse 1-2 was echter verre van zeker, want de Noren hadden in verband met de lager wordende temperaturen allemaal gekozen voor een late start en dat pakte niet verkeerd uit. Johannes Dale schoot tien keer raak en was verschroeiend snel op de ski's, vooral in de slotronde, waardoor hij Fillon Maillet's tijd met 17,1 seconden aan gort hielp.

De dominante man van de laatste jaren, Johannes Thingnes Bø, moest nog komen, maar met één misser had hij het niet en op de ski's kwam hij tekort: hij werd vierde, dik tien tellen achter de verrassende podiumklant Claude. Nadat ook de laatste Noor, Johannes' broer Tarjei Bø, het niet bleek te halen kon Dale feesten: zijn eerste podiumplek en gelijk zijn eerste zege was een feit.

Namens België finishte Thierry Langer met één misser als 63e, hij kwam drie tellen tekort voor de achtervolging. Dat gold ook voor Florent Claude, Fabien's voor België uitkomende broer, die als 64e eindigde met drie missers. Tom Lahaye-Goffart (3-1) eindigde tot slot als 97e in het veld van 107, de Duitse topper Arnd Peiffer startte wegens niet nader genoemde persoonlijke redenen op het laatste moment niet.