FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 december 2020

Politie Rotterdam houdt vuurwerkverdachte aan en neemt 4500 kg vuurwerk in beslag

Een onderzoek van Team Milieu van de politie in Rotterdam heeft op 12 december tot de inbeslagname van 4500 kg zwaar en illegaal vuurwerk geleid. Een 34-jarige man uit Zuilichem werd dezelfde dag op de A2 bij Zaltbommel aangehouden. Deze automobilist had ruim 150 kg aan zwaar illegaal vuurwerk bij zich en had het idiote idee opgevat zijn 3-jarige kind in de auto mee te nemen. Het kind is aan familie overgedragen; diens vader zit vast en wordt verhoord.

Met de aanhouding van de man was de verdachte weliswaar binnen, maar duidelijk was dat er nog meer vuurwerk moest zijn. Het onderzoek leidde de rechercheurs van Team Milieu naar Gellicum, waar een zeecontainer in het buitengebied werd aangetroffen. In de container lag zwaar illegaal vuurwerk opgeslagen, dat door een gespecialiseerd bedrijf wordt weggehaald en vernietigd.

Meer aanhoudingen niet uitgesloten
Met de aanhouding en de in beslagname is het onderzoek niet klaar. Het Team Milieu gaat volop verder met het onderzoek en sluit meer aanhoudingen en inbeslagnames niet uit.

Politie Rotterdam houdt vuurwerkverdachte aan en neemt 4500 kg vuurwerk in beslag (Foto: Politie)
Politie Rotterdam houdt vuurwerkverdachte aan en neemt 4500 kg vuurwerk in beslag (Foto: Politie)

Politie Rotterdam houdt vuurwerkverdachte aan en neemt 4500 kg vuurwerk in beslag (foto: Politie)
Politie Rotterdam houdt vuurwerkverdachte aan en neemt 4500 kg vuurwerk in beslag (foto: Politie)

Politie Rotterdam houdt vuurwerkverdachte aan en neemt 4500 kg vuurwerk in beslag (Foto: Politie)
Politie Rotterdam houdt vuurwerkverdachte aan en neemt 4500 kg vuurwerk in beslag (Foto: Politie)

Gesignaleerde plofkraakverdachte aangehouden in Amsterdam

De politie heeft vrijdagavond 11 december in Amsterdam op verzoek van FAST Duitsland een verdachte aangehouden. De 28-jarige Amsterdammer wordt verdacht van het plegen van een plofkraak op een bank in de Duitse plaats Germering in de nacht van 17 op 18 oktober 2018. In de woning van de man zijn meerdere vuurwapens, munitie en een gestolen scooter aangetroffen en in beslag genomen. Het Fugitve Active Search Team (FASTNL) startte op verzoek van de FAST Duitsland, onder het gezag van het Landelijk Parket, met een onderzoek naar de verblijfplaats. Dit leidde tot de aanhouding door het arrestatieteam van de man in een Amsterdamse woning.

De man wordt verdacht deel uit te maken van een plofkrakersbende die op heterdaad betrapt werd in Germering (D). Ze probeerden te ontkomen door met hoge snelheid op politiewagens in te rijden. Zijn mededaders konden worden aangehouden, waarbij de politie schoten heeft gelost. De verdachte wist echter te ontkomen en stond gesignaleerd. Zijn mededaders zijn in Duitsland veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot twaalf jaar. In deze zaak is nauw samenwerkt met de Duitse autoriteiten en Eenheid Amsterdam. De man wordt overgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

ENFAST
FASTNL is net als FAST Duitsland aangesloten bij het European Network Fugitive Active Search Team (ENFAST). ENFAST is een samenwerkingsverband van 28 Europese lidstaten en een aantal partner landen en organisaties buiten de Europese unie. De meeste landen hebben een eigen FAST. Via dit netwerk kan FASTNL, dat onderdeel is van de Nationale Recherche, snel schakelen wanneer een veroordeelde zich in het buitenland bevindt, maar ook andere landen kunnen aanhoudingsverzoeken doen aan Nederland.

Langlaufster Brennan stunt, Pellegrino domineert

In het Zwitserse Davos is de eerste World Cup langlaufen afgewerkt sinds de Scandinavische landen aankondigden dat 2020 er voor hen al op zat. Noorwegen, Zweden en Finland legden het bijltje er in verband met de COVID-19-pandemie wat december betreft bij neer, de Noren komen mogelijk zelfs pas eind februari weer in actie op het WK.

Mannen
In het rijkeluisoord in de Zwitserse bergen stond zaterdag een sprint in vrije stijl op het programma en bij de mannen leverde dat een ietwat teleurstellende finale op: Federico Pellegrino gaf vanaf de eerste meter volle bak gas en alleen Alexander Bolshunov kon een beetje volgen.

De Rus haakte echter ook af en de winst ging voor het eerst in bijna twee jaar zeer overtuigend naar Pellegrino, voor Bolshunov en de Brit Andrew Young, die zo na vijf jaar het podium weer eens mocht betreden.

Vrouwen
Rosie Brennan maakt al enige jaren deel uit van de mondiale subtop, maar vooral op de langere afstanden; in sprints kwam de Amerikaanse nooit verder dan een vijftiende plek bijna drie jaar geleden. In Davos noteerde ze echter de snelste tijd in de kwalificaties en in de kwart- en halve finales liet ze zien de sprintersbenen meegenomen te hebben naar Europa.

Brennan streed met thuisfavoriete Nadine Fähndrich om de overwinning, maar in de eindsprint kwam Anamarija Lampic opzetten. Brennan hield stand en boekte een sensationele zege, Lampic sprintte naar plek twee en Fähndrich verloor haar podiumplek in de laatste meter nog aan de Russische Natalia Nepryaeva.

Uitslag FC Emmen - ADO Den Haag

De degradatiekraker tussen FC Emmen en ADO Den Haag eindigt in een 1-1 gelijkspel. De thuisploeg maakte een kwartier voor tijd gelijk, maar verzuimde daarna het veldoverwicht om te zetten in de overwinning. 

Het duel was nog pas amper begonnen en het werd direct van het nodige vuurwerk voorzien, figuurlijk en letterlijk. Onoplettendheid in de defensie van Emmen zorgde ervoor dat Vicente Besuijen na zes minuten op aangeven van Lassana Faye bij de eerste paal vrij kon binnenschieten.  Buiten het stadion hadden fans van FC Emmen zich verzameld. Zij staken in de beginfase van de wedstrijd minutenlang vuurwerk af. Door de mist en de rook moest het duel tijdelijk gestaakt worden. 

Na een kwartier ging de wedstrijd verder. Dertien minuten voor tijd zette Emmen-verdediger Miguel Araujo de 1-1-eindstand op het scorebord. Door het gelijkspel blijven FC Emmen en ADO Den Haag na twaalf wedstrijden de nummer achttien en zeventien van de Eredivisie. Emmen is met vier punten hekkensluiter en ADO heeft zeven punten, een minder dan nummer zestien Willem II.

FC Emmen

1 - 1

ADO Den Haag

 72' Araujo    6' Besuijen
 
 Gele kaart: De Leeuw, (FC Emmen), De Boer, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Wiedwald
v.Rhijn (Avdijaj/ 73)
Bakker (Veendorp/82)
Araujo
Cavlan
Bijl
De Leeuw
Ben Moussa (Bernadou/46)
Laursen (Jansen/86)
Kolar (Chacón/86)
Pena
  Koopmans
v.Ewijk
Del Fabro
Kemper
Faye
Besuijen (Catic/ 90 2)
De Boer (Rigo/67)
Pascu
Ould-Chikh (Ratiu/67)
Kramer (Karelis/ 59)
Kishna (Bourard/59)

United en City stellen teleur in Manchester Derby

Manchester United en stadsgenoot Manchester City kwamen zaterdag in de Premier League in een teleurstellende derby niet tot scoren. De ploeg van manager Ole Gunnar Solskjaer speelde zonder Donny van de Beek met 0-0 gelijk op Old Trafford. 

Manchester City was in de eerste helft een aantal keren gevaarlijk op bezoek bij Manchester United. Raheem Sterling zag een schot geblokt worden door de verdediging en Riyad Mahrez stuitte op doelman David de Gea. Aan de andere kant kopte Harry Maguire namens de thuisploeg net over. Kort na rust leek United een strafschop te krijgen na een overtreding van Kyle Walker op Marcus Rashford. De VAR zag echter dat Rashford buitenspel stond, waardoor de bal niet op de stip ging. 

In het vervolg van de wedstrijd stichtten beide ploegen nauwelijks gevaar meer. Van de Beek bleef negentig minuten op de bank bij de thuisploeg. Door de remise blijft United zevende op de ranglijst. United heeftéén punt meer dan City, dat achtste staay.

Eerder op de dag leidde El Ghazi Aston Villa naar een 0-1-zege op Wolverhampton Wandererers. De Nederlander, die een kwartier voor tijd was ingevallen, benutte in blessuretijd een penalty en maakte zijn eerste competitietreffer van het seizoen. Op St. James' Park was Newcastle United met 2-1 te sterk voor West Bromwich Albion dankzij treffers van Miguel Almirón en Dwight Gayle. Newcastle is in de middenmoot terug te vinden en West Brom staat voorlaatste.

NFL: Rams drukken Patriots in grotere problemen

Voor de liefhebbers keren we nog even terug naar donderdagavond en Thursday Night Football. De Los Angeles Rams ontvingen de New England Patriots en dat liep voor de bezoekers niet best af.

Quarterback Jared Goff drukte de bal voor de Rams al vroeg de endzone in voor een eerste touchdown en via een field goal van Matt Gay (35 yards) en een fraaie 79-yard interception return touchdown van Kenny Young werd het al snel 17-0.

Patriots-quarterback Cam Newton kon er na zijn interception weinig tegen in brengen, alleen een field goal van Nick Folk bracht de ploeg op het scorebord. Een korte touchdown pass van Goff op Cooper Kupp maakte het in het derde kwart af: 24-3.

De Rams staan nu op 9-4 en zijn inmiddels alleen mathematisch nog niet helemaal zeker van de play-offs, voor de Patriots wordt het inmiddels wel bijzonder penibel wat betreft het halen van het postseason. In 2008 haalden ze dat voor het laatst niet, in 2018, 2016 en 2014 wonnen ze de Super Bowl nog.

Geiger wereldkampioen skivliegen en wachtend op kind

Schansspringer Karl Geiger kent een bijzondere decembermaand. De 27-jarige Duitser veroverde in het Sloveense Planica op de Letalnicaschans - de Moeder aller Schansen - de wereldtitel in het skivliegen. Daarnaast staat zijn vrouw op het punt van bevallen van hun eerste kind.

De derde ronde werd gesprongen in omgekeerde volgorde van de stand na de eerste twee ronden en Piotr Zyla, zevende na dag één, maakte als eerste echt indruk. Yukiya Sato bleef de Pool voor, waarna de Japanner dan weer zag hoe Robert Johansson voor hem bleef staan.

De uit het niks in topvorm verkerende Michael Hayböck knalde er wéér een geweldige vlucht uit, Markus Eisenbichler evenaarde dat bijna en bleef nét voor de Oostenrijker. World Cup-leider Halvor Egner Granerud gaf gas en deed er nog een schepje bovenop, met alleen Karl Geiger nog te gaan.

De Duitser verkeert in wereldvorm en dat liet hij ook in de derde ronde zien: met 240,5 meter sprong hij verder dan wie dan ook en vergrootte hij zijn voorsprong met nog één vlucht te gaan. Granerud zat als enige nog echt in de buurt, Eisenbichler en Hayböck leken om brons te vechten.

Johansson sloot zijn WK af met zijn beste van de vier sprongen en daarmee kon de beslissende strijd om de medailles beginnen. Hayböck sprong wederom uitstekend en behield in elk geval zijn positie, Eisenbichler sprong er overheen en verzekerde zich van in elk geval het brons.

Granerud haalde in zijn laatste sprong fantastisch uit met 243 meter en zette de druk voor de wereldtitel daarmee vól op Geiger. De Duitser sloot het WK af en leek precies te springen wat hij nodig had voor goud. Dat bleek correct en Geiger mocht zich wereldkampioen skivliegen noemen, voor Granerud en Eisenbichler.

Zondag wordt de landenwedstrijd gesprongen in Planica, die begint ook om 16.00 uur.

De beslissing

Uitslag FC Groningen - RKC Waalwijk

FC Groningen heeft zaterdag de derde zege in vier wedstrijden geboekt. In eigen huis won de Trots van het Noorden met 2-0 van RKC Waalwijk. Ahmed El Messaoudi en Daniël van Kaam zorgden voor de doelpunten.

FC Groningen

2 - 0

RKC Waalwijk

 54' El Messaoudi
 76' D. v. Kaam
   
 
 Gele kaart: Balk, J. v. Kaam, (FC Groningen), v.d. Venne, Anita, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: Geen
Arbiter: v.d. Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
J. v. Kaam (Leal/46)
Itakura
v. Hintum
Gudmundsson (Poll/88)
El Messaoudi
Matusiwa
D. v. Kaam
Balk (Lundqvist/46)
Larsen (Dallinga/74)
Joosten (Dammers/74)
  Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten (Lutonda/80)
v.d. Venne (Damascan/80)
Anita
Tahiri
Ngonge
Stokkers
John (Daneels/70)

Vrouw (18) raakt ernstig gewond door reddingspoging klein hondje bij bijtincident

Gisteravond in Den Haag liep een 18-jarige vrouw ernstige bijtwonden in haar gezicht op nadat ze een hondje probeerde te beschermen tijdens een aanval door een losgeschoten hond. Ze is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Het kleine hondje raakte ook gewond.

De vrouw zag, naar eigen zeggen, op de Nunspeetlaan een man en een vrouw met twee honden aangelijnd lopen. Eén van die honden schoot ineens los en viel daarop een derde (kleinere) hond aan, die daar door iemand anders uitgelaten werd. Toen de vrouw dat zag, sprong zij tussenbeide om de hond van de kleine hond te scheiden. Plotseling viel de tweede hond de vrouw aan en beet haar vol in het gezicht. Het slachtoffer liep hierbij ernstige verwondingen op en is door een omstander naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw heeft aangifte gedaan.

De politie zoekt getuigen van dit incident dat gisteravond rond 23.30 uur plaatsvond op de Nunspeetlaan, hoek Dierenselaan. Ook zoekt de politie de man en de vrouw die de twee honden uitlieten, die bij dit bijtincident betrokken waren. De politie komt graag met hen in contact. Van hen is het volgende signalement bekend: de man die met de hond liep was getint en droeg een bruine jas, een grijs vest en een blauwe spijkerbroek. De vrouw die met de andere hond liep was blank, had een tenger postuur en roodkleurig haar. Ze was in het zwart gekleed. 

Demonstratie tegen vuurwerkverbod in Den Haag

Een aantal mensen heeft vanmiddag op het Malieveld gedemonstreerd tegen het vuurwerkverbod dat dit jaar is ingesteld.

Rond de 20 tot 30 man had zich op het veld verzameld en stak allerhande licht vuurwerk af. De politie keek van een afstand toe. Meer beelden van de demonstratie op Regio15.

Actievoerders Extinction Rebellion opgepakt in Den Haag en Breda

De politie heeft zaterdag meerdere actievoerders van Extinction Rebellion (XR) aangehouden in Den Haag en in Breda. In Den Haag gaat het om circa twaalf tot veertien actievoerders, in Breda om twee, melden de betreffende politiekorpsen. De betogingen waren onderdeel van een mondiale actie op de vijfde verjaardag van het Klimaatakkoord van Parijs.  Meer hierover in de Stentor.

In Breda arresteerde de politie twee personen omdat zij zich niet hielden aan de hen opgelegde richtlijnen uit de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Door de gemeente was er vergunning afgegeven om deze demonstratie op het Chasséveld in Breda te houden. Toen de demonstrerende klimaatactivisten elders een kruispunt blokkeerden, moest de politie kort ingrijpen. Daarbij werden de twee personen aangehouden. Vervolgens liet de groep zich naar de het Chasséveld begeleiden waar de demonstatie verder rustig verliep.

In Den Haag vond de demonstratie plaats langs de zijkant van het gebouw waar zowel het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevestigd zijn. De actievoerders hadden met krijtspray op de ramen gespoten, die samen met opgehangen banners een grafiek van de temperatuurstijging op de aarde afbeeldt. De banners zijn opgehangen door vier actievoerders die op het dak waren geklommen.

Ook werden er pamfletten uitgedeeld waarop hun drie voornaamste punten staan voor de overheid: 1) wees eerlijk over de klimaatcrisis 2) Doe wat nodig is om uitstoot tegen te gaan en 3) laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie. De actievoerders wilden tot twee uur blijven zitten en gaven aan daarna alles op te ruimen en te vertrekken. De politie wilde niet onderhandelen en vorderde rond één uur dat zij vertrokken.

Omdat de actievoerders hieraan geen gevolg gaven, werden zij aangehouden. Met behulp van een hoogwerker van de brandweer zijn even later leden van het arrestatieteam het dak op gegaan om de overige vier actievoerders aan te houden. Zij gingen allen zonder verzet te plegen mee. Meer beelden hiervan bij Regio15.

Van der Poel wint bij rentree in het veldrijden

Mathieu van der Poel heeft de Scheldecross gewonnen. Voor de regerend wereldkampioen veldrijden was dit zijn eerste cross van het seizoen. Denise Betsema won eerder op de middag de wedstrijd bij de vrouwen.

Van der Poel opende in de tweede ronde de gashendel, alleen de Belg Eli Iserbyt kon in zijn wiel blijven maar moest uiteindelijk ook lossen. Halverwege de wedstrijd kwam Van der Poel in het losse zand ten val. De Nederlander was uit zijn ritme en Iserbyt kon weer aansluiten.

Op een zandstrook verhoogde Van der Poel opnieuw het tempo en dit keer moest de Europees kampioen definitief lossen. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen kon daarmee zijn rentree direct opluisteren met een zege. Op zes seconden finishte Iserbyt als tweede. De jong en talentvolle Brit Tom Pidcock werd verrassend derde.

Betsema zegevierde in de wedstrijd bij de vrouwen. De 27-jarige renster versloeg Lucinda Brand. Daarmee is na vier opeenvolgende wedstrijden een einde gekomen aan de zegereeks van Brand. Op de derde plaats finishte Annemarie Worst. Door een stukje ijzerdraad in de derailleur verloor Ceylin del Carmen Alvarado veel tijd en eindigde pas als 23e op bijna vier minuten.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Thomas Pidcock (GBR)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Michaël Vanthourenhout (BEL)
9. Corné Van Kessel (NED)
10. Daan Soete (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Manon Bakker (NED)
6. Anna Kay (GBR)
7. Yara Kastelijn (NED)
8. Fem Van Empel (NED)
9. Laura Verdonschot (BEL)
10. Aniek Van Alphen (NED)

Biatleet Fillon Maillet boekt indrukwekkende zege in Oostenrijkse sneeuw

De Franse biatleet Quentin Fillon Maillet heeft in Hochfilzen grote indruk gemaakt. In de verse Oostenrijkse sneeuw was hij met afstand de beste op de achtervolging, waardoor nog altijd elke wedstrijd deze winter een andere winnaar kent.

Als winnaar van de sprint mocht de Noor Johannes Dale een dag na zijn eerste overwinning als eerste van start gaan, 17 en 29 seconden voor de Fransen Quentin Fillon Maillet en Fabien Claude en 41 en 44 seconden voor landgenoot Johannes Thingnes Bø en de Zweed Sebastian Samuelsson.

Bij de eerste schietbeurt nam Fillon Maillet met vijf treffers de leiding over, Dale volgde na een misser op acht tellen en Emilien Jacquelin werkte zich met nul missers voorbij Bø. Dale en Fillon Maillet schoten bij de tweede beurt foutloos, Bø en Jacquelin deden dat ook en dus zat de top-4 zo binnen een seconde of tien.

Fillon Maillet legde een sterke ronde op de sneeuw en arriveerde ruimschoots als eerste voor de eerste staande schietbeurt, waar hij alles in rap tempo raakte. Jacquelin volgde met vijf treffers, de Noren haakten af: Dale moest één keer de strafronde in, Bø zelfs twee keer. Samuelsson trof vijf keer doel en kwam zo als derde door, vlak voor Dale.

Ook bij de laatste schietbeurt kwam Fillon Maillet als eerste aan, Jacquelin arriveerde iets later. Fillon Maillet was ongenaakbaar en schoot in prachtig tempo alles raak, net als Jacquelin, die op acht tellen de slotronde in dook. Samuelsson en Dale streden om plek drie en die leek naar Dale te gaan: als enige van de achtervolgers bleef hij foutloos.

In de slotronde begon het alsmaar harder te sneeuwen, maar Fillon Maillet was er niet van onder de indruk en boekte een uiterst indrukwekkende zege. Jacquelin volgde op een dikke twintig seconden, de eenzame Dale pakte een keurige derde plek door Bø achter zich te houden. Fabien Claude, Sturla Holm Lægreid en Tarjei Bø volgden op plek acht was Simon Eder pas de eerste van buiten Noorwegen of Frankrijk die de finish haalde.

Poleposition Verstappen voor laatste Grand Prix van 2020

Max Verstappen heeft de laatste poleposition van het Formule 1-seizoen 2020 gepakt. Op het Yas Island was de Nederlander in zijn Red Bull in een zinderende kwalificatie de snelste en dus begint hij zondag vanaf pole aan de Grand Prix van Abu Dhabi.

Q1
In de eerste kwalificatiesessie raakte Lewis Hamilton zijn eerste snelle ronde kwijt, maar de Britse wereldkampioen kwam uiteraard niet in gevaar en reed in de slotfase gewoon de snelste tijd. Teamgenoot Valtteri Bottas volgde, voor Charles Leclerc, Max Verstappen - die in de pitstraat bijna de Williams van Nicholas Latifi op z'n neus had zitten - en Lando Norris. Het doek viel voor Kimi Räikkönen, Kevin Magnussen, de in het achterveld teruggekeerde George Russell, Pietro Fittipaldi en Nicholas Latifi.

Q2
Voor Sergio Perez, die met een nieuwe motor toch al achteraan moet starten, eindigde de tweede sessie zonder een ronde te rijden. Vooraan waren de Mercedessen van Hamilton en Bottas op de medium compound weer het snelst, Verstappen en Red Bull-teamgenoot Albon bleven keurig in de buurt. Kleine kanttekening daarbij was dat Verstappen ook op de mediums reed, maar Albon op de zachte banden. Voor de Renault's van Esteban Ocon en Daniel Ricciardo zat de dag er na Q2 op, Sebastian Vettel kwam er in zijn laatste kwalificatie met Ferrari totaal niet aan te pas en ook Antonio Giovinazzi kon gaan douchen.

Q3
Zoals gewoonlijk barstte in Q3 de strijd om de poleposition los, waar Bottas in de eerste run de beste tijd noteerde. Verstappen gaf slechts 0,104 seconden toe en bleef Hamilton (+0,135) daarmee voor, hoewel de ronde van de Brit zeker voor verbetering vatbaar was. Albon zat op 0,156 seconden en deed ook keurig mee, de McLaren's streden om plek vijf. De tweede run brak aan en daarin werden de sectoren in rap tempo groen en paars gekleurd door de voorste drie mannen.

Hamilton was de eerste die onder de tijd van Bottas dook, maar na een klein foutje was het verschil bijzonder klein. Bottas ging een paar honderdsten onder de tijd van zijn teamgenoot door, maar Verstappen jaagde de Red Bull ondertussen in sneltreinvaart over het circuit. Na de snelste middensector van iedereen denderde de Nederlander door de laatste sector en dook hij 0,025 seconden onder Bottas' tijd door: poleposition voor Verstappen, waarmee Mercedes op de valreep tóch niet alle poles van 2020 pakt - Lance Stroll deed dat in Turkije met een Mercedes achterin zijn Racing Point.

COVID-19: 9182 nieuwe besmettingen en 53 doden, totaal 603.603 en 10.019

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9182 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 603.603 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 247 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1242 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 481 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 53 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.019 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Tiener heeft 120 Cobra's onder zijn bed liggen

De politie heeft vrijdag 11 december illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Zierikzee. Een 17-jarige had in zijn slaapkamer een doos met 120 Cobra's opgeborgen.

Agenten hadden informatie dat er illegaal vuurwerk in de woning zou zijn en stelden vrijdag een onderzoek in. In de woning werd het zware illegale vuurwerk gevonden. Het vuurwerk  lag op de slaapkamer in een doos onder zijn bed. Al het vuurwerk is in beslag genomen en door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd en vernietigd. De verdachte zal nog nader verhoord worden.

Foto: Politie
Foto: Politie

Vuurwerk beschadigt auto en vernielt ruiten in Rotterdam

Bewoners van het Rotterdamse Schalkeroord werden op vrijdagavond 11 december ruw opgeschrikt door de enorme klap van vuurwerk. De ontploffing beschadigde een auto en vernielde de ruiten van zeven kelderboxen en twee woningen. Niemand raakte gelukkig gewond. De politie zoekt getuigen en beelden.

Om 22.55 uur werd de politie gebeld voor de melding van het vuurwerk dat de schade had veroorzaakt. De daders die voor de ravage verantwoordelijk waren, waren toen al gevlogen. Agenten spraken omwonenden en hielden een kort buurtonderzoek, maar dat leidde niet tot aanhoudingen.

Bekogeld
De gedupeerde bewoners regelden direct iemand voor het afdichten van de vernielde ramen. De persoon die die klus voor zijn rekening nam en een paar uur na de klap aan het werk was, werd door onbekenden bekogeld met eieren en tomaten. Ook nu waren de helden die voor deze idioterie verantwoordelijk waren verdwenen toen de politie aankwam.

Bestuurder met drank en drugs tegen boom in Westwoud

Op vrijdagavond omstreeks 19.50 uur kreeg de politie melding van een autobrand op de Binnenwijzend te Westwoud. Ter plaatse bleek het om een eenzijdig verkeersongeval te gaan waarbij een personenauto tegen een boom was gereden. Het bleek te gaan om een flinke klap, want niet alleen was de auto totaal vernield, maar het motorblok bleek (gescheiden van de auto) enkele meters verderop te liggen.

De bestuurder, een 38-jarige man uit Nibbixwoud, erkende drank en wiet gebruikt te hebben. Bovendien erkende hij ruiterlijk geen rijbewijs te hebben. Van de man werd bloed afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en drugs.

Bijzonder podium op super-G met nieuwe World Cup-winnaar

In het Franse Val d'Isère is door de heren alpineskiërs de eerste super-G van het nieuwe seizoen afgewerkt. In de Franse sneeuw, waar de omstandigheden bepaald niet makkelijk waren, leverde dat een bijzonder podium op.

Mauro Caviezel ging als vijfde naar beneden en de Zwitser zag gelijk hoe de Noor Adrian Smiseth Sejersted hem tot op 0,10 seconden naderde. Daarna was het echter vrij stil: Christian Walder kwam nog wel tot op 0,54 seconden van Caviezel, maar verder beet de ene na de andere topper zijn tanden stuk op de tijd.

De Noor Kjetil Jansrud (+0,82) haalde het niet, de Fransman Alexis Pinturault (+0,86) deed het uitstekend, maar was niet snel genoeg. Ook de in topvorm verkerende Zwitser Marco Odermatt (+1,01) en zijn landgenoot Beat Feuz (+0,91) kwamen niet echt in de buurt, net als de Noorse World Cup-winnaar van vorig seizoen, Aleksander Aamodt Kilde (+1,00).

Heel even zorgde de Amerikaan Travis Ganong (+0,76) voor wat spanning, maar verder was het gestreden. Na zes tweede en vier derde plaatsen was er voor Caviezel dan eindelijk een eerste World Cup-zege, terwijl Sejersted én Walder hun eerste podiumplek pakten - beiden hadden een vierde plek als beste resultaat in hun loopbaan staan.

Noorse biatletes halen uit in estafette

In het Oostenrijkse Hochfilzen is alweer de tweede vrouwenestafette van het seizoen in de World Cup biatlon afgewerkt. Dat werd lange tijd een spannende strijd, maar in de beslissende fase was Noorwegen toch met afstand de beste.

Drie landen pakten in de eerste groep deelneemsters de leiding: Maren Hammerschmidt (Duitsland), Johanna Skottheim (Zweden) en de zichzelf na vorige week revancherende Karoline Offigstad Knotten (Noorwegen) schoten foutloos en wisselden min of meer gelijktijdig naar respectievelijk Franziska Preuß, Linn Persson en Ingrid Landmark Tandrevold. Lisa Vittozzi (Italië) en Evgeniya Pavlova (Rusland) volgden op zo'n tien tellen en gaven het stokje over aan Irene Lardschneider en Irina Kazakevich.

Persson, Preuß en Tandrevold bleven ongeveer samen, maar bij de staande schietbeurt werd het overhoop gegooid: Persson ontsnapte met drie extra patronen nét aan een strafronde, de andere twee moesten wél een extra stukje langlaufen. De jonge Lardschneider voegde zich zo bij Persson aan de leiding, maar viel op de ski's erg ver terug. Marketa Davidova haalde Persson namens Tsjechië bij en die twee wisselden min of meer tegelijk op Eva Puskarcikova en Hanna Öberg. Duitsland en Noorwegen volgden, daar namen Janina Hettich en Tiril Eckhoff het stokje in handen.

Eckhoff schitterde en met één extra patroon en sterk langlaufen sloeg ze een joekel van een gat: ze gaf het stokje over aan Marte Olsbu Røiseland, de rest volgde pas op een halve minuut. De strijd om die overige podiumplekken was wel spannend: Justine Braisaz (Frankrijk), Hettich (Duitsland) en Dorothea Wierer (Italië) gaven op een halve minuut de virtuele stokjes in handen van Anaïs Chevalier, Denise Herrmann en Federica Sanfilippo.

Bij de liggende schietbeurt bleef Røiseland foutloos, terwijl Chevalier, Sanfilippo en Herrmann vijftien tellen verloren door missers. Røiseland kwam niet meer in de problemen en dus ging de winst naar Noorwegen, Chevalier redde zich op de schietbaan en dook als tweede de slotronde in, terwijl Herrmann en Elvira Öberg (Zweden) Sanfilippo het nakijken gaven. De indrukwekkende Chevalier hield Frankrijk op plek twee, Öberg wist oud-langlaufster Herrmann er in de sprint uit te skiën en hielp Zweden zo naar plek drie.

Nederlandse Jelinkova skiet weer naar World Cup-punten, Bassino wint reuzenslalom

In het Franse Courchevel zijn de technische alpineskiesters neergestreken voor twee reuzenslalomwedstrijden in de World Cup. Zaterdag werd in uiterst winterse omstandigheden de eerste wedstrijd afgewerkt en dat ging ook voor Nederland uitstekend.

In de eerste run mocht Petra Vlhova als eerste naar beneden en de Slowaakse topper zag vervolgens niemand serieus bij haar tijd in de buurt komen. Alleen de Italiaanse Marta Bassino bleef nog binnen een halve seconde (+0,49), verder wisten alleen de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,65), de Zweedse Sara Hector (+0,74) en de Oostenrijkse Stephanie Brunner (+0,98) de schade te beperken tot minder dan een seconde. De Nederlandse Adriana Jelinkova maakte weer een sterke indruk en noteerde de 22e tijd, waardoor ze ook in run twee in actie mocht komen.

Met de Italiaanse Federica Brignone aan de leiding opende Brunner de top-5 in de tweede run, maar de Oostenrijkse viel terug achter Brignone en haar eigen landgenote Katharina Liensberger. Hector zette een dijk van een run neer en greep met maar liefst 1,47 seconden de leiding, waar Shiffrin na een fout halverwege bij lange na niet aan kwam: de Amerikaanse gaf 1,24 seconden toe.

Bassino hield op indrukwekkende wijze stand en was 0,46 seconden sneller dan Hector, waarna Vlhova het niet kon bolwerken: op 0,59 seconden werd ze derde, waardoor Bassino haar tweede zege van het seizoen pakte. Hector finishte als tweede, haar derde podiumplek ooit en de eerste sinds ze bijna zes jaar geleden haar enige overwinning boekte.

Jelinkova leverde in de tweede run wat posities in, maar door een aantal niet gefinishte dames bleef dat uiteindelijk toch beperkt toch één plek: de Nederlandse werd keurig 23e.

Verstappen veruit de snelste in laatste training Abu Dhabi

Max Verstappen gaat met een prima gevoel richting de laatste kwalificatie van het Formule 1-seizoen. De Nederlander reed in zijn Red Bull veruit de snelste tijd tijdens de derde en laatste vrije training op het Yas Marina Circuit.

De training begon uiterst rustig: de zon scheen nog, wat tijdens de kwalificatie en race niet het geval is. Pas bij het invallen van de schemering werd er serieuzer gereden en in de laatste minuten verbeterde Verstappen zich naar een toptijd.

Teamgenoot Alexander Albon zat er op een halve seconde nog het dichtst bij in de buurt, de Renault's van Daniel Ricciardo en Esteban Ocon volgden. Lewis Hamilton (6e) en Valtteri Bottas (9e) kwamen in de Mercedes niet helemaal uit de verf, maar dat wordt in de kwalificatie ongetwijfeld nog omgedraaid.

De laatste kwalificatie van 2020 begint om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Max Verstappen Red Bull 16 1'36.251  
2 Alexander Albon Red Bull 15 1'36.752 0.501
3 Daniel Ricciardo Renault 12 1'36.877 0.626
4 Esteban Ocon Renault 15 1'36.899 0.648
5 Lando Norris McLaren 13 1'36.994 0.743
6 Lewis Hamilton Mercedes 16 1'37.012 0.761
7 Lance Stroll Racing Point 16 1'37.030 0.779
8 Carlos Sainz McLaren 12 1'37.068 0.817
9 Valtteri Bottas Mercedes 16 1'37.085 0.834
10 Sergio Perez Racing Point 13 1'37.227 0.976
11 Daniil Kvyat AlphaTauri 17 1'37.266 1.015
12 Charles Leclerc Ferrari 14 1'37.270 1.019
13 Pierre Gasly AlphaTauri 18 1'37.371 1.120
14 Sebastian Vettel Ferrari 16 1'37.728 1.477
15 George Russell Williams 16 1'37.886 1.635
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 16 1'37.900 1.649
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 16 1'38.269 2.018
18 Kevin Magnussen Haas 14 1'38.457 2.206
19 Nicholas Latifi Williams 17 1'38.765 2.514
20 Pietro Fittipaldi Haas 15 1'39.159 2.908

Skeletonster Bos zet superseizoen voort, thriller bij de mannen

In het Oostenrijkse Innsbruck is de derde World Cup-wedstrijd van het skeletonseizoen afgewerkt. Dat leverde een geweldig spannende strijd op bij de mannen, terwijl de Nederlandse Kimberley Bos haar superseizoen voort wist te zetten.

Vrouwen
In de eerste run was de tot nu toe dominante Janine Flock de snelste, niet verrassend: de Oostenrijkse heeft de baan Innsbruck als thuisbaan. De Russische Elena Nikitina volgde op 0,14 seconden, voor de Duitse Tina Hermann (+0,23) en de zeer verrassende Italiaanse Valentina Margaglio (+0,26).

Kimberley Bos, tweede in de World Cup-stand, deed het prima met plek vijf op 0,37 seconden, terwijl het voor Katie Tannenbaum van de Amerikaanse Maagdeneilanden even fout ging: tijdens haar run lag er een bezem in de baan, waar ze met zo'n negentig kilometer per uur - en gelukkig zonder letsel - tegenaan knalde.

Opvallend genoeg, en tot teleurstelling van vooral Margaglio, kwam na de laatste deelneemster - de teruggekeerde Elisabeth Maier, goed voor plek zes - een onverwacht bericht: de eerste run werd ineens geschrapt, ondanks dat de omstandigheden voor iedereen toch behoorlijk gelijk waren geweest.
Zo begon de wedstrijd in run twee eigenlijk gewoon opnieuw, waarbij Margaglio het opnieuw prima deed.

Hermann dook er 0,04 seconden onderdoor, maar startraket Nikitina verpletterde die tijd met 0,45 seconden. Flock had het dit keer niet echt en kwam niet bij Nikitina in de buurt: ze deelde de tweede plek met Hermann. Vervolgens was het de beurt aan Bos en de Nederlandse ging nog beter dan in run één: ze gaf 0,28 seconden toe en pakte plek twee over.

Daar kwam verder niemand meer aan en dus ging de winst naar Nikitina, voor Bos en een gedeeld derde plek voor Flock en Hermann. Margaglio kon uiteindelijk toch opgelucht ademhalen, want de Italiaanse zette opnieuw de vijfde tijd neer en pakte zo haar beste resultaat ooit.

Tannenbaum kopt een bezem

Mannen
In de eerste run was Martins Dukurs de snelste en dat was niet geheel verrassend: hij was sinds het seizoen 2008/2009 al ongeslagen in Innsbruck en won er elf keer op rij. Wél verrassend was dat hij de snelste tijd moest delen met de Brit Matt Weston, die doorgaans niet bij dergelijke posities in de buurt komt. Een Russische armada volgde: Nikita Tregubov op 0,07 seconden, rookie Daniil Romanov en veteraan Alexander Tretiakov op 0,14 seconden, met ook de Duitser Alexander Gassner (+0,22) en de Oostenrijker Samuel Maier (+0,24) nog binnen een kwart seconde van de leiding.

In run twee leverde Maier een plekje in bij wereldkampioen Christopher Grotheer, maar met minstens de achtste plek pakte hij in elk geval zijn beste resultaat ooit. Met vier honderdsten nam Gassner de leiding over van zijn landgenoot, maar Tretiakov dook er met 0,31 seconden voorsprong flink onderdoor.

Romanov leverde juist vier plekken in, waarna Tregubov 0,02 seconden achter Tretiakov terecht kwam. Weston kwam 0,15 seconden tekort en in zijn vierde World Cup-start kwam hij daarmee in principe nét tekort voor het podium. Dukurs leek het te winnen, maar noteerde exact dezelfde tijd als zijn eeuwige rivaal Tretiakov en dus deelden ze, twee honderdsten vóór Tregubov, de overwinning - Tretiakov's eerste overwinning in Innsbruck in twaalf jaar.

Een heuse thriller bij de mannen

Hoe te voorkomen dat je wordt nageroepen als vrouw

Er zijn, in navolging van deze, overigens ook hilarische, video diverse parodiën op JijBuis te vinden. De volgende filmpjes wilde ik jullie toch niet onthouden. Ze geven twee methoden aan om te voorkomen dat je, als aantrekkelijk ogende vrouw, wordt nageroepen en/of lastiggevallen. Bij het eerste filmpje een jongedame die gewoon grappig 'payback' geeft, bij de tweede een vergelijking tussen 'modern gekleed gaan' en jezelf in 'full defense mode' kleden.

Filmpje een is een jongedame die gewoon lekker commentaar teruggeeft aan de 'catcallers' en de meesten daarvan al spoedig ontmaskert als helden op sokken die spoedig niet meer weten wat hun nou weer overkomt.  Hilarisch overigens vind ik dat zij, ergens rond de 2:30, ook aandacht krijgt van een andere jongedame. Deze lijkt even de vrouwelijke White Knight te willen spelen om haar mee te nemen naar haar apartment! Een heerlijke scène, waarin de hoofdrolspeelster diverse malen heen-en-weer loopt, daar zij duidelijk geen interesse heeft om 'eens wat anders te proberen', volgt! Verder weet zij echter de meeste mannelijke attenties op een ondeugende en brutate wijze af te wimpelen. Maar je moet, als vrouw zijnde, natuurlijk wel de 'ballen' hebben om zo brutaal en vlot van de tongriem gesneden zijn om een weerwoord te geven. Daar lijkt deze jongedame in elk geval geen probleem mee te hebben!

Het tweede filmpje geeft een andere methode weer om ongewenste 'complimenten' af te weren. In de eerste vijf uur loopt de, bijzonder aantrekkelijke en met grote 'ogen' gezegende, jongedame ook door 'The Big Apple' en krijgt de nodige complimenten nageroepen. Soms gewoon op een prettige wijze, dan weer op een manier die je haren te berge doen rijzen. Daarna hult dezelfde jongedame zich in een zwarte tent, ook wel 'hijab' genoemd, en peilt de reacties weer. Het lijkt wel alsof ze plots de ontzichtbaarheidsmantel van Harry Potter heeft aangetrokken nu! Mannen lopen om haar heen en, waar eerder de meesten even 'checkten' hoeveel 'junk ze in haar trunk' had, blijft ze verschoont van blikken achter haar naar haar, ditmaal door tentdoek bedekte, derrière. Enige kritiekpunt van mijn kant is dan wel dat ze haar gezicht wel erg schaamteloos zichtbaar heeft gelaten. Dat lieve gezicht van haar zou wel eens onbedwingbare emoties bij mannen kunnen losmaken en zou daarom ook beter achter een masker verborgen kunnen gaan. Maar dat is misschien voor later zorg!

Filmpje 1: De brutale methode

Filmpje 2: Trek een tent aan!

Hoofdofficier OM: 'Akwasi is te belangrijk om vervolgd te worden voor uitspraak'

Eigenlijk moeten we er geen woord meer aan vuil maken, maar omdat deze uitspraak van hoofdofficier René de Beukelaer van het Openbaar Ministerie in Amsterdam een precedent kan scheppen, zetten we het toch even online.

Eerder dit jaar deed de nazaat van Ghanese slavenhandelaren Akwasi tijdens een Black Lives Matter-demonstratie een gewelddadige uitspraak waarbij hij mensen die zich op dat moment verkleed hadden als Zwarte Piet wel even een trap in het gezicht zou geven. Vele Nederlanders die graag tijdens de komende Sinterklaasperiode zich als Zwarte Piet wilden verkleden, voelden zich bedreigd en deden aangifte.

Het Openbaar Ministerie vond echter dat de 'woordkunstenaar' Akwasi er met excuses vanaf mocht komen, omdat hij "een belangrijke speler in het maatschappelijk debat" zou zijn. Blijkbaar hoef je dan niet gestraft te worden voor iets dat het OM duidelijk een strafbaar feit noemde en erg veel onrust in het land veroorzaakte. Tevens bleek het niet de eerste keer te zijn dat Akwasi Zwarte Piet bedreigde.

Toch, onder druk van mogelijke vervolging besloot Akwasi afstand te nemen van zijn uitspraak.

Jenny Douwes, die net zo'n 'belangrijke speler' in het maatschappelijk debat over Zwarte Piet is, kreeg echter niet eenzelfde behandeling. Zij heeft inmiddels een strafblad, deed negentig uur taakstraf en kreeg een voorwaardelijke celstraf van dertig dagen, omdat zij op Facebook opriep om de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet te beletten de inkomst van Sinterklaas in Dokkum te bereiken. Zij en een aantal BlokkeerFriezen kwam niet weg met 'sorry zeggen'.

Ook Geert Wilders, oppositieleider in Nederland en dus ook geen 'onbelangrijke speler' in het maatschappelijk debat werd veroordeeld voor 'opruiende taal'. Wilders reageerde dan ook via Twitter om zijn ongenoegen duidelijk te maken, ook al weigerde hij om 'sorry te zeggen'.

FOK! Wat een weer: warmer na koude periode

Hallo! Na een koude, sombere periode is er meer ruimte voor wat warme lucht. De eerste lokale ijsdag, wanneer het dus een dag onder het vriespunt blijft, is donderdag behaald in het Gelderse Hupsel.

Het is bewolkt met af en toe (mot)regen. Verder is het nevelig en vooral in het westen en noordwesten komt mist voor. De temperatuur daalt niet of nauwelijks en het minimum ligt tussen 3°C in het noordoosten en 7°C in Zeeland. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Overdag is het grijs en nevelig met van tijd tot tijd (mot)regen. Vooral in het westen en noorden kan er lokaal ook mist voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noordoosten tot lokaal 10°C in Zeeland. De wind is zwak tot matig, in het noorden zuidoostelijk, in het zuiden draaiend naar zuidwestelijke richtingen. Later in de middag en avond draait de wind op steeds meer plaatsen naar zuidwest.

In de nacht naar zondag is het overwegend bewolkt met af en toe motregen. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidwestenwind is zwak , aan de westkust matig.

Zondag overdag is het in de noordoostelijke helft bewolkt met af en toe motregen. Van het zuidwesten uit klaart het op, maar in de middag neemt de hoge bewolking wel weer toe. In de avond valt in het westen af en toe regen. De maxima liggen rond 7 °C. De wind draait van zuidwest naar zuid en is zwak tot matig, aan de westkust later vrij krachtig, in de avond krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het was koud de afgelopen dagen (Foto: _UserName_)
Het was koud de afgelopen dagen (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FDA geeft met spoed toestemming aan COVID-19-vaccin Pfizer

'Een historische gebeurtenis voor de mensheid': de Verenigde Staten bereikt een keerpunt in de strijd tegen COVID-19 nu de FDA het Pfizer-vaccin goedkeurt.

De goedkeuring van de FDA maakt de weg vrij voor Amerikanen om het vaccin van Pfizer te gaan ontvangen. Eerste in de rij: zorgverleners en verpleeghuisbewoners.

In wat naar wordt gehoopt het begin van het einde van de Amerikaanse COVID-19-pandemie, heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration vrijdagavond het eerste vaccin goedgekeurd om de ziekte te voorkomen.

Het vaccin, ontwikkeld door Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech, blijkt buitengewoon veilig en zeer effectief te zijn.

Het vaccin zou al op maandag, zo niet eerder, in de armen van mensen kunnen worden afgeleverd. Naar verwachting zullen ongeveer 2,9 miljoen eerstelijnsgezondheidswerkers en bewoners van verpleeghuizen het vaccin de eerste dagen krijgen.

Meer vaccinaties zullen in de komende weken en maanden worden uitgerold, waarbij wordt verwacht  tegen het midden van 2021 zo'n 300 miljoen doses zullen zijn afgeleverd, genoeg om bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten te vaccineren.

President Donald Trump, die de goedkeuring van de FDA in een video van drie minuten op Twitter aankondigde, zei dat hij buitengewoon trots was op de prestaties van zijn regering in samenwerking met wetenschappers en de particuliere sector.

'De prestatie van vandaag is een herinnering aan het onbeperkte potentieel van Amerika wanneer we de wil en de moed hebben om ambitieuze doelen na te streven', zei hij.

Dr. Stephen Hahn, FDA-commissaris, noemde de toestemming 'een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen deze verwoestende pandemie die zoveel gezinnen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld heeft getroffen'.

Volgende week zal een tweede kandidaat COVID-19-vaccin, ontwikkeld door Moderna in Cambridge, Massachusetts, hetzelfde beoordelingsproces doorlopen en naar verwachting snel worden goedgekeurd voor gebruik. Meer hierover op USAToday. 

Venlo: dodelijk steekincident vrouw (26), verdachte in Spanje aangehouden

Op dinsdag 8 december kwam een 26-jarige vrouw in Venlo bij een steekincident om het leven. De Spaanse autoriteiten hielden op verzoek van de Nederlandse politie op donderdag 10 december in Madrid een 39-jarige Portugees aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de steekpartij.

Gelet op de ernst van dit geweldsincident met een grote maatschappelijke impact is afgelopen dinsdag een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gevormd. Een team van zo’n twintig rechercheurs is met het onderzoek bezig.

Naast onderzoek naar informatie voortgekomen uit o.a. het buurtonderzoek en naar aanleiding van binnengekomen tips van burgers, is het rechercheteam bezig een beeld te vormen wat de aanleiding en/of motief is geweest voor dit ernstige delict.

Lees ook : Venlo: vrouw (26) overleden na steekpartij op straat

Relationele sfeer
Voor zover nu bekend en wat uit het onderzoek tot nu toe naar voren is gekomen, kenden het slachtoffer en de verdachte elkaar. Op welke manier en hoe dit precies eruit zag, is op dit moment nog onderwerp van onderzoek. Daar kan op dit moment in het belang van het onderzoek niet meer informatie over gedeeld worden.

Geruchten
Op verschillende informatiekanalen wordt gesuggereerd dat het slachtoffer gestalkt werd. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer ruim een week voor het incident bij de politie gemeld heeft, dat ze vervelende berichten ontving. In het onderzoek naar de inhoud van de berichten kwam naar voren dat er op dat moment geen sprake van strafbare feiten, zoals stalking en/of bedreiging, was. Het slachtoffer heeft toen een advies gekregen hoe om te gaan met haar social media- en andere informatiekanalen. Ook heeft er onderzoek in de politiesystemen plaatsgevonden. Dit leverde geen nadere informatie voor wat betreft eerdere gepleegde strafbare feiten op. Vervolgens heeft het slachtoffer een week later opnieuw digitaal contact met de politie gezocht. Daarop is direct telefonisch contact met haar opgenomen voor het maken van een persoonlijke afspraak. Deze stond gepland in de middag op de dag dat het slachtoffer om het leven kwam.

De juiste naam van de verdachte is pas bij de politie bekend geworden, nadat het geweldsincident had plaatsgevonden en het tactische rechercheonderzoek hieromtrent was opgestart.

Verdachte naar Nederland
Het is nog niet bekend of en wanneer de verdachte overgebracht wordt naar Nederland. Daarover vindt nog overleg met de Spaanse autoriteiten plaats.

Argentijns Lagerhuis stemt na marathondebat voor legalisering abortus

In Argentinië heeft het Lagerhuis vrijdagochtend een wet aangenomen die abortus toelaat tot en met de veertiende week van een zwangerschap. Het voorstel moet nog wel aan de Senaat worden voorgelegd. Als ook die akkoord gaat, is Argentinië - na Uruguay - het tweede land in Zuid-Amerika dat abortus legaliseert. Zo meldt de Gelderlander.

Bij de huidige wet komen Argentijnse vrouwen alleen voor abortus in aanmerking wanneer de zwangerschap door een verkrachting is ontstaan of bij een situatie wanneer de zwangerschap een ernstig gevaar voor de gezondheid oplevert. Er wordt geschat dat er elk jaar tussen de 370.000 en 520.000 illegale abortussen in Argentinië worden uitgevoerd met alle risico van dien. Jaarlijks sterven er 40 vrouwen ten gevolge van een illegale abortus.

Met ingang van de aangenomen wet wordt abortus toegestaan tot de vijftiende week van de zwangerschap. In het geval van een zwangerschap door verkrachting, bij gevaar voor het leven van de vrouw of als de foetus geen overlevingskansen heeft mag de abortus ook na 14 weken worden uitgevoerd.

De abortus zal kosteloos worden uitgevoerd in zowel staatsziekenhuizen als privéklinieken. Artsen krijgen het recht om wegens gewetensbezwaar de abortus te weigeren, maar de arts dient dan wel zorg te dragen dat de vrouw door een andere arts kan worden geaborteerd.

Hooggerechtshof VS verwerpt rechtszaak Texas tegen verkiezingsuitslag

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een rechtszaak nietig verklaard die door Texas was aangespannen om de stemresultaten van de presidentsverkiezingen van 3 november in vier staten ongeldig te verklaren. Het is opnieuw een nederlaag die de zittende president Donald Trump te verduren heeft gekregen in zijn juridische strijd om de overwinning van de komende president Joe Biden onderuit te halen. Meer hierover in het AD.

Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat Texas niet in de positie is om de stemresultaten ongeldig te verklaren ‘Texas heeft geen kenbaar juridisch belang getoond in de manier waarop een andere staat zijn verkiezingen houdt’, zo meldt het bevel.

Trump steunde, uiteraard, de claim van Texas. Hij twitterde eerder deze week dat dit ‘de grote zaak’ was, die hem de overwinning zou gaan bezorgen. Ook vlak voor de zitting van vrijdag, twitterde Trump nog: ‘Als het Hooggerechtshof grote Wijsheid en Moed toont, wint het Amerikaanse Volk misschien de belangrijkste zaak ooit en zal ons verkiezingsproces weer gerespecteerd worden!’

Sinds zijn verkiezingsnederlaag heeft Trump bijna onophoudelijk aangegeven dat Biden zijn winst enkel door verkiezingsfraude zijn overwinning heeft behaald. Trump is inmiddels tientallen rechtszaken aangegaan om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden in zijn voordeel, maar hij heeft geen enkele rechtzaak kunnen winnen.

Maandag wordt er door de 538 leden van het kiescollege (Electorial College) gestemd op de kandidaat die in haar of zijn staat heeft gewonnen. Na deze stemming is de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen onomkeerbaar en officieel: 232 stemmen voor Donald Trump en 306 stemmen voor winnaar Joe Biden.

Verstappen en Bottas bovenaan in Abu Dhabi

Het laatste weekeinde van het Formule 1-seizoen is alweer gearriveerd, nadat het seizoen wegens de COVID-19-pandemie nogal laat van start ging. In Abu Dhabi stonden vrijdag de eerste twee vrije trainingen op het programma voor de slotrace van 2020.

In de eerste training was Max Verstappen de snelste van iedereen, achter hem waren de gaten opvallend: Valtteri Bottas bleef op 0,034 seconden van de Nederlandse Red Bull-coureur, maar daarmee was de Fin ook gelijk de enige die binnen een seconde bleef. Esteban Ocon en Alexander Albon volgden, voor de bij Mercedes na COVID-19 teruggekeerde Lewis Hamilton.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Max Verstappen Red Bull 26 1'37.378  
2 Valtteri Bottas Mercedes 32 1'37.412 0.034
3 Esteban Ocon Renault 34 1'38.515 1.137
4 Alexander Albon Red Bull 25 1'38.547 1.169
5 Lewis Hamilton Mercedes 24 1'38.744 1.366
6 Lance Stroll Racing Point 25 1'38.831 1.453
7 Sergio Perez Racing Point 25 1'38.956 1.578
8 Daniil Kvyat AlphaTauri 27 1'39.150 1.772
9 Pierre Gasly AlphaTauri 30 1'39.160 1.782
10 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 22 1'39.199 1.821
11 Carlos Sainz McLaren 27 1'39.330 1.952
12 Charles Leclerc Ferrari 25 1'39.344 1.966
13 Lando Norris McLaren 28 1'39.352 1.974
14 Sebastian Vettel Ferrari 19 1'39.670 2.292
15 Robert Kubica Alfa Romeo 19 1'39.905 2.527
16 George Russell Williams 24 1'40.446 3.068
17 Nicholas Latifi Williams 27 1'41.063 3.685
18 Mick Schumacher Haas 23 1'41.235 3.857
19 Pietro Fittipaldi Haas 24 1'44.069 6.691
20 Daniel Ricciardo Renault 3    

Bottas was in de tweede training dan juist de snelste en dit keer zat Hamilton er op zo'n twee tienden prima bij, terwijl verder alleen Verstappen en Albon binnen een seconde bleven. Hamilton en Verstappen raakten vanwege track limits nog wel hun snelste ronde kwijt, maar dat maakte wat de posities betreft geen verschil.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Valtteri Bottas Mercedes 28 1'36.276  
2 Lewis Hamilton Mercedes 30 1'36.479 0.203
3 Max Verstappen Red Bull 30 1'37.046 0.770
4 Alexander Albon Red Bull 33 1'37.263 0.987
5 Lando Norris McLaren 29 1'37.438 1.162
6 Esteban Ocon Renault 30 1'37.505 1.229
7 Sergio Perez Racing Point 35 1'37.506 1.230
8 Charles Leclerc Ferrari 31 1'37.508 1.232
9 Daniel Ricciardo Renault 29 1'37.508 1.232
10 Lance Stroll Racing Point 29 1'37.560 1.284
11 Daniil Kvyat AlphaTauri 32 1'37.596 1.320
12 Carlos Sainz McLaren 31 1'37.616 1.340
13 Pierre Gasly AlphaTauri 32 1'37.900 1.624
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 28 1'38.068 1.792
15 Sebastian Vettel Ferrari 32 1'38.198 1.922
16 Kevin Magnussen Haas 34 1'38.504 2.228
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 31 1'38.564 2.288
18 George Russell Williams 24 1'38.817 2.541
19 Pietro Fittipaldi Haas 25 1'39.027 2.751
20 Nicholas Latifi Williams 31 1'39.132 2.856

FOK!Kerstprijsvraag: 12 december

De Atelier-franchise bestaat al een hele tijd. Ontwikkelaar Gust is er maar druk mee en er komen de laatste jaren meerdere titels per jaar uit. Vaak een complete nieuwe titel en een remaster van een ouder deel. Voor nieuwkomers lijkt het allemaal erg veel om te behappen, maar met Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout is Gust eindelijk een nieuwe weg ingeslagen. Een weg die voor nieuwkomers makkelijker te behappen is en voor veteranen de broodnodige vernieuwing geeft.

Vandaag mogen wij een exemplaar weggeven van Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout voor PlayStation 4 en een exemplaar van Steins; Gate Elite voor PlayStation 4. Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.