Onrust onder asielzoekers in Nederland die ongewild statushouder worden in Griekenland

Floris_Stempel

Als vluchteling je land moeten verlaten, omdat het daar een teringzooi is is natuurlijk hemeltergend. Als je dan opgevangen wordt op een Grieks eiland en daar je asielaanvraag mag doen is altijd nog beter dan in een bootje ten onder gaan.

Onder een bepaalde groep asielzoekers die inmiddels in Nederland verblijven is echter grote onrust ontstaan. Reden? Hun statusaanvraag is goedgekeurd. 

Reden voor een feestje nietwaar? Het mooie Europa is bereikt en je mag blijven, maar wat schetst hun verbazing? Hun statusaanvraag is goedgekeurd in...Griekenland. Niet in Nederland.

En dat betekent dat tientallen doorgereisde 'vluchtelingen' uit Syriê en Jemen weer terug mogen naar Griekenland om daar een veilig bestaan op te bouwen. Of eigenlijk: moeten. Want ze willen niet meer terug. Nederland is veel...veiliger?

Officieel zijn deze mensen geen asielzoeker meer en EU-regels schrijven voor dat het land waar een asielzoeker als eerste voet aan de grond heeft gezet verantwoordelijk is voor de procedure.

Vluchtelingenwerk vindt statushouders zielig
Ook is het Ministerie van Justitie duidelijk in geval van een asielzoeker die al in een ander land als statushouder een veilig onderkomen heeft gekregen: "Het in Nederland ingediende asielverzoek wordt dan niet-ontvankelijk verklaard."

Vluchtelingenwerk schuift de verantwoording van deze vermeende ongelijkheid af naar de immigratiedienst IND. Door lange wachttijden zijn de asielzoekers gewend aan Nederland en krijgt Griekenland de tijd om statusaanvragen goed te keuren. Zo probeert de IND doorreizigers "op een schaamteloze wijze af te schuiven op een land dat totaal niet in staat is om hen op te vangen."

De asielzoekers hebben inmiddels ook wel door dat het leven in Griekenland voor statushouders is veranderd. Ze mogen dan formeel dezelfde rechten hebben als alle andere burgers, maar sinds de verkiezing van een centrum-rechtse regering afgelopen zomer hebben statushouders beperkt toegang tot de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en woningmarkt.

'Status is tegen de wet'
"Terugkeer zou voor mij en mijn gezin betekenen dat we op straat komen te staan", zegt een 26-jarige Syrische vluchteling die toch eigenlijk blij moet zijn met zijn hernieuwde status. "Mijn twee oudste kinderen, die nog in Griekenland zijn, gaan daar niet naar school. Ze worden niet geaccepteerd. Dat is een van de vele redenen dat ik ben weggegaan."

Het Nederlands recht voorziet uiteraard in een aantal vertragingsstappen en asielzoekers pakken deze, met hulp van asieladvocaten, met beide handen aan. Sommige asielzoekers hebben namelijk 'zonder gehoor' een status gekregen, wat mogelijk in strijd is met de Europese procedurerichtlijn.

Je zou toch zomaar in Europa mogen blijven, zonder je verhaal te kunnen doen omdat je zelf gekozen hebt om een paar duizend kilometer verder te reizen zonder je procedure af te wachten.

"Je kunt je afvragen of het hier gaat om een geldige status", durft asieladvocaat Dymfie Cain, die overigens prima tofu-shoarma-receptjes maakt, nog uit te kramen.