Proefpersonen testen hiv-positief na vaccinatie tegen coronavirus

Klinische testen met een experimenteel vaccin tegen het coronavirus door de Australische Universiteit van Queensland zijn per direct gestopt. Een aantal proefpersonen die het vaccin toegediend kregen bleken positief te testen voor hiv, het virus dat AIDS veroorzaakt.

Gelukkig voor de proefpersonen bleek het vaccin te zorgen voor foutpositieve hiv-testen en waren ze niet echt besmet geraakt met hiv. Het toegediende vaccin, dat normaal gesproken uit een ingewikkelde cocktail van ingrediënten bestaat, bevatte een klein deel van een eiwit dat ook in het AIDS-virus voorkomt en waar de hiv-testen op aansloegen.

Biotechbedrijf CSL had al eerder gewaarschuwd dat een eventuele bijwerking van het vaccin zou kunnen zijn dat er minder betrouwbare hiv-testen zouden zijn. De proefpersonen kregen dit dan ook te horen voor het inspuiten van het experimentele vaccin. Er was overigens absoluut geen kans op een infectie met hiv.

Inmiddels heeft de Australische regering besloten dit specifieke vaccin van CSL niet meer te gaan gebruiken, ook al had het voor de zekerheid al 51 miljoen doses gereserveerd.

CSL reageerde teleurgesteld. "We hebben hier elf maanden keihard aan gewerkt en dat het dan binnen een dag zo moet eindigen is enorm teleurstellend. Het zijn uitdagende tijden, maar dat is de wetenschap nou eenmaal."

Het Australische Ministerie van Volksgezondheid reageerde met de boodschap dat Australië nu twintig miljoen extra doses vaccin bij AstraZeneca zal bestellen. Overigens hadden zij al deals gemaakt met drie andere biotechbedrijven, dus ze zullen na deze tegenslag niet zonder vaccin blijven.