Lyon: Neergeschoten priester geen slachtoffer terreur maar van jaloerse echtgenoot

De Orthodoxe priester die tweemaal in zijn buik werd geschoten bij zijn Grieks-orthodoxe kerk in Lyon, was het slachtoffer van een boze echtgenoot met wiens vrouw de priester het bed had gedeeld.

Nikolaos Kakavelakis, een 52-jarige vader van twee kinderen, werd aanvankelijk gezien als het laatste slachtoffer van islamitisch terrorisme in Frankrijk nadat hij op 31 oktober werd neergeschoten met een afgezaagd jachtgeweer. Maar nu Kakavelakis uit zijn coma is ontwaakt kon hij worden gehoord door de Franse recherche, daarbij vertelde de priester dat de man die hem probeerde te vermoorden een liefdesrivaal was.

Nicolas Jacquet, de aanklager van Lyon, verklaarde zaterdag dat de aanvaller 'de echtgenoot blijkt te zijn van een vrouw die een affaire had met het slachtoffer'. Inmiddels is een onderzoek gestart naar "poging tot moord" en zit de minnares van de priester, een 35-jarige vrouw van Russische afkomst, ook in hechtenis, aldus de officier van justitie.

De schutter is een 40-jarige man met de Georgische nationaliteit die dicht bij de Grieks-orthodoxe kerk, in het 7e arrondissement van Lyon, woont. Hij heeft bekend dat hij Kakavelakis neerschoot terwijl de priester zijn kerk op slot deed, en hem daarna voor "dood" achterliet. Na de schietpartij rende de schutter naar huis en dacht dat hij met zijn "crime passionel" weg zou komen, totdat priester Kakavelakis de schietpartij bleek te hebben overleefd. De verdachte is afgelopen vrijdag bij hem thuis aangehouden en heeft nu een 'volledige bekentenis' afgelegd, zijn vrouw werd tegelijkertijd gearresteerd.

Pater Kakavelakis, een Grieks staatsburger die de afgelopen tien jaar priester was in Lyon, had deze baan bij de Grieks Orthodoxe kerk een maand geleden opgezegd en werkte zijn opzegtermijn uit.

De aanval op op de priester in Lyon kwam twee dagen nadat drie mensen bij een terroristische aanslag werden vermoord in de rooms-katholieke Notre Dame basiliek in de Zuid-Franse stad Nice. De dader, van Tunesische afkomst werd neergeschoten door de Franse politie bij zijn arrestatie.

Vorige maand werd onderwijzer Samuel Paty onthoofd door een Tsjetsjeense terrorist nadat hij in zijn klas Charlie Hebdo-cartoons van de profeet Mohammed had laten zien als onderdeel van een les over vrije meningsuiting.

Dit leidde ertoe dat velen dachten dat de aanslag in Lyon ook een verband hield met terrorisme, maar dat is nu uitgesloten door de Franse autoriteiten.

Zie ook:Priester (52) neergeschoten in Lyon, aangehouden verdachte weer vrijgelaten