Den Haag: Politie schiet bij aanhouding van automobilist na achtervolging
Agenten hielden vanmiddag een automobilist aan na een achtervolging waarbij de automobilist vermoedelijk met opzet tegen het politievoertuig aanreed. Bij de aanhouding werden er schoten gelost door agenten.
Agenten zetten de achtervolging in nadat zij zagen dat de automobilist op de Thomsonlaan door rood reed en vervolgens een stopteken negeerde. Op de Parallelweg kon de automobilist niet verder en keerde om. Nadat hij omkeerde reed de man vermoedelijk met opzet tegen een politieauto. Hierop werd er door agenten twee keer geschoten in de richting van de automobilist. De agent in de politieauto raakte lichtgewond en is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. De politieauto liep forse schade op.
Ook het voertuig van de automobilist raakte door deze aanrijding zwaar beschadigd. Een stuk verderop op de Parallelweg kwam het voertuig tot stilstand. De verdachte vluchtte te voet uit de auto. Er werd een achtervolging ingezet. Omdat de man weigerde te stoppen werd er een waarschuwingsschot gelost. Op de Naaldwijksestraat kon de man worden aangehouden. Hij raakte niet gewond. De verdachte, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is overgebracht naar een politiebureau waar hij zal worden gehoord.
Zoals gebruikelijk wordt er door de politie een intern onderzoek opgestart om te beoordelen of het geweld dat door de agenten gebruikt werd rechtmatig was.
Wanneer mag een agent schieten?
De politie is bevoegd om geweld te gebruiken om haar taak, de handhaving van de rechtsorde, uit te voeren. Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot de situatie en het misdrijf. Dit wordt ook wel ‘proportioneel en subsidiair’ genoemd. Tijdens een gevaarlijke situatie probeert de politie te de-escaleren. Pas op het laatste moment pakt de agent zijn vuurwapen. Hij kan een waarschuwingsschot lossen. Wanneer er sprake is van noodweer heeft een agent vaak geen tijd om te de-escaleren. Hij is dan bevoegd om gelijk te schieten. Een agent mag ook schieten om iemand aan te houden die van een ernstig feit verdacht wordt. In die situaties heeft de agent geleerd op de benen van de verdachte te richten. Wanneer er sprake van noodweer is, mag de agent op de romp van de verdachte schieten.
Bij een aanhouding op de #Parallelweg in #DenHaag is er door agenten geschoten. Na een achtervolging reed een automobilist vermoedelijk met opzet tegen een politieauto en probeerde vervolgens te vluchten. Op de #Naaldwijksestraat werd hij aangehouden. https://t.co/4bjE1acwwJ
— Politie Eenheid Den Haag (@POL_DenHaag) November 8, 2020