FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 mei 2020

Komende maanden sport zonder publiek

De komende maanden zal er nog geen publiek bij sportwedstrijden aanwezig mogen zijn. Premier Mark Rutte zei dit vanavond bij de toelichting op de versoepeling van de coronamaatregelen in ons land.

Iedereen mag vanaf 11 mei weer buiten sporten, maar dan moet er wel anderhalve meter afstand van elkaar worden gehouden. Hierdoor zijn contactsporten dus niet mogelijk. Daarnaast zijn ook wedstrijden nog niet toegestaan.

Per 1 september mogen we weer binnen sporten en zijn ook contactsporten weer toegestaan. Wedstrijden kunnen echter alleen zonder publiek worden gespeeld. Dit geldt dus ook voor het betaald voetbal.

Bundesliga mag definitief op korte termijn hervat worden

De Duitse regering heeft definitief groen licht gegeven voor de hervatting van de Bundesliga. De competities mogen in Duitsland halverwege mei weer van start gaan, zo blijkt uit een document van de DFL (Deutsche Fußball Liga).

De DFL mag zelf beslissen wanneer de competities precies hervat worden en vanaf donderdag zal er door alle betrokkenen gesproken worden om een precieze datum voor de hervatting van de Duitse competities te prikken.

De Bundesliga is daarmee de eerste topcompetitie die weer van start gaat, nadat die op 13 maart stilgelegd werd wegens de uitbraak van het coronavirus. Eerder werd het seizoen in de Ligue 1 en de Eredivisie beëindigd, omdat de Franse en Nederlandse regering besloten om het profvoetbal voor langere tijd te verbieden.

In Nederland zijn tot 1 september zogenaamde vergunninghoudende evenementen verboden, waaronder ook profvoetbal (zonder publiek) valt. De Duitse regering heeft woensdag echter wel zijn goedkeuring gegeven voor de hervatting van de competities in het profvoetbal, al moeten de wedstrijden wel worden afgewerkt zonder publiek.

Het betekent dat de Bundesliga en 2. Bundesliga halverwege mei weer hervat mogen worden. In de komende dagen moet blijken wanneer de Duitse competities precies verdergaan. Er staat donderdag een call op het programma tussen de clubs en de DFL. In een eerder stadium was er sprake van een hervatting op 15 mei, al werd 22 mei ook als mogelijke datum genoemd.

Verschillende Duitse media wisten eerder op woensdag te melden dat de Duitse regering aanvankelijk wilde dat de clubs eerst twee weken in quarantaine zouden gaan voor de hervatting van de competities. Deze eis zou uiteindelijk weer geschrapt zijn, waardoor de DFL vrij is om zelf een datum te bepalen.

De afgelopen weken werden de trainingen door alle clubs al hervat, terwijl ook alle betrokkenen getest zijn op het coronavirus. Er moeten in de Bundesliga nog negen volledige speelrondes afgewerkt worden, terwijl er ook nog een inhaalwedstrijd tussen Werder Bremen en Eintracht Frankfurt op het programma staat.

Het Duitse bekertoernooi moet tevens nog afgemaakt worden. Bayern München, Eintracht Frankfurt, 1. FC Saarbrücken en Bayer Leverkusen zijn nog in de race om de DFB Pokal.

'Kabinet versoepelt per maand coronamaatregelen'

Het kabinet wil met een stappenplan het land uit de intelligente lockdown halen. De coronamaatregelen worden iedere maand iets meer versoepeld. Een week voor de versoepeling wordt bekeken of die ook echt kan doorgaan.

Dit melden bronnen aan RTL Nieuws. De regels worden vanavond door het kabinet bekendgemaakt. Vanaf volgende week verandert de boodschap 'blijf thuis' in 'blijf thuis als je klachten hebt'. Anderhalve meter afstand, regelmatig handen wassen en zoveel mogelijk thuiswerken blijft daarbij noodzakelijk.

11 mei
Vanaf 11 mei mogen bijna alle contactberoepen open, behalve sekswerkers. De 1,5 meter afstand blijft van toepassing, een mondkapje wordt niet verplicht. Groepen van tien mensen worden toegestaan en buitensport in groepen wordt ook voor boven de 18 jaar toegestaan.

De terrassen mogen vanaf 1 juni weer open met anderhalve meter afstand. Restaurants alleen op reservering met een maximum van 30 personen. Dit geldt ook voor bioscopen en theaters. Een maand later mogen de vakantieparken en campings open met een maximum van 100 personen.

September
Vanaf 1 september zouden ook sauna's, seksclubs en sportclubs weer open mogen. De versoepelingen kunnen worden uitgesteld als het aantal besmettingen stijgt. Bij elke versoepeling wordt gekeken naar het advies van het Outbreak Management Team.

Dolfijn Zafar nu echt vertrokken

Zafar, de tuimelaar (dolfijnsoort) die dit weekend in de Amsterdamse haven zwom, is gisteren in open wateren gezien door de bemanning van een vissersschip. Dat is goed nieuws, want de dolfijn bleef enkele dagen 'hangen' voor de sluizen bij IJmuiden.

De dolfijn kwam in de Amsterdamse haven terecht toen hij het klassieke zeilschip Tres Hombres bleef volgen, dat op weg was om fairtrade koffie, cacao en rum te lossen in de stad. Zafar volgde dat schip al vanaf de Franse westkust.

Omdat tuimelaars niet goed tegen brak water kunnen, werd er gevreesd voor de gezondheid van het dier. Uiteindelijk wisten mensen van SOS Dolfijn Zafar weer door de sluizen naar de Noordzee te loodsen.

Maar het dier bleef daar rondhangen. Er ging zelfs een waarschuwing uit om Zafar niet uit nieuwsgierigheid op te zoeken. 'Ondanks spelgedrag is het een wild dier met krachtige kaken en scherpe tanden', liet SOS Dolfijn op Twitter weten.

Uiteindelijk heeft Zafar toch besloten de haven te verlaten. Hij werd gefilmd door de bemanning van een vissersboot die voor de Noord-Hollandse kust aan het vissen was. Hoewel tuimelaars niet vaak gezien worden in de Noordzee is het volgens SOS Dolfijn een uitstekend leefgebied voor de dieren.

Officiële verhaaltrailer voor The Last of Us Part II

Naughty Dog heeft de officiële verhaaltrailer uitgegeven voor The Last of Us Part II. De trailer is iets meer dan twee minuten en toont verschillende personages en gebieden uit de game. Er wordt niet veel verklapt over de game of het verhaal, maar toch de waarschuwing: pas op, spoilers!

Ook is er wat gameplay te zien en eigenlijk bovenal: het belooft nog steeds een duistere game te worden. The Last of Us Part II komt uit op 19 juni voor PlayStation 4.

Mortal Kombat 11: Aftermath aangekondigd

NetherRealm heeft Mortal Kombat 11: Aftermath aangekondigd, een uitbreiding op de basisgame. Aftermath biedt nieuwe content voor de verhaallijn, drie nieuwe fighters en nieuwe skin packs.

Het verhaal in Aftermath gaat verder waar Mortal Kombat 11 eindigde. Een rol is weggelegd voor veteranen Fujin en Sheeva. Gast-fighter is dit keer RoboCop in al zijn glorie. Naast deze (betaalde) content komt er een gratis update beschikbaar. Deze update introduceert nieuwe stages, Stage Fatalities en de terugkeer van Friendship.

Bekijk het allemaal in onderstaande trailer. Aftermath en de gratis update zijn vanaf 29 mei beschikbaar.

Cate Blanchett in onderhandeling voor rol Borderlands-film

Actrice Cate Blanchett is in onderhandeling voor de rol van Lilith in de verfilming van de game Borderlands. Dit laten enkele bronnen van entertainmentwebsite Variety weten. Gamestudio Gearbox Studios laat via Twitter weten enorm blij te zijn met het nieuws.

De open world first person shooter Borderlands verscheen in 2009 op de PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows met een release in 2010 voor de Mac OS X en werd gemaakt en ontwikkeld door Gearbox Software en uitgegeven door 2K Games. Het verhaal speelt zich af op de fictieve planeet Pandora, waar de speler toegang heeft tot een grote open wereld vol bijzondere karakters, landschappen en verhaallijnen. De meest recente game uit de serie verscheen in september 2019 met de titel Borderlands 3.

De film die is gebaseerd op de gelijknamige game wordt geregisseerd door Eli Roth, met Avi en Ari Arad als producenten. Scenarist Craig Mazin, die recent een Emmy won voor zijn scenario van de serie Chernobyl, klimt voor de Borderlands-film in de pen. Uit de gamewereld zijn Randy Pitchford en Strauss Zelnick als uitvoerend producenten aangehaakt. Pitchford is niet alleen uitvoerend producent van de Borderlands-franchise maar ook oprichter van Gearbox Software. Zelnick is de CEO van Take-Two Interactive, het moederbedrijf van gamelabel 2K Games.

Lilith is een van de hoofdrolspelers van de Borderlands-franchise en is een van de speelbare personages in de eerste game. Zij is een van de zes vrouwen die onderdeel zijn van de groep 'Siren', allen met bovenaardse en extreem sterke krachten. Wanneer de verfilming van Borderlands verschijnt is op dit moment onbekend.

Cate Blanchett
Cate Blanchett in gesprek voor de rol van Lilith in Borderlandsverfilming (foto: Variety)

Nederlandse dj Buzz Low draait wereldwijd: 'Soms is het nog onwerkelijk'

In 2018 vond de eerste editie van de Global Remix Battle plaats, een wedstrijd die werd opgezet door Afrojack en het nieuwe managementbedrijf LDH Europe, gevestigd in Rotterdam. Wij spraken Afrojack eerder al over zijn samenwerking met het Japanse managementbedrijf. Er waren meer dan 1.000 inzendingen, maar uiteindelijk werden daaruit vijf winnaars gekozen waarvan er twee een contract mochten tekenen bij LDH Europe; de Japanse SLAY en de Nederlandse Buzz Low. Wij spraken Buzz Low over de pijlsnelle start van zijn carrière en hoe het is om te produceren in quarantaine.

COVID-19: 232 nieuwe besmettingen en 36 doden, totaal 41.319 en 5204

Tot en met 6 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 41.319 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 232 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.153 (+27) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 36 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5204 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Öztürk zet Azarkan uit Denk

Het blijft een grote puinhoop bij politieke partij Denk. Woensdag is fractievoorzitter Farid Azarkan uit zijn functie ontheven en ‘per direct ontzet uit het lidmaatschap’.

Azarkan is volgens de partij een einzelganger die de partij Denk "bij voortduring op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van Denk en met gemaakte afspraken en besluiten".

De partij is niet bang om de vuile was buiten te hangen en voorzitter Selçuk Öztürk gaat voortvarend te werk door in de brief direct te beginnen over een reisje van Azarkan naar Istanbul met maatje Tunahan Kuzu. Kuzu is zoals bekend uit zijn functie als partijleider gezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag bij een vrouwelijke stagiaire van de partij. Dit alles onder druk van Öztürk en Azarkan.

Over die reis zegt Öztürk in de brief "Daarin liet hij blijken de toekomst van de partij te willen bepalen samen met één ander lid. Dit ziet het bestuur als openlijke rebellie. Pogingen om een gerezen probleem tussen voorzitter Öztürk en Kuzu op te lossen, heeft hij getorpedeerd. Het instellen van een onafhankelijk en openbaar onderzoek naar de kwestie heeft hij actief tegengewerkt. Gesprekken is hij uit de weg gegaan, en acties om te bemiddelen in de gerezen conflicten heeft hij stelselmatig gesaboteerd."

Verder bleek de Marokkaan Azarkan niet vies van een portie intimidatie. Er zouden meerdere klachten over hem zijn binnengekomen, naast de klacht dat hij zijn financiële verplichting jegens de partij al een jaar niet heeft voldaan.

Enige mogelijke redding voor Azarkan is een regel in het partijregels. Volgens die regels zijn drie bestuursleden nodig om zo'n verregaand besluit te nemen, maar door het almaar voortdurende geruzie, zijn er nog maar twee over.

Grappig feitje is dat het officiële Twitterkanaal van de partij een reactie van de gevallen leider Kuzu retweette, met nogal een flinke dosis kritiek op Öztürk:

"Skate 3 remake voor mobiel in de maak"

Het lijkt erop dat we nog even op een eventuele Skate 4 moeten wachten, maar volgens professioneel skateboarder Jason Dill is EA wel bezig aan een mobiele remake van Skate 3. Dill lekte de info tijdens een podcast van The Nine Club.

Dill werd benaderd door EA met de vraag of hij zijn gelijkenis wilde lenen voor de mobiele versie van Skate 3. "Ik kreeg een telefoontje van EA ongeveer 10 maanden geleden", aldus Dill. "Ze zeiden hey, we willen met je praten over de Skate game. [...] Ze zeiden Hey Jason, we willen een mobiele versie doen van Skate 3. "Wat nog meer?", vroeg ik. "Dat is alles", was haar reactie."

Jason Dill's reactie was niet mals toen bleek dat EA alleen een mobiele versie van Skate 3 wilde maken. "Ik schreef terug: geen probleem, maar niemand wil je stomme mobiele port van Skate 3. Ga aan de slag met Skate fucking 4. [...] Je kan de verkoopcijfers [van Skate] niet op hetzelfde niveau krijgen als je andere titels. Je doet het als cultureel iets wat je op de lange termijn terug betaalt. Dat is hoe bedrijven kunnen werken als ze slim spelen. Ze schreef terug dat ze dat niet gingen doen.

Ik schreef terug, en ik zei: "nou, veel geluk met Need for Speed 29. Ik wil niet in je stomme mobiele game zijn [...] ik denk dat het fucking dom is."

Skate 3 kwam uit in 2010 en fans hebben sinds die tijd al gehoopt op een vervolg in de serie, alhoewel de originele ontwikkelaar (EA Black Box) opgedoekt is in 2015.

Geen verbod op elektronische stemming 50PLUS

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in een kort geding dat was aangespannen door een lid van 50PLUS tegen deze politieke partij. Eiser vordert een verbod op het houden van een elektronische stemming voor de functie van voorzitter van de selectiecommissie kandidatenlijst voor de Tweede Kamer verkiezingen 2021. Eiser wil zich hiervoor kandidaat stellen. 50PLUS is van plan de verkiezing elektronisch te laten plaatsvinden in verband met de landelijke coronamaatregelen.

Statuten
Volgens eiser blijkt uit de statuten dat de stemming schriftelijk moet plaatsvinden in een algemene ledenvergadering. Een elektronische stemming kan alleen als de statuten van 50PLUS daarin voorzien, en dat is niet het geval, aldus eiser.

Vordering afgewezen
De rechtbank wijst de vordering af omdat inmiddels een tijdelijke (nood)wet in werking is getreden die elektronische verkiezingen mogelijk maakt, ook als de statuten van een vereniging daarin niet voorzien. 50PLUS heeft overtuigend gemotiveerd dat de verkiezing van de commissievoorzitter geen uitstel kan lijden en dat zij dus gebruik mag maken van de noodwet.

Proceskostenvergoeding
50PLUS had eerder aan haar leden een besluitvormingsprocedure gecommuniceerd die niet voldeed aan de noodwet en ook niet aan de wet- en regelgeving die al gold voordat de noodwet van kracht was. Daarom heeft voorzieningenrechter beslist dat 50PLUS wel de eigen proceskosten moet betalen.

Kim Jong-un, -dos, -tres?

Vrijdag werden dan eindelijk weer 'recente' beelden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door de Noord-Koreaanse staatstelevisie uitgezonden.  Dit, na wekenlange geruchtenstroom over de mogelijk kwakkelende gezondheid van de Zeer Gerespecteerde Kameraad.

Aan deze beelden wordt hevig getwijfeld nu er wordt geclaimd dat op de beelden één van de dubbelgangers van de Grote Leider te zien is en niet de Hoogste Vertegenwoordiger van alle Koreaanse Mensen zelf. Vooral de tanden en oren lijken anders te zijn, terwijl anderen weer zeggen dat deze foto's bewerkt zijn.

In 2017 werd in een video al duidelijk dat de Voorzitter van de Commissie voor Staatszaken van de Democratische Volksrepubliek Korea met in ieder geval drie dubbelgangers sprak, want ja, welke zichzelf respecterende dictator heeft nou geen dubbelganger...


Kim Jong-un? (Bron: YouTube)

Man (49) om het leven gekomen bij ernstig ongeval

Bij een aanrijding op de buitenring van de Ringweg A-10 Noord ter hoogte van de Kadoelen in Amsterdam is een 49-jarige man uit Vlijmen om het leven gekomen. De man reed in een bestelbusje en kwam bij de aanrijding achterop een vrachtauto terecht en raakte beklemd. Hij is ter plaatse overleden. De bijrijder in het busje is gewond naar een ziekenhuis overgebracht.

De A-10 Noord buitenring is compleet afgesloten en het verkeer wordt door RWS (Rijkswaterstaat) omgeleid. De afsluiting zal vermoedelijk tot het middaguur duren. De bestuurder van de vrachtauto, eventuele getuigen en de bijrijder zullen worden gehoord. De VOA (Verkeers- en Ongevallen Analyse) doet het technische onderzoek en TOEV (Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen) heeft de zaak in behandeling.

Zatlap mept agente met wijnfles in het gezicht

Bij een vechtpartij in Breda is dinsdagavond een agent met een fles in haar gezicht geslagen. Een man is aangehouden, de agente is naar het ziekenhuis vervoerd.

Agenten kwamen rond 18.45 uur ter plaatse op de Oude Vest, waar een vechtpartij tussen twee personen gaande zou zijn. Ter plaatse troffen zij inderdaad een man aan die aangaf gevochten te hebben met een groepje personen dat een paar meter verderop stond.

Toen de agenten de 37-jarige man uit Breda naar een bankje stuurden en met de man probeerden te praten om erachter te komen wat er precies gebeurd was, werd hij boos en weigerde zijn persoonsgegevens te geven. Op het bankje stonden twee tassen, uit een van de tassen haalde hij een wijnfles en zette deze aan zijn mond.

Een van de agenten besloot om de fles te pakken en weg te zetten. Hierbij ontstond er een worsteling waarbij de agenten de man onder controle wilden brengen. Tijdens deze worsteling sloeg  de verdachte met de fles in het gezicht van een van de agenten. De agente raakt hierdoor gewond. De andere agent wist de man onder controle te krijgen en handboeien om te doen. 

De man werd onder hevig verzet in de politieauto gezet. Ook onderweg en op het cellencomplex bleef hij zich verzetten. De politieagente werd  ter plaatse behandeld aan haar verwondingen en daarna overgebracht naar het ziekenhuis.

Weer twee jongens met mes op zak opgepakt op Schiphol

De marechaussee heeft gisteren twee jongens gearresteerd op luchthaven Schiphol. Zij bleken beiden een mes bij zich te hebben.

De twee (17 en 21 jaar oud) liepen samen met twee andere jongens op de luchthaven rond toen de marechaussee ze besloot te fouilleren. De 17-jarige jongen uit Nieuw-Vennep bleek een stiletto op zak te hebben. Hij moet zich melden bij bureau Halt. De 21-jarige jongen uit Hoofddorp droeg een vouwmes bij zich. Hij heeft een proces-verbaal gekregen.

Zaterdagavond werden er drie minderjarigen aangehouden op de luchthaven. Ook zij bleken messen bij zich te hebben.

Natuurvergunning voor herontwikkeling Radio Kootwijk niet in orde

De herontwikkeling van het voormalige zendercomplex Radio Kootwijk op de Veluwe kan niet doorgaan. De natuurvergunning van het college van gedeputeerde staten van Gelderland is voor het grootste deel vernietigd vanwege de gevolgen voor de natuur. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (6 mei 2020). Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn was tegen de natuurvergunning in beroep gekomen en krijgt dus gelijk.

Toename van stikstofneerslag
Het complex ligt midden in het Natura 2000-gebied Veluwe. Het hergebruik van het complex en de aanleg en het gebruik van nieuwe parkeerplaatsen zorgen voor een toename van verkeer, en daardoor voor meer stikstofneerslag op de natuur. Dat heeft negatieve gevolgen voor de natuurwaarden in het gebied, zoals beschermde heide en bos waar beschermde vogels leven. Omdat de Veluwe is aangewezen als Natura 2000-gebied, moet echter voorkomen worden dat de ‘natuurlijke kenmerken’ daarvan worden aangetast.

Mitigerende maatregelen
Om negatieve gevolgen voor de beschermde natuur te voorkomen, bevatte de natuurvergunning zogenoemde mitigerende maatregelen. Het ging onder meer om plaggen, het verwijderen van exoten of het verwijderen van bestaande gebouwen en verhardingen. Maar die maatregelen mogen alleen meetellen, als ook vaststaat dat ze daadwerkelijk effect hebben. Van in ieder geval een deel van de maatregelen is dat nog niet zeker, omdat ze nog niet waren uitgevoerd. Daarom mochten die ‘mitigerende maatregelen niet in de passende beoordeling worden betrokken’ en staat niet vast dat de herontwikkeling geen negatieve gevolgen heeft voor de Veluwe.

Geen gebruik van PAS, maar wel aangehouden
Hoewel voor de herontwikkeling van het zendercomplex destijds géén gebruik is gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), is de behandeling van deze zaak wél aangehouden in afwachting van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak over het PAS in mei vorig jaar. Daarin kwam namelijk ook de vraag aan de orde of positieve gevolgen van mitigerende maatregelen die nog in de toekomst moeten worden uitgevoerd, in de beoordeling van een project mogen worden meegenomen. Uit die uitspraak volgt dat dit niet het geval is, als de maatregelen nog niet zijn uitgevoerd. In de uitspraak van vandaag is daarbij aangesloten.

Vijf projecten
De natuurvergunning voor de herontwikkeling van het voormalige zendercomplex was opgedeeld in vijf projecten. Vier van de vijf projecten kunnen nu niet doorgaan; alleen het project voor de landschappelijke herinrichting van het complex blijft overeind. In de projecten 1 en 2 zou een aantal bestaande gebouwen worden gerestaureerd en gerenoveerd, waaronder het monumentale zendgebouw en de sloop en herbouw van een bunker. Het was de bedoeling om deze gebouwen geschikt te maken voor zakelijke en culturele bijeenkomsten en voor horeca- en hotelfaciliteiten. Daarnaast zouden er een paar zorgwoningen komen. Projecten 3 en 4 maakten de aanleg van twee parkeerplaatsen en een aanpassing van de bestaande fiets- en wandelroutes mogelijk.

Dik 12 miljoen euro aangetroffen in verborgen ruimte, man (35) vast

De Dienst Landelijke Recherche heeft op 1 mei een 35-jarige man in een woning in Eindhoven aangehouden op verdenking van witwassen. Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Ook is beslag gelegd op ongeveer 12 miljoen euro. Dit is het hoogste bedrag dat tot nu toe op één locatie is gevonden.

Tijdens de doorzoeking in de woning is in een verborgen ruimte een contant geldbedrag van circa 12 miljoen euro aangetroffen. Dit was allemaal papiergeld van 20 tot 500 euro biljetten met dus een enorme gezamenlijke waarde maar ook een behoorlijk gewicht van 255 kilo. Ook zijn o.a. twee vuurwapens met munitie, een PGP telefoon en een geldtelmachine gevonden. Op het geld en de goederen is beslag gelegd.

De verdachte zit in beperkingen en mag enkel contact hebben met zijn raadsman. De verdachte is maandag 4 mei voorgeleid voor de rechter-commissaris in Rotterdam. De rechter-commissaris heeft de bewaring bevolen voor 14 dagen.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Coronacrisis zorgt voor grootste Rode Kruis-hulpactie sinds Watersnoodramp

Het Nederlandse Rode Kruis voert tijdens deze coronacrisis de grootste hulpoperatie uit in het Nederlandse Koninkrijk sinds de Watersnoodramp in 1953. De hulporganisatie zet zich in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de meest kwetsbaren en zieken te helpen in Nederland en op de Caribische eilanden. Deze hulp gaat het Rode Kruis het komende jaar naar schatting ruim 30 miljoen euro kosten. De hulporganisatie verwacht dat een groep van minstens enkele honderdduizenden in nood komt de komende tijd. Om onze activiteiten het komende jaar te kunnen voortzetten en uit te breiden hebben we dit geld nodig. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn al weken actief om zorgverleners te ondersteunen en de meest kwetsbaren te helpen. De noodhulporganisatie heeft voor steun aan deze hulpverlening giro 7244 open staan.

“De afgelopen weken heeft Nederland een ongekende krachtsinspanning geleverd om het coronavirus de kop in te drukken,” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Samen hebben we het schip drijvende gehouden en voorlopig zijn we daar nog niet mee klaar. We moeten zorgen dat we als samenleving goed door deze crisis komen. Dat ons zorgpersoneel overeind blijft en dat de meest kwetsbaren niet buiten de boot vallen. Nu niet, volgende week niet en ook over drie maanden niet.” De hulporganisatie heeft de afgelopen weken een groot aantal verzoeken gekregen om hulp te verlenen en voorziet dat haar steun aan zorginstellingen en de meest kwetsbaren nog maanden nodig zal zijn.

Hulpverlening
Vanaf het begin van de coronacrisis zet het Rode Kruis zich in voor ondersteuning van zorgpersoneel. Al meer dan 2.800 vrijwilligers werden ingezet om GGD’s, huisartsenposten, ziekenhuizen, zorghotels en ambulancediensten te ontlasten. Ook ondersteunt het Rode Kruis bij de opvang van daklozen. Naast steun aan zorginstellingen biedt het Rode Kruis hulp aan de meest kwetsbaren in Nederland. Zo deelt het Rode Kruis boodschappenkaarten uit aan kwetsbare groepen als arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en anderen die nog geen andere hulp krijgen, maar geen inkomsten hebben door het virus. Samen met boeren zorgt het Rode Kruis ook voor voedselboxen voor dezelfde doelgroep. Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn geopend waar mensen terechtkunnen voor een luisterend oor, advies of een verzoek om praktische hulp. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond, voor mensen die dat in deze tijd niet kunnen. Sinds deze week ondersteunt het Rode Kruis tevens met het doen van coronatesten in opdracht van huisartsen in de regio Den Haag.

Cariben
Ook de zes Caribische afdelingen van het Rode Kruis zijn actief. Een groot deel van de bevolking op de eilanden verkrijgt normaal gesproken zijn inkomsten uit de toeristische sector. Door het coronavirus is de toerisme-industrie ineen gestort en is er geen werk meer in deze branche. Het Rode Kruis verwacht dat dit langdurige effecten zal hebben. Het Rode Kruis helpt mensen met basislevensbehoeften. Zo delen vrijwilligers op Aruba, Sint-Maarten, Curaçao en Saba eten uit en wordt op alle eilanden voorlichting gegeven over het voorkomen van verspreiding van het virus. Ook zijn er groepen op de eilanden die dicht op elkaar leven en in een aantal gevallen minder goed toegang hebben tot stromend water en zeep. Het Rode Kruis geeft psychosociale hulp, helpt op gebied van hygiëne, water en sanitatie en medische ondersteuning. Voor de hulpverlening op de eilanden verwacht het Rode Kruis voorlopig minimaal 19 miljoen euro nodig te hebben voor het komende jaar.

Schatting
Het Rode Kruis heeft op basis van scenario’s een schatting gemaakt van de kosten die gemaakt moeten worden voor het voortzetten en uitbreiden van de hulpverlening. Er zijn hulpmiddelen nodig zoals veldbedden, dekens, hygiënekits, voedselboxen en beschermings- en desinfectiemiddelen en spatschermen. Voorlichting en communicatie blijft ook van belang, bijvoorbeeld voor het in de lucht houden van de hulplijnen. Tenslotte moeten hulpverleners getraind worden en acties gecoördineerd. Hiermee kunnen Rode Kruis hulpverleners de zorgmedewerkers blijven ondersteunen en kwetsbare mensen in ons Koninkrijk blijven helpen.

Kabinet geeft vanavond persconferentie: kappers en terrassen mogelijk weer open

Het kabinet geeft vanavond om 19.00 uur een nieuwe persconferentie over de coronacrisis. Waarschijnlijk wordt daarin bekendgemaakt hoe in Nederland de coronaregels de komende weken en maanden langzaam versoepeld worden.

Zo zouden contactberoepen, als kappers en schoonheidsspecialisten, mogelijk vanaf volgende week weer aan de slag mogen, stelt de NOS. Ook wordt mogelijk bekendgemaakt dat horecaondernemers vanaf 1 juni hun terrassen weer mogen openen. Op diezelfde dag gaan de middelbare scholen waarschijnlijk weer open.

Wat kan er wel?
Het zogenaamde 'spoorboekje' moet duidelijkheid geven welke sector op welke termijn een versoepeling van de coronaregels kan verwachten. Op die manier wil het kabinet ondernemers maar ook alle andere mensen in het land meer perspectief op de toekomst bieden. De nadruk komt te liggen op wat er wel kan, in plaats van wat er niet kan.

Het gehele spoorboekje blijft onder voorbehoud. Iedereen zal zich aan de 1,5 meter regel moeten blijven houden en mensen met klachten moeten thuisblijven.

Meer bescherming zorgmedewerkers buiten ziekenhuis

Mensen die huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijdondersteuning verzorgen bij mensen thuis, komen voortaan in specifieke gevallen ook in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Minister Van Rijn voor Medische Zorg heeft dat vandaag besloten. Het gaat om situaties waarbij zorg aan iemand met COVID-19 - of verdenking daarop - niet uitgesteld kan worden.

Voor ondersteuning thuis die verleend wordt volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) - zoals huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding en maaltijdondersteuning, in een maatschappelijke opvang en vrouwenopvang – kan veelal worden volstaan met begeleiding op 1,5 meter afstand. Hier zijn geen beschermingsmiddelen nodig. Ook mogen Wmo-ondersteunende medewerkers alleen werken als ze klachtenvrij zijn en er zeker van zijn dat de gezondheid van de patiënt of cliënt het toelaat om zorg te verlenen. Als COVID-19 bij een cliënt is vastgesteld dan wordt ondersteuning uitgesteld. Maar soms kan zorg niet worden uitgesteld of heeft een medewerker gerede twijfel of de situatie veilig is. In die gevallen kan de medewerker voortaan beschikken over een ‘reservepakket’ aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Minister Van Rijn: “Alle mensen die werken in de zorg - binnen en buiten het ziekenhuis - moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Natuurlijk alleen als dat echt nodig is, want er is nog steeds een enorme behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg. Het is goed dat medewerkers die Wmo-ondersteuning bieden nu ook bij specifieke situaties kunnen beschikken over een reservepakket aan beschermingsmiddelen. Hiervoor kunnen ze bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen terecht.”

Bij persoonlijke beschermingsmiddelen gaat het om mondmaskers, isolatiejassen/schorten, oogbescherming/brillen en handschoenen.

Beschermingsmiddelen bij zorg buiten het ziekenhuis
Het RIVM heeft samen met partijen uit de zorg richtlijnen opgesteld voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij zorg buiten het ziekenhuis. De richtlijnen zijn gemaakt op basis van besmettingsrisico’s voor medewerkers en cliënten/patiënten in geval van (verdenking op) COVID-19. Als de specifieke situatie daarom vraagt, kunnen zorgmedewerkers op basis van hun professionele inzichten en ervaring beredeneerd afwijken van deze richtlijnen en persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Tegelijkertijd geldt dat het algemeen preventief gebruik niet nodig is en vooral de schaarste vergroot.

Medewerkers die ervaren dat ze onvoldoende bescherming hebben in hun werk gaan in gesprek met hun werkgever. Werkgevers moeten zich namelijk maximaal inspannen om de besmettingsrisico’s – volgens de richtlijnen – te beperken. Dat betekent dat ze ook voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar moeten stellen, via reguliere kanalen of via de aanvraag bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).

Automobilist probeert handhavers aan te rijden

Handhavers moesten gistermiddag op het Damrak in Amsterdam wegspringen voor een automobilist die in hun richting reed. De 25-jarige bestuurder uit Diemen is aangehouden voor onder andere poging doodslag.

Het incident begon aan het einde van de middag met een 'akkefietje' op het Rokin, vertelt een woordvoerder van de politie. Daar werden handhavers uitgescholden en beledigd door de Diemenaar. De man ging er kort daarop met hoge snelheid vandoor in de richting van het Damrak. Daar moesten andere handhavers wegspringen voor de auto.

Volgens de politie reed de bestuurder in de richting van handhavers. Het is onduidelijk of hij op hen wilde inrijden. Iets verderop, bij de Prins Hendrikkade, heeft de automobilist met zijn voertuig nog een motor van een burger aangetikt.

Ter hoogte van het Barbizon Hotel kreeg de man een stopteken. Agenten hielden hem aan voor onder andere belediging van een ambtenaar in functie, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

FOK! Wat een weer: Zonnig

Vandaag is het overal zonnig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12°C op de Wadden tot 18°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit oost tot noordoost, in het noorden wordt de wind noordelijk. In de loop van de middag en avond wordt de wind op steeds meer plaatsen noordelijk.

Komende nacht is het onbewolkt met in het noorden en midden mogelijk enkele mistbanken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C aan de Zeeuwse kust tot rond het vriespunt lokaal in het (noord)oosten. De wind wordt geleidelijk zwak uit uiteenlopende richtingen.

Donderdag overdag is er weer volop zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14°C op de Wadden tot 21°C in het zuidoosten. De wind is zwak en variabel. In de middag steekt er aan de kust een zeewind op. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zonnige perioden b (Foto: Interpretatie)
Dit soort plaatjes gaan we nog vaak zien deze week. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.