FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 mei 2020

Skikampioene Veith zet punt achter indrukwekkende loopbaan

Alpineskiester Anna Veith, bij het gros van haar successen nog bekend als Anna Fenninger, hangt de ski's aan de wilgen. De 30-jarige Oostenrijkse zegt zich op een nieuw deel van haar leven te gaan richten.

In november 2006 debuteerde Fenninger in de World Cup, waarin ze in 2014 en 2015 het eindklassement won. In beide jaren won ze ook de kristallen bokaal op de reuzenslalom en werd ze tweede op zowel de super-G als de afdaling, terwijl ze in 2015 de bokaal op de alpinecombinatie won.

Het waren gouden jaren voor Fenninger: in 2011 werd ze op de combinatie al wereldkampioene, in 2015 pakte ze op de reuzenslalom én super-G de wereldtitel, naast zilver op de afdaling. In 2014 was er in Sochi olympisch succes: de Oostenrijkse snelde naar goud op de super-G en zilver op de reuzenslalom.

Als dubbel titelverdedigster zou ze als favoriete beginnen aan het seizoen 2015/16, maar drie dagen voor de seizoensopening in Sölden ging ze er hard onderuit. Ongeveer alles in haar knie scheurde af, het hele seizoen viel in duigen en dat gold ook voor het grootste deel van het seizoen daarna.

Het WK ging niet goed en ze kapte het World Cup-seizoen vroegtijdig af. Een prachtige comeback leek er in Pyeongchang in te zitten, Veith verdedigde haar olympische titel op de super-G....tot snowboardster Ester Ledecka met een hoog startnummer welgeteld één honderdste van een seconde sneller was.

De échte wereldtop haalde ze door haar blessures niet meer na haar wonderseizoen 2014/15, ze won daarna alleen in december 2017 nog een World Cup-wedstrijd. Afgelopen seizoen zat er niet meer in dan een 39e plek in de eindstand van de World Cup en nu vindt ze het dus ook wel mooi geweest, na vijftien World Cup-zeges en 45 podiumplekken.

Fenninger pakt olympisch goud

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

I‘m ready for the next chapter. My heart and head are telling me it‘s time to do something new. And so, I have decided to retire from ski racing. Skiing is my whole life. It has made me who I am today and will always be something I’m passionate about. I am so grateful for the opportunities I’ve had, to learn and achieve in the past fifteen years. I’ve been able to fulfil my childhood dreams and more. I could never have imagined, that skiing would teach me so much. It’s not just about winning or losing for me. It‘s building and being a team. I truly believe that this is what takes you to the top. I have been lucky to have many people stand by my side, even when success didn’t always come. For those people and partners, I will be forever grateful. Thank you for believing in me. I have made friends for life and will always look back on my experiences with a huge smile. Now, I‘m excited to see what the future holds and look forward to seeing many of you there. Thank you, for your endless support. It has always and continues to mean so much to me. 🌟❤️ Your, Anna

Een bericht gedeeld door Anna Veith (@anna.veith) op23 Mei 2020 om 10:26 (PDT)

Bayern boekt eenvoudige zege op Eintracht Frankfurt

Bayern München heeft zaterdag een eenvoudige zege geboekt op Eintracht Frankfurt. De koploper won in eigen huis met 5-2.

Bayern kwam na ruim een kwartier op voorsprong dankzij een doelpunt van Leon Goretzka. Thomas Müller verdubbelde vlak voor rust de score. Nadat Robert Lewandowski na de theepauze binnen een minuut scoorde leek de wedstrijd beslist, echter Martin Hinteregger bracht met twee doelpunten de spanning terug in de wedstrijd: 3-2.

Na een uur spelen was het opnieuw Bayern dat scoorde. De pas 19-jarige Alphonso Davies maakte zijn tweede doelpunt van het seizoen. Hinteregger bracht via een eigen doelpunt de eindstand van 5-2 op het scorebord.

Door de winst heeft Bayern nu vier punten voorsprong op eerste achtervolger Borussia Dortmund. Beide clubs treffen elkaar dinsdag in Dortmund.

Bosz doet met Bayer Leverkusen goede zaken in Bundesliga

Bayer Leverkusen heeft uitstekende zakengedaan in de strijd om deelname aan de Champions League. Het team van trainer Peter Bosz was zaterdag te sterk voor concurrent Borussia Mönchengladbach. Door de zege stijgt Bayer Leverkusen naar de derde plaats achter Bayern München en Borussia Dortmund, laatstgenoemde won zaterdag ook hun wedstrijd.

Leverkusen, met Daley Sinkgraven in de basis, kwam al snel op 0-1 via Kai Havertz. Het Duitse toptalent maakte het af na een steekbal van Karim Bellarabi. Vlak voor rust was Havertz dicht bij zijn tweede treffer van de dag, maar dit keer eindigde zijn inzet op de lat, waarna Kerem Demirbay een enorme kans in de rebound miste.

Zeven minuten na rust kwam Borussia Mönchengladbach op gelijke hoogte. Marcus Thuram maakte met een schot in de verre hoek de 1-1. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de gelijke stand, want vijf minuten na de gelijkmaker kreeg Leverkusen een penalty. Havertz schoot raak vanaf elf meter en evenaarde het record van Klaus Fischer, die 34 wist te scoren voor zijn 21ste verjaardag.

Na de 1-2 van de voet van Havertz was het gedaan met de tegenstand van Mönchengladbach. Tien minuten voor tijd zorgde Sven Bender met een rake kopbal voor de 1-3 eindstand.

Ook Borussia Dortmund, de nummer twee in de competitie, boekte een uitzege. Tegen VfL Wolfsburg, de nummer zes in de Bundesliga, won Dortmund met 0-2. Raphaël Guerreiro en Achraf Hakimi waren de doelpuntenmakers.

Overige uitslagen Bundesliga:
SC Freiburg - Werder Bremen 0-1
SC Paderborn - TSG Hoffenheim 1-1

Nederlander wil na corona meer met eigen vervoer reizen

Een fors deel van de Nederlanders (36%) geeft aan na de coronacrisis vaker met een eigen vervoermiddel te willen reizen. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB naar vervoersgedrag in corona-tijd. Nederlanders willen vaker de fiets of de e-bike gaan gebruiken (27%), de auto nemen (17%), of de motor of bromfiets pakken. De belangrijkste aanleiding om dat te doen is om drukte in het openbaar vervoer te mijden waar 30% van de reizigers minder mee wil reizen.

Het gebruik van de trein, bus, metro en tram zijn het sterkst afgenomen door de coronacrisis. Als men de deur uitgaat is dit voornamelijk voor boodschappen of als ontspanning en in mindere mate voor werk. ‘Met de fiets ben je in de buitenlucht en zit je niet met veel mensen in één ruimte. Er is minder kans om ziek te worden’, zegt één van de ondervraagden.

De ANWB staat positief tegenover de ontwikkeling dat mensen van plan zijn meer te fietsen of te lopen. Daarbij vindt de ANWB dat er meer aandacht en ruimte moet komen voor andere duurzame vormen van individueel vervoer, zoals bijvoorbeeld de e-step. Om te voorkomen dat het autogebruik verder stijgt, pleit de ANWB voor snelle invoering dan wel legalisering van kleine elektrische voertuigen zodat de consument meer keuze heeft. Nederland loopt daarin achter ten opzichte van andere landen.

Door naast het fietsen en lopen in te zetten op kleine elektrische voertuigen als alternatief voor de auto wordt een bijdrage geleverd aan de ambities op het gebied van duurzaamheid en het verbeteren van verkeersveiligheid. In dit kader vraagt de ANWB ook nogmaals aandacht voor een goede plek op de weg voor de speed pedelec (snelle e-bike). Dit vervoermiddel kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto, maar dan moet deze wel worden toegelaten op het fietspad.

Ook vervoermiddelen zoals de e-step, zullen gebruikt worden op het fietspad. De fietspaden zijn in veel steden tijdens de spits al erg druk. Snelheidsverschillen en bredere voertuigen zorgen voor conflicten. De capaciteit van het fietsnetwerk moet wegens grote drukte toch al worden uitgebreid. Dit vereist ingrijpende veranderingen bij de inrichting van straten en openbare ruimte. Hiervoor heeft de ANWB een ontwerpmethodiek ontwikkeld (Verkeer in de Stad). Daarbij kunnen op basis van massa en snelheid voertuigcategorieën worden gedefinieerd die een eigen plek in de openbare ruimte krijgen.

Spaanse premier zet licht op groen voor herstart competitie vanaf 8 juni

Vanaf 8 juni kan er ook in de Spaanse twee hoogste divisies opnieuw gevoetbald worden. Dat heeft premier Pedro Sánchez zaterdag bekendgemaakt. Clubs kunnen dan zonder beperkingen trainen. Mogelijk volgt de herstart van de competitie op 12 juni. De resterende wedstrijden worden allemaal zonder publiek gespeeld.

In het land wordt sinds 8 maart niet gespeeld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Spanje behoort tot de zwaarst getroffen landen. In Spanje moeten nog elf speelrondes worden afgelegd nadat de competitie na 27 speelrondes werd stilgelegd. Barcelona is nu nog de koploper met twee punten voorsprong op Real Madrid.

Van de grote Europese competities heeft vooralsnog alleen de Bundesliga in Duitsland een herstart gemaakt. In de twee andere grote voetballanden (Italië en Engeland) is nog niet helemaal zeker wanneer ze worden opgestart. In beide landen hopen ze net zoals in Spanje halverwege juni de competitie te kunnen hervatten.

50 Vreemde Productnamen (rewind)

Een merk- of productnaam bepaalt de uitstraling van je bedrijf of product. Een goedgekozen naam zorgt voor positieve naamsbekendheid. Maar wat nou als je afdeling marketing bestaat uit incompetente nitwits die met de meest gestoorde namen op de proppen komen, en kennelijk niemand in het hele proces van concept tot eindproduct even meldt "goh, misschien is die naam niet héél handig gekozen?" dan krijg je dit soort dingen. 50 voorbeelden van bizarre, ongelukkig gekozen en ronduit vreemde merken en productnamen. (09042014 - 197101)

COVID-19: 176 nieuwe besmettingen en 23 doden, totaal 45.064 en 5811

Tot en met 23 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 45.064 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 176 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.659 (+10) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 23 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5811 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Man (32) probeert brand te stichten in kiosk benzinestation, vat zelf vlam

Vrijdagmiddag hield de politie een 32-jarige man (zonder vast adres) aan wegens brandstichting in de kiosk van een benzinestation aan de Zwaagmergouw in Hoorn. De man is met zware brandwonden aan een arm opgenomen in een ziekenhuis.

Omstreeks 13.50 uur liep de man naar het benzinestation. Hier pakte hij een gieter en gooide het water eruit. Vervolgens vulde hij de gieter met brandstof en liep hiermee naar de kiosk, waar hij de gieter leeggooide. Aanvankelijk probeerde een van de aanwezigen in de kiosk de man naar buiten te duwen, maar de man stak de brandstof aan. Hierdoor ontstond brand in de kiosk, maar raakte de man zelf ook in brand. Enkele omstanders, die ook waren geraakt door de brandstof, konden tijdig door personeel van de kiosk in veiligheid worden gebracht.

Door personeel werd de brand bestreden. Deze taak werd overgenomen door de gewaarschuwde brandweer. De gealarmeerde politie kon de man ter plaatse aanhouden. Hij werd voor behandeling van zijn verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar zijn motieven.

Boa's kondigen nieuwe acties aan na geweldsincidenten

De vakbonden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) willen zo snel mogelijk in overleg met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) om hen te bewapenen met een wapenstok en pepperspray. Om hun oproep kracht bij te zetten worden er dinsdag in meerdere steden, waaronder Amsterdam, acties gehouden.

Ook zullen boa's in verschillende steden op en rond 1 juni, de dag waarop restaurants en bioscopen weer open mogen, geen bonnen uitschrijven. Het is nog niet duidelijk of boa's in Amsterdam ook aan die actie mee zullen doen.

Mishandeling
De nieuwe acties komen nadat er donderdag een boa werd mishandeld bij het strand van IJmuiden. Een getuige zei tegen NH Nieuws dat de boa in kwestie tegen jongeren had gezegd dat ze niet van een pier mochten afspringen.

De vakbonden benadrukken dat het incident in IJmuiden niet op zichzelf staat. Ze verwijzen daarbij naar de mishandeling van boa's in Osdorp half april en een mishandeling in Rotterdam. 'Boa's voelen zich emotioneel en voelen zich onveilig', aldus de bonden. 'Er moet wat gebeuren.'

Coronacrisis
Boa's hebben vanwege de coronacrisis een steeds belangrijkere rol in de handhaving, aldus de vakbonden. Niet alleen de veiligheid, maar ook de volksgezondheid is in het geding. Boa’s zijn vaak als eerste ter plaatse bij overtredingen en incidenten en dan worden ze geacht te handhaven. Dat betekent mensen aanspreken, waarschuwen of beboeten. Ze moeten dat doen met een lege riem, zonder enig verdedigingsmiddel.

Verdedigingsmiddelen
Boa's voeren al tijden actie voor extra verdedigingsmiddelen. Bijna een jaar geleden besloot burgemeester Halsema dat boa's in de stad uitgerust gaan worden met pepperspray. Zij diende daarvoor een aanvraag in bij minister Grapperhaus. Toch kunnen de boa's nog steeds niet beschikken over het verdedigingsmiddel.

Politie schiet op verwarde man, slachtoffer overleden

Bij een incident in Halsteren is zaterdagochtend een man om het leven gekomen. Het is niet geheel duidelijk wat er precies gebeurd is, maar het gaat om een verwarde man die zichzelf met een mes aan het verwonden zou zijn.

Op een gegeven moment besloot een agent om zijn dienstwapen in te zetten. Het is echter niet duidelijk of het slachtoffer om het leven is gekomen door een kogel. Volgens omwonenden zouden er in totaal vier schoten gelost zijn. Er zouden geen agenten gewond zijn geraakt. 

De Toekomst van Nederland: ons leven na corona

De coronacrisis heeft een ontwrichtende invloed op onze samenleving. Maar hoe ziet het leven eruit ná de crisis? Hoe ziet Nederland onze toekomst? Op dinsdag 26 mei zendt SBS6 om 20.30 uur eenmalig de talkshow De Toekomst van Nederland: ons leven na corona uit.

In deze speciale samenwerking tussen Hart van Nederland en het AD staat de vraag centraal wat we leren van deze crisis en wat dat betekent voor ons leven daarna. Presentatoren Merel Westrik en Hidde van Warmerdam laten in de studio een breed gezelschap gasten uit het hele land aan het woord: allemaal Nederlanders die direct geraakt zijn door de crisis.

De blik is gericht op de toekomst. Wat is blijvend, ook als er een vaccin is?
Belangrijkste thema’s zijn gezondheidszorg, werk en samenleven. Heeft straks iedereen nog recht op zorg, ook als je ongezond leeft? Wordt thuiswerken de norm? En houden we een anderhalve-metersamenleving?

Met representatief onderzoek via het Wat vindt Nederland-panel wordt gepeild hoe heel Nederland er tegenaan kijkt en tijdens de uitzending kunnen kijkers hun stem laten horen via de AD-app. De Toekomst van Nederland: ons leven na corona is een gezamenlijke productie van Hart van Nederland en het AD en is te zien op dinsdag 26 mei om 20.30 uur bij SBS6.

Het is vandaag..

Goede morgen, open uw ogen, een nieuwe dag is aangebroken. Het is vandaag 23 mei, Dag van de schildpad en Dag tegen Obstetric Fistula. Ook is het vandaag 30 jaar geleden dat solitaire uit kwam. Het spel dat iedereen heeft gedaan of nog steeds doet. Daarnaast zijn onder andere Jochem van Gelder (57), Bryan Herta (50) en Rubens Barrichello (48) jarig vandaag.


Dag van Obstetric Fistula.
Deze dag is, net als veel andere dagen door de VN uitgeroepen om deze bevallingsblessure tegen te gaan. Armoede en slechte toegang tot gezondheidszorg heeft hier in grote mate mee te maken. De blessure is te behandelen maar, kost veel geld. Het komt veel voor bij jonge moeders en kan worden voorkomen door, onder andere, kindhuwelijken te bestrijden of, nog mooier, af te schaffen. De blessure komt simpelweg door ruimtegebrek in het geboortekanaal. Hoe deze dag precies wordt 'gevierd' is uw redacteur van dienst niet bekend. Wel is het goed dat hier aandacht voor is.

 

Dag van de schildpad.
Ze zijn traag, worden oud, hebben een harde schild en als ze zich niet prettig voelen kruipen ze in hun schild. Het zou zomaar over mensen kunnen gaan maar nee. De schildpad komt in een steeds lastiger positie in de dierenwereld, inmiddels dusdanig, dat zij een beschermde diersoort zijn. Deze dag is door American Tortoise Rescue in het leven geroepen in 2000. Wellicht is de schildpad te redden door er een te adopteren.

High five van een schildpad (Foto: Pixabay)
High five van een schildpad (Foto: Pixabay)

3 arrestaties na steekincident op Rotterdam CS

Een 17-jarige Rotterdammer raakte vrijdag 22 mei gewond bij een steekincident. De politie kon al snel twee verdachten aanhouden. Een derde meldde zich later aan een politiebureau.

Omstreeks 22.00 uur kreeg de politie melding van een steekincident in de centrale hal van het NS-station aan het Stationsplein. Ter plaatse bleek een jongen van 17 jaar een keer te zijn gestoken. Hij werd ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

In de directe omgeving hield de politie twee verdachten van 17 en 18 jaar aan. Beide jonge vrouwen worden verdacht van betrokkenheid bij het incident. Korte tijd later meldde zich nog een 17-jarige mannelijke verdachte aan het politiebureau. Ook hij werd aangehouden en ingesloten.

Nieuwe regeling voor vergoeding kosten drugsafvaldumping

Particulieren met schade op hun terrein door illegaal gedumpt drugsafval krijgen dankzij een nieuwe regeling de kosten van het opruimen 100 procent vergoed in plaats van voor de helft. Gemeenten behouden als mede-overheid van de Staat een compensatie van 50 procent voor de financiële schade van het opruimen van drugsafvaldumpingen. Voor de nieuwe subsidieregeling is jaarlijks 1 miljoen euro uitgetrokken tot en met 2024. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe regeling is tot stand gekomen in overleg met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De provincies hebben voorgesteld om de subsidieregeling in de loop van juni 2020 centraal via hen te regelen. De provincies zullen over het centrale loket op hun websites gaan communiceren met een link naar informatie over de subsidies en het aanmeldformulier. Zolang dit centrale loket dit jaar nog niet operationeel is, neemt de provincie Noord-Brabant gedurende de overgangsfase in 2020 de subsidieverzoeken in behandeling voor heel Nederland.

Sinds 2015 werden zowel particulieren als decentrale overheden via cofinanciering gecompenseerd voor ten hoogste 50 procent van de kosten van het opruimen van drugsafvaldumpingen. De nieuwe regeling vervangt deze oude voorziening die mede werd bekostigd uit een eenmalig bedrag van 3 miljoen euro uit de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bij deze oude regeling had de provincie Noord-Brabant al een coördinerende en faciliterende rol.

"Drugsafvaldumpingen zijn een duidelijk voorbeeld van hoe schadelijk en ondermijnend drugscriminaliteit is voor onze samenleving. Onze woonomgeving, natuur en milieu worden in gevaar gebracht door nietsontziende criminelen die alleen maar uit zijn op zoveel mogelijk financiële winst. Behalve de compensatieregeling voor gedupeerde grondeigenaren, zetten we daarom vol in op de aanpak van de drugsproductie en maken we het producenten van synthetische drugs moeilijker hun illegale waren in Nederland te produceren.’’ aldus minister Grapperhaus. Voor de zomer informeert de minister de Tweede Kamerover de nadere uitwerking van het brede offensief tegen ondermijnende criminaliteit.

Cybercrime-misdrijven afgelopen jaar fors toegenomen met 65,6 procent

In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. De politie moest het afgelopen jaar veel vaker in actie komen voor cybercrime. Het aantal misdrijven nam namelijk met 65,6% toe. Dit en meer blijkt uit een analyse van Dutch-Tech Magazine. De techblog onderzocht hiervoor data van de politie en de Veiligheidsmonitor.

Ontwikkeling van cybercrime
De afgelopen 8 jaar werden 22.575 cybercrime-misdrijven genoteerd. Dit komt neer op gemiddeld 2.821 delicten per jaar. Sinds 2016 is echter sprake van een jaarlijkse toename. Waar het aantal cybercrime-misdrijven in 2017 nog steeg met 23,1%, nam de stijging in 2018 toe met 27,4%. Afgelopen jaar laat een (nog) sterkere toename zien van liefst 65,6%. Hoogstwaarschijnlijk ligt het aantal cybercrime-misdrijven in werkelijkheid nog hoger, daar slachtoffers van internetcriminaliteit -ten opzichte van slachtoffers van andere misdrijven- veel minder vaak bereid zijn aangifte te doen.

Cybercriminaliteit vaker aan de orde in grote steden
In 91% van de Nederlandse gemeenten werd afgelopen jaar minstens 1 cybercrime-misdrijf gepleegd. Vooral in de grote steden wordt cybercrime, naar verhouding, vaker gepleegd. Er is een duidelijke verdeling te zien qua aantallen, waar er 11 gemeenten zijn die meer dan 65 geregistreerde cybercrime-misdrijven noteerden. Deze ‘top 11’ bestaat vooral uit Noord-Hollandse gemeenten. Amsterdam is online -landelijk gezien- het minst veilig; hier werden in totaal 300 internet delicten geregistreerd.

Grote regionale verschillen
Zowel op provinciaal niveau als op gemeentelijk niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten. Ook Zuid-Holland en Noord-Brabant kenden relatief veel cybercriminaliteit. Limburg had aan de andere kant de minste registraties en ook Flevoland had een relatief veilig digitaal jaar. Op gemeentelijk niveau zijn alle verschillen in te zien op de onderzoekspagina van Dutch-Tech.

EYE2020: geef jongeren een stem in EU-beleid

Aangezien het Europees Jeugdevenement (EYE2020) is uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemieuitbraak, presenteert het Europees Parlement een speciale online-editie van het evenement, EYE Online, met verschillende activiteiten die in digitale vorm worden georganiseerd. EYE Online begint maandag 25 mei aan de laatste week.

EYE Online biedt jongeren uit de hele Europese Unie en daarbuiten een unieke kans om elkaar virtueel te ontmoeten en te inspireren, hun verhalen te delen en van gedachten te wisselen met deskundigen, beleidsmakers, activisten en influencers. EYE Online zal ook ingaan op de zorgen van jongeren over de EU-respons op de Covid-19-crisis, en zal een krachtige boodschap van burgerverantwoordelijkheid aan de Europese jongeren overbrengen als onderdeel van de campagne #EuropeanenTegenCovid19.

Tijdens de laatste week debatteren de deelnemers met high-level sprekers zoals EP-voorzitter Sassoli, EP-vicevoorzitters Katarina Barley en Othmar Karas, ECB-president Christine Lagarde, EU-commissarissen en leden van het Europees Parlement.

De voorzitter van het EP, David Sassoli, die het evenement op vrijdag 29 mei zal afsluiten, zegt: "We proberen om zelfs in moeilijke tijden kansen te bieden. EYE online tilt het Europese jongerenevenement naar een hoger niveau door nog meer jongeren de kans te geven om deel te nemen aan het democratische debat en hun ideeën voor de toekomst van Europa te verwoorden. EYE is zodoende voor iedereen nog toegankelijker en inclusiever geworden".

EYE online ging dit jaar op 7 april van start, nadat duidelijk was geworden dat het tweejaarlijkse evenement in Straatsburg dit jaar niet kon plaatsvinden door de coronapandemie. Op het programma van de laatste week, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 mei, staan verschillende interactieve sessies, waaronder een debat met belangrijke EU-beleidsmakers en een sessie over het leven als Europarlementariër of tolk, en deelname aan verschillende panels over uiteenlopende onderwerpen.

Parlementsvoorzitter Sassoli zal het evenement vrijdag 29 mei afsluiten met de sessie "In de schoenen van de EP-voorzitter", waarin hij zal vertellen wat zijn werk inhoudt, met name in deze uitdagende tijden. Hij zal verder de reactie van het Parlement op de Covid-19-crisis toelichten en zijn visie geven op de toekomst van de EU na de coronacrisis.

De online editie van EYE wil tegemoetkomen aan de verwachtingen van meer dan 13.000 jongeren die zich hadden ingeschreven voor het evenement in mei, maar maakt ook de deelname van een breder publiek mogelijk. Tot nu toe hebben de activiteiten meer dan 500.000 reacties opgeleverd. Alle activiteiten worden gestreamd op de EYE Facebook-pagina. 

Bekijk hier het volledige programma en meer informatie over EYE online.

4 arrestaties in onderzoek naar ontvoering 65-jarige vrouw

De politie heeft afgelopen dinsdag en woensdag twee mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 25 tot 40 jaar aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de ontvoering van een vrouw op 9 februari 2020 in Rotterdam.

De 65-jarige vrouw werd 9 februari 2020 op de Eliotplaats in Rotterdam door inzittenden van een bestelbusje ontvoerd. Direct werd een groot onderzoek gestart door de politie, dat zich in eerste instantie richtte op het terugvinden van de vrouw. Intensief onderzoek door een Team Grootschalige Opsporing wees uit dat ze was meegenomen naar Wormer en daar werd vastgehouden in een woning. Op 11 februari werd er losgeld betaald en lieten de ontvoerders de vrouw vrij op de openbare weg in Zaandam.

Afgelopen maanden is er verder onderzoek gedaan door het TGO-team om te achterhalen wie betrokken waren bij de ontvoering, hierbij kwamen twee mannen en twee vrouwen in beeld. Zij zijn afgelopen week aangehouden in Hilversum, Wormer en Amsterdam. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris die de voorlopige hechtenis voor alle vier met veertien dagen verlengde.

FOK! Wat een weer: incontinente wolken

Hallo

We hadden vrijdag te maken met een warmte- en een koufront. Het warmtefront passeerde vroeg en leverde in het noorden zowaar enkele flinke buien op. Het onweerde daarbij ook. Echter alléén in het uiterste noordoosten viel er neerslag van betekenis. In Friesland viel er 2 tot 6 mm, maar in Groningen lokaal zelfs 12 mm. Dat was daar wel even goed voor de natuur.

De rest van het land was in spannende afwachting op het koufront dat in de middag zou gaan passeren. Zou er misschien toch méér dan 1 mm gaan vallen? Uiteindelijk bleek de bewolking slechts licht incontinent. Meer dan wat licht gedruppel was het niet. Er viel nauwelijks wat meetbaars en de meeste regenmeters hielden het bij 0,1 mm voor gezien. Wel stak er een frisse westenwind op die de warme lucht verdreef. Het front activeerde wél net over de grens in Duitsland. Daar vielen wel een paar zware buien.

Voordat we er erg in hadden klaarde het ook alweer op. Het kwik liep uiteen van 22 graden in Haarlem tot 27 nog in het binnenland. Vroeger ging zo'n overgang gepaard met zwaar onweer, maar de laatste jaren zijn zogezegde 'glazen fronten' heer en meester.

Komend weekend hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken en heel lokaal kunnen sommige stapelwolken net als vandaag licht incontinent worden. Maar verreweg het grootste gedeelte van het land blijft droog. De maxima liggen tussen de 15 graden in het noordwesten tot 19 a 20 in het zuiden. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig 4 tot 5.

Na het weekend lopen de temperaturen weer op en schijnt de zon weer veelvuldig. Regen van betekenis is nog steeds absoluut niet aan de orde de komende tijd.

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Ergens in de natuur (Foto: DJMO)
Ergens in de natuur. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hertha BSC de sterkste in Berlijnse derby

Hertha BSC heeft ook het tweede duel sinds de herstart, zonder publiek, van de Duitse voetbalcompetitie gewonnen. In de Berlijnse derby tegen Union Berlin won Herta BSC thuis met 4-0.

Voor rust lieten beide ploegen weinig zien en de ruststand was dan ook 0-0. Na rust was dat direct anders. Na zeven minuten spelen in de tweede helft stond de thuisploeg al op een 2-0 voorsprong. Eerst kopte Vedad Ibisevic hard raak na een strakke voorzet van Marvin Plattenhardt en later zou Ibisevic via een steekpass de assist geven van de 2-0. Dodi Lukebakio speelde de doelman uit en schoof de bal tegen het net.

Na iets meer dan uur was de wedstrijd definitief gespeeld nadat Cunha met een schot raak trof. In de 77ste minuut - kort na de invalbeurt van Dilrosun - werd het ook nog 4-0 door Dedryck Boyata.

Samenvatting Hertha BSC - Union Berlin (Bron: Youtube.com)

Verdachte van mishandeling meldt zich bij politie

Een 21-jarige vrouw die verdacht wordt van een mishandeling in Wijk bij Duurstede op 24 maart, heeft zich vrijdag op het politiebureau gemeld. Vorige week werd de mishandeling behandeld in Bureau Hengeveld op RTV Utrecht. De verdachte werd toen opgeroepen om zichzelf te melden, voordat er herkenbare beelden getoond zouden worden.

Na het zien van dit bericht heeft de vrouw zichzelf gemeld bij het politiebureau. De vrouw wordt ervan verdacht een winkelmedewerkster te hebben mishandeld, nadat deze winkelmedewerkster een andere klant aansprak op de coronamaatregelen in de winkel. Verder onderzoek naar het incident loopt nog.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.