FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 mei 2020

Pure chaos in virtuele Indy 500-vervanger, ruzies na finish

In de virtuele wereld is de zesde en laatste race van het IndyCar iRacing-kampioenschap verreden, uiteraard in het leven geroepen als alternatief tijdens de nagenoeg sportloze COVID-19-pandemie.

Het korte seizoen werd afgesloten op de virtuele Indianapolis Motor Speedway, waar eind mei de Indy 500 verreden had moeten worden - maar dan in het echt. Het werd de Indy 175: een race over 70 ronden, dus 175 mijl, met flink wat chaos.

De race kabbelde gestaag voort, tot een caution en dus een herstart volgde met vijftien ronden te gaan. Graham Rahal, Simon Pagenaud en Felix Rosenqvist reden voorop, maar een hevige crash - waarbij Sage Karam metershoog de virtuele hekken in vloog - zorgde voor nog een caution.

Met Pagenaud en Rahal voorop gingen we door, Rosenqvist werd verschalkt door Lando Norris. De McLaren-F1-coureur kwam naar voren en viel de twee leiders tegelijk aan, waarbij Rahal Pagenaud de muur in tikte. Pato O'Ward en Oliver Askew, teamgenoten van Norris, kwamen vervolgens naar voren, samen met Supercars-coureur Scott McLaughlin en Marcus Ericsson.

Die top-5 streed om de winst, hoewel Santino Ferrucci zich ook kwam melden. In de slotfase opende Ericsson de aanval, zonder succes, waarna Norris met ruim twee ronden te gaan achterop de gelapte en opvallend langzaam rijdende Pagenaud knalde: reden voor een beetje ruzie na afloop, want volgens Norris was er sprake van opzet bij de Fransman. Na afloop was op beelden te zien dat Pagenaud de schuld voor zijn crash bij Norris legde, waarna hij na een pitstop de baan weer betrad met ogenschijnlijk het doel om Norris uit de race te rijden.

In de laatste ronde probeerde Ericsson het nog eens bij leider O'Ward, met succes...tot ze elkaar aantikten. Askew leek zo op weg naar de winst, maar Ferrucci kwam achter hem vandaan en tikte hem aan de kant. Beide heren crashten, McLaughlin ging er met de winst vandoor.

Na afloop was wel duidelijk dat men het niet eens was met de actie van de jonge en zichzelf regelmatig misdragende Ferrucci, die het allemaal hilarisch vond. Askew was boos, Conor Daly vond het ook maar onzin, Ferrucci kwam niet meer bij van het lachen. Rinus van Kalmthout eindigde na een crash in het achterveld.

De volledige race

Pagenaud naait Norris

Ferrucci vindt het hilarisch

D66 en SP: 'Leer van q-koortsepidemie, richt nazorginstituut op'

D66 en de SP willen dat er een kennisinstituut wordt opgericht om nazorg te bieden aan coronapatiënten. Veel nodige kennis over nazorg is al opgedaan door de q-koortsepidemie, die van 2005 tot 2011 vooral in Noord-Brabant heeft gewoed. Ook is fundamenteel onderzoek gewenst naar de relatie tussen luchtvervuiling, bijvoorbeeld door de intensieve veehouderij, en coronabesmettingen.

D66-fractievoorzitter Rob Jetten: ‘Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op wat er na de coronacrisis komen gaat. Van artsen weten we dat nazorg voor oud-patiënten heel belangrijk zal zijn. Het coronavirus kan enorm ingrijpend zijn voor zowel zorgverlener, patiënt als familie en nabestaanden. Daar zien we dagelijks de gevolgen van. De beelden van de ziekenhuizen en verpleeghuizen laten een onuitwisbare indruk achter op ons allemaal. Voor oud-patiënten is de ziekte nog niet voorbij, zeker als ze op de Intensive Care hebben gelegen. We hebben zoiets eerder meegemaakt op kleinere schaal. De q-koorts heeft net als corona in Brabant op z’n hevigst huisgehouden. Daarom is er hier in de provincie al veel kennis over nazorg. Die kennis mag niet verloren gaan, maar moeten we gebruiken en verankeren. We kunnen mensen echt helpen als we vooruit kijken en handelen naar wat we al weten. Daarom pleit D66 samen met de SP voor de oprichting van een kennisinstituut.’

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen: ‘De gevolgen van de coronacrisis zijn op dit moment nog moeilijk te overzien. Terwijl zorgverleners dag en nacht werken om patiënten te behandelen staan grote delen van het land stil om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Wat we wel weten is dat de impact op de levens van mensen die ziek zijn geweest heel groot kan zijn. En daarom is het goed er nu al over na te denken hoe we deze mensen het beste kunnen helpen. Daarnaast is het belangrijk dat er langdurig fundamenteel onderzoek gedaan wordt naar het mogelijke verband tussen de luchtkwaliteit en coronabesmettingen. Voordat er conclusies getrokken kunnen worden is eerst onderzoek nodig, maar de regio die nu het zwaarst getroffen wordt door corona werd eerder het zwaarst getroffen door q-koorts. Wat is de relatie met de luchtkwaliteit en de intensieve veehouderij?’ 

Zorg, begeleiding en onderzoek
Met behulp van het kennisinstituut is het mogelijk om belangrijke kennis over de nazorg voor oud-coronapatiënten te verzamelen en te delen met professionals. Patiënten kunnen door het instituut begeleid worden als hun klachten effect hebben op werk en het dagelijks leven. Het kennisinstituut kan onderzoek doen naar de behandelmethoden en lange termijn gevolgen van corona. Tot slot zal het kennisinstituut voor coronanazorg ook hulp kunnen bieden bij vragen die oud-patiënten hebben. Voor de oud-patiënten van de q-koortsepidemie bestaat er een expertisecentrum, Q-Support. Hun kennis moet worden gebruikt voor het nog op te richten instituut voor corona-nazorg.

Judoka Savelkouls: 1% kans om ooit weer normaal te lopen

We schrijven 9 februari. In Parijs begint judoka Tessie Savelkouls weer aan een groot toernooi en ze is in topvorm - enkele maanden eerder won ze de titel nog op de prestigieuze Masters. De jacht op een Grand Slam-titel wordt geopend met een duel met de Française Romane Dicko, maar dat gaat niet goed.

Dicko zet een actie in over het been van Savelkouls, maar daarbij blijft het onderbeen van de Nederlandse geblokkeerd staan. Een paar seconden later is het stil in de zaal en staat Dicko bijna ziek van de schrik met de handen voor haar ogen: het been van Savelkouls hangt er treurig bij, een arts reageert snel en plaatst het been in rap tempo een beetje terug.

De olympische droom is weg, ze had in Tokyo een medaille kunnen halen, maar dat is het belangrijkste niet. De blessure is hevig en nu blijkt dat artsen Savelkouls ongeveer één procent kans geven om ooit weer normaal te kunnen lopen - lopen gaat nu uiterst voorzichtig, het rechterbeen - waar een scheur van acht centimeter in een zenuw zit - wordt met moeite achter het linkerbeen aan getrokken.

"Iedereen was overstuur, dus ik heb wel gezegd dat het met mijn been niet goed was, maar dat ik niet dood ging", aldus Savelkouls. "Ik denk dat ik meer kans heb dan die één procent om weer normaal te kunnen lopen, maar dat is afwachten. Ik lig voorlopig voor op schema en doe dingen die ze nu nog niet verwacht hadden", zegt de judoka, die haar topsportcarrière zelfs nog weigert op te geven: "Ik zie alles positief in en wil er klaar voor zijn om de kans te pakken, mocht die ooit komen."

Johan Vlemmix geeft nieuwe partij Krol alle ruimte

Toen Henk Krol in het geheim zijn nieuwe partij wilde oprichten in aanloop naar zijn vertrek bij 50Plus ontdekte die ouderenvoorman één probleem, de naam van zijn nieuwe beweging leek erg op de partij die Johan Vlemmix eerder oprichtte. De partij die vandaag voor het grote publiek het levenslicht zag heet namelijk Partij voor de Toekomst en die naam lijkt erg veel op Partij van de Toekomst van Vlemmix. De Eindhovense entertainer wil Krol echter alle ruimte geven.

Krol had direct door dat hij contact moest opnemen met Vlemmix voordat hij zijn partij kon lanceren. "Hij heeft me gebeld. En dat is in goed overleg gegaan", aldus de uitvinder/artiest/ondernemer/aandachtstrekker/en nog veel meer, zo lezen we op de site van Omroep Brabant. "Ik sta volledig achter hem en zijn nieuwe partij. Ik gun het hem van harte en ik denk ook dat de jeugd zich er in kan vinden."

Vlemmix vindt de partij van Krol onvergelijkbaar met zijn project van jaren geleden. "Dat is natuurlijk heel anders dan wat wij deden. Het is een heel serieuze partij, met een heel serieuze lijsttrekker."

Rond Krol en de ouderenpartijen hangt al tijden een zweem van ruzies en Vlemmix vermoed dat de naam van de nieuwe partij daar weleens een einde aan kan maken. "Er zijn bij ons nog nooit problemen geweest. Die naam heeft altijd alleen maar iets heel positiefs gehad!"

Man mishandelt ex, vlucht naar andere ex

Een 28-jarige Bredanaar is zaterdagavond omstreeks 19.20 uur met toestemming van de officier van justitie in een woning in de wijk Haagse Beemden aangehouden op de verdenking van het bedreigen en mishandelen van zijn 26-jarige ex-vriendin. Hij wordt ook verdacht van wapenbezit omdat er in de schuur diverse wapens werden aangetroffen.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Ze vertelde dat ze ruzie had met haar ex-vriend. In de nacht van donderdag op vrijdag waren uit voorzorg twee vriendinnen bij haar. Haar ex stond voor de voordeur en drong nadat ze open had gedaan ongevraagd opgefokt de woning binnen. Hij dreigde haar huis in de fik te steken en kapot te maken. Vervolgens sloeg hij haar meerdere keren met de vlakke hand in het gezicht. Ook de vriendinnen werden door hem bedreigd. Toen een van hen de politie belde is hij uit de woning gevlucht.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de verblijfplaats van de verdachte. Hij bleek bij een ex-vriendin te verblijven in de Haagse Beemden. Daar is hij zaterdagavond aangehouden. Vanwege mogelijk vuurwapenbezit werden de woning en de bijbehorende schuur doorzocht. In de berging werden onder meer een Nunchaku, een boksbeugel, een alarmpistool met patronen en een groot kapmes aangetroffen. De wapens zijn in beslag genomen.

Drie tieners met messen op zak aangehouden op Schiphol

Drie jongens van 13, 14 en 16 jaar oud zijn gisteravond aangehouden op luchthaven Schiphol. De marechaussee plaatste vandaag een foto online van de messen die ze bij zich hadden.

De jongeren liepen tegen de lamp toen ze gefouilleerd werden, nadat er bij de marechaussee een melding binnengekomen was over een diefstal uit een supermarkt. De aangetroffen messen zijn in beslag genomen.

Omdat Schiphol een veiligheidsrisicogebied is mag de marechaussee altijd besluiten om mensen te fouilleren. Dit keer dus met resultaat.

De jongens, afkomstig uit Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel, moeten vandaag een verklaring afleggen bij de marechaussee.

Zorgen om dolfijn Zafar: 'Dit blijft een noodsituatie'

Het is nog niet gelukt om de Franse dolfijn Zafar terug te brengen naar de zee. De tuimelaar zwom gisteren de Amsterdamse haven in en lijkt vastbesloten daar te blijven. "Hij moet gewoon weer terug, dat is het beste voor hem. Dit blijft een noodsituatie voor de dolfijn." Volgens de meest recente berichtgeving is Zafar inmiddels met succes terug naar zee geloodst.

Zafar kwam gisterochtend de haven in terwijl hij voor het vrachtschip Tres Hombres uitzwom. Het schip, dat weken geleden vertrok vanuit het Caribisch gebied, kreeg voor de Franse westkust gezelschap van het beest.

En de dolfijn is niet van plan om snel te vertrekken. Daarvoor is hij te gehecht geraakt aan het schip, dat voorlopig in de haven zal blijven.

Lokken
De vraag is nu hoe het dier weer terug kan worden gebracht naar veiliger vaarwater. "Gisteren hebben we een poging gedaan, door met twee rubberen bootjes hem weg te lokken", vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn aan NH Nieuws. "Maar de dolfijn zwom weer terug."

De sluis bij IJmuiden vormt volgens Van den Berg een blokkade. "Anders zou hij op een natuurlijke manier wel zijn weg terug vinden."

Tweede poging
Vandaag werd een tweede poging gedaan. "Wij maken ons wel zorgen om de gezondheid van het dier", aldus Van den Berg. Zafar is namelijk zout water gewend en zwemt nu in brak Amsterdams water, legt ze uit.

"We monitoren daarom constant zijn gezondheid en we weten niet of hij nu wel vis weet te vinden. Het dier wordt bewust niet gevoerd, want anders blijft hij zeker rondhangen."

Uniek
De scheepslieden van Tres Hombres kunnen het gezelschap van het dier in elk geval wel waarderen. "We zien op zee regelmatig dolfijnen, maar dit is wel uniek, dat hij helemaal mee is gezwommen", stelt zeeman Paul Lansbergen. "Waarom? Misschien vond hij de coronamaatregelen in Frankrijk wel te streng!"

De operatie heeft uiteindelijk zo'n drie uur geduurd, meldt de NOS. Via IJmuiden is de dolfijn naar de Noordzee gebracht.

Bondscoach Koeman vanwege hartproblemen opgenomen in ziekenhuis

Ronald Koeman is zondag met spoed opgenomen in het ziekenhuis, melden diverse media De bondscoach van het Nederlands werd vanwege hartproblemen naar het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) vervoerd en is gelijk gedotterd.

Zaakwaarnemer Rob Jansen heeft aan de NOS laten weten dat de toestand van Koeman inmiddels stabiel is. Volgens Arno Vermeulen, in de uitzending van Studio Sport, zou er geen schade aan het hart zijn en mag de 57-jarige Koeman waarschijnlijk maandag alweer het ziekenhuis verlaten.

Bondscoach Koeman vanwege hartproblemen opgenomen in ziekenhuis (Pro Shots / Joep Leenen)
Bondscoach Koeman vanwege hartproblemen opgenomen in ziekenhuis (Pro Shots / Joep Leenen)

Waarschuwingsschot na diefstal met achtervolging

Twee mannen die verdacht werden van diefstal, zijn vanmorgen na een achtervolging door Krimpen aan den IJssel aangehouden. Bij die aanhouding is een waarschuwingsschot gelost. Het gaat om twee mannen uit Ridderkerk van 39 en 44 jaar.

De politie kreeg rond 05:30 uur een melding van een diefstal. Twee mannen zouden spullen hebben weggenomen en bezig zijn met het inladen van een witte bestelbus. Aanrijdend zagen de agenten dat de betrokken bestelbus al wegreed en de Abram van Rijckevorselweg (Rotterdam) op reed. Een stopteken had geen effect.

De mannen in de bestelbus reden naar Krimpen aan den IJssel, waar ze met hoge snelheden boven de 100 kilometer per uur over de stoep en het fietspad reden. De achtervolging eindigde op de Vijverlaan, omdat de bestelbus vast kwam te zitten in het gras. Bij het optrekken van het portier door de agenten bleef de bestuurder gas geven om weg te komen. Hierdoor zagen de agenten zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen en een ruit in te slaan.

De mannen lieten zich niet zomaar overmeesteren; bij de aanhouding raakte een van hen door zich te verzetten gewond. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij alsnog naar het politiebureau voor verhoor. Bij de bestuurder is alvast zijn rijbewijs ingevorderd.

Afbeelding: Politie Rijnmond-Oost
Afbeelding: Politie Rijnmond-Oost

Politie beŽindigt illegale pokeravond

Het kaartspel van een groep mensen werd rond middernacht wreed verstoord door onverwachte visite. De politie viel zondag 3 mei even na middernacht een pand op het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel binnen, na vermoedens van illegale gokpraktijken. Twee Rotterdammers van 36 en 24 jaar zijn aangehouden, en een bedrag van ruim 9.000 euro werd in beslag genomen.

In totaal acht mannen en een vrouw waren in het bedrijfspand aan de 4e Riviumstraat aanwezig. Er werd gepokerd en diverse deelnemers hadden flinke geldbedragen op zak. Het werd een duur avondje, want behalve dat dat geld in beslag werd genomen, deelde de poltie ook bekeuringen uit vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

Ank Bijleveld staat stil bij april-meistakingen 1943

Nergens is tijdens de Tweede Wereldoorlog op zo’n grote schaal gestaakt als in Nederland van 29 april tot 3 mei 1943. Dat gebeurde als eerste in Hengelo. Minister Ank Bijleveld-Schouten stond vandaag in een videotoespraak stil bij de stakingen van toen.

Directe aanleiding was het bevel dat Nederlandse militairen moesten gaan werken in de Duitse oorlogsindustrie. Die opdracht maakte veel los onder de Nederlanders.

Bijleveld: “Bij machinefabriek Stork zei men als eerste: Maar dat gaat zomaar niet! Wij verzetten ons tegen die vreselijke gevangenschap. Wij komen op voor elkaar. En zo werd tussen 2 en half 3 ’s middags het werk neergelegd.”

Geweldloos volksverzet
Meer dan 200.000 arbeiders, boeren en mijnwerkers door het hele land volgden dit voorbeeld. Het werd de grootste uiting van geweldloos volksverzet in de door Duitsland bezette gebieden in Europa. Met alle gruwelijke gevolgen van dien, want de bezetter sloeg de staking hardhandig neer. Er vielen honderden doden en gewonden. Vele anderen zijn nog steeds vermist.

Geloof in eigen kracht
“Ondanks deze ongelooflijk pijnlijke afloop was het moreel van de Nederlanders hoog. Na 3 jaar werd het geloof in eigen kracht langzaam herwonnen”, aldus de minister.

Bijleveld: “In gedachten staan we stil bij al die dappere mannen en vrouwen, die met gevaar voor eigen leven een signaal durfden af te geven aan hun bezetters. En bij hen, die daarbij het leven lieten. 1 moest beginnen, om uiteindelijk met elkaar de vrijheid terug te winnen.”

Frijns tweede in virtuele Formule E-race

Robin Frijns heeft in de tweede race van de Formule E Race At Home Challenge een uitstekend resultaat neergezet. De Limburger reed naar de tweede plek in de virtuele straten van Jersey City.

Stoffel Vandoorne vertrok vanaf poleposition, maar in de bijzonder krappe eerste bochtenserie ging het fout voor de Belg, die schade opliep en uiteindelijk terugviel naar de vijfde stek.

Maximilian Günther, gestart vanaf plek twee, nam de leiding over en kreeg halverwege Pascal Wehrlein in zijn nek, maar de oud-F1-coureur ging de fout in en viel terug naar plek tien.

De vanaf plek zes gestartte Frijns lag inmiddels achter Wehrlein en schoof dus door naar de tweede plek, uiteindelijk een kleine acht seconden achter Günther. Nico Müller werd derde, Nyck de Vries - gestart als 21e - finishte keurig als zevende.

De tweede ronde in de virtuele Formule E

Verstappen knokt zich naar 11e plek tussen simracers

Max Verstappen heeft zaterdag weer eens laten zien een behoorlijk potje te kunnen sturen, ook in de virtuele wereld. In de virtuele versie van de Porsche Supercup - niet het virtuele kampioenschap voor de echte coureurs - deed de Nederlander in een virtueel Zandvoort netjes mee.

Verstappen kwalificeerde zich niet geweldig voor de sprintrace, maar werkte zich tussen ruim dertig professionele simracers op naar de 21e plek. In de hoofdrace was dat dan ook zijn startpositie en in de eerste ronde pakte hij gelijk zeven plaatsen. In een wit-oranje Porsche kon Verstappen nog een beetje profiteren van pech van anderen, waardoor hij uiteindelijk als elfde eindigde.

De races zijn hier te bekijken, het hoofdprogramma begint na de eerste race

Partijleider Krol stapt op bij 50Plus en begint nieuwe partij

Partijleider Henk Krol stapt per direct op bij 50Plus en begint samen met Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten een nieuwe politieke partij genaamd Partij voor de Toekomst. 

Reden voor het opstappen is onvrede over geruzie en machtsspelletjes binnen 50Plus. Krol neemt zijn zetel mee en blijft dus in de Tweede Kamer. Van Kooten verliet in juli 2019 de Partij voor de Dieren. Afgelopen december werd ze lid van 50Plus, de partij die ze nu dus al verlaat voor een nieuw avontuur met Krol.

Afscheidsbrief Henk Krol:

Beste mensen,

Elf jaar lang hebben we geprobeerd om van 50Plus een serieuze partij te maken. Iedereen kan objectief vaststellen dat dit niet is gelukt.
De spotprent in de Volkskrant spreekt boekdelen.

De leden komen bij 50Plus helaas niet op de eerste plaats. Het draait vaak om ego’s en er zitten te veel baantjesjagers binnen de club. Daar wil ik niet langer bij horen. En als ik jullie was, zou ik dat ook niet langer willen.

De eerste acht jaar kwam 50Plus vooral in het nieuws met interne ruzies, terwijl we ongekend veel politieke successen behaalden. Ik wil de medewerkers daar oprecht voor danken. We hebben het met elkaar gedaan. Jullie zijn altijd een fantastisch team geweest, dat altijd voor me klaar stond.

Na het aantreden van het nieuwe bestuur leek het ook met de vereniging eindelijk de goede kant op te gaan. Maar vorige maand barstte de bom. Opnieuw werd 50Plus een politieke soap. En weer ging het om ego’s en de te verdelen baantjes. Enkele zeer capabele mensen vroeg ik om zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer. Je vraagt je af waarom anderen daar - als ze overtuigd zijn van zichzelf - zoveel moeite mee hebben.
Juist dat verdelen van baantjes speelt niet bij mij. De leden van de partij verkozen mij (voor het eerst digitaal, zodat iedereen mee kon doen) immers al met 89 procent van de stemmen tot de nieuwe lijsttrekker. En toen de plaatsvervangend fractievoorzitter deze week nog aan de leden van de (opstandige) Adviesraad vroeg hoe men tegenover het lijsttrekkerschap van Henk Krol stond, bleek (zo staat in hun notulen) ‘dat zij er 100 procent achter staan dat Henk voor de komende verkiezingen weer lijsttrekker is’.

Als ik een baantjesjager zou zijn, hoefde ik dus alleen maar op mijn stoeltje te blijven zitten. Maar dat past niet bij mij. Ik heb me heel mijn leven ingezet voor groepen die in de verdrukking zitten. Die wil ik een stem geven. Dát wil ik blijven doen, niet gehinderd door mensen die bezig zijn met een dubbele agenda. En niet binnen een organisatie die aan alle kanten lekt. Interne stukken liggen eerder bij de media dan ze door de geadresseerden gelezen kunnen worden. Vertrouwelijke informatie wordt zonder gêne doorgezonden naar vriendjes die behulpzaam kunnen zijn bij de persoonlijke ambities.

50Plus heeft een verkeerde partijstructuur. Er wordt in zaaltjes gekonkelfoesd om de eigen standpunten door te drukken. Met minder dan 3.800 leden denkt men dat het mogelijk is om twaalf regionale bestuurtjes op te tuigen. De praktijk leert dat dit niet kan. De vele wisselingen zijn niet eens bij te houden. Soms zitten bestuurders slechts enkele dagen op hun post. Ze luisteren, op enkele goede uitzonderingen na, niet naar de leden, maar leggen vaak wel hun wil op aan de mensen die de koers van de partij proberen recht te houden.

Zelfs mijn eis om, precies zoals de Commissie Partijvernieuwing dat wilde, al die provinciale bestuurtjes op zijn minst terug te brengen tot vier landsdelen, werd niet gehonoreerd. Het was een keiharde voorwaarde van mij om door te kunnen. Toch werd het door de meerderheid van de mensen die nu op hun plekjes zitten, doorverwezen naar ‘ergens in de toekomst’. ‘We zien wel’.

Het plan van het Hoofdbestuur om niet alleen de circa 200 leden die in een zaaltje stemrecht hebben te laten meebeslissen over belangrijke zaken, werd niet alleen tegengewerkt, maar zelfs met een kort geding bestreden. Democratie is kennelijk taboe binnen 50Plus.

En hoewel mijn bedje binnen 50Plus gespreid was, wil ik daar niet zijn. Ik raad ieder van jullie aan ook heel goed te overwegen of jullie daar wel bij willen horen.

Mijn lidmaatschap zeg ik op. De afgelopen week kreeg ik twee keer serieus het aanbod om me bij een andere in de Kamer zittende partij aan te sluiten. Dat zal ik niet doen, want ik wil de bijna kwart miljoen kiezers die mij hun stem hebben gegeven rechtstreeks blijven vertegenwoordigen.
Daarom kies ik voor de moeilijke weg. Ik zal vandaag bekend maken dat ik een eigen partij heb opgericht. Wie dat wil, en wie onze achterban serieus neemt, kan zich erbij aansluiten.

Wat betekent dit voor de huidige fractie en alle hardwerkende gemeenteraadsleden, Statenleden en waterschapsleden? Dat is aan die leden en medewerkers zelf. Het zou goed zijn voor de medewerkers in de Tweede Kamer dat het hooguit tot een splitsing komt. Ik ben het enige lid dat ruim de kiesdeler heeft gehaald. De andere drie fractieleden samen haalden opgeteld niet eens voldoende stemmen voor één zetel. Als die ervoor kiezen om toch met 50Plus door te gaan, is het verstandig de fractie te splitsen zodat de medewerkers in de Kamer hun uitstekende werk kunnen blijven voortzetten.

Het waren elf bewogen jaren waarin te veel energie verloren ging aan ruzies en gekonkel. Ik ga beginnen aan een zonnige toekomst waarin ik me volledig kan inzetten voor mijn achterban. Ik blijf nog steeds hopen dat het ‘ónze achterban’ is en blijft.

Met vriendelijke groet,
Henk Krol

COVID-19: 335 nieuwe besmettingen en 69 doden, totaal 40.571 en 5056

Tot en met 3 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 40.571 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 335 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.995 (+44) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 69 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5056 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Wielrenner overleden na ongeluk op Zeelandbrug

Een wielrenner die zaterdagmiddag op de Zeelandbrug in botsing kwam met een andere renner is aan zijn verwondingen overleden. Het slachtoffer is een 65-jarige man uit Zierikzee.

De melding van het ongeval kwam op zaterdag 2 mei rond 15.05 uur binnen bij de meldkamer. Twee renners, die vanuit Zierikzee kwamen gereden, waren met elkaar in botsing gekomen. De Zeelandbrug werd tijdelijk afgesloten en hulpdiensten kwam ter plaatste. Daarbij werd onder andere een traumahelikopter ingezet.

De 65-jarige man werd buiten bewustzijn en ernstig gewond aangetroffen. Ook de andere renner, een 62-jarige man uit ´s-Heer Hendrikskinderen, raakte gewond. Het 65-jarige slachtoffer is later op de avond in het ziekenhuis in Rotterdam overleden. De exacte toedracht van het ongeval is nog onderwerp van onderzoek.

FOK! nieuwsfoto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! nieuwsfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is jrheuwing met het volgende onderschrift: "Mij niet feliciteren Henk, ik ben nog niet jarig."

De opgave van deze week:

We zien hier Rob Jetten tijdens een debat in de Tweede Kamer, wat is hier gaande? (Pro Shots / Koen Laureij)
We zien hier Rob Jetten tijdens een debat in de Tweede Kamer, wat is hier gaande? (Pro Shots / Koen Laureij)

Moslims werken hard aan groepsimmuniteit

Wij hebben Mark Rutte en zijn profeet Jaap van Dissel. Een grote groep moslims in Afghanistan heeft Allah en Mohammed. Er zit wel een verschilletje in de adviezen, namelijk anderhalve meter afstand en kruip vooral lekker dicht op elkaar. Aldus een woordvoerder van de laaste club die wist te vertellen dat "Wij (moslims red.) geven niet om het coronavirus Wij geloven dat Allah het heeft gemaakt". Wel mét mondmasker voor natuurlijk het geval dat Allah misschien per ongeluk verkeerd begrepen is.

Verstappen leidt teamgenoot rond in Nederland

Enige maanden terug doken de Red Bull Formule 1-wagens al op diverse plekken in Nederland op. Het waren opnames voor een filmpje met Max Verstappen, speciaal voor de Grand Prix van Nederland. Helaas kan de wedstrijd (voorlopig) niet doorgaan maar vandaag onthulde Red Bull toch het filmpje.

We zien hoe Verstappen zijn teamgenoot Alexander Albon rondleidt in Nederland. Naast de grachten, bloemen en een draaiorgel duiken er ook een aantal bekenden van Red Bull op in het spotje. Zo zien we Robert Doornbos op de fiets passeren en vliegt motorcrosser Jeffrey Herlings door beeld op het strand. Uiteraard eindigt het geheel op het vernieuwde circuit van Zandvoort. Puike filmpjes maken kunnen ze wel bij Red Bull.

Een rondje Nederland met Red Bull (Bron: Youtube/Aston Martin Red Bull Racing)

Overlastgever mishandelt boa: 'Je belt die kankerwouten niet'

Een 41-jarige man uit Terheijden is zaterdag omstreeks 13.40 uur in zijn woning aangehouden omdat hij een handhaver van de gemeente Drimmelen zou hebben mishandeld. De BOA zat op dat moment als passagier in zijn dienstauto en was voor de woning van verdachte vanwege een geluidsoverlastklacht bezig met een decibelmeting. 

De buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) deed aangifte. Hij vertelde dat hij met een collega in een herkenbare surveillance auto reed. Hij was de bijrijder. Ze kregen een melding van geluidsoverlast vanuit een woning in Terheijden. Ter plaatse hoorden zij dat vanuit de bedoelde woning inderdaad een luid geluid kwam. Hij besloot in de auto met zijn app op zijn telefoon een meting te doen. De meter sloeg uit op 80 decibel.

Op dat moment werd het portier aan de passagierszijde opengetrokken. Het was de bewoner die luidkeels kwaad riep dat de kankerwouten niet gebeld moesten worden. De man maakte wilde bewegingen met zijn armen en duwde het portier dicht terwijl het rechterbeen van het slachtoffer daar nog tussen zat. Dit was bijzonder pijnlijk. Hierna nam de man een bokshouding aan met gebalde vuisten. Hierop besloten de handhavers weg te rijden waarbij de bewoner nog een stuk achter hen aanrende.

De handhavers sloegen alarm waarna agenten de verdachte hebben aangehouden. Hij is vastgezet. Aan het bureau weigerde hij ook na vordering mee te werken aan een blaastest en / of bloedonderzoek ingevolge de Wet Middelenonderzoek bij geweldplegers. Dit levert de man een afzonderlijk strafbaar feit op.

Afgeblazen bevrijdingsfestival grootste klap voor jongeren

Het afblazen van het Bevrijdingsfestival is voor jongeren het dieptepunt van de geannuleerde festivalzomer. Van alle Nederlandse festivals keken zij het meest uit naar de speciale festivaleditie om 75 jaar vrijheid in de 12 provincies te vieren. Pinkpop en Lowlands stonden voor deze zomer nummer twee en drie op het verlanglijstje van jongeren. Ouderen gaan de gebruikelijke Uitmarkt in augustus het meest missen, blijkt uit de 3e editie van het tweejaarlijkse Evenementen Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

‘Jongeren hebben het door alle regels erg moeilijk in deze coronatijd. Door het wegvallen van de festivals valt deze periode hen nog zwaarder’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Het annuleren van het Bevrijdingsfestival wordt in het hele land het zwaarst gevoeld. Het onderzoek laat zien dat het Bevrijdingsfestival niet alleen zo populair is vanwege de gratis concerten, maar ook door de vrolijke sfeer, de mooie festivallocaties en het jonge publiek.’

Uitmarkt
Ruim 40 jaar is het publiek gewend om eind augustus massaal de start van het culturele seizoen te vieren. Of het evenement ná 1 september in de grootschalige opzet door kan gaan, is nog onbekend. ’Hopelijk vindt de organisatie een oplossing om iedereen toch te laten genieten van het rijke aanbod van de Nederlandse cultuursector. Zeker voor 55-plussers zou dit een grote opluchting zijn. Voor hen is de Uitmarkt het belangrijkste massa-evenement dat vanwege de coronacrisis niet door kan gaan vóór 1 september. Sail en de Vierdaagsefeesten staan voor hen op plaats twee en drie’, verklaart Hendrik Beerda. ’Als de Uitmarkt niet doorgaat, krijgt de cultuursector de zoveelste klap te verduren. Voor een hoopvolle herstart van het culturele leven moet dan een alternatief worden gevonden. Wanneer alle cultuurhuizen weer open mogen is echter nog onduidelijk, dus ook wat een geschikt moment is voor een openingsevenement.’

Economische impact is enorm: Concert at Sea levert Zeeland jaarlijks 4 miljoen winst op
De geannuleerde festivalzomer betekent niet alleen een klap voor de bezoekers en organisatoren, maar ook voor de economie. Eerdere onderzoeken tonen aan dat festivals vaak een veelvoud opleveren van het subsidiebedrag dat de overheid erin stopt. Met muziekfestival Into The Great Wide Open draait de gemeente Vlieland, met ruim 1.000 inwoners, jaarlijks 1,5 miljoen euro winst. En de provinciale economie van Zeeland plust elk jaar bijna 4 miljoen euro dankzij Concert at Sea. ‘Niet alleen voor 2020 zorgt de festivalloze zomer voor een enorme economische strop’, aldus adviseur Beerda. ’Door een jaar over te slaan verzwakt de reputatie van de festivals. Daardoor zullen de evenementen volgend jaar veel meer in communicatie moeten investeren om publiek te trekken. Voor botenevenement Sail betekent tien jaar afwezigheid een waardeverlies van miljoenen euro’s.’

'The Mountain' tilt 501kg op; wereldrecord deadlift

Acteur en strongman Hafthor Björnsson is een van 's werelds sterkste mensen, dat was al bekend. De IJslander, bij het grote publiek bekend als 'The Mountain' uit Game of Thrones, won in 2018 bijvoorbeeld de World's Strongest Man-competitie - waarin hij ook zeven keer tweede of derde werd - en won dit jaar en vorig jaar de prestigieuze Arnold Strongman Classic.

Dat Björnsson een uitermate indrukwekkend potje kan deadliften is dan ook geen verrassing, maar nu heeft hij zich weer eens overtroffen. In zijn eigen sportschool in IJsland wilde hij het uit 2016 stammende wereldrecord deadlift van de Brit Eddie Hall aanscherpen. Hall tilde als eerste 500kg omhoog, Björnsson deed er één kilo bij en wist het in een livestream voor elkaar te krijgen.

Man doodgeschoten in Amsterdam

Bij een schietpartij op de Panamalaan in Amsterdam is vannacht een man om het leven gekomen. Het slachtoffer werd aangetroffen ter hoogte van de kruising met de Borneolaan.

Mogelijk is het slachtoffer nog naar die plek toe gelopen, want iets verderop bij het Funenpark werd een kogelhuls gevonden, zo meldt een getuige. Een traumateam en diverse andere hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar de man was toen al overleden.

Vlakbij het Funenpark, in de Frans de Wollantstraat, troffen hulpdiensten een brandende auto aan met een Duits kenteken. De recherche onderzoekt de mogelijkheid of die auto bij de schietpartij gebruikt is.

Volgens getuigen is er vlak na de schietpartij een persoon weggerend in de richting van de Borneolaan. Daar zou die persoon op een scooter gestapt zijn en over de Panamalaan zijn weggereden. De politie kan dat verhaal echter niet bevestigen.

Wegwerkzaamheden Deltaweg (N256) tussen Goes en Colijnsplaat

Van 11 tot en met 15 mei 2020 voert aannemer De Jong Zuurmond Infrabeheer, Onderhoud & Services B.V. in opdracht van de Provincie Zeeland werkzaamheden uit aan de Deltaweg (N256). Hoewel de overlast zoveel mogelijk wordt geprobeerd te beperken, kan het werk hinder met zich meebrengen.

Werkzaamheden
Tussen Goes en Colijnsplaat wordt een akoestische wegmarkering op de Deltaweg aangebracht. Wanneer automobilisten over zo’n akoestische lijn rijden, maakt dat geluid. Op die manier worden bestuurders gewaarschuwd wanneer zij, bijvoorbeeld door afleiding, richting de berm of naar de andere weghelft rijden. Het aanbrengen van deze wegmarkering is een van de maatregelen die de komende tijd wordt genomen om de verkeersveiligheid en de doorstroming op de Deltaweg te verbeteren.

Omleidingen
Om het werk uit te voeren wordt de hoofdrijbaan van de N256 vanuit Colijnsplaat richting Goes gefaseerd vier avonden/nachten afgesloten tussen 20.00 uur en 6.00 uur. De hoofdrijbaan richting Colijnsplaat blijft open. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid via de parallelweg en omliggende wegen. De omleidingen worden met gele borden aangegeven en zijn online te raadplegen.

Overval bij New York Pizza in Amstelveen

De New York Pizza aan de Karel Doormanweg in Amstelveen is gisteravond doelwit geweest van een overval. De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden. De overval vond plaats rond 21.45 uur. Vervolgens werd via een Burgernet-melding opgeroepen om uit te kijken naar de verdachte, een jongen van ongeveer 1 meter 70 met een zwarte winterjas en een mondkapje.

De jongen werd even later aangehouden. Of hij iets buit heeft gemaakt is niet bekend.

Dolfijn wil niet weg uit Amsterdam

De dolfijn die gisteren de Amsterdamse Haven binnenzwom, is niet van plan om snel te vertrekken. Daarvoor is hij te gehecht geraakt aan het schip waarmee hij naar Amsterdam zwom. 'Er is een enorme band ontstaan.'

'Het is heel bijzonder', vertelt Eligius Everaarts van opvangcentrum SOS Dolfijn. 'Zelfs toen het schip hier door de sluis in IJmuiden ging, is het beest ernaast blijven zwemmen. En op die manier in de haven terechtgekomen.'

'Dit zijn we niet gewend'
De tuimelaar (een dolfijnsoort) kwam gistermorgen de haven in terwijl hij voor het vrachtschip Tres Hombres uitzwom. Het schip, dat weken geleden vertrok vanuit het Caribisch gebied, kreeg voor de Franse westkust gezelschap van het beest.

'Dit zijn wij ook niet gewend', vertelt Sabine Fox, die op het schip werkt. 'Het is ook de eerste keer dat dit op deze manier gebeurt. Normaal als je in de koudere Europese wateren bent, dan zie je wel eens bruinvissen, maar niet dit soort dolfijnen. Het is een heel mooi groot dier van drie meter lang. En vrij tam.'

De vraag is nu hoe het dier weer terug kan worden gebracht naar veiliger vaarwater. Want de boot, waar de dolfijn dus zo aan gehecht is geraakt, blijft voorlopig in Amsterdam. Het idee is nu om de dolfijn met een ander schip naar buiten te laten zwemmen. 'Dat is iets waar we ons in eerste instantie op zouden willen focussen', zegt Everaarts. 'Dus dat het dier weer terug met een schip de zee opzwemt.'

FOK! Wat een weer: dat was het dan weer

Holla!  

We hebben een paar 'wisselvallige' dagen gehad. Dat zet ik tussen haakjes omdat het overdag reuze mee/tegen viel en de meeste buien zich 's nachts voordeden. Niet iedereen was even gelukkig. Er zijn zeker plaatsen die de afgelopen dagen maar een paar millimeter hebben gehad, terwijl het op andere locaties soms flink tekeerging. Een echt regionaal overzicht is er niet te maken, omdat er verspreid over alle provincies pieken en dalen zijn. Dat heb je met buien, de ene plek krijgt alles, en de andere niks.

Gisterochtend was het ook nog even zover. Een bel koude lucht trok van west naar oost over het land en leverde soms stevige regen- en onweersbuien op. Ook ik werd rond half 6 vanochtend gewekt door een serie donderklappen. De echte neerslag bleef helaas net ten zuiden. Dit buiencircus trok vervolgens over een groot deel van het land. Het ging soms even flink tekeer met hier en daar 10 millimeter in enkele minuten. Ook kwam er hagel voor. In de middag trokken ze allemaal weg en rond een uur of 5 was het vrijwel overal droog.

Echter, voor de hele komende week is het weer gedaan. Een hogedrukgebied bouwt zich op boven de Noordzee en trekt naar Scandinavië. Dat levert bij ons een droge week op. Ook is er opnieuw weer veel ruimte voor de zon. De wind draait daarbij van noordwest naar een oostelijke richting en is niet meer dan matig, kracht 3.

Vandaag zou er overigens nog een klein buitje kunnen vallen, maar dat stelt niets voor. De wind is dan nog even westelijk, maar draait dan naar noordwest, en is zwak. 

Fijne zondag!  

Meer weer op FOK!

Regenbui in Zaandam (Foto: Charged)
Hier houd ik zo van! Een heerlijke regenbui op de Zaan nabij, u raadt het al: Zaandam. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.