FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 mei 2020

Siegfried & Roy's Roy overleden

De Duits-Amerikaanse illusionist en dompteur Roy Horn is overleden. De helft van het wereldberoemde tijger- en leeuwenduo Siegfried & Roy overleed in Las Vegas op 75-jarige leeftijd aan COVID-19.

Samen met Siegfried Fischbacher werkte Roy zich op van goochelaars op een cruiseschip aan het eind van de jaren vijftig naar wereldsterren in Las Vegas. In hotelcasino The Mirage kregen ze na ruim twee decennia aan shows in de stad in 1990 hun beroemdste show: de Siegfried & Roy Show, met 30 miljoen dollar aan productiebudget destijds met afstand de grootste en duurste show in de stad.

In 2003 kwam er een einde aan de show, nadat Roy tijdens een optreden van het script afweek en gegrepen werd door tijger Manticore. Hij raakte zwaargewond, maar liet in het ziekenhuis gelijk weten dat men Manticore met rust moest laten. Dat gebeurde, en de tijger overleed uiteindelijk in 2014. De show zat erop, hoewel het duo in de jaren daarna nog wel meerdere optredens deed.

Siegfried reageerde uiteraard droevig. "De wereld is een van de grootheden van de magie kwijtgeraakt, maar ik ben mijn beste vriend kwijt. Vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten, wist ik dat we de wereld zouden veranderen. Zonder Siegfried is er geen Roy, en zonder Roy is er geen Siegfried."

Dichtsbijzijnde zwarte gat met blote oog 'te zien'

Astronomen hebben een zwart gat ontdekt dat, tot nu toe, het dichtst bij de aarde staat. Het zwarte gat staat op slechts elfhonderd lichtjaar van de aarde, zo melden onderzoekers in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy & Astrophysics.


Ontdekking zwart gat (Foto: Gettyimages)

Het zwarte gat wordt omringd door twee sterren die hun rondjes rond het 'gat' draaien. "We waren enorm verbaasd toen we beseften dat dit het eerste sterrenpaar inclusief zwart gat is dat met het blote oog te zien is", aldus co-auteur Dr. Petr Hadrava.

De onderzoekers bestudeerden eerst de twee sterren rondom het zwarte gat, maar door de bewegingen van de sterren moest er een zware, derde, ster aanwezig zijn. Eén van de twee sterren draait in veertig dagen rond dit onzichtbare object en de tweede doet daar veel langer over.

"Een onzichtbaar object met een massa van minstens 4,2 keer die van de zon kan alleen maar een zwart gat zijn", legt Dr. Thomas Rivinius uit.

"Het vinden van een zwart gat in een drievoudig systeem dat zo dichtbij staat, geeft al aan dat we slechts het topje van een opwindende ijsberg zien", zegt Dr. Dietrich Baade, astronoom bij European Southern Observatory (ESO) in Duitsland. "Op basis van het aantal sterren in de Melkweg verwachten we dat er ongeveer 100 miljoen van deze kleine zwarte gaten zijn, en we hebben er maar minder dan 100 gevonden. Als zwarte gaten gelijkmatig door het hele sterrenstelsel zijn verdeeld, zou de dichtstbijzijnde slechts 30 tot 40 lichtjaar verwijderd zijn", aldus ESO-collega Marianne Heida.

De sterren die het zwarte gat omcirkelen staan zo dichtbij de aarde dat ze zonder telescoop te zien zijn, weliswaar als je op het Zuidelijk Halfrond woont en richting het sterrenbeeld Telescoop kijkt.

Vrouwenvoetballers VS eisen zelfde salaris als mannen, maar verdienen al meer

Op het moment dat de voetbalsters van het nationale team van de Verenigde Staten in 2019 voor de vierde keer de wereldbeker omhoog mochten houden, klonk het keihard van de tribunes: 'equal pay, equal pay, equal pay'.

Het uitzinnige publiek, waarschijnlijk voornamelijk bestaande uit familie, lesbiënnes en hun soyboy-maatjes, vonden dat het nu eindelijk tijd werd dat de wezens die zich identificeerden als vrouwen net zoveel moesten gaan verdienen als de mannen.

Op handen gedragen door de schreeuwende minderheid togen de dames naar de rechter. Ze wilden meer geld hebben, want het vrouwenteam heeft meer successen behaald dan de nationale ploeg bij de mannen. Sterker nog, het vrouwenteam wilde 66 miljoen dollar aan gemiste inkomen hebben.

De mannelijke rechter ging daar niet in mee. Sterker nog, de dames verdienden juist méér dan de mannen! De leden van het nationale vrouwenteam werden, zowel in totaal als per wedstrijd, beter betaald dan de mannen.

Toch waren de golddiggers nog niet tevreden. Sterker nog, een woordvoerder van de dames vond dat de strijd voor 'gelijk salaris' door moest gaan.

Ander contract
De dames zijn nu namelijk van mening dat ze betaald moeten worden per gewonnen wedstrijd. Zoals bekend wint het nationale team van de VS bijna alle wedstrijden en per gewonnen wedstrijd krijgen de dames minder dan de mannen. Een contractvoorstel dat zij zelf ondertekend hebben overigens.

"Als we per gewonnen wedstrijd net zoveel geld kregen als de mannen, hadden we nog meer geld gekregen dan nu", aldus Megan Rapinoe, sterspeler tijdens de laatste Wereldkampioenschappen. "Het argument dat vrouwen genoeg betaald krijgen als ze bijna hetzelfde verdienen als mannen terwijl ze meer dan twee keer zo vaak winnen, is niet hetzelfde loon."

Het mannencontract zit blijkbaar anders in elkaar dan het vrouwencontract. Ondanks dat de dames wel gevraagd hebben om dezelfde voorwaarden in hun contract, is hun dat contract altijd geweigerd, waarschijnlijk omdat ze al eerder het contract hadden ondertekend met hun huidige salarisstructuur.

Toch komt het allemaal omdat ze vrouw zijn, aldus Rapinoe. Vrouwen krijgen namelijk altijd minder geld en ondanks dat het vrouwenteam juist meer geld verdiend heeft dan de mannen, willen ze nóg meer. 

Nu in de rij voor het Vondelpark, straks 80 jaar terug in de tijd?

Zojuist las ik bij onze collega's van AT5 dat het enorm druk is in het Vondelpark in Amsterdam. Zo druk zelfs dat politie en handhaving regulerend optreden en dat de zij-ingangen van het park gesloten zijn om de drukte te kunnen beheersen. Eerder vandaag riep de NS al op om niet langer met de trein naar Zandvoort te reizen; het was veel te druk in de treinen. 

Nieuw F1-team Panthera wil 'gewoon' in 2022 starten

Ondanks de COVID-19-crisis is het Panthera Team Asia Formula 1 gewoon van plan om in 2022 haar debuut te maken op de Formule 1-grid. Dat heeft Benjamin Durand, projectleider van het team, laten weten.

De bedoeling was aanvankelijk om bij de invoering van de nieuwe regels, in 2021, al op de grid te verschijnen, maar namens Formula One Management liet Ross Brawn weten dat nieuwe teams pas het jaar erna welkom zijn.

Vanwege het hele coronavirusgebeuren worden de nieuwe regels een jaar later ingevoerd, maar Durand is niet van plan om vertraging op te lopen. "We hebben al mensen die aan de auto werken, we zijn bezig met investeerders en er wordt aan de aerodynamica gewerkt."

Voorafgaand aan dit seizoen zijn volgens Durand al informele afspraken gemaakt over een klantenmotor en het afnemen van andere onderdelen, maar hij geeft wel aan gezien de huidige situatie nog even af te willen wachten voor er conclusies getrokken worden.

Een officieel verzoek om zich in het WK te mengen is ook nog niet ingediend. Daarin moet een goed plan uiteen worden gezet, dat alleen kan worden ingeleverd op uitnodiging van de F1-organisatie. In 2015 gebeurde dat voor het laatst, zonder succes.

COVID-19: 289 nieuwe besmettingen en 63 doden, totaal 42.382 en 5422

Tot en met 9 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 42.382 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 289 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.285 (+58) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 63 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5422 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Mooi weer: Nederlanders massaal met de trein naar Zandvoort

De Nederlandse Spoorwegen (NS) roept iedereen op om niet met de trein naar Zandvoort te komen. Vanwege de hoge temperaturen en het vrije weekend, is het te druk in de treinen naar het strand.

De persconferentie van premier Mark Rutte over de routekaart van Nederland uit de coronacrisis, in combinatie met mooi weer en weekend blijken de ingrediënten te zijn voor te drukke treinen naar de badplaats. De NS doet dan ook een dringend beroep op mensen om niet meer met de trein naar het strand te gaan. 'De trein is even geen uitje', schrijven de spoorwegen.

Versoepeling
Aanstaande maandag worden enkele maatregelen die zijn genomen vanwege de coronacrisis versoepeld. Ook de gemeente Zandvoort draait de knoppen iets minder strak aan: zo gaan er vanaf dit weekend een deel van de parkeerplaatsen aan de boulevards weer open.

In Zandvoort zijn verkeersregelaars de drukte aan het monitoren. Het is een pilot om meer bezoekers in het centrum en op de stranden toe te laten.

Trein stilgezet
Eerder deze week werd een trein tussen Amsterdam en Weesp ontruimd omdat er te veel passagiers waren ingestapt. Niemand wilde de trein verlaten, waarop werd besloten deze stil te zetten. De politie moest zelfs komen assisteren.

Mondkapje verplicht
Woensdagavond kondigde het kabinet aan dat mensen die met het openbaar vervoer (ov) willen reizen vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moeten dragen. De medische noodzaak daarvan staat volgens het RIVM niet onomstotelijk vast. Maar omdat de 1,5 meter afstandsregel in het ov steeds moeilijker te handhaven is, kan een mondkapje een gezondheidsbijdrage leveren.

Skitalent Bassani (18) overleden, 'druk was te groot'

De Oostenrijkse skiwereld is opgeschrikt door uiterst tragisch nieuws. Johanna Bassani, een talentvolle atlete op de noordse combinatie, is overleden, slechts 18 jaren jong.

De noordse combinatie, een combinatie van langlaufen en schansspringen, is bij de vrouwen nog geen olympische sport. De kans bestaat dat het in 2026 gaat debuteren, hoewel er dan wel eerst een World Cup-circuit zal moeten komen. Op de Olympische Jeugdspelen in Zwitserland en Frankrijk kwamen de dames afgelopen seizoen wel al in actie en aangezien het gros van de wereldtop bij de vrouwen bestaat uit tieners was het niveau hoog.

Samen met het Oostenrijkse team won Bassani er in de landenwedstrijd een zilveren medaille, daarna zette ze haar goede vorm onder meer door met twee zesde plekken in de Continental Cup, vooralsnog het hoogste niveau bij de vrouwen. Ze werd samen met onder meer landgenotes Sigrun Kleinrath en Lisa Hirner gezien als een van de voornaamste kandidaten om namens Oostenrijk wellicht voor de historische eerste olympische medailles te strijden.

In diverse media gaan berichten rond over de doodsoorzaak. Tegenover Ö24 zou een advocaat gezegd hebben dat Bassani zelf uit het leven is gestapt. "Er zijn meerdere afscheidsbrieven gevonden", aldus de bron. Daarin zou ze als reden vooral de gigantische druk genoemd hebben die de Oostenrijkse bond op haar en haar prestaties heeft gelegd. "Ik kan het niet meer aan...ik kan het niet meer", zou er in een van de brieven staan.

De Oostenrijkse bond reageerde zelf geschokt op het overlijden van de talentvolle Bassani. "Met Johanna heeft de noordsecombinatiefamilie, en vooral het vrouwenteam, een geliefde teamgenote verloren. We zijn haar dankbaar voor alles, en wensen haar familie enorm veel sterkte."

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl

Bassani (#7) in actie tijdens de Olympische Jeugdspelen eerder dit jaar (Foto: OIS/Jed Leicester)
Bassani (#7) in actie tijdens de Olympische Jeugdspelen eerder dit jaar (Foto: OIS/Jed Leicester)

Nederland is een vulkaan rijker

Onderzoekers van de Geologische Dienst Nederland (GDN) hebben per toeval een vulkaan ontdekt in de Noordzee. Deze op circa 3 kilometer diep begraven uitgedoofde vulkaan ligt op zo'n 100 kilometer ten noordwesten van Texel.

De vulkaan heeft de naam Mulciber gekregen, een alternatieve naam voor de Romeinse god van het vuur, smederij en vulkanen Vulcanus. Het is daarbij de vierde vulkaan op Nederlands grondgebied naast de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de twee Caribische vulkanen Mount Scenery en The Quill.

Onderzoekers ontdekten de vulkaan per toeval tijdens het analyseren van gegevens binnen een onderzoek naar de ondergrond van de Noordzee. Daarbij vonden ze opvallende afwijkingen in de ondergrond en het aardmagnetisch veld. Ook werd er in de buurt van de locatie een dik pakket aan vulkanisch as en basalt aangeboord. Het vulkanisch as werd al in 1985 gevonden maar er werd toen vanuit gegaan dat het afkomstig was van de Zuidwalvulkaan.

Schansspringlegende Kasai krijgt nieuw wereldrecord

Hij is een wandelend stuk schansspringgeschiedenis en een absolute legende in de sport: Noriaki Kasai. De 47-jarige Japanner springt nog altijd mee in de World Cup en ontving deze week een nieuw certificaat van Guiness World Records.

Het gaat om een verbetering van zijn eigen record wat betreft deelname aan het meeste aantal World Cup-wedstrijden. Dat staat na afgelopen seizoen op maar liefst 569 stuks, teamwedstrijden niet meegerekend. Kasai debuteerde in december 1988 en meer dan drie decennia later is de immens populaire Nori er nog altijd bij.

Echt geweldig ging het afgelopen winter niet, maar Kasai heeft al meer dan eens een mindere periode overwonnen, dus dat mag geen probleem zijn. Zijn carrière zit er dan ook nog niet op: "Ik zal mijn best blijven doen om dit record nog verder aan te scherpen", aldus Kasai, die eerder al aangaf door te willen gaan tot en met de Winterspelen van 2022 in Beijing. "Als je een doel in het leven hebt, maakt de tijd niet uit."

Dat zouden zijn negende Winterspelen worden, met acht deelnames heeft hij het record al. In Sochi won hij in 2014 twee medailles, waaronder eindelijk een individuele, in Lillehammer was er in 1994 zilver met het Japanse team - het gros van zijn huidige concurrenten was destijds nog niet eens geboren.

Brand legt buurthuis in de as, politie zoekt getuigen

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een forse brand in een buurthuis aan de Mercuriusstraat in Haarlem gewoed. Hierbij is het gebouw grotendeels verloren gegaan. De politie gaat uit van brandstichting en is een onderzoek gestart.

Rond 01.20 uur kregen de hulpdiensten de melding om te gaan naar het buurthuis. De brandweer ging de strijd met het vuur aan en had de brand na 2,5 uur onder controle. De politie doet onderzoek naar de brand en heeft ter plaatse al enkele mensen gesproken maar komt graag in contact met meer getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 


Het buurthuis in beter tijden ©Google Maps 

Aanhoudingen in phishingzaak: coronacrisis misbruikt

De politie heeft donderdagavond in een onderzoek naar grootschalige phishing twee verdachten aangehouden. Deze verdachten maakten misbruik van de Coronacrisis om mensen op te lichten.

Bij de politie kwam een aangifte binnen van ING dat er 22 meldingen bij de bank waren gedaan van phishing. Onder deze meldingen waren er 4 afkomstig uit Zaanstreek-Waterland en Kennemerland. De recherche is hierop onder leiding van de officier van justitie direct een onderzoek gestart. Hierbij werden diverse specialisten vanuit de politie op gebied van o.a. fraude en cybercrime ingezet. Dit onderzoek heeft donderdagavond geleid tot de aanhoudingen van twee verdachten: mannen in de leeftijd van 24 en 26 jaar, beiden afkomstig uit Amsterdam.

De verdachten deden zich voor als ING-medewerkers. Ze stuurden aan willekeurige personen een mail (een zogenoemde ‘phishingmail’ die afkomstig leek van de bank), waarin stond dat hun bankpassen moesten worden vervangen. Ook werd hierbij aangegeven dat het in verband met corona niet wenselijk was om hiervoor bij een bankfiliaal langs te gaan. In de mail was een link ingevoegd die leidde naar een nagemaakte website, waar men alle gegevens kon invoeren. Vervolgens werden de gedupeerden telefonisch benaderd door de verdachten, waarbij zij zich voordeden als bankmedewerker. Zij gaven wederom uitleg over de ‘nieuwe werkwijze’ in verband met corona. Op deze manier kregen de verdachten de beschikking over cruciale bankgegevens, zoals inlognamen en wachtwoorden, waarmee deze fraude kon worden gepleegd. De recherche schat in dat er meer dan 200 mensen de dupe zijn geworden van deze oplichtingspraktijken. Bekend is dat er in één geval al meer dan 20.000 euro is buitgemaakt.

De politie heeft beide verdachten donderdagavond op heterdaad aangehouden in een hotelkamer in Amsterdam Zuid-Oost. In deze hotelkamer zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen zoals smarthphones, computers en mogelijk belastend materiaal. De recherche heeft donderdagavond ook een doorzoeking gedaan in een woning in Amsterdam en hierbij eveneens divers materiaal in beslag genomen voor nader onderzoek.

De recherche meent door alle informatie die zij inmiddels in bezit hebben, de gegevens van alle overige gedupeerden boven water te krijgen. Onder deze gedupeerden bevinden zich inwoners vanuit heel Nederland. Diegenen die nog niet benaderd zijn door de recherche, zullen binnenkort door de politie worden benaderd.

De recherche zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.

De twee Amsterdammers zitten vast en worden a.s. maandag 11 mei voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Inbreker gegrepen door politiehond

Door snel te reageren op een inbraakmelding bij een motorzaak in Biest-Houtakker kon de politie met behulp van een politiehond een inbreker aanhouden. Ook twee van de gestolen scooters werden teruggevonden.

Vanmorgen rond 04.00 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een bromfiets- en motorzaak aan de Biestsestraat in Biest-Houtakker. Eenmaal ter plaatse bleek er inderdaad ingebroken te zijn en dus gingen de agenten op onderzoek uit. Daarbij vonden ze in de omgeving twee van de gestolen motoren. Omdat het vermoeden bestond dat de inbrekers zich mogelijk nog verborgen hielden werd een politiehond ingezet. Die vond inderdaad een inbreker die zich in de bosjes verstopt had voor de politie.

Bij de aanhouding werd die verdachte, een 42 jarige inwoner van Liessel, door de hond gebeten. De man is voor medische behandeling vervoerd naar de huisartsenpost en daarna in de cel ingesloten. Bij de inbraak werden in totaal vier scooters weggenomen. Daarvan werden er twee teruggevonden. Het vermoeden is dat de aangehouden verdachte niet alleen handelde. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Grapperhaus: 'Criminaliteit stopt niet bij de grens'

Grensoverschrijdend politieonderzoek en -optreden wordt beter dankzij het nieuwe Benelux-politieverdrag. De ministerraad heeft op voorstel van de ministers van Buitenlandse Zaken, van Justitie en Veiligheid en van Defensie, minister Grapperhaus gemachtigd het wetsvoorstel tot goedkeuring en uitvoering van het verdrag voor advies voor te leggen aan de Raad van State. Dit verdrag is op 23 juli 2018 ondertekend door de verantwoordelijke ministers van de drie landen.

Na advisering door de Raad van State wordt het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. Na behandeling en aanvaarding van het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer zal de Nederlandse goedkeuringsprocedure van het verdrag zijn afgrond. Als ook België en Luxemburg het verdrag bij wet hebben goedgekeurd kan het verdrag in werking treden. De tekst van het wetsvoorstel wordt openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Minister Grapperhaus: “Criminaliteit stopt niet bij de grens. Onze politiediensten moeten daarom in staat worden gesteld om beter met elkaar samen te werken en informatie te delen die nodig is om deze criminelen op te pakken. En door nauwere samenwerking met lokaal bestuur over de grens, zorgen we voor een effectievere bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Daar zorgt dit verdrag voor.”

Met het nieuwe Benelux-politieverdrag wordt rechtstreekse toegang mogelijk tot elkaars politiedatabanken onder bepaalde voorwaarden. Ook maakt het verdrag grensoverschrijdende achtervolging een stuk makkelijker en verruimt de opsporingsbevoegdheden van politieambtenaren van de Benelux. Zo zal een rechtmatig ingezette achtervolging in het eigen land kunnen worden voortgezet over de grens, zonder de drempels voor strafbare feiten die de huidige regeling kenmerken.

In geval van een crisissituatie kunnen voortaan speciale politie-eenheden grensoverschrijdend optreden. Dit is ook mogelijk als ondersteuning bij belangrijke evenementen met een groot veiligheidsrisico zoals een NAVO-top.

Motorrijder rijdt meisje (6) aan en gaat ervandoor

Vrijdagmiddag rond 16.20 uur vond in de Westerscheldestraat in Oost-Souburg een verkeersongeval plaats waarbij een 6-jarig meisje door iemand op een motor werd aangereden. Het meisje raakte gewond en moest naar het ziekenhuis worden vervoerd om aan haar verwondingen behandeld te worden. De motorrijder verliet de plaats van het ongeval zonder zijn identiteit bekend te maken.

De politie stelde een onderzoek in. Na verklaringen van getuigen werd de identiteit van de verdachte bekend. Deze 37-jarige man uit Vlissingen meldde zichzelf tegen 19.00 uur op het politiebureau in Vlissingen. Daar is hij aangehouden en later ingesloten in een politiecellencomplex waar hij op dit moment nog vast zit. Bij de verdachte is door een arts bloed afgenomen om te bepalen of hij onder invloed reed. Dit bloedmonster zal worden onderzocht door het NFI. De uitslag hiervan wordt op een later moment bekend en zal aan het politie-onderzoek worden toegevoegd.

Van zowel de verdachte als het slachtoffer worden zaterdag verklaringen opgenomen door de politie. Het meisje heeft, ter controle, de nacht in het ziekenhuis doorgebracht. Zij is niet levensbedreigend gewond en mag vermoedelijk het ziekenhuis vandaag verlaten. Verkeersdeskundigen van de politie onderzoeken de zaak.

Europees Parlement viert de Dag van Europa online

Op zaterdag 9 mei viert het Europees Parlement de 70e verjaardag van de Schuman-verklaring met een live uitzending vanuit de plenaire vergaderzaal in Brussel.

Door de COVID-19-pandemie is de jaarlijkse Open Dag van de Europese instellingen, waar ieder jaar tienduizenden Europeanen op af komen, getransformeerd in een een digitale Open Dag. Er wordt een serie online-evenementen en -tentoonstellingen georganiseerd rondom de thema’s solidariteit en EU-actie om de pandemie en de economische gevolgen het hoofd te bieden.

Een van de hoogtepunten van de dag is de ontmoeting op zaterdagochtend tussen voorzitter Sassoli en organisaties die zich inzetten voor solidariteit in Europa. Onder de titel "De moed om te handelen: de les van Schuman 70 jaar later" zal de voorzitter het woord geven aan een aantal organisaties die in de frontlinie werken om de coronacrisis te bestrijden.

Later in de ochtend zullen de twee EP-vicevoorzitters voor communicatie, Othmar Karas en Katarina Barley, deelnemen aan een live debat, waarbij het publiek ook vragen kan stellen, en zullen de meeste fractievoorzitters per video een verklaring afleggen. Een aantal voorzitters van de parlementaire commissies zullen vragen beantwoorden over de EU-response op de coronacrisis.

De evenementen tijdens de digitale Open Dag worden simultaan in acht talen vertaald. Het volledige programma is hier te vinden.

Boodschappen doen grote drempel voor ouderen

Bijna 30 procent van de 70-plussers zegt liever geen boodschappen te doen, omdat zij bang zijn dat mensen te dichtbij komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Ook zegt zo’n 30 procent van de 70-plussers liever niet naar buiten te gaan om die reden. Nu we langzaamaan meer vrijheden krijgen, roept de hulporganisatie op om kwetsbaren niet uit het oog te verliezen en rekening met hen te houden op openbare plekken.

Van de ondervraagde ouderen, geeft ruim de helft aan dat zij zich zorgen maken wanneer zij buiten zijn geweest en iemand te dichtbij is gekomen. Van alle ondervraagden, vindt de leeftijdsgroep 70-plus het het belangrijkste om anderhalve meter afstand te houden: 95 procent geeft dat aan. Mensen die jonger zijn vinden dit over het algemeen iets minder belangrijk. Van de 18 tot 29-jarigen geeft 85 procent dat aan. Nederlanders zijn zich wel bewust van de kwetsbare positie van ouderen: 72 procent van alle ondervraagden zegt ouderen als kwetsbare doelgroep te zien in deze anderhalvemetersamenleving.

Collectieve inspanning
"Een veilige omgeving voor de meest kwetsbaren voor het coronavirus vergt inspanning van ons allemaal”, zegt Yvonne Breedijk, projectleider bij het Rode Kruis. "Misschien heb jij geen zorgen wanneer je in de supermarkt per ongeluk te dichtbij iemand komt. Voor een ander, die meer risico loopt, kan dit wèl voor veel stress zorgen. Kijk naar elkaar om en mocht iemand hulp nodig hebben, ben er dan voor elkaar. Ook nu de regels langzaam worden versoepeld.”

Mentale klachten
Uit het onderzoek blijkt overigens dat niet alleen ouderen last ervaren in deze tijd. 45 procent van de mensen onder de 30 jaar verwacht mentale problemen wanneer zij lange tijd 1,5 meter afstand moeten bewaren van anderen.

Hulp
Het Rode Kruis is er voor kwetsbaren sinds het begin van de coronacrisis. Zo helpen vrijwilligers mensen die nu geen boodschappen kunnen doen. Zij kunnen zich aanmelden via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888). De organisatie verwacht deze hulp, en andere vormen van hulp in Nederland, nog maanden te moeten verlenen. Naar schatting van het Rode Kruis zullen enkele honderdduizenden mensen in Nederland en op de Cariben in de problemen komen door de coronacrisis. Hoewel we gelukkig zien dat het de goede kant op gaat met de bestrijding van het virus in Nederland, zullen we ons allemaal moeten inspannen om er te zijn voor mensen die het nu moeilijk hebben.

Vrouw overvallen in woning, politie zoekt getuigen

Bij een overval op een woning aan de Mgr. Claessensstraat in Sittard is vanmorgen vroeg een onbekend geldbedrag buitgemaakt. De bewoonster werd rond 6:20 uur belaagd door twee mannen met een donkere huidskleur die gekleed waren in donkerblauwe hoodies.

Een man had een lengte van ongeveer 1.80 m lang, de ander van 1.75 m. Beide mannen hadden een groot, smal postuur. Een van de mannen droeg een bril. Beide mannen zijn nog voortvluchtig.

De politie is op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben wat met deze overval te maken kan hebben. Zij kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Gezamenlijke verklaring Nederland, BelgiŰ en Duitsland over het tegengaan van de verspreiding van corona virus

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft de afgelopen weken intensief contact gehad met Belgisch minister van Binnenlandse Zaken De Crem en Duits Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Engelke over het tegengaan van de verspreiding van het corona-virus.

Hierin wordt voortdurend informatie, voorstellen en oplossingen uitgewisseld. Nu er in alle drie de landen wordt gesproken over versoepeling van de corona-maatregelen en er een nieuwe fase aanbreekt heeft Grapperhaus opnieuw met zijn Belgische en Duitse collega’s gesproken

De komende weken zal er zeer regelmatig overlegd worden over mogelijke exitstrategieën, aangezien de overgang naar de volgende fase van deze crisis zorgvuldig gepland en besproken dient te worden. Het gezamenlijk belang bij een gecontroleerde exit- en herstelstrategie, met name in grensgebieden, is nog eens herbevestigd. Een succesvol herstel in alle landen vereist een goed gecoördineerde strategie. Alhoewel de maatregelen in de drie landen kunnen verschillen in intensiteit en duur, is het doel gelijk; het zoveel mogelijk onder controle krijgen van de verspreiding van corona. Dat is ook afhankelijk van de werking van de maatregelen in alle drie de landen.

Grapperhaus, De Crem en Engelke roepen hun inwoners op om alle niet-essentiële reizen uit te blijven stellen. De komende periode zullen zij nauw in contact blijven met elkaar en hun gezamenlijke inspanningen om de huidige crisis succesvol te bestrijden voortzetten.

FOK! Wat een weer: Warme zaterdag, koele moederdag

Vandaag is er opnieuw veel zon en wordt het warm. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot 26°C in het zuidoosten. De oostenwind is overwegend matig, aan de kust wordt de wind in de middag aanlandig en het koelt daar enkele graden af. Tegen de avond draait de wind overal naar noordoost.

Komende nacht neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. In het noorden blijft het nog tot in de ochtend nagenoeg onbewolkt. De minimumtemperatuur varieert van 8°C in het noorden tot 15°C in het zuiden. De noordoostenwind draait gedurende de nacht naar zuid tot zuidoost en is zwak.

Zondag overdag trekt bewolking vanuit het zuidwesten over vrijwel het gehele land, daarbij kan vooral in het zuiden en oosten hier en daar regen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de middag stroomt vanuit het noorden koudere lucht het land binnen en raakt het ook daar geheel bewolkt. In de ochtend loopt de temperatuur op veel plaatsen nog op tot circa 20-22°C. In de middag koelt het af naar 10°C in het noorden, later in de middag naar 13-14°C in het zuiden. De overwegend zwakke zuid- tot oostenwind draait in de loop van de dag naar noord en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee naar krachtig, mogelijk hard, 6-7 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

I see what you did there  (Foto: Klapmongeaul )
I see what you did there (Foto: Klapmongeaul )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.