FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 mei 2020

We knallen de top500 binnen.

De top500, de mijlpaal die niet zomaar bereikt zal worden, zo schreef ik nog geen maand geleden. Had ik het even mis. Dat het minder dan een maand zou duren, zal niemand verwacht hebben.

Aangezien ik een hekel heb aan ongelijk krijgen, wil ik toch even benadrukken dat ik de uitdaging in eerste instantie op de top100 wilde zetten maar geadviseerd werd om er top500 van te maken

Maar we kunnen nog verder, hoewel we nu met een aantal leden al een mooie supercomputer vormen, kan deze nog krachtiger worden, dat is de kracht van distributed computing. Met het FOK!Forum-team in Folding@home blijven we op zoek naar een vaccin tegen het corona-virus. Om mee te helpen kan je je bij deze supercomputer voegen, daarvoor kan je de software hier vinden. Het Fok!Forum-teamnummer is 247522.

 

Fok! Folding@home top500

Dus nu echt: de volgende uitdaging is de top100.
Dat gaat echt niet makkelijk zijn, ook al zijn we de top500 binnengestormd. Hoe hoger we gaan, hoe moeilijker het wordt. En ik verwacht al helemaal niet dat die uitdaging binnen een maand behaald gaat worden. Geef me maar eens ongelijk

Bevolkingsonderzoeken kanker worden weer opgestart

De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer opgestart. De bevolkingsonderzoeken waren tijdelijk stopgezet als gevolg van de uitbraak van COVID-19. Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen cliënten vanaf deze week weer uitnodigingen. Vervolgens start medio juni - bij voldoende beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen - het bevolkingsonderzoek borstkanker weer op en begin juli het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “De bevolkingsonderzoeken zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van onze preventieve gezondheidszorg. Heel veel mensen kunnen door mee te doen aan die onderzoeken al in een vroeg stadium van hun ziekte geholpen worden, zodat kans op genezing groter is. Door de corona uitbraak was een tijdelijke pauze onvermijdelijk. Met vereende krachten gaan alle betrokkenen nu weer aan de slag om goed op te starten op een manier die veilig is voor cliënten en medewerkers.”

Opstarten in fases
Het opstarten van de bevolkingsonderzoeken gebeurt gefaseerd. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn het goed aansluiten op de beschikbare capaciteit in de zorg voor vervolgonderzoek en de beschikbaarheid van voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen om verantwoord te kunnen screenen. Het Centrum voor bevolkingsonderzoek van het RIVM (CvB) maakt op basis hiervan afspraken met alle betrokkenen. Daarbij wordt het uitgangspunt gehanteerd dat de drie bevolkingsonderzoeken zo snel mogelijk weer worden aangeboden en dat waar mogelijk achterstanden worden ingelopen.

26 verpleeghuizen mogen weer beperkt bezoek ontvangen

Vanaf vandaag wordt een eerste voorzichtige stap gezet naar versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen. In 26 verpleeghuislocaties wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. Met de kennis en ervaring die wordt opgedaan op deze locaties wil het kabinet stapsgewijs en voorzichtig op steeds meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek toelaten.

Als de bezoekregeling in de praktijk goed werkt dan is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden. Dit wordt op 19 mei door het kabinet besloten. Een overzicht van de instellingen die deelnemen is hier te vinden.

Bezoekregeling
Sinds 20 maart kunnen bewoners van verpleeghuizen geen bezoek ontvangen. Er mag alleen bezoek komen bij mensen die stervende zijn. De bezoekregeling voor verpleeghuizen is ingegeven door de noodzaak om bewoners en zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus en om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Op dit moment komen er nagenoeg geen nieuwe locaties met een besmetting bij, al blijven mensen in verpleeghuizen kwetsbaar.

Tegelijkertijd beseft het kabinet dat het voor bewoners, hun naasten en zorgmedewerkers heel zwaar is om dit lang vol te houden. Met een groep experts – op het terrein van o.a. ouderengeneeskunde, verpleging, ethiek, virologie – is er daarom gewerkt aan een aangepaste bezoekregeling, die nu eerst in een aantal verpleeghuizen wordt gestart.

Atalanta-speler Rinaldi (19) overleden aan hersenaneurysma

Voetballer Andrea Rinaldi is overleden. De middenvelder van Atalanta Bergamo werd vrijdag onwel: hij bleek een scheurtje te hebben in een bloedvatwand in zijn hersenen, het gevolg van een hersenaneurysma. Hij lag sindsdien op de intensive care in Varese, maar overleed maandag alsnog, slechts 19 jaren jong.

Rinaldi speelde al sinds zijn 13e bij Atalanta, waarmee hij in 2016 de Italiaanse titel en de Super Cup in de onder-17-competitie won - Rinaldi scoorde in de finale van de titelstrijd tegen Internazionale. Nadat hij werd uitgeleend aan Imolese en Mezzolara speelde hij nu op huurbasis in de Serie D bij Legnano, waar hij in 23 wedstrijden één keer scoorde.

Homostel doet aangifte na nieuwe aanval: 'Ik wil verhuizen'

Fabio en Daniël, het homostel dat twee keer binnen een maand werd aangevallen, voelen zich niet meer veilig in de stad. Fabio, die van Brazilië naar Amsterdam emigreerde vanwege de homotolerantie voelt zich nu genoodzaakt te verhuizen. 'Het is hier een hel.'


Homostel opnieuw aangevallen (Bron: YouTube/AT5)

Fabio wil zijn verhaal vandaag niet op camera vertellen omdat hij nog te geëmotioneerd is. Voor het politiebureau in de Balistraat, waar hij aangifte doet, vertelt hij wat er is gebeurd. Gisteren liep hij hand in hand met zijn vriend Daniel in Oost toen een groep jongens naar ze begon te roepen. 'Homo's en homootje.' 

Precies zoals het eerste Paasdag ook begon. Toen werden ze in de Molukkenstraat uitgescholden en bespuugd. Het filmpje dat Fabio plaatste op Facebook ging viral.

Ook van dit incident probeert Fabio de daders vast te leggen door achter ze aan te rennen en foto's te maken. Ondertussen belt hij de politie, maar dan wordt hij naar eigen zeggen ineens omsingeld door ongeveer 9 jongens.

"Ik word van achteren getrapt", vertelt hij. De politie is al snel ter plaatse, waardoor de aanval wordt afgebroken en de groep wegvlucht. Eén jongen wordt staande gehouden, maar omdat zijn rol niet duidelijk genoeg was, wordt hij niet meegenomen naar het bureau. '

Fabio is er helemaal klaar mee, hij wil weg uit Oost. Het doet hem extra veel verdriet omdat hij juist naar Amsterdam was gekomen om zichzelf te kunnen zijn. Iets wat hij in Brazilië niet kon, maar kennelijk ook niet hier. "Het is een illusie dat Amsterdam de homohoofdstad is", zegt hij.

Volgens hem kloppen de anti-homogeweldcijfers van de politie niet omdat veel slachtoffers geen aangifte durven te doen. De politie neemt de zaak hoog op en is een onderzoek gestart.

Civilization VI krijgt New Frontier seizoenspas

2K kondigt vandaag de Sid Meier's Civilization VI - New Frontier Pass aan, een nieuwe season pass die acht nieuwe beschavingen, negen nieuwe leiders, zes nieuwe game modes en meer toevoegt aan het strategiespel. De inhoud zal worden uitgebracht in zes downloadbare (DLC) pakketten die vanaf 21 mei 2020 tot en met maart 2022 tweemaandelijks worden geleverd.

"Het is vier jaar geleden dat we Civilization VI voor het eerst aankondigden en de steun van de fans en spelers is nog steeds overweldigend", zei Ed Beach, franchise lead designer bij Firaxis Games. "Na twee gigantische uitbreidingen in Rise and Fall en Gathering Storm, goed voor vier jaar van balans updates en meer, is Civilization VI uitgegroeid tot de grootste titel van de reeks."

"We zijn erg enthousiast om nog meer content toe te voegen aan Civilization VI, waardoor fervente spelers en nieuwkomers de komende maanden steeds iets hebben om naar uit te kijken", voegde Anton Strenger, lead game designer bij Firaxis Games, toe. "Door regelmatig nieuwe content te leveren, hebben we met de New Frontier Pass meer mogelijkheden dan ooit om in contact te komen met onze community terwijl we actief content blijven ontwikkelen en leveren."

Ieder DLC-pakket zal ook individueel verkrijgbaar zijn; het eerste DLC-aanbod, het Maya & Gran Colombia-pakket, zal leiders van elke respectieve beschaving, een nieuwe Apocalypse game mode, nieuwe City States, Resources en Natural Wonders toevoegen en zal vanaf 21 mei 2020 verkrijgbaar zijn. Als onderdeel van de algemene content roadmap voor Civilization VI, zal Firaxis ook gratis updates voorzien tussen de DLC-pakketten met nieuwe kaarten, scenario's, balansupdates en meer, beschikbaar voor iedereen die eigenaar is van de game.

De New Frontier Pass zal beschikbaar zijn voor € 39,99 op Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, Windows-pc, Mac en Linux. Iedereen die de pas aanschaft, ontvangt exclusieve bonussen: de Teddy Roosevelt en Catherine De Medici Persona Packs.

Nieuwe games en meer tijdens Ubisoft Forward in juli

Ubisoft organiseert op 12 juli om 21:00 uur (Nederlandse tijd) voor het eerst een volledig digitale conferentie: Ubisoft Forward. Tijdens deze showcase in E3-stijl gaan we onder andere nieuwe aankondigingen en nieuws over tal van games horen en zien.

Nieuwe James Bond toch dit jaar in bioscoop

Na veel geruchten over het wel of niet verplaatsen naar volgend jaar komt Universal Pictures vandaag met het bericht dat de nieuwe James Bond-film No Time To Die toch dit jaar uit zal komen.

In een persbericht zetten ze de film op 12 november op het releaseschema. Wereldwijd gaan er steeds meer bioscopen open, maar wel voor een beperkt aantal mensen. Dat zou ook de reden geweest zijn dat de distributeur van de Bond-film naar de mogelijkheden heeft gekeken om niet meer in 2020 de film op het witte doek te brengen.

Al eerder maakte Warner Bros. en Walt Disney Pictures bekend dat zij ook films gaan uitbrengen; Christopher Nolan's Tenet zal gewoon op de oorspronkelijke verschijningsdatum uitkomen, namelijk 16 juli. Disney's Mulan werd al vroeg in de coronacrisis verplaatst naar 23 juli.

Trailer laatste seizoen 13 Reasons Why verschenen

Zojuist is via de socialmediakanalen van Netflix de trailer verschenen voor het vierde en tevens laatste seizoen van de hitserie 13 Reasons Why.

Het eerste seizoen verscheen op 31 maart 2017 en was direct een enorme hit voor Netflix. Wel zorgde het verhaal en de vaak schokkende beelden voor veel ophef in de Verenigde Staten. Het wordt daarom ook wel de meest spraakmakende serie die Netflix ooit heeft gemaakt genoemd. Zo werd de zelfmoordscène van het hoofdpersonage Hannah Baker later verwijderd uit de serie en is er later ook aan elke aflevering een waarschuwing toegevoegd met waar het publiek hulp kan zoeken bij zelfmoordgedachte of psychische problemen. 

In het vierde seizoen nemen we afscheid van de bekende personages, met hoofdrollen voor Dylan Minnette, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn en Miles Heizer. Ze maken zich klaar voor hun diploma-uitreiking, maar niet zonder dat ze een geheim onder ogen hebben gezien waar ze allemaal mee te maken hebben. 

Er mag op 5 juni afscheid genomen worden, dan verschijnen alle tien afleveringen op Netflix. 

24.000 kippen komen om in vlammenzee

Vandaag brak er brand uit op een kippenboerderij in Harskamp. Zeker 24.000 kippen kwamen om in de vlammenzee.

Wakker Dier: "Dit is al de zoveelste brand dit jaar. Zeker 45.000 dieren zijn in 2020 omgekomen in een brand. Ongelofelijke aantallen. Vanwege het ernstige leed, maar ook omdat we zoveel kunnen doen om dit te voorkomen. Toch weigert de overheid in te grijpen.

In de meeste stallen zijn dieren even slecht beschermd als een loods met wc-rollen. In nieuwere stallen zijn er enkele maatregelen genomen om de stal iets veiliger te maken, maar een simpele brandmelder is bijvoorbeeld niet verplicht. Net als goede brandwerende muren of voldoende bluswater.

Wakker Dier vraagt de overheid al jaren om de dieren beter te beschermen, maar de minister geeft aan dat veel maatregelen niet kosten effectief zijn. Wederom gaat het belang van goedkoop vlees boven dierenwelzijn."

Je bent een rund als je zonder rijbewijs met je motor stunt

Bij een controle op verkeersoverlast stuitten agenten in Utrecht zaterdagavond op twee motorscooterbestuurders die wheelies maakten op de openbare weg. Na een achtervolging kon één van hen worden aangehouden. De actie kost hem naast een reeks boetes ook zijn motorscooter.

Het is iets voor 21.00 uur zaterdagavond 9 mei als agenten van de verkeerspolitie door de Utrechtse wijk Kanaleneiland rijden om te controleren op overlast op de weg. Vlakbij winkelcentrum Kanaleneiland zien de agenten twee motorscooterbestuurders opvallend over de weg rijden. Zo rijden ze op hun achterwiel en even later wordt ook een rood verkeerslicht genegeerd. De agenten geven stopsignalen maar de twee bestuurders besluiten er vandoor te gaan en even lijkt dat succesvol. Niet veel later zien de agenten één van de motorscooterbestuurders opnieuw rijden. Nu lukt het om de bestuurder snel langs de weg te zetten.

De 22-jarige bestuurder uit Utrecht blijkt niet over het juiste rijbewijs voor de motorscooter te beschikken. Hij blijkt een maand eerder ook al een keer betrapt te zijn voor een vergelijkbare overtreding. Daarom is de motorscooter zaterdag in beslag genomen. Ook is de jongeman bekeurd voor het negeren van een stopteken, het rijden door rood licht en het rijden zonder rijbewijs. De tweede bestuurder is niet meer aangetroffen maar omdat zijn kenteken bekend is kan ook hij boetes tegemoet zien.

De politie let deze periode scherp op verkeersoverlast in Utrecht. Door de rust op de weg, in verband met de coronacrisis, lijkt asociaal rijgedrag juist toe te nemen. Dit zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties.

Voortvluchtige oplichter na 9 jaar aangehouden

Na negen jaar is een voortvluchtige oplichter aangehouden. Het onderzoeksteam kon, na intensief en volhardend onderzoek, de verblijfplaats achterhalen van de 37–jarige man, die ondanks al zijn inspanningen om onder de radar te blijven, toch kon worden opgepakt.

De veroordeelde, zonder vaste woon- of verblijfplaats, pleegde tussen 2007 en 2011 vele oplichtingen. De man was sinds 2011 volledig van de radar verdwenen. Na intensief onderzoek waren er sterke aanwijzingen dat de veroordeelde zat ondergedoken in een Utrechtse woning aan de Weltevredenstraat.

De woning werd geobserveerd. Uiteindelijk kon de man worden herkend op basis van een bijna tien jaar oude foto. Toen de politie de man probeerde aan te houden, trachtte hij te vluchten via het dakraam. De man verstopte zich naast de dakkapel. De man kon kort hierop worden aangehouden. Hij moet een gevangenisstraf van 1 jaar uitzitten.

Verkeershufter krijgt zijn verdiende loon nog

Een 19-jarige man uit Venlo krijgt binnenkort zeker nog zijn verdiende loon. De politie zag zondag 10 mei, dat de man zich op de A73 bij Swalmen als een verkeershufter gedroeg door onder andere veel te snel te rijden en andere auto’s over de vluchtstrook in te halen.

Een medewerker van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid reed omstreeks 18.00 uur op de A73 in een onopvallende surveillance-auto richting Swalmen toen hij door een andere auto met hoge snelheid werd ingehaald. De snelheid bedroeg zeker 180 km/uur. Ook zag de agent dat de auto andere weggebruikers rechts inhaalde door gebruik te maken van de vluchtstrook. De achtervolging werd ingezet en even later lukte het de agent de betreffende auto in te halen en een volgteken te geven. Hieraan leek de bestuurder te voldoen maar op het puntstuk van de afrit ging hij er toch weer vandoor, de A73 op.

CBR
Maar dat betekent niet dat de bestuurder er ongestraft mee weg komt. De agent heeft de bestuurder herkend. De 19-jarige beginnend bestuurder uit Venlo zal zich binnenkort voor zijn asociale rijgedrag moeten verantwoorden. Hij krijgt een bekeuring voor de extreme snelheidsovertreding, het negeren van het volgteken, verkeersgevaarlijk rijgedrag en bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wordt een melding gedaan omdat wordt getwijfeld aan de geschiktheid van de bestuurder om een voertuig te besturen. Het CBR zal dan een onderzoek instellen.

COVID-19: 161 nieuwe besmettingen en 16 doden, totaal 42.788 en 5456

Tot en met 11 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 42.788 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 161 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.343 (+36) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 16 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5456 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

2 mannen opgepakt na melding vuurwapen; politie zoekt 3e verdachte

De politie heeft dankzij een alerte melder zondagmiddag in Hoorn twee mannen kunnen aanhouden die in bezit waren van een vuurwapen. Wat zij hiermee van plan waren, wordt onderzocht.  Rond 15.40 uur werd er bij de politie gemeld dat er in winkelcentrum de Huesmolen nabij de Lidl drie personen zouden staan en dat een van hen een vuurwapen bij zich had.

De politie is direct ter plaatse gegaan en hield twee verdachten aan die zich op verschillende plekken in de Huesmolen bevonden. Een derde verdachte werd niet meer aangetroffen. De twee aangehouden verdachten zijn mannen in de leeftijd van 19 jaar, afkomstig uit Zwaag, en een 23-jarige man zonder vast woonadres.

Beide verdachten werden aangehouden en de politie trof na een korte zoekslag in de omgeving een vuurwapen aan. Ook werden overige spullen aangetroffen die meegenomen zijn voor nader onderzoek. De recherche is een onderzoek gestart naar de identiteit van de derde verdachte. Beide aangehouden verdachten zijn ingesloten en worden verhoord.

De politie is nog op zoek naar getuigen die meer over de derde verdachte kunnen vertellen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Railway Empire gaat Down Under

Uitgever Kalypso Media en ontwikkelaar Gaming Minds Studios hebben vandaag de DLC 'Down Under' voor Railway Empire uitgebracht. In deze uitbreiding kun je gaan treinen door de Australische outback.

De DLC voegt vier extra gebieden toe: New South Wales, Queensland, South Australia en Victoria. Je kunt 52 nieuwe steden ontdekken, en veel bedrijven en industrieen ontsluiten zodat ze goederen kunnen verhandelen die gebruikelijk zijn voor het continent. Bier is in ieder geval belangrijk.

Railway Empire is uit op PlayStation4, Xbox One en pc (Windows en Linux). In juni komt de Switch-versie uit.

PS5-versie bevestigd van Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2

Na de aankondiging van een Xbox Series X-versie op 7 mei heeft uitgever Paradox Interactive bevestigd dat Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 ook zal uitkomen voor PlayStation 5. Eerder waren versies voor PlayStation 4, Xbox One en pc al bevestigd.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 speelt zich af in Seattle en is de opvolger van de culthit uit 2004. Je begint als thinblood en probeert je langzaam op te werken binnen de verschillende facties, waarin je uiteindelijk kiest voor een van de volgende clans: Malkavian, Ventrue, Tremere, Toreador en Brujah.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 komt ergens in 2020 uit.

Truus van Gaal vond vragen Pauw en Ekiz slecht

Truus van Gaal, de vrouw van voetbalcoach Louis, vond de vragen die Jeroen Pauw en Fidan Ekiz zondagavond aan haar man stelden in het programma Op1 erg slecht. Dat zei Louis in het ochtendprogramma Jan-Willem Staat Op van Radio2.

De DJ vroeg wat Truus van het optreden van haar man bij Op1 vond. Truus vond de bijdrage van Louis zoals altijd prima, aldus Louis. Maar de vragen waren beneden elk niveau, zo vond Truus. Ook Louis was het daar mee eens. 'Waarom vragen ze naar mijn ruzie met Cruijf? Hij is overleden, hij kan zich niet verdedigen.'

Vooral Fidan Ekiz viel door de mand. 'Toen uw vader overleed, toen nam u de rol van de man in huis over,' zei Fidan stellig.
Waarop Van Gaal zei; 'Hoe kom je daar nu bij, ik was nog een jong broekie.' 
'Dat staat in het boek,'
verdedigde Ekiz zich.
'Heb je het gelezen?' vroeg Van Gaal.
Fidan moest bekennen dat ze het niet gelezen had.

Op Twitter werd Fidan hard aangepakt. En ook door Truus van Gaal dus. 

Scarlet Nexus komt ook uit op PS5, PS4 en pc

Bandai Namco heeft aangekondigd dat de nieuwe RPG Scarlet Nexus ook via Steam voor PlayStation 5, PlayStation 4 en pc zal worden uitgebracht. Vorige week werd de game aangekondigd voor Xbox Series X en Xbox One.

Scarlet Nexus speelt zich af in de verre toekomst. Er wordt een psionisch hormoon wrd ontdekt in het menselijk brein, waardoor mensen buitenzintuiglijke krachten kregen en de wereld veranderde zoals we die kenden. Toen de mensheid dit nieuwe tijdperk betrad, begonnen gestoorde mutanten, bekend als 'Others', uit de lucht neer te dalen met een honger naar menselijke hersenen. Ze zijn niet te doden met conventionele wapens, de psionische mensen zijn de enige kans om de aanval van bovenaf te bestrijden.

Een releasedatum is nog niet gegeven.

Uitgebreide gameplay van The Ascent

IGN heeft een gameplay-video van 12 minuten online gezet van The Ascent, de onlangs aangekondigde cyberpunk-actie-RPG voor Xbox Series X, Xbox One en pc (Steam) van uitgever Curve Digital en ontwikkelaar Neon Giant.

Je speelt een werker voor de Ascent Group dat jou en alle anderen in je district bezit. Op een dag, terwijl je een routinematige opdracht krijgt gaat het allemaal mis. Het bedrijf sluit om onbekende redenen, waardoor de geautomatiseerde beveiligingssystemen in de war raken.

Het district wordt bedreigd: rivaliserende bedrijven proberen het gebied in te nemen en misdaadsyndicaten proberen hun mocht op de zwarte markt te vergroten. Je moet gaan vechten om te voorkomen dat ze de controle overnemen en als je toch bezig bent: erachter komen wat er nu allemaal aan de hand is met de Ascent Group.

The Ascent komt in 2020 uit op Xbox Series X, Xbox One en pc.

Bèta-inschrijvingen geopend voor Fall Guys: Ultimate Knockout

Uitgever Devolver Digital en ontwikkelaar Mediatonic hebben een nieuwe gameplay-trailer uitgebracht voor Fall Guys: Ultimate Knockout. Je kunt je nu ook aanmelden voor een paar publieke bèta-tests.

Gebruikers die deelnemen aan de bèta kunnen hun skills al testen in random minigames voor maximaal 60 spelers, waaronder 'Door Dash', 'Tip Toe', 'Hex-A-Gone', 'Tail Tag', 'Hit Parade', 'Egg Hunt' en 'Fall Mountain'. Fall Guys: Ultimate Knockout gooit maximaal 60 deelnemers online samen in een soort Takeshi's Castle met heel veel chaos totdat er één overwinnaar overblijft. Overwin bizarre obstakels, en wees al je tegenstanders te slim af terwijl je in allerlei minigames probeert de winnaar te worden om zo hoog op de algemene leaderboard te komen.

Fall Guys: Ultimate Knockout komt ergens in de zomer uit op pc en PlayStation 4. In onze preview kun je lezen hoe onze ervaring was met de game.

Acteur en comedian Jerry Stiller (92) overleden

Acteur Jerry Stiller is op 92-jarige leeftijd overleden. Dit laat zijn zoon Ben Stiller vandaag weten via Twitter.

"Met verdriet laat ik hier weten dat mijn vader, Jerry Stiller, aan natuurlijke gevolgen is overleden", zo schrijft Ben in zijn tweet"Hij was een geweldige vader, opa en de meest toegewijde echtgenoot van Anne voor 62 jaar. Hij wordt intens gemist. Ik hou van je pap."

Een van de meest bekende rollen van Jerry Stiller is dat van George Costanza's vader Frank in de serie Seinfeld. Een andere grote televisierol van hem was in de komedieserie The King of Queens als Arthur Spooner. Verder schitterde de acteur in films als Hot Pursuit, The Heartbreak Kid en samen met zoon Ben in het eerste en tweede deel van Zoolander.

Ben Stiller en Jerry Stiller
Ben Stiller en Jerry Stiller

Politie en makelaardij samen tegen ondermijning

De makelaarsbranche en de politie in Oost-Nederland gaan nauwer samenwerken om vastgoedfraude en witwassen (ondermijning) tegen te gaan. Reden voor de nauwere samenwerking: ‘een vuist tegen ondermijning kan alleen als we samen optrekken. We gaan kijken hoe we elkaar kunnen helpen”, zegt John Meijerink, relatiemanager vastgoed politie Oost-Nederland.

In de aanpak van ondermijnende criminaliteit moeten overheid, burgers en ondernemers samen optrekken. De vastgoedsector is zeer relevant omdat veel crimineel verdiend geld in die sector terechtkomt. Volgens Meijerink is het juist daarom zo belangrijk dat de vastgoedsector de oren en ogen openhoudt en opvallende zaken meldt.

“Maar we hadden al langere tijd het vermoeden dat dit niet veel gebeurde. Dan is de grote vraag: klopt dit? Zo ja, hoe kan dat dan en wat kunnen we er aan doen om te zorgen dat makelaars meer gaan melden? Vandaar dat wij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben gevraagd onderzoek te doen naar de meldingsbereidheid van ongebruikelijke transacties door makelaars.”

Criminelen buiten de deur houden
Het onderzoek is gedaan onder iets meer dan 20 makelaars in Oost-Nederland. Een belangrijke uitkomst is dat het voor makelaars lang niet altijd duidelijk is wanneer zij ongebruikelijke transacties moeten melden. Ook ontbreekt een gevoel van urgentie.

Onno Hoes, voorzitter Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM): “Ook wij willen niet betrokken raken bij malafide praktijken en daarom melden we ongebruikelijke transacties - of het vermoeden van witwassen - bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland). Die meldingen zijn essentieel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Dit onderzoek bevestigt dit weer eens. We werken overigens volop aan het op een betrouwbare manier digitaal kunnen inloggen en ondertekenen van contracten. In nauwe samenwerking binnen de vastgoedketen wordt momenteel gewerkt aan een sluitende digitale documentenstroom waarbij vooraan in de keten de WWFT al wordt meegenomen. Dit draagt ook bij aan een betrouwbare branche”

Samenwerken in de aanpak tegen ondermijning
In een nieuwe projectgroep met verschillende expertises vanuit de publieke sector en de vastgoedbranche worden voorstellen gedaan die ervoor moeten zorgen dat makelaars beter op de hoogte te zijn van de regels en afspraken. Daarnaast gaat de projectgroep kijken hoe makelaars gestimuleerd kunnen worden om actiever ongebruikelijke transacties te melden.

Meijerink: “We zijn blij met de actieve houding van de branche. Door samen te weken aan concrete oplossingen levert de branche een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van ondermijning. We kunnen daarbij gebruik maken van de inzichten en aanbevelingen uit het CCV onderzoek”

Benefietshow Samen één koninkrijk haalt bijna 800.000 euro op

Samen met een waslijst aan BN'ers stond Jandino Asporaat afgelopen zaterdag sterk voor de inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten, die zwaar getroffen zijn door de gevolgen van de coronacrisis. De benefietshow Samen één koninkrijk haalde met slechts 521.000 kijkers een bedrag op van bijna 800.000 euro.

Asporaat ontving tijdens de show onder meer zangeres Giovanca, Jeroen Pauw en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops. Verder traden onder meer Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis en Tania Kross op en was het mogelijk om als kijker te bieden op enkele unieke items. Denk hierbij aan privésaxofoonlessen van artieste Candy Dulfer en een lunch op het stadhuis met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Met het geld dat Asporaat tijdens de show heeft opgehaald worden voedselpakketten aangeschaft en verdeeld onder de inwoners op de eilanden. De actie die in samenwerking met Cordaid is opgezet loopt op dit moment nog online door.

Samen één koninkrijk

Helikopterbemanningen vliegen meer avonden boven Nederland

Helikopterbemanningen van het Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen starten vandaag met extra trainen bij duisternis boven Nederland. De vluchten waren gepland in het buitenland. Door de COVID-19-crisis zijn ze daar nu niet mogelijk. Inzetbaar zijn voor wereldwijde missies, maar ook voor nationale taken zoals brandbestrijding vanuit de lucht, vergen echter training. Omdat militairen ook ’s nachts opereren, is trainen in het donker noodzakelijk.

De essentiële trainingen voor de helikopterbemanningen is vanwege de omstandigheden nu enkele weken verlengd. Daarnaast wordt tot middernacht doorgevlogen omdat het later donker wordt. Normaal staan ze om 23.00 uur weer aan de grond.

Oefen- en laagvlieggebieden
De Cougar- en Chinook-transporthelikopters vliegen tot en met 28 mei later dan gebruikelijk. De toestellen maken gebruik van de diverse oefen- en laagvlieggebieden waaronder vliegbasis Deelen bij Arnhem. Daar werken, naast de helikopterbemanningen, ook de luchtverkeersleiders aan hun kwalificaties.

Nachtzichtapparatuur
De extra openstellingen van vliegbasis Gilze-Rijen tot middernacht zijn van vandaag tot met donderdag,van maandag 18 mei tot en met woensdag 20 mei en van maandag 25 mei tot en met donderdag 28 mei.

Tijdens de trainingen in het donker gebruiken de bemanningen om goed te zien geavanceerde nachtkijkers. Met behulp van deze Night Vision Goggles beoefenen ze onder meer het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel oefening om goed en veilig met deze kijkers te werken.

Informatie en hinder
Defensie bereidt militaire oefeningen zorgvuldig voor en spreidt, waar mogelijk, vliegbewegingen zoveel als mogelijk over oefengebieden in Nederland. Eventuele klachten zijn in te dienen via www.luchtmacht.nl/geluidshinder

Operationele of weersomstandigheden zorgen er soms voor dat oefeningen anders verlopen dan aangekondigd. Volg voor de meest recente informatie het Defensie Helikopter Commando via twitter: @dhcluchtmacht.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Enkele castleden nieuwe Shyamalan-film bekendgemaakt

Regisseur M. Night Shyamalan zit niet stil in deze roerige tijden. De grote vraag is alleen: waar werkt hij precies aan? Hoewel de filmtitel, -releasedatum en -synopsis nog op zich laten wachten, hebben entertainmentwebsites Variety en Collider enkele namen weten te bemachtingen die in de nieuwe Shyamalan-film te zien zijn.

Actrices Eliza Scanlen (Little Women), Vicky Krieps (Phantom Thread, The Girl in the Spider's Web) en Thomasin McKenzie (Jojo Rabbit) schitteren naast acteurs Aaron Pierre (Krypton) Alex Wolff (Hereditary, Jumanji: The Next Level) in de film. 

Het nog ongetitelde filmproject van Shyamalan wordt geschreven, geproduceerd geregisseerd door hem, met Universal Pictures als productiemaatschappij.

Eliza Scanlen, Thomasin McKenzie en Alex Wolff (foto: Empire)
Eliza Scanlen, Thomasin McKenzie en Alex Wolff (foto: Empire)

Gerechtsgebouwen aangepast aan anderhalvemetersamenleving

Vanaf maandag 11 mei wordt het stap voor stap mogelijk om rechtszaken weer in fysieke aanwezigheid van procespartijen in de zittingszaal te behandelden. Gerechtsgebouwen zijn de afgelopen weken aangepast aan een samenleving waar anderhalve meter afstand de norm is. Primair gaat het om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Het uitgangspunt blijft dat andere rechtszaken zoveel mogelijk met een videoverbinding of telefonisch worden behandeld of schriftelijk worden afgedaan.

Door de uitbraak van het coronavirus zijn gerechtsgebouwen sinds 16 maart beperkt toegankelijk. Deze vergaande maatregel werd genomen in het belang van de gezondheid van mensen die betrokken zijn bij rechtszaken en de volksgezondheid in het algemeen. Wekelijks behandelt de Rechtspraak tienduizenden zaken. Betrokkenen willen begrijpelijkerwijs een zitting vaak fysiek bijwonen en regelmatig zijn mensen dit zelfs verplicht, zoals bijvoorbeeld getuigen die zijn opgeroepen. Daarnaast werken meer dan 10.000 mensen bij de Rechtspraak en zijn tal van professionals als advocaten, officieren van justitie, de reclassering en mensen van bijvoorbeeld Slachtofferhulp normaal gesproken aanwezig bij zittingen. Rechtspraak brengt veel mensen op de been, wat de afgelopen weken niet mogelijk was gezien de maatregelen die genomen waren tegen de verspreiding van het virus.

Onmisbaar
Rechtspraak is onmisbaar in een democratische rechtsstaat en in het persoonlijke leven van mensen. Rechten moeten beschermd worden en vaak zorgt een rechterlijk oordeel ervoor dat mensen een streep kunnen zetten onder het verleden en weer verder kunnen met hun leven. Ook voor de economie en de veiligheid in de samenleving is een goed functionerende rechtspraak onmisbaar. Daarom heeft de Rechtspraak de afgelopen weken alles op alles gezet om zoveel mogelijk zaken te behandelen. Schriftelijk, via skype, telehoren en telefoon. Ten opzichte van het normale aantal beslissingen is de afgelopen weken 75 procent gehaald. Inmiddels zijn alle gerechtsgebouwen aangepast aan de eis van anderhalve meter afstand, onder meer met looplijnen, plexiglasschermen en een aangepaste toegangscontrole. Ook zijn afspraken gemaakt met bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie (OM), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de advocatuur over hoe om te gaan met de uitzonderlijke situatie die is ontstaan door de uitbraak van het coronavirus.

Fysieke zittingen
Door de aanpassingen zijn vanaf 11 mei stap voor stap steeds meer fysieke zittingen op veilige en verantwoorde wijze mogelijk. Alleen in zaken waarin een zitting met fysieke aanwezigheid van partijen noodzakelijk is, worden partijen én Rechtspraakmedewerkers opgeroepen naar het gerecht te komen. De betrokken partijen horen (of hebben al reeds gehoord) van de rechtbank of het gerechtshof wanneer en hoe (via telefonische beeldverbinding of in fysieke aanwezigheid) hun zaak wordt behandeld. Daarnaast blijven rechters rechtszaken zoveel mogelijk met een videoverbinding of telefonisch behandelen en worden rechtszaken waar mogelijk schriftelijk afgedaan.

Publiek
Het is op dit moment nog niet mogelijk voor publiek om zittingen bij te wonen. Voor journalisten geldt dat er plek is voor 3 verslaggevers bij een zitting. Als het lokaal mogelijk is om veilig meer journalisten te ontvangen, is daar ruimte voor. Waar nodig worden ook livestreams ingezet en er worden zoveel mogelijk uitspraken gepubliceerd op rechtpraak.nl.

Uitbreiding
Hoeveel zaken er behandeld kunnen worden in fysieke aanwezigheid van procespartijen hangt onder meer af van de mate waarin een gerechtsgebouw coronabestendig te maken is en de capaciteit in het cellencomplex en bij de vervoerder. Dat kan lokaal verschillen. Elk gerecht bekijkt per rechtsgebied in welke mate uitbreiding de komende periode mogelijk is. Daarover vindt lokaal overleg plaats met OM en advocatuur en met andere ketenpartners.

Daarnaast komen er ruimere openingstijden voor gerechtsgebouwen, zodat zittingen ook vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond gehouden kunnen worden. Deze werkwijze vraagt flexibiliteit van alle betrokkenen. Ook hierover vindt op lokaal niveau overleg plaats met de betrokken professionals.

Aanpassing
De komende tijd bekijkt de Rechtspraak doorlopend of aanpassing van de maatregelen mogelijk is. Bijvoorbeeld wat betreft de aanwezigheid van publiek en uitbreiding van het aantal en het soort zaken dat in aanmerking komt voor een fysieke zitting.

Beheerplan Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein ter inzage

Het definitieve Beheerplan bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein ligt ter inzage van 11 mei 2020 tot en met 22 juni 2020.

Het Natura 2000-natuurgebied Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein ligt direct ten oosten van de Reeuwijkse Plassen. Dit unieke natuurgebied bestaat uit open water met beschutte oevers en graslanden op veengronden. Het is belangrijk als rust- en foerageerplaats voor de overwinterende vogels als kleine zwaan, smient, krakeend en slobeend.

Beheerplan
Om deze bijzondere natuur te beschermen heeft de provincie Zuid-Holland een beheerplan opgesteld, samen met diverse overheden en maatschappelijke partijen. In het beheerplan staat onder andere welke activiteiten er in en rond het gebied mogen plaatsvinden. Alle bestaand gebruik kan worden voortgezet, in enkele gevallen wel met aanvullende voorwaarden.

Het nieuwe beheerplan geldt voor de periode 2020 - 2025. Voor Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein is dit het tweede beheerplan.

Beheerplan inzien
Het definitieve beheerplan voor Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein is van 11 mei 2020 tot en met 22 juni 2020 te raadplegen op www.zuid-holland.nl/terinzage.

Een gedrukt exemplaar van het Beheerplan is ook in te zien via de provincie Zuid-Holland en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Vanwege de maatregelen in verband met het coronavirus zijn Provinciehuis en gemeentehuis gesloten. Het beheerplan is daarom alleen fysiek in te zien na afspraak met deze instanties.

Beroep aantekenen
Gedurende de inspraakperiode kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Rechtbank Den Haag, Sector bestuursrecht. Voor het in behandeling nemen van het beroep is een griffierecht verschuldigd.

Goedemorgen FOK!. - Film Special

Goedemorgen lieve FOK!kertjes

Soms heb je van die deuntjes waarvan je gelijk aan een film denkt.

En dan bedoel ik natuurlijk niet iets als de intro van Star Wars of het deuntje van Jaws, die speciaal voor die film zijn geschreven, nee ik bedoel bestaande muziek die in films is gebruikt die min of meer beroemd/berucht zijn geworden door die film.

Dus deze week, elke ochtend een bekend muziekje uit een film, en jullie mogen de film raden

En we beginnen met.....

Duo berooft en mishandelt krantenbezorger

Twee personen hebben vanochtend een krantenbezorger mishandeld en beroofd op de Zonnestraat in Brunssum. Het slachtoffer raakte hierbij lichtgewond en moest zich laten behandelen door ambulancepersoneel.

Rond 05.00 uur wilde de bezorger starten met zijn werkzaamheden toen hij werd benaderd door twee personen. Hij werd vrijwel direct geslagen en na een korte worsteling gingen de overvallers er met zijn auto, een grijze Audi A3, vandoor.

De politie is op zoek naar getuigen. Mensen met informatie en / of mensen die iets gezien hebben van de beroving kunnen contact opnemen met de politie. Dit kan via 0900-8844 of via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Belastingdienst heeft jarenlang etnisch geprofileerd

De Belastingdienst heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan etnisch profileren. Dat erkent de fiscus na onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

Er was sprake van etnisch profileren bij de controle van aangiften voor de inkomstenbelasting. Dat schrijft Trouw. Mensen zouden daarbij geselecteerd zijn voor een extra controle, mede omdat ze een tweede nationaliteit hadden.

Vijf criteria
Dat gebeurde tussen 2012 en 2015. De fiscus hanteerde toen een 'selectieregel' waarbij aangiftes aan een extra controle werden onderworpen, als er voldaan werd aan vijf criteria.

Een daarvan was het hebben van een dubbele nationaliteit. Wat de overige vier criteria waren, zegt de Belastingdienst niet.

11.000 mensen
Uiteindelijk zijn ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit geselecteerd voor extra controle, vertelt de fiscus. Als iemand aan de overige vier criteria voldeed maar geen tweede nationaliteit had, vond er geen controle plaats.

'Ervaringen uit voorgaande jaren'
Zo'n selectieregel wordt opgesteld aan de hand van 'kennis en expertise van ambtenaren', stelt een woordvoerder van staatssecretaris Vijlbrief (Financiën). Ook 'ervaringen uit voorgaande jaren' kunnen meespelen.

Maar hoe dat heeft geleid tot selectie op basis van een dubbele nationaliteit, blijft onduidelijk.

Opheldering
De Tweede Kamer vroeg vorige week al om inzage in documenten van de Belastingdienst over risicoselectie. Volgens Trouw eisen Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) nu volledige opheldering.

Het ministerie van Financiën werkt naar eigen zeggen aan een Kamerbrief die duidelijkheid moet geven.

FOK! Wat een weer: koel

Vandaag is het wisselend bewolkt en in de kustgebieden komt hier en daar een lichte bui voor. De maximumtemperatuur varieert van 10°C aan zee tot 14°C in het zuidoosten. De noord- tot noordoostenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. Bovendien komen langs de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust nog zware windstoten voor tot ca. 75 km/uur. In de avond neemt de wind geleidelijk af en draait naar noord tot noordwest.

In de nacht naar dinsdag zijn er enkele wolkenvelden en het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De noord- tot noordwestenwind neemt af naar zwak tot matig en krimpt naar een westelijke richting.

Ook dinsdag overdag zijn er enkele wolkenvelden en in de loop van de dag komen er in het noorden enkele buien, mogelijk met hagel. De middagtemperatuur varieert van 9°C in het Waddengebied tot 14°C in het zuiden en de zwak tot matige westelijke wind neemt toe naar matig, aan zee en boven het IJsselmeer naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De Oosterschelde afgelopen donderdag (Foto: Scherpschutter)
De Oosterschelde afgelopen donderdag (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederlander rond 1900 relatief matige drinker

De georganiseerde strijd tegen het overmatige gebruik van sterke drank in ons land gaat al bijna twee eeuwen terug. Predikanten, artsen en schoolmeesters bestookten de bevolking sinds de jaren 30 van de negentiende eeuw met pamfletten tegen de gevaren van sterke drank, verzoeken om wetgeving en accijnsverhoging. Zij brachten een matigingsbeweging op gang, die succesvol was.

Nederlanders waren rond 1900 geen grote drinkers vergeleken met andere Europeanen. In de jaren 1900–1904 was het hoofdelijke gebruik van bier, wijn en gedistilleerd in ons land 5,6 liter pure alcohol. Dat was de helft van het hoofdelijke gebruik in Denemarken (10,8 liter) en Engeland (11,2 liter), een derde van dat in Italië (14,8 liter) en een kwart van dat in Frankrijk (22,5 liter). Anders dan in Frankrijk, België en Duitsland, waar de alcoholconsumptie aan het begin van de 20e eeuw (veel) hoger was dan in de jaren 80, daalde in de periode 1885–1905 het verbruik in ons land.

Wijn in Frankrijk, bier in België, jenever in Nederland
Zeventig procent van de alcohol die Nederlanders dronken kwam uit gedistilleerd, 25 procent uit bier en 4 procent uit wijn. Frankrijk en Italië waren de echte wijnlanden, België en Engeland de bierlanden.

Georganiseerde drankbestrijding
De afname van de alcoholconsumptie na 1900 was deels het gevolg van een beperkende drankwetgeving, accijnsverhogingen en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling naar meer bestaanszekerheid en de opkomst van de sportbeoefening die met matigheid gepaard ging, die ervoor hebben gezorgd dat het alcoholverbruik verminderde, in het bijzonder van sterke drank. Deels was dit het succes van de georganiseerde drankbestrijding. Het gedistilleerdgebruik daalde van omstreeks 4 liter (à 100 procent) tot minder dan 1 liter per hoofd eind jaren dertig.

Zo’n succes was de aanpassing van de Drankwet in 1904. De nieuwe wet gaf gemeenten de mogelijkheid de uitgave van vergunningen voor de verkoop van sterke drank te beperken en het aantal verkooppunten vast te stellen tot onder het wettelijk toegestane maximum. Vooral in sterk gereformeerde gemeenten is het aantal tapvergunningen teruggebracht. In gemeenten met relatief hoge percentages gereformeerden, zoals op de Veluwe (Nijkerk, Doornspijk, Ede, Barneveld), maar ook in Aalten, is het aantal tapvergunningen sterker beperkt dan in andere gemeenten.

Verbod op openbare verkoop De grote highlight van de drankweer was het Volkspetitionnement van 1914. Drankbestrijders haalden 670 duizend handtekeningen op ter ondersteuning van het opnemen van zogeheten plaatselijke keuze in de wet. Een initiatiefwetsvoorstel van het ARP-Kamerlid Rutgers voor het opnemen van plaatselijke keuze in de wet, gedaan in 1919, haalde het maar net niet. Was het voorstel wet geworden, dan zouden burgers in de gemeenten stemmen over het handhaven van de openbare verkoop van sterke drank.

In de jaren 30 en 40 hebben prominente CBS-onderzoekers als J. Tinbergen, J.B.D. Derksen en Th. van Lottum de invloed van de afschaffingsbeweging als trendfactor in modelanalyses van het bier- en gedistilleerdverbruik aangetoond.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.