Öztürk zet Azarkan uit Denk

Het blijft een grote puinhoop bij politieke partij Denk. Woensdag is fractievoorzitter Farid Azarkan uit zijn functie ontheven en ‘per direct ontzet uit het lidmaatschap’.

Azarkan is volgens de partij een einzelganger die de partij Denk "bij voortduring op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van Denk en met gemaakte afspraken en besluiten".

De partij is niet bang om de vuile was buiten te hangen en voorzitter Selçuk Öztürk gaat voortvarend te werk door in de brief direct te beginnen over een reisje van Azarkan naar Istanbul met maatje Tunahan Kuzu. Kuzu is zoals bekend uit zijn functie als partijleider gezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag bij een vrouwelijke stagiaire van de partij. Dit alles onder druk van Öztürk en Azarkan.

Over die reis zegt Öztürk in de brief "Daarin liet hij blijken de toekomst van de partij te willen bepalen samen met één ander lid. Dit ziet het bestuur als openlijke rebellie. Pogingen om een gerezen probleem tussen voorzitter Öztürk en Kuzu op te lossen, heeft hij getorpedeerd. Het instellen van een onafhankelijk en openbaar onderzoek naar de kwestie heeft hij actief tegengewerkt. Gesprekken is hij uit de weg gegaan, en acties om te bemiddelen in de gerezen conflicten heeft hij stelselmatig gesaboteerd."

Verder bleek de Marokkaan Azarkan niet vies van een portie intimidatie. Er zouden meerdere klachten over hem zijn binnengekomen, naast de klacht dat hij zijn financiële verplichting jegens de partij al een jaar niet heeft voldaan.

Enige mogelijke redding voor Azarkan is een regel in het partijregels. Volgens die regels zijn drie bestuursleden nodig om zo'n verregaand besluit te nemen, maar door het almaar voortdurende geruzie, zijn er nog maar twee over.

Grappig feitje is dat het officiële Twitterkanaal van de partij een reactie van de gevallen leider Kuzu retweette, met nogal een flinke dosis kritiek op Öztürk: