FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 mei 2020

Automobilist vlucht met 200 kilometer per uur

De politie heeft vanavond op de A4, A9 en in Amsterdam Nieuw-West een gestolen auto achtervolgd. Drie inzittenden zijn uiteindelijk in Slotervaart opgepakt.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat agenten op de Ookmeerweg in Amsterdam een auto met vier inzittenden wilden controleren: 'De snelle personenauto ging er via de A9, A4 en A10 vandoor waarbij snelheden van 200 kilometer per uur werden gehaald. Op de A9 vloog de auto bijna uit de bocht.'

Zeer hoge snelheid
Een andere automobilist laat aan AT5 weten dat hij de auto zag rijden op de A4. 'We werden ingehaald door een witte personenauto, met zeer hoge snelheid. Deze werd na ongeveer 30 seconden gevolgd door een politieauto en daarna een politieauto met zeer hoge snelheid.'

'Die witte Golf GTI haalde ons met een noodgang in over de vluchtstrook in de bocht richting A10 West bij de Nieuwe Meer', zegt een andere automobilist. 'Ik had hem niet zien aankomen. Arrestatieteam zat er achteraan.'

Standbeeld
Op de Fregelaan kwam de auto tot stilstand en gingen de inzittenden er te voet vandoor. Een fietser zegt dat een van de verdachten zich achter een standbeeld probeerde te verstoppen, maar dat hij daarna opgepakt werd. In de omgeving van de Heemstedestraat werden ook de twee andere inzittenden aangehouden. 'Een verdachte met een geel shirt aan wist te ontkomen', laat de politiewoordvoerder weten.

Er cirkelde enige tijd een politiehelikopter boven de Delflandpleinbuurt. De helikopter is inmiddels weggevlogen.

Kom dansen in Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2

Tijdens de aankondiging van de line-up van de Xbox Series X heeft Paradox Interactive aangekondigd dat Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 naar de nieuwste generatie console van Microsoft komt. Dit werd gedaan met een swingende nieuwe trailer, waarin de Tremere Elif danst met een slachtoffer en rascreep Mr. Damp danst met... nou ja, laten we zeggen dat het in ieder geval een lach op het gezicht van zijn omstanders tovert.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 speelt zich af in Seattle en is de opvolger van de culthit uit 2004. Je begint als thinblood en probeert je langzaam op te werken binnen de verschillende facties, waarin je uiteindelijk kiest voor een van de volgende clans: Malkavian, Ventrue, Tremere, Toreador en Brujah.

Tijdreizen en wormgaten in Bright Memory: Infinite

Ontwikkelaar Playism heeft Bright Memory: Infinite voor Xbox Series X aangekondigd.

Bright Memory: Infinite speelt zich af in een uitgestrekte, futuristische metropool in het jaar 2036. De speler zal de rol aannemen van Shelia, een lid van de Supernatural Science Research Organization (SRO), een organisatie die in het bezit is van meer geavanceerde wetenschap en technologie dan zelfs het leger. Daardoor kom je in allerlei verschillende situaties, zoals met een ruimteschip navigeren dat door de tijd kan reizen, vechten tegen oude samurai die van 1000 jaar geleden naar het heden zijn geplaatst, en een wormgat verkennen dat op aarde is verschenen.

Provincies lobbyen bij het Rijk voor financiële steun voor dorpshuizen en wijkcentra

Samen met de provincies Fryslân, Groningen, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland doet de provincie Drenthe een dringende oproep aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om dorpshuizen en wijkcentra financieel te ondersteunen, als gevolg van de coronacrisis. Hiermee ondersteunen de provincies de lobby vanuit de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK).

Dorpshuizen, wijkcentra en andere ontmoetingsplekken zijn heel waardevol voor de leefbaarheid in dorpen en wijken. Ze zijn een anker voor de inwoners, maar ook voor tal van vrijwilligers en beheerders. Door de coronacrisis zijn dorpshuizen en wijkcentra gesloten. Dit heeft grote gevolgen voor deze ontmoetingsplekken en de sociale functie die zij vervullen. Door het wegvallen van de opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties kampen deze accommodaties met een forse omzetdaling terwijl de vaste lasten blijven doorlopen.

Voor het voortbestaan van deze belangrijke voorzieningen voor de leefbaarheid in dorpen en wijken is financiële ondersteuning noodzakelijk. Daarom ondersteunen de acht provincies, veelal mede gesteund door de gemeenten, de oproep van de LVKK aan het ministerie van EZK om deze organisaties op te nemen in de regeling ‘Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19’ (TOGS). Tot nu toe zijn dorpshuizen en wijkcentra hiervan uitgesloten, op basis van SBI-codering.

Gedeputeerde Hans Kuipers: “Samen met de zeven andere provincies, maakt Drenthe zich hard voor de verruiming van de regeling TOGS. Dorpshuizen en wijkcentra zijn de dragers van ons platteland. Gesteund door de Drentse gemeenten in VDG-verband, staan we als college van Gedeputeerde Staten vierkant achter deze oproep.”

Ziggo wil geen 'Eredivisiebelasting' betalen en dreigt Fox Sports op zwart te zetten

Gaat Fox Sports bij Ziggo op zwart? Dat behoort tot de mogelijkheiden. De strijd tussen VodafoneZiggo en Disney om de Eredivisie uit te zenden wordt harder. Het huidige contract tussen Ziggo en Disney (de eigenaar van Fox Sports) loopt op 31 juli af en een nieuwe overeenkomst lijkt ver weg. Ziggo is niet van plan om aan de financiële eisen van Disney te voldoen. De eisen zijn volgens het kabelbedrijf te hoog. Groot twistpunt: de Eredivisiebelasting

Ritchy Drost, financieel directeur van VodafoneZiggo, voert de druk op. Drost laat in de Telegraaf weten dat het pittige onderhandelingen zijn en dat het nu de verkeerde kant op dreigt te gaan.  

Het grootste twistpunt bij de onderhandelingen is het feit dat Ziggo bij de nieuwe overeenkomst voor de doorgifte van FOX Sports moet betalen voor iedere klant die van het kabelnetwerk gebruik maakt. Dus ook als een klant totaal niet geïnteresseerd is in voetbal dan moet voor deze klant toch een hoge afdracht aan Disney betaald te worden. In de volksmond is dit ook wel de Eredivisiebelasting genoemd. Ziggo wil alleen voor klanten die daadwerkelijk een FOX Sports-abonnement kopen een afdracht aan Disney betalen. Het gat in de onderhandeling tussen beide partijen is dus extreem groot. Leveranciers zoals KPN en T-Mobile betalen wel de Eredivisiebelasting. KPN en andere kabelboeren betalen twee euro per aansluiting aan Disney om Fox Sports te mogen uitzenden, ongeacht of de klant er een voetbalpakket bij heeft genomen. Ziggo heeft altijd geweigerd dit nieuwe contract te ondertekenen.  

Volgens TotaalTV zou VodafoneZiggo met die nieuwe overeenkomst ruim honderd miljoen euro per jaar kwijt zijn om Fox Sports uit te mogen uitzenden. Een bedrag dat waarschijnlijk niet terug te verdienen is. Het zou dus zo kunnen zijn dat de 3,9 miljoen huishoudens die aangesloten zijn bij Ziggo per 1 augustus geen Fox Sports meer kunnen ontvangen. Aan de andere kant kan Disney niet zonder de afdracht van Ziggo om FOX Sports als betaalzender financieel gezond te laten uitzenden met de huidige uitzendrechtendeal met de Eredivisie CV. Beide partijen dus wel tot elkaar veroordeeld. Er is nog tijd voor een nieuwe deal.  

Ziggo wil geen 'Eredivisiebelasting' betalen en dreigt Fox Sports op zwart te zetten (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Ziggo wil geen 'Eredivisiebelasting' betalen en dreigt Fox Sports op zwart te zetten (Pro Shots / Marcel van Dorst)

EA Sports kondigt Madden NFL 21 aan voor Xbox Series X

Electronic Arts liet Super Bowl MVP en Madden NFL 20-coveratleet Patrick Mahomes Madden melden dat NFL 21 naar Xbox Series X komt. Daarbij deden ze de belofte dat spelers next-gen zullen merken wanneer de console wordt gelanceerd.

EA Sports en Microsoft hebben ook een programma aangekondigd voor spelers die Madden NFL 21 op Xbox One kopen om zonder extra kosten te upgraden naar Xbox Series X, zodat spelers de game niet twee keer hoeven te kopen. Om daarvan gebruik te maken, moeten spelers Madden NFL 21 op Xbox One kopen voor 31 december 2020 en upgraden naar Xbox Series X vóór 31 maart 2021.

"De ontwikkelingsteams van EA streven altijd naar nieuwe manieren om op opwindende manieren gebruik te maken van nieuwe technologie die hun fans ten goede komt en we zijn erg blij met het werk dat ze hebben gedaan om Madden NFL 21 voor Xbox Series X te optimaliseren", aldus Sarah Bond, Head van Xbox-partnerschappen en bedrijfsontwikkeling. "We zijn verheugd partners te zijn bij het inluiden van de volgende generatie gaming."

EA Sports laat weten meer nieuws te hebben over de volgende generatie tijdens EA PLAY Live op 11 juni.

Scarlet Nexus aangekondigd voor Xbox Series X en Xbox One

Bandai Namco kondigde tijdens de Inside Xbox van vandaag een nieuwe RPG-franchise aan die naar Xbox Series X en Xbox One komt. Scarlet Nexus wordt ontwikkeld door Bandai Namco Studios en wordt geleid door voormalige leden van het team dat de Tales of -serie heeft ontwikkeld, waaronder Tales of Vesperia.

Scarlet Nexus speelt zich af in de verre toekomst. Er wordt een psionisch hormoon wrd ontdekt in het menselijk brein, waardoor mensen buitenzintuiglijke krachten kregen en de wereld veranderde zoals we die kenden. Toen de mensheid dit nieuwe tijdperk betrad, begonnen gestoorde mutanten, bekend als 'Others', uit de lucht neer te dalen met een honger naar menselijke hersenen. Ze zijn niet te doden met conventionele wapens, de psionische mensen zijn de enige kans om de aanval van bovenaf te bestrijden.

"Scarlet Nexus wil de manier veranderen waarop gamers Japanse RPG's bekijken, met een krachtige futuristische esthetiek en een gestroomlijnd vechtsysteem dat snelle actie in evenwicht brengt met strategische planning", zegt Stephen Akana, Senior Brand Manager voor Bandai Namco Entertainment America Inc. "Onder leiding van een uiterst getalenteerd team van Bandai Namco Studios, waaronder leden van de favoriete titel Tales of Vesperia, combineert Scarlet Nexus jarenlange ervaring in game-ontwikkeling met de opwinding en creatieve vrijheid van de kracht achter de volgende generatie thuisconsolesystemen."

Scarlet Nexus maakt gebruik van Smart Delivery, wat ervoor zorgt dat je de game maar een keer hoeft te kopen om het op alle beschikbare Microsoft-platformen te spelen.

Yakuza Like a Dragon naar Xbox Series X

Capcom liet tijdens Inside Xbox zien hoe Yakuza: Like a Dragon er op Xbox Series X eruit komt te zien.

Yakuza: Like a Dragon debuteerde afgelopen januari op PlayStation 4 in Japan. De game ruilt ook het kenmerkende beat 'em up-vechtsysteem van de franchise in voor turn-based RPG-gevechten. Vandaag heeft Microsoft onthuld dat de game later dit jaar op Xbox Series X beschikbaar zal zijn. De game ondersteunt Smart Delivery, wat betekent dat iedereen die de game op Xbox One koopt, gratis kan upgraden naar de Series X-versie. De game ondersteunt ook cross-save functionaliteit, zodat je kunt schakelen tussen Xbox One en Series X zonder je voortgang te verliezen.

Yakuza: Like a Dragon draait om een nieuwe hoofdpersoon, Ichiban Kasuga, en een locatie geïnspireerd op Yokohama. Ichiban is een derderangs boef van een derderangs yakuza-familie. Om zijn mentor en vaderfiguur Masumi Arakawa te beschermen, bekent hij een misdaad die hij niet heeft gepleegd. Nadat hij daarvoor 18 jaar in de gevangenis heeft gezeten, keert hij terug naar de maatschappij. En dan ontdekt hij dat de clan waar hij ooit deel van uitmaakte is vernietigd, en er in de straten jacht wordt gemaakt op de laatste paar resterende leden. Hij ontdekt ook dat zijn voormalige mentor hier misschien wel achter zit. Tijd om het verraad te straffen.

Yakuza: Like a Dragon verschijnt als launchtitel voor Xbox Series X. De game komt tegelijkertijd ook uit voor Xbox One, Windows 10, PlayStation 4 en Steam.

Zoom koopt KeyBase

Multi-functioneel end-to-end encrypted softwarepakket KeyBase wordt door Zoom gekocht. Zoom was de laatste tijd in het nieuws door verschillende blunders op het gebied van veiligheid. Het kopen van KeyBase maakt deel uit van een strategie de veiligheid te verbeteren.

Voor die verbeterde veiligheid mag je dan wel gaan betalen, Zoom wil onderdelen van KeyBase gaan gebruiken om de dienst te versleutelen tegen betaling. Dit terwijl KeyBase, voor zolang het duurt, gratis te gebruiken is. Zoom's open source en wel veilige concurrent Jitsi was via KeyBase al te gebruiken middels bots.

KeyBase is (was?) een end-to-end versleutelde applicatie die hierbinnen veel functionaliteit biedt: chat, team chat, bestandsuitwisseling, team bestandenlocatie, handmatige encryptie en decryptie van berichten, versiecontrole en een cryptowallet. Vrijwel een compleet pakket om veilig te werken op afstand, broodnodig in deze tijd.

 

De community van KeyBase kan er niet over uit en voorziet het overlijden van een zeer bruikbaar stuk software dat eigenlijk net tegen een kritieke massa aan begon te lopen. Binnen de technische gemeenschap begon je net mensen te kunnen vinden binnen keybase zonder ze te hoeven vragen het te gaan gebruiken. De zoektocht naar een goed alternatief is begonnen.

Cyberpunkgeweld in co-op actiegame The Ascent

Tijdens het reveal-evenement van Microsoft vandaag is The Ascent getoond, een solo-of-co-op actie-RPG in een Cyberpunk-wereld waar enorme corporaties de mensheid onder de duim houdt. Er is nog geen releasedatum verklapt.

Uit de gameplay kunnen we opmaken dat het (vooral) een top-down shooter is die doet denken aan games als Alienation of Ruiner. Bekijk de Xbox Series X aakondigingstrailer hieronder.

Dirt 5 racet voorbij

Met Dirt 5 zet developer Codemasters weer de Dirt-serie op kaart. Dirt 5 is net als de andere games in de reeks een rally-race game, maar wel een die er een stuk mooier uit gaat zien op de nieuwe Xbox One Series X.

Verwacht ook dit keer weer veel spektakel en weinig realisme, want dit deel gaat om fun, fun en fun. De game komt naar Xbox Series X en pc, en waarschijnlijk ook naar PlayStation 5. Bekijk hieronder de trailer en de developer die helemaal los gaat over de game.

Call of the Sea aangekondigd

Tijdens Inside Xbox hebben game-uitgever Raw Fury en indie-gamestudio Out of the Blue Call of the Sea aangekondigd, een buitenaards first-person avonturenpuzzelspel.

Call of the Sea speelt zich af in de jaren dertig in de afgelegen gebieden van de Stille Zuidzee. Je speelt als Norah, een vrouw die de oceaan is overgestoken in een wanhopige zoektocht naar haar vermiste man. Zijn laatste spoor leidt naar een vreemd eiland. Tijdens je zoektocht zul je overblijfselen van een verloren beschaving vinden terwijl je probeert puzzels en geheimen op te lossen die aanwijzingen zullen geven over het lot van je man. Maar tijdens je zoektocht kom je al snel tot het besef dat niet alles op het eiland is wat het lijkt.

Call of the Sea komt eind 2020 uit op Xbox Series X, Xbox One en pc en zal beschikbaar zijn op Xbox Game Pass wanneer de game wordt gelanceerd.

Psychologische horror The Medium aangekondigd

De makers van Blair Witch en Layers of Fear hebben hun volgende project aangekondigd: The Medium. In The Medium reis je naar een verlaten hotel reort en ontdek je een mysterie dat alleen door een medium kan worden opgelost.

De game vindt plaats in twee werelden: de echte en de geestelijke. Je wordt getergd door een visioen van de moord op een kind. Je reist later naar de locatie van een tragedie, het hotel resort. Hier ga je op zoek naar antwoorden. De soundtrack van de game wordt gemaakt door Arkadiusz Reikowski en Akira Yamaoka, bekend van zijn werk aan Silent Hill.

Bekijk de aankondigingstrailer hieronder. De game is aangekondigd voor Xbox Series X en pc.

Scorn exclusief voor Xbox Series X

Tijdens de online showcase van Xbox van vandaag heeft de onafhankelijke studio Ebb Software aangekondigd dat hun first-person horroravontuur Scorn exclusief zal zijn voor Xbox Series X bij de release van de game. Of deze game later naar andere platformen komt is nog onbekend.

Scorn zet spelers in een claustrofobische onderwereld, die bewoond wordt door raargevormde organische vormen die niet nader genoemde vloeistoffen lekken. Je zult merken dat je helemaal alleen bent, maar in de game is de omgeving zelf een personage. Hij (of is het een zij) zal zijn best doen om je uit balans te brengen. Elke locatie heeft zijn eigen puzzels, personages en verhaal, die allemaal samen een samenhangende wereld creëren. Tijdens je reis door het spel ontdek je nieuwe gebieden, vaardigheden, wapens en items terwijl je probeert de realiteit van Scorn te begrijpen.

Scorn staat gepland voor release tijdens de releaseperiode van de Xbox Series X.

Gemuteerde dino's afmaken in Second Extinction

Tijdens het Inside Xbox-event is Second Extinction aangekondigd voor Xbox Series X, een co-op FPS voor drie spelers waarin je gemuteerde dino's moet afschieten. Wat wil je nog meer van een game?

De game wordt ontwikkeld door Systemic Reaction, een nieuwe studio die valt onder de Avalanche Studios Group. Het doel van Systemic Reaction is om sandboxes te maken met unieke settings waarin creativiteit de bovenhand voert. De focus is geplaatst op vrijheid en verkenning.

De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken. Of de game ook naar andere platforms komt is nog niet duidelijk.

Eerste ingame beelden Assassin's Creed Valhalla getoond

Ubisoft heeft de eerste ingame beelden van Assassin’s Creed Valhalla getoond tijdens de Inside Xbox May Episode. Zelf hadden ze het over gameplaybeelden, maar zo ver willen we nog niet gaan.

"Als ontwikkelaars zijn we altijd enthousiast om met nieuwe hardware te werken, omdat het ons meer mogelijkheden geeft om onze creativiteit te uiten. Assassin’s Creed is altijd betrokken geweest bij het verkennen van nieuwe technologieën en heeft altijd al gebruikgemaakt van de mogelijkheden van nieuwe consoles om zo de meest indrukwekkende ervaring mogelijk te maken. We zijn verheugd om nauw samen te werken met Microsoft om Assassin’s Creed Valhalla naar de Xbox Series X te brengen", aldus Ashraf Ismail, Creative Director van Assassin’s Creed Valhalla.

Op de Xbox Series X gaat Assassin’s Creed Valhalla profiteren van onder andere verbeterde graphics en snellere laadtijden. Zo krijgen spelers de kans om de open wereld van Noorwegen en Engeland ongestoord tot in het kleinste detail te ervaren. Ook maakt de game gebruik van de Smart Delivery-technologie. Door deze technologie is het voor spelers mogelijk de game eenmalig aan te schaffen en op zowel de Xbox One als op de Xbox Series X te spelen.

Assassin’s Creed Valhalla speelt zich af in de tijd van de Vikingen. Spelers beleven het verhaal van Eivor, een Viking die werd opgevoed met verhalen van strijd en glorie. De game biedt spelers een Vikingervaring in een dynamische open wereld die zich verzet tegen de brute achtergrond van de Donkere Middeleeuwen van Engeland. Deze nieuwste game in de Assassin’s Creed-serie introduceert tevens tal van nieuwe features, waaronder raids, het uitbouwen van een nederzetting en het opbouwen van hun macht en invloed.

Assassin’s Creed Valhalla is in het najaar van 2020 verkrijgbaar voor Xbox Series X, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Stadia en Windows via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook gaat Assassin’s Creed Valhalla onderdeel zijn van Uplay+. Gamers die de game pre-orderen ontvangen bij de release een extra missie, The Way of the Berserker, waarin spelers zich aansluiten bij een legendarische Noorse Berserker op zijn zoektocht naar wraak.

Hoe maak je binnen 10 seconden een mondkapje

Ik was op zoek naar de mogelijkheden om snel een mondkapje te maken. Ik heb van alles voorbij zien komen, van sokmaskers tot behamaskers maar toen ik in m'n eigen kast ging struinen vond ik een oud babypetje van een mijn kinderen. Ik keek er even naar en had een heldere ingeving.

Binnen tien seconden had ik een dubbelwandig mondkapje met de mogelijkheid om er nog een hydrofiel washandje tussen te plaatsen als extra filter. Het enige wat ik hoefde te doen is het zonneklepje af te knippen.  (ja, hij heeft jaren in de kast gelegen en is dus vuil. De wasmachine is geduldig

Mondkapje binnen tien seconden  (Foto: FOK!/DJMO)
Mondkapje binnen tien seconden (Foto: FOK!/DJMO)Mondkapje binnen tien seconden  (Foto: FOK!/DJMO)
Mondkapje binnen tien seconden (Foto: FOK!/DJMO)Mondkapje binnen tien seconden  (Foto: FOK!/DJMO)
Mondkapje binnen tien seconden (Foto: FOK!/DJMO)

Kabinet spreekt van absoluut doemscenario voor profvoetbal

Het ziet er naar uit dat er in 2020 definitief geen fans meer in een Nederlands voetbalstadion worden gelaten. 'Massale evenementen met een landelijke uitstraling' kunnen pas weer worden gehouden als er een vaccin tegen het coronavirus is, zo schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

Het betekent een doemscenario voor het Nederlandse profvoetbal, daar er mogelijk 'langer dan een jaar' zonder publiek in de stadions moet worden gespeeld. "Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kunnen we nog geen datum noemen."

"Dat kan eigenlijk pas weer als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel", zo schrijft minister De Jonge in de Kamerbrief.

Het betekent uitermate slecht nieuws voor het Nederlandse profvoetbal, dat zich lijkt op te moeten maken voor het spelen achter gesloten deuren over een langere periode.

Het voor langere tijd spelen zonder publiek heeft forse financiële gevolgen voor het Nederlandse profvoetbal. Feyenoord houdt bijvoorbeeld rekening met een bezuinigingsoperatie van 22,5 miljoen euro in het geval er tot december zonder publiek gespeeld moet worden.

Het Algemeen Dagblad meldde eerder dat ook Ajax en PSV in een dergelijk scenario tientallen miljoenen verliezen, omdat Nederlandse profclubs qua inkomsten voornamelijk afhankelijk zijn van de recettes op wedstrijddagen.

'Waar in het buitenland de tv-gelden cruciaal zijn en de recettes best belangrijk, is dat in Nederland precies andersom', schreef het Algemeen Dagblad. De topclubs zouden regelmatig contact onderhouden over een scenario waarin er voor langere tijd zonder publiek moet worden gespeeld.

Minister-president Mark Rutte maakte woensdagavond bekend dat er wel vanaf 1 september weer betaald voetbal gespeeld mag worden, indien de situatie in de tussentijd niet verslechtert. Voorlopig zijn alle vergunninghoudende evenementen, waaronder profvoetbal (zonder publiek), tot 1 september verboden.

De KNVB zette op 21 april al een streep door het seizoen 2019/20. Drie dagen later werd in de inmiddels fameuze videocall besloten door de directie van de voetbalbond dat de Eredivisie volgend seizoen start met dezelfde achttien clubs: er degraderen en promoveren geen clubs.

De KNVB kan nu toewerken naar de start van het seizoen 2020/21, mogelijk wordt de eerste speelronde daarvan afgewerkt in het weekend van zaterdag 3 september.

Ongehoord Nederland kletst met geest Pim Fortuyn

Ongehoord Nederland, u weet wel die verzameling gekkies die graag het omroepbestel in wil, had vandaag weer een hoogtepunt. Nadat eerder deze week de sprookjes rond vaccinaties vrijuit alle ruimte kregen was het vandaag tijd voor het het dubieuze medium Robbert van den Broeke. Hij was te gast bij de uit de VVD gestapte Ybeltje Berckmoes en daar maakte hij contact met niemand minder dan Pim Fortuyn.

Hoogtepunt was ongetwijfeld de onthulling dat Fortuyn nu onderdeel is van een buitenaardse invloed en van een intergalactische ruimtepolitiek:

De gehele 'ontmoeting':

Animal Crossing: New Horizons snelst verkopende game op Nintendo Switch

Dat Animal Crossing: New Horizons een groot succes is voor Nintendo zal niemand ontkennen. Maar de Japanse ontwikkelaar onderstreept het succes van de life-simulator nog eens extra tijdens zijn fiscale rapport voor het afgelopen kwartaal. De game heeft wereldwijd meer dan 13.41 miljoen kopieën verkocht tijdens de eerste zes weken van release.

Het gros van dat aantal - 11.77 miljoen - werd verkocht in de eerste elf dagen, van 20 maart tot 31 maart. Nintendo kan met grote zekerheid zeggen dat het een van de snelst verkopende games op de Nintendo Switch is: ter vergelijking, Nintendo vertelde eerder dat Pokémon Sword en Pokémon Shield een van de snelst verkopende games voor de Nintendo Switch was. De nieuwste generatie Pokémon-games verkocht "slechts" zes miljoen units tijdens het eerste weekend. 

Animal Crossing: New Horizons staat nu op plek zeven van best verkochte Switch-games, vlak achter de twee Pokémon - Let's go! games. Koploper is nog altijd Mario Kart 8 Deluxe. Nintendo zei tijdens een vergadering met investeerders dat er momenteel 27 games op de Switch zijn die meer dan een miljoen exemplaren hebben verkocht: 18 daarvan zijn komen van Nintendo zelf.

Ook onze eigen Kensuke was over New Horizons te spreken. Lees hier zijn review.

TomNook

Hercules ondergaat liveactionbehandeling

Na films zoals Lady & The Tramp, Aladdin, The Lion King en Mulan wordt nu de Disney-animatiefilm Hercules uit 1997 in een nieuw jasje gestoken. Disney heeft aangekondigd dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings-scenarist Dave Callam aan het project is verbonden voor een liveactionversie.

Callam is niet de enige uit de Marvelschuur die is aangehaakt voor de nieuwe film over de Griekse god. Avengers: Infinity War- en Avengers: Endgame-regieduo Joe en Anthony Russo produceren de film.

Het is nog niet bekend of de remake een film is die de oorspronkelijke animatiefilm met de bijbehorende liedjes gaat overnemen. Dit is voor de liveactionversies van The Lion King en Aladdin bijvoorbeeld wel het geval geweest, maar Mulan sloeg een geheel andere weg in door de oorspronkelijke vertelling te tonen zonder zang. Wellicht wordt inspiratie gehaald uit de musicalversie van Hercules, die in september 2019 op de planken werd gebracht.

Een van de bekende nummers uit de 1997-versie van Hercules: Zero to Hero

COVID-19: 455 nieuwe besmettingen en 84 doden, totaal 41.774 en 5288

Tot en met 7 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 41.774 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 455 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.192 (+39) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 84 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5288 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Oude bekende in gesprek voor Scream 5

Ruim 20 jaar na de release van horrorklassieker Scream is de filmreeks nog niet klaar. Na een matige reboot voor televisiezender MTV keert Ghostface nu definitief terug op het witte doek. Hij komt echter niet als enige bekende terug, als we Entertainment Tonight mogen geloven.

Scream-veteranen Neve Campbell (in de rol van Sidney Prescott) en David Arquette (in de rol van politieagent Dewey) spraken beiden met het entertainmentmedium over de toekomst van de franchise. Campbell heeft in dit gesprek bevestigd te zijn benaderd om haar iconische rol opnieuw te spelen. Campbell: "De gesprekken zijn er zeker geweest. Er is veel over gepraat." In het midden van de coronapandemie is de planning echter wel onzeker geworden. "We starten zowel gesprekken als onderhandelingen, het is voor nu afwachten hoe en wanneer de filmstudio's weer openen."

De regie van Scream 5 is in handen van Matthew Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett, die beiden onder meer de films V/H/S, Devil's Due, en Ready or Not hebben geregisseerd. Het duo heeft volgens Campbell veel respect voor oorspronkelijke Scream-regisseur Wes Craven en willen zijn nalatenschap ook eren.

David Arquette lijkt nog niet te zijn benaderd voor de vijfde film. "Ik heb nog geen idee wat ze gaan doen. Gaat het een hele nieuwe franchise worden? Halen ze meer oude personages terug? Dat zou erg fantastisch zijn", zo reageert Arquette. "Dewey nogmaals spelen lijkt mij geweldig, dus ik zou er sowieso onderdeel van uit willen maken. We gaan het meemaken."

Filmtrailer Scream 4 (2011)

Dierenpark Wildlands gaat 25 mei weer open

Wildlands Adventure Zoo in Emmen heeft als eerste grote dagattractie in Nederland een openingsdatum vastgesteld. Het park zal 25 mei haar deuren weer openen voor een beperkte hoeveelheid bezoekers per dag, zo heeft Wildlands vanochtend bekendgemaakt na overleg met onder meer de gemeente Emmen en de Veiligheidsregio Drenthe.

"Natuurlijk gaan we wel open met de nodige maatregelen en aanpassingen. Zo moeten bezoekers van tevoren online reserveren en laten we minder mensen tegelijk het park binnen", aldus woordvoerder Hanneke Wijshake tegenover RTV Drenthe.

Er is een maximum van 5.000 bezoekers per dag vastgesteld, die zullen er echter niet direct 25 mei zijn. "Daar willen we uiteindelijk wel naartoe, maar we zullen eerst met nog minder bezoekers beginnen", aldus Wijshake.

De grote dagattracties in Nederland hebben gezamenlijk een protocol opgesteld onder de noemer 'Veilig Samen Uit'. Daarin is vastgelegd hoe de parken om kunnen gaan met de voorschriften die gelden tijdens deze coronacrisis zoals de 1,5 meterregel en extra hygiënemaatregelen.

Wildlands gaat niet direct open omdat er nog wat werk te verzetten is voor het dierenpark. "We kunnen nu alles uit gaan zetten en ook nog gaan testen. Ook moet natuurlijk ons personeel getraind worden op de nieuwe situatie", zo vertelt Wijshake. 

Flash Gordon viert verjaardag met 4K-editie

FLASH! AAAAHAAAAAAA! Vanaf augustus is het mogelijk om deze legendarische tekst van Queen te horen onder de speciale 4K-editie van de film Flash Gordon

Voor de 40ste verjaardag van de cultklassieker heeft StudioCanal de film van regisseur Mike Hodges afgestoft een een flinke opfrisbeurt gegeven. Niet alleen is het beeld een stuk scherper, maar kleine correcties zoals kabels die voor special effects werden gebruikt zijn niet meer zichtbaar. Hodges is zeer blij met het resultaat: "Ik ben erg dankbaar dat StudioCanal de film een 4K-restauratie heeft gegeven. Door deze verbetering zijn de kleuren van de sets, de lucht en kostuums veel sprekender."

De regisseur geeft het probleem met de bekabeling ook aan, die door de renovatiebeurt nu niet meer zichtbaar is. "De restauratie corrigeert ook de problemen waar wij destijds mee te maken hadden. Met chroma-keytechnologie konden wij alles in de film zetten wat wij maar wilden: luchten, ruimteschepen, mensvogels en meer. In de post-productie liepen wij alleen tegen het probleem van de kabels aan die aan de mensvogels waren bevestigd voor de visuele effecten." Met deze restauratie is daar nu volgend Hodges niets meer van te zien. "Natuurlijk is chroma-keytechnologie primitief in vergelijking met de huidige CGI. Toch ben ik wel blij dat wij bij het ouderwetse systeem zijn gebleven; CGI zou veel te gelikt zijn voor de film. Flash Gordon was namelijk al een stripboek uit de jaren 30 dat wij bijna vijftig jaar later tot leven hebben gebracht."

De 4K-editie van Flash Gordon met legendarische rollen van onder meer Sam J. Jones, Melody Anderson, Max Von Sydow, Brian Blessed en Timothy Dalton verschijnt in augustus op blu-ray, dvd en als digitale editie op de Britse markt. Wat de prijs en specifieke releasedatum voor de Nederlandse markt gaat worden is voor nu nog niet bekend.

Flash Gordon 4K collectors edition

'Newcastle United wil na overname eerste grote slag bij Barcelona slaan'

Newcastle United staat op het punt om te worden overgenomen door de Saudische prins Mohammed bin Salman. Bij Barcelona volgt men de ontwikkelingen bij the Magpies op de voet, want Philippe Coutinho moet een van de eerste aankopen worden van de nieuwe, ambitieuze eigenaren.

De Catalanen willen de Braziliaan graag van de hand doen, om uiteindelijk zelf zaken te kunnen doen op de transfermarkt.

Op dit moment is Mauricio Pochettino de voornaamste gegadigde om bij Newcastle United voor een torenhoog salaris de nieuwe manager te worden.

De Argentijnse oefenmeester, clubloos sinds zijn vertrek bij Tottenham Hotspur, heeft volgens Mundo Deportivo via tussenpersonen reeds aan de nieuwe eigenaren van Newcastle United laten weten dat Coutinho zijn eerste gedroomde versterking is.

Pochettino werkte eerder samen met de Braziliaanse aanvallende middenvelder, toen Espanyol hem op huurbasis overnam van Internazionale.

Coutinho bracht het afgelopen seizoen op huurbasis door bij Bayern München, maar der Rekordmeister heeft reeds besloten hem niet definitief over te nemen van Barcelona.

De Catalanen willen de aanvallende middenvelder graag definitief lozen en hanteren een vraagprijs van honderd miljoen euro voor de recordaankoop, die zich in de Premier League bij Liverpool juist in de kijker speelde bij de regerend kampioen van Spanje.

Zijn contract in Barcelona loopt voorlopig nog tot medio 2023. Eerder werd Coutinho gelinkt aan onder meer Chelsea, Tottenham Hotspur, Leicester City en Everton, al waren er nog geen officiële aanbiedingen uitgebracht bij Barcelona.

Newcastle United lijkt nu de eerste concrete optie te gaan vormen, aangezien ook de forse vraagprijs geen obstakel vormt voor de vermogende nieuwe eigenaren.

Eerst zal echter de overname ter waarde ter waarde van drie- tot vierhonderd miljoen euro moeten worden afgerond. Daarna is het de bedoeling dat er een nieuw team wordt opgebouwd, dat uiteindelijk kan meedoen om het kampioenschap in de Premier League.

'Sergiño Dest wil Ajax verlaten; spelers proberen hem te lokken'

Sergiño Dest wil Ajax deze zomer achter zich laten, zo meldt FussballTransfers. Het Duitse medium claimt dat de rechtsback, die tot medio 2022 vastligt in de Johan Cruijff ArenA, het besluit heeft genomen de club te verlaten.

Bayern München lijkt de meest logische vervolgstap. Volgens de berichtgeving heeft Dest contact met de spelers van der Rekordmeister. De drievoudig Amerikaans international wordt al maanden in verband gebracht met een transfer naar de Duitse grootmacht.

Aangezien Joshua Kimmich vaak op het middenveld speelt, Benjamin Pavard liever als centrumverdediger fungeert en huurling Álvaro Odriozola waarschijnlijk terugkeert naar Real Madrid, bekijkt Bayern diverse opties voor de rechtsbackpositie.

Dest wordt vaak genoemd, maar onder meer Voetbal International meldde dat een transfer van Dest naar Bayern voorlopig niet zou gebeuren. FussballTransfers laat een ander geluid horen.

Naar verluidt heeft Dest zelfs contact met de spelers van Bayern, die enthousiast zijn over de Ajax-verdediger. De spelers zouden positieve verhalen vertellen aan Dest om het talent naar Bayern te lokken.

Dest was in februari nog op bezoek in de Allianz Arena bij een duel van de topclub met TSG Hoffenheim. Ajax en Bayern hebben al gesprekken gevoerd over een eventuele overstap van Dest, maar zijn ze tot op heden niet tot een akkoord gekomen.

Het is afwachten of de berichtgeving van FussballTransfers klopt, aangezien geen enkel ander medium in Nederland of Duitsland dergelijke claims naar buiten heeft gebracht.

Marco Timmer, journalist van Voetbal International , zei bijvoorbeeld te verwachten dat Dest nog een jaar bij Ajax blijft. "Ik heb begrepen dat het on hold is gezet door Bayern."

"Ik heb ook even contact gehad met zijn management. Nee, het gaat even niet door, zoals het mij gemeld is. Dat zorgt ervoor dat hij waarschijnlijk nog een jaar in Amsterdam te zien is."

Nederland en Griekenland gaan samenwerken bij de opvang van minderjarige vreemdelingen

Nederland en Griekenland gaan samenwerken om de opvang en bescherming van alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Griekenland te verbeteren. De samenwerking bestaat uit het opzetten en versterken van een Grieks voogdijprogramma, het opvangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers in Griekenland, en het begeleiden van alleenstaande minderjarigen na hun asielprocedure. Dat hebben staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) en haar Griekse ambtsgenoot Giorgos Koumoutsakos afgesproken, zo schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.

Nederland gaat Griekenland gedurende drie jaar ondersteunen met het verder opzetten en versterken van een voogdijsysteem voor minderjarige asielzoekers. Griekenland heeft aangegeven graag gebruik te willen maken van Nederlandse expertise en trainers voor het opzetten van een trainingsprogramma voor de trainers van voogden. In Nederland heeft stichting NIDOS die expertise in huis. Een voogd zorgt voor het welzijn en de bescherming van de minderjarige tijdens en na de asielprocedure, en is daarmee cruciaal voor een alleenstaande minderjarige.

Opvangvoorzieningen
Daarnaast worden op korte termijn 48 alleenstaande minderjarigen ondergebracht in door Nederland gefinancierde opvangvoorzieningen op het Griekse vaste land. Die 48 plekken blijven drie jaar beschikbaar, waardoor in totaal zeker 500 alleenstaande minderjarigen in Griekenland geholpen kunnen worden. De kinderen krijgen in de voorzieningen psycho-sociale zorg, onderwijs, gezondheidszorg, juridische bijstand en andere vormen van hulp die vereist zijn voor hun welzijn en ontwikkeling.

4 miljoen
In totaal trekt Broekers-Knol 3,5 tot 4 miljoen euro uit voor het project voor een periode van drie jaar. Volgens staatssecretaris Broekers-Knol komt deze vorm van ondersteuning niet alleen tegemoet aan de acute behoeften van minderjarige asielzoekers op korte termijn, namelijk veiligheid en zorg, maar biedt deze de kinderen ook op langere termijn een maximale kans op integratie in een samenleving waar zij aan hun toekomst kunnen bouwen.

Geen herplaatsing
Het Nederlandse kabinet is niet voor een tijdelijke oplossing voor de situatie op de Griekse eilanden, zoals de ad hoc herplaatsing van alleenstaande minderjarigen vanuit Griekenland naar Nederland. Nederland zet in op structurele verbeteringen in Griekenland van de opvang, het versnellen van asielprocedures en het bevorderen van terugkeer.

Snelle en zorgvuldige contactopsporing komende tijd noodzakelijk

Nu het kabinet de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus stap voor stap versoepelt, zullen mensen weer meer buiten komen. De kans dat het virus zich weer gaat verspreiden, wordt dan groter. Om nieuwe verspreiding te beperken, is het belangrijk om nieuwe patiënten en hun contacten snel en zorgvuldig op te sporen zo meldt het RIVM.

Bron- en contactonderzoek
Door mensen breder te testen bij klachten, mensen die positief testen op COVID-19 te isoleren en hun contacten op te sporen, kan de verspreiding van het nieuwe coronavirus beperkt worden. Bij het contactonderzoek kijkt de GGD met wie de patiënt contact had in de periode dat de patiënt besmettelijk was en nog niet geïsoleerd. Dat betekent dat alle onbeschermde contacten vanaf twee dagen vóór het ontstaan van de klachten totdat de patiënt in isolatie ging, worden opgespoord.

Vroege besmettelijkheid
Al een tijd zijn er aanwijzingen dat mensen besmettelijk zijn aan het begin van de ziekte en in de periode dat zij symptomen hebben. Het advies is dan ook om al bij milde klachten thuis te blijven. En om anderhalve meter afstand te houden, geen handen te schudden en vaak de handen te wassen Deze hygiëneadviezen blijven belangrijk.

Nu mensen weer meer contact met anderen zullen hebben, wordt de besmettelijkheid van het virus aan het begin van de ziekte ook belangrijker. Uit de meest actuele wetenschappelijke inzichten blijkt dat mensen het virus inderdaad al bij milde klachten en in een vroeg stadium kunnen overdragen. Omdat de eerste klachten soms erg mild zijn, is het onduidelijk of mensen ook al besmettelijk zijn vóórdat ze klachten hebben. Daarom wordt vanaf nu dus bij contactopsporing gekeken naar twee dagen vóór de eerste klachten.

Aanhouding in cold case gewapende overval juwelier

In mei 2013 werd een juwelier aan de Hofstraat in Montfoort slachtoffer van een gewelddadige overval. De juwelier liep ernstig, blijvend letsel op. De zaak bleef helaas onopgelost. Tot gisteren. Dankzij nieuwe informatie werd de zaak heropend. Op woensdag 6 mei 2020, heeft de politie een 28-jarige man aangehouden.

Op 14 mei 2013 rond 9.20 uur werd de juwelier overvallen door drie verdachten. Op dat moment waren de juwelier en een klant in de zaak. Toen de eerste verdachte de zaak binnenstapte, had de juwelier direct een vervelend gevoel, zo vertelde hij later. De juwelier werd slachtoffer van een gewelddadige overval. Hij werd geslagen en getrapt en ook bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp.

De klant hield zich angstig schuil achter de toonbank. Zij zag alles gebeuren, maar bleef gelukkig zelf ongedeerd. Een overvaller sloeg het glas van de vitrinekasten in. In rap tempo maakten de drie mannen een grote hoeveelheid sieraden buit. Hierna vluchtten zij te voet in de richting van het Kasteelplein. Hier stapten zij vermoedelijk in een donkerkleurige auto en verdwenen in de richting van Oudewater.

Onderzoek
Het onderzoek werd destijds uitgevoerd door een speciaal rechercheteam. Er werd een sporen- en buurtonderzoek gedaan en meerdere getuigen werden gehoord. Ook kwam de zaak aan bod in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Dit alles leidde toen nog niet naar een doorbraak in het onderzoek.

Het slachtoffer, de nu 62-jarige juwelier, wordt nog dagelijks herinnerd aan die ene ochtend op 14 mei 2013. Na de overval heeft hij langdurig moeten herstellen van de verwondingen. Er is de politie alles aangelegen om de zaak op te lossen en te zorgen dat de verdachten worden opgepakt.

Nieuwe informatie
Eind 2019 ontving de politie nieuwe informatie. Deze informatie gaf direct aanleiding om het onderzoek opnieuw te openen. Hierdoor kon op woensdag 6 mei een 28-jarige man uit Lopik worden aangehouden. Op vrijdag 8 mei wordt hij voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

Het onderzoek is nu weer in volle gang. Naast de verdachte die gisteren werd aangehouden, heeft de politie nog andere verdachten op het oog. Meerdere aanhoudingen worden dus niet uitgesloten.

De recherche zoekt nog mensen die zich in 2013 niet hebben gemeld. Dat kan zijn omdat zij dat niet durfden of wilden. De politie hoopt dat zij zich nu wel willen melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Dreigingsbeeld NCTV: aanslag in Nederland blijft voorstelbaar

Een deel van de Nederlandse jihadistische beweging heeft nog steeds de intentie om een terroristische aanslag te plegen. Dat leidt soms zelfs tot concrete plannen. Uit rechts-extremistische hoek komt de mogelijke dreiging van eenlingen. Een terroristische aanslag in Nederland is dus nog steeds voorstelbaar. Daarom blijft het dreigingsniveau op 3 van de 5 staan. Wel is een grootschalige aanslag door de coronacrisis op dit moment minder waarschijnlijk. Dat blijkt uit het 52ste Dreigingsbeeld van de NCTV.

Jihadisme
De belangrijkste terroristische dreiging in Nederland komt nog steeds uit jihadistische hoek. Twee categorieën jihadisten vormen in het bijzonder een bron van zorg. Gedetineerde jihadisten die elkaar negatief kunnen beïnvloeden in de gevangenis. En teruggekeerde uitreizigers, die bij terroristische groepen zijn aangesloten en strijdervaring hebben opgedaan.

Rechts-extremisme
De rechts-terroristische aanslag in Christchurch heeft wereldwijd meerdere daders geïnspireerd, zoals in El Paso, Oslo, Halle en Hanau. Ook in Nederland is een rechts-terroristische aanslag door een eenling voorstelbaar. Deze inschatting is vooral gebaseerd op de mogelijkheid dat een Nederlandse eenling radicaliseert en tot een rechts-extremistische geweldsdaad overgaat. Nederlandse extreemrechtse groepen zijn marginaal en niet gewelddadig. Er zijn op dit moment geen aansprekende leiders die grote groepen weten te mobiliseren.

Corona
Jihadisten zien het coronavirus als een goddelijke ingreep. Met verwijzingen naar de pandemie wordt het Westen door zowel ISIS als al Qa’ida terechtgewezen. Nu westerse militairen zijn teruggehaald om in eigen land bij te dragen aan de pandemiebestrijding krijgen jihadisten meer speelruimte. Tegelijk wordt de bewegingsvrijheid van jihadisten belemmerd door de maatregelen die overal in de wereld zijn genomen. De coronadreiging maakt een grootschalige aanslag op dit moment minder waarschijnlijk, omdat het moeilijker is een grote groep mensen te raken.

Extremisme en polarisatie
Ook in dit Dreigingsbeeld worden extremistische en polariserende trends gesignaleerd. Zo vinden er sinds begin april extremistische incidenten plaats bij telecommasten verspreid over Nederland, variërend van sabotage tot brandstichting. Tegenstanders richten zich tegen de overheid, die in hun ogen de volksgezondheid, het milieu of privacy schaadt met de uitrol van 5G. De klimaatdiscussie zorgt voor verdeeldheid in het Nederlandse extreemlinkse landschap. Extreemlinkse en links-extremistische groeperingen die zich oorspronkelijk richtten op andere onderwerpen verbinden het thema klimaat met hun eigen onderwerpen. De extreemlinkse beweging in Nederland is, zeker in vergelijking met landen als Duitsland of Frankrijk, beperkt in omvang en activiteit. Acties beperken zich voornamelijk tot het woord in plaats van de daad.

Nieuwe wetgeving medische hulpmiddelen jaar uitgesteld

Op 26 mei 2020 zou de nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation, MDR) ingaan. Maar de internationale crisis rond COVID-19 belemmerde diverse stappen die nog nodig waren voor de invoering van deze nieuwe wetgeving. Op voorstel van de Europese Commissie gaat de verordening daarom nu een jaar later in, op 26 mei 2021. Het uitstel geeft alle betrokken partijen internationaal de noodzakelijke ruimte zich te richten op het bestrijden van de coronacrisis.

De Europese Raad van Ministers en het Europees Parlement hebben ingestemd met het voorstel van de Commissie. In Nederland was de invoering van de nieuwe verordening al ver gevorderd. De inspectie betreurt het uitstel, maar vindt het gezien de huidige internationale crisis begrijpelijk en ondersteunt het uitstel dan ook. Het is belangrijk dat overheden, fabrikanten, notified bodies, zorgaanbieders en andere marktpartijen goed voorbereid zijn op de nieuwe wetgeving. Onder de huidige omstandigheden lukt dat voor de laatste benodigde stappen onvoldoende. De datum waarop de nieuwe verordening voor in-vitro diagnostica (IVDR) van toepassing wordt, blijft 26 mei 2022.

De huidige nationale wetgeving (Wet op de Medische Hulpmiddelen) blijft nog een jaar geldig. Deze is gebaseerd op de bestaande Europese richtlijnen voor medische hulpmiddelen en actieve implantaten. Deze zijn in Nederland verwerkt in het Besluit medische hulpmiddelen en het Besluit actieve implantaten. Dit betekent dat het in die periode mogelijk blijft medische hulpmiddelen onder deze bestaande wetgeving op de markt en in de handel te brengen. Maar het blijft ook mogelijk om medische hulpmiddelen al onder de nieuwe verordening in de handel te brengen. De IGJ zal in de komende periode toezicht houden op producten die onder de oude richtlijnen en die onder de nieuwe verordening in de handel zijn gebracht.

In haar toezicht stimuleert de inspectie marktpartijen zich tijdig en zorgvuldig voor te bereiden op de inwerkingtreding van de MDR. De nieuwe regeling en het besluit zijn gepubliceerd en treden op 26 mei 2021 in werking.

Transport Fever 2 in de herfst naar Mac

Good Shepherd Entertainment en ontwikkelaar Urban Games hebben bekendgemaakt dat Transport Fever 2 dit najaar op Mac zal verschijnen. Naast deze port krijgt de game in juni ook een grote nieuwe update.

Deze nieuwe update introduceert veel door spelers aangevraagde verbeteringen, sterk verbeterde modding-ondersteuning en een nieuwe wiki met spelhandleiding en modding-specificatie.

Transport Fever 2 geeft je meer dan 170 jaar aan geschiedenis om je eigen transportimperium te ontwerpen en te managen. Je moet winst zien te maken door transportroutes en infrastructuur over land, zee en lucht op te zetten. Je kunt kiezen uit meer dan 200 realistisch gemodelleerde voertuigen uit Europa, Amerika en Azië, waaronder treinen, bussen, trams, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen, plus modulaire stations, luchthavens en havens.

Transport Fever 2 is op pc al sinds december uit.

Vrouw opgepakt in onderzoek naar overleden man in Zwaag

In het onderzoek naar het overlijden van een 52-jarige man in Zwaag heeft de politie vandaag een 62-jarige inwoonster van de gemeente Hoorn aangehouden. Het slachtoffer werd op Eerste Paasdag levenloos aangetroffen in zijn woning aan het Ridderspoor in Zwaag.

Nadat onderzoek uitwees dat de man door een misdrijf om het leven was gekomen, heeft de politie een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) opgestart. Naast technisch en tactisch onderzoek, zoals buurtonderzoek en het uitlezen van camerabeelden, zijn ook diverse getuigen gehoord. Het onderzoek leverde een verdenking op ten aanzien van de nu aangehouden verdachte.

Aan de verdachte zijn inmiddels beperkingen opgelegd, wat inhoudt dat zij alleen contact mag hebben met haar advocaat. De politie is nog steeds op zoek naar mensen die meer informatie hebben. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Forza Street beschikbaar op iOS en Android

Microsoft laat wetend dat Forza Street is nu beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. In deze mobiele versie speel je races van 1 minuut.

Forza Street speelt zich af in de wereld van straatraces, vol interessante personages, mysterieuze gebeurtenissen en intrige. Verken de verhalende campagne, de wekelijkse spotlightevents en de tijdelijke thema-events van de game. En bij alles wat je doet, kun je natuurlijk nieuwe auto's verdienen voor je verzameling. Wil je een nog grotere uitdaging? Doe dan mee aan de wekelijkse Rivalen-events en neem het met de auto's uit je verzameling op tegen andere communityleden in asynchrone uitdagingen voor het klassement.

Als je Forza Street voor 5 juni 2020 speelt, ontvang je ook nog eens een 2017 Ford GT, plus ingame credits en goud waarmee je nog meer nieuwe auto's kunt toevoegen aan je collectie. En als je de game downloadt bij Samsung Galaxy Store, zijn er twee extra cadeaus: Ga naar Galaxy Store, download de game naar je Samsung-apparaat en ontvang de 2015 Ford Mustang GT met een speciale Galaxy-lak. Spelers met een toestel uit de nieuwe Galaxy S20-lijn, ontvangen ook de 2015 Chevrolet Corvette Z06 met een speciale Galaxy-lak, plus ingame credits en goud.

Je kunt Forza Street bovendien op meerdere apparaten spelen want de game biedt ondersteuning voor Xbox Live. Dan kun je niet alleen Xbox-achievements ontgrendelen, maar ook je spelvoortgang overdragen naar Windows-, iOS- en Android-apparaten.

Overleden man in Noord-Hollandskanaal

Op woensdagmiddag werd het levenloze lichaam van een 57-jarige man uit Langedijk aangetroffen in het water van het Noord-Hollandskanaal tussen Schoorldam en Koedijk.

Omstreeks 13.10 uur kreeg de politie melding van de schipper van een plezierboot dat hij een lichaam in het water zag drijven. De man werd aan de wal gebracht en de gewaarschuwde politie stelde een onderzoek in.

Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen van een misdrijf naar voren gekomen. Hoe en waar de man in het water van het kanaal terecht is gekomen, blijft echter onduidelijk.

Vanaf 5 juni duurzaam leven in De Sims 4

Electronic Arts heeft aangekondigd dat de uitbreiding De Sims 4 Ecologisch Leven op 5 juni verschijnt voor pc, Mac, PlayStation 4 en Xbox One.

Het Expansion Pack introduceert Evergreen Harbor, een wereld waarin Sims met elke beslissing die ze nemen invloed hebben op de toestand van het milieu. Sims kunnen hun eigen elektriciteit en water produceren met zonnepanelen, windturbines en dauwopvangers, of hun eigen voedsel thuis kweken in een nieuwe verticale tuin. Daarnaast kunnen Sims hun huis inrichten met hergebruikte meubels, zich van top tot teen kleden in spullen gemaakt van duurzame materialen en zelfs toewerken naar een levend dak voor wat kleurige natuurpracht. Sims die de geur geen probleem vinden, kunnen in een vuilniscontainer duiken om eerder gebruikte voorwerpen en ingrediënten op te duikelen om nieuwe, creatieve spullen voor thuis mee te maken.

Simmers kunnen een stapje verder gaan en positieve veranderingen in hun community doorvoeren via het nieuwe stembord waarop elke week verschillende buurtactieplannen staan. Zoals het aanmoedigen van het installeren van milieuvriendelijke voorwerpen, het ondersteunen van groene initiatieven, het opzetten van een gezamenlijke ruimte om samen iets knutselen of te planten, en zelfs het aanpassen van het uiterlijk van de buurt. Sims kunnen ook aan een nieuwe carrière als civiel ontwerper beginnen om anderen te inspireren iets voor het milieu te doen, of als freelance vervaardiger aan de slag gaan om dingen als kaarsen, bruissapjes, geupcyclede voorwerpen en meer te maken.

Als spelers ervoor kiezen om geen actie te ondernemen, zal de natuur hard achteruit hollen, stapelt het vuil zich op de straten op en schiet de luchtverontreiniging omhoog. Maar hoe meer Sims bijdragen door het vuil op te rapen, een gezonde tuin te onderhouden en het gebruiken van milieuvriendelijke materialen, hoe meer hun wereld zal transformeren naar een schone plek om te wonen.

Het De Sims 4 Ecologisch Leven Expansion Pack is vanaf 5 juni verkrijgbaar voor €39,99 op PC, Mac, PlayStation 4 en Xbox One.

Doorgaan Australian Open 2021 ook al onzeker

We zitten net in mei, maar het is nog maar de vraag of de Australian Open in januari wel gehouden gaat worden. De baas van de Australische tennisbond, Craig Tiley, liet weten dat hij daar zo zijn twijfels over heeft.

Sinds maart ligt de tenniswereld op z'n gat, zoals ongeveer de hele sportwereld. Wimbledon is geannuleerd, Roland Garros is verplaatst en volgende maand wordt bekend wat er met de US Open gaat gebeuren. Tiley houdt ondertussen zijn hart vast voor de Australian Open: "De kans lijkt reëel dat we begin volgend jaar nog niet kunnen spelen, of misschien alleen met een strikt quarantaineplan voor de buitenlandse deelnemers."

Het lijkt in elk geval onwaarschijnlijk dat buitenlandse fans zich naar Melbourne kunnen begeven, met alleen Australische fans zou het wellicht nog mogelijk zijn om het toernooi te houden. Eerder liet onder meer Rafael Nadal al weten dat hij het tennisseizoen 2020 zo'n beetje heeft opgegeven: "Ik ben in mijn hoofd al met de Australian Open bezig."

Meldingen in het kader van de coronacrisis

Als ouders (en anderen, zoals bijvoorbeeld leraren) het niet eens zijn met de keuzes die besturen en scholen maken in het kader van het corona-protocol, dan kunnen zij dit aangeven bij de schoolleiding, het schoolbestuur en/of de medezeggenschapsraad. Komen zij er op die manier niet uit, dan kunnen ze zich melden bij de Inspectie van het Onderwijs. De inspectie kan contact opnemen met het bestuur van de school en bijvoorbeeld nagaan of de medezeggenschapsraad op de juiste wijze bij de keuzes is betrokken.

Ook signalen over de onderwijskwaliteit en de veiligheid kunnen op deze manier bij de inspectie worden gemeld. En ook deze meldingen kunnen voor de inspectie aanleiding zijn contact met het schoolbestuur op te nemen. Bij meldingen over veiligheid, bijvoorbeeld teveel mensen bij elkaar, kan de inspectie vervolgens besluiten deze door te geven aan de betreffende veiligheidsregio.

Te volle trein naar Amsterdam gestopt bij Weesp: 'Niemand wil uitstappen'

Een te volle trein is bij station Weesp aan de kant gezet. Spoorbeheerder ProRail laat weten dat er veel te veel passagiers in de trein zitten en dat daardoor de 1,5 meter afstandsregel niet geborgd kan worden.

De trein, die onderweg was naar Amsterdam Centraal, vertrekt niet omdat geen van de passagiers uit wil stappen, zo meldt ProRail op Twitter. Inmiddels is de hulp van de politie ingeschakeld. Agenten moeten het treinpersoneel ondersteunen. Er is een spoor versperd en daardoor ontstaat er vertraging, ook voor andere treinen.

Mondkapje verplicht
Gisteravond kondigde premier Mark Rutte aan dat mensen die met het openbaar vervoer (ov) willen reizen vanaf 1 juni verplicht een mondkapje moeten dragen. De medische noodzaak daarvan staat volgens Rutte niet onomstotelijk vast. Maar omdat de 1,5 meter afstandsregel in het ov steeds moeilijker te handhaven is, kan een mondkapje een gezondheidsbijdrage leveren.

Ov-bedrijven drongen al langer aan op het verplicht stellen van mondkapjes in treinen, bussen, trams en metro's. Zeker nu het ov drukker wordt en de dienstregeling in veel gevallen weer wordt verruimd.

79% van de bezoekers gaat evenveel of vaker naar musea na heropening

Met anderhalve meter afstand en een gereserveerd kaartje kunnen Nederlanders vanaf 1 juni weer van de musea genieten. Maar liefst 79 procent van de liefhebbers zegt na heropening weer evenveel of zelfs vaker naar een museum te gaan. 58 procent wacht echter meer dan een maand met het eerste bezoek. Aarzelingen zijn er vooral over de afstand tot de medebezoekers en de verwachte drukte in de musea. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

22% komt direct na heropening, 58% wacht meer dan een maand
Ondanks het enthousiasme om weer op museumbezoek te gaan na de sluiting sinds 12 maart, zegt toch 6 op de 10 museumliefhebbers nog meer dan een maand te wachten. In de Randstad is het aandeel directe bezoekers veruit het hoogst, waarbij Amsterdam met 40 procent de kroon spant. Twee derde van de museumbezoekers uit de oostelijke en zuidelijke provincies verwacht echter een museumbezoek langer dan een maand na heropening uit te stellen.

55-plussers zien toiletgebruik als groter probleem, vrouwen de deurklinken en trapleuningen
Veruit de belangrijkste redenen van het bezoekuitstel zijn zorgen rond de afstand tot de medebezoekers en de verwachte drukte in de museumzalen en bij de entree. Onder 55-plussers vormt het toiletgebruik een veel grotere belemmering, als ook de drukte. Ook over het aanraken van deurklinken en trapleuningen heeft de ouderendoelgroep meer zorgen. Voor vrouwen betekenen de deurklinken en trapleuningen in musea een veel groter obstakel dan voor mannen.

‘Het is belangrijk dat de musea goed inspelen op de aarzelingen die de bezoekers nog hebben. Door de genomen voorzorgsmaatregelen goed te communiceren kunnen veel zorgen worden weggenomen. De Museumvereniging heeft voor de musea een protocol opgesteld. Musea kunnen aangeven dat ze dit protocol volgen en de bezoekers zo geruststellen’, aldus merkadviseur Hendrik Beerda. ‘Hierbij is het aan te raden om goed te kijken naar het bezoekersprofiel van het museum. Uit het onderzoek blijkt dat de zorgen onder ouderen bijvoorbeeld heel anders zijn dan onder jongeren.’

Onderzoek onder 3.859 respondenten
Het onderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente ontwikkeld. In totaal 3.859 respondenten zijn ondervraagd, waarvan 2.547 aangaven museumbezoeker te zijn. In het onderzoek is navraag gedaan naar de snelheid waarmee de liefhebbers de musea weer verwachten te gaan bezoeken na heropening. Ook is gevraagd naar het verwachte effect van de coronacrisis op de bezoekfrequentie van musea. Verder is gevraagd naar de belemmeringen bij het weer gaan bezoeken van musea en het verwachte inkomenseffect. Het onderzoek heeft geen opdrachtgever.

Europese toezichthouders: cookiemuur is niet toegestaan

Cookiemuren zoals veel sites die nog implementeren, waarbij het accepteren van cookies de enige geboden keuze is om een site te bezoeken, zijn niet toegestaan. Dat meldt het Europees Comité voor gegevensbescherming in een richtlijn met betrekking tot de EU-verordening over dataverwerking. Die stelt dat het accepteren van de cookies in dergelijke gevallen geen vrije keuze is en dus niet is toegestaan.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens stelde vorig jaar al dat dergelijke cookiemuren zijn verboden. Ook wij ontvingen op 1 september 2019 een sommatie om de muur neer te halen binnen 3 maanden. Op 1 december gebeurde dat uiteindelijk. 

De richtlijnen op zich vormen overigens geen wet. Wie het oneens is met de interpretatie van de autoriteit kan naar de rechter gaan om te proberen zijn gelijk te halen.

Tweede repatriëringsvlucht uit Marokko geland op Schiphol

Op luchthaven Schiphol is vannacht rond 00.40 uur een tweede repatriëringsvlucht met Nederlanders vanuit Marokko geland. In het vliegtuig zaten ongeveer driehonderd mensen.

Volgens de NOS zaten er vooral mensen op de vlucht die vanuit medische of sociale nood terug moesten keren naar Nederland. Anderhalve week geleden landde er een eerste repatriëringsvlucht vanuit Marokko.

In het land zitten nog steeds zo'n 2400 Nederlanders vast die naar huis willen, zo stelt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Commerciële vluchten zijn nog steeds niet welkom in het land en gesprekken tussen Nederland en Marokko over repatriëring verlopen moeizaam.

BOA's mogen reizigers die geen mondkapje dragen beboeten

Om te zorgen dat alle reizigers in het openbaar vervoer vanaf 1 juni mondkapjes dragen, zetten de verschillende vervoerbedrijven hun eigen BOA's in. De BOA's letten ook op of er voldoende afstand gehouden wordt en mogen boetes uitdelen.

Dat laat OV-NL, de brancheorganisatie voor OV-bedrijven, weten. De BOA's hebben 'handhavende bevoegdheden ten aanzien van COVID-19 bepalingen' gekregen. 'Zij hebben dus de bevoegdheid reizigers instructies te geven, die opgevolgd moeten worden. Indien noodzakelijk kunnen zij ook overgaan tot het geven van de bijbehorende boete.'

Rutte
Premier Rutte zei tijdens de persconferentie over de versoepeling van de maatregelen ook dat er beboet kan worden als reizigers geen mondkapje dragen. Hoe hoog die boete wordt, moet volgens hem nog besloten worden.

De BOA's moeten wel uitgaan van de medewerking van reizigers en de-escalerend optreden. 'Boetes zijn een uiterste middel. De controles op het toegenomen zwartrijden worden waar nodig weer geïntensiveerd', laat OV-NL weten.

Shawls niet afdoende
Reizigers moeten zelf voor de mondkapjes zorgen. 'Shawls en andere mondbedekkingen zijn niet afdoende', stelt OV-NL. Als het aan de brancheorganisatie ligt, dragen reizigers zo snel mogelijk al mondkapjes. Er wordt alleen dus pas beboet vanaf 1 juni.

Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden. In voertuigen, op perrons en bij haltes wordt geaccepteerd dat anderhalve meter niet altijd haalbaar is. Op stations wordt van reizigers wel gevraagd om anderhalve meter afstand te houden.

De anderhalvemaatschappij is een lastige opgave

Persoonlijke hygiënemaatregelen, zoals het niet meer geven van een hand, of het gebruik van papieren zakdoekjes zien de meeste Nederlanders niet als een probleem. Zoveel mogelijk thuis blijven, anderhalve meter afstand bewaren en niet op bezoek bij 70-plussers zijn de lastigste opgaven, zeker op de lange termijn. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de RIVM-gedragsunit en GGD onder 90.000 mensen.

Sinds half maart gelden in ons land diverse gedragsregels die erop gericht zijn het aantal contacten met anderen te reduceren (bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden). De regels moeten er verder toe bijdragen dat tijdens contacten met anderen het coronavirus niet wordt overgedragen (hygiënemaatregelen). Als mensen denken dat de gedragsregels helpen om besmettingen van zichzelf of anderen te voorkomen kan dit hun motivatie versterken. Echter, de huidige situatie vraagt ook veel van mensen: ze beperken onze vrijheid en mogelijkheden. Dit kan impact hebben op onze mentale, fysieke, en sociale gezondheid. En op de verwachting hoe lang mensen de maatregelen steunen. Deze inzichten helpen de overheid om burgers beter te kunnen ondersteunen en informeren om de gedragsregels op te blijven volgen.

Het onderzoek van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) laat zien dat het niet meer handen schudden de makkelijkst na te leven regel is. Liefst 99,5 procent zegt geen handen meer te schudden. Ook het niet bezoeken van mensen met een kwetsbare gezondheid (85 procent), het in de elleboog niezen (75 procent) en het gebruik van papieren zakdoekjes (73 procent) lukt over het algemeen goed. Meer dan 10 keer per dag handen wassen blijkt veel lastiger te realiseren (42 procent).

1,5 meter afstand
Een belangrijke maatregel, het op 1,5 meter afstand blijven van elkaar, laat een meer complex beeld zien. Zo’n tweederde van de ondervraagden geeft aan dat er nooit of zelden iemand binnen 1,5 meter afstand komt bij het ontvangen van bezoek of bij het halen van een frisse neus. Maar bij het boodschappen doen en op het werk ligt dit percentage – zelfs in deze rustige tijden – een stuk lager: eenderde van de mensen geeft aan dat er dan zelden of nooit iemand binnen de 1,5 meter komt. De 1,5 meter afstand regel blijkt dus soms lastig te realiseren.

Kans om corona te krijgen of door te geven
Dat het onwaarschijnlijk is om zelf te worden besmet met corona denkt 28 procent. Daarentegen geeft 17 procent aan dat het waarschijnlijk is dat ze de ziekte oplopen. De helft van de mensen geeft aan het ernstig te vinden als ze besmet worden. Bijna iedereen (90 procent) zou het (heel) erg vinden als ze het virus doorgeven aan een ander.

Maatregelen helpen
De meeste mensen denken dat de maatregelen helpen om het virus in te dammen. Slechts 1 tot 5 procent denkt dat de maatregelen niet of nauwelijks helpen. De maatregelen waarvan de mensen het meeste verwachten zijn het niet meer handen schudden (90 procent) gevolgd door thuisblijven bij verkoudheid (89 procent).

Ongeveer 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze de gedragsregels (heel) makkelijk kunnen opvolgen, met name de hygiëneregels. Een stuk lastiger hebben de mensen het met het op afstand blijven van anderen en het niet bezoeken van anderen.

Welzijn en Leefstijl
Hoe lukt het mensen om met deze tijden om te gaan? Ongeveer de helft van de mensen geeft aan geen verandering te zien in hoe somber, angstig, gestrest of eenzaam ze zijn ten opzichte van de periode voor corona. Ruim een derde geeft aan veel meer angstig, somber, gestrest en eenzaam te zijn geworden. Ongeveer 20 procent heeft meer slaapproblemen dan voorheen.

De meeste mensen (73 procent) geven aan dat ze hetzelfde eetpatroon hanteren als voor de coronacrisis. Met sport en bewegen ligt dat anders: 53 procent geeft aan (veel) minder te bewegen. Van de rokers is 28 procent (veel) meer gaan roken en 12 procent juist minder.

Vertrouwen in Nederlandse aanpak
Zes op de tien mensen zegt vrijwel iedere dag met anderen te praten over de Nederlandse aanpak. Bijna 60 procent is er (zeer) positief over, 10 procent is zeer negatief. 69 procent heeft (veel) vertrouwen in de Nederlandse aanpak, 6 procent (helemaal) niet. Nederland doet het volgens 52 procent (veel) beter dan andere landen.

Het draagvlak voor de maatregelen op langere termijn neemt af als het nog langere tijd moet worden volgehouden. De anderhalve meter in acht nemen tot eind juni lukt 80 procent, volgens eigen inschatting. Tot eind oktober staat nog 60 procent achter dit beleid. Als de maatregelen nog tot eind oktober duren is er wel een substantiële daling in draagvlak te zien bij het beperken van bezoek (45% afname), het niet bezoeken van mensen met een meer kwetsbare gezondheid (38% afname) en uitreizen naar het buitenland (24% afname).

Het RIVM doet samen met de GGD’en onderzoek naar de invloed van de maatregelen op het dagelijks leven. Dit onderzoek wordt de komende periode elke twee weken herhaald. Aan dit onderzoek hebben 90.000 mensen van 16 jaar en ouder meegedaan. Het onderzoek is tot stand gekomen met financiering van NWO Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en ZonMw Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie .

Dit onderzoek is een verdieping van een begin dit jaar opgestart onderzoek van het RIVM en Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg .

FOK! Wat een weer: weerbericht nieuwe stijl

Hallo!

Weerbericht voor vandaag in één zin: zonnig, droog en ietsje warmer dan gisteren + weinig wind.

Zooooooo. Dan gaan we ons nu concentreren op wat leuke dingen die ik zoal beleefd heb in mijn 39-jarig bestaan. Wat vond ik vroeger leuk om op tv te kijken? Ik ben een groot liefhebber van natuurdocumentaires. Je hebt natuurlijk Sir David Attenborough. Die loopt inmiddels tegen de 90, maar is nog steeds erg actief. Zijn stem en kennis vind ik echt geweldig. Ik kan er uren naar kijken.

Toch is er iemand die voor mij een echte held is. Hij is er helaas niet meer, maar mijn vader, moeder en ik keken net als miljoenen mensen over de hele wereld naar hem. Steve Irwin. Zijn enthousiasme is en blijft echt fantastisch. Ik heb er veel herinneringen aan, ook omdat mijn moeder er ook niet meer is. Ik kan me herinneren dat je 's morgens op Animal Planet altijd rond 07.30 Croc Files had, een zijsprong van de gewone documentaires. Samen met zijn vrouw en hond Sue gingen ze altijd op avontuur.

Zijn kennis en ervaring, maar vooral zijn vrolijke enthousiasme vond en vind ik echt fantastisch. De meningen over hem zijn hier en daar wel verdeeld en nu vraag ik me af: wat vonden jullie van Steve Irwin? Ik kijk het nog regelmatig terug. 

Hieronder plaats ik één van zijn fragmenten. Hopelijk vinden/vonden jullie hem net zo leuk als ik.

Binnenkort wat leuke muziek!

Maling aan het weer mensen, dat blijft toch hetzelfde!   (Alleen flink frisser vanaf zondag, maar nauwelijks neerslag)

Meer weer op FOK!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.