FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 mei 2020

Explosief voor deur eerder beschoten toko

Een voorbijganger alarmeerde donderdag rond 12.00 uur de politie na het zien van een op explosief lijkend pakketje op de stoep van een eettoko op de Frits Ruysstraat in Rotterdam. De politie zette de boel af, woningen werden ontruimd en winkels moesten dicht. Niemand raakte gewond. Vorige week is er geschoten op ditzelfde pand. Het explosief is door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ontmanteld.

De politie is vanmiddag na de melding meteen een onderzoek gestart. Het explosief lag voor de Surinaamse toko waar vorige week in dezelfde straat op is geschoten. Er draait inmiddels al een groot onderzoek naar dat schietincident, waar dit uiteraard in wordt meegnomen. Wie heeft dit explosief neergelegd? De politie roept getuigen op om zich te melden.

In totaal werden er zo'n 24 woningen ontruimd. Bewoners konden geleidelijk in de loop van de avond weer terug naar binnen. De explosieven verkenners (TEV) , de EOD en de Forensiche Opsporing deden onderzoek naar het explosief en mogelijke sporen. Na de ontmanteling bracht de EOD het veilig tot ontploffing in het Park Rozenburg in Kralingen. NFI doet nog een laatse onderzoek aan de hand van restanten om te achterhalen om watvoor soort explosief het ging.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

NASCAR: Middelvinger, regen en payback in aantocht

In het Amerikaanse Darlington is de tweede post-coronapauzerace in de NASCAR Cup Series gehouden. Op dezelfde baan als de race van zondag stonden dit keer 228 rondjes op het programma, goed voor 500 kilometer. Vanwege de aankomende regen werd de race anderhalf uur naar voren gehaald, maar toen ging het regenen en dus werd de race dan weer met uiteindelijk dik anderhalf uur uitgesteld, waardoor de start slechts iets later dan het oorspronkelijke tijdstip gegeven werd.

Door de vreemde omstandigheden werd ook voor de tweede Darlington-race geen kwalificatie verreden, dit keer werd de startopstelling bepaald door de top-20 van de race van zondag om te draaien. Dat zorgde ervoor dat Ryan Preece en Ty Dillon op een vrij ongebruikelijke eerste rij startten, Joey Logano en Clint Bowyer stonden daar dan weer achter op een voor hun toch meer bekende plek.

Zondag zorgde Ricky Stenhouse Jr na welgeteld twee bochten al voor een caution, dit keer kwamen we iets verder: in de derde ronde ging het fout. Rookie John Hunter Nemechek, die zondag nog een uitermate indrukwekkende negende plek pakte, spinde de muur in. Logano pakte bij de herstart de leiding, maar een paar ronden later kwam de volgende caution: John Hunter Nemechek ging de muur in...inderdaad, alweer, zijn auto was schijnbaar niet echt lekker op orde gebracht.

Nemechek de fout in

Na 25 ronden volgde een competition caution - een geplande onderbreking - en daarna konden we dan eindelijk écht door, met inmiddels Bubba Wallace, Bowyer en Ryan Blaney voorop. De eerste stage werd zonder noemenswaardige situaties afgerond, de altijd sympathieke Bowyer bleek duidelijk de sterkste, voor Truex, Blaney en Alex Bowman. Tijdens de pitstops behield Bowyer de leiding en met zijn #14 voorop konden we dus beginnen aan stage twee.

Het duurde weer niet lang voor de volgende caution een feit was en tot grote verrassing van alle aanwezige fans was het Stenhouse die de rondte in ging. Na de caution konden we weer door, om ondertussen even de Ctrl + V klaar te zetten voor een paar ronden later: Stenhouse raakte wéér de muur, caution. Kevin Harvick, de winnaar van zondag, werkte zich ondertussen naar de leiding. Hij verzamelde daarbij wel een Darlington stripe - de koosnaam van de schade die je oploopt bij een schuurpartij tegen de muur op de baan waar men vaak erg dicht tegen de muur rijdt.

Een vos bezoekt Darlington

Rookie Cole Custer zorgde met een tikje tegen de muur - iets harder dan een Darlington stripe - voor de volgende caution. Ondertussen zat er weer regen aan te komen, terwijl men nog een paar ronden van de helft van de race was - vanaf dat moment kan de race gestaakt worden mét een officiële uitslag. Dat was goed voor de spanning, want als het elk moment kan gaan regenen en de race dan ook afgevlagd kan worden, wil iedereen dus op elk moment vooraan zitten - natuurkundig gezien onmogelijk en dat is vaak dan ook te merken.

Met mogelijke chaos op de loer en Bowyer en Truex voorop werd het groen weer gezwaaid, op één ronde na halverwege de race. De groen/wit-geblokte vlag was wederom voor Bowyer, die dus ook stage twee won. Ryan Newman en Chris Buescher vertrokken op oude banden - ze waren niet gestopt - bij de herstart, maar de wel gestopte Bowyer en Harvick kwamen er al vrij snel voorbij, hoewel de jonge Erik Jones alles passeerde en zelfs de leiding pakte.

Fraaie move van Jones

Chase Elliott en Harvick kwamen achter Jones aan, Bowyer verloor flink wat tijd doordat Newman zijn positie met zijn matige banden wel met hand en tand verdedigde. Ondertussen was Denny Hamlin de man met de snelheid: hij passeerde Bowyer, reed er soepel vandaan en ging zonder moeite voorbij Harvick. Jones moest er eveneens aan geloven, maar nieuwe leider Elliott bleef nog wel vóór Hamlin. Dankzij de bijna 50-jarige veteraan Matt Kenseth kwam precies tijdens de pitstops de volgende caution naar buiten, waardoor met name Brad Keselowski een gunstige stop kon maken.

Met Elliott en Keselowski voorop begonnen de laatste ruim veertig ronden, met Hamlin er vlak achteraan. Niet veel later was het gedaan voor Bowyer: zijn band gaf het op en hij spinde. Hamlin bleef als een van de weinigen buiten tijdens de pitstop en pakte zo dus de leiding met dertig ronden te rijden. Elliott was snel en leek de aanval te openen, tot Kyle Busch hem een tikje gaf, wat eindigde met Elliott die de muur in spinde - caution, alweer, en Busch werd getrakteerd op een stevige middelvinger van de uitgestapte Elliott.

Niet zo'n fraaie move van Bowyer

Na afloop bleek Busch voor de verandering eens realistisch naar zichzelf te kijken: hij gaf aan dat het zijn eigen schuld was en dat hij een verkeerde inschatting maakte. De race was daarmee ook gelijk klaar, want tijdens de caution begon het te regenen, de auto's werden naar de pitstraat gehaald en niet veel later werd Hamlin - die door eerder níet te stoppen de leiding had gepakt - tot winnaar uitgeroepen.

Elliott wordt genaaid door Busch

Aanhouding voor aanrandingen de Kempen

De politie heeft een 35-jarige man uit Diessen aangehouden als verdachte van de aanrandingen op twee jonge meiden in Hulsel en in Casteren. Ook verdenken ze hem van een tweetal pogingen van aanranding in Reusel en Bladel.

Gisteren is er veel aandacht geweest voor deze zaak en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Deze ochtend heeft een man zich gemeld op het politiebureau in Eersel. De politie heeft de man aangehouden en hij zal worden verhoord. Zijn verklaringen zullen meer duidelijkheid moeten geven over de feiten en omstandigheden van deze incidenten

De auto waarin de verdachte is gezien tijdens de aanrandingen, en waar naar gezocht werd is eveneens gevonden en is in beslag genomen voor verder onderzoek. Daarnaast is vandaag de woning van de verdachte doorzocht.

Sekswerkers willen met mondkapjes en handschoenen weer aan de slag

Sekswerkers op de Wallen hebben een protocol ingediend waarmee ze hopen weer open te mogen gaan. Tot 1 september is sekswerk wegens de coronamaatregelen niet toegestaan van de overheid, maar volgens hen kan er niet zo lang gewacht worden.

In het voorstel staat onder andere dat zowel de sekswerker als de klant latex handschoenen en mondkapjes moeten dragen en orale seks en zoenen niet is toegestaan. Seks moet alleen aangeboden worden in posities waar men met het gezicht van elkaar wegkijkt.

Kappers
Belangenvereniging Red Light United vergelijkt de sekswerkers met contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten, die op 11 mei weer aan de slag mochten. De vrees dat er luchtdruppeltjes uitgestoten zouden worden is volgens de belangenvereniging onterecht.

'Sekswerk is niet zo fysiek inspannend als men denkt', stelt Felicia Anna, voorzitter van Red Light United. 'Sekswerk is geen zwoele vrijpartij zoals in de Titanic, maar vrij klinisch en professioneel met veel oog voor hygiëne. Het werk is wat dat betreft net zo inspannend als het werk van een masseuse die wel vanaf 11 mei aan de slag mocht gaan.'

Handen wassen
Hygiëne zou altijd al hoog in het vaandel hebben gestaan. 'Regelmatig handen wassen, dat deden we al voor corona uitbrak. Zelfs aftrekken met condoom was op de Wallen al gebruikelijk voor de coronacrisis', zegt Anna.

Volgens de belangenvereniging zijn veel sekswerkers nu al illegaal aan het werk en zal dat aantal groeien als het werk pas vanaf september weer legaal is.

G2A betaalt Factorio-ontwikkelaar geld van gestolen keys terug, kruipt in slachtofferrol

Gamemarktplaats G2A is al jaren controversieel onder gamers en ontwikkelaars. Critici beschuldigen het Poolse bedrijf al jaren dat het helpt met het doorverkopen van games die op een illegale manier verkregen zijn. G2A besloot critici uit te dagen met het voorstel dat als bedrijven konden bewijzen dat de codes voor games gestolen zijn, ze het tienvoudige van de vraagprijs zouden betalen aan de ontwikkelaar. Daar plukt G2A nu de wrange vruchten van: het is nu bijna 40.000 dollar verschuldigd aan Wube Software, de Tsjechische ontwikkelaar van de game Factorio.

Wube was de enige ontwikkelaar die G2A's uitdaging aannam. G2A zou oorspronkelijk samenwerken met een groot accountantbedrijf zoals PricewaterhouseCoopers of Ernst & Young. G2A kwam er echter niet uit met die bedrijven en deed het onderzoek daarom zelf. Desondanks kwamen de ontwikkelaar en G2A erachter dat van de 321 codes waarvan Wube zei dat ze illegaal waren, er 198 verkocht waren via G2A - ongeveer 61 procent. G2A betaalt daarom nu 39.600 dollar aan Wube software na een lang onderzoek.

G2A weigert echter enige schuld op zich te nemen. In plaats van toe te geven dat ze criminelen een marktplaats bieden om hun gestolen waar te verkopen claimen ze dat ze zelf slachtoffer zijn van het hele schandaal. "Toen we met dit voorstel kwamen, wilden we een duidelijk statement maken richting de community dat fraude alle partijen beschadigt", zegt G2A in een blogpost. "Fraude hindert de mensen die illegale games kopen, de ontwikkelaars en ook G2A, omdat wij als tussenpersoon alle kosten moeten dekken met de verkoop. We wilden dit duidelijk maken en zo de aandacht van mensen krijgen."

Meerdere ontwikkelaars hebben opgeroepen niet meer via G2A te kopen - onder andere Rami Ismail (Nuclear Throne), Mike Rose (Descenders) en Paul Kilduff-Taylor (Frozen Synapse) hebben gezegd dat ze liever willen dat hun games van piratesites wordt gehaald dan dat ze gekocht worden via G2A. De tijd die ze kwijt zijn met het onderzoeken van fraude en de kosten die dat meebrengt zorgt er voor dat het piraten van hun games minder geld kost. Ook YouTuber Totalbiscuit is eerder flink van leer getrokken tegen G2A, en Riot Games (League of Legends) heeft G2A verbannen als sponsor van hun esports-evenementen. 

G2A

Gezin vindt $1 miljoen cash midden op straat

Een gezin uit de Amerikaanse staat Virginia reed nietsvermoedend rond toen voor hen op de weg twee plastic zakken opdoemden, ongeveer vijf meter van elkaar.

Het gezin dacht dat er afval in zou zitten en besloten als goede daad de boel op te ruimen. Ze stapten uit en gooiden de zakken in de achterklep van hun pickup truck om deze later in een container te kunnen gooien. 

Toen ze uiteindelijk beter naar de zakken keken zagen ze dat in de zakken kleinere plastic zakjes zaten met een plakker erop waarop 'cash vault' stond te lezen.

In de zakken bleek uiteindelijk bijna 1 miljoen dollar te zitten, dat ze direct aan de politie hebben overhandigd. Het geld behoort waarschijnlijk toe aan de US Postal Service en zou mogelijk onderweg zijn geweest naar een bank. De politie heeft de zaak nog verder in onderzoek.

 

Brand op voormalige kerncentrale Dodewaard onder controle

Bij de voormalige kerncentrale in Dodewaard is een zeer grote brand uitgebroken. "Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid woedt brand op het dak en daar liggen mogelijk gasflessen", zo schrijft Omroep Gelderland. De brand is mogelijk ontstaan na werkzaamheden.

"We verzoeken mensen op de dijk om ruimte voor ons te maken. Mensen moeten er weg", aldus Iwan Jacobs van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid tegenover Omroep Gelderland.

De centrale is in 1997 buiten bedrijf gesteld en zal in 2045 afgebroken worden. Alle splijtstof is na het stilleggen van de centrale afgevoerd. Daarna is de centrale veilig ingesloten, dat wil zeggen dat de overgebleven radioactiviteit hermetisch ingesloten is.

Update 15.35 uur:

De brand is inmiddels onder controle. "De nucleaire installatie is NIET bij de brand betrokken geweest. Er zijn GEEN gevaarlijke stoffen vrijgekomen (behalve 'normale' rook). Nablussen kan nog even duren, houd daarom afstand van de locatie", zo laat de veiligheidsregio via Twitter weten.

Tienermeisje trapt agent tegen hoofd

Een 15-jarig meisje uit Oost-Souburg in Zeeland is donderdagochtend aangehouden omdat zij een agent zou hebben mishandeld.

Agenten troffen woensdagavond rond half tien op de Ahornstraat een jongen aan die als vermist was opgegeven. De agenten wilden de jongen (15) naar zijn verblijfplaats overbrengen.

Het meisje dat in gezelschap van de jongen was bemoeilijkte het werk van de agent en gaf hem een trap tegen zijn hoofd. Daarna is zij er vandoor gegaan. De agent liep letsel op. Hij heeft aangifte gedaan van de mishandeling.

De tiener is donderdagochtend aangehouden en zit vast voor verhoor. 

'Amper kans op coronabesmetting in de buitenlucht'

Wat vele experts eerder al verwachtten is dan toch bevestigd na een onderzoek van Chinese wetenschappers. In de buitenlucht is het bijna niet mogelijk om een coronavirusbesmetting op te lopen. Dit zet de genomen lockdownrestricties van de regering onder druk.

Het grote probleem in de overdracht zijn plekken waar mensen dicht op elkaar zitten, zoals in huis of het openbaar vervoer. De onderzoekers vonden slechts één geval van iemand die tijdens een praatje buiten besmet werd met het virus, de overige zevenduizend onderzochte gevallen hadden allemaal een andere oorsprong.

"Het belang van deze constatering wordt niet goed erkend door de samenleving en door beleidsmakers", melden de wetenschappers, waarbij zij suggereren dat normaal buiten lopen geen enkel probleem hoeft te zijn.

COVID-19 is een ’binnenshuis fenomeen’, stellen zij. Door de wind en de zon wordt het virus buiten de deur haast onschadelijk gemaakt, is hun conclusie.

COVID-19: 253 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 44.700 en 5775

Tot en met 21 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 44.700 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 253 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.640 (+13) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 27 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5775 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

RoboCop en Terminator vechten het uit

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben een nieuwe trailer van Mortal Kombat 11: Aftermath vrijgegeven, waarin RoboCop het tegen de Terminator opneemt.

RoboCop debuteert als gastpersonage in Aftermath. In de trailer mag hij het meteen opnemen tegen de Terminator die al deel uitmaakte van het Mortal Kombat 11 Kombat-pakket.

De stem van Robocop wordt vertolkt door Peter Weller, die het personage ook in de oorspronkelijke film 'RoboCop' (1987) en het vervolg 'RoboCop 2' (1990) vertolkte. Zijn tegenstander, de Terminator, is gebaseerd op Arnold Schwarzeneggers personage uit de film "Terminator: Dark Fate”.

Mortal Kombat 11 Aftermath bevat de allereerste verhaaluitbreiding van de serie, plus drie nieuwe speelbare personages (Fujin, Sheeva en RoboCop), drie personage-skinpakketten (incl. drie skins per personage) die later zullen verschijnen en de 'Thanks a Million' Johnny Cage-skin. De uitbreiding kost €39,99. Spelers kunnen ook de Mortal Kombat 11: Aftermath + Kombat Pakket-bundel pre-orderen voor €49,99. Heb je het basisspel niet, dan is de Mortal Kombat 11: Aftermath Kollection digitaal beschikbaar vanaf 26 mei voor €59,99. Je krijgt meteen toegang tot Mortal Kombat 11 en het Kombat Pakket.

Mortal Kombat 11: Aftermath komt 26 mei uit.

'Vitesse is ver in onderhandelingen met nieuwe trainer'

De Duitser Thomas Letsch is de belangrijkste kandidaat om de nieuwe trainer van Vitesse te worden, zo meldt Voetbal International. Technisch directeur Johannes Spors is bij de zoektocht naar een nieuwe trainer naar verluidt bij een landgenoot uitgekomen. De club en beoogde nieuwe trainer zijn al ver in de onderhandelingen.

Letsch (51) was onder meer assistent-trainer bij Red Bull Salzburg van de nieuwe PSV-trainer Roger Schmidt. Spors, in het verleden actief bij RB Leipzig, en Letsch kennen elkaar volgens het weekblad uit het Red Bull-circuit.

In 2015 verliet Letsch Salzburg om op eigen benen te staan bij FC Liefering, waarna dienstverbanden bij Erzgebirge Aue en Austria Wien volgden. Letsch zit sinds zijn ontslag bij Austria Wien in maart 2019 zonder club.

Vitesse wil tegenover Voetbal International niet ingaan op namen. Letsch moet de opvolger worden van Edward Sturing, die dit seizoen als interim-trainer voor de spelersgroep van Vitesse stond.

De opvolger van Leonid Slutsky beschikt in Arnhem over een doorlopend contract. Sturing gaat waarschijnlijk in een andere functie verder bij Vitesse, mogelijk als hoofd jeugdopleiding.

Naast Voetbal International melden ook de Gelderlander en Jeroen Kapteijns, verslaggever van De Telegraaf, op Twitter dat Letsch de topkandidaat voor de vacante trainersfunctie bij de Arnhemmers is.

De Duitser staat bovenaan het lijstje, zo klinkt het. Vitesse hoopt Letsch op korte termijn te kunnen presenteren, aldus de journalist.

Stam tekent in MLS en berooft Advocaat van assistent-trainer

Jaap Stam volgt Ron Jans op als trainer van FC Cincinnati in de Major League Soccer, zo meldt De Telegraaf. De ex-trainer van onder meer Feyenoord neemt Saïd Bakkati, assistent van Dick Advocaat in De Kuip, mee naar de Verenigde Staten.

Stam en Bakkati werkten eerder al samen bij het Engelse Reading in de Championship. Stam tekent voor anderhalf jaar, met een optie voor nog een jaar.

Dat Stam kandidaat was bij Cincinnati was geen geheim meer. Voorzitter Jeff Berding bevestigde onlangs tegenover Cincinnati Enquier dat de voormalig Oranje-international bovenaan het lijstje stond.

"Ik zou hem niet als enige kandidaat willen bestempelen, maar hij is wel de belangrijkste kandidaat, ja", zo vertelde Berding. Hij vertelde dat de details nog afgehandeld moesten worden.

Cincinnati, waar Gerard Nijkamp technisch directeur is en het nieuwe trainersduo kent vanuit zijn tijd bij PEC Zwolle, heeft de aanstelling van Stam nog niet bevestigd.

Volgens de krant heeft Feyenoord groen licht gegeven aan Bakkati om met Stam mee af te reizen naar Amerika. Dit was immers afgesproken toen hij in de zomer van vorig jaar tekende in De Kuip.

Nadat Stam vorig jaar werd ontslagen, mocht Bakkati als enige van de technische staf aanblijven omdat de nieuwe trainer Dick Advocaat tevreden over hem was. De Telegraaf schrijft dat Advocaat het jammer vindt dat Bakkati vertrekt, maar hij gunt hem de uitdaging.

In februari kwam een einde aan het dienstverband van Jans bij de Amerikaanse club, na de commotie die ontstond over het vermeende gebruik van het 'n-woord' door de oefenmeester in de kleedkamer.

Vrijwel direct daarna werd Stam door Johan Derksen in praatprogramma Veronica Inside genoemd als zijn mogelijke opvolger. Momenteel staat Yoann Damet als interim-trainer voor de groep bij FC Cincinnati.

F1 denkt na over simulatie

De organisatie van de Formule 1 denkt na over een simulatie om uit te geven naast het door Codemasters ontwikkelde officiële spel. Dit werd tijdens een esports webinar aangegeven door Julian Tan, hoofd E-Sports and Digital Business van de Formule 1. Dat het officiële spel van de Formule 1 een sterk toegankelijk karakter heeft komt regelmatig op kritiek te staan van de racefanaten. De hoogste klasse in het racen die niet eens het beste uit zijn fans probeert te halen.

Hoewel simulatie steeds belangrijker wordt en het op de lange termijn interessant zou kunnen zijn, blijft een toegankelijk spel de voorkeur houden voor de organisatie. Zo stelde hij over een simulatie die dan naast de officiële game uit zou moeten komen. Hij is van mening dat Codemasters het goed doet doordat het toegankelijke spel barrières doorbreekt.

Diezelfde toegankelijkheid kan van coureurs en fanaten regelmatig op kritiek rekenen. Ook hier op Fok! komt dat regelmatig in de discussies terug wanneer er nieuws is over het spel van Codemasters. Max Verstappen is van de coureurs misschien wel de luidruchtigste criticaster van het spel. Officieel doet hij niet mee aan de virtuele races in F1 2019 omdat hij dan aan een extra spel moet wennen en ieder spel zijn eigen stijl en kuren heeft. Maar wie de Twitch stream van zijn vriend Lando Norris regelmatig volgt weet dat de echte reden is dat F1 2019 niet aan de kwaliteit voldoet die Verstappen, en vele coureurs en fanaten met hem, van een Formule 1-spel verwachten.

Getuigen gezocht gewapende overval supermarkt

Woensdagavond rond 19:50 uur hebben twee mannen een Jumbo supermarkt aan de Winkelwaard in Alkmaar overvallen. De daders gingen met een nog onbekende buit ervandoor op een zwarte scooter. De politie is op zoek naar getuigen.

Medewerkers van de supermarkt waren het mobiele geldautomaat in de winkel aan het legen, toen twee mannen de winkel in kwamen. Zij dwongen met geweld en onder bedreiging van een vuurwapen gelijkend voorwerp de medewerkers de pinautomaat te openen. Nadat de slachtoffers hier gehoor aan hadden gegeven vertrokken de twee daders met een nog onbekende buit. Buiten stapten de verdachten op een zwarte scooter en reden op hoge snelheid weg in de richting van de Schinkelwaard.

Direct na de overval heeft de politie in de omgeving gezocht naar de daders en de hulp van burgers ingeschakeld door middel van een Burgernetmelding, maar helaas zijn de overvallers niet meer aangetroffen.

Voor het onderzoek is de politie op zoek naar getuigen. De twee donker getinte verdachten droegen beide een donkergekleurde jas met capuchon en een zwarte integraal helm. Zij zijn op hoge snelheid weggereden op een zwarte Gilera-scooter met deels blauwe kappen en zonder kentekenplaat.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Jongen gooit pistool op straat tijdens vlucht voor politie

De politie heeft vrijdagavond vier jongeren opgepakt in Amsterdam, onder meer vanwege het bezit van een vuurwapen. Ze zouden eerder die avond iemand achtervolgd hebben.

Na een melding over de achtervolging hielden agenten in burger een groep jongeren tegen. Volgens de melder had een van de jongeren een mes bij zich. Toen de agenten de jongeren fouilleerden, rende een jongen weg. Tijdens het rennen gooide hij een pistool weg. Hij kon uiteindelijk opgepakt worden. Ook drie anderen werden aangehouden, wegens het belemmeren van een aanhouding en belediging.

De verdachte die in bezit was van het vuurwapen, is dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die besloot dat hij nog zeker veertien dagen vast moet blijven zitten, schrijft de politie op Facebook.

Zack Snyders versie van Justice League komt tóch uit

Zack Snyder stapt in de voetsporen van Richard Donner: zijn eigen versie van Justice League wordt toch afgemaakt en beschikbaar gemaakt voor het publiek.

Net zoals Richard Donner in 2006 een 'Donner Cut' van Superman 2 uit mocht brengen op home video (de originele film verscheen in 1980 in een versie die grotendeels was geregisseerd door Richard Lester, nadat Donner als regisseur was ontslagen), krijgt Snyder nu de kans om de 'Snyder Cut' van Justice League uit te brengen. Ook deze versie komt niet in de bioscoop: abonnees van HBO Max, dat volgende week van start gaat in de VS, kunnen in 2021 een versie van de Snyder Cut bekijken.

Justice League verscheen in 2017 in de bioscopen. De film is oorspronkelijk geschreven door Chris Terrio en geregisseerd door Snyder, maar het team stond onder kritiek na de release van de voorgaande film, Batman v Superman: Dawn of Justice. Tijdens productie van de film schakelde Snyder de hulp in van Joss Whedon (die in 2012 en 2015 de Avengers-films schreef en regisseerde voor Marvel) voor het herschrijven van een aantal scènes en toen in maart 2017 de dochter van Snyder, Autumn, zelfmoord pleegde, stapte Snyder in mei van dat jaar definitief uit de productie. Whedon nam de postproductie, die toen al aan de gang was, over en voegde er twee maanden aan reshoots aan toe.

Zijn eindresultaat, nog steeds onder Snyders naam, verscheen in oktober van dat jaar. De film werd gemengd ontvangen; hoewel de film lichter van toon was dan zijn voorganger was er kritiek op de plot, de onderontwikkelde schurk en elementen van CGI. Bovendien was zichtbaar dat zowel Snyder als Whedon hier hun stempel op hadden gedrukt. Na verloop van tijd werd vervolgens bekend in hoeverre Whedon aanpassingen aan het verhaal had gemaakt: verhaalelementen waren veranderd, opnieuw gefilmd en daarmee was Snyders eigen materiaal blijven liggen. Het leidde tot een wens, bij een groot deel van het fanpubliek, om een nieuwe "director's cut" zoals die ook van Batman v Superman was verschenen, maar dan specifiek zonder Whedons toevoegeingen een aapassingen. Een Snyder Cut dus.

Lange tijd leek het erop dat deze #ReleaseTheSnyderCut-beweging kon fluiten naar een versie van de film zoals Snyder het bedoeld had: de film leek een hoofdstuk dat filmstudio Warner Bros. liever wilde vergeten en de daarop volgende DC-films repten ook met geen woord over de Justice League of het bestaan van een gezamenlijk filmuniversum. Bovendien leek er geen financiële motivatie voor het uitbrengen van een Snyder Cut te zijn, behalve dan "misschien op een streamingservice". En dat is nu inderdaad waar de Snyder Cut verschijnt.

Warner Bros. kondigde over de Snyder Cut aan dat deze volgend jaar te zien zal zijn op HBO Max. Niet gezegd wordt in welke vorm dat is; het is mogelijk dat het geen film zal zijn, maar dat het wordt gemonteerd als een miniserie. In ieder geval kan het publiek op dat moment oordelen of het inderdaad de moeite waard was om zo lang actie te blijven voeren voor deze versie van Justice League.

Justice League HBO Max promo

Het is vandaag..

Goede morgen! Doe lekker rustig aan, de meeste mensen zijn vandaag vrij want het is hemelvaartsdag. Ook is het vandaag Europese Natura2000 dag en Dag van de culturele diversiteit. 


Natura2000 dag.

Deze dag is het 28 jaar geleden dat de habitatrichtlijn alsmede het LIFE-programma werden goedgekeurd. Samen met de vogelrichtlijn de basis van het EU Natura2000-netwerk. Dit netwerk bestaat uit bijna 28.000 beschermde gebieden die hebben bijgedragen aan het unieke Europese natuurlijke erfgoed. Dit jaar staat in het teken van "jongeren en de natuur" waar men probeerd hen te inspireren om zich in te zetten voor de natuur en het herstel ervan. Door de huidige omstandigheden wordt deze dag vooral online gevierd door de hashtag #Natura2000.


Dag van de Culturele Diversiteit.

De Internationale Dag van de Culturele Diversiteit wordt ieder jaar op 21 mei door UNESCO georganiseerd. Het doel van de Dag is om de mensen de mogelijkheid te geven tijdelijk stil te staan bij het belang en het begrip van de waarden van culturele diversiteit en hoe we 'samen kunnen leven'. UNESCO promoot het vergroten van het belang tussen cultuur en ontwikkeling, en heeft daarom deze Dag uitgeroepen.


Hemelvaart.

Hemelvaart is het feest waarin we vieren dat Jezus opsteeg naar de hemel. Dat gebeurde 39 dagen na zijn wederopstanding met Pasen. Hemelvaart vindt ieder jaar op een donderdag plaats, en is eenoude katholieke feestdag. Sommigen gaan er al vroeg uit om te dauwtrappen, een gebruikelijke activiteit wat ook in deze tijden kan. Dit gebeurd voornamelijk in het Oosten des lands.


Dauw in de natuur (Foto: Pixabay)
Dauw in de natuur (Foto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: zonnige hemelvaartsdag

Flinke perioden met zon. Er is soms wat sluierbewolking aanwezig waar de zon gemakkelijk doorheen schijnt. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken die in de avond weer oplossen. In het zuidwesten is er aan het einde van de middag en in de avond kleine kans op een (onweers)bui met windstoten, elders blijft het vrijwel zeker droog. Het wordt (zomers) warm met maxima van 22°C in het noorden tot plaatselijk 28°C in het zuiden. De zwakke wind komt een groot deel van de dag uit zuidelijke richtingen, maar wordt later veranderlijk. Langs de kust gaat de wind in de middag vanaf zee waaien.

Komende nacht is het eerst vrij helder, later neemt de bewolking van het westen uit toe. Het blijft nog wel droog. De wind wordt zuid tot zuidwest en is matig van kracht. Het koelt niet verder af dan 16°C.

Vrijdagochtend is het overwegend bewolkt met in de noordelijke helft van het land kans op lichte regen. In de middag is er overal plaatselijk kans op een bui. De neerslaghoeveelheden zullen niet groot zijn. Aan het einde van de middag en 's avonds klaart het van het westen uit op en blijft het droog. De maximumtemperatuur varieert van 20°C langs de kust tot lokaal 27°C in het zuidoosten. In de middag steekt er boven land een matige, langs de kust een krachtige, zuidwestenwind op. Hierdoor koelt het in de loop van de middag gevoelig af. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooie bloemen in Vijfhuizen (Foto: Charged)
Mooie bloemen in Vijfhuizen (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.