FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 mei 2020

Premier League wordt op 17 juni hervat

De Premier League wordt op 17 juni weer hervat. Morgen bespreken de clubs van de belangrijkste Engelse voetbalcompetitie de plannen maar volgens de BBC steunen ze deze unaniem.

Op 17 juni zijn de inhaalwedstrijden Manchester City-Arsenal en Aston Villa-Sheffield United de eerste wedstrijden die op het programma staan. In het weekend van 19 tot 21 juni word de eerste volledige speelronde afgewerkt. Om de resterende 92 duels af te kunnen werken zijn er zowel in het weekend als doordeweeks speelrondes.

In het weekend zal er met het oog op de TV uitzendingen slechts één wedstrijd tegelijk zijn. De wedstrijden worden achter gesloten deuren en zonder publiek afgewerkt.

In de Premier League gaat Liverpool riant aan de leiding met 25 punten voorsprong. Ze hebben nog slechts twee zeges nodig om de landstitel te veroveren.

Ollongren doet geen gooi naar leiderschap D66

Vicepremier Kajsa Ollongren zal geen gooi doen naar het lijsttrekkerschap voor D66 bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, zo heeft ze bij M laten weten. De strijd zal nu waarschijnlijk vooral gaan tussen Sigrid Kaag en Rob Jetten.

Na de maanden van ziekte werd al niet meer verwacht dat Ollongren een poging zou doen om de leiderschapsstrijd binnen D66 te winnen. "Het is topsport. Het is beter om iemand anders te kiezen", zo vertelde Ollongren. "Maar als leider wil je in de gele trui rijden en niet alleen in het peloton. Het is niet verstandig voor mijn gezondheid en voor mijn gezin", aldus de vicepremier.

Trump treft Twitter in virtuele vechtpartij

Donald Trump, de machtigste man in de Westerse wereld, heeft het helemaal gehad met het 'de mond snoeren van conservatief geluid'. Volgens Trump verwijderen de machtigste sociale mediabedrijven Facebook en Twitter vooral berichten van conservatieven en Republikeinen.


President Trump heeft felle kritiek op social media platforms (Foto: Win McNamee/Getty Images)

"Republikeinen hebben het gevoel dat social media-platforms conservatieven de mond snoeren. We gaan hen stevig reguleren of sluiten, omdat we dit nooit kunnen toestaan", aldus The Donald via, hoe kan het ook anders, Twitter.

De beschuldiging van Trump komt niet geheel onverwacht uit de lucht vallen. Eerder liet het social mediaplatform al een waarschuwing zien bij een aantal tweets van Trump over mogelijke verkiezingsfraude indien kiezers vanuit huis kunnen stemmen. Express of niet, maar zodra er op die link geklikt werd, werd de gebruiker doorgestuurd naar Trumpkritische nieuwszenders als CNN en The Washington Post die juist positief berichtten over het thuisstemmen.

Volgens een woordvoerder van Twitter bevatten de tweets van Trumps in kwestie 'potentieel misleidende informatie'. Trump beschuldigde Twitter daarna weer van inmenging in de komende presidentsverkiezingen in november.

In ieder geval tekent Trump donderdag een presidentieel decreet waarmee Facebook, Twitter en Google gestraft kunnen worden voor hun manier van modereren. Mark Zuckerberg van Facebook en Jack Dorsey van Twitter reageerden teleurgesteld op de plannen van hun president.

Integriteitsteam Twitter
Het hoofd van het integriteitsteam van Twitter is Yoel Roth. Roth is een bekende Trumphater. In 2017 vond hij dat hij via Twitter prima kon zeggen dat er 'in het Witte Huis nazi's zitten', wat uiteraard enorm origineel is. Daarnaast vergeleek hij via hetzelfde platform toenmalig Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway met Joseph Goebbels.

Twitter gaat verder niet helemaal vrijuit met hun 'eigen waarheid' bevindingen. Het is inmiddels niet meer toegestaan om hardop te zeggen dat vrouwen geen mannen zijn. 

Conservatief analiste Candace Owens werd kort van Twitter geschopt toen ze tijdens de coronalockdown inwoners van Michigan aanspoorde om vooral weer aan het werk te gaan als ze dat nodig achtten. Twitter kon niet duidelijk maken welke regels zij had geschonden.

In 2018 biechtte het social media platform al op dat ze de zichtbaarheid van populaire Republikeinen niet meer zouden limiteren. Tijdens een podcast van Sam Harris gaf Twitterbaas Dorsey toe vooral 'niet naar neutraliteit' te streven, maar vooral politiek correct te willen handelen. Het recht van elke bedrijfseigenaar.

Xbox Series X tilt backward compatibility naar nieuw niveau

De volgende generatie Xbox, de Series X, zal worden uitgebracht met standaardondersteuning voor honderden titels van de originele Xbox, de Xbox 360 en de Xbox One. Microsoft streeft er naar eigen zeggen naar om niet alleen ondersteuning te bieden, maar de oudere games ook flink te optimaliseren.

Jason Ronald, de man gemoeid met program management in Microsofts Xbox-divisie, geeft aan dat die optimalisaties onder andere inhouden dat sommige games HDR-ondersteuning krijgen of waar mogelijk zelfs een verdubbeling van de framerate krijgen, bijvoorbeeld van 30 fps naar 60 fps of van 60 fps naar 120 fps. Ronald legt uit: "Backwards compatible games draaien 'native' op de Xbox Series X hardware waarbij de volledige kracht van de CPU, GPU en SSD ingezet kan worden zonder trucjes als downclocking of boost-modes. Dit betekent dat alle games op hun maximale performance draaien waar ze origineel voor zijn gemaakt en vaak zelfs met een betere performance dan de games hadden op hun originele platform, resulterend in hogere of stabielere framerates en met de maximale resolutie en grafische kwaliteit". 

Iedereen die een Xbox, Xbox 360 of een Xbox One heeft weet dat lang niet alle games soepeltjes draaiden op die consoles. Vaak genoeg bleken de Xboxen niet in staat om een vaste framerate van bijvoorbeeld 30fps vast te houden met geschok en haperingen als gevolg. Dat zou dus grotendeels verleden tijd moeten zijn op de Series X. Naast het grafische aspect zullen de oudere titels drastisch profiteren van de rappe NVME SSD die de Series X behuist, die significant kortere laadtijden moet opleveren. 

Voor HDR geldt dat er gebruik wordt gemaakt van een nieuwe 'reconstructietechniek' die ontwikkelaars in staat stelt om HDR automatisch toe te voegen aan oudere games zonder daarbij een deuk in performance op te lopen. Dat komt omdat de HDR-afhandeling met deze nieuwe techniek volledig gedaan wordt door het platform zelf, en zodoende dus ook geïmplementeerd kan worden in oudere games tot zelfs de original Xbox-games van wel 20 jaar geleden.

Tenslotte wordt door Jason Ronald nog het nieuwe fenomeen Quick Resume uiteengezet, wat eveneens op backwards compatible titels moet gaan werken. Met Quick Resume kunnen spelers de draad weer oppakken in een spel op het exacte moment waar ze het bij de laatste keer spelen achtergelaten hebben, en dat bij meerdere games tegelijk. Deze feature zal dus straks ook mogelijk zijn bij de oude games van weleer.

In juni vorig jaar werden de laatste backward compatible games van Xbox toegevoegd, omdat het Xbox-team naar eigen zeggen verder moest met de ontwikkeling van en voor de Series X, toen nog bekend als Project Scarlett. Omdat dat project nu ongeveer zijn einde nadert, hint Ronald nog op een eventuele uitbreiding van deze library, die inmiddels al uit meer dan 600 backward compatible games bestaat.

Het is duidelijk dat Microsoft opnieuw groots gaat inzetten op de herspeelbaarheid van oudere games en pronkt met "duizenden games" beschikbaar op de release van de Series X, maar menigeen zal zich wellicht afvragen hoe het zit met next-gen en Xbox-exclusives. Volgens Ronald zijn alle vijftien Xbox gamestudios momenteel hard aan het werk met 'de grootste lineup Xbox-exclusives in de Xbox-geschiedenis', waar we binnenkort de onthullingen van te zien moeten krijgen. De Xbox Series X staat gepland voor release in het vierde kwartaal van dit jaar.

Europese Commissie: Alle rijbewijzen zeven maanden langer geldig

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen, met zeven maanden te verlengen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Afgelopen april besloot Van Nieuwenhuizen al dat rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, geldig blijven tot 1 juni 2020. Deze coulance wordt met deze maatregel van de Europese Commissie uitgebreid en verlengd. Door de tijdelijke regeling kunnen mensen vanaf de dag dat hun rijbewijs verloopt, maximaal zeven maanden blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs. Ze blijven in die periode verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden. De regeling geldt voor Nederland en alle andere EU-lidstaten.

In tegenstelling tot de eerdere Nederlandse versoepeling, geldt deze Europese regeling voor alle rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn. De minister roept mensen met zo’n rijbewijs op om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid heeft plaatsgevonden.

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer. Het verlopen rijbewijs geldt ook niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Vorige maand besloot de minister om ook de geldigheid van onder meer het theorie-examen voor het rijbewijs te verlengen. Als de geldigheid hiervan is verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven ze tot 1 juni 2020 geldig. Voor theorie-examens die vervallen in de periode van 1 juni tot 1 oktober, heeft Van Nieuwenhuizen besloten de geldigheid te verlengen tot 1 april 2021.

Lange Frans wil coffeeshop weer in: 'Wij delen al eeuwenlang de joint'

Sportscholen, sauna's en casino's. Allemaal mogen ze, als het aantal corona-besmettingen niet te veel gaat stijgen, op 1 juli weer open. In de horeca zijn gasten vanaf aanstaande maandag zelfs alweer welkom. Hoe anders is dat voor de coffeeshops. Zij moeten wachten tot 1 september. Oneerlijk, vinden ze. Rapper en klant Lange Frans is het met hen eens.

Afhalen bij coffeeshops is weliswaar al sinds 16 maart weer mogelijk, maar binnen klanten ontvangen is er tot en met 1 september dus nog altijd niet bij. 'Eigenlijk was er al verbazing dat we niet net als de rest van de horeca gewoon open mochten op 1 juni', vertelt Joachim Helms van de Bond van Cannabis Detaillisten in Amsterdam. 'En ook als je het afzet tegen de rest van de groepen die wel open mogen op 1 juli, dan denk ik dat daar in een coffeeshop niet echt veel meer risico aan zit.'

AT5 kwam, tijdens het interview met Helms om 10.00 uur vanmorgen, toevallig Lange Frans tegen. 'Vroege vogels vangen de meeste wormen. Ik heb met iemand afgesproken straks. Maar we gaan wel een joint roken straks, zeker. Blowen en muziek maken gaan ontzettend goed samen', vindt hij.

Hij heeft geen angst voor besmetting met het coronavirus in de coffeeshop. 'Wij blowers, wij delen al jarenlang, al eeuwenlang, de joint. Al heb ik een vieze koortslip, dan geef ik hem nog steeds aan degene rechts van me. En geloof me, die inhaleert hem net zo hard als ik hem weer van hem terugneem. Dus daar zijn wij in de community al jarenlang oké mee.'

Ook bij Dampkring aan de Handboogstraat overheerst een gevoel van onrechtvaardigheid. 'We worden, net als de sekswerkers overigens, genaaid. Als ik zie dat sportscholen nu weer open mogen, dan snap ik niet waarom dat voor ons niet ook geldt.'

Datzelfde gevoel hebben ze bij The Jolly Joker op de Nieuwmarkt. 'Het zou gewoon kunnen, binnen gasten ontvangen. Als iedereen op anderhalve meter afstand zou moeten blijven, dan zouden we voor zo'n tien mensen plek hebben denk ik. Wij vallen buiten de boot.'

En dat is niet voor het eerst, vinden ze bij de Dampkring. 'Coffeeshops worden zoals altijd als ondergeschoven kindje achteraan de rij geduwd. Waarom wij niet en zij allemaal wel. Alsof wij een paar kleine kinderen zijn die niet aan de RIVM-regels kunnen voldoen. We zijn verantwoorde ondernemers die vaak hebben laten blijken dat we mans genoeg zijn om dit te kunnen behapstukken.'

Oorspronkelijk werd besloten dat alle coffeeshops de deuren tot en met 6 april zouden moeten sluiten, waarna er enorme rijen voor de coffeeshops in de stad ontstonden. Een dag later werd dat besluit teruggedraaid en sindsdien was het mogelijk om bij een afhaalloket hasj en wiet te kopen.

Strafeisen tot 32 maanden tegen leden 'ramkraakfamilie' uit Eindhoven

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanmiddag in de rechtbank ’s-Hertogenbosch straffen tot 32 maanden en een geldboete van 10.000 euro geëist tegen 4 verdachten (43, 33, 31 en 59) uit Eindhoven. In de zaak tegen één verdachte (thans 22) heeft het OM de rechtbank verzocht jeugdrecht toe te passen. Volgens het OM pleegden zij in crimineel samenwerkingsverband 9 ramkraken op vooral groothandels in gereedschap en een kledingzaak in Nederland en België, tussen april en september 2017. Er is voor ruim 3 ton, aan vooral gereedschap buit gemaakt.

Door de Belgische Procureur is aan Nederland verzocht de strafvervolging van de in België gepleegde feiten over te nemen. Door vier getroffen bedrijven is wegens geleden materiële schade een vordering benadeelde partij ingediend. Er is conservatoir slachtoffer beslag gelegd.

Familiebedrijf
Het blijkt te gaan om een familiebedrijf. Een vader en zoon, twee broers, en een zwager uit Eindhoven, allemaal al 'bekenden' van de politie. Bij doorzoeking van de woning van de 33-jarige verdachte(n) in Eindhoven zijn onder andere handschoenen, bivakmutsen, petjes, hoofdlampjes, kleding en schoenen in beslag genomen. Deze spullen lagen in de woonkamer en in de oven. De spullen zijn onderzocht op DNA en glassporen en zijn te herleiden naar de verdachten en een aantal inbraken.

Het onderzoek Radcliff is gestart met drie proces-verbalen van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over ladingdiefstallen die, blijkens recherchewerk, gerelateerd zijn aan drie ramkraken op elektronicazaken in april 2017.

Modus operandi
Bij deze drie en in totaal 32 door de politie onderzochte bedrijfsinbraken blijkt dezelfde modus operandi te zijn gebruikt. Ook het gebruikte voertuig en de samenstelling van de dadergroep komt overeen. Op basis van camerabeelden is komen vast te staan dat de inbraken keer op keer door drie mannen worden gepleegd. Een corpulente man bestuurt de auto, een Volkswagen Golf. De andere twee mannen zitten op de bijrijders stoel en links achter in de auto. De corpulente man rijdt de achterkant van de auto tegen de (rol)deur van het bedrijfspand om deze te ontzetten. Hierop gaan de twee andere mannen het bedrijfspand binnen en nemen hier de goederen weg. Ze leggen de goederen in de auto of daar vlak bij, waarna de corpulente man ze in de auto legt. Ten tijde van de bedrijfsinbraken dragen de personen vaak dezelfde kleding, met donkere gezichtsbedekking, regelmatig hoofdlampjes en handschoenen.

Uit onderzoek is gebleken dat in een paar gevallen de ramkrakers zijn teruggegaan naar een bedrijf, zowel in Nederland als België, waar zij eerder een ramkraak pleegden en goederen stalen om opnieuw toe te slaan.

De 59-jarige verdachte wachtte de drie zo nu en dan op in de woning van één van hen als zij terugkeerden na de gepleegde ramkraken. In een garagebox tegenover stalden zij de Volkswagen Golf. Hij stond vooral in contact met de kopers van de gestolen waar.

Gestolen goederen
De gestolen goederen betreffen onder meer laptops, chromebooks en beamers, maar ook kleding, elektrisch gereedschap en krul- en stijltangen en hair extensions. Deze zijn bij diverse doorzoekingen bij verdachten aangetroffen en in beslag genomen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Rutte bezoekt Rode Kruis-vrijwilligers die coronahulp verlenen

Premier Rutte bracht vandaag een werkbezoek aan de afdeling Den Haag van het Rode Kruis. Door de coronacrisis voert het Rode Kruis de grootste noodhulpoperatie uit in Nederland sinds de Watersnoodramp in 1953. De hulporganisatie heeft bijna 10.000 keer een vrijwilliger of burgerhulpverlener van Ready2Help ingezet en zodoende meer dan 54.000 uur hulp verleend.

De premier sprak met vrijwilligers van het Rode Kruis en mensen uit burgerhulpnetwerk Ready2Help die zich de afgelopen tijd hebben ingezet. Marieke van Schaik, algemeen directeur: “Als Rode Kruis hebben we enorme waardering en bewondering voor de hulpverleners die zich tijdens de coronacrisis belangeloos inzetten om anderen te helpen. De hulpverlening van het Rode Kruis is ontzettend divers, wat betekent dat vrijwilligers een scala aan activiteiten moeten uitvoeren. Dat doen ze inmiddels al bijna drie maanden en we verwachten dat hun inzet nog voor langere tijd nodig zal zijn.”

Het Rode Kruis ondersteunt op diverse plaatsen in Nederland de zorg, zoals huisartsenposten en ziekenhuizen. Vrijwilligers ontvangen en vervoeren patiënten, nemen plaats in callcenters van huisartsenposten, zetten tenten op bij ziekenhuizen en verzorgen mensen die worden opgevangen in locaties voor groepsquarantaine of zorghotels. Daarnaast bereidt de hulporganisatie zich voor om de GGD te ondersteunen als er vanaf 1 juni grootschalig getest gaat worden. Ook ondersteunt het Rode Kruis gemeenten bij bijvoorbeeld het inrichten van noodopvanglocaties voor dak- en thuislozen.

Mensen die door de coronacrisis moeite hebben om rond te komen en geen aanspraak maken op andere hulp, krijgen via lokale partnerorganisaties voedselpakketten met verse producten of cadeaukaarten om boodschappen te doen. Nederlanders die vragen hebben of behoefte hebben aan een luisterend oor, kunnen terecht bij de Rode Kruis Hulplijn. Aan het begin van de crisis heeft het Rode Kruis een centrale inzamelactie voor beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen gecoördineerd. Hierbij werden meer dan 6 miljoen artikelen ingezameld, gecontroleerd en gesorteerd voor verdeling onder zorginstellingen.

Final Fantasy: Crystal Chronicles Remastered krijgt mimic-functie en releasedatum

Square Enix heeft bekendgemaakt dat Final Fantasy: Crystal Chronicles Remastered Edition, de nieuwe versie van de action-RPG-avontuur, op 27 augustus 2020 beschikbaar komt voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en mobiele iOS- en Android-apparaten, waarbij spelers ook cross-platform teams kunnen vormen om samen te spelen.

Naast het verbeterde beeld en geluid, is Final Fantasy: Crystal Chronicles Remastered Edition op verschillende manieren vernieuwd om de ervaring beter dan ooit te maken. Nieuwe ingesproken stemmen, online multiplayer met cross-play-mogelijkheid, nieuwe items en nieuwe kerkers en eindbazen wachten spelers die de reis door de fantasiewereld beginnen.

Final Fantasy: Crystal Chronicles Remastered Edition krijgt ook een nieuwe ‘Mimic’-functie waarmee spelers het uiterlijk kunnen aannemen van de verschillende personages die ze onderweg ontmoeten. Door stempels te verzamelen en Moogle Houses te bezoeken, of door kerkers te voltooien, verdienen spelers unieke kristallen waarmee ze hun uiterlijk kunnen veranderen in dat van hun favoriete personages om hun avontuur in stijl te vervolgen.

Vurige krachten in gameplay van Outriders getoond

Square Enix heeft nieuwe gameplay-beelden getoond van Outriders. De getoonde drop-in co-op ‘First City’-gameplay onthult de Pyromancer-krachten, hyper-geëvolueerde wezens, informatie over het World Tier-systeem, een blik op een nieuwe omgeving en meer.

De game wordt gemaakt door People Can Fly, de ontwikkelaars van Gears of War: Judgment en Bulletstorm, en Square Enix External Studios, de mensen achter Sleeping Dogs en Just Cause.

"We maken de game die we zelf altijd al wilden spelen. Het team van PCF bestaat geheel uit gamers, en we zijn dol op shooters. Shooters zitten in ons DNA en we maken ze al decennia. Tegelijkertijd zijn we ook gek op RPG’s", zegt Bartek Kmita, creative director van Outriders bij People Can Fly. "We hebben altijd verlangd naar een diepgaande RPG, met een episch verhaal en de flexibiliteit om vele interessante personages te bouwen, maar dan moest er ook een op skills gebaseerd, uitdagend en intens vechtsysteem in die RPG zitten. Toen we de kans kregen die game zelf te maken, was dat als een droom die werkelijkheid werd."

Outriders komt tegen het einde van 2020 uit op voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, de Xbox One en pc.

'White hat hacker' voor de rechter

Eerst een organisatie hacken. En vervolgens veel geld vragen om het ‘lek’ te dichten. Dat was kortgezegd het business model van de 29-jarige man uit Tiel. Hij ziet zichzelf als ‘white hat hacker’, iemand die vanuit maatschappelijk belang hackt. Maar dat ziet het OM toch anders. De officier van justitie eiste vandaag tegen de Tielenaar twee maanden cel.

Augustus 2017. De directeur van een Haagse huisartsenpost wordt gebeld met de mededeling dat zijn website ‘lek’ is. Daardoor is er toegang tot de persoonlijke gegevens van zijn artsen: e-mail-adressen, gebruikersnamen, wachtwoorden en bankrekeningnummers.

Kort daarop ontvangt hij een offerte waarin voor een bedrag tussen de 16.500 en 23.000 euro wordt aangeboden dit te verhelpen. Dat gaat gepaard met een dreigende mededeling. “Er zal waarschijnlijk een boete betaald moeten worden wanneer dit openbaar is en er zal een flinke reputatieschade plaatsvinden.”

'Acquisitie'
De directeur vindt deze vorm van ‘acquisitie’ te ver gaan en stapt naar de politie. Die komt na onderzoek uit bij de Tielenaar. Op zijn laptop is de gelekte informatie terug te vinden. Ook is het IP-adres dat tijdens de hack is gebruikt, te koppelen aan zijn laptop. Verder blijkt met de telefoon van zijn vriendin de praktijk gebeld te zijn en op zijn telefoon zijn screenshots van de gebruikte hackmethode gevonden.

Is er hier sprake van een strafbaar feit? Volgens de officier van justitie zeer zeker. Van niet strafbare ‘white hat hacking’ kan alleen onder bepaalde strikte voorwaarden sprake zijn en dat was hier niet het geval. Zo had de Tielenaar zonder voorafgaand overleg met de huisartsenpost een ‘lek’ blootgelegd en bovendien ook nog gevoelige informatie gedownload en geld gevraagd om een en ander te verhelpen. Dat is sowieso een brug te ver, zo legde de officier uit. Hij eiste dan ook twee maanden cel (waarvan één maand voorwaardelijk).

De uitspraak is over twee weken.

Vijf jaar gevangenisstraf geŽist tegen hardnekkige oplichter

Maar liefst 160 mensen deden in het voorjaar 2018 bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting aangifte tegen de webwinkel abcwinkel.nl. Ze hadden via deze site goederen besteld en betaald, maar kregen niets geleverd. Na onderzoek kwam de politie een 43-jarige man uit Blaricum op het spoor. De officier van justitie eiste op 27 mei een gevangenisstraf van vijf jaar tegen hem.

De oplichtingen vonden plaats tussen 21 februari en 2 juni 2018. De gedupeerden kochten witgoed, zonneschermen, jacuzzi’s en schoonmaakproducten. Toen ze hun spullen niet kregen, zochten ze contact met de webwinkel en als dit al lukte, dan werden ze aan het lijntje gehouden. Via een ander bedrijf kwamen daar nog eens veertien gedupeerden bij die in de periode van 27 juni tot 2 juli 2018 op gelijke wijze werden opgelicht.

Het onderzoek van de politie leidde naar het bedrijf ABC Facilitaire Diensten, en naar het woonadres van de verdachte. De webwinkel zelf stond bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op naam van een katvanger. Door de handtekening van deze katvanger te vervalsen, veranderde de verdachte het adres van het bedrijf in een poging zelf buiten beeld te blijven. Ook maakte hij een vals contract op zodat het leek dat de katvanger een bedrijfspand van hem huurde. Bovendien deed de verdachte betalingen uit naam van de katvanger. Op enig moment besloot de katvanger het bedrijf uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel waardoor de verdachte niet meer bij de bankrekening kon.

Met de gegevens van een ander persoon, een van de werknemers van ABC Facilitaire Diensten, bestelde de verdachte producten en richtte hij een nieuwe webshop op, waterpretoutlet. Dit werd ontdekt nadat de webwinkel failliet was gegaan, op 5 juni 2018.

Naar aanleiding van het faillissement deed de curator in januari 2019 aangifte van bedrieglijke bankbreuk. De verdachte had zijn administratie direct en volledig moeten overhandigen aan de curator. In plaats daarvan had hij een van zijn medewerkers een doos met documenten gegeven met de opdracht deze te verbranden. Daarnaast heeft hij het bedrijfspand, waar beslag op was gelegd, leeg gehaald.

Dit alles maakt dat de officier van justitie vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting van de klanten van de webwinkels; identiteitsfraude door gegevens van een ander te gebruiken om een onderneming op te richten en goederen te bestellen; valsheid in geschrift door een contract vals op te maken; en faillissementsfraude door de administratie niet volledig over te dragen en de boedel uit het faillissement te halen.

De officier van justitie sprak van hardnekkige recidive. In het verleden is de verdachte veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf voor soortgelijke oplichtingspraktijken. Ook in de media is hij met name door John van den Heuvel beschreven als ‘meesteroplichter’. “Dit alles heeft u er niet van weerhouden opnieuw uw dagtaak te maken van grootschalige oplichting en uzelf te verrijken ten koste van honderden mensen”. Gezien het strafblad, de ontkennende houding van de verdachte, de ernst van het feitencomplex en het grote aantal gedupeerden, eiste de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar.

Boa zeer ernstig gewond na mishandeling, politie zoekt getuigen

Een 62-jarige handhaver van Stadstoezicht raakte vrijdagavond 22 mei ernstig gewond na een mishandeling door een man die zich verzette tegen zijn aanhouding. De dader wist te ontkomen. Dinsdagavond 26 mei werd er een verdachte aangehouden. Het betreft een 25-jarige Rotterdammer. Ondanks de aanhouding zoekt de politie nog naar getuigen van de mishandeling.

Het slachtoffer surveilleerde vrijdag om 18:45 uur op de Franselaan in Rotterdam samen met zijn collega, toen zij een auto geparkeerd zagen staan op het fietspad. Zij spraken de bestuurder hierop aan en wilden hem bekeuren maar daar bleek de man niet van gediend. Onder het roepen van diverse beledigingen ging hij er vandoor.

Nog geen half uur later zagen zij de man weer, nu in de Hekbootstraat. De man begon opnieuw te schreeuwen en te schelden. Toen het slachtoffer de man bij de arm pakte, met de bedoeling hem aan te houden voor belediging, wierp de man hem over zijn schouder op de grond en ging er opnieuw vandoor. Het slachtoffer kwam plat op zijn rug terecht en hield daar zeven gebroken ribben, een klaplong en een longembolie aan over. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Mensen die getuige zijn geweest worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Disintegration laat multiplayer modi zien

V1 Interactive heeft een trailer uitgebracht waarin de drie multiplayermodi van de first-person-shooter Disintegration worden uitgelegd. Collector, Zone Control en Retrieval hebben elk weer hun eigen doelen om te volbrengen.

Er is ook een singleplayer waarin de planeet weer eens compleet naar de kloten is. De mensheid heeft een proces ontwikkeld om te overleven. Dit proces wordt integratie genoemd en hierbij wordt een menselijk brein overgezet naar een robotwapen. In de chaos die volgt weet een agressieve, militaristisch legioen - de Rayonne - de macht te grijpen. Ze dwingen de rest van de mensheid om het voorheen optionele integratieproces te doorlopen zodat ze hun macht kunnen versterken. Spelers besturen Romer Shoal, een Gravcycle-piloot die een kleine groep outlaws aanvoert om verzet te bieden tegen het Rayonne-leger.

Disintegration komt 16 juni uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Chaos in Minneapolis: gehandicapte vrouw aangevallen door plunderaars

De zwarten in Amerika zien na de dood van George Loyd weer een reden om te rellen. Inmiddels zijn de binnensteden van onder andere Minneapolis en Los Angeles zwart van de demonstranten en toneel van de Black Lives Matter-groepen, die protesteren tegen het vermeende buitensporige politiegeweld tegen zwarten.

Normaal demonstreren is er bij hen niet meer bij, vaak eindigen dit soort bijeenkomsten in rellen en plunderingen. Minneapolis is geen uitzondering op de regel en een locatie van warenhuis Target die werd geplunderd, kreeg op de sociale media extra aandacht.

Lees ook: Schokkend: politie doodt geboeide arrestant

Een vrouw in een rolstoel probeerde namelijk de ingang van het warenhuis te blokkeren om zo de plunderaars geen toegang te geven om de winkel leeg te roven. Met een sleutelbos of mes probeerde ze agressieve aanvallers af te weren. Uiteraard was de, blanke, vrouw ook racistisch bezig en moest zij tot zwijgen gebracht worden door de omstanders.

Hoe kan dat beter dan met een brandblusser.

In een andere video is dezelfde vrouw te zien die een winkelwagen vol met geroofde goederen uit de handen van plunderaars probeert terug te pakken. Ook dat werd met grof geweld ongedaan gemaakt.

Toch bleef de vrouw moedig de rovende meute proberen tegen te houden, ondanks alle fysieke tegenslag die het haar bemoeilijkte. 

Ergens anders in Minneapolis was er niemand om de winkels te beschermen en ook daar zag het zwart van de plunderaars.

Menig Amerikaan is het onnodige geweld van de Black Lives Matter-groepen spuugzat en met wapens, legaal in Minneapolis, verdedigen zij een aantal winkels die het vanwege de coronacrisis al zo moeilijk hebben.

The Crew 2 introduceert hobby's

Inner Drive Part 2, het tweede deel van de vijfde gratis update voor The Crew 2, introduceert hobby’s en voegt nieuwe voertuigen toe. De update is nu beschikbaar voor alle spelers op PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

De nieuwe hobby feature beloont spelers voor het voltooien van activiteiten in drie verschillende speelstijlen. Zo houdt de Collector zich bezig met het verzamelen van nieuwe onderdelen, ontdekt de Explorer alle geheimen van de Verenigde Staten en is de Racer voortdurend bezig om bovenaan de ranglijst te staan. Met elke hobby ontgrendelen spelers exclusieve beloningen, waaronder voertuigen, onderdelen en nog veel meer.

Daarnaast voegt de update Touring Bikes toe aan de Touring-discipline, een nieuwe voertuigcategorie die spelers een nieuwe manier biedt om hun favoriete Touring-evenementen te voltooien.

Onderzoek naar behandeling asielaanvragen door de IND

De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt de behandeling van asielaanvragen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in de zogeheten Algemene Asielprocedure. Eventuele knelpunten die daar ontstaan, kunnen doorwerken bij andere organisaties die een rol hebben in het asielproces.

Asielaanvragen zijn steeds ingewikkelder geworden. De behandeling ervan is lastig. De IND kampt bovendien met grote achterstanden en heeft veel nieuwe, onervaren medewerkers. Indien daar aanleiding voor is, zal de Inspectie JenV in haar onderzoeksrapport leer- en verbeterpunten formuleren.

Man wurgt echtgenote met spanband: 12 jaar cel

De rechtbank veroordeelt een 60-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 12 jaar. De rechtbank vindt bewezen dat hij op 4 juli 2018 zijn 53-jarige echtgenote in hun gezamenlijke woning door verwurging met een spanband om het leven heeft gebracht.

De man ontkende iets met de dood van zijn echtgenote te maken te hebben. Zijn advocaat stelde dat er sprake was van een alternatief scenario, namelijk dat een onbekende het slachtoffer om het leven had gebracht. Dit scenario vond de rechtbank niet aannemelijk. Uit onderzoek bleek namelijk dat het slachtoffer tussen 10:13 en 12:10 uur was overleden.

De man was – op de laatste 20 minuten na – in dat tijdsbestek thuis. Er zijn geen aanwijzingen dat een onbekende in die 20 minuten de woning in is gegaan. Ook op camerabeelden waarop de woning van de man te zien is, zijn geen personen gezien die in of uit de woning gingen. Daarnaast zat het DNA van de man op de spanband, op de achterzijde van het shirt en onder de nagel van het slachtoffer.

Door de officier van justitie was een gevangenisstraf van 16 jaar geëist. De rechtbank legt een lagere straf op, omdat zij - anders dan de officier van justitie - niet vindt dat de man heeft gehandeld met een vooropgezet plan.

De man bracht door zijn handelen veel en onherstelbaar leed toe aan zijn kinderen. Op de zitting spraken zij over de gevolgen die het misdrijf bij hen teweeg heeft gebracht, waaronder het gemis dat zij nog steeds ervaren. De man moet aan hen samen een schadevergoeding van in totaal ruim 60.000 euro betalen.

Agent verdacht van lekken vertrouwelijke informatie

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 44–jarige politieagent, werkzaam bij de politie-eenheid Midden-Nederland, van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. De verdenking betreft schending van de geheimhoudingsplicht, corruptie en computervredebreuk.

De uit Vijfheerenlanden afkomstige man is op 18 mei jl. aangehouden door de Rijksrecherche en zit sinds die tijd – in beperkingen - in voorarrest. Het Openbaar Ministerie zal vandaag de gevangenhouding van de verdachte vorderen op de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland.

De Rijksrecherche doet onder leiding van het Openbaar Ministerie verder onderzoek. Vanwege onderzoeksbelangen is de aanhouding niet eerder bekend gemaakt.

Celstraf voor zoutzuuraanval

Een 52-jarige vrouw is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De vrouw gooide in november vorig jaar zoutzuur naar het slachtoffer, die oogschade opliep.

Op 15 november 2019 liep de verdachte de woning van haar moeder in Renswoude binnen, en trof daar het slachtoffer aan. Zij hielp de moeder van de verdachte op dat moment met schoonmaakwerkzaamheden. Al eerder had de verdachte het slachtoffer beschuldigd van diefstal, waarover op die dag ruzie ontstond. De verdachte pakte vervolgens het flesje met zure vloeistof, dat ze al eerder in de vensterbank van haar moeder had neergezet, en gooide het richting het slachtoffer. De vloeistof kwam vervolgens (onder andere) in het rechteroog van het slachtoffer terecht.

Stoppen
De verdachte bevestigt in haar verklaring dat ze het flesje zoutzuur had besteld bij haar ex-partner, en bewust had klaargezet in de woning van haar moeder. Ze wilde de vermeende diefstal stoppen. Toen ze het slachtoffer confronteerde en er ruzie ontstond, besloot de verdachte het zoutzuur te pakken en richting het slachtoffer te gooien. Het slachtoffer verklaarde dat het zuur pijn deed en stonk. Het zicht aan het rechteroog van het slachtoffer is door de aanval fors verminderd.

Vooropgezet
De rechtbank ziet in de verklaring van de verdachte en het slachtoffer terug dat de aanval met de zure vloeistof was voorbereid, deze was ten slotte al aanwezig in de woning. De verdachte wist daarnaast ook wat voor schade ze aan kon brengen met deze vloeistof, ze had het zelf besteld. De gevolgen voor het slachtoffer zijn enorm, vermoedelijk zal haar zicht nooit herstellen. De rechtbank oordeelt daarom dat de verdachte schuldig is aan zware mishandeling met voorbedachten rade. Zij krijgt hiervoor 24 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Aangezien de verdachte psychische problemen heeft, geldt als aanvullende voorwaarde dat zij zich meldt bij de reclassering. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer, en mag ze niet in haar buurt komen.

Kabinet verlengt steun aan lokale media

Het kabinet schiet opnieuw lokale media te hulp die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn geraakt. Om hen te ondersteunen, wordt nog eens 24 miljoen euro uitgetrokken. Nu de coronacrisis voortduurt, moet dit ervoor zorgen dat mensen in deze tijd gebruik kunnen blijven maken van onafhankelijke en betrouwbare informatie uit hun omgeving.

Juist nu is de behoefte aan een goede lokale nieuwsvoorziening groot, benadrukt minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Met veel inzet en creativiteit is het deze media gelukt iedereen op de hoogte te houden van ontwikkelingen rondom het virus en nieuws uit hun omgeving. In crisistijd moeten zij dit werk kunnen blijven doen.

Steunfonds voor lokale media
Omdat lokale media hun advertentie-inkomsten de afgelopen tijd fors zagen teruglopen, riep minister Slob begin april het Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening in het leven. Daarvan werden 181 lokale publieke omroepen en 410 huis-aan-huiskranten voor drie maanden geholpen. Het geld dat met de eerste ronde nog niet was opgemaakt, zo’n 1,6 miljoen euro, wordt momenteel ingezet om ook andere lokale media te ondersteunen, zoals lokale nieuwswebsites.

Verlenging Steunfonds
Het steunfonds wordt nu verlengd. Lokale publieke omroepen, huis-aan-huiskranten die tenminste negen keer per jaar verschijnen en lokale betaalde nieuwsbladen kunnen hier in ieder geval aanspraak op maken. Het streven is dat zij zich vanaf 15 juni weer kunnen melden bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek die het steunfonds uitvoert. Specifieke voorwaarden worden nu nog verder uitgewerkt.

Media Caribisch Nederland
Lokale media op Bonaire, Saba en Sint Eustatius kampen met soortgelijke problemen als die in het Europese deel van Nederland. Zij kunnen echter geen gebruikmaken van het Steunfonds. Minister Slob trok daarom vorige week nog zo’n 60.000 euro uit om ook kranten, radio en televisie op de eilanden te ondersteunen. De media die in aanmerking komen, zijn inmiddels benaderd door de Rijksdienst Caribisch Nederland.

Eerdere maatregelen
De regelingen komen bovenop de generieke maatregelen die het kabinet al eerder nam om bedrijven te ondersteunen. Het gaat dan onder meer om extra ondersteuning voor zzp’ers en uitstel van het betalen van diverse belastingen. Daarnaast komt er op korte termijn vanuit de Stichting Regionale Publieke Omroep 2 miljoen euro beschikbaar om de lokale journalistiek een impuls te geven en gaat de minister coulanter om met diverse deadlines, zoals voor het indienen van het jaarverslag 2019.

Slachtoffer moet deal met leven bekopen: zeven jaar geŽist tegen Haagse verdachte

De officier eist vandaag in de rechtbank in Groningen zeven jaar gevangenisstraf tegen de 32-jarige man uit Den Haag voor medeplegen diefstal met geweld de dood ten gevolge hebbend. Tegen een 33-jarige medeverdachte eiste de officier een gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hem wordt medeplegen diefstal verweten.

Aanleiding
Het lag in de planning dat de heer Wang eind oktober 2018 naar China zou afreizen. Om die reden wilde hij graag Chinese valuta hebben. Met verdachten is een afspraak gemaakt voor een geldwissel. Afgesproken werd de transactie op 18 oktober 2018 te laten plaatsvinden bij het restaurant van de heer Wang in Hoogeveen. De afspraak liep echter anders dan verwacht voor de heer Wang en zijn familie: hij heeft de deal met zijn leven moeten bekopen…

Onvoltooide geldwissel
Als primaire feit staat op de dagvaarding: “diefstal gevolgd door geweld om de vlucht mogelijk te maken, hetzij het bezit van het gestolene te verzekeren” met de dood tot gevolg. Uit alle onderzoeksresultaten kan de officier concluderen dat er geen sprake was van een geslaagde geldwissel, omdat verdachte nimmer zijn deel, de Chinese valuta, heeft overgeboekt naar het latere slachtoffer. Verdachte wist dat hij geen recht had op het door de heer Wang overhandigde euro’s en heeft daarmee opzettelijk en wederrechtelijk dat geld weggenomen.

De dood ten gevolge hebbende
Bij de inhoudelijke behandeling is uitgebreid ingegaan op de vraag of de verdachte schuld heeft aan de dood van de heer Wang. Diverse onderzoeksresultaten zijn aan de orde geweest, waaronder onderzoek door de VOA, de beschikbare beelden, het sectierapport van de heer Wang en het letselinterpretatieverslag van verdachte. Alles overziende is de officier van mening dat wettig en overtuigend bewezen kan worden dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal met geweld ten gevolge waarvan de heer Wang is overleden.

Impact
Voor de nabestaanden is de impact enorm. Deze, destijds 45-jarige man, was naast vader en echtgenoot, een hard werkende ondernemer met een Chinees restaurant. Zijn vrouw en kinderen moeten leven met het verlies van hun vader en man, en moeten zelf het bedrijf, waarvan vele medewerkers afhankelijk zijn, runnen. Naast de impact op de familie van het slachtoffer is het gevoel van algemene onveiligheid ook groot geweest.

Benadeelde partij
Naast gevangenisstraf eist de officier dat het gestolen geldbedrag wordt teruggegeven aan de weduwe van de heer Wang. Ook verzoekt zij de vordering benadeelde partijen toe te kennen. In het geval van de vrouw van de heer Wang gaat het om ruim 500.000 euro aan gederfd levensonderhoud en overige kosten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Partij Sylvana Simons heeft geld deelname verkiezing bijna bij elkaar

Voor de fans van Sylvana Simons is er goed nieuws, haar partij BIJ1 heeft bijna genoeg geld verzameld om mee te kunnen aan de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Van de benodigde 12.000 euro is al ruim twee derde binnen.

"Om mee te mogen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 moeten we als partij 12.000 euro instapgeld betalen. Helpen jullie mee het instapgeld bij elkaar te krijgen? Investeer in een gelijkwaardige en rechtvaardige toekomst. Elke bijdrage is meer dan welkom. Je kunt op meerdere manieren helpen: Word lid, maak een ander lid, help mee en deel onze berichten!" Zo verkondigde de site van BIJ1 toen te actie voor de geldinzameling twee dagen geleden startte. De actie is tot nu toe dus succesvol en waarschijnlijk zullen we de partij dus op de stembiljetten zien volgend jaar.

We weten dat Sylvana veel fans hier op FOK! heeft, dus we wilden jullie dit heugelijke nieuws niet onthouden!!

COVID-19: 182 nieuwe besmettingen en 32 doden, totaal 45.950 en 5903

Tot en met 28 mei 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 45.950 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 182 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.713 (+16) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 32 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 5903 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

44.000 euro voor maandverband in strijd tegen 'menstruatie-armoede'

Met de inzamelactie Het Damesverband heeft de feministische organisatie De Bovengrondse meer dan 210.000 maandverbandjes kunnen doneren aan Amsterdamse goede doelen. Met de actie wil De Bovengrondse aandacht vragen voor het feit dat er in Nederland mensen zijn die hun menstruatieproducten niet of nauwelijks kunnen bekostigen.

'Veel cliënten hebben al pakjes maandverband kunnen ontvangen en ik hoor alleen maar positieve reacties. Zeker nu omdat hun financiële situatie nog onzekerder is geworden wegens de recente coronacrisis, zijn ze erg blij dat ze dit mogen ontvangen', zegt Annika Klomp van Steunpunt Vluchtelingen/ASKV, één van de ontvangende organisaties. De 21.600 doosjes maandverband werden ook gedoneerd aan de Voedselbank, het Leger des Heils en het Wereldhuis.

Gratis menstruatieproducten
De inzamelactie voorziet vrouwen voor een jaar van menstruatieproducten. Maar het doel van De Bovengrondse is het probleem van 'menstruatie-armoede' helemaal uit de wereld te helpen.

De organisatie wil dat menstruatieproducten gratis beschikbaar worden gesteld op scholen, opvangcentra en openbare ruimtes. Ook zouden mensen met een stadspas een vergoeding moeten krijgen. De organisatie is daarvoor een politieke lobby begonnen.

Demo beschikbaar voor System Shock Remaster

Nightdive Studios heeft op Steam een nieuwe alpha-demo klaargezet van hun System Shock-remaster. De demo-versie van de opgekalefaterde first-person action/adventure-game bevat alle unlockable wapens. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt, al moet de remaster nog dit jaar verschijnen.

Twee decennia na de originele release van System Shock is Nightdive aan de slag gegaan met een 'reboot/re-imagining' van de originele game. Het doel is om de originele ervaring zoveel mogelijk in leven te houden terwijl de look en feel drastisch gemoderniseerd wordt. Nightdive Studios is een ontwikkelaar die zich specialiseert in het 'remasteren' van klassieke titels. Bekijk een stuk van de demo met commentaar van de makers hieronder. De demo kun je hier zelf oppikken.

Definitief geen Grand Prix van Nederland in 2020

Fans van de Formule 1 moeten nog een jaar wachten tot de koningsklasse van de autosport terugkeert op Circuit Zandvoort. De Formule 1 heeft weliswaar een verzoek gedaan om de race later dit jaar zonder publiek te houden maar dat wil de organisatie in Zandvoort niet.

“We vragen iedereen nog even geduld te hebben”, zegt directeur Jan Lammers van de Grand Prix van Nederland in een reactie. “Ik heb er 35 jaar naar uit moeten kijken, dus ik kan nog wel een jaartje wachten. Hoe klaar we er ook voor waren: 2020 wordt 2021. We waren helemaal klaar voor deze eerste race en dat zijn we nog steeds. Een ongelofelijke prestatie is geleverd met dank aan alle betrokken fans, bedrijven en overheden. De F1 heeft bij ons geïnventariseerd om zonder publiek de race dit jaar te laten plaatsvinden, maar we willen dit moment, de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort, graag samen vieren met onze racefans in Nederland.”

De oorspronkelijke datum was 3 mei, wanneer de race in 2021 verreden wordt is nog niet bekend. Gekochte tickets blijven geldig maar mensen kunnen ook hun geld terugkrijgen.

Helft Nederlanders stoort zich tijdens videocall

Maar liefst 51 procent van de Nederlanders ergert zich aan collega’s die tijdens een digitaal overleg onverzorgd voor de camera zitten. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.506 werkende Nederlanders, uitgevoerd door Panelinzicht. Volgens een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden leidt werken op afstand niet alleen tot verslonzing, maar heeft het ook invloed op het onderlinge vertrouwen. Zo denkt een derde van hen dat hun collega’s door de fysieke afstand de bedrijfsregels minder serieus nemen.

Vooral mannen tot 35 jaar verdenken hun thuiswerkende collega’s ervan de regels aan de laars te lappen (47 procent). Onder hun vrouwelijke leeftijdsgenoten bedraagt dit percentage slechts 27 procent. Over onverzorgde collega’s zijn mannen en vrouwen eensgezind: zowel de helft van de mannen (52 procent) als van de vrouwen (50 procent) noemt een collega die ongewassen incheckt tijdens een videocall, onprofessioneel. “Inmiddels werken we al ruim twee maanden volledig vanuit huis. In het begin had ik er niet zoveel last van, maar naarmate deze situatie langer duurt, merk ik dat mijn motivatie om me helemaal kantoor-proof te kleden langzaam verdwijnt”, zegt Abel Baas, Cybersecurity consultant bij VPNdiensten.nl. “Toch probeer ik me er iedere dag weer toe te zetten. Allereerst om mijn dagelijkse routine zoveel mogelijk aan te houden én om het juiste voorbeeld te geven aan mijn collega’s. Ik zou namelijk ook raar opkijken als ik een collega met ongekamde haren zou aantreffen in zijn of haar pyjama.”

Ergernissen
Ondanks dat we al een tijdje massaal thuiswerken, is digitaal samenwerken voor veel respondenten een grote bron van irritatie. Naast onverzorgd in beeld verschijnen, stoort maar liefst 57 procent van de respondenten zich aan collega’s die te laat inchecken tijdens videocalls en irriteert bijna de helft (48 procent) zich aan collega’s die achter de camera eten. Bij maar liefst 38 procent halen gapende collega’s het bloed onder de nagels vandaan, terwijl 29 procent van de ondervraagden zich groen en geel ergert aan de rommelige werkplekken van collega’s. Tot slot is een slechte internetverbinding voor maar liefst 55 procent een bron van ongenoegen. “Als je thuis aan het werk bent, ga je jezelf ook sneller gedragen alsof je thuis bent. Maar eigenlijk moet je net doen alsof je op kantoor bent. Ook daar kom je niet te laat- en/of smakkend en gapend een vergaderruimte binnen. Dat het er toch soms erbij insluipt wanneer je hele dagen alleen zit, kan ik goed begrijpen. Maar uit respect voor je collega’s is dit wel iets waar je op moet letten.”

Concentratie
Uit het onderzoek blijkt verder dat videogesprekken niet alleen van negatieve invloed zijn op het humeur van de respondenten, ook hun productiviteit heeft eronder te lijden. Maar liefst een kwart van de ondervraagden zegt zich moeilijk te kunnen concentreren tijdens een videocall. Opvallend genoeg zijn vooral jonge thuiswerkers (35 procent) snel afgeleid. Het komt wellicht door dit risico op afleiding dat 56 procent van de respondenten stelt dat digitale vergaderingen minder vruchtbaar zijn dan fysieke overleggen. Baas: “Ik merkte dat ik tijdens videocalls heel snel afgeleid raakte door binnenkomende e-mails en berichten. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en heb ik alle pop-ups, geluidjes en meldingen uitgezet. Sindsdien zijn mijn videogesprekken een stuk productiever geworden.”

Helft Nederlanders stoort zich aan onverzorgde collega’s tijdens videocall
Helft Nederlanders stoort zich aan onverzorgde collega’s tijdens videocall

ACM controleert corona-voucherregelingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen weken ongeveer 180 voucherregelingen in vijf verschillende sectoren onderzocht. Dit deed de ACM onder andere naar aanleiding van meldingen van consumenten bij haar loket ACM ConsuWijzer. De ACM stelt vast dat niet alle onderzochte voucherregelingen voldoen aan de uitgangspunten voor vouchers die de ACM eerder had opgesteld. Ook de communicatie met de consument over oplossingen bij annulering moet beter. De ACM heeft een eerste groep bedrijven opgedragen verbeteringen door te voeren in hun voucherregelingen. De ACM gaat de komende weken door met deze controles, waarbij ook wordt gekeken naar de uitvoering van de regeling in de reisbranche.

Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM: “Consumenten hebben recht op hun geld terug als een bedrijf een dienst niet levert. Maar als alle bedrijven nu al hun klanten in een keer moeten terugbetalen, zouden veel bedrijven failliet kunnen gaan. Dan kun je als consument ook niets claimen. Een voucher kan daarom nu een redelijk alternatief zijn. Maar dan moet deze voor de consument wel een volwaardige vervanging zijn en moet hij weten waarvoor hij kiest. Het is in het belang van consumenten én bedrijven dat dit goed gaat. Wij blijven voucherregelingen actief in de gaten houden.”

Vouchers dekken ten onrechte niet alle kosten die de consument heeft betaald. Reserverings- en administratiekosten worden bijvoorbeeld niet altijd vergoed. Ook wordt de restwaarde van de voucher aan het einde van de looptijd niet altijd uitgekeerd aan de consument. De ACM ziet ook dat consumenten die geen voucher willen geen informatie ontvangen over hoe zij hun geld terug kunnen krijgen, terwijl dat wel zou moeten. 

De ACM ziet ook bedrijven die weigeren consumenten hun geld terug te geven of een alternatief te bieden. Vaak beroepen deze bedrijven zich op overmacht waarbij zij verwijzen naar een clausule hierover in hun algemene voorwaarden. Dit kan niet. De rechten van consumenten kunnen niet worden beperkt in algemene voorwaarden.

Ondernemers schieten te kort in het terugbetalen. Consumenten krijgen bijvoorbeeld een heel korte periode waarbinnen zij geld terug kunnen vragen. Tegelijk ziet ACM dat uitbetaling van geld aan consumenten erg lang duurt. Soms meer dan een jaar. Wat in de huidige situatie een redelijke termijn voor terugbetaling is, kan verschillen. Waar voorafgaand aan de corona-maatregelen enkele weken een redelijke termijn voor terugbetaling was, kan een termijn van maximaal een paar maanden nu redelijk zijn.

Inmiddels heeft een eerste groep bedrijven onredelijke of onduidelijke vouchervoorwaarden aangepast nadat de ACM de bedrijven daarop heeft aangesproken. De ACM zal de komende periode voucherregelingen in de gaten blijven houden en bedrijven blijven aanspreken. Het is belangrijk dat de rechten van consumenten die vouchers accepteren in stand blijven.

Aantal aangiften fietsdiefstallen fors gedaald

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen met bijna 40 procent gedaald. Vorig jaar werden in totaal 66.690 fietsen gestolen. De meeste diefstallen werden gemeld in de grote studentensteden, met Amsterdam als absolute koploper. Dit blijkt uit cijfers die beslist.nl heeft opgevraagd bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Minder fietsdiefstallen
Sinds 2015 is er sprake van een sterke daling van het aantal aangiften van fietsdiefstal. Landelijk is sprake van een afname van bijna 40 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft met een daling van ‘slechts’ 23 procent. 

Eén aangifte per uur in Amsterdam
In absolute zin worden in Amsterdam de meeste fietsen gestolen. Afgelopen jaar werd gemiddeld 1 keer per uur aangifte gedaan van fietsdiefstal. Ook in andere stedelijke gebieden worden veel fietsen ontvreemd. De meeste fietsen worden gestolen in of nabij winkelgebieden (29 procent), stations (21 procent) of rond het eigen huis (21 procent).

Op provinciaal niveau is de kans op een gestolen fiets het grootst in Noord-Holland, met 53,5 diefstallen per 10.000 inwoners. In Flevoland (19,8 diefstallen per 10.000 inwoners), Friesland (21,5 diefstallen per 10.000 inwoners) en Zeeland (21,9 diefstallen per 10.000 inwoners) worden juist relatief weinig diefstallen geregistreerd.

Een plaatje, omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)
Een plaatje, omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)

FOK! Wat een weer: lekker weer om buiten te zitten

Vandaag is het overwegend zonnig. In de loop van de middag en in de avond drijft er van het noorden uit wat bewolking binnen. Het blijft droog. De maximumtemperatuur varieert van 15°C in het Waddengebied tot 21°C in het zuidoosten. De noordelijke wind is matig en aan de zuidwestkust mogelijk (vrij) krachtig.

Komende nacht is het onbewolkt en koelt het af naar omstreeks 4°C in het noordoosten tot ongeveer 9°C in het zuidwesten. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordoostelijke richting.

Vrijdag overdag is het opnieuw zonnig. De middagtemperatuur loop op naar ongeveer 17°C op de Wadden tot zo'n 23°C in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is meest matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was gisteren in het Rembrandtpark te Amsterdam
Charged was gisteren in het Rembrandtpark te Amsterdam

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Politie zoekt getuigen schietincident

Rond 22.20 uur woensdagavond ontving de politie meerdere meldingen van een schietincident op de Platostraat in Brunssum. Ter plaatse werden geen mogelijke slachtoffers aangetroffen. De politie heeft een onderzoek opgestart en komt hiervoor graag in contact met mogelijke getuigen.

In de Platostraat zou er een conflict ontstaan zijn tussen de bestuurders en/of bijrijder(s) van twee auto’s. Daarbij werden ook schoten gelost. Beide voertuigen zouden daarna van de plaats delict weggereden zijn. Ter plaatse werden geen mogelijke slachtoffers aangetroffen. Wel kon uit sporenonderzoek afgeleid worden dat er daadwerkelijk geschoten was.

Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Jongeren hebben liever seks met niet-rokers'

Jongeren hebben liever verkering en/of seks met iemand die niet rookt en de helft is voor een totaalverbod op sigaretten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door I&O Research onder ruim 1.000 jongeren in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij voor de recent ingevoerde accijnsverhoging. Ruim 8 op de 10 jongeren tussen de twaalf tot achttien jaar vindt het duurder maken van sigaretten een goed middel om te voorkomen dat leeftijdgenoten beginnen met roken.

Ook denkt 71% dat prijsverhoging een stimulans is om te stoppen met roken. Gezondheid, dat je er eerder dood aan gaat en geld zijn de belangrijkste redenen om helemaal niet te roken. Het onderzoek bevestigt dat de nieuwe generatie rookvrij omarmt en dat niet-roken de norm is. Een mooie ontwikkeling voor Wereld Niet Roken Dag (31 mei) waarin wereldwijd aandacht wordt geschonken aan de gevaren van roken.

Prijsstijging positief effect op stoppen met roken
Jongeren denken dat het duurder maken van sigaretten ervoor zorgt dat minder jongeren beginnen met roken; 90% van de rokers zegt nooit meer sigaretten te kopen als een pakje boven de 15 euro komt; 75% haakt af bij 12 euro en 59% bij 10 euro. Als belangrijkste reden om niet te roken wordt aangegeven: roken is ongezond (69%), je gaat er dood aan (58%), het kost veel geld (44%) en je gaat ervan stinken (31%). Maar ook ‘het is vies’ en ‘slecht voor je conditie’ worden als nadelen van roken genoemd. “Duurder is beter” en “Als het duur is, schrikt het jongeren die weinig zakgeld hebben af om te beginnen met roken” stellen respondenten.

Sociale relaties zijn belangrijker dan roken
Roken heeft géén stoer imago (80%). Jongeren willen liever geen relatie of seks met iemand die rookt. En 41% van de rokers offert zijn sigaretten op omwille van een niet-rokende nieuwe liefde. Ook voor een (ernstig) zieke naaste, is de helft van de jongeren bereid te stoppen.

Rijbewijs en auto motivatie om te stoppen
De grootste groep rokers uit het onderzoek spaart 416 euro per jaar uit als ze zouden stoppen. Jongeren die elke dag een pakje roken zelfs 2.920 euro per jaar. Ouders die hun kinderen willen overhalen om niet te roken, kunnen dit het beste doen door hier een rijbewijs (49%), auto (26%), meer vrijheid (22%) of een wereldreis (20%) tegenover te stellen, zo blijkt uit het onderzoek.

Helft jongeren voor totaalverbod
60% van de twaalf tot vijftienjarigen ziet een totaalverbod op sigaretten wel zitten; datzelfde geldt voor 49% van de zestien tot achttienjarigen. Het onderzoek bevestigt dat de nieuwe generatie rookvrij omarmt. Ook laat het zien dat het verhogen van de prijs van tabak bijdraagt aan een Rookvrije Generatie.

Stoppen met roken is in deze tijd nog meer relevant, want er zijn sterke aanwijzingen dat mensen die roken een grotere kans hebben op complicaties van het coronavirus.

NHL direct naar play-offs in geval van herstart

Als het seizoen in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL weer hervat kan worden, wat nog even de vraag is, zal dat in elk geval niet met het reguliere seizoen gebeuren: grote baas Gary Bettman liet weten dat men dan rechtstreeks naar de play-offs om de Stanley Cup gaat.

Normaal gesproken spelen de teams 82 wedstrijden in het reguliere seizoen, de meesten hebben er nog ongeveer twaalf te gaan. In plaats van zestien teams zullen de play-offs nu bestaan uit 24 ploegen, wat betekent dat zeven teams nu klaar zijn.

Voor de Detroit Red Wings is dat vooral een einde aan hun lijden van dit jaar, maar ook de Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Ottawa Senators, Anaheim Ducks, Los Angeles Kings en San Jose Sharks - die allemaal nog in meer of mindere mate kansen hadden voor de play-offs - kunnen zich op volgend seizoen richten.

Voor er überhaupt gespeeld kan worden, moet wel een protocol in worden gesteld om de gezondheid en veiligheid van de betrokkenen te garanderen. De locatie van de wedstrijden is ook nog niet bekend, net als het al dan niet toelaten van publiek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.