FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 maart 2020

COVID-19: elf bevestigde besmettingen; broer eerste patient ook besmet

Nederland heeft ook een zevende en mogelijk een achtste geval van het coronavirus SARS-CoV-2 te pakken. De zevende patiënt is een vrouw uit Delft, zij zit in thuisisolatie. De GGD Haaglanden voert een contactonderzoek uit. Ook zij is op vakantie geweest in Lombardije (Italië).

In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een vrouw opgenomen die ziekteverschijnselen vertoont. Zij is op een geïsoleerde afdeling geplaatst volgens de Telegraaf. Zij wordt vandaag opnieuw getest, resultaten worden later vandaag verwacht. 

Verder worden er via Social Media fake-news berichten verspreid waarin gemeld wordt dat er verschillende nieuwe besmettingen zijn zo meldt AT5. Hiervoor worden het logo van onder andere de NOS, AT5 en het AD misbruikt. 

In Australië, Perth, is een man overleden aan het virus. Hij was een van de passagiers van het cruiseschip Diamond Princess. Ook in Thailand is er een eerste dode te betreuren: een 35-jarige man die ook aan de tropische infectieziekte dengue leed.

Update 16:05 uur:
Vandaag zijn er drie nieuwe patiënten met COVID-19 gediagnosticeerd. Daarmee zijn er op dit moment 10 patiënten in Nederland. Eén patiënt heeft in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen. Het ziekenhuis wordt uit voorzorg tijdelijk gesloten.

Van deze drie patiënten is op dit moment nog niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt. Eén mannelijke patiënt komt uit Coevorden (Drenthe) en een vrouwelijke patiënt uit Tilburg. De patiënten zijn beiden in thuisisolatie. Hoe zij besmet zijn geraakt wordt op dit moment uitgezocht. Ook brengen de betreffende GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten de contacten in kaart.

De andere vrouwelijke patiënt heeft in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen zonder dat bekend was dat zij het cornonavirus had. De vrouw is inmiddels overgebracht naar het Erasmus Medical Center, waar zij in isolatie wordt behandeld.

Het Beatrixziekenhuis neemt uit voorzorg een aantal maatregelen. De contacten van de patiënt, waaronder het zorgpersoneel, worden in kaart gebracht en gemonitord door de GGD. Verder heeft het ziekenhuis een patiëntenstop afgekondigd. Dat betekent dat er tijdelijk geen nieuwe patiënten in dit ziekenhuis worden opgenomen. Daarnaast wordt het ziekenhuis ook tijdelijk gesloten voor bezoekers.

Update 18.45 uur:
Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid wordt het volgende gemeld: mensen die in één van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en luchtwegklachten hebben wordt geadviseerd om thuis te blijven. Ook wanneer zij dus nog geen koorts hebben. Worden de klachten erger, dan kunnen zij telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. Op deze manier verminderen we het aantal contacten dat iemand heeft indien er werkelijk sprake zou blijken te zijn van een besmetting. Er wordt overigens pas getest indien de klachten overeenkomstig de casusdefinitie zijn, dus inclusief koorts.

Mensen die huisgenoten zijn van bevestigde patiënten en die risico hebben gelopen moeten hun sociale contacten beperken. Dat betekent dat deze mensen niet mogen werken en zo min mogelijk buiten de deur mogen komen.

Update 22.45 uur:
Er is een vierde besmetting gemeld in Loon op Zand. Bij de broer van de eerste patiënt is het coronavirus nu ook officieel vastgesteld. Hiermee komt het aantal besmetting in Nederland op elf.

Op onderstaand kaartje is te zien waar in Nederland tot nu gevallen bekend zijn. Bevestige besmettingen zijn rood, vermoedelijke besmettingen oranje. 

Manchester City pakt met League Cup tweede prijs van het seizoen

Manchester City heeft de League Cup in de wacht gesleept. Op Wembley waren the Citizens met 1-2 te sterk voor Aston Villa. Alle doelpunten werden gemaakt in de eerste helft en kwamen op naam van Sergio Agüero, Rodri en Mbwana Samata. Manager Josep Guardiola koos niet voor zijn sterkste opstelling, daar onder meer Kevin De Bruyne en Ederson op de bank begonnen. Het is voor City de tweede prijs van het seizoen, daar eerder al de Community Shield werd gewonnen.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Aston Villa. Anwar El Ghazi kreeg een goede mogelijkheid, maar hij kopte de bal net over het doel van keeper Claudio Bravo. De ploeg uit Birmingham begon sterk aan de wedstrijd, maar hield het hoge tempo aan de bal niet lang vol. Het initiatief werd overgenomen door Manchester City, dat na twintig minuten spelen op voorsprong kwam. Aston Villa stond met tien man achter de bal, maar kon de 0-1 van Sergio Agüero niet voorkomen. Na een fraaie pass van Rodri was het Phil Foden die de Argentijnse spits bediende.

Tien minuten later volgde een bepalend moment in de wedstrijd. De arbitrage ging in de fout door een onterechte hoekschop aan Manchester City toe te kennen. De spelers van Aston Villa waren boos op scheidsrechter Lee Mason en die boosheid werd alleen maar erger toen Rodri raak kopte vanuit de corner. Met een marge van twee leek het team van Josep Guardiola een eenvoudige avond tegemoet te gaan. Toch zou het nog een echte wedstrijd worden, mede dankzij El Ghazi. De buitenspeler had vlak voor rust een weergaloze voorzet in huis, waaruit Samata de aansluitingstreffer maakte.

Manchester City kreeg na rust diverse kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Agüero was er in de slotfase bijzonder dichtbij, maar zijn volley belandde in het zijnet. Bij zijn inzet raakte de Argentijnse spits geblesseerd, waarop hij vervangen moest worden. In de slotfase nam de druk van Aston Villa toe en kreeg de Belgische verdediger Björn Engels een gigantische kans op de 2-2. Vanuit een hoekschop kopte hij van dichtbij hard binnen, maar Claudio Bravo had een fantastische redding in huis. Manchester City hield stand en wint voor de zevende keer in de clubgeschiedenis de League Cup.

Botsingen, slippertjes en uitglijers op het vernieuwde Zandvoort

Nu het vernieuwde circuit van Zandvoort voor een groot gedeelte af is kan er weer gereden worden op de baan. Gisteren was de eer aan vele liefhebbers die een rondje wilden maken. Tijdens het zogenaamde 'vrij rijden' van gisteren is de baan, tegen betaling uiteraard, voor de liefhebbers van het scheuren over een echt circuit. Maar niet alle liefhebbers blijken even goed om te kunnen gaan met dit Formule 1-circuit.

Uitslag Ajax - AZ

De spanning in de Eredivisie is weer volledig terug. AZ boekte zondag een dikverdiende zege op koploper Ajax. In de Johan Cruijff Arena werd het 0-2 voor AZ waardoor het nu in punten gelijk staat met Ajax.

Myron Boadu opende al in de vierde minuut de score, na een fout van Daley Blind. Ajax mocht van geluk spreken dat het bij rust maar 0-1 stond voor AZ, want in de eerste helft kregen Fredrik Midtsjø en Oussama Idrissi nog goede kansen op 0-2.

Ajax ging na rust iets meer op zoek naar de 1-1, maar kwam na een uur spelen goed weg. Oussama Idrissi schoot de 0-2 erin, maar na tussenkomst van de VAR ging er een streep door dat doelpunt. Boadu had even daarvoor hands gemaakt.

Nicolás Tagliafico was twintig minuten voor tijd dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet werd gekeerd door AZ-doelman Marco Bizot. Twee minuten na de kans van Tagliafico kwam AZ op de verdiende 0-2. Na een mooie lange bal van Teun Koopmeiners maakte Idrissi het af en was de wedstrijd direct beslist.

Beide ploegen hebben na 24 duels 53 punten, maar het doelsaldo van de ploeg van de landskampioen is een stuk beter. Feyenoord staat derde op zes punten achterstand van beide teams.

AFC Ajax

0 - 2

AZ

     4' Boadu
 74' Idrissi
 
 Gele kaart: Leeuwin, Wijndal, (AZ)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.707
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Dest
Schuurs
Blind
Tagliafico
Eiting
v.d.Beek
Martínez
Ziyech (Huntelaar/81)
Tadic
Promes
  Bizot
Svensson
Leeuwin
Koopmeiners
Wijndal
Midtsjö (Sugawara/90 2)
De Wit
Clasie
Stengs
Boadu (Druijf/90 1)
Idrissi (Ouwejan/82)

FOK! sportfoto-onderschrift week 9

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "D'r zitten god-ver-dom-me ALLEMAAL GATEN IN!!!!"

De opgave van deze week:

We zien de Duitse Denise Herrmann tijdens het WK biatlon, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)
We zien de Duitse Denise Herrmann tijdens het WK biatlon, wat is hier gaande? (Pro Shots / Zuma Press)

'Ontsnapte TBS'er doodvermoord door agenten'

Een TBS-patiënt, die samen met een collega was ontsnapt uit kliniek de Kijvelanden in Poortugaal, is vandaag doodvermoord door agenten in het Gelderse Ochten. Hij ontsnapte met z'n maat nadat ze een medewerkster hadden bedreigd met een mes, zo meldt de NOS.

Het incident zou bevestigd zijn door de dienst Justitiële Inrichtingen. Het tweetal zou na de bedreiging gevlucht zijn in een zwart busje. Agenten die het busje spotten op de A15 zetten de achtervolging in, die eindigde bij een bedrijf in Ochten. Daar verschanste het duo zich, waarna er dus een van de twee is doodvermoord door de politie. 

Het OM komt later met een verklaring. 

Zege voor hockeyers Bloemendaal en KZ, gelijkspel bij Oranje-Rood-Amsterdam

Op de veertiende speeldag in de Hoofdklasse Hockey Heren heeft koploper Bloemendaal de topper met Kampong met 2-1 gewonnen. De kraker onderin tussen Klein Zwitserland en Tilburg eindigde eveneens in 2-1 voor de thuisploeg. Het duel tussen Rotterdam en Den Bosch bleef onbeslist (1-1) en Oranje-Rood en Amsterdam schoten in de strijd om een playoff-ticket niet veel op met het 1-1 gelijkspel. Hekkensluiter Almere ging flink onderuit op bezoek bij Pinoké: 6-1.

Bloemendaal - Kampong (2-1)
In de herhaling van de finale om de landstitel van afgelopen seizoen stapte Bloemendaal opnieuw als winnaar van het veld. Kampong werd met 2-1 verslagen. De Utrechtse formatie kwam al na twee minuten aan de leiding na een rake strafcorner van Jip Janssen. Na rust bogen de Mussen deze achterstand om in een voorsprong via treffers van Arthur van Doren, uit een strafcorner, en Roel Bovendeert. Het was overigens de eerste thuiszege van Bloemendaal op Kampong in de reguliere competitie sinds 23 februari 2014. Lees hier het complete wedstrijdverslag.

Hurley - HGC (1-4)
Met drie doelpunten had Seve van Ass een groot aandeel in de 1-4 zege van zijn ploeg HGC op Hurley. Het was voor Hurley de zevende thuisnederlaag van het seizoen. Daarmee is de ploeg de enige equipe die dit seizoen in de Hoofdklasse op eigen veld nog geen enkel punt veroverde. Hurley zag concurrent Klein Zwitserland drie punten uitlopen na de 2-1 zege op Tilburg, maar het behield de twee punten voorsprong op hekkensluiter Almere. HGC steeg een positie naar plek twee ten koste van Den Bosch.

Klein Zwitserland - HC Tilburg (2-1)
In de strijd om rechtstreeks lijfsbehoud in de Hoofdklasse deed Klein Zwitserland goede zaken door concurrent Tilburg met 2-1 te verslaan. Hierdoor hebben beide ploegen nu een gelijk aantal punten, tien, maar is het doelsaldo van Tilburg nog wel beter. Blake Wotherspoon maakte de winnende treffer, nadat hij bij de stand 0-0 een strafbal had gemist. Voor Klein Zwitserland was het ook de eerste thuisoverwinning van het seizoen.

Oranje-Rood - Amsterdam (1-1)
In de strijd om playoff-tickets schoten Oranje-Rood en Amsterdam niet veel op met het 1-1 gelijkspel. Beide ploegen hebben een achterstand van zeven punten op nummer vier Rotterdam, dat ook niet wist te winnen. Amsterdam leek lange tijd aanspraak te maken op de zege na een vroege goal van Teun Rohof, maar Jim van de Venne voorkwam in de slotfase een nederlaag voor Oranje-Rood. Door de remise zakten beide ploegen een plaatsje op de ranglijst. Lees hier het complete wedstrijdverslag.

Pinoké - Almere (6-1)
Ook na veertien speeldagen blijft Almere de enige ploeg in de Hoofdklasse zonder overwinning. Op bezoek bij Pinoké werd de hekkensluiter getrakteerd op een fikse nederlaag: 6-1. Dennis Warmerdam maakte twee doelpunten voor de Steekneuzen, die keurig op een zesde plaats staan nadat de ploeg Oranje-Rood en Amsterdam passeerde op de ranglijst.

Rotterdam - Den Bosch (1-1)
Het duel tussen Rotterdam en Den Bosch, de tweede topper van de middag, kende geen winnaar. Met zijn 263ste doelpunt in de reguliere competitie kroop Jeroen Hertzberger op de ranglijst aller tijden weer dichter naar Bram Lomans, die met 264 treffers op de vijfde plaats staat. Den Bosch zakte door de puntendeling naar de derde plaats ten faveure van HGC dat tegen Hurley de volle buit pakte.

Lekkere races openen World Superbikes-seizoen

Op het Australische Philip Island is het seizoen in de World Superbikes op uitstekende wijze geopend. Dat gebeurde zaterdag al met een uiterst interessante race, zondag volgden nog eens twee races die het kijken meer dan waard waren.

Superpolerace
Met Tom Sykes, Scott Redding en Jonathan Rea op de eerste startrij werd de zondag in Australië geopend en opnieuw pakte Rea gelijk de leiding. Toprak Razgatlioglu schoof op naar de tweede plek, voor Sykes en Michael van der Mark. Sykes viel net als een dag eerder terug, Van der Mark werd gepasseerd door Loris Baz en Alex Lowes en Redding opende volle bak de aanval op de twee leiders.

In de slotfase van de korte race opende Razgatlioglu de aanval op Rea en zo ontstond een mooi gevecht om de leiding, waar Redding en Lowes ook op de loer lagen. In de laatste bocht dook veelvoudig kampioen Rea met zijn Kawasaki onder Razgatlioglu door naar de leiding, voor de Turkse Yamaha-coureur, Redding op zijn Ducati, Kawasaki-rijder Lowes en Van der Mark op de Yamaha.

Race twee
In de volgorde van de superpolerace vertrokken de heren voor de slotrace van het weekeinde en met een geweldige start pakte Van der Mark buitenom de leiding, voor Rea en teamgenoot Razgatlioglu. Rea pakte de leiding wel snel terug, achter de eerste drie vochten Redding, Lowes en Baz om de aansluiting te pakken. Baz kwam op zijn Yamaha sterk naar voren en de Fransman ging zelfs voorbij Van der Mark naar plek twee.

Er viel geen peil op te trekken vooraan, waar Rea de meest stabiele factor leek. Baz kegelde Van der Mark bijna omver, maar beiden bleven overeind, Lowes reed zich naar plek twee en ook Razgatlioglu deed nog volop mee. Baz en Razgatlioglu kregen het in de slotfase met elkaar aan de stok en beiden vielen daarbij zover terug dat hun kans op het podium in elk geval gezien was.

Zo waren er nog vier man over die om de winst streden: Rea, Lowes, Redding en Van der Mark. In de laatste ronde gingen de twee Kawasaki's er vandoor en het was Lowes die met een banddikte de winst pakte, voor Rea en Redding, waardoor Van der Mark net als zaterdag als vierde eindigde.

Remise Amsterdam, negatief record voor HGC in Hoofdklasse hockey

Op de eerste speeldag na de winterstop hebben de hockeysters van Amsterdam als enige ploeg in de top vier van de Livera Hoofdklasse punten laten liggen. In de burenruzie met Hurley kwam de landskampioen niet verder dan 1-1. Koploper Den Bosch won met klein verschil van hdm (2-1), terwijl SCHC uithaalde tegen hekkensluiter HGC. Het werd 0-6. Ook Oranje-Rood pakte drie punten. Het boekte een 2-1 zege op Laren.

Bloemendaal - Kampong (0-3)
Kampong heeft de competitie goed hervat. De Utrechtse ploeg won met 3-0 op ’t Kopje van Bloemendaal. Renee van Laarhoven opende voor rust de score, die na de pauze met twee treffers van Lisa Gerritsen werd uitgebouwd naar 0-3. Beide speelsters waren eerder dit seizoen ook al trefzeker voor Kampong tegen Bloemendaal, maar toen bogen de Mussen de score nog om in een 3-2 overwinning. Dat lukte hen vanmiddag niet.

Den Bosch - HDM (2-1)
Koploper Den Bosch boekte met de 2-1 zege op hdm, alweer de zevende overwinning op rij in de Livera Hoofdklasse Dames. De Haagse ploeg had even hoop op een gelijkspel na de treffer van Nina van der Marel, maar de Bossche formatie trok aan het langste eind en was daarmee voor de 36ste keer op rij te sterk voor hdm.

HGC - SCHC (0-6)
HGC heeft ook haar vijftiende wedstrijd op rij in de Livera Hoofdklasse Dames verloren. Daarmee heeft de ploeg het record overgenomen van Klein Zwitserland dat in het seizoen 2011-2012 veertien duels op rij zonder punten bleef. SCHC was op de Roggewoning met 6-0 te sterk. Ginella Zerbo was verantwoordelijk voor de helft van de productie van SCHC, dat twee punten uitliep op de nummer drie Amsterdam.

Hurley - Amsterdam (1-1)
Amsterdam zag concurrenten Den Bosch en SCHC twee punten uitlopen na het 1-1 gelijkspel tegen Hurley. Na twee doelpuntloze kwarten zette Felice Albers de landskampioen op voorsprong. Yasmin Geerlings deed haar voormalige ploeggenoten pijn door na iets meer dan een uur spelen de gelijkmaker binnen te tikken. Voor Amsterdam was het alweer het vijfde gelijkspel van het seizoen. De remise betekende het einde van een serie van zes gewonnen wedstrijden op rij voor de ploeg van coach Robert Tigges.

Oranje-Rood - Laren (2-1)
Laren heeft niet kunnen stunten tegen Oranje-Rood. De Eindhovense ploeg won met 2-1 en kroop twee punten dichter naar de nummer drie op de ranglijst Amsterdam. Lees hier het complete wedstrijdverslag.

Victoria - Pinoké (2-4)
Het duel tussen Victoria en Pinoké was na het eerste kwart zo goed als beslist. De Steekneuzen leidden toen al met 1-3 en bij rust was het 1-4. Pinoké maakte met de overwinning een einde aan de reeks van vier nederlagen op rij. Victoria, de nummer voorlaatst in de Livera Hoofdklasse Dames, wacht nog steeds op de eerste thuisoverwinning op het hoogste niveau sinds 26 maart 2006.

Windsurfer Van Rijsselberghe beëindigt carrière na mislopen Olympische Spelen

Dorian van Rijsselberghe heeft zijn windsurfcarrière beëindigd. De tweevoudig olympisch kampioen wist zich niet te kwalificeren voor Tokio en heeft daarom besloten te stoppen.

Nederland mag slechts één surfer afvaardigen naar de Olympische Spelen en afgelopen week tijdens het WK in Australië moest Van Rijsselberghe zijn meerdere erkennen in concurrent én goede vriend Kiran Badloe.

“Ik heb altijd met mijn hart gevaren, alleen was dat de laatste tijd een lastige opgave”, vertelt Van Rijsselberghe aan de NOS. “Diep van binnen was de drive niet groot genoeg om op het WK de sterren van de hemel te varen.”

Heimwee naar zijn gezin speelde een rol in de beslissing om afscheid te nemen van de sport waarin hij met twee olympische titels en twee WK-titels zo succesvol was.

“Het is bijna niet te doen om drie maanden van huis te zijn. Dan ben ik soms zo met het thuisfront bezig. Als je die processen los gaat laten, dan ontgroei je elkaar. Een gouden medaille is me veel waard, maar geen echtscheiding.”

Van Rijsselberghe verdwijnt voorlopig nog niet volledig uit de sport. De 31-jarige wil Badloe bijstaan bij het veroveren van goud in Tokio.

“Ik ga ervoor zorgen dat ik bij Kiran de puntjes op de i kan zetten, zodat hij op de Spelen het maximale eruit kan halen.”

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Emmen

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen. De thuisclub behaalde een makkelijke overwinning, het werd 5-1.

Al na twee minuten kwam Sparta op voorsprong dankzij Joosten. Binnen een half uur liepen de Rotterdammers via Rayhi en Vriends zelfs uit naar 3-0 en was de wedstrijd beslist. Emmen bleef desondanks strijden en kwam in de tweede helft terug tot 3-1 dankzij De Leeuw. De bezoekers konden in het restant van de wedstrijd echter niet meer gevaarlijk worden en door een eigen doelpunt van Araujo en een goal van Harroui werd het zelfs nog 5-1.

Sparta Rotterdam

5 - 1

FC Emmen

 2' Joosten
 29' Rayhi
 32' Vriends
 81' Araujo (e.d)
 86' Harroui
   54' De Leeuw
 
 Gele kaart: Chacón, (Sparta Rotterdam), Ben Moussa, Ben Moussa, (FC Emmen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.060
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Fortes
Vriends
Mattheij
Faye
Harroui
L.Duarte (Smeets/ 65)
Auassar
D.Duarte (Piroe/84)
Joosten (Abels/84)
Rayhi
  Telgenkamp
Bijl
Araujo
Heylen
Burnet (Veendorp/46)
Ben Moussa (A.Jansen/64)
Pena
Chacón
Kolar
De Leeuw
Adzic (Arias/46)

Herlings wint opening MXGP-seizoen

Jeffrey Herlings is het nieuwe MXGP-seizoen goed begonnen. De Brabantse motorcrosser won de eerste race. Zijn tweede plaats in race twee was voldoende voor het winnen van de Grand Prix van Groot-Brittannië.

In de eerste race nam Herlings in de eerste bocht de leiding en reed vervolgens eenvoudig naar de winst. Achter de voormalig wereldkampioen werd de Duitser Jeremy Seewer tweede. Op de derde plaats eindigde Mitchell Evans uit Australië.

Regerend wereldkampioen Tim Gajser had in race twee een bliksemstart en liep direct seconden weg bij eerste achtervolgers Antonio Cairoli en Herlings. Na een kort gevecht nam Herlings de tweede plaats over van Cairoli maar kon vervolgens Gajser niet meer bedreigen.

Glenn Coldenhoff finishte in beide races als zesde. Brian Bogers werd zeventiende en dertiende, Calvin Vlaanderen kwam niet verder dan plaats negentien en 31.

Zenuwslopende WK-ontknoping in viermansbobs

In het Duitse Altenberg is op misschien wel de lastigste baan van de wereld het wereldkampioenschap bobsleeën en skeleton afgesloten. Op de laatste dag stonden de derde en vierde runs op het programma voor de viermansbobs, de koningen van de ijsbaan.

Het team van de Duitse topfavoriet Francesco Friedrich noteerde op dag één in de eerste run de snelste tijd, maar moest die eer wel delen met de landgenoten in de slee van concurrent Johannes Lochner. Met Nico Walther en zijn mannen stond een derde Duitse team na één run in podiumpositie, terwijl ook de Canadese slee van Justin Kripps (+0,06) nog volop om het goud streed. De Let Oskars Kibermanis gaf 0,11 seconden toe, de Zwitser Michael Vogt stond met 0,14 seconden ook nog op een kansrijke positie.

Vogt leverde met een matige tweede run weer twee plekken in, Benjamin Maier uit Oostenrijk schoof zo de top-6 in. Remmer Lauris Kaufmanis van de slee van Kibermanis gleed bij de start weg en kwam er nog maar net in, maar de Letten hielden hun plek wel vast en schoven zelfs 0,04 voorbij Kripps. Walther hield dan weer 0,05 over op Kibermanis, Lochner viel tegen en zakte terug tot één honderdste achter de Letse slee. Met een zeldzaam matige run leverde Friedrich tot slot niet alleen zijn leiding in, hij viel zelfs terug naar plek vier op 0,09 seconden van thuisheld Walther.

Friedrich jaagt op nóg een gouden medaille (Pro Shots/Action Images)
Friedrich jaagt op nóg een gouden medaille (Pro Shots/Action Images)

Dag twee - Zenuwen
Op de slotdag opende Walther de derde run, waarbij hij het gat naar Kibermanis gelijk verviervoudigde naar 0,20 seconden. Lochner liet zich niet kennen en verkleinde het gat naar leider Walther tot welgeteld één honderdste van een seconde, waarna Friedrich - het is nauwelijks te geloven - zijn achterstand neutraliseerde en op exact gelijke hoogte met Walther kwam. De top-3 stond zo allemaal binnen een honderdste van elkaar, Kripps viel weg: de Canadees raakte op de eerste dag geblesseerd en moest noodgedwongen opgeven, waardoor de Oostenrijker Benjamin Maier opschoof naar plek vijf - wel buiten medaillebereik.

Voor de vierde en beslissende run gingen de hemelsluizen open: regen, sneeuw, ijzel en allerlei drek kwam naar beneden, wat de baan bijzonder lastig maakte. In de strijd om de titel 'best of the rest' nam Kibermanis 0,29 seconden afstand van Maier, waarna de drie Duitse teams om het goud konden strijden. Lochner opende die strijd door 0,49 seconden onder Kibermanis door te duiken, waarna Walther met een mindere run 0,18 seconden tekort kwam en zijn kans verloor - na de wedstrijd kondigde hij overigens zijn afscheid aan. Friedrich kreeg het wél voor elkaar en pakte met 0,05 seconden toch het goud, zijn negende reguliere wereldtitel en zijn derde in de viermansbob.

Asgreen wint Kuurne-Brussel-Kuurne na sterke solo; Jakobsen vierde

Kasper Asgreen heeft de winst gepakt in Kuurne-Brussel-Kuurne. De Deense hardrijder van Deceuninck-Quick-Step wist in de finale stand te houden tegen een jagend peloton., die hij net voor bleef. Giacomo Nizzolo sprintte naar de tweede plaats, voor Alexander Kristoff. Nederlands kampioen Fabio Jakobsen moest genoegen nemen met een vierde plaats.

De wedstrijd bleef lang gesloten in de tweede wedstrijd van het Belgisch openingsweekend. Op de verschillende hellingen van de dag werd er niet echt doorgekoerst, waardoor de vroege kopgroep lange tijd ruimte kreeg van het peloton. Na de laatste beklimming had de vroege kopgroep van vier (Hugo Houle (Astana), Roy Jans (Alpecin-Fenix), Jonas Abrahamsen (Uno-X) en Boris Vallée (Circus-Wanty Gobert)) nog steeds een voorsprong van meer drie minuten.

De wind zorgde wel voor verschil. Op verschillende momenten werd er doorgetrokken, waardoor het peloton in verschillende groepen uiteensloeg. Even leek het dat een groep van een twintigtal renners met onder meer Greg van Avermaet, Tim Merlier, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Cees Bol, Tiesj Benooten John Degenkolb zich hadden losgemaakt, maar Deceuninck-Quick-Step zette die scheve situatie snel recht.

De Belgische ploeg nam de wedstrijd in handen voor hun sprinter Fabio Jakobsen. De Nederlands kampioen had voldoende knechten om zich heen, waardoor hij zich kon gaan richten op een massasprint. Om het werk van Deceuninck-Quick-Step te verlichten zocht Kasper Asgreen de aanval, waardoor zijn ploeggenoten niet hoefde te werken.

De Deen raapte kwam snel bij de vroege vluchters Jans en Vallée op en dwong sprintersploegen Sunweb, Ineos en Lotto-Soudal te werken in het peloton. Ondanks dat het verschil nooit groot werd had het peloton wel moeite om het gat te dichten naar de sterke Deen. Jans moest als eerste passen en later kon ook Vallée niet meer volgen bij Asgreen.

Asgreen bleef zijn kleine voorsprong vasthouden en zou het peloton net van zich afhouden en pakte zijn eerste zege van het seizoen. Hij volgt zijn ploeggenoot Bob Jungels op de erelijst op. De Luxemburger won vorig jaar op eenzelfde soort manier.

Giacomo Nizzolo won de sprint voor de tweede plaats, voor Alexander Kristoff. Jakobsen moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Baansprinter Lavreysen weer wereldkampioen na winst op Hoogland

De slotdag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in het Duitse Berlijn heeft nog eens Nederlands succes opgeleverd. Dat zat er op de sprint bij de mannen ook wel dik in en met twee Nederlandse finalisten was het goud in elk geval al binnen.

Individuele sprint mannen
In de eerste van maximaal drie finaleritten tussen de twee Nederlandse topfavorieten opende Jeffrey Hoogland de aanval, maar Harrie Lavreysen knalde er overheen en kwam op 1-0. De tweede heat verliep niet heel anders en met overmacht snelde Lavreysen opnieuw naar de wereldtitel, terwijl Hoogland opnieuw zilver pakte. De Pool Mateusz Rudyk won vorig jaar brons, maar werd in de kleine finale nu met 2-0 afgetroefd door de Maleisische Pocket Rocket Azizul Awang.

Puntenkoers vrouwen
Kirsten Wild was de Nederlandse troef voor goud en ze begon aardig door al vroeg een ronde voorsprong te pakken, samen met onder meer haar Amerikaanse concurrente Jennifer Valente. Halverwege ging het echter fout: de tegenwoordig voor Oezbekistan rijdende veterane Olga Zabelinskaya kegelde Wild met een domme actie onderuit, waarna de Nederlandse er nauwelijks meer echt aan te pas kwam.

Ze eindigde als zesde, het goud ging naar de Britse Elinor Barker, die twee ronden pakte en Valente zo met zilver liet staan. De Noorse Anita Yvonne Stenberg reed nog naar winst in de laatste sprint en wipte zo over Zabelinskaya naar het brons.

Lavreysen gaat als dubbel wereldkampioen naar de Olympische Spelen (Pro Shots/Action Images)
Lavreysen gaat als dubbel wereldkampioen naar de Olympische Spelen (Pro Shots/Action Images)

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen kwam er in de halve finales totaal niet aan te pas, maar eindigde wel als zevende na winst in de kleine finale, waarin het halve veld achter haar stevig onderuit ging. Shanne Braspennincx werd in de kwartfinales uitgeschakeld, nadat ze in de heats nog grote indruk maakte.

In de finale kroonde de 22-jarige Emma Hinze zich definitief tot de koningin van haar thuis-WK: na goud op de teamsprint en goud op de individuele sprint nam ze in de keirinfinale vroeg de leiding, die ze geen moment meer af zou staan. Achter de drievoudig wereldkampioene ging het zilver naar de Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin, voor de Australische Stephanie Morton.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Yoeri Havik kwamen namens Nederland wat laat op gang, maar deden daarna wel volop mee om het zilver, achter de ongenaakbare Deense leiders Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv. In een razendspannende slotfase grepen de Nederlanders echter naast de medailles: de Nieuw-Zeelanders Campbell Stewart/Aaron Gate en de Duitsers Roger Kluge/Theo Reinhardt gingen er voorbij en pakten zilver en brons.

Roest pakt voor derde maal op rij wereldtitel allround

Patrick Roest is voor de derde maal op rij wereldkampioen allround geworden. De Nederlander deed dit met de winst op de afsluitende 10.000 meter. Roest kwam tot 13.02,45. Roest won eerder dit WK al de 5.000 en de 1.500 meter.

De strijd om het zilver in het eindklassement was nog spannend. Sverre Pedersen hield in een rechtstreeks duel met Roest net genoeg over om de Japanner Seitaro Ichinohe voor te blijven. Ichinohe werd daarmee wel de eerste Japanner op het WK-podium sinds Keiji Shirahata in 1997. Jan Blokhuijsen werd vijfde op de 10.000 meter en daarmee vierde in het eindklassement.


Patrick Roest wereldkampioen allround schaatsen 2020 (Pro Shots / Erik Pasman)

Uitslag PSV - Feyenoord

De topper tussen PSV en Feyenoord is onbeslist gebleven. In Eindhoven werd het 1-1.

Er was een hoog tempo in de openingsfase. Beide ploegen zaten er bovenop en waren de bal steeds weer snel kwijt. Het was Feyenoord dat het initatief nam al waren er niet echt grote kansen. In de 33e minuut werd de topper opengebroken en het was Feyenoord dat op voorsprong kwam. Botteghin troefde Dumfries af en werkte de bal met een boogje over Unnerstall in de verre hoek. In het resterende deel van de eerste helft controleerde Feyenoord de wedstrijd.

Een paar minuten na rust bracht PSV de wedstrijd weer in evenwicht. Cody Gakpo schoof de bal in de verre hoek na voorbereidend werk van Thomas en Hendrix. Gesterkt door de goal speelde PSV een stuk beter. Feyenoord stond onder druk en kwam amper meer op de andere helft. In de 69e minuut was er toch een grote kans voor Feyenoord. Berghuis kwam na geklunkel van Rosario aan schieten toe, maar zijn schuiver werd door Unnerstall uit de hoek getikt. Een paar minuten later dacht Bozenik de 1-2 te scoren, maar  via de vingertoppen van Unnerstall en de paal rolde de bal op de doellijn, maar niet erover. In de 75e minuut leek Feyenoord een penalty te krijgen nadat Dumfries een voorzet van een Rotterdammer wegwerkte en de bal met de hand leek aan te raken. De VAR besliste echter anders. Duidelijk was dat PSV het initatief in deze fase kwijt was, en ze blij mochten zijn dat het nog steeds 1-1 stond. Feyenoord bleef aandringen, maar gescoord werd er niet meer.


PSV-speler Nick Viergever in duel met Feyenoord-speler Robert Bozenik (Pro Shots / Thomas Bakker)

PSV

1 - 1

Feyenoord

47' Gapko   33' Botteghin
 
Gele kaart: Gapko, (PSV), Malacia, Kökcü, (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dumfries
Schwaab
Viergever
Rodríguez
Rosario
Thomas
Hendrix
Ihattaren (Doan/90 1)
Lammers (Mitroglou/ 86)
Gakpo (Bruma/ 82)
  Bijlow
Karsdorp
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer
Kökcü
Berghuis
Bozenik (Narsingh/73)
Haps

Zevende wereldtitel allround Wüst

Ireen Wüst is voor de zevende maal in haar loopbaan wereldkampioene allround geworden. Ze verdedigde met succes op de afsluitende 5.000 meter haar leidende positie. Ivanie Blondin pakte het zilver, brons ging naar Antoinette de Jong. Martina Sábliková won de 5.000 meter.

Antoinette de Jong moest het in de tweede rit opnemen tegen Martina Sábliková. Het was de Tsjechische die het voortouw nam, met De Jong daar niet ver achter. Beiden waren sneller dan de rijdsters uit de eerste rit. Halverwege werd de voorsprong van de Tsjechische groter, ook omdat De Jong rondjes van 33 hoog reed. Sábliková kwam in 6.54,94 over de streep, De Jong reed 7.02,79 waarmee ze de Tsjechische achtduizendste voorblijft in het algemeen klassement.

De rit erna was het de beurt aan Melissa Wijfje en Lalenkova. Die twee waren lang aan elkaar gewaagd. Halverwege had de Nederlandse echter afstand genomen van de Russin en reed net onder de tijd van De Jong. De laatste drie ronden gingen moeizaam voor Wijfje en ze stortte in. Lalenkova wist Wijfje bij te halen en ze kwamen allebei in 7.05,20 over de finish. Hierdoor steeg De Jong naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Blondin en Wüst vormden het laatste paar. De Nederlandse pakte het initiatief, al zat Blondin er niet ver achter. Blondin leek geen risico's te willen nemen en alleen haar podiumplek te willen veiligstellen. Drie ronden voor de finish leek Wüst weg te rijden bij de Canadese en die voorsprong wist ze ook vast te houden. Ze kwam in 7.01,68 over de streep. Blondin reed naar 7.04,47.

Duitse skeletonners pakken WK-goud op nieuw onderdeel

Op het wereldkampioenschap skeleton in het Duitse Altenberg is voor het eerst een teamwedstrijd gehouden. Dat gebeurde al tien keer met daarbij ook bobsleeërs, maar dit keer was het alleen skeleton: één man, één vrouw.

Jane Channell en de afscheid nemende veteraan Dave Greszczyszyn zetten namens Canada een indrukwekkende tijd neer, waarmee ze 0,42 seconden onder de verrassende Italiaanse leiders Valentina Margaglio en Mattia Gaspari door doken. Lange tijd kwam niemand daar aan en nadat Tina Hermann en Christopher Grotheer, nota bene allebei individueel wereldkampioen, op 0,68 seconden strandden leek duidelijk dat het ijs op de baan gesloopt was.

Jacqueline Lölling gaf een dikke halve seconde toe op Channell, maar haar teamgenoot Alexander Gassner maakte dat volledig goed op Greszczyszyn en dook er één honderdste onderdoor. Duitsland pakte zo het goud, Canada bleef op zilver en het Italiaanse duo - waar helemaal niemand op gerekend had - ging naar huis met een sensationele bronzen medaille.

Uitslag RKC - FC Utrecht

Na vijf nederlagen en één gelijkspel heeft RKC Waalwijk eindelijk weer eens gewonnen. In eigen huis kwam RKC nog wel op achterstand, maar draaide het na rust volledig om en won met 2-1 van FC Utrecht.

Ondanks de eerste overwinning van dit jaar staat de ploeg uit Waalwijk nog steeds op de laatste plaats in de eredivisie. RKC heeft een achterstand van tien punten op de zestiende plek, de positie die niet tot rechtstreeks degradatie leidt maar toegang geeft tot de nacompetitie.

RKC kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd, maar het was FC Utrecht dat op voorsprong kwam via Gyrano Kerk. Na rust kwam RKC in de 69ste minuut op gelijke hoogte na een prachtig doelpunt van Sylla Sow. De ex-Utrechter kapte Justin Hoogma uit waarna hij prachtig raak schoot. Zeven minuten na de gelijkmaker kwam RKC op voorsprong via Darren Maatsen. De invaller schatte als enige een dieptepass van Paul Quasten op juiste waarde in maakte het vervolgens goed af.

RKC Waalwijk

2 - 1

FC Utrecht

 69' Sow
 76' Maatsen
   24' Kerk
 
 Gele kaart: Meulensteen, Sow,Tahiri, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 5.134
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Meulensteen
Delcroix
Quasten
Tahiri
v.d.Venne (Reijnders/68)
Leemans
Elbers (Maatsen/61)
Sow
Hansson (H.Mulder/89)
  Zoet
v.d.Maarel
Emanuelson (Arweiler/79)
Hoogma
Guwara
v.d.Streek
Maher
Gustafson
Kerk
Abass (v.Overeem/ 60)
Peterson (Ramselaar/60)

Roest steviger aan de leiding op WK na winst 1.500m

Op de slotdag van het WK allround heeft Patrick Roest met grote overmacht de 1.500 meter gewonnen. De Nederlander, die zijn leidende positie in het algemeen klassement verstevigde, versloeg concurrent Sverre Lunde Pedersen in een rechtstreeks duel: 1.44,41 om 1.45,02.

In het algemeen klassement heeft Roest op de afsluitende 10.000 meter een voorsprong van ruim elf tellen op de nummer twee Pedersen. Ook Jan Blokhuijsen heeft nog uitzicht op een podiumplek. De Nederlander, vierde, verloor weinig tijd op de nummer drie Seitaro Ichinohe en kan zijn achterstand goedmaken op de 10.000 meter straks.

Voor Håvard Bøkko was het zijn laatste afstand. De Noor, die zich niet wist te plaatsen voor de 10.000 meter en stopt na een lange loopbaan als langebaanschaatser, kreeg een staande ovatie toen hij over de finish kwam.

Wüst wint 1.500m en loopt uit op Blondin

Ireen Wüst heeft op de WK allround in Hamar haar leidende positie versterkt door de 1.500 meter te winnen.

In een direct duel met haar naaste concurrente Ivanie Blondin reed ze naar 1.53,89, een nieuw baanrecord. Op de afsluitende 5.000 meter later vandaag moet Blondin bijna zeven seconden goedmaken op de Nederlandse, wiens pr op die afstand overigens vijf tellen langzamer is dan die van Blondin.

Melissa Wijfje verloor in haar rit van Antoinette de Jong (1.55,72 om 1.55,19), maar bleef derde in het klassement. De Jong zakte naar de vijfde plek omdat Lalenkova tweede werd op de schaatsmijl.

'Chong bereikt persoonlijk akkoord met Inter over contract ter waarde van tien miljoen'

Tahith Chong gaat Manchester United aan het einde van het seizoen verruilen voor Internazionale, zo weet Tuttosport te melden. Volgens de Italiaanse sportkrant hebben i Nerazzurri en de twintigjarige vleugelaanvaller een akkoord bereikt over een vijfjarige verbintenis. Chong is momenteel bij Manchester United in het bezit van een aflopend contract en kan zodoende transfervrij de overstap naar Italië maken.

Er wordt al langere tijd gespeculeerd over de toekomst van Chong. Manchester United wilde dolgraag het aflopende contract van de international van Jong Oranje verlengen, maar beide partijen zijn uiteindelijk niet tot een overeenkomst gekomen.

Aanvankelijk werd Chong nadrukkelijk gelinkt aan een transfervrije overstap naar Juventus, waardoor er werd gesproken over een 'Pogba-route'. Paul Pogba werd door Juventus in 2012 overgenomen van Manchester United en keerde vier jaar later voor 105 miljoen euro terug naar Engeland.

Later kwam Internazionale in beeld als mogelijke bestemming voor Chong en i Nerazzurri lijken nu aan het langste eind te trekken. Chong en Internazionale hebben een akkoord bereikt over een vijfjarig contract.

De jonge vleugelaanvaller gaat in Milaan een jaarsalaris opstrijken van twee miljoen euro, inclusief bonussen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Chong volgend seizoen direct op huurbasis zal vertrekken, met Hellas Verona, Parma en Sassuolo als mogelijke bestemmingen.

Volgens Tuttosport wil Internazionale met het aantrekken van Chong een grotere doelgroep in Azië aanspreken. Hij werd geboren op Curaçao en groeide op in Rotterdam, maar heeft tevens Chinese roots.

Chong werd opgeleid door Feyenoord en maakte in 2016 de overstap naar Manchester United. Tot dusver speelde hij veertien wedstrijden in de hoofdmacht van de Engelse topclub, waarin hij goed was voor één assist.

KNVB: straks voetballen zonder doelpunten bij te houden

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) overweegt nieuwe regels op te stellen in de leeftijdscategorie 10-12 jaar. De nadruk komt te liggen op het plezier tijdens de wedstrijd en minder op winnen. Langs de voetbalvelden wordt niet enthousiast gereageerd, zo constateert AT5.


Voetbalclub SDZ reageert op opmerkelijk plan van KNVB (Bron: YouTube/AT5)

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee, die verantwoordelijk is voor amateur- en vrouwenvoetbal, vindt dat de strijd om het kampioenschap vooral onder ouders leeft en minder bij de kinderen zelf.

Het idee om de nadruk te leggen op plezier voor kinderen in deze leeftijdscategorie is een onderdeel van de nieuwe veranderingen in het pupillenvoetbal. Zo wordt er ook gesproken over een nieuwe indeling van de competities en het niet meer bijhouden van standen. Ook komen de wedstrijden in de schoolvakanties te vervallen.

Bij voetbalvereniging SDZ, één van de grootste clubs van Amsterdam, zijn de ouders verdeeld. "Ik denk dat het wel iets te vertroetelend is voor kinderen", vertelt een ouder op het voetbalveld. "Ze kunnen heus wel tegen hun winst of verlies."

Khalil el Maghnaoi, jeugdcoördinator bij SDZ, heeft gemengde gevoelens over het voorstel. "Aan de ene kant begrijp ik de KNVB dat ze het er wellicht uit halen. Het kan er soms best wel hard aan toe kan gaan, zelfs op jonge leeftijd qua winnen of niet", zegt El Maghnaoi. "Aan de andere kant vind ik dat ze helemaal mis zitten met hun doel wat ze altijd eerst voor ogen hadden. Het doel van een wedstrijd is natuurlijk winnen."

De winnaars van morgen
Volgens de jeugdcoördinator kwam de KNVB zelf ook met een concept waarbij ze aangaven dat ze de winnaars van morgen willen creëren. "Als je daarbij dan uitslagen en ranglijsten eruit gaat halen dan vind ik dat je je doel dan toch ergens mis gaat schieten", zegt El Maghnaoi.

Een andere ouder van de voetbalvereniging SDZ ziet de voordelen de nieuwe regels in. "Ik denk dat het misschien goed is voor die kinderen. Voor deze leeftijd gaat het over meer spelen, meer voetbal en minder bezig zijn met wie de eerste is."

Een derde ouder bij SDZ vindt dat plezier het belangrijkste is. "Voor mij maakt het niet uit en voor mijn zoon ook niet. Zo lang hij maar plezier heeft. Winnen of verliezen speelt geen belangrijke rol."

Van der Zee stelt dat als kinderen te vaak verliezen, dit de spelvreugde beïnvloedt. Naast een slechte trainer zou dit volgens hem een belangrijke oorzaak zijn voor kinderen om te stoppen met voetbal.

De jeugdcoördinator van SDZ denkt daar echter anders over. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat kinderen zijn gestopt, omdat ze bijvoorbeeld te veel hebben verloren. Uit onderzoek is wellicht gebleken dat kinderen soms stoppen omdat ze vaak verliezen, maar ik heb dat nog nooit meegemaakt."

In april zal de voetbalbond een besluit nemen over dit voorstel.

BENE-League Handball spannend tot aan laatste speelronde

De BENE-League Handball blijft spannend tot aan de laatste reguliere speelronde op zaterdag 7 maart. In de voorlaatste speelronde verloor KEMBIT-LIONS verrassend van laagvlieger KRAS/Volendam. Herpertz/Bevo HC verloor nipt van naaste concurrent HC Visé BM.

Het Belgische Achilles Bocholt is al zeker van deelname aan de Final4. Voor de overige drie plaatsen strijden vier clubs: KEMBIT-LIONS, Herpertz/Bevo HC, HC Visé BM en Sporting Pelt.

LIONS verloor zaterdagavond verrassend het uitduel tegen Volendam. In sporthal Opperdam werd het 31-30. De wedstrijd tussen Visé en Bevo werd met 31-29 gewonnen door de ploeg uit Wallonië. De vierde kandidaat voor de Final4 Pelt won eenvoudig met 35-29 van Tongeren.

Uitslagen BENE-League speelronde 21
JD Techniek/Hurry-Up (NED) - Green Park/Aalsmeer (NED) 32-35
KRAS/Volendam (NED) - KEMBIT-LIONS (NED) 31-30
Sporting Pelt (BEL) - Handbal Tongeren (BEL) 35-29
The Dome/Handbal Houten (NED) - Achilles Bocholt (BEL) 23-36
HC AtomiX (BEL) - Hubo Initia Hasselt (BEL) 30-24
HC Visé BM (BEL) - Herpertz/Bevo HC (NED) 31-29

Stand na speelronde 21
1. Achilles Bocholt (BEL) 21-39
2. KEMBIT-LIONS (NED) 21-30
3. Herpertz/Bevo HC (NED) 21-30
4. HC Visé BM (BEL) 21-29
5. Sporting Pelt (BEL) 21-29
6. JD Techniek/Hurry-Up (NED) 21-20
7. Handbal Tongeren (BEL) 21-18
8. Green Park/Aalsmeer (NED) 21-17
9. KRAS/Volendam (NED) 21-14
10. Hubo Initia Hasselt (BEL) 21-14
11. HC AtomiX (BEL) 21-6
12. The Dome/Handbal Houten (NED) 21-6

Skiër Pinturault oppermachtig op alpinecombinatie Hinterstoder

In het Oostenrijkse Hinterstoder heeft alpineskiër Alexis Pinturault zich voor de zesde keer in zijn carrière verzekerd van de eindzege in het World Cup-klassement op de alpinecombinatie. De Fransman won een niet al te spannende wedstrijd, bestaande uit een super-G en een slalom.

Op de super-G was Mauro Caviezel uit Zwitserland de beste. Alexis Pinturault volgde op 0,23 seconden en daarmee leek de Fransman, ook een van de betere slalomskiërs, veruit de beste papieren voor de winst te hebben. De Noor Aleksander Aamodt Kilde volgde op 0,24 seconden van Caviezel, voor de Italiaan Riccardo Tonetti (+0,43), de Noor Kjetil Jansrud (+0,70) en de Oostenrijkers Matthias Mayer (+0,77) en Vincent Kriechmayr (+0,88). Verder leken hooguit drie man nog gevaarlijk voor het podium, met het oog op de slalom: Victor Muffat-Jeandet (10e, +1,16), Marco Schwarz (13e, +1,41) en Loïc Meillard (17e, +1,77).

Pinturault ging op de slalom uiteraard voorbij Caviezel en wel met 0,99 seconden. Kilde kwam een kwart seconde achter Caviezel terecht, Jansrud ging voorbij aan Tonetti. Muffat-Jeandet schoof op 2,07 seconden door naar de zesde plek, Schwarz kon niet verder stijgen dan naar de achtste plek. Met 1,83 seconden achterstand op Caviezel ging Henrik Kristoffersen nog naar beneden op 'zijn' slalom, maar de Noor kon bepaald geen indruk maken en werd op ruim drie seconden elfde.

Tienduizend vluchtelingen kloppen aan deur EU

Griekse overheidswoordvoerders zeggen dat het vakantieland zaterdag en zondag ongeveer tienduizend vluchtelingen heeft tegengehouden die vanuit Turkije de Europese Unie binnen willen komen. De EU-grenscontroles zijn verscherpt sinds Turkije de vele Syrische vluchtelingen, die het herbergt, niet meer wil tegenhouden om de EU te bereiken nadat Turkse troepen door Syrische strijdkrachten werden verslagen.


Vluchtelingenstroom richting Griekenland (Bron: YouTube)

"Van zaterdagochtend 06.00 uur tot zondagochtend 06.00 uur hebben we in het Evrosgebied 9972 illegalen tegengehouden", aldus staatssecretaris van Defensie Alkiviadis Stefanis. Volgens Turkije zijn er echter meer dan zeventigduizend vluchtelingen de grens overgestoken, een cijfer dat Stefanis niet kan bevestigen.

Een aantal Syriërs wist Griekenland toch te bereiken. Ongeveer 220 vluchtelingen wisten het eiland Lesbos te bereiken. "We hoorden dat de grenzen openstonden", aldus een vluchteling. "Maar nu begrijpen we dat het slechts een politiek spel is."

Bulgarije, ook grenzend aan Turkije, heeft nog geen vluchteling gezien aan hun grensovergang.

Frontex, het Europees grens- en kustwachtagentschap, heeft de waakzaamheid van de grensovergangen verhoogd. "Er is vanuit Griekenland assistentie gevraagd en die geven wij dan ook", aldus de woordvoerster van Frontex.

Grootste langlaufrace op aarde beslist na mooie sprint

Het wordt algemeen erkend als een van dé klassieke wedstrijden in de sportwereld: de Vasaloppet, 's werelds grootste langlaufwedstrijd. De 90 kilometer lange race, deel uitmakend van de Worldloppetkalender van langeafstandsraces, gaat van het Zweedse Sälen naar Mora en wordt afgelegd in de klassieke stijl. Zondagochtend was het ondanks lastige weersomstandigheden in de weken voor de race weer zover en stonden een goede vijftienduizend deelnemers aan de start.

Vroeg in de race ging een groep van negen man er vandoor, met olympisch teamsprintkampioen (2010) Øystein Pettersen als voornaamste naam. Op het eerste officiële tussenpunt in Smågan hadden ze driekwart minuut voorsprong en na 23 kilometer was dat in Mångsbodarna nog altijd zo, waarbij de leidster van de vrouwen - Lina Korsgren - opvallend genoeg stand hield in de achtervolgende mannengroep, met concurrente Britta Johansson Norgren kort achter zich.

Richting Risberg, het meetpunt na 35 kilometer, kwamen er nog twee man bij, en met z'n elven werd de voorsprong uitgebreid naar bijna twee minuten op de achtervolgers - Korsgren en Norgren zaten daar ook nog bij. Dankzij beulswerk van Stian Berg moesten er vóór Evertsberg, even over de helft, vier man af. Berg kwam in Evertsberg als eerste door en won zo de zogenaamde Bergspriset en bijbehorende tienduizend Zweedse kronen (€943). De grote groep, aangevoerd door veteranen Petter Eliassen, Anders Aukland en Chris André Jespersen, zat inmiddels op ruim 3,5 minuten.

Na ruim zestig kilometer kwamen de heren aan in Oxberg. De kopgroep bestond nog uit zes man, maar door een valpartij van Pettersen en Torleif Syrstad werd de groep uit elkaar geslagen. Met Eliassen en Stian Hoelgaard waren twee van de voornaamste favorieten vanuit de achtervolgende groep in de aanval gegaan en met nog dertig kilometer te gaan hadden ze bijna de aansluiting met de koplopers te pakken. Een forse groep volgde op veertig seconden van dat duo, met onder meer kanshebbers Tord Asle Gjerdalen en Morte Eide Pedersen.

Na het aansluiten van Eliassen en Hoelgaard konden twee man uit de kopgroep volgen: Joar Andreas Thele, teamgenoot van Eliassen, en de weer opgekrabbelde Syrstad, teamgenoot van Hoelgaard. Thele en Syrstad moesten er niet veel later toch af, na 71 kilometer kwam Eliassen enkele tellen voor Hoelgaard aan bij de tussensprint in Hökberg, het voorlaatste meetpunt voor de finish. Die twee trokken gezamenlijk op naar de finish en duelleerden om de winst in een fraaie sprint.

Hoelgaard leek hem te pakken, maar Eliassen kwam er in de laatste meters uit en pakte na 2015 wederom de winst. Hoelgaard stortte gesloopt de sneeuw in en dat was begrijpelijk: hij won nog nooit en eindigde in de afgelopen vijf edities nu als tweede, tweede, derde, tweede en tweede. Korsgren liet Norgren in de vrouwenrace al ver voor het einde achter zich en bouwde een enorme voorsprong op, wat haar na 2018 haar tweede zege opleverde.

Basketball Cup (V): 4Consult/Binnenland en Dozy BV Den Helder naar finale

De bekerfinale in het vrouwen basketbal gaat tussen 4Consult/Binnenland en Dozy BV Den Helder. Beide ploegen wonnen woensdag hun halve finale en gaan zaterdag 28 maart in Barendrecht, in de thuishal van 4Consult/Binnenland, bepalen wie zich winnaar van de Basketball Cup 2020 mag noemen.

Binnenland rekende thuis in een spannend duel af met Lekdetec.nl. De bezoekers gingen met een 42-46 voorsprong het laatste kwart in, maar de thuisploeg speelde een sterk vierde kwart en bepaalde de eindstand op 61-58. Binnenland wist het bekertoernooi voor het laatst in 2015 te winnen. In 2016 en 2018 organiseerde Binnenland ook al de bekerfinale, maar beide keren werd er verloren.

Dozy BV Den Helder kende op bezoek in Tubbergen weinig moeite met Jolly Jumpers. Tot de rust (25-36) kon de thuisploeg nog enigszins bijblijven, maar in de tweede helft liep Den Helder heel snel uit. Uiteindelijk bedroeg het verschil 45 punten (47-92) en mocht Den Helder zich voor het eerst sinds 2010 weer bekerfinalist noemen. In 2007 won de Helderse ploeg de beker voor het laatst.

UFC: blunderende scheids en nutteloos titelgevecht

UFC-vlieggewicht Deiveson Figueiredo zal zich voortaan wel achter de oren krabben als hij weer eens zwaar moet afvallen om zijn gewicht te halen voor een MMA-gevecht. Nadat hij vrijdag 2,5 pond te zwaar op de weegschaal ging staan, werd besloten dat het niet eerlijk zou zijn dat als hij het gevecht zou winnen hij ook daadwerkelijk kampioen zou zijn.

Mocht tegenstander Joseph Benavidez het gevecht winnen, dan zou hij wel de nieuwe UFC-kampioen worden. Een pissige UFC-directeur, Dana White, slachtte Figueiredo dan ook af in de voorafgaande persconferentie. "Belachelijk! Onprofessioneel! Hoe kan je voor een titelgevecht niet op het juiste gewicht komen!", raasde White.

Zo zit de UFC nog steeds zonder vlieggewichtkampioen, nadat voormalig kampioen Henry Cejudo zijn titel inleverde en Figueiredo zaterdagavond het gevecht in de tweede ronde besliste door Benavidez technisch knock-out te slaan.

Vroeg in de eerste ronde moest Benavidez al bijna afkloppen na een goed zittende armklem, maar de Amerikaan overleefde en mocht verder in de tweede ronde dromen van UFC-goud. Dat bleef bij dromen, want twee harde stoten van Figueiredo deden Benavidez wankelen. Een onbedoelde kopstoot  scheurde het hoofd van Benavidez open, die na een barrage van Figueiredo op de grond belandde, waarna de scheidsrechter het gevecht moest beëindigen.

De titel blijft echter vacant en de geruchten blijven de kop opsteken dat de UFC dan toch eindelijk deze, bij MMA-fans niet echt populaire, gewichtsklasse gaat opdoeken.

Magomed Ankalaev vs Ion Cutelaba
Een pijnlijk momentje voor de scheidsrechter in dit gevecht tussen de Rus Ankalaev en Moldaviër Cutelaba. De officiële uitslag is een KO-overwinning voor Ankalaev, maar niet iedereen zal het eens zijn met de beslissing die gerenommeerd scheidsrechter Kevin MacDonald zaterdagavond nam.

De Rus kwam in het begin van het gevecht goed uit de startblokken met een aantal harde en rake high-kicks op het hoofd van Cutelaba. De Moldaviër wankelde, maar leek nog steeds flink in het gevecht te zitten. Na een derde hoge trap van Ankalaev, die Cutelaba trouwens goed blokte, ging de wankelende Cutelaba direct in de counter met een wilde rechterstoot.

MacDonald las het gevecht totaal verkeerd en besloot een einde te maken aan het gevecht; tot grote verbazing van beide vechters verloor Cutelaba officieel na een knockout. Cutelaba protesteerde hevig op deze vreemde beslissing en ook het publiek wist zich met veel boe-geroep een mening te ventileren.

"Ik heb het gevoel dat ik hem pijn heb gedaan en ze hebben het gevecht gestopt. Dat is alles wat ik weet", aldus een realistische Ankalaev. "Ik weet dat ik hem pijn heb gedaan."

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier het FOK! MMA-forum.

Volledige uitslag UFC Norfolk en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Deiveson Figueiredo verslaat Joseph Benavidez na TKO (stoten, ronde 2)
Felicia Spencer verslaat Zarah Fairn na TKO (stoten, ronde 1)
Magomed Ankalaev verslaat Ion Cutelaba na knockout (stoten, ronde 1)
Megan Anderson verslaat Norma Dumont na knockout (stoten, ronde 1)
Grant Dawson verslaat Darick Minner na opgave (verwurging, ronde 2)
Kyler Phillips verslaat Gabriel Silva na jurybesluit (30-27 x3)
Brendan Allen verslaat Tom Breese na TKO (stoten, ronde 1)
Marcin Tybura verslaat Sergey Spivac na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Luis Pena verslaat Steve Garcia na jurybesluit (30-27 x3)
Jordan Griffin verslaat T.J. Brown na opgave (verwurging, ronde 2)
Spike Carlyle verslaat Aalon Cruz na TKO (stoten, ronde 1)
Sean Brady verslaat Ismail Naurdiev na jurybesluit (29-28 x2, 30-27) 

Politie onderzoekt beroving supermarkt in Rijen

Bij een beroving op een supermarkt aan het Pieter Breugelhof in Rijen, op zaterdagavond 29 februari, is een onbekend geldbedrag buitgemaakt. De politie zoekt getuigen.

Iets voor 20:00 uur lopen twee jongens door de winkel aan het Pieter Breugelhof. Wanneer ze bij de kassa staan om hun boodschappen te betalen, eisen ze opeens geld. Een van de twee jongens toont zelfs heimelijk een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aan de caissière. Met een onbekend geldbedrag vluchten de twee de winkel uit in nog onbekende richting.

Beide jongens zijn ongeveer tussen de 14 en 17 jaar oud, lichtgetint en tussen de 1.70 – 1.75 lang. Een van hen droeg mogelijk een donkergele hoody. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, via WhatsApp of via het tipformulier op de website. 

Baansprinters Lavreysen en Hoogland naar WK-finale

Op de slotdag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn gaat Nederland in elk geval nog een keer een gouden medaille pakken. Het individuele sprinttoernooi bij de mannen kent namelijk twee Nederlandse finalisten.

De dit seizoen ongekend dominante Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland namen het in de halve finales op tegen respectievelijk Azizul Awang en Mateusz Rudyk. Lavreysen had geen kind aan de Maleisische Pocket Rocket, terwijl Hoogland de Pool ook in twee heats overtuigend het nakijken gaf.

Keirin vrouwen
Shanne Braspennincx plaatste zich 's ochtends overtuigend voor de kwartfinales. Laurine van Riessen werd in haar heat onderuit geschoffeld door de Russische Daria Shmeleva en moest zich via de herkansingen voor de volgende ronde plaatsen. Dat ging goed: ze won haar herkansingsheat met overmacht.

Om 14.00 uur begint de laatste sessie van dit WK. Kirsten Wild rijdt dan de puntenkoers, Hoogland en Lavreysen strijden om goud, Braspennincx en Van Riessen jagen op keirinmedailles en Jan Willem van Schip rijdt met Yoeri Havik de koppelkoers.

Drie jonge Rotterdammers aangehouden na woningoverval

Op de vroege zondagmorgen werden twee jonge Rotterdammers beroofd in een woning aan de Verboomstraat. In ieder geval drie van hun belagers zijn aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Om 05:30 uur drongen vermoedelijk drie tot vijf jongeren de woning binnen. In de worsteling die daarop volgde raakte de twee 17-jarige slachtoffers lichtgewond. Hun jonge belagers verlieten kort daarop de woning en wat ze buit maakten wordt onderzocht. Toegesnelde agenten konden korte tijd later drie jonge verdachten in de omgeving aanhouden. Het 15-jarige meisje en de twee jongens van 17 en 19 jaar, allen Rotterdammers, zitten vast. De twee slachtoffers zijn voor behandeling van lichte verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd.

De politie vermoedt dat er nog twee jongeren bij betrokken zijn en is naar hen op zoek. Getuigen of mensen met meer informatie worden verzocht contact op te nemen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan men een tipformulier invullen. 

Feestje mondt uit in knokpartij, omstanders pakken zakmes af

Zondagmorgen omstreeks 01.40 uur liep een feestje op de Statendam in Hoofddorp uit de hand. Op het feest ontstond een vervelende situatie, die uiteindelijk uitliep op een gevecht, dat zich voornamelijk op straat voor de woning afspeelde.

Een van de feestgangers, een 19-jarige man uit Hoofddorp, die samen met een vriend bij de ruzie betrokken was, voelde zich naar eigen zeggen zo bedreigd, dat hij een zakmes tevoorschijn haalde en dreigde iemand te zullen steken. Omstanders die dit zagen namen hem echter direct het zakmes af. De Hoofddorper is aangehouden. Zijn zakmes is in beslag genomen.

Social media
Op social media is een bericht verschenen dat het hier om een incident zou gaan waarbij drie personen zouden zijn gestoken. Dit is onjuist. Bij dit incident hebben diverse personen lichte verwondingen opgelopen als gevolg van de vechtpartij, waarbij geschopt en geslagen werd. De politie onderzoek de aanleiding van de vechtpartij en de rol die de aanwezigen daarin hebben gehad.

Jongen (19) gewond na steekpartij

Een jongen van negentien jaar is in de nacht van zaterdag op zondag 1 maart gewond geraakt bij een steekpartij in Nijmegen. Agenten reden even na 05:00 uur over de Molenstraat en zagen bij de kruising met de Eerste Walstraat een groep mensen staan die de aandacht van de politie trok, vanwege de gewonde jongeman.

De agenten hebben zich eerst over het slachtoffer ontfermd en eerste hulp verleend. Hij bleek meerdere steekwonden te hebben. Uit eerste verklaringen van getuigen komt het beeld naar voren dat er kort daarvoor een ruzie was, en dat de dader terugkwam om het slachtoffer aan te vallen.

Het slachtoffer, een inwoner van Nijmegen, is naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft ter plaatse al onderzoek gedaan. Verder onderzoek zal volgen. Mogelijk zijn er mensen die meer weten over de dader, of iets gezien hebben dat met deze zaak te maken kan hebben. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Gebroken botten bij Glory-kickboksen in Utrecht

Het pittoreske Utrecht was zaterdagavond het strijdtoneel voor 's werelds grootste kickboksorganisatie Glory. Helaas zonder de knalpartij Mohamed Mezouari tegen Dmitrii Menshikov, vanwege een blessure bij Mezouari, maar wel een mooi titelgevecht tussen de ijzersterke Thai Petchpanomrung Kiatmookao en uitdager Sergej Adamchuk, voormalig Glory-vedergewichtkampioen.

Roël Mannaart vs Sergej Maslobojev
Daarnaast nog de terugkeer van K-1-zwaargewichtkampioen Roël Mannaart, zoon van de legendarische kickbokstrainer Andre Mannaart die, na zijn succesvolle titelverdediging in het Japanse Yokohama, nu in de bescheiden Central Studio's in Utrecht voor de lichtzwaargewichttitel opgaat tegen Sergej Maslobojev uit Litouwen.

Het liep allemaal uit op een teleurstellend terugkeer van Mannaart. Velen hadden uitgekeken naar dit gevecht van deze talentvolle kickbokser, maar in de eerste ronde was het al over en uit voor de Nederlander. Keiharde klappen van Maslobojev hadden Mannaart's kaak al vroeg in die eerste ronde gebroken en de Amsterdammer kon vanwege dat 'lichte ongemak' niets anders doen dan tweemaal een knietje aan de grond zetten en zijn meerdere erkennen in de nieuwe Glorykampioen Maslobojev.

Tyjani Beztati vs Michael Palandre
Tyjani Beztati wilde revanche na zijn verloren titelgevecht tegen Marat Grigorian, een gevecht dat voor de jonge Marokkaan toch misschien wel te vroeg in zijn carrière kwam. De Fransman Michael Palandre was zaterdagavond in ieder geval een willig slachtoffer voor de 23-jarige Beztati, die al vanaf zijn zesde in de vierkante ring staat.

De thuisvechter stond in zijn dertiende Glory-gevecht al snel in de eerste ronde voor. De zware low-kicks op de benen van Palandre begonnen de ervaren Fransman uit te putten en Beztati scoorde tienmaal zoveel stoten als de Fransman. De tweede ronde ging in eenzelfde hoog tempo door. De ongrijpbare Beztatie ontweek, al ware hij in de Matrix, de snelle hoge trappen van Palandre terwijl zijn eigen harde trappen flink hard aankwamen bij de Fransman.

In de rust na de tweede ronde gaf de Fransman op. Zijn linkeronderarm was door Beztati's harde trappen gebroken. Een mooie overwinning voor Beztati, zijn tiende in dertien Glory-gevechten.

Yousri Belgaroui vs Jakob Styben
De jonge Styben had niets, maar dan ook niets tegen een ontketende Belgaroui in de melk te brokkelen. Als een beginneling werd Styben door de ring geslagen, geschopt en bewerkt met knieën. Bewonderenswaardig bleef de Duitser overeind staan, maar de ringarts maakte halverwege de tweede ronde gauw een einde aan dit gevecht. Een gebroken en hevig bloedende neus betekende het tweede verlies in drie Glorygevechten voor Styben.

Voor Belgaroui rest niets anders dan een titelgevecht tegen onbetwist kampioen Alex Pereira.

Petch vs Sergej Adamchuk
De uitsmijter van de avond ging tussen de Thai 'Petch' en de Oekraïner Adamchuk, een titelgevecht in de vedergewichtsklasse. Petch is een briljante Thaibokser die zijn kunsten maar wat graag in de kickboksring laat zien en met zijn karakteristieke Thai-stijl verlaat hij de ene na de andere topvechter bij Glory.

Ruim tweehonderd gevechten heeft de 25-jarige Thai achter zijn naam staan en al meer dan 163 overwinningen, voornamelijk in zijn geliefde Thaiboksen. Adamchuk, geen kleintje in de wereld van het kickboksen en voormalig kampioen in het vedergewicht, vecht al lange tijd aan de top van het kickboksen.

De technisch zeer sterke Adamchuk kon echter geen deuk slaan in het lichaam van de Thai, die met zijn keiharde trappen het fundament onder de Oekraïner bleef wegtrappen. 

Gedurende de partij werd het lichaam van Adamchuk steeds gehavender, terwijl Petch vrolijk door de ring danste en niet leek aangedaan door sommige rake trappen van zijn tegenstander. Na vijf ronden was er dan ook geen twijfel mogelijk. De onaantastbare Thai mocht de kampioensgordel weer meenemen naar Thailand.

Wil je meepraten over Glory of kickboksen in het algemeen? Volg dan hier het FOK! kickboksforum.

Volledige uitslag Glory 75 en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Petchpanomrung Kiatmookao verslaat Serhii Adamchuk na jurybesluit (49-45 x5)
Yousri Belgaroui verslaat Jakob Styben na TKO (gebroken neus, ronde 2)
Tyjani Beztati verslaat Michaël Palandre na TKO (gebroken arm, ronde 2)
Jamie Bates verslaat Harut Grigorian na jurybesluit (29-28 x2, 30-27 x3)
Sergej Maslobojev verslaat Roël Mannaart ns TKO (stoten, ronde 1)
Anissa Meksen verslaat Jiwaen Lee na TKO (opgave, ronde 2)
Guerric Billet verslaat Artur Saladiak na jurybesluit (29-27, 30-26 x4)
Bruno Gazani verslaat Mohammed Hendouf na jurybesluit (29-28 x3, 28-29 x2)
Vincent Foschiani verslaat Sijun Jin na jurybesluit (29-27, 28-27 x4)
Antonio Campoy verslaat Bowie Zonneveld na jurybesluit (30-27 x5)
Lorena Klijn verslaat Almira Tinchurina na jurybesluit (29-28, 30-27 x4) 

Man rijdt geleende Lamborghini de sloot in en verdwijnt

Zaterdagmiddag belandde een peperdure Lamborghini in de sloot naast de Communicatieweg in Heemskerk. De bestuurder bleef niet bij het ongeval achter. Hij vertrok en kon nog niet worden gehoord.

Omstreeks 14.35 uur kreeg de politie melding van het ongeval. Ter plaatse bleek de dure superauto in de sloot te staan. Het voertuig stond klem tussen beide waloevers. Een groot deel van de auto stond nog boven water. Bij het ongeval stond nog een tweede auto, deze had bij het ongeval schade opgelopen.

Volgens de bestuurder van deze tweede auto maakte de Lamborghini deel uit van een trouwstoet, die hem tegemoet kwam rijden. Om onbekende redenen raakte de bestuurder van de Lamborghini de macht over het stuur kwijt, slipte, kwam op de verkeerde weghelft terecht en passeerde de tegenligger aan de verkeerde zijde. Hierbij raakten beide auto’s elkaar. De Lamborghini belandde uiteindelijk in de berm en kwam tot stilstand in de sloot. De trouwstoet zou vervolgens zijn gestopt, waarna de bestuurder in een van de andere auto's was gestapt. De trouwstoet was vervolgens doorgereden.

De bestuurder van de Lamborghini is niet alleen weggegaan vanaf de plaats van het ongeval zonder zijn identiteit bekend te maken, maar heeft zich ook niet bekommerd om de tegenligger. Bij onderzoek bleek de eigenaar van de sportauto zijn wagen te hebben uitgeleend. De identiteit van de bestuurder is bekend. Hij is echter nog niet aangetroffen.

Terugblik klimaatmars 'In het oog van de storm'

Gisteren vond in Utrecht de klimaatmars 'In het oog van de storm' plaats, georganiseerd door de Utrechtse Klimaat Coalitie. Vlak voor de demonstratie begon, begon het zachtjes te regenen, en dat bleef het de gehele mars door doen. De mars eindigde op de stadhuisbrug, waar de vijf eisen werden overhandigd aan de raadsleden. 

Lees ook: Klimaatmars Utrecht: 'In het oog van de storm'

Onderweg werden de gebruikelijke leuzen, zoals "Alarm alarm de aarde wordt te heet, het is nog niet te laat maar de regering doet geen reet; We are unstoppable, another world is possible; power to the people , cause the people got te power; Hoe laat is het? Solidariteit!" en natuurlijk "What do we want? Climate Justice! When do we want it? Now!" gezongen gescandeerd. 

Onderweg naar het stadhuis deelden de deelnemers ook flyers uit, waarbij ik er ook meerdere malen één aangeboden kreeg. Op mijn reactie dat ik niet meedoe aan klimaatvervuiling kreeg ik de eerste keer helemaal geen reactie, de tweede keer een schaapachtig lachje en de derde keer de reactie dat ik als er zuinig mee omging het geen vervuiling was wat bij mij dan weer de reactie  _! gaf. Wat moet ik er dan mee doen? Inlijsten en boven m'n bed hangen soms? 

Eenmaal bij het stadhuis aangekomen stond ik redelijk beschut tegen een gevel aan, naast een aantal agenten die het verkeer regelden. Op een gegeven moment merkten zowel de agenten als ik op dat het wat harder begon te regenen en vluchtten we met z'n allen naar een overdekt terras. We waren geen seconde te laat, want even later braken werkelijk alle sluizen open en werden de demonstranten klets maar ook dan ook kletsnat (Op ongeveer minuut 16 in de video). Toen de demonstratie ten einde was, hield het op met regenen en begon de zon weer te schijnen. 

Hieronder de video van het laatste half uur van de demonstratie. Voor het begin van de demonstratie en enkele foto's kun je het bericht van gisteren bekijken.

Klimaatverandering: februari 1,6 graden opgewarmd

Februari is ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 1,6 graden warmer geworden. Ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is de opwarming 0,6 graden. Normaal voor februari was 3,3 graden. De nieuwe normaal over de periode 1991-2020 is 3,9 graden. Het is niet alleen warmer geworden in februari, maar het is ook natter en zonniger dan vroeger.

Dagen met temperaturen onder nul, heel normaal in een wintermaand als februari, blijven ook in een opwarmend klimaat voorkomen. Wel neemt het aantal langzaam af. Het aantal ijsdagen, dagen waarop de temperatuur de gehele dag onder nul blijft, is in deze klimaatperiode afgenomen van 1,9 naar 1,5 dagen. Afgerond blijft het dus twee. In de periode 1951-1980 bleef de temperatuur op 3,2 dagen het gehele etmaal onder nul.

Het aantal dagen met lichte vorst is ook licht afgenomen. Het waren er dertien (12,8) en zijn er nu twaalf (11,6). In de klimaatperiode 1951-1980 waren het er afgerond nog vijftien. In gemiddeld drie februari-nachten vriest het matig met een minimumtemperatuur onder -5 graden. Het aantal nachten met strenge vorst, ofwel temperaturen onder -10 graden, is licht gedaald van 0,8 naar 0,6. De laatste keer dat het in februari streng vroor in De Bilt was in 2012. De temperatuur daalde toen op zeven nachten tot onder -10 graden. Het was ook de enige keer deze eeuw dat het in De Bilt tot strenge vorst kwam in februari.

Veertien uur meer zonneschijn
Door met name schonere lucht is de zon in februari vaker gaan schijnen. In de vorige klimaatperiode (1981-2010) scheen de zon gemiddeld over het land met 85,5 uur. Met de nieuwe normaal is dat 91,5 geworden. Vergelijken we dat ook met de periode 1951-1980 dan schijnt de zon tegenwoordig maar liefst veertien uur meer.

25 procent meer neerslag
Landelijk gemiddeld is de totale neerslagsom in februari ook toegenomen. In de vorige klimaatperiode 1981-2010 viel gemiddeld over het land 53,0 millimeter. Volgens de nieuwe normaal valt gemiddeld in de tweede maand van het jaar 56,1 millimeter. Ten opzichte van de periode 1971-2000 is het liefst 25% natter geworden.

Aanpassing klimaatnormalen voortaan jaarlijks
Zoals vorige maand al aangegeven, past Weeronline de klimaatnormalen vanaf volgend jaar jaarlijks aan. Tot nu toe wordt elke tien jaar een nieuw klimaatnormaal berekend, maar Weeronline is van mening dat een jaarlijkse aanpassing beter aansluit bij de beleving. In 2021 wordt vergeleken met de nieuwe normaal tot en met 2020. In 2022 wordt de periode 1992-2021 gebruikt als normaal.

Vertrek van Dick Schoof als directeur-generaal AIVD

Dick Schoof heeft afscheid genomen als directeur-generaal van de AIVD. Hij begint per vandaag aan zijn nieuwe functie als secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zijn opvolger Erik Akerboom treedt op 1 mei in dienst bij de AIVD. Tot die tijd worden deze taken waargenomen door Marja Horstman, plaatsvervangend directeur-generaal van de AIVD.

Schoof was directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) van november 2018 tot maart 2020. Hij wordt opgevolgd door Erik Akerboom. Zijn benoeming gaat in op 1 mei 2020.

Eerdere functies Akerboom
Akerboom was tot voor kort korpschef van de Politie. Daarvoor was hij secretaris-generaal bij het ministerie van Defensie, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bij het toenmalige ministerie van Veiligheid & Justitie en directeur Democratische Rechtsorde bij de AIVD.

Bij de politie was hij eerder onder meer korpschef van de Regiopolitie Brabant-Noord. Erik Akerboom heeft de Nederlandse Politieacademie afgerond. Daarna heeft hij politicologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Vrouw blind na tatoeëren oogbal

Een 25-jarige Poolse is permanent blind nadat ze haar oogwit zwart heeft laten tatoeëren. Aleksandra Sadowska besloot deze bizarre ingreep te laten verrichten om de look van rapper en MMA-vechter Popek te kopiëren. 

De tatoeëerder maakte bij het zetten van de tattoo echter wat fouten, waaronder het gebruik van een verkeerd soort inkt, die tot medische complicaties leidden, waardoor na het zetten het zicht in haar ene oog volledig wegbleef. In het andere oog heeft ze nog beperkt zicht, maar artsen zeggen dat ook dat zal verdwijnen.

Sadowska heeft een aanklacht tegen de tatoeërder ingediend. Hij zou haar hebben gezegd dat het uitblijven van zicht bij het genezingsproces hoorde. Toen ze weken later nog niets kon zien besloot ze naar het ziekenhuis te gaan.

Man injecteert vrouw met spermanaald

In Anne Arundel County in de Amerikaanse staat Maryland heeft een zieke geest een vrouw in haar bil gestoken met een naald en haar geïnjecteerd met sperma. De 51-jarige Thomas Stemen is opgepakt en wacht momenteel op zijn dag in de rechtzaal.

Dankzij camerabeelden uit de supermarkt kon de man worden aangehouden. In zijn auto werd een met sperma gevulde naald gevonden en in zijn huis vond de politie nog tientallen naalden. De politie vermoed dan ook dat de man meer slachtoffers heeft gemaakt.

Uit de camerabeelden blijkt dat Stemen nog twee andere vrouwen heeft benaderd die dag, maar zij bleven ongedeerd. 

Het slachtoffer heeft onder meer urine en bloedonderzoeken ondergaan en krijgt de komende 30 dagen preventieve medicatie.

Skiër Kriechmayr wint voor eigen publiek in Hinterstoder

Alpineskiër Vincent Kriechmayr heeft zijn zesde World Cup-zege te pakken, zijn tweede van het seizoen. De Oberösterreicher won de super-G in Hinterstoder, waar hij min of meer op de pistes is opgegroeid.

Kriechmayr ging als eerste naar beneden en zag de een na de ander niet aan zijn tijd komen. De Zwitser Mauro Caviezel benaderde hem tot op vijf honderdsten, landgenoot Matthias Mayer kwam acht honderdsten tekort en de Franse alleskunner Alexis Pinturault strandde op 0,24 seconden.

Daarmee was het gevaar geweken, erkende toppers als Beat Feuz en Kjetil Jansrud gaven bijna of zelfs meer dan een seconde toe, Aleksander Aamodt Kilde ging onderuit en de rest kwam niet eens meer in de buurt.

In beslag genomen auto vliegt in brand op terrein politiebureau

Een in beslag genomen auto is gisteravond in brand gevlogen op het terrein van het politiebureau aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam Slotervaart.

De brand ontstond rond 21.30 uur. Op het terrein worden door de politie in beslag genomen auto's neergezet, het gaat om zo'n honderd auto's. Het parkeerterrein is met hekken en stroomdraad afgezet.

De brandweer kwam met twee brandweerwagens ter plaatse. Brandweermensen stonden een aantal minuten voor een gesloten hek te wachten, maar hadden de brand toen ze bij de auto waren snel onder controle.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er nog wordt uitgezocht hoe de brand heeft kunnen ontstaan. Er hangen bewakingscamera's en die beelden worden nog door de politie bekeken. Ook komt de Forensische Opsporing van de politie morgen sporenonderzoek doen.

Ook enkele andere geparkeerde auto's raakten door het vuur beschadigd.

Man krijgt 120 uur taakstraf na vervoeren van 24 kilo ketamine

Een 58-jarige man krijgt 120 uur taakstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk, voor het in bezit hebben van ruim 24 kilo ketamine. In februari 2019 is de man aangehouden toen hij de stof in zijn auto vervoerde.

De man werd op 11 februari vorig jaar staande gehouden door de politie omdat hij in een auto reed met mogelijk een vals kenteken. Na een verkeerscontrole troffen de agenten twee kartonnen dozen en een IKEA-tas aan met meerdere plastic sealbags met daarin een grote hoeveelheid wit poeder.

De automobilist verklaarde aan de politie dat hem gevraagd werd om de stof te vervoeren van Rotterdam naar Amsterdam. Hij zou hier vijfhonderd euro voor krijgen en wist niet dat er mogelijk drugs in de sealbags zaten.

De rechtbank acht dit niet geloofwaardig, omdat er een grote hoeveelheid wit poeder is de sealbags zaten. Bovendien kreeg de man een behoorlijk bedrag voor het vervoer hiervan.

De man overtrad hiermee de Geneesmiddelenwet, daarom vindt de rechtbank een taakstraf van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk, op zijn plaats.

FOK! Wat een weer: enkele buien. Voor de verandering

Vandaag is er af en toe zon en komen er verspreid over het land enkele buien voor. Vooral in het noord(west)en is daarbij hagel of een klap onweer mogelijk. In de loop van de middag neemt de bewolking in het zuiden toe en vanavond valt er in Limburg mogelijk wat regen. Elders is dan nog een bui mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft. De wind neemt boven land in de loop van de middag af naar matig en aan de kust naar (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind verder af naar zwak tot matig.

Komende nacht zijn er opklaringen en is het eerst vrijwel overal droog. Later in de nacht neemt in het zuiden de bewolking toe en tegen de ochtend bereikt een regengebied het zuidwesten. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in Zeeland tot lokaal +1°C in het noordoosten. De wind is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig en draait naar een zuidelijke richting.

Maandag overdag is er veel bewolking en volgen er van het zuidwesten uit perioden met regen. Later in de middag en in de avond trekt het regengebied naar Duitsland, maar kan er nog wel een enkele bui voorkomen. De temperatuur loopt op naar een graad of 8. De zuidelijke wind is meest matig. In de avond draait de wind naar west tot noordwest. Aan de kust kan de wind dan aantrekken tot krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Omstreeks half 6, in de trein naar Amsterdam.
Omstreeks half 6, in de trein naar Amsterdam.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Sensationeel duel om WK-goud skeletonsters Hermann en Gilardoni

Op het wereldkampioenschap skeleton in het Duitse Altenberg is de strijd om de wereldtitel bij de vrouwen ook beslecht. Net als bij de mannen leverde dat een ware thriller op, die pas in de allerlaatste meters beslist werd.

De Zwitserse Marina Gilardoni was met afstand de grote sensatie van de eerste run: ze noteerde niet alleen de snelste tijd, met een voorsprong van 0,31 seconden op het Russische startkanon Elena Nikitina sloeg ze ook een enorm gat. Jane Channell uit Canada wist met 0,40 seconden en plek twee ook behoorlijk te verrassen, de Oostenrijkse Janine Flock schoof aan op 0,54 seconden en pas daarna volgden de Duitse dames Tina Hermann (+0,56), Sophia Griebel (+0,69), Jacqueline Lölling (+0,70) en Anna Fernstädtova (+0,70), die tegenwoordig uitkomt voor Tsjechië. De dit seizoen flink met blessures kampende Kimberley Bos deed het uitstekend en noteerde op 1,27 seconden de twaalfde tijd.

In run twee nam Lölling maar liefst 0,40 seconden afstand van Fernstädtova, waarna Griebel drie honderdsten achter de Tsjechische terecht kwam. Hermann haalde op haar beurt weer uit en ging nog eens 0,48 seconden sneller dan Lölling, waarna ze Flock op 0,47 zag finishen. Channell ging volledig de mist in, leverde 1,40 seconden in en viel vijf plekken terug. Nikitina hield ook geen stand en kwam 0,14 seconden achter Hermann terecht, maar Gilardoni wist haar voorsprong zelfs uit te breiden naar 0,63 seconden, een ongekende eerste dag voor de Zwitserse. Bos viel met een matige run terug naar plek zestien op 3,05 seconden van de eerste plaats.

Marina Gilardoni was de absolute sensatie van dag één (Pro Shots/Zuma Press)
Marina Gilardoni was de absolute sensatie van dag één (Pro Shots/Zuma Press)

Gilardoni begon ook op dag twee uitstekend en Hermann verloor nog eens wat tijd naar 0,63 seconden in de derde run, Nikitina verdubbelde haar achterstand bijna naar 1,44 seconden. Met een indrukwekkende run nestelde Flock zich daar op 0,95 seconden van Gilardoni tussen en ook Lölling (+1,23) ging voorbij aan de Russische startraket. Bos verloor weer tijd, maar hield haar zestiende plek wel vast, dit keer op 4,20 seconden van leidster Gilardoni.

In de beslissende vierde run verbeterde Nikitina voor de derde keer het startrecord en verdedigde ze haar vijfde plek, waarna Lölling 0,11 seconden sneller ging en de toch wat teleurstellende plek vier veilig stelde. Flock leverde wat van haar voorsprong op de Duitse in, maar was wel 0,18 seconden sneller en pakte zo minstens brons. Hermann ging als voorlaatste naar beneden en de tweevoudig wereldkampioene zette een werkelijk fenomenaal baanrecord neer: ze dook 1,21 seconden onder de tijd van Flock en zette de druk zo vól op leidster Gilardoni, die voor het eerst in haar leven om de wereldtitel mocht gaan glijden.

Gilardoni startte iets minder snel dan in haar eerdere drie runs en leverde haar voorsprong op Hermann beetje bij beetje in. De bizarre run van de Duitse bleek nu dan ook te snel voor Gilardoni: de Zwitserse moest zich gewonnen geven en pakte op 0,22 seconden het zilver, Flock ging met brons naar huis. Bos steeg nog een plekje en sloot haar uiterst moeizame seizoen af met een vijftiende plek.

Wereldrun van Hermann

Skiester Ortlieb pakt eerste World Cup-zege

Alpineskiester Nina Ortlieb heeft haar eerste overwinning in de World Cup te pakken. De Oostenrijkse dochter van voormalig olympisch kampioen Patrick Ortlieb boekte een week eerder in Crans-Montana al haar eerste podiumplek, zaterdag was het in het Italiaanse La Thuile echt raak.

De Zwitserse Corinne Suter leek op de super-G een ijzersterke tijd neergezet te hebben, maar Ortlieb ging gelijk na haar naar beneden en was nog eens 0,07 seconden sneller. De Italiaanse Federica Brignone was de volgende en zij vormde gelijk een flinke bedreiging, maar kwam op de finish één honderdste van een seconde tekort.

Daarmee bleek het grootste gevaar al geweken voor Ortlieb, hoewel met name Petra Vlhova nog even op kwam zetten. De Slowaakse technische specialiste moest op de snellere stukken toch wat inleveren en werd keurig vierde op 0,39 seconden, voor de Italiaanse Marta Bassino (+0,51) en de Tsjechische Ester Ledecka (+0,55).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.