COVID-19: elf bevestigde besmettingen; broer eerste patient ook besmet

Nederland heeft ook een zevende en mogelijk een achtste geval van het coronavirus SARS-CoV-2 te pakken. De zevende patiënt is een vrouw uit Delft, zij zit in thuisisolatie. De GGD Haaglanden voert een contactonderzoek uit. Ook zij is op vakantie geweest in Lombardije (Italië).

In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een vrouw opgenomen die ziekteverschijnselen vertoont. Zij is op een geïsoleerde afdeling geplaatst volgens de Telegraaf. Zij wordt vandaag opnieuw getest, resultaten worden later vandaag verwacht. 

Verder worden er via Social Media fake-news berichten verspreid waarin gemeld wordt dat er verschillende nieuwe besmettingen zijn zo meldt AT5. Hiervoor worden het logo van onder andere de NOS, AT5 en het AD misbruikt. 

In Australië, Perth, is een man overleden aan het virus. Hij was een van de passagiers van het cruiseschip Diamond Princess. Ook in Thailand is er een eerste dode te betreuren: een 35-jarige man die ook aan de tropische infectieziekte dengue leed.

Update 16:05 uur:
Vandaag zijn er drie nieuwe patiënten met COVID-19 gediagnosticeerd. Daarmee zijn er op dit moment 10 patiënten in Nederland. Eén patiënt heeft in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen. Het ziekenhuis wordt uit voorzorg tijdelijk gesloten.

Van deze drie patiënten is op dit moment nog niet bekend hoe zij besmet zijn geraakt. Eén mannelijke patiënt komt uit Coevorden (Drenthe) en een vrouwelijke patiënt uit Tilburg. De patiënten zijn beiden in thuisisolatie. Hoe zij besmet zijn geraakt wordt op dit moment uitgezocht. Ook brengen de betreffende GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten de contacten in kaart.

De andere vrouwelijke patiënt heeft in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gelegen zonder dat bekend was dat zij het cornonavirus had. De vrouw is inmiddels overgebracht naar het Erasmus Medical Center, waar zij in isolatie wordt behandeld.

Het Beatrixziekenhuis neemt uit voorzorg een aantal maatregelen. De contacten van de patiënt, waaronder het zorgpersoneel, worden in kaart gebracht en gemonitord door de GGD. Verder heeft het ziekenhuis een patiëntenstop afgekondigd. Dat betekent dat er tijdelijk geen nieuwe patiënten in dit ziekenhuis worden opgenomen. Daarnaast wordt het ziekenhuis ook tijdelijk gesloten voor bezoekers.

Update 18.45 uur:
Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid wordt het volgende gemeld: mensen die in één van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en luchtwegklachten hebben wordt geadviseerd om thuis te blijven. Ook wanneer zij dus nog geen koorts hebben. Worden de klachten erger, dan kunnen zij telefonisch contact opnemen met de huisarts.

Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië. Op deze manier verminderen we het aantal contacten dat iemand heeft indien er werkelijk sprake zou blijken te zijn van een besmetting. Er wordt overigens pas getest indien de klachten overeenkomstig de casusdefinitie zijn, dus inclusief koorts.

Mensen die huisgenoten zijn van bevestigde patiënten en die risico hebben gelopen moeten hun sociale contacten beperken. Dat betekent dat deze mensen niet mogen werken en zo min mogelijk buiten de deur mogen komen.

Update 22.45 uur:
Er is een vierde besmetting gemeld in Loon op Zand. Bij de broer van de eerste patiënt is het coronavirus nu ook officieel vastgesteld. Hiermee komt het aantal besmetting in Nederland op elf.

Op onderstaand kaartje is te zien waar in Nederland tot nu gevallen bekend zijn. Bevestige besmettingen zijn rood, vermoedelijke besmettingen oranje.