Tienduizend vluchtelingen kloppen aan deur EU

Griekse overheidswoordvoerders zeggen dat het vakantieland zaterdag en zondag ongeveer tienduizend vluchtelingen heeft tegengehouden die vanuit Turkije de Europese Unie binnen willen komen. De EU-grenscontroles zijn verscherpt sinds Turkije de vele Syrische vluchtelingen, die het herbergt, niet meer wil tegenhouden om de EU te bereiken nadat Turkse troepen door Syrische strijdkrachten werden verslagen.


Vluchtelingenstroom richting Griekenland (Bron: YouTube)

"Van zaterdagochtend 06.00 uur tot zondagochtend 06.00 uur hebben we in het Evrosgebied 9972 illegalen tegengehouden", aldus staatssecretaris van Defensie Alkiviadis Stefanis. Volgens Turkije zijn er echter meer dan zeventigduizend vluchtelingen de grens overgestoken, een cijfer dat Stefanis niet kan bevestigen.

Een aantal Syriërs wist Griekenland toch te bereiken. Ongeveer 220 vluchtelingen wisten het eiland Lesbos te bereiken. "We hoorden dat de grenzen openstonden", aldus een vluchteling. "Maar nu begrijpen we dat het slechts een politiek spel is."

Bulgarije, ook grenzend aan Turkije, heeft nog geen vluchteling gezien aan hun grensovergang.

Frontex, het Europees grens- en kustwachtagentschap, heeft de waakzaamheid van de grensovergangen verhoogd. "Er is vanuit Griekenland assistentie gevraagd en die geven wij dan ook", aldus de woordvoerster van Frontex.