FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 september 2019

IndyCar Series-titel beslist bij terugkeer op Laguna Seca

Op het fraaie Laguna Seca, waar de IndyCar Series na vijftien jaar afwezigheid weer terug is gekeerd, is het seizoen in de voornaamste Amerikaanse formuleklasse afgesloten. Het werd best een prima race op de glooiende baan in Californië, waar dubbele punten te verdienen waren.

De laatste race van het seizoen begon met Colton Herta op kop, naast Scott Dixon, die in principe een puur theoretische kans op de titel had. Alexander Rossi had zeker nog wel een kans en vertrok vanaf de derde plek, voor kampioenschapsleider en favoriet Josef Newgarden, met de andere kandidaat - Simon Pagenaud - op de rij achter hen.

Bij de start werd uiteraard wat geduwd, maar de eerste posities bleven ongewijzigd en dus nam Herta de leiding. De eerste serie pitstops volgde na vijftien ronden en daarin verloor Rossi twee plekken: Newgarden én Pagenaud kwamen er voorbij. Newgarden werd met succes aangevallen door teamgenoot en concurrent Pagenaud en gelijk daarna sloeg ook Rossi weer terug.

Herta en Dixon, rijdend op de harde band, bleven bij elkaar in de buurt en de op de zachte band rijdende Pagenaud sloot bij het tweetal aan. Toch reed Herta langzaam weer weg, terwijl Felix Rosenqvist op dreef was en de op snel aftakelende banden rijdende Newgarden en Rossi verschalkte. Die twee kwamen dan ook naar binnen en Rossi kwam daarbij achter Marcus Ericsson terecht.

Ook Dixon en Pagenaud kwamen hun stop maken, Herta kon opnieuw langer door. Power maakte tot slot een korte tweede stop en kwam precies tussen Herta en Dixon de baan weer op, hoewel Dixon hem wel te grazen nam. Precies halverwege de race werd de eerste caution afgeroepen: Conor Daly ging niet zo handig om met Marco Andretti en parkeerde zijn auto achterstevoren in het grind.

Het hele veld zat zo bij de herstart weer bij elkaar, met ongeveer even oude harde banden voor de voornaamste mannen. Zo'n 25 ronden voor het einde kwam Herta als eerste binnen voor in principe de laatste top, Dixon volgde gelijk. Pagenaud kwam een ronde later en sloot na een gevecht aan achter Dixon, Power was de laatste die een reguliere stop maakte en hij kwam zowaar vóór Dixon op de tweede plek terecht.

Herta en Power reden verder in slagvolgorde naar de finish, waardoor Herta de eerste rookie met twee zeges werd sinds, jawel, Robert Doornbos in 2007. Op enige afstand probeerde Pagenaud het nog even bij Dixon, maar dat leverde geen succes op. Newgarden sloot een vrij lastige race als achtste af en dat was genoeg om na 2017 voor de tweede keer de IndyCar-titel te pakken.

Benzema dankzij gemiste kansen Luuk de Jong matchwinner

Real Madrid heeft zondagavond de koppositie in LaLiga veroverd. De ploeg van trainer Zinédine Zidane speelde op bezoek bij Sevilla allesbehalve groots, maar had voldoende aan een rake kopbal van Karim Benzema voor de overwinning. Luuk de Jong had met het hoofd de beste kansen op de gelijkmaker, maar was ongelukkig in de afronding.

De Jong werd donderdag nog buiten de selectie gelaten voor de Europa League-confrontatie met Qarabag FK (0-3 zege), maar stond zondagavond voor de vijfde keer op rij in de basis in LaLiga. Dat betekende dat Javier Hernández, alias Chicharito, weer moest plaatsnemen op de bank, waar ook ex-Ajacied Nemanja Gudelj negentig minuten zat. De eerste helft stelde van beide kanten teleur, al had Real in de slotfase twee enorme kansen. Zowel Eden Hazard als Dani Carvajal kwam oog in oog met doelman Tomás Vaclík, maar twee keer redde de goalie.

In de beginfase van de tweede helft voerde Sevilla de druk op Real op, maar echte kansen leverde dat niet op. De Koninklijke sloeg aan de andere kant toe: Carvajal haalde de achterlijn en bereikte Benzema, die knap tegendraads binnen kopte. Sevilla bracht Chicharito, die naast De Jong kwam te spelen, in de hoop gelijk te kunnen maken. De Jong kreeg drie kopkansen, maar mikte even zo vaak naast. Chicharito tikte vlak voor tijd binnen, maar de Mexicaan deed dat in buitenspelpositie en werd teruggefloten.

Uitslagen LaLiga zondag
Getafe - Mallorca 4-2
Espanyol - Real Sociedad 1-3
Valencia - Leganes 1-1
Athletic de Bilbao - Alaves 2-0
Sevilla - Real Madrid 0-1

Uitgefloten, uitgescholden én bekogelde Neymar beslist kraker tegen Lyon

Neymar heeft voor de tweede week op rij Paris Saint-Germain hoogstpersoonlijk aan drie punten geholpen. De Braziliaanse superster maakte vorige week al in extremis het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Strasbourg en zondagavond was hij opnieuw het goudhaantje van PSG, door in de 87ste minuut de topper tegen Olympique Lyon te beslissen: 0-1. Neymar werd tijdens de wedstrijd uitgefloten, uitgescholden én bekogeld door de fans van Lyon, maar haalde in de absolute slotfase uiteindelijk zijn gram met het winnende doelpunt.

Beide teams kwamen midweeks in actie in de Champions League. Lyon stelde op eigen veld teleur door met 1-1 gelijk te spelen tegen Zenit Sint-Petersburg, terwijl PSG vertrouwen tankte met een 3-0 overwinning op Real Madrid. Neymar ontbrak tegen de Koninklijke vanwege en schorsing, maar keerde zondagavond weer terug in de basis bij PSG. Bij Lyon had Depay een basisplaats, nadat hij tegen Zenit vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker had gezorgd.

De zege op Real Madrid had PSG duidelijk goed gedaan, want de formatie van Tuchel domineerde de eerste helft in het Parc Olympique Lyonnais. Eric Maxim Choupo-Moting had na een klein kwartier voetballen voor de 0-1 kunnen tekenen, maar hij stuitte na fraai voorbereidend werk van Ángel Di María op Anthony Lopes. De doelman van Lyon redde in de eerste helft nog tweemaal uitstekende, beide keren op een inzet van Neymar, en was zo grotendeels verantwoordelijk voor een doelpuntloze ruststand.

Na de onderbreking was de eerste goede kans voor Lyon: Houssem Aouar volleerde bij de tweede paal over. Aan de overzijde kopte Abdou Diallo na een uur spelen over. Lyon oogde in de tweede helft verdedigend minder kwetsbaar, terwijl PSG juist moeite had om tot uitgespeelde kansen te komen. Lyon-trainer Sylvinho wisselde in de slotfase verdedigend: Jeff Reine-Adélaïde werd naar de kant gehaald ten faveure van Lucas Tousart en ook Kenny Tete werd nog van stal gehaald door de Braziliaanse oefenmeester.

Neymar was bij PSG de meest bedrijvige man en probeerde zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Lyon toonde zich lang kranig, maar moest drie minuten voor tijd uiteindelijk alsnog capituleren voor de klasse van Neymar. De vedette ontdeed zich in het strafschopgebied knap van zijn directe tegenstander en schoot vervolgens al vallend raak in de verre hoek. Daardoor komt PSG, dat koploper blijft in Frankrijk, na zes competitiewedstrijden op vijftien punten.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Rennes - Lille 1-1
Angers - Saint-Ètienne 4-1
Olympique Lyon - Paris Saint-Germain 0-1

Zwolse basketballers winnen Supercup

De basketballers van de Zwolse Landstede Hammers hebben in eigen huis de Supercup veroverd. Voor de ploeg, die in juni de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis pakte, is het de tweede keer dat de Supercup gepakt werd.

Bekerwinnaar ZZ Leiden kwam op bezoek in Zwolle om voor de tweede keer op rij de Supercup te pakken, maar dat zat er niet in. Landstede sloeg al snel een fors gat en kwam daarna eigenlijk geen moment meer echt in de problemen: 78-68.

Het Katwijkse Grasshoppers won de Supercup een dag eerder bij de vrouwen. De Loon Lions werden met 76-69 verslagen.

Atalanta in knotsgekke slotfase langs Fiorentina, eerste goal Ribèry

Atalanta heeft zondagavond in de allerlaatste seconde een punt gepakt tegen Fiorentina. La Viola kwam via Federico Chiesa en Franck Ribèry, die zijn eerste doelpunt voor de club maakte, op een comfortabel ogende voorsprong, maar in de knotsgekke slotfase van het duel kwam Atalanta terug. Een gelijkmaker in blessuretijd werd afgekeurd, maar via Timothy Castagne kwam die gelijkmaker er in de allerlaatste minuut alsnog: 2-2.

Bij Atalanta speelde Marten de Roon de hele wedstrijd mee, terwijl Hans Hateboer juist gedurende het hele duel op de bank bleef. De ploeg uit Florence kwam in de 24ste minuut op prachtige wijze op voorsprong. Een afgeslagen corner belandde bij Federico Chiesa, die de bal in een keer uit de lucht nam en doelman Pierluigi Gollini kansloos liet. Atalanta had in de eerste helft goede kansen op de gelijkmaker, maar een poging van Duvan Zapata ging net naast en een schot van Luis Muriel belandde op de paal.

Atalanta leek ook in de openingsfase van de tweede helft het betere van het spel te hebben, maar het was Fiorentina dat toesloeg na dom balverlies van José Palomino. Chiesa bereikte met een hoge voorzet Franck Ribéry, die al glijdend de bal in een keer tegen de touwen schoot: 0-2. Atalanta gaf niet op en kwam in de slotfase terug in de wedstrijd.

Josip Ilicic tekende voor de aansluitingstreffer, door een voorzet op zijn borst aan te nemen en knap binnen te schieten. Mario Pasalic dacht in blessuretijd de gelijkmaker voor Atalanta binnen te schuiven, maar op advies van de VAR werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. In de knotsgekke slotfase kwam de gelijkmaker er alsnog: Timothy Castagne schoof de bal van net buiten het stafschopgebied in de linkerhoek en bezorgde Atalanta daarmee op de valreep een punt.

Uitslagen Serie A zondag
Sassuolo - SPAL 3-0
Bologna - AS Roma 1-2
Lecce - Napoli 1-4
Sampdoria - Torino 1-0
Atalanta - Fiorentina 2-2
Lazio Roma - Parma 2-0

Motoragent belemmerd door scooterjeugd

Een motoragent is zaterdag 21 september door een groep jongeren belemmerd tijdens een achtervolging in Tilburg. Ondanks dat de agent kenbaar maakte dat hij hen wilde passeren, blokkeerden ze zijn doorgang en is getracht hem van de motor te trappen. Twee personen zijn aangehouden.

De motoragent wilde gisteren rond 16:30 uur een scooter controleren op de Stockhasseltlaan. De scooterrijder gaf echter gas bij waardoor een achtervolging ontstond. Via de Vivaldistraat schoot de scooter richting de Rossinistraat. Voor de doorgang naar de Rossinistraat werd de agent tegengehouden door een groep jongeren. Hij maakte kenbaar dat hij hen wilde passeren, maar een groot deel van de groep gaf daar geen gehoor aan. Een van de jongeren gaf zelfs een trap richting de motoragent. Deze wist hij te ontwijken en vervolgde de achtervolging.

Grimmige sfeer
Enkele momenten later kwam in de Rossinistraat de scooter ten val. Daar verzamelde de jeugd zich opnieuw rond de agent en ontstond er een grimmige sfeer. Ondanks dat de agent meerdere malen riep dat de groep op afstand moest blijven, bleef de sfeer grimmig. Een 20-jarige Tilburger, die eerder een trap richting de agent gaf, werd (verbaal) agressief en verzette zich. Hij is aangehouden.

Verzet
Een andere 17-jarige Tilburger rende er vandoor toen de agent zei dat hij was aangehouden. Na een korte achtervolging te voet kon de jongen, met behulp van pepperspray, tot stilstand worden gebracht. Ook hij is aangehouden.

Hockeysters SCHC en Amsterdam spelen gelijk, eerste punt Victoria

Op de tweede speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames hebben de hockeysters van SCHC op de valreep een punt gepakt tegen Amsterdam (1-1). De dames van Oranje-Rood knokten zich terug van een 0-3 achterstand tegen hdm en pakten uiteindelijk de drie punten door vijf doelpunten op rij te scoren. Promovendus Victoria pakte het eerste punt door met 3-3 gelijk te spelen tegen Kampong.

SCHC - Amsterdam (1-1)
42' 0-1 Michelle Fillet
70' 1-1 (sc) Yibbi Jansen
De topper van de tweede speeldag eindigde onbeslist. Het was Yibbi Jansen die vlak voor het fluitsignaal haar nieuwe ploeg behoedde voor een nederlaag. Amsterdam was na rust op voorsprong gekomen via Michelle Fillet. Die treffer leek voldoende voor de Amsterdamse zege. Een rake strafcorner van Jansen zorgde er echter voor dat de landskampioen niet drie maar slechts een punt overhield aan het duel.

Victoria - Kampong (3-3)
1' 1-0 Marise Weijschede
43' 2-0 Sabine van den Eijnden
45' 2-1 Margot Zuidhof
45' 2-2 Tessa Schoenaker
48' 3-2 (sc) Marise Weijschede
68' 3-3 (sc) Elsie Nix
Victoria heeft het eerste punt in de Livera Hoofdklasse Dames binnen. En dat waren er bijna drie geweest als Elsie Nix niet in de slotfase uit een strafcorner de 3-3 op het bord had gezet. Kampong, dat vorige week met 9-1 onderuit ging tegen Den Bosch, keek na 43 minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Doelpunten van Margot Zuidhof en Tessa Schoenaker binnen een minuut repareerden de schade. Drie minuten later kwam Victoria opnieuw op voorsprong. De promovendus hield lang stand, maar moest in het slot toch buigen voor de trefzekere Nix.

Oranje-Rood - HDM (5-3)
8' 0-1 (sc) Pien van Nes
24' 0-2 Pien van der Heide
32' 0-3 Pien van Nes
37' 1-3 Laura Nunnink
39' 2-3 (sc) Laura Nunnink
42' 3-3 Daphne Nikkels
50' 4-3 Thirsa Kho
52' 5-3 Freeke Moes
Net al eerder in de finale om de ABN AMRO Cup draaide Oranje-Rood een achterstand tegen hdm om in een overwinning. De Haagse ploeg leidde bij rust comfortabel met 3-0 dankzij twee doelpunten van Pien van Es en een treffer van Pien van der Heide. In het derde kwart draaide Oranje-Rood de rollen om. Met vijf goals in het derde kwart pakte de ploeg van coach Tina Bachmann alsnog de volle winst.

Den Bosch - Pinoké (1-0)
26' 1-0 Frédérique Matla
Na de 9-1 zege op Kampong vorige week bleef de doelpuntenproductie van Den Bosch dit keer steken op één. Pinoké gaf goed partij, maar moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven. Het enige doelpunt kwam voor rust op naam van Frédérique Matla. Een opsteker voor de aanvalster die afgelopen week te horen had gekregen niet te zijn opgenomen in de trainingsgroep van de Oranje Dames.

HGC - Bloemendaal (0-1)
46' 0-1 (sb) Pilar Romang
Met zes punten uit twee wedstrijden kent Bloemendaal een prima start van de Livera Hoofdklasse Dames. Na de zege vorige week op Victoria werd zondag in Wassenaar ook de tweede promovendus, HGC, aan de zegekar gebonden. Het verschil was miniem (0-1). De enige treffer kwam van de stick van Pilar Romang. Zij benutte na rust een strafbal.

Hurley - Laren (2-2)
1' 0-1 Pam van Asperen
16' 1-1 Roos Drost
55' 2-1 (sc) Gitte Michels
66' 2-2 Pam van Asperen
Het treffen tussen de clubs die dit seizoen azen op het vierde playoff-ticket eindigde onbeslist. Laren kwam goed uit de startblokken. Pam van Asperen opende na een minuut spelen al de score. Roos Drost maakte gelijk, waarna Gitte Michels Hurley uit een strafcorner op voorsprong zette. Van Asperen voorkwam met haar tweede doelpunt van de middag dat de drie punten in het Amsterdamse Bos bleven.

Hockeytopper onbeslist, eerste zege KZ en punt voor Hurley

Op de derde speeldag in de Hoofdklasse Heren bleef de hockeytopper tussen Kampong en Bloemendaal zonder winnaar. In Utrecht eindigde het duel in 2-2. Klein Zwitserland boekte de eerste overwinning van het seizoen door Tilburg met 3-2 te kloppen. Na twee ruime nederlagen pakte Hurley het eerste punt door in Wassenaar HGC op 2-2 te houden. Ook het duel tussen Amsterdam en Oranje-Rood bleef onbeslist (2-2).

Kampong - Bloemendaal (2-2)
17' 1-0 Jasper Luijkx
33' 1-1 Martijn van Grimbergen
52' 1-2 Roel Bovendeert
55' 2-2 (sc) Terrance Pieters
Een herhaling van de finale om de landstitel eindigde in een remise. Op de Klapperboom kwam Kampong op voorsprong via Jasper Luijkx. Martijn van Grimbergen maakte nog voor rust gelijk, waarna Roel Bovendeert na de pauze de landskampioen op 1-2 zette. De sterk spelende Terrance Pieters bepaalde uit een strafcorner de eindstand op 2-2.

HC Tilburg - Klein Zwitserland (2-3)
37' 0-1 Wisse Schapers
41' 1-1 (sb) Jip Krens
64' 1-2 Ruben Versteeg
66' 1-3 (sc) Benjamin Craig
68' 2-3 Jaïr van der Horst
De eerste drie punten zijn binnen voor Klein Zwitserland. De Steenbokken waren met 3-2 te sterk voor Tilburg, dat na drie speelronden nog steeds op de hatelijke nul staat. Pas na rust vielen de doelpunten. Twee treffers in twee minuten bleken de beslissing in het duel. Jaïr van der Horst bracht de spanning nog wel terug, maar Tilburg slaagde er niet in de gelijkmaker te forceren.

Almere - Pinoké (3-4)
8' 1-0 Deegan Huisman
32' 1-1 (sc) Alex Hendrickx
35' 2-1 (sc) Andrin Rickli
43' 2-2 (sc) Alex Hendrickx
52' 3-2 (sc) Bram Cornelisse
66' 3-3 Agustin Bugallo
69' 3-4 (sc) Alex Hendrickx
Drama in Almere. De ploeg kwam in eigen huis tot drie keer toe op voorsprong, maar bleef uiteindelijk ook in het derde competitieduel zonder punten. Alexander Hendrickx velde het vonnis over Almere. De Belg was drie keer trefzeker uit een strafcorner. Zijn derde bleek vlak voor het eindsignaal de winnende voor Pinoké, nadat even daarvoor Agustin Bugallo de stand op 3-3 had gebracht.

Amsterdam - Oranje-Rood (2-2)
21' 1-0 (sc) Tanguy Cosyns
43' 1-1 (sb) Mink van der Weerden
51' 1-2 Thomas Briels
62' 2-2 (sc) Tanguy Cosyns
Een andere Belg, Tanguy Cosyns, speelde bij Amsterdam een hoofdrol. De nieuwkomer behoedde zijn ploeg voor een nederlaag, nadat hij in het tweede kwart Amsterdam al op voorsprong had gezet. Met twee treffers bracht Cosyns zijn totaal op zes doelpunten in drie wedstrijden. Voor Oranje-Rood scoorden Mink van der Weerden uit een strafbal en Thomas Briels. Na drie duels hebben de Eindhovenaren ‘slechts’ vier punten verzameld, een minder dan Amsterdam.

Den Bosch - Rotterdam (2-3)
42' 0-1 (sc) Tristan Algera
52' 0-2 (sc) Tristan Algera
55' 1-2 Joaquin Menini
61' 1-3 Tjep Hoedemakers
62' 2-3 Noud Schoenaker
Rotterdam kende een succesvol dubbelweekend. Na de 5-1 zege op Tilburg vrijdag werd Den Bosch met 3-2 verslagen. Het was voor de Bossche formatie de eerste nederlaag van het seizoen. Pas na rust werd er gescoord. Met twee doelpunten zette Tristan Algera Rotterdam op het goede spoor. Tjep Hoedemakers maakte de derde Rotterdamse treffer. Goals van Joaquin Menini en Noud Schoenaker konden een Bossche nederlaag niet voorkomen.

HGC - Hurley (2-2)
4' 1-0 (sc) Steijn van Heijningen
37' 2-0 Kenta Tanaka
63' 2-1 Emil Schaefer
65' 2-2 Noam Sheridan
HGC verslikte zich in Hurley. De ploeg verspeelde op eigen veld een 2-0 voorsprong en daarmee een eventuele koppositie in de Hoofdklasse. Emil Schaefer en Noam Sheridan stelden in de slotfase van de wedstrijd een punt veilig voor de promovendus. Dankzij de remise verliet Hurley de laatste plaats op de ranglijst, die nu wordt ingenomen door Almere.

Dortmund geeft voorsprong twee keer uit handen tegen Eintracht Frankfurt

Borussia Dortmund is er zondagavond niet in geslaagd om te winnen van Eintracht Frankfurt. Lange tijd leek het erop dat Jadon Sancho de winnende had gemaakt, maar vlak voor tijd ging het mis voor de ploeg van trainer Lucien Favre. Door een eigen doelpunt van de Deense middenvelder Thomas Delaney hield Frankfurt een punt over aan de ontmoeting met Dortmund: 2-2.

Waar Eintracht Frankfurt de Europa League met een 0-3 nederlaag begon tegen Arsenal, hield Dortmund Barcelona op 0-0 in de groepsfase van de Champions League. Zondagavond stonden beide Duitse teams tegenover elkaar in de Commerzbank Arena. De wedstrijd ging goed van start voor de bezoekers, want na tien minuten spelen tekende Axel Witsel voor de openingstreffer. Op aangeven van landgenoot Thorgan Hazard werkte de Belgische middenvelder de 0-1 achter doelman Kevin Trapp.

Op slag van rust deed Eintracht Frankfurt wat terug. Djibril Sow haalde de achterlijn en legde terug op André Silva, die de bal hard in de kruising schoot. Keeper Roman Burki was kansloos op de inzet van de Portugese aanvaller. In het tweede bedrijf was het toch weer Borussia Dortmund dat op voorsprong kwam. Jadon Sancho stond op de goede plek om de 1-2 te maken. Doordat de bezoekers de voorsprong niet verder wisten uit te breiden, hield Frankfurt hopen op een resultaat.

Met nog tien minuten op de klok kwam Bas Dost binnen de lijnen. Met de Nederlandse spits op het veld hoopte trainer Adi Hutter de gelijkmaker te forceren. Dat plan slaagde, ook al was Dost niet betrokken bij de 2-2. Het was invaller Daichi Kamada die de bal bij de tweede paal op doel schoot. Delaney probeerde de bal weg te werken, maar hij passeerde zijn eigen doelman op ongelukkige wijze. Door het gelijkspel komt Dortmund op tien punten, drie minder dan koploper RB Leipzig.

Borussia Mönchengladbach won met 2-1 van Fortuna Düsseldorf. Marcus Thuram, de zoon van de illustere Lilian, viel na ruim een uur in en draaide een 0-1 achterstand om naar een 2-1 zege met twee goals.

Suzuki wint half verregende Bol d'Or na uitbranden leidende motor

Het Franse Suzuki Endurance Racing Team heeft de 83e Bol d'Or gewonnen, de meest aansprekende 24-uursrace op twee wielen. Het werd een behoorlijk verregende editie op het circuit van Paul Ricard, want zaterdag hield het in de loop van de middag op met zachtjes regenen: de hemelsluizen gingen volle bak open.

Vroeg in de avond werd de boel dan ook stilgelegd en al snel kwam het bericht naar buiten dat er vóór negen uur 's avonds niet meer geracet zou worden. Om die tijd volgde een korte update, maar bij de beelden was al snel duidelijk dat een hervatting er niet in zat: het leek alsof de hele oceaan op het circuit neerdaalde en de organisatie liet weten dat pas om zes uur 's ochtends weer gereden zou worden.

Dat bleek gelukkig dan wel het geval en in de vroege, donkere zondagochtend brulden de ongeveer zestig motoren weer over het Franse asfalt. Even na negen uur schoof het leidende FCC TSR Honda France-team dankzij een olielek onderuit en ook topteams YART Yamaha en SRC Kawasaki, de regerend wereldkampioenen, werden door de olie op de baan genekt. SERT Suzuki kon de leiding overnemen en het team van Vincent Philippe, Etienne Masson en Gregg Black pakte de winst.

Het verrassende Wojcik Racing Team eindigde op de Yamaha op een ronde van SERT, het debuterende BMW Motorrad World Endurance Team eindigde op een knappe derde plek, nadat de BMW van Team ERC Endurance - de oorspronkelijke nummer drie - wegens een overtreding van de brandstoftankreglementen uit de uitslag werd gehaald.

Chaos op de zondagochtend (Bron: YouTube)

Hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

Ierse rugbyers veel te sterk voor Schotland op WK, Engeland laat Tonga kansloos

Op het wereldkampioenschap rugby is Ierland bijzonder overtuigend begonnen. In Yokohama drukte de ploeg de eerste twee tries tegen Schotland gezamenlijk binnen, waarna de Schotten nauwelijks nog een vuist konden maken. De Ieren kwamen tot vijf tries en pakten zo naast de 27-3 zege ook nog een bonuspunt.

Engeland leek in groep C aanvankelijk wat moeite te hebben met Tonga, maar na een wat stroeve start werden de Polynesiërs toch vakkundig van het veld geveegd. Manu Tuilagi, die vijf broers heeft die allemaal voor Tonga's rivaal Samoa gespeeld hebben, tekende voor twee tries en hielp Engeland zo naar een toch riante 35-3 zege.

Namibië begon in groep B zowaar met een try tegen Italië, dat er met drie tries in zes minuten tijd echter snel overheen kwam walsen. Tommaso Allan scoorde na een fraaie run, terwijl Tito Tebaldi een prachtige no-look offload van Edoardo Padovani tot try promoveerde. Namibië deed nog wel iets terug, maar tegen de zeven Italiaanse tries konden ze niks betekenen: 47-22.

Engeland - Tonga (Bron: YouTube)

Italië - Namibië (Bron: YouTube)

Ierland - Schotland (Bron: YouTube)

Tiener steekt tiener neer

Rond 16.15 uur kwam er een melding binnen dat er een ruzie was ontstaan tussen twee meiden van 14 jaar waarbij de ene de andere had gestoken. Dit gebeurde op de Columbusstraat in Heerlen.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Het lijkt erop dat de verwondingen meevallen. Het blijkt dat slachtoffer en verdachte elkaar kennen. Korte tijd later hield de politie in haar woning een 14-jarig meisje aan voor de steekpartij. 

Van Kalmthout sluit Indy Lights-seizoen op indrukwekkende wijze af

Coureur Rinus van Kalmthout heeft het seizoen in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series, op indrukwekkende wijze afgesloten. Tijdens de seizoensfinale in Laguna Seca won de net 19-jarige Hoofddorper beide races.

Beide races kenden wat Van Kalmthout betreft een vrij gelijk verloop: de jonge Nederlander vertrok twee keer van poleposition en kwam eigenlijk geen moment in gevaar. Zaterdag eindigde de Brit Toby Sowery op ruime afstand als tweede, zondag kon de Amerikaan Oliver Askew langer in de buurt blijven, maar geen vuist maken.

Askew pakte zaterdag met plek vier wel definitief de titel, die hij eigenlijk al min of meer binnen had. Dat betekent dat Askew één miljoen dollar krijgt om volgend jaar de stap naar de IndyCar Series te financieren, waarin hij gegarandeerd drie races mag rijden, waaronder de Indianapolis 500. Waar Van Kalmthout volgend jaar zal racen is nog niet bekend.

Overigens wordt het IndyCar-seizoen zondag ook afgesloten in Laguna Seca. Josef Newgarden gaat daar als kampioenschapsleider de laatste race in, die vanaf 21.00 uur live te zien is op Ziggo Sport.

Ihattaren vraagt bedenktijd: "Tot die tijd ga ik geen keuze maken"

Mohamed Ihattaren wil wachten met zijn beslissing voor Marokko dan wel Nederland. De aanvallende middenvelder, die zondag met PSV gelijkspeelde in de topper tegen Ajax (1-1), wil om familiaire redenen nog geen keuze maken. "Ik heb mijn vader die ziek is. Tot die tijd zal ik geen keuze maken", aldus de dribbelaar voor de camera bij FOX Sports.

"Ik wil gewoon bij mijn vader zijn en als er interlandperiode is en ik heb een paar dagen vrij, dan wil ik graag die tijd doorbrengen met mijn vader", vervolgt Ihattaren. "Dat vind ik nu vooral het belangrijkst, ik wil geen spijt hebben achteraf. Familie staat voor mij op één. Die keuze ga ik nog lang niet maken, zolang mijn vader nog ziek is. Voorlopig ga ik hier bij PSV gewoon proberen te slopen."

Ihattaren maakte zondag een goede indruk tegen Ajax en was zelf ook tevreden over zijn prestatie. "Voor mezelf ging het top. Het was mijn eerste topper, ik heb lekker gespeeld. Ik hoor net dat ik man of the match ben (volgens analist Arnold Bruggink, red.), daar ben ik heel erg blij mee."

Ondanks zijn jeugdige leeftijd van zeventien jaar leek Ihattaren tegen Ajax weinig last van spanning te hebben. "Gezonde spanning denk ik. Ik heb er gewoon heel veel zin in altijd, zeker als je tegen Ajax speelt. Ook in de jeugdelftallen, je wilt gewoon de beste zijn."

Trainer Mark van Bommel posteerde Ihattaren zondag op de nummer tien-positie. "Ik ben heel vrij, maar ik moet wel verdedigend mijn ding doen. Aanvallend ben ik vrij in wat ik doe, dat is ook wel fijn. Verdedigen hoort erbij, anders kun je op de bank gaan zitten." Ihattaren werd ook gevraagd naar een situatie in de eerste helft, waar de PSV'er zelf schoot, in plaats van Denzel Dumfries te bedienen. "Ik had hem niet gezien, maar ik hoorde hem wel. Alleen ik had hem echt lekker klaarliggen, dus ik dacht: schieten."

Stam schrikt van Feyenoord en wijst spelersgroep op probleem

Jaap Stam geeft toe geschrokken te zijn na de teleurstellend verlopen competitiewedstrijd van Feyenoord tegen FC Emmen. De Rotterdammers kwamen zondagmiddag met 0-2 voor te staan in Drenthe, maar mochten uiteindelijk nog van geluk spreken dat de wedstrijd werd afgesloten met een 3-3 gelijkspel, door een laat doelpunt van Jens Toornstra.

Doelpunten van Orkun Kökcü en Luciano Narsingh bezorgden Feyenoord zondag binnen twaalf minuten een 0-2 voorsprong. "We beginnen heel goed. Als je met 0-2 voor komt, dan moet je dat volhouden. Maar dat is het hele probleem", verzucht Stam na afloop voor de camera van FOX Sports. "Als je dat niet doet en je speelt niet vanuit de principes die we afgesproken hebben, dan gaat het soms heel moeilijk worden."

"Dat weet jij ook van de sport die jij gespeeld hebt", vervolgt de Feyenoord-trainer tegenover verslaggeefster Hélène Hendriks, die een verleden heeft als hockeyster. Feyenoord zag Emmen nog in de eerste helft langszij komen en een kwartier na rust kwam de thuisploeg zelfs met 3-2 voor te staan. Een doelpunt in de zesde minuut van de blessuretijd van Toornstra bezorgde Feyenoord alsnog een punt.

"In dit geval schrik je daar wel van, ja", zegt Stam over het verval van zijn ploeg na de 0-2 voorsprong. "Dat is frustrerend, omdat de jongens bij vlagen laten zien dat ze het kunnen. Je kunt op deze manier kansen creëren en doelpunten maken. Dan is het heel jammer dat er toch weer iets insluipt. Je moet dan nog oppassen dat je de wedstrijd niet verliest. Dit is ons onwaardig, het mag gewoon niet gebeuren."

Stam weigert het verval van Feyenoord te wijten aan het drukke programma van de ploeg; afgelopen donderdag kwam men immers in de Europa League nog in actie tegen Rangers FC (1-0 nederlaag). "Na tien minuten spelen kan er nog geen sprake zijn van vermoeidheid. Als je voor staat en het lijkt gemakkelijk te gaan, dan kan een verslapping plaatsvinden. Dat gebeurt bij ons en dat mag niet. Op de een of andere manier sluipt dat er toch in en dat moet eruit. Het begint bij onszelf", besluit de coach.

Luiten eindigt in middenmoot op Wentworth; titel naar Willett

Joost Luiten heeft zich een week na het KLM Open niet kunnen meten met de besten in het BMW PGA Championship op Wentworth. De Nederlander eindigde in het toonaangevende toernooi van de Europese Tour in het Engelse Virginia Water als gedeeld 31ste met 285 slagen, 3 onder par. Hij noteerde een slotronde van 72 slagen, met op de kaart drie birdies tegenover een bogey en een double bogey.

De zege ging naar de Engelsman Danny Willett, die na een laatste ronde van 67 slagen uitkwam op een totaal van 268, twintig onder par. Hij bleef de Spaanse nummer zes van de wereld, Jon Rahm, drie slagen voor. Willett incasseerde een winstbonus van ongeveer 1 miljoen euro.  De Engelsman won in 2016 verrassend The Masters. Daarna kreeg de Engelsman nauwelijks de bal in de hole. Een jaar geleden miste Willett op Wentworth de cut en vond hij zijn naam pas terug op de 462ste plaats van de wereldranglijst. Afgelopen jaar ging het weer een stuk beter. HIj won de World Tour Championship in Dubai en daar voegde hij dit jaar een twaalde plaats in het U.S. Open en een zesde plaats in The Open aan toe.

De Zuid-Afrikaan Chistiaan Bezuidenhout (68) werd derde op -16 en bleef het Amerikaanse duo Billy Horschel (65) en Patrick Reed (66) een slag voor. Luiten eindigde vorige week in het KLM Open als tiende. De Bleiswijker was met die klassering in het toernooi dat hij twee keer won niet tevreden. In Wentworth hoopte hij tot lagere scores te komen, maar ook in Engeland was het putten niet zijn sterkste kant. De opening van 68 was goed, maar hij wist in de ronden daarna niet door te pakken.

Suljovic zegeviert in Player Championship 26 ondanks negendarter White in finale

Mensur Suljovic heeft zondag Players Championship 26 op zijn naam gescheven. The Gentle won in de finale met 8-7 van Ian White. In een hoogstaande finale, waarin White zelfs een negendarter wist te gooien, gaven de scherpe finishes van Suljovic de doorslag. Het is de tweede titel van het jaar voor de Oostenrijker, die eerder dit jaar in eigen land de Austrian Darts Championship won.

White begon sterker aan de finale en pakte een 4-2 voorsprong na zes legs. Suljovic kwam echter sterk terug met onder meer een 140 finish en ging na negen legs met 5-4 aan de leiding. Diamond kwam op zijn beurt ook weer op gelijke hoogte in de tiende leg na een negendarter. De Engelsman leek daarna scorend beter, maar Suljovic bleef alert in zijn eigen legs. De beslissende leg ging met een 109-finish naar de Oostenrijker.

Naast White wist ook Rob Cross zondag een negendarter te gooien. De oud-wereldkampioen verloor bij de laatste zestien van Ross Smith. Ron Meulenkamp en Geert Nentjes waren met een plek bij in de achtste finales de beste Nederlanders van de dag. Michael van Gerwen was niet aanwezig en Raymond van Barneveld werd in de eerste ronde uitgeschakeld. 

Uitslagen Players Championship 26 - Laatste 32
Ian White 6 | 4 Andy Jenkins
Geert Nentjes 6 | 1 Gary Eastwood
Matthew Edgar 6 | 5 John Henderson
Andy Boulton 6 | 1 Mike van Duivenbode
Steve West 6 | 5 Mervyn King
Martin Schindler 6 | 4 Nathan Aspinall
Gary Anderson 6 | 2 Daryl Gurney
James Richardson 6 | 4 Kyle McKinstry
Ron Meulenkamp 6 | 2 Jose De Sousa
Cristo Reyes 6 | 3 Jamie Hughes
Mensur Suljovic 6 | 4 Ryan Joyce
Glen Durrant 6 | 4 Danny Noppert
Ross Smith 6 | 1 Alan Norris
Rob Cross 6 | 2 Keegan Brown
Gabriel Clemens 6 | 5 Kim Huybrechts
Jonny Clayton 6 | 1 Stephen Burton

Achtste finales
Ian White 6 | 3 Geert Nentjes
Andy Boulton 6 | 3 Matthew Edgar
Steve West 6 | 3 Martin Schindler
Gary Anderson 6 | 2 James Richardson
Cristo Reyes 6 | 3 Ron Meulenkamp
Mensur Suljovic 6 | 2 Glen Durrant
Ross Smith 6 | 5 Rob Cross
Jonny Clayton 6 | 2 Gabriel Clemens

Kwartfinales
Ian White 6 | 0 Andy Boulton
Steve West 6 | 3 Gary Anderson
Mensur Suljovic 6 | 5 Cristo Reyes
Jonny Clayton 6 | 1 Ross Smith

Halve finales
Ian White 7 | 2 Steve West
Mensur Suljovic 7 | 5 Jonny Clayton

Finale
Mensur Suljovic 8 | 7 Ian White

Wereldgoal Kanté komt te laat voor Chelsea tegen Liverpool

Chelsea heeft de tweede thuisnederlaag op eigen veld op rij moeten slikken. Nadat de ploeg van manager Frank Lampard afgelopen dinsdag met 0-1 onderuit ging in de groepsfase van de Champions League tegen Valencia, was zondagavond Liverpool met 1-2 te sterk op Stamford Bridge. Doelpunten van Trent Alexander-Arnold en Roberto Firmino bleken genoeg voor de zege voor Liverpool, dat met achttien punten uit zes wedstrijden ongeslagen aan kop gaat.

The Reds begonnen uitstekend aan de topper in de Premier League. Binnen het kwartier was het Alexander-Arnold die de bezoekers op voorsprong schoot. Het team van manager Jürgen Klopp kreeg een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Mohamed Salah legde breed op zijn ploeggenoot, die doelman Kepa Arrizabalaga kansloos liet met een harde uithaal in de kruising. Chelsea liet het er niet bij zitten en ging op jacht naar de gelijkmaker. Deze leek er te komen via Cesar Azpilicueta. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd op advies van de VAR omdat Ross Barkley in een eerder stadium van de aanval buitenspel stond.

Waar Chelsea zocht naar de gelijkmaker, was het Liverpool dat na een half uur spelen een harde tik uitdeelde. Roberto Firmino zorgde namelijk voor de 0-2. De Braziliaans international kopte van dichtbij raak uit een voorzet van Andrew Robertson. Zodoende ging Liverpool, waar Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum vanuit de basis begonnen, na 45 minuten spelen met een veilige voorsprong rusten. Lampard zocht de kleedkamer balend op, want behalve de achterstand kreeg zijn ploeg ook met blessures te maken. Emerson en Andreas Christensen verlieten het veld al vroeg met blessures.

Chelsea en Liverpool waren zondag aan elkaar gewaagd. Het spel golfde bij vlagen op en neer en een doelpunt hing aan beide kanten aan de lucht. Met nog twintig minuten op de klok was het N’Golo Kanté die met een prachtig doelpunt de spanning volledig terugbracht. De Frans international speelde zichzelf knap vrij en mocht ver komen van de Liverpool-defensie. Hij drong het strafschopgebied binnen en schoot met een bekeken bal raak in de kruising. In de slotfase drong Chelsea aan en was de thuisploeg van invaller Michy Bathuayi nog dicht bij de gelijkmaker, maar de kopbal van de Belgisch international ging net naast.

Uitslagen Premier League zondag
Crystal Palace - Wolverhampton Wanderers 1-1
West Ham United - Manchester United 2-0
Arsenal - Aston Villa 3-2
Chelsea - Liverpool 1-2

Honkballers lopen Spelen mis, maar krijgen nog één kans

De Nederlandse honkballers hebben zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo. Op het Afrikaans-Europese OKT in Italië moest de winst gepakt worden, maar dat lukte niet.

Kersvers Europees kampioen Nederland opende het toernooi met winst op Tsjechië, waarna Israël met 1-8 te sterk was. Spanje werd dan weer wel verslagen, het vrij zwakke Zuid-Afrika vormde ook geen al te groot obstakel.

Op de slotdag was eigenlijk al zeker dat directe plaatsing niet meer mogelijk was. Israël speelt met een team vol genaturaliseerde Amerikanen, die vanwege hun Joodse achtergrond automatisch de Israëlische nationaliteit kregen.

Het Amerikaans-Israëlische team had aan een zege op Zuid-Afrika genoeg om de eerste plek veilig te stellen en dat gebeurde met 11-1. Nederland speelde tegen Italië, waarbij de winnaar het toernooi als tweede af zou sluiten.

Die tweede plek geeft recht op deelname aan het wereldwijde OKT in Taiwan volgend jaar, dus vooraf was duidelijk dat één van de twee Europese topteams de Spelen definitief kon vergeten.

Dat werd Italië, dankzij Kalian Sams, Yurendell Decaster en Sharlon Schoop pakte Nederland in de vierde inning een 4-1 voorsprong. Dat werd in de negende inning nog uitgebreid dankzij onder meer een double van Ademar Rifaela, waarna Nederland met 8-3 won.

Uitslag PSV - Ajax

De topper tussen PSV en Ajax in Eindhoven heeft zondag geen winnaar opgeleverd. De bezoekers kwamen na iets meer dan een uur spelen wel op voorsprong dankzij Quincy Promes, maar slaagden er niet in om deze voordelige marge vast te houden. Donyell Malen deed zijn oude club ruim tien minuten voor tijd namelijk pijn met de gelijkmaker, waardoor de twee rivalen genoegen moesten nemen met een 1-1 eindstand. De Amsterdammers en de Eindhovenaren blijven daardoor met veertien punten gedeeld bovenaan staan, al heeft Ajax wel een beter doelsaldo. Vitesse heeft eveneens veertien punten bij elkaar gespeeld.

Mark van Bommel voerde met het inbrengen van Michal Sadílek in de plaats van Olivier Boscagli één wijziging door ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen Sporting Portugal van afgelopen donderdag, terwijl Ajax met dezelfde elf van start ging als in het Champions League-duel met Lille OSC. Donny van de Beek was wel weer fit aan Amsterdamse kant, maar verscheen niet aan de aftrap. Aan de kant van de thuisploeg hield Jorrit Hendrix de eveneens weer herstelde Érick Gutiérrez op de bank.

De bezoekers trokken in het eerste kwartier van het treffen het initiatief naar zich toe, al was het eerste schot tussen de palen via Mohamed Ihattaren wel voor PSV. De thuisploeg kwam daarna wat meer in het spel voor, maar moest ondanks een aantal ogenschijnlijk gevaarlijke uitbraken de beste kansen van het eerste bedrijf wel aan Ajax laten. Na een zwakke uittrap van Jeroen Zoet kreeg David Neres de kans om uit te halen, maar zijn poging werd door de doelman uit de korte hoek gehouden. Zoet zat er een paar minuten later ook goed bij toen Nicolás Tagliafico Ihattaren aftroefde in de zestien en de bal op doel schoot.

De grootste kansen van het eerste bedrijf waren in de laatste ruime vijf minuten voor rust echter voor Promes en Dusan Tadic. Eerstgenoemde had na een goede combinatie met Tadic de bal voor het intikken, maar stuurde zijn schot uiteindelijk naast het vijandelijke doel. Tadic zorgde in de blessuretijd nog voor gevaar toen hij Timo Baumgartl met een knappe actie het bos instuurde en zijn schot uiteindelijk via Zoet over de achterlijn zag gaan. Tijdens de felle openingsfase van de tweede helft liet ook PSV zich weer in aanvallend opzicht zien, maar doordat Bruma langs de bal heen maaide en een schot van Hendrix werd geblokt leidde dat niet tot een penibele situatie voor doelman André Onana.

Aan de overkant kon Zoet opgelucht ademhalen toen Ziyech de bal voor zijn doel langs schoot en hij even later zelf met een stijlvolle zweefduik een kopbal van Joël Veltman uit een corner onder zijn lat wegtikte. Onana moest daarna ook in actie komen bij een vrije trap van Ihattaren, die door de Kameroener maar net uit de rechterbovenhoek gehaald kon worden. Van de Beek leek een paar minuten na die vrije trap zijn rentree te maken, maar de speler die eigenlijk plek moest maken voor de middenvelder zorgde juist op dat moment voor de eerste treffer van de middag. Na een aanval over rechts belandde de bal via Tadic voor de voeten van Promes, die het leer vervolgens in de linkerbenedenhoek langs Zoet schoot.

PSV deed bijna meteen wat terug via Ihattaren en Bruma, nadat eerstgenoemde een aantal tegenstanders voorbij speelde en vervolgens zijn ploeggenoot aan de andere kant van het strafschopgebied vond. De instormende Portugees schoot de bal echter naast het doel van Onana. Van de Beek kwam daarna alsnog binnen de lijnen voor Neres, terwijl Van Bommel Boscagli en Cody Gakpo inbracht. Die laatste speelde dik tien minuten voor het einde van de wedstrijd een hoofdrol bij de gelijkmaker toen hij Malen wegstuurde en de man in vorm Onana kansloos liet met een schuiver. Grote kansen in de slotfase bleven daarna uit, waardoor de twee titelkandidaten gelijk op blijven gaan in de Eredivisie.

PSV

1 - 1

AFC Ajax

 77' Malen    63' Promes
 
 Gele kaart: Sadílek, (PSV), Blind,Álvarez, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Baumgartl
Viergever
Sadílek (Boscagli/76)
Rosario
Ihattaren
Hendrix (Gakpo/76)
Bruma
Malen
Bergwijn
  Onana
Dest
Veltman
Blind
Tagliafico
Álvarez
Promes
Martínez
Ziyech
Tadic
Neres (v.d.Beek/69)

PSV en Ajax delen de punten in topper (Pro Shots / Stanley Gontha)
PSV en Ajax delen de punten in topper (Pro Shots / Stanley Gontha)

Uitslag ADO Den Haag - AZ

AZ heeft de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag winnend weten af te sluiten. In het stadion, waar de Alkmaarders hun thuisduels afwerken nadat een deel van het dak van het AZ-stadion begin augustus instortte, werd het in een matige wedstrijd 0-1.

ADO was in de beginfase iets sterker dan de Alkmaarders. Echt grote kansen leverde dit echter niet op. In de 21e minuut was het Crysencio Summerville die aan een enorme solo over het veld begon, maar zijn schot ging over het Alkmaarse doel. In het vervolg van de eerste helft ging het spel op en neer, maar het tempo was laag en aan beide kanten slordigheden.

Aan het begin van de tweede helft nam de druk van AZ iets toe, maar tot echte kansen leidden het niet. In de 65e minuut was AZ dicht bij de 0-1. Een snelle uitbraak eindigde bij Idrissi, die zijn voorzet er via Pinas bijna in zag gaan. Doelman Koopmans redde echter. AZ kwam in de 75e minuut op 0-1. Ould-Chikh, die vorig weekend tegen Feyenoord ook al een penalty veroorzaakte, was weer de schlemiel door Gudmundsson naar de grond te werken. Koopmeiners benutte de strafschop die volgde. De rest van de tweede helft waren er kleine kansjes voor beide ploegen, maar gescoord werd er niet meer.

ADO Den Haag

0 - 1

AZ

    75' Koopmeiners (pen)
 
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.091
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Koopmans
v.Ewijk
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Malone
Immers
Goossens (Bakker/72)
Summerville
Kramer
Hooi (Ould-Chikh/61
Necid/83)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Wuytens
Wijndal
Clasie (Midtsjö/82)
De Wit (Gudmundsson/22)
Koopmeiners
Stengs
Boadu (Aboukhlal/ 60)
Idrissi

'Crisis bij Barcelona: vertrouwen spelers in Valverde brokkelt af'

Trainer Ernesto Valverde staat onder druk bij Barcelona. De Catalaanse grootmacht verloor zaterdagavond met 2-0 van Granada. Barça heeft zodoende, samen met Real Betis, de meest gepasseerde defensie van dit LaLiga-seizoen met negen tegendoelpunten. Volgens ESPN heeft een deel van de spelersgroep niet veel vertrouwen meer in Valverde.

Vanuit meerdere bronnen heeft ESPN vernomen dat verschillende spelers het vertrouwen in Valverde begint te verliezen na de tegenvallende seizoenstart, de slechtste in 25 jaar tijd. De spelers zijn vooral teleurgesteld over de optredens van Barcelona buiten het Camp Nou. Met name de wedstrijd tegen Granada in het Estadio Nuevo Los Cármenes was voor veel spelers een enorme dreun.

Josep Maria Bartomeu, voorzitter van Barcelona, is echter niet iemand die overhaast conclusies trekt of impulsief reageert na een nederlaag. Valverde ligt nog tot de zomer van 2021 vast bij Barcelona en pas bij een voortgang van de huidige slechte vorm zal de club ingrijpen en de trainer ontslaan, zo klinkt het. Valverde stak na afloop in gesprek met de Spaanse pers deels de hand in eigen boezem.

"Ik voel me verantwoordelijk voor datgene wat hier is gebeurd. Je kan winnen of verliezen, maar als je verliest moet je op zijn minst verdienen om te winnen. De tegenstanders komen dichter bij ons strafschopgebied, terwijl we ook nog eens niet goed spelen in uitduels. We probeerden na rust het doel van Granada op te zoeken, maar na de 2-0 was het nog moeilijker", aldus Valverde.

Grapperhaus: 'Minstens 100 mensen extra voor anti-drugsbrigade'

De door minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) aangekondigde anti-drugsbrigade zal worden versterkt met minstens honderd extra mensen. Ook wil hij 'onorthodoxe' maatregelen nemen om de uitwisseling en vergaring van informatie over drugscriminelen te verbeteren.

Dat zei Grapperhaus in Buitenhof. De anti-drugsbrigade zal bestaan uit specialisten van onder meer de politie, de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), het Openbaar Ministerie (OM), de Marechaussee, maar ook uit jeugdwerkers. 'We moeten heel veel gaan inzetten op preventie', meent hij.

Grapperhaus kondigde de brigade eerder deze week aan met als directe aanleiding de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. 'Iedereen voelt dat er een grens is overschreven als iemand die gewoon zijn werk doet wordt vermoord', zegt de minister. Volgens hem is lange tijd weinig prioriteit gegeven aan de strijd tegen drugscriminelen.

'Oprollen, afpakken en voorkomen'
De anti-drugsbrigade moet daar verandering in brengen. Grapperhaus: 'Oprollen, afpakken en voorkomen: dat zijn de belangrijkste peilers. We moeten specialistische kennis op landelijk niveau bij elkaar zetten'. Verder moet er fors geïnvesteerd worden. 'Er is 100 miljoen euro extra vrijgemaakt tegen deze ondermijning, daar moet nog meer bij. Dat is een eerste stap, want we komen van een punt waarin dit weinig prioriteit heeft gehad.'

Ook wil minister Grapperhaus de militaire inlichtingendienst MIVD en de AIVD gaan inzetten om zware drugscriminelen, die zich vaak in het buitenland schuil houden, op te sporen. Hij gaat overleggen met collega-ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de mogelijkheden.

Wettelijke beperkingen
Ook moet er volgens de minister gekeken worden naar bepaalde wettelijke beperkingen waar opsporingsdiensten nog vaak tegen aan lopen. 'De bekende privacybescherming mag geen schild vormen voor criminelen.' Ook moet de uitwisseling van informatie tussen inlichtingendiensten, gemeenten en uitkeringinstanties worden verbeterd.

De minister zegt bereid te zijn daarvoor 'onorthodoxe' maatregelen te nemen. 'Binnenkort zal er een wetsvoorstel komen die deze brigade extra armslag moet gaan geven'.

Scooterrijder botst tegen container, traumaheli rukt uit

Een 42-jarige man uit Bergen op Zoom is zaterdagavond 21 september gewond geraakt nadat hij met zijn scooter tegen een bouwafvalcontainer is gereden. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht.

Het eenzijdige ongeval vond omstreeks 21.40 uur plaats op het Smientpad ter hoogte van de Wintertaling in Bergen op Zoom. Door nog onbekende oorzaak is de Bergenaar tegen de containerbak die op het fietspad stond gereden. Een traumahelikopter werd opgeroepen voor medische hulpverlening. Het slachtoffer is met een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.

Tieners opgepakt voor gewapende overval op tankstation

De twee verdachten van de gewapende overval op een tankstation aan Vreeswijkstraat in Den Haag zijn aangehouden. Het gaat om verdachten van 14 en 15 jaar uit Den Haag. De overval werd gepleegd op zaterdagavond 21 september omstreeks 20.15 uur.

Omstreeks 20.30 uur kwam de melding binnen dat er een overval was geweest op tankstation Esso aan de Vreeswijkstraat. Bij de overval is een medewerker bedreigd met een mes en een vuurwapen. De twee verdachten zijn er vervolgens met een geldbedrag vandoor gegaan. Agenten hebben direct na de melding de omgeving afgezet en gezocht naar de twee verdachten, maar die werden niet meer aangetroffen.

Een melding van een vechtpartij op de Lange Beestenmarkt een klein uur later leidde naar deze minderjarige verdachten. De verdachten werden voor deze vechtpartij aangehouden waarna ze al snel in verband konden worden gebracht met de gepleegde overval. De verdachten zitten nog vast voor verder verhoor.

Politie onderzoekt schietincident Zwolle

De politie in Zwolle is een onderzoek gestart nadat zondagochtend 22 september op de Van Disselstraat in de wijk Stadshagen in Zwolle een man werd beschoten. Mogelijk zijn er getuigen die iets hebben gezien of gehoord? De politie komt graag met hen in contact.

Omstreeks 4.00 uur kreeg de politie een melding van een schietincident. Ter plaatse troffen agenten een 25-jarige man uit Zwolle aan. Hij was gewond. Direct werd en onderzoek gestart. De komende uren zijn forensisch rechercheurs nog bezig met sporenonderzoek op de plaats van het incident. Omdat buurtbewoners mogelijk relevante informatie hebben, wordt een buurtonderzoek gedaan. De gewonde man werd naar het ziekenhuis gebracht.

Getuigenoproep
Mogelijk zijn er meerdere personen bij het schietincident betrokken. Dit is nog volop in onderzoek. Daarnaast is de politie op zoek naar de bestuurder(s) van een scooter die bij het voetbalveld in de omgeving gezien is. Mogelijk heeft de bestuurder iets gezien of gehoord wat van belang is voor het onderzoek. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bezopen 112-misbruiker opgepakt

Agenten hebben zondag in Breda een man aangehouden omdat hij onnodig het landelijke alarmnummer 112 bleef bellen. Dat meldt de politie op haar website. 

De meldkamer ontving vannacht nogal veel (onnodige)telefoontjes van een 47-jarige man uit Wernhout. Agenten zochten de man op bij een bushalte aan de Hogeschoollaan en vertelde hem dat hij een taxi moest bellen en niet het alarmnummer onnodig bezet moest houden. De flink beschonken man gaf daar echter geen gehoor aan. In een tijdsbestek van 40 minuten had hij opnieuw meer dan 10 keer het alarmnummer gebeld. Agenten zijn wederom teruggegaan en gaven hem een laatste waarschuwing. Nadat ze waren vetrokken, liet de meldkamer weten dat de man opnieuw aan de lijn hing. De agenten keerden om en hielden de man aan.

Misbruik 112
Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112? Dan licht de politie de ouders in. Belt een kind vaker naar 112? Dan moet het naar Halt. De politie kan de kinderrechter vragen om een zwaardere straf.

Man (82) ernstig gewond na mishandeling

De politie zoekt getuigen van een incident waarbij een 82-jarige man uit Alkmaar gewond is geraakt. Dit gebeurde donderdag 19 september rond 03.15 uur op de Bergerweg in Alkmaar.

Het slachtoffer kan zich niet alles goed herinneren. Twee mannen zouden het slachtoffer mishandeld hebben. Mogelijk had een van de daders een ontbloot bovenlijf. Het slachtoffer is flink mishandeld. De man heeft hierdoor ernstig letsel opgelopen en moest naar het ziekenhuis.

Waarom en wat er zich precies heeft afgespeeld is niet duidelijk geworden. Daarom komt de politie graag in contact met getuigen. Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844.

Osaka-local Osaka domineert in Osaka

Tennisster Naomi Osaka heeft als eerste Japanse in 24 jaar het WTA-toernooi van Osaka gewonnen. De uit Osaka afkomstige Osaka won de finale in Osaka met 6-2, 6-3 van de Russische Anastasia Pavlyuchenkova.

Op het hardcourt van Osaka was Osaka het hele toernooi al oppermachtig: ze stond geen enkele set af en ook Pavlyuchenkova, die toch alweer haar negentiende WTA-finale speelde (12-7), kon Osaka niet stoppen.

De winst in Osaka is voor Osaka, die de US Open 2018 en Australian Open 2019 won, opvallend genoeg nog maar haar vierde WTA-titel. In 2016 haalde Osaka in Osaka haar eerste WTA-finale, maar net als in Osaka in 2018 verloor Osaka die finale.

In het Chinese Guangzhou ging de titel naar de Amerikaanse Sofia Kenin, die Samantha Stosur uit Australië met 6-7 (4), 6-4, 6-2 klopte. De 20-jarige Kenin speelde de vierde finale van haar carrière, allemaal dit jaar, en pakte al haar derde titel. Stosur stond in haar 25e finale, maar wel haar eerste sinds 2017.

De titel in het Zuid-Koreaanse Seoul ging tot slot naar de Tsjechische Karolina Muchova. Echt spannend was het niet: Magda Linette uit Polen ging met 6-1, 6-1 pijnlijk de bietenbrug op. Voor Muchova was het na de verloren finale in Praag dit jaar haar eerste WTA-titel.

Russische tweelingzusjes domineren WK ritmische gymnastiek

In het Azerbeidzjaanse Baku is het wereldkampioenschap ritmische gymnastiek afgesloten. Het werd weer eens een Russisch feestje, hoewel Japan op de slotdag nog het goud veroverde in de teamwedstrijd met vijf ballen.

De andere acht gouden medailles gingen allemaal naar Rusland: de allroundwedstrijd bij de teams, de groepswedstrijd en de wedstrijd met drie hoepels en vier knotsen, terwijl het individueel raak was op de allround en de wedstrijd met de hoepel, knots, bal en het lint.

De tweelingzussen Dina en Arina Averina waren weer van groot belang voor Rusland, met vier keer individueel goud haalde vooral Dina uit. Na haar succesvolle WK van twee jaar terug is ze inmiddels dertienvoudig wereldkampioene en de grote favoriete voor olympisch goud volgend jaar.

Arina won nu zilver en is haar voornaamste uitdaagster, verder komt de enige serieuze uitdaging uit Israël: Linoy Ashram pakte in totaal vier keer zilver en twee keer brons.

De hoogtepunten van de meerkampfinale (Bron: YouTube)

Binder pakt GP van Aragón in Moto2

Brad Binder heeft zijn tweede Moto2-zege van het jaar te pakken. De Zuid-Afrikaanse KTM-coureur was de beste op het Spaanse asfalt van Aragón, hoewel hij met name aan het einde nog wel even flink gas moest geven.

Binder kende vanaf plek drie de beste start en nam de leiding, voor Luca Marini en polesitter Alex Marquez. Augusto Fernandez, Thomas Lüthi en Xavi Vierge kwamen er achteraan, maar voor Fernandez was het na een paar bochten klaar wat betreft een goed resultaat: de van plek twee gestartte Spanjaard schoof onderuit.

Jorge Navarro kwam lekker naar voren en nestelde zich op de vierde plek, achter Marini. Binder reed ondertussen langzaam maar zeer zeker weg bij de rest, Marquez en Marini begonnen zich een beetje los te rijden van Navarro en Lüthi, terwijl Sam Lowes - nog altijd rijdend - probeerde de aansluiting vast te houden.

Richting de slotfase moest Marini langzaam afhaken, terwijl kampioenschapsleider Marquez met Navarro in zijn kielzog weer wat richting Binder reed. Navarro nam de tweede plek over, liet Marquez achter en probeerde naar Binder te rijden. Die laatste aanval kwam echter nét iets te laat en Binder hield keurig stand, voor Navarro en Marquez.

Oranje verovert eerste wereldtitel gemengde tijdrit op WK wielrennen

Nederland heeft het eerste goud op het WK wielrennen in Yorkshire gewonnen. In de gemengde ploegentijdrit, het nieuwe onderdeel op het WK, was Oranje duidelijk te sterk voor Duitsland en Groot-Brittannië. Nederland won eerder al de Europese titel.

Nederland mocht als laatste van start en had zodoende zicht op de tijden van de andere landen. Koen Bouwman, Bauke Mollema en Jos van Emden legden de basis voor de zege door in de regen de snelste tijd te klokken over 13,8 kilometer. Ze hadden een voorsprong van twintig seconden op de nummer twee.

Daarna was het aan Lucinda Brand, Riejanne Markus en Amy Pieters om het karwei af te maken en daar slaagde de Nederlandse in. Ze bouwde de voorsprong zelfs iets uit, waardoor het eerste goud bij het WK wielrennen in Yorkshire naar Nederland ging. Vorige maand werd Oranje ook al Europees kampioen, maar toen reed het Nederlands team wel in een andere samenstelling.

Duitsland werd op 22 seconden tweede, voor Groot-Brittannië dat 51 seconden als derde eindigde. Het Britse bleef net Italië voor, die pech hadden de dat de sterkste Italiaanse vrouw Elisa Longo Borghini lek reed.

Uitslag FC Emmen - Feyenoord

Feyenoord heeft op de valreep een punt gepakt tegen FC Emmen. De Rotterdammers stevenden op een nederlaag af aan De Oude Meerdijk, maar door een treffer van Jens Toornstra in de zesde minuut van de blessuretijd eindigde de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel.

Jaap Stam had zijn elftal in Emmen noodgedwongen op één plaats gewijzigd ten opzichte van het met 1-0 verloren Europa League-duel met Rangers FC: Luciano Narsingh verving de geblesseerde Luis Sinisterra. De Rotterdammers kenden een uitstekende start, want al na drie minuten spelen stond er een voorsprong op het scorebord. Renato Tapia vond Steven Berghuis met een geweldige pass, waarna de vleugelaanvaller met wat fortuin de bal kon terugleggen op Orkun Kökcü. De middenvelder was er op tijd bij en schoot met overtuiging de openingstreffer tegen de touwen. Feyenoord kreeg kort daarna direct een hele grote kans om de marge te verdubbelen.

Emmen-doelman Dennis Telgenkamp stopte een schot van Tapia, maar zag de bal vervolgens terechtkomen bij Sam Larsson. De Zweedse aanvaller raakte het leer echter volledig verkeerd. Toch kwam Feyenoord binnen het kwartier nog op een 0-2 voorsprong. Berghuis vond Narsingh met een lage voorzet, die de defensie van Emmen te snel af was en van dichtbij raak schoot. Met 21 minuten op de klok kwam Emmen terug in de wedstrijd. Rick Karsdorp schoot de bal tegen Michael de Leeuw aan, waarna het leer voor de voeten kwam van Robbert de Vos. De voormalig jeugdspeler van Feyenoord schoot vervolgens op fraaie wijze zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal tegen de touwen.

Na een halfuur spelen wist Emmen de opgelopen achterstand te repareren. Sergio Peña kreeg alle ruimte om uit te halen en vuurde de bal in de kruising. De lat voorkwam vervolgens dat Larsson Feyenoord weer op voorsprong bracht, maar de grootste kansen waren in het slot van de eerste helft voor FC Emmen. Eerst raakte Glenn Bijl de paal, waarna de rebound voor de voeten kwam van De Vos. De basisdebutant stuitte in kansrijke positie op de voeten van Feyenoord-doelman Vermeer. De sluitpost was kort daarna kansloos op een kopbal van De Leeuw, maar scheidsrechter Dennis Higler annuleerde de treffer wegens een duw aan Ridgeciano Haps.

In de rust greep Stam in door aankoop Marcos Senesi te laten debuteren, wat ten koste ging van Edgar Ié. De Argentijnse verdediger kreeg al na vijf minuten een gele kaart en liet zich na een uur spelen aftroeven door Slagveer. De aanvaller van Emmen maakte oog in oog met Vermeer geen fout en bracht de thuisploeg daarmee op voorsprong. Een kwartier voor tijd kwam Emmen met tien man te staan, nadat Heylen de doorgebroken invaller Naoufal Bannis tegen de grond werkte. Vrije trappen van de eveneens ingevallen Jens Toornstra en Berghuis gingen vervolgens allebei in de muur. Ook Larsson mocht aanleggen vanuit een vrije trap, maar zijn inzet werd gekeerd door Telgenkamp. In de zesde minuut van de blessuretijd slaagde Feyenoord er toch nog in om een punt over te houden aan de wedstrijd in Emmen.

FC Emmen

3 - 3

Feyenoord

 21' De Vos
 32' Pena
 59' Slagveer
   3' Kökcü
 12' Narsingh
 90+6' Toornstra
 
 Gele kaart: Slagveer, Bijl, (FC Emmen), Senesi, (Feyenoord)
 Rode kaart: Heylen (76) (FC Emmen),
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.309
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Heylen
Bakker (Veendorp/61)
Beste
Slagveer (Marinus/71)
Hiariej
Pena (Gorgulu/79)
Chacón
De Vos
De Leeuw
  Vermeer
Karsdorp
Botteghin
Ié (Senesi/46)
Haps
Tapia (Bannis/73)
Kökcü (Toornstra/61)
Fer
Narsingh
Berghuis
Larsson


Feyenoord-speler Renato Tapia in duel met FC Emmen-speler Sergio Pena (Pro Shots / Joep Leenen)

F1: Uitslag Grand Prix van Singapore

Sebastian Vettel heeft verrassend de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Duitser profiteerde van een goede strategie bij Ferrari en versloeg zo teamgenoot Charles Leclerc en de Red Bull van Max Verstappen. Kampioenschapsleider Lewis Hamilton eindigde op plek vier.

Na de verrassende kwalificatie van zaterdag startte Leclerc van poleposition en de Monegask verzilverde de goede uitgangspositie direct. Daarachter drong Vettel aan bij Hamilton voor plek twee maar moest zich gewonnen geven. Verstappen sloot aan plek vier gevolgd door Valtteri Bottas en Alexander Albon. Achteraan kwam George Russell in de mangel en moest een nieuwe voorvleugel halen. Carlos Sainz liep een lekke band op nadat hij door Nico Hülkenberg aangetikt werd, waarna de Duitser zelf ook naar de pits moest.

De top zes trok direct een gat, maar daarna temporiseerde Leclerc zodat het veld lang dichtbijeen bleef. Na vijftien ronden had Leclerc er genoeg van en trok een gaatje met de coureurs achter hem. Verrassend genoeg ging de top zes niet naar binnen, maar de coureurs die daar direct achter reden. Dit opende de mogelijkheid voor Vettel en Verstappen om in ronde 20 van de 61 nieuw rubber te halen. Leclerc volgde een ronde later, terwijl Hamilton doorreed.

Het nieuwe rubber bracht Vettel zoveel dat hij de virtuele eerste plek overnam van Leclerc die duidelijk gefrustreerd was. Voor de Duitser reden de nog niet gestopte Hamilton, Antonio Giovinazzi, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo en Lance Stroll. Deze coureurs werden een voor een ingehaald, maar nadat Hamilton in de 27e ronde pitte lag er voor het eerst sinds lange tijd een coureur aan de leiding die niet van Mercedes, Ferrari of Red Bull was.

Lang duurde dit niet, want Vettel greep snel plek 1, terwijl ook Leclerc, Verstappen en de ver teruggevallen Hamilton doorschoven. De Brit had hierbij geluk dat teamgenoot Bottas enkele ronden flink gas terugnam, anders was hij na zijn stop tot achter Albon teruggevallen. Het inhalen van Giovinazzi had tot gevolg dat de Italiaan veel tempo verloor en het aan de stok kreeg met Ricciardo. De Australiër plaatste een aanval, maar de auto's raakten elkaar, waarna Ricciardo een lekke band opliep en ook Giovinazzi terugviel.

Nadat de helft van de race voorbij was volgden de acties elkaar snel op. Romain Grosjean waagde een veel te optimistische inhaalactie buitenom bij George Russell die hierdoor de muur ingeduwd werd en uitviel, een safety car volgde. Na de herstart gebeurde er vooraan weinig, maar in het middelveld werd er na wat duw en trekwerk wel wat van positie gewisseld.

De coureurs konden echter al snel weer in de remmen omdat Sergio Perez zijn Racing Point op de baan moest parkeren. Teamgenoot Lance Stroll had ondertussen een lekke band opgelopen nadat hij een van de muren had geraakt. De Canadees kon achteraan aansluiten en proberen naar voren te komen. Hij moest nog wel een safety car dulden, want Daniil Kvyat probeerde een te optimistische inhaalactie bij Kimi Räikkönen die de voorwielophanging van de Alfa Romeo zag afbreken.

Na de herstart waren er nog tien ronden te gaan, maar de eerste zege voor Vettel sinds lange tijd kwam niet meer in gevaar, zodat de Duitser na net iets minder dan twee uur racen als winnaar afgevlagd werd voor Leclerc en Verstappen. De Nederlander had in de slotronden Hamilton nog wel in zijn nek, maar gaf geen krimp meer. Bottas werd vijfde, voor Albon, Lando Norris, Gasly, Hülkenberg en Giovinazzi.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:58:33.667
2 Charles Leclerc Ferrari +2.641
3 Max Verstappen Red Bull Racing Honda +3.821
4 Lewis Hamilton Mercedes +4.608
5 Valtteri Bottas Mercedes +6.119
6 Alexander Albon Red Bull Racing Honda +11.663
7 Lando Norris McLaren Renault +14.769
8 Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso Honda +15.547
9 Nico Hulkenberg Renault +16.718
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari +17.855
11 Romain Grosjean Haas Ferrari +35.436
12 Carlos Sainz McLaren Renault +35.974
13 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes +36.419
14 Daniel Ricciardo Renault +37.660
15 Daniil Kvyat Scuderia Toro Rosso Honda +38.178
16 Robert Kubica Williams Mercedes +47.024
17 Kevin Magnussen Haas Ferrari +1:26.522
DNF Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari +12 ronden
DNF Sergio Perez Racing Point BWT Mercedes +19 ronden
DNF George Russell Williams Mercedes +27 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 296
2 Valtteri Bottas Mercedes 231
3 Charles Leclerc Ferrari 200
4 Max Verstappen Red Bull 200
5 Sebastian Vettel Ferrari 194
6 Pierre Gasly Toro Rosso 69
7 Carlos Sainz McLaren 58
8 Alexander Albon Red Bull 42
9 Daniel Ricciardo Renault 34
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 33
11 Nico Hulkenberg Renault 33
12 Lando Norris McLaren 31
13 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 31
14 Sergio Perez Racing Point 27
15 Lance Stroll Racing Point 19
16 Kevin Magnussen Haas 18
17 Romain Grosjean Haas 8
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
19 Robert Kubica Williams 1
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 527
2 Ferrari 394
3 Red Bull 289
4 McLaren 89
5 Renault 67
6 Toro Rosso 55
7 Racing Point 46
8 Alfa Romeo 35
9 Haas 26
10 Williams 1

Dam tot Damloop gestaakt op verzoek van hulpdiensten

De Dam tot Damloop is stilgelegd op verzoek van de hulpdiensten, nadat veel mensen onwel werden door de hitte. Hierdoor werd het risico op een capaciteitsgebrek bij de medische hulpverlening te groot. De laatste twee startrondes mogen niet meer beginnen, wat neerkomt op 4000 deelnemers.

'We wilden voorkomen dat er een capaciteitsgebrek bij de medische hulpverlening zou komen', licht een woordvoerder van de organisatie toe. 'Voor iedereen die nog aan het rennen is, is het nog veilig, maar we konden die hulpverlening niet meer garanderen voor alle extra mensen die nog zouden starten.'

De woordvoerder geeft aan dat de capaciteit van zowel de EHBO, de ziekenhuizen en de inzet van ambulances in het gedrang kunnen komen. In overleg met de Veiligheidsregio en de betrokken gemeenten hebben ze daarom de stekker eruit getrokken. Hoeveel mensen er dan onwel zijn geworden, kon de organisatie op dit moment nog niet zeggen.

Teleurgesteld
De deelnemers die nog zouden starten zijn zwaar teleurgesteld. 'We komen helemaal uit Groningen, dit is echt balen.' Iedereen die momenteel nog aan de start staat wordt verzocht naar Centraal Station te gaan.

Het gaat om de laatste twee startrondes die nu niet meer mogen starten. Dat zijn in totaal 4000 lopers. Verder op de route wordt nog wel gelopen. De organisatie roept renners die onderweg zijn op geen eindsprint te trekken naar de finish om oververhitting te voorkomen.

'Wij hebben geen toestemming van de medische diensten voor de laatste starten, wij hopen op uw begrip', wordt omgeroepen bij de start. 'Ik ben pissed', zegt een vrouw. 'Wij denken er nog over na om een alternatieve route te lopen, maar de IJtunnel is ook dicht.'

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

SC Heerenveen heeft in het eigen Abe Lenstra Stadion wederom niet kunnen winnen. De thuiswedstrijd tegen FC Utrecht eindigde in een gelijkspel.

FC Utrecht was met Adrián Dalmau een paar keer dicht bij de 0-1. Zo omspeelde de Spanjaard na een klunzige terugspeelbal van Rodney Kongolo doelman Warner Hahn, maar Ibrahim Dresevic bracht redding op de doellijn. Waar Dalmau nog geen succes kende, had de snelle Gyrano Kerk dat even later wel. Hij ontsnapte over links na een mooie pass van Leon Guwara en stiftte de bal beheerst over de uitlopende Hahn.

Chidera Ejuke maakte na een half uur gelijk. Na een prima voorbereiding van Mitchell van Bergen. Jens Odgaard, die vorige week tegen Ajax zijn eerste veldgoal maakte, kreeg een kwartier voor tijd dé kans om zijn ploeg aan de eerster thuiszege te helpen. De spits werd naar de grond gewerkt en nam vervolgens zelf de strafschop. Twee weken geleden tegen Fortuna Sittard benutte hij nog een strafschop, maar net als tegen Feyenoord miste hij dit keer wederom vanaf elf meter. FC Utrecht-doelman Maarten Paes redde heel knap met zijn voeten.

In blessuretijd had Utrecht nog een enorme kans op een onverdiend doelpunt, maar doelman Warner Hahn redde met een knappe reflex op een inzet van Bart Ramselaar.

sc Heerenveen

1 - 1

FC Utrecht

 30' Ejuke    18' Kerk
 
 Gele kaart: Faik, J.Veerman, Kongolo, (sc Heerenveen), Gustafson, Klaiber, (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 16.593
Arbiter: Mulder
Bijzonderheden: Odgaard mist strafschop (\\\'76)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Floranus
Dresevic
Botman
Woudenberg
Kongolo
Faik
J.Veerman
v.Bergen
Odgaard (Dreyer/78)
Ejuke
  Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
Guwara
Maher (Abass/65)
v.d.Streek (Strieder/64)
Ramselaar
Gustafson
Dalmau (Bahebeck/81)
Kerk

Stokoud parcoursrecord Dam tot Damloop houdt op één seconde stand

Atlete Evaline Chirchir heeft de 35e editie van de Dam tot Damloop gewonnen. De 21-jarige Keniaanse legde de 10 Engelse mijl - iets meer dan 16 kilometer - af in 50 minuten en 16 seconden.

Het veld vertrok zoals altijd in Amsterdam en liep zich een weg naar de finish in Zaandam. Bij de vrouwen ontstond snel een kopgroep van drie, met naast Chirchir ook haar landgenote Irene Cheptai en de Israëlische Selamawitt Dagnachew.

Dagnachew moest vrij ruim voor de finish afhaken, Cheptai en Chirchir streden om de winst. In de laatste kilometer moest Cheptai zich gewonnen geven en dus won Chirchir in 50:16 minuten. Daarmee liep ze een geweldige tijd: het parcoursrecord stond al sinds 1987 met 50:31 op naam van Ingrid Kristiansen, terwijl ze slechts elf seconden boven Mary Keitany's snelste tijd ooit bleef.

Bij de mannen ging de winst naar Solomon Berihu uit Ethiopië. Na acht kilometer liep hij alleen nog met John Langlat uit Kenia en Joel Akeyo uit Oeganda, maar voor de finishstraat in Zaandam werd bereikt moesten beide heren lossen. Berihu snelde vervolgens naar de winst in 45:45 minuten, ruim een minuut boven het parcoursrecord.

Update 13.47 uur
Er was al flink wat onduidelijkheid over de tijd van Chirchir en nu blijkt dat de klok inderdaad voor geen meter klopte. De Keniaanse won in 50:32 minuten en bleef dus één seconde boven het oude parcoursrecord.

De finish van Chirchir (Bron: YouTube)

Chirchir loopt het stokoude parcoursrecord uit de boeken (Foto: FOK!/DJMO)
Chirchir loopt het stokoude parcoursrecord nét niet uit de boeken (Foto: FOK!/DJMO)

GP van Aragón in MotoGP na vijf centimeter nagenoeg beslist

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Aragón in de MotoGP gewonnen. De Spaanse wereldkampioen liet met zijn Honda een dominantie zien die weer enige naam mag hebben, hij kwam nog geen centimeter in de problemen.

Polesitter Marquez pakte weer eens de leiding, Fabio Quartararo dook er gelijk achteraan en Jack Miller volgde, voor Maverick Viñales, Aleix Espargaro, Valentino Rossi, Franco Morbidelli, Alex Rins en Joan Mir. Voor Morbidelli was het al snel klaar: Rins opende veel te enthousiast de aanval en tikte de Italiaan onderuit.

Al vrij snel had Marquez een groot gat te pakken naar een groepje van drie: Miller, Viñales en Quartararo, die op hun beurt dan weer een gaatje hadden naar Dovizioso, Espargaro, Rossi en Cal Crutchlow. Heel veel gebeurde er verder eigenlijk niet en met nog vier ronden te gaan was Marquez zoals verwacht al lang en breed gevlogen.

Viñales had bij de achtervolgers ondertussen de leiding genomen, Dovizioso nam Quartararo's plekje in en ging voorbij aan Miller. Dovizioso was lekker op dreef en nam in de voorlaatste ronde ook Viñales te grazen, waarna Ducati-genoot Miller ook nog met succes de aanval opende op de Spaanse Yamaha-coureur.

Marquez kwam ondertussen volledig onbedreigd als eerste aan de finish, een uurtje of negentien later volgde Dovizioso, terwijl Miller met een fraaie derde plek het podium completeerde.

UFC: schandalig publiek gooit met bier en popcorn

Het Mexicaanse publiek was zaterdagnacht niet helemaal tevreden met hoe het main-event van de avond eindigde. Massaal werd bier en popcorn de octagon ingegooid, nadat de partij tussen thuisvechter Yair Rodriguez en de Amerikaanse Jeremy Stephens al na vijftien seconden eindigde in een no-contest.

Rodriguez stak Stephens al vroeg in de eerste ronde met zijn vingers in het oog, een verboden handeling waarvan Stephens niet meer herstelde. Na de reglementaire vijf minuten hersteltijd en na overleg met de ringarts blies scheidsrechter Herb Dean het gevecht af en dit was direct het startsein voor het publiek om zich schandalig richting Stephens te gedragen.

Het publiek had lang uitgekeken naar het gevecht van de Mexicaan Rodriguez, die als hoofdact de avond mocht afsluiten. Een avond die verder weinig voorstelde, buiten de mooie knockout van Steven Peterson en het heerlijke koppie van Alexa Grasso om, dus het altijd emotionele Midden-Amerikaanse publiek zat op het puntje van de stoel om hun favoriet naar de overwinning te schreeuwen. Op het moment dat Stephens onder doktersbegeleiding de octagon uitstapte werd hij door het publiek begroet met tientallen bekers gevuld met bier en popcorn.

Een woeste Rodriguez moest zich in het afsluitende octagoninterview ook beheersen om niet al te grof over zijn geblesseerde tegenstander uit de hoek te komen, maar hij realiseerde zich na een korte afkoelingsperiode dat Stephens niet de vechter is om zo simpelweg onder een gevecht uit te willen komen.

De coach van Stephens heeft inmiddels een update gegeven over de blessure van zijn pupil. "Jeremy voelde na de klap een enorm grote druk op zijn oog, zo erg heeft hij het nog niet gevoeld. Zelfs in de kleedkamer kon hij zijn ogen nog niet openen en we gaan hem waarschijnlijk wel naar een oogarts sturen. Dit is duidelijk enorm zuur voor het team", aldus coach Eric Del Fierro tegen verslaggevers van ESPN.

Meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat hier op het FOK! MMA-forum.

Volledige uitslag UFC Fight Night 158 en daarna nog wat hoogtepunten:
Yair Rodriguez vs. Jeremy Stephens eindigt in een no-contest (blessure, ronde 1)
Carla Esparza verslaat Alexa Grasso na jurybesluit (28-28, 29-28 x2)
Brandon Moreno eindigt Askar Askarov onbeslist (28-28, 28-29, 30-27)
Irene Aldana verslaat Vanessa Melo na jurybesluit (30-26 x3)
Steven Peterson verslaat Martin Bravo na KO (spinning backfist, ronde 1)
José Quiñónez verslaat Carlos Huachin na jurybesluit (30-27 x3)
Kyle Nelson verslaat Marco Polo Reyes na KO (stoten, ronde 1)
Angela Hill verslaat Ariane Carnelossi by TKO (doktersinterventie, ronde 3)
Sergio Pettis verslaat Tyson Nam na jurybesluit (30-27 x3)
Paul Craig verslaat Vinicius Moreira na opgave (verwurging, ronde 1)
Bethe Correia verslaat Sijara Eubanks na jurybesluit (29-28 x3)
Claudio Puelles verslaat Marcos Mariano na jurybesluit (30-25 x3)


F2-coureur Correa uit kunstmatige coma, onduidelijkheid over toekomst

Formule 2-coureur Juan Manuel Correa ligt niet meer in een kunstmatige coma. Na meer dan twee weken is de Amerikaan ontwaakt, wat zijn familie een grote stap in de goede richting noemt.

Correa raakte tijdens het weekeinde in Spa-Francorchamps zwaargewond bij de hevige crash waar de Fransman Anthoine Hubert, waar Correa vol bovenop reed, om het leven kwam. Correa lag lange tijd in kritieke toestand in het ziekenhuis, inmiddels is die toestand teruggeschroefd naar 'ernstig'.

Dat hij weer wakker is betekent zeker niet dat alles in orde is. De coureur wacht een grote operatie aan zijn benen, maar daarvoor moeten zijn longen eerst weer sterk genoeg zijn om de (lange) operatie aan te kunnen en zijn longen waren de afgelopen tijd het voornaamste probleem.

Raymond van het Groenewoud viert 70e verjaardag in Paradiso

Hij is geboren en getogen in België, maar een kind van twee ras-Amsterdamse ouders. Binnenkort viert hij zijn 70e verjaardag en dat viert de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud dan ook in Paradiso.

In februari 2020 wordt Raymond van het Groenewoud zeventig. Hij viert dit met de de concertreeks ‘Raymond 70’, waarmee hij langs een tiental grote zalen in België trekt. Daarnaast geeft hij één exclusief concert in Nederland en dat is op donderdag 2 april in Paradiso.

Volgens de site van de poptempel neemt Van het Groenewoud zijn publiek dan 'mee op een reis door zijn ongekend grote en diverse repertoire' onder begeleiding van zijn vaste begeleidingsband, waar voor deze gelegenheid ook een blazerssectie aan is toegevoegd. Ook zal er historisch en recent beeldmateriaal worden vertoond tijdens het concert.

De Vlaamse zender Eén zal in het kader van zijn zeventigste verjaardag in februari volgend een driedelige documentaireserie uit over zijn leven uitzenden. De documentaire is deels opgenomen in Paradiso en bevat bijdrages van hedendaagse Vlaamse artiesten als Black Box Revelation en Zwangere Guy.

Raymond van het Groenewoud is al bijna vijftig jaar zanger, muzikant, songschrijver, dichter en filosoof en voor velen uitgegroeid tot een icoon, zowel in zijn thuisland België als in Nederland. Door de jaren heen wist hij grote hits te scoren met nummers als ‘Meisjes’ (1977), ‘Je veux de l’amour’ (1980) en ‘Chachacha’ (1981)’.

Van het Groenewoud heeft als kind van twee ras-Amsterdammers dus een bijzondere band met de stad. Zijn vader Jozef van het Groenewoud vluchtte in 1947 naar Brussel om te ontkomen aan de dienstplicht en de deelname aan de politionele acties in Nederlands-Indië.

In december 1978 speelde Van het Groenewoud voor het eerst in Paradiso, twee jaar later volgde zijn grote Nederlandse doorbraak na een optreden op Pinkpop in 1980.

Man van fiets geslagen en beroofd, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een beroving die gisterenavond rond 21:50 uur is gepleegd aan de Duinlaan in Kaatsheuvel. Het slachtoffer werd vlak voor de fietstunnel van zijn fiets geslagen. 

De politie is op naar de daders. Het zou gaan om twee blanke mannen. Een verdachte is naar schatting 1.80 -1.85 meter, normaal postuur en Engelssprekend. De andere verdachte is naar schatting 1.75 meter, normaal postuur mager spits gezicht, droeg een bril (dun en rond montuur mogelijk grijskleurig).

Bij de beroving werden de fiets, portemonnee en telefoon van het slachtoffer buitgemaakt. De daders zijn op de fiets van het slachtoffer gevlucht via de fietstunnel. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000. 

Dronken winkeldief geeft agent kopstoot

Een 28-jarige man is gisterenavond in Bruinisse aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man verzette zich bij zijn aanhouding en schopte en sloeg een agent.

Rond 18.10 uur zagen twee agenten in hun vrije tijd dat een vermoedelijk dronken man een slijterij aan de Dreef binnenliep. De man pakte een fles drank en verstopte die onder zijn jas en liep zonder te betalen de slijterij uit. De agent ging de man achterna en sprak hem aan op de diefstal. Hij pakte de man vast en heeft hem terug naar de winkel gebracht en de fles drank teruggegeven.

In de winkel verzette de dief zich en sloeg om zich heen. De man bleef zich verzetten en gaf een van de agenten een kopstoot. De agenten hebben de man naar de grond gebracht en onder controle gehouden tot een politie-eenheid de verdachte heeft overgenomen en overgebracht naar een politiecel. De agenten hielden een pijnlijk hoofd en knie over aan de aanhouding. De agent deed aangifte van mishandeling.

Volleybalsters boeken simpele World Cup-zege op Kameroen

De Nederlandse volleybalsters hebben bij de strijd om de World Cup in Japan eenvoudig gewonnen van Kameroen. Na drie overwinningen en twee nederlagen kende Oranje geen problemen met Kameroen. Het werd 3-0. De setstanden waren 25-15, 25-14 en 25-18.

In Hamamatsu kwam de ploeg geen moment in de problemen. Celeste Plak was de topscoorder met 17 punten, gevolgd door Juliët Lohuis (15). De ploeg van bondscoach Jamie Morrison staat nu vierde in de ranking van de twaalf landen die meedoen in Japan. Kameroen staat elfde en heeft pas twee sets gewonnen.

Morrison gebruikt het toernooi vooral om de ploeg verder voor te bereiden op het olympisch kwalificatietoernooi in januari. Na twee gemiste mogelijkheden is dat de laatste kans deelname in Tokio 2020 af te dwingen. Maandag spelen de volleybalsters tegen Zuid-Korea.

De World Cup is een toernooi met de twee beste landen per continent plus wereldkampioen Servië en gastland Japan. Het toernooi wordt voor de twaalfde keer op rij in Japan georganiseerd. In het verleden werden er via dit toernooi startbewijzen vergeven voor de Olympische Spelen. Dit jaar is het alleen om de eer, premies en rankingpunten. 

Canet boekt indrukwekkende Moto3-zege in Aragón

Aron Canet heeft op indrukwekkende wijze de Grand Prix van Aragón in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard vertrok vanaf de eerste plek en stond die positie eigenlijk geen enkel moment af.

Vanaf poleposition nam Canet de leiding en kreeg hij de jonge Japanner Ai Ogura achter zich aan. De zo verrassende Carlos Tatay viel vanaf plek drie rap terug, Alonso Lopez schoof naar voren, voor Jakub Kornfeil, Celestino Vietti en Tony Arbolino.

Een grote groep bleef voorin bij elkaar, inclusief de ietwat achterin rijdende WK-leider Lorenzo Dalla Porta, maar halverwege de race begon Canet een alsmaar groter gat te slaan. De Spanjaard kwam eigenlijk geen moment in gevaar, maar achter hem werd wel langzaam meer gevochten.

Met drie ronden te gaan reed Ogura al bijna de hele race aan de leiding van het achtervolgende groepje, Lopez, Dennis Foggia, Tatsuki Suzuki, John McPhee en Albert Arenas volgden. Canet reed naar een imponerende zege, Ogura klopte Foggia en die twee completeerden het podium.

Dalla Porta werd slechts elfde - hij verloor één positie door een straf wegens track limits - en heeft zo nog twee punten voorsprong op Canet. Met andere woorden: met vijf races te gaan is het kampioenschap weer volledig open.

MLB: Astros nog geen divisiekampioen; Rays pakken belangrijke zege tegen Red Sox

Houston Astros hebben vannacht nog niet de divisietitel in de American League West gepakt. Een overwinning tegen de Los Angeles Angels was daarvoor voldoende geweest, maar de ploeg uit Houston ging in eigen huis onderuit met 4-8. Zondag is er een nieuwe kans voor de Astros tegen de Los Angeles Angels.

In de wildcardraces in de National League hebben de Milwaukee Brewers goede zaken gedaan. Zelf won de ploeg van Pittsburgh Pirates, terwijl concurrent Chicago Cubs opnieuw onderuit gingen tegen de St. Louis Cardinals. In een leuk duel wonnen de Cardinals met 9-8 door twee homeruns in de negende inning van Yadier Molina en Paul Dejong. Daarmee behouden St. Louis Cardinals een mooie voorsprong van drie games op Milwaukee Brewers in de National League Central, terwijl Chicago Cubs na vijf nederlagen op rij de play-offs dreigen mis te lopen.

In de strijd om de twee wildcard-plaatsten in de American League hebben de Tampa Bay Rays een heel belangrijke zege geboekt tegen de Boston Red Sox in elf innings. Nate Lowe sloeg bij een 4-3 achterstand de bal in de tribunes met één man op de honken. Doordat de Cleveland Indians verloren sprongen de Tampa Bay Rays weer over naar de tweede plaats in de wildcard-race. Oakland Athletics staat in die race op de eerste plaats.

Uitslagen MLB zaterdag:
New York Yankees - Toronto Blue Jays 7-2
Chicago Cubs - St. Louis Cardinals 8-9
Cincinnati Reds - New York Mets 3-2
Detroit Tigers - Chicago White Sox 3-5
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 5-4 (elf innings)
Miami Marlins - Washington Nationals 4-10 (tien innings)
Baltimore Orioles - Seatlle Mariners 6-7 (dertien innings)
Cleveland Indians - Philadelphia Phillies 4-9
Houston Astros - Los Angeles Angels 4-8
Minnesota Twins - Kansas City Royals 5-12
Milwaukee Brewers - Pittsburgh Pirates 10-1
Atlanta Braves - San Francisco Giants 8-1
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 2-4
Oakland Athletics - Texas Rangers 12-3
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 2-4

Politie zoekt getuigen van overval in Amsterdam

Zojuist heeft er op het Dijksgraafplein in Amsterdam een overval plaatsgevonden. De politie is op zoek naar een getinte man, gehuld in donkergroene kleding. Ook droeg hij een bivakmuts. 

De politie adviseert dringend om de man niet zelf te benaderen, maar direct 112 te bellen. 

Politie zoekt getuigen van straatroof in Haarlem

Twee jongens zijn zaterdagavond rond middernacht het slachtoffer geworden van een straatroof in Haarlem. Het tweetal zat op een bankje in het Kenaupark in Haarlem.

Vanuit het niets werden zij belaagd door twee personen. Eén van de twee personen trok daarbij een mes. De jongens moesten hun persoonlijke eigendommen, waaronder telefoons, afgeven. Daarna gingen de twee daders er vandoor.

De politie zoekt getuigen van de beroving. Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844. 

Burgemeester Aboutaleb naar Curaçao en Colombia

Burgemeester Aboutaleb brengt van 21 tot en met 30 september een werkbezoek aan Curaçao en Colombia. Als thuisstad van ruim 22.000 Curaçaose Rotterdammers heeft Rotterdam een belangrijke band met Curaçao. Stad en eiland werken veel samen op het gebied van onderwijs, economische ontwikkeling en veiligheid.

In Colombia opent burgemeester Aboutaleb de derde Colombian Dutch Dialogue on Transport and Logistics voor ondernemers die in Nederland of Colombia zaken willen doen. Ook spreekt hij met zijn collega's van Bogotá en Medellín over hun succesvolle aanpak van de drugscriminaliteit.

Curaçao
Tijdens het werkbezoek gaat burgemeester Aboutaleb op Curaçao in gesprek met lokale bestuurders en veiligheidspartners zoals het OM, de politie en het Veiligheidshuis. Verder bezoekt hij de haven van Curaçao en heeft hij een gesprek met de Raad van Ministers over de economische uitdagingen van het eiland.

Colombia
Wereldwijd is Nederland de vijfde bestemming van Colombiaanse exportproducten, onder meer vanwege de sleutelfunctie van Rotterdam als doorvoerhaven in Europa. De Colombiaanse overheid wil investeren in infrastructuur en havenontwikkeling en is geïnteresseerd in de Nederlandse kennis over transport en logistiek, integraal watermanagement en veiligheid in de haven.

Burgemeester Aboutaleb brengt ook een bezoek aan verschillende wijken in Bogotá en Medellín waar met succes de drugscriminaliteit is teruggedrongen. Op de EAFIT Universiteit in Medellín spreekt hij met docenten en studenten over sociale innovatie.

Handelsbetrekkingen
Binnen de Europese Unie is Nederland een van de belangrijkste investeerders in Colombia. Naar Nederland worden o.a. steenkool en olie geëxporteerd, naast agrarische producten als bananen en koffie. Nederland exporteert o.a. chemische en farmaceutische producten en bloemen naar Colombia.

Op dit moment zijn er meer dan 60 Nederlandse bedrijven actief op de Colombiaanse markt, waaronder enkele multinationals. Daarnaast is er een groeiend aantal kleine en middelgrote ondernemingen in de tuinbouw, engineering services en scheepsbouw.

Man (60) overleden na brand in berging

Vanmorgen vroeg is bij een brand in een berging van een appartementencomplex aan de Schoutenhoek in Zoetermeer een 60-jarige bewoner overleden. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Rond 04.20 uur kwam de melding van een brandlucht bij de meldkamer binnen. Na onderzoek trof de brandweer in een berging van het appartementencomplex een brandhaard aan. In dezelfde ruimte werd een man aangetroffen. De hulpdiensten hebben het slachtoffer naar buiten gebracht en zijn daar gestart met de reanimatie van het slachtoffer. De hulp mocht niet baten, het slachtoffer is ter plaatse overleden.

Uit voorzorg werd het appartementencomplex ontruimd en werden de bewoners in de buurt opgevangen. De brand was vrij snel onder controle. De bewoners mochten later op de ochtend weer terug naar hun woning. Hoe de brand is ontstaan is nu nog niet bekend, daar wordt door de recherche onderzoek naar gedaan. Door de politie is de familie van de man in kennis gesteld van zijn overlijden.

FOK! Wat een weer: ja echt! Het weer gaat veranderen.

Dag dames en heren.

Ik denk dat ik over het weer van gisteren niet veel hoef te vertellen. Het was een fantastische dag. 

Inmiddels moeten we onze blik op het westen gaan werpen. Daar ligt een koufront klaar, en die gaat bij ons het weer aanmerkelijk veranderen. Voor het zover is is het vandaag in eerste instantie nog zonnig weer. Het kwik loopt dan al snel op naar waarden tuusen de 22 en 27 graden. Dat is behoorlijk warm voor de tijd van het jaar. 

Maar dan is het gedaan. In de middag zal de bewolking gaan toenemen en zakken ook de temperaturen wat. In het noorden blijft het wel zonnig tot het einde van de middag. Uit de toegenomen bewolking kan later ook al wat lichte regen gaan vallen. De zwaardere buien bereiken begin van de avond het zuidwesten en trekken dan noordoostwaarts. Daar kunnen best een paar pittige buien tussen zitten. Onweer is daarbij zeker wel mogelijk. Het is wel zo dat bij het verder trekken de activiteit lijkt af te nemen, dus in het noorden en noordoosten kan het allemaal wel mee/tegen gaan vallen. Na passage van het koufront draait de wind naar een westelijke richting.

De hele komende week is het vrij koel en behoorlijk wisselvallig. Elke dag kunnen er wel buien vallen of regent het enige tijd langer door. De meeste neerslag wordt langs de kust verwacht, mede door het warme zeewater. Sommige modellen laten ook in een strook van Limburg naar het IJsselmeer aardig wat vallen. In het noordoosten wordt het minste verwacht. 

Geniet nog even vandaag!


Meer weer op FOK!

Zons6 (Foto: KlapMongeaul)
Wat is hij weer mooi he? De zonsopkomst in de polder van Eemnes. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wielrenster positief op EPO: "Ik was ongesteld, vandaar"

De Franse wielrenster Marion Sicot, 27 jaren jong, is betrapt op het gebruik van EPO. Dat is eigenlijk helemaal niet boeiend, want Sicot is internationaal gezien totaal geen boeiende renster, maar haar uitleg is wel enigszins opvallend.

Sicot bleek in juni een positief plasje ingeleverd te hebben tijdens de Franse kampioenschappen, waar ze tiende werd op de tijdrit en negende op de wegrit. De oude klassieker EPO kwam weer eens om de hoek kijken, waarna Sicot zich terugtrek van La Course, de vrouwenrace tijdens de Tour de France.

Sicot zegt te wachten op de B-staal en is ervan overtuigd niks fout te hebben gedaan - naar eigen zeggen dan. "De gevonden hoeveelheid is erg laag. Ik was ongesteld op de dag van de dopingtest en de controleur heeft daar een notitie van gemaakt. Wij, vrouwen, produceren meer EPO als we ongesteld zijn." De renster gaat daarna nog even door met het standaardverhaaltje: niks fout gedaan, hopen dat de waarheid naar boven komt, vechten, onschuldig, we kennen het allemaal wel.

Ondanks haar uitleg hangt Sicot toch nog wel een probleempje boven het hoofd: tijdens dopingtests wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijk EPO, gemaakt door het lichaam, en synthetische EPO, gemaakt in een lab. Het vermoeden bestaat dat óók de mogelijk door menstruatie extra hoeveelheden EPO wel gewoon door het lichaam aangemaakt worden, dus als blijkt dat ze op synthetische EPO is betrapt - wat doorgaans de enige manier is waarop dergelijke tests als 'positief' uit de bus komen - kan ze maar snel een ander excuus gaan verzinnen.

Betrapte olympisch kampioene geeft baby schuld van doping

Olympisch judokampioene Rafaela Silva is betrapt op het gebruik van een verboden middel, zo meldden we vrijdagavond al. Inmiddels is ook duidelijk hoe de vork in de steel steekt, in elk geval volgens Silva zelf.

Het gaat om een astmamedicijn, maar Silva zegt zelf geen astma te hebben en het dan ook niet te gebruiken. Eén persoon in haar omgeving gebruikt het wel: Lara, het zeven maanden oude dochtertje van een teamgenote.

Op 4 augustus kwam Silva in contact met het dekselse kind, enkele dagen later werd ze na het winnen van goud op de Pan-Amerikaanse Spelen betrapt. "Ik hield mijn neus bij haar gezicht en ze zoog erop, wellicht heb ik toen de stof in haar medicijnen geïnhaleerd", aldus Silva.

Voor zover bekend is er nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het overbrengen van werkzame stoffen in medicijnen door middel van het zuigen aan de neus van een persoon die de stof niet gebruikt. Mochten we een dergelijk onderzoek gemist hebben, laat het vooral weten.

Wereldrecords op Game of Thrones-muziek voor 15-jarig kunstschaatsfenomeen

Alexandra Trusova is pas 15 jaren jong, maar wordt al enkele jaren gezien als een ongekend talent in het kunstschaatsen. Zo won ze op haar 13e al het WK voor junioren als jongste dame ooit en ook in het huidige seizoen is ze bijzonder goed op dreef.

In het Slowaakse Bratislava werd zaterdag de Ondrej Nepela Memorial afgesloten en Trusova maakte grote indruk. Met 74,91 punten was haar korte kür al van wereldklasse, maar er zijn dames die het nóg beter kunnen. De vrije kür was echter fenomenaal: op heuse Game of Thrones-muziek, zoals het Night King-pianostuk uit seizoen acht, scoorde ze 163,78 punten, hoger dan wie dan ook ooit haalde.

Het leverde Trusova een eindscore op van 238,69 punten en ook dat was (nipt) genoeg om olympisch kampioene Alina Zagitova's beste score ooit te verbeteren. Overigens zijn het geen officiële wereldrecords, die worden in het kunstschaatsen niet bijgehouden.

Trusova maakte in haar korte, maar indrukwekkende carrière al eerder furore op het ijs. Zo was ze bij diverse soorten sprongen de eerste vrouw ooit die ze voor elkaar wist te krijgen in een wedstrijd.

Trusova's vrije kür (Bron: YouTube)

Dolberg luistert thuisdebuut voor Nice op met doelpunt

Kasper Dolberg is bij Nice reeds van de nul af. De van Ajax overgenomen aanvaller had zaterdagavond een productief aandeel in de 2-1 overwinning op Dijon, een week na zijn debuut in de 2-1 nederlaag bij Montpellier.

Door de zege neemt Nice met twaalf punten uit zes duels voorlopig de gedeelde eerste plaats in de Ligue 1 in. Paris Saint-Germain heeft evenveel punten, maar speelt zondag nog tegen Olympique Lyon.

Julio Tavares nam na dik twintig minuten de openingstreffer in het Stade de Nice voor zijn rekening. De aanvaller ontsnapte aan de buitenspelval en stormde op links razendsnel af op het doel van Walter Benitez, waarna hij de bal in de rechterhoek krulde.

Dolberg sloeg zeven minuten later toe: Adam Ounas bezorgde het leer heerlijk bij de Deen, die Afred Gomis verschalkte met een stift. Twee minuten na rust schoot Youcef Attal hard en hoog de winnende treffer binnen: 2-1.

Nice komt komende dinsdag alweer in actie, op bezoek bij AS Monaco. Volgende week zaterdag komt Lille op bezoek.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Strasbourg - Nantes 2-1 (vrijdag)
Olympique Marseille - Montpellier 1-1
Girondins de Bordeaux - Brest 2-2
Metz - Amiens 1-2
Nice - Dijon 2-1
Nîmes - Toulouse 1-0
Reims - AS Monaco 0-0

Barcelona heeft off-day en verliest van nieuwe koploper LaLiga

Barcelona heeft zaterdagavond de tweede nederlaag van het seizoen in LaLiga geleden, na de eerdere misstap bij Athletic Club (1-0). Het team van Ernesto Valverde ging op bezoek bij Granada met 2-0 onderuit. De ploeg van Diego Martinez overnacht als de gedeelde koploper van LaLiga, met tien punten uit vijf duels. Sevilla (vier duels) en Atlético Madrid (vijf duels) hebben evenveel punten. Barcelona is met slechts zeven punten op een teleurstellende zevende plek terug te vinden.

Een grove fout van Junior Firpo leidde na iets meer dan een minuut spelen reeds de 1-0 van Granada in. De back verspeelde de bal op eigen helft en liet zich daarna ook aftroeven door Antonio Puertas, wiens voorzet door Gerard Piqué richting de tweede paal werd gewerkt: daar stond Raheem Azeez op de doellijn om de bal binnen te knikken. Een hard gelag voor Barcelona, dat zonder meer de slechtste eerste helft van het seizoen afwerkte.

Luis Suárez was de meest actieve voetballer bij Barcelona, maar hij stond te alleen in de aanval. Antoine Griezmann werd amper in het spel betrokken en werkte een zeer grijze eerste helft af. Ook het middenveld, met Frenkie de Jong, Sergi Roberto en Ivan Rakitic als componenten, kon zich niet aan de malaise onttrekken. De rust was voor Valverde het moment om in te grijpen en het team op twee plaatsen te wijzigen. Firpo en Carles Pérez bleven in de kleedkamer achter, ten faveure van Ansu Fati en Lionel Messi.

Roberto Soldado ontsnapte al vroeg in de tweede helft aan een rode kaart. Eerst kreeg de aanvaller een gele kaart toen hij op de borst van Piqué trapte en niet veel later raakte zijn knie het hoofd van Marc-André ter Stegen, maar de scheidsrechter hield de kaart op zak. Luttele seconden eerder was bijna de 2-0 gevallen, toen de doelman een voorzet van Carlos Neva bijna zelf over zijn eigen doellijn werkte.

Barcelona kon ook in de tweede helft niet imponeren, laat staat domineren. Het was een beetje van Fati en een beetje van Messi en tot meer waren de Catalanen niet in staat. Na dik een uur spelen verscheen de 2-0 op het scorebord, na inmenging van de VAR na een handsbal van Arturo Vidal. Álvaro Vadillo strafte vanaf elf meter het ongelukkige moment van de vervanger van Rakitic af: 2-0. Daar had Barcelona niet meer van terug, op een schot van Messi na, daar bij het team van Valverde vrijwel alles bleef mislukken.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Osasuna - Real Betis 0-0 (vrijdag)
Villarreal - Valladolid 2-0
Levante - Eibar 0-0
Atletico Madrid - Celta de Vigo 0-0
Granada - FC Barcelona 2-0

Lukaku beslist tumultueuze derby in voordeel van Internazionale

Een vermakelijke Derby della Madonnina tussen AC Milan en Internazionale is zaterdagavond beslist in het voordeel van de ploeg van Antonio Conte.
Door doelpunten van Marcelo Brozovic en Romelu Lukaku zegevierde Inter met 0-2. I Nerazzurri blijven daardoor als enige club foutloos in de Serie A: na vier duels heeft men twaalf punten verzameld. Milan staat negende met zes punten.

Ricardo Rodríguez zorgde na tien minuten voor enige paniek, toen Lautaro Martínez goed anticipeerde op zijn te korte terugspeelbal richting Gianluigi Donnarumma. De doelman was desondanks op tijd bij de bal en liet zich niet verschalken door de aanvaller, die met een sliding hoopte de score te openen. De grootste kans tot dan toe was na zeventien minuten voor Lukaku, die na een pass van Martínez plots opdook voor Donnarumma. De Belg moest het doen met zijn mindere rechterbeen en zocht de linkerhoek uit met een laag schot, maar de doelman was op tijd bij de grond. Kort daarna volgde echter nog een veel grotere mogelijkheid voor Inter.

Na een goede schijnbeweging aan de linkerflank van Stefano Sensi behield hij het overzicht en stelde hij Martínez in staat om uit te halen. Zijn schot werd gekeerd door Donnarumma, waarna Danilo D'Ambrosio de score absoluut had moeten openen. Voor een leeg doel schoot de middenvelder op de paal. Het leek Inter al gauw fataal te worden, daar Milan doel trof uit de eerste serieuze mogelijkheid, maar een doelpunt van Hakan Calhanoglu werd afgekeurd omdat Franck Kessié de bal vlak daarvoor op zijn arm kreeg. Kessié beschermde zijn gezicht toen Kwadwo Asamoah hard tegen hem aanschoot, en via de arm van Kessié kwam de bal terecht voor de voeten van Calhanoglu.

Duidelijk was in ieder geval dat de wedstrijd was opengebroken. Het spel ging op en neer; Milan kwam aanvankelijk wat beter in de wedstrijd na de mindere openingsfase. Maar Inter bleef de weg richting doel zoeken en leek tien minuten voor rust succesvol te zijn. Nadat Donnarumma een spectaculaire omhaal van D'Ambrosio keerde, scoorde Martínez via de rebound. Uit de camerabeelden bleek D'Ambrosio echter al buitenspel te staan toen hij werd bediend. Vijf minuten voor rust kwam Suso heel ver op de helft van Milan, maar voorkwam Asamoah ternauwernood dat hij van dichtbij op doel kon schieten.

Ook kort na rust werd een doelpunt gemaakt waarvan de geldigheid werd betwist, maar ditmaal kende arbiter Daniele Doveri de treffer wel toe. Na een van richting veranderd schot van Brozovic was Donnarumma kansloos. Martínez stond in buitenspelpositie en maakte van dichtbij een beweging richting de bal, maar raakte die niet. Na het zien van de beelden oordeelde Doveri dat hij niet hinderlijk buitenspel stond: 0-1. Milan stelde er vervolgens te weinig tegenover en moest toezien hoe Inter de wedstrijd via Lukaku naar zich toetrok. Twaalf minuten voor tijd knikte de Belg knap binnen op aangeven van Nicolò Barella: 0-2. Omdat Matteo Politano van afstand de lat trof, werd de schade niet nóg groter voor i Rossoneri; in minuut 85 trof Theo Hernández namens Milan van dichtbij de paal en Antonio Candreva van Inter deed in de blessuretijd hetzelfde.

Uitslagen Serie A zaterdag
Cagliari - Genoa 3-1 (vrijdag)
Udinese - Brescia 0-1
Juventus - Verona 2-1
AC Milan - Internazionale 0-2

RB Leipzig herovert koppositie op Bayern München door zege in Bremen

RB Leipzig heeft zaterdagavond de koppositie in de Bundesliga heroverd op Bayern München dankzij een 0-2 overwinning op Werder Bremen. Het elftal van trainer Julian Nagelsmann legde de basis voor de uitzege in de eerste helft, toen Willy Orban en Marcel Sabitzer trefzeker waren. Leipzig heeft dertien punten verzameld uit vijf duels. Bayern, zaterdagmiddag met 4-0 te sterk voor 1. FC Köln, volgt op twee punten.

Leipzig, dat het Champions League-seizoen dinsdag begon met een 1-2 overwinning op Benfica, nam al na dertien minuten spelen de leiding. Christopher Nkunku legde de bal uit een hoekschop panklaar op het hoofd van Orban, die koelbloedig raak kopte in de linkerhoek.

Het hoogtepunt van de eerste helft kwam in de 35ste minuut, toen Marcel Sabitzer een vrije trap van twintig meter afstand op fraaie wijze over de muur krulde. Werder-doelman Jiri Pavlenka was volstrekt kansloos op de inzet van de international van Oostenrijk.

Werder, met Davy Klaassen op het middenveld, probeerde na rust terug te komen in de wedstrijd. De thuisspelende ploeg had echter niet het vermogen om het Leipzig lastig te maken, ook niet toen de bezoekers met tien spelers kwamen te staan na de tweede gele kaart voor Konrad Laimer. De formatie van Nagelsmann gooide de wedstrijd zeven minuten voor tijd definitief in het slot toen Marcelo Saracchi uit een rebound trefzeker.

Het was de eerste keer in negentien opeenvolgende thuisduels dat Werder niet tot scoren wist te komen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.