FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 mei 2019

SP wil referendum over Europese integratie

De SP wil dat burgers van EU-lidstaten in een referendum de mogelijkheid krijgen op de rem te gaan staan van de integratie van de Europese gemeenschappelijke markt. Partijleider Lilian Marijnissen wil een nieuw zogeheten "vrijheidsverdrag". Daarbij betekent vrijheid niet die van burgers tussen lidstaten, maar van lidstaten om hun eigen regels te bepalen.

"In dit verdrag kunnen we regelen dat de Europese samenwerking écht vrij wordt, waarmee landen de mogelijkheid krijgen op onderdelen niet of niet meer mee te doen met de interne markt", aldus Marijnissen tijdens een lezing in Amsterdam over de komende Europese verkiezingen.

Volgens Marijnissen was de integratie van de markt "ooit een middel om tot sociale en economische vooruitgang te komen." Maar het zou inmiddels een doel op zich zijn geworden, dat bovendien niet meer in het belang staat van de burger maar van het grootkapitaal. Economische groei gaat vooral naar laatstgenoemden en het loon van werknemers stijgt nauwelijks, stelt de partij.

'Doorgedraaide volksverhuizingen'
De socialisten stellen daarnaast vraagtekens bij het vrije verkeer van personen. Marijnissen wil dat er een eind komt aan de "doorgedraaide volksverhuizingen", waarbij buitenlandse werknemers met onzekere contracten voor een minimumloon werken.

"Het is niet goed voor de samenlevingen van Europa als er honderdduizenden Poolse werknemers in West-Europa werken, maar ook honderdduizenden Oekraïeners in Polen om daar weer de banen op te vullen die nu niet meer door de Poolse migranten kunnen worden gedaan", aldus de SP-voorvrouw.

De SP wil de Europese samenwerking echter niet opblazen. Maar harmonisering van allerlei regels zou te vaak strijdig zijn met de nationale democratieën. Burgers zijn de "Brusselse bazigheid" zat, aldus Marijnissen.

Isak volgt transfergeruchten: "Ik zou liegen als ik zeg dat ik dat niet lees"

Alexander Isak maakt tijdens zijn huurperiode bij Willem II een uitstekende indruk en het is de vraag of hij nog zal terugkeren bij Borussia Dortmund. Het Zweedse talent heeft een doorlopend contract bij de Duitse topclub, maar mede door zijn twaalf doelpunten in veertien Eredivisie-wedstrijden is de belangstelling toegenomen. De negentienjarige aanvaller laat weten het transfernieuws rondom zijn persoon met interesse te volgen, al kan hij niet vertellen waar hij volgend seizoen speelt.

Isak werd de afgelopen maanden in verband gebracht met verschillende clubs. RSC Anderlecht, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Real Betis en AS Roma zouden allemaal een oogje hebben op de aanvaller, die nog tot medio 2022 vastligt bij Dortmund. "Ik weet dat er interesse is vanuit Europa, maar dat maakt het moeilijk voor mij om daar op te reageren. Ik heb gewoon nog een contract bij Dortmund", laat hij weten in gesprek met Expressen.

De jonge aanvaller wordt wekelijks gelinkt aan diverse clubs. "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat niet lees", vervolgt de spits. "Soms krijg ik het doorgestuurd. Als ik iets op het internet opzoek dan komt het voor dat ik mezelf ineens voorbij zie komen. Natuurlijk kijk ik dan even, maar dat heeft geen invloed op me. Ik heb in het verleden in dezelfde situatie gezeten en heb toen geleerd om er mee om te gaan."

Isak kwam zondag niet tot scoren in de met 0-4 verloren finale van de KNVB Beker tegen Ajax. Co Adriaanse, die bij beide clubs aan het roer stond, gaf in aanloop naar de bekerfinale aan dat Isak niet zou misstaan bij Ajax. "Als ik bij Ajax zat, zou ik hem meteen kopen. Hij is misschien wel verder dan Zlatan. Die speelde niet meteen in het eerste van Ajax."

NBA: Nuggets en Raptors trekken stand gelijk met uitzeges

De basketballers van de Toronto Raptors en Denver Nuggets hebben in de halve finales van de Eastern en Western Conference in de NBA voor een gelijke stand gezorgd: 2-2 na vier wedstrijden en dus zijn in beide series nog minstens twee duels nodig.

De Raptors bezochten de Philadelphia 76ers en hadden in het gros van de eerste helft de leiding in handen. De Sixers bleven echter in de wedstrijd en namen het heft even in handen, maar het bleef spannend. Uiteindelijk gaf Kawhi Leonard de doorslag voor de Raptors, door met 39 punten - inclusief een uiterst belangrijk drietje met een minuut op de klok - zijn aandeel te leveren in de 96-101 zege.

Ook het duel tussen de Nuggets en de Portland Trail Blazers was uitermate spannend. Beide ploegen hadden zo nu en dan een kleine voorsprong, maar een echt groot verschil werd er nooit op de borden gezet. De Nuggets pakten aan het eind van het derde kwart de leiding en dat bleek precies genoeg: met een tweede achtereenvolgende triple double van Nikola Jokic (21 punten, 12 rebounds, 11 assists) wonnen de Nuggets met 112-116.

NBA play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Boston Celtics - Milwaukee Bucks, East Semifinals - Wedstrijd 4 (2-1 Milwaukee)
03.30 Houston Rockets - Golden State Warriors, West Semifinals - Wedstrijd 4 (2-1 Golden State)*
*Live op Ziggo Sport

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NASCAR-coureur Truex oppermachting in 'autistenrace' op Monster Mile

Martin Truex Jr heeft de elfde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. De race in Dover - waar gedurende het weekeinde zoals gebruikelijk de nodige extra aandacht was voor autisme - zou zondag verreden worden, maar wegens de regen werd het verplaatst naar maandag.

Met polesitter Chase Elliott op kop begon het veld met een kleine dag vertraging dan aan vierhonderd ronden op The Monster Mile, door de hoge snelheden in de scherpe bochten misschien wel de zwaarste baan van allemaal voor het materiaal. Elliott sloeg al snel een fors gat en hield de leiding probleemloos vast, tot na veertig ronden de aangekondigde competition caution volgde: wegens de regen was de baan flink anders dan op zaterdag en dus kreeg een ieder zoals gebruikelijk de kans om na een kort deel van de race de afstelling even aan te passen.

Een kapotte rechtervoorband zorgde ervoor dat Ricky Stenhouse Jr met enige vaart de muur raakte, wat voor een caution zorgde. Joey Logano werkte zich ondertussen naar de leiding en won de eerste stage vervolgens ook, voor Brad Keselowski en Elliott. Quin Houff zorgde daarvoor nog even voor een kortstondigde caution, maar dat was niet al te ernstig.

Contact tussen Denny Hamlin en Jimmie Johnson (Bron: YouTube)

Met Keselowski op kop begon stage twee, die Elliott zonder al teveel bombarie leek te winnen...tot hij in de slotfase wat weg begon te zakken. Alex Bowman, Kevin Harvick en Truex profiteerden en het was Truex die in de laatste ronde profiteerde van een foutje van jonge hond Bowman, wat hem de stagewinst opleverde.

Met Truex voorop kon het laatste deel van de race beginnen, hoewel het niet lang duurde voor een spin van Denny Hamlin voor de volgende caution zorgde. Dat liep allemaal goed af en bij de herstart had Truex wederom de leiding in handen. Die hield hij met speels gemak vast in de uitermate gezapige slotfase van de al bijna net zo gezapige race en dus pakte Truex de winst, ver voor Bowman, Larson, Harvick en Elliott. Kyle Busch eindigde als tiende: zijn elfde top-10-finish in elf races dit jaar en dat is een bijzondere prestatie.

Telstar ontslaat 'zieke' speler na bezoek aan Tottenham Hotspur - Ajax

Voetbalclub Telstar heeft Jordie van der Laan per direct ontslagen nadat de speler zich ziek had gemeld om een bezoek te brengen aan het Champions League-duel tussen Tottenham Hotspur en Ajax afgelopen dinsdag.

"Ik heb mij ziek gemeld, omdat ik ervan overtuigd was dat ik geen vrij zou krijgen van de training”, aldus Van der Laan. “Bij deze beslissing heb ik meegenomen dat wij met Telstar nergens meer voor speelden en ikzelf gezien het aantal speelminuten in de afgelopen periode slechts een geringe kans had om in te vallen tegen Jong PSV. In elk ander geval zou ik absoluut niet naar Londen zijn gegaan. Ik heb echter alsnog voor de Champions League-wedstrijd aangegeven dat ik niet ziek was en in Londen zat. Het was dus niet zo dat mensen van de club verbaasd waren mij op tv-beelden te herkennen. Op dat moment waren ze namelijk al op de hoogte. Het blijft overigens wel bijzonder dat ik met mijn dikke kop drie keer in beeld ben gekomen.”

Nogmaals Van der Laan: “Ik besef natuurlijk dat het een heel onhandige actie is geweest. Ik heb afgelopen donderdag naar aanleiding van de situatie een gesprek gehad met Piet [Buter, technisch directeur Telstar, red.] en in goede harmonie is besloten uit elkaar te gaan.”

Het contract van de 25-jarige speler liep tot deze zomer en zou door de Noord-Hollandse club niet verlengd worden. In totaal kwam hij dit seizoen tot zeven wedstrijden voor Telstar.

NHL: Blues dwingen beslissend duel af tegen Stars

De ijshockeyers van de Dallas Stars en St Louis Blues gaan in een beslissend duel bepalen wie de best-of-7-serie in de tweede ronde van de play-offs in de NHL wint. De Stars hadden het thuis af kunnen maken, maar de Blues wonnen en nu is het aan hen om het thuis te beslissen.

Alex Pietrangelo schoot de Blues al na een dikke minuut op 0-1, maar Tyler Seguin trok de stand tien minuten later gelijk. David Perron bracht de Blues in de tweede periode op voorsprong, in de derde periode maakten Jaden Schwartz en Sammy Blais het in een tijdsbestek van welgeteld 33 seconden samen af: 1-4.

NHL play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Columbus Blue Jackets - Boston Bruins, East 2nd Round - Wedstrijd 6 (3-2 Boston)*
04.00 Colorado Avalanche - San Jose Sharks, West 2nd Round - Wedstrijd 6 (3-2 San Jose)*
*Live op FOX Sports

Stars - Blues (Bron: YouTube)

Volgens teambaas Haas F1 hebben banden te grote invloed op races

Volgens Günther Steiner, teambaas van het Haas F1 Team, hebben de huidige banden van Pirelli een te grote invloed op de races. Het Amerikaanse Formule 1-team heeft dit seizoen problemen om de banden op de juiste temperatuur te krijgen met als gevolg tegenvallende sportieve resultaten.

Het team is dit seizoen nog maar één keer in de top tien gefinisht. In de openingsrace in Australië werd Kevin Magnussen zesde.

“We worstelen meer dan de andere teams met de banden en dat is teleurstellend, want we hebben een hele goede auto”, vertelt Steiner aan autosport.com. “In het algemeen gaat het te vaak over de banden. Dat is niet goed. We zouden het niet voortdurend moeten hebben over de banden na de race, of ze wel of niet goed werkten. Dat is op zich interessant, maar het is niet waar het om gaat in de Formule 1. Wij geven miljoenen uit om snelle auto’s te ontwikkelen en dan kunnen ze niet maximaal presteren vanwege de constructie van de banden. Andere teams lukt het wel met deze banden en wij niet, maar dat neemt niet weg dat de invloed te groot is.”

Ubisoft kondigt nieuwe Ghost Recon aan

Ubisoft heeft de E3 smaak te pakken en pleurde een tweet online met of je even op donderdag 20:30 naar de nieuwe Ghost Recon World Premier wilt kijken. Is het een nieuwe game? Is het nog meer DLC? 

 Hiermee lijkt de deur voor een nieuwe Rainbow Six of Splinter Cell nog op een klein kiertje te staan. Eerder werd deze datum als easter-egg al gevonden. Daarin werd verwezen naar een conferentie genaamd Skellcon. De website van Skell Technology is sinds kort aangepast. Deze organisatie duikt vaker op diverse Tom Clancy games, dus wie weet is het een crossover?

 

Judd Trump nieuwe wereldkampioen snooker na masterclass tegen Higgins

Judd Trump heeft nog twee frames nodig om zich voor het eerst wereldkampioen snooker te mogen noemen. Hij heeft de voorsprong van de eerste tegen John Higgins weten vast te houden en staat nu met 16-9 voor. Vanavond is de laatste sessie. 

Trump stond na de eerste dag met 12-5 voor. De opener was voor Higgins. Hij was op weg naar een 147, maar op de vijftiende zwarte bal ging het mis. Het werd 12-7, waarna Trump met breaks van 101 en 71 er 14-7 van maakte.

Door een 67-break na de pauze wist Higgins zich te verzekeren van de avondsessie, waarna hij er 14-9 van maakte met een break van 70. Trump liet vervolgens zien wie er de baas met een break van 104 voor 16-9. 

De finale gaat om 18 gewonnen frames en gaat om 20.00 uur verder. Voor de winnaar ligt er een cheque van 500.000 Britse pond klaar. De verliezer moet het doen met 'slechts' 200.000 pond. 

Update 20.35 uur

Judd Trump is voor het eerst wereldkampioen snooker! Hij had al een grote voorsprong, maar ging door met waar hij mee bezig was. Juddernaut potte direct 94 punten weg. In het frame wat volgde kreeg Higgins nog wel een enkele kans, maar wist dat hij al verslagen was. Trump kon uiteindelijk voorsprong pakken en trok de partij naar zich toe. 

Het is voor Trump zijn eerste wereldtitel na zijn verloren finale van 2011. Higgins verliest nu zijn derde finale op rij, maar heeft in ieder geval nog vier wereldtitels achter zijn naam. 

Judd Trump nieuwe wereldkampioen snooker na masterclass tegen Higgins (Pro Shots / SIPA USA)
Judd Trump nieuwe wereldkampioen snooker na masterclass tegen Higgins (Pro Shots / SIPA USA)

Stevens opgelucht na voltooien missie: "Ik denk dat dit mijn laatste klus is"

Schalke 04 hield zondagmiddag een punt over aan het duel tegen FC Augsburg (0-0) en daarmee is de missie van interim-trainer Huub Stevens geslaagd. Met dat puntje is de club uit Gelsenkirchen verzekerd van weer een nieuw seizoen in de Bundesliga. De Limburgse oefenmeester zit zoals afgesproken nog twee wedstrijden op de bank bij Schalke 04 en is niet van plan zijn trainersloopbaan na de zomerstop een vervolg te geven.

"Ga daar maar vanuit. Deze drie maanden waren toch bijzonder zwaar", erkent Stevens in gesprek met van de NOS. "Ik denk dat dit mijn laatste klus is. Ik hoop ook dat iedereen mij ervan af kan houden om daarna toch weer te beginnen, waar dan ook." De clubleiding van die Königsblauen vroeg hem in maart om de ontslagen Domenico Tedesco tijdelijk op te volgen en Schalke 04 te behoeden voor degradatie.

Stevens, die vanwege gezondheidsredenen sinds 2016 geen club meer had getraind, gaf zijn jawoord, mede door het recente overlijden van Rudi Assauer, oud-voorzitter van Schalke 04. Samen veroverden ze in 1997 de UEFA Cup, een absoluut hoogtepunt in de clubhistorie. "Rudi is niet alleen de man die mij in Duitsland gepresenteerd heeft, hij was ook een vriend. Toen de club mij benaderde, kon ik dat niet weigeren ten opzichte van Rudi."

Schalke 04 won vorige week zaterdag van aartsrivaal Borussia Dortmund (2-4) en zette met de verrassende zege in de derby een flinke stap richting lijfsbehoud. "Ik heb iets terug kunnen geven aan de club die me lief is. Ik hoop dat de fans tevreden zijn dat ze volgend jaar weer in de Bundesliga vertoeven", zo besluit Stevens zijn relaas.

Omwonenden vrezen huldiging Ajax en schrijven open brief aan burgemeester

Omwonenden van het Museumplein in Amsterdam zijn bezorgd om een eventuele kampioenshuldiging van Ajax. Mocht Ajax later deze maand de landstitel veroveren, dan behoort een huldiging op het Museumplein wat betreft burgemeester Femke Halsema tot de mogelijkheden. Omwonenden zijn echter bang voor eventuele ongeregeldheden en dringen er bij Halsema op aan om de festiviteiten elders in de hoofdstad te laten plaatsvinden. Bij het kampioenschap in 2011 moest de Mobiele Eenheid ingrijpen en werden tientallen arrestaties verricht. Sindsdien wordt het Museumplein gemeden bij huldigingen van Ajax.

De Vereniging Buurtbelang Museumplein drukt Halsema in een open brief op het hart een andere locatie uit te zoeken. De belangenvereniging benadrukt vooral de nadelen van een huldiging op het Museumplein, zoals een algemeen alcoholverbod voor bezoekers. "Dit zijn vrijheidsbeperkingen die voor de organisatie van een feest te ver gaan, zeker als er een redelijk alternatief beschikbaar is bij de Johan Cruijff Arena", citeert AT5 uit de open brief aan Halsema.

Lokale ondernemer Willeke Bouricius snapt niets van de houding van de omwonenden. "Er was bij de finale van de Europa League (in 2017, red.) geen vuiltje aan de lucht", zo stelt de restauranthouder, die weinig op heeft met de actievoerders die dicht bij het Museumplein wonen. "Ze praten bijvoorbeeld over geluidsoverlast, ik noem het geluidshinder. Ik vind dat voor een eendaags evenement niet gek als je in het centrum van Amsterdam woont."

Bouricius ziet ook geen heil in een alcoholverbod. "Dan komen supporters met sixpack bier van de supermarkt. Dat levert juist zwerfafval op. De groep omwonenden gaat volledig voorbij aan het feit dat ze niet de enige zijn die in Amsterdam wonen en dat het een feest moet zijn." Halsema komt binnenkort met een definitief besluit omtrent een eventuele huldiging van Ajax.

'Dikke Rus met handbagage mede oorzaak vele doden Russische vliegramp'

Is Dmitry Khlebushkin verantwoordelijk voor het hoge dodental na de vliegramp van zondag in Moskou? De corpulente Rus viel op doordat hij op het Russische vliegveld voor de camera's van verbaasde journalisten verbolgen klaagde over het feit dat hij, slechts veertig minuten na de ramp, nog geen terugbetaling van zijn vliegticket had ontvangen.

Terwijl bij een vliegramp iedereen wordt aangeraden om bagage in het vliegtuig achter te laten en het vliegtuig zo snel mogelijk te verlaten, liep Khlebushkin met zijn bovenmaatste handbagage door de aankomsthal. Hij was overigens niet de enige.

Khlebushkin zat op rij 10. Slechts drie mensen achter hem overleefden de vuurzee die 41 passagiers van het leven beroofde.

Andere overlevenden van de vliegramp klaagden over het feit dat vooral de mensen vooraan in het vliegtuig eerst hun handbagage uit de rekken haalden, die dan als eerste uit het vliegtuig gooiden, waarna zij zelf over de glijbaan naar beneden gleden. Die acties zorgden voor vertraging tijdens de evacuatie.

Heldin
Overlevenden spraken vol lof over de stewardess Tatyana Kasatkina, die eigenhandig passagiers aan hun kleren het vliegtuigwrak uittrok en van de glijbaan 'gooide' om de evacuatie te versnellen. Ook Khlebushkin sprak vol lof over het personeel van de vliegmaatschappij SuperJet. "Ik heb het alleen maar overleefd dankzij de crew", aldus de Rus.

Steward Maxim Moissev verloor het leven toen hij de deur aan de achterkant van het vliegtuig wilde openen.

Beelden van op het vliegveld werkzame beveiligingscamera's laten zien dat het vliegtuig tijdens de landing een aantal keer hard op de landingsbaan terecht kwam en bij één van die stuiteracties in brand vloog. 

Xbox hint naar Games of Thrones

Op de twitterfeed van Xbox wordt er gehint naar Games of Thrones. In de korte video is een deel van zegel van huis Targaryen te zien, plus een heleboel vuur.

Met de tekst “And now your wait begins. Stay Tuned.” moeten we het doen. Of het om een nieuwe game gaat, of een nieuwe console in de stijl van Games of Thrones, of dat Microsoft de serie heeft opgekocht, dat gaan we in de toekomst merken. Waarschijnlijk op de E3, want de E3 Briefings banner prijkt al fier op hun twitterfeed.

Bertens naar derde ronde Madrid na overwinning op Ostapenko

Kiki Bertens heeft de derde ronde bereikt van het WTA-toernooi in Madrid. De Nederlandse won in de tweede ronde van de Letse Jelena Ostapenko: 6-4, 6-3.

Ostapenko, de winnares van Roland Garros in 2017, kwam in beide sets een break voor. Bertens wist zich telkens terug in de set te knoppen en won uiteindelijk vrij eenvoudig van de Letse, de nummer 29 van de wereld.

Bertens speelt in de derde ronde tegen Anastasija Sevastova. De landgenote van Ostapenko won in twee sets van de Roemeense Mihaela Buzarnescu: 6-3, 6-4. De voorgaande twee jaar troffen beide speelsters elkaar ook in Madrid. In 2017 won Sevastova nog van Bertens en vorig was Bertens te sterk voor de Letse.

Bertens bereikte vorig nog de finale in Madrid, waardoor de Nederlandse veel punten te verdedigen heeft in Madrid. Bertens is op de virtuele ranking nu ook gezakt van de zevende naar de negende plaats op de wereldranglijst.

Nieuwe poging van Kipchoge om marathon onder twee uur te lopen

Later dit jaar gaat atleet Eliud Kipchoge een nieuwe poging doen om de marathon onder de grens van twee uur te lopen. De Keniaan deed in 2017 ook al een poging, op het racecircuit van Monza liep hij toen 2.00,25.

Kipchoge is houder van het officiële erkende wereldrecord van 2.01,39. De tijd gelopen op Monza werd onder andere vanwege de vele 'hazen' niet door de internationale atletiekfederatie IAAF erkend.

“Ik ben er trots op dat ik de snelste marathon ooit heb gelopen, maar vind het geweldig dat ik een nieuwe kans krijg. Ik heb altijd gezegd dat de mensen geen grenzen kent; ik weet dat ik onder die twee uur kan lopen. Ik heb nu al zin in de maanden van voorbereiding die eraan komen”, aldus Kipchoge.

Het Britse chemieconcern INEOS is sponsor en naamgever van de nieuwe recordpoging: INEOS 1:59 Challenge. Waar en wanneer Kipchoge de recordpoging gaat ondernemen is nog niet bekend, maar vermoedelijk is dit eind september of begin oktober op een vlak parcours in Londen.

Infinity Ward gaat praten over Call of Duty-franchise

Volgens hun eigen twitterfeed is Infinity Ward aanwezig op de E3 om te praten over de Call of Duty-franchise. De ontwikkelaar van onder andere Call of Duty: Modern Warfare 1 & 2, Ghosts en Infinite Warfare zal een praatje houden op het Coliseum-podium over de, nog niet aangekondige, Call of Duty-game. 

Activision maakte verleden week bekend dat ze de nieuwe game gaan aankondigen voor 1 juli. Misschien wordt het Call of Duty: Modern Warfare 4, of toch een andere titel?


Tennisser Garín zet topjaar voort met tweede toernooizege

Tennisser Cristian Garín is bezig aan het jaar van zijn doorbraak. De 22-jarige Chileen haalde in maart in São Paulo zijn eerste ATP-finale, won vorige maand in Houston zijn eerste toernooi en heeft nu ook zijn tweede zege al binnen.

In München was Garín - wederom op gravel - de beste in de finale, waardoor hij inmiddels al op is gerukt naar de 33e plek op de wereldranglijst. De Italiaan Matteo Berrettini moest 's ochtends nog zijn halve finale spelen en in de eindstrijd brak hem dat in de beslissende tiebreak op: 6-1, 3-6, 7-6 (1).

In het Portugese Estoril ging de titel naar Stefanos Tsitsipas, de derde titel voor de jonge Griek. In de eindstrijd was hij te sterk voor de Uruguayaan Pablo Cuevas, die zijn eerste titel in twee jaar tijd hoopte te pakken: 6-3, 7-6 (4).

Oranje Onder-17 al zeker van kwartfinale na ruime overwinning op Engeland

Oranje Onder-17 heeft zich maandag geplaatst voor de kwartfinales van het EK in Ierland. De ploeg was met overtuigende cijfers te sterk voor Engeland. Mede door twee goals van Brian Brobbey won het team van bondscoach Peter van der Veen met 5-2. Door de overwinning komt Nederland op zes punten en is het met nog een groepswedstrijd voor de boeg al zeker van kwalificatie voor de kwartfinales.

Oranje Onder-17 had de eerste wedstrijd tegen Zweden al op overtuigende wijze gewonnen en ook tegen de Engelse leeftijdsgenoten werden drie punten gepakt. In het Whitehall Stadium in Dublin begon de ploeg van Van der Veen niet goed, want al na zeven punten spelen was het Engeland dat op voorsprong kwam via Manchester City-verdediger Taylor Harwood-Bellis, die de bal tegen de touwen kopte. Het antwoord van Nederland liet niet lang op zich wachten, want nog geen drie minuten later was het Ajax-spits Brobbey die de bal voor zijn voeten kreeg en onhoudbaar raak schoot.

Na ruim een half uur waren het opnieuw de Engelsen die op voorsprong kwamen. Vanuit een strafschop tekende Sam Greenwood voor de 1-2. Toch zou het team van Van der Veen gaan rusten met een voorsprong. Nadat Ian Maatsen de paal had geraakt, schoot Feyenoorder Naoufal Bannis vanuit de rebound de 2-2 binnen. In de blessuretijd van de eerste helft kwam de bal terecht bij Ajacied Sontje Hansen. Hij bedacht zich geen moment en krulde de bal op fraaie wijze in de kruising: 3-2.

Direct na rust gingen de Engelse talenten op jacht naar de gelijkmaker en Oranje ontsnapte toen Miguel Azeez de paal raakte. Even later keerde doelman Calvin Raatsie nog een inzet in de korte hoek. De marge werd na een uur spelen op twee gebracht toen Brobbey mocht aanleggen vanaf elf meter. Hij faalde niet en maakte zijn tweede doelpunt van de middag. Vlak daarna maakte Naci Ünüvar een einde aan alle onzekerheid. De Ajax-buitenspeler kapte twee Engelsen uit en schoot vervolgens raak. In de slotfase kreeg Oranje nog kansen om de score verder uit te breiden, maar verder dan 5-2 kwam de ploeg niet. Aanstaande donderdag (17.30 uur) wacht de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk.

FC Den Bosch gaat met adviseur Van Hanegem play-offs in

Willem van Hanegem gaat als adviseur aan de slag bij FC Den Bosch, zo maken de Brabanders maandag bekend via de officiële kanalen. Het Feyenoordicoon werd eerder nog genoemd als nieuwe trainer van de Bosschenaren, maar geeft de voorkeur aan een rol op de achtergrond. Erik van der Ven en Paul Beekmans blijven als interim-hoofdcoaches acties als de opvolgers van de onlangs ontslagen Wil Boessen.

"Van Hanegem is een fenomeen en uniek in alle facetten. Zoals hij vroeger voetbalde, zo praat hij er ook over. Willems voetbalopvattingen volgen de kortste weg. Hij komt heel snel bij de essentie, namelijk plezier in het spelletje. Hij is volledig onafhankelijk en staat bekend om zijn eerlijkheid. We zijn daarom heel blij dat het gelukt is om Willem voor FC Den Bosch te winnen", verklaart technisch manager Bert Ruijsch.

"De huidige trainers hebben laten zien dat ze de verantwoordelijkheid aan kunnen. Ze zien de vakkennis, ervaring en uitstraling van Willem van Hanegem als een enorme meerwaarde. Na veertien jaar willen we weer heel graag de Eredivisie in en we denken dat Willem FC Den Bosch daarbij kan helpen."

Den Bosch verzekerde zich vrijdag door een 2-0 overwinning op Go Ahead Eagles van een plekje in de tweede ronde van de Keuken Kampioen Divisie Play-Offs. De club neemt het in die play-offs opnieuw op tegen de Deventenaren, die het seizoen afsloten als nummer vijf van het tweede Nederlandse niveau. Zondag 19 mei staat de eerste wedstrijd in De Adelaarshorst op het programma, de return wordt drie dagen later gespeeld.

Leidinggevende stal voor 50.000 euro spullen van de Hema

Lampen, textiel, chocola, computerspullen en nog veel meer. Toen de politie de woning van de 48-jarige Haagse Bianca H. doorzocht, lag daar zo’n 1500 artikelen van de Hema. Door haar verduisterd van haar werkgever waar ze nota bene als leidinggevende aan de slag was. Vandaag hoorde de vrouw een taakstraf van 180 uur tegen zich eisen. Het bedrijf heeft een schadevergoeding gevorderd van 50.000 euro.

Voor het OM staat vast dat de vrouw tussen 1 december 2016 en 14 februari 2018 een grote hoeveelheid goederen van haar werkgever heeft gestolen. De spullen stopte ze regelmatig in big shoppers die ze bij de achteringang overhandigde aan haar partner, een 43-jarige Delftenaar. De buit verkocht ze vervolgens via Marktplaats en mogelijk ook via rommelmarkten.

Om de verduistering te verhullen corrigeerde de vrouw telkens de voorraad. Zij werd betrapt toen het het hoofdkantoor opviel dat er in Delft uitzonderlijk veel voorraadcorrecties werden doorgevoerd. Haar werkgever zette een onderzoeksbureau in dat uitkwam bij de vrouw. Een aangifte van het bedrijf bij de politie leidde op 14 februari 2018 tot een huiszoeking.

1500 artikelen in huis
Toen werd bij de vrouw thuis een deel van de buit (bijna 1.500 artikelen ter waarde van circa 30.000 euro) teruggevonden. De vrouw bekent en zegt door schulden tot haar daad gekomen te zijn. Het bedrijf heeft berekend dat er nog veel meer spullen gestolen moeten zijn en vordert een schadevergoeding van 50.000 euro.

Tegen haar partner Hendrik P. eiste de officier van justitie een taakstraf van 100 uur. Hij en de vrouw verklaren dat hij niet wist dat het om verduisterde spullen ging. Maar volgens het OM had hij door moeten vragen toen zijn vriendin zoveel spullen mee naar huis nam. Hij heeft zijn kop in het zand gestoken voor wat er werkelijk aan de hand was, geprofiteerd van de opbrengsten van de verkoop van de spullen en niets gedaan om zijn vriendin te behoeden voor wat er nu is gebeurd.

De uitspraak is op 20 mei.

Casillas verlaat ziekenhuis: "Ik weet niet wat de toekomst zal brengen"

Iker Casillas is maandag ontslagen uit het ziekenhuis nadat hij vorige week werd opgeschrikt door een hartaanval op het trainingscomplex van FC Porto. Het herstel van de 37-jarige doelman verliep de afgelopen dagen voorspoedig, al is het nog de vraag of hij zijn voetballoopbaan voort kan zetten. Casillas werd vijf dagen geleden onwel tijdens een training van os Dragões, waarna hij meteen naar het ziekenhuis werd vervoerd. Hier ging hij direct onder het mes en FC Porto kon al vrij snel bekendmaken dat de doelman niet meer in levensgevaar verkeerde. Maandag heeft hij tijdens een speciaal belegde persconferentie een dankwoord uitgesproken.

"Ik wil iedereen bedanken voor de lieve woorden, ik heb geluk gehad. We zullen nu een paar weken of zelfs een paar maanden moeten wachten. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar het belangrijkste is dat ik hier kan staan om jullie dit te vertellen. Ik zal de komende tijd veel rusten, verder weet ik het nog niet zo goed. Ik hoop dat jullie op me kunnen wachten, ik moet alles nog op een rijtje zetten."

Casillas maakte in het verleden zestien jaar deel uit van de hoofdmacht van Real Madrid. In 2015 volgde een transfer naar FC Porto en de routinier is sindsdien een vaste waarde geweest bij de Portugese topclub. De Spanjaard verlengde eerder dit seizoen zijn contract bij de club nog tot medio 2020, inclusief een optie voor een extra seizoen. Of Casillas in de toekomst nog plaats kan nemen onder de lat is echter onduidelijk.

AZ baalt van Ajax, PSV en KNVB na verlies van drietal talenten

AZ likt de wonden, nadat drie talenten de club afgelopen week de rug toekeerden. Rio Hillen (zestien jaar) en Kian Fitz-Jim (vijftien) gaan naar Ajax, terwijl Justin de Haas (negentien) kiest voor een overstap naar PSV nadat hij geen akkoord bereikte over een nieuw contract bij AZ. Directeur algemene zaken Robert Eenhoorn van de Alkmaarders spreekt in het Noordhollands Dagblad zijn frustratie uit over de gang van zaken.

In de 'veranderagenda' van de Eredivisie werd een herenakkoord vastgelegd: grote clubs zouden zich onthouden van het 'actief benaderen van jonge talentvolle spelers' van elkaar. Als dat toch gebeurt, al dan niet op initiatief van de speler zelf, moet een vergoeding van 35.000 euro per opleidingsjaar worden betaald. Het herenakkoord treedt echter pas vanaf 2021, tot ongenoegen van Eenhoorn.

"In Engeland is er heel duidelijke regelgeving. Daar kunnen jeugdspelers van de ene Categorie 1-club niet zomaar naar een andere Categorie 1-club. Gebeurt dat tóch, dan staan daar flinke vergoedingen tegenover", stipt hij aan. "Wij hebben ervoor gepleit die afspraak nu al in te laten gaan, maar daar waren de grote clubs niet voor te porren. Nou, het is wel duidelijk waarom."

Eenhoorn insinueert dat de KNVB met twee maten meet. De bond is Ajax dit seizoen meermaals te hulp geschoten met het verschuiven van competitieduels en hoewel Eenhoorn dat toejuicht, wijst hij erop dat het idee om hulp te bieden aan clubs die Europees voetbal spelen ook voortkomt uit de veranderagenda. "Waarom kan díe afspraak wél nu al worden uitgevoerd, maar die afspraak over jeugdspelers níet? Dat vind ik heel raar."

_UserName_ wordt toch geen vader!

Zojuist brachten wij het bericht dat Meghan Markle aan het bevallen was, kort daarop gevolgd met de update dat de prinses is bevallen van een zoon. Bij dit heuglijke babynieuws wist user _UserName_ ons te melden dat hij op het punt staat om vader te worden. 

Wij van de FOK!redactie wensen _UserName_ de komende uren veel sterkte en succes bij de bevalling van zijn vrouw! En om af te sluiten met de woorden van user foton: "EN GA HAAR NU BIJSTAAN!!! :("

Update 16:45 uur
_UserName_ blijkt vooralsnog toch geen vader te worden, zo blijkt uit zijn comment onder dit bericht, Hieruit  blijkt maar weer eens dat het verstandig is om na te denken voor je reageert, want voor je het weet sta je te kijk op de weblog, blijkens dit bericht en zoals Snoepsmurf ook al eens aan den lijve heeft ondervonden. "be careful what you wish for, it might just come true"

Militair loopt 600 kilometer lange Dodenherdenking - Antwoorden op je vragen

Landmacht-sergeant Emiel Garstenveld heeft een mars van 600 kilometer gelopen van de invasiestranden van Normandië naar de John Frostbrug in Arnhem, waar hij op 4 mei aankwam. Hiermee heeft hij het succesvol het offer dat velen brachten voor onze vrijheid onder de aandacht weten te brengen. Ook zamelde Garstenveld geld in voor stichting Hulphond.

FOK! was afgelopen zaterdag bij de aankomst op de John Frostbrug. Uiteraard hebben we foto's van Emiel gemaakt en even met hem gesproken. Ondanks de wandeling en het gure weer van die dag, zag hij er uitgerust uit. En waar het publiek en de media dikke jassen aan hadden, liep Emiel gewoon in een shirt. Helaas was er die dag geen gelegenheid om jullie vragen aan hem voor te leggen, maar we hebben ze via e-mail aan hem gestuurd en hij heeft ze gisteravond beantwoord.

Chipszak.: Heeft hij het idee dat de aandacht voor dit onderwerp is weggezakt? En speelt dit (gebrek(?)) ook onder de jongste generatie lucht- en landmacht? Of denkt hij dat deze hier meer dan de gemiddelde persoon bewust/mee bezig zijn? Is de jongste generatie lucht/landmacht eigenlijk wel 'idealistisch' ingesteld om het zo te zeggen? Ervaren zij wel echt het brengen van offers voor het grotere goed (Nederland bijv.) of is dat voor hen niet echt een realistisch (herkenbaar) beeld?

En

Afotisch: Heb je het idee dat dit nodig is, vooral ook richting je jongere collega's? Er is veel ruimte voor traditie binnen de krijgsmacht, maar ik kan me voorstellen dat deze oorlog bij jongere collega's steeds verder wegebt (net als bij overige jeugd).

Emiel Garstenveld: Ik denk dat het in het algemeen verder is weggezakt, dit komt door de tand des tijds en doordat er minder op onderwezen wordt.  Tevens denk ik dat de gemiddelde militair wel idealistisch is maar dat dit wel erg per persoon verschilt. Het herdenken en de gedachte bij 4 mei is bij militairen over het algemeen wel groot en defensie doet er zelf ook veel aan dus dat vergroot de bewustwording van de jonge militairen ook.

Postbus100: Wat vond je het indrukwekkendste?

Emiel Garstenveld: Ieper vond ik het meest indrukwekkend omdat het de schaal van de eerste wereldoorlog goed weergeeft en tevens is de dagelijkse ceremonie erg indrukwekkend.

Lunatiek: Je loopt van Normandië via Ieper naar Arnhem. Dat zijn bekende plaatsen uit de geschiedenis, zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Heb je als wandelaar nog bijzondere oorlogsmonumenten of plaatsen die getuige zijn van de Tweede Wereldoorlog "ontdekt" die veel minder bekend zijn en waar je eerder nog niet van had gehoord? Hoe reageerde de plaatselijke bevolking op je onderneming als je hun dorp aandeed?

Emiel Garstenveld: We zijn vele kleine monumenten tegen gekomen en de mensen die we daar bij spraken waren vol lof en respect voor het doel waarvoor wij liepen, zowel in Frankrijk, België als Nederland

LomeMalvo: heb je onderweg met mensen gesproken die zelf iets hebben meegekregen van de oorlog? Zo ja: welk verhaal is je het meeste bijgebleven?

Emiel Garstenveld: Onderweg niet veel met andere veteranen gesproken behalve degenen die mee gingen.

DerLudolf: Was er onderweg veel aandacht voor je actie / heb je veel aanspraak gehad van mensen? Heb je onderweg in hotels gegeten en geslapen of in een tent?

Emiel Garstenveld: Er was zeker veel aandacht voor de actie, vooral via social media en de kranten. We sliepen in hutten en reden elke dag naar het beginpunt van die dag.

Crabapple: Mooi iniatief wat je neemt Emiel  ! Ik vind Normandie met zijn invasiestranden erg indrukwekkend. Veel aandacht overal voor DDay. Zelf vond ik de diverse musea erg deprimerend, omdat ik vaak de sfeer van iets 'overneem', ik voelde zoveel angst daar. Het moet echt een verschrikkelijke tijd geweest zijn. Wordt jijzelf niet overmand door emoties bij het bezoeken van al deze plaatsen?

Emiel Garstenveld: De persoonlijke emotie bij deze plekken viel mee maar het respect voor de mensen is wel gegroeid.

Karr-1: Ik ben vooral benieuwd hoe je het volhoudt om dag in dag uit die afstand te lopen. En kom je 's nachts wel aan voldoende rust toe?

Emiel Garstenveld: een goede training en voorbereiding, tevens een gezonde portie doorzettingsvermogen en een hoge pijngrens hebben mij er doorheen gesleept. De nachtrust was geen probleem.

Deedeetee: wandel je ook een beetje voor jezelf ? Om nare zaken die je zélf hebt meegemaakt beter te verwerken/ relativeren ?

Emiel Garstenveld: Nee ik wandel niet voor mijzelf alleen als ik ergens voor aan het trainen ben of werkgerelateerd.

BasEnAad: Kom je ook langs de Canadese begraafplaats in Groesbeek?

Emiel Garstenveld: Nee.

Nanuk: Heeft je werkgever je hier vrij voor gegeven of heb je vakantiedagen moeten opnemen? Heb je verdere ondersteuning gehad van je werkgever in de zin van een ondersteuningsploeg?

Emiel Garstenveld: tijd van de werkgever, financieel van mijzelf. Logistieke ondersteuning ook van mijn werkgever.

Sp3c: loop je de route die de Prinses Irene Brigade heeft afgelegd en/of kom je er langs (Pont Audemer bv) en zo nee waarom niet?

Emiel Garstenveld: Nee, de reden is omdat we andere historische plekken wilden aandoen en daardoor een andere route hebben gelopen.

Proliges: Hoe is hij op het idee gekomen om dit te gaan doen?

Emiel Garstenveld: Het idee was dat ik op een bijzondere manier aandacht wilde vragen en ik denk dat dat op deze manier goed gelukt is.

Emiel Garstenveld wordt toegejuigd door familie en vrienden (Foto: FOK!)
Emiel Garstenveld wordt toegejuigd door familie en vrienden (Foto: FOK!)

Emiel Garstenveld komt aanlopen over de John Frostbrug in Arnhem (Foto: FOK!)
Emiel Garstenveld komt aanlopen over de John Frostbrug in Arnhem (Foto: FOK!)

Emiel Garstenveld na zijn wandeltocht van 600 kilometer (Foto: FOK!)
Emiel Garstenveld na zijn wandeltocht van 600 kilometer (Foto: FOK!)

Emiel Garstenveld en zijn broer (Foto: FOK!)
Emiel Garstenveld en zijn broer (Foto: FOK!)

Emiel Garstenveld met zijn ouders (Foto: FOK!)
Emiel Garstenveld met zijn ouders (Foto: FOK!)

Royal Baby Nieuws: Meghan en Harry hebben een zoon

Meghan Markle (37), de vrouw van de Britse prins Harry (34), is naar verluidt aan het bevallen. Dat bevestigt Buckingham Palace.

Volgens het paleis is de bevalling vanmorgen vroeg begonnen en staat Harry zijn vrouw bij. Het is nu wachten op een officieel geboortebericht.

Update 15:59 uur
Volgens de laatste berichten hebben Prins Harry en Meghan een zoon gekregen. 

Aanhoudingen voor illegaal wapenbezit

Een alerte buurtbewoner ziet zondagavond in een woning aan de Prunuslaan in Ridderkerk voor het raam een man met een lang wapen. De man kijkt door het vizier en lijkt te richten. De buurtbewoner alarmeert gelijk de politie. Die houdt twee verdachten aan en neemt vijf wapens in beslag.

Vanaf de straat kan niet worden beoordeeld of het gaat om een echt wapen en of er iemand bedreigd wordt, dus nemen de agenten geen enkel risico. Het Team Parate Eenheid stapt de woning binnen om het eventuele gevaar snel te beëindigen. Binnen worden twee mannen aangehouden en vijf wapens in beslag genomen.

Na onderzoek blijkt het te gaan om een airsoftwapen, een luchtdrukwapen, een alarmpistool en twee balletjespistolen. Voor het airsoftwapen was geen vergunning, waardoor het bezit illegaal is. Ook het luchtdrukwapen is een illegaal exemplaar. De mannen zijn weer vrijgelaten met een zogenoemde loopzaak; een proces-verbaal waarbij de officier van justitie later een beslissing neemt over een passende afdoening.

Eerste bemanningen klaar voor werk met onbemande MQ-9 Reaper

Volgend jaar verwacht de Koninklijke Luchtmacht de MQ-9 Reaper. Hoewel de onbemande vliegende verkenningssystemen zijn aangeschaft voor militaire taken, kunnen ze ook in Nederland van pas komen. De toestellen zijn voor het verzamelen van inlichtingen in te zetten bij bijvoorbeeld calamiteiten of grote evenementen. De eerste 2 bemanningen zijn er sinds afgelopen weekeinde alvast klaar voor.

2 vliegers en 2 sensoroperators kregen hun diploma. Ze voltooiden hun opleiding in het Amerikaanse New Mexico.
Met de Reapers kan Defensie dankzij de geavanceerde camera’s en de radar straks langdurig beelden verzamelen. De beeldanalisten zetten die om naar inlichtingen voor commandovoering. Ook zijn ze van belang om besluiten te nemen voor militaire operaties.

De Reaper is primair een expeditionair systeem, bedoeld om inlichtingen te verzamelen voor uitgezonden eenheden of een coalitie. Ook kan de Reaper grondtroepen ondersteunen, bijvoorbeeld door konvooien te begeleiden.

Defensie schafte 4 MQ-9 Reapers aan. De thuisbasis is Vliegbasis Leeuwarden.

Nieuwe State of Play op 9 mei

Vrijdagnacht om 00:00 uur Nederlandse tijd komt Sony met een nieuwe State of Play. In deze uitzending, die zo'n tien minuten gaat duren, komt Sony onder andere met een uitgebreide blik op MediEvil.

Daarnaast wordt er minstens één nieuwe game aangekondigd en krijgen we enkele updates van andere PlayStation 4-titels. Tijdens deze State of Play worden er geen plannen besproken voor PlayStation 5. Ook teaset Sony al een derde uitzending onder de naam State of Play, dus het lijkt erop dat het format voor de komende tijd wordt aangehouden.

"Assassin's Creed: Ragnarok gelekt"

Na Egyptenaren en Grieken lijkt Assassin's Creed nu te gaan naar het tijdperk van de vikingen. Volgens een leak op 4chan heet de game Assassin's Creed: Ragnarok, waar spelers worden een bondgenoot van Ragnar Lodbrok, een legendarische viking die Frankrijk en Engeland regelmatig aanviel in de 9e eeuw.

Assassin's Creed: Ragnarok zou voor meerdere generaties uitkomen in 2020 en wordt voornamelijk ontwikkeld door Ubisoft Montreal. De game neemt ons mee naar Groot-Britannië, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland, met meerdere koninkrijken die opgedeeld zijn in settlements. De game legt verder een grotere nadruk op ontdekken en co-op maakt een terugkeer. Het verhaal zelf zou gaan om het vinden van een vault en het legendarische wapen Mjolnir.

Het bericht komt van 4chan en is anoniem gepost, dus neem het met een korrel zout. Zo kwam er eerder een bericht dat de nieuwe Assassin's Creed Adder zou gaan heten en zich af zou gaan spelen in Italië. Als er een moment is om alle geruchten weg te nemen dan is de E3 binnenkort het uitgelezen moment voor Ubisoft om het te doen.

Ragnarok

Dost scoort bij achtklapper Sporting

Sporting Lissabon heeft een uitermate lekker tripje achter de rug. Op bezoek bij Belenenses, met plek negen toch geen laagvlieger, werd met liefst 1-8 gewonnen.

Bij rust stond het 0-2, maar na een klein uur gaf Licá de thuisploeg hoop: 1-2. Een goed kwartier later was die hoop echter vrij hardhandig de kop ingedrukt, want Nemanja Gudelj scoorde, Bruno Fernandes deed dat twee keer - waaronder één keer vanaf elf meter - en Bas Dost tekende voor 1-6, waarna Fernandes zijn hattrick completeerde en Idrissia Doumbia de 1-8 maakte.

Sporting is overigens vrijwel zeker van plek drie. Met twee wedstrijden te gaan hebben Benfica en FC Porto 81 en 79 punten, Sporting heeft er 73 en Sporting Braga volgt met 64, ver voor de rest.

Napoli dankzij Mertens en Insigne zeker van tweede plek

Napoli zal het seizoen in de Serie A afsluiten op de tweede plek. Ver achter kampioen Juventus is Napoli na zondag niet meer in te halen: met drie wedstrijden te spelen staat de ploeg op 73 punten, tien en elf meer dan Internazionale en Atalanta.

Thuis tegen Cagliari ging het niet makkelijk: Leonardo Pavoletti bracht de bezoekers na een dik uur op voorsprong. Pas een goede vijf minuten voor tijd tekende Dries Mertens voor de gelijkmaker en diep in blessuretijd was het Lorenzo Insigne die vanaf de penaltystip de verlossende 2-1 maakte.

Met plek twee is Napoli nu ook zeker van een plek in de groepsfase van de Champions League, wat weggelegd is voor de top-4 in Italië.

Uitslagen Serie A weekeinde
Juventus - Torino 1-1
Chievo - SPAL 0-4
Udinese - Internazionale 0-0
Empoli - Fiorentina 1-0
Lazio - Atalanta 1-3
Sassuolo - Frosinone 2-2
Parma - Sampdoria 3-3
Genoa - AS Roma 1-1
Napoli - Cagliari 2-1
AC Milan - Bologna maandag

YouTuber maakt vloekende robotstofzuiger

Een Roomba robotstofzuiger is maar een onpersoonlijk apparaat en dat terwijl hij toch de hele dag bij je door het huis zwerft. Maar gelukkig is daar YouTuber Michael Reeves, hij bouwde de Roomba om tot een scheldende en tierende stofzuiger die bij elke botsing helemaal losgaat. Voor de nerd-details van het bouwwerk moet je bij de buren van Tweakers zijn. Zie hier de totstandkoming van de geniale upgrade en het resultaat van de razende Roomba:

OM eist jaar cel voor uitbuiting eigen kinderen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 12 maanden gevangenisstraf geëist tegen een verdachte, moeder, voor uitbuiting van haar twee minderjarige kinderen. De vrouw, afkomstig uit Spanje, werd aangehouden toen zij zich samen met haar kinderen (13 en 16 jaar oud) wilde inschrijven bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) van de gemeente Nijmegen, met als doel te kunnen werken. Bij inschrijving bleken de reisdocumenten van de kinderen vervalst te zijn waardoor zij meerderjarig (18 en 23) leken te zijn.

De verdachte wilde vermoedelijk gaan werken in de vleesverwerkende industrie in Nederland en wilde haar kinderen niet achterlaten in Spanje. Omdat de huisvesting in Nederland gekoppeld is aan het werk bij uitzendbureaus in deze sector moesten de kinderen ook fulltime gaan werken. Aangezien de verdachte de kinderen voor meerderjarig wilde laten doorgaan, betekent dit dat zij vermoedelijk voor hen verboden arbeid zouden gaan verrichten.

Ernst van de feiten
Kinderarbeid is verboden in Nederland. De regels dienen ter bescherming van kinderen. Om ongelukken te voorkomen en te borgen dat kinderen veilig opgroeien en de tijd krijgen om volwassen te worden. Hun hersenen zijn nog niet uitgewerkt, hun motoriek is nog niet optimaal. Er kan van kinderen daarom ook niet worden verwacht dat ze presteren zoals een volwassene doet. Allemaal redenen voor de regels zoals ze bestaan en waarom er minder salaris wordt uitbetaald.

Verdachte heeft deze regels willens en wetens aan haar laars gelapt en daarmee haar kinderen blootgesteld aan grote gevaren. En allemaal met een financieel doel. Om geld te verdienen. Ook al willen de kinderen haar en het gezin helpen door te gaan werken. De rol van een kind is om kind te zijn en te mogen vertrouwen dat je ouders weten wat goed voor je is om in goede gezondheid op te groeien: geestelijk en lichamelijk.

Dat het niet tot werken is gekomen is niet te danken aan verdachte. Het moet verdachte duidelijk worden gemaakt dat zij haar kinderen niet helpt door ze mee te nemen naar Nederland, maar juist in groot gevaar bracht, terwijl haar taak als moeder is om haar kinderen te beschermen en voor hen te zorgen. Een gevangenisstraf van 12 maanden is volgens de officier hier dan ook op zijn plaats.

De opkomst van sportstatistieken in oorlogstijd

Bij de oprichting van het CBS in 1899 was sport nog geen sociaal fenomeen waarvoor de statistiek moest worden ingezet. Pas in 1944, middenin bezettingstijd, zijn de eerste officiële sportstatistieken gepubliceerd. Sport was booming op dat moment.

Beschavende invloed
Velen hebben een beschavende invloed aan de sportbeoefening toegekend. Ook Henri Methorst, directeur van het CBS van 1906-1939, was overtuigd van de beschavende invloed van sportbeoefening. Hij noemde het één van de redenen waarom in ons land het alcoholverbruik tegen het einde van de negentiende eeuw was gedaald, want sporten en drinken gingen niet samen. Zijn opvolger Ph.J. Idenburg (CBS-directeur van 1939-1966) was allerminst overtuigd van de beschavende kracht van de sport.

Hij zag de sportbeoefening als een voorbeeld van de ‘veruitwendiging van het leven’, die hij verfoeide. Het ging in de sport net als in het moderne kapitalisme: voor steeds meer winst steeds grotere aantallen willen produceren in een steeds sneller tempo. Die ontwikkeling had in de sport zijn gelijke in de jacht naar records. Hij vond dat bedenkelijk. Dat de ‘cultuur der ziel’ plaats maakte voor de ‘cultuur van het lichaam’ noemde hij een ‘ontaarding.’

(tekst loopt door onder de foto)

De ponszaal van het CBS in oorlogstijd (©Beeldbank CBS)
De ponszaal van het CBS in oorlogstijd (©Beeldbank CBS)

Gouden jaren voor de sport
Als het de taak is van de statistiek om maatschappelijke trends te signaleren en in kaart te brengen, dan was een sportstatistiek midden in bezettingstijd zeker een verplicht nummer. De bezettingsjaren waren gouden jaren voor de sport. Sporten was een vlucht, een afleiding. Sport gaf ontspanning en bood een tegenwicht voor de spanningen die de bezetting gaf, schreef sporthistoricus André Swijtink. De ledentallen van sportbonden groeiden sterk, van 278.000 in 1930 tot het dubbele aantal (558.000) in 1942. Sommige verenigingen voerden een ledenstop in omdat de accommodaties de ledentoeloop niet aankonden.

Uitpuilende stadions
Ook de passieve belangstelling voor sport nam toe. De competities gingen gewoon door, de stadions puilden uit. In 1942 zijn 7,5 miljoen kaartjes verkocht voor sportwedstrijden, bijna tweemaal zoveel als voor de oorlog. In 1942 konden bonden voor het eerst in aanmerking komen voor overheidssubsidiëring. De subsidies moesten gebruikt worden voor propaganda, het aanstellen van instructeurs en de bevordering van de jeugdsport. De bezetter liet de sportbeoefening aanvankelijk ongemoeid onder het mom: ‘Wie aan sport doet, zondigt niet.‘ Later werd de bezetter actiever, want de sportbeoefening paste perfect in de nationaal-socialistische ‘heropvoeding’ van het Nederlandse volk. Onder Duitse druk werd in 1941 lichamelijke oefening op lagere scholen verplicht gesteld.

(tekst loopt door onder foto)
ADO Den Haag werd in de oorlog twee keer kampioen van Nederland (Foto uit collectie ADO Den Haag)
ADO Den Haag werd in de oorlog twee keer kampioen van Nederland (Foto uit collectie ADO Den Haag)

Verplichte centralisatie
De eerste officiële sportmonografie was De Sportbeoefening in 1942 (Den Haag 1944). Daaruit bleek dat voetballen (150.000 leden), schaatsen (130.000) en turnen (57.000) de sporten waren met de meeste georganiseerde sporters. Kleinere sporten waren vooral regionaal belangrijk: handboogschieten in Noord-Brabant en Limburg, honkbal en kolven in Noord-Holland en kaatsen in Friesland. De statistiek werd gemaakt in opdracht van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming.

In het besluit van 10 september 1942 was bepaald dat sportbeoefening in verenigingsverband uitsluitend nog mocht in verenigingen die waren aangesloten bij een van de aangewezen leidende sportorganisaties. Met de enquête wilde het departement te weten komen welke verenigingen voor die datum al waren aangesloten bij die organisaties. De invloed van de verplichte centralisatie zou moeten blijken uit vervolgonderzoeken. Hoewel die onderzoeken gehouden zijn – op 1 februari 1943 en 1 september 1943 – zijn de uitkomsten nooit gepubliceerd.

Thematische monografieën
Naderhand kwamen de sportstatistieken mondjesmaat beschikbaar. In 1957 verscheen in de serie Vrijetijdsbesteding in Nederland. Winter 1955/’56 een klein hoofdstukje over sportbeoefening in het deel over het verenigingsleven. Pas in 1965 verscheen een nieuwe sport-statistische monografie, Sportbeoefening, zomer 1963, deel van een meerdelig Vrijetijdsbestedingsonderzoek. Vanaf 1974 zijn er de regelmatige leefsituatieonderzoeken en de gezondheidsenquêtes, waarin naar de sportbeoefening is gevraagd. In de jaren negentig publiceerde het CBS een aantal thematische monografieën.

Dit artikel werd geschreven door  Ronald van der Bie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

CBS Tabelleermachines (©Beeldbank CBS)
CBS Tabelleermachines (©Beeldbank CBS)

'Simultaantekenares Rajacenna heeft Einsteinbrein'

In het wetenschappelijke Duitse tv-programma Galileo heeft tekenwonder Rajacenna onlangs een EEG-hersenscan ondergaan terwijl zij simultaan aan het tekenen was. Neurotherapeut en de beste EEG Biofeedback Expert ter wereld Bill Scott (bekend van CBS-series The Doctors en Discovery Science) en de  Nederlands EEG-specialist Peter de Groot, laten opzienbarende, exceptionele en verbluffende analysebevindingen zien, die in het meesterlijke brein van Rajacenna zijn gevonden.

Rajacenna’s hersenen  bezitten een zeldzame Einstein-hersenhandtekening;  zijn voor het grootste deel in slaaptoestand terwijl zij op het allerhoogste niveau simultaan tekent en breken het record voor de allerhoogste hersenpiekprestatie ooit gemeten

Einstein-hersenhandtekening
Gesteld kan worden dat Rajacenna’s hersenen een zogenoemd ‘Einstein-hersensignatuur’ bezitten; een ongebruikelijke mix van symmetrische en asymmetrische kenmerken die ook aangetroffen is in Einstein’s meesterlijke brein. “Dit is uitermate uitzonderlijk, want er bestaan vrijwel geen mensen op de wereld met een Einsteinbrein”, volgens Bill Scott.

Deze hersenhandtekening houdt in dat er een driemaal hogere connectiviteit in de parietale kwabben aanwezig is dan bij gemiddelde mensen. Beide hersenhelften zijn extreem verbonden en communiceren op superniveau. De extreme hersenactiviteit en -connectiviteit zorgt ervoor dat Rajacenna op een uitzonderlijk hoog niveau gelijktijdig met zowel linker- als rechterhand kan presteren en met haar brein zeer gecompliceerde berekeningen maakt om perfect te tekenen wat ze ziet. De ogen van Rajacenna werden in het verleden al vaak vergeleken met die van een fotocamera.

Tekenen in slaaptoestand
Naast dit signatuur, produceren haar hersenen ook een zeer ongebruikelijke vorm van epilepsiesymptomen. Deze vorm van ‘trance’ leidt niet tot een daadwerkelijke spasme, maar zorgt ervoor dat haar uitvoerende controlecentrum wordt afgesloten. Er ontstaat een ononderbroken creativiteitsflow terwijl de rest van haar brein in een soort slaaptoestand verkeert en geen enkele prikkel meer van buitenaf lijkt te ontvangen. Deze hoge Deltagolven-activiteit zorgt alleen tijdens het tekenen ervoor, dat haar brein via het primaire controlecentrum voor de uitvoerende functionerende werking tijdelijk is uitgeschakeld.

Hoogste record ooit: nu verbroken
Afgezien van voorgaande wonderbaarlijke hersenactiviteiten, heeft Rajacenna’s EEG nog een spectaculaire bijkomstigheid prijsgegeven. Het ogenschijnlijk passieve tekenwonder is blijkbaar in staat om 66 olympische- en topatleten te overtreffen met een sensationele hoge hersenprestatiepiek. Het record voor de hoogste piek ooit gemeten was in bezit van een bekende Amerikaanse honkbalspeler. Tekenfenomeen Rajacenna heeft dit record ruimschoots overschreden.

De gemiddelde hersenprestatiepiek is voor de linkerhersenhelft 0,31 en rechts 0,43. Bij een groep van 66 topatleten waaronder olympische sporters is dit 0,49 en 0,51. De record-hersenprestatiepiek was 0,61; gemeten bij een tophonkbalspeler uit de VS. In Rajacenna‘s hersenen werden gemiddelden van links 0,52 en rechts 0,67 gemeten, met een absolute recordpiek van 0,72.

Volgens Bill Scott geven deze cijfers aan dat Rajacenna, door haar extreme berekeningscapaciteit, in staat zou moeten kunnen zijn om slechts na een drietal uren oefenen hole-in-ones te scoren op de golfbaan

Buitengewoon mens
Rajacenna is een “buitengewoon menselijk wezen; ze heeft een zeer uitzonderlijk brein": is de conclusie van Bill Scott en meerdere hersendeskundigen. ”Ik heb dit nog nooit eerder bij iemand gezien”, was zijn verbaasde en tegelijkertijd opgetogen reactie.

Van 7,5 miljard mensen op aarde, zijn er maar een handvol mensen die geniaal kunnen worden genoemd met een afwijkend ‘wired’ brein. Rajacenna is er één met unieke hersenfuncties en deze tonen des te meer aan dat we de tekenkunst nog meer mogen waarderen en dit het hoogste respect verdient.

Als tiener één van de beste artiesten ter wereld
Rajacenna werd als tiener (2009) op slag wereldwijd bekend omdat zij zonder ooit tekenles te hebben gehad, van de een op andere dag hyperrealistische tekeningen wist te maken die niet van foto’s te onderscheiden zijn. Ze behoorde ineens op jonge leeftijd tot de beste artiesten ter wereld.

Nu 10 jaar later doet zij de wereld opnieuw verbazen door met beide handen simultaan 2 verschillende hyper-fotorealistische kleurtekeningen te maken. Dit is wederom extreem zeldzaam omdat zij ook nu weer nooit geoefend heeft en ze vanuit het niets direct op masterniveau hyperrealistisch met zowel de linker- als rechterhand simultaan kan tekenen. Volgens kenners is zij de eerste en enige ter wereld met deze gave.

Op internet is met ongeloof gereageerd met reacties als: “Hoe is dit zelfs menselijk mogelijk?”, “Dit toont aan waar een ‘well wired’ brein toe in staat is”.

Achievements
Op 17-jarige leeftijd behoorde ze al tot de 400 meest inspirerende vrouwen en ontving ze de 'Born to lead' Award van CosmoGirl. In 2011 vroeg Justin Bieber's platenmaatschappij haar om de tekening die ze gemaakt had van hem persoonlijk te overhandigen en vroeg singer-songwriter Adam Young van de band Owl City haar om een promotionele timelapse video te maken van zijn album cover art. Ze nam deel aan een grote reclamecampagnes en werd op jonge leeftijd opgenomen in de Elite tentoonstelling in de 'Mailbox' in Birmingham, Engeland.

Van Nieuwenhuizen bezoekt Bovenwindse Eilanden

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bezoekt van maandag 6 mei tot donderdag 9 mei Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Tijdens het bezoek aan de Bovenwindse Eilanden komen onderwerpen aan bod die betrekking hebben op de infrastructuur (havens, luchthavens en wegen), kusterosie

De minister bezoekt maandag 6 mei op Saba de opgeknapte luchthaven en landingsbaan. Ook gaat ze naar de zeehaven van Saba om geïnformeerd te worden over de vernieuwingen. De haven is van groot economisch belang voor het eiland en wordt met een bijdrage van de Nederlandse overheid van 28 miljoen euro uitgebreid en veiliger gemaakt. De haven wordt toegankelijk voor zeil- en motorjachten van verhuurbedrijven en daarmee aantrekkelijk voor toeristen die per boot in het Caribisch gebied rondreizen. Tijdens het bezoek op Saba wordt ook stilgestaan bij de drinkwatervoorziening op het eiland en de maatregelen om de kosten voor de inwoners voor goed drinkwater te verlagen.

Dinsdag 7 mei is de minister op Sint Eustatius. Met geld van het ministerie wordt de kusstrook van dit eiland versterkt, want erosie is een gevaar voor de bereikbaarheid van Sint Eustatius. Hiermee wordt voorkomen dat de weg naar de haven, de levensader van het eiland, wordt weggeslagen door de zee. De minister brengt een bezoek aan de kustweg en bekijkt ook de effecten van deze kusterosie op de landingsbaan van de luchthaven.

Woensdag 8 mei brengt de minister op Sint Eustatius een bezoek aan de waterproductiefaciliteit en de elektriciteitscentrale. Afsluitend heeft zij op Sint Maarten een ontmoeting met minister Johnson van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie.

De minister bezoekt maandag 6 mei op Saba de opgeknapte luchthaven en landingsbaan. Ook gaat ze naar de zeehaven van Saba om geïnformeerd te worden over de vernieuwingen. De haven is van groot economisch belang voor het eiland en wordt met een bijdrage van de Nederlandse overheid van 28 miljoen euro uitgebreid en veiliger gemaakt. De haven wordt toegankelijk voor zeil- en motorjachten van verhuurbedrijven en daarmee aantrekkelijk voor toeristen die per boot in het Caribisch gebied rondreizen. Tijdens het bezoek op Saba wordt ook stilgestaan bij de drinkwatervoorziening op het eiland en de maatregelen om de kosten voor de inwoners voor goed drinkwater te verlagen.

Dinsdag 7 mei is de minister op Sint Eustatius. Met geld van het ministerie wordt de kusstrook van dit eiland versterkt, want erosie is een gevaar voor de bereikbaarheid van Sint Eustatius. Hiermee wordt voorkomen dat de weg naar de haven, de levensader van het eiland, wordt weggeslagen door de zee. De minister brengt een bezoek aan de kustweg en bekijkt ook de effecten van deze kusterosie op de landingsbaan van de luchthaven.

Woensdag 8 mei brengt de minister op Sint Eustatius een bezoek aan de waterproductiefaciliteit en de elektriciteitscentrale. Afsluitend heeft zij op Sint Maarten een ontmoeting met minister Johnson van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie.

'Tijdelijke anus bij kwallensoort tussenstap in anusevolutie'

We hebben het vandaag nog niet over onzichtbare kwallenanussen gehad en dat kan natuurlijk niet. Bij dezen dan: Sidney Tamm van het Marine Biological Laboratory in Woods Hole (Massachusetts) is tot de ontdekking gekomen dat de Amerikaanse ribkwal - mnemiopsis leidyi - alleen een anus heeft wanneer 'ie moet poepen, hartstikke handig.

Tamm noemt de ontdekking een 'spectaculaire vondst', volgens hem is er voor zover bekend geen ander dier met een vergelijkbaar anussysteem. Als de kwal een bolus draait verschijnt er een anale opening, die vervolgens ook net zo snel weer verdwijnt: "Ook onder de microscoop zie ik er niks van, voor mij is de anus onzichtbaar", aldus Tamm.

Uit zijn observaties blijkt dat het darmstelsel van de kwal uitzet als afval zich verzamelt, tot het stelsel de buitenste randen van het dier bereikt. Dan ontstaat de opening, wordt de kwallendrol eruit geperst en verdwijnt de tijdelijke anus ook weer. Dit kan vrij snel gaan, want zowel het darmstelsel als de huid zijn slechts één laag cellen dik.

De kwallen poepen heerlijk regelmatig: grofweg elk uur in het geval van de vijf centimeter lange volwassenen en zo'n beetje elke tien minuten in het geval van de larven. Volgens Tamm is de manier waarop de anus ontstaat en verdwijnt mogelijk een soort tussenvorm in de evolutie van de anus, die mogelijk op deze manier uiteindelijk permanent is geworden bij vrijwel alle diersoorten.

Zoals het een goed onderzoeker betaamt is Tamm druk bezig met het bestuderen van anussen van andere ribkwallen, maar vooralsnog lijken die allemaal permanente versies te hebben. De liefhebber van kwallenanussen - en zeg nou zelf, wie is dat niet? - kan hier terecht voor het hele onderzoek.

Waterreus: "Aandoenlijk is het, die verheerlijking van Ajax"

Ajax veroverde zondag dankzij een 0-4 overwinning op Willem II de TOTO KNVB Beker en staat komende woensdag in de return van de halve finale van de Champions League tegenover Tottenham Hotspur. Ronald Waterreus gunt trainer Erik ten Hag dit succes, maar schrijft in zijn column in De Limburger hij de verheerlijking van Ajax op de televisie 'aandoenlijk' vindt.

"U, als trouwe lezer van De Limburger , wist het als allereerste: ik ben dit seizoen voor Ajax. Of, beter: voor Erik ten Hag. Ik vond en vind dat die man in zijn eerste maanden als coach in Amsterdam zo ten onrechte is afgemaakt door de grootste krant uit die stad, dat ik hem alles gun", stelt Waterreus. Het 'gedweep van zogenaamde BN'ers met Ajax' roept bij de oud-doelman echter 'ongemakkelijke gevoelens' op.

"Zodra die club weer eens een succesvolle periode doormaakt, zodra die Johan Cruijff ArenA eindelijk eens géén lege gaten vertoont, staan ze allemaal te dringen om ergens aan een tv-tafel te mogen vertellen hoe geweldig 'hún Ajax' wel niet is", schrijft de oud-doelman. Hij trekt de vergelijking met eventueel succes van Feyenoord. "Aandoenlijk is het, die verheerlijking van Ajax. In pakweg Rotterdam zouden ze in een soortelijke situatie gewoon genieten. Ik geloof althans niet dat Gerard Cox of Raemon Sluiter dan naar de tv-studio zou spurten om kirrend van genot te oreren over hoe zeldzaam, buitengewoon, fantastisch Feyenoord is."

"De ongelooflijke ernst waarmee wordt gesproken over Ajax; ik vermaakte me er de laatste maanden kostelijk mee. Toch ben ik blij dat mijn supporterschap er over een paar weken opzit, wanneer de Champions League-finale tegen Barcelona hopelijk is gewonnen. Dat ik dan gewoon weer voor mijn eigen cluppie kan zijn", besluit Waterreus. Ajax verdedigt komende woensdag in eigen stadion een minimale voorsprong in de halve finale van de Champions League, na een 0-1 overwinning in de heenwedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Waterreus: "Aandoenlijk is het, die verheerlijking van Ajax" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Waterreus: "Aandoenlijk is het, die verheerlijking van Ajax" (Pro Shots / Stanley Gontha)

FOK! interviewt Chef-kok Syrco Bakker

Altijd al nieuwsgierig naar wat een chef-kok thuis eet? Of wat er allemaal bij komt kijken bij het werk van een chef-kok? Of wat zo iemand in zijn vrije tijd doet? FOK! mocht onlangs chef-kok Syrco Bakker interviewen.

FOK!ster Samzz toog naar het Het Strandhotel in Cadzand, waar twee sterrenrestaurant Pure C gesitueerd is. Daar stelde ze de vragen die door de users in dit topic werden gesteld. Het leverde een bijzonder interview op, wat je hier kunt teruglezen. Samzz over het interview: “Dit interview was voor mij de eerste keer, maar echt, wat vond ik het leuk om te doen. Het is erg inspirerend te praten met iemand die vertelt over zijn passie, wat hem drijft. Sowieso is het altijd leuk een kijkje in het vak van iemand anders te nemen.."

Samzz: "Syrco is echt een onwijs aardige, open en sympathieke man. Ik werd met grote glimlach begroet, de omgeving was echt prachtig en als je dan ook nog eens een lijst met leuke vragen hebt, ja dan gaat het bijna als vanzelf. Het smaakt (hue hue) naar meer, dat weet ik wel!"

Nieuwsgierig geworden naar het interview? Klik dan snel hier! 

Syrco Bakker
Syrco Bakker

Rietjesverbodverbod in Florida

De senaat van de Amerikaanse staat Florida heeft een wet aangenomen waarmee het steden verboden wordt om plastic rietjes te verbieden. Steeds meer steden hebben dergelijke regels, maar die mogen nu in elk geval tot 2024 niet gehandhaafd worden.

Met 24-15 werd het voorstel er met een ruime senaatsmeerderheid doorheen gedrukt, wat eerder niet was gelukt in de staten Colorado en Utah. Wat Florida betreft is het nu nog een kwestie van wachten op gouverneur Ron DeSantis, die zijn handtekening er nog even onder moet - en zal - zetten.

Tien steden in Florida hebben een algeheel rietjesverbod of een systeem waarbij ze alleen op aanvraag van een klant uitgedeeld mogen worden. Miami Beach heeft al sinds 2012 een verbod op het uitdelen van rietjes door strandtenten.

Voor de liefhebber van uitgebreide juridische teksten over bijvoorbeeld rietjes - je moet toch íets op de maandagochtend: de hele wet is hier te vinden.

Depay speelt met Lyon gelijk in Franse topper

In de Franse Ligue 1 heeft Olympique Lyon thuis dure punten laten liggen in de strijd om plek twee. Die positie is in handen van Lille en in de onderlinge strijd werd het zondagavond 2-2.

Memphis Depay stelde Martin Terrier in staat de score te openen, maar na de rust draaiden Loïc Rémy en Boubakary Soumaré het om: 1-2. Leo Dubois bracht de thuisploeg met de gelijkmaker nog wel een puntje.

Lille staat met drie wedstrijden te spelen twee met 69 punten, Lyon heeft er 63. De nummer twee gaat net als kampioen Paris Saint-Germain rechtstreeks de Champions League in, de nummer drie speelt de voorrondes en de nummer vier - nu Saint-Étienne met 62 punten - speelt de Europa League.

Uitslagen Ligue 1 weekeinde
Strasbourg - Olympique Marseille 1-1
Paris Saint-Germain - OGC Nice 1-1
Girondins de Bordeaux - Angers 0-1
Guingamp - Caen 0-0
Reims - Nimes 0-3
Montpellier - Amiens 1-1
Nantes - Dijon 3-0
Toulouse - Rennes 2-2
AS Monaco - Saint-Étienne 2-3
Olympique Lyon - Lille 2-2

Voetbalsters onder 17 beginnen sterk aan EK

De Nederlandse voetbalsters onder 17 jaar zijn uitstekend begonnen aan het Europees kampioenschap in Bulgarije. In Balchik werd Oostenrijk in de openingswedstrijd met 4-1 verslagen.

Annabel Schasching bracht Oostenrijk na acht minuten al vanaf elf meter op voorsprong, maar Iris Stiekema tekende vijf minuten later voor de gelijkmaker. Vervolgens werd het de grote Nikita Tromp Show: de Ajacied tekende voor een hattrick met goals in de 18e, 31e en 96e minuut.

Nederland speelt woensdag tegen Duitsland, waarna zaterdag het laatste groepsduel volgt tegen Engeland. De eerste twee gaan naar de halve finales.

Man steelt 19 blikjes Red Bull

Zondagavond rond 19.15 uur werd een 34-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden wegens diefstal bij een tankstation in de Van De Spiegelstraat in Goes. De man zou een tas vol met blikjes Red Bull hebben weggenomen uit de shop.

Een medewerkster van het tankstation was de man achterna gelopen en hield de politie op de hoogte van zijn (en haar) positie. Zo konden agenten de man inrekenen in de Blaubeenstraat in Goes. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zal hij worden gehoord over de diefstal. In totaal bleek de man 19 blikjes Red Bull te hebben weggenomen. De man is op last van de hulpofficier van justitie in verzekering gesteld en zit dus nog vast.

Cruciale beslissing over burgemeestersverkiezing Istanbul verwacht

Naar verwachting komt de Turkse kiescommissie vandaag met een besluit op het bezwaar van de AKP over vermeende onregelmatigheden rondom de verkiezing voor burgemeester van Istanbul.

Die verkiezing werd gewonnen door Ekrem Imamoglu, de oppositiekandidaat die oud-premier Binali Yildirim, de kandidaat van Erdogan's AKP, versloeg. Maar volgens de partij van Erdogan was er bij de verkiezingen sprake van 'georganiseerde fraude' zij eisen daarom dat de verkiezingen overgedaan worden. Daarover moet de kiescommissie beslissen. 

De oppositie spreekt schande van het bezwaar van de AKP. Zij wijzen er op dat tegelijk met de burgemeestersverkiezing er ook gestemd kon worden voor de gemeenteraad en stadsdistricten. Bij die verkiezingen is volgens de AKP alles wel volgens de regels verlopen. Beide verkiezingen werden gewonnen door de AKP. 

Het is de AKP veel aangelegen deze strijd te winnen. De partij trekt daarom alles uit de kast. Zo wordt via regeringsmedia vanaf de meet af aan twijfel gezaaid over de uitslag. Ook worden honderden mensen verdacht van fraude, waarschijnlijk als poging om de druk op de Kiesraad op te voeren. 

Ook binnen de AKP is deze soap niet onomstreden. Diverse invloedrijke partijleden hebben zich kritisch uitgelaten over het bezwaar. Maar Erdogan's invloedrijke schoonzoon Berat Albayrak, die tevens minister van financiën is, verdient met zijn bouwbedrijf veel geld dankzij opdrachten van de gemeente Istanbul. Hij is dan ook de drijvende kracht achter dit bezwaar.

Volgens uw redacteur is de beslissing van de kiescommissie van cruciaal belang. Blijft het laatste restje democratie in Turkije overeind? Wint degene met de meeste stemmen ook de verkiezingen? Vandaag weten we het. 

FOK! Wat een weer:buiig

Vanochtend zijn er wolkenvelden er valt er eerst met name in het zuid(west)en een enkele bui. Rond halverwege de ochtend bereikt een gebied met bewolking en buien het noorden van het land. Dit gebied trekt in de middag en avond langzaam zuidwaarts. Ook in de zuidelijke helft gaat in de loop van de ochtend en vanmiddag de buiigheid opleven. Zeer lokaal kan bij de buien korrelhagel en onweer voorkomen. Tussen de buien door breekt af en toe de zon door. Later in de middag en in de avond doven de meeste buien uit, het laatst in het zuiden. Het wordt opnieuw een frisse dag met maxima rond 11°C. De wind is west tot zuidwest, matig boven land en vrij krachtig langs de kust. In het noordelijk kustgebied is de wind 's ochtends tijdelijk krachtig, 6 Bft. De wind draait overdag naar het noordwesten.

In de nacht naar dinsdag komen er vooral in het zuiden wolkenvelden voor, in een opklaringen kan daar tevens een ondiepe mistbank ontstaan. In het noorden zijn er brede opklaringen aanwezig. Het is overwegend droog. De minimumtemperatuur varieert van -1°C in het noordoosten tot rond 4°C aan zee en onder de bewolking in het zuiden van het land. De wind wordt gedurende de nacht zwak en veranderlijk.

Dinsdag overdag breidt de bewolking zich vanuit het zuiden verder over het land uit en kan er plaatselijk weer een bui tot ontwikkeling komen. Vooral in het noorden schijnt de zon soms ook. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind wordt zuidelijk en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Een molen in de avondschemering (foto: Iteejer)
Een molen in de avondschemering

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

WK Snooker: Trump neemt flinke voorsprong op Higgins

Judd Trump is op koers voor zijn eerste wereldtitel in het snooker. De Engelsman staat met 12-5 voor tegen veteraan John Higgins. Juddernaut won in de avond acht van de negen frames. 

Het was na de eerste sessie 4-4. Higigns startte de sessie met een break van 125. De Schot had verder weinig in te brengen Trump ging door en potte onder andere breaks van 114, 71, 58 en 70 weg. 

De finale gaat maandagmiddag verder. Trump heeft nog zes frames nodig om wereldkampioen te worden. Vanmiddag vanaf 15.00 uur worden acht frames gespeeld. Vanavond om 20.00 uur wordt de rest gespeeld. 

WK Snooker: Trump neemt flinke voorsprong op Higgins (Pro Shots / SIPA USA)
WK Snooker: Trump neemt flinke voorsprong op Higgins (Pro Shots / SIPA USA)

Rode Kruis wil hulp zwangere vrouwen in Mali opschalen

Het Rode Kruis wil de hulp opschalen voor zwangere vrouwen in Mali, Soedan en Nigeria. Iedere 2 uur overlijdt een vrouw in Mali onnodig door complicaties bij de zwangerschap. Bloedingen, infecties of zwangerschapsvergiftigingen zijn hier vaak dodelijk, doordat de vrouwen het ziekenhuis niet of te laat bereiken.

Het Rode Kruis is bezorgd, vooral nu de droogte en toenemend geweld ervoor zorgt dat veel zwangere vrouwen verzwakt zijn. De komende maanden wordt de droogte in delen van Mali alleen maar erger, er is te weinig voedsel en water. De hulporganisatie vreest voor de levens van verzwakte moeders. Het Rode Kruis opent giro 6868 om de hulp voor zwangere vrouwen op te schalen.

"Tijdens de droogtemaanden zien we in ons ziekenhuis dat er meer vrouwen sterven door complicaties bij de bevalling en zwangerschap. Vrouwen zijn verzwakt door het tekort aan eten in deze tijd”, zegt Nafissa Hamado, verloskundige van het Internationale Rode Kruis die werkt in Gao, Mali. Ze helpt dagelijks tientallen zwangere vrouwen bij complicaties of de bevalling. "Vaak komen ze veel te laat naar het ziekenhuis omdat er geen vervoer is. De vrouwen hebben geen geld voor een motor of auto en reizen uren, soms dagen, met een ossenkar terwijl zij al aan het bevallen zijn.”

Voedseltekort
De afgelopen jaren heeft het veel te weinig geregend in de Sahelregio in Afrika, waar Mali, Soedan en Nigeria deel van uitmaken. Oogsten zijn daardoor mislukt, voedselvoorraden geslonken, er is niet genoeg weide voor vee om te grazen. Door de droogte en voortdurende conflicten in de regio zijn voedselprijzen gestegen. Er is te weinig voedsel voor de bevolking en daardoor is er sprake van ondervoeding. Dit heeft veel impact op zwangere vrouwen, juist voor hen is goed eten en drinken extra belangrijk.

Niet genoeg hulp
Het Rode Kruis leidt in afgelegen gebieden vrouwen op die voorlichting kunnen geven aan zwangere vrouwen en advies kunnen geven over het inschakelen van medische hulp. Daarnaast steunt het Rode Kruis speciale hulpposten en ziekenhuizen waar zwangere vrouwen terecht kunnen. "Deze hulp is helaas nog niet genoeg”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, die net terug is uit Mali. "Het vervoer naar het ziekenhuis is een groot probleem. Er zijn geen verharde wegen, er zijn geen ambulances. Vaak overleven vrouwen de rit niet. Ik sprak met een vrouw die geen vervoer kon regelen naar het ziekenhuis, zij en haar ongeboren kind lagen eigenlijk al op sterven. Ze had geluk dat het Rode Kruis in haar dorp langs kwam en haar kon evacueren. Dat geluk hebben vele vrouwen helaas niet. Het is van groot belang dat we meer vrouwen kunnen helpen.”

Het Rode Kruis wil zorgen voor meer medische hulp en prenatale zorg voor de vrouwen. Het is belangrijk dat er noodvoeding voor zwangere of borstvoedende moeders beschikbaar komt om te zorgen dat zij veilig kunnen bevallen of goed voor hun pasgeboren kindje kunnen zorgen. Ook zijn er meer medische instrumenten nodig voor nieuwe bevalkamers. De hulporganisatie wil daarnaast motoren gaan inzetten om vrouwen uit de afgelegen gebieden naar de klinieken te brengen.

Moeder Magna uit Koulikoro is vijf uur geleden bevallen van haar baby. Rode Kruis-vrijwilliger Fatoumato heeft haar bijgestaan om te zorgen dat Magna de juiste hulp kreeg. (Foto: Rode Kruis )
Moeder Magna uit Koulikoro is vijf uur geleden bevallen van haar baby. Rode Kruis-vrijwilliger Fatoumato heeft haar bijgestaan om te zorgen dat Magna de juiste hulp kreeg. (Foto: Rode Kruis )

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.