'Dikke Rus met handbagage mede oorzaak vele doden Russische vliegramp'

Is Dmitry Khlebushkin verantwoordelijk voor het hoge dodental na de vliegramp van zondag in Moskou? De corpulente Rus viel op doordat hij op het Russische vliegveld voor de camera's van verbaasde journalisten verbolgen klaagde over het feit dat hij, slechts veertig minuten na de ramp, nog geen terugbetaling van zijn vliegticket had ontvangen.

Terwijl bij een vliegramp iedereen wordt aangeraden om bagage in het vliegtuig achter te laten en het vliegtuig zo snel mogelijk te verlaten, liep Khlebushkin met zijn bovenmaatste handbagage door de aankomsthal. Hij was overigens niet de enige.

Khlebushkin zat op rij 10. Slechts drie mensen achter hem overleefden de vuurzee die 41 passagiers van het leven beroofde.

Andere overlevenden van de vliegramp klaagden over het feit dat vooral de mensen vooraan in het vliegtuig eerst hun handbagage uit de rekken haalden, die dan als eerste uit het vliegtuig gooiden, waarna zij zelf over de glijbaan naar beneden gleden. Die acties zorgden voor vertraging tijdens de evacuatie.

Heldin
Overlevenden spraken vol lof over de stewardess Tatyana Kasatkina, die eigenhandig passagiers aan hun kleren het vliegtuigwrak uittrok en van de glijbaan 'gooide' om de evacuatie te versnellen. Ook Khlebushkin sprak vol lof over het personeel van de vliegmaatschappij SuperJet. "Ik heb het alleen maar overleefd dankzij de crew", aldus de Rus.

Steward Maxim Moissev verloor het leven toen hij de deur aan de achterkant van het vliegtuig wilde openen.

Beelden van op het vliegveld werkzame beveiligingscamera's laten zien dat het vliegtuig tijdens de landing een aantal keer hard op de landingsbaan terecht kwam en bij één van die stuiteracties in brand vloog.