FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 mei 2019

Duizend jaar oude coke gevonden

Archeologen hebben in rotsen in het Zuid-Amerikaanse Bolivia een eigenaardig tasje van aanelkaar geknoopte vossensnuiten gevonden. Daarin werden sporen van verschillende drugs aangetroffen, waaronder cocaïne en een aantal tripmiddelen. Er is vastgesteld dat de vondst rond de duizend jaar oud is en waarschijnlijk heeft toebehoord aan een sjamaan - een soort priester.

Het tasje is onderdeel van wat de onderzoekers een "rituele bundel" noemen, en bevatte onder meer stenen tabletten om planten zoals coca en hallucinogene planten mee te vermalen. Dat zou vervolgens zowel zijn gesnoven als gerookt. Ze beschrijven hun vondst in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, meldt Geek.com.

Omdat diverse bestanddelen doorelkaar werden aangetroffen, wordt er gespeculeerd dat sjamanen verschillende drugs tegelijkertijd gebruikten. Hallucinogenen werden toegepast om andere bewustzijnstoestanden te bereiken, vanwege het geloof dat er op die manier met voorouders in contact kon worden getreden.

"We wisten dat psychotropische middelen belangrijk waren bij spirituele en religieuze activtiteiten, maar niet dat er allerlei mengvormen waren die schijnbaar tegelijk werden gebruikt", aldus José Capriles, een van de onderzoekers. Cocabladeren worden overigens al eeuwen gekauwd om vermoeidheid tegen te gaan.

De wetenschappers denken dat de bundel bij een uitvaartritueel hoorde. Van een van de aangetroffen hallucinogenen wordt vermoed dat het om psylocibine gaat, de werkzame stof in zogeheten paddo's.

Liverpool vermorzelt Barcelona en bereikt Champions League-finale

Liverpool heeft zich dinsdagavond op sensationele wijze voor de finale van de Champions League geplaatst. Zes dagen na een 3-0 nederlaag in en tegen Barcelona sloeg het team van manager Jürgen Klopp voor eigen publiek hard terug. Liverpool zegevierde met 4-0 dankzij twee doelpunten van Divock Origi én twee doelpunten van invaller Georginio Wijnaldum. De Engelse topclub staat zodoende op 1 juni in de finale in het Wanda Metropolitano, waar Ajax of Tottenham Hotspur de tegenstander zal zijn.

Liverpool zocht vanaf het begin naar een wonder en zette druk op de helft van Barcelona. Een fout van Jordi Alba leidde al na zes minuten de 1-0 in. Hij kopte een lange bal van Joel Matip in de voeten van Sadio Mané, die het leer meegaf aan Jordan Henderson. Marc-André ter Stegen kon diens inzet van dichtbij keren, maar de vrijgelaten Origi benutte de rebound. De vroege openingsgoal had een positief effect op de ontmoeting. Liverpool wilde meer, terwijl de missie van Barcelona onveranderd was: één doelpunt op Anfield betekende dat het team van Klopp vijf keer moest scoren om de finale te bereiken.

Barcelona had diverse mogelijkheden op de counter, maar de defensie én doelman Alisson hielden stand. Zo kon Fabinho in het strafschopgebied ternauwernood voorkomen dat Lionel Messi voor de 1-1 zorgde en Alisson keerde inzetten van de verder vrij onzichtbare Philippe Coutinho, Messi en Jordi Alba. De thuisploeg nam geen genoegen met één doelpunt in de eerste helft en drong bij tijd en wijle aan. Echt gevaarlijk was Liverpool na de 1-0 tot aan de rust niet meer, mede dankzij een sterk optreden van Gerard Piqué én Ter Stegen. De doelman keerde na dik twintig minuten spelen een goed en hart schot van Andy Robertson.

In de tweede helft opteerde Klopp voor de entree van Wijnaldum, als vervanger van de licht aangeslagen Robertson en ging James Milner als linksback spelen. Het bleek uiteindelijk een gouden wissel. Na 54 minuten spelen nam Wijnaldum de 2-0 voor zijn rekening. Jordi Alba raakte de bal makkelijk kwijt aan Trent Alexander-Arnold en uit diens voorzet vanaf rechts tekende de Nederlander voor de tweede treffer. Twee minuten later zette Wijnaldum ook de 3-0 op het scorebord. Na een heerlijke voorzet van Xherdan Shaqiri vanaf de linkerkant liet hij Ter Stegen met een rake kopbal volslagen kansloos.

Ernesto Valverde greep in en haalde Coutinho naar de kant, ten faveure van Nelson Semedo. Barcelona kwam ietwat meer tot leven en had pech dat Alisson in de 67e minuut een goede redding op een schot van Messi in huis had. Met Arthur in de plaats van Arturo Vidal hoopte Valverde de belangrijke uitgoal af te dwingen, maar in de 78e minuut ging het volledig mis. Alexander-Arnold zag dat Barcelona niet attent was en nam een corner op snelle wijze. De volledig vrijstaande Origi werkte de bal in de bovenhoek en liet de Catalanen volledig verbouwereerd achter: 4-0. Eén doelpunt was voor Barcelona voldoende om de eindstrijd te bereiken, maar dat was de bezoekers ook in de slotfase niet gegund.

Liverpool vermorzelt Barcelona en bereikt Champions League-finale (Pro Shots / Action Images)
Liverpool vermorzelt Barcelona en bereikt Champions League-finale (Pro Shots / Action Images)

NHL: Avalanche dwingt beslissingswedstrijd af, Bruins naar laatste vier

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben zich in de NHL geplaatst voor de finale van de Eastern Conference. De ploeg won in de halve finales de zesde wedstrijd tegen de Columbus Blue Jackets en pakte de serie daarmee met 4-2. David Krejci, Marcus Johansson en David Backes dompelden de thuisfans in Columbus in rouw en de Bruins wonnen met 0-3.

In het Pepsi Center in Denver nam de Colorado Avalanche het op tegen de San Jose Sharks, waarbij de thuisploeg vocht om in de play-offs te blijven. Tyson Jost zorgde voor de voorsprong in de tweede periode, maar Marc-Edouard Vlasic trok de stand gelijk. JT Compher was goed voor de 2-1, maar een dikke minuut later stond het dankzij Brent Burns wederom gelijk.

Vroeg in de derde periode was er wéér een voorsprong voor de Avs, opnieuw dankzij Compher. Het leek voldoende, tot Vlasic ruim twee minuten voor tijd voor de derde gelijkmaker zorgde. Overtime was zo nodig en dit keer konden de fans écht juichen: captain Gabriel Landeskog schoot de winnende 4-3 op fraaie wijze binnen en woensdag zullen de ploegen in San Jose bepalen wie naar de finale van de Western Conference gaat.

NHL play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 St Louis Blues - Dallas Stars, West 2nd Round - Wedstrijd 7 (3-3)*
*Live op FOX Sports

Avalanche - Sharks (Bron: YouTube)

Barvrouw aangeklaagd om drank voor schutter

Een 27-jarige bardame met de toepasselijke naam Lindsey Glass is in Texas aangeklaagd wegens overtreding van de drankwet. Ze bediende in het najaar van 2017 namelijk ene Spencer Hight, die vervolgens naar het huis van zijn ex-vrouw reed en haar plus zeven collega's en vrienden doodschoot. Zij hadden net een gezellig etentje samen.

De wet verbiedt onder meer de verkoop van alcohol aan een "dronken of gestoord persoon." Dat Hight aan beide eigenschappen voldeed had Glass kunnen weten, aldus de aanklagers. Niet alleen had ze de benodigde cursussen gevolgd om dronkenschap te herkennen maar volgens bewakingsbeelden was de latere schutter dat ook zichtbaar.

Bovendien lieten dezelfde beelden zien hoe Hight zowel een mes als een pistool op tafel had gelegd. En dat laatste mag je niet meenemen naar het café, zelfs niet in Texas.

Niet dat Glass niet achterdochtig was. Volgens een bezorgd sms'je aan een collega had Hight gezegd dat hij wat "vuil werk" moest gaan doen nadat hij het mes tevoorschijn had gehaald. Ze nam ook contact op met de manager maar die had liever niet dat ze de politie belde.

Daar was de barvrouw niet tevreden mee, dus is ze de schutter nog een eindje gevolgd en heeft uiteindelijk het alarmnummer gebeld. Maar het was blijkbaar te laat voor de sterke arm om Hight nog tegen te houden. Hij kwam later overigens in een vuurgevecht met de politie aan z'n eind.

Nabestaanden
De tenlastelegging komt nadat nabestaanden hadden geprobeerd om zowel Glass als haar manager in een civiele procedure aan te klagen. Er werd een miljoen dollar van ze geëist, maar de zaak werd later geschrapt. Glass kan nu maximaal een jaar cel of vijfhonderd dollar boete krijgen, of allebei.

Haar advocaat is het er uiteraard niet mee eens. "Het besluit van Spencer Hight om acht levens te vernietigen is niet gerelateerd aan de vier drankjes die hij op 10 september 2017 in het Local Public House consumeerde. Sterker nog, in plaats van dat Lindsey medeplichtig is, was ze de enige die heeft geprobeerd om Hight tegen te houden", aldus de raadsman tegen CBS.

Gele hesjes weigeren Rutte hand te geven bij bezoek

Vandaag mocht een delegatie van de gele hesjes-protestbeweging op bezoek bij Mark Rutte in het Torentje. Twee van de vijf hesjes weigerden de premier een hand te geven bij binnenkomst.

Ingeborg Westerhof, één van de woordvoerders van de gele hesjes, weigerde als eerste de Rutte een hand te geven. Gisteren vertelde Westerhof vol trots dat haar beweging maar liefst enkele honderden volgelingen kent. Na deze weigering volgde nog een geel hesje de weigering. Deze dame kwam al 'bellend' binnen zodat ze maar geen hand hoefde te schudden.

Na deze beschamende vertoning kon het gesprek beginnen.

Mocht je het Instagram-filmpje niet kunnen zien, klik dan hier.

NBA: Rockets naast Warriors, Bucks op matchpoint tegen Celtics

De basketballers van de Houston Rockets hebben de stand in de halve finales van de Western Conference in de NBA gelijk kunnen trekken. Na een 0-2 achterstand tegen de Golden State Warriors staat het 2-2, nadat James Harden de ploeg thuis in Houston met 38 punten naar de winst hielp. Het werd nog even spannend aan het einde van een wedstrijd waarin de Rockets de boventoon voerden, maar met 112-108 hielden ze vol.

De Milwaukee Bucks gingen op bezoek bij de Boston Celtics, die in de eerste helft grotendeels een kleine voorsprong hadden. Het ging vervolgens gelijk op en in het laatste kwartier namen de Bucks het heft in handen. Giannis Antetokounmpo tekende voor 39 punten en 16 rebounds, waarmee hij de Bucks naar de 101-113 zege leidde. De volgende wedstrijd wordt weer in Milwaukee gespeeld en dus kan dé ploeg van het reguliere seizoen het thuis afmaken.

NBA play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Toronto Raptors - Philadelphia 76ers, East Semifinals - Wedstrijd 5 (2-2)
04.30 Denver Nuggets - Portland Trail Blazers, West Semifinals - Wedstrijd 5 (2-2)*
*Live op Ziggo Sport

Rockets - Warriors (Bron: YouTube)

Ruzie in Eerste Kamerfractie VVD na optreden Jorritsma

Het zou flink rommelen binnen de Eerste Kamerfractie van de VVD naar aanleiding van het uit de fractie zetten van Anne-Wil Duthler door fractievoorzitter Annemarie Jorritsma. Een groot deel van de VVD-kamerleden zou niet achter de gang van zaken staan.

Duthler kwam onder vuur te liggen nadat Follow the Money en Quote onthulden dat ze het niet zo nauw nam met haar integriteit. Ze stemde in de Eerste Kamer voor een wet  waaraan het adviesbureau van haar had meegewerkt bij de totstandkoming ervan. Ook kwam haar kluwen aan bedrijven in opspraak, Duthler zou onvoldoende onderscheid maken tussen haar verschillende functies. Zij zou schimmig zakendoen en steeds andere petten opzetten, aldus Quote.

Daarop besloot Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de senaat, in samenspraak met VVD-partijvoorzitter Christiane van de Wal haar op 26 april uit de fractie te zetten. Dit stuit echter op veel weerstand in de Eerste Kamerfractie van de liberale partij, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

De fractie roept Jorritsma vandaag op een geheime locatie op het matje. Diverse VVD-senatoren laten in het AD hun ongenoegen blijken over de gang van zaken. "Ze heeft zich te verantwoorden voor haar eigenzinnige stijl", aldus een partijgenoot. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt een andere VVD-senator. "Dit is puur paniekvoetbal: iemand eruit gooien en dan zelf op vakantie gaan", zo zegt een derde VVD'er.

De Eerste Kamer is op dit moment op mei-reces maar de voltallige VVD-fractie is teruggeroepen voor dit overleg omdat een meerderheid grote problemen heeft met het handelen van Jorritsma. Ze hebben er vooral problemen mee dat de fractievoorzitter en de partijvoorzitter hebben gehandeld zonder overleg met de rest van de fractie. "Straks stemt er iemand tegen de zin van de partijvoorzitter ergens tegen en kan hij er óók worden uitgezet", aldus een VVD-senator.

Jorritsma hoeft zich overigens weinig zorgen te maken. Begin juni neemt een groot deel van de huidige fractie afscheid van de Eerste Kamer. "In de nieuwe fractie zitten straks alleen nog maar discipelen", zo laat een vertrekkende VVD'er weten.

Update 19.30 uur
Na een stevig gesprek van de VVD Eerste Kamerfractie is de conclusie dat het wegsturen van Duthler onontkoombaar was zo laat Jorritsma na het overleg weten. Er was geen tijd om de beslissing tot na een fractievergadering uit te stellen. "Het vervelende was dat de vlek alleen maar groter werd", zo vertelt de VVD-politica aan het AD.

Dat het er stevig aan toe ging vanmiddag vond Jorritsma geen bezwaar. "Wij zijn geen vriendenkringetje dat bij elkaar zit om gezelschapsspelletjes te spelen. Wij zijn politici."

Telstar over 'Ajax-spijbelaar': "Pas toen Snoei langs wilde komen, kwam de aap uit de mouw"

Bij Telstar willen ze het eigenlijk helemaal niet meer over Jordie van der Laan hebben. De ontslagen speler is volgens technisch directeur Piet Buter niet eerlijk over de gang van zaken en houdt zich niet aan de voorwaarden van de ontbindingsovereenkomst.

Maandag kwam in het nieuws dat het contract tussen de 25-jarige spits en De Witte Leeuwen werd ontbonden werd nadat Van der Laan zich vorige week had ziek gemeld om aanwezig te zijn bij Tottenham Hotspur tegen Ajax in Londen. De aanvaller gaf zelf aan dat hij de club zelf inlichtte over zijn ’spijbelactie’. Dat klopt volgens Telstar niet helemaal. Technisch directeur Piet Buter tegenover de IJmuider Courant: "Hij heeft zich zondag ziek gemeld. Op ons verzoek om langs te komen bij de clubarts reageerde hij door te zeggen dat hij een afspraak bij de huisarts had. Een dag later gaf hij als excuus dat hij niet met koorts op bed lag. Pas toen trainer Mike Snoei, die in de buurt woont, aanbood om bij hem langs te komen, kwam de aap uit de mouw en gaf hij toe dat hij niet ziek was maar in Londen zat.”

Het steekt mensen bij de club dat Van der Laan nu een soort cultheld. geworden is. "We hadden reden genoeg om hem op staande voet te ontslaan. We blijven echter ook mensen en wilden dit op een beschaafde manier afhandelen. Daarom gingen we met wederzijds goedkeuren uit elkaar. In de ontbindingsovereenkomst staat dat hij beide clubs geen uitlatingen zullen doen over elkaar. Daar houdt hij zich nu niet aan."

Buter laat het voorlopig bij wat het is. "Nee, het is en blijft een kwajongensstreek. Maar hij moet het niet doen voorkomen alsof het de schuld is van Telstar. Dan gaan we er werk van maken en volgen er sancties.”

Het verzuim van Jordie van der Laan rond de wedstrijd van Ajax in Londen zorgde ook binnen de spelersgroep voor onrust. Bronnen rond de club laten weten dat hij niet persoonlijk afscheid van de spelers kwam nemen. Het enige wat zijn collega’s van hem ontvingen was een appje. Van der Laan spreekt dat tegen: "Ik heb met de meeste jongens nog dagelijks contact. Met een aantal ga ik binnenkort zelfs een weekendje weg.”

Ondanks 'Brexit' doen Britten mee aan EU-verkiezingen

Groot-Brittannië doet op 23 mei - bijna drie jaar na het Brexit-referendum - mee met de Europese parlementsverkiezingen. Dat heeft de regering van premier Theresa May bevestigd. Ze had nog gehoopt om voor die tijd alsnog haar EU-exitdeal door het parlement te persen, maar dat was zoals verwacht ijdele hoop.

De plicht om mee te doen komt door het uitstel dat May vorige maand van de overige EU-regeringsleiders kreeg. Dat was al de tweede keer; het land had de EU eigenlijk op 29 maart moeten verlaten. Ditmaal is het uitstel flexibel, tot uiterlijk 31 oktober. Maar als er niet wordt meegedaan met de verkiezingen, moeten de Britten er al op 1 juni uit.

De harde Brexiteers in Mays eigen Conservatieve Partij verzetten zich al maanden tegen haar exitdeal. Vooral de noodregeling om de Ierse grens open te houden is ze een doorn in het oog. Er is namelijk afgesproken dat Groot-Brittannië tijdelijk in de douane-unie van de EU blijft tot er een andere oplossing is om de grens open te houden. De Brexiteers vrezen dat dit een opstap is naar een permanente douane-unie. Daardoor zou het land geen onafhankelijk handelsbeleid kunnen voeren.

Gruwel
De afgelopen tijd onderhandelde de premier met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour over een compromis-overeenkomst. Maar dat is voor veel Conservatieven helemaal een gruwel, want Labour wil nou juist zo'n douane-unie. Daardoor nemen de spanningen in Mays partij toe en eisen veel Lagerhuisleden haar vertrek.

Die spanningen hebben weer zijn weerslag op de onderhandelingen met Labour. Die partij zegt nu dat er geen vertrouwen meer is in een goede afloop. En dus kan May het vergeten om haar deal de komende dagen alsnog door het parlement te loodsen.

Vorige week leden beide partijen verlies bij lokale verkiezingen, maar dat van de Conservatieven was vele malen groter dan van Labour. Overigens verloor ook UKIP flink, de partij onder wiens druk toenmalig premier David Cameron in 2016 het Brexitreferendum uitschreef. De pro-Europese Liberal Democrats boekten juist een stevige winst.

Brexit Party
UKIP-oprichter en voormalig partijleider Nigel Farage doet met zijn nieuwe Brexit Party mee aan de Europese verkiezingen. De kans is aanzienlijk dat die partij de meeste zetels gaat scoren. De vraag is hoe het met andere partijen zal gaan. Weliswaar proberen de Liberal Democrats de verkiezingen neer te zetten als een soort tweede 'proxy'-referendum over de Brexit, maar het lijkt waarschijnlijk dat vooral Farage kiezers naar de stembus krijgt.

Het probleem voor de Brexit-tegenstanders is niet alleen dat voorstanders vermoedelijk een stuk fanatieker zullen zijn qua opkomst. Wat ook meetelt is dat de stemmen van de tegenstanders die minder last van Brexit-moeheid hebben en wel op komen dagen, ook nog eens zullen worden gespleten met bijvoorbeeld Labour. Het vermoedelijke resultaat is dat Farage de uitslag als Brexit-bevestiging zal zien, zonder dat duidelijk is wat de andere stemmen precies betekenen.

Labour staat onder druk van veel partijleden om ook echt zo'n tweede Brexitreferendum te eisen, maar partijleider Corbyn zit daar niet op te wachten. Hij is bang dat Labourkiezers die in 2016 voor de Brexit hebben gestemd, zo'n eis als verraad zullen zien.

Tottenham Hotspur mist Sánchez tegen Ajax

Tottenham Hotspur moet het woensdagavond tegen Ajax stellen zonder Davinson Sánchez. De ex-Ajacied kan niet in actie komen tegen zijn oude club door een blessure die hij afgelopen weekeinde heeft opgelopen in de met 1-0 verloren competitiewedstrijd tegen Bournemouth. Via het clubkanaal laat Tottenham weten dat de Colombiaanse mandekker niet beschikbaar is voor de return van de halve finale van de Champions League. Ook Harry Kane zal er niet bij zijn tegen de koploper van de Eredivisie. Jan Vertonghen kan waarschijnlijk gewoon in actie komen in de Johan Cruijff ArenA, maar zal wel met een masker moeten spelen.

Sánchez heeft te veel last van een dijbeenblessure en moet de ontmoeting met zijn voormalige werkgever aan zich voorbij laten gaan. Kane staat al langere tijd aan de kant met een enkelblessure, maar na de heenwedstrijd in Londen gingen geruchten de ronde dat hij mogelijk op tijd hersteld zou zijn voor de return in Amsterdam. Tottenham laat via de officiële kanalen weten dat dat niet het geval is.

Vertonghen zal naar verwachting wel aan de aftrap verschijnen in de Johan Cruijff Arena. De Belg viel vorige week uit met een blessure aan zijn hoofd, nadat hij ongelukkig in botsing kwam met André Onana en Toby Alderweireld. Vertonghen kwam met zijn hoofd hard tegen het achterhoofd van zijn ploeggenoot en moest het veld verlaten. Tottenham liet weten dat er van een hersenschudding geen sprake is en hij met een masker in actie kan komen tegen Ajax.

Serge Aurier en Erik Lamela waren er in Londen tegen Ajax niet bij, maar hebben de training inmiddels hervat en zijn inzetbaar in Amsterdam. De ploeg van manager Mauricio Pochettino moet een 1-0 achterstand zien weg te werken om de finale van de Champions League te bereiken.

Motorupdate voor Ferrari in Grand Prix van Spanje

Tijdens de Grand Prix van Spanje komend weekend krijgt Ferrari de beschikking over een update van de motor.

Ferrari was van plan om tijdens de Grand Prix van Canada in het weekend van 8 en 9 juni met de update te komen. Na het tegenvallende begin van het seizoen heeft het Italiaanse team besloten om de invoering van de update twee races naar voren te schuiven.

“We staan op dit moment op achterstand in het WK-klassement en dat betekent dat we een tandje bij moeten schakelen. Ons ontwikkelingswerk is daarin cruciaal”, vertelt Ferrari-teambaas Mattia Binotto aan Motorsport.com.

Naast de motorupdate zijn er ook aerodynamische aanpassingen en komt Shell met een nieuw smeermiddel.

EA Access in juli naar PlayStation 4

Na lang wachten komt EA Access eindelijk naar PlayStation 4. De dienst is lange tijd beperkt gebleven tot pc en Xbox One, nadat Sony aangaf geen toegevoegde waarde te zien in de dienst voor hun fans.

Sony is op die woorden teruggekomen, want EA Access komt in juli beschikbaar voor PlayStation 4. Voor 4,99 per maand of 29,99 euro per jaar krijgen abonnees toegang tot ruim vijftig oude en nieuwe games van EA. Het is nog niet bekend welke titels precies beschikbaar worden gemaakt voor PlayStation 4.

Naast toegang tot deze games krijgen abonnees ook korting op aankopen van EA en toegang tot 'Play First Trials', waarmee spelers nieuwe games tot tien uur lang kunnen uitproberen.

Anthem

FC Twente gaat zonder Pusic de Eredivisie in

FC Twente verbreekt per direct de samenwerking met trainer Marino Pusic, zo meldt de club dinsdagmiddag. De oefenmeester had in de Grolsch Veste een doorlopend contract tot medio 2020, maar de terugkeer in de Eredivisie zal hij niet meemaken. De clubleiding wil met een andere coach aan het nieuwe seizoen beginnen en zet Pusic derhalve op non-actief.

"Afgelopen seizoen hebben we onze belangrijkste doelstelling gerealiseerd, de terugkeer naar de Eredivisie. Marino Pusic heeft een grote rol gespeeld in het behalen van deze titel. Dat was een moeilijke opgave onder moeilijke omstandigheden. FC Twente is Marino Pusic daarvoor grote dank verschuldigd", reageert technisch directeur Ted van Leeuwen. "De club en Marino zitten niet op dezelfde lijn betreffende de voetbalfilosofie en de uitvoering daarvan. Daarom scheiden onze wegen. Uiteraard is het geen gemakkelijke beslissing."

Pusic nam in de laatste fase van het seizoen 2017/18 de taken over van de ontslagen Gertjan Verbeek. Laatstgenoemde begon met veel ambitie aan zijn uitdaging in bij FC Twente, maar de resultaten onder zijn leiding waren bedroevend en het uiteindelijke ontslag onvermijdelijk. Zijn opvolger slaagde er niet in om degradatie in de laatste vijf competitiewedstrijden af te wenden.

Voor FC Twente was dat geen reden om Pusic de laan uit te sturen. De Tukkers toonden veerkracht in de Keuken Kampioen Divisie en keren na één seizoen terug op het hoogste niveau, wel dus met een andere oefenmeester als technisch eindverantwoordelijke. In de thuiswedstrijd tegen Jong AZ op Tweede Paasdag was een 0-0 gelijkspel voldoende voor het kampioenschap en de bijbehorende rentree in de Eredivisie.

Neres twijfelgeval voor 'grootste wedstrijd ooit in de ArenA'

Ajax-trainer Erik ten Hag weet nog niet of David Neres woensdag in actie kan komen in de return tegen Tottenham Hotspur. Ajax staat aan de vooravond van 'de grootste wedstrijd ooit in de ArenA', zo vertelde Ten Hag dinsdag op de persconferentie. Na de 0-1 overwinning op Tottenham Hotspur in Londen heeft Ajax de finale van de Champions League voor het grijpen. Woensdagavond speelt de kersverse winnaar van de KNVB Beker voor een plek in de eindstrijd van het miljardenbal. Ten Hag houdt zijn ploeg voor dat ze met de instelling moeten starten alsof het nog 0-0 staat.

Onder toeziend oog van dertig cameraploegen sprak de coach de toegestroomde media toe, op wat volgens persvoorlichter Miel Brinkhuis de drukst bezochte perconferentie van Ajax ooit was. De trainer van de Amsterdammers meldt dat zijn selectie zo goed als fit is. Alleen David Neres is een twijfelgeval voor het duel van woensdagavond. De Braziliaan heeft lichte klachten overgehouden aan de bekerfinale van afgelopen zondag tegen Willem II (0-4). "Ik verwacht dat hij kan spelen, maar ik houd wel een slag om de arm", aldus de trainer. Neres begon zondag op de bank, maar kwam na een uur spelen binnen de lijnen.

Ten Hag zei al te weten wie hij gaat opstellen als rechtsback en wie er naast Frenkie de Jong op het midddenveld komt te spelen. Noussair Mazraoui speelde dit seizoen lange tijd op de rechtsbackpositie, maar verscheen zondag op het middenveld op de positie van Lasse Schöne. "Of ik al weet wie rechtsback en naast De Jong op het middenveld gaan spelen? Ja. Of ik het wil delen? Nee. Als ik mijn overwegingen met jullie ga delen, geef ik het prijs. Dus dat doe ik niet."

De trainer wil het duel met the Spurs woensdag winnen, ook al is dat niet nodig. "We moeten morgen winnen en daar zullen we voor gaan. We moeten spelen alsof het weer 0-0 is en zo gaan we de wedstrijd in", aldus Ten Hag, die zag dat zijn ploeg na het duel in Londen vermoeid oogde. "Je speelt tegen een team uit de Premier League, dan is de intensiteit even wat anders. Dat hebben we ook al meegemaakt tegen Juventus en Real Madrid. Dit team heeft het vermogen om zich aan te passen. Die stap moeten we morgen ook zetten."

Waar Ajax in de knock-outfase tegen Real Madrid eerst thuis speelde, speelde de ploeg de halve finale eerst uit. "Zo was het tegen Standard Luik ook", weet Ten Hag. "Zo werkt nu eenmaal het systeem. Vorige week hebben we een belangrijke uitgoal gemaakt en wonnen we. Nu moeten we het thuis afmaken. Het vraagt iets in de mindset, maar we moeten de wedstrijd met 0-0 in gaan en in ons eigen spel komen. De volle ArenA en geweldige ambiance zal er morgen ook weer zijn. Het zal ons zeker helpen, maar we moeten het zelf doen."

Speur naar Detective Pikachu in Pokémon GO

De release van de film Pokémon: Detective Pikachu is natuurlijk groot nieuws in de Pokémonwereld. Ontwikkelaar Niantic grijpt dit moment aan om met een speciaal Detective Pikachu-event te komen in Pokémon GO.

Voor een gelimiteerde tijd – van 7 tot 17 mei – zul je de Pokémon die een rol spelen in de film vaker tegen het lijf lopen en in Raids tegenkomen. Daarnaast kun je veldonderzoek doen dat geheel binnen het thema van de film past. Bovendien heb je verschillende thematische kledingstukken en accessoires die je je avatar kunt aanmeten.

Pikachu is al in veel verschillende vormen voorbijgekomen in het spel, bijvoorbeeld met een kerstmuts op, of met een hoed en zonnebril. Dit keer kun je uiteraard Detective Pikachu vangen. Deze Pikachu met detectivehoed vind je echter niet zomaar in het wild, hij moet je eerst “photobomben” in de fotomodus van Pokémon GO. Daarna krijg je de mogelijkheid om hem te vangen. Of deze Pikachu ook klinkt als Deadpool, betwijfelen we. Hieronder bekijk je de trailer van het evenement, waarin al het bovenstaande nog eens voorbijkomt.

Duncan achter piano op podium tijdens Songfestival

Naast het liedje is er altijd veel te doen over de podiumact en de jurk (dan wel andere kleding) van de artiesten die meedoen aan het Eurovisie Songfestival. Tot nu toe is onze Nederlandse inzending Duncan Laurence één van de absolute topfavorieten voor de overwinning, maar dat kan niet zonder een goede podiumact.

Vandaag zijn daarvoor de eerste details onthult door Duncan zelf. In een filmpje vertelt hij wat hij aan zal trekken op het podium en dat hij achter een piano plaats zal nemen.

Festivalfan en kenner Greys kan zich op het forum wel vinden in de keuze van Laurence. "Piano, outfit, hij had wat mij betreft geen betere keuzes kunnen maken. Volledig als zichzelf. En we weten allemaal wat dat voor bijvoorbeeld Salvador deed, die ook volledig zichzelf op het podium was. Je beste versie is altijd als jezelf", zo vertelt ze op ons Eurovisie Songfestival-forum. Wil je daar ook mee kletsen over onze Nederlandse inzending dan kan dat hier.

Duncan vertelt over zijn optreden (Bron: YouTube/AVROTROS)

Kompany: "Al vijftien jaar hoor ik van middenvelders dat ik niet mag schieten"

Vincent Kompany groeide maandagavond uit tot matchwinner in het competitieduel tussen Manchester City en Leicester City. Met nota bene zijn eerste Premier League-doelpunt ooit van buiten het strafschopgebied zette de verdediger twintig minuten voor tijd de enige treffer op het scorebord: 1-0. De goal, vanaf een meter of 25 in de rechterkruising, ging meteen viraal. De ploeg van Josep Guardiola is nog één duel verwijderd van de landstitel.

"Het was een klein beetje frustratie", erkende Kompany na het duel in het Etihad Stadium. "Iedereen zei 'niet schieten' en het was echt ergerlijk. Ik zei tegen mezelf: ik ben niet zo ver gekomen om van jonge spelers te moeten horen of ik wel of niet kan schieten. Zo schiet ik de ballen op de training ook in het doel en dat deed ik nu weer. Weet je? Het is grappig. Ik speel nu al vijftien jaar in de top. Al vijftien jaar hoor ik van middenvelders dat ik niet mag schieten, dat ik de bal breed moet leggen."

"Ik vertelde ze dat ik op een dag zou scoren van buiten het strafschopgebied en die dag is gekomen. Wat het verder was naast frustratie? Verlangen, vertrouwen", vervolgde de Belg. "Ik had dit seizoen nog niet gescoord, maar ik voel op belangrijke momenten altijd dat ik iets ga doen. Ik weet van tevoren niet of het een kopbal zal zijn of wat dan ook. Iets. Het is een belangrijk doelpunt. We hebben nog niks bereikt, maar het was een belangrijke goal tegen een zeer, zeer sterk team."

Manchester City neemt door de overwinning de koppositie van de Premier League weer over van Liverpool, dat één punt achter de lijstaanvoerder staat. De ploeg van Josep Guardiola heeft zondag bij Brighton & Hove Albion voldoende aan een zege om de landstitel te prolongeren. Liverpool speelt in eigen huis tegen Wolverhampton Wanderers.

'Ajax bracht officieel bod van zeven miljoen euro uit op Argentijnse verdediger'

In navolging van Argentijnse media bericht nu ook De Telegraaf over de interesse van Ajax in Lisandro Martínez. Volgens de dinsdageditie van het dagblad heeft de club uit Amsterdam een officieel bod van zeven miljoen euro op de 21-jarige linksback annex linker centrale verdediger van Defensa y Justicia uitgebracht. Lokale media verzekerden eerder dat het om een bedrag van negen miljoen euro ging.

Ajax is naar verluidt in afwachting van het tegenbod van Defensa y Justicia, dat afgelopen seizoen verrassend als tweede eindigde achter Racing Club en vóór gevestigde topclubs als Boca Juniors en River Plate. Martínez was goed voor 25 competitiewedstrijden en werd in eigen land in verband gebracht met een overstap naar River Plate. Inmiddels lijkt Europa echter de meest voor de hand liggende bestemming. Bij Ajax zou hij landgenoten Nicolás Tagliafico en Lisandro Magallán kunnen tegenkomen.

In Zuid-Amerika wordt Martínez volgens het dagblad omschreven als 'een betere versie van Tagliafico'. Nu laatstgenoemde heeft aangegeven nog minimaal één jaar bij Ajax te blijven, zou Martínez bij een overstap de tijd krijgen om te acclimatiseren. De jongeling, mede opgeleid door Newell's Old Boys, speelde in 2017 vier interlands voor Argentinië Onder-20. In maart van dit jaar werd Martínez voor het eerst uitgenodigd voor de nationale ploeg van het Zuid-Amerikaanse land. Hij debuteerde als basisklant tegen Venezuela in een met 1-3 verloren oefenduel.

Volgens bronnen van De Telegraaf in Argentinië ligt directeur voetbalzaken Marc Overmars momenteel op pole position wat betreft de interesse in Martinez, die ook interesse van clubs uit Mexico zou genieten. De linkspoot heeft een contract tot de zomer van 2021 bij Defensa y Justicia.

Steijn mogelijk de opvolger van Stam bij PEC Zwolle

In de zoektocht naar een nieuwe trainer heeft PEC Zwolle meerdere kandidaten in het vizier. Volgens regionale media staat VVV-Venlo-trainer Maurice Steijn hoog op het lijstje om Jaap Stam op te volgen, maar hij krijgt concurrentie van Albert Stuivenberg. Volgens RTV Oost is ook de 48-jarige Albert Stuivenberg in beeld bij de huidige nummer twaalf van de Eredivisie.

Stuivenberg is momenteel assistent-bondscoach bij de nationale ploeg van Wales, waar hij sinds maart vorig jaar de rechterhand is van Ryan Giggs. De twee kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij Manchester United. Stuivenberg was tussen 2014 en 2016 de assistent van Louis van Gaal op Old Trafford. De vermeende kandidaat voor het hoofdtrainerschap bij PEC Zwolle werkte eerder als bondscoach van Jong Oranje en trainer van KRC Genk.

Hoewel Stuivenberg genoemd wordt, is Steijn volgens De Telegraaf de topkandidaat bij PEC Zwolle om de naar Feyenoord vertrekkende stam op te volgen. Hij heeft een contract tot medio 2021 bij VVV, maar volgens De Stentor zijn de Zwollenaren welwillend om die verbintenis af te kopen. Eerder werd Steijn nog gelinkt aan clubs als Vitesse, sc Heerenveen en Willem II. Giovanni van Bronckhorst hoopte hem vorig jaar toe te voegen aan zijn technische staf van Feyenoord, maar tot een akkoord kwamen de partijen destijds niet.

Update 7 mei 10.48 uur: PEC Zwolle legt contact: "Ik heb met de zaakwaarnemer gesproken"
PEC Zwolle heeft maandagavond contact gehad met Rodger Linse, de zaakwaarnemer van VVV-trainer Maurice Steijn, zo bevestigt voorzitter Adriaan Visser tegenover De Limburger . "Ik heb gisteravond met Rodger gesproken om te polsen of het mogelijk is om met Maurice Steijn in gesprek te gaan. Om eerlijk te zijn weet ik nog niet of het van een gesprek gaat komen. We zullen VVV-Venlo dan eerst gaan inlichten", aldus Visser, die niet wil zeggen of Steijn de topkandidaat is.

I, Pastafari

'If it's looks like a religion, it must be recognized as such'. I, Pastafari vertelt het verhaal van een paar dappere Pastafarians, die de boodschap van het Vliegende Spaghettimonster,  evangeliserend tegen intolerante sceptici, evangeliseren voor de vrijheid om toegang te krijgen tot religieuze privileges in de wet die aan andere 'echte' religies is verleend. De documentaire, waarvan hieronder de trailer is te zien, moet in de loop van 2019 uitkomen. 

De film begint in januari 2016, toen Nederland De kerk van het Vliegend Spaghettimonster officiële erkent als "religie". Met deze erkenning begonnen Mienke, Sam, Mathé, Dirk Jan en andere leden van de kerk hun kruistocht om toegang te krijgen tot dezelfde rechten. De Nederlandse wet biedt andere erkende godsdiensten verschillende uitzonderingen, te beginnen met het recht om religieuze hoofddeksels te dragen op hun rijbewijsfoto's.

In een tijd van flat-earthers, anti-vaxxers, nep nieuws en alternatieve feiten, kunnen de Pastafarians de redders van de wereld zijn waarop gewacht werd.  R'Amen.


“Feed a man pasta and you have fed him for a day, teach a man to cook pasta, and you will amaze his wife.”

ProvHerbs 3:9

Toename overzeese aanvoer gekoelde goederen

In 2018 werd bijna 10 miljoen ton aan gekoelde en bevroren goederen over zee aangevoerd in Nederland. Dit is 39 procent meer dan in 2016. De aanvoer van goederen in overige containers bedraagt ongeveer 55 miljoen ton, 16 procent meer dan in 2016. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het internationale goederenvervoer over zee.

De totale containeraanvoer groeide tussen 2011 en 2018 met 28 procent, de meeste groei werd gerealiseerd in de laatste twee jaar. De containeraanvoer van gekoelde goederen groeide harder dan de aanvoer van overige goederen. In 2011 maakten de koelcontainers nog 13 procent uit van de totale containeraanvoer, in 2018 is dit ruim 15 procent. Gemiddeld elke 70 seconden wordt een koel- of vriescontainer op een Nederlandse kade gelost. In de haven van Rotterdam komt bijna 97 procent aan van alle koelcontainers, in Vlissingen ruim 3 procent. Afhankelijk van de goederensoort, blijft een deel op Nederlandse bodem, een deel wordt weer over zee doorgevoerd (transshipment).

Minder goederen in koelschepen, meer in koelcontainers
Gekoelde en bevroren goederen kunnen worden getransporteerd in speciale koelschepen, of in koel- of vriescontainers op containerschepen. Vanaf 2016 is de aanvoer van goederen in koel- en vriescontainers toegenomen en het vervoer in koelschepen gedaald. Dit is goed te zien bij fruit. Het vervoer van fruit in koelschepen is sinds dat jaar met 4 procent afgenomen tot bijna 1 miljoen ton, terwijl de aanvoer van fruit in koel- en vriescontainers met 43 procent toenam tot 5,5 miljoen ton.

Meeste gekoelde goederen uit Brazilië en Zuid-Afrika
Brazilië en Zuid-Afrika verscheepten in 2018 meer dan 1 miljoen ton aan koel- en vriesgoederen via zee naar ons land. De aanvoer vanuit Zuid-Afrika groeide met bijna 13 procent en kwam hiermee voor het eerst boven de 1 miljoen ton. Vanuit Brazilië werd 1,6 procent meer aangevoerd dan in 2017. De sterkste groeiers zijn de Midden-Amerikaanse landen Colombia (90 procent meer gekoelde goederen in 2018) en Panama (46 procent). Vanuit deze landen werd in 2018 ruim 200 duizend ton meer gekoelde goederen aangevoerd dan een jaar eerder, vooral bananen. De aanvoer van gekoelde goederen uit Noorwegen nam het sterkst af, vooral door de afname van aangevoerde vis.

Vooral meer fruit aangevoerd
In 2018 werd 5,5 miljoen ton fruit aangevoerd, 1 miljoen ton (22 procent) meer dan in 2017. Hiermee is fruit de goederencategorie die het meest groeide onder de in koelcontainers aangevoerde goederen. Het is met name de aanvoer van bananen die voor deze groei zorgde. Sinds 2016 is de aanvoer van bananen meer dan verdubbeld.

'Biomutant en Darksiders 2 ook naar Nintendo Switch'

Retailers lijken steeds meer een bron van leaks te worden. Vorig jaar lekte Walmart nog flink wat games voor E3, nu is EB Games Canada druk bezig.

De retailer heeft namelijk pagina's gemaakt voor Darksiders 2 en Biomutant voor Nintendo Switch. Beide games komen uit de stallen van THQ Nordic, dus geheel toevallig is het niet dat de games samen lekken. Insiders erkennen de leaks, wat erop lijkt dat de games daadwerkelijk naar de console komen.

Wie weet komt de aankondiging deze maand nog, wellicht pas tijdens E3 en misschien is het geheel toch gewoon een foutje en is er niets van waar. We wachten geduldig af.

Ruzie Gattuso en Bakayoko smet op zege AC Milan, dom rood Dijks

AC Milan heeft zich maandagavond hersteld van de nederlaag tegen Torino, vorige week zondag. Het team van Gennaro Gattuso versloeg Bologna. Milan houdt zodoende de race om een Champions League-ticket vol: 2-1. De achterstand op nummer vier Atalanta, met nog drie speeldagen in de Serie A te gaan, bedraagt drie punten. Een ruzie op de bank van i Rossoneri overschaduwde echter de zege.

De start van Milan mocht er zijn: Lukasz Skorupski bracht redding op een afstandsschot van Hakan Calhanoglu en daarna zorgden Cristian Zapata en Mateo Musacchio voor gevaar met hun kopballen. Bologna probeerde het vooral van afstand, via Rodrigo Palacio en Mattias Svanberg. Gattuso moest zijn basiself al na 25 minuten veranderen, toen Lucas Biglia met rugklachten kampte en niet verder kon spelen.

Tiemoué Bakayoko was zijn beoogde vervanger, maar zijn warming up was zo langzaam dat Gattuso voor de entrée van José Mauri opteerde. Gattuso en Bakayoko voerden een verhitte discussie, voor het oog van de camera's. De middenvelder kwam recent een uur te laat voor de training, waardoor de selectie vijf dagen op strafkamp moest. Bologna liet zich gelden, had pech dat een goal van Palacio wegens buitenspel werd afgekeurd, maar kwam in de 37e minuut op achterstand. Na voorbereidend werk van Mauri rondde Suso met links af: 1-0.

In de tweede helft trok Milan het duel definitief naar zich toe. Fabio Borini verdubbelde na een uur spelen de voordelige marge, al tekende Mattia Destro enkele minuten later reeds voor de aansluitingstreffer. Het duel werd nog spannender toen Lucas Paquetá met rood van het veld moest. Hij kreeg geel voor een woedeaanval na een tackle op zijn persoon en vervolgens een rode kaart toen hij de hand van de dienstdoende scheidsrechter wegsloeg.

Ook Bologna eindigde het duel niet met elf man: in de extra tijd kreeg Nicola Sansone zijn tweede gele kaart na een opstootje. Mitchell Dijks, die in de basis stond, kreeg na afloop een oerstomme rode kaart, want hij had commentaar op de scheidsrechterlijke leiding.

SP: 'Oost-Europeanen worden uitgebuit'

Op dit moment werken er ongeveer 250.000 Poolse werknemers in Nederland. Maar onder welke omstandigheden werken zij? En wat voor invloed heeft dat op hen en op de mensen hier? De SP is undercover gegaan om hier achter te komen. Een SP’er heeft gesolliciteerd op werk dat veel Oost-Europeanen in Nederland doen, en heeft gewerkt en gewoond tussen werknemers uit Oost-Europa. De undercover beelden die hierbij zijn gemaakt, en zijn ervaringen hebben geleid tot een film die de SP nu naar buiten brengt.

De SP heeft bij verschillende uitzendbureaus, die veel werken met werknemers uit Oost-Europa, gesolliciteerd. Bij een aantal uitzendbureaus werden ze  direct afgewezen omdat alleen mensen uit Oost-Europa daar mochten werken, ondanks dat het vacatures voor werk in Nederland betrof. Andere uitzendbureaus werkten wel mee. Uiteindelijk heeft dit geleid tot undercover werk en huisvesting met Oost-Europeanen in een bedrijf in het Westland.

Het undercoverwerk liet zien wat de dagelijkse praktijk is voor Oost-Europeanen in Nederland. Een onzeker contract van één week, per week opzegbaar. Huisvesting betrof een matras in een stapelbed, in een huis gedeeld door 6 mensen, waarvoor ongeveer 400 euro werd ingehouden op het loon. Als er aan de thermostaat werd gedraaid, koud of warm, kreeg iedereen in huis een boete van 50 euro, ondanks dat dergelijke boetes niet zijn toegestaan.

De SP: "Honderdduizenden mensen uit Polen werken in andere landen, terwijl honderdduizenden werknemers uit Oekraïne vertrekken naar Polen. Deze beweging van goedkope arbeid houdt de lonen laag, ook in ons land. Oost-Europese werknemers werken ver weg van hun land en familie, terwijl veel Nederlanders aan de kant staan."

Ongelijkheid in vermogen neemt af

De vermogensongelijkheid tussen huishoudens daalt vanaf 2015, wat samenhangt met de aantrekkende woningmarkt. Tot dat jaar was sprake van een stijgende vermogensongelijkheid. De inkomensongelijkheid is aanzienlijk lager dan de vermogensongelijkheid en veranderde niet in de periode 2011–2017. Dit meldt het CBS op basis de nieuwste inkomens- en vermogensgegevens.

Tussen 2011 en 2014 nam de ongelijkheid in vermogen tussen huishoudens toe. Dit hing sterk samen met de daling van de huizenprijzen tijdens de economische crisis. Bijna zes op de tien huishoudens hebben een eigen woning. Van de huishoudens die deze woning met een hoge hypotheek hebben gefinancierd is het vermogen gevoelig voor de ontwikkeling van de huizenprijzen. De hypotheekschuld (een negatieve component van het vermogen) is veel minder variabel dan de woningwaarde.

Een deel van de huizenbezitters heeft een negatief vermogen, doordat hun hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Zij bevinden zich dan ook aan de onderkant van de vermogensladder. Aangezien het eigen huis voor de minder vermogende huizenbezitters het belangrijkste vermogensbestanddeel is, trof de huizencrisis hun vermogen relatief harder dan de rijkeren die vaak ook over andere vermogensbestanddelen beschikken. Doordat de huizenprijzen vanaf 2015 oplopen, neemt de vermogensongelijkheid vanaf dat jaar weer af. De vermogensongelijkheid exclusief eigen woning is in de periode 2011-2017 vrijwel niet veranderd.

Ongelijkheid in inkomen vrijwel onveranderd De ongelijkheid van het inkomen was in de periode 2011–2017 het grootst in 2014. Dat komt vooral door een incidentele fiscale maatregel die het voor directeur-grootaandeelhouders aantrekkelijk maakte zich in dat jaar veel dividend uit te keren. Door het verstrekken van sociale uitkeringen en het innen van belastingen en premies bleef de inkomensongelijkheid in de periode 2011–2017 vrijwel onveranderd.

Hoge vermogensongelijkheid in grote steden
In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Groningen is de vermogensongelijkheid fors groter dan landelijk. Hier wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond met aanzienlijk minder vermogen dan de andere inwoners.

In gemeenten waar het doorsnee  vermogen relatief hoog is, is de vermogensongelijkheid veelal betrekkelijk laag, zoals in Staphorst, Ameland en Edam-Volendam. Ook in gemeenten waarin naar verhouding veel ouderen wonen die gedurende hun leven een vermogen hebben kunnen opbouwen, zijn de vermogensverschillen doorgaans klein. Dit zijn meestal kleine gemeenten, zoals Bergeijk en Sint Anthonis in Noord-Brabant.

Meeste inkomensongelijkheid in rijke gemeenten
In gemeenten met een gemiddeld hoog gestandaardiseerd besteedbaar inkomen, zoals Laren, Wassenaar en Blaricum, ligt de inkomensongelijkheid ver boven de landelijke. Echter niet alleen in rijke gemeenten, maar ook in studentensteden, inclusief de vier grote steden, lopen de inkomens vaak flink uiteen. Daar bestaan relatief grote verschillen tussen de doorgaans geringe inkomens van studentenhuishoudens en die van andere inwoners.

In gemeenten met relatief veel ouderen met overwegend lage inkomens liggen de inkomens doorgaans dicht bij elkaar. Zo is de inkomensongelijkheid in vergrijsde gemeenten in de regio Parkstad Limburg, zoals Brunssum, Landgraaf en Kerkrade, naar verhouding klein. Ook in gemeenten als Pekela en Stadskanaal is de ongelijkheid om die reden beperkt.
Ongelijkheid in vermogen neemt af (Afbeelding: Pixabay)
Ongelijkheid in vermogen neemt af (Afbeelding: Pixabay)

'Rijksmuseum wil meesterwerk van Rembrandt kopen voor 165 miljoen'

Het Rijksmuseum koopt mogelijk een nieuw meesterwerk van Rembrandt voor 165 miljoen euro. Het gaat om 'De Vaandeldrager', dat nu in bezit is van de Franse bankiersfamilie Rothschild.

Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een publicatie van de Franse kunsthistoricus Didier Rykner in het tijdschrift La tribune de l'art. Rembrandt vervaardigde het schilderij in circa 1636.

Nauwelijks actie
Volgens Rykner komt de Franse overheid nauwelijks in actie om het meesterwerk te behouden, sinds de Rothschild-familie vorig jaar aangaf het schilderij te willen verkopen. Rykner meldt dat de familie zich bij het Franse ministerie van Cultuur had gemeld in gezelschap van een advocaat van het Rijksmuseum. Als Frankrijk het schilderij niet wilde kopen, zou het Rijksmuseum bereid zijn dat te doen.

In 2014 verkocht de familie al een ander schilderij van Rembrandt: Marten & Oopjen. Toen het Rijksmuseum op het punt stond om de aanschaf te doen, ontstond beroering in Frankrijk, schrijft de NRC. Uiteindelijk werden de twee portretten door de Nederlandse en de Franse staat samen gekocht voor 160 miljoen.

Het Rijksmuseum wilde tegenover de krant niet reageren op eventuele belangstelling voor het schilderij.

'Door stakingsacties BOA's loopt Amsterdam al 300.000 euro aan boetes mis'

De protestacties van de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren, kortweg BOA's of handhavers, hebben naar schatting al voor 300.000 euro aan niet geïncasseerde boetes gezorgd. De VVD vraagt een spoeddebat over de veiligheid van BOA's aan in de gemeenteraad van Amsterdam.

"Dit bedrag ligt inmiddels vermoedelijk een stuk hoger, want het niet bekeuren op Koningsdag is niet meegenomen in deze schatting. Filmpjes van tientallen wildplassers in één straat in één uur tijd zijn niet fraai, zeker niet voor een college dat een 'stevige prioriteit' wenst te geven aan handhaving", schrijft VVD-raadslid Rik Torn.

De derving van gemeentelijke inkomsten is mede de reden dat het raadslid om een spoeddebat vraagt. Ook zetten de acties van de handhavers volgens hem de leefbaarheid in de stad onder druk.

Koningsdagstaking
De BOA's, die pleiten voor meer en betere verdedigingsmiddelen op straat zoals pepperspray en een wapenstok, hebben vorige maand vier weken lang actie gevoerd. De laatste stakingsactie van de handhavers zou op Koningsdag zijn. De gemeente wilde die staking vanwege veiligheidsrisico's verhinderen en stapte daarvoor naar de rechter. De rechter stelde de gemeente in het gelijk; de BOA's mochten niet staken.

De rechter had sommige argumenten van de gemeentelijke zijde echter niet als steekhoudend gekwalificeerd, zoals het argument dat de staking alleen maar een politieke staking zou zijn. Niet de gemeente, maar alleen de minister van Justitie en Veiligheid zou over de extra verdedigingsmiddelen voor handhavers kunnen beslissen.

Dat noemt Torn een 'kwalijke zaak'. Hij meent dat het college zich van 'onjuiste standpunten bedient in de discussie rondom de BOA's' en dat het college zijn verantwoordelijkheid als werkgever moet nemen 'en alsnog een aanvraag voor verdedigingsmiddelen bij de minister indient'.

Peter Parker verwerkt 'Endgame' in nieuwe Spider-Man: Far From Home-trailer

De nieuwe trailer voor Spider-Man: Far From Home brengt een aantal nieuwe zaken met zich mee. De eerste is een heuse spoilerwarning, ingesproken door spoilerkoning Tom Holland zelf, om kijkers te vertellen dat wanneer je Avengers: Endgame niet gezien hebt, deze trailer vermeden moet worden.

Want de eerste momenten van de trailer gaan al direct in op één van de gebeurtenissen aan het einde van de drie uur durende kaskraker. Wie de trailer voor Far From Home bekijkt, heeft direct een goed idee van wat er in Endgame gebeurt.

De tweede primeur voor deze trailer is dat de film blijkbaar een nieuw concept in het Marvel Cinematic Universe introduceert, ook als gevolg van Endgame. Dit concept, wat we in verband met spoilers ook maar even niet bij naam zullen noemen, is welbekend uit comics en tv-series van Marvel en DC maar had tot nu toe nog geen plaats in het MCU. Hiermee is de tweede Spider-Man film met Tom Holland zowel een afsluiter voor Marvels Phase 3 als een hint naar wat in latere films belangrijk zou kunnen worden.

Spider-Man: Far From Home is opnieuw geregisseerd door Jon Watts en verschijnt op 4 juli in de bioscopen.

FOK! Wat een weer: fris met een enkele bui

Moggé!  

Het is fris en het blijft ook fris. Alleen woensdag en donderdag zijn iets zachtere dagen, maar daarbij moeten we dan wel rekening houden met regenachtige condities. gisteren bleef het ook niet overal droog. Er vielen her en der enkele buien en lokaal werd daarbij ook onweer gerapporteerd. Dat was onder meer het geval boven Noord-Holland en de Noordoostpolder. Toch waren er ook veel plaatsen die het wél droog hielden. De zon ging echter vaak schuil achter de bewolking.

Vandaag hebben we eigenlijk een vergelijkbaar beeld als dat van gisteren. Er zijn opnieuw brede wolkenvelden en zo her en der valt er een bui. Dat kan overal gebeuren, maar er zullen ook nu weer veel plaatsen zijn die het wederom overwegend droog houden. Verder zullen we het moeten doen met slechts 10 tot 12 graden. Ook op deze dinsdag staat er maar weinig wind.

Tot ziens!  

Natuurgebied Het Twiske (Foto: Interpretatie)
Interpretatie (Nog steeds met hoofdletter) maakte een wandeling door het natuurgebied 'Het Twiske'. Op de achtergrond een bui. (foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Manchester City heeft titel voor het grijpen na wereldgoal Kompany

Manchester City heeft maandagavond ternauwernood weten te winnen en heeft zodoende de landstitel voor het grijpen.
De formatie van Josep Guardiola moest winnen van Leicester City om met een punt voorsprong op Liverpool de laatste speelronde van de Premier League in te gaan. Pas diep in de tweede helft kwam Vincent Kompany met de bevrijdende treffer: 1-0. Door de zege kan Manchester City volgende week, uit tegen Brighton & Hove Albion, het karwei afmaken.

Manchester City was in het eerste bedrijf de bovenliggende partij, maar tot veel uitgespeelde kansen kwamen the Citizens niet. Wanneer de Engelse topclub tot een gevaarlijke poging kwam, zat Kasper Schmeichel de thuisploeg dwars. Zo belandde een schot van Phil Foden na ruim tien minuten spelen in de handen van de Deense doelman. Schmeichel wist zich na ruim een halfuur verder te onderscheiden door een katachtige reflex.

Sergio Agüero leek zijn ploeg naar een voorsprong te koppen toen de Argentijnse aanvaller een corner knap verlengde. De bal kwam echter via de lat en Schmeichel weer terug het veld in, waardoor een haast zekere openingsgoal werd voorkomen. Manchester City werd sterker en sterker naarmate de eerste helft vorderde, maar Leicester City hield stand zonder veel kansen weg te geven. Ook na de onderbreking gaven the Foxes weinig weg.

De thuisploeg probeerde een doorbraak te forceren, maar lange tijd bleek Schmeichel onpasseerbaar. Pas in de zeventigste minuut sloeg Manchester City toe via een wereldgoal van Kompany. De verdediger kon geheel vrijgelaten opkomen en poeierde de bal met veel kracht in de bovenhoek: 1-0. Na de tegentreffer probeerde Leicester City nog het tij te keren, maar onder anderen Jamie Vardy en Kelechi Iheanacho konden het net niet vinden.

Verkiezing Istanboel moet over

De Turkse kiesraad heeft bepaald dat de burgemeestersverkiezing van Instanboel moet worden overgedaan. Het oordeel komt vijf weken na de krappe nederlaag van president Recep Tayyip Erdogans AK-partij, nadat Ekrem Imamoglu van oppositiepartij CHP al was geïnstalleerd. De beslissing is geen grote verrassing, omdat de kiesraad verzoeken van de regeringspartij doorgaans inwilligt.

De aanvankelijke overwinning van de CHP was een persoonlijke nederlaag voor Erdogan, die in 1994 in Instanboel zijn politieke carrière als burgemeester begon. Hij verzette zich dan ook vanaf het begin tegen de verkiezing van Imamoglu. Er volgden weken van hertellingen en procedures tegen de uitslag.

De kiesraad besliste uiteindelijk met zeven tegen vier stemmen dat de verkiezing vanwege onregelmatigheden overnieuw moet worden gedaan, aldus TRT. Tijdens hertellingen zou de marge tussen de CHP- en AK-kandidaten van dertigduizend tot achtduizend stemmen zijn geslonken. Erdogan betoogde dat dergelijke verschillen in het verleden zowel in Turkije als elders ter wereld aanleiding waren voor nieuwe verkiezingen.

Volgens TRT is de kiesraad onder andere vanwege problemen met de registratie van kiezers tot het besluit gekomen. Ook zouden de hertellingen niet goed zijn verlopen. Naast de AK-partij zouden ook andere partijen hebben geklaagd, maar algemeen wordt aangenomen dat het voornamelijk Erdogans persoonlijke bemoeienis was waardoor het zover is gekomen.

De inwoners van Instanboel mogen op vermoedelijk 23 juni opnieuw het stemhokje in.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.