FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 november 2018

NFL: Vikings nemen rivalen Packers te grazen

De Minnesota Vikings hebben in de NFL een belangrijke overwinning gepakt. In het eigen US Bank Stadium wonnen de Vikings met 24-17 van de aartsrivalen, de Green Bay Packers.

Packers-quarterback Aaron Rodgers wist Davante Adams in het eerste kwart te bereiken voor een touchdown, maar een paar minuten later was de beurt aan Vikings-quarterback Kirk Cousins. Hij gooide een 26-yard pass naar Dalvin Cook en de stand was weer gelijk: 7-7.

Het tweede kwart kende een vergelijkbaar patroon. Aaron Jones bracht de Packers met een touchdown op voorsprong, waarna wide receiver Stefon Diggs een 30-yard pass van Cousins omzette in een touchdown voor de Vikings: 14-14.

Dankzij een field goal van Dan Bailey kwamen de Vikings vervolgens in het derde kwart op voorsprong. De andere helft van het sterduo van de Vikings-receivers, Adam Thielen, werd door Cousins eveneens bereikt en hij wist zich achterwaarts de endzone in te duiken: 24-14, waar de Packers alleen dankzij een late field goal van Mason Crosby nog iets tegenover konden stellen.

Uitslagen NFL zondag
Baltimore Ravens - Oakland Raiders 34-17
Buffalo Bills - Jacksonville Jaguars 24-21
Carolina Panthers - Seattle Seahawks 27-30
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns 20-35
New York Jets - New England Patriots 13-27
Philadelphia Eagles - New York Giants 25-22
Tampa Bay Buccaneers - San Francisco 49ers 27-9
Los Angeles Chargers - Arizona Cardinals 45-10
Denver Broncos - Pittsburgh Steelers 24-17
Indianapolis Colts - Miami Dolphins 27-24
Minnesota Vikings - Green Bay Packers 24-17

Vikings - Packers (Bron: YouTube)

Twente verslaat Jong AZ nipt en houdt aansluiting met top eerste divisie

FC Twente heeft de uitwedstrijd bij Jong AZ gewonnen. In Alkmaar won FC Twente met 1-2 van Jong AZ en staat daarmee op de vijfde plaats in de Keuken Kampioen Divisie op drie punten van de koplopers.

FC Twente opende sterk, maar de ploeg uit Enschede kwam niet tot scoren mede door het goede optreden van Jong AZ-doelman Joey Roggeveen. Vlak voor rust kwam FC Twente toch op voorsprong via Tom Boere op aangeven van Aitor Cantalapiedra.

Tien minuten voor tijd verdubbelde Matthew Smith de voorsprong. Jong AZ deed vlak voor tijd nog iets terug door een doelpunt van Ferdy Druijf, die alweer zijn dertiende doelpunt van het seizoen maakte en is daarmee samen met Huseyin Dogan en Lars Veldwijk topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. Verder dan dat doelpunt kwam Jong AZ niet, waardoor FC Twente de punten mee naar huis neemt.

Rutte: 'Boerkaverbod geldt straks overal'

Nadat diverse leden van het kabinet dat al eerder deden heeft nu ook premier Rutte gereageerd op de uitspraken van burgemeester Halsema van Amsterdam over het boerkaverbod.

Halsema zei dat ze de handhaving van het boerkaverbod in haar stad geen prioriteit heeft en suggereerde zelfs dat het verbod in de hoofdstad helemaal niet gehandhaafd zal worden. 

Dat schiet bij Rutte in het verkeerde keelgat: “Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt”. Ook andere politici lieten weten dat Halsema haar boekje te buiten is gegaan. Zo zei Sybrand Buma van het CDA: “In ieder gemeente moet de wet worden gehandhaafd, burgemeester zijn ingehuurd om de wet te handhaven. Om te zeggen bij een nieuwe wet: ‘dat is niet wat we gaan handhaven’, dat moeten burgemeesters niet doen.”

Ook D66, tegenstander van het boerkaverbod, kan zich niet vinden in de opstelling van Halsema. Rob Jetten zegt er dit over: “Burgemeesters hebben natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid voor het inzetten van de politiecapaciteit, maar elke burgemeester moet zich aan de wet houden.”

Het boerkaverbod moet in 2020 ingaan en betreft enkel openbare gebouwen, scholen, de zorg en het openbaar vervoer.

InSight landt maandagavond op Mars

Maandagavond is het vermoedelijk ergens tussen acht en negen uur Nederlandse tijd zover: InSight landt op Mars. Het Amerikaanse laboratorium heeft allerlei instrumenten aan boord en moet meters diep in de grond van de rode planeet gaan boren, een unicum.

Op 5 mei werd InSight gelanceerd en na bijna een half miljard kilometer is de eindbestemming dan eindelijk bijna bereikt. Met zo'n 20.000 kilometer per uur komt het apparaat de atmosfeer van Mars maandag binnen, waarna er flink afgeremd wordt om dan met ongeveer 8 kilometer per uur te landen. Alle gegevens daarvoor zijn al lang ingevoerd, tijdens de landing kan de vluchtleiding alleen nog maar toekijken.

Acht minuten na de landing moeten we op aarde via twee rond Mars vliegende satellieten bericht krijgen vanaf Elysium Planitia. Dat is een kale en eigenlijk doodsaaie vlakte boven de evenaar van Mars. Ideaal voor InSight: niks valt op, het is een perfecte plek om de zonnepanelen veel energie op te laten wekken en de aandacht kan er volledig op het boren gericht worden.

Voor meer informatie - of gezellig meepraten - kun je terecht op het FOK!forum, terwijl informatie over waar een en ander maandag live te volgen is hier gevonden kan worden. Een uitstekende uitleg in (Engelse) Jip-en-Janneke-taal kun je hier lezen.

Update 18.08 uur
Vanaf 20.00 uur is er live verslag van NASA, onder meer via onderstaande livestream te volgen.

Update 20.55 uur
InSight is geland!

Livestream van NASA (Bron: YouTube)

Wat gaat InSight precies doen op onze buurplaneet? (Bron: YouTube)

Loting PDC WK: Van Gerwen tegen Tabern of Smith, Dekker treft Ashton

Michael van Gerwen begint het wereldkampioenschap darts met een partij tegen de Engelsman Alan Tabern of de Australiër Raymond Smith, zo heeft de loting maandagavond uitgewezen. Jan Dekker neemt het in de eerste ronde op tegen Lisa Ashton, die de Britse qualifier won voor vrouwen. 

Het WK telt voor het eerst 96 deelnemers. De top 32 van de wereldranglijst zal in de tweede ronde instromen. De eerste ronde gaat tussen de geschoonde top 32 van de Pro Tour Order of Merit, de ranking met Players Championships en Euro Tours, en 32 internationale qualifiers van over de hele wereld. 

De als zestiende geplaatste Raymond van Barneveld treft in de tweede ronde de winnaar van de partij tussen de Engelsman Matthew Edgar en de Litouwer Darius Labanauskas. Vijfvoudig wereldkampioen Van Barneveld begint aan zijn voorlaatste WK, want hij stopt na volgend jaar. Als Van Gerwen en Van Barneveld allebei hun eerste twee partijen winnen, dan treffen ze elkaar in de achtste finales.

Jelle Klaasen, Jermaine Wattimena en Benito van de Pas hebben ook een geplaatste status en mogen de eerste ronde overslaan. Dekker, die net als Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan, Ron Meulenkamp, Vincent van der Voort en Jeffrey de Graaf wél in de eerste ronde moet aantreden, neemt het op tegen Lisa Ashton. De Engelse is namens dartsbond BDO viervoudig wereldkampioen bij de vrouwen. De PDC heeft dit twee plekken ingeruimd voor vrouwen op dit toernooi. Naast Ashton is ook Anastasia Dobromyslova van de partij. De Russin deed in 2009 ook al eens mee, maar verloor toen in de voorronde. 

Het PDC World Darts Championship 2019 wordt gehouden van 13 december tot en met 1 januari in Alexandra Palace. Het speelschema zal in de aankomende dagen door de PDC bekend worden gemaakt. In totaal wordt er gestreden om 2.500.000 pond aan prijzengeld, met 500.000 pond voor de winnaar.

Loting PDC WK. De geplaatste speler stroomt in ronde II in. 
(1) Michael van Gerwen v Alan Tabern/Raymond Smith
(32) Max Hopp v Danny Noppert/Royden Lam
(16) Adrian Lewis v Simon Stevenson/Ted Evetts
(17) Raymond van Barneveld v Matthew Edgar/Darius Labanauskas

(8) Simon Whitlock v Ryan Joyce/Anastasia Dobromyslova
(25) Alan Norris v Steve Lennon/James Bailey
(9) James Wade v Krzysztof Ratajski/Seigo Asada
(24) Jelle Klaasen v Keegan Brown/Karel Sedlacek

(5) Daryl Gurney v Ross Smith/Paul Lim
(28) Jamie Lewis v Martin Schindler/Cody Harris
(12) Dave Chisnall v Josh Payne/Jeff Smith
(21) Kim Huybrechts v Robert Thornton/Daniel Larsson

(4) Gary Anderson v Paul Nicholson/Kevin Burness
(29) Jermaine Wattimena v Michael Barnard/Jose De Sousa
(13) Darren Webster v Vincent van der Voort/Lourence Ilagan
(20) Steve Beaton v Chris Dobey/Boris Koltsov

(2) Rob Cross v Jeffrey de Zwaan/Nitin Kumar
(31) Cristo Reyes v Ricky Evans/Rowby-John Rodriguez
(15) Jonny Clayton v Dimitri Van den Bergh/Chuck Puleo
(18) Stephen Bunting v Luke Humphries/Adam Hunt

(7) Mensur Suljovic v Ryan Searle/Stephen Burton
(26) James Wilson v William O'Connor/Yordi Meeuwisse
(10) Michael Smith v Ron Meulenkamp/Diogo Portela
(23) John Henderson v Gabriel Clemens/Aden Kirk

(6) Gerwyn Price v Nathan Aspinall/Geert Nentjes
(27) Kyle Anderson v Jeffrey de Graaf/Noel Malicdem
(11) Ian White v Wayne Jones/Devon Petersen
(22) Steve West v Richard North/Robert Marijanovic

(3) Peter Wright v Toni Alcinas/Craig Ross
(30) Benito van de Pas v Mickey Mansell/Jim Long
(14) Joe Cullen v Brendan Dolan/Yuanjun Liu
(19) Mervyn King v Jan Dekker/Lisa Ashton

Red Dead Online-bŔta vanaf morgen beschikbaar

De langverwachte bèta van het online gedeelte van Red Dead Redemption 2, Red Dead Online, gaat morgen van start. Dat meldt The Verge op basis van bronnen bij Rockstar zelf. Een niet-onbelangrijke kanttekening: alleen mensen met de Ultimate Edition van het spel kunnen morgen al beginnen, de rest volgt later deze week.

Op woensdag kunnen mensen aan de bèta beginnen die Red Dead Redemption 2 op de releasedag (26 oktober) hebben gespeeld, op donderdag opent de bèta voor mensen die tijdens het releaseweekend (26 tot en met 29 oktober) hebben gespeeld en tenslotte kan vanaf vrijdag iedereen zich aan de bèta wagen. Zo'n versplinterde manier van mensen aan de bèta toelaten is wat opmerkelijk, zie het als Rockstars manier om de early adopters onder ons te bedanken.

In de bèta kunnen gamers een personage samenstellen, vaardigheden kiezen en de online wereld van RDR2 verkennen. Deze wereld is volgens Rockstar identiek aan de wereld die we uit de gewone game kennen, maar dan zonder solo-missies. Je zal dus gewoon NPC's tegenkomen, op dieren kunnen jagen en een eigen gang kunnen samenstellen van maximaal zeven spelers. De eerste impressies zullen ongetwijfeld morgen al her en der verschijnen, dus houd FOK!Games in de gaten.

Babel tegen boze fan: "Wil je dat ik je moeder weer ga daten?"

Besiktas heeft maandagmiddag via de officiële kanalen laten weten dat het Ryan Babel op het matje heeft geroepen.

De aanvaller kreeg het op social media aan de stok met een supporter. Het incident krijgt waarschijnlijk nog een staartje voor de Oranje-international, aangezien Besiktas laat weten dat er een straf uitgedeeld zal worden.

De fans van Besiktas zijn volgens de laatste berichten uit Turkije niet blij met de beslissing van Babel om vooralsnog zijn aflopende contract niet te verlengen en dat komt de buitenspeler op veel commentaar op social media te staan. Na een vraag of hij 'weer voor tweehonderdduizend euro bij Kasimpasa wilde gaan spelen' reageerde de 54-voudig international uiteindelijk met de opmerking: 'Wil je dat ik je moeder weer ga daten?'

Deze reactie wordt niet gewaardeerd door Besiktas en de club heeft inmiddels een statement de deur uitgedaan: "We vinden het antwoord van Ryan Babel op de opmerking van een van onze supporters onacceptabel. Babel is daarom om uitleg gevraagd en wij zullen hierna het publiek informeren over welke disciplinaire maatregel we zullen treffen." Welke straf de 31-jarige Babel precies boven het hoofd hangt is nog niet duidelijk.

Recherche zoekt getuigen van overval nagelsalon

De districtsrecherche Den Haag centrum zoekt getuigen van een overval op een bedrijfspand aan de Herenstraat op maandag 26 november. Twee mannen overvielen een nagelsalon en bedreigden een medewerker.

Rond 12:30 uur kreeg de politie een melding van een overval op een nagelsalon aan de Herenstraat. Een medewerker van de salon vertelde dat er twee mannen het pand binnen waren gekomen, die hem onder bedreiging van een wapen dwongen een portemonnee af te staan. De medewerker beschreef de verdachten als volgt:

Man 1:
- Blanke huidskleur
- ongeveer 30 jaar
- opvallend lang, vermoedelijk langer dan 1.90m
- donkere muts
- geen gezichtsbeharing
- zwarte gewatteerde jas
- zwarte spijkerbroek

Man 2:
- man
- blanke huidskleur
- ongeveer 30 jaar
- kleiner dan man 1, ongeveer 1.80 meter lang
- bruin golvend haar
- geen gezichtsbeharing
- strakke zwarte jas
- zwarte spijkerbroek

De daders gingen er vervolgens vandoor in de richting van de Casuariestraat.

Ben je hiervan toevallig getuige geweest of kun je de politie op een andere manier helpen, bel ze dan op 0900-8844. Doe je dat liever anoniem, dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

Albon vervangt Hartley bij Scuderia Toro Rosso

Voor Brendon Hartley zit zijn carrière in de Formule 1 er voorlopig op. Maandag maakte Scuderia Toro Rosso bekend, dat Alexander Albon in 2019 voor het team zal racen. Eerder werd al de rentree van Daniil Kvyat bevestigd voor het nieuwe seizoen.

"Het is een geweldig gevoel om nu te weten dat ik volgend jaar in de Formule 1 rijd", aldus Albon op de officiële website van Scuderia Toro Rosso. Dit jaar reed de Britse Thai in de Formule 2 en liet daar een goede indruk achter door vier races te winnen. Bovendien werd hij in de strijd om het kampioenschap derde en bleef Nyck de Vries nipt voor.

"Tijdens mijn carrière in de single-seaters heb ik vele ups en downs meegemaakt. Red Bull liet mij in 2012 vallen, dus vanaf dat moment wist ik dat het moeilijker zou worden om de Formule 1 te halen", refereerde Albon naar zijn tweede kans bij Red Bull.

Teambaas Franz Tost is in zijn nopjes met de line-up voor het nieuwe seizoen. "Alexander heeft in 2018 een indrukwekkend Formule 2-seizoen afgewerkt", liet hij weten. Daarnaast is Tost erg te spreken over de inhaalkwaliteiten van zijn nieuwe rijder. "De manier waarop hij in races veel van zijn rivalen inhaalt, laat zien dat hij volwassen en klaar voor de Formule 1 is. Scuderia Toro Rosso kijkt dan ook erg uit naar 2019. Met Daniil en Alex hebben we twee jonge, extreem sterke en competitieve coureurs."

Met de aanstelling van Albon is vrijwel de gehele top vier van de Formule 2 gepromoveerd naar de Formule 1. Voor De Vries, nummer vier van dit jaar, was dus geen stoeltje weggelegd, maar wie weet dat hij volgend jaar wel kans maakt op een zitje.

Kopstukken Caloh Wagoh verdacht van betrokkenheid moord

Twee van de mannen die afgelopen woensdag werden aangehouden tijdens een grote politie-actie, worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij de dood van een 30-jarige man in Breukelen vorig jaar. Met die verdenking heeft het Openbaar Ministerie de 70-jarige man uit Mijdrecht en de 48-jarige man uit Leiden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest met 14 dagen verlengd.

Lees ook: Politie pakt 7 leden Caloh Wagoh op

De twee mannen werden woensdag aangehouden bij een actie die zich richtte op motorclub Caloh Wagoh. Volgens het Openbaar Ministerie houdt die motorclub zich bezig met onder meer geweldsmisdrijven en wapenbezit en vormen de leden daarom een criminele organisatie. De twee aangehouden mannen zijn kopstukken van de club en werden aangehouden voor verder onderzoek.

Naast lidmaatschap van een criminele organisatie verdenkt het OM de twee mannen ook van betrokkenheid bij de dood van een 30-jarige man in Breukelen op 7 juli 2017. Het slachtoffer werd toen op een parkeerplaats doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee mannen die nu vastzitten, van het medeplegen van of medeplichtigheid aan die moord.

De verdachten zitten vast in alle beperkingen. Daarom kan het OM op dit moment niet meer melden over de specifieke, individuele verdenkingen.

Kopstukken Caloh Wagoh verdacht van betrokkenheid moord (Foto: Politie.nl)
Kopstukken Caloh Wagoh verdacht van betrokkenheid moord (Foto: Politie.nl)

'John van 't Schip grijpt in en zet 'treuzelaar' uit selectie PEC Zwolle'

Darryl Lachman lijkt dit kalenderjaar niet meer in actie te komen voor PEC Zwolle.

De Telegraaf bericht maandagmiddag namelijk dat trainer John van 't Schip besloten heeft om de verdediger tot aan de winterstop terug te zetten naar het tweede elftal. De beslissing komt daags na de wedstrijd tegen ADO Den Haag, waarin Lachman een negatieve hoofdrol vervulde.

De 29-jarige stopper moest zich in de 83e minuut van die wedstrijd na een blessure bij Thomas Lam klaarmaken om in te vallen, maar had hier zoveel tijd voor nodig dat scheidsrechter Siemen Mulder besloot om de wedstrijd te vervolgen. Uit de daaropvolgende corner viel uit een voorzet van Nasser El Khayati de 2-3 van Nick Kuipers.

"Het is terecht dat hij dan zegt: dit duurt te lang. Als je geroepen wordt, moet je binnen een halve minuut klaar zijn. Dat was nu niet aan de orde. Ik ben aan het coachen. Spelers moeten er gewoon voor zorgen dat ze zo snel mogelijk klaar zijn. Als een speler dus geblesseerd uitvalt en er wordt aangegeven dat ze moeten warmlopen, moeten ze al weten dat de kans bestaat dat ze in gaan vallen", reageerde Van 't Schip, die verder aangaf dat er na de wedstrijd harde woorden vielen in de kleedkamer, tegenover de Stentor .

De trainer lijkt nu naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen weekend besloten te hebben om Lachman te schorsen, aangezien men bij PEC volgens De Telegraaf van mening is dat de verdediger 'zijn eigenbelang boven dat van het team heeft laten prevaleren'. De verdediger startte dit seizoen vooralsnog zeven keer in de basis in de Eredivisie en kwam zes keer als invaller binnen de lijnen.

2 verdachten opgepakt voor viervoudige moord Enschede

In het grootschalige politieonderzoek naar de viervoudige moord in Enschede hielden rechercheurs van het Team Grootschalige Opsporing op maandagmiddag 26 november twee verdachten aan. De 32- en 57-jarige mannen uit Hengelo worden verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van vier mannen op 13 november in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede.

De twee mannen zijn ook aangehouden op verdenking van een ander gewelddadig incident. Dat vond plaats op 7 november in Hengelo. Hierbij werd een man mishandeld en zou er zijn gedreigd en geschoten met een vuurwapen. In het kader van beide misdrijven zijn momenteel doorzoekingen in een aantal panden in Twente. Meerdere aanhoudingen worden overigens niet uitgesloten.

Het incident aan de Van Leeuwenhoekstraat heeft voor onrust gezorgd in Enschede. Daarom is een team van 80 rechercheurs, onder leiding van het Openbaar Ministerie, ingezet om de daders van dit misdrijf te vinden. Op de avond van 13 november verrichtte het rechercheteam twee aanhoudingen in de omgeving van Dordrecht. Deze twee mannen uit Enschede bleken echter geen betrokkenheid te hebben bij de viervoudige moord. Ze zijn in vrijheid gesteld en geen verdachten meer.

De zaak werd afgelopen week behandeld in het programma Opsporing Verzocht. 

Vrachtwagenhandelaar opnieuw dupe brandstichting

Bij vrachtwagenhandel Daniëls aan de Hogelandseweg op het industrieterrein in Nijmegen zijn zondagavond even voor 23:00 uur twee vrachtwagens door brand totaal verwoest. Beide auto’s moeten als verloren worden beschouwd. Op camerabeelden is te zien dat twee mannen op een scooter verantwoordelijk worden gehouden voor de branden. Eerder deze maand was de eigenaar van de vrachtwagens ook al slachtoffer van een brand. Toen gingen er zeven auto’s in vlammen op.

Forensische opsporing deed vandaag onderzoek op de locatie. Op camerabeelden is duidelijk te zien dat de duopassagier van de scooter afstapt en met een jerrycan naar het hek loopt en eroverheen klimt. Dan zie je dat hij een ruit ingooit en een vrachtwagen in brand steekt met behulp van een brandbare vloeistof. Bij deze brandstichting kan het zijn dat de dader zich verwond heeft aan zijn hand en brandschade op liep aan zijn kleding.

Cillessen moet duel met PSV aan zich voorbij laten gaan wegens blessure

Jasper Cillessen is niet van de partij als Barcelona het woensdag in het Philips Stadion opneemt tegen PSV.

De 29-jarige sluitpost maakt geen deel uit van de wedstrijdselectie voor het Champions League-duel, die Barça maandagmiddag via zijn officiële kanalen wereldkundig maakt. Cillessen heeft in de warming-up voor het uitduel met Atlético Madrid (1-1) een blessure opgelopen.

Barcelona maakt bekend dat Cillessen een klein scheurtje in de rechterhamstring heeft opgelopen en daardoor twee tot drie weken aan de kant zal staan. De doelman van Oranje hoopte juist in het Philips Stadion weer eens in actie te kunnen komen. Tot dusver keepte Cillessen dit seizoen pas één wedstrijd, in de Copa del Rey tegen Cultural Leonesa (0-1 overwinning). Ook in de Champions League geeft trainer Ernesto Valverde de voorkeur aan Marc-André Ter Stegen.

Ook Luis Suárez en Arthur maken geen deel uit van de wedstrijdselectie van Barcelona voor het uitduel met PSV. De Uruguayaan kampt met knieproblemen en ontbreekt daardoor minimaal twee weken. Van Rafinha Alcântara (zware knieblessure), Sergi Roberto (hamstringproblemen) en Thomas Vermaelen was al bekend dat ze het duel in Eindhoven aan zich voorbij moesten laten gaan. Ivan Rakitic en Philippe Coutinho, die tegen Atlético ontbraken, zijn daarentegen wel weer beschikbaar voor Valverde.

Veel retro-geweld in '90s shooter Prodeus

Prodeus is een opmerkelijke shooter, het gebruikt de 'retro-charme' uit '90s shooters van weleer zoals DOOM, Duke Nukem 3D en Rise of the Triads, maar probeert tegelijkertijd ook moderne technieken toe te passen. Deze mix van stijlen zal mogelijk niet bij iedereen even goed in de smaak vallen, maar opvallend is het zeker.

De welbekende kartelrandjes uit retro-shooters zijn in Prodeus ook dikwijls aanwezig, maar tegelijkertijd worden zaken als belichting en animaties met hedendaagse technieken toegepast. Dat zorgt voor een bijzondere look, bekijk de trailer hieronder voor een indruk. Traditiegetrouw voor dit type games wordt ook in Prodeus extreem geweld niet geschuwd. De nieuwe titel moet ergens in 2019 uitkomen.

Terreurverdachte A´sha hoeft niet terug de cel in

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt vandaag de 19-jarige Aïsha uit Wanssum (Limburg) tot een gevangenisstraf van 270 dagen, waarvan 228 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet zij een taakstraf uitvoeren van 120 uur. Volgens het hof heeft zij voorbereidingen getroffen voor deelname aan de terroristische organisatie IS in Syrië. De vrouw werd er ook van verdacht dat zij samen met iemand anders had afgesproken om een bomaanslag te plegen maar is daarvan vrijgesproken.

Het hof legt haar een zwaardere straf op dan de rechtbank Limburg eerder deed maar een lagere straf dan het OM eiste (30 maanden celstraf, waarvan 24 maanden voorwaardelijk). Hoewel de vrouw minderjarig was toen zij het strafbare feit beging, vindt het hof dit zo ernstig dat zij niet volgens het jeugdstrafrecht, maar volgens het normale strafrecht wordt berecht.

Voorbereidingen
De jonge vrouw heeft in 2016 voorbereidingen getroffen om via Istanbul naar Syrië uit te reizen. Daarover heeft zij chatgesprekken gevoerd met een jihadist in een door de terroristische organisatie IS gecontroleerd gebied. Zij was van plan de strijd van IS in Syrië te ondersteunen. Om haar reis te kunnen betalen heeft de vrouw een aantal bezittingen verkocht en vervolgens een vliegticket naar Turkije geboekt.

Samenspanning
De vrouw wordt zowel door het hof als door de rechtbank vrijgesproken van strafbare samenspanning. Dit houdt , kort gezegd, in dat iemand met een of meerdere personen overeenkomt om een concreet misdrijf te plegen. De vrouw heeft een chatgesprek gevoerd waarin over een bomaanslag wordt gesproken. Het hof vindt deze conversatie, weliswaar buitengewoon zorgwekkend maar onvoldoende om van samenspanning in de zin van het Wetboek van Strafrecht te spreken.

Celstraf en taakstraf
Het hof vindt dat het hier gaat om een zeer ernstig misdrijf dat zorgt voor grote onrust en angst in de maatschappij, en rekent dit de vrouw zwaar aan. Terroristische organisaties als IS raken rechtstreeks de openbare orde, veiligheid en stabiliteit van een samenleving. In het bijzonder onschuldige burgers moeten tegen terroristisch geweld worden beschermd.

Vanwege de ernst van het feit vindt het hof een onvoorwaardelijke gevangenisstraf hier in principe gepast. De vrouw is onlangs bevallen van een dochtertje, daarom hoeft zij niet terug de cel in. Zij krijgt een gevangenisstraf opgelegd waarvan het onvoorwaardelijke deel niet langer is dan de tijd die zij al in voorarrest heeft gezeten, in combinatie met een forse voorwaardelijke gevangenisstraf en een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur.

Bijzondere voorwaarden
Naast de celstraf en taakstraf legt het hof de vrouw een aantal bijzondere voorwaarden op. Zij heeft tijdens het proces zowel bij de rechtbank als bij het hof haar beweegredenen onvoldoende uitgelegd en geen inzicht getoond in de onjuistheid van haar handelen. Daarom moet zij gesprekken voeren met een Islamdeskundige, zodat zij meer kennis opdoet over het geloof, om de kans op een gezonde en evenwichtige identiteitsontwikkeling te vergroten. Verder moet zij contact houden met de reclassering en therapie volgen.

Haagse PVV stelt vragen over alternatieve straf door politie

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft raadsvragen gesteld aan het college naar aanleiding van een bericht dat door de Politie Hoefkade op Instagram is geplaatst. In het bericht is een foto te zien van een jongen die is aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs. In plaats van een geldboete of een gang naar de rechter hebben de agenten zelf een straf bedacht: het wassen van politieauto’s. In het bijschrift van de foto valt te lezen: “Discretionaire bevoegdheid! We delen vaak bekeuringen uit of houden vaak mensen aan. Echter besloten we deze 'bekeuring maagd' een vervangende straf te geven. Deze jongen werd aangetroffen terwijl hij reed zonder rijbewijs. Zijn vader was not amused en die ging helemaal akkoord met deze "taakstraf". Wij hebben in ieder geval weer blinkend schone auto's”.

De actie van de Politie Hoefkade is de Haagse PVV in het verkeerde keelgat geschoten omdat iemand die zonder rijbewijs aan het verkeer deelneemt andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar brengt en bij een ongeluk niet is verzekerd. De partij vindt dat de door de agenten zelf verzonnen nepstraf niet in verhouding staat tot de ernstige overtreding. Raadsleden Sebastian Kruis en Karen Gebrands willen dat burgemeester Pauline Krikke de Politie Hoefkade op hun verantwoordelijkheid wijst om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen. Ook willen de PVV-raadsleden dat de burgemeester in overleg met de driehoek ervoor zorgt dat de jongen in kwestie alsnog een passende juridische straf krijgt.

Raadslid Sebastian Kruis: “Juist in de Schilderswijk is men gebaat bij law and order. De politie wordt er al totaal niet serieus genomen en met het uitdelen van dit soort nepstraffen voor ernstige overtredingen ondermijnen zij hun eigen gezag. De politie is er om de wet te handhaven, óók als het allochtonen betreft. Als Nederlanders 2 kilometer te hard rijden krijgen zij wél een bekeuring in de bus. ”

Update 15:02 uur
FOK! vroeg de politie of het 'normaal' is dat er alternatieve straffen worden opgelegd. De politie kwam met de volgende reactie: De bewuste jongen (16 jaar oud) reed zaterdagmiddag op de Herman Costerstraat een stukje op de scooter van zijn vader. Toen hij in de gaten had dat hij gezien werd door een agent, schrok hij zichtbaar en verklaarde direct dat hij stiekem een rondje was gaan rijden op de scooter van zijn vader terwijl deze boodschappen deed op de Markt. Na een gesprek met de jongen en diens vader heeft de betrokken agent gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid en besloten hem geen bekeuring te geven.

“Het is geenszins ons beleid om in dit soort gevallen altijd een bekeuring te voorkomen door iemand een alternatieve straf te laten doen. Wel is het zo dat we binnen ons team aanmoedigen om bij het handhaven van de wet ook te kijken naar het effect dat wij willen bereiken. In dit geval ging het om een jongen die nog nooit een bekeuring had gehad, direct bekende dat hij fout zat en berouw toonde. Daarom besloot de agent ertoe om hem het voordeel van de twijfel te geven. We gaan ervan uit dat de jongen hiermee zijn lesje geleerd heeft. Uiteraard is het voorval wel gemuteerd, dus mocht hij nog een keer dezelfde misstap begaan, komt hij er niet zonder bekeuring vanaf”, aldus teamchef Hoefkade Jeroen van Marle.


Instagram niet zichtbaar? Klik hier!

'Man vermoordt vrouw op dag van vrijlating uit gevangenis'

Ene David James Bohart is vermoedelijk niet zo snugger. De beste man wordt ervan verdacht een 49-jarige vrouw vermoord te hebben op de dag dat hij vrijgelaten werd uit de gevangenis van het Amerikaanse Tucson.

De 34-jarige Bohart zat in het gevang wegens overtreding van de drugswetten, waarvoor hij drie jaar celstraf kreeg. Afgelopen maandag mocht hij naar buiten, vrijdag was hij weer terug: Bohart werd verdacht van de moord op een vrouw, waar de politie via een anonieme beller een tip over had gekregen.

Dit alles brengt ons dan weer bij de vraag van de dag: wat is jouw meest 'hardleerse momentje' geweest?

Vakbond FNV dringt pand werkgeversorganisatie FME binnen

Zo'n 150 actievoerders van de FNV zijn vanmiddag het pand van werkgeversorganisatie FME binnengedrongen. 

Volgens FME, de werkgeversorganisatie van de metaalbranche, is dat gebeurd door een nooddeur te forceren. Ook zou er sprake zijn van bedreiging en intimidatie van FME-medewerkers. FNV spreekt juist van een vreedzame actieFME heeft de politie ingeschakeld vanwege de bedreigingen. Zo zou er onder meer gezegd zijn: 'als je nu niet open doet, sla ik je op je muil'.

De binnendringers eisten een gesprek met de cao-onderhandelaar van FME. Omdat hij niet aanwezig was is FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming met een afvaardiging van de demonstranten in gesprek gegaan. De overige vakbondsleden hebben daarna het pand verlaten.

De actie volgt na diverse stakingen in de metaalbranche, onder meer bij Nedcar en ASML.

Maradona: "Uuuuhaaaaaeeeelaaa...laaaa....uuuuh"

Maradona is sinds een paar maanden trainer van Dorados de Sinaloa, uitkomend in de tweede Mexicaanse divisie. Met die ploeg ging de Argentijnse legende zondag in het immer gezellige Ciudad Juárez op bezoek bij de lokale club, met als inzet een plekje in de finale van het eerste deel van de competitie.

Dorados verloor met 1-0, de eerste nederlaag in twee maanden, maar doordat de ploeg thuis al met 2-0 had gewonnen staan Maradona en Co. toch in de finale. Na afloop werd hem gevraagd naar het niveau van de Liga MX, de hoogste divisie in Mexico, en zijn antwoord was duidelijk: "Uuuuuuhhhaaaaeeeeelaaaaa...laaaa....laaaauuuuh", sprak de wijsgeer tevreden.

Man overleeft ongeluk, wordt doodgereden

Afgelopen nacht vond er op de A50 bij Wolfheze een ongeluk plaats. De bestuurder was rond 01:00 uur tegen de vangrail gereden en daarna midden op de weg op stilstand gekomen. Meerdere mensen, waaronder een gezin met een kind, hielpen de man uit de wagen. 

Hun inspanningen bleken voor niets te zijn geweest, want de man liep de snelweg op en werd daar geschept door een vrachtwagen. Dit overleefde hij niet. De politie die het ongeluk in onderzoek heeft vermoedt dat de man zelfmoord heeft gepleegd: "Alles wijst op suïcide," aldus een woordvoerder van de politie. 

De getuigen worden opgevangen door een gespecialiseerd team van de politie en slachtofferzorg. De woordvoerder: "Als je iemand zichzelf dat ziet aandoen, heeft dat een behoorlijke impact".

Onthulling nieuwe Alien-game op Game Awards 2018

Er is oproer gaande in de wereld van Alien-games, met een nieuwe titel die naar alle waarschijnlijkheid aangekondigd gaat worden op de Game Awards in december. Vorige week werd er op naam van 20th Century Fox een trademark geregistreerd voor een onaangekondigde game met de naam Alien: Blackout.

De registratie van het handelsmerk valt samen met een Twitter-tease van Game Awards-baas Geoff Keighley, die begin november een weinigzeggende afbeelding publiceerde met de woorden 'WORLDS WILL CHANGE' en de begeleidende tekst 'Worlds will change on December 6'. Opvallend aan de afbeelding is dat de tekst in een letterytpe is geschreven dat veel weg heeft van de tekst die we kennen van Weyland-Yutani, een fictief tech-bedrijf uit het Alien-universum. Het logo van Weyland-Yutani gaat eveneens gepaard met een soortgelijke tekst ('Building Better Worlds').

Het lijkt erop dat een nieuwe gamestudio, Cold Iron, de ontwikkeling van de nieuwe Alien-game voor zijn rekening gaat nemen. Volgens hun website wordt er op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe 'pc en console shooter gebaseerd op de Alien-franchise'.  Ook zijn ze momenteel nog op zoek naar nieuwe mensen die willen helpen bij de ontwikkeling. Even afwachten dus wat 6 december gaat brengen. 

De meest recente Alien-game was Alien: Isolation die in 2014 uitkwam. Die game kon, in tegenstelling tot enkele daaraan voorafgaande Alien-games, rekenen op zeer goede recensies.

'India wil lichaam door ge´soleerde stam gedode Amerikaan terughalen'

De Indiase politie heeft mogelijk een van de slechtste ideeën ooit: men denkt erover na hoe het lichaam van de Amerikaanse missionaris John Allen Chau van North Sentinel Island afgehaald kan worden.

De 26-jarige Chau trok eerder deze maand naar het eiland in de Golf van Bengalen. Een absoluut Darwin Award-waardig plan, want op dat eiland woont al tienduizenden jaren een zeer geïsoleerde stam: de Sentinelezen, die alles en iedereen met pijlen beschieten bij pogingen tot benadering.

Chau kwam deze mensen wel even tot de leer van Jezus bekeren, waarop de Sentinelezen hem eerst nog de kans gaven op te rotten. Dat deed Chau niet, met als gevolg dat de bewoners van het eiland hem vakkundig bekeerden tot een met pijlen doorboord lijk.

Volgens lokale vissers hebben de leden van de stam het lichaam van Chau op het strand begraven. Dat deden ze in 2006 ook met twee vissers, die vast kwamen te zitten bij het eiland. De vissers werden een paar dagen later opgegraven en aan bamboepalen gehangen, met het gezicht naar de oceaan.

De autoriteiten in India bekijken nu de opties om Chau's lichaam terug te halen, waarbij men de eventuele opgraving als enige geschikte mogelijkheid ziet. "We willen de boel niet bestormen en willen geen confrontatie. We hopen een methode te vinden om de stam mogelijk te benaderen", aldus politiechef Dependra Pathak.

Dat laatste is reden tot zorg, want benadering van de stam zou een bizar slecht idee kunnen zijn. Mensen die naar het eiland gaan lopen dan het risico om ook vermoord te worden, maar erger nog, de gezondheid van de Sentinelezen - waar er vermoedelijk 50 tot 500 van zijn - komt dan serieus in gevaar.

Antropoloog Kanchan Mukhopadhyay lijkt wat realistischer: "Chau is tegen de regels naar het eiland gegaan en dat is een duidelijke schending van de wil van de Sentinelezen. Zijn lichaam ophalen is dat ook", aldus de antropoloog, die ervoor pleit om het er gewoon bij te laten. "Het veroorzaakt te veel problemen, om realistisch te zijn."

Rusland en Oekra´ne: wat is er gebeurd?

Rusland heeft de Straat van Kersj, bij De Krim, weer vrijgegeven voor scheepvaartverkeer. De vrijgave volgt op een onrustige tijd waarin Oekraïense marineschepen werden geconfisqueerd en beschoten.

De Russische geheime dienst FSB verklaarde eerder vandaag dat de Russische kustwacht twee Oekraïense oorlogsschepen en een sleepboot in beslag heeft genomen. Bij die inbeslagname is geschoten en zijn gewonden gevallen. Het is het grootste incident tussen Kiev en Moskou in jaren.

Rusland had eerder de Straat van Kersj geblokkeerd om te voorkomen dat de betreffende schepen vanaf de Zwarte Zee de Zee van Azov zouden in varen. Als reden vermelden de Russen dat de schepen niet vooraf zouden hebben gemeld wat hun plannen waren en dat ze gevaarlijke manoeuvres maakten en daarmee doorgingen ondanks waarschuwingen.

Omdat het conflict rondom de annexatie De Krim en het conflict in Oost-Oekraïne bij velen nog vers in het geheugen ligt is de huidige situatie erg explosief. Ook is het erg waarschijnlijk dat westerse landen zullen oproepen tot meer sancties tegen Rusland.

De Russische roebel opende vanochtend 0,4% lager ten opzichte van de dollar, het laagste punt sinds midden-november. Oekraïne op zijn beurt ontkent dat het iets fout heeft gedaan. Het land roept de internationale gemeenschap op om Rusland te straffen. De VN-veiligheidsraad vergadert daar later vandaag over.

De Europese Unie laat via een statement weten dat ze van Rusland verwacht dat de vrije doorgang wordt hersteld en roept beide partijen op om de situatie zo snel mogelijk te de-escaleren. Een woordvoerder van de NAVO heeft een vergelijkbare oproep gedaan. De Deense minister van Buitenlandse Zaken laat via Twitter weten dat zijn land Oekraïne volledig steunt in deze kwestie. Hij spreekt van een verontrustende situatie en vreest voor escalatie. Zijn Canadese collega laat weten Oekraïne eveneens te steunen en spreekt van ‘Russische agressie’. Ook riep zij Rusland op om de schepen weer vrij te geven.

Volgens persbureau Reuters liggen de geconfisqueerde schepen inmiddels in de haven van Kersj, op De Krim. Getuigen zien geen schade aan de schepen. De FSB is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar wat zij noemt ‘illegale betreding van Russische territoriale wateren’. Diezelfde FSB laat weten dat de gewond geraakte matrozen buiten levensgevaar zijn en medische zorg ontvangen.

Als gevolg van het conflict heeft de Oekraïense president Porosjenko, na overleg met zijn oorlogskabinet, aan het parlement gevraagd om de noodtoestand af te kondigen voor een periode van zestig dagen. Die actie is niet onomstreden, de overheid krijgt hiermee namelijk verregaande bevoegdheden, zo kunnen ook burgerrechten worden ingeperkt. Met presidentsverkiezingen in aantocht, Porosjenko staat achter in de peilingen, komt dat wel heel goed uit voor de huidige machtshebbers.

Rusland annexeerde De Krim in 2014 en begon toen met de bouw van een brug vanaf het vaste land van Rusland naar De Krim, die brug loopt over de Straat van Kersj. Een verdrag geeft beide landen het recht door de Straat, die de Zwarte Zee met de Zee van Azov verbindt, te varen. Aan de Zee van Azov heeft Oekraïne twee belangrijke havens. Echter door de annexatie van De Krim en de bouw van de brug heeft Rusland de facto de controle over de scheepvaart in de Straat.

Halsema's uitspraken 'verstandig' maar ook 'een beetje dom'

Burgemeester Halsema die zegt de wet op een verbod op boerka's niet te zullen gaan handhaven. Het leverde het hele weekend een stortvloed aan reacties op. Er was kritiek, maar ook lof voor Halsema's uitspraken. Hoe slim was het optreden van de burgemeester nu eigenlijk?

Het is niet de eerste keer dat Amsterdam iets anders wil doen dan wetten uit Den Haag voorschrijven. Zo besloot Amsterdam in 2015 het afschaffen van de bed-bad-broodregeling voor vluchtelingen door de regering te negeren. Ook over het kraakverbod en het coffeeshopbeleid zaten de hoofd- en Hofstad niet op één lijn. En vrij recent nog uitte Den Haag ernstige bezwaren over de toekomstige Javabrug over het IJ, die Amsterdam graag wil gaan bouwen.

'Verbod past niet bij Amsterdam'
Vrijdagavond verzette Femke Halsema zich voor het eerst sinds haar installatie als burgemeester ook zeer nadrukkelijk tegen Haagse wetgeving. Ze vertelde tijdens een debatavond in Slotervaart dat de stad het boerkaverbod niet gaat uitvoeren. Voor de camera van AT5 gaf ze meer duiding aan deze uitspraak. Halsema vindt het verbod niet bij de stad passen én wil er geen capaciteit voor vrijmaken bij de handhaving en politie. 

Journalist en politicoloog Ton F. van Dijk noemt het negeren van de wet door Halsema onverstandig. Ook stelt hij dat de burgemeester politiek aan het bedrijven is. 'Halsema deed de uitspraak tijdens een debatavond. Ze stelt zich hiermee niet, zoals een burgemeester zou moeten doen, bestuurlijk op. Er is voor deze wet een democratische meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. Dan moet zij die wet gewoon uitvoeren', stelt Van Dijk. 'Elke burger zou nu ook kunnen zeggen: ''ik vind een wet niet leuk, daar ga ik me dan ook maar niet aan houden''.'

 Van Dijk heeft het vermoeden dat Halsema last heeft van gewetensbezwaren. 'Ze kan niet kiezen welke wetten ze wel en niet wil uitvoeren. Ook Amsterdam moet zich aan alle wetten uit Den Haag houden. Als politica Halsema het boerkaverbod niet wil handhaven is er maar een keuze voor haar: opstappen.'

'Geen reëel probleem'
Annelies Moors, hoogleraar hedendaagse moslimsamenlevingen, vindt de uitspraken van Halsema juist wel verstandig. 'Er is geen reëel probleem met boerka's in de stad en ook niet in Nederland. De plekken waar straks het verbod geldt (onder andere het openbaar vervoer, onderwijs en ziekenhuizen, red.) zitten hier ook helemaal niet op te wachten. De medische sector heeft zich zelfs expliciet uitgesproken tegen deze wet. Als er wél problemen zouden zijn, kunnen instellingen een boerka ook via hun eigen huisregels verbieden.'

Uit onderzoek van de hoogleraar blijkt dat er in Nederland zo'n twee- tot vierhonderd vrouwen rondlopen met een boerka of een nikab. Het verschil tussen deze twee kledingstukken is dat de de boerka een gaasje voor de ogen heeft en een nikab de ogen vrij laat. 

Moors stelt ook te begrijpen dat er volgens Halsema andere zaken in de stad zijn die een hogere prioriteit hebben. 'Ze heeft afgewogen of ingrijpen proportioneel is. Halsema vindt van niet en er is altijd wel ruimte om als burgemeester te bepalen welke wetten je prioriteit geeft en welke niet.'

Steun van gemeenteraad
Ook politiek journalist Chris Aalberts begrijpt de keuze van Halsema wel om het boerkaverbod niet te gaan handhaven. 'Wel was het slimmer geweest om het niet zo in een publiekelijk debat uit te spreken. Ze heeft gewoon de steun van de gemeenteraad. Er is een grote meerderheid om geen vervolg te geven aan deze Haagse wet in Amsterdam.'

Over de enorme ophef die is ontstaan na de uitspraken van de burgemeester zegt Aalberts: 'Heel rechts Nederland valt over haar heen. Dat had ze wel kunnen verwachten. Maar hoe groot is het rechtse geluid nu in Amsterdam? Volgens mij hebben we hier een grote linkse meerderheid in de stad.'

'Halsema is multicultureel vriendelijk'
Halsema's standpunt verbaasd Aalberts niet. 'Ze is geen VVD'er of FvD'er. We weten dat ze multicultureel vriendelijk is. Wat hadden we anders verwacht van haar? De burgemeester moet de stad verbinden. Als je kijkt naar de enorme diversiteit in de stad, dan is het goed te begrijpen dat ze zich zo duidelijk tegen deze wet uitspreekt.'

Dat Amsterdam wel vaker niet meegaat met Haagse regels vindt Aalberts te verdedigen. 'De stad kijkt gewoon naar wat pragmatisch is voor Amsterdam. Het is een spel tussen alle bestuurslagen in Nederland.'

'Beetje dom'
Hoogleraar en columnist Afshin Ellian vindt het optreden van Halsema een beetje dom. 'Het is heel bijzonder wat ze hier doet. Voornamelijk als voormalig leider van GroenLinks. Een partij die pleit voor het versterken van de rechtsstaat. Een heel belangrijk onderdeel daarvan is dat niemand boven de wet staat, ook een burgemeester niet.'

Ellian vond Halsema arrogant overkomen in het interview. 'Het is ook heel gevaarlijk om in ons politiek versnipperde land over zo'n gevoelige kwestie deze uitspraak te doen', stelt de hoogleraar. 'Als zij wil dat Amsterdam zich niet meer aan Haagse wetten hoeft te houden dan moet ze maar een onafhankelijkheidsreferendum uitroepen.'

Ook geen prioriteit in Utrecht en Rotterdam
Inmiddels hebben de gemeenten Utrecht en Rotterdam laten weten het handhaven van het boerkaverbod geen prioriteit te geven. 'Alle wetten die in Nederland gelden, gelden ook in Rotterdam. Maar ook bij ons zal het niet de hoogste prioriteit hebben. Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat opgaan', zei een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb gisteravond.

Wanneer de wet precies ingaat, is nog niet duidelijk. Verantwoordelijk minister Ollongren moet nog een datum bepalen. Zij is nog is overleg met de betrokken sectoren waar het verbod gaat gelden. 

'Tete moet eerste versterking van Keizer bij Sporting worden'

Kenny Tete moet in januari de eerste aanwinst van Marcel Keizer bij Sporting Portugal worden, zo schrijft Record maandagochtend.

De 23-jarige vleugelverdediger komt bij Olympique Lyon amper aan spelen toe en de Portugese club zou hem graag willen verlossen uit die uitzichtloze situatie. Les Gones zijn naar verluidt tevens bereid om mee te werken aan een tijdelijk vertrek, al lijkt hij de komende weken wel op enige speeltijd te kunnen rekenen in de Ligue 1. Zijn concurrent kreeg vrijdag rood na een woeste tackle.

Zoals het er nu naar uitziet, gaat Sporting een poging wagen om Tete te huren van Olympique Lyon. Het is volgens de Portugese krant niet aannemelijk dat in die huurovereenkomst een optie tot koop wordt opgenomen. Afgelopen week dook in Italië al het bericht op dat Mino Raiola, de zaakwaarnemer van de verdediger, Tete zou hebben aangeboden bij AC Milan. De belangenbehartiger zou zijn naam bij verschillende clubs hebben laten vallen.

De voorkeur zou nu echter uitgaan naar Sporting, omdat Keizer daar sinds kort de scepter zwaait. De oefenmeester en Tete kennen elkaar van hun gezamenlijke tijd bij Ajax, aangezien de verdediger in seizoen 2016/17 een aantal wedstrijden onder Keizer in de beloften van de Amsterdammers speelde. Toen hij in de zomer van 2017 werd gepromoveerd tot hoofdtrainer van Ajax, trok Tete naar Olympique Lyon.

Vorig seizoen kwam Tete in Frankrijk nog tot 31 wedstrijden, maar hij moet het dit jaar met heel wat minder optredens stellen. De verdediger speelde tot dusver 166 minuten, verspreid over twee wedstrijden. Keizer zat afgelopen weekeinde voor het eerst op de bank bij Sporting, in het bekerduel met Lusitano FC (1-4 zege). Achter de schermen werkt hij met clubpresident Frederico Varandas aan de selectie en Tete staat dus hoog op het verlanglijstje.

Geblesseerde Ziyech moet CL-kraker in Griekenland missen

Ajax kan tegen AEK Athene niet beschikken over Hakim Ziyech. De spelverdeler is niet op tijd hersteld van zijn knieblessure. Ook Tagliafico ontbreekt.

De Amsterdammers melden via de clubsite dat er 'een sprankje hoop' was dat de aanvaller mee zou kunnen doen in het cruciale duel in de Champions League, maar hij ontbreekt toch in de wedstrijdselectie, waar ook Nicolás Tagliafico ontbreekt wegens een schorsing. Als Ajax het duel wint, is de ploeg zeker van de volgende ronde in de Champions League.

Ziyech liep knieklachten op tijdens de interlandperiode met Marokko en vorige week maandag liet Ajax al weten dat de creatieveling zo'n twee weken uit de roulatie zou zijn met de verrekking aan de binnenband van zijn knie. Op voorhand leek de ontmoeting met AEK dus onhaalbaar, maar hij herstelde sneller dan verwacht.

Tegen NAC Breda nam David Neres afgelopen zondag de honneurs waar en dat lijkt dinsdag ook het recept te worden voor trainer Erik ten Hag, die wel beschikking heeft over Donny van de Beek. Laatstgenoemde werd afgelopen weekend uit voorzorg gewisseld, maar lijkt wel tijdig fit. "Ik denk dat hij AEK wel kan halen, maar het zou vervelend zijn als dat niet lukt", aldus de oefenmeester.

Zakaria Labyad staat paraat als zijn concurrent de wedstrijd moet missen. Hij zou het 'fantastisch' vinden om te spelen, meldde hij aan De Telegraaf. "Maar natuurlijk hoop ik dat de blessure van Donny meevalt en hij erbij kan zijn. Ik slaap bij Europese wedstrijden altijd bij hem op de kamer en hij is een geweldige gozer. Ik gun hem het allerbeste."

Twitter deelt bans uit aan mensen die Sean Bean gaan vermoorden in Hitman 2

Dat het geen goed idee is om op social media kenbaar te maken dat je mensen gaat omleggen weten de meeste mensen wel. Het wil echter nog wel eens mis gaan wanneer niet helemaal duidelijk is dat er gerefereerd wordt aan zaken als games. Aankondigen dat je acteur Sean Bean gaat liquideren blijkt dan ook geen goed plan.

Mensen die bekend zijn met de nieuwe generatie Hitman-games weten wel dat er periodiek bijzondere doelwitten worden geselecteerd voor de speler, de zogenaamde 'elusive targets', die binnen een bepaalde tijd uitgeschakeld moeten worden. Hitman 2 heeft sinds kort niemand minder dan acteur Sean Bean hiervoor aangewezen, mogelijk vanwege zijn buitengewone talent om dood te gaan in ongeveer alles waar hij in speelt.

Twitteraar 'TheFatConsoler' kondigde zijn Hitman 2-plannen aan via Twitter en werd even later permanent geband wegens het overschrijden van de regels. We zien dit soort dingen steeds vaker, een aantal weken geleden zagen we al iemands Twitter opgeschort worden wegens een gamegerelateerd gedicht die ook erg veel moeite had met zijn account weer actief te krijgen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het gros van de moderatie op Twitter gedaan wordt door bots.

Het account van TheFatConsoler is inmiddels in ieder geval weer actief. Het is niet helemaal duidelijk of zijn Twitter weer groen licht heeft gekregen vanwege de ophef op social media of door de vele e-mails die de gebande sindsdien had gestuurd. Zodra beroep aangetekend wordt lijkt het er in ieder geval in sommige gevallen op dat er menselijk handelen aan te pas komt om te checken of een ban terecht is gezet.

Rusland sleept geconfisqueerde schepen naar De Krim

De Russische marine heeft de drie Oekraïense schepen die het gisteren in beslag heeft genomen afgesleept naar een haven op De Krim. Volgens getuigen zouden de schepen in redelijk goede staat verkeren. 

De schepen werden door de Russen in beslag genomen omdat ze illegaal door de Straat van Kersj zouden hebben gevaren. Volgens Oekraïne mogen de schepen daar op grond van internationale verdragen gewoon varen. 

Het incident is inmiddels zo ver geëscaleerd dat de VN-veiligheidsraad later vandaag bijeenkomt over de situatie te spreken. Ook het Oekraïense parlement zal binnenkort waarschijnlijk de krijgswet afkondigen. Daarmee krijgt de regering verregaande bevoegdheden.

Kim Kardashian maakte sekstape onder invloed van XTC

Kim Kardashian heeft toegegeven dat ze onder invloed van XTC was toen ze trouwde met Damon Thomas in 2000. Ook tijdens het maken van de sekstape in 2007 met Ray J had ze XTC gebruikt. Dit gaf ze gisteren toe in de show Keeping up with the Kardashians tijdens een gesprek met haar zus Kendal Jenner en haar ex Scott Sisick. 

Scott reageerde geschokt en vroeg haar of het echt waar was. Kim antwoordde: "Absoluut. Iedereen wist het. Mijn kaak trilde de hele tijd." Fans op Social Media reageerden afwisselend; enkelen vinden het schokkend en vinden dat de 'superster' die door kinderen geïdealiseerd wordt op deze manier het verkeerde voorbeeld geeft. Anderen vinden het juist prachtig dat Kardashion zo 'transparant' is over haar verleden. 

Legerhelikopter neergestort op woonwijk Istanbul

In de Turkse hoofdstad Istanbul is een militaire helikopter tijdens een trainingsvlucht neergestort.

De helikopter is terechtgekomen tussen twee appartementencomplexen in  de woonwijk Sancaktepe, in het aziatische deel van de stad. Bij de crash zijn vier militairen omgekomen en raakte een vijfde gewond. Of er ook slachtoffers zijn op de grond is nog onduidelijk


Rover wil sneltrein terug op het spoor

Reizigersvereniging Rover roept op tot de herintroductie van de sneltrein. Vandaag werd via De Telegraaf bekend dat ProRail om de 7,5 minuut treinen wil laten rijden. Volgens Rover is de sneltrein hét middel wordt om reizigers van de grotere sprinterstations snel de stad in te krijgen. Reizigers tussen steden blijven profiteren van snelle intercity-verbindingen, terwijl reizigers van kleinere stations er meer reismogelijkheden bij krijgen.

Directeur van Rover Freek Bos over de sneltrein: “Overstappen worden korter en reizen wordt eenvoudiger. Meer zitplaatsen, minder drukte en betere aansluitingen.” Door de sneltrein te herintroduceren kunnen op korte termijn veel extra reizigers snel vervoerd worden. Op dit moment rijdt NS alleen met sprinters en intercity's. Bij ontbreken van een treinsoort hier tussenin, stoppen intercity's soms op alle tussengelegen stations terwijl sprinters soms stations overslaan. Daarnaast blijven investeringen op de langere termijn nodig. De aanleg van extra infrastructuur is nodig om de vraag van reizigers naar snel en duurzaam vervoer mogelijk te maken. Dat besluit moet wel snel genomen worden. Bos daarover: “aanleg van spoor kost jaren, besluitvorming is nu nodig om overvolle treinfiles te voorkomen.”

Het is volgens Rover urgent om nu maatregelen te nemen. Er is veel vraag naar vervoer op korte afstanden. Woon-werkafstanden liggen gemiddeld op 30 tot 40 kilometer. Kleine veranderingen kunnen er al voor zorgen dat de spoordienstregeling beter aansluit bij de wensen van de reiziger. Rover roept daarom de treinvervoerders, ProRail en de politiek op om snel te besluiten over nieuwe dienstregelingen en over de aanleg van spoor. In het belang van de reiziger.

Mumford & Sons komen naar Pinkpop

Met de bevestiging van Mumford & Sons is de tweede headliner toegevoegd aan het programma van de 50ste editie van het Pinkpop festival. Tevens kan de organisatie ook de komst van George Ezra en Tenacious D bevestigen. Begin november werd al de komst van Fleetwood Mac naar de jubileumeditie van het festival bekend gemaakt. Pinkpop 2019 vindt weer traditiegetrouw plaats met Pinksteren op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop van Pinkpop start op zaterdag 16 maart 2019 via www.ticketmaster.nl en de bekende Ticketmaster verkoopadressen.

Mumford & Sons breekt in 2009 door met “Sigh No More” met daarop de hitsingles ‘Little Lion Man’ en ‘The Cave’. Dit debuutalbum wordt drie jaar later gevolgd door het evenzo succesvolle “Babel” met daarop o.a. de hit ‘I Will Wait’. Op 16 november jl. is het nieuwe album “Delta” uitgekomen. Net als voorganger “Wilder Mind” klinkt ook “Delta” groots, dynamisch en extatisch, maar ditmaal ook weer intiem en ingetogen. Het is deze combinatie die Mumford & Sons deed uitgroeien tot een van de grootste bands van de afgelopen jaren. In mei 2019 staat de band eerst nog in een uitverkochte Ziggo Dome, daarna als dagafsluiter op Pinkpop. Zeven jaar geleden stond Mumford & Sons voor het laatst op Pinkpop en werd toen door Bruce Springsteen nog gevraagd een nummer mee te spelen.

De uit Engeland afkomstige singer-songwriter George Ezra breekt in 2014 door met zijn single ‘Budapest’. Al snel groeit hij uit van onbekende artiest naar een grote internationale ster wiens debuutalbum in meer dan tien landen in de top 10 staat en al toerend de wereld over reist. En ook in Nederland bewijst hij zijn talent met drie stijf uitverkochte shows en zijn single ‘Shotgun’ die maar liefst 10 weken op #1 heeft gestaan. Met zijn catchy muziek is George Ezra een van de meest populaire artiesten van deze tijd en is een optreden op Pinkpop 2019 ook niet meer dan verdiend.

Tenacious D is een duo bestaande uit de muzikanten en acteurs Jack Black (o.a. The School of Rock, High Fidelity) en Kyle Gass (o.a. Elf, Gnaw), ze leerden elkaar in Los Angeles kennen bij een theatergroep en besloten samen een band te vormen. De band brengt een mix van comedy en hardrock met heavy metal invloeden, waarbij ze alles spelen op hun akoestische gitaren. Onlangs brachten Black en Gass samen nog een geanimeerde serie en bijhorend album uit onder de noemer "Post-Apocalyptico". Bij het grote publiek is de band vooral bekend met het nummer ‘Tribute’, waarbij Dave Grohl (Foo Fighters) als de duivel te zien is in de clip.

Gouden tip
Bij Pinkpop horen fijne tradities zoals de GOUDEN TIP, waarbij de Pinkpop fans hun wensen kenbaar maken en hiermee het programma deels kunnen bepalen. Via de website kan men vanaf dinsdag 27 november tot en met zondag 16 december a.s. drie favoriete acts opgeven. De Gouden Tip is voor de organisatie al jaren een uitstekend middel om te horen welke nieuwe acts men wil zien op Pinkpop en tevens maken de deelnemers kans op entreekaarten voor het festival.

Palmeiras onttroont aartsvijand als kampioen BraziliŰ

Palmeiras mag zich voor de tiende keer landskampioen van Brazilië noemen. Aan de hand van trainer Luiz Felipe Scolari werd zondag met 0-1 gewonnen bij Vasco da Gama, waarmee de ploeg na 37 van de 38 speelronden niet meer te achterhalen is.

Vorig jaar ging de titel nog naar het eveneens uit São Paulo afkomstige Corinthians, de aartsvijand van Palmeiras - wedstrijden tussen de twee clubs staan hoog op de ranglijsten van felste derby's ter wereld. Corinthians bakt er dit jaar echter weinig van en staat op een twaalfde plek.

Door twee opeenvolgende nederlagen was Internacional deze maand afgehaakt in de strijd om hun eerste landstitel in decennia, waardoor alleen Flamengo nog over was. Die ploeg won zondagavond wel met 0-2 bij Cruzeiro, maar bij winst van Palmeiras in Rio de Janeiro was dat zinloos.

Tegen Vasco tekende Deyverson na zeventig minuten voor de enige goal van de wedstrijd, waardoor het feest in - een deel van - São Paulo los kon barsten. Het is een titel die halverwege het seizoen zeker niet meer werd verwacht: in juli stapte Scolari in als coach terwijl de ploeg op de zevende plek stond. Met de legendarische Felipão aan het roer ging het echter geweldig, met de tiende titel als bekroning.

NHL: Kings leggen Oilers er in slotfase op

De ijshockeyers van de Los Angeles Kings hebben zondagavond een belangrijke thuiszege geboekt. De Edmonton Oilers werden in het Staples Center met 5-2 geklopt.

Dustin Brown bracht de Kings na een kleine acht minuten op voorsprong, maar Alex Chiasson sloeg in het kwartier daarna toe: op aangeven van Connor McDavid maakte hij de gelijkmaker, vroeg in de tweede periode stelde Oscar Klefbom hem in staat de 1-2 te scoren.

Brown had niet veel later in de powerplay de 2-2 al in het doel liggen en vroeg in de derde periode kwamen de Kings dankzij Anze Kopitar op 3-2. Met 54 seconden te spelen maakte Brown zijn hattrick vervolgens compleet, waarna Matt Luff de boel definitief op slot gooide: 5-2.

Uitslagen NHL zondag
Arizona Coyotes - Calgary Flames 1-6
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 5-2
Nashville Predators - Anaheim Ducks 5-2
Los Angeles Kings - Edmonton Oilers 5-2

Kings - Oilers (Bron: YouTube)

Conflict tussen Rusland en Oekraine escaleert verder

De Oekraïense president Porosjenko heeft zijn strijdkrachten opdracht gegeven zich voor te bereiden op verdere escalatie van het conflict met Rusland.

Inmiddels heeft Porosjenko ook gereageerd op dat incident: "Wij zien dit als een agressieve handeling, wij vinden dit een zeer serieuze dreiging. Helaas kent de Russische federatie geen grenzen", aldus Porosjenko. Vervolgens gaf hij zijn strijdkrachten dus opdracht om zich klaar te maken voor eventuele verdere escalatie. Ook heeft Porosjenko de noodtoestand afgekondigd. De maatregelen moeten nog wel bevestigd worden door het parlement.

Het lijkt vooral een actie om de internationale gemeenschap te doordringen van het probleem. De kans dat Oekraïne daadwerkelijk het conflict met Rusland aangaat lijkt nihil. De Russen zijn militair immers veruit superieur aan Oekraïne. 

M÷nchengladbach blijft in spoor Dortmund na ruime winst

In de Bundesliga doet Borussia Mönchengladbach nog altijd volop mee in de strijd om de landstitel. In het Borussia-Park werd laagvlieger Hannover 96 met 4-1 aan de kant geschoven, waardoor BMG op vier punten blijft staan van koploper Borussia Dortmund.

Het begon niet zo lekker voor de thuisploeg: de verdediging zat nog met het hoofd in de kleedkamer toen Bobby Wood weg werd gestuurd, waarna hij 62 seconden na de aftrap de 0-1 al binnen kon werken. Amper zeven minuten later stond het dankzij een prima krul van Thorgen Hazard echter al gelijk en Michael Lang tekende nog voor rust voor de 2-1. Lars Stindl volleerde de 3-1 binnen, Denis Zakaria tekende voor 4-1.

Werder Bremen ging op bezoek bij SC Freiburg en pakte er één punt: 1-1. Davy Klaassen speelde de hele wedstrijd mee bij de nummer zeven van de competitie.

Vanaf 2007 steeds minder erfbelasting betaald

In 2015 deden 158.000 ontvangers van erfenissen aangifte erfbelasting ter waarde van 10,3 miljard euro. Hierover werd 1,2 miljard euro erfbelasting afgedragen. De helft van de ontvangers van erfenissen waren kinderen van de overledene, bij 10 procent ging het om de partner. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het verkrijgen van nalatenschappen.

De netto waarde van de ontvangen erfenissen was in 2015 met 9,1 miljard euro lager dan in voorgaande jaren. De netto waarde steeg van 10,4 miljard euro in 2007 tot 11,2 miljard euro in 2010. Vanaf 2011 daalde de netto waarde. De daling houdt verband met de in 2010 verruimde vrijstellingsbedragen voor partners en kinderen waardoor er minder aangiften erfbelasting werden gedaan. Daardoor daalde eveneens de totale verschuldigde belasting, van 1,7 miljard euro in 2007 naar 1,2 miljard euro in 2015.

Eerder meldde het CBS al dat in 2015 in totaal 15,5 miljard euro aan vermogen werd nagelaten door overledenen. Als een ontvangen erfenis onder een bepaald vrijstellingsbedrag valt, hoeft er geen belastingaangifte te worden gedaan. Als binnen een nalatenschap minimaal één verkrijger aangifteplichtig is, dan moeten alle ontvangers van deze erfenis aangifte doen. De cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op de ontvangen erfenissen waarover belastingaangifte is gedaan.

Hoogste bedrag voor de partner
Meer dan de helft van de ontvangers van erfenissen met een aangifte erfbelasting betrof een kind van de overledene. Bij 10 procent van de aangiften betrof het de partner van de overledene. De overige verkrijgers kunnen andere familieleden zijn, goede doelen of andere verkrijgers die zijn aangewezen in het testament.

Kinderen ontvingen in 2015 4,9 miljard euro (54 procent) van de netto erfenissen, in doorsnee 34.000 euro per ontvanger. Partners van overledenen ontvingen gezamenlijk een kwart van het totale bedrag, en in doorsnee 83.000 euro.

Maatschappelijke organisaties of goede doelen betalen geen belasting over de ontvangen erfenissen. In 2015 ontvingen 2.200 maatschappelijke organisaties 302 miljoen euro aan erfenissen, met een doorsnee van 29.000 euro. In 2007 bedroeg het doorsnee ontvangen bedrag 22.000 euro. Tussen 2007 en 2015 bleven het aantal en het aandeel erfenissen dat ten goede kwam aan een maatschappelijke organisatie redelijk stabiel.

Twee vijfde ontvangt minder dan 20.000 euro
Drie op de tien ontvangers van geregistreerde erfenissen kregen een netto bedrag tussen 20.000 en 50.000 euro, vier op de tien ontvingen minder dan 20.000 euro en drie op de tien meer dan 50.000 euro. Ook erfden 3.700 personen een schuld van in doorsnee 23.000 euro. 1.700 ontvangers erfden gezamenlijk 1,8 miljard euro.

Helft van ontvangers uit huishoudens met hoog inkomen
Bijna de helft van de ontvangers behoorde tot de 30 procent huishoudens met het hoogste inkomen. Deze groep ontving 4,8 miljard euro, aan erfenissen, 55 procent van het totale nettobedrag. De rijkste 10 procent huishoudens ontving bijna 30 procent van het totaal aan netto erfenissen, in doorsnee 32 duizend euro. De meeste ontvangers van erfenissen waren in 2015 tussen 45 en 65 jaar, zij ontvingen in doorsnee 27 duizend euro. Het hoogste bedrag (33 duizend euro) ging naar 65-plussers. In 4 op de 10 gevallen ging het om de partner van de overledene.

Politie Helmond zoekt eigenaar roze voorwerp

Gisteren rond een uur of 2 kreeg de politie een melding dat er een kluis in het Eindhovens kanaal zou liggen. Ter plaatse werd in het water inderdaad een kluis aangetroffen. Tevens lag naast de kluis nog een voorwerp. Beiden werden door de politie uit het water gehaald.

Het betreft een grote grijze geopende kluis van het merk Trezor Test. En een onbekend roze voorwerp waarvan de eigenaar waarschijnlijk wel weet waar dit voor bedoeld is.

De voorwerpen zullen ongetwijfeld van diefstal afkomstig zijn. Er is echter nog geen aangifte van gedaan. Ben je dus je Caesar 3.0 Love machine kwijt, meld je dan bij de politie van Helmond! Dat mag natuurlijk ook als je je kluis herkent...

Rutte: Brexitdeal, maar 'trieste dag'

De leiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben zondag formeel de EU-exitovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd. Zonder applaus of bloemen. Volgens premier Mark Rutte waren er enkel 'toespraken van leiders die allemaal benadrukten dat het een trieste dag was'.

Na de goedkeuring waren er toespraken van verschillende regeringsleiders, en die hadden volgens de NOS allemaal hetzelfde thema: de Brexit kent geen winnaars. Dat is een boodschap aan de Britse politiek, waar voornamelijk de zogeheten harde Brexiteers in premier Theresa Mays eigen Conservatieve Partij de onderhandelingen hebben neergezet als een strijd tegen Europa die moet worden gewonnen.

Die harde Brexiteers, onder leiding van Jacob Rees-Mogg en Boris Johnson, hebben nog altijd veel invloed in het Britse Lagerhuis, en dat zal May moeten zien te overwinnen om het nu met de EU overeengekomen akkoord vervolgens ook in het parlement te kunnen verkopen. Het is tot dusver allerminst zeker of dit haar zal lukken.

EU-regels
Volgens de rebellen in Mays partij houdt de overeenkomst de Britten veel te dicht bij de EU. Ze hebben vooral problemen met het vangnet dat de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse republiek open moet houden. Londen is hier sinds 1998 aan gebonden na ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord, dat een eind maakte aan decennialang sektarisch geweld. De Brexiteers willen dat Groot-Brittannië eenzijdig over de status van die nieuwe EU-buitengrens kan beslissen, maar volgens de exit-overeenkomst moet Dublin akkoord gaan met iedere wijziging. En zolang Dublin dit niet doet is heel Groot-Brittannië aan EU-regels gebonden.

Een soortgelijk pijnpunt is Gibraltar. Deze Britse kroonkolonie op de zuidpunt van Spanje is al ruim drie eeuwen in handen van de Britten, maar dit hebben de Spanjaarden nooit geaccepteerd. De afgelopen dagen eiste Madrid dat de status van Gibraltar buiten de exitdeal zou worden gehouden, en naar verluidt hebben ze deze concessie gewonnen. Dit betekent dat veranderingen in de status van de kroonkolonie geen zaak is van de EU, maar onderling door Londen en Madrid moet worden overeengekomen. Dit zien de Brexiteers als een capitulatie, en dat kan het nog lastiger maken dan het al was voor May om de EU-exitovereenkomst door het parlement te loodsen.

Het Britse parlement heeft 650 zetels, en daarvan moeten er dus minimaal 326 achter May zijn geschaard om het EU-exitakkoord erdoorheen te loodsen. Volgens de BBC kan May momenteel echter op maar iets van 270 zetels rekenen, dus is het de vraag waar ze de rest van haar steun vandaan gaat krijgen.

Interessante gok
De huidige theorie is dat dit haar simpelweg niet gaat lukken, maar de premier lijkt een interessante gok voor te bereiden: de twee overblijvende alternatieven zouden zo onaantrekkelijk zijn dat er alsnog een meerderheid van het parlement voor haar deal zal stemmen.

Indien het Lagerhuis de overeenkomst wegstemt blijven er namelijk logischerwijs twee mogelijkerheden over: of het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU chaotisch zonder deal, of de Brexit gaat in het geheel niet door omdat het parlement zich gedwongen ziet om de impasse met een tweede referendum te doorbreken.

Naar verluidt wil May eerst het volk achter de deal krijgen, en daarmee de Lagerhuisleden onder druk zetten om voor de deal te stemmen omdat de kiezers in hun kiesdistricten dat dan klaarblijkelijk zouden willen. Op die manier zou ze volksvertegenwoordigers van oppositiepartij Labour mee moeten krijgen, omdat in 2016 in veel Labour-kiesdistricten voor de Brexit is gestemd.

Dus alhoewel er voor geen enkel alternatief een parlementaire meerderheid bestaat, zou May er zo alsnog in kunnen slagen om haar deal-die-niemand-wil door het parlement te krijgen, simpelweg omdat niemand aan een van de twee alternatieven wil. Of dit ook daadwerkelijk zo uit zal pakken zal de komende weken moeten blijken.

NBA: Driepunter in laatste seconde levert 76ers winst op

De basketballers van de Philadelphia 76ers hebben op bezoek bij de Brooklyn Nets een knappe zege gepakt: 125-127, wat pas in de allerlaatste seconde op het bord kwam te staan.

De Sixers maakten de eerste basket, maar na die 0-2 namen de Nets het heft in handen. Na drie kwarten stond de ploeg vrij ruim voor, tot de bezoekers gas begonnen te geven. Een drietje van JJ Redick met een goede minuut op de klokken bracht Philly voor het eerst weer op voorsprong (120-121). De Nets leken nog even hoop te hebben, tot Jimmy Butler met nog minder dan een halve seconde op de klok zijn driepunter in het net zag belanden: 125-127. 

De Atlanta Hawks wonnen thuis ondertussen met 124-123 van de Charlotte Hornets, wat men onder meer te danken had aan een uiterst belangrijk block van John Collins op Kemba Walker in de slotseconden. Het was voor de Hawks pas de vierde zege van het seizoen en de eerste na tien opeenvolgende nederlagen.

Uitslagen NBA zondag
Los Angeles Lakers - Orlando Magic 104-108
Detroit Pistons - Phoenix Suns 118-107
Atlanta Hawks - Charlotte Hornets 124-123
Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 125-127
Memphis Grizzlies - New York Knicks 98-103
Toronto Raptors - Miami Heat 125-115
Sacramento Kings - Utah Jazz 112-133
Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 100-104

Butler was goed bezig (Bron: YouTube)

Meer omzet fitnessbranche in 2017

Bedrijven in de fitnessbranche hebben 6 procent meer omzet behaald in 2017 dan in 2015. De groei vond vooral plaats bij de grote ketens, onder andere door een groter klantenbestand. De middelgrote fitnesscentra hadden te maken met een dalend aantal klanten. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over in Nederland gevestigde fitnessbedrijven.

In 2017 zette de fitnessbranche 728 miljoen euro om, tegen 685 miljoen euro in 2015. De groei is vooral te danken aan de tien grootste fitnessbedrijven (meer dan 50 werkzame personen). Vooral de middelgrote bedrijven hadden te maken met een stagnerende omzet of krimp. De sector behaalde een positief bedrijfsresultaat van 80 miljoen euro.

In 2017 sportten ruim 2,3 miljoen personen bij een fitnesscentrum. Dat is 10 procent meer dan in 2015. Alleen het marktaandeel van de grote bedrijven nam toe, 47 procent van de beoefenaars sportte bij één van de grote ketens. In 2015 was hun marktaandeel nog 41 procent. Het aantal vestigingen van deze grote bedrijven groeide van 280 naar 345.

Vooral de grote bedrijven met meer dan 50 werkzame personen zijn positief gestemd over 2018, 88 procent voorziet een beter bedrijfsresultaat dan in 2017.

9.200 voltijdbanen
In de fitnessbranche werkten 25.000 personen die samen goed waren voor ruim 9.200 voltijdbanen. Van hen was 56 procent belast met instructie bij de fitness. Bij de grote bedrijven is het merendeel van het personeel in loondienst. Bij de allerkleinste bedrijven werkt de eigenaar vaak zelf mee.

Meer omzet fitnessbranche in 2017 (Foto: CBS)
Meer omzet fitnessbranche in 2017 (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: bewolkt en nevelig

Het is bewolkt en vooral in het zuiden is het nevelig en valt er af en toe motregen, in Zuid-Limburg kan plaatselijk ook mist voorkomen. De temperatuur ligt rond 4°C. De noordoostenwind is matig. Overdag houdt de bewolking de overhand met in het zuiden af en toe lichte (mot)regen. In het noordoosten schijnt de zon ook af en toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De noordoostenwind is matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De minima lopen uiteen van +2°C in het zuidwesten tot -3°C in het noordoosten. De noordoostenwind wordt zwak tot matig.

Morgen overdag zijn er wolkenvelden, de meeste in het zuiden van het land. Meer naar het noorden toe laat de zon zich af en toe zien. Het blijft droog en de middagtemperatuur ligt rond 4°C. De wind wordt matig en komt uit een oostelijke richting.

De dagen daarna vrij zacht, veel bewolking en vooral op donderdag, zaterdag en zondag regenachtig. (Bron: KNMI)

Nederland

Fraaie archieffofo van Luuntje
Fraaie archieffofo van Luuntje

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Barcelona is koppositie kwijt door 8e treffer AndrÚ Silva

Sevilla is nieuwe koploper van LaLiga. De club uit Andalusië won zondag op eigen veld met 1-0 van Real Valladolid. Sevilla heeft nu één punt voorsprong op Barcelona.

Nadat Barcelona zaterdagavond met 1-1 gelijkspeelde op bezoek bij Atlético Madrid, kreeg Sevilla een uitgelezen mogelijkheid om de koppositie over te nemen van de Catalanen. Pablo Machín had in zijn basiself geen ruimte voor Quincy Promes, maar de oefenmeester kon wel rekenen op André Silva. De Portugese spits opende na precies een half uur voetballen de score, door de bal na een voorzet van Pablo Sarabia tegen de touwen te koppen.

Sevilla was de bovenliggende partij in de eerste helft en ging zo verdiend met een voorsprong aan de thee. Wissam Ben Yedder was na een uur dicht bij de 2-0, maar doordat zijn aanname te wensen overliet, kon doelman Jordi Masip ingrijpen. Kort erna dacht Enes Ünal Real Valladolid op gelijke hoogte te brengen, maar het doelpunt van de Turkse spits werd na raadpleging van de videoscheidsrechter afgekeurd vanwege buitenspel.

Halverwege de tweede helft had Masip een fraaie redding in huis op een schot van Sarabia, waardoor Sevilla in de slotfase alle zeilen moest bijzetten om de overwinning uit het vuur te halen. Ünal scoorde een kwartier voor tijd weer, maar doordat hij opnieuw werd teruggefloten vanwege buitenspel en Tomas Vaclik in blessuretijd nog een fraaie redding in huis had, bleef Sevilla uiteindelijk op de been. Promes maakte twee minuten voor tijd als invaller zijn rentree.

Uitslagen LaLiga zondag
Sevilla - Real Valladolid 1-0
Athletic Bilbao - Getafe 1-1
Espanyol - Girona 1-3
Villarreal - Real Betis 2-1

Montpellier laat punten liggen in strijd om plek twee

In het gevecht om de tweede plek in de Franse Ligue 1 heeft Montpellier zondag dure punten laten liggen. De ploeg kwam thuis niet verder dan 2-2 tegen Stade Rennes.

Hatem Ben Arfa opende de score voor de bezoekers al na vijf minuten, maar twee snelle goals van Andy Delort rond de rust brachten Montpellier op voorsprong, tot Benjamin Bourigeaud vanaf elf meter de eindstand op het bord zette.

Gelukkig voor Montpellier ging concurrent Lille op bezoek bij Nice met 2-0 onderuit. Olympique Marseille won dan weer wel: 1-3 bij Amiens, dankzij een hattrick van Florian Thauvin.

Paris Saint-Germain gaat met veertien zeges uit veertien duels aan kop, Olympique Lyon staat op 27 punten, Montpellier en Lille op 26 en Marseille volgt met 25 punten.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Montpellier - Stade Rennes 2-2
OGC Nice - Lille 2-0
Amiens - Olympique Marseille 1-3

Kater voor Koeman in vierde duel met Fenerbahše

Erwin Koeman heeft voor het eerst een wedstrijd verloren als hoofdcoach van Fenerbahçe. De club uit Istanbul ging onderuit op bezoek bij Trabzonspor.

Nadat Koeman met een gelijkspel tegen Galatasaray (2-2) debuteerde als hoofdtrainer van Fenerbahçe, volgden voor de interlandonderbreking zeges op Anderlecht en Alanyaspor (beide 2-0). Op bezoek bij Trabzonspor werd men na een klein half uur voetballen gered door Harun Tekin. De doelman dook een strafschop van Rodallega uit de hoek, nadat Islam Slimani de bal na een vrije trap van Yusuf Yazici met de hand had beroerd in het eigen strafschopgebied.

Kort na rust moest Fenerbahçe alsnog buigen voor de aanvalsdrift van Trabzonspor. João Pereira bracht de bal vanaf de rechterkant van het veld in de doelmond van de bezoekers, waarna Novak Tekin met het hoofd kansloos liet: 1-0. Het team van Koeman ontsnapte daarna in korte tijd tweemaal aan een tweede tegentreffer. Novak schoot na een knappe rush alleen voor Tekin hoog over, terwijl Abdülkadir Ömür met een fraai balletje de lat raakte.

Daardoor hield Fenerbahçe uitzicht op een resultaat. Koeman bracht Mehmet Ekici en Baris Alici als invallers binnen de lijnen om wat te forceren, maar de Nederlander moest een kwartier voor tijd opnieuw een bittere pil slikken met zijn manschappen. José Sosa vond vanaf een meter of achttien op schitterende wijze de verre hoek en verdubbelde zo de voordelige marge voor Trabzonspor. Michael Frey deed daarna nog wel wat terug namens Fenerbahçe, maar de gelijkmaker bleef op miraculeuze wijze uit: Frey en Slimani teisterden beiden de lat in de absolute slotfase.

Fenerbahçe staat door deze nederlaag nu op dertien punten uit evenveel duels. Slechts drie ploegen uit de Süper Lig hebben er minder.

AC Milan zit in zak en as na Romeins tegendoelpunt in 94e minuut

AC Milan heeft nagelaten om de vierde plaats in de Serie A over te nemen van Lazio. Ver in blessuretijd kwam de thuisploeg nog langszij.

Lazio had in de eerste helft het beste van het spel en werd in de beginfase meteen gevaarlijk. Ciro Immobile kon een voorzet van Adam Marusic niet tot assist promoveren, Marco Parolo mikte met een volley over en Milan Badelj besloot naast. AC Milan kreeg hierna meer grip op de wedstrijd en leek na zestien minuten te scoren, maar doelman Thomas Strakosha had met zijn vingertoppen een antwoord op een krullend schot van Hakan Calhanoglu.

Sergej Milinkovic-Savic leek Lazio na 28 minuten op voorsprong te zetten, maar dat Romeinse feestje werd afgeblazen wegens buitenspel. In het vervolg moest keeper Gianluigi Donnarumma nog tweemaal handelend optreden, maar het bleef 0-0. Lazio begon fel aan het tweede bedrijf en claimde recht te hebben op een strafschop, maar een vermeende overtreding van Kessié op Parolo werd niet bestraft.

Hierna zorgden Marusic, Fabio Borini, Wallace en Calhanoglu voor dreiging voor de doelen, alvorens Kessié de wedstrijd leek te beslissen. De middenvelder haalde na 78 minuten uit en via Wallace viel de bal tegen de touwen: 0-1. Het AC Milan van trainer Gennaro Gattuso slaagde er niet in om de voorsprong te verdedigen, want in de blessuretijd schoot Joaquín Correa de bal in de korte hoek van Donnarumma: 1-1. Lazio heeft nu 23 punten, één punt meer dan de achtervolger uit Milaan.

Uitslagen Serie A zondag
Parma - Sassuolo 2-1
Bologna - Fiorentina 0-0
Empoli - Atalanta Bergamo 3-2
Napoli - Chievo 0-0
Lazio - AC Milan 1-1
Genoa - Sampdoria 1-1

FOK! sportfoto-onderschrift week 47

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Noin met het volgende onderschrift: "Hoezo moet ik volgend jaar mijn Aston Martin inleveren voor een Honda Civic?"

De opgave van deze week:

Orlando Magic-guard Evan Fournier heeft met zijn dunk een wel hele bijzondere plek gevonden op Toronto Raptors-guard Danny Green. Wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Orlando Magic-guard Evan Fournier heeft met zijn dunk een wel hele bijzondere plek gevonden op Toronto Raptors-guard Danny Green. Wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.