FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 november 2018

Gurney verslaat Van Gerwen in spannende finale Players Championship Finals

Het is Danny Noppert niet gelukt om zich te plaatsen voor de finale van de Players Championship Finals. In Minehead moest hij in de halve finales met 11-3 buigen voor Daryl Gurney. 

Bij Noppert was de tank leeg zo leek het. Het stond zo 6-1 voor Gurney. Noppert kwam toen nog even goed in zijn spel en maakte er 7-3 van. De Noord-Ier kreeg vervolgens alle tijd van Noppert en de legs binnen te harken en won eenvoudig met 11-3. Gurney neemt het in de finale op tegen Gary Anderson of Michael van Gerwen. Die halve finale begint nu. 

Update 22.00 uur

Michael van Gerwen staat in de finale van de Players Championships Finals. Na een moeizame openingsfase tegen Gary Anderson van 0-3 en 3-5 knokte Van Gerwen zich in het duel. Op 7-7 pakte de Nederlander de break, maar moest die weer afstaan (9-9). Een elfdarter bracht de Nederlander op matchpoint en maakte het af met een 121-finish voor 11-9.

Eerst is de finale van het jeugd WK tussen  tussen Martin Schindler en Dimitri Van den Bergh. Als afsluiter van de avond is dan de finale van de Players Championship Finals tussen Van Gerwen en Gurney.

Update 22.22 uur

Dimitri van den Bergh heeft zijn wereldtitel bij de junioren met succes geprolongeerd. Hij won met 6-3 van Martin Schindler. 

Update 23.35 uur

Daryl Gurney is de nieuwe winnaar van de Players Championship Finals. Hij verslaat in de finale Michael van Gerwen met 11-9. Twaalf legs stonden Gurney en Van Gerwen volledig naast elkaar en was er geen break te noteren. Twee keer pakte de Nederlander een break voorsprong, maar hij kon het niet afmaken. Dat deed Gurney wel met een bulls-eye finish.

Bij 6-6 was het Van Gerwen die als eerste toesloeg. De Brabander vergat alleen om gelijk door te drukken, want hij gooide zijn eigen leg niet uit in zes beurten. Gurney profiteerde, counterde een 180’er en kwam weer op voorsprong met een 64-finish: 8-7. Het werd 8-8 en Van Gerwen kwam opnieuw op voorsprong via dubbel zestien. Hij zette niet door, waardoor Gurney terug kon breaken en op 9-9 kon komen. 

Een sterke leg van de Noord-Ier bracht hem als eerste op de tien en hij profiteerde van een hele zwakke leg van de Nederlander. Die was na vijf beurten nog niet op een dubbel aanbeland en Gurney maakte het af met een bulls-eye 85-finish.

Skiër Jansrud wint eerste super-G van het seizoen

Alpineskiër Kjetil Jansrud heeft in het prachtige Lake Louise in Canada de eerste super-G van het World Cup-seizoen gewonnen. Voor de 33-jarige Noor is het alweer zijn 22e World Cup-zege, de twaalfde op de super-G.

Jansrud's illustere landgenoot Aksel Lund Svindal had de snelste tijd in handen, maar Vincent Kriechmayer dook er met vier tienden onderdoor. Jansrud liet zien dat het nog een klap sneller kon: onderweg had hij bijna een halve seconde voorsprong, waar aan de finish nog 0,14 van over was.

Het bleek genoeg voor de winst, terwijl Kriechmayr zijn tweede plek ook voorzichtig kon vieren. Nog één keer kwam die in gevaar: Mauro Caviezel ging zeer rap naar beneden en finishte met 0,21 seconden achterstand op Jansrud, wat de 30-jarige Zwitser zijn tweede World Cup-podium ooit opleverde, voor Hannes Reichelt, Svindal en olympisch kampioen Matthias Mayer.

Bijval voor Halsema van andere grote steden

In navolging van de uitspraken van burgemeester Halsema, waarin ze aangeeft het boerkaverbod niet te zullen handhaven, zullen ook Utrecht en Rotterdam geen prioriteit stellen aan het verbod.

Dat meldt de Volkskrant. Halsema deed haar uitspraken vrijdagavond tegenover AT5 bij een bijeenkomst in Slotervaart. 'Ik vind dat zó niet bij onze stad passen', zei Halsema over het verbod. 'En daarbij denk ik ook dat, gemeten naar de omvang van het probleem, de wet een beetje erg groot en zwaar is zullen we maar zeggen.'

De Eerste Kamer ging deze zomer akkoord met een beperkt boerkaverbod. Dat betekent dat gezichtsbedekkende kleding straks niet meer mag in het openbaar vervoer, het onderwijs en ziekenhuizen. In navolging van Amsterdam hebben nu dus ook woordvoerders van de gemeenten Utrecht en Rotterdam laten weten geen prioriteit te zullen geven aan de wet, die nog niet in werking is getreden.

De gemeente Utrecht geeft aan de wet alleen te handhaven als sprake is van gevaar voor de openbare orde. In Rotterdam wordt nog afgewacht hoe minister Ollongren de wet gaat uitleggen. 'Ook bij ons zal het niet de hoogste prioriteit hebben', zegt een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb tegen de Volkskrant.

De uitspraken van Halsema konden rekenen op de nodige reacties uit de landelijke politiek. Zo vond staatssecretaris Visser dat 'niemand boven de wet staat, ook niet de burgemeester van Amsterdam.' VVD-fractievoorzitter Dijkhoff liet weten dat er 'geen status aparte' geldt voor de stad. 

Rusland blokkeert zee, nieuw hoofstuk in ruzie tussen Rusland en Oekraïne

Rusland en Oekraïne vechten elkaar de tent uit sinds de annexatie, door Rusland, van De Krim in 2014. Op dit moment lopen de spanningen in dit conflict echter we heel hoog op. 

Rusland heeft namelijk, tot ontzetting van Oekraïne, de toegang tot de Zee van Azov geblokkeerd. Daardoor kunnen drie Oekraïense marineschepen niet meer terugkeren in hun havens. Die blokkade wordt opgeworpen door een groot vrachtschip in de Straat van Kersj, tussen Rusland en De Krim. Inmiddels zijn er ook berichten dat Rusland diverse Oekraïense schepen heeft beschoten en in beslag genomen.

De blokkade volgt op een incident waarbij een Russisch kustwachtschip een schip van de Oekraïense marine heeft geramd. Rusland zegt dat de situatie komt door provocatie van Oekraïne, de drie schepen zouden tegen de afspraken in door de Straat hebben willen varen.

Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldigen Rusland er nu van diverse internationale verdragen te schenden met deze blokkade. Het Oekraïense veiligheidskabinet overlegt later vandaag over de situatie. 

Schansspringer Kobayashi haalt hard uit met geweldige sprong

Een dag na zijn eerste World Cup-zege heeft schansspringer Ryoyu Kobayashi in het Finse Ruka ook maar gelijk zijn tweede gepakt. In het hoge noorden stond er geen maat op de Japanner, die vooral in de tweede ronde hard uithaalde.

Na één sprong stond Kobayashi al aan de leiding, ruim voor de Duitser Andreas Wellinger, die op zijn beurt dan weer de kleinst mogelijke voorsprong van 0,1 punt had op de Pool Kamil Stoch. Dat duel werd in de tweede ronde ook wel spannend, met Wellinger als winnaar na een ijzersterke sprong van 145,5 meter.

Dat was echter niks vergeleken bij Kobayashi, die van een lager startpunt naar een gedeeld schansrecord van 147,5 meter vloog, waarmee hij ver boven Wellinger uittorende in de eindstand: 22 punten om precies te zijn, een wereld van verschil in het schansspringen.

Rode kaart eindigt op politiebureau

De politie heeft vandaag twee aangiften opgenomen, beide afkomstig van een voetbalvereniging. De thuis spelende club Right-Oh uit Geertruidenberg deed aangifte van vernieling, de uit spelende club SC Hoge Vucht uit Breda van belediging & discriminatie.

Meerdere agenten gingen vanmiddag naar het terrein van voetbalclub Right-Oh uit Geertruidenberg. Nadat er een rode kaart was getrokken tegen een speler van SC Hoge Vucht ontstond er tumult. Een van de Bredase spelers werd daarbij vermoedelijk op discriminerende wijze beledigd door iemand uit het publiek.

Vervolgens ontstond er onrust bij de kantine waarbij een speler van de Bredase club tegen een deur schopte. Daarbij sneuvelde een ruit en raakte de speler dusdanig gewond dat deze per ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. De politie heeft twee aangiften opgenomen, beide verdachten worden binnenkort uitgenodigd op het politiebureau om een verklaring af te leggen.

Basketballers Den Bosch kloppen Donar in subtopper, Zwolle naar 11-0

In de Dutch Basketball League heeft New Heroes Den Bosch thuis de (sub)topper tegen het Groningse Donar gewonnen. De twee ploegen, achter het ongenaakbare Landstede Basketbal strijdend om plek twee, maakten er een prima partij van.

Donar stond na het eerste kwart op voorsprong, maar een ijzersterk tweede kwart bracht Den Bosch halverwege na de leiding. Via 62-58 en 66-63 liepen de Brabanders vervolgens uit naar de winst: 73-65, onder meer dankzij 22 punten en 9 assists van Maarten Bouwknecht. De Bosschenaren hebben nu een record van 7-2, Donar staat op 8-2.

Boven de twee kemphanen staat ZZ Leiden op de tweede plek. Onder leiding van Clayton Vette, goed voor 24 punten en 8 rebounds, werd Basketball Academie Limburg terugverwezen naar de laatste plek in de DBL: 100-73. De Leidenaren hebben na negen wedstrijden nog altijd maar één nederlaag op de teller staan.

Op Landstede staat al het hele seizoen totaal geen maat en thuis tegen de Den Helder Suns ging het ook weer van een leien dakje. Vooral het tweede (24-11) en derde kwart (22-8) was eenzijdig en onder leiding van Noah Dahlman, goed voor 25 punten, werd Den Helder met 89-54 aan de kant geschoven. De Zwollenaren zijn na elf duels nog altijd ongeslagen.

Apollo Amsterdam profiteerde optimaar van de nederlaag van BAL: in eigen huis waren de hoofdstedelingen verrassend te sterk voor het door blessures geplaagde Aris Leeuwarden. 3x3-topper Dimeo van der Horst was goed voor 25 punten en hielp Apollo zo naar de 94-80 zege, ondanks 32 punten van Griffin Kinney van de Friezen. Apollo staat nu op 2-10, Aris op 4-7.

Feyenoord ging zondag op bezoek bij de debutanten in de DBL, de Dutch Windmills uit Dordrecht, en nam daar revanche voor de nederlaag in oktober: 60-69, dankzij een ijzersterk laatste kwart en totaal 23 punten van Trevor Setty. Feyenoord komt zo op 4-8, de Dordtse ploeg staat met 5-5 nog keurig op de vijfde plek.

Skiester Shiffrin evenaart slalomgrootheid Schneider met 34e World Cup-zege

Skiester Mikaela Shiffrin heeft haar 34e World Cup-zege op de slalom te pakken. Daarmee komt ze op gelijke hoogte met de Zwitserse legende Vreni Schneider en is ze nog één overwinning verwijderd van de Oostenrijkse Marlies Schild.

In het Amerikaanse Killington had Shiffrin na één run al een voorsprong te pakken: 0,29 seconden op Bernadette Schild, de jongere zus van de eerdergenoemde - en al enige jaren gestopte - Marlies Schild. De rest gaf al flink veel toe, aangevoerd door de Slowaakse Petra Vlhova en de Zweedse olympisch kampioene Frida Hansdotter (beiden +0,54 seconden) en met verder alleen Anna Swenn Larsson uit Zweden (+0,95) nog binnen een seconde.

De strijd ging dan ook vooral tussen die dames, waarbij Swenn Larsson na een flinke fout terugviel naar de zevende plek. Vlhova legde een ijzersterke run op de Amerikaanse sneeuw neer, waar Hansdotter een dikke halve seconde op toe moest geven.

Schild kon het vervolgens niet bijbenen en eindigde bijna een seconde achter Vlhova, wat de vierde plek zou betekenen. Shiffrin leverde onderweg even wat tijd in, maar pakte dat ook weer terug en won met 0,57 seconden voorsprong op Vlhova en 1,08 op Hansdotter.

Van Gerwen en Noppert stoten door naar halve finales Players Championship Finals

Michael van Gerwen en Danny Noppert hebben zich zondag geplaatst voor de halve finales van de Players Championship Finals in Minehead. Van Gerwen had geen problemen met Steve Lennon en Noppert stuurde Stephen Bunting naar huis. Het is voor Noppert zijn eerste halve finale op een TV-toernooi.

Van Gerwen kwam tegen Lennon al snel op een 4-1-voorsprong, zag de Ier nog wel terugkomen tot 4-3, maar liep daarna uit naar een klinkende 10-3-zege. In de halve finale wacht net zoals vorige week in de Grand Slam of Darts Gary Anderson. De Schot was vanmiddag simpelweg niet te houden voor Jonny Clayton. Anderson won met 10-4 van Clayton.

Noppert begon goed tegen Bunting. Het stond 3-1 en leek op 4-1 te komen, maar miste acht pijlen op de dubbel. Bunting profiteerde en liep uit 3-6. Juist op dat moment begon The Bullet te missen. Noppert strafte de foutjes van de voormalig Lakeside-kampioen af met een 112-finish, om met een 86-finish er 6-6 van te maken.

Het werd 7-7 De vijftiende leg bracht drie 180’ers op rij, voor Noppert de zevende dart boven de triple-20 gooide. Met een 101-finish kwam hij wel op 8-7, Bunting gaf vervolgens een riante voorsprong weg, waardoor Noppert op 9-7 kwam. Zijn eigen leg bracht gelijk de zesde 180’er om het af te maken via dubbel tien. In de halve finales wacht Daryl Gurney, die met 10-2 won van Chris Dobey. 

De halve finales worden zondagavond vanaf 20.00 uur gespeeld. Daarna is de jeugd WK-finale tussen Martin Schindler en Dimitri Van den Bergh. Als afsluiter van de avond is dan de finale van de Players Championship Finals. 

Kwartfinales Players Championships Finals
Daryl Gurney 10-2 Chris Dobey
Danny Noppert 10-7 Stephen Bunting
Gary Anderson 10-4 Jonny Clayton
Michael van Gerwen 10-3 Steve Lennon

Halve finales (20.00 uur)
Daryl Gurney v Danny Noppert
Gary Anderson v Michael van Gerwen

Finale
Gurney/Noppert v Anderson/Van Gerwen

NOC*NSF maakt nominaties voor Sportgala bekend

NOC*NSF heeft de lijst gepubliceerd met nominaties voor sportman, sportvrouw, sportploeg, paralympiër en coach van het jaar. De lijst is samengesteld door NOC*NSF en de NOS. Een vakjury zal uit elke categorie drie namen kiezen. Tijdens het Sportgala op 19 december worden de winnaars bekendgemaakt.

Nominaties sportman van het jaar
Rico Verhoeven (vechtsport)
Dick Jaspers (biljarten)
Tom Dumoulin (wielrennen)
Anish Giri (schaken)
Dylan Groenewegen (wielrennen)
Jeffrey Herlings (motorcross)
Jeffrey Hoogland (baanwielrennen)
Sjinkie Knegt (schaatsen)
Sven Kramer (schaatsen)
Kjeld Nuis (schaatsen)
Mathieu van der Poel (wielrennen/veldrijden/mountainbike)
Patrick Roest (schaatsen)
Dorian van Rijsselberghe (windsurfen)
Niki Terpstra (wielrennen)
Max Verstappen (formule 1)
Ferry Weertman  (zwemmen)
Epke Zonderland (turnen)

Nominaties sportvrouw van het jaar
Kiki Bertens (tennis)
Carlijn Achtereekte (schaatsen)
Esmee Visser (schaatsen)
Jorien ter Mors (schaatsen)
Ireen Wüst (schaatsen)
Suzanne Schulting (schaatsen)
Anna van der Breggen (wielrennen)
Carolijn Brouwer (zeilen)
Lilian de Geus (windsurfen)
Sifan Hassan (atletiek)
Sharon van Rouwendaal (zwemmen)
Laura Smulders (bmx)
Annemiek van Vleuten (wielrennen)
Kirsten Wild (wielrennen)

Nominaties sportploeg van het jaar
Baanwielrennen teamsprinters
Beachvolleybalduo Sanne Keizer/Madelein Meppelink
Handbalsters
Hockeysters
Roeien Ilse Paulis/Marieke Keijser
Shorttracksters
Schaatssters ploegenachtervolging
Waterpolosters
Zeilen 49er FX-duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz

Nominaties coach van het jaar
Alyson Annan (hockeysters)
Maarten Arens (judo)
Bram van Bokhoven (turnen teams)
Arno Havenga (waterpolosters)
Daniel Knibbeler (Epke Zonderland)
Gertjan van der Linden (rolstoelbasketbalsters)
Aaron McIntosh (windsurfen)
Jamie Morrison (volleybalsters)
Jac Orie (schaatsen Lotto-Jumbo)
Jeroen Otter (shorttrack)
Peter Schep (baanwielrennen)
Raemon Sluiter (Kiki Bertens)
Helle Thomsen (handbalsters)

Nominaties paralympiër van het jaar
Diede de Groot (tennis)
Jeroen Kampschreur (alpine skiën)
Bibian Mentel (snowboard)
Jetze Plat (wielrennen en triatlon)
Dressuurteam
Rolstoelbasketbalsters

Politie vindt vuurwapen in woning na ruzie

De politie vond zondagmorgen rond 1.30 uur een vuurwapen in een huis in Asten. De politie was al eerder bij het huis geweest na een melding van een ruzie. In totaal zijn drie mannen aangehouden.

De politie kreeg gisteravond rond 22.30 uur een melding dat er een ruzie in de woning gaande was. Op straat trof de politie een groepje bewoners die twee mannen uit elkaar hielden. Eén van hen bleek de ander diverse klappen te hebben gegeven. Daarop werd deze 51-jarige man uit Polen aangehouden. Na de aanhouding leek de rust in de woning weergekeerd.

Rond 0.30 uur volgde echter een nieuwe melding. Opnieuw zouden er problemen rond de woning zijn. Toen men de straat in reed zagen ze een man op blote voeten buiten staan. Hij bleek door zijn medebewoners uit huis te zijn gezet naar aanleiding van het eerdere incident. Daarna had hij op straat de nodige stennis geschopt en de voordeur van een andere woning vernield. De 25-jarige man uit Polen is daarop aangehouden.

Omdat de man verklaarde dat hij bedreigd was met een vuurwapen toen hij door zijn medebewoners uit huis werd gezet, heeft de politie ook nog het huis doorzocht. Daar werd op één van de slaapkamers inderdaad een nepvuurwapen aangetroffen. Dit was met het blote oog nauwelijks van echt te onderscheiden. Het wapen is in beslag genomen en de eigenaar, een 21-jarige man uit Polen, is aangehouden.

Alle drie de verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek

Lakeside-kampioene Ashton wint kwalificatietoernooi en doet mee aan het PDC WK

Lisa Ashton zal Anastasia Dobromyslova gaan vergezellen als tweede dame tijdens het WK darts van de PDC. De Engelse was de torenhoge favoriet tijdens het Britse kwalificatietoernooi en maakte dat waar.

Het PDC WK groeit van 72 naar 96 spelers en twee plaatsen zijn gereserveerd voor vrouwen.  Dobromyslova won vorige week de qualifier voor speelsters uit de rest van de wereld. In Milton Keynes was het de beurt aan de dames van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar Ashton zonder een leg te verspelen de halve finale haalde.

In de halve finales won ze met 5-2 van Rhian Griffiths. In de finale trad ze aan tegen Maria O'Brien. Ashton zag haar tegenstandster O’Brien terugkomen tot 3-3. The Lancashire Rose zette een nieuwe versnelling in en won de finale met 6-3. Overigens besloot Ashton de eindstrijd op spectaculaire wijze met een 132 finish.

De 48-jarige Ashton staat al enkele jaren op eenzame hoogte bij de dames. In 2014, 2015, 2017 en 2018 won ze Lakeside. Ook dit jaar is ze op dreef met zeges op de England Open, Gold Cup en World Masters. 

PDC WK Qualifier - vrouwen Verenigd Koninkrijk en Ierland - Laatste 32
Steph Hewson 4 | 3 Samantha Harris
Fallon Sherrock 4 | 0 Claire Brookin
Maria O'Brien 4 | 1 Sarah-Louise Mallott
Diane Nash 4 | 2 Angela Barrow
Deta Hedman 4 | 0 Kate Drake
Lorraine Winstanley 4 | 2 Lisa Brosnan
Natalie Gilbert 4 | 3 Mandy Smith
Casey Gallagher 4 | 0 Louise Pearson
Jane Densley 4 | 3 Robyn Byrne
Lisa Ashton 4 | 0 Sarah Ceska
Samantha Kirton 4 | 2 Sarah Roberts
Denise Cassidy 4 | 2 Lisa Munt
Amanda Abbott 4 | 2 Juliet Findley
Rhian Griffiths 4 | 2 Jo Locke
Courtney Hine 4 | 0 Sharon Tompkins
Danielle Ashton 4 | 1 Becca Barrow

Laaste 16
Fallon Sherrock 4 | 1 Steph Hewson
Maria O'Brien 4 | 1 Diane Nash
Deta Hedman 4 | 3 Lorraine Winstanley
Casey Gallagher 4 | 2 Natalie Gilbert
Lisa Ashton 4 | 0 Jane Densley
Denise Cassidy 4 | 2 Samantha Kirton
Rhian Griffiths 4 | 3 Amanda Abbott
Courtney Hine 4 | 3 Danielle Ashton

Kwartfinales
Maria O'Brien 4 | 3 Fallon Sherrock
Deta Hedman 4 | 2 Casey Gallagher
Lisa Ashton 4 | 0 Denise Cassidy
Rhian Griffiths 4 | 0 Courtney Hine

Halve finales
Maria O'Brien 5 | 2 Deta Hedman
Lisa Ashton 5 | 2 Rhian Griffiths

Finale
Lisa Ashton 6 | 3 Maria O'Brien

 
 

Finale Copa Libertadores opnieuw uitgesteld

De return van de finale van de Copa Libertadores tussen River Plate en Boca Juniors kan ook zondagavond niet worden gespeeld.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL heeft opnieuw besloten om de wedstrijd uit te stellen. Wanneer er in Buenos Aires wel kan worden gespeeld, is nog niet bekend. Nadat de spelersbus van Boca Juniors zaterdag werd bekogeld bij aankomst bij het stadion van River Plate, werd het duel aanvankelijk verschoven naar zondagavond 21:00 uur (Nederlandse tijd).

Boca drong er bij de autoriteiten echter op aan om de finale dit weekend helemaal niet door te laten gaan en aan dat verzoek heeft men dus gehoor gegeven. De club eist dat het duel 'onder gelijke omstandigheden voor beide teams' wordt gespeeld en dat is volgens Boca niet het geval als er zondagavond gewoon afgetrapt zou worden in El Monumental.

River Plate en Boca Juniors staan voor het eerst tegenover elkaar in de finale van de Copa Libertadores, het belangrijkste clubtoernooi van Zuid-Amerika. Twee weken geleden eindigde de eerste wedstrijd in La Bombonera in een 2-2 gelijkspel. Volgens Argentijnse media wordt dinsdag een nieuwe datum voor de return bepaald.

Vier mensen aangehouden voor kentekenplaatdiefstal

Politiemensen hebben afgelopen zaterdagavond in Breda rond 22.30 uur dankzij een oplettende getuige vier mensen aangehouden op verdenking van diefstal van kentekenplaten. Een getuige waarschuwde op de Backer en Ruebweg agenten die net klaar waren met werken na de voetbalwedstrijd NAC-Ajax.

Mede dankzij de hulp van diezelfde getuige konden zij kort daarna een auto aan de kant van de weg zetten. In de auto zaten vier mensen, een 27-jarige man uit Polen, een 29-jarige inwoner van Roosendaal, een 24-jarige vrouw uit Polen en een 21-jarige man uit Litouwen.

In de auto troffen de agenten twee kentekenplaten aan, afkomstig van een Volvo V60. Volgens de getuige had één van de inzittenden deze kentekenplaten die avond gestolen in de Huifakkerstraat. De politie heeft het viertal aangehouden en meegenomen naar het bureau voor nader onderzoek en verhoor. Ook is de auto waarin de vier reden voor onderzoek in beslag genomen. De politie gaat vandaag verder met het onderzoek.

Golfster Van Dam wint opnieuw toernooi op Ladies European Tour

Golfster Anne van Dam heeft zondag overtuigend het Andalucia Costa del Sol Open de Espana gewonnen. Het is haar tweede overwinning dit jaar op de Ladies European Tour en haar derde toernooizege in totaal.

Slecht weer eerder in de week zorgde voor oponthoud en Van Dam en andere speelsters moesten zondagochtend eerst ronde drie afmaken. De 23-jarige Nederlandse moest nog zeven holes spelen en ging rond in 66 slagen. De eerste twee rondes ging ze rond in 68 en 67 slagen, waardoor ze aan het begin van de vierde ronde twaalf slagen onder par stond. Ze had daarmee vier slagen voorsprong op Azahara Munoz, de Spaanse die het toernooi in 2017 en 2016 won.

Van Dam speelde een degelijke slotronde met twee birdies en één bogey en haar overwinning kwam nooit in gevaar. Ze won uiteindelijk met drie slagen voorsprong op Munoz. De zege leverde haar 45.000 euro op en eindigde ze op de jaarranglijst van de Europese Tour op de tweede plaats achter de Engelse Georgia Hall.

Volgend jaar zal de Arnhemse voornamelijk op de Amerikaanse Tour spelen, waar ze begin van deze maand een tourkaart wist te bemachtigen via de Qualifying School, een toernooi over acht dagen.

Gewapende overval op supermarkt in Den Haag

Op zaterdag 24 november heeft een jonge man een supermarkt aan de Van Zeggelenlaan in Den Haag overvallen. De overvaller ging er met buit vandoor. Er raakte niemand gewond.

De overvaller kwam rond 19.40 uur de supermarkt binnen. Een medewerker van de supermarkt moest onder bedreiging van een wapen zijn kassa openen. De overvaller deed een greep in de kassa en ging er rennend vandoor in de richting van de Hugo Verrieststraat en de Jan Wapstraat. Meerdere politie-eenheden hebben tevergeefs gezocht naar de overvaller.

Signalement
Het zou gaan om een jonge man van ongeveer 17-18 jaar oud. De man droeg donkere kleding en had een zwarte doek voor zijn gezicht. Zijn lengte wordt geschat op zo’n 1.75 meter en had een smal postuur.

Ben je hiervan toevallig getuige geweest? Dan wil de politie dit graag weten, bel ze op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Duitsers oppermachtig op noordse combinatie

De eerste estafette in de World Cup-seizoen op de noordse combinatie is zondag gewonnen door de Duitsers. Erg spannend werd het niet in het Finse Ruka: Japan en Duitsland vochten weliswaar even om de leiding, vrijwel de hele wedstrijd - 4x5 kilometer langlaufen - was wel duidelijk wie er ging winnen.

Japan stond bovenaan na het schansspringen, maar daarachter gebeurde nogal het een en ander. Oostenrijk en Noorwegen stonden in de buurt, ware het niet dat respectievelijk Lukas Greiderer en Jarl Magnus Riiber gediskwalificeerd werden. Daardoor mocht Japan ineens 1:05 minuten eerder vertrekken dan de nummers twee, Duitsland, terwijl de volgende teams zelfs nog veel langer moesten wachten: Polen startte na 2:40, Tsjechië na 2:44 en de Oostenrijkers en Noren na 2:51 en 3:22 minuten.

De Japanse leiding bleef zoals te verwachten viel niet heel lang overeind. De zwakste langlaufer van het team, Go Yamamoto, werd aan het einde van zijn vijf kilometer bijgehaald door de rappe Duitser Eric Frenzel, terwijl Adam Cieslar en Greiderer namens Polen en Oostenrijk op twee minuten achterstand vochten om de derde plek.

De tweede Duitser, Fabian Riessle, had lang Yoshito Watabe achter zich aan, maar in de slotfase schudde hij de Japanner van zich af, waardoor Duitsland definitief alleen op kop lag. Martin Fritz was ondertussen lekker bezig en bracht Oostenrijk in de achtergrond naar de eenzame derde plek.

Johannes Rydzek breidde het gat namens de Duitsers uit ten opzichte van de Japanner Hideaki Nagai, waarna Vinzenz Geiger de overwinning binnen mocht langlaufen. Dat ging zonder problemen: Akito Watabe is weliswaar een van de toppers in de wereld, een dikke minuut dichtlanglaufen op een sterke Geiger is niet realistisch en dus werd Japan tweede.

In de strijd om de derde plek moest good old Wilhelm Denifl namens Oostenrijk toezien hoe Riiber hem namens de Noren passeerde, waarna Mario Seidl - die zaterdag zijn eerste World Cup-zege boekte - niet opgewassen was tegen de Noor Jørgen Gråbak, misschien wel de sterkste langlaufer van het hele veld.

Cilic bezorgt Kroatië tweede Davis Cup

De Kroatische tennissers hebben ten koste van titelhouder Frankrijk voor de tweede keer de Davis Cup veroverd. Marin Cilic zorgde op de indoorgravelbaan in Lille voor het beslissende punt voor Kroatië. De nummer zeven van de wereld won in drie sets van de Fransman Lucas Pouille: 7-6 (3), 6-3, 6-3.

Cilic, had vrijdag al gewonnen tegen Jo-Wilfried Tsonga, en had ook weinig moeite met Pouille. Na een spannende eerste set, die in de tiebreak werd gewonnen door Cilic, had de Kroaat het betere van het spel. Cilic brak in de tweede set eenmaal de service van Pouille en in de derde set twee keer de service van de Fransma, terwijl de Kroaat op zijn eigen service niet in de problemen kwam.

Het was de laatste editie van de Davis Cup in deze vorm, met een knock-outsysteem. Volgend jaar wordt een eindtoernooi van een week in Madrid gehouden, waaraan achttien landen mogen meedoen.

Kroatië wint de Davis Cup. (PRO SHOTS/Action Images)
Kroatië wint de Davis Cup. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag VVV-Venlo - AZ

AZ heeft zondagmiddag punten gemorst in de Eredivisie. Het team van John van den Brom wist bij VVV-Venlo een 0-2 voorsprong niet vast te houden.

Als het slot niet zo tumultueus was geweest, had Oussama Idrissi voor het hoogtepunt van de wedstrijd gezorgd na een kwartier. De aanvaller trok naar binnen op de helft van VVV en werd bediend met een fraaie bal van Fredrik Midtsjö van achteruit. Idrissi plukte de bal op uit de lucht, kapte twee tegenstanders uit in het strafschopgebied en rondde beheerst af. Hij zorgde daarmee voor de 0-2, want uit een strafschop in de achtste minuut was AZ al op 0-1 gekomen. De videoscheidsrechter merkte een overtreding van Jerold Promes op Albert Gudmundsson op en Teun Koopmeiners maakte geen fout.

Het was voor VVV de snelste achterstand in eigen huis in de Eredivisie sinds 15 september 2012 (2-2 tegen NEC). AZ kende dus een uitstekende start in De Koel, terwijl VVV met het uitvallen van aanvoerder Danny Post nog een vroege domper te verwerken kreeg. VVV had het lastig, maar vond toch de aansluiting. Peniel Mlapa was het eindstation van een flitsende counter: hij schatte een fraaie steekpass van Ralf Seuntjens op waarde, liep de twee centrale verdedigers van AZ eruit en maakte er koeltjes 1-2 van.

De Alkmaarders zetten in het slot van de eerste helft weer aan. Guus Til trof de lat en een pegel van Idrissi werd gepareerd door Lars Unnerstall, waardoor VVV in de wedstrijd bleef. In de tweede helft probeerde de gastheer wel druk te zetten, maar AZ kwam niet vaak in moeilijkheden. De bezoekers leken vooral de voorsprong te willen verdedigen en dat zorgde voor een stuk minder aantrekkelijk voetbal na rust. Er kwam wel een grote kans voor AZ: Unnerstall redde prima op een halve volley van Idrissi.

De wedstrijd leek te eindigen in een zege voor AZ, zeker na een rode kaart voor VVV. In de blessuretijd beging Van Ooijen een onbesuisde tackle op Adam Maher. Van Ooijen werd vervolgens boos en werd door arbiter Danny Makkelie weggeduwd van de spelers van AZ. Ondanks dat VVV een man minder had, maakte Joosten er vlak voor tijd 2-2 van. Het doelpunt werd aanvankelijk niet goedgekeurd, maar de videoscheidsrechter zag dat er geen sprake van buitenspel was voordat Joosten zijn man uitkapte en knap afrondde.

VVV-Venlo

2 - 2

AZ

 30' Mlapa
 90+4' Joosten
   7' Koopmeiners (pen)
 15' Idrissi
 
 Gele kaart: Promes, Röseler, Grot, Unnerstall, (VVV-Venlo),
 Rode kaart: v. Ooijen (90+1) (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.217
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Joosten/78)
Borgmann (Kum/86)
Seuntjens
Post (v. Ooijen/14)
Susic
Opoku
Mlapa
Grot
  Bizot
Svensson (v. Rhijn/90+2)
Hatzidiakos
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
A. Gudmundsson (Stengs/72)
Seuntjens
Idrissi

Chievo van nul af na stunt in Napels; Hateboer trefzeker

Napoli heeft zondag averij opgelopen in de Serie A. De ploeg van Carlo Ancelotti liep zich stuk op hekkensluiter Chievo: 0-0. De nummer laatst heeft daardoor eindelijk een positief saldo: men begon met drie minpunten en heeft dankzij vier remises nu één punt. Bij het duel tussen Empoli en Atalanta was een doelpunt van Hans Hateboer niet genoeg voor een punt voor de bezoekers: 3-2.

Napoli - Chievo 0-0
Napoli had een zege nodig om op zes punten afstand van koploper Juventus te blijven. Chievo, met debuterend trainer Domenico Di Carlo op de bank, bezorgde de thuisploeg echter voldoende problemen. Voor rust liet José Callejón twee mogelijkheden op de 1-0 onbenut, terwijl Joel Obi tot tweemaal toe naliet om Chievo op voorsprong te brengen. in de tweede helft pareerde doelman Stefano Sorrentino een vrije trap van Lorenzo Insigne en een schot van Dries Mertens, terwijl Insigne en Koulibaly Kalidou ook nog de paal troffen. Daardoor pakte Chievo, dat dit seizoen als enige nog geen overwinning boekte, verrassenderwijs een punt.

Empoli – Atalanta 3-2
Hateboer scoorde voor de interlandonderbreking in de 4-1 zege van Atalanta op Internazionale en de vleugelspeler was tegen Empoli opnieuw trefzeker. Hij kopte vijf minuten voor rust na een afgemeten voorzet van Duván Zapata de 0-2 tegen de touwen, luttele seconden nadat Francesco Caputo een strafschop had gemist namens de thuisploeg. Atalanta was na een halfuur voetballen op voorsprong gekomen door een doelpunt van Remo Freuler, maar Empoli liet nog voor rust de aansluitingstreffer aantekenen via Antonino La Gumina. In de tweede helft hield Atalanta lang stand, maar in de slotfase ging het toch nog mis. Andrea Masiello liep de gelijkmaker in eigen doel, waarna Matías Silvestre Empoli in blessuretijd zelfs de zege bezorgde. Atalanta stond op dat moment al met tien man op het veld, doordat Josip Ilicic kort na de gelijkmaker met rood van het veld was gestuurd. Marten de Roon en Hateboer maakten de negentig minuten wel vol.

Uitslagen Serie A zondag
Parma - Sassuolo 2-1
Bologna - Fiorentina 0-0
Empoli - Atalanta Bergamo 3-2
Napoli - Chievo 0-0
Lazio - AC Milan 1-1
Genoa - Sampdoria 1-1

World Cup-winst voor Zonderland aan rekstok

Turner Epke Zonderland heeft op het afsluitende World Cup-toernooi van het jaar, het Turnier der Meister in het Duitse Cottbus, de winst gepakt aan de rekstok.

De Nederlandse wereldkampioen mocht als laatste zijn kunsten vertonen en kreeg 14,866 punten. Daarmee versloeg hij de Kroaat Tin Srbic (14,733), die hem vorig jaar nog klopte in de WK-finale. Hidetaka Miyachi uit Japan pakte met 14,533 punten het brons, waardoor er met 14,300 een vierde plek was voor Bart Deurloo, die de World Cup-wedstrijd in Baku eerder nog won.

Het is de tweede Nederlandse medaille in Cottbus, nadat Casimir Schmidt zaterdag zilver pakte op vloer.

Noodlot slaat met zware knieblessure opnieuw toe voor Rafinha

Rafinha komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor Barcelona. De Braziliaan heeft de voorste kruisband in zijn linkerknie gescheurd.

Dat brachten de Catalanen zondag naar buiten. Voor een dergelijke blessure staat doorgaans een herstelperiode van zes tot negen maanden, waardoor het aannemelijk is dat het seizoen erop zit voor Rafinha. Dit is niet de eerste keer dat de 25-jarige middenvelder te maken krijgt met een zware knieblessure: in het seizoen 2015/16 stond hij al eens een halfjaar aan de kant vanwege een gescheurde kruisband en vorig jaar hielden meniscusproblemen hem van april tot eind december aan de kant.

Naast de blessure van Rafinha kwam er zondagmiddag nog meer slecht nieuws uit de ziekenboeg van Barcelona. Sergi Roberto moest zich zaterdag in de wedstrijd tegen Atlético Madrid in de rust laten wisselen en hij heeft een hamstringblessure opgelopen. De verwachting is dat de Spanjaard drie tot vier weken uitgeschakeld aan de kant staat.

Rafinha was zaterdag tegen Atlético (1-1) de vervanger van Sergi Roberto. De Braziliaan speelde de hele wedstrijd uit, maar daarna bleek hij dus toch een zware blessure te hebben opgelopen. Hij gaat in de komende dagen onder het mes.

Tactisch plan Emery pakt goed uit voor Arsenal in zware uitwedstrijd

Arsenal heeft zondagmiddag een knappe overwinning geboekt in de Premier League. Het team van coach Unai Emery won bij Bournemouth.

De opponent van The Gunners had dit seizoen op eigen veld pas één keer verloren. Pierre-Emerick Aubameyang groeide halverwege de tweede helft uit tot matchwinner. Arsenal verstevigt zijn vijfde plaats in de Premier League door de overwinning en is nummer vier Chelsea na dertien competitiewedstrijden tot op één punt genaderd.

Emery besloot voor de uitwedstrijd op Dean Court de bezem door zijn basiself te halen. De Spanjaard koos voor een vijfmansdefensie, hetgeen ten koste ging van onder meer sterspeler Mesut Özil. Bournemouth ging met Nathan Aké in de basiself furieus van start en dacht na acht minuten voetballen al op voorsprong te komen. David Brooks verschalkte Berd Leno na voorbereidend van Joshua King, maar het doelpunt van de Welshman werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel, ondanks dat hij op het moment dat hij werd bediend op gelijke hoogte leek te staan met de laatste verdediger van Arsenal. Kort erna diende het eerste wapenfeit van de bezoekers. zich aan: een afstandsknal van Lucas Torreira belandde op de paal.

De formatie uit Londen kwam daarna lange tijd niet meer in de buurt van het doel van Bournemouth, maar nam na precies een halfuur wel de leiding. Sead Kolasinac trok de bal vanaf de linkerflank terug richting de rand van het strafschopgebied, waarna Jefferson Lerma de bal kiezelhard in eigen doel werkte: 0-1. Kort erna voorkwam Asmir Begovic dat Alex Iwobi kon scoren met een geplaatst schot. Arsenal leek de rust vervolgens te halen met een nipte voorsprong, maar in de blessuretijd van de eerste helft ging het toch nog mis voor the Gunners . Brooks had in het strafschopgebied oog voor King, waarna de Noors international Leno kansloos liet met een schitterende uithaal in de bovenhoek.

Na de onderbreking kwam Arsenal sterk uit de kleedkamer. Na balverlies van Lerma bediende Henrikh Mkhitaryan Aubameyang, maar de aanvaller uit Gabon schoot vervolgens uit kansrijke positie wild over. De aanvalsdrift van Arsenal werd halverwege de tweede helft echter alsnog beloond. Iwobi had een fraaie steekpass in huis op Kolasinac, waarna de vleugelverdediger Aubameyang een niet te missen kans bood: 1-2. Kort erna had Mkhitaryan de wedstrijd op slot kunnen gooien na een razendsnelle counter, maar de middenvelder uit Armenië werd na uitstekend voorbereidend werk van Aubameyang in de steek gelaten door zijn aanname. Daardoor mocht Bournemouth blijven hopen op een resultaat. De succesformatie van Eddie Howe voerde de druk in de laatste tien minuten flink op en kreeg ook enkele zeer goede mogelijkheden. De beste kans was vijf minuten voor tijd voor Lerma, maar zijn afstandsknal belandde op de paal. Arsenal hield daarna stand.

Uitslagen Premier League zondag
AFC Bournemouth - Arsenal 1-2
Wolverhampton Wanderers - Huddersfield Town 0-2

Verrassende World Cup-winst rodelaar Ludwig

Rodelaar Johannes Ludwig heeft voor de tweede keer in zijn toch al bijna tien jaar durende World Cup-carrière een overwinning gepakt. In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls won de Duitser de eerste wedstrijd van het seizoen.

Na één run was het nog ongekend spannend bovenin. Sterker nog, Ludwig en de Rus Semen Pavlichenko stonden bovenaan met exact dezelfde tijd, gemeten tot op de duizendsten. In de tweede run ging Pavlichenko de fout in en dat kostte de Rus niet alleen de winst, maar ook het podium: hij eindigde als vijfde.

Achter Ludwig ging de tweede plek op 0,098 seconden naar de Italiaan Dominik Fischnaller, maar de meeste aandacht - zeker van de thuisfans - ging naar de derde plek. Wolfgang Kindl stond na één run nog achttiende, maar de wereldkampioen werkte zich op zíjn baan op naar de derde plek met een fenomenale run. Met 0,144 seconden achterstand eindigde hij één honderdste voor de verrassende olympisch kampioen, zijn landgenoot David Gleirscher. Felix Loch, die de sport jarenlang domineerde, moest genoegen nemen met plek zes.

Sprints
Na de mannen was het de beurt aan de sprintwedstrijden, waarbij het gaat om één run met vliegende start - niet letterlijk uiteraard, de tijd begint na een paar bochten pas te tellen. De vrouwen begonnen en dat werd uiteraard een Duits feestje. Natalie Geisenberger won de reguliere wedstrijd op zaterdag en won in de sprint ook. Landgenote Julia Taubitz gaf 0,022 seconden toe en werd tweede, voor de derde Duitse, Dajana Eitberger, die met 0,057 seconden achterstand dan ook de laatste was die echt in de buurt bleef.

Bij de dubbels ging de winst ook naar de winnaars van de reguliere wedstrijd: Thomas Steu en Lorenz Koller uit Oostenrijk lieten hun eerste World Cup-zege gelijk volgen door nummer twee, 0,059 seconden voor de Russen Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov. Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op 0,086 derde namens Duitsland, maar het was wel het eerste World Cup-weekeinde in vijf jaar waarin geen enkele Duitse dubbelslee een zege pakte.

Na zijn dominante vertoning in de tweede run van de mannenwedstrijd was het weinig verrassend dat Kindl de sprint bij de mannen won. Hij was 0,03 seconden sneller dan iemand die wél voor een verrassing zorgde: de Rus Aleksandr Gorbatcevich. Loch pakte op 0,101 seconden de derde plek, voor Ludwig en David Gleirscher.

Alle wedstrijden zijn hier terug te kijken.

Betsema en Van der Poel winnen op het losse zand van Koksijde

In de Belgische kustplaats Koksijde stond zondag de vijfde wedstrijd van de wereldbeker veldrijden op het programma. Denise Betsema, die de verrassing van het seizoen genoemd mag worden, boekte haar eerste wereldbekerzege. Bij de mannen was, hoe kan het ook anders, Mathieu van der Poel die als eerste over de finish kwam.

De 25-jarige Betsema won zaterdag al de Ambiancecross in Wachtebeke. Vandaag reed ze in de laatste ronde weg uit een kopgroep met Sanne Cant, Annemarie Worst, Nikki Brammeier, Ceylin del Carmen Alvarado en Katie Compton en kwam met een kleine voorsprong solo over de finish. Op de tweede plaats eindigde de Britse Brammeier. De Europese kampioene Worst werd derde. Marianne Vos had een mindere dag en werd slechts twaalfde maar blijft wel aan de leiding in de wereldbeker.

“Wat een weekend. Na gisteren kon het al niet meer stuk, maar wat vandaag gebeurde, dat kan ik amper geloven”, aldus Betsema. “Ik heb momenteel geen idee waar deze hoogvorm eindigt, maar ik kijk al uit naar het WK. Er komen eerst nog veel andere belangrijke wereldbekers aan en ik weet dat ik nog veel moet leren. Misschien is het WK te hoog gegrepen, maar ik vind altijd dat je hoge doelen moet durven stellen.”

Om 15.00u gingen de mannen van start. Lars van der Haar had de beste start en ging als eerste het veld in. Voor de eerste lange zandstrook nam Van der Poel de leiding echter al over. Op die zandstrook pakte de Nederlander al meteen een voorsprong op de rest. De achtervolgers zouden hem niet meer terug zien in het vervolg van de wedstrijd. Na iets meer dan een uur wedstrijd had de renner van Corendon-Circus een kleine halve minuut voorsprong op Wout van Aert. Op de derde plaats finishte Toon Aerts. De top vijf werd compleet gemaakt door Van der Haar en Corné van Kessel.

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Nikki Brammeier (GBR)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
5. Alice Maria Arzuffi (ItA)
6. Laura Verdonschot (BEL)
7. Sanne Cant (BEL)
8. Ellen van Loy (BEL)
9. Evie Richards (GBR)
10 Fleur Nagengast (NED)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Corné van Kessel (NED)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Daan Soete (BEL)
8. Michael Vanthourenhout (BEL)
9. Joris Nieuwenhuis (NED)
10. Kevin Pauwels (BEL)

Hond doodverkracht door drugsverslaafden

Vertrouwen in de mensheid. In het Indiase Mumbai is ene Courage overleden. Courage was een hond en had de pech om op het pad van vier drugsverslaafden te komen. Die grepen het dier en begonnen aan een uiteindelijk dodelijke groepsverkrachting van de arme hond.

Een bewoonster zag de hond bloedend op straat liggen, met een ernstig verminkt geslachtsdeel. Van een riskjachauffeur hoorde ze dat vier mannen het arme beest hadden verkracht, naar alle waarschijnlijkheid onder invloed van drugs. 

"Volgens de chauffeur waren de voorpoten vastgebonden", aldus de bewoonster, die naar eigen zeggen 'nog meer vreselijke details' hoorde van de chauffeur. Die was zelf op de herrie afgekomen en rende richting de plaats delict, waarna de daders er gelijk vandoor gingen.

Courage vluchtte ook, maar de bewoonster vond het dier de volgende dag bij een tempel. Ze bracht hem naar Animals Matter To Me, een dierenwelzijnsorganisatie, maar na een paar dagen moesten de pogingen om het dier er (fysiek) weer bovenop te krijgen gestaakt worden.

Uitslag Willem II - Vitesse

Vitesse heeft het uitduel tegen Willem II met 1-3 gewonnen. In Tilburg stond Vitesse al na een helft met 0-3 voor door treffers van Matús Bero, Oussama Darfalou en Bryan Linssen. Fran Sol scoorde vlak voor tijd nog uit een strafschop voor Willem II.

Na dertien kwam Vitesse al op voorsprong via Bero die een voorzet van Darfalou afmaakte. Darfalou maakt na een goed een half uur spelen zelf de 0-2. Vlak voor de rust kwam Vitesse zelfs op 0-3. Uit een vrije trap van Martin Ødegaard zorgde Bryan Linssen voor de 0-3.

Fran Sol deed vlak voor tijd, vanaf de strafschopstip, nog wat terug uit een strafschop. Verder kwam Willem II niet. Vitesse stijgt door de overwinning na de vierde plaats in de competitie, terwijl Willen II op de dertiende plaatst staat met dertien punten uit evenveel wedstrijd.

Willem II

1 - 3

Vitesse

 86' Sol(pen)    13' Bero
 35' Darfalou
 44' Linssen
 
 Gele kaart: özbiliz, Kristinsson, (Willem II), Thelander,Eduardo, (Vitesse)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.879
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Heerkens (Peters/79)
Meissner
Palacios
Anita
Crowley (Kristinsson/74)
Llonch
Dankerlui (özbiliz/46)
Sol
Avdijaj
  Eduardo
Karavajev
Thelander
Doekhi
Büttner
Bero (Beerens/69)
Serero
Foor
ödegaard
Darfalou (Buitink/ 82)
Linssen (Bruns/79)

Uitslag FC Utrecht - De Graafschap

FC Utrecht heeft thuis tegen De Graafschap een eenvoudige overwinning geboekt. De nummer voorlaatst werd met 5-0 verslagen.

Halverwege de eerste helft was de wedstrijd al beslist toen er al een 3-0 stand op het scoreboard stond. Na rust kwam De Graafschap wat beter voor de dag maar uiteindelijk liep Utrecht toch nog uit naar 5-0.

FC Utrecht

5 - 0

De Graafschap

 14' v.d.Streek
 17' Janssen
 24' Kerk
 80' Venema
 89' Venema
   
 
 Gele kaart: , L.Nieuwpoort, Burgzorg, (De Graafschap)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.802
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
v.d.Maarel
v.Overeem
Gustafson
v.d.Streek (Görtler/77)
Emanuelson
Kerk (Dessers/73)
Tannane (Venema/74)
  Jurjus
Owusu
S.Nieuwpoort
v.d.Pavert
L.Nieuwpoort
Tutuarima
Klaasen (Olijve/46)
El Jebli
Bakker
Narsingh (v.Mieghem/46)
Serrarens (Burgzorg/70)

Uitslag Feyenoord - FC Groningen

Feyenoord heeft zondagmiddag in De Kuip gewonnen van FC Groningen. De bezoekers hadden kansen op meer, maar stonden uiteindelijk met lege handen.

Al in de zevende minuut opende de middenvelder de score. Toornstra nam een fraaie pass van Jordy Clasie op de borst aan en volleerde technisch knap raak in de verre hoek: 1-0. Dit bleek het enige doelpunt van de wedstrijd te zijn. 

 Django Warmerdam (r) in duel met Bart Nieuwkoop (l). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Django Warmerdam (r) in duel met Bart Nieuwkoop (l). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

1 - 0

FC Groningen

 7' Toornstra    
 
 Gele kaart: Malacia (Feyenoord), Handwerker, Reis, (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Nieuwkoop
Botteghin
v.d.Heijden
Malacia
Clasie
Toornstra
Vilhena
Berghuis
N.Jörgensen (Vente/ 69)
Larsson (Ayoub/78)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker (Freriks/86)
Doan
Memisevic
Reis (Mendes Moreira/82)
Warmerdam
Cassierra (Hrustic/46)
Mahi

F1: Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. In de laatste Formule 1-race van het seizoen 2018 zegevierde de wereldkampioen voor zijn titelrivaal Sebastian Vettel. Max Verstappen eindigde op plek drie. Voor tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso was het zijn laatste F1-race, hij eindigde op plek elf.

Hamilton startte van poleposition en was net als teamgenoot Valtteri Bottas bij de start meteen goed weg. Sebastian Vettel sloot aan, voor Kimi Räikkönen en Daniel Ricciardo. Laatstgenoemde moest strijden met Charles Leclerc die de Red Bull met de Sauber zelfs inhaalde. Verstappen kwam in de eerste meters goed weg, maar de auto ging in de veiligheidsmodus, waardoor de Nederlander van plek zes naar tien terugzakte. Na het eerste lange rechte stuk was de race voorbij voor Nico Hülkenberg. De Duitser streed met Romain Grosjean en gaf de Fransman in een bocht naar rechts niet voldoende ruimte. De Renault ging op zijn dak en schoof zo de bandenstapels in. Een safety car was het gevolg.

Na de herstart plaatste Verstappen een aanval bij de voor hem rijdende Esteban Ocon, maar de auto ging opnieuw in de veiligheidsmodus. Hij werd ingehaald door Sergio Perez, herstelde zich en pakte de Mexicaan terug. Verstappen won opnieuw een plek nadat Räikkönen zijn Ferrari op het rechte stuk bij start/finish moest parkeren. Een virtuele safety car volgde en dit was het sein voor Hamilton om nieuwe banden te halen. Ook Leclerc en Grosjean haalden nieuw rubber.

Dit gaf de leiding aan Bottas, voor Vettel, Ricciardo en Verstappen die inmiddels Ocon was gepasseerd. De Nederlander duwde de Fransman hierbij vakkundig aan de kant. Na de stop wurmde Hamilton zich tussen dit duo en viel Verstappen meteen aan. De Red Bull-coureur liet zich niet de kaas van het brood eten en ging de wereldkampioen direct weer voorbij.

Ook Vettel stopte vroeg, want de Duitser kwam in de 16e van 55 ronden binnen. Ferrari probeerde zo Vettel voorbij te krijgen aan Bottas, maar rekende buiten een langzame stop, waardoor de Duitser eerst nog met Ocon af moest rekenen en Mercedes Bottas makkelijk voor de Ferrari hield. Snel daarna pitte Verstappen die de druk op Vettel iets opvoerde.

Halverwege de race viel er wat regen, maar veel invloed had dit niet op het tempo dat op de mat werd gelegd. Ricciardo ging pas na 34 ronden naar binnen voor zijn enige stop, waardoor hij tot achter Verstappen terugviel. De Australiër dichtte snel het gat met de Nederlander, maar een poging om hem in te halen kwam er niet.

De inhaalpogingen op Bottas kwamen er wel. De Fin verremde zich en dat gaf Vettel de mogelijkheid de Mercedes te passeren. Hierna was het de beurt aan Verstappen, maar niet voordat Bottas zich opnieuw verremd had. De Fin sloeg hierbij een chicane over en kwam ruim voor de Red Bull de baan op. Ondanks een onderzoek volgde voor dit voordeel geen straf, terwijl voor soortgelijke gevallen Esteban Ocon en Alonso wel bestraft werden.

Verstappen moest er op eigen kracht voorbij en de Nederlander deed dit op fraaie wijze. Op de rechte stukken hield de Fin de Red Bull achter zich, maar Verstappen zette zijn inhaalactie prachtig op door aan het einde van een recht stuk iets eerder te remmen, via een wijdere lijn achterlangs te steken en twee bochten later plots aan de binnenzijde op te duiken. Bottas verwachtte Verstappen hier niet, waardoor beide coureurs elkaar even raakten. Bottas moest plek drie afstaan en even later ook de vierde stek toen Ricciardo langszij kwam.

In de slotfase veranderde er weinig meer en kon Hamilton zijn elfde zege van het seizoen boeken, voor Vettel en Verstappen. Ricciardo eindigde in zijn laatste race voor Red Bull Racing op plek vier, voor Bottas en Carlos Sainz die met een goede strategie de Renault op plek zes bracht. Leclerc eindigde als zevende, voor Perez, Grosjean en Kevin Magnussen die aan een lastig weekend toch nog een punt overhield. Achter de Deen eindigde Alonso in zijn laatste Formule 1-race op plek elf.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:39:40.382
2 Sebastian Vettel Ferrari +2.581
3 Max Verstappen Red Bull +12.706
4 Daniel Ricciardo Red Bull +15.379
5 Valtteri Bottas Mercedes +47.957
6 Carlos Sainz Renault +1:12.548
7 Charles Leclerc Sauber +1:30.789
8 Sergio Perez Force India +1:31.275
9 Romain Grosjean Haas +1 ronde
10 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
11 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
12 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
13 Lance Stroll Williams +1 ronde
14 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
15 Sergey Sirotkin Williams +1 ronde
DNF Pierre Gasly Toro Rosso +9 ronden
DNF Esteban Ocon Force India +11 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +31 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +49 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +55 ronden


Coureurstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 408
2 Sebastian Vettel Ferrari 320
3 Kimi Räikkönen Ferrari 251
4 Max Verstappen Red Bull 249
5 Valtteri Bottas Mercedes 247
6 Daniel Ricciardo Red Bull 170
7 Nico Hülkenberg Renault 69
8 Sergio Perez Force India 62
9 Kevin Magnussen Haas 56
10 Carlos Sainz Jr. Renault 53
11 Fernando Alonso McLaren 50
12 Esteban Ocon Force India 49
13 Charles Leclerc Sauber 39
14 Romain Grosjean Haas 37
15 Pierre Gasly Toro Rosso 29
16 Stoffel Vandoorne McLaren 12
17 Marcus Ericsson Sauber 9
18 Lance Stroll Williams 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 4
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeurstand

# Team Punten
1 Mercedes 655
2 Ferrari 571
3 Red Bull 419
4 Renault 122
5 Haas 93
6 McLaren 62
7 Force India 52
8 Sauber 48
9 Toro Rosso 33
10 Williams 7

Uitslag FC Emmen - Excelsior

Excelsior heeft het uitduel bij FC Emmen met 1-2 gewonnen. Beide ploegen hadden de punten hard nodig, maar de uitploeg nam de drie punten mee naar huis via een late treffer van van Ryan Koolwijk.

In de eerste helft werden er weinig kansen gecreëerd. Excelsior-aanvaller Ali Messaoud was na een half uur nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn inzet ging in het zijnet.

In de tweede helft kwam de wedstrijd wel op gang. Anco Jansen kopte na twee minuten in de tweede helft de 1-0 binnen uit een voorzet Caner Cavlan. Een goede tien minuten kon de thuisploeg genieten van de voorsprong, want na zestig minuten stond het weer gelijk via Messaoud, die alweer zijn vijfde doelpunt van het seizoen maakte.

Jurgen Mattheij was vlak voor tijd dicht bij de 1-2, maar zijn kopbal eindigde op de paal, waarna Koolwijk de bal binnen schoot en Excelsior de uitzege pakte. Excelsior stijgt naar een voorlopige elfde plaats, terwijl Emmen op plaats veertien blijft staan.

FC Emmen

1 - 2

Excelsior

 47' A.Jansen    60' Messaoud
 89' Koolwijk
 
 Gele kaart: Chacon, (FC Emmen), Mattheij, (Excelsior)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.021
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Klok
Veendorp
Bakker
Siekman (Bannink/46)
Cavlan
Niemeijer (Marinus/64)
Bijl
Chacon
A.Jansen
Arias (Pedersen/82)
  Stevens
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Schouten
Messaoud (Haspolat/83)
Koolwijk
Anderson (Mahmudov/72)
Ómarsson (El Hamdaoui/ 69)
Bruins

Tévez is woedend op Zuid-Amerikaanse voetbalbond

Carlos Tévez is woedend op de CONMEBOL. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond wilde de finale van de Copa Libertadores ondanks alles toch laten doorgaan.

De wedstrijd tussen River Plate en Boca Juniors werd na vier uur besprekingen uiteindelijk uitgesteld naar zondagavond, nadat de spelersbus van Boca voor het stadion El Monumental werd bekogeld. Tévez vindt dat de bond zich moet schamen.

"Ik zeg dat namens mezelf; als iemand me daarvoor wil schorsen, dan accepteer ik dat", aldus de aanvaller, die aangeeft dat aanvoerder Pablo Pérez van Boca in het ziekenhuis lag op het moment dat de CONMEBOL eiste dat het duel zou doorgaan. "Het is een schande. Er zijn uiteindelijk twee spelers naar het ziekenhuis gegaan. De rest moest overgeven, onder wie ik."

"Sommige spelers konden niet ademen. River Plate heeft er alles aan gedaan om te winnen, dus geef ze die beker maar gewoon", zei hij geïrriteerd in de Argentijnse pers. "Ze doen toch wel wat ze willen, dus laten we het alsjeblieft ergens anders over hebben. Als dit was gebeurd in ons stadion, waren we al lang gediskwalificeerd en had River gewonnen."

Aanvoerder Pérez kon de pers nog te woord staan, met oogverband. "Het doet pijn", zei de middenvelder. "Dit had een feest moeten worden, geen oorlog. Ik heb last van mijn oog: er zijn een paar wonden ontstaan na het weghalen van glasscherven uit mijn oog." Het plan is om de wedstrijd zondag om 21.00 uur Nederlandse tijd in te halen, maar daar is nog geen zekerheid over. "Of ik dan kan spelen? Daar wil ik niet over praten, ik ben er helemaal klaar mee."

Oranje wint laatste Champions Trophy na 5-1 zege op Australië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zondag de finale van de laatste editie van de Champions Trophy in Changzhou gewonnen. Oranje was met 5-1 te sterk voor Australië, de nummer drie van de wereld. Xan de Waard, Eva de Goede, Lauren Stam, Maxime Kerstholt en Maria Verschoor maakten de doelpunten.

Even was het oppassen geblazen, toen in de eerste minuut Caia van Maasakker achterin balverlies leed en keepster Anne Veenendaal meteen moest ingrijpen. Maar daarna kwam Nederland al in het eerste kwart op een comfortabele voorsprong.

Toen Ginella Zerbo vanaf de achterlijn de bal voorgaf, brak het moment aan waarop Oranje in sneltreinvaart naar een 2-0 voorsprong uitliep. In een scrimmage kregen Yibbi Jansen en Maria Verschoor de bal niet in het doel. Maar in de rebound schoof Xan de Waard hem wel binnen (1-0). Even later kreeg Eva de Goede veel ruimte, dribbelde de cirkel in en schoot ze met haar backhand de bal in de korte hoek (2-0). Het was een droomstart voor Oranje.

Maar Australië gaf zich niet gewonnen. In het derde kwart kregen de Aussies de overhand en sleepte Maddy Fitzpatrick een strafcorner tegen de plank (2-1), pas de tweede benutte strafcorner van Australië dit toernooi en de derde tegentreffer van Oranje in zes wedstrijden. Er waren toen nog twintig minuten te spelen. Een spannende periode dreigde, waarin de Aussies op jacht naar de gelijkmaker zouden gaan.

Maar nog voor het einde van het derde kwart was het Lauren Stam die Oranje uit een strafcorner naar een 3-1 voorsprong flatste (Caia van Maasakker en Yibbi Jansen stonden niet in het veld). Het doelpunt was nodig om het vertrouwen van de Australiërs op een comeback te knakken. Zeven minuten voor het einde besliste Maxime Kerstholt de wedstrijd met een tip-in uit een pass van Maartje Krekelaar (4-1), waarna Maria Verschoor de eindstand bepaalde door de bal in het dak van de doel te schieten (5-1).

Daarmee gaat Nederland met zeven eindzeges de geschiedenisboeken in als recordwinnaar van de Champions Trophy, samen met Argentinië dat eerder op de dag beslag legde op de derde plaats. Australië blijft steken op zes zeges.

Langlaufer Bolshunov haalt uit, Johaug dominant na dopingschorsing

In het Finse Ruka heeft langlaufster Therese Johaug haar comeback gemaakt in de World Cup. De Noorse veelvoudig winnares werd na het seizoen 2015/16 betrapt op het gebruik van een verboden middel, wat in een lippenbalsem zat, en werd geschorst.

Inmiddels is die schorsing voorbij en in de Noorse wedstrijden in het voorseizoen skiedde ze iedereen al op een hoop. Dat deed ze wat Noorse concurrentie betreft zondag ook, maar de voornaamste concurrentie op de 10 kilometer klassieke stijl kwam uit Zweden. Eeuwige rivale Charlotte Kalla kwam nog het dichtst in de buurt, hoewel ze met 22,5 seconden achterstand ook weinig in de melk te brokkelen had.

De derde plek ging naar Ebba Andersson, toch wel de revelatie van de dag. Vorig jaar liet de 21-jarige Zweedse al met enige regelmaat zien dat ze veel in haar mars heeft, maar met 32,8 seconden achterstand pakte ze nu dan ook haar eerste World Cup-podium in pas haar elfde deelname. Johaug's landgenote Ingvild Flugstad Østberg, de Russische Yulia Belorukova - een dag eerder winnares op de sprint - en de Finse Krista Pärmäkoski waren de enige andere dames die binnen een minuut van Johaug bleven.

De complete uitslag staat hier.

Mannen
De mannen hadden 15 kilometer op het programma staan en dat leverde winst op voor de Rus Alexander Bolshunov, die een dag eerder ook de sprint al won. Op de eerste paar tussenpunten gaf de jongeling een paar seconden toe, maar in de laatste tien kilometer nam hij het heft in handen en bouwde hij zijn voorsprong kilometer na kilometer uit.

De Zweed Calle Halfvarsson had lange tijd de snelste tijd op de klokken gezet, tot de Noor Emil Iversen er een goede anderhalve seconde onderdoor dook. Dat bood echter weinig hoop op de winst, want Bolshunov was veel sneller onderweg en dat bleek: aan de finish was hij 19,5 seconden sneller dan Iversen, die net als Halfvarsson wel het podium mocht betreden, voor de Noor Martin Johnsrund Sundby en de Russen Andrey Larkov en Maxim Vyleghzanin. Thuisfavoriet Iivo Niskanen, dé specialist in de klassieke stijl, viel met de zevende plek op 43,6 seconden tegen.

De uitslag is hier te vinden.

Bizarre nieuwe vorm van zakkenrollen: de 'geslachtsdeeltruc'

Zakkenrollers proberen vaak met de meest uiteenlopende trucs een slachtoffer af te leiden om aan een portemonnee of telefoon te komen. Zo proberen ze de aandacht van slachtoffers weg te leiden door voetbaltruukjes te doen of door net te doen alsof ze stomdronken zijn. Maar de politie kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag wel een heel bijzondere melding binnen.

Twee verdachten hadden twee slachtoffers op het oog in het centrum van Amsterdam en begonnen met een bekende afleidingsmanoeuvre. Ze liepen zogenaamd stomdronken op hun slachtoffers af en begonnen te dansen, schrijft de politie op Facebook. Toen kreeg de poging tot beroving ineens een hele andere wending: één van de verdachten probeerde een slachtoffer te zoenen. Deze was daar niet van gediend.

Penis uit zijn broek
De andere zakkenroller ging een stapje verder. Nadat hij het andere slachtoffer probeerde te zoenen, haalde hij z'n geslachtsdeel tevoorschijn. Hij zei dat hij seks wilde met het slachtoffer en pakte zijn hand vast en probeerde deze naar zijn penis te brengen. De andere zakkenroller volgde het voorbeeld van zijn compagnon en haalde ook zijn penis uit zijn broek.

Telefoon weg
Ergens in deze bizarre opeenvolging van gebeurtenissen wisten de twee dieven al hun slag te slaan. Van één van de twee slachtoffers bleek zijn telefoon weg te zijn. Toen hij dit merkte, riep één van de twee daders 'rennen' in het Arabisch en zetten ze het op een lopen. De bezitter van de telefoon rende achter de twee aan.

Het andere slachtoffer kwam een agent tegen, waarna de zakkenrollers konden worden gepakt. De twee zitten vast en de telefoon is weer terug bij de eigenaar.

Van Bommel: "Luuk is echt ontzettend belangrijk voor ons"

PSV kende een makkelijke avond tegen sc Heerenveen en na afloop sprak trainer Mark van Bommel vol lof over Luuk de Jong, die met een omhaal scoorde.

De bezoekers kwamen voor rust al met tien man te staan en werden uiteindelijk met 3-0 verslagen door doelpunten van Hirving Lozano (tweemaal) en Luuk de Jong. De fenomenale omhaal van laatstgenoemde aanvaller zorgde bij trainer Mark van Bommel voor verbazing.

“Je ziet het ook op het scherm, ik houd mijn handen op mijn hoofd. Op zo'n moment zie je dat dat de enige manier is waarop de bal er in kan. Als Luuk het dan doet en hij gaat er ook echt in, dan is dat gewoon genieten”, zegt Van Bommel in gesprek met FOX Sports . “Luuk is echt ontzettend belangrijk voor ons. Hij is een echte spits, je kan hem door de lucht aanspelen, hij kan een bal vasthouden.”

“Daarnaast is het een echte teamspeler en kan hij zomaar tachtig meter terug sprinten om een bal voor de achterlijn weg te schieten. Dat is zijn karakter en dat is goed voor de ploeg. Daarom heb ik hem al meerdere keren de complimenten gegeven”, vervolgt de oefenmeester, die van mening was dat zijn ploeg vaker had kunnen scoren tegen Heerenveen. “Maar met deze uitslag ben ik ook blij.”

"Vooral na de rode kaart van Heerenveen waren we even wat slordig. In het eerste deel vond ik ons niet goed. Gelukkig hebben we ons prima hersteld”, besluit Van Bommel. Zijn ploeg is nog foutloos in de Eredivisie en neemt het komende woensdag op tegen Barcelona in de Champions League. Na het treffen met de Catalanen, wacht zondag in De Kuip de uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Henk Grol zegeviert in Japan voor het eerst bij de zwaargewichten

Judoka Henk Grol heeft bij de grandslamwedstrijden in het Japanse Osaka goud behaald in de zwaargewichtklasse (boven 100 kilogram).

De Nederlander legde in de finale met een beenveeg Lukas Krpalek uit Tsjechië op zijn zij en scoorde daarmee een waza-ari. Dit bleek genoeg voor Grol om de olympisch kampioen van 2016 te verslaan. Beide judoka's kwamen toen uit in de klasse onder de honderd kilogram. 

Eerder in het toernooi rekende de Veendammer af met de Sloveen Enej Marinic, wereldkampioen en aanvoerder van de wereldranglijst Guram Tushishvili uit Georgië, Tuvshinbayar Naidan uit Mongolië en de Rus Tamerlan Bashaev. Met zijn gouden medaille in Osaka nam Grol revanche voor zijn vroege uitschakeling van vorige week bij de Grand Prix in Den Haag. Toen vloog hij er in de eerste ronde op straffen uit. Voor Grol, die na de Spelen van 2016 de overstap maakte naar de zwaarste gewichtsklasse, is dit een teken dat hij op de goede weg is.  

De finale tussen Henk Grol en Lucas Krpalek. (Bron: YouTube)

Noël van 't End haalde op hetzelfde toernooi ook de finale in de klasse tot 90 kilogram. Hij velde de Egyptenaar Hatem Abd El Ahker (ippon), de Turk Mikail Ozerker (waza-ari), de Cubaan Ivan Felipe Silva (ippon) en de Duitser Eduard Trippel (ippon). In de finale was Van 't End echter niet opgewassen tegen de Japanner Shoichiro Mukai. De Nederlander kreeg echter een derde shido aan de broek en verloor daardoor de finale. 

In de klasse tot 100 killogram eindigde de Nederlander Michael Korrel op de gedeelde zevende plaats. In de categorie tot 90 kilogram kwam Jesper Smink tot de derde ronde. Jur Spijkers kwam in dezelfde klasse als Grol tot de tweede ronde. In Osaka stond de laatste Grand Slam van het jaar op het programma. Op 15 en 16 december worden in het Chinese Guangzhou nog de Masters afgewerkt met de zestien beste judoka's van de wereld.

Rugbyers ontsnappen aan blamage tegen Zwitserland

De Nederlandse rugbyers hebben ook de tweede wedstrijd in de Rugby Europe Trophy gewonnen. Na een simpele zege in en op Polen (0-49), bood Zwitserland in Amsterdam beduidend beter partij: 36-15.

De Zwitsers kwamen na zeven minuten verrassend op voorsprong, maar dankzij penalty's van David Weersma en een try van Siem Noorman stond Nederland bij rust wel op een 16-5 voorsprong. Dat was knap, want Nederland had het tien minuten lang met een man minder moeten doen wegens een gele kaart voor Kevin Krieger.

Een try van de geboren Nieuw-Zeelander Storm Carroll bracht Nederland naar 26-15, maar nadat Kieran Hogg van het veld werd gestuurd kreeg Nederland het zwaar. De Zwitsers lieten echter kans op kans liggen, waarna Carroll Nederland bij de hand nam, met een try van Wolf van Dijk als resultaat. Carroll maakte het vervolgens zelf nog af met een try.

Nederland speelt op 9 maart de derde wedstrijd tegen Portugal, op papier de sterkste tegenstander. De winnaar van het toernooi, dat loopt tot juni 2019, mag spelen om een plekje in het Rugby Europe Championship, het hoogste niveau voor landen buiten de Six Nations.

NBA: Warriors winnen noord-Californische derby in slotseconden

De basketballers van de Golden State Warriors hebben de noord-Californische derby van de Sacramento Kings gewonnen. In Oakland waren de Warriors met 117-116 te sterk voor de bezoekers.

Het ging vier kwarten lang op en neer, waarna Klay Thompson in de slotfase op moest schieten: de schotklok was niet teruggezet naar 24, maar naar 14 seconden en dus moest hij haast maken. Met minder dan zes seconden op de klok werkte hij de beslissende basket binnen, waardoor de Warriors - waar Kevin Durant goed was voor 44 punten - de wedstrijd winnend afsloten.

Uitslagen NBA zaterdag
Cleveland Cavaliers - Houston Rockets 117-108
Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 111-96
Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 98-105
Washington Wizards - New Orleans Pelicans 124-114
Dallas Mavericks - Boston Celtics 113-104
Golden State Warriors - Sacramento Kings 117-116
Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 135-129

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Drie aanhoudingen na alertheid van winkeliers

De politie hield zaterdagmiddag 24 november drie buitenlandse mannen (24,27 en 30 jaar) aan, nadat er in hun auto veel gestolen spullen werden aangetroffen. Winkeliers hadden hen al eerder op de korrel en informeerden elkaar en de politie.

Vorige week reageerden winkeliers in Rucphen attent op onderlinge meldingen dat er in verschillende winkels in de omgeving pogingen tot diefstallen waren gepleegd door mensen, die mogelijk in verband gebracht konden worden met mobiel banditisme. Hierbij gebruikten zij een onderlinge app-groep, waarbij zij elkaar waarschuwden voor het drietal. Zij maakten foto’s van het drietal en wisten het voertuig te fotograferen. Desondanks wist het drietal toch wat diefstallen te plegen en werd de politie ingeseind.

Aanhoudingen
Afgelopen zaterdag 24 november zag de politie het, door de winkelier gefotografeerde, voertuig rijden over de Rooseveltlaan in Bergen op Zoom. In de auto zaten drie Bulgaren met Turkse identiteitsbewijzen. Zij spraken de Roemeense taal. Op het voertuig zat een gestolen Engels kenteken, waarover met stift een Pools kenteken was geschreven. In de auto lag het vol met tassen cosmetica, kleding en schoenen met verwijderde veiligheidslabels en huishoudelijke zaken als pakken koffie. De auto en de goederen zijn in beslag genomen.

Herkenning
De politieagent herkende alle inzittenden van de eerder gedeelde foto’s van de winkeliers. Alle drie de verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Samen met de recherche wordt er gekeken voor welke diefstallen het drietal verantwoordelijk is. Een van de verdachten moet nog voor 16 dagen in hechtenis vanwege eerdere winkeldiefstallen.

Nederlandse teamsprinters boeken nipte winst en nipt verlies

De World Cup schaatsen in het Japanse Tomakomai, de eerste op buitenijs in vele jaren, is afgesloten met de teamsprints, wat Nederland goud en zilver opleverde.

De vrouwen werden een week eerder derde, maar boekten nu een knappe zege. Janine Smit, Letitia de Jong en Jutta Leerdam wonnen in een bijzonder fraai rechtstreeks duel van de verrassend sterke Italiaanse ploeg. Veel scheelde het niet: de door massastartspecialiste Francesca Lollobrigida aangevoerde Italiaanse dames gaven slechts 0,02 seconden toe op de 1:32,100 van Nederland. Canada pakte op 0,71 seconden de derde plek.

Bij de mannen leek Nederland met Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Kjeld Nuis de winst te pakken, maar slotrijder Nuis gaf het weg: hij begon met een voorsprong, maar kwam over de finish na 1:23,64 minuten, 0,10 seconden langzamer dan de tijd van de Russen, waardoor Nederland na winst in Obihiro genoegen moest nemen met plek twee, voor Canada.

NHL: Jonge Laine speelt sensationele wedstrijd en scoort 5 keer

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben in de NHL in eigen huis klop gekregen van de Winnipeg Jets. Het spektakelstuk eindigde in 4-8, maar de ogen waren vooral gericht op de pas 20-jarige Fin Patrik Laine.

In de eerste periode tekende David Perron voor de 1-0, maar twee minuten later trok Blake Wheeler de stand al gelijk. Nog geen minuut later bracht Laine de Jets op voorsprong, waarna Vladimir Tarasenko dan weer voor de gelijkmaker zorgde: 2-2.

Laine ging vervolgens pas echt los. Vroeg in de tweede periode maakte hij de 2-3, teamgenoot Brandon Tanev scoorde 2-4 en in de zes minuten daarna was Laine nog eens twee keer trefzeker: 2-6.

De jonge Fin maakte er vroeg in de derde periode ook gelijk maar 2-7 van, waarmee hij de eerste speler sinds 2011 werd die vijf keer scoorde in één NHL-wedstrijd. Ryan O'Reilly en Patrick Maroon deden namens de Blues nog wat terug, maar Brendan Lemieux bracht de eindstand op de borden.

Uitslagen NHL zaterdag
New York Rangers - Washington Capitals 3-5
Detroit Red Wings - Buffalo Sabres 2-3 SO
Florida Panthers - Chicago Blackhawks 4-5 OT
Montreal Canadiens - Boston Bruins 2-3
New York Islanders - Carolina Hurricanes 4-1
Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets 4-2
St. Louis Blues - Winnipeg Jets 4-8
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 6-0
Colorado Avalanche - Dallas Stars 3-2
Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 2-4
Vegas Golden Knights - San Jose Sharks 6-0

Laine haalt keihard uit (Bron: YouTube)

Toerist in Amsterdam gaat flink meer betalen

Toeristen zullen ook de komende jaren nog zwaarder belast worden. Dat zei D66-wethouder Udo Kock in het AT5-programma Park Politiek.

Het stadsbestuur wil de toeristenbelasting in 2019 verhogen naar zeven procent. Nu is dat binnen de ring nog zes procent en daarbuiten vier procent. Maar daar blijft het dus niet bij. Kock: "Dit college heeft de koers ingezet om met name de belasting voor bezoekers en toeristen te verhogen. Dat gaat om 105 miljoen. Ook omdat we de Amsterdammers wilden ontzien. Daar wilden we de lastenstijgingen beperkt houden. Die er overigens wel zijn hoor, daar zijn we ook eerlijk in."

Belasting omhoog
"We gaan volgend jaar consulteren met partijen in de stad, vanaf 2020 moet dat ingaan. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De toeristenbelasting kan omhoog, je kan met een vast bedrag gaan werken. Je kunt naar andere belastingen gaan kijken voor bezoekers. Als je 105 miljoen euro met toeristenbelasting moet ophalen, dan gaat de toeristenbelasting omhoog."

Daarnaast wil het college ook de zogenoemde 'vermakelijkheidsbelasting' uitbreiden, onder andere voor passagiers van cruiseschepen. Die moeten 8 euro per dag per persoon gaan betalen. Op die manier wordt niet alleen de toerist belast die een hotelkamer heeft geboekt, maar dus ook de dagtoeristen.

'Niet serieus genomen'
MSC, een grote reder, reageerde verbolgen op die belasting. MSC had zeven aankomsten in 2019 en elf in 2020 gepland. Die gaan nu naar Rotterdam. "We voelen ons niet serieus genomen door de Amsterdamse politiek", zei de directeur deze week in Het Parool. "Wij brengen de kwaliteitstoerist de stad in. Geen rolkoffers, geen mensen die in stegen pissen of hooguit een pizzapunt kopen"

Gaat gewoon gebeuren
Maar Kock kan het niet mooier maken voor MSC. "Ik snap dat een bedrijf het vervelend vindt als zij geconfronteerd worden met een nieuwe belasting, niet het leukste onderdeel van het leven, belasting betalen. Maar het is gewoon een done deal. De gemeenteraad heeft met grote meerderheid besloten om ook voor hen deze belasting in te voeren. Dus dat gaat gewoon gebeuren."

Melkkoe?
Is de toerist daarmee de nieuwe melkkoe geworden? Kock vindt van niet. "Mensen en ook toeristen die wegen wat ze betalen af tegen wat ze er voor krijgen. En toeristen die naar Amsterdam komen die krijgen voor acht of tien euro toeristenbelasting een fantastische stad te zien waar van alles te beleven is."

Bekijk hier het hele interview met wethouder Udo Kock in Park Politiek

Fuoco wint saaie slotrace Formule 2-seizoen, De Vries vijfde

Antonio Fuoco heeft de laatste race van het Formule 2-seizoen gewonnen. Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi was de Italiaan van start tot finish de beste in een uitermate gezapige race. Nyck de Vries eindigde als vijfde en sloot het seizoen daarmee af met de vierde plek in het kampioenschap.

De beste start was er voor Fuoco, die vanaf de tweede plek naar voren kwam. Polesitter Roberto Merhi sloot aan op plek twee, terwijl Nyck de Vries van de vijfde naar de derde plek reed. Die moest hij in de eerste ronde inleveren bij Lando Norris, waarna de Nederlander voor de deur van zijn zwager George Russell terecht kwam.

Tien ronden later was er nog altijd weinig veranderd: Fuoco reed op kop, Merhi en Norris volgden op gepaste afstand van elkaar. Daarachter reed Russell, die De Vries inmiddels was gepasseerd. Ondertussen werkte de DRS bij niemand, dus inhalen zat er op die manier niet in. In de laatste ronde voglde dan toch nog één inhaalactie: Norris verschalkte Merhi, die zijn band nog bijna lek remde, maar wel Russell van het lijf hield. 

Fun met Funda #127 - Kraakpand? Drugspand? Kamerverhuur?

Deze woning wordt binnenkort geveild. De woning is door de gemeente onbewoonbaar verklaard en volgens de makelaar is de het huis gebruikt voor kamerverhuur. Als je de ongelooflijke rotzooi in dit huis ziet, vraag je het je af. Of heeft hier soms een FOK!ker zijn tijd doorgebracht?

De prijs? Tja, veiling. Wat de gek ervoor geeft dus. Kijk even mee.

Wil je trouwens alle foto's op 1 pagina zien, ga dan naar de laatste. Daar kun je ook reageren.

Luiten en Huizing in achterhoede bij World Cup voor golfteams, België wint

Joost Luiten en Daan Huizing zijn bij de World Cup voor golfteams in Australië in de achterhoede geëindigd. Het Nederlands koppel eindigde na een slotronde van 70 slagen op de 24ste plaats in het klassement. In totaal deden 28 teams mee aan de World Cup voor landenteams.

Luiten en Huizing bleven in de afsluitende foursomes, waarbij beide spelers om de beurt met dezelfde bal spelen, twee onder par. In totaal kwamen de Nederlanders uit op 289 (+1) slagen voor het hele toernooi.

Op de Metropolitan golfbaan in het Australische Oakleigh South, nabij Melbourne ging de winst naar Thomas Pieters en Thomas Detry. Het Belgische koppel begon de slotdag als leider en hield die ook vast. Pieters/Detry kwamen uit op een totaal van 265 slagen (-23) en wonnen met drie slagen voorsprong op het Australische koppel Marc Leishman en Cameron Smith en Abraham Ancer en Roberto Diaz uit Mexico.

Voor België was het de eerste eindzege bij dit toernooi. Pieters (26) en Detry (25) mogen een winstpremie van 2,24 miljoen dollar of 1.975.090 euro onderling verdelen.

Nederlandse 'sweep' op 1000 meter, Swings verrast op 5000 meter

De derde en laatste dag van de World Cup schaatsen in het Japanse Tomakomai heeft op de 1000 meter bij de mannen - net als op de 1500 meter - een heuse Nederlandse sweep opgeleverd: een 1-2-3'tje.

In wat op papier al de sterkste rit van de dag leek slaagde olympisch kampioen Kjeld Nuis erin zijn LottoNL-Jumbo-ploeggenoot Thomas Krol klop te geven: 1:10,45 tegen 1:10,92 voor Krol.

Håvard Holmefjord Lorentzen kwam daar met 1:11,07 niet aan en moest genoegen nemen met de vierde plek, Kai Verbij wist zich er met zijn 1:10,72 nog tussen te wurmen en completeerde zo het Nederlandse podium. Hein Otterspeer (1:12,38) kwam er met de elfde plek niet aan te pas, net als Gijs Esders (17e in 1:13,45).

De volledige uitslag staat hier.

5000 meter
Bart Swings heeft voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-zege te pakken op de 5000 meter, waarop hij eerder alleen één keer brons won. Na één zege op de 1500m en vier op de massastart profiteerde de Belg in Tomakomai optimaal van de omstandigheden.

Swings mocht in de eerste rit in actie komen en reed daarin naar een tijd van 6:34,86 minuten. De een na de ander beet zich daarop stuk, zeker toen het langzaam wat begon te regenen. Favoriet Patrick Roest kwam de baan op toen het nog wat harder regende en ging in de slotfase helemaal stuk, waardoor hij afsloot in 6:37,33 minuten.

Dat bleek uiteindelijk goed voor de derde plek, want de Noor Sverre Lunde Pedersen kwam er met 6:36,87 nog onderdoor. Marcel Bosker kwam met 6:43,30 niet verder dan de twaalfde stek, Douwe de Vries werd met 6:50,62 vijftiende.

In de B-groep, eerder op de dag verreden met minder regen en wind, was er met 6:33,84 een tweede plek voor Kars Jansman, terwijl Marwin Talsma met 6:34,58 vierde werd. Seitaro Ichinohe reed er een baanrecord van 6:28,36 en zag dat zijn record de A-groep zowaar simpel overleefde.

De uitslag van de A-groep staat hier.

Mazepin wint laatste GP3-race ooit, Verschoor 7e

Nikita Mazepin heeft de allerlaatste race in de GP3 gewonnen. Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi was de Rus de beste in de slotrace van de sinds 2010 bestaande klasse, die volgend jaar overgaat in de nieuwe Formule 3.

Juan Manuel Correa mocht van poleposition vertrekken en de Ecuadoriaan nam dan ook gelijk de leiding. Het duurde niet lang voor de boel even geneutraliseerd werd: kersvers kampioen Anthoine Hubert en David Beckmann kwamen stevig met elkaar in aanraking, niet veel later kwamen ook Jannes Fittje en Pedro Piquet tot een fysieke ontmoeting.

Na een paar ronden achter de virtuele safety car kon het veld dan eindelijk op weg, met Correa, Giuliano Alesi en Mazepin voorop. De Rus pakte de tweede plek van Alesi over en voor de zoon van voormalig F1-coureur Jean Alesi sloeg het noodlot niet veel later toe: hij kreeg vijf seconden tijdstraf omdat hij te hard reed tijdens de virtual safety car.

Gelijk daarna kwam de melding dat ook leider Correa vijf seconden tijdstraf kreeg, om dezelfde reden, en dus reed Mazepin - die zaterdag zelf tien seconden straf kreeg - ineens virtueel aan de leiding, voor Jake Hughes en Callum Ilott. Correa hield de leiding op de baan nog wel een tijd vast, maar in de laatste ronde ging Mazepin er voorbij, waarna de Rus dan ook daadwerkelijk als eerste over de streep kwam.

Mazepin won zo, Hughes eindigde na het wegvallen van Correa als tweede en de Fin Simo Laaksonen zag zijn vierde plek omgezet worden in zijn eerste podiumplaats ooit in de GP3. Richard Verschoor reed een keurige race en sloot het seizoen af met een achtste plek, wat door de tijdstraf van Alesi een zevende plek werd.

Het winnen van de titel, wat zaterdag al definitief werd, lijkt in elk geval veelbelovend voor Hubert: Esteban Gutierrez (2010), Valtteri Bottas (2011), Daniil Kvyat (2013), Esteban Ocon (2015), Charles Leclerc (2016) en George Russell (2017) schopten het als GP3-kampioenen allemaal tot de Formule 1, alleen Mitch Evans (2012) en Alex Lynn (2014) slaagden daar niet in.

FOK! Wat een weer: bewolkt en nevelig

Het is bewolkt en in de ochtend ook nevelig. Het blijft overal droog en in het noorden kan af en toe de zon even doorbreken. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. De noordoostenwind neemt toe tot matig, in het noordelijke kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht naar maandag is er veel bewolking en in het zuiden valt af en toe lichte regen. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C en de noordoostenwind blijft matig.

Morgen overdag houdt de bewolking de overhand. In het zuiden regent het eerst nog af en toe licht terwijl in het noorden in de middag de zon even kan doorbreken. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5 graden. De noordoostenwind is matig, in het noordelijke kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Dinsdag nog vrij koud, daarna overgang naar vrij zacht en wisselvallig weer met af en toe regen. (Bron: KNMI)

Nederland

Mistfoto's in de buurt van De Heurne en Varsseveld
Mistfoto's in de buurt van De Heurne en Varsseveld

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Schaatsster Weidemann stunt op 3000m, Kodaira wint ook 1000m

Schaatsster Nao Kodaira heeft tijdens de World Cup in Tomakomai ook de 1000 meter op haar naam geschreven. Het is de vierde World Cup-zege op die afstand voor de Japanse, die vrijdag en zaterdag weer eens de dubbel op de 500 meter pakte.

Kodaira snelde in de laatste rit naar een tijd van 1:17,32 minuten, een dikke verbetering van het baanrecord. Dat werd een paar uur eerder op 1:18,44 gezet, waarmee Lotte van Beek de B-groep won. Achter Kodaira ging de tweede plek naar de Amerikaanse Brittany Bowe, die met 1:17,66 net te snel was voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog (1:17,78).

Ireen Wüst greep met 1:17,83 net naast het podium, Joy Beune (1:18,84), Jutta Leerdam (1:18,94) en Letitia de Jong (1:19,23) noteerden de achtste, negende en twaalfde tijd. De volledige uitslag staat hier.

3000 meter
Isabelle Weidemann heeft voor een flinke verrassing gezorgd door de 3000 meter te winnen. De 23-jarige Canadese reed een keurig, langzaam oplopend schema op het Japanse buitenijs en finishte in een dik baanrecord van 4:10,18 minuten. Dat was niet alleen goed voor haar eerste World Cup-podium ooit, maar gelijk ook voor haar eerste overwinning.

De verwachting was dat de nodige dames daar nog wel onderdoor zouden komen, maar dat viel tegen. Martina Sablikova kwam nog het dichtst in de buurt, maar de Tsjechische kon bij lange na de snelheid niet opbrengen om Weidemann serieus te bedreigen: 4:13,01. Met 4:13,47 ging het derde plekje op het podium ook verrassend naar de Italiaanse massastartspecialiste Francesca Lollobrigida, die op een reguliere afstand zelfs nooit eerder een top-6-klassering haalde.

Antoinette de Jong lag geruime tijd op podiumkoers, maar kon het niet bolwerken en eindigde met 4:15,02 als vijfde, voor Ireen Wüst (4:16,54) en Melissa Wijfje (4:17,52). Reina Anema en Esmee Visser eindigden met 4:18,93 en 4:19,63 als negende en twaalfde. De complete uitslag staat hier.

Boze schermer Verwijlen grijpt naast World Cup-winst

Degenschermer Bas Verwijlen heeft op de prestigieuze Grand Prix de Berne het zilver gepakt. In het World Cup-toernooi sneuvelde de Nederlandse veteraan in de finale.

Verwijlen was lekker op dreef en rekende in de achtste finales overtuigend af met olympisch kampioen Park Sang-young uit Zuid-Korea: 15-9. Na zeges op de Duitser Lukas Bellmann (14-11) en de Kazach Dmitriy Alexanin (15-10) nam Verwijlen het in de eindstrijd op tegen Kazuyasu Minobe uit Japan.

In die finale had Verwijlen constant een kleine voorsprong, tot de absolute slotfase. Hij foeterde van zich af, want ineens viel alles precies de verkeerde kant op. Dat gold zelfs voor een muntje: met één minuut te gaan werd een muntje opgegooid om te bepalen wie het voordeel zou hebben bij een gelijke stand, wat de Japanner werd. Die maakte in de laatste drie seconden gelijk (9-9) en een laatste offensief van Verwijlen kon niet meer baten, waardoor Minobe er met de winst vandoor ging.

De andere Nederlanders haalden de tweede dag in Bern niet. Zoa de Wijn werd uitgeschakeld in de groepsfase, Randy Postma, Rafael Tulen en David van Nunen sneuvelden in de eerste knock-outfase en Colin Keppel en Tristan Tulen gingen in de derde knock-outronde onderuit.

In het Algerijnse Algiers stond de World Cup voor de dames met de floret op het programma, waar Eline Rentier Nederland vertegenwoordigde. Zij won in de groepsfase echter alleen van een Algerijnse en werd direct uitgeschakeld.

De finale in Bern (Bron: YouTube)

Magneetvissers halen van alles boven water

Magneetvisser Brian haalt van alles boven water. Vorige week vond hij een kluis en een vuurwapen in het water, ergens in Amsterdam Zuidoost. En op de plek waar hij de kluis vond, vond hij met zijn magneet nog een andere kluis die te zwaar was om alleen boven te halen. En dus ging hij afgelopen zaterdag weer op pad om zijn geluk te beproeven.

En niet zonder resultaat, hij slaagde er met hulp van wat vrienden in onder meer de loodzware kluis boven water te krijgen. De inhoud? Meerdere horloges en het nodige papierwerk. "Geen Rolex, maar het is wel iets", aldus Brian. En een ogenblik later kwam er een tweede kluis boven die helaas al open (en leeg) was.

"De spanning is wat het leuk maakt", vertelt Brian. "Het is elke keer weer een verrassing wat je boven haalt."

En ook tijdens deze magneetvistocht halen de mannen weer de nodige opvallende zaken boven water. Naast de kluis en een fiets (die met een beetje moeite nog prima rijdt) worden ook de nodige patronen opgevist. "Van een automatisch vuurwapen. En aan de andere kant van de brug zijn al de nodige euro's aan kleingeld opgevist. Een hobby kost altijd geld, maar als het dan iets oplevert is het ook fijn."

Eerste World Cup-zege voor schansspringer Kobayashi

Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft zijn eerste overwinning in de World Cup te pakken. In het zoals altijd door wind geteisterde Finse Ruka kon de wedstrijd verrassend genoeg vrij aardig doorgaan, hoewel de tweede (finale)ronde geannuleerd werd.

Lange tijd ging de jonge Sloveen Domen Prevc in zijn eerste wedstrijd van het seizoen aan de leiding, zelfs toen er nog maar zes springers aan de beurt waren. Ineens ging het echter snel: de Polen Piotr Zyla en Kamil Stoch namen de leiding achter elkaar in handen, gelijk daarna was het de beurt aan Kobayashi. De Duitser Stephan Leyhe viel met de zestiende plek tegen, de Russische World Cup-leider Evgeniy Klimov pakte met de 31e plek niet eens een punt.

De winst ging zo naar Kobayashi, wat ook nog maar zijn tweede podiumplek was, voor Stoch, Zyla en Prevc. Vladimir Zografski werd erg knap zesde, het beste Bulgaarse World Cup-resultaat ooit, wat al sinds 1990 op naam stond van Vladimir Breitschev - zevende in Planica.

Zondag staat om 17.00 ook weer een wedstrijd op het programma, live te zien op Eurosport en de Duitse TV.

Seidl pakt na 100 wedstrijden eindelijk World Cup-winst op noordse combinatie

Het wintersportseizoen is volop begonnen, want zaterdag is ook de World Cup in de noordse combinatie van start gegaan. Dat leverde gelijk een mooie winnaar op: Mario Seidl, die nog nooit een wedstrijd had gewonnen.

De Oostenrijker Seidl debuteerde bijna zeven jaar geleden al in de World Cup, maar zijn 100 eerdere wedstrijden hadden nog nooit een zege opgeleverd. In het Finse Ruka haalde hij 's ochtends bij het schansspringen gelijk stevig uit: hij bouwde een voorsprong van maar liefst 57 seconden op ten opzichte van de Noor Jarl Magnus Riiber, die als tweede mocht vertrekken bij het langlaufen. De nummer drie, matige langlaufer Yoshito Watabe, moest al ruim anderhalve minuut wachten bij de start van de tien kilometer op de lange latten.

Seidl had dan ook dé perfecte kans om eens te winnen, hoewel Riiber - doorgaans vooral een sterke springer en mindere langlaufer - toch indrukwekkend snel in de buurt kwam. De jongeling strandde echter op zestien seconden, dus Seidl kon voor het eerst de handen in de lucht steken als winnaar. Op bijna een minuut van Riiber ging de derde plek naar de Duitser Johannes Rydzek, die zich los had gewerkt van een achtervolgende groep. De sprint in die groep werd gewonnen door de Tsjech Tomas Portyk, die met plek vier het beste resultaat uit zijn loopbaan evenaarde.

Zondag staat in Ruka een teamwedstrijd op het programma, met om 09.45 uur het schansspringen en om 15.00 uur het langlaufen, live te zien op Eurosport.

Seidl wint in Ruka (Bron: YouTube)

Ronaldo zet Juventus op juiste spoor met 9e competitietreffer

Juventus heeft zaterdagavond een eenvoudige zege geboekt in de Serie A. Door goals van Cristiano Ronaldo en Mario Mandzukic werd SPAL verslagen.

Bij Juventus ontbraken de nodige bekende namen. Wojciech Szczesny, Giorgio Chiellini, Blaise Matuidi en Paulo Dybala kregen rust en begonnen op de reservebank, terwijl Federico Bernardeschi, Sami Khedira en Emre Can zelfs helemaal ontbraken in de wedstrijdselectie van la Vecchia Signora. De ploeg van Allegri dacht al na tien minuten op voorsprong te komen, nadat Douglas Costa de bal via een verdediger van SPAL voorbij doelman Alfred Gomis werkte. De treffer werd echter afgekeurd doordat Mandzukic buitenspel had gestaan.

Kort erna hield Gomis tweemaal Douglas Costa van een doelpunt, maar na een halfuur voetballen moest de Senegalese keeper toch vissen. Miralem Pjanic sneed de bal vanaf de rechterflank aan uit een vrije trap, waarna Ronaldo van dichtbij afrondde: 1-0. Het betekende voor de Portugese superster zijn negende doelpunt in dertien competitiewedstrijden dit seizoen. Mattia Perin redde in de slotfase van de eerste helft op een knal van Kevin Bonifazi, waardoor Juventus met een voorsprong aan de thee kon.

Na een uur voetballen wist Juventus zijn voordelige marge te verdubbelen. Gomis wist een afstandsschot van Douglas Costa niet goed te verwerken, waarna de rebound aan prooi was voor Mandzukic. Juventus nam daarna gas terug en spaarde in het laatste half uur zijn krachten met het oog op de Champions League-wedstrijd van dinsdagavond tegen Valencia. Het elftal van Allegri is met negen punten uit vier duels koploper in groep H en kan zich tegen de Spanjaarden definitief verzekeren van een plekje bij de laatste zestien van het miljardenbal.

Uitslagen Serie A zaterdag
Udinese - AS Roma 1-0
Juventus - SPAL 2-0
Inter - Frosinone 3-0

PSG ontsnapt zonder Neymar en Mbappé

Paris Saint-Germain heeft zaterdagavond zijn veertiende overwinning geboekt in Ligue 1. Edinson Cavani maakte de winnende goal tegen Toulouse.

Neymar en Kylian Mbappé raakten beiden midweeks tijdens interlandverplichtingen geblesseerd, waardoor Thomas Tuchel voor de wedstrijd tegen Toulouse moest puzzelen. De Duitse oefenmeester kon wel beschikken over Cavani en hij bracht PSG na negen minuten voetballen op schitterende wijze aan de leiding. De Uruguayaanse aanvaller wipte de bal op fraaie wijze over verdediger Kelvin Adou heen en liet doelman Baptiste Reynet vervolgens kansloos met een volley: 1-0.

Kort erna dacht Cavani opnieuw te scoren. Nadat Thiago Silva een hoekschop van Ángel Di María met het hoofd had verlengd, tikte de aanvalsleider van PSG binnen, maar zijn doelpunt werd uiteindelijk afgekeurd vanwege buitenspel. Daarna stokte het aanvalsspel van de thuisploeg, waardoor Toulouse de rust kon halen zonder verdere kleerscheuren.

Via Thomas Meunier was PSG kort na de onderbreking dicht bij het verdubbelen van zijn voordelige marge, maar de kopbal van de Belgische verdediger scheerde uiteindelijk rakelings over het doel van Reynet. Toulouse mocht daardoor blijven hopen op een resultaat en was een kwartier voor tijd ook bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Een poging van Firmin Ndombe Mubele was Gianluigi Buffon te machtig, maar de Italiaanse veteraan werd op de doellijn uiteindelijk gered door Presnel Kimpembe. De formatie van Tuchel hield daarna stand en kan zodoende met drie punten op zak toewerken naar de Champions League-kraker van woensdag tegen Liverpool.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Olympique Lyon - St Etienne 1-0 (vrijdag)
Paris Saint-Germain - Toulouse 1-0
Caen - AS Monaco 0-1
Dijon - Girondins de Bordeaux 0-0
Nantes - Angers 1-1
Reims - Guingamp 2-1
Strasbourg - Nimes 0-1

World Cup-zilver voor turner Schmidt

Turner Casimir Schmidt heeft tijdens de World Cup in Cottbus zilver gepakt op het onderdeel vloer. Alleen de Israëliër Artem Dolgopyat was tijdens het Turnier der Meister beter dan Schmidt.

De 23-jarige Nederlander had in augustus op het EK nog last van een kuitblessure, maar was in Cottbus prima op dreef. In de kwalificaties was hij met 14,533 punten goed voor plek drie, in de finale waren zijn 14,500 punten zelfs goed voor de tweede plek, achter de 14,800 punten van Dolgopyat. De Israëliër is een specialist op vloer: vorig jaar pakte hij WK-zilver, dit jaar won hij zilver op het EK.

Zondag is het in Cottbus de beurt aan Epke Zonderland en Bart Deurloo, die beiden in de rekstokfinale staan. Nina Derwael zorgde voor een Belgisch succes door de brugwedstrijd te winnen, het onderdeel waarop ze de kersverse wereldkampioene is.

Fransen tennissers leven nog in Davis Cup-finale

De finale van de Davis Cup is zaterdag nog niet beslist. In Lille spelen Frankrijk en Kroatië tegen elkaar, waarbij de Kroaten vrijdag met twee enkelspelzeges een 0-2 voorsprong namen.

Zaterdag was het zoals gebruikelijk de beurt aan de dubbels en daarin traden specialisten Nicolas Mahut en Pierre-Hugues Herbert aan voor het thuisland. Ivan Dodig en Mate Pavic konden zo nu en dan wel aardig partij bieden, maar het was niet goed genoeg tegen de winnaars van drie Grand Slams, waaronder Roland Garros dit jaar: 6-4, 6-4, 3-6, 7-6 (3).

Zondag valt de beslissing in de laatste editie van de Davis Cup, alvorens het format drastisch gewijzigd wordt en er van een vergelijkbare competitie nauwelijks nog sprake is. Jeremy Chardy en Marin Cilic openen de dag, eventueel gevolgd door Jo-Wilfried Tsonga en Borna Coric. De wedstrijden zijn wederom live te zien op Ziggo Sport.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.