InSight landt maandagavond op Mars

Maandagavond is het vermoedelijk ergens tussen acht en negen uur Nederlandse tijd zover: InSight landt op Mars. Het Amerikaanse laboratorium heeft allerlei instrumenten aan boord en moet meters diep in de grond van de rode planeet gaan boren, een unicum.

Op 5 mei werd InSight gelanceerd en na bijna een half miljard kilometer is de eindbestemming dan eindelijk bijna bereikt. Met zo'n 20.000 kilometer per uur komt het apparaat de atmosfeer van Mars maandag binnen, waarna er flink afgeremd wordt om dan met ongeveer 8 kilometer per uur te landen. Alle gegevens daarvoor zijn al lang ingevoerd, tijdens de landing kan de vluchtleiding alleen nog maar toekijken.

Acht minuten na de landing moeten we op aarde via twee rond Mars vliegende satellieten bericht krijgen vanaf Elysium Planitia. Dat is een kale en eigenlijk doodsaaie vlakte boven de evenaar van Mars. Ideaal voor InSight: niks valt op, het is een perfecte plek om de zonnepanelen veel energie op te laten wekken en de aandacht kan er volledig op het boren gericht worden.

Voor meer informatie - of gezellig meepraten - kun je terecht op het FOK!forum, terwijl informatie over waar een en ander maandag live te volgen is hier gevonden kan worden. Een uitstekende uitleg in (Engelse) Jip-en-Janneke-taal kun je hier lezen.

Update 18.08 uur
Vanaf 20.00 uur is er live verslag van NASA, onder meer via onderstaande livestream te volgen.

Update 20.55 uur
InSight is geland!

Livestream van NASA (Bron: YouTube)

Wat gaat InSight precies doen op onze buurplaneet? (Bron: YouTube)