FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 februari 2018

Blogger die advocaat Dutroux bedreigde vrij

De Brussel blogger Cédric Z., die de advocaat van de Belgische kinderverkrachter en moordenaar Marc Dutroux heeft bedreigd, is zaterdag voorwaardelijk vrijgelaten. Z. verspreidde via de sociale media een video waarin hij het boek 'Waarom Dutroux moet vrijkomen?' van advocaat Bruno Dayez verbrandt. De politie pakte hem daarvoor vrijdagavond op.

Na door de politierechter te zijn verhoord, mocht hij zaterdag gaan. De blogger mag geen commentaar meer leveren op Dutroux,die in 2004 veroordeeld werd tot levenslang, en diens pleitbezorger Dayez. Hij blijft verdacht van wat het parket "bedreigingen met een criminele aanslag" noemt.

In het filmpje steekt Z. niet alleen het gewraakte boek aan, hij maakt ook duidelijk dat er daden kunnen volgen tegen de advocaat en roept de bevolking op in opstand te komen "in naam van de slachtoffers van dit monster." Dayez pleit ervoor een gevangenisstraf maximaal 25 jaar te laten duren omdat het de bedoeling moet zijn een gedetineerde terug te brengen in de samenleving.

Blogger die advocaat Dutroux bedreigde vrij
Blogger die advocaat Dutroux bedreigde vrij (Foto: ANP)

Leden UKIP stemmen voor ontslag leider Bolton

Leden van de Britse eurosceptische populistische partij UKIP hebben tijdens een buitengewone algemene vergadering voor het ontslag gestemd van hun leider Henry Bolton. Dat heeft partijvoorzitter Paul Oakden gezegd. Volgens Oakden heeft 63 procent van de 1.378 stemmers het vertrouwen in Bolton opgezegd,

Bolton (54), die nog geen vijf maanden partijleider was, ligt onder vuur omdat zijn toenmalige vriendin racistische teksten heeft verspreid over de verloofde van prins Harry, Meghan Markle.

De partij wil binnen drie maanden een verkiezing voor een nieuwe leider houden.

UKIP bestaat sinds 1993 . De partij werd onder Nigel Farage een belangrijke drijfveer tot het referendum in 2016 over het lidmaatschap van de EU.

Leden UKIP stemmen voor ontslag leider Bolton
Leden UKIP stemmen voor ontslag leider Bolton (Foto: ANP)

Uitslag NAC Breda - AZ

NAC Breda heeft in eigen huis een 1-3 nederlaag geleden tegen AZ. De bezoekers domineerden een groot deel van de wedstrijd en na een uur spelen gaf het scorebord 0-3 aan. De voorsprong had nog veel groter kunnen zijn gezien de legio kansen die de Alkmaarders kregen maar die werden niet benut. In de slotfase nam AZ gas terug en kon NAC zowaar nog de eer redden met een treffer.

NAC Breda

1 - 3

AZ

 85' Sadiq    32' Jahanbakhsh
 47' Til
 52' Seuntjens
 
 Gele kaart: Korte, Meijers, (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.628
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Verschueren
Meijers
Mets
Angelino
Schoofs
Vloet (Agyepong/72)
García
Ambrose (Korte/ 46)
Te Vrede (Sadiq/61)
El Allouchi
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos (Vlaar/ 80)
Wuytens
Ouwejan
Seuntjens
Midtsjö
Til (v.Overeem/57)
Jahanbakhsh
Weghorst
Idrissi (Bel Hassani/72)

Uitslag PSV - sc Heerenveen

PSV heeft in de Eredivisie twee punten verspeeld tegen sc Heerenveen. De Friezen kwamen na rust langszij nadat Hirving Lozano was weggestuurd.

De 22-jarige Mexicaan was vlak voor de pauze betrokken bij het sleutelmoment van de wedstrijd. Lozano probeerde weg te draaien bij een tegenstander en hij gooide daarom zijn arm naar achteren. Scheidsrechter Dennis Higler vond het ernstig genoeg om de rode kaart tevoorschijn te halen.

Tot dat moment was er in principe niks aan de hand voor PSV. De Eindhovenaren waren tien minuten eerder op voorsprong gekomen via Santiago Arias, die bij de tweede paal een hoekschop van Lozano binnenkopte. Kort voordat de Mexicaan werd weggestuurd, verdubbelde Luuk de Jong de score na geklungel in de Friese defensie.

Met een man meer wist Heerenveen na de pauze echter langszij te komen. Oud-PSV'er Stijn Schaars scoorde uit een hoekschop en de thuisploeg werd verder teruggedrongen. Na 82 minuten viel ook de 2-2. Reza Ghoochannejhad zorgde voor de gelijkmaker toen Jeroen Zoet een schot van Morten Thorsby niet helemaal goed verwerkte.

In de slotminuten mocht PSV van geluk spreken dat Daniel Høegh zijn vizier niet helemaal op scherp had staan. De verdediger van de Friezen kopte hard over. Door de remise kan Ajax de achterstand op PSV zondag verkleinen tot vijf punten. De Amsterdammers moeten dan wel de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle winnen.

PSV

2 - 2

sc Heerenveen

 34' Arias
 43' De Jong
   56' Schaars
 82' Ghoochannejhad
 
 Gele kaart: Hendrix, (PSV), Schaars, Dumfries, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Lozano (45) (PSV),
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Ramselaar
Mauro Júnior (Luckassen/65)
Hendrix
Lozano
De Jong
Bergwijn (Malen/78)
  Hansen
Dumfries (v.Amersfoort/82)
Höegh
Pierie (Veerman/46)
Woudenberg (Rojas/78)
Schaars
Vlap
Thorsby
ödegaard
Ghoochannejhad
Zeneli

Israël tegen Afrikaanse vluchtelingen: wegwezen of de cel in

De 40.000 Afrikaanse vluchtelingen die niet gewild zijn bij de Israëlische overheid hebben volgens Israël twee keuzes; wegwezen of de cel in. De vluchtelingen die voornamelijk uit Oost-Afrika komen hebben over het algemeen twee mogelijkheden als ze het noorden van Afrika naderen. Via de gevaarlijke Sahara naar Libië om vervolgens Europa te bereiken, of via Egypte de oversteek naar Israël wagen.

Het Israëlische parlement (de Knesset) heeft in december 2017 een wet aangenomen die het gedwongen uitzetten van vluchtelingen mogelijk maakt. Netanyahu, premier van Israel, zei in januari dat deze wet noodzakelijk was voor de veiligheid bij de grenzen en dat ze "illegale vluchtelingen" het land niet in zouden laten.

'Vrijwillig' vertrekken
Israël biedt de vluchtelingen die aangeven vrijwillig te willen vertrekken 3.500 dollar en een ticket voor een vervoersmiddel. Als die 'vrijwillige' keuze wordt geweigerd wordt er overgegaan naar iets minder milde maatregelen. Israël heeft gezegd dat het na 31 maart de vluchtelingen die zich nog in het land bevinden voor onbepaalde tijd in cellen zal gaan opsluiten.

Dat de mensen niet vrijwillig willen vertrekken is te wijten aan het feit dat elk land om Israël heen erg onveilig en arm is. Daarnaast is de oversteek naar Turkije en daarna eventueel naar Europa haast onmogelijk omdat de vluchtelingen daarvoor eerst door Syrië heen moeten. Er zouden vele vluchtelingen die gedwongen Israel moesten verlaten gedood zijn door ISIS of nu als slaaf het leven voortzetten.

Zweden naturaliseert ter dood veroordeelde

Zweden heeft een wetenschapper die in Teheran vastzit wegens spionage en daarvoor ter dood is veroordeeld, genaturaliseerd om eventuele uitvoering van dat vonnis te voorkomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

De Iraanse arts Ahmadreza Djalali, als hoogleraar verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, werd in april 2016 in zijn vaderland gearresteerd tijdens een zakenreis. Hij zou Israël informatie hebben verstrekt die kon helpen bij de uitschakeling van vooraanstaande kerngeleerden, betrokken bij het nucleaire programma van Iran.

Het Iraans hooggerechtshof bevestigde de doodstraf eind vorig jaar. Volgens het OM heeft Djalali toegegeven agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad te hebben ontmoet om hen op de hoogte te brengen van nucleaire - en defensieplannen en de medewerkers daaraan.

Amnesty International beweert dat Djalali drie maanden in eenzame opsluiting heeft gezeten in de Evin-gevangenis en is gemarteld. Afgelopen zomer kreeg de mensenrechtenorganisatie een brief van Djalali waarin deze zegt dat hij wordt vastgehouden wegens zijn weigering voor Iran te spioneren.

Zweden naturaliseert ter dood veroordeelde
Zweden naturaliseert ter dood veroordeelde (Foto: ANP)

AzG geeft donateurs uitleg over wangedrag

In een brief aan haar donateurs heeft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) uitleg gegeven over hoe ze omgaat met onacceptabel gedrag van medewerkers.

"Een veilige omgeving voor onze patiënten en medewerkers staat voor ons voorop. Daartoe hanteren we als organisatie gedragsregels voor al onze medewerkers. Ook hebben we diverse procedures en trainingen voor onze medewerkers, onder meer om verkeerde situaties te voorkomen en om snel op te kunnen treden in het geval van incidenten", aldus de brief.

Onlangs werd bekend dat bij Artsen zonder Grenzen vorig jaar 24 gevallen zijn geweest van seksueel misbruik of wangedrag. Volgens AzG-directeur Nelke Manders ging het daarbij "in het overgrote deel van de gevallen om incidenten tussen medewerkers onderling". Ze voegt eraan toe: "Tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor onacceptabel gedrag treden we krachtig op."

AzG maakte melding van het wangedrag in eigen gelederen na het bekend worden van een seksschandaal bij hulporganisatie Oxfam. Hulpverleners daarvan vergrepen zich op het door een aardbeving getroffen Haïti in 2011 aan (soms minderjarige) prostituees.

AzG geeft donateurs uitleg over wangedrag
AzG geeft donateurs uitleg over wangedrag (Foto: ANP)

Manchester United naar kwartfinales FA Cup

Manchester United gaat naar de volgende bekerronde door een zege op Huddersfield Town. Romelu Lukaku en de videoscheidsrechter speelden de hoofdrol.

De ploeg van José Mourinho opende de score al binnen enkele minuten toen Lukaku alleen op Jonas Lössl af kon gaan. De Belg hield een tegenstander van zich af en hij passeerde de keeper van Huddersfield met een bekeken schot in de korte hoek. Op slag van rust dacht United de score te verdubbelen.

Juan Mata omspeelde Lössl om te scoren na een pass van Ashley Young vanaf de rechterflank, maar de goal werd afgekeurd door arbiter Kevin Friend. Videoscheidsrechter Neil Swarbrick oordeelde namelijk dat Mata buitenspel stond, al stond de Spanjaard gewoon op één lijn met de laatste verdediger van Huddersfield Town.

Tien minuten na rust werd het alsnog 0-2. Lukaku werd de diepte ingestuurd door Alexis Sánchez en de spits maakte geen fout. Terence Kongolo werd bij de thuisploeg twintig minuten voor tijd gewisseld en in de slotfase mocht Rajiv van La Parra invallen. Hij kon niet voorkomen dat het bij 0-2 bleef.

Eerder op de dag plaatsten Southampton en Brighton & Hove Albion zich al voor de kwartfinales van de FA Cup, nadat Leicester City en Chelsea dat vrijdagavond al voor elkaar kregen. Swansea City moet op herhaling door een 0-0 gelijkspel bij Sheffield Wednesday. Tottenham Hotspur (Rochdale, uit) en Manchester City (Wigan Athletic, uit) komen zondag en maandag in actie.

PSG maakt er vijf tegen Strasbourg

Paris Saint-Germain heeft zich met een ruime thuiszege op Strasbourg hersteld van de Champions League-nederlaag bij Real Madrid.

In het Parc des Princes nam Strasbourg, de nummer veertien van Ligue 1, verrassend de leiding door een mooi doelpunt van Jean-Eudes Aholou. Paris Saint-Germain stelde echter snel orde op zaken. Julian Draxler zorgde met een schuiver voor de gelijkmaker, nadat een pass van Neymar was onderschept.

Diezelfde Neymar bracht PSG aan de leiding uit een fraaie pass van Giovani Lo Celso. De Braziliaan stuurde drie verdedigers en de keeper van Strasbourg het bos in om vervolgens te scoren. Meteen na de aftrap werd het zelfs al 3-1. In de achterhoede van de gasten kreeg Ángel Di María de bal op een presenteerblaadje en de Argentijn maakte daar dankbaar gebruik van.

Na de spectaculaire openingsfase nam PSG wat gas terug en de volgende grote kans ontstond pas na de pauze. Dí María verzuimde de score uit te breiden en Strasbourg profiteerde door terug te komen tot 3-2. Stéphane Bahoken gaf de bezoekers weer hoop op een stuntje. Daarna wist de Parijse ploeg het duel toch snel te beslissen.

Edinson Cavani zorgde met een stiftje voor 4-2 en met een lob over de keeper maakte hij daarna ook het vijfde en laatste doelpunt. De voorsprong van PSG op nummer twee AS Monaco, dat vrijdagavond van Dijon wist te winnen (4-0), blijft twaalf punten.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Paris Saint-Germain - Strasbourg 5-2
Amiens - Toulouse 0-0
Angers - St Etienne 0-1
Caen - Rennes 2-2
Montpellier - Guingamp 1-1
Troyes - Metz 1-0

Uitslag Vitesse - Excelsior

Vitesse heeft voor eigen publiek een dure nederlaag geleden tegen Excelsior. De bezoekers herstelden zich knap na een snelle tegentreffer.

Het duel in Arnhem was nog geen anderhalve minuut oud toen Vitesse al op voorsprong kwam. Bryan Linssen bediende Luc Castaignos, die met een mooie halve omhaal wist te scoren. Vitesse creëerde daarna nog wel wat gevaar, maar de gasten uit Rotterdam bleven overeind.

De thuisploeg kreeg halverwege de eerste helft een tegenvaller te verwerken toen Guram Kashia moest worden gewisseld. Na een botsing met Lorenzo Burnet had de aanvoerder een flinke bult boven zijn oog. Even later kon ook Burnet zelf niet verder. Vitesse leek met die 1-0 de rust te halen, maar vlak voor de onderbreking trok Hicham Faik de score gelijk met een fraaie knal.

Kort na rust voorkwam doelman Theo Zwarthoed dat Vitesse via Linssen opnieuw de leiding nam. Aan de andere kant miste Stanley Elbers even later een enorme kans om Excelsior op 1-2 te zetten. Keeper Remko Pasveer lag in de weg. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag kreeg steeds meer controle en kwam in de tweede helft veel beter voor de dag.

Dat resulteerde na 66 minuten in de tweede goal van de bezoekers. Elbers miste opnieuw een grote kans, maar gelukkig voor hem was Mike van Duinen er op tijd bij om de rebound af te ronden. Vitesse drong daarna nog wel aan, maar Excelsior hield stand en staat nu elfde in de Eredivisie. De Arnhemmers blijven zevende.

Vitesse

1 - 2

Excelsior

 2' Castaignos    44' Faik
 66' v.Duinen
 
 Gele kaart: Oude Kotte, Serero, v.d.Werff, (Vitesse), v.Duinen, (Excelsior)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.432
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo (Karavajev/62)
Kasjia (Oude Kotte/22)
v.d.Werff
Faye
Bruns
Serero
Mount
Beerens
Castaignos
Linssen (Foor/72)
  Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes
Burnet (García/36)
Faik
Fortes
Koolwijk
Elbers (Hadouir/90 3)
v.Duinen (Vermeulen/90)
Bruins

Vijftal aangehouden na geweld tegen agenten

De politie heeft zaterdagmiddag op de Van Eysingalaan in Utrecht vijf personen aangehouden omdat ze de politie belemmerden bij het doen van haar werk en voor openlijke geweldpleging tegen agenten. De aanhouding trok zo veel opdringerig publiek, dat agenten zich genoodzaakt zagen geweld te gebruiken om werkruimte te creëren. Onder meer werd de wapenstok ingezet.

Het incident begon omstreeks 16.30 uur met een melding over een motorscooter zonder kenteken die reed over de Marshalllaan. Agenten gingen erop af en zetten, toen zij de motorscooter zagen rijden, de achtervolging in. Al snel werden zij daarbij gehinderd door een andere scooter met twee opzittenden, die voor de politieauto ging rijden en zo de achtervolging belemmerde.

De motorscooter raakte uit het zicht, waarna de agenten de opzittenden van de tweede scooter wilden aanhouden op de Van Eysingalaan. De aanhouding trok veel bekijks en snel was er een forse oploop van mensen. Eén persoon bemoeide zich met de aanhouding door met een nog onbekend voorwerp naar de politieagenten te gooien. Een tweede persoon gooide met zand in het gezicht van een agent. Deze twee werden ook aangehouden.

Tenslotte werd op de Van Eysingalaan ook de bestuurder van de motorscooter aangehouden. De motorscooter werd echter niet meer aangetroffen. Leeftijden en woonplaatsen van de verdachten zijn op dit moment nog niet bekend. Nader onderzoek wordt ingesteld.

Twee mannen aangehouden na vondst 4000 kg APAA

De politie heeft dinsdag 13 februari in Alphen aan den Rijn en Lunteren een grote hoeveelheid grondstoffen en goederen voor het produceren van synthetische drugs aangetroffen en in beslag genomen. Verdeeld over de twee plaatsen vond de politie ongeveer 4000kg APAA. In Lunteren zijn daarnaast grondstoffen voor het maken van methamfetamine (crystal meth) aangetroffen.

Twee mannen (22 en 26 jaar) uit Alphen aan den Rijn zijn in die plaats als verdachten aangehouden en afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in Den Bosch in bewaring gesteld. Ze worden verdacht van het plegen van strafbare voorbereidingen voor de productie van synthetische drugs.

APAA is een grondstof om BMK te maken. BMK een is een belangrijke grondstof voor het maken van de drug amfetamine. In Alphen aan den Rijn vond de politie rondbodemkolven en verwarmingsmantels die kunnen worden gebruikt voor het maken van amfetamine. In een loods in Lunteren is een hoeveelheid grondstoffen aangetroffen om het zwaar verslavende methamfetamine te kunnen maken. De goederen en de grondstoffen zijn in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Van Gerwen opent Player Championship-seizoen met zege

Michael van Gerwen heeft alweer zijn vierde toernooizege van 2018 binnen. Op de eerste Players Championship van het jaar stond er geen maat op Mighty Mike, in de finale moest James Wade eraan geloven. Het werd 6-4. 

De Players Championships zijn een serie van 22 toernooien verdeeld over elf weekenden. Alle 128 spelers met een tourkaart mogen er aan meedoen. Indien darters met een tourkaart afzeggen, wordt de deelnemerslijst aangevuld met darters uit de Challenge Tour Order of Merit, 'het tweede niveau' van de PDC. Ieder toernooi kent een prijzenpot van 75.000 pond, waarvan de winnaar 10.000 euro krijgt bijgeschreven. Wil je als darter meedoen aan de grote toernooien, dan doe je dat door hier op de vloer goed te spelen. 

Van Gerwen begon de dag met grote zeges. Terry Temple (6-0), Jermaine Wattimena (6-0) en Josh Payne (6-1) waren volslagen kansloos. Dat leek Danny Noppert ook, tot de nummer één van de wereld wat dubbels begon te missen. De Nop profiteerde optimaal, maar ging uiteindelijk toch onderuit met 6-4. Dave Chisnall (6-0) en Gerwyn Price (6-3) werden respectievelijk in de kwartfinale en halve finale verslagen.

Wade ontbreekt dit jaar in de Premier League en kende op de Pro Tour een goede start. Vrijdag plaatste hij zich voor de eerste twee European Tour-events en was nu ook sterk. Paul Rowley kwam nog in de buurt in de eerst ronde met 6-5, werden Antonio Alcinas (6-2), Chris Dobey (6-1), John Henderson (6-0), Rob Cross (6-5) en Ryan Joyce (6-4) verslagen. 

In de finale kwam Van Gerwen 3-1 voor, maar Wade brak vervolgens terug. In de zevende leg leek Van Gerwen op weg naar een perfecte leg, maar de zevende pijl viel boven de triple 20, maar wel herpakte hij de leiding. Het werd 4-4, waarna Van Gerwen bijschakelde en de partij met 6-4 naar zich toetrok. 

Uitslagen Player Championship 1 - Laatste 32
Michael van Gerwen 6 | 1 Josh Payne
Danny Noppert 6 | 5 William O'Connor
Dave Chisnall 6 | 1 Raymond van Barneveld
Keegan Brown 6 | 3 Adrian Lewis
James Wilson 6 | 2 Jamie Bain
Ian White 6 | 2 Jonny Clayton
Michael Smith 6 | 1 Stephen Burton
Gerwyn Price 6 | 3 Stephen Bunting
Ryan Joyce 6 | 1 Wayne Jones
Michael Barnard 6 | 0 Kyle Anderson
Ron Meulenkamp 6 | 1 Kim Huybrechts
Terry Jenkins 6 | 3 Cristo Reyes
James Wade 6 | 1 Chris Dobey
John Henderson 6 | 2 Peter Hudson
Rob Cross 6 | 2 Arron Monk
Benito van de Pas 6 | 5 Gary Anderson

Laatste zestien
Michael van Gerwen 6 | 4 Danny Noppert
Dave Chisnall 6 | 5 Keegan Brown
Ian White 6 | 1 James Wilson
Gerwyn Price 6 | 5 Michael Smith
Ryan Joyce 6 | 5 Michael Barnard
Ron Meulenkamp 6 | 4 Terry Jenkins
James Wade 6 | 0 John Henderson
Rob Cross 6 | 1 Benito van de Pas

Kwartfinale
Michael van Gerwen 6 | 0 Dave Chisnall
Gerwyn Price 6 | 3 Ian White
Ryan Joyce 6 | 4 Ron Meulenkamp
James Wade 6 | 5 Rob Cross

Halve finale
Michael van Gerwen 6 | 3 Gerwyn Price
James Wade 6 | 4 Ryan Joyce

Finale
Michael van Gerwen 6 | 4 James Wade

Zuinige zege van Barcelona in Baskenland

Barcelona heeft zaterdagmiddag geen fout gemaakt in La Liga. De ploeg van trainer Ernesto Valverde klopte Eibar.

Op bezoek bij de nummer zeven van La Liga opende Barcelona de score na zestien minuten, toen Luis Suarez na een prachtige pass van Lionel Messi de keeper van Eibar omspeelde: 0-1. De thuisploeg had daarvoor al een aardige kopkans gehad en na de treffer van Suarez schampte een poging van Fabián Orellano de lat boven Marc-André ter Stegen.

Barça kon de score verdubbelen toen Suarez opnieuw doelman Marko Dmitrovic voorbij ging. De oud-Ajacied legde af op Messi, die de paal raakte. Aan de andere kant bleef Eibar ook voor dreiging zorgen en een minuut of tien na rust verdween een inzet van Takashi Inui net naast het Catalaanse doel.

Halverwege de tweede helft moest de gastheer met tien man verder toen Orellano zijn tweede gele kaart kreeg. Via onder meer Messi creëerde Barcelona kansen om het duel te beslissen, maar het was Jordi Alba die dat uiteindelijk ook deed. Hij bepaalde de eindstand op 0-2.

Door de zege heeft Barcelona nu tien punten voorsprong op Atlético Madrid. De concurrent neemt het zondag op tegen Athletic Club Bilbao (thuis). Het elftal van Valverde kan zich nu richten op de Champions League-uitwedstrijd van komende dinsdag tegen Chelsea.

Uitslagen La Liga zaterdag
Las Palmas - Sevilla 1-2
Eibar - FC Barcelona 0-2
Alaves - Deportivo la Coruña 1-0
Malaga - Valencia 1-2

Dimitrov eerste finalist in Rotterdam na opgave van Goffin

Grigor Dimitrov heeft de finale van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. Zijn tegenstander David Goffin moest aan het begin van de tweede set opgeven door een blessure. De als vierde geplaatste Belg kreeg aan het begin van de tweede set een bal in zijn oog.

Dimitrov won de eerste set, maar had wel de nodige moeite om het af te maken in de eerste set. Bij 5-3 kwam de Bulgaar op 40-0 voorsprong, waarna Goffin met vier punten op rij op breakpoint kwam. Dimitrov werkte dat weg via een ace. In het verdere verloop van de game zou de Belg nog een breakkans krijgen, maar ook deze wist hij niet te benutten. Na tien minuten zou de nummer vijf van de wereld de game binnen halen.

In de tweede game van de tweede set ging het mis voor Goffin. De Belg kreeg bij een 1-0 stand in het voordeel van Dimitrov via zijn eigen racket een bal in een van zijn ogen. Ondanks medische behandeling kon Goffin niet verder spelen.

Locadia scoort bij debuut voor Brighton & Hove Albion

Jürgen Locadia heeft zijn debuut bij Brighton & Hove Albion opgeluisterd met een doelpunt. De spits was trefzeker tegen Coventry City.

In deze wedstrijd in de achtste finales van de FA Cup schoot Locadia na een kwartier spelen raak uit een lage voorzet van de Belg Anthony Knockaert. Het was de inleiding voor een goede eerste helft waarin, Brighton via Connor Goldson de score na ruim een halfuur verdubbelde.

Brighton & Hove Albion nam Locadia vorige maand voor zo'n zestien miljoen euro over van PSV. Door een bovenbeenblessure, opgelopen in de uitwedstrijd van PSV tegen Ajax in december, moest de 24-jarige aanvaller zijn debuut in Engeland nog even uitstellen.

Franciscus wil Paulus VI heilig verklaren

Paus Paulus VI zal dit jaar heilig worden verklaard, zo heeft paus Franciscus besloten.

De Italiaanse Paulus VI werd in juni 1963 gekozen tot opvolger van de populaire paus Johannes XXIII. Hij stierf in augustus 1978. Paulus is wellicht het meest bekend om zijn controversiële encycliek Humanae Vitae (Van het menselijk leven), waarin hij het gebruik van voorbehoedmiddelen als de pil en het condoom verbood.

Paulus werd in 2014 zalig verklaard nadat hem een eerste wonder werd toegewezen. Begin deze maand erkende een theologische en medische commissie van het Vaticaan een tweede wonder. Een wonder is meestal de medisch onverklaarbare genezing van iemand. Bij twee of meer wonderen kan de paus de zalige heilig verklaren.

Franciscus wil Paulus VI heilig verklaren
Franciscus wil Paulus VI heilig verklaren (Foto: ANP)

Golfer Luiten gaat aan de leiding in Oman, Huizing valt terug

Joost Luiten is na de derde dag van het Oman Open één van de drie leiders. De Nederlandse zou een ronde van 66 (-6) lopen en dat was dezelfde scoren als een dag eerder. Daarmee kwam hij na 54 holes uit op 204 (-12) slagen, net als de Fransman Julien Guerrier en de Engelsman Matthew Southgate.

Luiten moest op vijftiende hole een bogey toestaan op zijn scorekaart, maar daar stonden wel zeven birdies tegenover. De 32-jarige golfer keek na afloop van zijn ronde tevreden terug. "De lijn die ik gister had ingezet heb ik vandaag door kunnen trekken. Er waren weinig zwakke onderdelen. De driver liep goed. Ik mis één fairway. Daar maak ik helaas wel een bogey omdat mijn drive in de fairwaybunker eindigt. Dat kan een keer gebeuren. Gelukkig waren mijn ijzers heel scherp. De putter doet het ook prima, en dan kan je dit soort scores noteren."

Dan Huizing had op de derde dag van het Oman Open een mindere dag. De Nederlander die de afgelopen in de top vijf stond zakte na een ronde van 76 (+4) naar een gedeelde 31ste plaats. 

SociOlympics dag 11, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Zaterdag geen medailles voor Nederland dus daarom nog maar even genieten van het goud van Esmee Visser.

Langlaufster Marit Bjørgen won met de Noorse ploeg de 4 x 5 km estafette en schreef daarmee geschiedenis door de zevende gouden medaille in haar carrière te winnen. Bjørgen is daarmee de vrouw met de meeste gouden medailles in de historie van de Winterspelen. 

Bij het kunstschaatsen won Yuzuru Hanyu. Na de spelen kan de Japanner een winkel in Winnie the Pooh beertjes beginnen.

De Finse ploeg is eindelijk klaar met het breien van een mooie wollen das.

Is dit de toekomst?

Het is weekend dus mascotte Soohorang heeft bezoek van het nageslacht.

Sport en kunst komen samen.

Ook in het warme Australië is men enthousiast over de Winterspelen.

Opnieuw goud voor Noord-Korea.

Koreaanse Gründlichkeit.

Tot slot aan iedereen die geen medaille gewonnen heeft of gewoon wat tegenslag in het leven heeft.

Operation Mirum: 'Darkweb toch niet zo anoniem'

De politie heeft op woensdag 14 en donderdag 15 februari een landelijke ‘knock and talk’-actie gehouden. Daarbij werden 37 personen thuis opgezocht die verdovende middelen hebben besteld via de darkmarket Hansa Market. Op hetzelfde moment voerde de DEA (Drug Enforcement Administration) in samenwerking met de Nederlandse politie in de Verenigde Staten een soortgelijke actie ‘Operation Decrypt’ uit en werkte samen met meerdere overheidsinstanties zoals de FBI en HSI (Homeland Security Investigations). De personen die door de politie thuis zijn bezocht, werden zich ervan bewust dat zij niet zo anoniem zijn op het darkweb als ze mogelijk dachten.

Onderzoek
In de zomer van 2017 nam de politie de darkmarket Hansa Market over en haalde die na bijna een maand vervolgens offline. Met de informatie uit het onderzoek ‘Gravesac’ heeft de politie de afgelopen maanden tientallen personen opgespoord die verdovende middelen hebben besteld via de Hansa Market. Tijdens de ‘knock and talk’-actie van woensdag 14 en donderdagochtend 15 februari zijn rechercheurs van de Landelijke Recherche naar de huisadressen van een aantal personen gegaan van wie de identiteit is achterhaald. 

Daarna volgde een gesprek met hen over hun strafbare gedragingen. Deze personen wonen verspreid in Nederland en hebben zowel hard, - als softdrugs besteld, zoals cocaïne, LSD, hash, weed en XTC. Afgelopen week heeft de politie een 25-jarige man uit Wilp aangehouden, omdat hij 150 xtc-pillen had besteld via het darkweb. Operation Mirum is een eerste aanzet om Nederlandse kopers op Hansa Market te vervolgen. Bij de kopers die meer hebben besteld dan een gebruikershoeveelheid, wordt de afdoening door het Openbaar Ministerie - naar aanleiding van het gesprek - bepaald.

Bewustwording
Volgens de politie en het Openbaar Ministerie is een gesprek over de strafbaarheid van dergelijke gedragingen op zijn plaats. Doel van ‘Operation Mirum’ is de bewustwording over de gevolgen en risico’s van criminaliteit op het darkweb. Nanina van Zanden, projectleider van het darkweb team van de politie: “Het mag duidelijk zijn dat het darkweb geen criminele vrijplaats kan zijn waar ieder toezicht van de overheid ontbreekt. Deze ‘knock and talk’-actie laat zien dat niemand ervan uit kan gaan anoniem te blijven op het darkweb."

Van Zanden vervolgt: "Daarnaast biedt de politie mensen hulp als er sprake is van problematiek rondom het gebruik van drugs of als een adres van iemand voor criminele doeleinden is gebruikt. We willen mensen oproepen die drugs hebben gekocht via het darkweb en een bezoek van de politie niet willen afwachten, zich te melden bij ons”.  Operation Mirum is de start van meerdere acties die de politie dit jaar op het darkweb zal gaan uitvoeren.

Operation Mirum: 'Darkweb toch niet zo anoniem' (Foto: stockfoto politie.nl)
Operation Mirum: 'Darkweb toch niet zo anoniem' (Foto: stockfoto politie.nl)

Bayern München ontsnapt na penaltymisser Robben

Bayern München heeft nog net drie punten weten te pakken bij VfL Wolfsburg. Een gemiste strafschop van Arjen Robben werd de ploeg bijna fataal.

In de Volkswagen Arena kwam Wolfsburg, dat dit seizoen tegen degradatie vecht, goed uit de startblokken. De thuisploeg scoorde na een minuut of acht via Daniel Didavi, die bij de tweede paal een voorzet van Yunus Malli achter Bayern-doelman Sven Ulreich kopte. Het team van Jupp Heynckes kwam daarna moeilijk in het ritme en kansen waren voor rust schaars.

Kort na de pauze kreeg de Rekordmeister dé kans om langszij te komen. Renato Steffen maakte een overtreding op Corentin Tolisso en de arbiter wees naar de stip. Van elf meter kreeg Arjen Robben de bal echter niet in het doel. Zijn poging werd tegengehouden door doelman Koen Kasteels.

Heynckes greep even later in door Thomas Müller in het veld te brengen en kort daarna werd het toch 1-1. Vanuit een tegenaanval gaf Robben een voorzet die Sandro Wagner keurig in de hoek knikte. Bayern leek genoegen te moeten nemen met een punt, totdat de bal in blessuretijd opnieuw op de stip ging.

Dit keer was het Gian-Luca Itter die in de fout ging tegen Robben en hij liet de strafschop vervolgens over aan invaller Robert Lewandowski. De Pool faalde niet van elf meter, waardoor Bayern München ternauwernood drie punten pakte in Wolfsburg.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
1. FC Köln - Hannover 96 1-1
SC Freiburg - Werder Bremen 1-0
Hamburger SV - Bayer Leverkusen 1-2
VfL Wolfsburg - Bayern München 1-2
Schalke 04 - 1899 Hoffenheim 2-1

Snowboardster schaamt zich zonder make-up na sensationeel skigoud

Ester Ledecka, favoriete voor snowboardgoud op de Spelen in Pyeongchang, veroverde zaterdag zowaar olympisch goud op de super-G, in het alpineskiën dus. Op de afdaling was dat heel misschien mogelijk geweest, maar op de super-G had niemand dat aan zien komen.

De 22-jarige Tsjechische was nog wel het meest verbaasd van allemaal, nadat ze met de snelste tijd de finish passeerde. De cameraman bij de finish liep toch maar even naar haar toe: "Je hebt de snelste tijd, je bent de winnaar!", zei de beste man. "Nee....", aldus een compleet beduusde Ledecka, die leek te denken dat er misschien een probleem met de tijdsmeting was.

De altijd goedlachse Ledecka verscheen na afloop met grote skibril op bij de persconferentie en dat leidde tot vragen. "Ik heb me niet, zoals die anderen, voorbereid op dit alles en heb geen make-up gebruikt, dus ik schaam me een beetje", aldus de sympathieke Tsjechische, die toch de geschiedenisboeken in zal gaan als een van de grootste verrassingen in het olympisch alpineskiën ooit.

Ledecka met bril en al tijdens de persconferentie (Pro Shots/Action Images)
Ledecka met bril en al tijdens de persconferentie (Pro Shots/Action Images)

Tijdens de medailleceremonie stond de Tsjechische er toch zonder bril, maar vermoedelijk wel met een beetje make-up (Pro Shots/Action Images)
Tijdens de medailleceremonie stond de Tsjechische er toch zonder bril, maar vermoedelijk wel met een beetje make-up (Pro Shots/Action Images)

Wellens wint vierde etappe Ruta del Sol en neemt leiderstrui over van Poels

Tim Wellens heeft de vierde etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was met aankomst bovenop de steile Alcalá de los Gazules de sterkste voor Mikel Landa en Jakob Fuglsang. Wout Poels werd vierde op dertien seconden van Wellens en verliest daardoor ook de leiderstrui aan de Belg.

In de etappe zou er een kopgroep van dertien renners uit het peloton vertrekken met daarbij Coen Vermeltfoort en Huub Duijn. De twee Nederlanders hadden onder meer het gezelschap van Sep Vanmarcke. Halverwege de etappe lagen er twee klimmen op het parcours en op de eerste klim, Puerto de las Palomas van de eerste categorie (10,5 km à 8,3%), zou Vanmarcke als enige overblijven van de kopgroep. Vanuit het peloton zou Andrey Amador de sprong naar Vanmarcke maken en in het tweede deel van de etappe zouden ze goed samenwerken.

Met nog tien kilometer te gaan had het tweetal nog een voorsprong van één minuut, maar in de laatste kilometer aan de voet van de Alcalá de los Gazules werden ze weer ingelopen. Op de steile muur met stukken van 18% erin zou Landa als eerste aanvallen. De Spanjaard kreeg onmiddellijk Wellens mee in zijn wiel. Wellens zou in de laatste tweehonderd meter wegrijden bij Landa en zou op de finish vijf seconden hebben op de Bask van Movistar.

Poels moest dertien seconden toegeven op de winnaar en verliest daarmee ook zijn leiderstrui aan de Belg. Met Kruijswijk op de zevende plaats was er nog een Nederlander in de top tien van de daguitslag. De kopman van LottoNL-Jumbo zag wel dat zijn ploeggenoot Floris de Tier twee plaatsen voor hem eindigde.

AS Roma wint weer dankzij jonge Turk

AS Roma heeft mede door een doelpunt van Cengiz Ünder een overwinning behaald bij Udinese. De 20-jarige Turk is de laatste weken op dreef.

Na een beginfase waarin het spel op en neer ging, probeerde Roma het initiatief te nemen en Ünder was na 24 minuten gevaarlijk met een schot dat werd gekeerd door de keeper van Udinese. Ook Stephan El Shaarawy zorgde voor dreiging; zijn inzet miste het doel maar net. Cengiz liet zich vervolgens opnieuw zien en dit keer probeerde hij het met een mooie omhaal.

Kort na rust moest doelman Alisson voorkomen dat Udinese de leiding nam. De Braziliaan hield Stipe Perica van scoren af. Nadat El Shaarawy en Dzeko aardige mogelijkheden hadden gekregen, kwam Roma na 70 minuten eindelijk op voorsprong. Cengiz Ünder knalde met links vanaf de rand van het strafschopgebied raak. Het was voor de jongeling al zijn vierde goal in de laatste drie duels.

In het laatste kwartier kwam Kevin Strootman in het veld voor Daniele De Rossi en met de Nederlander in de ploeg trok Roma de zege over de streep. Nadat Alisson de gasten weer op de been hield, werd het in de slotminuten zelfs nog 0-2. Diego Perotti rondde af na een pass van Radja Nainggolan.

AS Roma bezet nu de derde plek in de Serie A, al kan Internazionale de Romeinen zaterdagavond weer op één punt voorbijgaan. Het gat tussen Roma en nummer vijf Lazio, dat maandag Hellas Verona ontvangt, is vier punten.

Uitslagen Serie A zaterdag
Udinese - AS Roma 0-2
Chievo - Cagliari 2-1
Genoa - Inter 2-0

Snowboardster Maas gefrustreerd na big air-training

Het gaat nog niet zo best met snowboardster Cheryl Maas op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De Nederlandse ging op de slopestyle tot twee keer toe onderuit - mede veroorzaakt door de wind, waardoor de wedstrijd al grotendeels een loterij werd - en ook de big air-training loopt nog niet soepel.

Op beelden van de training van zaterdag is te zien hoe Maas na een trainingssprong onderuit gaat. Dat gebeurt natuurlijk vaker, maar haar reactie na afloop lijkt boekdelen te spreken: het snowboard werd aan de kant gesodemieterd, kreeg een trap en werd vervolgens nog maar eens richting hekken geslingerd. Uiteindelijk zat Maas op haar snowboard wat voor zich uit te kijken en kwam een concurrente maar eens kijken hoe het ging. 

Maandag staat de kwalificatie op de big air op het programma, vrijdag volgt de finale in Pyeongchang.

4 Roemenen verdacht van heling nikkel

De politie heeft vrijdag 16 februari om 10.00 uur in Venlo vier Roemeense mannen aangehouden op verdenking van heling van een gestolen partij nikkel uit een vrachtwagen. De mannen, variërend in leeftijd tussen de 25 en 30 jaar zijn heengezonden, maar blijven wel verdachten.

In de vroege ochtend van 16 februari ontving de politie omstreeks 02.30 uur een melding van een vrachtwagenchauffeur dat hij door vijf mannen was beroofd op een parkeerplaats langs de A67 in de gemeente Geldrop-Mierlo. Hij lag in zijn cabine te slapen en hoorde gerommel bij zijn vrachtwagen. Toen hij uitstapte werd hij door twee van de vijf mannen met een mes en een staaf bedreigd en moest terug zijn cabine in. Ondertussen haalden de verdachten ongeveer 1000 kilo nikkel uit de oplegger. Nadat de mannen waren vertrokken, belde hij de politie.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte een onderzoek en trof later die ochtend bij een metaalverwerkingsbedrijf in Venlo vier in Duitsland woonachtige Roemeense mannen aan. Zij hadden daar net aangegeven over een hoeveelheid nikkel te beschikken en boden dat te koop aan. Hierop zijn de mannen aangehouden voor verhoor. Ze worden verdacht van heling. De uit de oplegger weggenomen partij nikkel is nog niet gevonden. Eén kilo nikkel heeft een waarde van ongeveer €11,-. De politie doet verder onderzoek.

Groenewegen wint voor tweede keer in Ronde van de Algarve

Dylan Groenewegen heeft zijn tweede etappeoverwinning in de Ronde van de Algarve geboekt. Na de eerste etappe heeft de Nederlander van LottoNL-Jumbo nu ook de vierde etappe op zijn naam geschreven. Na iets minder dan tweehonderd kilometer was Groenewegen de snelste in de massasprint, voor Matteo Pelucchi en John Degenkolb.

Na zeven kilometer ontstond er een kopgroep met Benjamin King (Team Dimension Data), Rory Sutherland (UAE Team Emirates), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Bruno Silva (Efapel), Aleksandr Grigorev (Sporting-Tavira) en João Rodrigues (W52-FC Porto). Ze zouden een maximale voorsprong krijgen van vier minuten.

Op 25 kilometer van de finish had de kopgroep nog één minuut over van de voorsprong. Alles leek onder controle tot Philippe Gilbert besloot met nog twintig kilometer te fietsen in de aanval te gaan. De Belg van Quick-Step Floors kreeg in de tegenaanval steun van landgenoot Dylan Teuns en de Fransman Guillaime Bonnafond. Later zou ook nog de Duitser Jasha Sutterlin de sprong naar voren maken.

Gilbert, Teuns, Sutterlin en Bonnafond zouden de aansluiting maken met de vroege aanvallers. Ze werkten goed samen met elkaar en pas op drie kilometer van de streep werden ze weer teruggepakt door het peloton, waar de sprintersploegen zich op konden maken voor de sprint. LottoNL-Jumbo zette vervolgens Groenewegen perfect af. Met nog tweehonderd meter te gaan zou hij de sprint aangaan en zou gemakkelijk naar zijn derde seizoenszege sprinten.

Nederlander gedood in strijd tegen IS

Een jonge Nederlander is omgekomen in Syrië. Het is Sjoerd H., die zich bij de Koerden had aangesloten en streed tegen de terroristische organisatie IS. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na een bericht van RTL Nieuws. Over H.'s leeftijd bestaat nog enige onzekerheid, hij zou 23 of 24 jaar oud zijn geweest.

De familie van Sjoerd H. is van officiële zijde op de hoogte gebracht en heeft vervolgens Buitenlandse Zaken ingelicht, aldus de woordvoerder van het ministerie. Hij kan niet bevestigen dat H. door een autobom om het leven is gekomen, zoals kennissen tegen RTL hebben gezegd.

Sjoerd H. streed onder de Koerdische strijdnaam Baran Sason.

Nederlander gedood in strijd tegen IS
Nederlander gedood in strijd tegen IS (Foto: ANP)

Win een supergaaf Black Panther-prijzenpakket!

Marvel’s Black Panther volgt het verhaal van T’Challa, die na de dood van zijn vader, de koning van Wakanda, terugkeert naar huis om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Zijn moed als koning en - Black Panther – wordt alleen op de proef gesteld door een heftig conflict met een oude vijand, dat niet alleen het lot van Wakanda, maar ook van de rest van de wereld in gevaar brengt. Geconfronteerd met verraad en gevaar moet de jonge koning zijn bondgenoten verenigen en zijn krachten inzetten om zijn vijanden te verslaan en de veiligheid van zijn volk te waarborgen.

Wij mogen 2 fantastische prijspakketten weggeven met daarin 2 vrijkaarten om de film te gaan zien, 1 USB1 setjes bracelet earphones en 1 glow in the dark keychain. Bekijk de prijzen hieronder!

Om kans te maken hoef je alleen maar de volgende vraag te beantwoorden: 

Wie speelt de rol van slechterik Erik Killmonger?

- Chadwick Boseman

- James Earl Jones

- Michael B. Jordan

Geef je antwoord hier door en maak kans!

bp prijsvraag 3

Bijleveld: 'Biologische terreur reële dreiging'

“Een ons preventie is beter dan een pond genezing.” Minister Ank Bijleveld-Schouten zei dit in verband met aanslagen met biologische strijdmiddelen. Ze riep haar publiek van wereldleiders op tot meer samenwerking op het gebied van preventie. De bewindsvrouw deed dit tijdens de grootste veiligheidsconferentie ter wereld, de Munich Security Conference in Duitsland.

Aanslag steeds gemakkelijker
Door technologische ontwikkelingen is het steeds gemakkelijker om moedwillig een grootschalige en dodelijke ziekte-uitbraak te veroorzaken. Niet alle landen zijn hier al goed van doordrongen, maar Nederland is zich zeer bewust van de risico’s. Dit komt onder meer door de ervaring met desastreuze uitbraken van vogelgriep en varkenspest.

Speciale militaire reactie-eenheid
Bijleveld maakte het van dichtbij mee: “Ik zat aan de keukentafel met een boer die rouwde om het verlies van duizenden dieren.” De lessen die Nederland uit deze catastrofes trok, dienen volgens Bijleveld als voorbeeld. “Het minste dat je als regering kan doen is je voorbereiden. We besloten tot de oprichting van een speciale militaire reactie-eenheid. Bij een ziekte-uitbraak is Defensie klaar om direct in actie te komen, samen met de civiele hulpdiensten.”

In ons bloed
Naast deze ‘maatregelen achteraf’ ontwikkelde Nederland ook preventief beleid. De regering vroeg bedrijven en kennisinstituten bijvoorbeeld wat helpt ter preventie en wat niet. Bijleveld: “Dit consensusmodel van onderop zit diep in de Nederlandse cultuur geworteld. En dat geldt ook voor internationale samenwerking; dat zit ons in het bloed.”

In het unieke Nederlandse CBRN-centrum (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) wordt dan ook samengewerkt met Amerikanen, Belgen, Duitsers en Noren. Deze gezamenlijke onderzoeken en oplossingen zijn hard nodig. “Juist de meest kwetsbare landen en conflictgebieden lopen de meeste kans om getroffen te worden.”

Experts
Daarom stuurt Nederland experts om ze te helpen. Maar voor een echte omslag is meer nodig: gecoördineerde actie op globaal niveau. Bijleveld riep de internationale gemeenschap op om 4 acties te ondernemen: "Creëer regels en beleid van onderop, om uitbraken te voorkomen. Handhaaf de bestaande regels. Zorg dat je klaar staat als er een uitbraak is. Kom kwetsbare landen te hulp met gecoördineerde actie."

Minister Bijleveld gaf in München niet alleen een toespraak over bioveiligheid, maar had ook een aantal bilaterale ontmoetingen. Zo sprak zij samen met minister-president Mark Rutte met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg over de Nederlandse commitment aan de Wales-afspraken over de stijging van de defensie-uitgaven. Ook sprak Bijleveld met enkele Amerikaanse senatoren over de trans-Atlantische relatie.

Bijleveld: 'Biologische terreur reële dreiging' (Foto: Defensie)
Bijleveld: 'Biologische terreur reële dreiging' (Foto: Defensie)

Langlaufster Bjørgen nog één keer goud verwijderd van record

Langlaufster Marit Bjørgen won zaterdag de zevende gouden olympische medaille uit haar carrière. In Pyeongchang was ze als slotloopster van de estafette niet te kloppen en bracht ze Noorwegen het goud.

Met haar medaille komt de 37-jarige Bjørgen nu op zeven keer goud, vier keer zilver en twee keer brons te staan, met van alle kleuren één medaille als voorlopige oogst in Pyeongchang. Er kan normaal gesproken nog één medaille bij gaan komen: Bjørgen start wel op de 30 kilometer klassieke stijl op de slotdag, maar vermoedelijk niet op de teamsprint.

Met haar score is Bjørgen nog één gouden medaille verwijderd van de titel van meest succesvolle winterolympiër aller tijden. Dat is nu nog in handen van biatleet Ole Einar Bjørndalen, die van 1998 tot en met 2014 acht keer goud, vier keer zilver en één keer brons bij elkaar wist te langlaufen en schieten. Met één keer goud zou zijn landgenote hem dus passeren op basis van één extra bronzen medaille.

Overigens staat nog een Noor net onder de biatleet. Langlauflegende Bjørn Dæhlie kwam net als Bjørndalen tot acht keer goud en vier keer zilver, maar won nooit brons.

Zwollenaar aangehouden om vermiste man

Afgelopen woensdag kreeg de politie in Zwolle de melding dat er een 38-jarige man werd vermist. Al sinds 7 á 8 februari is er niets meer van hem vernomen. "Gelet op de aangifte, de verstreken tijd en het uitblijven van contact in welke vorm ook werd deze vermissing als een zorgelijke vermissing getypeerd", aldus de politie, die na overleg met de officier van justite de vermissing als strafrechtelijk onderzoek voortzette. 

Na het horen van getuigen, een buurtonderzoek en aanvullend rechercheonderzoek heeft de politie een 40-jarige man uit Zwolle aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verdwijnen van het slachtoffer. Zaterdag heeft de politie een Team Grootschalige Opsporing (TGO) ingericht. De politie: "De vermiste is nog steeds niet aangetroffen, maar we houden rekeing met meerdere scenario's inclusief een levensdelict."

In de wijk Zwolle-Zuid wordt op dit moment forensisch onderzoek gedaan in relatie tot deze vermissing. Dit vindt plaats in de Van Zuijlenware. Er zal een PD-Unit worden geplaatst om vandaar uit de werkzaamheden te coördineren. Het onderzoek zal zich richten in en om een woning in die straat. Over de aard van het onderzoek alsmede het doel van het onderzoek is de recherche terughoudend.

Spectaculaire jump van Neuville in Rally van Zweden

In de Rally van Zweden maakte klassementsleider Thierry Neuville een spectaculaire jump met zijn Hyundai i20 WRC. Met nog vijf proeven te gaan heeft de Belg een voorsprong van achttien seconden op Craig Breen. Op de derde plaats ligt de Noor Andreas Mikkelson. Wereldkampioen Sebastien Ogier is slechts tiende.

Virginia Rens vraagt om respect na donorkeuze

Virginia Rens roept Nederlanders op meer respect te tonen voor mensen die er bewust voor kiezen geen toestemming te geven voor orgaandonatie. Afgelopen week kreeg de 23-jarige vrouw van Peter Jan Rens veel kritiek over zich heen nadat ze op Facebook had aangegeven geen orgaandonor te willen zijn. Zaterdag reageerde ze op deze kritiek en maakte ook Peter Jan zijn donorkeuze bekend.

"Na alle ophef over mijn Nee tegen donorregistratie vraag ik aan iedereen om keuzes te respecteren. Ga nooit zomaar dingen roepen. Iedereen heeft zijn eigen reden om iets wel of niet te doen", legt Virginia uit.

"Ik heb respect voor de mensen die het wel doen maar ook voor de mensen die het niet doen", vervolgt de voormalige realityster. Ze zegt haar eigen reden te hebben om toestemming voor orgaandonatie te weigeren. Aan mensen die het niet met haar eens zijn, laat ze weten: "Ik weet dat er mensen zijn die een hart nodig hebben of een nier nodig hebben en dat ze ernaar snakken om langer bij hun gezin te zijn. Dat wil niet zeggen dat ik die mensen liever dood zie gaan omdat ik nee heb gezegd."

Gevangen

"Mensen heb respect voor elkaar en laat iedereen in zijn waarde en zorg ervoor dat je iemand een vrij gevoel geeft want niemand wilt gevangen genomen worden", besluit ze haar pleidooi.

De nieuwe donorwet werd dinsdag aangenomen in de Eerste Kamer. Een nipte meerderheid van de senatoren stemde voor. De wet schrijft voor dat alle Nederlanders in de toekomst donor zijn, tenzij ze daar expliciet bezwaar tegen maken.

Organen

Peter Jan Rens (67) mengde zich zaterdag ook in de discussie. Hij laat op Facebook weten dat als hij komt te overlijden zijn 44 jaar jongere vrouw beslist of zijn organen voor transplantatie beschikbaar zijn.

Vorig jaar januari traden Peter Jan en Virginia in het huwelijk. De perikelen rond de trouwerij werden door RTL vastgelegd voor de realityserie Doen ze 't of doen ze 't niet. Peter Jan en Virginia hebben samen twee kinderen.

Virginia Rens vraagt om respect na donorkeuze
Virginia Rens vraagt om respect na donorkeuze (Foto: BuzzE)

Steamworld Dig 2 toch op 3DS

In 2013 kwam het platform-avontuur SteamWorld Dig uit op Nintendo 3DS. Het werd een groot succes en is vervolgens op bijna ieder modern platform uitgegeven. De opvolger SteamWorld Dig 2 volgt de omgekeerde route en komt 22 februari uit op Nintendo 3DS.

 SteamWorld Dig 2 - Nintendo 3DS

Ontwikkelaar Image & Form belooft de fans dat de game op 60 fps draait, zelfs als je de 3D-functionaliteit aanzet. Alle screenshots die je in dit artikel ziet zijn van de Nintendo 3DS-versie. Onze review van Steamworld Dig 2 vind je hier. De verkoopprijs van de Nintendo 3DS-versie wordt €19,99. 

SteamWorld-Dig-2 Nintendo 3DS

SteamWorld-Dig-2 Nintendo 3DS

SteamWorld-Dig-2 Nintendo 3DS

SteamWorld-Dig-2 Nintendo 3DS

SteamWorld-Dig-2 Nintendo 3DS

 

Van der Poel wint Noordzeecross

Zaterdag heeft Mathieu van der Poel de Noordzeecross in het Belgische Middelkerke gewonnen. Op de tweede plaats eindigde Tim Merlier en op plaats drie Michael Vanthourenhout. Doordat concurrent Wout van Aert niet van start ging was Van der Poel voor de wedstrijd al zeker van de eindzege in de Superprestige.

Tim Merlier en vice-wereldkampioen Michael Vanthourenhout namen na de start de leiding in de wedstrijd. Van der Poel was met een tiende plaats matig van start gegaan. In de tweede ronde maakte de renner van Corendon-Circus de aansluiting met de twee koplopers.

Een ronde later reed de Nederlander ogenschijnlijk eenvoudig door de lange zandstrook, waarbij zijn concurrenten met de fiets op de schouder moesten lopen. Vanaf dat moment reed Van der Poel alleen aan de leiding en groeide zijn voorsprong tot twintig seconden.

Van der Poel reed onbedreigd naar de overwinning en vermaakte ondertussen het publiek met enkele jumps op de burg. De strijd voor de tweede plaats was een mooi duel tussen Merlier en Vanthourenhout. Uiteindelijk trok Merlier aan het langste einde.

De Jong: "Natuurlijk denk ik weleens: zet me nu maar op het middenveld"

Frenkie de Jong fungeert dit seizoen als centrale verdediger, maar is oorspronkelijk een middenvelder. Daar speelt hij dan ook het liefst.

Vanwege defensieve problemen werd De Jong door Marcel Keizer opgesteld als inschuivende centrale verdediger. Die keuze pakte goed uit, want het begon te draaien bij Ajax. Ook Erik ten Hag gebruikt hem als verdediger, al wil De Jong het liefst op het middenveld acteren.

"Er is al genoeg over gezegd. Natuurlijk denk ik weleens: zet me nu maar weer eens op het middenveld. Maar als de trainer wil dat ik achterin sta, speel ik daar gewoon", vertelt de Ajacied in gesprek met De Telegraaf.

De Jong ziet wel dat hij zijn spel moet verbeteren. "Mijn spel moet minder vlak dan de laatste duels, want ik vind dat ik de laatste tijd niet echt opval. Het gaat nu normaal, maar het moet weer sprankelend worden, zodat de mensen weer van me kunnen genieten."

Het talent merkt dat Ajax op dit moment niet iedere wedstrijden het gewenste niveau haalt. "De tweede helft tegen FC Twente was gewoon niet goed. Dat hoort niet en thuis al helemaal niet. De eerste tien minuten waren prima, met veel kansen. En we weten dat we genoeg kwaliteit hebben. Maar het komt er nog niet echt uit."

Zweedse curlers kloppen Canada in kraker

De Zweedse curlers van skip Niklas Edin blijven heerlijk op dreef op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Zaterdag werd ook de vijfde wedstrijd gewonnen, dit keer van Kevin Koe en zijn Canadese ploeg.

De twee tweevoudig wereldkampioenen gaven elkaar uitstekend partij, maar in het vijfde en zesde end sloegen Edin en zijn mannen uiteindelijk de beslissende slag. In beide ends werden twee punten gescoord, waardoor een 0-2 achterstand werd omgebogen naar 4-2. Daar kwam nog één punt bij en dus leden Koe en co hun eerste nederlaag: 5-2.

Kim Chang-min en de Zuid-Koreanen waren tot vreugde van het thuispubliek met 11-5 een maat te groot voor Kyle Smith's Britse ploeg, terwijl het Noorse debacle voort bleef duren: met veteraan Thomas Ulsrud aan het roer gingen de Noren met 7-5 onderuit tegen het Zwitserland van Peter de Cruz, dat in de slotfase toesloeg. Japan was Italië tot slot met 6-5 net de baas.

Met vijf zeges staat Zweden bovenaan, gevolgd door de vier van Canada. Zwitserland staat op drie overwinningen, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS hebben er twee.

Niklas Edin in actie tegen de Canadese ploeg (Pro Shots/Action Images)
Niklas Edin in actie tegen de Canadese ploeg (Pro Shots/Action Images)

Jones: "In dat opzicht is Van Persie de Steven Gerrard van Feyenoord"

Brad Jones is sinds een paar weken teamgenoot van Robin van Persie en de doelman van Feyenoord geniet van zijn aanwezigheid.

In januari maakte Van Persie de overstap naar Feyenoord, waar hij nog een ervaren speler trof: Brad Jones. De doelman is blij met de komst van de Nederlander en vergelijkt hem met Steven Gerrard, met wie hij bij Liverpool samenspeelde.

"Hij is bereid het elftal te dragen. Iedereen kan bij hem aankloppen. In dat opzicht is hij de Steven Gerrard, met wie ik bij Liverpool speelde en die ook zo’n enorme status had, van Feyenoord", vertelt Jones in gesprek met De Telegraaf.

"Ik wou dat hij al een half jaar geleden bij ons was gekomen. Hij is nog dol op zijn vak. Hij is terug bij de club waar hij begon, terug bij vrienden en familie. Maar dan moet je het nog wel even doen. Dat wil hij", aldus de doelman.

IJshockeyers Rusland veel te sterk voor VS

De Russische ijshockeyers, officieel uitkomend onder neutrale vlag, hebben op de Olympische Spelen nog eens laten zien dat de openingsnederlaag tegen Slowakije slechts een uitschieter was. De Amerikaanse ploeg, zonder de NHL-sterren flink verzwakt, had geen schijn van kans tegen de Russen.

Nikolai Prokhorkin had binnen 22 minuten al twee keer gescoord, waarna Ilya Kovalchuk eigenhandig de score nog eens verdubbelde. De voormalig NHL-speler passeerde goalie Ryan Zapolski in de slotseconde van de tweede periode en in de eerste halve minuut van de derde periode, waarmee de eindstand op 4-0 bepaald werd.

Slovenië kwam in de eerste minuten van de tweede periode op een 2-0 voorsprong tegen Slowakije, maar de Slowaken gaven niet op en vochten zich terug naar 2-2. In overtime werd niet gescoord en dus moesten shootouts uitkomst bieden. Daarin hield de Sloveense goalie Branislav Konrád zijn doel schoon, terwijl teamgenoot Rok Ticar de enige treffer maakte en de Slovenen de winst bezorgde.

Slagveld in kwalificatie aerials, titelverdediger en World Cup-leider naar huis

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft de kwalificatie voor de aerials bij de freestyleskiërs zaterdag voor een heus slagveld gezorgd. De kwalificatie bestaat uit twee runs: de top-6 van de eerste run gaat direct door naar de finale, de rest doet een tweede run, waarvan wederom de top-6 naar de finale gaat.

Regerend olympisch kampioen Anton Kushnir uit Wit-Rusland kwam in de eerste kwalificatierun tot een elfde score, niet genoeg dus. In run twee eindigde hij net achter de Zwitser Mischa Gasser als zevende en dus ligt de titelverdediger uit het toernooi. De Australiër David Morris, in Sochi goed voor zilver, haalde het via de tweede kwalificatie wel.

Ook voor Maxim Burov is het klaar. De 19-jarige Rus brak dit seizoen door en won twee van de vorige drie World Cup-wedstrijden, terwijl hij aan de leiding van het klassement in de World Cup gaat. Met twaalfde en negende plekken in de kwalificatieruns kan ook hij echter inpakken, hoewel hij ongetwijfeld nog wel even blijft om oudere broer Ilya - goed voor de vierde score - aan te moedigen in de finale.

Naast Kushnir en Burov eindigden de Spelen ook voor de Wit-Rus Maxim Gustik, vierde in de World Cup, en de Canadees Lewis Irving, de mondiale nummer negen.

De finale op de aerials staat zondag om 12.00 uur gepland, met een simpel format: alle twaalf deelnemers doen één sprong, de beste negen gaan door naar ronde twee met hetzelfde idee en de beste zes van ronde twee springen de finale om de medailles.

Kushnir vliegt door de lucht, maar haalt de finale niet (Pro Shots/Action Images)
Kushnir vliegt door de lucht, maar haalt de finale niet (Pro Shots/Action Images)

Turkije ontbiedt Nederlandse vice-ambassadeur

Turkije heeft de tweede man van de Nederlandse ambassade op het matje geroepen. De Turkse regering wil van de plaatsvervangend ambassadeur tekst en uitleg over het voornemen van de Tweede Kamer om de massamoord op Armeniërs in 1915 als volkerenmoord te erkennen, melden Turkse media.

Plaatsvervangend ambassadeur Erik Weststrate is de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Ankara. Nederland heeft er al een poos geen ambassadeur, omdat de betrekkingen met Turkije op een dieptepunt zijn beland.

De Kamer wil op voorstel van de ChristenUnie de moord op honderdduizenden Armeniërs aan de vooravond van de stichting van het moderne Turkije aanmerken als genocide. Ook zou voortaan geregeld een lid van het kabinet de herdenking van het drama moeten bijwonen. Dat is onverteerbaar voor de Turkse regering. Die houdt vol dat er honderd jaar geleden weliswaar misdaden zijn gepleegd, maar dat van stelselmatige volkerenmoord geen sprake was.

Turkije ontbiedt Nederlandse vice-ambassadeur
Turkije ontbiedt Nederlandse vice-ambassadeur (Foto: ANP)

Win het tweede seizoen van Supergirl op DVD!

Ze nam ontslag als assistent van Cat Grant bij CatCo Worldwide Media, om de balans op te maken en haar toekomst uit te stippelen. Kara Danvers zet nu haar werk voort bij het Department of Extranormal Operations, samen met Hank Henshaw en haar zus Alex. Hier kan ze haar ware zelf – Supergirl – laten zien en haar toenemende krachten inzetten om National City te beschermen. Tegelijkertijd blijft ze zoeken naar haar vermiste vader Jeremiah en het geheime onderzoekslaboratorium Project Cadmus. Ook werkt ze samen met haar Kryptonian neef Kal-El – beter bekend als Superman – om nieuwe schurken uit het DC Universe te verslaan. In haar vrije tijd onderhoudt ze vriendschappen met James Olsen en Winn Schott, terwijl er ook een opwindende nieuwe romance opduikt!
 
In het tweede seizoen zijn Teri Hatcher (Lois & Clark: The New Adventures of Superman, Desperate Housewives), Lynda Carter (Wonder Woman in de TV serie van 1975en Kevin Sorbo (ster van de serie Hercule) in gastrollen te zien. Er zijn in dit seizoen ook nieuwe personages te zien, zoals Superman en zijn grote vijand General Zod. Aflevering 16 is een speciale crossover aflevering met The Flash.
 
We mogen 3x een DVD box weggeven! Beantwoord daarvoor de volgende vraag:
 
Wie speelt Supergirl?
 
- Melissa Benoist
- Teri Hatcher
- Pepper Potts
 
Geef hier je antwoord door en maak kans!

Chinees nieuwjaarsale bij Gearbest

Elke maandag zijn er weer 6 nieuwe promoties te vinden op de Gearbest website.  In dit artikel pakken we er eens 4 uit die we nader bestuderen, en natuurlijk wensen we ook jullie een voorspoedig Chinees nieuwjaar. 

Geen zorgen, ook met deze promoties geldt, een refund van eventuele douanekosten als je hebt gekozen voor 'registered air mail' als shipping manier. Ideaal dus, en wil je het snel in huis kan je gebruik maken van het GW-warehouse waarbij je het binnen 7 dagen in huis hebt. 

Deze week begint het Chinese nieuwjaarsfestival in China! Reden om het nieuwe jaar te vieren met korting op een groot aantal producten.

Gearbestsale cny

Zo koop je een Jumper EZBOOK 3 pro notebook met 64GB SSD en Intel Celeron processor voor maar €215; of wat dacht je van deze Xiaomi Huami smartwatch voor minder dan €45 met coupon: NYGBCE

 Gearbestsale smartphone

Ook op het gebied van telefoons is er genoeg te koop in de nieuwjaarsverkoop. Zo is er de de Elephone U Pro met een Snapdragon 660 processor en draadloos laden waar je dan zo'n €348 voor kwijt bent. Als je ook nog één van de eersten bent krijg je nog een snellader + beschermfolie als cadeau.

Daarnast willen we de LeEco Le S3 nog tippen, voor iets meer dan €120 koop je een toptelefoon met een 10 core processor, 16MP camera en ondersteuning van de Nederlandse taal. 

Gearbestsale tv

Tijdens deze natte winter ben je wellicht veel thuis te vinden! Om de tijd te vullen zou je een TV box met Netflix, Kodi, Hulu of Amazon Video kunnen overwegen. Gearbest verkoopt ook op TV gebied alles wat een filmavond tot een succes maakt. 

Xiaomi is niet alleen bekend van telefoons maar in China verkopen ze ook TV's, door een nieuwe verzendmethode kan Gearbest deze nu ook in de EU makkelijk(er) leveren. Je koopt in de nieuwjaarsverkoop al een 43'' Xiaomi FULL HD tv voor minder dan €400 inclusief verzendkosten.

Ook je TV upgraden naar een smart TV is goedkoop mogelijk in de TV sale, een TV box met veelverkochte AMLOGIC S905 processor koop je al voor €30. Wil je een echte GoogleTV box dan kom je uit bij de Xioami Mi Box met GoogleTV besturingssysteem. Deze GoogleTV die beduidend goedkoper is dan de Nvidea GoogleTV koop je al voor minder dan €60. 

Zoals je hebt gemerkt kan tijdens een goede sale Xiaomi niet ontbreken. Het merk dat tegenwoordig in veel markten vertegenwoordigd is met producten heeft dan ook een eigen salepagina. Daar kan je bijvoorbeeld een scherp geprijsde robotstofzuiger van het merk vinden.

Gearbestsale xiaomi

Tsjechische ijshockeyers verrassen Canada in shootouts, Zwitsers halen uit

In groep A van het olympisch ijshockeytoernooi bij de mannen heeft Canada een nederlaag moeten slikken. De dubbel regerend kampioen ging na shootouts onderuit tegen Tsjechië.

Mason Raymond zorgde al na een goede minuut voor de 1-0, maar via Dominik Kubalik duurde het niet lang voor de Tsjechen het net ook gevonden hadden. Veteraan Rene Bourque, goed voor een jaartje of tien aan NHL-ervaring, tekende al snel voor de 2-1, maar Michal Jordan zorgde wederom voor de gelijkmaker.

In de resterende veertig minuten werd dan weer niet gescoord, net zoals in overtime. Er moesten dus shootouts komen en daarin hield de Tsjechische goalie Pavel Francouz uitstekend stand: de Tsjechen wonnen de shootouts met 2-1.

Zuid-Korea ging na de zeer verdienstelijke 2-1 nederlaag tegen Tsjechië hard onderuit tegen Zwitserland. De Zwitsers kwamen na tien minuten op voorsprong en vooral in de laatste periode ging de zweep erover: het werd 8-0 voor Zwitserland, met een hattrick voor Pius Suter.

De Tsjechen schreeuwen het uit na de gewonnen shootouts (Pro Shots/Action Images)
De Tsjechen schreeuwen het uit na de gewonnen shootouts (Pro Shots/Action Images)

Cant verslaat Kaptheijns en pakt eindzege Superprestige

Sanne Cant heeft zaterdag de Noordzeecross in Middelkerke gewonnen. De Belgische wereldkampioene versloeg de Nederlandse Maud Kaptheijns. Laura Verdonschot werd derde. Door de zege wint Cant ook het eindklassement van de Superprestige.

De laatste wedstrijd van de Superprestige moest de beslissing brengen wie het klassement zou winnen. Het verschil tussen Kaptheijns en Cant was slechts één punt in het voordeel van de Nederlandse.

De wedstrijd ging onder zonnige omstandigheden van start. Direct gingen Kaptheijns en Cant er samen vandoor. In de derde ronde verhoogde de Belgische het tempo en wist een gaatje te slaan naar Kaptheijns. De Nederlandse gaf niet op en wist in de voorlaatste ronde weer aan te sluiten.

Vervolgens waren de rollen omgedraaid en reed Kaptheijns een paar seconden weg, echter door een foutje in de zandstrook kon Cant weer aansluiten. De wereldkampioene plaatste opnieuw een versnelling en zette Kaptheijns onder druk. De Nederlandse ging tot tweemaal toe in de fout en dat bracht de beslissing in de wedstrijd. Cant kon onbedreigd naar haar derde zege van het seizoen in de Superprestige rijden. Het is ook de derde keer dat ze het eindklassement wint.

Sanne Cant: “Het bolt slechter en slechter. Precies alsof het water uit de grond komt, heel lastig. Het hangt hier af van foutjes. Op een bepaald moment maakte Maud een foutje waardoor ik wegreed, maar daarna maakte ik een foutje en kon zij wegrijden. Ik zag plotseling dat ik een gaatje had. Het was sowieso de bedoeling om de laatste ronde vol te rijden. Ik win nu 2 klassementen en heb 3 truien, mijn seizoen is meer dan geslaagd.”

In de strijd voor de derde plaats versloeg Verdonschot Ceylin del Carmen Alvarado en Loes Sels.

Uitslag
1. Sanne Cant (BEL)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Laura Verdonschot (BEL)
4. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
5. Loes Sels (BEL)
6. Kim van de Steene (BEL)
7. Ellen van Loy (BEL)
8. Joyce Vanderbeken (BEL)
9. Jolien Verschueren (BEL)
10. Nikki Brammeier (GBR)

Eindklassement
1. Sanne Cant (BEL) 107 punten
2. Maud Kaptheijns (NED) 105
3. Annemarie Worst (NED) 77
4. Nikki Brammeier (GBR) 66
5. Ellen van Loy (BEL) 64
6. Alice Maria Arzuffi (ITA) 58
7. Laura Verdonschot (BEL) 50
8. Elle Anderson (USA) 50
9. Kim van de Steene (BEL) 50
10. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) 44

Baudet 'wil het er niet meer over hebben'

De leiding van Forum voor Democratie (FVD) wil niet meer reageren op de kritiek die de partij de laatste tijd achtervolgt. "Ik denk dat we het punt hebben bereikt dat we het gewoon totaal moeten negeren", zegt voorman Thierry Baudet over de beschuldigingen van racisme en de klachten uit de achterban over een gebrek aan inspraak.

Baudet verweerde zich op een ledendag in het Tweede Kamergebouw tegen "de smurrie" die over de partijtop zou zijn uitgestort. Hij kreeg veel vragen over het besluit om afgelopen vrijdag nog eens drie kritische kaderleden uit de jonge partij te zetten.

Het drietal deed zaterdag in NRC Handelsblad zijn beklag over de partijtop. Die zou FVD veranderen in een "sekte" die afglijdt naar "extreemrechts".

Baudet doet de kwestie af als gestook van leden die te weinig ruimte zagen voor hun eigen ambities. Hij wil in het vervolg "de schouders ophalen" en het "van ons laten afglijden."

Baudet 'wil het er niet meer over hebben'
Baudet 'wil het er niet meer over hebben' (Foto: ANP)

Canadese curlingdames boeken eindelijk zege

De Canadese curlingdames zijn op de Olympische Spelen eindelijk van de nul punten af. Na drie dramatisch verlopen wedstrijden liet het Canadese team van skip Rachel Homan voor het eerst zien waarom zij wereldkampioen zijn: met 3-11 waren ze veel te sterk voor de Verenigde Staten. 

Een spannende wedstrijd was er tussen het verrassende Zuid-Korea en Groot-Brittanië, twee ploegen die zeer aan elkaar gewaagd bleken. Tot het negende end was het dan ook nog totaal niet duidelijk welke van de twee de overwinning ging pakken: de twee teams lieten de ander geen moment op een beslissende voorsprong komen.

In het negende end sloegen de Koreanen van skip Kim Eun-jung toe met twee punten, waarna Eve Muirhead en haar Britse dames ook in het tiende end een punt toe moesten geven: Zuid-Korea won zo met 7-4.

Verder won China met 10-7 een belangrijke match tegen Denemarken om kans te houden op de volgende ronde en was Japan zoals verwacht met 5-10 veel te sterk voor de Russische atleten.

Na zes van de twaalf speelsessies in de groepsronde gaat Zweden met een 4-0 record aan de leiding, gevolgd door het verrassende Japan (4-1). Zuid-Korea (3-1) volgt, met achter zich China en Groot-Brittannië (beiden 3-2).

Liu Jinli uit China gooit er eens een balansoefening tussendoor (Pro Shots/Action Images)
Liu Jinli uit China gooit er eens een balansoefening tussendoor (Pro Shots/Action Images)

'Fekir moet de volgende aankoop van Arsenal worden'

Arsenal trok afgelopen januari Pierre-Emerick Aubameyang en Henrikh Mkhitaryan aan. Nabil Fekir moet de volgende topaankoop worden.

De club uit Londen is in de Premier League bezig aan een matig seizoen en Arsène Wenger lijkt zich te realiseren dat de ploeg versterkingen nodig heeft. Aubameyang en Mkhitaryan werden al aangetrokken en komende zomer wil de club opnieuw toeslaan.

Volgens Daily Mail staat Fekir bovenaan het lijstje van Arsenal en wil de club er alles aan doen om de middenvelder komende zomer over te nemen van Olympique Lyon. Naar verluidt heeft Arsenal vijftig miljoen euro over voor de smaakmaker.

Fekir is bij de Franse club bezig aan een uitstekend seizoen. In de Ligue 1 wist hij dit seizoen zestien keer het net te vinden en gaf hij vijf assists. Wenger hoopt de deal nog voor de start van het WK van 2018 af te ronden.

Olympisch goud schansspringer Stoch na prachtfinale

Schansspringer Kamil Stoch heeft voor de derde keer in zijn indrukwekkende carrière olympisch goud gewonnen. In Pyeongchang was de Pool, net als vier jaar geleden in Sochi, de beste op de grote schans.

Nadat de wedstrijd op de kleine schans door de constante wind, excuses voor het taalgebruik, compleet verneukt werd, kregen de fans op de grote schans wél een zeer fraaie strijd te zien. Stoch nam er de leiding in de eerste ronde, gevolgd door de Oostenrijker Michael Hayböck en de Duitser Andreas Wellinger, die op de kleine schans het goud pakte. Ook Robert Johansson uit Noorwegen en de Pool Dawid Kubacki deden nog volop mee.

Kubacki viel in ronde twee ver terug, maar Johansson nam de leiding. Met een heerlijke sprong - en wat geluk met de wind - nam Wellinger de leiding, die hij behield na de zeer matige sprong van Hayböck. Alleen Stoch stond zo nog boven en de Pool sprong precies ver genoeg om Wellinger van het goud te houden, terwijl brons voor Johansson was.

Stoch tijdens de massastart op de grote schans (Pro Shots/Action Images)
Stoch tijdens de massastart op de grote schans (Pro Shots/Action Images)

Robben: "Ik maak me totaal geen zorgen"

Arjen Robben is bij Bayern München in bezit van een aflopend contract en hij weet niet waar zijn toekomst ligt. Maar Robben maakt zich geen zorgen.

De 34-jarige aanvaller is nog lang niet van plan om een punt achter zijn carrière te zetten. Onlangs nam hij afscheid als international, zodat hij zich volledig op het clubvoetbal kon gaan richten. Voor welke club hij volgend seizoen speelt, is nog de vraag.

"Op het moment voel ik me nog steeds erg fit, erg goed en geloof ik dat ik nog één of twee jaar op het hoogste niveau kan spelen. Dat is ook mijn doel”, vertelt Robben tegenover Sportbuzzer. De buitenspeler verwacht dat het allemaal goed komt.

"Ik heb zo’n goede en eerlijke communicatie met de beleidsbepalers bij Bayern dat ik me totaal geen zorgen maak. De club zal een plan hebben en daarna moeten de club en ik beslissen hoe we verder gaan. Ik ben erg blij en tevreden met mijn carrière."

Als hij bij Bayern blijft, dan hoopt hij dat ook dat Jupp Heynckes blijft. "Vanaf zijn eerste dag zag je de verandering en dat heeft natuurlijk wel te maken met de coach. Ik zou blij zijn als Heynckes langer doorgaat, maar dat is natuurlijk zijn eigen keuze. Daar moet je hoe dan ook respect voor hebben."

Turkije ontkent gebruik gifgas in Afrin

Turkije zegt nooit chemische wapens te hebben gebruikt in Syrië. De ontkenning volgt op beschuldigingen van Syrisch-Koerdische troepen dat het land een gifgasaanval heeft uitgevoerd in de regio Afrin.

"Dit zijn ongegronde beschuldigingen. Turkije heeft nooit chemische wapens gebruikt. We passen ontzettend op de burgers tijdens operatie Olijftak", zei een diplomaat.

Door de gifgasaanval zouden zes mensen verstikkingsverschijnselen hebben opgelopen.

Turkije ontkent gebruik gifgas in Afrin
Turkije ontkent gebruik gifgas in Afrin (Foto: ANP)

Lavrov noemt aanklacht VS 'gewauwel'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov wil zaterdag geen commentaar geven op het onderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller. In zijn aanklacht worden dertien Russen en drie Russische instanties beschuldigd van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en politieke processen.

Lavrov zei tegen de deelnemers aan de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München dat zelfs vicepresident Michael Pence en anderen vragen hadden gesteld over het Amerikaanse onderzoek dat vrijdag werd gepubliceerd. ,,Eerst moeten wij feiten onder de ogen krijgen, tot dat moment is alles gewauwel", zei hij.

Rusland heeft herhaaldelijk ontkend dat het de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed.

Lavrov noemt aanklacht VS 'gewauwel'
Lavrov noemt aanklacht VS 'gewauwel' (Foto: ANP)

Oostenrijkse 'choket' en geeft skeletongoud weg, Bos 8e

Het skeleton bij de vrouwen op de Olympische Spelen in Pyeongchang krijgt een werkelijk bloedstollende eindstrijd om het goud. De derde van vier runs leverde zaterdag weer een nieuwe leidster op: Jacqueline Lölling uit Duitsland werd van de kop verdreven.

Lölling ging als eerste naar beneden, maar zag hoe de Oostenrijkse Janine Flock 0,10 seconden onder haar tijd dook. Vervolgens was het de beurt aan de Britse Lizzy Yarnold en de regerend olympisch kampioene gaf zich absoluut niet zomaar gewonnen: ze gaf slechts 0,02 seconden toe op Flock en staat na drie runs tweede. Op 0,19 seconden volgt de Britse Laura Deas, met het Duitse duo Tina Hermann en Anna Fernstädt op 0,24 en 0,32 seconden.

De Nederlandse Kimberley Bos zette wederom een zeer behoorlijke run neer. Ze was slechts 0,16 seconden langzamer dan Hermann, die de snelste derde run sleedde, en steeg in het klassement één plekje: Bos staat nu achtste, 0,78 seconden van de eerste plek.

Om 13.45 uur gaat de vierde en beslissende run van start, waarin de dames in omgekeerde volgorde naar beneden gaan, met Flock dus als laatste.

Update 14.42 uur
Flock heeft het goud volledig uit handen gegeven. Sterker nog, de Oostenrijkse deed wat ze zo vaak doet: inconsisent zijn, wat erin resulteerde dat ze na drie prima runs ineens buiten het podium terecht kwam. 

Yarnold was degene die profiteerde, vooral doordat de Britse onderin bizar snel was, ondanks een grote fout. Die fout kon ze zich door perfect materiaal zonder problemen permitteren en met 0,45 seconden maakte ze gehakt van de tijd van de Duitse favoriete Jacqueline Lölling, die zilver pakte.

Doordat Flock faalde was er plotseling brons voor Laura Deas, de volgende Britse die optimaal profiteerde van het alleen voor de Spelen gebruikte topmateriaal. Op 0,62 seconden werd ze derde, 0,02 seconden voor Flock. 

Bos eindigde na haar vierde knappe run op een zeer fraaie achtste plek, goed voor een olympisch diploma.

Maher: "Ik wil FC Twente uit de degradatiezone halen"

Adam Maher maakte in januari de overstap van PSV naar FC Twente. De middenvelder wil er alles aan doen om zijn club in de Eredivisie te houden.

Tot nu toe wist hij nog niet met FC Twente te winnen in de Eredivisie. De ploeg verloor van PSV, sc Heerenveen, AZ en Ajax. Tegen Roda JC wist Twente een punt te pakken, maar tot nu toe wist Maher geen overwinning te boeken met de ploeg.

Dit weekend neemt FC Twente het op tegen hekkensluiter Sparta Rotterdam. Mochten de Rotterdammers winnen, dan wordt FC Twente de nieuwe nummer laatst. Maher hoopt met zijn ploeg te kunnen voorkomen dat dat gebeurt.

"Ik wil belangrijk kunnen zijn en ik wil FC Twente uit de degradatiezone halen", vertelt hij tegenover FC Twente TV. "Met het team moeten we meer naar boven kijken. Ik vind persoonlijk dat ik meer voor het doel moet komen, waardoor ik nog belangrijker kan zijn voor het team. FC Twente hoort niet thuis op deze positie en het belangrijkste is dat we uit de degradatiezone komen."

Willems: "Ik ben al vijf kilo afgevallen"

Jetro Willems begon goed bij Eintracht Frankfurt, maar is inmiddels zijn basisplaats kwijt. De linksback maakt zich geen zorgen over de situatie.

"Het is aan mij om het beter te doen dan mijn concurrent", vertelt hij in gesprek met BILD. "Ik ben een geduldig persoon, mijn tijd komt nog wel. Het is voor mij niet belangrijk om wat voor reden ik op de bank beland ben. Ik heb al twintig wedstrijden gespeeld in een nieuw land, met een nieuw team. Dat is iets waar ik al tevreden mee kan zijn."

BILD suggereert dat hij spiermassa zou moeten verliezen, maar volgens Willems is dat geen optie. "Mijn spieren zijn juist mijn kracht. Daarnaast ben ik al vijf kilo afgevallen. Als ik nog meer zou verliezen, zou ik geen kracht meer overhouden. Door het harde trainen en de wedstrijden ben ik afgevallen. Er wordt hier harder gelopen dan in Nederland, ik moet me nog altijd aanpassen."

Willems blijft ondanks zijn plek op de reservebank rustig. "Ik denk dat het goed is dat de trainer meer van mij verwacht, want dat betekent dat ik ook meer kan. Ik ben ook de verdediger die de meest kansen heeft gecreëerd, dat is ook niet slecht."

Shorttrackgoud Girard na chaotische finale, Knegt en De Laat niet in finale

Shorttracker Sjinkie Knegt is uitgeschakeld op de olympische 1.000 meter. Knegt, al in bezit van zilver op de 500 meter, werd gediskwaliceerd in zijn kwartfinale.

Knegt begon matig, en moest plekken terugwinnen. Dankzij zijn vechtlust kwam hij toch als tweede over de meet, wat normaal gesproken goed is voor een plek in de halve finale. Na afloop kreeg de Nederlander echter een penalty vanwege het duwen van een tegenstander en omdat hij van zijn lijn afweek.

Itzhak de Laat werd uitgeschakeld. De Laat eindigde in zijn kwartfinale als derde, terwijl alleen de eerste twee doorgingen.

Update 13:33 uur
De olympische titel ging verrassend naar de Canadees Samuel Girard. In de finale kwamen de twee Zuid-Koreaanse favorieten Seo Yi-ra en Lim Hyu-jun samen met de Hongaar Shaolin Sandor Liu tot onsteltenis van het publiek ten val. Seo wist nog wel brons te pakken, zilver was voor de Amerikaan John-Henry Krueger.

Shorttrackster Ter Mors vijfde in finale 1.500m

Bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang heeft Jorien ter Mors de halve finale op de 1.500 meter bij het shorttracken bereikt. Ter Mors, die stopt als shorttrackster, won eerder deze Winterspelen goud op de 1.000 meter bij het langebaanschaatsen, en eindigde nu in haar heat als tweede achter de Italiaanse Arianna Fontana.

Suzanne Schulting, die op de 500 meter ten val kwam, won haar heat op de 1.500 meter eenvoudig en is ook door.

De Zuid-Koreaanse Shim Sukhee, een van de favorieten voor een plak, werd in dezelfde heat als Ter Mors uitgeschakeld nadat ze ten val kwam.

Update 12:27 uur

Ter Mors en Schulting moesten in dezelfde halve finale aan de bak. Samen met Fontana bepaalde Ter Mors, die een sterke indruk maakte, het tempo. Die twee kwamen dan ook als de nummers 1 en 2 over de meet. Schulting werd vierde en is dus uitgeschakeld.

Update 13:20 uur

In de finale pakte Ter Mors, in haar laatste individuele wedstrijd als shorttrackster, gelijk de leiding. Fontana pakte daarna de kop, maar Ter Mors was niet ver achter. Choi, favoriet voor de titel, nam vervolgens de leiding en de Zuid-Koreaanse stond die niet meer af.  Zilver was er voor de 17-jarige Chinese Li Jinyu, Kim Boutin was goed voor brons.Ter Mors werd uiteindelijk vijfde.

Schulting werd derde in de B-finale.

Kamerleden kruipen in huid politieagent

"Politie! U bent aangehouden!" Makkelijk gezegd, maar dan? Tweede Kamerleden ervaarden gisteren op Politie Trainingscentrum De Yp in Den Haag aan den lijve hoe snel een situatie uit de hand kan lopen en welk geweld agenten daarbij mogen toepassen. Praten, pepperspray of schieten – binnen enkele seconden moet je kiezen en handelen.

"Automatisch beslissingen nemen is heel lastig", erkent Tweede Kamerlid Arno Rutte. Met PVV-collega Lillian Helder heeft hij een casus van huiselijk geweld voor de kiezen gekregen. Een agressieve verdachte walste bijna letterlijk over de ietwat beschroomde Kamerleden heen. "Je bent plots de regie helemaal kwijt", erkent Helder. Desondanks kan hun optreden op applaus van hun collega’s rekenen. "Ik ken alleen de juridische beleidskant, dus het is zeker ook interessant om op deze manier eens een kijkje in de keuken te nemen", zegt Theo Hiddema van Forum voor Democratie.

Gebruik geweld
Aanleiding voor het bezoek van de Vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid is de Stelselherziening Geweldsaanwending. De Kamerleden zullen in de komende periode het wetsvoorstel daartoe behandelen. Volgens de huidige wet- en regelgeving worden politiemensen die geweld inzetten binnen hetzelfde strafrechtelijke kader beoordeeld als gewone verdachten. Maar politiemensen moeten in hun werk juist een stap naar voren zetten waar anderen kunnen weglopen. Volgens de politie zou de vraag voorop moeten staan of een agent zijn geweldsbevoegdheid juist heeft ingezet. "De inzet van geweldsmiddelen door de politie moet goed gecontroleerd en goed verantwoord zijn", benadrukt politiechef Eenheid Rotterdam Frank Paauw, die verantwoordelijk is voor het dossier. "Maar we willen ook geen verlegen politie worden: agenten moeten niet schuchter worden om geweld toe te passen als de situatie daar om vraagt."

Geweld verantwoorden
Welk geweldsmiddel mag je wanneer gebruiken, wil Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) weten. "Het staat niet zwart-wit in een handboek -die situatie: dat geweld-", legt IBT-docent (integrale beroepsvaardigheidstraining) Chris uit. "De context bepaalt welk geweldsmiddel je mag inzetten. En de omstandigheden kunnen razendsnel veranderen. Je moet als agent dus goed doorhebben waar je mee bezig bent. Zodat je het later ook kunt verantwoorden." Want elk van de jaarlijks gemiddeld 15.000 gevallen waarbij de politie geweld toepast worden beoordeeld. Steeds is de vraag: heeft de agent passend opgetreden?

1 optie
"Als je geweld toepast, word je de maat genomen. Daar lopen we als politie niet voor weg", benadrukt korpschef Erik Akerboom aan zijn gasten. Twee politiemannen vertellen de Kamerleden daarop over de situatie waarin zij een verdachte moesten neerschieten. "Die anderhalve minuut veranderde mijn leven", zegt de Haagse wijkagent over een man die met een mes op hem afrende. "Op dat moment had ik maar 1 optie: ik ga naar huis, hij niet."

Dood door schuld
Ook zijn Rotterdamse collega moest zijn vuurwapen gebruiken. "Ik heb mijn werk goed gedaan, maar veranderde daardoor in een verdachte tijdens een strafproces." Dood door schuld, maar vrijgesproken van rechtsvervolging. Een blijvende smet op het strafblad van de agent. "Dat voelt heel onrechtvaardig", beaamt CDA’er Chris van Dam. Zijn D66-collega Monica den Boer vond het nuttige verhalen en praktijkervaringen. "Goed om eens niet door het Haagse rietje van de overleggen of de berichten in de media naar de politie te kijken, maar om het van agenten en hun leidinggevenden zélf te horen."

kamerleden kruipen in huid politieagent (foto: politie.nl)
kamerleden kruipen in huid politieagent (foto: politie.nl)

Biatlete Kuzmina in doodsaaie wedstrijd naar olympisch goud

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang na zilver op de achtervolging en de individuele afstand goud veroverd op de massastart. Op de Slowaakse, in 2010 en 2014 al goed voor goud op de sprint, stond werkelijk geen maat, waardoor van enige spanning eigenlijk de hele wedstrijd nauwelijks sprake was.

Kuzmina begon met foutloos schieten, iets wat de rest al bijna kansloos zou maken: niemand is immers sneller op de langlauflatten, dus een ieder moest hopen op fouten van de Slowaakse. Hanna Öberg volgde op enkele seconden, met Dorothea Wierer, Marte Olsbu, Darya Domracheva en de hele meute achter zich aan. 

Kuzmina schoot ook bij de tweede keer in liggende positie feilloos alles raak, hoewel de gaten nog niet groot waren: Domracheva volgde op acht seconden, met Öberg en de Italiaanse Wierer vlak achter haar. De grootste problemen waren er voor Laura Dahlmeier. De vijfvoudig wereldkampioene had al twee missers geschoten en lag op grote achterstand.

Ook bij de derde schietbeurt, dit keer in staande positie, bleef Kuzmina foutloos, maar dit keer sloeg ze écht haar slag: Domracheva ging de fout in en dus was de ook nog foutloze Wierer op een kleine halve minuut de eerste achtervolgster, tien seconden voor de Tsjechische Veronika Vitkova en Lisa Vittozzi, eveneens uit Italië. Domracheva sloot daar dan weer aan, 45 seconden achter Kuzmina.

Kuzmina schoot haar allerlaatste schot ernaast, na lang wachten, maar dat leverde geen enkele spanning op. Domracheva profiteerde van missers van de rest en dook 24 seconden na Kuzmina als tweede de slotronde in, op tien seconden gevolgd door Tiril Eckhoff, Öberg, Vittozzi, Olsbu en Wierer. Eckhoff liep met overmacht weg bij die groep en dus was ook het laatste beetje spanning verdwenen: goud voor Kuzmina, zilver voor Domracheva, brons voor Eckhoff.

Het veld vertrekt op de massastart (Pro Shots/Action Images)
Het veld vertrekt op de massastart (Pro Shots/Action Images)

Das alleen op olympische 500m, Nederland tegen Verenigde Staten

Morgen wordt er weer geschaatst in de olympische schaatshal. De 500 meter voor vrouwen en de eerste ronde van de ploegenachtervolging voor mannen staan op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Anice Das rijdt in de eerste rit van de 500 meter alleen. In de derde rit treft Lotte van Beek, die Marrit Leenstra vervangt, de Roemeense Ianculescu. In de rit erop rijdt Jorien ter Mors tegen de Poolse Ziomek.

Nao Kodaira, de te kloppen vrouw, treft in de veertiende rit Erbánová. Sang-Hwa Lee, de grootste concurrent van Kodaira, rijdt in de rit erop tegen de Japanse Go.

De belangrijkste ritten

Rit Binnenbaan Buitenbaan
1 Anice Das (NED) -
3 Lotte van Beek (NED) Alexandra Ianculescu (Roe)
4 Jorien ter Mors (NED) Kaja Ziomek (Pol)
14 Nao Kodaira (Jap) Karolina Erbánová (Tsj)
15 Adisa Go (Jap) Lee Sang-Hwa (Zko)
16 Vanessa Herzog (Oos) Angelina Golikova (Rus)


In de kwartfinales van de ploegenachtervolging moet Nederland, met Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer, in de vierde en laatste rit de tegen de Verenigde Staten rijden. De andere ritten zijn Nieuw-Zeeland - Noorwegen,  Zuid-Korea - Italië en Canada tegen Japan.

De ploegenachtervolging begint morgen om 12.00 uur. De 500 meter is vanaf 13.00 uur.

López wint koninginnenrit in Oman, Lutsenko nieuwe leider

De koninginnenrit in de Tour of Oman is gewonnen door Miguel Angel Lopez. De 23-jarige Colombiaanse klimmer van Astana kwam op de Green Mountain net voor ploeggenoot Alexey Lutsenko over de finish. Jesús Herrada werd op twaalf seconden derde. Lutsenko is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Al na vijf kilometer ontstond er een kopgroep van zes renners: Marco Marcato (UAE Team Emirates), Benjamin Declercq (Sport Vlaanderen-Baloise), Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Nicholas Schultz (Caja Rural-Seguros RGA), Robin Carpenter & Adam De Vos (Rally Cycling).Het zestal zou een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten pakken.

Onderweg naar de Green Mountain zou Bahrain Merida de leiding nemen in het peloton. Later zou ook nog Astana komen helpen in de achtervolging. Aan de voet van de slotklim van elf kilometer had de kopgroep nog twee minuten voorsprong.

In het peloton zou Astana op de slotklim het tempo omhoog gooien. Met nog vier kilometer te gaan zou Carpenter als laatste van de kopgroep worden gegrepen. De Tsjech Jan Hirt van Astana had ondertussen het tempo zo hoog gelegd dat alleen nog Lutsenko, López en Gorka Izagirre konden volgen. Izagirre moest er niet veel later af en ook voor Hirt was het op. Lutsenko en López gingen vervolgens samen naar de meet waar de Colombiaan als eerste over de streep zou komen. Lutsenko staat nu eerste in het klassement en heeft elf seconden voorsprong op zijn ploeggenoot López.

Russische ijshockeysters walsen over Zwitserland naar halve finales

De Russische ijshockeysters hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Olympische Spelen. In de kwartfinales walste de ploeg over Zwitserland, dat vier jaar geleden in Rusland nog het brons veroverde.

De Russinnen kwamen al snel op voorsprong, maar Alina Müller en Lara Stalder draaiden het om naar een 1-2 voorsprong voor Zwitserland. Vanaf dat moment gaf Rusland echter stevig gas, met name dankzij een heerlijk optreden van Anna Shokhina. Ze tekende voor twee goals en twee assists en hielp de jonge Russische ploeg naar een 6-2 zege.

Finland had het vervolgens allesbehalve moeilijk met Zweden. Al na de eerste periode stonden de Finnen in het Scandinavisch onderonsje op 3-0. Emma Nordin hielp Zweden om op het scorebord te komen, maar een minuut later was het al raak voor Finland, dat uiteindelijk met 7-2 won.

Maandag speelt Finland in de halve finales tegen de VS, terwijl de Russinnen het opnemen tegen Canada.

De Russische speelsters vieren feest na het bereiken van de halve finales (Pro Shots/Action Images)
De Russische speelsters vieren feest na het bereiken van de halve finales (Pro Shots/Action Images)

Zweedse curlingdames blijven ongeslagen op Spelen

De Zweedse curlingdames blijven heerlijk op dreef op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Skip Anna Hasselborg en haar dames sloegen in het zevende en achtste end toe tegen Zweden, met in totaal vijf punten. Silvana Tirinzoni en haar dames deden nog wat terug, maar het was net niet genoeg: 8-7.

Voor de Britse ploeg van skip Eve Muirhead was er de derde zege in vier wedstrijden. De Deense ploeg, met skip Madeleine Dupont, werd met 7-6 verslagen. Ook beide andere wedstrijden eindigden met een verschil van slechts één punt. De Amerikaanse vrouwen wonnen met 7-6 van de Russinnen, terwijl China met dezelfde cijfers van Japan.

De Britse Anna Sloan is gefocussed (Pro Shots/Action Images)
De Britse Anna Sloan is gefocussed (Pro Shots/Action Images)

Noorse langlaufsters ondanks ineenstorting naar olympisch goud

De Noorse langlaufploeg heeft het olympisch goud op de estafette bij de dames weer in handen, nadat een deceptie in Sochi ervoor zorgde dat men niet eens een medaille haalde. Dat leek nu ook te gebeuren door een complete ineenstorting van de tweede Noorse, maar haar teamgenotes herstelden het op fraaie wijze.

Bij de eerste groep langlaufsters trok vooral de Russin Natalia Nepryaeva gelijk ten strijde. Alleen Ingvild Flugstad Østberg kon volgen, maar ook de Noorse moest bij de wissel toch een gaatje van een paar seconden laten en wisselden achter Nepryaeva samen met de verrassend sterke Sloveense Anamarija Lampic. Aino-Kaisa Saarinen en Anna Haag volgden namens Finland en Zweden al op een seconde of twintig, terwijl vooral de Amerikaanse Sophie Caldwell enorm tegenviel - ze gaf een dikke minuut toe.

Noorse stort in
Yulia Belorukova (Rusland) en Astrid Jacobsen (Noorwegen) namen al snel afstand van de Sloveense Katja Visnar, terwijl Kerttu Niskanen en Charlotte Kalla namens Finland en Zweden aan het jagen waren. Vooral Kalla had het tempo lekker te pakken en de Zweedse sloot aan bij Belorukova, die inmiddels alleen was: Jacobsen stortte helemaal in en gaf het stokje als vierde over, ruim achter de Finse Niskanen en nog maar net voor de Zwitserse Nadine Fähndrich.

Bij de derde groep loopsters, inmiddels in vrije stijl, namen de jonge Ebba Andersson (Zweden) en Anastasia Sedova (Rusland) de leiding. Veterane Riitta-Liisa Roponen viel iets terug, maar vooral de Noorse Ragnhild Haga ging er als een dolle vandoor - na het drama van Jacobsen moest dat ook wel. Nathalie von Siebenthal hield even stand, maar de Zwitserse medaillehoop - vooraf al nauwelijks aanwezig - leek toch te verdwijnen. Haga gaf er nog eens een snok op en bij de laatste wissel hadden Rusland en Zweden nog maar drie seconden voorsprong op de Noorse dames.

Duel om goud
We kwamen zo aan bij de slotloopsters, met de Russische Anna Nechaevskaya, de Noorse grootheid Marit Bjørgen en de Zweedse kersvers sprintkampioene Stina Nilsson, veertig seconden voor Krista Pärmäkoski (Finland) en Lydia Hiernickel (Zwitserland). Nechaevskaya, de zwakste schakel in het ijzersterke Russische team, moest al snel afhaken bij de absolute wereldtoppers Bjørgen en Nilsson, die om het goud leken te gaan strijden.

Het was wachten op de slotkilometer, met Bjørgen en Nilsson op kop, terwijl Nechaevskaya het brons leek te verdedigen tegen Pärmäkoski. Dat gebeurde ook, en voorin koos Bjørgen in de slotkilometer de aanval. Nilsson kon niet meer volgen en moest zich gewonnen geven, waardoor de Noorse ploeg de deceptie van Sochi - slechts vijfde in de estafette - volledig goed had gemaakt.

De gouden Bjørgen wordt begroet bij de finish (Pro Shots/Action Images)
De gouden Bjørgen wordt begroet bij de finish (Pro Shots/Action Images)

Twee 17-jarigen aangehouden om hasj

De politie heeft afgelopen nacht in Middelburg twee jongens van 17 jaar aangehouden omdat ze hasj bij zich hadden. Rond 00:30 surveilleerden twee agenten in de omgeving van het Geerepad, toen ze drie jongeren bij een portiek zagen weglopen.

Omdat de agenten een hasjlucht roken werden de drie aangehouden. De ene jongen van 17 jaar had drie brokken hasj in zijn bezit, de andere circa vijf gram. Een 18-jarige jongen overhandigde de restanten van een joint aan de agenten. De minderjarige verdachten werden overgebracht naar het bureau, de 18-jarige mocht zijn weg vervolgen.

Transvision wint aanbesteding Valysvervoer

Vervoerder Transvision mag ook de komende vier jaar het vervoer buiten de regio uitvoeren voor mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals ouderen en gehandicapten. Dit zogenoemde Valysvervoer is een publieke dienst waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) jaarlijks ongeveer 60 miljoen euro aan bijdraagt. Valys heeft ruim 400.000 gebruikers.

Vandaag werd bekend dat het Valysvervoer voorlopig is gegund aan de combinatie waarmee Transvision meedeed aan de aanbesteding. De combinatie bestaat verder uit de Rotterdamse Mobiliteit Centrale B.V. en Zorgvervoercentrale Nederland B.V.

De criteria zijn voor tachtig procent gebaseerd op kwaliteit en voor twintig procent op prijs. Bij kwaliteit is er onder andere gekeken naar het gemak om verschillende soorten vervoer te combineren, communicatie met de reiziger en innovatie.

De andere vier partijen die meededen aan de aanbesteding kunnen nog tot en met 8 maart tegen de beslissing van het ministerie bezwaar maken.

Politie staakte onderzoek latere kerkschutter

De Amerikaanse autoriteiten hebben in 2013 een kans laten liggen om de latere kerkschutter Devin Kelley te vervolgen voor verkrachting. Hij schoot vorig jaar 26 mensen dood in Sutherland Springs. Eerder ontstond al commotie omdat de man ondanks een veroordeling toch meerdere vuurwapens kon kopen.

Lokale media berichten dat een vrouw in 2013 melding had gemaakt van het vermeende seksueel misbruik. Ook de ex-vrouw van Kelley deed in een schriftelijke verklaring een boekje open over zijn gewelddadige gedrag. "Hij heeft me gedurende een jaar geslagen, verstikt, geschopt en ge-waterboard", zo stelde ze volgens de krant San Antonio Express-News.

De politie zou het onderzoek hebben gestaakt omdat het vermeende slachtoffer plots niet meer bereikbaar was. Een rechercheur liet drie voicemails achter en stuurde haar een brief met het verzoek contact op te nemen. Een militaire rechtbank had Kelley in 2012 al veroordeeld voor huiselijk geweld. Hij kon later alsnog vuurwapens kopen, omdat de luchtmacht had nagelaten dat door te geven aan de burgerlijke instanties.

Politie staakte onderzoek latere kerkschutter
Politie staakte onderzoek latere kerkschutter (Foto: ANP)

Onbewapende grensbewakers op luchthavens

De Koninklijke Marechaussee gaat maximaal 120 onbewapende burgers en reservisten opleiden tot grensbewakers en onder meer inzetten voor de controle van paspoorten op Nederlandse luchthavens. Een woordvoerder bevestigt zaterdag berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.

Tegen de krant zegt Hans Molenaar, verantwoordelijk voor de activiteiten van de marechaussee op Schiphol, dat met de inzet van de extra mensen de drukte en de wachttijd op piekmomenten verlaagd moet worden. Zij krijgen een opleiding van vier weken, die bestaat uit tachtig uur zelfstudie en acht zogeheten 'contactmomenten', gevolgd door drie maanden stage. Het betreft een proefproject, dat een vervolg is op een eerder experiment met een ongewapende reservist van vorig jaar.

Onbewapende grensbewakers op luchthavens
Onbewapende grensbewakers op luchthavens (Foto: ANP)

Afghanen doen 1,2 miljoen meldingen bij ICC

Afghanen hebben in drie maanden tijd 1,17 miljoen meldingen gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC), dat onderzoekt of het een zaak kan openen wegens mogelijke oorlogsmisdaden in het land.

De meldingen gaan onder meer over vermeende misdrijven die, niet alleen door de Taliban en Islamitische Staat, maar ook door de Afghaanse veiligheidstroepen, krijgsheren met banden naar de Afghaanse regering en de door de Verenigde Staten geleide coalitie en spionagediensten begaan zouden zijn.

Veel van de meldingen gaan over incidenten waarbij meerdere slachtoffers vielen, door zelfmoordaanslagen, moordaanslagen of luchtaanvallen, zo zei een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie HREVO tegen de krant The Independent.

Afghanen doen 1,2 miljoen meldingen bij ICC
Afghanen doen 1,2 miljoen meldingen bij ICC (Foto: ANP)

Internetten op een 56k6 modem, kan dat nog?

Wie van jullie kent de geluiden van dialup nog? Ik heb ze zelf allemaal meegemaakt. Van de eerste 300/300 modem - zo een waar ik de hoorn van de telefoon in moest leggen - naar 1200/75 (teletron 1200 met een Commodore 64) tot 56k6 (zie video hieronder voor een instant throwback).

Maar hoe zou dat bliksemsnelle 56k modem presteren op het huidige internet? Dat zie je in onderstaande video.

Vrouw opgegeten door haar eigen honden

In Frankrijk is een 60-jarige vrouw bijna volledig opgegeten door haar honden. De eigenaresse van de zes honden was al een paar weken niet gezien door de buren, die de politie verwittigden.

Toen de politie de woning betrad vonden ze daar alleen een menselijke schedel, wat botten en vijf hongerige Mechelse herders. De zesde hond is waarschijnlijk ook opgegeten.

Er wordt autopsie op de schedel uitgevoerd, maar datum en doodsoorzaak vaststellen zal lastig blijken. Of de honden de vrouw ook gedood hebben, of na haar dood slechts hebben opgegeten is onbekend. De vrouw was alleenstaand en ziek.


Ze vonden een 'Skalle'

Naturalisatie blijft gewoon op tijdstip moskeegebed

Wethouder Rabin Baldewsingh is niet van plan het tijdstip van de naturalisatieceremonie te verplaatsen om moslims tegemoet te komen. De Islam Democraten wilden het tijdstip veranderd zien zodat moslims bij de naturalisatie het gebed niet hoeven te missen. De ceremonies in Den Haag blijven echter gewoon op vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur.

"Je spreekt hier je verbondenheid met het Koninkrijk der Nederlanden uit. Daarvoor moet je dan maar een keer in je leven iets afzeggen", aldus de PvdA-wethouder in de gemeenteraad.

De motie was ingediend naar aanleiding van een incident waarbij een imam tijdens de naturalisatie weg wilde om naar de moskee te gaan. Omdat het volkslied nog moest worden gezongen werd hem dit geweigerd. Hierop reageerde de man uiterst agressief en smeet de documenten en de tas met welkomstcadeaus die genaturaliseerden ontvangen naar de wethouder. Hij vertrok alsnog.

"De wensen van de nieuwe Nederlanders moeten worden gerespecteerd", vindt raadslid Hasan Küçük van de Islam Democraten. De wethouder was echter stellig; "Als je hier naartoe komt, moet je je best doen om erbij te horen. Dit is geen bijeenkomstje, je spreekt hier je verbondenheid uit met het Koninkrijk." Verder noemde hij de motie de "meest idiote en stupide motie" die hij ooit had meegemaakt. Uiteraard werd daarop de racismekaart getrokken. "U zegt dat er groepen zijn die niet gelijk zijn. Uw gedachtegoed is superieur. U bent idioot."

Een meerderheid van de raad verwierp uiteindelijk het voorstel, met 22 tegen 17.

'Hulporganisaties wisten 10 jaar van misbruik'

Hulporganisaties, waaronder Oxfam, werden tien jaar geleden al gewaarschuwd dat kinderen seksueel werden misbruikt op Haïti. Kinderen van nog geen zeven jaar kregen voedsel en andere hulpmiddelen in ruil voor seks, meldt de Britse krant The Independent uit een rapport van Save the Children.

Het rapport uit 2007 meldt grootschalig misbruik tijdens 23 hulp-, vredes- en veiligheidsoperaties in Haïti, Ivoorkust en het toenmalige zuidelijk Sudan. Het zou gaan om "elke vorm van seksueel kindermisbruik dat voorstelbaar is", waaronder verkrachting, prostitutie, pornografie, seksuele slavernij en mensenhandel.

De kinderen deden geen aangifte, omdat ze niet wisten waar ze heen konden of omdat ze de autoriteiten wantrouwden.

Het rapport is van drie jaar voor de incidenten in Haïti waardoor Oxfam nu in opspraak is geraakt. Medewerkers van de hulporganisatie zouden na de aardbeving in 2011 jonge prostituees hebben ingehuurd.

Opdat u even weet waar uw gedoneerde euro's naartoe gingen ...

'Hulporganisaties wisten 10 jaar van misbruik'
'Hulporganisaties wisten 10 jaar van misbruik' (Foto: ANP)

Dutch Dashcam - Idioten op de weg #4

Dutch Dashcam brengt inmiddels al een tijdje met enige regelmaat compilaties van Nederlandse dashcamvideo's uit met daarop asociaal rijgedrag, ongelukken en andere zaken die niet op de weg thuishoren.

Hier de jongste versie, waar je op 3.25 ziet dat je ook binnen op het verkeer moet letten, en op 5:12 een schoolvoorbeeld linksrijder met de voorspelbare asociale frusty die dan maar besluit de hele weg onveilig te maken.

En blijf vooral hangen voor de intellectuele discussie op 5:49

FOK! Wat een weer: eerst bewolkt, later zon

In het noordoosten van het land komen aanvankelijk enkele mistbanken voor en kan het plaatselijk nog glad zijn. Verder is er vanmorgen vrij veel bewolking maar is het overal droog. In de loop van de ochtend komen er van het westen uit meer opklaringen en komt de zon meer en meer tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zwak tot matig en is oost tot zuidoost.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er brede opklaringen. Vooral in het oosten en noordoosten kunnen mistbanken ontstaan. De minima liggen rond -3°C. De wind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig uit een zuidelijke richting.

Zondag lost de eventuele mist in de loop van de ochtend op en zijn er perioden met zon. In het noorden en westen komen er ook wolkenvelden voor, maar het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig. In de avond wordt de bewolking van het noordwesten uit dikker en neemt de kans op lichte regen in het noorden toe. (Bron: KNMI)

Nederland
 

De Noordzee (Foto: DJMO)
De Noordzee (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie zette 302 keer taser in tijdens pilot

Agenten die het afgelopen jaar proefdraaiden met het stroomstootwapen, zetten dit geweldsmiddel 302 keer in. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de pilot die in februari 2017 begon. In de meeste gevallen (183 keer) was dreigen met het wapen al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen.

Nu de pilot met het stroomstootwapen per 1 februari 2018 is afgelopen, wordt de eindevaluatie opgemaakt door de Politieacademie. Naar verwachting is deze voor de zomer klaar en wordt die met een advies aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid.

Minister Grapperhaus kan vervolgens in afstemming met de Tweede Kamer besluiten het wapen al of niet toe te voegen aan de politie-uitrusting. Tot die tijd mogen de speciaal opgeleide collega’s die de pilot draaiden (in Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en de Noord-Nederland) het wapen blijven gebruiken.

Stunmodus
Tijdens de proefperiode werd het stroomstootwapen 65 keer daadwerkelijk afgevuurd en in 54 gevallen werd de zogenoemde stunmodus gebruikt. De onderzoekers waren bij de tussenevaluatie kritisch op het gebruik van de stunmodus. Daarom wordt aan het gebruik van de stunmodus extra aandacht besteed in de eindevaluatie. Bij de stunmodus schieten niet de draden met de pijltjes uit het apparaat, maar wordt het stroomstootwapen direct op de huid van de verdachte gezet.

Hierdoor krijgt de verdachte een pijnprikkel, waarna hij makkelijker en met minder gevaar voor zichzelf en de diender onder controle kan worden gebracht. Denk hierbij aan aanhoudingssituaties in kleine ruimten. Het is aan agenten om, binnen de kaders van de geweldsinstructie, te besluiten of zij deze modus gebruiken.

Daadkrachtig
‘De politie test het stroomstootwapen omdat ze op zoek is naar een geweldsmiddel dat het gat kan dichten tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en het vuurwapen anderzijds‘, zegt Willem Woelders. Hij is voorzitter van de landelijke stuurgroep stroomstootwapen bij de politie en verantwoordelijk voor de proef. Agenten die het wapen gebruikten zijn enthousiast.

Ze geven aan dat als zij het wapen niet zouden hebben, zij waarschijnlijk een andere vorm van geweld zouden gebruiken met een grotere kans op (ernstig) letsel. ’Met het stroomstootwapen kun je op een relatief eenvoudige manier mensen onder controle brengen, met een kleine kans op letsel. Andere geweldsmiddelen, zoals een hond, fors fysiek geweld of een vuurwapen, leveren meestal veel meer en ernstiger verwondingen op.’

Letsel
Degenen tegen wie het stroomstootwapen werd ingezet, zijn kort hierna bijna allemaal medisch onderzocht. Het letsel dat zij door het wapen opliepen, bleef in vrijwel alle gevallen beperkt tot twee kleine penetratiewondjes, veroorzaakt door de pijltjes. Een verdachte liep meer letsel op, omdat hij ten val kwam door het verlies van controle over zijn spieren.

Opleiding
Uit een eerdere evaluatie kwamen enkele aandachtspunten naar voren. Een daarvan had betrekking op de opleiding voor het gebruik van het stroomstootwapen. Deze kan volgens de onderzoekers worden uitgebreid. Zij menen dat die periode te kort was om alle veiligheidswaarschuwingen van de fabrikant te behandelen, casuïstiek te bespreken en adequaat scenario’s te oefenen. Ook deze opmerkingen gaan in de eindevaluatie mee. Voor de pilotgroepen is dit opgenomen in hun reguliere beroepstrainingen.

Politie zette 302 keer taser in tijdens pilot (Stockfoto: Politie.nl)
Politie zette 302 keer taser in tijdens pilot (Stockfoto: Politie.nl)

Japanse kunstrijder Hanyu prolongeert olympische titel

Kunstschaatser Yuzuru Hanyu heeft in Pyeonchang zijn olympische titel met succes verdedigd. De 23-jarige Japanner is de eerste sinds de Amerikaan Dick Button in 1952 die daarin slaagt. Zijn landgenoot Shoma Uno werd tweede, voor de Spanjaard Javier Fernández.

De beste kür was voor Nathan Chen. De pas 18-jarige Amerikaan liet met zes schitterend uitgevoerde viervoudige sprongen zijn klasse zien, maar omdat hij bij de korte kür pas op de zeventiende plaats was geëindigd kwam hij niet verder dan een vijfde plaats.

Hanyu kwam als eerste van de favorieten op het ijs. De winnaar van het goud in Sochi maakte een aantal foutjes in zijn vrije kür, maar hij legde een technisch dermate lastige kür op het ijs dat hij tot een score kwam van 206.17 in zijn vrije kür. De 23-jarige Japanner zou op een totaalscore van 317.85 uitkomen.

Daarna was het de beurt aan de Fernández. Op het oog maakte hij wat minder fouten dan Hanyu, maar de kür van de Spanjaard was technisch minder moeilijk dan die van de Japanner, waardoor hij niet meer zou scoren dan 197.66 in zijn vrije kür en op een totaalscore zou uitkomen van 305.24

Daarna zou Uno als laatste op het ijs mogen. De 20-jarige Japanner legde wel meer risico in zijn oefening dan de Spanjaard, maar bij zijn eerste sprong ging Uno meteen onderuit. Hij herstelde zich goed en zou de rest van zijn oefening geen grote fouten meer maken. De 20-jarige kunstrijder zou een technische score van 111.01 neerzetten en dat was tien punten meer dan de Spanjaard Fernández. Met zijn presentatiescore zou hij uitkomen op een totaal van 202.73 in zijn vrije kür. Met zijn korte kür erbij opgeteld zou hij tot een totaalscore komen van 306.90 en dat was net voldoende voor een zilveren medaille.

Kunstschaatser Hanyu pakt goud
Japanse kunstrijder Hanyu prolongeert olympische titel (Pro Shots/Action Images)

Pyeongchang Vandaag - zaterdag 17 februari

De grote verrassing van gisteren was debutante Esmee Visser. Op de 5000m bij het schaatsen werd zij olympisch kampioen in een tijd van 6:50,23, voor titelverdedigster Martina Sablikova (CZE) en bronzen medaillewinnares Natalja Voronina (RUS*). Annouk van der Weijden eindigde slechts negentien honderdste achter Voronina en werd daarmee vierde. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 5 Nee
02.00 uur Kunstrijden Mannen vrije kür Ja
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle kwalificatierun 1 Nee
02.52 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle kwalificatierun 2 Nee
03.00 uur Alpineskiën Vrouwen Super G Ja 
04.10 uur IJshockey Mannen poulefase Canada - Tsjechië Nee
04.10 uur IJshockey Vrouwen kwartfinale Rusland* - Zwitserland Nee
05.00 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle finalerun 1 Nee
05.28 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle finalerun 2 Nee
05.56 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle finalerun 3 Ja
06.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 6 Nee
08.40 uur IJshockey Mannen poulefase Zuid-Korea - Zwitserland Nee
08.40 uur IJshockey  Vrouwen kwartfinale Finland - Zweden Nee 
10.30 uur Langlaufen Vrouwen estafette 4x5 kilometer Ja 
11.00 uur  Shorttrack Vrouwen 1500m series Nee 
11.44 uur Shorttrack Mannen 1000m kwartfinales  Nee 
12.00 uur Freestyleskiën Mannen Aerials kwalificatie 1  Nee 
12.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 6 Nee 
12.13 uur Shorttrack Vrouwen 1500m halve finales Nee
12.20 uur Skeleton Vrouwen run 3 Nee 
12.43 uur Shorttrack Mannen 1000m halve finales Nee 
12.45 uur Freestyleskiën  Mannen Aerials kwalificatie 2 Nee 
13.05 uur Shorttrack Vrouwen 1500m finale Ja
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Rusland* - VS Nee 
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Slovenië - Slowakije Nee
13.21 uur Shorttrack Mannen 1500m finale Ja 
13.30 uur Schansspringen Mannen Grote Schans eerste ronde Nee 
13.45 uur Skeleton Vrouwen run 4 Ja
14.30 uur Schansspringen Mannen Grote Schans finale Ja

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Vandaag staat er voor het eerst sinds de start van de Spelen geen langebaanschaatsen op het programma. Toch staat er voor Nederland vandaag genoeg op het programma om naar uit te kijken. In het shorttracktoernooi komen Jorien ter Mors (heat 1) en Suzanne Schulting (heat 3) aan de start van de 1500m. Bij de mannen gaan Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat de Nederlandse driekleur verdedigen in de kwartfinales van de 1000m. 

Om 12.20 uur zal Kimberley Bos, op FOK! bekend als Skeletonster, beginnen aan haar derde run bij het skeleton. Na de eerste en tweede run van gisteren bevindt Bos zich op de negende plaats. Haar doel is om consequent te zijn in haar runs, wat tot nu toe goed gelukt is met haar tijden van 52.33 en 52.26. Om 13.45 uur is dan de vierde en laatste run om de medailles. 

Kimberley Bos in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
Kimberley Bos in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)

Prominenten in actie

De strijd bij het skeleton barst vandaag dan echt los met de derde en vierde run. Momenteel staat de Duitse Jacqueline Lölling op de eerste plaats, tweehonderdste daarachter volgt de Oostenrijkse Janine Flock. Lizzy Yarnold (regerend olympisch kampioen) en Laura Daes uit Groot-Brittannië volgen op de derde en vierde plaats met een afstand van respectievelijk tien- en zeventienhonderdste achterstand op de wereldkampioene van 2017, Lölling. 

Opmerkelijk

Aan het einde van de dag komen de mannen op de grote schans bij het schansspringen in actie. De Japanner Noriaki Kasai neemt hierbij voor de achtste keer aan de Olympische Spelen deel. De 46-jarige schansspringer is hiermee recordhouder. Al in Albertville 1992 kwam Kasai in actie, gevolgd door de Spelen van Lillehammer 1994 waar hij een zilveren medaille won in het teamevent. Ook in Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Turijn 2006 en Vancouver 2010 kwam Kasai in actie, maar pas in Sochi 2014 wist Kasai weer een medaille te pakken. Hij greep het zilver op de grote schans en werd hiermee de oudste schansspringer ooit met een olympische medaille. Naast die zilveren medaille mocht Kasai in het teamevent voor Japan nog een bronzen medaille mee naar huis nemen. 

Noriaki Kasai (JPN) in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
Noriaki Kasai (JPN) in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)

Zwitserse freestyleskiesters verrassen met olympisch goud en zilver

Freestyleskiester Sarah Höfflin heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang verrassend het goud gepakt op de slopestyle. De 27-jarige Zwitserse, kersvers X-Games-kampioene op de big air, nam in de derde en laatste run de leiding.

Na één run stond Höfflin nog op een tweede plek, achter haar 18-jarige landgenote Mathilde Gremaud. De Canadese Yuki Tsubota volgde op de derde plek, maar in de tweede run was het de Britse Isabel Atkin die de derde plek overnam. Ook Johanna Killi uit Noorwegen vestigde zich nog voor Tsubota, terwijl de Zwitserse dames zich beiden niet verbeterden.

Van de leiders was Höfflin de eerste die in run drie naar beneden ging en dat deed ze op prachtige wijze. Ze sloot af met een switch double cork 900, landde prima en kreeg 91,20 punten, goed voor de leiding. Grimaud trok alles uit de kast om de eerste plek terug te pakken, maar bij de double cork op de laatste sprong ging ze onderuit en dus werd het maximaal zilver.

X-Games-kampioene Maggie Voisin had ondertussen de derde plek overgenomen van Atkin en dus moest de Britse weer aan de bak. Dat deed ze goed en met een vlekkeloze run pakte ze de derde plek terug. Killi leek mogelijk naar goud te gaan, maar na haar prachtige laatste sprong kwam de Noorse verkeerd terecht bij de landing en dat kostte haar een plek op het podium.

De Noorse favoriete Tiril Christiansen wist in elk geval zonder val beneden te komen - in tegenstelling tot in de eerste twee runs - maar eindigde teleurstellend als negende. Emma Dahlstrom uit Zweden, de winnares van de kwalificaties, haalde het eveneens niet en dus was het podium bekend: Höfflin, Grimaud en Atkin.

Overigens waren de kwalificaties 's ochtends vroeg ook al een waar slagveld: de 16-jarige wereldkampioene Tess Ledeux uit Frankrijk haalde het bijvoorbeeld niet. Ook uittredend olympisch kampioene Dara Howell uit Canada sneuvelde, net als haar landgenote Kim Lamarre, ook een van de favorieten.

De laatste sprong van Gremaud ging niet helemaal soepel (Pro Shots/Action Images)
De laatste sprong van Gremaud ging niet helemaal soepel (Pro Shots/Action Images)

Snowboardster stunt met olympisch skigoud op super-G

Het alpineskiën op de Olympische Spelen in Pyeongchang is overgenomen door een snowboardster. De 22-jarige Tsjechische Ester Ledecka, met afstand 's werelds beste op de parallelreuzenslalom op het snowboard en in week twee favoriete voor goud op dat onderdeel, zorgde zaterdag voor een megastunt door olympisch goud te winnen op de super-G.

De wedstrijd werd geopend door topfavoriete Lindsey Vonn, die prima onderweg leek. De Amerikaanse, na acht jaar vol blessureleed eindelijk weer terug op de Spelen, maakte onderin echter een grote fout en dat leek haar gelijk al de kans op goud te kosten. Dat bleek, want Johanna Schnarf uit Italië dook al gelijk onder Vonn's tijd door.

Ook Schnarf hield niet lang stand, want ondanks een wat minder bovenste stuk en een foutje onderin verbeterde de Zwiterse Lara Gut haar tijd met 0,04 seconde. Het bleef een spannende strijd: kort na Gut kwam Tina Weirather naar beneden en de Liechtensteinse dook dan weer 0,01 seconde onder de tijd van haar Zwitserse vriendin door.

Na een paar mindere godinnen was het de beurt aan Sofia Goggia, op papier - na het wegvallen van Vonn - de nieuwe favoriete. De Italiaanse was zeer snel bovenin, maar deed weer eens wat ze zó vaak doet: net iets teveel risico nemen, waardoor een toprun eindigt met een matige - in dit geval elfde - positie door een bijna-val. Dat deed ook de Duitse Viktoria Rebensburg, die een mogelijke medaille weggooide met een fout.

Ledecka tijdens haar sensationale gouden run (Pro Shots/Action Images)
Ledecka tijdens haar sensationale gouden run (Pro Shots/Action Images)

Als vijftiende kwam Anna Veith naar beneden. De Oostenrijkse lag er meer dan twee jaar uit wegens zware knieblessures, maar was op tijd fit om dit seizoen haar in Sochi veroverde olympisch goud te verdedigen. Het werd een heerlijke run en onderaan dook ze 0,10 seconden onder Weirather's tijd door, waarmee een prachtig sprookje voltooid leek te worden.

Michelle Gisin uit Zwitserland en Veith's landgenote Cornelia Hütter begonnen sterk, maar kwamen aan de finish toch tekort en eindigden onderin de top-10. Vervolgens kwam met Ledecka een van de laatste mogelijke outsiders naar beneden, hoewel van haar vooral op de afdaling een klein beetje wat wordt verwacht. 

Ledecka zette echter een schitterende run neer en was steeds een paar honderdsten sneller dan Veith, die onderin juist erg snel was. Dat was echter niet genoeg voor de Oostenrijkse, want Ledecka maakte de stunt compleet door met 0,01 seconde het goud te pakken. Dat kon ze zelf na haar finish overigens geruime tijd nog even niet geloven, ook nadat de cameraman het haar vertelde.

Punt voor Fortuna na chaotische week, N.E.C. verliest

Fortuna Sittard heeft in de Jupiler League weer eens een puntje gepakt. Na vier nederlagen op rij en een bijzonder chaotische week rondom het vertrek van Sunday Oliseh speelde de ploeg met 1-1 gelijk tegen Telstar.

Even leek het weer fout te gaan, want Mohammed Hamdaoui tekende binnen vijf minuten voor de 0-1. De bezoekers hadden uit kunnen lopen naar 0-3, maar deden dat niet en Fortuna strafte dat af: Lisandro Semedo zette met een strafschop de 1-1 eindstand op het bord.

N.E.C. ging in een uitwedstrijd weer eens onderuit, dit keer tegen MVV. In Maastricht zorgden Attila Yildirim en Pieter Nys al vrij snel voor 2-0. Mohamed Rayhi deed met een penalty wat terug, maar Joeri Schroijen en Jonathan Okita zorgden voor de 4-1 eindstand.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Almere City - Go Ahead Eagles 2-0
FC Eindhoven - Jong AZ 1-3
FC Emmen - De Graafschap 5-2
Helmond Sport - Jong FC Utrecht 2-0
MVV Maastricht - N.E.C. Nijmegen 4-1
Fortuna Sittard - Telstar 1-1
FC Volendam - FC Dordrecht 4-1
RKC Waalwijk - SC Cambuur 0-0

Chelsea en Leicester naar kwartfinales FA Cup

Chelsea en Leicester City hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi om de FA Cup.

Chelsea was in eigen huis veel te sterk voor Hull City, dat uitkomt in de Championship. Op Stamford Bridge won de ploeg van Antonio Conte met 4-0, die stand was voor de rust al bereikt door doelpunten van Willian (twee), Pedro en Olivier Giroud, die zijn eerste doelpunt voor Chelsea maakte. In de tweede helft kreeg Hull City nog een kans om iets terug te doen, maar David Meyler kon de strafschop niet benutten.

Ook Leicester City moest het in de vijfde ronde van het FA Cup opnemen tegen een ploeg uit het Championship, het tweede niveau in Engeland. Jamie Vardy maakte in de 67ste minuut de enige treffer van de wedstrijd, waardoor de thuisploeg met 1-0 van Sheffield United.

Arbeidsdeelname nog niet op niveau 2008

In de meeste regio’s van Nederland was de arbeidsdeelname in 2017 nog niet terug op het niveau van dat aan het begin van de crisis. Van de 40 COROP-gebieden was de netto-arbeidsdeelname het hoogst in Noord-Overijssel en het laagst in Zuid-Limburg. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste regionale cijfers.

De zogeheten netto-arbeidsdeelname, het aantal werkenden afgezet tegen het totaal aantal personen tussen 15 en 75 jaar, was in 2017 voor Nederland als geheel 66,7 procent. Met 69,5 procent was de arbeidsdeelname het hoogst onder inwoners van het COROP-gebied Noord-Overijssel. Binnen deze regio scoren de gemeenten Dalfsen en Staphorst het hoogst, beide ruim 71 procent. De regio’s Utrecht en IJmond behoren ook tot de top 3 (beide ruim 69 procent).

Evenals in voorgaande jaren had Zuid-Limburg met 61,1 procent de laagste arbeidsparticipatie. Ook in Zeeuws-Vlaanderen en de regio’s Oost-Groningen, Delfzijl en omgeving en Zuidoost-Drenthe werkte in 2017 een relatief klein deel van de 15- tot 75-jarigen. Deels hangt dit samen met het relatief grote aandeel 65-plussers in deze gebieden.

Van de vier grootste gemeenten noteerde Utrecht de hoogste arbeidsdeelname. In 2017 werkte daar 70,5 procent. Ook in Amsterdam had een relatief groot deel betaald werk (67,1 procent). Ter vergelijking, met respectievelijk 61,6 en 60,6 procent bleven Den Haag en Rotterdam hier duidelijk bij achter.

Arbeidsdeelname nog niet terug op niveau 2008
In 2008 bereikte de arbeidsdeelname in Nederland met 67,9 procent het hoogste punt van de afgelopen decennia. Met de intrede van de economische crisis daalde dit percentage. In 2014 werd het laagste niveau bereikt. Toen had in Nederland 64,9 procent van de personen van 15 tot 75 jaar betaald werk. Sindsdien nam de arbeidsdeelname weer toe, tot 66,7 procent in 2017.

In vier van de veertig COROP-gebieden was de arbeidsdeelname in 2017 terug op het niveau van het begin van de crisis in 2008. Het gaat om achtereenvolgens Zuidwest-Drenthe, IJmond, Zeeland (exclusief Zeeuws-Vlaanderen) en de agglomeratie Haarlem. Hiervan was Zuidwest-Drenthe tussen 2008 en 2017 de grootste stijger (+0,3 procentpunt).

Dat in het afgelopen jaar in vier regio’s het aandeel werkenden terug was op het niveau van 2008, betekent tegelijkertijd dat dit in 36 regio’s nog niet het geval was. Van alle regio’s was de arbeidsdeelname in Flevoland (67,7 procent) in 2017 nog het verst verwijderd van het niveau aan het begin van de crisis (71,0 procent). Sinds 2014 is de arbeidsdeelname daar echter wel sterk gestegen. Ook in de agglomeratie ’s-Gravenhage, Zuidoost-Drenthe en Alkmaar en omgeving was het niveau van 2008 nog relatief ver uit het zicht. Van de vier grootste gemeenten was Amsterdam in 2017 de enige waar de arbeidsdeelname even hoog was als aan het begin van de crisis.

In 2017 was de netto-arbeidsdeelname van de vrouwen in Nederland gemiddeld 9,6 procentpunt lager dan die van mannen, 61,9 tegenover 71,5 procent. Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen is wel afgenomen ten opzichte van het begin van de crisis. In 2008 was dat nog 13,4 procentpunt.

Verschil tussen mannen en vrouwen
Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen varieert per regio. Het grootst was dat in een aantal regio’s in Zuidwest-Nederland. Zo was de arbeidsdeelname van vrouwen in Zeeuws-Vlaanderen 13,3 procentpunt lager dan die van mannen. Ook in de rest van Zeeland, Zuidoost-Zuid-Holland en Groot-Rijnmond was het verschil relatief groot. In de COROP-gebieden Overig Groningen en Arnhem/Nijmegen verschilde de arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen het minst, respectievelijk 6,2 en 7,4 procentpunt.

Gemeten naar gemeente was het percentage werkenden in 2017 het hoogst in Urk, net als in 2016. Bijna driekwart (74,2 procent) van alle 15- tot 75-jarigen in die gemeente had betaald werk. Andere gemeenten met een hoog percentage mensen met betaald werk zijn Houten en Midden-Delfland. Evenals in voorgaande jaren sluit de gemeente Vaals de rij. Met een arbeidsdeelname van 52,6 procent bleef Vaals het meest achter.

Arbeidsdeelname nog niet op niveau 2008 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Arbeidsdeelname nog niet op niveau 2008 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Felle kritiek op FBI vanwege bloedbad school

De FBI krijgt veel kritiek omdat die heeft nagelaten een tip te onderzoeken over de verdachte van de bloedige schietpartij op een school in Parkland. Gouverneur Rick Scott van Florida dringt aan op het vertrek van FBI-directeur Christopher Wray.

De FBI heeft toegegeven dat fouten zijn gemaakt in de aanloop naar het bloedbad. Een bekende van verdachte Nikolas Cruz sloeg begin januari alarm over zijn gedrag, maar met die informatie zou niets zijn gedaan. De tipgever maakte telefonisch melding van "het wapenbezit van Cruz, zijn verlangen om mensen te doden, zijn grillige gedrag en zorgwekkende berichten op sociale media", aldus de FBI.

Ook waarschuwde de beller dat Cruz het mogelijk had gemunt op een school. De politiedienst erkende dat de informatie doorgegeven had moeten worden aan de FBI-afdeling in Miami, maar dat gebeurde niet. "Er is op dat moment geen verder onderzoek meer gedaan."

Gouverneur Scott reageerde woedend op die mededeling. "Het is onacceptabel dat de FBI geen actie heeft ondernomen tegen deze moordenaar", zei de Republikein in een verklaring. "Zeventien onschuldige mensen zijn dood. Toegeven dat een fout is gemaakt is onvoldoende."

Ook in Parkland is boos gereageerd. "De FBI heeft excuses aangeboden? Zeg dat maar tegen de nabestaanden", zei een 53-jarige man op de begrafenis van Meadow Pollack, een achttienjarig slachtoffer.

De politiedienst kreeg vorig jaar al een tip over een zorgwekkend bericht dat was achtergelaten op YouTube. Iemand die zich 'Nikolas Cruz' noemde schreef in een reactie op een video "een professionele schoolschutter" te zullen worden. Een FBI-functionaris zei eerder dat onderzoekers er niet in waren geslaagd te achterhalen wie die boodschap had geplaatst.

Felle kritiek op FBI vanwege bloedbad school
Felle kritiek op FBI vanwege bloedbad school (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.