Noorse langlaufsters ondanks ineenstorting naar olympisch goud

De Noorse langlaufploeg heeft het olympisch goud op de estafette bij de dames weer in handen, nadat een deceptie in Sochi ervoor zorgde dat men niet eens een medaille haalde. Dat leek nu ook te gebeuren door een complete ineenstorting van de tweede Noorse, maar haar teamgenotes herstelden het op fraaie wijze.

Bij de eerste groep langlaufsters trok vooral de Russin Natalia Nepryaeva gelijk ten strijde. Alleen Ingvild Flugstad Østberg kon volgen, maar ook de Noorse moest bij de wissel toch een gaatje van een paar seconden laten en wisselden achter Nepryaeva samen met de verrassend sterke Sloveense Anamarija Lampic. Aino-Kaisa Saarinen en Anna Haag volgden namens Finland en Zweden al op een seconde of twintig, terwijl vooral de Amerikaanse Sophie Caldwell enorm tegenviel - ze gaf een dikke minuut toe.

Noorse stort in
Yulia Belorukova (Rusland) en Astrid Jacobsen (Noorwegen) namen al snel afstand van de Sloveense Katja Visnar, terwijl Kerttu Niskanen en Charlotte Kalla namens Finland en Zweden aan het jagen waren. Vooral Kalla had het tempo lekker te pakken en de Zweedse sloot aan bij Belorukova, die inmiddels alleen was: Jacobsen stortte helemaal in en gaf het stokje als vierde over, ruim achter de Finse Niskanen en nog maar net voor de Zwitserse Nadine Fähndrich.

Bij de derde groep loopsters, inmiddels in vrije stijl, namen de jonge Ebba Andersson (Zweden) en Anastasia Sedova (Rusland) de leiding. Veterane Riitta-Liisa Roponen viel iets terug, maar vooral de Noorse Ragnhild Haga ging er als een dolle vandoor - na het drama van Jacobsen moest dat ook wel. Nathalie von Siebenthal hield even stand, maar de Zwitserse medaillehoop - vooraf al nauwelijks aanwezig - leek toch te verdwijnen. Haga gaf er nog eens een snok op en bij de laatste wissel hadden Rusland en Zweden nog maar drie seconden voorsprong op de Noorse dames.

Duel om goud
We kwamen zo aan bij de slotloopsters, met de Russische Anna Nechaevskaya, de Noorse grootheid Marit Bjørgen en de Zweedse kersvers sprintkampioene Stina Nilsson, veertig seconden voor Krista Pärmäkoski (Finland) en Lydia Hiernickel (Zwitserland). Nechaevskaya, de zwakste schakel in het ijzersterke Russische team, moest al snel afhaken bij de absolute wereldtoppers Bjørgen en Nilsson, die om het goud leken te gaan strijden.

Het was wachten op de slotkilometer, met Bjørgen en Nilsson op kop, terwijl Nechaevskaya het brons leek te verdedigen tegen Pärmäkoski. Dat gebeurde ook, en voorin koos Bjørgen in de slotkilometer de aanval. Nilsson kon niet meer volgen en moest zich gewonnen geven, waardoor de Noorse ploeg de deceptie van Sochi - slechts vijfde in de estafette - volledig goed had gemaakt.

De gouden Bjørgen wordt begroet bij de finish (Pro Shots/Action Images)
De gouden Bjørgen wordt begroet bij de finish (Pro Shots/Action Images)