FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 februari 2018

The Voice heeft een winnaar

Zanger Jim van der Zee heeft vrijdagavond het achtste seizoen van het programma The Voice of Holland gewonnen. Hij versloeg zijn medefinalisten Samantha en Nienke.

Jim, zoals zijn artiestennaam luidt, is naar eigen zeggen muzikant in hart en nieren. Hij reist met zijn camper rond door Europa en maakt muziek op straat. Hij deed auditie met het nummer Amar Pelos Dois en zijn cover was I'm on Fire van Bruce Springsteen. Zijn coach was Anouk.

Jim krijgt een platencontract.

Jim wint Voice seizoen 8
Jim wint Voice seizoen 8 (Foto: BuzzE)

Lil' Kleine nieuwe coach Voice

Lil' Kleine wordt volgend seizoen de nieuwe coach in het programma The Voice. Hij volgt Sanne Hans op die weggaat.

Jorik Scholten, zoals de rapper echt heet, is vooral bekend van zijn hit Drank & Drugs. De geruchten dat Lil' Kleine de nieuwe coach zou zijn gingen al langer.

De rapper zei volgend jaar vooral "een leuk seizoen"te verwachten. Ali B, Anouk en Waylon blijven volgend jaar coaches.

Lil' Kleine nieuwe coach Voice
Lil' Kleine nieuwe coach Voice (Foto: BuzzE)

Uitslag VVV-Venlo - FC Groningen

Vanavond werd er in de Eredivisie het duel tussen VVV-Venlo en FC Groningen gespeeld. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

VVV-Venlo

1 - 1

FC Groningen

 2' V.van Crooy    15' Doan
 
 Gele kaart: Rutten, (VVV-Venlo), Te Wierik, Zeefuik, Padt, (FC Groningen)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.624
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Post
Röseler
Janssen
V.van Crooy
Leemans
Seuntjens
Castelen (Janse/55)
Thy
Opoku (Hunte/79)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
v.Nieff
Drost (Warmerdam/68)
v.d.Looi
Bacuna
Doan (Hrustic/86)
Mahi
v.Weert

Defensie erkent misbruik op militaire school

Uit onderzoek van het ministerie van Defensie blijkt dat het aannemelijk is dat er in 1982 op de Koninklijke Militaire School een geval van seksueel misbruik heeft plaatsgevonden. Het onderzoek volgde op berichtgeving van de Volkskrant waarin ex-militair Ronald Vreeburg zei dat hij in 1982 als zeventienjarige door vijf andere soldaten is misbruikt op de school in het Limburgse Weert.

Vreeburg vertelde ook dat hij melding deed van het misbruik bij de pelotonsleiding, maar niet serieus werd genomen. Toen hij in 2015 met de Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht over de zaak sprak, kreeg hij te horen dat de zaak was verjaard.

Staatssecretaris Barbara Visser laat vrijdag de Kamer in een brief weten dat 35 jaar na dato niet meer met zekerheid vast te stellen is of er in 1982 melding is gemaakt bij de pelotonsleiding van het slachtoffer. Vanwege de verjaring is het niet meer mogelijk maatregelen te nemen tegen de betrokkenen, anders dan hen er mondeling en schriftelijk op aan te spreken. Ze vindt het incident "volstrekt onacceptabel".

Visser, die zelf in de brief de naam van het slachtoffer niet noemt, stelt dat volgens protocol is gehandeld bij zijn meldingen in 2015. Toch had Defensie de ex-militair beter moeten ondersteunen, schrijft ze. Daarom laat ze onderzoeken of de protocollen en training van personeel moeten worden verbeterd. Het slachtoffer wordt zorg aangeboden.

Het onderzoek was in handen van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie.

Defensie erkent misbruik op militaire school
Defensie erkent misbruik op militaire school (Foto: ANP)

Trump erkent Russische inmenging vóór 2016

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag erkend dat Rusland een "anti-VS-campagne" heeft gelanceerd voorafgaand aan de verkiezingen van 2016. Maar zijn verkiezingscampagne is nergens de fout ingegaan, zegt Trump in een bericht op Twitter, nadat speciaal aanklager Robert Mueller dertien Russen had aangeklaagd voor inmenging in de verkiezingen.

"Rusland begon zijn anti-Amerikaanse campagne in 2014, lang voordat ik aankondigde in de race te zijn voor de presidentsverkiezing. De resultaten van de verkiezing werden niet beïnvloed. De Trump-campagne deed niets verkeerd - geen heimelijke afspraken!", zei Trump in een tweet.

Trump erkent Russische inmenging vóór 2016
Trump erkent Russische inmenging vóór 2016 (Foto: ANP)

Kongolo: "Ik kreeg te horen dat ik een van de jongens was"

Terence Kongolo mocht door de uitschakeling in de Champions League AS Monaco na een half jaar alweer verlaten, zo vertelt de verdediger.

Kongolo stapte afgelopen zomer voor vijftien miljoen euro over van Feyenoord naar AS Monaco, maar in het prinsdom kwam hij tijdens de eerste seizoenshelft niet verder dan zes wedstrijden. De ploeg eindigde als laatste in Groep G in de Champions League.

"Door die uitschakeling wilde trainer Leonardo Jardim de selectie terugbrengen van 24 naar achttien spelers. Ik kreeg te horen dat ik een van de jongens was, die in aanmerking kwam voor een verhuurperiode", vertelt de drievoudig international in gesprek met ELF Voetbal.

Kongolo verbond zich voor een half jaar aan Huddersfield Town. "Ik wilde ook graag meer speelminuten opdoen. Er lagen meerdere opties op tafel. Ik kon in de Ligue 1 blijven, maar koos voor de Premier League. Een van de beste, zo niet dé beste competitie ter wereld. Dit voelt voor mij als extra ervaring. Hier wil ik laten zien dat ik klaar ben voor het buitenland. Ik train veel. In het Engelse voetbal hoef je als verdediger echt niet alleen maar fysiek sterk te zijn. Het is veel belangrijker dat je slim genoeg bent."

Black Panther verpulvert Fifty Shades

De nieuwe Marvel-film Black Panther heeft op de openingsdag de concurrentie verpulverd. De actiefilm, die overal juichende recensies kreeg, trok op de eerste dag met minder kopieën méér bezoekers dan het sm-drama Fifty Shades Freed. Ook verbrak Black Panther het record van de beste openingsdag in februari, een record dat op naam van Fifty Shades of Grey stond.

Black Panther vestigde ook het voorlopige record voor de beste openingsdag van 2018 en eindigde in de lijst met beste openingen van Marvel-films op de derde plaats, na Guardians of the Galaxy 2 en Captain America 3.

De verwachting is dat Black Panther ook in de VS dit weekend alle record gaat verbreken. op basis van de bizarre voorverkoopcijfers van de film wordt geschat dat hij in het eerste weekend 150 miljoen dollar gaat opbrengen. Nog nooit eerder werden er voor een bioscooptitel over een superheld zoveel tickets van tevoren verkocht.

Fenomeen
De film over het beroemde Marvelpersonage geldt nu al als een mijlpaal omdat de cast vrijwel geheel uit donkere acteurs bestaat. Bovendien prijzen critici het onderliggende sociaal-kritische commentaar in het verhaal. De Amerikaanse media hebben Black Panther om die redenen al uitgeroepen tot 'een fenomeen'.

De laatste jaren was er veel kritiek op Hollywood omdat er te weinig donkere acteurs zouden worden gecast, iets dat de statistieken overigens niet onderbouwen. Ook werd de filmsector 'whitewashing' verweten, oftewel het casten van blanke acteurs als donkere en Aziatische en latino personages. Gek genoeg lijken diezelfde mensen het prima te vinden als dat andersom gebeurt.

Oude vijand

De film staat (op de slotscene na) los van de andere Marvel-titels en vertelt over T'Challa (Chadwick Boseman), die na de dood van zijn vader terugkeert naar het Afrikaanse land Wakanda om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Een oude vijand stelt echter ook recht te hebben op de troon, een claim waarmee het voortbestaan van de wereld in gevaar dreigt te komen.

De superheldenfilm is gemaakt door de jonge regisseur Ryan Coogler, die eerder veelgeprezen drama's als Fruitvale Station en Creed afleverde. De hoofdrollen naast Boseman worden vertolkt door Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Andy Serkis en Martin Freeman.

Black Panther verpulvert Fifty Shades
Black Panther verpulvert Fifty Shades (Foto: BuzzE)

Federer nieuwe nummer een na zege op Haase

Roger Federer heeft Rafael Nadal verdrongen van de eerste plaats op de wereldranglijst. De Zwitserse grootheid in het tennis won in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Rotterdam van Robin Haase (ATP-42), al was dat wel enigszins moeizaam: 4-6, 6-1 en 6-1.

Haase had deze week te maken met griepklachten, terwijl Federer in de tweede ronde tegen Philipp Kohlschreiber een moeizame partij kende. Waar de twintigvoudig grandslamwinnaar gisteren nog op zijn service kon vertrouwen liep deze in de eerste set tegen Haase een stuk minder. Tot 4-4 ging de stand gelijk op, maar daarna wist Haase een break te forceren en deze met setwinst te verzilveren.

Federer schakelde in set twee meteen flink bij en gaf Haase geen enkele kans meer. De Nederlander kon in het vervolg van de wedstrijd maar twee games pakken.

Door de zege lost Federer Nadal na 26 weken af als nieuwe nummer een van de wereld. De Zwitser breekt hiermee een record, want met zijn 36 jaar is hij, sinds de invoering van de wereldranglijst in 1973, de oudste nummer een van de wereld. Hij lost Andre Agassi af die dit op 33-jarige leeftijd bereikte. De laatste keer dat Federer op nummer een stond was op 4 november 2012.

Federer klopt Haase en is oudste nummer een van de wereld (Foto: Pro Shots/David van Haren)
Federer klopt Haase en is oudste nummer een van de wereld (Foto: Pro Shots/David van Haren)

Iniesta: "Het is een van de meest fantastische dagen ooit"

Andrés Iniesta kijkt uit naar de Champions League-wedstrijd van Barcelona komende dinsdag tegen Chelsea.

De middenvelder heeft warme herinneringen aan Stamford Bridge. Iniesta hielp Barcelona in 2009 aan een plek in de Champions League-finale door in de 93ste minuut voor de gelijkmaker te zorgen. Dinsdagavond staan beide ploegen tegenover elkaar in de achtste finale.

"Elke keer als ik de gelegenheid heb om het doelpunt te zien word ik emotioneel, zoals ik veronderstel dat het gebeurt bij de overgrote meerderheid van de 'cules'. Het is een van de meest fantastische dagen ooit, maar het heden zegt me dat hij een bijzonder en zeer lastige knock-outwedstrijd zal worden", vertelt Iniesta in gesprek met Mundo Deportivo.

"Chelsea is in alle opzichten een zeer solide team. De teams van Antonio Conte zijn heel moeilijk te verslaan, dat hebben we op club- en internationaal niveau gezien. Ze weten heel goed wat ze moeten doen en hoe ze spelen. We zullen goed tweeluik moeten spelen om verder te gaan naar de volgende ronde."

Marco Kroon wil eigen boek verfilmen

Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, werkt aan een film over zijn tijd als militair in Afghanistan. De basis van de film is het boek Danger Close waarin Kroon heldendaden beschrijft waar hij in 2009 de hoogste militaire onderscheiding voor kreeg.

De Afghanistan-veteraan wil graag de toestemming en medewerking van Defensie. "Kroon heeft zijn idee voor de film inderdaad bij ons ingediend en wij kijken er nu naar", bevestigt een woordvoerder van het ministerie na een bericht van RTL Nieuws.

Volgens RTL wacht het ministerie op de uitkomst van onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar een incident in 2007 in Afghanistan. Of dat zo is, kon de woordvoerder van Defensie niet bevestigen. Kroon doodde destijds een vijand die hem naar eigen zeggen gevangen had gehouden en gemarteld. Pas tien jaar later meldde hij dat bij Defensie.

Marco Kroon wil eigen boek verfilmen
Marco Kroon wil eigen boek verfilmen (Foto: ANP)

Agger: "Het is indrukwekkend hoe Van Dijk is begonnen"

Daniel Agger is onder de indruk van de eerste wedstrijden van Virgil van Dijk in het shirt van Liverpool.

De 26-jarige verdediger stapte in januari voor ruim 84,5 miljoen euro over van Southampton naar Liverpool, waarmee hij de duurste verdediger aller tijden werd. Van Dijk speelde tot dusver zes wedstrijden voor the Reds.

"Ik heb hem eerder zien spelen en hij is een hele sterke speler", vertelt Agger op de officiële clubwebsite van Liverpool. "De stap van Southampton naar Liverpool maken is niet altijd eenvoudig, maar het is indrukwekkend hoe hij is begonnen."

"Hij ziet eruit alsof hij het veld op stapt en de leiding heeft. Als een verdediger, als een team, is het belangrijk om zo'n speler te hebben. Het is nog vroeg, maar ik hoop dat hij het beste uit zijn medeverdedigers kan halen", besluit Agger die tussen 2006 en 2014 voor Liverpool speelde.

Doelman Courtois vs ping pong ballen

De Belgische doelman Thibaut Courtois toonde tijdens een training zijn goede reflexen. Een spervuur van ping pong ballen weet de eerste doelman van Chelsea te pareren en vervolgens ook nog in de juiste emmer te deponeren.

Wielerploeg Van Aert toch naar Strade Bianche

In eerste instantie had wielerploeg Veranda's Willems-Crelan geen uitnodiging gekregen voor de Strade Bianche. Nu heeft de organisatie besloten dat de Belgische wielerploeg toch welkom is in de Italiaanse wedstrijd. Wereldkampioen veldrijden Wout van Aert is een van de kopmannen bij Veranda's Willems-Crelan.

Tot teleurstelling van Van Aert kreeg zijn ploeg eind januari te horen dat ze niet uitgenodigd waren voor de populaire wedstrijd over onverharde wegen in Toscane. Vrijdag maakte organisator RCS echter bekend dat de Belgische ploeg toch een wildcard krijgt. De Strade Bianche wordt zaterdag 3 maart verreden.

 

Strade Bianche 2017 (Bron: Youtube)

Ten Hag geeft Cassierra hoop: "Dicht tegen de basis aan"

Mateo Cassierra kreeg dit seizoen nog geen minuten in Ajax 1, maar daar kan spoedig verandering in komen. Erik ten Hag is tevreden over hem.

De aanvaller kreeg vorig seizoen als invaller nog regelmatig minuten in de hoofdmacht, maar dit seizoen kwam hij nog niet in actie in de Eredivisie. Cassierra doet het met veertien treffers uitstekend bij Jong Ajax, maar het leverde hem nog geen minuten op in Ajax 1.

Daar kan verandering in komen, want Ten Hag is tevreden over zijn ontwikkeling. "Hij heeft in Jong Ajax laten zien dat hij goals kan maken, dat hij een jongen met potentie is en fysieke mogelijkheden heeft", vertelde hij volgens Ajax Showtime op de persconferentie.

"Hij zit bij de wedstrijdselectie en dan zit je ook dicht tegen de basis aan. Het is een teken dat je deelnemer bent. Hij heeft nog tijd nodig om op het juiste moment op de juiste plek te verschijnen. Maar het is prachtig dat je dan Klaas-Jan Huntelaar in de kleedkamer hebt zitten."

Onderzoek naar mogelijk racistische uitspraken van tennisser Harrison

De ATP is een onderzoek gestart naar mogelijke racistische uitspraken van Ryan Harrison aan het adres van zijn landgenoot Donald Young. De Amerikanen waren elkaars tegenstander in de eerste ronde van het ATP-toernooi van New York. Harrison won de partij in twee sets met 6-3 en 7-6.

In de eerste set kregen Harrison en Young al ruzie met elkaar en de scheidsrechter moest er aan te pas komen om beiden uit elkaar te halen. Na afloop van de wedstrijd ging de ruzie verder via sociale media.

Op Twitter schreef Young: “Ik ben gechoqueerd en teleurgesteld in jou Ryan Harrison. Om je midden in de wedstrijd te horen vertellen hoe je echt over mij als zwarte tennisspeler denkt. Ik dacht dat dit een gentleman's sport was.”



Vervolgens reageerde Harrison: “De aantijgingen door Donald Young na afloop van onze wedstrijd zijn absoluut niet waar. Ik ben ontzettend teleurgesteld dat iemand dit soort dingen zegt na een verloren tenniswedstrijd. Alle video- of audiomateriaal zal me 100% vrijpleiten en ik moedig iedereen aan dat materiaal te vinden.”



De ATP heeft nu een onderzoek ingesteld om na te gaan wie van de twee de waarheid spreekt. Tot het onderzoek is afgerond zal de ATP geen commentaar geven op de zaak.

Update vrijdag 16 februari
De ATP heeft de Amerikaan Ryan Harrison vrijgesproken van racisme. Na uitgebreid onderzoek heeft de ATP geen bewijs gevonden van racistische uitspraken door Harrison richting Young.

Monsanto daagt Avaaz voor de rechter

Monsanto, je weet wel: dat bedrijf achter RoundUp (ook wel Glyfosaat), dat wereldwijd vecht om dit te mogen blijven produceren en verkopen, ondanks onder meer de bijensterfte die het veroorzaakt, probeert het nu over een andere boeg te gooien. Ze hebben Avaaz, een online campagnenetwerk met meer dan 46 miljoen leden wereldwijd,  voor de rechter gedaagd.

In een 168 pagina's tellende dagvaarding eist de chemie-reus dat ze elke privémail, elke notitie en elk dossier dat Avaaz over Monsanto heeft overdragen, inclusief de namen en e-mailadressen van Avaazers die de Monsanto-campagnes hebben ondertekend. 

Avaaz: "We weten niet wat Monsanto van plan is, maar wel waar deze dagvaarding vandaan komt;  Avaaz heeft verschillende keren de strijd om nieuwe wetgeving gewonnen van Monsanto. Zo blokkeerden wij een lange-termijn vergunning voor de pesticide glyfosaat, de hoeksteen van hun chemische imperium. We zijn aan de winnende hand, dus Monsanto wil de regels van het spel veranderen. Uit de dagvaarding maken we op dat Monsanto onze privé-informatie nodig heeft om een collectieve rechtszaak aan te vechten waarin kankerpatiënten claimen dat glyfosaat hun ziekte heeft veroorzaakt."


People 7 - Monsanto 0 door Avaazorg, op Flickr.

Van Bronckhorst: "Die periode willen we nu afsluiten"

Feyenoord is bezig aan een teleurstellende reeks. Giovanni van Bronckhorst hoopt met zijn ploeg de weg omhoog in te kunnen zetten.

Het seizoen van Feyenoord verloopt niet zoals gehoopt. De regerend kampioen is bezig aan een teleurstellend jaar en vooral de laatste weken draait het niet lekker. Feyenoord verloor van VVV-Venlo en Vitesse. Van Bronckhorst hoopt op betere resultaten.

"We hebben te weinig punten gehaald de laatste weken", vertelt Van Bronckhorst op de persconferentie. "Die periode willen we nu afsluiten. Een nieuwe periode moet komende zondag beginnen tegen Heracles Almelo. Daar hoopte ik de laatste weken ook al op, maar na een overwinning verloren we steeds. Dan kom je er niet lekker in."

Het doel voor Feyenoord is inmiddels de derde plek, maar ook dat wordt een lastig verhaal. Feyenoord staat acht punten achter op nummer drie AZ, waardoor de ploeg flink aan de bak moet. "Daarom moet er nu een reeks overwinningen komen."

Kamer wil Armeense genocide erkennen

De Tweede Kamer wil de Armeense genocide erkennen. "Ongetwijfeld zal Turkije niet zo blij zijn met wat er is gezegd", reageert minister Ank Bijleveld (Defensie). Maar de Duitsers hebben in het verleden volgens haar op dezelfde manier met deze kwestie te maken gehad en "dat is in the end ook weer goed gekomen".

De Kamer wil verder dat een lid van het kabinet in april naar de herdenking van de volkerenmoord in Armenië gaat. Ook dat voorstel komt van de ChristenUnie. Turkije ontkent dat er sprake is van een genocide en reageert steeds woedend als een land of parlement daartoe overgaat. Vaak blijft het in de praktijk bij boze woorden.

Het Nederlandse kabinet spreekt niet van een genocide, maar van de "kwestie van de Armeense genocide". Volgens minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is het een "heel gevoelige kwestie". Ze praat er vermoedelijk volgende week met de Kamer over.

Een woordvoerder van de Turkse ambassade in Den Haag wilde vrijdag niet reageren op het standpunt van de Tweede Kamer.

Bijleveld: Turkije zal niet zo blij zijn
Bijleveld: Turkije zal niet zo blij zijn (Foto: ANP)

SociOlympics dag 10, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Een jaar geleden had een groot deel van Nederland nog niet van haar gehoord, maar vandaag pakte ze een gouden medaille. Op de 5.000 meter zorgde Esmee Visser voor een grote verrassing.

Niet geheel ontoevallig komt ze van dezelfde schaatsvereniging als Bob de Jong, eveneens specialist op lange afstanden. Hieronder een foto van twaalf jaar geleden.

Haar gouden medaille zorgde voor een mooie statistiek. We zijn benieuwd hoelang we dat kunnen volhouden!

Inmiddels heeft Visser al een ontvangst gehad in het welbekende Holland Heineken House.

Claudia Pechstein kon 'helaas' zichzelf niet mengen in de strijd om de medailles. Toch wil de 45-jarige Duitse nog doorgaan.

Soms kan een gouden medaille erg emotioneel zijn. Zoals het Duitse ijsdansduo hier laat zien.

Bryan Fletcher doet namens Amerika mee op de Noordse Combinatie. Hoe hij ooit bij deze sport terechtkwam is een mooi verhaal, dat gelukkig goed afliep.

Het was overigens Oud & Nieuw in Zuid-Korea vandaag.

Ondertussen zijn de shorttrackers elkaar naar een hoger niveau aan het tillen. Hier gebeurt dat bij zilveren medaille winnaar Yara van Kerkhof.

Nu nog niet olympisch maar wie weet in 2022 wel; interviews ontwijken voor gevorderen.

Wij als FOK!sport kunnen een goede snor altijd waarderen. Zoals ook deze.

Het hebben van een bobslee is toch wel een vereiste in het bobsleeën. Jamaica had geen slee meer, waarover hier meer te lezen is, maar gelukkig kwam biermerk Red Stripe de boel redden:

En we sluiten af met deze mooie snowboardfoto!

Biermerk redt Jamaicaans bobsleeteam na vertrek coach met slee

Het gaat niet zo best met het Jamaicaanse bobsleeteam in aanloop naar hun olympische wedstrijd. Jazmine Fenlator-Victorian en remster Carrie Russell behoren tot de verre outsiders voor de medailles, maar coach Sandra Kiriasis is er plotseling niet meer bij.

Het is nogal onduidelijk waarom de Duitse olympisch kampioene van 2006 weg is bij het team. Een statement van de Jamaicaanse bobsleebond (JBSF) vertelde dat ze ervoor gekozen had haar positie op te geven. "We zijn zeer teleurgesteld met haar beslissing om ons te verlaten, maar we danken haar voor haar zeer waardevolle bijdrage aan JBSF en de eerste Jamaicaanse vrouwenbob ooit op de Spelen", aldus het statement.

JBSF-president Christian Stokes vertelde echter een nogal ander verhaal: "Dat mens was een vernietigende kracht in het team. Nu zij weg is, is de samenwerking veel beter, de spanning is weg en de atleten kunnen zich in een veel betere omgeving concentreren. Onze directeur Jo Manning en coach Dudley Stokes zijn er nog en zij zitten achter de verbeterde prestaties, dus dat zij nu weg is zorgt alleen maar voor verbetering."

Stokes lijkt een probleempje te hebben met Kiriasis, die volgens hem nogal egoïstisch was. "Als je bij het team komt, moet je een teamspeler zijn. Er zijn geen goden en godinnen hier." De Duitse zelf zegt zich van geen kwaad bewust te zijn en zegt gevraagd te zijn 'van rol te veranderen': "De atleten hebben me verteld geen idee te hebben waarom dit is gebeurd, want wij hebben onderling gewoon een goede relatie."

Naar verluidt heeft Kiriasis door haar ontslag of vertrek - ook dat is niet helemaal duidelijk - gelijk haar olympische accreditatie in moeten leveren. Ze moest dus per direct het olympisch dorp verlaten en kon ook niet meer bij de trainingen aanwezig zijn. Mogelijk probleem is dat Kiriasis ook de eigenaresse is van de Jamaicaanse slee en vrijwel al het materiaal, maar de goede relatie met de sporters lijkt erop te wijzen dat ze daar niet moeilijk over zal doen.

Dinsdag en woensdag staat in Pyeongchang de wedstrijd bij de vrouwen op het programma, in principe gewoon met Jamaica. Wel zonder Sanka, overigens.

Update 19.10 uur
Dat Kiriasis de boel niet mee zou nemen was wellicht wat naïef gedacht door uw redacteur, want het lijkt erop dat ze de hele meuk met zich meegenomen heeft. Jamaica zat zo ineens zonder bobslee, een geenszins ideale situatie, zo een dag of drie voor de olympische bobsleewedstrijd. 

Gelukkig is er echter bier: biermerk Red Stripe bood via Twitter aan een nieuwe slee voor de Jamaicanen te willen betalen, en die deal lijkt inmiddels helemaal geregeld. De Jamaicanen blij, biermerk blij, Sanka blij, en ze kunnen gewoon van start - zo lijkt het in elk geval.

Fenlator-Victorian en Russell hadden de moed er op de training nog goed in (Pro Shots/Action Images)
Fenlator-Victorian en Russell hadden de moed er op de training nog goed in (Pro Shots/Action Images)

Willem-Alexander: Telegraaf verspreidt nepnieuws

Onze kroonprinses is niet van plan om haar schoolcarrière in China voort te zetten. Koning Willem-Alexander noemt het bericht van de Telegraaf hierover een 'totaal onzinverhaal'.

De Telegraaf berichtte gisteren dat prinses Amalia, die nu in klas drie van het gymnasium zit, van plan zou zijn om haar middelbare school af te maken op een exclusieve school in China. Amalia volgt Chinees als keuzevak op het Sorghvliet Lyceum in Den Haag.

Vandaag ontkende Willem-Alexander (die inmiddels weer terug in Nederland is) echter dat hiervan sprake zou zijn. Opmerkelijk, want normaal gesproken is het de Rijksvoorlichtingsdienst die formele verklaringen afgeeft. De koning liet er geen misverstanden over bestaan: "Ik verwijs dat verhaal terug naar de dikke duim waar het uit gezogen is." Die van de Telegraafjournalist dus, in dit geval. Amalia zelf zou heel hard hebben gelachen om het bericht.

Helemaal ondenkbaar is het echter niet dat Amalia haar opleiding ooit nog eens in het buitenland gaat voortzetten. In de tijd waar de camera's overal zijn zal de familie graag willen vermijden dat er na Prins Pils ook nog een Prinses Prosecco in het fotoalbum terechtkomt.

Dimitrov wint en treft Goffin in halve finale ABN Amro World Tennis Tournament

Grigor Dimitrov heeft de halve finale bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament. De Bulgaar, in Rotterdam als tweede geplaatst, won in twee sets van de Rus Andrey Rublev: 6-3, 6-4.

Dimitrov had tegen de Rus in beide sets aan één break genoeg. Rublev kreeg zelf in de tweede set ook twee kansen om te breken, maar die werkte hij weg door goed te serveren. "Het gaat met de wedstrijd beter. Ik ben tevreden over mijn spel, vooral over de service en returns", zei de Bulgaar na afloop van zijn wedstrijd.

De nummer vijf van de wereldranglijst, neemt het in de halve finale op David Goffin. De Belg hoefde in zijn kwartfinale niet in actie tegen Tomas Berdych. De Tsjech meldde zich ziek af.

William Shatner tekent platencontract

Acteur William Shatner heeft een platencontract getekend bij Heartland Records Nashville. Hij werkt voor het countrylabel aan een "heel speciaal project" waarover later dit jaar meer bekend zal worden, meldt Fox News.

De 86-jarige acteur werd wereldberoemd als Captain Kirk in de serie Star Trek. Het is niet de eerste keer dat Shatner werkt aan een muziekproject; hij bracht in zijn leven al acht platen uit. De laatste, Ponder the Mystery, was in 2013.

De liefde van de acteur voor countrymuziek is al langer duidelijk. Zo speelde hij de afgelopen jaren meerdere malen in clips van countryster Brad Paisley.

William Shatner tekent platencontract
William Shatner tekent platencontract (Foto: BuzzE)

Thomas wint tijdrit in de Ronde van de Algarve

Geraint Thomas heeft de individuele tijdrit in de Ronde van de Algarve gewonnen. De Welshman van Team Sky was in de tijdrit van 20,3 kilometer rond Lagoa de snelste in een tijd van 24 minuten en negen seconden. De Belg Victor Campenaerts moest genoegen nemen met de tweede plaats in de Algarve op elf seconden. Thomas verstevigde hiermee zijn leiderspositie.

Campenaerts was een van de eerste van de tijdritspecialisten die een tijd moest neerzetten. De Europees kampioen kwam na 24 minuten en twintig seconden over de finish. Stefan Küng klokte bij het eerste tussenpunt een snellere tussentijd, maar moest in het tweede deel tijd toegeven op de tijd van de Belg. Ook Tony Martin zou niet aan de tijd komen van Campenaerts.

Thomas, die als laatste mocht starten, zou de snelste tijd neerzetten op het eerste tussenpunt. De renner van Team Sky was één seconde sneller dan Michal Kwiatkowski, die even daarvoor de snelste tijd had neergezet. De Pool zou in het tweede deel van de tijdrit terugvallen en zou uiteindelijk de vierde tijd neerzetten. Thomas hield het wel vol en klopte Campenaerts met elf seconden.

Bauke Mollema moest het in de tijdrit doen met een zestiende tijd. De Nederlander van Trek-Segafredo verloor iets meer dan een minuut op de winnaar en staat nu op de zesde plaats in het algemeen klassement. Sam Oomen, de leider in het jongerenklassement, gaf een 1.53 toe op Thomas en staat daarmee op de dertiende plaats in het algemeen klassement.

Honderden nieuwe douaniers nodig door brexit

Vanwege de naderende brexit worden er vanaf volgende week nieuwe douanebeambten geworven. Volgens staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zijn er 750 tot 930 mensen nodig om de nieuwe buitengrens met het Verenigd Koninkrijk te bewaken. Hij sprak van een "behoorlijke" uitbreiding van de capaciteit. Momenteel werken er zo'n 5000 mensen bij de douane.

Hoeveel geld de nieuwe douaniers gaan kosten wilde Snel nog niet zeggen. Hij zei dat daar in het voorjaar een knoop over wordt doorgehakt. Snel wil volgende week al beginnen met het publiceren van de vacatures. Het is weliswaar nog niet duidelijk voor welke vorm de Britten kiezen als ze de EU verlaten, maar hij noemde het niet verstandig nog langer te wachten. De extra douaniers moeten ook opgeleid en getraind worden, onderstreepte hij.

Volgens de staatssecretaris is het extra douanepersoneel vooral nodig om de goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk te controleren. Groot-Brittannië is een van de grootste handelspartners van Nederland. De personeelsuitbreiding moet ervoor zorgen dat bedrijven zo weinig mogelijk last hebben van de brexit. Gewone burgers zullen er volgens de staatssecretaris wat minder hinder van ondervinden.

Honderden nieuwe douaniers nodig door brexit
Honderden nieuwe douaniers nodig door brexit (Foto: ANP)

Facebook veroordeeld in België

Facebook overtreedt de Belgische privacywet door het surfgedrag van internetgebruikers te registreren en moet daarmee stoppen. De rechtbank in Brussel veroordeelde het netwerk vrijdag en stelde daarmee de Belgische Privacycommissie volledig in het gelijk.

Facebook moet alle onrechtmatig verkregen persoonsgegevens vernietigen, oordeelde de rechter, omdat het bedrijf onvoldoende informatie geeft over de datavergaring en wat er met de gegevens gebeurt. Bij weigering volgt een dwangsom van 250.000 euro per dag, met een maximum van 100 miljoen euro.

De Amerikaanse onderneming volgt niet alleen het internetgedrag van zijn eigen gebruikers, maar ook van anderen, zelfs als zij nog nooit op Facebook zijn geweest. Facebook doet dat niet alleen met cookies, maar ook met plug-ins die mensen op een site kunnen zetten, zoals de 'vind-ik-leuk'-knop en de 'delen'-knop. Daarnaast kunnen bedrijven pixels op hun site zetten, die voor het blote oog onzichtbaar zijn. Als een klant ergens iets bestelt, geeft zo'n pixel dat door aan Facebook.

Hoger beroep
In 2016 oordeelde de rechter nog niet bevoegd te zijn omdat het bedrijf gegevens uit Europa vanuit Ierland beheert.

Facebook wil in hoger beroep gaan. "De cookies en pixels die we gebruiken, zijn standaard in de sector", stelt het netwerk, dat ook naar anderen wijst: "We verwachten van elk bedrijf dat onze technologieën gebruikt dat ze duidelijke kennisgeving aan gebruikers geven."

Het is overigens de vraag of de uitspraak veel effect heeft. Op 25 mei gaan nieuwe privacyregels van de Europese Unie in. In elk land gelden dan dezelfde voorschriften, maar bedrijven als Facebook, die in meerdere landen actief zijn, hebben dan alleen te maken met de toezichthouder van het land waar ze officieel gevestigd zijn. Facebook zetelt in Ierland en de Ierse privacywaakhond is minder streng dan die in België.

Facebook veroordeeld in België
Facebook veroordeeld in België (Foto: ANP)

Dolberg op de weg terug bij Ajax

Erik ten Hag hoopt snel weer te kunnen beschikken over Kasper Dolberg. De aanvaller keert maandag terug op het trainingsveld.

De Deen staat sinds de winterstop langs de kant met een breukje in zijn voet. Hierdoor heeft Ten Hag nog geen beroep op hem kunnen doen. De oefenmeester verwacht dat hier snel verandering in komt. Het herstel van Dolberg verloopt voorspoedig.

"Kasper gaat vanaf maandag weer op het veld trainen", vertelt Ten Hag vrijdag tijdens de persconferentie. "Het is afhankelijk van het herstel van de breuk en zijn conditie hoe snel hij weer terug is." Door de afwezigheid van Dolberg, is Huntelaar de vaste spits onder Ten Hag. De trainer is tevreden met de aanvaller. "Hij heeft in het team een sturende rol. De arbeid die hij levert is een voorbeeld voor het hele team."

Wel weet Ten Hag dat Huntelaar beter kan. "Hij kwam daarnaast nog een aantal keer in scoringspositie. Als spits wordt je als eerst afgerekend op je goals. Natuurlijk zal hij bij Ajax ook defensief en als aanspeelpunt beoordeeld worden. Ik ben tevreden over hem. Maar dat hij beter kan en ook ongelukkige momenten gekend heeft, dat is ook helder."

Boom mist Vlaams openingsweekend

Lars Boom zal dit jaar niet aan de start komen van het Vlaams openingsweekend. In eerste instantie zou de Nederlander aan de start komen in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne, maar de renner van LottoNL-Jumbo is niet op tijd hersteld van zijn hartoperatie, meldt de Telegraaf.

Eind 2017 werden er hartritmestoornissen ontdekt bij Boom waaraan hij met succes is geopereerd. Boom is momenteel op hoogtestage in Tenerife en kiest er nu voor om een week langer te blijven. "Omloop het Nieuwsblad komt duidelijk te vroeg. Het is een meerwaarde om nog even hier te blijven omdat het in Parijs-Nice makkelijker instappen is. Ik heb het met iedereen overlegd en zij zijn het ermee eens", laat hij weten.

Golfers Huizing en Luiten in top tien van Oman Open

De Nederlandse golfers doen het uitstekend op het Oman Open. Na de tweede ronde staat Daan Huizing op de vijfde plaats, terwijl Joost Luiten op een gedeelde zesde plaats staat. Het toernooi in Oman telt mee voor de Europese Tour.

Daan Huizing zakte na de tweede ronde van het Oman Open twee plaatsen en staat nu na twee rondes vijfde in het klassement. Na een eerste ronde in 66 slagen, kwam de 27-jarige golfer vandaag tot een ronde van 71 (-1) slagen. Daarmee heeft Huizing een achterstand van vier slagen op de leider, de Fransman Matthieu Pavon, die na twee rondes op -11 staat. Matthew Southgate staat op een tweede plaats met twee slagen achterstand.

Luiten zou een ronde lopen van 66 (-6) slagen en maakte daarmee zijn mindere eerste ronde goed. De Nederlander zou acht birdies maken, maar moest ook twee bogeys toestaan op zijn scorekaart.

Modolo wint derde rit Ruta del Sol, Hofland en Vermeltfoort in top tien

Sacha Modolo heeft de derde etappe van de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De Italiaanse sprinter, die zich nog in de eerste etappe liet verrassen door Thomas Boudat, was in de derde etappe wel de snelste. Moreno Hofland was op de vijfde plaats de beste Nederlander in de massasprint. Wout Poels blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Alvaro Cuadros (Caja Rural-Seguros RGA), Hector Saez (Euskadi-Murias) en Oscar Cabedo (Burgos-BH) gingen er al vroeg in de etappe vandoor. De kopgroep zou nooit meer dan vier minuten pakken op het peloton dat onder aanvoering van Team Sky was.

Cuadros en Saez werden op elf kilometer van de streep als laatste twee renners van de kopgroep teruggepakt. In de laatste tien kilometer liet het peloton niemand meer wegrijden, waarna ze zich konden opmaken voor een groepssprint. In de laatste kilometer kwam de Fransman Clément Venturini nog hard ten val. Modolo begon de sprint vanaf kop en zou de voorsprong vasthouden. Hofland werd vijfde in de massasprint, terwijl Coen Vermeltfoort niet verder kwam dan een achtste plaats.

Opnieuw kritische FVD-leden uit partij gezet

Opnieuw zijn voormalige kandidaten voor het Kamerlidmaatschap van Forum voor Democratie (FVD) uit de partij gezet. Het gaat om Gert Reedijk, Freek Jan Berkhout en Arthur Legger die onlangs in een brief aan kaderleden voor meer democratie binnen de partij pleitten.

Volgens een FVD-verklaring moeten de drie de partij uit "omdat ze zich zodanig bleven gedragen dat van de partij redelijkerwijs niet gevergd kon worden hun lidmaatschap te laten voortduren". Het drietal bleek zich niet met de ingeslagen weg "te kunnen verzoenen en bleef de confrontatie zoeken, zowel binnen de partij als in de media".

De onmin binnen FVD kwam begin deze maand naar buiten. Toen werden Robert de Haze Winkelman en diens vrouw Betty Jo Wevers geroyeerd. Zij zouden hebben geprobeerd "de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen".

Ongefundeerd gestook
Een dag later kwam het drietal met hun brief waarin zij onder meer pleiten voor het vertrek van penningmeester Henk Otten, aanpassing van de statuten en uitbreiding van het bestuur. De partij sprak in een reactie toen van ongefundeerd gestook.

Weer drie dagen later vertrok Susan Teunissen omdat ze niet kon leven met de koers van de partij. Zij stond bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar nog op plaats drie. De partij was zeer content met haar komst. Zij schreef bij haar vertrek dat ze onder meer ontevreden is omdat interne kritiek "keihard" wordt afgestraft.

Opnieuw kritische FVD-leden uit partij gezet
Opnieuw kritische FVD-leden uit partij gezet (Foto: ANP)

Finse en Zweedse ijshockeyers winnen ook tweede groepswedstrijd

Finland en Zweden hebben op het ijshockeytoernooi bij de mannen hun tweede groepswedstrijd in groep C gewonnen. De Finnen wonnen met 5-1 van Noorwegen, terwijl Zweden met 1-0 te sterk was voor Duitsland. Zondag spelen de beide landen tegen elkaar voor groepswinst in poule C.

Tot aan de tweede periode had Finland het moeilijk tegen Noorwegen. De Noren kwamen na zes minuten op voorsprong dankzij een doelpunt Patrick Thoresen. Tien minuten lang kon Noorwegen genieten van hun voorsprong, maar toen maakten de Finnen gelijk via Eeli Tolvanen. De 18-jarige Fin, die in het openingsduel tegen Duitsland (5-2) ook succesvol was met één doelpunt en drie assists, zou zijn goede vorm in de tweede periode ook tonen. Hij zou Finland na 25 minuten spelen op een 2-1 voorsprong brengen tegen Noorwegen. In de derde periode liep Finland uit naar een 5-1 winst door goals van Veli-Matti Savinainen, Sami Lepistö en Sakari Manninen.

Zweden wist ook hun tweede groepswedstrijd te winnen. Viktor Stålberg zou na drie minuten de enige treffer maken van het duel. Duitsland kreeg in het vervolg van de wedstrijd nog wel wat kansen om de gelijkmaker te maken, maar ze wisten de Zweedse doelman Jhonas Enroth niet te kloppen.


Greenpeace-saboteurs 'zeeziek' naar huis en opgepakt

Vier Greenpeace-activisten zijn afgelopen nacht een boorplatform binnengedrongen en hebben in hangende tentjes de nacht doorgebracht. Het platform ligt op ongeveer 20 kilometer van Schiermonnikoog.

De saboteurs willen er 'zo lang als nodig' is blijven zitten. Faiza Oulahsen, woordvoerder van het clubje, geeft aan dat ze voldoende voorraden hebben om het lange tijd vol te houden.

Greenpeace wil proefboringen tegenhouden. Hansa Hydrocarbons kreeg van het ministerie van Economische Zaken eerder deze week een vergunning en kondigde daarop aan dat de boringen vandaag zouden beginnen.

Volgens Greenpeace was de kustwacht donderdagavond, toen de actie begon, met drie schepen, een vliegtuig en een helikopter aanwezig. Maar er is vooralsnog niet ingegrepen.

Update:

FAAL! Drie van de 'actievoerders' zijn vroegtijdig naar huis vertrokken. De reden? Ze zijn zeeziek. De opgepakte leden zijn de campagneleider, de perswoordvoerder en de bestuurder van de rubberboot, meldt Omrop Fryslân.

Volgens de politie is het drietal aangehouden, omdat ze op een boot zaten die zich te dicht bij het boorplatform ophield. Ze zaten niet op het platform zelf. De kustwacht meldde eerder al dat iedereen die op minder dan 500 meter van het boorplatform komt, schuldig is aan een misdrijf.

foto: Greenpeace
foto: Greenpeace

'Schaatsoma' Pechstein: "Als ik blijf leven ga ik voor Spelen 2022"

Schaatsster Claudia Pechstein viel vrijdag op de olympische vijf kilometer in Pyeongchang vies tegen: de Duitse werd slechts achtste, waar een medaille vooraf toch een alleszins realistisch doel was. Toch wil de inmiddels 45-jarige Pechstein, in 1992 al goed voor olympisch brons, nog van geen ophouden weten.

"Ik heb geprobeerd om gelijkmatig te schaatsen, maar dat ging niet lang goed. Winnen of sterven...bij mij ging het richting sterven. Ik ben in elk geval geen laatste geworden, dat is toch weer iets", aldus Pechstein na afloop. "Maar ja, of ik dan vierde, vijfde of zesde word kan me geen ruk schelen, ik ging voor een medaille en anders niks."

Ze gaf in elk geval aan er nog zeker niet klaar mee te zijn: "Ik heb het geprobeerd, nu ga ik er over vier jaar in Beijing nog maar eens voor." Of ze serieus door wil gaan tot de Spelen van 2022, in de maand waarin ze haar 50e verjaardag viert? "Als ik dan nog leef en mij voor de Spelen plaats, ja", klonk het duidelijk.

Curlers Zweden en Canada blijven foutloos op Spelen

In het mannencurlingtoernooi op de Olympische Spelen in Pyeongchang gaan Canada en Zweden nog altijd lekker. De twee favorieten voor de medailles wonnen allebei ook hun vierde groepswedstrijd.

Kevin Koe en zijn Canadese ploeg had het niet al te makkelijk met Kim Chang-min's Zuid-Koreaanse ploeg, die vooral in de laatste twee ends nog even gevaarlijk werden. Koe en co hielden echter stand en wonnen met 7-6 wel gewoon.

Niklas Edin, de skip van het Zweedse team, versloeg het Britse team van Kyle Smith in een wedstrijd waarin de nodige fouten gemaakt werden, resulterend in relatief hoge scores. In het negende end werd een 8-6 voorsprong gepakt door Zweden en dat bleek voldoende.

Zwitserland won met één punt in het laatste end met 6-5 van Japan, terwijl de Amerikanen met 9-5 te sterk waren voor Denemarken. Canada en Zweden leiden met vier zeges, Groot-Brittannië, de VS, Italië en Zwitserland hebben er twee, Japan, Noorwegen en Denemarken één en Zuid-Korea nul.

De Japanse skip Yusuke Morozumi heeft er zin in (Pro Shots/Action Images)
De Japanse skip Yusuke Morozumi heeft er zin in (Pro Shots/Action Images)

'Sportschool weigert allochtonen om witte leden'

Een sportschool in Waddinxveen is in opspraak geraakt nadat er op Twitter een email werd gedeeld. Hassan en Hafid wilden graag bij Crosfitt Waddinxveen gaan trainen en besloten na een proefles een abonnement te nemen.  's Avonds kregen ze echter een onthutsend antwoord van ene Belinda uit naam van de sportschool.

Ze kregen de melding dat sommige leden hun abonnement op de sportschool wilden opzeggen vanwege hun aanwezigheid. Of ze konden begrijpen dat de vaste leden voorrang hadden. Verder nog de mededeling dat het betaalde abonnementsgeld teruggestort zou worden en dat ze uitgeschreven zouden worden voor de lessen. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

NHL: Goalie Halak schittert met 50 reddingen in New Yorkse derby

De New Yorkse ijshockeyderby in de NHL is donderdagavond gewonnen door de Islanders. De ploeg speelde in het eigen Barclays Center tegen de Rangers en vooral goalie Jaroslav Halak schitterde.

De 32-jarige Slowaak kreeg maar liefst vijftig schoten te verwerken, waarvan de helft op naam kwam van het vijftal Mika Zibanejad, Jimmey Vesey, Kevin Hayes, John Gilmour en Rick Nash. Halak hield echter alles tegen en werd zo de held van de avond.

Goals van Josh Bailey, Jordan Eberle en Thomas Hickey brachten de Islanders de winst. Mathew Barzal speelde ook weer een puike wedstrijd: hij leverde de puck zelf af bij Hickey en werkte samen met Nick Leddy om de andere twee goals voor te bereiden.

Uitslagen NHL donderdag
New Jersey Devils - Carolina Hurricanes 5-2
New York Islanders - New York Rangers 3-0
Pittsburgh Penguins - Los Angeles Kings 3-1
Ottawa Senators - Buffalo Sabres 3-2 OT
Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings 4-1
Minnesota Wild - Washington Capitals 2-5
Nashville Preators - Calgary Flames 3-4
Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks 2-3
Arizona Coyotes - Montreal Canadiens 5-2
Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 4-1
San Jose Sharks - Vancouver Canucks 4-1

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

PSV moet Van Ginkel missen: "Erger dan we dachten"

Phillip Cocu kan nog altijd niet beschikken over Marco van Ginkel. De blessure van de middenvelder is ernstiger dan van tevoren gedacht werd. Vanwege een knieblessure staat Van Ginkel al enkele weken langs de kant. Er werd verwacht dat de middenvelder snel terug zou keren, maar zijn rentree laat langer op zich wachten dan gedacht. Van Ginkel kan ook komend weekend tegen Heerenveen niet in actie komen.

"Het is wat erger dan we op voorhand hadden gedacht", vertelt Cocu tijdens de persconferentie. "Het gaat wel wat beter, maar hij is nog niet aangesloten bij de groepstraining. Vooralsnog werkt hij nog aan zijn herstel."

Bart Ramselaar neemt zijn rol over en daar is Cocu tevreden over. "Hij vult zijn nieuwe rol en positie goed in. De samenwerking met Jorrit Hendrix wordt iedere wedstrijd beter. Daar besteden we op de training ook veel aandacht aan."

PSV verloor eerder dit seizoen van Heerenveen. "Het was één van onze slechtste wedstrijden tot nu toe. Binnen acht minuten stonden we al met 2-0 achter en dat kostte ons de wedstrijd. Heerenveen is een tegenstander waar we het altijd lastig mee hebben. We weten dat we elke wedstrijd alles moeten geven om een resultaat te halen, dat zal zaterdag ook zeker zo zijn."

Cort Nielsen sprint naar zege in Tour of Oman

Magnus Cort Nielsen heeft de vierde etappe van de Tour of Oman gewonnen. De Deen van Astana was in de sprint met een uitgedund groepje duidelijk de snelste. Giovanni Visconti kwam als tweede over de streep, voor Alberto Bettiol. Greg van Avermaet kwam als vierde over de streep en behoudt de leiderstrui.

Het duurde iets langer dan de vorige etappes, maar uiteindelijk zouden zes renners de kopgroep vormen: Jacques Janse Van Renseburg (Dimension Data), Loïc Chetout (Cofidis), Rémi Cavagna (Quick-Step Floors), Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) en Jon Irisarri (Caja Rural-Seguros RGA). Het zestal kreeg nooit meer dan drie minuten op het peloton, waar BMC de achtervolging leidde.

Op de laatste beklimming van de de Al Jabal Street, die de renners drie keer beklommen moest worden, werd Van Rensburg samen met Stetina als laatste van de kopgroep bijgehaald door een uitgedund peloton. Op de klim probeerde Bahrain Merida het even met Vicenzo Nibali en Gorka Izagirre, maar ze zouden niet wegkomen. Dat was mede te danken aan Astana die alles bij elkaar zou houden.

In de afdaling zouden 28 renners bij elkaar komen en zou er gesprint worden voor de zege. Daarin was Cort Nielsen duidelijk de snelste voor de Italianen Visconti en Bettiol.

Hof: terugkeer ontvoerde peuter is zaak India

Peuter Insiya die in 2016 ontvoerd werd naar India, hoeft niet terug naar Nederland, althans niet op last van een Nederlandse rechter. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Nederland onbevoegd is om haar vader te dwingen het meisje terug te laten keren. De rechtbank oordeelde eind vorig jaar dat de peuter onmiddellijk moest terugkeren, maar haar vader ging daartegen in beroep.

Het gerechtshof verklaart zich onbevoegd in de kwestie. De moeder van Insiya is ook in India naar de rechter gestapt om haar dochter terug te krijgen. Het hof vindt dat de besluitvorming daar moet liggen, zo staat in het vonnis.

Eind vorige maand maakte moeder Nadia Rashid bekend dat de Indiase rechter heeft beslist dat haar dochter terug moet naar Nederland. Dat zou voor eind maart moeten gebeuren. De vader heeft echter hoger beroep aangetekend tegen dit besluit, aldus zijn advocaat Gerard Spong. Het is nog niet duidelijk wanneer dit dient. De raadsman zei dat zijn cliënt verheugd is over de uitspraak van het Haagse hof.

Kidnapping

De nu driejarige Insiya werd september 2016 gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Inclusief de vader verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) acht mensen van betrokkenheid bij de ontvoering. Een aantal van hen, onder wie de vader, verblijft in het buitenland.

Insiya zou in de Indiase miljoenenstad Mumbai bij haar vader wonen. Pogingen om de vader naar Nederland te krijgen, zijn tot nu toe gestrand bij de Indiase autoriteiten.

Hof: terugkeer ontvoerde peuter is zaak India
Hof: terugkeer ontvoerde peuter is zaak India (Foto: ANP)

Huskova pakt olympisch goud bij aerials

Hanna Huskova is de winnares geworden van olympisch goud bij het freestyleskiën op de aeriels. De Wit-Russische wist enigzins verrassend de Chinese dames Xin Zhang en Fanyu Kong voor te blijven en pakt daarmee haar eerste olympische titel.

Huskova houdt daarmee de Wit-Russische score op dit onderdeel op 100% qua gouden medailles. Vier jaar geleden stond het onderdeel voor het eerst op het programma en toen won haar landgenote Alla Tsuper goud. Tsuper was ook nu van de partij in de finale, maar kwam bij de landing ter val en eindigde daardoor als vierde. Hetzelfde lot overkwam Laura Peel (Australië, vijfde) en Madison Olsen (Amerika, zesde).

Buiten Huskova (96,14 punten), bleef alleen Zhang goed staan bij de landing. Haar sprong had echter een lagere uitgangswaarde dan die van Huskova en daarom kwam ze slechts 0,62 punten tekort om het goud op te eisen. Kong had in de tweede run met 97,29 de hoogste score neergezet, maar had een slechte landing en kwam daarom niet verder dan het brons in een score van 70 punten.

Ondanks een lastige landing was er goud voor Huskova (Pro Shots/Action Images)
Ondanks een lastige landing was er goud voor Huskova (Pro Shots/Action Images)

Negende plek voor skeletonster Bos op Spelen na eerste dag

Skeletonster Kimberley Bos heeft een uitstekend olympisch debuut achter de rug. Op de baan van het Alpensia Sliding Center in Zuid-Korea sleede de 24-jarige Edese zich in de eerste run naar een keurige achtste plek, die ze moet delen met de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender. 

De snelste tijd werd neergezet door regerend olympisch kampioene Lizzy Yarnold. De Britse is na een sabbatical na Sochi 2014 weer terug in de sport, maar maakt dit seizoen nog niet al te veel indruk: veel runs zitten vol met fouten. Met het inmiddels bekende topmateriaal van de Britten had ze de snelheid echter weer goed te pakken en dat bleek de leiding op te leveren.

Het is bovenin wel spannend, want op slechts 0,08 seconden volgt wereldkampioene Jacqueline Lölling. De starts van de Duitse zijn - uiteraard relatief gezien - ongekend traag, maar op snelheid zette ze toch een snaarstrakke tijd neer. Op 0,15 seconden van Yarnold volgt de Oostenrijkse Janine Flock, die erom bekend staat topruns af te wisselen met runs waar ze alle kanten op vliegt.

Op 0,32 seconden staat de Duitse Tina Hermann, op 0,01 gevolgd door haar landgenote Anna Fernstädt - de enige die nóg langzamer start dan Lölling. De Britse Laura Deas maakte volop fouten, maar dankzij de topslee bleef ze op 0,01 seconde van Fernstädt staan. De Letse Lelde Priedulena (+0,48) kwam daarna, met Bos en Uhlaender die op 0,67 seconden ook nog verre van uitgeschakeld zijn in de podiumstrijd.

Om 13.30 uur gaat vrijdag de tweede van vier runs van start, waarin de dames in omgekeerde volgorde - van twintig naar één - naar beneden gaan. Zaterdag volgens runs drie en vier.

Update 14.20 uur
In de tweede run heeft Bos de zevende tijd neergezet. Ze zakte er wel een plekje mee, want de Canadese Elizabeth Vathje was de snelste van allemaal en wipte over de Nederlandse heen. Bos staat nu op 0,73 seconden van de eerste plek en 0,63 van de medailles.

De strijd om goud is nog altijd razendspannend: Lölling was dit keer wat sneller dan Yarnold en pakte 0,10 seconden voorsprong op de Britse, die door landgenote Deas op 0,17 gevolgd wordt. Flock staat er zelfs nog tussen, de Oostenrijkse heeft na twee runs een minieme 0,02 tellen achterstand op Lölling.

Bos springt op haar slee (Pro Shots/Action Images)
Bos springt op haar slee (Pro Shots/Action Images)

Visser heeft er geen woorden voor

Esmee Visser zorgde vanmiddag bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang voor een grote verrassing door in de schaatshal goud te pakken op de 5.000 meter. De 22-jarige Nederlandse langebaanschaatser reed bovendien een baanrecord van 6.50,23.

"Ik wist wel dat ik echt goed was, dat ik fit was. Maar dat ik hier win, nou ja, ik heb er geen woorden voor. Van tevoren dacht ik: 6.55 moet goed zijn voor een podiumplek. Maar toen Annouk die megatijd neerzette, dacht ik: het moet wel een tandje harder", aldus Visser die bij haar WB-debuut in Stavanger in november de 5 km in de B-groep reed.

"Ik heb eigenlijk nog nul keer tegen deze meiden, nou ja, meiden...vrouwen gereden en dat pakt heel goed uit", zo besloot de nieuwbakken olympisch kampioene.


Een blije Visser na haar winst op de 5.000m (Foto : Pro Shots / Action Images )

Hoekema legt functie neer

Jan Hoekema neemt ontslag als waarnemend burgemeester van Langedijk. De commotie rond de burgemeesterswoning breekt, nadat eerder zijn vrouw Marleen Barth al opstapte uit de Eerste Kamer, nu dus ook D66er Hoekema op.

De reden van het vertrek is de discussie die ontstond na een overeenkomst met de gemeente Wassenaar. Barth en haar man bedongen dat ze na Hoekema's afscheid als burgemeester tegen een lagere huur in de ambstwoning mochten blijven.

Hoekema heeft zijn ontslag ingediend bij de commissaris van de Koning Johan Remkes. Hij wil naar eigen zeggen dat de gemeente Langedijk niet langer wordt belast met de media-aandacht rondom zijn persoon. "Ik vertrek met pijn in mijn hart, want de mooie gemeente Langedijk heeft mijn hart gestolen", zegt hij. De fractievoorzitters zijn op de hoogte gesteld en respecteren zijn besluit, meldt de gemeente Langedijk in een persbericht.

Vorige week stapte Marleen Barth op als fractieleider van de PvdA in de Eerste Kamer. Haar werd het gedoe rondom de burgemeesterswoning zwaar aangerekend in de media en politiek. Bovendien lag zij al onder vuur nadat zij voorkeur gaf aan een vakantie boven het donordebat.

Visser verrast met olympisch goud op 5.000m

Esmee Visser is verrassend de nieuwe olympisch kampioene op de 5.000 meter. De 22-jarige Nederlandse langebaanschaatsster, die dit seizoen doorbrak, reed met 6.50,23 een nieuw baanrecord. Martina Sábliková veroverde het zilver, Natalia Voronina het brons. Annouk van der Weijden miste op negentienhonderdste het brons.

Annouk van der Weijden moest al in de eerste rit aan de bak. De Nederlands kampioene allround, die tot dusver dit seizoen het snelste was, moest het opnemen tegen de Wit-Russin Maryna Zueva. Van der Weijden nam gelijk een fikse voorsprong op Zueva. Na 2200 meter reed ze voor het eerst een ronde van 33, maar ze dook in de ronde erop weer in de 32 hoog. Die bleef ze rijden tot twee ronden voor het einde. Uiteindelijk kwam ze in 6.54,17 over de finish, een nieuw persoonlijk record.

Jelena Peeters en Carlijn Schoutens vormen geen bedreiging voor de tijd van Annouk van der Weijden. Isabelle Weidemann, een outsider voor een plak, slaagde er in de derde rit ook niet in om de tijd van de Nederlandse te verbeteren: 6.59,88.

In de eerste rit na de dweil reed Esmee Visser, die dit seizoen doorbrak, tegen Oshigiri uit Japan. De Japanse ging snel van start en pakte daarmee een kleine voorsprong op Visser. Visser vocht zich echter terug en nam de regie in handen. Met nog vijf ronden te gaan was ze voor het eerst sneller dan Van der Weijden. Haar eindtijd van 6.50,23 was een nieuw baanrecord en een nieuw persoonlijk record.

In de rit erop reed de bijna 46-jarige Claudia Pechstein tegen Ivanie Blondin. Beiden begonnen snel waardoor ze iets sneller waren dan Visser. Na 2600 meter moesten ze die tijd weer laten gaan. Na 3400 meter nam Blondin afstand van Pechstein. Maar ook de tijd van Van der Weijden werd door Blondin niet gehaald: 6.59,38 om 7.05,43 voor Pechstein.

Martina Sábliková reed in de laatste rit tegen Natalia Voronina. De Tsjechische, wiens seizoen tot nu toe matig was, opende snel. Daarna verloren ze beiden echter tijd op Visser. Sábliková probeerde het wel, maar de tijd van Visser was onhaalbaar: 6.51.85 goed voor zilver.

Visser en coach Remmelt Eldering schreeuwen het uit van blijdschap (Pro Shots/Action Images)
Visser en coach Remmelt Eldering schreeuwen het uit van blijdschap (Pro Shots/Action Images)

Anema reageert op matchfixingpoging

Schaatscoach Jillert Anema heeft een persverklaring uitgegeven naar aanleiding van alle commotie rond zijn persoon. Gisteren werd bekend dat Anema tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi een poging tot matchfixing heeft ondernomen.

"Er is, op een niet door mij gekozen moment, in De Volkskrant een verhaal verschenen aan de hand van een interview dat ik in het najaar van 2017 heb gegeven. Ik betreur de ophef die is ontstaan. Vooral omdat het binnen een deel van de ploeg voor onrust heeft gezorgd. Ik heb er bewust voor gekozen niet te reageren op de dag van de 10 kilometer om de voorbereiding en de races van Jorrit en Sven op deze afstand niet verder te verstoren", aldus Anema.

"Ik zal tijdens het restant van deze Olympische Spelen verder niet ingaan op deze zaak. Op dit moment draait alles om de prestaties. We hebben hier in Pyeongchang nog ruim een week te gaan waarin we op alle nog te rijden afstanden uitkomen. Ik snap de vraag om nadere uitleg heel goed, maar vind dat de sporters nu in een rustige omgeving zich moeten kunnen voorbereiden. Ik hoop dat de media op dit moment dit standpunt kunnen respecteren in het belang van onze sporters."

Anema was vier jaar geleden trainer van de Franse achtervolgingsploeg tijdens de Winterspelen in Sochi. Hij vroeg toen aan de bondscoach van Nederland, Arie Koops, of Nederland in de eerste ronde van de achtervolging rustig aan wilde doen. Anema wilde gezichtsverlies vermijden en daarnaast vroeg hij het ook uit vrees van verlies van Franse fondsen.

Als tegenprestatie beloofde Anema, die met Jorrit Bergsma goud won op de 10.000 meter, ons land een kleine overwinning. Het aanbod werd door Koops afgewezen.Uiteindelijk was Oranje Frankrijk ruim de baas en pakte vervolgens olympisch goud.

Intense aardbevingszwerm bij IJsland

In de afgelopen dagen is het gebied ten noorden van IJsland doelwit van een ongekende aardbevingszwerm. Meer dan duizend aardbevingen hebben een gebied in de Tjörnes Breuk Zone in de laatste week getroffen. De reeks aardbevingen begon op 28 januari en gaat op dit moment onverminderd door. De zwaarste beving tot nu toe had een kracht van 4.1 op de schaal van Richter. 

Geologen in IJsland weten niet precies wat daar gebeurt. Ze denken dat het een natuurlijk proces is van de breuklijn waarop IJsland ligt en dat het vooralsnog geen vulkanische activiteit betreft. Wel vinden de aardbevingen plaats in de caldera van een vulkaan die echter geen historie heeft qua uitbarstingen. Dat maakt het lastiger om in te schatten of het in dit geval louter om tektonische bewegingen van de breuklijn gaat en dat er geen ondergrondse magmabewegingen zouden zijn. De laatste uitbarsting van een vulkaan iets ten zuiden van dit gebied dateert uit 1868. 

IJsland kent ongeveer dertig actieve vulkanen en wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Dit komt omdat het land bovenop de Mid-Atlantische rug ligt. Daar is een zogenaamde "rift-zone" ontstaan doordat de Europese en Noord-Amerikaanse aardplaat van elkaar weg bewegen en magma naar boven komt en een nieuwe aardkorst wordt gevormd. De bekendste vulkaanuitbarsting van IJsland is inmiddels die van de Eyjafjallajökull uit 2010. 

Russische ijshockeyers verpletteren Slovenen, Amerikanen winnen

De Russische ijshockeyploeg heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang keihard uitgehaald. Na de nederlaag in de eerste wedstrijd, tegen Slowakije, stonden de Russen duidelijk op scherp om dat niet nog eens te laten gebeuren.

Slovenië hield het achttien minuten vol, waarna goalie Luka Gracnar in 22 seconden tijd twee keer verschalkt werd, eerst door Sergei Mozyakin, daarna door veteraan Ilya Kovalchyk. De 34-jarige voormalig NHL-speler kende sowieso een lekkere wedstrijd en scoorde later nog eens, maar de show werd gestolen door het 20-jarige toptalent Kirill Kaprizov. Hij tekende voor drie treffers, terwijl Jan Mursak en Ziga Pance de Sloveense eer nog redden: 8-2.

De Amerikaanse universiteitsspeler Ryan Donato zette de VS na zeven minuten op 1-0 tegen Slowakije, maar Andrej Kudrna zorgde krap een halve minuut later al voor de gelijkmaker. Vroeg in de derde periode was het weer raak voor Donato, waarna de Slowaken in een razendspannende slotfase net niet op gelijke hoogte konden komen: 2-1.

Kunstschaatser Hanyu aan de leiding na prachtige korte kür

Kunstschaatser Yuzuru Hanyu gaat op de Olympische Spelen bij de mannen aan de leiding na de korte kür. De 23-jarige Japanner, regerend olympisch- en wereldkampioen, schaatste een prachtige kür en dat leverde hem 111,68 punten op, een benadering van zijn wereldrecord.

Op plek twee staat vijfvoudig Europees en dubbel wereldkampioen Javier Fernandez, die met de druk van heel Spanje op de schouders tot 107,58 punten kwam. Hij wordt gevolgd door Hanyu's jonge landgenoot Shoma Uno, die in de teamwedstrijd al indruk maakte en nu 104,17 punten bij elkaar schaatste. Met 103,32 punten staat Jin Boyang uit China, goed voor brons op de vorige twee WK's, op de vierde plek.

Zaterdag om 02.00 uur wordt de vrije kür geschaatst, waarvan de score bij die van de korte kür opgeteld wordt. De top-24 van vrijdag mag aan die vrije kür meedoen en daar zien we ook een Belg: Jorik Hendrickx pakte met 84,74 punten een keurige elfde plek.

Yuzuru Hanyu in actie tijdens de korte kür (Pro Shots/Action Images)
Yuzuru Hanyu in actie tijdens de korte kür (Pro Shots/Action Images)

'Mannen zijn viespeuken'

Bijna 1 op de 4 mannen verschoont hun ondergoed niet na een dag. Dit blijkt uit een poll van online stijlgids Dresscode.nl, waarbij 581 mannen en 1295 vrouwen werden ondervraagd naar hun ondergoed gebruiken en voorkeuren.

Vieze onderbroek
Van de ondervraagde mannen geeft 22,6 procent aan dat zij hun ondergoed 2 dagen of langer dragen, voordat zij deze verschonen. 2,7 procent draagt de onderbroek zelfs 6 dagen. Het merendeel van de mannen (77,4 procent) is op de hoogte van het wasadvies, en gooit de onderbroek na een dag in de wasmand.

Vrouwen blijken hun ondergoed eerder te wassen dan mannen. Het percentage vrouwen dat hun ondergoed 2 dagen of langer draagt ligt namelijk lager, op 10,2 procent.

Kapot ondergoed
33,4 procent van de mannen heeft er geen problemen mee, om ondergoed aan te trekken waar een gat in zit. Van dit percentage, zegt 20,7 procent van de mannen dit alleen te doen als zij geen andere schone onderbroeken in de lade hebben liggen. 12,7 procent trekt gerust kapot ondergoed aan, zonder duidelijke reden.

Vrouwen gooien kapot ondergoed eerder weg dan mannen. Zo geeft namelijk 28,2 procent van de vrouwen aan, ondergoed te dragen met een gat erin. Dat is minder dan de 33,4% bij de mannen. 8,4% van de vrouwen draagt kapot ondergoed, zonder duidelijk aanwijsbare reden.

Ook Zweede curlingdames op dreef, Canada stelt weer teleur

De Zweede curlingvrouwen hebben het goede voorbeeld van de mannen opgevolgd. Het team van skip Anna Hasselborg won ook hun derde duel in de poulefase en gaat daarmee gedeeld aan de leiding met het verrassende Japan. 

Gemakkelijk kwam de derde overwinning niet voor de Zweden, die een extra end nodig hadden tegen de olympische atleten uit Rusland, oftewel Rusland. In dat extra end hadden de Zweden de laatste steen en daar wist Hasselborg wel raad mee. Ze scoorde één punt en gaf haar land daardoor de 5-4 overwinning.

Voor de Canadese dames gaat het van kwaad tot erger dit toernooi. De regerend olympisch- en wereldkampioen verloor ook hun derde duel en staat nu alleen laatste. De gedoodverfde winnaars van het goud, geleid door skip Rachel Homan, leek in het duel met Denemarken eindelijk het tij te keren door na een end waarin ze vier stenen scoorden met 6-4 voor te komen. Desondanks kwam Denemarken, onder leiding van Madaleine Dupont, weer terug en dwong een extra end af.

Daarin had Canada met de laatste steen de beste papieren, maar die was niet aan Homan besteed. De druk werd haar blijkbaar teveel en miste niet voor het eerst in het toernooi een relatief makkelijke steen. Voor Canada wordt het behalen van de halve finale nu al een lastig verhaal. 

Basketballers Donar maken gehakt van Zwolle, fraaie comeback Den Helder

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Dutch Basketball League weer een ruime zege geboekt. In Zwolle werd tegen Landstede Basketbal al vroeg een voorsprong genomen en die kwam geen moment meer in gevaar: 55-86 en de zestiende zege uit achttien wedstrijden voor de koploper.

In de kelder van de competitie wipten de Den Helder Suns over Basketbal Academie Limburg uit Weert heen naar de voorlaatste plaats. Daar was wel een fraaie comeback voor nodig, want na een prima start kwamen de Suns op een 56-71 achterstand te staan. Via een 17-0 run aan de hand van Tjoe de Paula en Lavonte Dority kwamen de Suns toch nog langszij: 85-83.

Uitslagen Dutch Basketball League donderdag
Den Helder Suns - BAL Weert 85-83
Landstede Basketbal Zwolle - Donar Groningen 55-86
New Heroes Den Bosch - Apollo Amsterdam 78-73
Aris Leeuwarden - Forward Lease Rotterdam 72-75

Anne Fleur Dekker niet welkom bij extreemlinkse demonstratie

De extreemlinkse activiste en feministe Anne Fleur Dekker is niet langer welkom bij het Comité 21 maart. Volgende maand organiseert die een demonstratie tegen 'racisme'. Hier komen een groot aantal extreemlinkse organisaties op af en ook Dekker zou haar opwachting maken.

Op haar facebookaccount maakte ze echter een cruciale fout, waardoor ze nu aan het ontvangende eind van de racismekaart staat. Ze zou namelijk 'activisten van kleur' hebben aangesproken op hun berichten over Joden.

Zo riep ene Waraky Dapuri in een sarcastische tweet op om "op 4 mei onderzoeksvoorstellen te openbaren of joden een grotere liefde hebben voor geld. Dit noemen we vervolgens wetenschappelijk en helemaal niet politiek.” Hierop riepen enkele ’activisten van kleur’ dat in ’mainstream Nederland’ meer ’empathie’ voor Joden zou bestaan dan voor zwarten en andere minderheden.

"Europa lijdt massaal aan het holocaustsyndroom”, schreef Khalid El Bouayadi. "Zodra je een vergelijking maakt naar die vreselijke gebeurtenis beginnen ze te stotteren en ontploffen ze zowat.

En toen ging Anne-Fleur de fout in. Ze had het gore lef hier een weerwoord op te geven. "Voor zover ik weet zijn jullie geen Joden, dus doe alsjeblieft de persoonlijke ervaringen van Joden niet af.” En toen had ze de activistische Miryam Assfar-Aouragh van de Internationale Socialisten - die eerder sprak bij een herdenking van de oprichter van terreurclubje Hamas - aan het schuimbekken. "Wat een vage, holle analyses zeg, Jesus Christ.

Vervolgens kreeg Dekker te via WhatsApp te horen dat ze niet meer welkom is bij de vergaderingen van het Comité 21 maart. Ook moet ze elk contact vermijden.

"Er is mij inderdaad geheel onverwachts medegedeeld dat ik niet langer welkom ben bij Comité 21”, reageert Dekker. "Het bleek helaas niet mogelijk om hierover in gesprek te gaan. Ik had dit nooit verwacht en vind het erg jammer.”

Grappig genoeg beklaagt Dekker zich over iets dat ze zelf maar al te graag doet, namelijk het beperkt uitleggen van de vrijheid van meningsuiting. Ze wenst geen deel uit te maken van een organisatie die zich daaraan schuldig maakt. Overigens kreeg Dekker naar eigen zeggen ook al bedreigingen uit haar eigen extreem-linkse hoek omdat ze kennissen en vrienden heeft die 'rechts' zouden zijn, zoals mensen bij de VVD en FvD.

Van Gerwen wint fantastisch duel van Anderson

Darter Michael van Gerwen heeft in de Premier League zijn tweede zege gepakt. In Newcastle nam de nummer één van de wereld het donderdagavond op tegen Gary Anderson en dat leverde een heerlijke partij op.

Vooral in de vijfde leg, bij een 2-2 stand, ging het niveau even fors de lucht in. Van Gerwen was op weg naar een negendarter, maar de achtste pijl ging mis. Anderson gooide zelf ook heerlijk en met een 170-finish strafte hij het missen van de negendarter direct af.

In het restant van de wedstrijd schakelde Van Gerwen zelfs nog een tandje bij en dat leverde hem een 7-3 zege op. Beiden eindigden met gemiddeld ruim 110 punten per beurt, maar Van Gerwen finishte veel beter dan de Schot.

Raymond van Barneveld kwam tegen Simon Whitlock veel te laat op gang en ging met 7-4 onderuit tegen de Australiër, terwijl Michael Smith met 7-2 won van Mensur Suljovic. Daryl Gurney en Gerwyn Price speelden gelijk (6-6), wereldkampioen Rob Cross kon met 7-4 tegen Peter Wright zijn eerste zege bijschrijven.

Gary Anderson - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Gary Anderson - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Oxfam onderzoekt wangedrag medewerkers

Oxfam International, waarvan het Nederlandse Oxfam Novib deel uitmaakt, stelt een onafhankelijke commissie in, die onderzoek gaat doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen Oxfam wereldwijd. De organisatie besloot dit na seksueel wangedrag van Oxfam-medewerkers op Haïti in 2011, waar een aardbeving duizenden slachtoffers had gemaakt.

De onderzoekscommissie is onderdeel van een uitgebreid actieplan om Oxfams integriteitsbeleid drastisch te versterken en misbruik tegen te gaan. "Wat er in en na Haïti gebeurde, is een ernstige smet op Oxfams naam. Dit gaat ons jarenlang achtervolgen, en terecht. We bieden onze excuses aan voor alles wat er gebeurd is. Maar dat is niet genoeg. Daarom lanceren we een grootschalig onderzoek en een uitgebreid pakket aan maatregelen om het wangedrag aan te pakken", zegt directeur Winnie Byanyima van Oxfam International.

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib in Nederland zei zich diep te schamen. "Wij staan naast de meest kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen in de meest moeilijke omstandigheden en wij moeten hun de maximale bescherming bieden. Dat Oxfam in meerdere gevallen heeft gefaald om die bescherming te bieden en medewerkers zich zo hebben misdragen is onvergeeflijk en we gaan deze mensen uit onze organisatie bannen."

Steun opgezegd
Een groot aantal mensen in Nederland heeft inmiddels zijn steun aan Novib opgezegd wegens het wangedrag van de Britse Oxfam-medewerkers. De Britse adjunct-directeur is naar aanleiding van het wangedrag opgestapt.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zei deze week dat ze in contracten met hulporganisaties protocollen over integriteit wil opnemen. Die afspraken moeten ervoor zorgen dat geld kan worden teruggeëist bij wantoestanden.

Oxfam onderzoekt wangedrag medewerkers
Oxfam onderzoekt wangedrag medewerkers (Foto: ANP)

'Dijks gaat aan de slag in Italië'

Mitchell Dijks staat op het punt om Ajax transfervrij te verlaten voor een avontuur in de Serie A. Hij vertrekt naar Bologna.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Dijks is met de clubleiding van Bologna bijna akkoord over een contract voor vijf seizoenen. Eind januari is de 25-jarige linksback zelfs al medisch gekeurd bij de huidige nummer dertien van de Italiaanse competitie.

Op dat moment stond Dijks al klaar om naar Bologna te vertrekken als Adam Masina de club zou verlaten voor RB Leipzig. Die transfer ging op het laatste moment echter niet door, waardoor Dijks gewoon bij Ajax bleef. Vorig seizoen werd hij na de winterstop verhuurd aan Norwich City.

Mitchell Dijks kwam dit seizoen slechts acht keer in actie voor Ajax. Nu de Amsterdammers zich in de winterstop hebben versterkt met Nicolás Tagliafico, is de kans op speeltijd voor Dijks nog kleiner geworden. Volgens De Telegraaf gaat hij in Bologna een 'riant salaris' verdienen.

Dijks aan de slag in Italië (Foto: Pro Shots/Martijn Buskermolen)
Dijks aan de slag in Italië (Foto: Pro Shots/Martijn Buskermolen)

Atlético kan achtste finale ruiken na overtuigende zege

Atlético Madrid heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft in de laatste 32 van de Europa League. Op bezoek bij FC Kopenhagen won het.

Kopenhagen eindigde de groepsfase als tweede in Groep F, met twee punten minder dan nummer één Lokomotiv Moskou en het had een beter doelsaldo dan FC Sheriff. Atlético eindigde in een groep met AS Roma, Chelsea en FK Qarabag als derde en stroomde daarom in in de Europa League.

Na een kwartier spelen namen de Denen de voorsprong. Voormalig Ajax-aanvaller Viktor Fischer, in januari overkomen van FSV Mainz 05, zette zijn ploeg met een hakte achter het standbeen op 1-0. Atlético had niet veel tijd nodig om zich te herstellen. Zes minuten later kopte Saúl Ñíguez de 1-1 tegen de touwen.

Diego Simeone was met bijna zijn sterkste selectie afgereisd naar Kopenhagen en via Kevin Gameiro nam het na 37 minuten de voorsprong. Een prachtige aanval ging aan de treffer van de Fransman vooraf, die zijn zevende doelpunt van het seizoen kon maken.

Atlético domineerde de wedstrijd en Antoine Griezmann schoot zijn ploeg twintig minuten voor tijd in veilige haven: 1-3. De nummer twee in LaLiga drukte door en dit resulteerde zes minuten later ook in de 1-4. Vitolo strafte dramatisch verdedigend werk van de Denen af en kon zodoende de 1-4 maken.

Langlaufer Cologna pakt wéér goud en wordt legende

Langlaufer Dario Cologna heeft zich voor de derde opeenvolgende keer laten kronen tot olympisch kampioen op de vijftien kilometer, waarmee hij de boeken in zal gaan als ware legende: nooit eerder won iemand drie keer op rij goud op één individueel langlaufonderdeel.

In Vancouver won Cologna in de vrije stijl, in Sochi stond de klassieke stijl op het programma en weer won de Zwitser. Ook in Pyeongchang stond er, dit keer weer in vrije stijl, geen maat op Cologna. Op het eerste tussenpunt had hij nog concurrentie van de Fransman Maurice Manificat, maar daarna trok hij de gashendel open en liep hij ver weg bij de concurrentie.

Het zilver ging uiteindelijk op achttien seconden naar de Noor Simen Hegstad Krüger. De verrassende winnaar van goud op de skiatlon deelde zijn race uitstekend in en troefde onder meer landgenoot Martin Johnsrud Sundby af. Dat deed de jonge Rus Denis Spitsov ook. Twee weken na zilver en goud op het WK junioren zette Spitsov een dijk van een laatste kilometer neer en dat leverde hem brons op, twee seconden voor Sundby. 

Hét typische langlaufbeeld: Krüger ligt compleet gesloopt in de sneeuw na de finish van, zo bleek, zijn zilveren race (Pro Shots/Action Images)
Hét typische langlaufbeeld: Krüger ligt compleet gesloopt in de sneeuw na de finish van, zo bleek, zijn zilveren race (Pro Shots/Action Images)

Broers 'die bom wilden maken' opgepakt in VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben twee broers opgepakt die worden verdacht van een poging een bom in elkaar te zetten. De zaak kwam aan het licht doordat één van de mannen een computer terugbracht naar een school in New York waar hij ontslag had genomen als docent. Zijn oud-collega's ontdekten op de pc informatie over het maken van explosieven.

De autoriteiten troffen bij een inval in het appartement van de mannen in The Bronx benodigdheden aan om explosieven te maken. Rechercheurs ontdekten volgens rechtbankdocumenten ook dat zeker twee leerlingen van de school waren ingehuurd om vuurwerk uit elkaar te halen voor de broers. De scholieren kregen daar ongeveer 50 dollar (zo'n 40 euro) per uur voor betaald.

Het is nog onduidelijk wat de mannen van plan waren. Onderzoekers troffen in het appartement een briefje aan met het opschrift "onder de volle maan zullen de kleintjes angst kennen." De 27-jarige broers zijn inmiddels voorgeleid in Manhattan. Ze zeiden onschuldig te zijn.

Broers 'die bom wilden maken' opgepakt in VS
Broers 'die bom wilden maken' opgepakt in VS (Foto: ANP)

Ook VS verwijten Rusland inzet gijzelsoftware

Ook de Verenigde Staten houden Rusland verantwoordelijk voor een aanval met gijzelsoftware NotPetya. De cyberaanval was volgens het Witte Huis bedoeld om Oekraïne te destabiliseren. Een regeringswoordvoerster noemde het gebruik van de gijzelsoftware "roekeloos" en stelde het Kremlin "internationale consequenties" in het vooruitzicht.

Groot-Brittannië wees donderdag al met een beschuldigende vinger naar Rusland. Het Witte Huis wilde eigenlijk op hetzelfde moment als Londen met een verklaring komen over NotPetya, zeggen ingewijden. De bloedige schietpartij op een school in Florida zorgde echter voor vertraging.

NotPetya, ook vaak Petya genoemd, verspreidde zich via een Oekraïens boekhoudprogramma. Over de hele wereld werden computersystemen platgelegd. De gijzelsoftware legde vorig jaar onder meer een containerterminal in Rotterdam plat. Rusland ontkent daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Ook VS verwijten Rusland inzet gijzelsoftware
Ook VS verwijten Rusland inzet gijzelsoftware (Foto: BuzzT)

Rechter: copyright op ingesloten tweet

Nieuwssites die tweets embedden kunnen daarmee inbreuk maken op de auteursrechten die op de getoonde beelden rusten. Die opmerkelijke uitspraak deed een federale rechter in de Amerikaanse staat New York donderdag.

De zaak ging over een foto van American footballspeler Tom Brady. De sportman was daarop te zien met de coach van de Boston Celtics, vermoedelijk omdat hij het basketbalteam hielp bij het aantrekken van een speler. De foto werd op straat gemaakt door Justin Goldman, die het beeld via Snapchat verspreidde. Een van zijn volgers daar plaatste het kiekje vervolgens op Twitter.

Onder meer nieuwssites Time, Breitbart, Vox, Yahoo en The Boston Globe besloten die tweet te embedden in een verhaal over de mogelijke transfer van de basketballer. Goldman klaagde hen daarop aan wegens het schenden van zijn copyright. De rechter oordeelde dat hij een zaak heeft. Door ervoor te kiezen de foto te laten zien op hun website, zouden de nieuwsorganisaties in haar oordeel de rechten van Goldman hebben geschonden.

De uitspraak betekent volgens The Hollywood Reporter nog niet dat Goldman de zaak heeft gewonnen. De rechter oordeelde wel dat de nieuwsorganisaties zich niet vrij kunnen pleiten met het argument dat zij slechts foto's deelden die al via Twitter waren gepubliceerd en op de server van het socialmediabedrijf staan opgeslagen. Ze hadden dat argument aangedragen om de rechtszaak vroegtijdig te kunnen beëindigen.

Rechter: copyright op ingesloten tweet
Rechter: copyright op ingesloten tweet (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: code geel: we gaan allemaal dood

Alhoewel, dat valt ook wel weer mee. Er is door heel het land code geel van kracht wegens lokale gladheid als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten. Halverwege de ochtend verdwijnt de gladheid.

Vandaag zijn er flinke perioden met zon. In het noorden is er wat meer bewolking en daar kan lokaal een spat regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De west- tot zuidwestenwind is overwegend matig, in het noordelijk kustgebied in de ochtend nog vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag zijn er enkele wolkenvelden. In het noorden is de bewolking dunner en vooral daar kunnen enkele mistbanken ontstaan. Het blijft droog en het gaat vrijwel overal licht vriezen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C in het noordoosten tot net iets boven nul langs de zuidwestkust. De wind is zwak en veranderlijk.

Zaterdagochtend zijn er nog wolkenvelden, een eventuele mistbank lost spoedig op. In de loop van de dag wordt het van het westen uit zonnig en het blijft droog. De middagtemperatuur is ongeveer 7°C en de wind blijft zwak en variabel. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Een zonnig bos in Duitsland (archief-foto: qltel)
Een zonnig bos in Duitsland (archief-foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Memphis belangrijk bij zege Olympique Lyon

Olympique Lyon heeft de eerste wedstrijd tegen Villarreal bij de laatste 32 in de Europa League gewonnen. De Fransen wonnen met 3-1. Bij de thuisploeg ontbrak Kenny Tete vanwege een blessure en moest Memphis Depay van trainer Bruno Génésio plaatsnemen op de bank. In de eerste helft legden beide ploegen een interessante wedstrijd op de mat, maar gescoord werd er niet.

Direct na rust ontbrandde de wedstrijd. Mariano Díaz kon een kopbal niet genoeg kracht meegeven, maar het bleek een assist te zijn op Tanguy Ndombele, die van dichtbij vervolgens wel raak kon koppen. Drie minuten en veertien seconden later was het ook 2-0 in Parc Olympique Lyonnais. Díaz creëerde een uitstekende kans voor zichzelf maar stuitte op Sergio Asenjo, maar Nakil Fekir was er vervolgens als de kippen bij op de 2-0 te maken.

Villarreal besloot aanvallend te wisselen en bracht oud-NAC Breda en oud-FC Twente-spits Enes Ünal en de aanvallende druk resulteerde na 63 minuten in de 2-1. Manu Trigueros maakte een heerlijk overstapje na een pass vanaf de linkerflank en dit bood Pablo Fornals de mogelijkheid om aansluitingstreffer binnen te schieten.

Een kwartier voor tijd mocht Memphis invallen bij de thuisploeg en de Nederlander drukte zijn stempel op de wedstrijd. Vanaf een meter of 25 schoot de vleugelaanvaller snoeihard de 3-1 tegen de touwen.

Memphis belangrijk voor Lyon (Foto: Pro Shots/Action Images)
Memphis belangrijk voor Lyon (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslagen heenwedstrijden 1/16 finales Europa League
FC Astana - Sporting Lissabon 1-3
Borussia Dortmund - Atalanta 3-2
Ludogorets Razgrad - AC Milan 0-3
Olympique Marseille - Sporting Braga 3-0
OGC Nice - Lokomotiv Moskou 2-3
Östersunds FK - Arsenal 0-3
Real Sociedad - Red Bull Salzburg 2-2
Spartak Moskou - Athletic Bilbao 1-3
AEK Athene - Dinamo Kiev 1-1
Celtic - Zenit Sint Petersburg 1-0
FC Kopenhagen - Atletico Madrid 1-4
Steaua Boekarest - Lazio 1-0
Olympique Lyon - Villarreal 3-1
Napoli - RB Leipzig 1-3
Partizan Belgrado - Viktoria Plzen 1-1

Batshuayi helpt Dortmund langs Atalanta

Borussia Dortmund heeft donderdagavond een nipte zege geboekt op Atalanta Bergamo in de zestiende finales van de Europa League.

De thuisploeg had gedurende de eerste helft de controle, maar de eerste mogelijkheden waren er voor Atalanta, waar André Schürrle zich liet zijn bij de thuisploeg. Na een half uur spelen namen de Duitsers te voorsprong. Lukasz Piszczek passte de bal naar Schürrle, wiens controle niet perfect was, maar er wel in slaagde om de 1-0 binnen te schieten.

In een tijdsbestek van vijf minuten draaide Atalanta de wedstrijd na rust volledig om. Josip Ilicic kreeg de bal, vanuit buitenspelpositie, aangespeeld vanaf de linkerflank, waar Jeremy Toljan onder de bal doorging, nam 'm perfect mee en schoot beheerst binnen: 1-1. In de 56ste minuut werd het ook 1-2. Een schot werd niet goed verwerkt door Roman Bürki en Illicic reageerde attent en tikte binnen.

Dortmund herstelde zich en winternaanwinst Michy Batshuayi schoot zijn ploeg tien minuten later naar de gelijkmaker. Het was zijn vierde doelpunt in drie wedstrijden voor de Duitsers. De thuisploeg was in de slotfase nog op zoek naar de winnende treffer en dat doelpunt viel in de blessuretijd. Invaller Mario Götze gaf de bal aan Batshuayi en de Belg scoorde zijn tweede doelpunt van de avond en hielp daarmee Dortmund aan de 3-2 zege.

Arsenal heeft geen kind aan Zweedse verrassing

Arsenal heeft de heenwedstrijd in de zestiende finale van de Europa League tegen het Zweedse Östersunds FK eenvoudig gewonnen: 0-3.

Arsenal bereikte de laatste 32 van het toernooi door als groepswinnaar in Groep H te eindigen, waarbij er vier keer gewonnen werd, één keer gelijkgespeeld en alleen de uitwedstrijd tegen 1.FC Köln verloren werd. Östersunds werd tweede in Groep J, achter Athletic Bilbao en alleen op bezoek bij de Spanjaarden werd er verloren.

Al na dertien minuten spelen opende de ploeg van Arsène Wenger de score. Een grote kans was niet besteed aan Henrikh Mkhitaryan, maar Nacho Monreal slaagde er wel in om te scoren. Östersunds-doelpunt Aly Keita slaagde er niet in om een schot van Alex Iwobi te controleren en de bal kwam voor de voeten van de linksback, die makkelijk raak kon schieten. Halverwege de eerste helft verdubbelden de Engelsen de marge. Een voorzet van Mkhitaryan werd door Sotiris Papagiannopoulos in zijn eigen doel gewerkt.

Voor de thuisploeg waagde Saman Ghoddos een poging, maar zijn harde uithaal werd overgetikt door David Ospina, die de voorkeur kreeg boven Petr Cech. Nog binnen het uur gooide Arsenal de wedstrijd in het slot, via een schot van Mesut Özil. In de slotminuten verzuimde Östersunds de 1-3 te maken. Tom Pettersson schoot een strafschop zwak in waardoor die gestopt kon worden door Ospina. Door de ruime zege lijkt de return van volgende week donderdag in het Emirates Stadium een formaliteit te zijn.

Zweedse curlers op dreef met derde zege

De Zweedse curlingploeg is lekker op dreef op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De mannen van skip Niklas Edin, tweevoudig wereldkampioen, boekten vrijdagochtend hun derde opeenvolgende zege.

Al in het eerste end werd met vier punten een gat geslagen met John Shuster's Amerikaanse ploeg. Die kwamen de snelle klap niet meer te boven en de Zweden liepen uit naar een 10-4 zege.

Noorwegen en Denemarken konden hun eerste zege bijschrijven. Thomas Ulsrud's ploeg rekende met 7-5 af met Zuid-Korea, terwijl de Denen van Rasmus Stjerne de tot nu toe verrassend sterke Italianen van Joël Retornaz met 6-4 klopten.

Oskar Eriksson komt in actie namens Zweden (Pro Shots/Action Images)
Oskar Eriksson komt in actie namens Zweden (Pro Shots/Action Images)

Chaotisch referendumdebat dinsdag verder

Het debat in de Tweede Kamer over afschaffing van het raadgevend referendum is donderdag chaotisch beëindigd. De voltallige oppositie wil meer toelichting van de Raad van State over het eerder gegeven advies over de intrekkingswet. Na veel gesteggel tussen de oppositie- en de coalitiepartijen werd besloten om toelichting te vragen en het debat dinsdag te hervatten.

De oppositie was van meet af aan fel. "Een dikke vinger naar de bevolking", noemde SP-Kamerlid Ronald van Raak de voorgenomen afschaffing van het raadgevend referendum. Dat het als het aan het kabinet ligt niet mogelijk is om over de intrekking nog een referendum te houden kon bij de oppositie ook op weinig begrip rekenen.

Vooral D66 moest het ontgelden. De coalitiepartij was altijd voor het referendum, maar wil het inmiddels afschaffen. Nevin Özütok van GroenLinks wijst erop dat het referendum het "kroonjuweel" was van D66, die er na het afschaffen niets nieuws tegenover zet.

Nieuwe standpunt

Rob Jetten van D66 verdedigde het nieuwe standpunt. Volgens hem is het referendum niet het goede instrument gebleken om de democratie te versterken. Ook is hij tegen het houden van een referendum over het afschaffen van het raadgevend referendum zelf. Hij vindt zo'n constructie niet uit te leggen.

PVV-Kamerlid Martin Bosma had naar eigen zeggen zijn begrafenispak aangetrokken op deze "zwarte dag". Volgens hem wordt een einde gemaakt aan de eerste echte vernieuwing van het politieke bestel sinds de negentiende eeuw.

Na uren debat vroeg de voltallige oppositie het debat te schorsen en de Raad van State om verdere uitleg van het eerdere advies te geven. De coalitiepartijen verzetten zich in eerste instantie, maar stemden uiteindelijk toch in met het verzoek. Het nadere advies moet er voor dinsdag zijn, als het debat wordt hervat. De stemming over de intrekking staat vooralsnog voor donderdag gepland.

Chaotisch referendumdebat dinsdag verder
Chaotisch referendumdebat dinsdag verder (Foto: ANP)

Eindelijk goud skiester Hansdotter na zenuwslopende slalomfinale

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang gaat skiester Wendy Holdener na één run aan de leiding op de slalom bij de dames. De Zwitserse was vooraf een van de voornaamste uitdaagsters van topfavoriete en regerend kampioene Mikaela Shiffrin, die het erg zwaar had.

De 22-jarige Shiffrin, ook al drie keer op rij wereldkampioene, stond voorafgaand aan de wedstrijd flink over te geven. Daar werd na afloop nog over gepraat op de Amerikaanse TV: "Het voelde niet als zenuwen, maar als een virus", legde Shiffrin uit.

De Amerikaanse kwam gezien haar fysieke gesteldheid nog tot een redelijke tijd, vierde op 0,48 tellen van Holdener. Tussen de twee stonden twee Zweedse dames: Frida Hansdotter op 0,20 seconden en haar verrassende landgenote Anna Swenn-Larsson op 0,40.

Petra Vlhova, gedeeld twaalfde op 2,23 seconden, viel namens Slowakije zwaar tegen. Holdener's landgenote Michelle Gisin was eveneens zeer teleurstellend: slechts achttiende op 2,54 tellen.

Om 05.15 uur gaat de tweede run in Pyeongchang van start.

Update 06.05 uur
De 20-jarige Oostenrijkse Katharina Gallhuber, negende na run één, was in de tweede run de eerste die écht indruk maakte, door met een werkelijk heerlijke run de leiding over te nemen. Landgenote Bernadette Schild vestigde zich ondanks een grote fout op de tweede plek, maar wel op 1,23 seconden achterstand.

Met nog vier dames te gaan stond Gallhuber nog altijd bovenaan en dus begon ineens een zeer verrassende medaille enigszins realistisch te worden. Topfavoriete Shiffrin faalde vervolgens en nadat Swenn-Larsson het ook niet haalde was de stunt al binnen: Gallhuber pakte minstens brons.

Hansdotter mocht als voorlaatste naar beneden en de Zweedse nam dan toch de leiding over. Holdener maakte er een zenuwslopende strijd om goud van, kwam meetpunt na meetpunt enkele honderdsten tekort...en eindigde 0,05 seconden achter Hansdotter met zilver. Voor de 32-jarige Zweedse is het na een vijfde plaats op de Spelen en zilver plus twee keer brons op WK's eindelijk de eerste grote gouden medaille.

Hansdotter slalomt zich een weg naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Hansdotter slalomt zich een weg naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

16-jarige Française pakt zilver op snowboardcross, Italiaanse wint

Bij het snowboardcross voor de vrouwen heeft Michela Moioli de gouden medaille opgehaald. In de finale was ze soeverein en de andere dames moesten een klein gaatje op haar laten, waardoor ze door te blijven staan het goud kon pakken. Daarachter was er een knappe prestatie van de jonge Française Julia Pereira. De pas zestienjarige Pereira ging naar het zilver. De Tsjechische Eva Samkova was niet snel in het bochtige deel van het parcour, maar wist door een fantastische eindsprint op de laatste heuvelsectie toch naar het brons te snelle

Bij de snowboardcross mag je tot de favorieten behoren, je zult je alsnog moeten kwalificeren voor de finale om het waar te maken en een foutje is zo gemaakt. Dit was te zien bij de Amerikaanse Faye Gulini, die na de start nog voor de eerste heuvel al ten val kwam en zo kansen op een medaille in een keer weggooide. Ook de Française Charlotte Bankes had moeite met te blijven staan, in haar kwartfinale viel ze al maar ontsnapte ze aan uitschakeling. In de halve finale viel ze echter nog een keer en zodoende viel het doek wel.

In de finale zelf streden zes dames om het goud. Het lag dicht bij elkaar. Lindsey Jacobellis lag aan het begin van de wedstrijd aan de leiding, maar de Italiaanse Moioli nam halverwege de leiding over. Hierna kon de Italiaanse wegbreken, maar achter haar lag de strijd behoorlijk open. Beide Franse dames die deelnamen aan de finale, Pereira en Chloe Trespeuch, wisten Jacobellis te bedreigen en haar in te halen. Op de laatste heuvelsectie was het de Tsjechische Samkova die kwam opzetten en die al in de halve finale liet zien op die sectie snel te zijn. Moioli kon onbedreigd naar het goud, maar daarachter lag het zeer dicht bij elkaar. Pereira en Samkova kwamen het beste over de laatste heuvelsectie, met Trespeuch en Jacobellis ook nog met kansen op de finishlijn. Trespeuch viel op de laatste heuvel, net voor de finish, waardoor zij was uitgeschakeld voor de medailles. Ook Samkova had moeite te blijven staan. Zodoende werd Pereira tweede achter Moioli, maar Samkova hield drie honderdsten over op Jacobellis op de finishlijn.

Zodoende was er goud voor Italië, het tweede van deze spelen. De Fransen hadden zeker een medaille verwacht met vier serieuze kanshebbers, maar dat het Pereira was die zilver pakte was licht verrassend. Jacobellis kon uiteindelijk niet afrekenen met de demonen van de afgelopen drie Olympische Spelen - ze bleef weliswaar in al haar wedstrijden staan, maar het bleek slechts goed voor de vierde plaats. Uittredend Olympisch kampioen Samkova wist net voor haar opnieuw een medaille binnen te halen.

Jennifer Aniston en Justin Theroux uit elkaar

Jennifer Aniston en Justin Theroux zetten een punt achter hun relatie. Dat laten de acteurs weten in een statement aan onder meer New York Daily News.

"In een poging verdere speculatie te stoppen, hebben we besloten onze breuk aan te kondigen. De beslissing is gezamenlijk en met liefde genomen aan het einde van vorig jaar. We zijn twee beste vrienden die besloten hebben hun wegen als een koppel te laten scheiden, maar we kijken uit naar een liefdevolle vriendschap."

De twee gaven geen reden voor hun breuk, maar veel Amerikaanse media speculeren dat zij in hun dagelijks leven vaak in verschillende steden te vinden waren: Justin werd het afgelopen jaar vaak gespot in New York, terwijl Jennifer het grootste deel van haar tijd in Los Angeles doorbracht.

Het acteurskoppel kreeg zeven jaar geleden een relatie en kondigde in 2012 hun verloving aan. Ze trouwden in 2015 en hebben geen kinderen.

Jennifer Aniston en Justin Theroux uit elkaar
Jennifer Aniston en Justin Theroux uit elkaar (Foto: BuzzE)

Skeletonner Yun schrijft historie: eerste Koreaanse goud ooit zonder schaatsen

Skeletonner Yun Sung-bin heeft zoals verwacht het olympisch goud gepakt. Er stond vier runs lang geen enkele maat op de 23-jarige Zuid-Koreaan, min of meer volledig gefabriceerd voor de Spelen in eigen land - voor het toewijzen van de Spelen aan Pyeongchang had hij nog nooit van skeleton gehoord.

Yun was in alle runs de snelste en won met meer dan anderhalve seconde voorsprong. Het was al de 28e gouden medaille ooit voor Zuid-Korea op de Winterspelen, maar wel een historische: nooit eerder pakte het land goud zonder schaatsen. Kunstschaatsen (één), schaatsen (vier) en uiteraard shorttrack (22) leverden de vorige gouden medailles op.

De strijd om zilver en brons was wel zeer spannend. Die werd uiteindelijk gewonnen door de Rus Nikita Tregubov, die het bijzonder zwaar had met de Brit Dom Parsons - in de World Cup geen factor, maar met het Britse wondermateriaal ineens kanshebber op de medailles. Tregubov bleef Parsons 0,02 seconden voor en leek de Brit daarmee toch buiten het podium te houden.

Dat was echter buiten een falende Martins Dukurs gerekend. De Letse legende, vele jaren de absoluut dominante skeletonner, vergooide het met een matige run en kwam zelfs 0,11 seconden achter Parsons terecht, waardoor hij niet eens een medaille pakte - een ietwat treurig afscheid voor veruit de beste skeletonner in de geschiedenis, die er na deze Spelen mee stopt.

Yun en zijn machtige bovenbenen hebben het olympisch goud binnen (Pro Shots/Action Images)
Yun en zijn machtige bovenbenen hebben het olympisch goud binnen (Pro Shots/Action Images)

Skiër Mayer neemt revanche met olympisch goud op super-G

Skiër Matthias Mayer heeft enigszins verrassend het olympisch goud op de super-G gewonnen. De Oostenrijker raakte een dag eerder zijn in 2014 veroverde olympische titel op de afdaling kwijt aan Aksel Lund Svindal, maar nam gelijk revanche.

Kjetil Jansrud was de eerste die een potentieel gouden tijd neer wist te zetten. De Noor, goed voor zilver op de afdaling, was razendsnel en nam de leiding over, maar Svindal kwam niet veel later in actie. De grote Noor was dit keer echter net niet rap genoeg, en nadat hij vlak voor de finish bijna uit zijn binding schoot eindigde hij net achter Jansrud.

Blaise Giezendanner was de eerste verrassing: de Fransman kan een puik potje skiën, maar dat hij zich tussen Jansrud en Svindal nestelde was niet echt te verwachten. Aleksander Aamodt Kilde, de volgende Noor, was net als op de afdaling weer razendsnel, maar ook dit keer ging het halverwege fout: hij kwam tegen een vlag aan, raakte een stok kwijt en was kansloos.

Met Mayer die als vijfttiende naar beneden kwam was het echter nog zeker niet gedaan. De in de World Cup niet al te overtuigende Mayer, die in de combinatie nog hard onderuit ging, dook 0,18 seconden onder Jansrud's tijd door. Gelijk daarna opende Beat Feuz de aanval en ook Kugelblitz was bloedsnel. Een fout halverwege kostte hem wat tijd...en het goud, zo bleek: in het laatste deel won hij namelijk drie tienden op Mayer, maar door zijn fout betekende het 0,13 seconden achterstand en dus het zilver, na het brons op de afdaling.

Mayer op weg naar toch wel ietwat verrassend olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Mayer op weg naar toch wel ietwat verrassend olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Pyeongchang Vandaag - vrijdag 16 februari

Voor het eerst sinds de start van de Spelen behaalde Nederland op een dag geen gouden medaille. Sven Kramer bleek niet genoeg in vorm en finishte als zesde op de 10.000 meter. Jorrit Bergsma bleek wel goed genoeg om een zilveren medaille te halen. Vrijdag is er opnieuw kans op eremetaal op de 5.000 meter voor vrouwen, met daarop twee Nederlandse vrouwen in actie.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 4 Nee
01.30 uur Skeleton Mannen run 3 Nee
02.00 uur Kunstrijden Mannen korte kür Nee
02.00 uur Snowboarden Vrouwen cross plaatsingsrun 1 en 2 Nee
02.00 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 1 Nee
03.00 uur Alpineskiën Mannen Super G Ja
03.15 uur Skeleton Mannen run 4 Ja
04.10 uur IJshockey Mannen poulefase VS - Slowakije Nee
04.15 uur Snowboarden Vrouwen cross 1/4e finale Nee
04.36 uur Snowboarden Vrouwen cross 1/2e finale Nee
04.56 uur Snowboarden Vrouwen cross finale Ja
05.15 uur Alpineskiën Vrouwen slalom run 2 Ja
06.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 4 Nee
07.00 uur Langlaufen Mannen 15km vrije stijl Ja
08.40 uur IJshockey Mannen poulefase Rusland* - Slovenië Nee
12.00 uur Schaatsen Vrouwen 5.000 meter Ja
12.00 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials finale run 1 Nee
12.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 5 Nee
12.20 uur Skeleton Vrouwen run 1 Nee
12.29 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials finale run 2 Nee
12.52 uur Freestyleskiën Vrouwen Aerials finale run 3 Ja
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Finland - Noorwegen Nee
13.10 uur IJshockey Mannen poulefase Zweden - Duitsland Nee
13.30 uur Skeleton Vrouwen  run 2 Nee
13.30 uur Schansspringen Mannen grote schans kwalificatie Nee

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Morgen staat er voor de zevende dag op een rij een schaatsafstand op de planning. Vandaag rijden de vrouwen de 5.000 meter en uiteraard is Nederland daar ook weer bij vertegenwoordigd. Enigzins verrassend wisten Annouk van der Weijden en de jonge Esmee Visser zich op deze afstand te plaatsen en zullen Nederland vanaf 12.00 uur in Pyeongchang vertegenwoordigen.

Ook bij het skeleton hebben we een Nederlandse deelname. Kimberley Bos, op FOK! bekend als Skeletonster, zal haar olympische debuut maken op de ijsbaan. Ze had zich officieel niet geplaatst voor de Spelen, maar NOC*NSF besloot haar toch af te vaardigen. Vorig jaar eindigde ze als derde tijdens de wereldbeker op dezelfde baan, dus wie weet wat er mogelijk is. Vrijdag zijn de eerste twee runs en zaterdag de laatste twee.


Kimberley Bos in actie tijdens één van haar trainingsruns. (Pro Shots/Action Images)

Prominenten in actie

De wedstrijd voor de heren bij het kunstschaatsen gaat van start met de korte kür. het belooft een zeer kijkwaardige strijd te worden tussen vooral de Japanners Shoma Uno, die als eerste ooit een viervoudige flip deed in een competitie en Yuzuru Hanyu. Verder maken ook de Canadees Patrick Chan en de Amerikaan Nathan Chen kans op een goede klassering.

Europees kampioen Javier Fernandez kan op hetzelfde onderdeel namens Spanje een medaille pakken. Dat zou voor het eerst in de historie zijn dat Spanje twee medailles op één Olympische Winterspelen wint. Op donderdag won Regino Hernández immers brons bij de snowboardcross. De ontknoping van het kunstschaatsen is op zaterdag.


Opmerkelijk

De snowboardcross voor de vrouwen staat vandaag op het programma. Twaalf jaar geleden in Turijn was dat voor het eerst olympisch en Lindsey Jacobellis was voorbestemd om de eerste olympisch kampioen op het onderdeel te worden. De Amerikaanse was op dat moment wereldkampioene en was in de kwalificaties en de latere ronden dominant. In de finale lag ze ook voor op haar concurrentes, tot de laatste sprongserie van het parcours. Jacobellis deed een showjumpje, ging onderuit en zag goud aan haar neus voorbij gaan. Een tweede plaats en dus de zilveren medaille bleef voor haar over.

Inmiddels zijn we dus twaalf jaar en vier wereldtitels, zeven zeges op de Winter X-games en twee eindzeges in de wereldbeker verder voor de Amerikaanse. In de tussentijd bleek eens te meer dat Jacobellis en de Olympische Spelen geen gelukkig huwelijk waren. In 2010 in Vancouver werd ze in de halve finale gediskwalificeerd toen ze door een poortje heen ging en vier jaar geleden in Sochi ging ze in de halve finale onderuit terwijl ze in leidende positie lag.

Jacobellis staat ook vandaag aan de start op de cross, weer als regerend wereldkampioene. Het is de vraag of ze kan afrekenen met de spoken van het verleden en nu wel de gouden medaille kan pakken.

Omzet industrie stijgt opnieuw

Producenten in de industrie behaalden in het vierde kwartaal van 2017 een omzetgroei van 6,7 procent. De omzet steeg hiermee voor het vijfde kwartaal op rij. In bijna alle branches boekten producenten meer omzet dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Net als in het tweede en derde kwartaal van 2017 kwam de buitenlandse omzetgroei hoger uit dan de binnenlandse. De industriële omzet die Nederlandse producenten in het buitenland behaalden lag 9,0 procent hoger, terwijl de omzet binnen Nederland met 2,6 procent toenam. De afzetprijzen in de industrie stegen in het vierde kwartaal met 3,8 procent.

Over heel 2017 nam de omzet met 7,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de eerste keer sinds 2011 dat de jaaromzet toegenomen is. De prijzen stegen in 2017 met 5,9 procent ten opzichte van 2016.

In nagenoeg alle industriële branches nam de omzet in het vierde kwartaal van 2017 toe. De omzet groeide met 14,0 procent het hardst in de transportmiddelenindustrie. De autoproducenten zorgden voor de grootste groei (27,7 procent). Producenten van transportmiddelen zoals schepen, treinen, vliegtuigen en (brom)fietsen, boekten in het binnenland 21,3 procent minder omzet dan een jaar eerder.

Ook in de textiel-, kleding- en leerindustrie nam de omzet fors toe, met 12,8 procent. De meubelindustrie was, net als in het derde kwartaal van 2017, de enige daler (-2,3 procent). In deze branche was voor Nederlandse producenten de omzetdaling het grootst in het buitenland.

Omzet industrie stijgt opnieuw (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Omzet industrie stijgt opnieuw (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Oud-staatssecretaris Gerard Wallis de Vries overleden

Oud-staatssecretaris en voormalig AVRO-voorzitter Gerard Wallis de Vries is vorige week in zijn woonplaats Den Haag op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft bekendgemaakt dat de VVD-politicus inmiddels in besloten kring is gecremeerd.

Wallis de Vries was jarenlang werkzaam voor de toenmalige PTT. Zijn politieke loopbaan begon als gemeenteraadslid in Den Haag. Vanaf januari 1978 was Gerard Wallis de Vries staatssecretaris van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM) in het kabinet-Van Agt I. De Vries breidde, samen met met minister Beelaerts van Blokland, het aantal Nationale Parken in Nederland uit met achttien natuurgebieden, waaronder de Biesbosch, de Groote Peel en de duinen van Texel en Schiermonnikoog.

Wallis de Vries was van 1982 tot 1997 voorzitter van de AVRO.

Inflatie in 2017 gestegen tov 2016

Volgens het prijzendashboard van het CBS was de inflatie in 2017 gemiddeld hoger dan in het jaar ervoor. Van de zestien prijsontwikkelingen die in het dashboard zijn opgenomen, geven er in 2017 vier veel inflatie aan. In 2016 waren dat er slechts twee. Voor zes prijsontwikkelingen geeft het dashboard in 2017 weinig inflatie aan. Dat waren er in 2016 nog negen. Dit meldt het CBS.

De prijsontwikkeling in een jaar krijgt het predicaat ‘veel inflatie’ als deze tot de hoogste drie jaargemiddelden behoort sinds 2006. Dat wordt aangegeven met rood. Er is sprake van weinig inflatie als de gemiddelde prijsontwikkeling in een jaar tot de drie laagste jaargemiddelden sinds 2006 behoort. Dit wordt aangegeven met blauw. Hoort de prijsontwikkeling niet tot de hoogste of laagste drie van de twaalf jaar dan heet de inflatie ‘gebruikelijk’, aangegeven met geel.

Zes prijsontwikkelingen lagen in 2017 beduidend hoger dan het jaar ervoor. Drie lagen beduidend lager. Het sterkst liep de inflatie op bij de productie van goederen en diensten. Drie van de vier prijsontwikkelingen voor de productie van goederen en diensten stonden in 2016 in het blauw en in 2017 op een hoger niveau. De prijsontwikkeling voor de invoer van industriële producten ging zelfs van een niveau van weinig naar een niveau van veel inflatie. Alleen de ontwikkeling van de lonen stond in beide jaren op een niveau dat gebruikelijk is voor de afgelopen twaalf jaar.

Kapitaalmarkt
Op de kapitaalmarkt ging alleen de prijsontwikkeling van de AEX naar een hoger niveau dan een jaar eerder. De stijging van de AEX ging zelfs van blauw naar rood. De ontwikkeling van de goudprijs daalde daarentegen van een gebruikelijk lager niveau dan gebruikelijk. Als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank kennen zowel de lange als de korte rente sinds 2014 weinig inflatie.

De prijzen voor bestaande koopwoningen lieten in 2016 en 2017 de hoogste stijgingen zien sinds 2006. De inflatie op dit terrein was in 2017 dus hoog, maar dat was deze in 2016 ook al. Ook de prijsontwikkeling van nieuwbouwwoningen was in 2017 hoger dan gebruikelijk, maar in dit geval was het inflatieniveau daarmee wel hoger dan in 2016. De prijsontwikkeling van in Nederland geproduceerde kapitaalgoederen ging daarentegen van gebruikelijk naar lager dan gebruikelijk.

De prijsontwikkelingen van consumentenproducten laten in 2017 een rustig beeld zien. Alleen de prijzen voor energie en brandstof stegen in 2017 aanzienlijk sneller dan in 2016, al was de stijging in 2017 niet meer dan gebruikelijk. De prijsontwikkeling voor industriële goederen exclusief energie zwakte daarentegen af. Gemiddeld was de inflatie van consumentenproducten in 2017 volgens de CPI wel iets hoger dan een jaar eerder. In 2016 was de stijging van de CPI de laagste van de afgelopen twaalf jaren.

Meerdere aspecten
Het CBS publiceert sinds 1 juni 2017 het prijzendashboard. Het doel daarvan is een breder beeld te geven van inflatie in Nederland. Voorheen werd de jaarverandering van de consumentenprijsindex (CPI) vaak gezien als de indicator voor de inflatie in Nederland. Dit doet echter onvoldoende recht aan het belang van inflatoire prijsontwikkelingen op andere markten dan die van consumentenbestedingen.

De prijsontwikkelingen op bijvoorbeeld de huizenmarkt, financiële markten en op ‘markten’ waarmee producenten geconfronteerd worden, bieden een belangrijke aanvulling op het beeld van inflatie dat door de CPI wordt gegeven. Voor de gemiddelde consument is misschien de CPI het belangrijkst, maar voor huizen(ver)kopers, producenten of investeerders zijn andere indicatoren even belangrijk of zelfs relevanter. Het CBS zal het prijzendashboard de komende tijd verder ontwikkelen, in dialoog met de gebruikers. Uw reactie en suggesties zijn welkom: Consumentenprijzen@cbs.nl.

Inflatie in 2017 gestegen tov 2016  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Inflatie in 2017 gestegen tov 2016 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

'Winter populair seizoen om te sterven'

In de winter van 2017 op 2018 zijn tot nu toe minder mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. Evenals vorige winter ligt de sterfte echter wel hoger dan gewoonlijk. Dit meldt het CBS in het jaarlijkse nieuwsbericht over wintersterfte, op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Ouderen
Vanaf de eerste week van november 2017 tot en met de vijfde week van januari 2018 zijn 43.400 personen overleden. Dat zijn 1.500 sterfgevallen minder dan in hetzelfde tijdvak van 2016 op 2017. Met name onder ouderen zijn minder sterfgevallen dan in het vorige winterseizoen. Het aantal overledenen onder 80-plussers in de winter van 2017/’18 is tot nu toe bijna 5 procent lager dan een jaar eerder. In vergelijking met eerdere winters ligt de sterfte onder ouderen echter duidelijk hoger.

Griep
Ieder jaar is het aantal sterfgevallen in de wintermaanden hoger dan in andere maanden, vooral bij 80-plussers. Omdat deze groep ouderen groeit, overlijden ook meer mensen, vooral in de winter. Ook is er in perioden van kou en griep vaak sprake van hogere sterfte. Sinds half december 2017 is sprake van een griepepidemie. In de winter van 2016/’17 begon de griepepidemie eind november 2016 en duurde 15 weken. In de winter van 2014/’15 duurde de griepepidemie in Nederland 21 weken, de langste griepepidemie sinds 1970. Ook in andere Europese landen was er een extra lange periode met griep.

Europa
Niet alleen in Nederland is de sterfte in de huidige winter en de winter van 2016/’17 hoger dan in een gemiddelde winter, ook in andere Europese landen is dit het geval. Sterke toenames of afnames in de sterfte in Nederland vallen meestal samen met sterke sterfte toe- of afnames in andere Europese landen. Zo was de sterfte in Nederland in 2015 met 147 duizend bijna 6 procent hoger dan in 2014 (139 duizend). In de ons omringende landen nam de sterfte tussen die twee jaren met vergelijkbare percentages toe.

2017 jaar van records
In januari 2017 overleden 15.800 personen, 26 procent meer dan in een gemiddelde maand in dat jaar. De hoge sterfte in januari 2017 was de hoogste van de afgelopen halve eeuw. In totaal overleden in 2017 meer dan 150.000 personen, het hoogste aantal ooit.

Een groeiende bevolking met een toenemend aantal ouderen zorgt ervoor dat, ondanks een stijgende levensverwachting, het aantal overledenen jaarlijks stijgt. Sinds 1950 is het aantal overledenen daardoor bijna verdubbeld. In de toekomst mogen we verwachten dat het jaarlijks aantal sterfgevallen blijft stijgen door een toenemend aantal ouderen.

'Winter populair seizoen om te sterven'  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
'Winter populair seizoen om te sterven' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.