Naturalisatie blijft gewoon op tijdstip moskeegebed

Wethouder Rabin Baldewsingh is niet van plan het tijdstip van de naturalisatieceremonie te verplaatsen om moslims tegemoet te komen. De Islam Democraten wilden het tijdstip veranderd zien zodat moslims bij de naturalisatie het gebed niet hoeven te missen. De ceremonies in Den Haag blijven echter gewoon op vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur.

"Je spreekt hier je verbondenheid met het Koninkrijk der Nederlanden uit. Daarvoor moet je dan maar een keer in je leven iets afzeggen", aldus de PvdA-wethouder in de gemeenteraad.

De motie was ingediend naar aanleiding van een incident waarbij een imam tijdens de naturalisatie weg wilde om naar de moskee te gaan. Omdat het volkslied nog moest worden gezongen werd hem dit geweigerd. Hierop reageerde de man uiterst agressief en smeet de documenten en de tas met welkomstcadeaus die genaturaliseerden ontvangen naar de wethouder. Hij vertrok alsnog.

"De wensen van de nieuwe Nederlanders moeten worden gerespecteerd", vindt raadslid Hasan Küçük van de Islam Democraten. De wethouder was echter stellig; "Als je hier naartoe komt, moet je je best doen om erbij te horen. Dit is geen bijeenkomstje, je spreekt hier je verbondenheid uit met het Koninkrijk." Verder noemde hij de motie de "meest idiote en stupide motie" die hij ooit had meegemaakt. Uiteraard werd daarop de racismekaart getrokken. "U zegt dat er groepen zijn die niet gelijk zijn. Uw gedachtegoed is superieur. U bent idioot."

Een meerderheid van de raad verwierp uiteindelijk het voorstel, met 22 tegen 17.