FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 januari 2018

Marko: "Gasly dankzij Super Formula klaar voor F1"

Red Bull-adviseur Helmut Marko vindt dat Pierre Gasly door zijn deelname aan de Super Formula een veel betere coureur geworden is. De Fransman werd in 2016 kampioen in de GP2, maar Red Bull vond hem niet klaar voor zijn Formule 1-debuut. Daarom werd hij naar Japan gestuurd waar hij dankzij een reeks overwinningen nog bijna kampioen werd.

Gasly maakte in de tweede helft van afgelopen seizoen zijn racedebuut in de Formule 1 voor Toro Rosso en heeft bij het Italiaanse team ook een stoeltje voor 2018 bemachtigd. Zonder het avontuur in Japan zou dat volgens Marko niet gelukt zijn: "Gasly heeft in zijn tweede seizoen de GP2 Series gewonnen, maar had af en toe ook pech en maakte fouten. In Japan is hij volwassen geworden."

"Hij moest leren voor zichzelf te zorgen en dat was daar mogelijk omdat niemand zijn taal sprak. Hij moest zijn weg hierin vinden en is hierin geslaagd. Door een rare storm heeft hij de titel uiteindelijk niet kunnen pakken, maar heeft wel zijn team naar de top gebracht. Hij is een winnaar. Om hem meer tijd te gunnen was dan ook het juiste besluit. Ook Brendon Hartley (teamgenoot van Gasly, red.) heeft zich qua karakter verbeterd en heeft nu de ervaring. Wij verwachten dat beide coureurs in 2018 regelmatig in de punten zullen eindigen."

Heracles strikt Telstar-revelatie Osman

Mo Osman zal dinsdag zijn handtekening zetten onder een 2,5-jarig contract met Heracles Almelo. De 24-jarige middenvelder maakt dit seizoen indruk bij Jupiler League-revelatie Telstar.

Osman en Heracles zetten dinsdag de puntjes op de i rondom de transfer. Telstar zal een kleine transfersom vangen voor het half jaar, dat zijn contract nog resteerde. Na het vertrek van Joey Pelupessy naar Sheffield Wednesday wilde Heracles het middenveld versterken.

"Ik ben er heel blij mee", reageerde Osman opgetogen. "Dit had ik in mijn hoofd zitten toen ik voor Telstar koos. Daar mijn kans pakken en hopen op een stap omhoog. Het is een mooie beloning voor een prima half seizoen bij Telstar. Ze vonden het zonde dat ik vertrok, maar ze begrepen het ook. Mooi dat het begrip en de medewerking er waren." Osman is dit seizoen één van de uitblinkers bij Telstar en maakte al zeven treffers in de Jupiler League.

Osman zat in de jeugdopleiding van Vitesse, maar slaagde er niet in door te breken in het eerste elftal. Trainer Mike Snoei bood hem de kans bij Telstar zijn carrière een impuls te geven. Telstar had eerder op de dag al een een nieuwe middenvelder toegevoegd aan de selectie. Senne Lynen komt voor een half jaar over van Club Brugge. 

'Schaatsster Graf boycot Olympische Spelen wegens weigering Russen'

Het lijkt erop dat schaatsster Olga Graf de eerste Russische sporter is die de uitnodiging voor de Olympische Spelen in Pyeongchang geweigerd heeft. Volgens Sport-Express heeft Graf, die door het IOC samen met 168 anderen was goedgekeurd om mee te doen onder neutrale vlag, besloten de Spelen te boycotten.

De 34-jarige Graf kwam pas in de jaren voor de Spelen van Sochi in 2014 op internationaal niveau opzetten en won voor eigen publiek olympisch brons op de 3000 meter en de ploegenachtervolging. In datzelfde seizoen pakte Graf ook nog zilver op het WK allround en op de afgelopen drie WK's afstanden maakte ze telkens deel uit van de bronzen Russische ploeg op de achtervolging.

Met Sergey Trofimov, Natalia Voronina en Angelina Golikova mogen er naast Graf maar drie Russische schaatsers meedoen aan de Spelen. Onder meer wereldrecordhouders Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov werden geweigerd.

Europa wil zicht op bitcoinbezitter

Instellingen die cryptovaluta zoals bitcoins omzetten in bijvoorbeeld euro's en dollars moeten in de toekomst kunnen garanderen dat bij de transactie geen sprake is van witwassen. Zo'n klantenonderzoek dat financiële instanties nu al moeten doen bij ongebruikelijke transacties gaat ook gelden voor bedrijven die werken met een digitale portemonnee, zoals PayPal.

De commissies Burgerlijke Vrijheden en Economische Zaken van het Europees Parlement gaven maandag hun zegen aan een akkoord dat onderhandelaars hier vorige maand over sloten. Daarmee scherpt de EU de zogeheten vierde antiwitwasrichtlijn aan, onder meer bedoeld om de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Een belangrijk nieuw onderdeel is dat lidstaten worden verplicht een openbaar register (UBO) op te zetten waarin staat wie de werkelijke begunstigde is van een trustfonds. EU-landen moeten al zo'n register voor bedrijven hebben.

Misbruik

"Transparantie is van cruciaal belang om licht te laten schijnen op wie achter ingewikkelde constructies van bedrijven of trusts schuilt want criminelen maken al te graag misbruik van het systeem", aldus Judith Sargentini (GroenLinks), die onderhandelde namens het Europees Parlement. ,,Met de nieuwe regels pakken we de praktijk aan dat mensen hun vermogens op een louche manier verbergen voor de opsporingsdiensten en de fiscus."

De wetgeving moet nog formeel worden afgestempeld door het voltallige parlement, maar dat is volgens Sargentini een formaliteit. Als ook de lidstaten dat hebben gedaan, moeten die de richtlijn anderhalf jaar later hebben omgezet in nationale wetgeving.

Europa wil zicht op bitcoinbezitter
Europa wil zicht op bitcoinbezitter (Foto: ANP)

Man randt meisje (4) aan: 'Ik dacht dat ze 18 was'

In Groot-Brittannië heeft een jongeman 32 maanden celstraf gekregen voor het aanranden van een meisje van 4, waarvan hij zei te denken dat ze de 18-jarige babysitter was. 

De 22-jarige Conrad Pritchard en zijn maten waren in juni vorig jaar wat aan het drinken in een pub, alvorens ze met z'n vieren naar het huis van één van hen gingen. Daar werd nog tot in de vroege uurtjes doorgedronken en ondertussen verdween Pritchard geruisloos naar boven.

Niet veel later hoorde een vrouw die in het huis woonde haar 4-jarige dochter huilen, duidelijk op bange en geschrokken toon. De vrouw liep naar haar dochter en vond een halfnaakte Pritchard naast het meisje in bed, terwijl hij deed alsof hij sliep.

Pritchard zette het op een rennen en het meisje vertelde haar moeder dat hij haar aangerand had. De jongeman werd even later gevonden terwijl hij zich onder een bed in een andere kamer verstopte, waarna hij het huis uit gejaagd werd.

Na zijn arrestatie stelde de man dat hij dacht met de 18-jarige oppas te maken te hebben, in plaats van een 4-jarig meisje. Dat geloofde men echter niet: "Hij koos bewust zijn slachtoffer uit en heeft sinds het voorval bijzonder weinig spijt voor zijn daden getoond", klonk het.

"Wat hij die nacht deed heeft zijn slachtoffer een trauma bezorgd, en ze wordt nog altijd bijgestaan. Zijn poging om zich te verdedigen door te zeggen dat hij het 4-jarige meisje aanzag voor iemand van 18 is absurd en hij is nu op de plek waar hij hoort te zijn", aldus de rechtbank.

Feyenoord krijgt zelfstandig beloftenteam

Feyenoord heeft met ingang van volgend seizoen een eigen beloftenelftal. De ploeg zal gaan spelen in de Reservecompetitie voor beloftenteams.

De nieuwe spelersgroep, die uit zestien voetballers zal bestaan, wordt geleid door een eigen technische en medische staf. Feyenoord Onder-18 wordt opgeheven, waardoor Feyenoord ruimte creëert voor de dagelijkse trainingen van de beloften op Varkenoord. "Met het inrichten van een zelfstandig beloftenelftal zorgen we voor een extra brug tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal", zegt technisch directeur Martin van Geel op de officiële website van de club.

Het beloftenteam wordt volgens Van Geel een podium waar de talenten zich langer door kunnen ontwikkelen, om daarna de stap te maken naar Feyenoord 1. "De afgelopen jaren deden we dat door spelers te verhuren aan clubs uit de Eredivisie en de Jupiler League. In deze opzet kan het beloftenteam wekelijks trainen en wedstrijden spelen en dient het dus als extra ondersteuning voor het eerste elftal."

Giovanni van Bronckhorst was al enige tijd voorstander van dit idee. "Ik vind het belangrijk dat er gewoon een vast elftal is. Een vaste groep die straks lekker met elkaar kan werken, trainen en wedstrijden spelen. Dat ontbreekt er nu", aldus de hoofdcoach van de Rotterdammers.

Geen straf voor accountant ex-VVD-voorzitter

De accountant van voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer is vrijuit gegaan in een tuchtzaak bij de Accountantskamer over door hem goedgekeurde jaarrekeningen. De door Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) van Pieter Lakeman aangespannen aanklacht werd ongegrond verklaard.

Keizer raakte vorig jaar in opspraak toen uit onderzoek van onderzoeksplatform Follow the Money bleek dat hij als begrafenisondernemer voor een prikje eigenaar was geworden van het uitvaartbedrijf De Facultatieve, waarbij hij bovendien dubbele petten droeg. Hij legde zijn functie als VVD-voorzitter neer om de partij niet verder in diskrediet te brengen.

Lakeman, bekend van zijn strijd tegen de voormalige bank DSB, vindt dat de betrokken accountant van kantoor EY onware verklaringen heeft afgelegd.

Procedurele fout

De klacht werd volgens Lakeman afgewezen vanwege een procedurele fout, waar een misverstand aan ten grondslag zou liggen. Lakeman laat weten in beroep te gaan. Accountantskantoor EY zegt "tevreden" te zijn over de uitspraak.

Lakeman heeft ook aangifte gedaan tegen Keizer wegens oplichting. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie daarmee aan de slag gaat.

Geen straf voor accountant ex-VVD-voorzitter
Geen straf voor accountant ex-VVD-voorzitter (Foto: ANP)

De Boer: "Ik wil naar het buitenland"

Frank de Boer sluit uit dat hij dit seizoen nog aan een nieuwe trainersklus begint, nadat hij in september ontslagen werd bij Crystal Palace.

De 47-jarige trainer werd door de clubleiding van the Eagles na vijf wedstrijden aan de kant gezet, nadat hij slechts één wedstrijd had gewonnen en vier wedstrijden in de Premier League verloren gingen, waarin de ploeg geen enkele keer wist te scoren.

"Er hebben wel een paar clubs geïnformeerd", vertelde De Boer bij NOS Studio Voetbal. "Ik doe dingen die ik leuk vind, ik kan naar het handbal van mijn dochter kijken en dingen met mijn gezin doen. Ik ben eindelijk fit en kan weer voetballen, wat hartstikke leuk is. Als ik ergens begin, wil ik volgend seizoen pas beginnen."

De Boer ziet zichzelf niet aan de slag gaan bij het Nederlands elftal, waar Ronald Koeman topkandidaat lijkt te zijn om bondscoach te worden. "Zeg nooit nooit, maar dat wordt heel lastig. Ik houd gewoon van Ajax. En ik wil naar het buitenland. Het is gewoon afwachten."

Atletiekbond wil 'extreem veldlopen' op Olympische Spelen

De internationale atletiekbond IAAF heeft laten weten een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te willen zien: een 'extreme' versie van veldlopen, eentje die meer edgy is dan de huidige variant waarbij - zoals de naam al grotendeels suggereert - vooral door een veld gelopen wordt.

De IAAF wil graag een competitieve, maar compacte serie internationale wedstrijden neerzetten om de discipline populairder en groter te maken. Veldlopen stond in 1912, 1920 en 1924 al op het programma van de Spelen, maar keerde sindsdien niet meer terug. Men zou het een mooi moment vinden om dat in Parijs eindelijk te laten gebeuren, want het is dan precies honderd jaar na de Spelen van Parijs in 1924.

Met name het veldlopen in Parijs in 1924 zorgde voor nogal wat consternatie. Het was gruwelijk heet, waardoor de één na de ander tegen de grond ging, en dat het parcours langs een aan de lopende band rook uitspuwende fabriek liep hielp ook niet echt mee. De legendarische Vliegende Fin Paavo Nurmi won er net als vier jaar eerder in Antwerpen het goud.

Het al lange tijd door Oost-Afrikanen gedomineerde veldlopen staat dit jaar in Buenos Aires voor het eerst op het programma van de Jeugd Olympische Spelen. In de afgelopen jaren zijn er al stemmen opgegaan om de sport aan het programma van de Winterspelen toe te voegen, maar vanuit de andere sporten kwam er nogal wat tegenstand: zo vindt men dat sporten op de Winterspelen op ijs of sneeuw gehouden moeten worden.

Men heeft nog wel even de tijd om de plannen op orde te krijgen, want vermoedelijk worden eventuele nieuwe onderdelen in al op het programma staande sporten pas in 2021 bepaald door het IOC. Hoe men het parcours precies 'extremer' wil maken is nog niet duidelijk, maar een optie zou bijvoorbeeld zijn om het mountainbikeparcours te gebruiken, waardoor de obstakels als rotsen, korte steile klimmetjes en boomwortels al aanwezig zijn.

Mourinho weet niets van gerucht over Ibrahimovic

José Mourinho zegt niets te weten van de verhalen over Zlatan Ibrahimovic, die na dit seizoen mogelijk naar Amerika verhuist.

Onder meer ESPN meldt dat de 36-jarige Zweed bijna akkoord is met LA Galaxy. "De eerste keer dat ik erover hoorde of er iets over las, was via jullie, de media", liet Mourinho maandag op een persconferentie weten. "Zlatan heeft mij er nooit iets over verteld, dus ik weet het niet."

Ibrahimovic heeft bij Manchester United een aflopend contract. "Als, en ik benadruk, áls de verhalen kloppen en hij wil naar een andere club in een ander land, dan zijn we er voor hem om te helpen", aldus de Portugese manager. "We moeten dan een situatie creëren waarin het kan gebeuren, in plaats van dat we het moeilijker voor hem maken."

Mourinho benadrukte nogmaals dat hij er niks over heeft gehoord van Zlatan zelf. "Het laatste wat hij mij heeft verteld is dat hij graag volledig wil herstellen om de ploeg te kunnen helpen. Hij werkt hard." LA Galaxy zou vorig jaar interesse hebben gehad, maar toen was Ibrahimovic langdurig geblesseerd.

'Markthal Rotterdam broedplaats ongedierte'

Maandag hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de Markthal in Rotterdam een controleactie uitgevoerd. In totaal zijn 76 levensmiddelenbedrijven die bederfelijke levensmiddelen verhandelen in de Markthal aan een inspectie onderworpen.

Aanleiding was een recente spoedsluiting na muizenoverlast van een bedrijf en meerdere signalen en constateringen van vooral plaagdierenoverlast. Er werden tijdens de controle 36 overtredingen geconstateerd.

In 23 gevallen heeft dat geleid tot een directe waarschuwing. In 13 gevallen was de overtreding ernstiger of was er sprake van herhaalde overtreding. In die gevallen zijn zogenoemde rapporten van bevindingen opgemaakt; die zullen leiden tot een boete of andere sanctie.

Van de 36 geconstateerde overtredingen zijn er 19 direct gerelateerd aan de aanwezigheid van ongedierte. De overige overtredingen hebben te maken met het niet nauw nemen met de hygiënevoorschriften.

Markthal Rotterdam - zijaanzicht vanaf Timmerhuis (Foto: Peter Breuls)
Markthal Rotterdam - zijaanzicht vanaf Timmerhuis (Foto: Peter Breuls)

'Ajax krijgt opnieuwe 'nee' te horen van Mechelen'

Ajax moet nog even wachten op de komst van Hassane Bandé. KV Mechelen heeft de club opnieuw laten weten dat de aanvaller niet mag vertrekken.

Ajax en KV Mechelen bereikten in december een akkoord over de transfer van Bandé. Komende zomer moet de aanvaller de overstap maken naar Amsterdam, maar Ajax hoopt Bandé deze winter nog over te nemen van Mechelen.

Volgens Voetbal International en De Telegraaf is KV Mechelen opnieuw niet akkoord gegaan met een nieuwe aanbieding van de Ajax. De ploeg uit België wil niet meewerken aan een wintertransfer en heeft Ajax laten weten dat Bandé niet mag vertrekken.

Ajax is door het vertrek van Amin Younes op zoek naar een nieuwe vleugelspeler, omdat de spoeling in de voorhoede dun is. Naast Bandé wordt ook Zakaria Labyad genoemd, maar De Telegraaf meldde maandagochtend dat Bandé hoger op het lijstje staat dan de aanvaller annex middenvelder van Utrecht.

Manchester City maakt 65 miljoen over naar Athletic Club

Pep Guardiola heeft opnieuw een defensieve versterking binnen. Manchester City betaalt €65 miljoen om Aymeric Laporte over te nemen van Athletic Club.

De transfer van Laporte hing al langer in de lucht, maar inmiddels is duidelijk dat Manchester City het contract van de verdediger heeft afgekocht. Athletic Club meldt via de officiële kanalen dat Manchester City de afkoopclausule ter hoogte van 65 miljoen euro heeft gelicht.

En dus zal Laporte spoedig de overstap maken naar Manchester City en gepresenteerd worden bij zijn nieuwe club. The Citizens hebben de deal nog niet bevestigd, maar naar verwachting zal Laporte binnen enkele dagen gepresenteerd worden in Engeland.

Laporte tekent bij Manchester City naar verluidt tot de zomer van 2023. Daarmee heeft Guardiola zijn gewenste verdediger binnen. De oefenmeester wilde een nieuwe defensieve versterking toevoegen aan zijn selectie en greep eerder deze winter naar Virgil van Dijk.

'Burgemeester Baco' krijgt tien jaar wachtgeld

De opgestapte burgemeester Stefan Huisman van het Brabantse Oosterhout hoeft de komende tijd niet op een houtje te bijten. Voor de komende tien jaar kan hij gebruik maken van de wachtgeldregeling voor politici. Huisman stapte afgelopen week op vanwege overmatig drankgebruik tijdens diensttijd. Later bleek ook dat hij niet altijd zijn handen thuis kon houden.

Aangezien de bourgondische ex-burgervader 59 is, is hij tot zijn AOW-leeftijd verzekerd van wachtgeld. In tegenstelling tot de WW, de uitkering voor werkloos geraakte gewone burgers, krijgen politici hun wachtgeld ook als ze zelf opstappen. Er geldt trouwens wel een sollicitatieplicht.

De wachtgeldregelingen zijn omstreden en vormen regelmatig aanleiding tot een debat. De regelingen werden al wat versoberd, maar ze zijn nog steeds een stuk ruimhartiger dan de Werkloosheidswet. Zo wordt het eerste jaar 80% uitgekeerd (in plaats van 75%) en is er een eindejaarsuitkering. In de afgelopen jaren werd er zo'n twintig miljoen uitgekeerd aan politici in ruste.

In BN De Stem valt overigens te lezen dat men in Oosterhout al vóór zijn herbenoeming in 2015 op de hoogte was van het drankprobleem van Huisman, maar hem desondanks een nieuwe termijn gunde.

Wereldboksbond kiest drugsbaas als president

De wereldamateurboksbond AIBA, de bond die het boksen op onder meer de Olympische Spelen dirigeert, is weer eens flink in opspraak geraakt. De boel lijkt er al jaren zo corrupt te zijn dat Sepp Blatter er nog onschuldig door lijkt, en dat is in het weekeinde bepaald niet beter geworden.

President CK Wu werd in het najaar geschorst wegens financieel mismanagement en verdenkingen van corruptie, waarna de Italiaan Franco Falcinelli de touwtjes tijdelijk in handen kreeg. Die gaf zijn post in december weer terug en dus werd in Dubai een congres gehouden om een nieuwe interim-president te kiezen.

Die eer ging uiteindelijk naar de Oezbeek Gafur Rakhimov, al sinds 1998 vicepresident bij AIBA en ook bij het Oezbeeks Olympisch Comité. Saillant detail: Rakhimov werd amper twee maanden geleden nog door de Amerikanen op een lijst met criminelen gezet, waardoor het voor Amerikanen strikt verboden is om zaken te doen met de beste man.

Rakhimov lijkt zich namelijk graag in de schimmige Oezbeekse onderwereld te begeven. Sterker nog, hij wordt er van verdacht een van de meest invloedrijke drugsbazen van Centraal-Azië te zijn, een bijzonder gezellig figuur dus om als (tijdelijke) president van je sportbond te hebben. 

Falcinelli is overigens gewoon onder de indruk van zijn opvolger. De Italiaan zal zelf een andere positie binnen AIBA gaan bekleden, maar wenste Rakhimov wel veel succes: "Hij is een geweldige ambassadeur voor de sport en ik ben er van overtuigd dat hij voor de leiding gaat zorgen waarmee AIBA weer naar grote hoogten gestuwd kan worden."

Rakhimov's eigen doelen zijn duidelijk: "We moeten nauw samenwerken met het Internationaal Olympisch Comité en nationale boksbonden om het vertrouwen te herstellen in het financiële management en de integriteit van AIBA, waaronder meer transparantie", stelt de van grootschalige drugssmokkel verdachte interim-president.

'JŲrgensen blijft bij Feyenoord'

De supporters van Feyenoord hoeven niet langer te vrezen voor een vertrek van Nicolai Jörgensen. Feyenoord stelde het geïnteresseerde Newcastle United een deadline en die deadline heeft de club uit Engeland laten passeren, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De deadline die de clubleiding van Feyenoord bepaald had, verstreek om 18:00 uur. Feyenoord wil niet langer meewerken aan een transfer, waardoor Jörgensen in ieder geval tot het einde van het seizoen in Rotterdam blijft.

Vier kaarten Hearthstone krijgen een nerf

Blizzard heeft besloten om vier kaarten uit Hearthstone te nerfen. Het betreft kaarten die menig speler een nachtmerrie heeft bezorgd, dus ongetwijfeld is de community blij met de aangekondigde nerfs.

De kaarten in kwestie zijn Corridor Creeper, Bonemare, Patches the Pirate en Raza the Chained. In de plaatjes hieronder kun je de precieze nerfs goed zien. Corridor Creeper heeft in het vervolg nog slechts 2 attack in plaats van 5. Bonemare kost 8 mana in plaats van 7. Patches the Pirate verliest Charge en Raza the Chained verlaagt de mana-kosten van je Hero Power naar 1 in plaats van naar 0.

De nerfs gaan live in patch 10.2, die gepland staat voor ergens in februari.

Bonemare Nerf Hearthstone

Corridor Creeper Nerf Hearthstone

Patches the Pirate nerf Hearthstone

Raza the Chained nerf Hearthstone

Telstar zal Rodrigues laten gaan en haalt Belgisch jeugdinternational

Transfernieuws uit het aloude voetbalbolwerk uit Velsen-Zuid. Telstar zal waarschijnlijk afscheid nemen Luxemburgs international Gerson Rodrigues, maar heeft ook een nieuwe speler binnen gehaald. Senne Lynen zal de rest van het seizoen spelen voor De Witte Leeuwen. De Belgisch jeugdinternational wordt gehuurd van Club Brugge. 

Rodrigues is op weg naar de uitgang bij Telstar. "In principe gaan we er vanuit dat Gerson zijn contract afkoopt", zegt Buter tegenover RTVNH. "Met bepaalde voorwaarden daarin, die voor Telstar gunstig zijn. Dat moet getekend worden, want anders kan hij na 1 februari nergens meer terecht. Daar zijn we mee bezig en dat gaat wel lukken."

Rodrigues, die bijna zijn land de winst bezorgde in de interland tegen Frankrijk, is uit de basis gespeeld door Mohamed Hamdaoui en heeft het daar lastig mee. "Hij is international en wil dat graag blijven. Daarom wil hij zekerder zijn van een basisplaats", aldus Buter. Het ziet er naar uit dat hij gaat tekenen bij Paphos FC, uitkomend op het tweede niveau op Cyprus. Eerder was hij al op proef bij Real Murcia, uit de Spaanse Segunda División B. 

De nummer vier uit de Eerste Divisie heeft vandaag ook een speler gepresenteerd. De achttienjarige Lynen komt naar Telstar. Hij is een middenvelder, afkomstig uit de jeugdopleiding Club Brugge. Hij trainde daar mee met het eerste, maar is vooral een vaste waarde in het beloftenelftal. Hij maakte indruk in de UEFA Youth League en is vaste waarde van het Belgische elftal onder 19. 

“Dit zijn buitenkansen voor een club als Telstar”, vertelt technisch directeur Buter. "Ik heb Senne aan het werk gezien bij het nationale elftal. Senne maakte daar een hele goede indruk op mij. Ik ben er van overtuigd dat hij voor ons van grote waarde kan zijn. Daarnaast is het een goede stap in zijn ontwikkeling".

RoemeniŽ kiest eerste vrouwelijke premier

 Het parlement van Roemenië is maandag akkoord gegaan met benoeming van de sociaaldemocraat Viorica Dancila tot premier. Zij is de eerste vrouwelijke premier van het land. De parlementariërs spraken tevens vertrouwen uit in het nieuwe kabinet.

Dancila kreeg 186 stemmen voor en 136 stemmen tegen. Ze gaat leiding geven aan het derde kabinet van de sociaaldemocraten (PSD) en de liberale coalitiepartner (ALDE) sinds de verkiezingszege in december 2016.

De vorige regeringsploegen sneuvelden omdat zij in aanvaring kwamen met partijvoorzitter Livia Dragnea van PSD over hervormingen van het rechtssysteem.

Roemenië kiest eerste vrouwelijke premier
Roemenië kiest eerste vrouwelijke premier (Foto: ANP)

Frijns met Audi in DTM

Robin Frijns zal in 2018 in dienst van Audi deelnemen aan het Deutsche Tourenwagen Masters. De Limburger vervangt tweevoudig DTM-kampioen Mattias Ekström. Ekström zal zich komend seizoen volledig concentreren op het FIA World Rallycross Championship.

Frijns stond al sinds 2015 onder contract bij Audi en werd door de Duitse fabrikant ingezet in de GT3-racerij. In 2013 heeft Frijns in Spanje al een DTM-wagen van Audi getest.

Dieter Gass, Audi Motorsport: “Robin liet in 2013 al een sterke indruk op ons achter en we hebben hem sindsdien niet meer uit het oog verloren. Achter het stuur van de Audi R8 LMS heeft hij laten zien wat hij in huis heeft en ook in onze Formule E-simulator heeft hij zeer goed werk voor ons verricht. Dat je als nieuweling in de DTM om de titel kan strijden heeft René Rast afgelopen seizoen bewezen. Robin heeft enorm veel potentie en Audi staat er wat betreft coureurs erg goed voor in het komende DTM-seizoen. Daar zijn we van overtuigd.”

Wat betreft de overige DTM-coureurs bij Audi veranderd er niets. Loïc Duval, Jamie Green, Nico Müller, René Rast en Mike Rockenfeller zullen opnieuw voor Audi uitkomen.

Korte storing bij DigiD door DDoS-aanval

Ook DigiD, het digitale overheidsloket, is maandag getroffen door een DDoS-aanval. Beheerder Logius meldde dat DigiD door de aanval aan het einde van de middag circa vijf kwartier beperkt beschikbaar was.

Eerder maandag werden ook de Rabobank en de Belastingdienst getroffen door een DDos-aanval. In het weekend waren ING en ABN Amro het doelwit.

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend.

Korte storing bij DigiD door DDoS-aanval
Korte storing bij DigiD door DDoS-aanval (Foto: ANP)

Angelina Jolie naar NAVO in Brussel

Angelina Jolie brengt woensdag een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Zij doet dat in haar functie van speciale gezant van de vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De Amerikaanse actrice bespreekt met secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO het vervolg op de gezamenlijke operatie die is gericht op het voorkomen van seksueel geweld in conflictsituaties en de bescherming van vrouwen in conflictgebieden.

Jolie bezocht als UNHCR-gezant afgelopen weekend een vluchtelingenkamp in Jordanië, waar 80.000 Syrische vluchtelingen leven. De actrice riep tijdens dit bezoek de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op snel een oplossing voor het al jaren durende conflict in Syrië te vinden. De vrede mag niet gefundeerd worden op straffeloosheid voor de misdaden tegen de burgerbevolking, zei Jolie.

Agelina Jolie naar NAVO in Brussel
Agelina Jolie naar NAVO in Brussel (Foto: BuzzE)

Poels zet zinnen op Waalse Pijl

Wout Poels begint zijn seizoen woensdag als kopman in de Ronde van Valencia. De Nederlander wil dolgraag de Waalse Pijl winnen, dat laat hij weten op de website van zijn ploeg, het Team Sky.

"Ik vind het een prachtige koers, maar het is wel een zware. De Muur van Hoei is echt steil; het lijkt me geweldig om deze wedstrijd te winnen'', aldus de 30-jarige Poels, die in 2016 Luik-Bastenaken-Luik won.

Afgelopen jaar stond Poels lang aan de kant met een knieblessure. De Limburger moest daardoor ook de Tour de France missen. In de Ronde van Spanje had Poels een belangrijk aandeel in de zege van Chris Froome en zou zelf op de zesde plaats eindigen in het eindklassement. "Die zesde plaats gaf me veel vertrouwen en ik hoop dit jaar meer kansen te krijgen in de grote rondes.''

'PEC praat met Manchester City over Sandler'

Philippe Sandler maakt mogelijk de overstap van PEC Zwolle naar Manchester City. Beide partijen zijn met elkaar in gesprek.

FOX Sports meldt maandagmiddag dat PEC Zwolle en Manchester City akkoord zijn over een transfersom van drie miljoen euro. Sandler maakt het seizoen op huurbasis af bij de nummer vijf van de Eredivisie. Volgens Voetbal International is er echter nog geen overeenstemming bereikt.

De jonge verdediger (20) werd eerder deze transferperiode gelinkt aan AZ en PSV. Sandler speelt sinds medio 2016 voor PEC Zwolle, dat hem overnam van Ajax. Gerard Nijkamp, technisch directeur in Zwolle, meldde afgelopen weekend dat er op dat moment niks concreet was rond de speler.

VI meldt dat PEC hoop heeft dat er snel duidelijkheid komt. Sandler heeft nu achttien duels in de Eredivisie achter zijn naam staan. Hij kon zaterdag niet voorkomen dat de Blauwvingers voor eigen publiek met 1-2 van Vitesse verloren.

Transfer Younes vertraagd door 'rompslomp van Ajax'

De transfer van Ajax-speler Amin Younes naar Napoli heeft vertraging opgelopen. De overgang wordt waarschijnlijk echter wel afgerond.

Dat heeft advocaat Mario de Rossi, die samen met tussenpersoon Nicola Innocentin toezicht houdt op de transfer, gemeld op Radio CRC. "De officiële berichtgeving zal niet later dan dinsdag zijn. De onderhandelingen gingen goed, maar de transfer heeft vertraging opgelopen vanwege administratieve rompslomp van Ajax."

"Het is niet makkelijk onderhandelen met de Nederlandse club", vindt De Rossi. Younes is al enkele weken op weg naar de uitgang bij Ajax. Afgelopen weekend zag hij vanaf de tribune hoe Napoli met 3-1 van Bologna won. "Hij vroeg ook om informatie bij Arek Milik. Ik heb hem zelf laten zien dat de stad leeft van het voetbal", aldus de advocaat.

Volgens De Rossi heeft Younes ook met de Duitse bondscoach Joachim Löw over zijn keuze gesproken. "Om te kijken of zijn keuze ook invloed heeft op een mogelijke aanwezigheid op het WK in Rusland." De 24-jarige vleugelaanvaller debuteerde in juni 2017 voor Die Mannschaft en hij heeft inmiddels vijf interlands gespeeld.

Waylon in tweede halve finale songfestival

Waylon vertegenwoordigt ons land in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. De loting was maandagmiddag in Lissabon, waar de 63e editie van het liedjesfestijn dit jaar plaatsvindt. De eerste halve finale is op dinsdag 8 mei en de tweede op donderdag 10 mei. De finale volgt op zaterdag 12 mei.

Waylon treedt op in de eerste helft van de tweede halve finale. Het is nog niet bekend met welk liedje de zanger naar Portugal afreist. Dat maakt hij op 10 maart bekend.

Aan het evenement doen dit keer 43 deelnemers mee, van wie er 37 in de voorrondes staan. Waylon neemt het in de tweede halve finale op tegen landen als Rusland, Servië, Denemarken, Australië, Oekraïne en Zweden. In de eerste halve finale is het de beurt aan onder meer Wit-Rusland, Bulgarije, België, IJsland, Ierland en Griekenland. Portugal en de zogenoemde big five, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Frankrijk, zijn al verzekerd van een plek in de finale.

Common Linnets
Vorig jaar stond OG3NE namens Nederland op het evenement in het Oekraïense Kiev. De zangeressen eindigden als elfde in de finale met het liedje 'Lights and Shadows'. Portugal won met Salvador Sobral voor het eerst het songfestival.

Het is niet de eerste keer dat Waylon meedoet aan het evenement. In In 2014 was hij er met Ilse DeLange in de gelegenheidsformatie The Common Linnets. Met hun liedje 'Calm After The Storm' eindigde het duo toen als tweede, achter Conchita Wurst uit Oostenrijk met het winnende liedje 'Rise Like A Phoenix'.

Waylon in tweede halve finale songfestival
Waylon in tweede halve finale songfestival (Foto: BuzzE)

Meer toezicht na schietpartij buurthuis

De komende tijd is er extra toezicht in de Amsterdamse wijk waar vrijdagavond een schietpartij plaatshad in een buurthuis. Zo komt er een mobiele politiepost in de buurt en zijn er meer agenten op straat. Ook worden meer straatcoaches en handhavers ingezet en komt er op een aantal plekken extra cameratoezicht.

Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen afgesproken met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Door de schietpartij kwam de zeventienjarige Mohammed om het leven. Hij was geen bekende van de politie en het vermoeden bestaat dat hij niet het beoogde doelwit was. De recherche doet hier momenteel nog onderzoek naar. Mogelijk hadden de daders het voorzien op de negentienjarige Gianni, die in zijn nek werd geraakt. Hij is geopereerd en buiten levensgevaar.

Meer toezicht na schietpartij buurthuis
Meer toezicht na schietpartij buurthuis (Foto: ANP)

Zware val olympisch halfpipekampioen op X-Games, Spelen in gevaar

Snowboarder Iouri Podladtchikov is tijdens de laatste dag van de Winter X-Games in het Amerikaanse Aspen zwaar ten val gekomen in de superpipe. De 29-jarige Zwitser ging in zijn tweede run hard onderuit bij zijn laatste sprong, een double alley-oop backside rodeo.

iPod lag geruime tijd in de sneeuw alvorens hij afgevoerd werd, waarna men de diagnose stelde dat hij een hersenschudding en een gebroken neus opgelopen heeft. De Zwitser heeft nu een ruime twee weken de tijd om te herstellen voor de Olympische Spelen in Pyeongchang, waar hij op 14 februari zijn olympische titel van Sochi hoopt te verdedigen.

Podladtchikov's val (Bron: YouTube)

De 19-jarige Japanner Ayumu Hirano, in Sochi als 15-jarige al goed voor zilver achter Podladtchikov, pakte in Aspen het goud op de X-Games. Hij scoorde net iets beter dan uittredend X-Games-kampioen en dubbel wereldkampioen Scotty James uit Australië, terwijl het brons naar de Amerikaan Ben Ferguson ging.

De freestyleskiërs werkten de slopestyle af en daar was het Henrik Harlaut die het goud veroverde. De excentrieke Zweed won eerder al voor de derde keer goud op de big air, maar op de slopestyle was het zijn eerste gouden medaille. De Noor Øystein Bråten moest zijn vorig jaar gewonnen titel afstaan en strandde op het zilver, voor de Zwitser Andri Ragettli.

De Zwitserse Sarah Höfflin won in het freestyleskiën bij de dames goud op de big air. Ze versloeg de Noorse Johanne Killi en de pas 16-jarige Française Tess Ledeux, de regerend wereldkampioene op de slopestyle.

Hirano's winnende superpiperun (Bron: YouTube)

Harlaut's winnende slopestylerun (Bron: YouTube)

Höfflin's winnende big air-sprong (Bron: YouTube)

Defensie wijst militairen op gevaren Strava

Het ministerie van Defensie gaat militairen waarschuwen dat sportapps als Strava kunnen verraden waar ze zich bevinden. Militairen beseffen niet dat ze met deze apps, die bijvoorbeeld een rondje hardlopen of wielrennen registreren, voor kwaadwillenden precies te volgen zijn, denkt het ministerie.

Het blijft voorlopig bij een voorlichtingscampagne. Defensie houdt militairen steevast voor dat ze in het algemeen moeten oppassen als ze zich op sociale media begeven of bepaalde apps gebruiken. Maar wat dat in de praktijk betekent laat het ministerie aan het oordeelsvermogen van de militair zelf over. Alleen bij geheime operaties is dat natuurlijk anders.

Strava bracht eind vorig jaar een wereldkaart uit waarop is te zien waar deelnemers sporten. Daaruit is op te maken waar bijvoorbeeld legerkampen van westerse legers in het buitenland zich bevinden en waar de daar gelegerde militairen sporten. Het lijkt erop dat sommige militairen de app zelfs tijdens patrouilles niet uitschakelen.

Defensie wijst militairen op gevaren Strava
Defensie wijst militairen op gevaren Strava (Foto: ANP)

OM eist 1 miljoen van oud-premier Schotte

Het Openbaar Ministerie op Curaçao gaat 1,8 miljoen Antilliaanse gulden (bijna 1 miljoen euro) terugvorderen van oud-premier Gerrit Schotte. Van zijn levenspartner, Cicely van der Dijs, gaat het OM ruim 200.000 Antilliaanse gulden (100.000 euro) terugvorderen. Het betreft geld dat beiden onrechtmatig zouden hebben verkregen.

Schotte werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en witwassen van geld tot drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Als bijkomende straf werd Schotte voor een periode van vijf jaar ontzet uit het recht om te worden verkozen bij verkiezingen. Van der Dijs kreeg vijftien maanden opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Schotte en Van der Dijs zijn hierop naar de Hoge Raad in Nederland gestapt. Die zaak moet nog worden behandeld. De ontnemingszaken op Curaçao worden op 15 februari tijdens een zogenaamde 'regiezitting' behandeld.

OM eist 1 miljoen van oud-premier Schotte
OM eist 1 miljoen van oud-premier Schotte (Foto: ANP)

Tweede Kamer roept Shell op het matje

De Tweede Kamer wil Shell aan de tand voelen over een besluit om dochterbedrijf NAM juridisch op afstand te plaatsen. Een voorstel van GroenLinks om een hoorzitting te houden wordt breed gesteund. Mogelijk vindt de hoorzitting donderdag al plaats.

Dagblad Trouw schreef afgelopen weekeinde dat Shell, samen met ExxonMobil de eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), begin juni de zogenoemde 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM heeft ingetrokken. Meerdere experts zeggen dat Shell daardoor niet meer aansprakelijk is voor schulden van dochteronderneming NAM. GroenLinks wil een keiharde garantie dat Shell garant staat voor de aardbevingsschade die Groningers hebben geleden als gevolg van de gaswinning.

"Wij willen geen zalvende woorden, maar harde garanties van Shell", zegt partijleider Jesse Klaver. "Het bedrijf heeft jarenlang dikke winst gemaakt en mag nu niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Ik wil zeker weten dat de belastingbetaler niet opdraait voor hun aandeel in de schade."

Tweede Kamer roept Shell op het matje
Tweede Kamer roept Shell op het matje (Foto: ANP)

NCTV: DDoS-aanvallen steeds geavanceerder

De DDoS-aanvallen zoals die van afgelopen weekend op ING en ABN Amro worden steeds geavanceerder. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. "We moeten blijven investeren in digitale veiligheid."

Maandag werden ook de Rabobank en de Belastingdienst getroffen door een DDos-aanval. Schoof is tevreden over de manier waarop de banken met de DDos-aanvallen omgaan. "Financiële instellingen pakken het goed en professioneel op." Ook is Schoof goed te spreken over samenwerking met de banken. "Informatie wordt uitgewisseld en we staan in nauw contact met elkaar."

De NCTV kan niet zeggen of er een verband is tussen de aanvallen.

NCTV: DDoS-aanvallen steeds geavanceerder
NCTV: DDoS-aanvallen steeds geavanceerder (Foto: BuzzT)

Duitse politie zoekt dieven 44 ton chocola

De Duitse politie is op zoek naar een paar chocoladieven. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Freiburg twee aanhangers vol met chocolade gestolen. De 44 ton heeft een waarde van 400.000 euro, meldt de politie van Freiburg.

Een oplegger werd zaterdag teruggevonden, gekoppeld aan een Poolse vrachtwagen, op een parkeerterrein. Alle chocola lag er nog in. De chauffeur zag zich betrapt, rende de snelweg over en verdween.

Ook de tweede aanhanger is gevonden, maar die was vrijwel leeg. De politie zoekt getuigen.

Duitse politie zoekt dieven 44 ton chocola
Duitse politie zoekt dieven 44 ton chocola (Foto: BuzzO)

Minister: missie Afghanistan verloopt moeizaam

Klagende Nederlandse militairen in Noord-Afghanistan hebben gelijk: het is voor de trainingsmissie in Mazar-i-Sharif inderdaad lastig werken. Hun veiligheid is echter niet in het geding, stelt minister van Defensie Ank Bijleveld.

De missie is volgens Bijleveld niet zo effectief als gehoopt, doordat de Oost-Europese troepen waarmee de Nederlanders samenwerken gebrekkig Engels spreken. Daardoor moeten de deelnemers aan de missie meer tijd steken in gezamenlijke trainingen, wat ten koste gaat van de tijd die aan het opleiden van Afghaanse agenten kan worden besteed. Ook zijn de pantservoertuigen van de Kroaten, Montenegrijnen en Hongaren niet altijd inzetbaar.

Het speelt de Nederlandse militairen bovendien parten dat niet alle helikopters en vliegtuigen die de internationale missie gebruikt aan hun strenge veiligheidseisen voldoen. Valt er van de veilige toestellen eentje uit, dan moeten ze soms binnen blijven.

Militairen vroegen vorige maand om extra Nederlandse mankracht en materieel om de problemen op te lossen, maar Bijleveld vindt dat dat aan de NAVO is.

Minister: missie Afghanistan verloopt moeizaam
Minister: missie Afghanistan verloopt moeizaam (Foto: ANP)

Inhoudelijke behandeling strafzaak Holleeder op 5 februari van start

Op maandag 5 februari 2018 start in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder. Hij werd op zaterdag 13 december 2014 aangehouden op verdenking van het medeplegen van moord en deelneming aan een criminele organisatie.

Sindsdien zijn er in deze strafzaak veertien zogenoemde pro forma zittingen gehouden. In de loop der tijd is de verdenking tegen Holleeder uitgebreid en zijn diverse dossiers samengevoegd.

Holleeder wordt vervolgd voor de feiten waarvoor hij ook in voorlopige hechtenis zit. Het gaat om de verdenkingen deelname aan een criminele organisatie, medeplegen van zes voltooide levensdelicten en twee pogingen. 

Tijdens de behandeling van de strafzaak zal een zestal getuigen worden gehoord. In verband met de omvang van het dossier heeft de rechtbank tot aan de zomerperiode bijna zestig zittingsdagen gereserveerd. Het is nog niet mogelijk een schatting te maken hoeveel zittingsdagen daarna nog zullen volgen. Ook is het nog niet bekend wanneer er zal worden gerekwireerd.

Lockheed verkoopt meer JSF-vliegtuigen

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft in het vierde kwartaal van 2017 een hogere omzet behaald. Dat was mede te danken aan een gestegen verkoop van de F-35 Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF).

Lockheed boekte een omzet van 15,1 miljard dollar (12,2 miljard euro), tegen 13,8 miljard dollar een jaar eerder. Lockheed zag de omzet uit de verkoop van de F-35 met 570 miljoen dollar groeien, geholpen door een hogere productie van het gevechtsvliegtuig. Ook leverde het bedrijf meer vrachttoestellen van het type C-130 Hercules en werden meer raketsystemen verkocht.

De grootste toeleverancier van het Pentagon leed overigens wel een nettoverlies in het vierde kwartaal van 642 miljoen dollar, maar dat kwam door een miljardenvoorziening voor de Amerikaanse belastinghervormingen.

Over heel 2017 realiseerde het bedrijf een omzet van 51 miljard dollar en een winst van 2 miljard dollar. Lockheed gaf aan voor 2018 op een omzet tussen 50 miljard tot 51,5 miljard dollar te rekenen. De orderportefeuille stond eind vorig jaar op bijna 100 miljard dollar.

Lockheed verkoopt meer JSF-vliegtuigen
Lockheed verkoopt meer JSF-vliegtuigen (Foto: ANP)

'Het is de schuld van Nederland'

De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, is maandag aan het begin van zijn pleidooi in de rechtszaak over de decembermoorden meteen uitgevallen naar oud-kolonisator Nederland. Hij schetste de omstandigheden rond 1982, toen legerleider Bouterse aan de macht was gekomen. Volgens Kanhai gedroeg Nederland zich als "de grote hersenspoelmachine" met als doel Bouterse weg te krijgen, zei hij voor de krijgsraad in Paramaribo.

Kanhai zal naar verwachting urenlang bezig zijn met zijn pleidooi.

Het proces gaat over de moorden in december 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Bouterse. Zij waren prominente inwoners van Suriname, zoals advocaten, journalisten en een vakbondsleider.

Tegen Bouterse, de huidige president, is een celstraf van twintig jaar geëist, evenals tegen vijf andere verdachten.

Advocaat Bouterse: Nederland was boosdoener
Advocaat Bouterse: Nederland was boosdoener (Foto: ANP)

Monster Hunter: World

Monster Hunter: World is de ultieme ontketende vorm van Monster Hunter. De serie verlost zichzelf van alle onnodige gameplayelementen, van hardware-restricties en van bepaalde tradities. Eindelijk komen de uitmuntende kwaliteiten van de serie als nooit tevoren bovendrijven, waardoor dit voor zowel nieuwkomers als veteranen de ideale game is geworden. Voor het eerst kan ik deze onmisbare serie aan iedereen aanraden.

Man wordt MRI-scanner in gezogen en overlijdt

Een 32-jarige Indiase man is om het leven gekomen nadat hij in een ziekenhuis in Mumbai een MRI-scanner in werd gezogen. De man liep met zuurstofcilinder en al de ruimte in om een ouder familielid te begeleiden, nadat een medewerker zei dat dat wel kon.

Een MRI-scanner bezit een bijzonder krachtige magneet en bepaalde zaken - zoals dus een zuurstofcilinder - moeten daar absoluut niet bij in de buurt komen. Zodra de man de ruimte betrad werd hij met grote kracht de MRI-scanner in gezogen, waar hij vast kwam te zitten en opzwol.

Meneer werd bevrijd en naar de spoedeisende hulp gebracht, maar nog geen tien minuten later was hij overleden. De bij het incident betrokken arts en medewerker zijn aangeklaagd wegens dood door nalatigheid.

Drenthe duikt op bij XerxesDZB

Ooit speelde hij voor Feyenoord en Real Madrid, maar nu is Royston Drenthe opgedoken bij tweedeklasser XerxesDZB. De formatie komt uit in de tweede klasse op zondag door het aantrekken van de aanvaller degradatie kan voorkomen.

De komst van Drenthe naar XerxesDZB is niet helemaal een verrassing. De voormalig Feyenoorder, die in 2017 afzwaaide als prof, trainde al met een vriendenteam op sportpark Faas Wilkes, wat ook de thuishaven van de ploeg uit Rotterdam is.

"Ik werd gevraagd om ze hier te helpen en dat doe ik graag", aldus Drenthe tegenover AD Sportwereld. "Ik train voor mezelf en ik heb gezegd dat ik vooral in de muziek door wil gaan met rappen, maar je spreekt nu over spelen op amateurniveau. Dat deed ik al in een lager elftal en het blijft amateurvoetbal. Voor mij is dit avontuur geslaagd als ik lekker kan ballen en dat XerxesDZB zich kan handhaven in de tweede klasse."

Marco Jalink, trainer van XerxesDZB, was zeer verheugd met de enorme ervaring, die Drenthe met zich meebrengt. "We staan toch onderaan. We hebben kwaliteit nodig en ik denk dat hij ons dat zeker kan brengen. We hebben gevraagd of hij bij ons mee wil doen. Hij was de afgelopen vier weken al volop in training voor zichzelf. Natuurlijk staat een speler van zijn kaliber gelijk in de basis en we gaan kijken hoe het bevalt. Zeven jaar geleden stond hij nog op het veld met Ronaldo en nu staat hij bij ons in het veld."

Of Drenthe er daadwerkelijk voor kan zorgen, dat XerxesDZB zich kan handhaven, moet de tijd uitwijzen.

'DDoS-aanval aangestuurd vanaf servers Rusland'

De cyberaanvallen op ING, ABN AMRO en de Rabobank zijn aangestuurd vanaf computerservers in Rusland. Beveiliger ESET heeft dat ontdekt. Dat wil niet zeggen dat de daders zich in Rusland bevinden, zij kunnen over de hele wereld zijn. En over een motief is nog niets te zeggen. De aanval kan van staatshackers komen, maar ook van criminelen of verveelde pubers.

De daders hebben gebruikgemaakt van een leger van gekaapte computers en slimme apparaten, een zogeheten botnet. Door het schadelijke programma Zbot kunnen ze van afstand de controle overnemen en de apparaten massaal opdracht geven om een bepaalde site te bezoeken. De zogeheten command & control-servers, die de opdrachten voor de huidige aanvalsronde geven, zitten voornamelijk in Rusland.

ESET verwacht dat de aanvallen nog niet voorbij zijn. DDoS-aanvallen zijn eenvoudig online te kopen.

De site van de Belastingdienst was maandag ook kort uit de lucht door een cyberaanval. ESET weet nog niet of die verband houdt met de aanvallen op de banken.

'DDoS-aanval aangestuurd vanaf servers Rusland'
'DDoS-aanval aangestuurd vanaf servers Rusland' (Foto: ANP)

Grootste team ooit op Winterspelen namens VS

De Amerikaanse ploeg zal met maar liefst 242 sporters afreizen naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, waar de Spelen op 8 februari van start gaan. Het is niet alleen de grootste Amerikaanse delegatie ooit op de Winterspelen, maar het grootste team dat welk land dan ook ooit naar de Winterspelen gestuurd heeft.

Amerikaanse sporters zullen in alle vijftien disciplines vertegenwoordigd zijn, en volgens het Amerikaans NOC doet men mee aan 97 van de in totaal 102 onderdelen. Dat valt overigens nog wel te bezien, want bijvoorbeeld in het biatlon moet men zich eerst nog zien te plaatsen voor de achtervolging en de massastart.

Onder de 107 vrouwen en 135 mannen bevinden zich 103 sporters die al olympische ervaring hebben, waarvan 37 al een medaille op zak hebben. Twee sporters doen voor de vijfde keer mee namens de VS: snowboardster Kelly Clark en langlaufster Kikkan Randall waren er in Salt Lake City, Turijn, Vancouver en Sochi ook al bij. 

Voor de liefhebber zijn hier nog wat meer statistieken te vinden over de Amerikaanse delegatie, de volledige lijst sporters staat hier.

Haagse ronselorganisatie in hoger beroep voor de rechter

Op dinsdag 30 januari 2018 begint de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in het veelomvattende strafrechtelijk onderzoek ‘Context’ naar de ‘Haagse ronselorganisatie.’ Vijf mannen en een vrouw staan in hoger beroep terecht. Zij worden ervan verdacht een terroristische organisatie te hebben gevormd, die als doel had jongeren ertoe te bewegen deel te nemen aan de gewapende Jihad in Syrië en Irak.

De verdachten wordt bovendien verweten dat zij hebben opgeruid tot het plegen van terroristische misdrijven, waarbij antisemitische en haatzaaiende propaganda werd gebruikt. Dat gebeurde via social mediakanalen, eigen websites, een online radiostation en door het houden van lezingen en opruiende bijeenkomsten in de Schilderswijk in Den Haag in 2013 en 2014.

De rechtbank heeft alle verdachten eind 2015 veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot zes jaar, de meerderheid van hen wegens onder meer deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie is ondanks deze veroordelingen in vijf zaken in hoger beroep gegaan omdat verdachten van delen van de tenlastelegging zijn vrijgesproken en er deels lagere straffen zijn opgelegd dan door het Openbaar Ministerie geëist. Het gerechtshof heeft 21 zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.

Achtergrond
In 2013 is door ouders van verschillende jongeren aangifte gedaan, omdat zij vermoedden dat hun kinderen werden geronseld voor de gewapende Jihad. Dat leidde tot een groot onderzoek, waarbij meer dan twintig verdachten in beeld kwamen, vrijwel allen afkomstig uit de Haagse Schilderswijk.

De verdachten veroorzaakten maatschappelijke onrust door in de wijk terroristische organisaties als IS en Jabhat al-Nusra te verheerlijken door lezingen en demonstraties met publiek vlagvertoon te houden. Een aantal jongeren is daadwerkelijk uitgereisd naar het strijdgebied en een deel van hen is daar vermoedelijk om het leven gekomen. Nadat in de tweede helft van 2014 meerdere verdachten werden aangehouden, keerde in de wijk de rust grotendeels terug.

Ruim 30 man politie op schietpartij buurthuis

Een team van ruim dertig rechercheurs doet onderzoek naar het schietincident in het Amsterdamse buurthuis afgelopen vrijdagavond. De eerste tips zijn inmiddels binnen met stukjes informatie over wat er zich heeft afgespeeld in de Grote Wittenburgerstraat, liet een politiewoordvoerder weten. In de Dantestraat in Zuidoost komt een passanten- en buurtonderzoek. Hier is de uitgebrande vermoedelijke vluchtauto gevonden.

Door de schietpartij kwam de zeventienjarige Mohammed om het leven. Hij is geen bekende van de politie en het vermoeden bestaat dat hij niet het beoogde doelwit was. De recherche doet hier momenteel nog onderzoek naar. Mogelijk hadden de daders het voorzien op de negentienjarige Gianni, die in zijn nek werd geraakt. Hij is geopereerd en buiten levensgevaar. Deze man, die nog in een ziekenhuis ligt, was in november ook al slachtoffer van een schietpartij. Hij is wel bekend bij politie en justitie.

Een 20-jarige vrouw raakte door het schieten gewond aan haar benen. Ze werkte achter de bar als stagiaire en de politie vermoedt dat zij per ongeluk is geraakt.

Tekstkar
De politie wil een tekstkar plaatsen in de Dantestraat met de oproep aan getuigen zich te melden. De daders zijn vermoedelijk gevlucht in een zwarte BMW1. Een auto van dit type werd later op de avond in vlammen aangetroffen in deze straat in een woonwijk in Zuidoost.

De zaak komt de komende dagen aan bod in onder meer Opsporing Verzocht en de lokale opsporingsprogramma's. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie is maandag bijeen voor overleg over het incident, dat veel stof heeft doen opwaaien.

Ruim 30 man politie op schietpartij buurthuis
Ruim 30 man politie op schietpartij buurthuis (Foto: ANP)

OM zoekt ex-tbs'er die vlucht uit rechtszaal

Het Openbaar Ministerie (OM) is dringend op zoek naar een beruchte ex-tbs'er die maandagochtend op de vlucht is geslagen tijdens een rechtszaak tegen hem. De 48-jarige John van T. moest bij de rechtbank in Den Bosch verschijnen wegens gijzeling van twee personen in Budel vorig jaar, maar vertrok volgens regionale media toen de officier van justitie tbs tegen hem wilde gaan eisen.

De verdachte was vrij uit voorarrest en kon daarom weglopen uit het gerechtsgebouw. "We willen zo spoedig mogelijk weten waar hij is en we gaan zorgen dat de slachtoffers worden gewaarschuwd en veilig zijn", zei een OM-woordvoerster maandag.

John van T. werd vorige eeuw voor doodslag veroordeeld tot celstraf en tbs. In 1997 was hij samen met een Duitse crimineel betrokken bij een geruchtmakende ontsnapping uit de Van Mesdagkliniek. Pas nadat hij in België een overval had gepleegd kon hij weer worden aangehouden.

OM zoekt ex-tbs'er die vlucht uit rechtszaal
OM zoekt ex-tbs'er die vlucht uit rechtszaal (Foto: ANP)

'DDoS-aanval is zo te kopen'

Te koop aangeboden: een cyberaanval. Ondergrondse websites staan vol met zulke aanbiedingen. Hackers kapen computers en apparaten van nietsvermoedende mensen, maken er een legertje van en verhuren dat aan de hoogste bieder. Wie genoeg betaalt, kan het leger laten gebruiken voor een DDoS-aanval, om een doelwit plat te leggen. Technische kennis is niet nodig. "Het is een van de meest laagdrempelige aanvallen om uit te voeren, simpele aanvallen kan je zo online kopen", zegt onderzoeker Erik de Jong van beveiliger Fox-IT.

De drie grootste banken van Nederland (ING, ABN AMRO en de Rabobank) werden in de afgelopen dagen doelwit van DDoS-aanvallen, evenals de Belastingdienst. Hun websites werden bestookt met verkeer en bezweken vervolgens onder de druk. "Het is net alsof er opeens 1 miljoen bezoekers de Bijenkorf in lopen. Dat kan de winkel simpelweg niet aan, dus moet hij dicht", legt Dave Maasland van beveiliger ESET uit. En doordat zulke aanvallen zo gemakkelijk te kopen zijn, zijn ze nauwelijks te voorkomen. Maasland: "Er is simpelweg niet genoeg capaciteit om alle bedrijven ter wereld vrij te houden van zo veel verkeer. Er zijn te veel besmette apparaten."

De opdrachtgevers kunnen veel verschillende redenen hebben om een site te bestoken. Soms willen ze het bedrijf afpersen; als er losgeld wordt betaald, stopt de aanval. Soms willen ze een statement maken. En soms voeren mensen een aanval uit voor de lol. De Jong: "Aan de buitenkant zie je het verschil niet."

'DDoS-aanval is zo te kopen'
'DDoS-aanval is zo te kopen' (Foto: ANP)

Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval

Ook de Belastingdienst is maandag getroffen door een DDoS-aanval. Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt berichtgeving hierover door de NOS. Als gevolg van de aanval is de website van de Belastingdienst vijf minuten niet bereikbaar geweest, maar inmiddels functioneert alles weer.

Afgelopen weekend werden ABN AMRO en ING al door hackers onder vuur genomen. Ook Rabobank was maandag slachtoffer van een DDoS-aanval. Als gevolg van de aanvallen kunnen klanten niet of moeilijk op de websites op apps van de banken terecht.

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met grote hoeveelheden dataverkeer zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk of helemaal niet te bereiken is. Wie er achter de aanvallen zit, is niet bekend.

Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval
Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval (Foto: BuzzT)

NS en Breng testen +busticket

NS en Breng hebben de ambitie om de deur-tot-deur reis van haar reizigers zo makkelijk mogelijk te maken. Eén vervoersbewijs voor een reis van deur-tot-deur met het gehele openbaar vervoer is daar een onderdeel van. Daarom beproeven NS en Breng vanaf 24 januari een nieuw ticket, het zogenoemde +busticket. Dit is een enkele reis of retour treinkaartje in combinatie met een enkele reis of retour met de bus in een bepaalde stad. De proef is in Arnhem en Nijmegen.

Vanaf 24 januari kunnen reizigers in alle NS kaartautomaten in Nederland, op ns.nl en aan de balie de bestemming Nijmegen +Bus en Arnhem +Bus kiezen. Daarmee kan men met de trein reizen , de poortjes op de stations openen en met de bus naar de uiteindelijke bestemming reizen in Arnhem en Nijmegen. Zo weet een reiziger vooraf wat een gehele reis van deur-tot-deur kost en hoeft deze nog maar één keer naar de automaat of online een kaartje te kopen.

Dit nieuwe +busticket is vooral bedoeld voor mensen die niet vaak met het OV reizen (en dus ook geen OV chipkaart hebben) en voor toeristen. Tijdens de pilot (die 4 maanden duurt) wordt bekeken of de reiziger ook behoefte heeft aan een dergelijk kaartje. Nadat de pilot is geëvalueerd wordt in samenspraak met andere vervoerders bekeken of het +busticket ook op andere plekken wordt geïntroduceerd.

De komende periode worden reizigers via o.a. posters in de bus en op de stations Arnhem en Nijmegen op de hoogte gesteld van het nieuwe ticket. Ook online wordt er aandacht voor gevraagd.

NS en Arriva testen bus+ ticket (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS en Breng testen bus+ ticket (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Australische neparts ontsnapt aan celstraf

Een werkloze Australiër heeft zich in een kinderziekenhuis in Brisbane maandenlang voorgedaan als arts. De rechter legde Nicholas Brett Delaney een boete op van omgerekend bijna 2000 euro, berichten Australische media.

De 25-jarige man kreeg alleen een boete, omdat hij niet daadwerkelijk heeft geprobeerd om patiënten te behandelen. Delaney bezocht het kinderziekenhuis volgens zijn advocaat om vrienden te maken nadat hij zijn baan was verloren. Daar beweerde de man, die een lichte verstandelijke beperking heeft, dat hij chirurg was.

De Australiër ontmoette uiteindelijk een beveiliger van het ziekenhuis via de datingapp Grindr. Delaney had zich ook tegenover die man voorgedaan als 'dokter Nick'. Daardoor voelde hij zich volgens zijn advocaat genoodzaakt om door te gaan als neparts. Hij viel uiteindelijk door de mand.

Australische neparts ontsnapt aan celstraf
Australische neparts ontsnapt aan celstraf (Foto: ANP)

Voorlichtingscampagne over nieuwe privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens is maandag gestart met een voorlichtingscampagne rondom nieuwe privacywetgeving, onder de naam Privacy gaat iedereen wat aan. De nieuwe Europese regels, die op 25 mei ingaan, geven mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Nederlandse toezichthouder, trapte de campagne af met een privacyles op een basisschool.

Bedrijven en overheden verwerken grote hoeveelheden gegevens die te herleiden zijn tot personen, zoals medische gegevens, financiële gegevens en gegevens over zoekgedrag op internet. Onder de nieuwe regels mogen mensen hun gegevens inzien en laten wijzigen of in veel gevallen zelfs volledig laten wissen. Als mensen er met de organisatie niet uitkomen, kunnen ze een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Met de campagne wil de Autoriteit Persoonsgegevens organisaties informeren over hoe zij de nieuwe regels kunnen naleven. Daarnaast wil zij mensen bewuster maken van hun privacyrechten. Omdat kinderen al op jonge leeftijd online actief zijn, heeft de privacywaakhond speciaal voor hen een lespakket laten ontwikkelen.

Voorlichtingscampagne over nieuwe privacywet
Voorlichtingscampagne over nieuwe privacywet (Foto: ANP)

Drone hindert reddingsheli bij woningbrand

Een dronebezitter maakte het zondag in Zuid-Duitsland wel heel bont. De piloot van het onbemande vliegtuigje hinderde een reddingshelikopter tijdens een hulpactie in het plaatsje Sankt Georgen in het Zwarte Woud, meldt persbureau DPA.

Volgens de politie zat de drone de hulpverleners dwars op het moment dat ze wilden opstijgen om een 77-jarig, zwaargewond slachtoffer van een woningbrand naar het ziekenhuis te brengen. Agenten slaagden er vervolgens in de dronepiloot op te sporen, maar zeggen niets over diens identiteit of beweegredenen.

Drones storen nooddiensten vaker. Tijdens een natuurbrand in Canada in augustus stonden brandweerhelikopters noodgedwongen aan de grond, omdat er veel drones bij het rampgebied vlogen.

Ook de burgerluchtvaart heeft last van de populaire gadget. Zo komen de onbemande vliegtuigjes van hobbyisten rond luchthavens regelmatig gevaarlijk dicht bij passagiersvliegtuigen. De internationale luchtvaartorganisatie IATA luidde dit najaar de noodklok over dit probleem.

Drone hindert reddingsheli bij woningbrand
Drone hindert reddingsheli bij woningbrand (Foto: BuzzT)

Kremlin: VS schuldig aan inmenging verkiezing

Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland die mogelijk maandag al worden aangekondigd, zijn een poging om de Russische presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Dat stelde het Kremlin, dat eraan toevoegde dat de Verenigde Staten daar niet in zullen slagen.

Naar verwachting kondigt Washington nieuwe sancties aan tegen een aantal prominente Russische oligarchen en komen er restricties op het houden van Russische staatsobligaties.

De sancties zijn een gevolg van de Russische inlijving van de Krim in 2014. Washington beschouwt de Krim nog altijd als Oekraïens.

Kremlin: VS schuldig aan inmenging verkiezing
Kremlin: VS schuldig aan inmenging verkiezing (Foto: ANP)

Man rijdt in op groepje vrienden

Een 31-jarige man uit Breda is zondagochtend op de Nijverheidssingel ingereden op een groep van zes vrienden, afkomstig uit Vlissingen. De zes hadden een dancefeest bezocht in Breda en hadden een hotelletje gepakt. Toen ze 's ochtends bij een parkeerautomaat een dagkaart wilde kopen reed de man voorbij. Hij draaide zijn raam open en schold de groep uit. 

Vervolgens parkeerde hij zijn auto en begon ruzie te zoeken met de jongens. Een van hen werd in zijn gezicht gespuugd en een andere werd met een kitspuit op zijn hoofd geslagen. Hierna stapte hij weer in zijn auto en reed met hoge snelheid op de jongens af. Die sprongen weg, maar één van hen kwam met zijn linkerbeen klem te zitten tussen de gevel en de auto. Hij kon zich zichzelf bevrijden en weglopen. De man werd aangehouden toen hij zijn auto parkeerde op de Nijverheidssingel. De politie heeft vijf aangiftes en één getuigenverklaring opgenomen.

Man rijdt in op groepje vrienden (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man rijdt in op groepje vrienden (Foto: Stockfoto politie.nl)

'Superbloedmaan zal zware aardbeving veroorzaken'

Daar is hij weer! Onze alom bekende aardbevingsexpert Frank Hoogerbeets! Gisteren schreven we op FOK! al over de komst van de 'Superbloedmaan' en de Nederlandse aardbevingsvoorspeller Frank Hoogerbeets weet het zeker. Deze superbloedmaan zal, mede doordat de maan, aarde en zon allemaal op één lijn staan, een krachtige maar vooral dodelijke aardbeving triggeren. Een aardbeving van kracht 7 zal onze planeet tussen 30 januari en 2 februari treffen. 

Volgens Hoogerbeets is vooral de stand van de planeten belangrijk. Zij zullen 'versterkend' werken bij het genereren van deze aardbeving. Een theorie die overigens nooit bewezen is maar waar wel vaker naar verwezen wordt. Hoogerbeets durft tevens niet uit te spreken waar deze aardbevingen eventueel zou plaatsvinden. De superbloedmaan is aanstaande woensdag, maar volgens Hoogerbeets kan door de naderende (of aflopende) uitlijning der planeten een grote aardbeving ook een dag eerder of later plaatsvinden. Heer Hoogerbeets is trouwens geen onbekende voor ons. Vorig jaar sprak hij van een zware aardbeving die de Atlantische oceaan zou treffen, maar die bleef uit, net als eerdere voorspellingen in 2015. 

Nu komen aardbevingen van kracht 7 of hoger gemiddeld zo'n achttien keer per jaar voor. In januari staat de teller al op 3 dus we lopen al voor op schema. Of zijn deze drie bevingen wellicht al een gevolg van de naderende bloedmaan? Als dat zo is staat de teller half februari misschien al op zes. We kunnen niets anders doen dan afwachten en kijken of moeder aarde deze dagen, al dan niet onder invloed van de planeten, opnieuw gaat beven. Vermoedelijk zal meester Frank ooit wel een keer gelijk gaan krijgen... 

Eminem na vijftien jaar weer in Nederland

Eminem komt naar Nederland. De Amerikaanse rapper geeft op 12 juli een concert in het Goffertpark in Nijmegen, zo heeft organisator Mojo maandag bekendgemaakt. De kaartverkoop start vrijdag.

Het is Eminems eerste Nederlandse show sinds 2003. Toen trad hij twee keer op in de Amsterdam ArenA. Het optreden in Nijmegen maakt deel uit van een wereldtournee die in het teken staat van Eminems laatste album Revival, dat eind vorig jaar verscheen.

Revival werd in Nederland Eminems tweede plaat die de top van de Album Top 100 wist te bereiken. In Groot-Brittannië was het zijn achtste opeenvolgende nummer 1. Hij evenaarde daarmee het record van Led Zeppelin en ABBA.

Eminem na vijftien jaar weer in Nederland
Eminem na vijftien jaar weer in Nederland (Foto: BuzzE)

'Volkswagen testte uitlaatgassen op mensen'

Volkswagen heeft uitlaatgassen niet alleen op apen getest, maar ook op mensen. Dat blijkt uit een rapport waarover de Duitse krant Süddeutsche Zeitung maandag berichtte.

Volgens het rapport onderzocht de autofabrikant hoe gezonde mensen reageerden op de inademing van stikstofdioxide. Stikstofdioxide is het vervuilende element in de uitlaatgassen dat Volkswagen in onderzoeken heeft gemanipuleerd om de wettelijke limieten voor dieselvoertuigen te halen. In werkelijkheid werden die limieten vaak overschreden.

Zaterdag werd al duidelijk dat apen urenlang uitlaatgassen moesten inademen in het onderzoek, dat ook werd gefinancierd door BMW en Daimler.

'Volkswagen testte uitlaatgassen op mensen'
'Volkswagen testte uitlaatgassen op mensen' (Foto: ANP)

Rabobank getroffen door DDoS-aanval

Rabobank wordt maandag getroffen door een DDoS-aanval. Klanten van de bank kunnen daardoor niet op de website of de app van de bank terecht. Ook betalingen via iDeal werken niet.

Rabobank benadrukt dat de gegevens van klanten veilig zijn. Het bedrijf werkt hard om de aanval af te weren.

Afgelopen weekeinde werden ook ABN AMRO en ING al door hackers onder vuur genomen. Die banken hebben geen last meer.

Rabobank getroffen door DDoS-aanval
Rabobank getroffen door DDoS-aanval (Foto: ANP)

Weerblik: Al dagen geen temperatuurrecord

24 januari braken we nog een record met de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland op 24 januari, maar inmiddels hebben we al vijf dagen geen record meer gebroken.

Op 25 januari was de maximumtemperatuur in de Bilt een schamele 9.9 graden. Goed voor een negende plek.

Maximumtemperatuur 25 januari
Maximumtemperatuur 25 januari

26 januari was een nog slechtere dag voor de recordboeken. Hier moeten we het doen met een schamele 8.6 graden, dat daardoor op een zestiende plek eindigt.

Maximumtemperatuur 26 januari
Maximumtemperatuur 26 januari

27 januari was een héél slechte dag voor de recordboeken. Een éénenveertigste plek behalen we met een maximumtemperatuur van 7.2 graden, nog niet in de búúrt van de nummer één, 1983, toen het maar liefst 12.4 graden werd.

Maximumtemperatuur 27 januari
Maximumtemperatuur 27 januari

Gelukkig maakte gisteren, 28 januari, een hoop goed. Met 10.7 graden, nog steeds ruim onder de 13 graden van 2002 en 11.5 graden van 1967, halen we een podiumplek. Brons voor 2018.

Maximumtemperatuur 28 januari
Maximumtemperatuur 28 januari

Voor vandaag staat de teller op 10.8 graden. Dat is vooralsnog goed voor een achtste plek. Willen we een record dan zal het kwik nog moeten oplopen tot 13 graden. Daarmee zou het huidige record van 2013 worden geëvenaard.

NBA: Westbrook en George leiden Thunder naar 8e zege op rij

De basketballers van de Oklahoma City Thunder hebben in de NBA alweer hun achtste opeenvolgende overwinning geboekt. In de eigen Chesapeake Energy Arena gingen de Philadelphia 76ers over de knie.

Het ging allesbehalve makkelijker voor OKC, want de Sixers namen het heft in het tweede kwart in handen. In de loop van het derde kwart kon OKC pas langszij komen, waarna onder leiding van Russell Westbrook (37 punten, 14 assists en 9 rebounds) en Paul George (31 punten) de wedstrijd alsnog beslist werd: 122-112.

OKC is door de zegereeks inmiddels geklommen naar de vijfde plaats in de Eastern Conference, achter de Golden State Warriors, Houston Rockets, San Antonio Spurs en Minnesota Timberwolves.

Uitslagen NBA zondag
Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 96-110
Houston Rockets - Phoenix Suns 113-102
New Orleans Pelicans - Los Angeles Clippers 103-112
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 121-104
Oklahoma City Thunder - Philadelphia 76ers 122-112
Toronto Raptors - Los Angeles Lakers 123-111
San Antonio Spurs - Sacramento Kings 113-98

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Fake News en censuur in Europa

Noord-Koreaanse praktijken in de Europese regering zijn ondenkbaar, zou je denken. Maar met alle disinformatie, anti-haatspeech, fakenewswetten die momenteel worden opgetuigd gaat het toch hard wel zeker die kant op.

Voorstanders van de wetten zien niet in hoe gevaarlijk en onwenselijk het is als overheden bepalen welk nieuws echt en welk nieuws nep is, of welke berichten wel of niet zo snel mogelijk verwijderd dienen te worden op straffe van boetes die zomaar kunnen oplopen tot 50 miljoen euro per overtreding.

Gelukkig zijn er ook tegenstanders. Mensen die met gezond verstand snappen dat je zulke wetten niet wilt hebben. Al is het maar om te voorkomen dat ze tegen je gaan werken als de zittende machthebber verandert.

En daar had Arjen Lubach het gisteravond over bij Zondag met Lubach.

Tweede plek in gevaar voor Lyon na nederlaag

Olympique Lyon heeft de zege van vorig weekend tegen Paris Saint-Germain zondag geen vervolg kunnen geven.  De ploeg van trainer Bruno Genesio nam het op tegen Girondins de Bordeaux, dat de wedstrijd inging als nummer dertien van de Ligue 1, waar Lyon de tweede plek bezette. Na 22 minuten spelen opende de thuisploeg via Nicolas de Préville de score.

Vijf minuten later stond het ook 2-0, maar aan deze treffer zat een luchtje. Malcom maakte een schwalbe na contact met Jérémy Morel, maar de scheidsrechter gaf Bordeaux een strafschop en de Braziliaan benutte het buitenkansje. Nog voor rust kwam Lyon via Marcelo terug in de wedstrijd. De centrale verdediger kopte raak uit een hoekschop. Toch zou de 2-1 niet te ruststand zijn. Op slag van rust kreeg Bordeaux een tweede strafschop en ditmaal schoot Gaëtan Laborde de bal binnen: 3-1.

In de rust vielen zowel Kenny Tete als Memphis Depay in bij Lyon, maar zij konden in de tweede helft geen verandering meer aanbrengen in de score. Bordeaux eindigde de wedstrijd met tien nadat Otávio een kwartier voor tijd met zijn tweede gele kaart werd weggestuurd.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Lille - Strasbourg 2-1
Girondins de Bordeaux - Olympique Lyon 3-1
Olympique Marseille - AS Monaco 2-2

Van Gerwen klopt Van Barneveld en wint 4e Masters-titel op rij

Darter Michael van Gerwen heeft voor de vierde keer op rij The Masters gewonnen, het toernooi waar de top-16 van de wereldranglijst voor wordt uitgenodigd. De Nederlander was in de finale te sterk voor landgenoot Raymond van Barneveld.

Van Gerwen begon niet zo best aan het duel en keek al snel tegen een 2-5 achterstand aan. Met een elf- en twaalfdarter werkte hij zich terug in de wedstrijd, maar Van Barneveld won weer drie legs op rij en kwam op 5-8. 

Vijf gewonnen legs op rij, onder meer met een fraaie 124-finish op een moment waarop Barney klaar stond om de boel in het slot te gooien, brachten Van Gerwen naar 10-8, waarna hij het een leg later met een 81-finish afmaakte: 11-9.

Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

FOK! Wat een weer: bewolkt & regen

Vandaag is er veel bewolking, al zou de zon op een enkele plek even kunnen doorbreken. Plaatselijk valt lichte motregen. Aan het begin van de middag bereikt een actief regengebied het noordwesten en dit gebied breidt zich gedurende de middag over de rest van het land uit. Het is zacht met maxima tussen 9°C in het noorden en 12°C in het zuiden. De vlagerige zuidwestelijke wind is in het algemeen vrij krachtig tot krachtig. In de kustgebieden is de wind krachtig tot hard met vooral vanmiddag lokaal soms (zware) windstoten tot rond 75 km/uur. De wind draait in de loop van de middag en avond naar noordwest en neemt af naar matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust.

Vanavond wordt het van het noordwesten uit droog en klaart het op. Komende nacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. In het uiterste zuiden zou een mistbank kunnen ontstaan. De temperatuur daalt landinwaarts in langdurige opklaringen naar waarden net boven het vriespunt, met vorst aan de grond. De wind neemt verder af en wordt zwak tot matig en draait boven land geleidelijk naar west tot zuidwest.

Dinsdag overdag blijft het droog en zijn er perioden met zon. De maximumtemperatuur is ongeveer 8°C. Er staat een zwakke tot matige, langs de kust later vrij krachtige zuidwestenwind. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Fraaie lucht (Foto: DJMO )
Fraaie lucht (Foto: DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Artiesten Grammy's negeren #TimesUp

Bij de Grammy Awards in New York hebben slechts een aantal artiesten gehoor gegeven aan de oproep van de organisatie #TimesUp om een witte roos te dragen om te protesteren tegen seksisme en seksuele intimidatie tegen vrouwen op de werkvloer. In vergelijking met de Golden Globes was de saamhorigheid en de wil om van het evenement een politiek statement te maken echter beduidend kleiner, meldt de Amerikaanse showbizzsite TMZ.

Op de rode loper bij het evenement in New York City droegen artiesten als Miley Cyrus, Lady Gaga, Ne-Yo, Kelly Clarkson en The Chainsmokers een witte roos op hun kleding of in hun hand. De meerderheid droeg echter geen witte roos, wat in schril contrast stond met de Golden Globes, waar vrijwel alle aanwezigen gehuld in het zwart kwamen om #TimesUp te steunen.

De presentator van het festijn, de Britse komiek James Corden droeg wel een duidelijk zichtbare witte roos.

Niet alle artiesten Grammy's dragen witte roos
Niet alle artiesten Grammy's dragen witte roos (Foto: ANP)

Olifant heeft schijt aan grenspost China-Laos

Een olifant uit China heeft onlangs een vakantie-uitje gehad door een wandeling te maken naar buurland Laos. De olifant stapte achteloos over de grenspaal heen en wandelde onverstoorbaar door, verdwaasde grensbewakers achter zich latend.

Enkele uren later was het beestje kennelijk alweer uitgekeken, want toen wandelde deze even zo vrolijk weer terug China in.

Mogelijk ging de olifant op zoek naar voedsel. Schaarste in het eigen leefgebied zorgt ervoor dat de dieren steeds verder uit hun natuurlijke omgeving moeten trekken om voedsel te kunnen vinden.

Nizzolo wint laatste etappe in San Juan, eindwinst voor Najar

Giacomo Nizzolo heeft in Argentinië de laatste etappe van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Italiaanse sprinter van Trek-Segafredo was in de massasprint te snel voor Maximiliano Ariel Richeze en Alvaro José Hodeg.

Het peloton moest in San Juan negen lokale rondes afleggen, goed voor een wedstrijd van 141,3 kilometer. Al snel werd duidelijk dat het massasprint zou worden, dankzij het vele werk van Quick-Step Floors op kop van het peloton.

In de massasprint die daarop volgde was het de Italiaan Nizzolo die de snelste was. De renner van Trek-Segafredo klopte in de sprint Maximiliano Ariel Richeze en Alvaro José Hodeg, die beide uitkomen voor Quick-Step Floors. Voor Nizzolo was het zijn eerste zege sinds oktober 2016 toen was hij de sterkste in de eerste etappe van de Abu Dhabi Tour.

De eindoverwinning van Gonzalo Najar kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar. De Argentijns kampioen veroverde de leiderstrui in de koninginnenrit naar Alto de Colorado. Najar volgt Bauke Mollema op de erelijst op.

Eťn derde zorginstellingen lijdt verlies

Van alle instellingen in de grootste zorgsectoren was 30 procent verliesgevend in 2016. Dat was 24 procent in 2015. De ziekenhuissector was de enige sector waar het percentage verliesgevende instellingen afnam. Het percentage verliesgevende instellingen was met 39 procent het hoogst in de verpleeghuis-, verzorgingshuis- en thuiszorgsector. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bij alle sectoren was het resultaat voor belastingen in 2016 lager dan in 2015, maar het resultaat liep per zorgsector sterk uiteen. Ziekenhuizen presteerden in absolute zin het best met een resultaat voor belastingen van 458 miljoen euro. Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen leden in 2016 als enige sector verlies met een negatief resultaat voor belastingen van 65 miljoen euro.

In verhouding tot de totale bedrijfsopbrengsten waren ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg het meest winstgevend. Het resultaat voor belasting bedroeg daar 1,7 procent van de totale bedrijfsopbrengsten.

In alle vier de zorgsectoren zijn de bedrijfskosten sterker gestegen dan de bedrijfsopbrengsten. Naast structurele cao-loonsverhogingen namen de personeelskosten toe als gevolg van een nieuwe cao-regeling over de onregelmatigheidstoeslag. Deze regeling is met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf 2012, waardoor in 2016 een extra kostenpost is ontstaan.

Het personeelsbestand is alleen in de gehandicaptenzorg toegenomen, met ruim tweeduizend voltijdbanen. In de andere drie sectoren daalde het aantal voltijdbanen. Het hoogste aantal, ruim zesduizend voltijdbanen, verdween in de verpleeghuis-, verzorgingshuis- en thuiszorgsector. Dat was een daling van 2,4 procent ten opzichte van 2015.

Eén derde zorginstellingen lijdt verlies (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Eén derde zorginstellingen lijdt verlies (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.