Zware val olympisch halfpipekampioen op X-Games, Spelen in gevaar

Snowboarder Iouri Podladtchikov is tijdens de laatste dag van de Winter X-Games in het Amerikaanse Aspen zwaar ten val gekomen in de superpipe. De 29-jarige Zwitser ging in zijn tweede run hard onderuit bij zijn laatste sprong, een double alley-oop backside rodeo.

iPod lag geruime tijd in de sneeuw alvorens hij afgevoerd werd, waarna men de diagnose stelde dat hij een hersenschudding en een gebroken neus opgelopen heeft. De Zwitser heeft nu een ruime twee weken de tijd om te herstellen voor de Olympische Spelen in Pyeongchang, waar hij op 14 februari zijn olympische titel van Sochi hoopt te verdedigen.

Podladtchikov's val (Bron: YouTube)

De 19-jarige Japanner Ayumu Hirano, in Sochi als 15-jarige al goed voor zilver achter Podladtchikov, pakte in Aspen het goud op de X-Games. Hij scoorde net iets beter dan uittredend X-Games-kampioen en dubbel wereldkampioen Scotty James uit Australië, terwijl het brons naar de Amerikaan Ben Ferguson ging.

De freestyleskiërs werkten de slopestyle af en daar was het Henrik Harlaut die het goud veroverde. De excentrieke Zweed won eerder al voor de derde keer goud op de big air, maar op de slopestyle was het zijn eerste gouden medaille. De Noor Øystein Bråten moest zijn vorig jaar gewonnen titel afstaan en strandde op het zilver, voor de Zwitser Andri Ragettli.

De Zwitserse Sarah Höfflin won in het freestyleskiën bij de dames goud op de big air. Ze versloeg de Noorse Johanne Killi en de pas 16-jarige Française Tess Ledeux, de regerend wereldkampioene op de slopestyle.

Hirano's winnende superpiperun (Bron: YouTube)

Harlaut's winnende slopestylerun (Bron: YouTube)

Höfflin's winnende big air-sprong (Bron: YouTube)