Wereldboksbond kiest drugsbaas als president

De wereldamateurboksbond AIBA, de bond die het boksen op onder meer de Olympische Spelen dirigeert, is weer eens flink in opspraak geraakt. De boel lijkt er al jaren zo corrupt te zijn dat Sepp Blatter er nog onschuldig door lijkt, en dat is in het weekeinde bepaald niet beter geworden.

President CK Wu werd in het najaar geschorst wegens financieel mismanagement en verdenkingen van corruptie, waarna de Italiaan Franco Falcinelli de touwtjes tijdelijk in handen kreeg. Die gaf zijn post in december weer terug en dus werd in Dubai een congres gehouden om een nieuwe interim-president te kiezen.

Die eer ging uiteindelijk naar de Oezbeek Gafur Rakhimov, al sinds 1998 vicepresident bij AIBA en ook bij het Oezbeeks Olympisch Comité. Saillant detail: Rakhimov werd amper twee maanden geleden nog door de Amerikanen op een lijst met criminelen gezet, waardoor het voor Amerikanen strikt verboden is om zaken te doen met de beste man.

Rakhimov lijkt zich namelijk graag in de schimmige Oezbeekse onderwereld te begeven. Sterker nog, hij wordt er van verdacht een van de meest invloedrijke drugsbazen van Centraal-Azië te zijn, een bijzonder gezellig figuur dus om als (tijdelijke) president van je sportbond te hebben. 

Falcinelli is overigens gewoon onder de indruk van zijn opvolger. De Italiaan zal zelf een andere positie binnen AIBA gaan bekleden, maar wenste Rakhimov wel veel succes: "Hij is een geweldige ambassadeur voor de sport en ik ben er van overtuigd dat hij voor de leiding gaat zorgen waarmee AIBA weer naar grote hoogten gestuwd kan worden."

Rakhimov's eigen doelen zijn duidelijk: "We moeten nauw samenwerken met het Internationaal Olympisch Comité en nationale boksbonden om het vertrouwen te herstellen in het financiële management en de integriteit van AIBA, waaronder meer transparantie", stelt de van grootschalige drugssmokkel verdachte interim-president.