FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 juli 2017

Ziggo heeft problemen met Game of Thrones

De eerste aflevering van het zevende seizoen van Game of Thrones is maandagavond "nog niet overal" in Nederland. De aflevering, die zondagavond al in de VS werd uitgezonden, zou maandag vanaf 21.00 uur online staan.

"We werken hard aan een oplossing", belooft Ziggo op Twitter. "Onze excuses!" De serie kan alleen worden gezien door abonnees die extra betalen voor een zogenoemd plus-abonnement. Eerder was de serie op HBO Nederland te zien, maar deze zender hield in januari op met bestaan.

HBO Amerika had zondagavond ook problemen met overbelaste servers toen de eerste aflevering van het nieuwe seizoen werd uitgezonden. Op sociale media regende het klachten over de bereikbaarheid van de servers.

Het is niet duidelijk wanneer de problemen met Game of Thrones op Ziggo verholpen zijn.

Update 23.51 uur

De eerste aflevering van het zevende seizoen van Game of Thrones was maandagavond vanaf 23.00 uur voor alle abonnees beschikbaar. Dat heeft Ziggo gemeld.

Ziggo heeft problemen met Game of Thrones
Ziggo heeft problemen met Game of Thrones (Foto: BuzzE)

Marcel Luske wordt 23e in main event World Series of Poker

Marcel Luske staat bij de laatste 27 pokeraars op het main event de World Series of Poker. De nummer één op de Nederlandse geldlijst allertijden was in 2003 en 2004 al eens dichtbij de finaletafel en maakt dit jaar ook weer een kans. 

Aan het main event van de World Series of Poker deden dit jaar 7.221 deelnemers mee. Voor de uiteindelijke winnaar ligt een cheque van 8,1 miljoen dollar klaar. Luske is nu al verzekerd van $263.532 dollar. 

The Flying Dutchman begon de dag met een kleine stack, maar hield toch goed stand. De inmiddels 64-jarige Luske sloot de dag af met 2,9 miljoen chips en staat daarmee op de één-na-laatste plaats. Naast goed spel zal hij ook wat geluk moeten hebben vandaag. Chipleader is de Amerikaan Christian Pham. Hij heeft 31,4 miljoen chips. Om 21.00 uur Nederlandse tijd gaat het toernooi weer verder. De spelers spelen net zo lang door totdat er negen pokeraars zijn voor de finaletafel. 

De grappigste momenten van Marcel Luske tijdens de WSOP van 2004. (Bron: YouTube)

Update 23.15 uur

Marcel Luske is als 23e uitgeschakeld. Luske zat op de small blind nadat er 625k geboden was. Twee man callde en Luske verhoogde naar 2,625,000. Benjamin Pollak verhoogde naar 17,000,000, waarna Luske alles erin gooide. Pollak had JJ en Luske A8o. De kaarten op het bord brachten Luske geen hulp en hij was uitgeschakeld. 

Luske gaat naar huis met 263.532 dollar. Hij kan terugkijken op een mooi toernooi. 

Bertens soepel verder in Gstaad

Tennisster Kiki Bertens heeft zich zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Gstaad. In het mooie Zwitserse dorp zette de mondiale nummer 35 de Servische Aleksandra Krunic (WTA-93) simpel opzij.

In de eerste set was één break voldoende voor Bertens, in het tweede bedrijf brak ze de opslag van de Servische zelfs drie keer op rij. Na iets meer dan een uur was het klaar: 6-3, 6-1. In de volgende ronde speelt Bertens tegen de Duitse qualifier Anna Zaja, de mondiale nummer 250.

Van Rhijn na vier jaar onttroond op 100 meter

De paralympische sprintster Marlou van Rhijn is na vier jaar onttroond als de beste 100-meterloopster ter wereld in de klasse T44. De Blade Babe pakte op het WK in Londen maandag zilver.

In 2012 was er op de Paralympische Spelen in Londen eveneens zilver voor Van Rhijn, maar daarna won ze achtereenvolgens de wereldtitels van 2013 en 2015 en paralympisch goud in 2016. De talentvolle Britse Sophie Kamlish zat er echter al een paar jaar aan te komen en voor eigen publiek maakte ze het maandag helemaal waar. De 20-jarige Kamlish snelde na een geweldige start naar 12,92, goed voor het goud. Van Rhijn kon in de laatste meters nog net voorbij Nyoshia Cain uit Trinidad & Tobago komen en veroverde het zilver. Marlene van Gansewinkel eindigde als zevende.

De finale van de 100 meter T44 bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Ook bij de mannen in de klasse T44 werd om de medailles gestreden en wel in het verspringen. Het goud ging daar zoals verwacht naar paralympisch kampioen Markus Rehm uit Duitsland, maar zilver was er - net als op de Spelen vorig jaar - voor de Nederlander Ronald Hertog. Met zijn 6,94 meter kwam hij overigens niet in de buurt van de 8,00 meter van Rehm. Lara Baars eindigde bij het kogelstoten in de klasse T40 - voor sporters met bijvoorbeeld groeistoornissen - als vierde, waar ze vorig jaar nog paralympisch brons pakte. 

Chinezen pakken ook wereldtitel op 10-meterplatform

Op het wereldkampioenschap schoonspringen heeft China na zeven onderdelen de vijfde gouden medaille gepakt. Dit keer was het raak op het 10-meterplatform, waar de mannelijke synchroonspringers aan de start verschenen.

De grote man op het platform is Chen Aisen, die in Rio de Janeiro vorig jaar individueel en synchroon olympisch goud won. Het synchroongoud kwam met Lin Yue, waarmee Chen in 2015 ook wereldkampioen werd.

De 19-jarige jeugdolympisch kampioen platformspringen Yang Hao heeft  in het grote Chinese schoonspringsysteem inmiddels promotie gemaakt en nu vormt hij een duo met Chen. In Boedapest stond maandag totaal geen maat op de twee: ze pakten goud met liefst 40 punten voorsprong.

Na zilver in 2013 en brons in 2015 was er wederom zilver voor de Rus Viktor Minibaev. Hij deed dat samen met Aleksandr Bondar, die op de Jeugd Olympische Spelen van 2014 namens Oekraïne nog zilver won, maar inmiddels is overgestapt naar de Russen. 

Brons ging naar Duitsland en als je het over Duitse platformspringers hebt heb je het gelijk over Patrick Hausding en Sascha Klein. Het duo won in 2008 al olympisch zilver, pakte in 2013 de wereldtitel en won tussendoor nog WK-zilver. Dit keer was het dus brons en ook daar waren ze blij mee.

Chen Aisen en Yang Hao op weg naar goud (Bron: YouTube)

'Laatste Tour voor Contador'

Voor wielrenner Alberto Contador is het de laatste keer dat hij de Tour de France rijdt. Dat heeft ploegleider Steven de Jongh van Contador's Trek-Segafredo maandag gezegd bij De Avondetappe.

De Tour gaat nog niet al te best voor Contador, die in principe een gooi wilde doen naar een goed klassement, maar na vijftien etappes negende staat op 5:37 minuten van geletruidrager Chris Froome - een aantal valpartijen hielpen hem bepaald niet. De Spanjaard viel in de dertiende etappe, de korte rit naar Foix, wel aan en daar was De Jongh van onder de indruk. "Dankzij hem is die rit leuk geworden", stelt de ploegleider.

Toen De Jongh gevraagd werd of het afscheid van Contador eraan zit te komen was hij duidelijk: "Ja, dat is zeker. Heel misschien gaat hij volgend jaar nog de Giro d'Italia rijden, maar hij wil het toch ook allemaal een beetje af laten hangen van het resultaat van deze Tour. Ik merk nu ook dat hij echt heel graag nog een etappe wil winnen om een beetje afscheid te nemen van Frankrijk, dus dat het zijn laatste Tour is kunnen we wel met zekerheid zeggen."

Contador won maar liefst negen keer een grote ronde, hoewel hij er achter de groene tafel door dopingperikelen twee in moest leveren: de Tour van 2010 en de Giro van 2011. Hij heeft de Giro van 2008 en 2015, de Tour van 2007 en 2009 en de Vuelta van 2008, 2012 en 2014 wel op zijn naam staan. 

Spoorboomhangers melden zich bij ProRail

De jongens die in het Friese Mantgum aan de spoorbomen van een overweg hingen en daarvan een filmpje maakten dat ze op internet hebben gezet, hebben zich bij ProRail gemeld en "diepe spijt" betuigd. Een van de jongens heeft gebeld en we hebben zijn gegevens, aldus een woordvoerder van ProRail maandag.

Het gaat om twee jongens van zestien en zeventien jaar die aan de spoorbomen hingen en een achttienjarige jongen die hen heeft gefilmd.

Op het filmpje is te zien dat twee jongens aan de spoorbomen hingen, naar beneden trokken en er vervolgens op gingen zitten. De bellen en knipperlichten traden hierdoor in werking. ProRail, dat aangifte doet tegen de jongens, gaat onderzoeken of het mechanisme is beschadigd. Eventuele schade wordt verhaald op de jongens.

Volgens Prorail zijn ze "geschrokken van alle aandacht die hun daad heeft gegenereerd op sociale media. De daders betuigen diepe spijt en zien in dat hun gedrag ontoelaatbaar is geweest." De video zou volgens de jongens al anderhalve maand oud en pas later op internet zijn gezet.

Verontwaardigd
ProRail zegt veel reacties te hebben gekregen op het via internet gedeelde filmpje. "Je kunt op sociale media zien dat mensen heel verontwaardigd zijn", zegt de woordvoerder, die erop wijst dat dergelijke gevaarlijke stunts een overtreding zijn van de Spoorwet.

Onlangs kwamen bij een treinongeval in Elst twee tieners om het leven. De zeventienjarige jongens zouden zijn aangereden terwijl ze het spoor overstaken.

Spoorboomhangers melden zich bij ProRail
Spoorboomhangers melden zich bij ProRail (Foto: ANP)

Weer wielrenner in Hulst dood na aanrijding

In de Zeeuwse plaats Hulst is maandagavond weer een wielrenner overleden, dit keer na een aanrijding op de Oud Ferdinandusdijk. De bestuurder van de auto is aangehouden. De politie kon maandagavond nog niets zeggen over de identiteit van beide mannen.

Zondagochtend kwam in Hulst in de Zandstraat een 64-jarige wielrenner om het leven door een aanrijding. De automobilist was doorgereden. De bestuurder heeft zich nog niet gemeld.

Weer wielrenner in Hulst dood na aanrijding
Weer wielrenner in Hulst dood na aanrijding (Foto: ANP)

'PSG wil 222 miljoen betalen voor Neymar'

Neymar zou zomaar eens de duurste voetballer ooit kunnen worden. Volgens de Italiaanse journalist Gianluca di Marzio zou Paris Saint-Germain namelijk een stevig bod voorbereiden op de spits van FC Barcelona.

Neymar ligt nog tot medio 2021 vast bij de Catalanen, maar in zijn contract staat een ontsnappingsclausule van een slordige 222 miljoen euro. Di Marzio zegt gehoord te hebben dat PSG dat bedrag wel zou willen betalen, hoewel we dat voorlopig nog maar even met een korreltje zout nemen.

Het bedrag in de ontsnappingsclausule van Neymar stijgt volgend jaar overigens 250 miljoen euro, dus snel handelen is geen overbodige luxe. AS meldt dan weer dat een deal mogelijk zou zijn voor 122 miljoen euro, maar dan wil Barcelona naast het geld ook PSG-speler Marco Verratti naar Spanje zien komen.

De duurste transfer ooit staat nog op naam van Paul Pogba, die vorige zomer voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United vertrok. 

Russische voetbalsters verrassen Italië op EK

De Russische voetbalsters zijn het Europees kampioenschap in Nederland prima begonnen. De ploeg van Elena Fomina zegevierde in Het Kasteel in Rotterdam verrassend in de wedstrijd met Italië.

Elena Danilova opende de score al na negen minuten door de zwak uitziende keepster Chiara Marchitelli te verschalken. Elena Morozova maakte nog voor de rust de 2-0, waarna Italië wanhopig op zoek ging naar de aansluitingstreffer. 

Pas in de 88e minuut was het raak voor Italië dankzij Ilaria Mauro, die de 2-1 maakte. Het zenuwachtige Rusland kwam nog twee keer goed weg: een goal van Elisa Bartoli werd terecht afgekeurd en diezelfde Bartoli kopte vervolgens nog op de lat.

Rechters ontsteld over inperking rechter Polen

De rechters in Europa zijn "ontsteld" over de inperking van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Polen. Ze doelen op twee wetsvoorstellen die zijn aangenomen door beide Kamers van het Poolse parlement. Een derde voorstel is inmiddels ingediend.

De Europese koepel van raden voor de rechtspraak (ENCJ) heeft maandag een verklaring uitgebracht over de "zeer ernstige situatie'' die is ontstaan. Het eerste wetsvoorstel maakt de weg vrij voor politieke benoemingen van de leden van de Poolse Raad voor de rechtspraak. Het tweede wetsvoorstel regelt dat de minister van Justitie presidenten van rechtbanken mag vervangen.

In het derde wetsvoorstel staat dat de leden van het Hooggerechtshof in Polen, het hoogste rechtsorgaan in dat land, uit hun functie worden gezet tenzij de justitieminister hen heeft benoemd. De Nederlandse raad voor de rechtspraak trok eerder dit jaar al bij het kabinet en parlement aan de bel vanwege grote zorgen over de ontwikkelingen in Polen.

Ook in Polen protesteren burgers tegen de gerechtelijke hervormingen van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Rechters ontsteld over inperking rechter Polen
Rechters ontsteld over inperking rechter Polen (Foto: ANP)

McGregor-fan neemt 'Fuck You'-pak als tatoeage

UFC-kampioen Conor McGregor droeg dinsdag tijdens de persconferentie in Los Angeles een pak met de woorden 'Fuck You' in het klein. Vanuit de verte leek het een mooi gestreept pak, maar degene die dichtbij McGregor stond kon de speciale boodschap van de Ier aan zijn komende tegenstander Floyd Mayweather prima lezen.


Het speciale 'Fuck You'-pak, gemaakt door ontwerper David August Heil (Foto's: Getty images)

Hoewel vele fans graag zo'n pak direct wilden aanschaffen, ging een Engelse fan van de Ierse MMA-vechter nog een stapje verder. De 19-jarige Jordan Coombe uit Cornwall werd zo enorm geïnspireerd door dat pak dat hij besloot om een tatoeage te nemen. En wat voor één...

Twee doden in woning Amsterdam

In een woning aan de Amsterdamse Ceintuurbaan zijn maandagmiddag twee doden aangetroffen. Gezien de omstandigheden houdt de politie rekening met een misdrijf. De identiteit van de twee personen is nog niet vastgesteld, zei een woordvoerder.

De politie is een grootschalig onderzoek begonnen. De politie verwacht nog de hele avond bezig te zijn met sporenonderzoek in de woning. Een deel van de Ceintuurbaan is afgezet, maar het openbaar vervoer ondervindt hiervan geen hinder.

Twee doden in woning Amsterdam
Twee doden in woning Amsterdam (Foto: ANP)

Leeftijdscheck op Britse pornosites verplicht

De Britse regering gaat strenger toezien op online pornografie. Zo worden Britse pornosites verplicht om bezoekers op leeftijd te controleren, aldus de regering maandag. Ze hoopt daarmee dat minderjarigen dergelijke websites niet meer kunnen zien. Het controlesysteem hiervoor moet in april volgend jaar actief zijn, aldus de minister van Digitale Zaken Matt Hancock.

Een waakhond moet de handhaving van de leeftijdscheck door pornosites controleren. Mochten dergelijke sites zich niet aan de regels houden, dan is de toezichthouder bevoegd om boetes uit te delen.

De wet, die de Digital Economy Act heet, werkt volgens de regering aan een sterke, veilige en verbonden economie. "Naast een betere bescherming van kinderen op het internet, is er ook een betere ondersteuning voor gebruikers", zei Hancock.

De regering wil van het Verenigd Koninkrijk het veiligste, digitale land maken waar kinderen volgens de minister "zonder vrees online kunnen zijn".

Van Nistelrooij over trainerschap: "Voor de toekomst zeg ik geen nee"

Ruud van Nistelrooij sluit niet uit dat hij in de toekomst aan de slag gaat als hoofdtrainer, maar voor de korte termijn sluit hij dat uit. Vanaf dit seizoen assisteert de oud-topspits één keer in de week Phillip Cocu bij de eerste selectie van PSV. Hij leert veel van de hoofdtrainer van de Eindhovenaren.

"Ik vind het heel leerzaam om te zien hoe Phillip werkt. Als speler ken ik hem natuurlijk, als coach wat minder", vertelde Van Nistelrooij op de officiële clubwebsite van PSV. "Nu volg ik hem heel intensief. Het is enorm interessant om te zien hoe hij spelers benadert, hoe hij coacht en hoe hij een trainingskamp neerzet."

"Ik heb wel mijn ideeën over coaching, maar alles is nieuw voor mij. Of ik ooit zelf als hoofdcoach voor een groep wil staan? Voor nu zeg ik nee, voor de toekomst zeg ik geen nee. Ik ben het echt nog aan het ontdekken."

WHO: één op de tien baby's niet ingeënt

Wereldwijd is in 2016 één op de tien baby's na de geboorte niet ingeënt, zelfs niet tegen ziektes als difterie, tetanus en kinkhoest. Dat blijkt uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef, die maandag in Genève zijn gepresenteerd. In totaal gaat het om 12,9 miljoen kinderen van nog geen jaar oud. De WHO schat dat nog eens 6,6 miljoen anderen de herhalingsdoses niet hebben gekregen.

Het immunisatieprogramma voorkomt jaarlijks 2 à 3 miljoen overlijdensgevallen door infectieziektes die in principe eenvoudig zijn te voorkomen. Daartoe behoren onder meer ook polio, mazelen, rodehond en hepatitis B. De 'dekkingsgraad' van inenting hiertegen, evenals tegen het rotavirus, laat mondiaal nog meer te wensen over.

De grootste probleemlanden zijn Afghanistan, Nigeria en Pakistan, waar vorig jaar 4 miljoen kinderen geen enkel vaccin hebben gekregen.

WHO: één op de tien baby's niet ingeënt
WHO: één op de tien baby's niet ingeënt (Foto: ANP)

Turkije verlengt noodtoestand

Het Turkse parlement heeft de noodtoestand in het land maandag opnieuw met drie maanden verlengd. De noodsituatie werd een jaar geleden uitgeroepen na de mislukte staatsgreep in juli. Eerder op de dag werd bekend dat de Turkse autoriteiten de arrestatie hebben bevolen van 127 mensen, op verdenking van betrokkenheid bij de poging tot de coup. Vooral zakenlieden en journalisten zijn opgepakt.

Ankara ziet de in Amerika wonende geestelijke Fethullah Gülen als het brein achter de mislukte coup. Gülen zelf heeft tot op de dag van vandaag betrokkenheid ontkend.

In de nasleep van de couppoging zijn ongeveer 150.000 mensen ontslagen of geschorst uit banen in overheidsdienst en de particuliere sector. Ook zijn meer dan 50.000 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep.

Turkije verlengt noodtoestand
Turkije verlengt noodtoestand (Foto: ANP)

D66 en GroenLinks willen dat Dekker stappen onderneemt

D66 en GroenLinks hameren op stappen van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zodat op websites van de publieke omroep NPO reclame beperkt blijft. De twee partijen stellen dat Dekker de mogelijkheid openlaat voor zelfs meer reclame.

Een meerderheid van de Kamer had de bewindsman juist opgeroepen de regels voor online Ster-reclame te toetsen en desnoods aan te scherpen. Voor veel bezoekers van NPO-websites zijn de reclames erg irritant, aldus D66-Kamerlid Jan Paternotte. Daarnaast is voor de programma's al belasting betaald.

D66 en GroenLinks benadrukken dat reclame-uitingen bij de publieke omroep "beperkt in hoeveelheid en duur"dienen te zijn. Volgens de regels mogen ze ook niet overheersen. Voor een videofragment is in totaal vijftien seconden toegestaan. Door de NPO en Ster is dat al opgerekt tot maximaal dertig seconden. Maar ook dit wordt soms al overschreden.

D66 en GroenLinks hameren op stappen Dekker
D66 en GroenLinks willen dat Dekker stappen onderneemt (Foto: ANP)

Oud D66-kamerlid Hachchi te huur voor 7500 euro per uur

Het voormalige D66-Kamerlid Wassila Hachchi, die in april vorig jaar ineens vertrok om het campagneteam van Hillary Clinton vrijwillig te gaan ondersteunen, heeft inmiddels een nieuwe bezigheid gevonden: ze gaat lezingen geven.

Maar om Hachchi te laten komen moet wel in de buidel worden getast: er moet maarliefst 7500 euro worden afgetikt om haar dertig tot zestig minuten te laten spreken. De Speakers Academy, waar ze zich bij heeft aangesloten, laat weten 'niet te verwachten dat het storm gaat lopen' vanwege dat tarief. De meeste sprekers vragen tussen de twee- en vijfduizend euro per uur.

Volgens de biografie is Wassila Hachchi 'een inspirerende Spreker, Campaign Consultant en Coach. Haar werk kent één rode draad: dialoog. Ze is zelfbewust en weet echte menselijke verbinding te maken'. De dialoog met haar partij is trouwens een beetje mislukt toen ze het Kamerlidmaatschap beëindigde, want het heeft wel even geduurd voordat de rest van D66 in de gaten had waar ze nu precies heen was.

Dat ze met dit licht uit de hand gelopen uurloon waarschijnlijk nauwelijks boekingen krijgt hoeft voor haar bankrekening overigens geen enkel probleem te zijn, daar ze nog ruim twee jaar recht heeft op wachtgeld.


Schoonspringsters Jansen/Wils knap 8e op WK

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in Boedapest hebben Daphne Wils en Inge Jansen een uitstekend resultaat neergezet. Het duo kwam tot een knappe achtste plek in de finale op de 3-meterplank, een van de beste prestaties door een Nederlands duo ooit op dat onderdeel.

Jansen en Wils hadden zich met de twaalfde plek in de kwalificatie nipt geplaatst voor de finale, maar daarin ging het beter. Na vier van de vijf sprongen stonden ze op de tiende plek, maar de vijfde en laatste sprong - slechts vier duo's deden het in die ronde beter - gaf nog twee plekken winst. 

Niet geheel verrassend ging het goud naar China. Chang Yani en Shi Tingmao waren in vier van de vijf sprongen de besten en versloegen Jennifer Abel en Melissa Beaulieu. Voor de 25-jarige Abel is het al de vierde keer op rij dat ze op dit onderdeel een medaille pakt, telkens met een andere partner. Nadezhda Bazhina en Kristina Ilinykh mogen het brons mee naar Rusland nemen. 

Ontdek het verhaal van Star Wars Battlefront II

Tijdens Disney's D23 werd behalve nieuws over Marvel en Disney-games ook één en ander losgelaten over Star Wars Battlefront II. Een nieuwe behind-the-scenes-trailer gaat dieper in op de verhaalmodus van Battlefront II, met nieuwe beelden, commentaar van ontwikkelaars en uitleg over gebruikte technieken.

Centraal in het verhaal staat de Inferno Squad, een geheimzinnig team van specialisten dat gehuld is in mysterie. Ook wordt er voortdurend gerefereerd aan de originele verhaallijnen van Star Wars. Bekijk de beelden hieronder. Star Wars Battlefront II komt in november van dit jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voorafgaand aan de release is er in oktober nog een open bèta-periode.

Kittel stelt besluit over toekomst uit tot na Tour

Na de Tour de France zal er pas duidelijkheid komen over de toekomst van  Marcel Kittel. De Duitse sprinter, deze Tour al goed voor het winnen van vijf etappes, heeft dat vandaag op de rustdag gezegd.

"Ik heb geen haast. De gesprekken lopen. Het gaat om geld, maar ook om sportieve vooruitzichten. Ik neem de tijd om de juiste keuze te maken", aldus de Duitser.

Katusha, die nu nog de Noor Alexander Kristoff als sprinter heeft, zou een van de  ploegen zijn die Kittel wil inlijven. Zijn landgenoot Tony Martin ziet een hereniging wel zitten. "Dat zou mooi zijn", aldus Martin.

Een contractverlenging bij zijn huidige Belgische werkgever Quick-Step is overigens ook nog een mogelijkheid.

Kittel stelt besluit over toekomst uit tot na Tour (Pro Shots / George Deswijzen)
Kittel stelt besluit over toekomst uit tot na Tour (Pro Shots / George Deswijzen)

Prachtig WK-feest in dansend en atletiekgek Kenia voorbij

Dat Kenia een topland is in de atletiek zal geen geheim zijn en de sport is er dan ook razend populair. Dat bleek in de afgelopen dagen als nooit tevoren. Het wereldkampioenschap voor atleten onder de 18 jaar werd gehouden in hoofdstad Nairobi.

Doorgaans zitten er uiteraard wel fans in het stadion bij het WK voor de jeugd, maar meer dan halfgevulde stadions zijn toch zeldzaam op dat toernooi. Dat was in het Kasarani-stadion in Nairobi behoorlijk anders. Er kunnen ruim vijftigduizend mensen in het stadion en vooral op zaterdag en zondag was het tot de nok toe gevuld, wat in de atletiekwereld dan ook tot grote lof heeft geleid. Er wordt zelfs toe opgeroepen om het volwassen WK binnen afzienbare tijd naar Nairobi te halen.

Afrikaanse sportfans staan erom bekend een goed feestje te kunnen bouwen en dat bleek ook in Nairobi. Dagenlang stonden de atletiekfans te springen en te dansen op de tribunes en vooral tijdens de Keniaanse successen schudde het stadion op al haar grondvesten, wat een feestsfeer opleverde zoals het op een jeugd-WK nog nooit vertoond is en zoals het zelfs op een 'volwassen' WK nauwelijks geëvenaard wordt.

Feest in het stadion (Bron: YouTube)

Kenia pakte vier keer goud en telkens werd aartsrivaal Ethiopië daarbij verslagen. George Manangoi versloeg twee Ethiopiërs op de 1500 meter, terwijl Leonard Kipkemoi Bett en Cleophas Kandie Meyan de Ethiopiërs op de 2000 meter steeplechase kansloos lieten. Bij de dames zorgden Jackline Wambui en Lydia Jeruto Lagat op de 800 meter voor een oppermachtig ééntweetje, net als Caren Chebet en Mercy Chepkurui op de 2000 meter steeplechase.

Het hele toernooi kende overigens zeer mooie wedstrijden. Tshenolo Lemao en Retshidisitswe Mlenga uit Zuid-Afrika veroverden goud en zilver op de 100 meter en zilver en goud op de 200 meter, waarmee maar weer eens duidelijk wordt dat Zuid-Afrika een geweldige sprintgeneratie in aantocht heeft. Het verspringen en hinkstapspringen bij de jongens werd zoals gewoonlijk gewonnen door Cubaanse toptalenten, waarbij Jordan Diaz met 17,30 zelfs een wereldrecord voor de jeugd neerzette in het hinkstapspringen.

Drie wedstrijden verdienen enige speciale aandacht. De Jamaicaanse Kevona Davis was de topfavoriete op de 100 meter, maar in een ongekend spannende finale pakte ze brons, terwijl de Turkse Mizgin Ay verrassend goud pakte, voor de Poolse Magdalena Stefanowicz. De Jamaicaan Antonio Watson liet een verschroeiende comeback zien in de finale van de 400 meter, terwijl de 400 meter horden bij de dames ander spektakel opleverde: Sanique Walker uit Jamaica domineerde, maar maakte op de laatste horde een fout en werd een kleine meter voor de finish nog ingehaald door de Zuid-Afrikaanse Zeney van der Walt.

Zazini Sokwakhana, ook al uit Zuid-Afrika, verdient overigens ook nog wel een melding. Op de 400 meter horden was hij dankzij zijn wereldrecord van eerder dit jaar al de favoriet, maar in de finale won hij zelfs met bijna drie seconden verschil. Kijk er dan ook niet raar van op om hem binnenkort al bij de volwassen toplopers te zien. Op onderstaande tweet zijn beide 400 meter horden-finales te zien, eerst die van Sokwakhana, vervolgens die met de weergaloze finish van Van der Walt.

Actrice Aladdin te 'wit' voor rol Jasmine

Sommige actiegroepen zijn niet blij met de keuze voor de Britse actrice Naomi Scott als Jasmine in de live-action remake van Aladdin. Ze vinden dat die rol naar een actrice met een Arabische achtergrond had moeten gaan, meldt de BBC.

Hoewel het verhaal van Aladdin in het fictieve land Agrabah plaatsvindt, zijn bepaalde groepen mensen op social media van mening dat het deel uitmaakt van het Midden-Oosten en dat er daarom ook Arabische acteurs bij horen. Zo zou Scott te 'wit' zijn om Jasmine te spelen.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat Scott is gecast voor de rol van prinses Jasmine. De geboren Britse heeft overigens wel oosterse roots, iets dat de deugbrigade voor het gemak even vergat. Haar moeder komt uit India.

Aladdin wordt overigens gewoon gespeeld door Mena Massoud, een nog relatief onbekende Egyptische acteur, die opgroeide in Canada. Will Smith speelt in de film van Guy Ritchie de rol van de Geest. Of hij 'te zwart' is voor de rol van de blauwe geest is nog niet duidelijk.

Naomi Scott at the Power Rangers movie discussion at Camp Conival offsite at Petco Park during San Diego Comic-Con 2016
Te 'wit' voor de rol  (Foto: iDominick - 
CC BY-SA 2.0)

WK-brons voor Nederlandse triatleten

De Nederlandse triatleten hebben op het wereldkampioenschap op de gemengde estafette in Hamburg het brons veroverd. Het is voor het eerst dat Nederland een WK-medaille pakt op het onderdeel, dat vanaf 2020 op het programma van de Olympische Spelen staat.

Alle vier leden van de teams moesten dezelfde afstanden afleggen: 300 meter zwemmen, 6,6 kilometer wielrennen en 1,6 kilometer hardlopen. Maaike Caelers kwam als negende door en gaf over op Marco van der Stel, die die plek vast kon houden.

Hij gaf vervolgens over op de Nederlandse toptriatlete, Rachel Klamer, die het team naar de derde plek bracht door de snelste te zijn van alle vrouwen. Jorik van Egdom hield de Brit Thomas Bishop achter zich en kwam als derde over de finish, negen seconden achter Australië en vijf tellen achter de VS.

WK-brons voor Nederlandse triatleten (Pro Shots / Witters)
WK-brons voor Nederlandse triatleten (Pro Shots / Witters)

Eerste foto's Ataribox spelcomputer onthuld

Vorige maand werd de nieuwe spelcomputer van Atari, de Ataribox, officieel aangekondigd en nu kunnen we ook een eerste blik werpen op de hardware. Hoewel we nog niet weten wat er zich onder de motorkap bevindt, zien we wel een SD-slot, een HDMI-aanlsuiting en vier USB-poorten aan de achterkant.

Qua design lijkt Atari trouw te blijven aan de oude stijl, met een iconische houten inleg en een geribbelde bovenkant. De foto's werden vrijgegeven in een nieuwsbrief van Atari, die ook het volgende vermeldde: "Zoals je wel kunt raden suggereren de aansluitingen ook moderne specs. Dit houdt in dat we naast klassieke game-content ook moderne content zullen leveren". 

Specificaties, features, prijzen, games of releasedata worden allemaal nog in het ongewisse gelaten. Atari zegt bewust beetje bij beetje details los te laten omdat ze graag tussentijds feedback willen ontvangen vanuit de community.

Willem II haalt middenvelder van Arsenal

Daniel Crowley speelt de komende seizoenen in het shirt van Willem II. De middenvelder komt over van Arsenal en heeft voor drie seizoenen getekend.

"We zijn ontzettend blij dat wij een talent als Daniel aan ons weten te binden", vertelt technisch directeur Joris Mathijsen op de officiële website van de club. "Daniel past goed in onze mix van jonge potentie en ervaren krachten."

Crowley doorliep de jeugdopleiding van Aston Villa, waarna hij op zijn vijftiende de overstap maakte naar Arsenal. The Gunners besloten de middenvelder vervolgens drie keer te verhuren. De Engelsman speelde tijdelijk voor Barnsley FC, Oxford United en Go Ahead Eagles, maar nu vond hij het tijd definitief te verkassen.

"Ik wil in het veld belangrijk kunnen zijn en me als speler kunnen ontwikkelen. Dat kan ik alleen als ik speeltijd en vertrouwen krijg, ik heb het gevoel dat ik dat hier bij Willem II ga krijgen", laat Crowley weten.

Afgelopen halfjaar speelde Crowley zestien wedstrijden voor Go Ahead Eagles. Bij Willem II tekent hij een contract tot medio 2020.

2,1 miljoen zien winst Oranjevrouwen

De eerste wedstrijd van de Nederlandse voetbalsters op het Europees kampioenschap is zondagavond door 2,1 miljoen televisiekijkers bekeken. Het duel tegen Noorwegen (1-0) op NPO 1 was daarmee na het NOS Journaal van 20.00 uur (2,5 miljoen) het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Sport deed het sowieso goed zondag. De winst van Bauke Mollema in de vijftiende etappe van de Tour de France werd eerder op de dag door gemiddeld 967.000 kijkers gevolgd en Formule 1 met Max Verstappen behaalde een score van 849.000 op Ziggo Sport. Naar de Avondetappe keken 1,4 miljoen mensen.

2,1 miljoen zien winst Oranjevrouwen
2,1 miljoen zien winst Oranjevrouwen (Foto: BuzzE)

Politie Enschede toonde beelden 'bad trip'

De politie van Enschede heeft op Facebook beelden gezet van iemand die afgelopen nacht een 'bad trip' kreeg na drugsgebruik. Te zien is hoe de man, onherkenbaar gemaakt, op de grond ligt en stuiptrekkingen heeft.

Omdat hij niet aanspreekbaar was en wegraakte, is met spoed om een ambulance gebeld. "Gelukkig voor deze persoon waren wij er op tijd bij", schrijft de politie. Ze wil met de video waarschuwen tegen de gevolgen van drugs.

Update 17-07-2017 15:24 uur
Nadat er een discussie was ontstaan was over schending van de privacy, heeft de politie Enschede besloten om het filmpje offline te halen. In een uitgebreide Facebookpost bedankt ze de mensen die hebben deelgenomen aan de discussie. 

Hart op weg naar West Ham United

Joe Hart gaat medische gekeurd worden bij West Ham United, in aanloop naar zijn overgang op huurbasis van Manchester City. West Ham wil zich deze zomer versterken met een nieuwe doelman en hebben die gevonden in de Engels international.

Hart's contract bij Man City loopt nog door tot de zomer van 2019 en hij heeft van manager Pep Guardiola begrepen dat hij mag uitkijken naar een nieuwe club. City stond afgelopen seizoen Hart toe om op huurbasis voor Torino uit te komen en nu is hij op weg naar Londen, waarbij The Citizens een deel van zijn salaris door blijven betalen.

West Ham heeft een overeenkomst bereikt dat City de helft van zijn weeksalaris van €113.000 per week betaalt en heeft een optie tot koop bedwongen.

Runescape komt naar mobiel

Jagex heeft aangekondigd dat zowel RuneScape als Old School RuneScape naar smartphones en tablets komen. Deze twee games zullen de eerste westerse mainstream MMORPG’s zijn waarmee je mobiel door kunt gaan in de MMO's.

Als speler kun je de games zowel op pc als mobiel met hetzelfde personage spelen in dezelfde wereld. Spelers kunnen uitloggen als ze hun pc verlaten, en de mobile app opstarten om onderweg verder te spelen. Ze gaan dan in-game gewoon weer verder op mobile waar ze waren toen ze de pc afsloten, en omgekeerd. Natuurlijk kun je ook alleen op mobile spelen. Zo kunnen voormalige RuneScape-spelers die niet langer op pc gamen opnieuw met de game en hun personage aan de slag gaan.

Old School RuneScape komt deze winter uit op mobile platforms, waarna RuneScape zal volgen.

Old School Runescape op mobiel (Foto: Jagex)

'Turkse' rebellen in Syrië slaags met Koerden

Rebellen in Syrië die worden gesteund door Turkije zijn bij Aleppo slaags geraakt met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die worden gedomineerd door Koerden uit Syrië. De VS steunen de SDF.

Waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldden maandag dat de gevechten zijn geëscaleerd bij Ayn Diqna, circa 30 kilometer ten noorden van Aleppo. Ook zou de SDF door Turkse militairen onder vuur worden genomen. De pro-Turkse strijders in de streek zijn bezig met een offensief, aldus de waarnemers.

In de strijd tegen de soennitische extremisten van IS steunen de VS de SDF. Die bestaan vooral uit Koerdische milities, de YPG of Volksbeschermingseenheden. Ankara beschouwt de Koerdische guerrilla als terroristisch en een groot gevaar voor de eenheid van Turkije.

De Turkse regering is daarnaast een fel tegenstander van het regime van de Syrische president Assad en steunt rebellen die vooral uit soennitische Arabieren bestaan. De troepen van Assad en de Koerdische strijders werken plaatselijk samen in de burgeroorlog in Syrië.

'Turkse' rebellen in Syrië slaags met Koerden
'Turkse' rebellen in Syrië slaags met Koerden (Foto: ANP)

'AC Milan in gesprek met Renato Sanches'

Renato Sanches moet de volgende aanwinst worden van AC Milan. De club is met Bayern München in gesprek over de komst van de middenvelder.

AC Milan hoopt Sanches op huurbasis over te nemen van Bayern München. De Portugees moet deze zomer de overstap maken, waarna hij voor één seizoen in het shirt van AC Milan zal spelen.

Volgens Sky Sports is AC Milan al met Bayern in gesprek over een mogelijke transfer van Sanches. De club uit Duitsland nam Sanches een jaar geleden voor 35 miljoen euro over van Benfica, maar de 19-jarige middenvelder kreeg weinig minuten tijdens zijn debuutseizoen.

Hierdoor was het al bekend dat Bayern open staat voor een verhuur van Sanches. AC Milan hoopt het talent voor één seizoen over te kunnen nemen.

Record aan gratis ingrepen gepland

'Voorkomen is altijd beter dan genezen'. Met dat motto hoopt Stichting Dierenhulp dit jaar maar liefst 2100 dieren gratis te steriliseren voor die bevolkingsgroep die het zelf niet kan betalen. De eilanden in het koninkrijk Nederland kennen grote verschillen als het gaat om dierenwelzijn. In Nederland zijn tal van grote organisaties die zich om bescherming van dieren bekommeren, echter Nederlandse dieren in het koninkrijk komen er bekaaid vanaf.

Onacceptabel” zo vonden de dierenvrienden van Stichting Dierenhulp en tijd voor actie. De BES eilanden (Bonaire, Eustatius en Saba) zijn allen een bijzondere gemeente van Nederland. Echter dierenwelzijn is voor deze gemeenten niet geregeld, slechts summier is er wetgeving waarbij naleving van die regels en wetten erbij in schiet of geen prioriteit kent.

Daarbij komt dat veel mensen onder de armoedegrens leven en zelf niet in staat zijn om bijvoorbeeld een sterilisatie te bekostigen. Gevolg een groei aan dieren die eigenlijk geen eerlijke kans op een dierwaardig bestaan hebben. Daarbij komt dat in tegenstelling tot Nederland veel dieren loslopen en tuinen vaak geen hek kennen waardoor ze kunnen gaan zwerven. Wat weer overlast kan geven.

Steriliseren is de aanpak bij de bron. De ervaring die men al ruim 21 jaar heeft met deze aanpak wordt inmiddels al breed ingezet op de eilanden in het koninkrijk. Waarbij men zich tot doel heeft gesteld om dit jaar 2100 ingrepen uit te voeren met het team dierenartsen ter plekke. Een symbolisch aantal omdat de organisatie 21 jaar betstaat. Met dit aantal ingrepen wordt tevens voorkomen dat ruim 17.000 dieren geboren gaan worden.

Op de website www.dierenhulp.nl leest u meer over dit vrijwilligerswerk voor dieren. De jeugd wordt betrokken bij de projecten en leren zo respect voor dieren te krijgen. Zo ontstaat een betere samenleving voor beiden.

Record aan gratis ingrepen gepland (Foto: Stichting Dierenhulp)
Record aan gratis ingrepen gepland (Foto: Stichting Dierenhulp)

IGZ waarschuwt Westfriesgasthuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Westfriesgasthuis in Hoorn op de vingers getikt. Het ziekenhuis liet volgens de dienst steken vallen bij de aankoop en het gebruik van medische apparatuur en krijgt een half jaar de tijd om de problemen op te lossen.

De IGZ bracht begin juni onaangekondigd een bezoek aan het ziekenhuis, dat daarop een lopende waarschuwing ('aanwijzing') kreeg. Zo bleek onder meer dat de procedures voor de aanschaf van medische technologie "onsamenhangend en onvolledig" zijn, meldde de inspectie in een maandag gepubliceerd rapport.

"In de aanschafdossiers ontbreken voor patiëntveiligheid essentiële onderdelen waaronder een risicoanalyse voorafgaande aan toepassing van medische technologie", concludeerden de onderzoekers. Verder bleek het ziekenhuis niet goed bij te houden welke medewerkers bevoegd waren om bepaalde apparatuur te gebruiken.

Actieplan
De inspectie trof ook apparatuur aan waarop "door middel van een sticker kenbaar was dat het onderhoud was verlopen". Het personeel zou echter niet hebben ingegrepen. Ook was er intern te weinig zicht op de onderhoudsstatus van verschillende apparaten.

Het ziekenhuis is volgens de IGZ "langdurig in gebreke gebleven": het Westfriesgasthuis voldeed niet aan het zogeheten Convenant Veilige toepassing van medische technologie in de medisch specialistische zorg. "Dit had na 1 januari 2016 wel het geval moeten zijn", aldus de inspectie. Het ziekenhuis heeft inmiddels een actieplan opgesteld om orde op zaken te stellen.

IGZ waarschuwt Westfriesgasthuis
IGZ waarschuwt Westfriesgasthuis (Foto: ANP)

'Hitte tijdens Vierdaagse wordt structureel'

Een of meer tropische dagen tijdens de Vierdaagse van Nijmegen zijn niet langer een incident, maar een structureel probleem. Organisatie en wandelaars moeten daar rekening mee houden en maatregelen nemen. Dat heeft marsleider Johan Willemstein maandag gezegd.

Tot het begin van deze eeuw was een extreem warme Vierdaagse een uitzondering. De afgelopen tien jaar waren er echter bijna elk jaar wel tropische wandeldagen. In 2006 werd de Vierdaagse afgelast toen twee wandelaars op de eerste dag mede door de hitte waren bezweken. Vorig jaar waren er op de tweede dag zeer veel uitvallers en kregen honderden wandelaars hitteklachten onderweg.

Ook dit jaar lijkt de woensdag, de tweede wandeldag, een tropische dag te worden. Of de lopers eerder mogen starten of later mogen finishen wordt dinsdagmiddag besloten.

Route
Een warmtemaatregel die al is genomen, is het omdraaien van de route op de eerste wandeldag. Voor het eerst lopen de wandelaars in de koele ochtenduren over de Oosterhoutsedijk. In de middaghitte kregen veel lopers op deze dijk problemen.

Willemstein raadt heel oude en heel jonge lopers aan om advies aan hun huisarts te vragen voordat ze op pad gaan. "En vooral goed eten en drinken. Dat blijkt steeds weer een struikelblok als het warm is."

'Hitte tijdens Vierdaagse wordt structureel'
'Hitte tijdens Vierdaagse wordt structureel' (Foto: ANP)

Sloot moet droog voor zoeken spullen Savannah

Justitie laat deze week de sloot droogleggen waar het lichaam is gevonden van de veertienjarige Savannah uit Bunschoten. "De reden voor dit onderzoek is dat haar portemonnee en telefoon nog altijd niet zijn gevonden", meldde het Openbaar Ministerie maandag.

Een voorbijganger vond het lichaam van de tiener begin juni bij het industrieterrein De Kronkels. Onderzoekers doorzochten daarop de omgeving. "Hierbij zijn speurhonden en duikers ingezet en er is gedregd", aldus het OM. Omdat spullen van het meisje nog spoorloos zijn, is nu besloten de sloot droog te leggen.

De omgeving van de sloot is maandagochtend afgezet. De operatie neemt naar verwachting enkele dagen in beslag. De politie en het OM doen ook een gezamenlijke oproep aan mensen om zich te melden als ze informatie hebben over de verdwenen telefoon en portemonnee.

De politie kon in juni na de vondst van Savannah snel een verdachte aanhouden. Deze jongen uit Den Bosch zit nog in voorarrest op verdenking van doodslag. Een woordvoerster van het OM zei maandag dat er nog geen aanwijzingen zijn dat ook andere mensen betrokken zijn bij de dood van het meisje.

Sloot moet droog voor zoeken spullen Savannah
Sloot moet droog voor zoeken spullen Savannah (Foto: ANP)

Heineken uit bierkraan Amsterdam ArenA

Heineken wordt de nieuwe bierleverancier van de Amsterdam ArenA. De bierbrouwer neemt de rol over van Grolsch, dat tot nu toe verantwoordelijk was voor de anderhalf miljoen pilsjes die jaarlijks in het stadion worden getapt.

Heineken verbindt zich tot en met 2026 als partner aan de ArenA. Bezoekers zullen de verandering al snel merken, aldus het stadion. Het leveringscontract met Grolsch eindigt binnenkort, waardoor het Heineken-bier nog dit kalenderjaar verkrijgbaar zal zijn. Naast pils wordt er straks onder meer ook Heineken 0.0, Apple Bandit, Desperados en Brand geschonken.

Grolsch en de ArenA kenden een lange geschiedenis samen. Het biermerk verbond zich al in 1992 aan de ArenA, die toen nog niet eens bestond. Zo maakte Grolsch de bouw van het nieuwe Ajax-stadion in 1996 mede mogelijk. Vanwege het aflopende contract had de ArenA verschillende brouwers gevraagd een voorstel te doen.

Heineken uit bierkraan Amsterdam ArenA
Heineken uit bierkraan Amsterdam ArenA (Foto: ANP)

Curaçao puntloos uitgeschakeld op Gold Cup

Voor de voetballers van Curaçao, waaronder veel spelers die in de Eredivisie actief zijn of zijn geweest, zit de CONCACAF Gold Cup er weer op. De ploeg van Remko Bicentini debuteerde als zelfstandig team, maar wist in drie groepswedstrijden niet tot scoren te komen.

Zondag werd in San Antonio voor meer dan veertigduizend toeschouwers het laatste groepsduel gespeeld. Curaçao ging daarin onderuit tegen Mexico, dat na dik twintig minuten op voorsprong kwam door Angel Sepulveda. De jonge verdediger Edson Alvarez maakte in blessuretijd de beslissende 2-0, waardoor het toernooi voor Curaçao voorbij was.

De wedstrijd tussen El Salvador en Jamaica leverde een gelijkspel op. Dankzij Nelson Bonilla kwam El Salvador al snel op voorsprong, maar een door Darren Mattocks benutte penalty in de tweede helft bracht de 1-1 eindstand op het bord. 

Woensdag staan met Costa Rica - Panama en VS - El Salvador de eerste twee kwartfinales op het programma, een dag later gevolgd door Jamaica - Canada en Mexico - Honduras.

Deelnemer Miljoenenjacht wil spel afmaken

De man die in 2013 per ongeluk op de rode knop drukte in het tv-programma Miljoenenjacht wil het spel afmaken. Dat is een van de opties die advocaat Peter Plasman maandag in een bodemprocedure bij de rechtbank in Amsterdam namens de betreffende kandidaat voorstelde. "Het zou ook hele mooie televisie opleveren."

Plasman wil dat de rechter vaststelt dat er iets verkeerd is gegaan tijdens de spelshow, toen Arnold van den Hurk uit Son naar eigen zeggen per abuis op de rode knop drukte en daarmee een bedrag van 125.000 euro accepteerde. Later bleek dat in zijn koffertje de hoofdprijs van 5 miljoen euro zat. Van den Hurk gaf direct aan dat het niet de bedoeling was dat hij op de knop drukte en dat hij had willen doorspelen. Producent Endemol stak daar echter een stokje voor.

De civiele rechter oordeelt op 13 september over de kwestie. Volgens Plasman kan, indien Van den Hurk gelijk krijgt, het spel alsnog worden afgemaakt. Van den Hurk is in de optiek van de advocaat eigenaar van de koffer van 5 miljoen omdat hij die zelf had uitgezocht, maar voor een vervolg kan hij hiervan afstand doen en zouden de resterende koffers opnieuw kunnen worden gehusseld. Zijn cliënt doet wat de raadsman betreft geen afstand van de reeds gekregen 125.000 euro. Een andere mogelijkheid is het eisen van een schadevergoeding met een maximale hoogte van het misgelopen bedrag, zei Plasman.

De advocaat van Endemol, Jacqueline Schaap, liet al weten dat doorspelen niet kan vanwege de regels die gelden voor kansspelen. Het bedrag in de koffer was volgens haar nog niet van Van den Hurk. "Het spel staat slechts voor een kans op een prijs." De kandidaat wist maar al te goed wat het drukken op de rode knop betekende, stelt de raadsvrouw. "Hij zegt dat het kwam door de spanning en stress, maar die zijn een essentieel onderdeel van het spel."Volgens Schaap was bovendien voldoende duidelijk dat de producent de leiding had over de spelregels en niet presentatrice Linda de Mol of de notaris, die al eerder in deze zaak zijn verhoord.

Deelnemer Miljoenenjacht wil spel afmaken
Deelnemer Miljoenenjacht wil spel afmaken (Foto: BuzzE)

Van Ginkel: "Het ging niet helemaal soepel"

Marco van Ginkel keerde zondag op huurbasis terug bij PSV. De middenvelder is blij met zijn derde dienstverband bij de club.

"Het speelde natuurlijk al even. Het ging niet helemaal soepel, maar uiteindelijk sta ik hier. Daar ben ik heel blij mee", vertelde Van Ginkel tegen PSV TV. "Kleine twijfel was er altijd wel een beetje. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen."

Van Ginkel kwam tijdens de seizoenen 2015/16 en 2016/17 een half jaar uit op huurbasis voor PSV, waarin hij tot 28 competitiewedstrijden kwam en daarin vijftien keer scoorde.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de 24-jarige middenvelder gekocht zou worden, maar hij bleek te duur. "Al vrij snel werd duidelijk dat het niet ging lukken, dat het vrijwel onmogelijk was. Toen zijn we toch verder gaan kijken en kwam huur ter sprake."

Krul op weg naar de uitgang bij Newcastle United

Tim Krul komt niet voor in de plannen van Rafael Benitez. De trainer van Newcastle United heeft de doelman niet opgenomen in zijn selectie.

De club maakt zich zonder Krul op voor een trainingskamp in Ierland. De doelman behoort niet tot de 27-koppige selectie en volgens Voetbal International mag hij uitkijken naar een andere werkgever.

Afgelopen seizoen werd Krul verhuurd aan Ajax en AZ. Bij de Alkmaarders stond de Nederlander wekelijks onder de lat, maar maakte hij niet altijd een goede indruk. In Amsterdam moest de keeper Andre Onana voor zich laten gaan.

Het contract van Krul loopt bij Newcastle United nog een seizoen door. Het is nog onduidelijk of er concrete interesse is voor de doelman. Eerder werd de doelman gelinkt aan Montpellier en Anderlecht.

Brands: "PSV moet voor de landstitel gaan"

PSV eindigde afgelopen seizoen teleurstellend op de derde plek. Dit jaar moet de club volgens Marcel Brands vol voor het kampioenschap gaan.

"De selectie is bijna op orde en we moeten voor de landstitel kunnen gaan", liet technisch directeur Brands weten tegenover De Telegraaf. PSV nam deze zomer afscheid van Andres Guardado en Hector Moreno, terwijl Jetro Willems maandag gekeurd wordt bij Eintracht Frankfurt.

Brands verwacht dat er niet veel meer spelers zullen vertrekken. "Bij een derde plaats zou het onlogisch zijn als er een volksverhuizing zou plaatsvinden. Daar ben ik dus niet zo bang voor. Spelers worden dan ook minder waard. Als het zo blijft, dan komen we er prima vanaf."

Daarnaast heeft PSV in Hirving Lozano, Derrick Luckassen en Marco van Ginkel drie gewenste aanwinsten binnen. Hierdoor denkt PSV de selectie al snel rond te hebben.

Geese Howard naar Tekken 7

Nadat we Akuma uit Street Fighter al mochten verwelkomen is er nu ook een personage uit knok-klassieker Fatal Fury aangekondigd voor Tekken 7. Niemand minder dan Geese Howard maakt zijn intrede in Bandai Namco's nieuwste vechtgame.

Erg bekend is Howard niet en alleen de mensen die al wat langer meedraaien in het fighter-circuit zullen de oude crime-lord herkennen. De vechtjas speelde in de game Fatal Fury: King of Fighters de uiteindelijke eindbaas voor protagonisten Andy en Terry Bogard. Geese Howard wordt in de winter van dit jaar verwacht, wanneer het tweede DLC-gedeelte genaamd 'DLC 2' voor Tekken 7 verschijnt.

Turkije beveelt aanhouding 127 mensen

De Turkse autoriteiten hebben de arrestatie van 127 mensen bevolen op verdenking van betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep een jaar geleden, meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu maandag.

Volgens het agentschap zijn 115 van de verdachten, onder wie zakenlieden en journalisten, aangehouden in de noordwestelijke provincie Tekirdag. De overige personen worden nog gezocht door de politie.

Zij worden ervan verdacht gebruikers te zijn van ByLock, een versleutelde berichten-app die volgens de regering in gebruik is bij het netwerk rond de in Amerika wonende geestelijke Fethullah Gülen. Ankara ziet hem als het brein achter de mislukte coup. Gülen zelf heeft betrokkenheid altijd ontkend.

In de nasleep van de couppoging zijn ongeveer 150.000 mensen ontslagen of geschorst uit banen in overheidsdienst en de particuliere sector. Ook zijn meer dan 50.000 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep.

Turkije beveelt aanhouding 127 mensen
Turkije beveelt aanhouding 127 mensen (Foto: ANP)

Ashley Madison schikt na datalek

Vreemdgangerssite Ashley Madison treft waarschijnlijk een schikking met de gebruikers die twee jaar geleden werden getroffen door een enorm datalek. Het bedrijf achter de site biedt gedupeerden in totaal 11,2 miljoen dollar (9,8 miljoen euro). Er ligt een voorlopig akkoord, maar de rechter moet dat nog goedkeuren. Het is niet bekend hoeveel gebruikers een claim hebben ingediend.

Hackers publiceerden in juli 2015 de gegevens van ongeveer 37 miljoen mensen die via Ashley Madison een affaire hadden gezocht. Het ging niet alleen om actieve gebruikers, maar ook om mensen die ooit lid waren geweest, waren gestopt en Ashley Madison hadden betaald om alle gebruikersgegevens te wissen.

Ashley Madison had eind vorig jaar al een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouders. De site betaalde een boete van 1,6 miljoen dollar voor misleiding van klanten en slechte beveiliging van gegevens

Ashley Madison schikt na datalek
Ashley Madison schikt na datalek (Foto: BuzzT)

ANWB waarschuwt voor gebrekkige kinderzitjes

De ANWB waarschuwt maandag voor twee kinderzitjes die tijdens een test ernstige gebreken vertoonden. Kinderen in deze zitjes riskeren volgens de bond ernstig letsel.

Onderzoek wees uit dat de Recaro Optia losraakte van het frame en vervolgens door de auto kon vliegen tijdens een frontale botsing. Bij de Jané Grand One brak een bevestigingspunt af waardoor het zitje niet goed op zijn plaats bleef. De stoeltjes zijn voor een tweede maal getest en dat gaf hetzelfde resultaat.

De ANWB waarschuwt consumenten en adviseert deze zitjes niet aan te schaffen. Mensen die al een exemplaar hebben gekocht wordt geadviseerd het zitje terug naar de verkoper te brengen. De fabrikanten zijn van de tests op de hoogte gebracht. Jané heeft direct de uitlevering van de gewraakte zitjes gestaakt.

De ANWB test ieder jaar in samenwerking met de Europese zusterclubs kinderzitjes, waarvan de uitkomsten doorgaans in het najaar worden gepubliceerd. Toen deze resultaten bekend werden, is besloten die eerder te publiceren.

ANWB waarschuwt voor gebrekkige kinderzitjes
ANWB waarschuwt voor gebrekkige kinderzitjes (Foto: ANP)

Bewakers ziekenhuis verdacht van mishandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee beveiligers van het Zuyderlandziekenhuis in Geleen van zware mishandeling. Een 37-jarige Heerlenaar overleed afgelopen vrijdag nadat hij door de beveiligers was aangepakt, zo bevestigde een woordvoerder van het OM maandag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De verwarde man liep zondagnacht een week geleden door de centrale hal van het ziekenhuis en werd door de beveiligers gevraagd wat hij daar deed. Hij reageerde agressief, waarop de beveiligers hem aanpakten. Toen de politie kwam was de man onwel geworden. Het OM onderzoekt hoe dat kon gebeuren.

Maandag vindt sectie op het lichaam plaats. Beide beveiligers zijn gehoord, maar zitten niet in hechtenis. Daarvoor is volgens het OM geen aanleiding. Het OM onderzoekt of er sprake was van opzet bij het toebrengen van letsel, en of dat letsel een gevolg was van het handelen van de verdachten.

Bewakers ziekenhuis verdacht van mishandeling
Bewakers ziekenhuis verdacht van mishandeling (Foto: ANP)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, een jaar na de protesten op de Universiteit van Missouri is het aantal nieuwe inschrijvingen met meer dan 35% gedaald, de New York Times heeft een 'race/related' nieuwsbrief, Frances Lee is geëcommuniceerd van de Kerk van Social Justice en Generatie Z is politiek niet vergelijkbaar met Millenials.

Bonus video; PewDiePie over de 'gender wage gap'.

'Ajax gaat transfermarkt op voor vervanger van Riedewald'

Ajax gaat op zoek naar een vervanger voor Jaïro Riedewald. De verdediger vertrekt, waardoor de Amsterdammers de transfermarkt op gaan.

Crystal Palace betaalt naar verluidt negen miljoen euro voor de diensten van Riedewald. Volgens De Telegraaf wordt de transfer maandag afgrond. Het vertrek van de verdediger moet worden opgevangen door een externe kracht.

Terwijl het vertrek van Kenny Tete wordt opgevangen door jeugdproducten Deyovaisio Zeefuik of Navajo Bakboord, wordt er voor Riedewald op de transfermarkt gekeken naar een vervanger. Mochten Zeefuik en Bakboord niet geschikt blijken als stand-in van Joël Veltman, dan denkt Ajax mogelijk aan Luis Manuel Orejuela van Deportivo Cali.

De prioriteit ligt bij Ajax dus op het aantrekken van een nieuwe linksback. Het ziet er niet naar uit dat de club spoedig een nieuwe vleugelverdediger zal presenteren. Volgens De Telegraaf laat het aantrekken van een aanwinst nog even op zich wachten. Wel wordt de komst van de Braziliaan Danilo Pereira deze week afgerond. De spits komt over van Santos en tekent voor vijf seizoenen in Amsterdam.

'Maak AOW-leeftijd flexibel'

Het nieuwe kabinet ontkomt er niet aan om de AOW-leeftijd te versoepelen of te bevriezen, menen werkgeversorganisaties. Grote groepen werknemers lopen namelijk de kans om ver voor hun pensioen uit te vallen, omdat ze zijn opgebrand.

Werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en installatie doen maandag in het Financieele Dagblad een oproep voor flexibilisering van de AOW-leeftijd. Ze wijzen daarbij onder meer op cijfers van het UWV en het Pensioenfonds voor de metaal (PMT), die laten zien dat het aantal arbeidsongeschikten sterk is gestegen sinds het afschaffen van de VUT en het verhogen van de pensioenleeftijd.

Eerder kwam uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) naar voren dat de kosten om werknemers met zware beroepen eerder met pensioen te laten gaan, te overzien zijn.

Economen van onderzoeksinstituut SEO stelden in een rapport dat vrijdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd dat flexibilisering van de AOW niet de oplossing is, omdat mensen met een laag inkomen het vaak niet kunnen betalen om eerder te stoppen met werken.

'Maak AOW-leeftijd flexibel'
'Maak AOW-leeftijd flexibel' (Foto: ANP)

Amrabat: "Ik denk dat ik goed bij Feyenoord pas"

Sofyan Amrabat kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste week bij Feyenoord. De nieuwe aanwinst werd zondag gepresenteerd in De Kuip.

Samen met Kevin Diks en Jean-Paul Boëtius kwam Amrabat uit de helikopter tijdens de jaarlijkse Open Dag van Feyenoord. "Ik ben goed ontvangen door de jongens, de technische staf, eigenlijk door iedereen. Iedereen staat voor me klaar en wil me helpen", vertelt hij aan Voetbal International.

Is Amrabat een typische speler voor Feyenoord? "Ik denk het wel. Daarom ben ik ook naar Feyenoord gekomen. Ik denk dat ik hier heel goed pas en dat wil ik ook gaan laten zien", vindt de 20-jarige middenvelder. "De manier van spelen trekt me heel erg aan. We spelen met dynamische middenvelders, met veel power, veel druk naar voren. En ik denk dat dat wel kenmerken zijn waar ik goed tussen pas."

Amrabat begrijpt dat er veel van hem wordt verwacht. "Ik probeer altijd alles in de wedstrijd te gooien wat ik in me heb. Dat is ook wat ze hier van je vragen." Feyenoord start het seizoen op 5 augustus met de wedstrijd tegen Vitesse om de Johan Cruijff Schaal. Acht dagen later komt FC Twente op bezoek in de eerste competitieronde.

Arc System Works komt met ultieme cross-over

Tijdens EVO heeft Arc System Works een nieuwe game aangekondigd en hij klink ambitieus. Het betreft een cross-over fighter tussen BlazBlue, Persona 4 Arena, Under Night In-Birth en RBWY

Het heeft een hoog anime-gehalte, maar voor bekenden met de franchises en fans van de fighters van Arc System Works is dit natuurlijk een droom. Voorlopig is er enkel een teaser trailer gepost en zijn platforms nog niet bekendgemaakt. De game lanceert in 2018.

Servers HBO kampen met storing vanwege GoT

Gebruikers van de streamingdienst van HBO klagen zondagavond steen en been over de service. Abonnees probeerden de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de populaire serie Game of Thrones te kijken. HBO zegt tegen The Wrap dat het de storingen onderzoekt.

Op sociale media regent het klachten over de bereikbaarheid van de servers. Zondagavond ging de eerste aflevering van het zevende seizoen van Game of Thrones in première en dat leidde mogelijk tot een overbelasting van de servers.

Met name fans in Mexico, Brazilië en Argentinië hebben moeite om verbinding te maken met HBO, maar het probleem lijkt zich in veel meer landen voor te doen.

Servers HBO kampen met storing vanwege GoT
Servers HBO kampen met storing vanwege GoT (Foto: BuzzT)

Trunks knokt mee in Dragon Ball FighterZ

Trunks was officieel al aangekondigd, maar is gister voor het eerst getoond als speelbaar personage voor Dragon Ball FighterZ. De onthulling vond plaats tijdens EVO en net als de rest van de game ziet ook Trunks er prima uit.

Daarnaast is aangekondigd dat vanaf 27 juli fans zich kunnen registreren om mee te doen aan de gesloten bèta. Wanneer deze plaatsvindt is niet bekend. Dragon Ball FighterZ lanceert in 2018 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Nieuwe Kingdom Hearts III trailer

Tijdens D23 Expo 2017 heeft Square Enix twee nieuwe trailers voor Kingdom Hearts III getoond. Aan het einde van de eerste trailer wordt ook bekendgemaakt dat de game in 2018 uitkomt.

In de trailer laten ze een nieuwe wereld zien die gebaseerd is op de wereld van Toy Story. Woody, Buzz Lightyear, Hamm, Rex en Sarge vormen een alliance met Sora, Donald en Goofy om erachter te komen waarom Andy en al het andere speelgoed zijn verdwenen, en waarom er Heartless zijn verschenen in hun wereld.

Square Enix heeft ook laten weten dat spelers die van 16 juli tot 16 augustus inloggen op de mobiele game Kingdom Hearts: Union χ een “Kingdom Hearts III Sora [EX] Medaille” krijgen.

De eerste trailer is de Toy Story-trailer van vijf minuten (vergeet niet de ondertiteling aan te zetten!) en daaronder staat een trailer van één minuut. 

BBC krijgt kritiek op nieuwe Doctor

Sommige fans van de serie Doctor Who zijn diep teleurgesteld in de BBC nadat de zender bekendmaakte dat actrice Jodie Whittaker de rol van de beroemde Doctor op zich zal nemen. Het is voor het eerst dat een vrouw de rol vertolkt van het futuristische personage, als we Joanna Lumley niet meetellen.

Het personage van the Doctor reist door de tijd en lost -of voorkomt- problemen op. Dagblad The Daily Mirror verzamelde een reeks boze reacties op de bekendmaking. "Hij heet Time Lord, een man dus. Geen vrouw", reageerde een fan op Twitter. Andere fans zeggen dat ze niet meer zullen kijken en ontevreden zijn met de keuze voor Whittaker.

De actrice zegt het een eer te vinden de hoofdrol te mogen vertolken in de legendarische Britse tv-serie. "Niet alleen als acteur, maar ook als feminist, vrouw en iemand die zich graag laat uitdagen om juist dat te worden waarvan anderen zeggen dat dat niet kan", verklaarde ze.

Ze kreeg bijval van andere kijkers die de stap van de BBC juist waardeerden. "Voor elke seksist die dreigt niet meer te kijken is er straks een jong meisje die een nieuwe heldin heeft", twitterde een fan. Jodie Whittaker vervangt acteur Peter Capaldi vanaf Kerstmis als de nieuwe Doctor.

BBC krijgt kritiek op keuze voor Whittaker
BBC krijgt kritiek op nieuwe Dr. Who (Foto: BuzzE)

Man met drone bij Schiphol opgepakt

Een man uit Haarlem is zondag met een drone gaan vliegen bij Schiphol, waar dat verboden is. De 35-jarige man is opgepakt. Drones zijn gevaarlijk bij vliegvelden, omdat ze tegen stijgende en landende vliegtuigen kunnen botsen.

In maart moest een Oekraïner nog een boete betalen omdat hij met zijn drone vloog bij de vertrekhal van Schiphol. In de eerste helft van vorig jaar zijn er 31 meldingen gedaan van recreatieve drones in de buurt van een luchthaven, waarvan 24 bij Schiphol.

Man met drone bij Schiphol opgepakt
Man met drone bij Schiphol opgepakt (Foto: BuzzT)

Aaron Carter weer vrij, broer Nick wil helpen

Aaron Carter is weer op vrije voeten, nadat hij zaterdagavond door de politie dronken achter het stuur werd aangetroffen. Ook zijn vriendin, fotografe Madison Parker, werd in de boeien geslagen. Carter is inmiddels op borgtocht vrij maar Parker zit nog vast, zo laat de politie in de staat Georgia weten.

De 29-jarige Aaron wordt verdacht van rijden onder invloed, marihuanabezit en het bezit van drugsgerelateerde voorwerpen. Ook zijn vriendin had wiet en bijbehoren op zak. Zij zou zich bovendien hebben verzet tegen haar arrestatie.

Backstreet Boy Nick Carter liet via Twitter weten dat zijn broertje op hem rekenen. "Aan mijn broer: Ik hou van je wat er ook gebeurt en als je behoefte hebt aan hulp ben ik er voor je", schreef de 37-jarige zanger. "Ik ben er voor je en wil je helpen om beter te worden", vervolgde Nick.

De gebroeders Carter hebben een moeizame relatie. In april vertelde Nick nog aan Us Weekly: "Mijn broer en ik hebben altijd ups en downs gehad in onze relatie. We zijn broers, wat had je anders verwacht? We doen ook nog eens hetzelfde, er zal altijd sprake zijn van een onderlinge strijd".

Aaron Carter weer vrij, broer Nick wil helpen
Aaron Carter weer vrij, broer Nick wil helpen (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zonniger en kalm weer

Wil september vruchten dragen, dan in juli hitte om te klagen.

Goedemorgen! Vandaag laat de zon steeds vaker z'n gezicht zien, alleen in het zuiden kan er 's ochtends nog een beetje (mot)regen vallen. Het is met 20 graden in het noorden en 24 graden in het zuiden best aangenaam te noemen. De wind is overwegend zwak tot matig en komt voornamelijk uit noordwestelijke richting. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1942 Het eerste transport met Nederlandse joden komt aan in kamp Birkenau.
1943 De geallieerde bombardementen op Amsterdam-Noord. Ze waren gericht op de Fokker vliegtuigfabrieken in Amsterdam-Noord. Geen enkele bom raakte de fabriek, wel de huizen in de omgeving.
1955 In het Belgische Ploegsteert ontploft een niet gebruikte mijntunnel door blikseminslag. Er ontstaat een enorme krater.
2004 Een zeer actief onweersfront, voorafgegaan door een enorme shelf cloud, trekt over Nederland. Het KNMI registreert meer dan 80.000 ontladingen op deze dag.
2014 Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, stort neer nabij de Oekraïense stad Donetsk. Hierbij komen alle 298 inzittenden om, waaronder 196 Nederlanders en 4 Belgen.

Wolken boven Castricum (Foto: DJMO)
Wolken boven Castricum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Erfenis Zsa Zsa Gabor gaat naar goed doel'

De erfenis van socialite en actrice Zsa Zsa Gabor gaat naar goede doelen. Dat belooft haar laatste echtgenoot, Prins Frederic Von Anhalt, aan de rechter. Gabor overleed in december op 99-jarige leeftijd en liet naar schatting enkele miljoenen dollars na. De rechter moet beoordelen wie de erfgenamen zijn.

Zsa Zsa Gabor trouwde in 1986 met Von Anhalt, het was haar negende huwelijk. Omdat het testament van de actrice al enige tijd zoek is, wil de 74-jarige Duitser aangewezen worden als enige erfgenaam van haar vermogen. Volgens juridische documenten in handen van Daily News beweert Anhalt dat de dochter van Gabor, Constance Hilton, het testament had gestolen en het probeerde te vervalsen in haar voordeel.

Von Anhalt zegt de laatste wens van Gabor, het geld te verdelen onder verschillende goede doelen, te willen uitvoeren. "Ze wilde mensen die het nodig hadden te hulp schieten", aldus Von Anhalt. "Ik wil hetzelfde doen, elk jaar. Van al het geld dat ze me heeft nagelaten zal ik een groot deel weggeven, want dat was haar wens", vervolgt Von Anhalt zijn verklaring aan de rechter.

De precieze verdeling van de erfenis moet worden bepaald door de rechter. Wanneer die uitspraak doet is nog niet bekend.

'Erfenis Zsa Zsa Gabor gaat naar goed doel'
'Erfenis Zsa Zsa Gabor gaat naar goed doel' (Foto: BuzzE)

Dominicaans protest tegen corruptie overheid

In de Dominicaanse Republiek zijn zondag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen corruptie bij de overheid.

De demonstranten, de meesten jong en in het groen gekleed, kwamen samen in hoofdstad Santo Domingo terwijl ze zwaaiden met de Dominicaanse vlag en eisen scandeerden. Zo willen ze dat verschillende topambtenaren en de president opstappen.

Eerder dit jaar werd bekend dat het Braziliaanse bedrijf Odebrecht miljoenen aan smeergeld aan de overheid in de Dominicaanse overheid had betaald om bouwopdrachten te krijgen.

Dominicaans protest tegen corruptie overheid
Dominicaans protest tegen corruptie overheid (Foto: ANP)

Kabinetsformatie weer in Johan de Witthuis

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten maandag opnieuw met elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag onder leiding van informateur Gerrit Zalm. Begin vorige week vergaderden ze ook al in het monumentale pand, op een steenworp afstand van de Stadhouderskamer aan het Binnenhof waar de meeste gesprekken plaatsvinden. Vrijdag zochten ze de Stadhouderskamer weer op.

Volgens ChristenUnieleider Gert-Jan Segers keren ze terug naar het Johan de Witthuis omdat dat "goed bevalt" en omdat het in de Stadhouderskamer "erg warm is". De eerdere besprekingen in het Johan de Witthuis hadden een informeler karakter dan die in de Stadhouderskamer. De onderhandelaars verschenen er in vrijetijdskleding.

De partijen zijn van plan er maandag een lange dag van te maken. Hun overleg staat geagendeerd van 10 uur tot circa 21 uur.

Kabinetsformatie weer in Johan de Witthuis
Kabinetsformatie weer in Johan de Witthuis (Foto: ANP)

Kamer: landelijk onderzoek naar GenX nodig

In heel Nederland moet precies in kaart worden gebracht of en hoeveel GenX er in het drinkwater zit, vindt een Kamermeerderheid. Veel politici zijn geschrokken nadat het AD meldde dat de chemische stof op zeker zes plekken in Zuid-Holland in kraanwater voorkomt.

Het drinkwater is nog gewoon veilig omdat het vooralsnog lage waarden betreft, stellen toxicologen en drinkwaterbedrijven. Maar de Kamerleden van VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en PvdA zijn er niet gerust op, aldus het AD.

GenX wordt gebruikt bij de productie van Teflon en wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht.

Het AD liet kraanwater uit Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam onderzoeken op de aanwezigheid van GenX. Uit het onderzoek, uitgevoerd door de Vrije Universiteit, blijkt dat de stof in alle onderzochte plaatsen al in het drinkwater zit.

Kamer: landelijk onderzoek naar GenX nodig
Kamer: landelijk onderzoek naar GenX nodig (Foto: ANP)

Man omgekomen door verkeersongeluk in Weert

Een nog onbekende man is zondagavond om het leven gekomen door een verkeersongeluk in Weert. De man bestuurde een bestelauto die opeens naast de weg terechtkwam, over de kop sloeg en tegen een boom tot stilstand kwam.

Het ongeluk gebeurde op de Lozerweg. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Man omgekomen door verkeersongeluk in Weert
Man omgekomen door verkeersongeluk in Weert (Foto: ANP)

Man verdronken bij Wemeldinge

Een vermiste zwemmer is zondagavond overleden. De man werd bij het Zeeuwse Wemeldinge na een zoekactie uit de Oosterschelde gehaald. Hij werd gereanimeerd, maar dat mocht niet baten.

Rond 21.45 uur kwam een melding binnen dat er bij Wemeldinge twee zwemmers het water ingegaan waren en er maar eentje was teruggekeerd. Door de Kustwacht werd een zoekactie gestart op de Oosterschelde. Hierbij zijn vier reddingboten en een helikopter ingezet.

Rond 23.00 uur zag de bemanning van de helikopter de vermiste zwemmer en werd hij door medewerkers van de reddingsboten uit het water gehaald. De identiteit van de zwemmer is nog niet bekend, aldus de politie.

Man verdronken bij Wemeldinge
Man verdronken bij Wemeldinge (Foto: ANP)

Meerdere doden door vloedgolf Arizona

Negen mensen zijn zondag in de Amerikaanse staat Arizona omgekomen, toen ze werden overvallen door een vloedgolf, die werd veroorzaakt door hevige regenval en een tropische storm. Een persoon wordt nog vermist. Volgens lokale media zijn onder de doden minstens twee kinderen. De mensen waren aan het zwemmen in de East Verde River nabij Payson.

De sheriff van Gila County kreeg zaterdagmiddag een noodoproep en organiseerde een reddingsoperatie. Vier lichamen konden nog dezelfde avond worden geborgen. Zondagmiddag vonden de hulpverleners nog drie omgekomen slachtoffers. Vier kampeerders werden levend aangetroffen in de buurt van de rampplek.

Het nationale weerinstituut heeft een overstromingsalarm afgekondigd tot maandagavond voor bijna heel Arizona.

Meerdere doden door vloedgolf Arizona
Meerdere doden door vloedgolf Arizona (Foto: ANP)

Tankauto met lpg in brand op A27

De A27 bij Nieuwegein is maandagochtend richting Utrecht afgesloten, omdat er een tankauto met lpg in brand staat. Ook de snelweg richting Breda ging even dicht, maar rond 06.00 uur werd die weg weer vrijgegeven.

Verkeer wordt omgeleid vanaf knooppunt Lunetten en Everdingen via de A2 en de A12.

Tankauto met lpg in brand op A27
Tankauto met lpg in brand op A27 (Foto: ANP)

Martin Landau overleden

Martin Landau is zaterdagmiddag op 89-jarige leeftijd overleden. De acteur is na een kort ziekbed in het UCLA-ziekenhuis in Los Angeles gestorven, meldt TMZ.

Landau begon met acteren in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zijn eerste grote rol was in 1959 in de speelfilm North by Northwest van Alfred Hitchcock. Ook speelde hij Rufio in de klassieke Hollywoodverfilming uit 1963 van Cleopatra met Elizabeth Taylor in de hoofdrol.

In 1988 wordt hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Tucker: The Man and His Dream van Francis Ford Coppola, maar wint het felbegeerde gouden beeldje niet. Een jaar later wordt hij opnieuw genomineerd voor beste bijrol in Crimes and Misdemeanors maar grijpt wederom naast de prijs. Het is Landau's legendarische acteerwerk in de rol van Bela Lugosi in de speelfilm Ed Wood uit 1994 onder regie van Tim Burton, die hem uiteindelijk een Oscar oplevert.

Martin Laundau trouwde in 1957 met de actrice Barbara Bain, met wie hij samen in de televisieserie Mission: Impossible speelde. Het stel kreeg twee dochters, Susan en Juliet. In 1993 gaan Landau en Bain uit elkaar.

Oscarwinnaar Martin Landau overleden
Oscarwinnaar Martin Landau overleden (Foto: BuzzE)

Koning van de zombiefilm George A. Romero overleden

Vannacht bereikte ons het nieuws dat de Amerikaanse regisseur George A. Romero zondag is overleden. Het treurige nieuws werd bevestigd door zijn manager Chris Roe. Romero, die het begrip zombiefilm een nieuwe betekenis gaf, overleed op 77-jarige leeftijd.

De uit Pittsburgh afkomstige filmmaker brak in 1968 door met zijn spraakmakende zombiefilm Night Of The Living Death. Met de combinatie van inktzwarte humor, expliciet bloederig geweld en symbolische kritiek op de Amerikaanse maatschappij zette Romero een nieuwe standaard voor zombiefilms, die van gehypnotiseerde slaapwandelaars veranderden in hersensvretende ondoden. Deze stijlvorm zou door ettelijke anderen worden gekopieerd.

Nog niet zo lang geleden werd er bij de filmmaker een zeer agressieve vorm van longkanker aangetroffen. Romero overleed in het bijzijn van zijn vrouw Suzanne Desrocher en dochter Tina Romero, terwijl hij luisterde naar de filmmuziek van The Quiet Man, een van de favoriete films van de regisseur.

Ook Denemarken begint EK vrouwenvoetbal met zege

Na Nederland heeft ook Denemarken haar eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal gewonnen. In De Vijverberg in Doetinchem zegevierde de formatie met 1-0 tegen debutant België.

Denemarken kwam al na zes minuten spelen op voorsprong door een doelpunt van Sanne Troelsgaard. Met name in de tweede helft beten de Belgische dames goed van zich af en kregen ze kansen op de gelijkmaker maar het net werd niet gevonden. Het dichtst bij was nog Tessa Wullaert die haar vrije trap via een Deense tegen de lat zag belanden. Aan de andere kant hadden de Deenses recht op twee strafschoppen die niet gegeven werden.

Komende donderdag spelen de Oranje Leeuwinnen tegen Denemarken op Het Kasteel in Rotterdam. In de andere wedstrijd nemen België en Noorwegen het tegen elkaar op.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.