FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 juli 2017

Italiaanse schoonspringer komt net tekort tegen Chinese overmacht

De tweede finaledag op het wereldkampioenschap schoonspringen in Boedapest heeft twee gouden medailles opgeleverd voor China, maar vooral bij de mannen op de 1-meterplank moest daar flink voor gestreden worden.

Elf keer eerder werd een wereldkampioen aangewezen op dat onderdeel en niet geheel verrassend kwam die meestal uit China. Niemand minder dan de Nederlander Edwin Jongejans werd in 1991 de eerste wereldkampioen en verder pakten Zimbabwe en Canada ooit het goud. 

China trad aan met Peng Jianfeng en He Chao, waarvan goud en zilver verwacht werd. Peng nam na de eerste van de zes sprongen de leiding, He verdrong de Duitser Patrick Hausding van de tweede plek na drie sprongen. 

De grote opmars kwam echter van de Italiaan Giovanni Tocci, die een geweldig slot kende. Met nog één sprong te gaan stond hij vierde, achter Hausding en de Chinezen. Nog een topsprong van Tocci bracht hem voorbij de Duitser, waardoor een zeer verrassende medaille zeker was.

Een uitzinnige Tocci keek vervolgens naar de Chinezen en dat werd nog spannend. He slaagde erin over Tocci's score te gaan, terwijl Peng met zijn laatste twee sprongen onder de druk leek te bezwijken. Hij gaf zijn grote voorsprong weg, maar hield genoeg ruimte over om de wereldtitel toch nog te pakken, voor He en Tocci.

Op het 10-meterplatform werd synchroon gesprongen door de dames en ook dat leverde Chinees goud op. Olympisch platformkampioene Ren Qian won het gemengd platformspringen al en met Si Yajie, goed voor zilver in Rio, pakte ze nu ook de wereldtitel.

Kim Mi-rae en wereldkampioene platformspringen Kim Kuk-hyang pakten namens Noord-Korea zilver. Brons was voor de Maleisische winnaressen van olympisch brons in Rio, Cheong Jun Hoong en Pandelela Rinong.

Nieuwe Doctor dolblij met rol in Doctor Who

Actrice Jodie Whittaker is dolblij dat ze de hoofdrol heeft gekregen in de BBC-serie Doctor Who. Vlak na de Wimbledonfinale werd bekend dat zij de nieuwe tijdreizende Doctor wordt als Peter Capaldi in de kerstspecial gaat regenereren.

Jodie zegt het een eer te vinden de hoofdrol te mogen vertolken in de legendarische Britse tv-serie. "Niet alleen als acteur, maar ook als feminist, vrouw en iemand die zich graag laat uitdagen om juist dat te worden waarvan anderen zeggen dat dat niet kan", zei ze.

Op de site van de BBC laat ze de fans van de serie weten dat ze niet hoeven te schrikken nu er opeens een vrouwelijke Doctor komt. Volgens de actrice is Doctor Who juist een serie waarin ruimte is voor veranderingen. "Bovendien hebben de fans van de serie al zoveel veranderingen meegemaakt. En dat de Doctor 0nu een vrouw is, is geen enge verandering. Het is er eentje die past in deze tijd."

De eerste aflevering waarin Jodie als Doctor te zien zal zijn is de kerstspecial die geheel volgens traditie op Eerste Kerstdag te zien zal zijn bij de BBC.


Jodie dolblij met haar rol als Doctor (Foto: BuzzE)

Meisje (3) overleden na val in sloot Leerdam

Een driejarig meisje is zondagavond in een ziekenhuis overleden nadat ze kort daarvoor in een sloot in Leerdam was gevonden. Het meisje was sinds begin van de avond vermist. Met onder meer een melding op Burgernet werd gevraagd naar haar uit te kijken.

Uiteindelijk is ze gevonden in een sloot, waar ze vermoedelijk drie kwartier in heeft gelegen. De politie heeft geprobeerd haar te reanimeren, evenals het ambulancepersoneel op weg naar het ziekenhuis. Korte tijd later werd bekend dat het kindje toch is overleden.

Meisje (3) overleden na val in sloot Leerdam
Meisje (3) overleden na val in sloot Leerdam (Foto: ANP)

Hingis en Murray met overmacht naar Wimbledontitel

Tennissers Jamie Murray en Martina Hingis hebben op zeer overtuigende wijze het gemengd dubbelspel op Wimbledon gewonnen. De Britse en zijn Zwitserse partner stonden in het hele toernooi geen set af.

In de finale probeerden de Fin Henri Kontinen en de Britse Heather Watson hun titel te verdedigen, maar daar was geen beginnen aan. Bij vlagen konden ze Murray en Hingis bijhouden, maar het Brits/Zwitserse duo was ongenaakbaar op de belangrijke momenten en zegevierde na een dik uur: 6-4, 6-4.

Voor Murray was het zijn vierde Grand Slam-titel. In het mannendubbel won hij er vorig jaar twee, in 2007 pakte hij met Jelena Jankovic de gemengd dubbelspeltitel op Wimbledon. Hingis won vijf Grand Slam-titels in het enkelspel en twaalf in het dubbelspel, terwijl het haar zesde titel is in het gemengd dubbel - en de eerste met iemand anders dan Mahesh Bhupathi of Leander Paes uit India.

Ehrlacher en Michelisz winnen WTCC-races in Argentinië

Zondag hebben Yann Ehrlacher en Norbert Michelisz de World Touring Car Championship races op het circuit van Termas de Río Hondo in Argentinië gewonnen. Tom Coronel werd negende en tiende. Volvo-fabriekscoureur Nicky Catsburg viel in beide races uit.

In de eerste race mocht Ehrlacher vanaf pole vertrekken. De Fransman was als snelste weg maar in de tweede bocht stak Tom Chilton binnendoor en nam de leiding over. Later in de wedstrijd zou de wedstrijdleiding vanwege contact tijdens deze inhaalactie een tijdstraf uitdelen aan de Brit. Bij de volgende bocht probeerde Mehdi Bennani hetzelfde bij Ehrlacher maar de Fransman deed de deur op tijd dicht.

Achter de drie koplopers was ondertussen een felle strijd tussen Tiago Monteiro en de Volvo-coureurs. In de zevende ronde kreeg Nicky Catsburg een lekke band. Een ronde later kreeg zijn teamgenoot Nestor Girolami ook technische problemen met zijn auto. Voor beide Volvo-coureurs was dit einde race.

De Citroën-coureur Chilton wist zijn voorsprong op de achtervolgers uit te breiden naar ruim vier seconden echter vanwege de vijf seconden tijdstraf viel hij in de uitslag terug naar plaats vier. Door deze tijdstraf wint Ehrlacher de race. Voor de Fransman is dit de eerste zege in het WTCC. Onze landgenoot Tom Coronel werd negende.

Uitslag race 1
1. Yann Ehrlacher (FRA) Lada 11 Laps
2. Mehdi Bennani (MAR) Citroën +0.726
3. Esteban Guerrieri (ARG) Chevrolet +1.327
4. Tom Chilton (GBR) Citroën +1.573
5. Tiago Monteiro (POR) Honda +1.677
6. Thed Björk (SWE) Volvo +2.322
7. Robert Huff (GBR) Citroën +3.668
8. John Filippi (FRA) Citroën +10.369
9. Tom Coronel (NED) Chevrolet +10.960
10. Ryo Michigami (JAP) Honda +11.379

Catsburg was gisteren het snelste in de kwalificatie en mocht daarom vanaf de eerste startrij starten in de tweede race. De Nederlander was het snelste weg, gevolgd door Michelisz en Monteiro. Vooraan in de wedstrijd was nauwelijks strijd voor posities maar achterin wel tussen de beide Honda's van Zengo Motorsport en Kevin Gleason. Uiteindelijk wist de Amerikaan beide Honda's in te halen.

In ronde zeven drama voor Catsburg. Net als in de eerste race opnieuw een lekke band. De Hongaar Michelisz nam de leiding over en won de wedstrijd. Op plaats twee zijn teamgenoot Monteiro.

Uitslag race 2
1. Norbert Michelisz (HON) Honda 13 Laps
2. Tiago Monteiro (POR) Honda +0.505
3. Thed Björk (SWE) Volvo +1.381
4. Esteban Guerrieri (ARG) Chevrolet +6.379
5. Mehdi Bennani (MAR) Citroën +14.281
6. Néstor Girolami (ARG) Volvo +14.675
7. Tom Chilton (GBR) Citroën +20.386
8. Yann Ehrlacher (FRA) Lada +20.750
9. Robert Huff (GBR) Citroën +20.999
10. Tom Coronel (GBR) Chevrolet +21.983

'Schutters verstoren stembusgang Venezuela'

Gewapende bendes hebben zondag geprobeerd de stembusgang in Venezuela te verstoren. Ze zouden in een voorstad van Caracas twee mensen hebben doodgeschoten en vier anderen verwond. Dat heeft een woordvoerder van de oppositie, die de niet-officiële volksraadpleging tegen president Nicolás Maduro heeft georganiseerd, gezegd.

Carlos Ocariz, sprekend namens de 'Democratische Eenheid', vertelde dat 'paramilitaire' schutters 's middags opdoken in Catia, waar duizenden mensen mensen bijeen waren om hun proteststem te laten horen, en het vuur openden. "Naar het schijnt zijn er twee doden te betreuren", zei Ocariz tegen verslaggevers.

'Schutters verstoren stembusgang Venezuela'
'Schutters verstoren stembusgang Venezuela' (Foto: ANP)

Roger Waters haalt uit naar Radiohead

Roger Waters heeft opnieuw uitgehaald naar Thom Yorke, de frontman van Radiohead. Het zint Waters niets dat de Britse band komende week optreedt in Israël. Volgens de oprichter van Pink Floyd heeft Radiohead lak aan de boycot die de Boycott, Divestment and Sanctions Movement heeft afgekondigd.

Waters deed zijn uitspraken in een Facebook Live-uitzending van de BDS Movement. Yorke heeft volgens Waters helemaal geen idee van wat er zich tussen Israël en de Palestijnen afspeelt. De frontman van Radiohead voelt zich aangevallen door de voortdurende stroom van aantijgingen door de club van Waters en dat vindt Waters vreemd. "Je hoeft niet beledigd te zijn", zei hij tegen Yorke. "Want als je wist wat er echt speelde, zou je wel met de BDS Movement hebben gesproken." Waters heeft verschillende malen contact gezocht met Yorke, maar die ging niet in op uitnodigingen voor een gesprek.

Waters herhaalde nog maar eens het standpunt van de beweging waar hij prominent lid van is. De BDS Movement vindt dat artiesten niet in Israël moeten optreden. "En als jullie klaar zijn met je tripje door Israël, hoop ik dat je mij een brief wilt schrijven", besluit Waters zijn boodschap aan Yorke. "Ik hoop dat je daarin vertelt hoeveel goed werk je hebt verricht en welke veranderingen er zijn gekomen door jouw gesprekken met muzikanten."

Radiohead speelt op 19 juli in Tel Aviv.

Roger Waters haalt uit naar Radiohead
Roger Waters haalt uit naar Radiohead (Foto: BuzzE)

Koningspaar feliciteert Oranjevrouwen

Ook het koningspaar zat zondagavond in Utrecht op de tribune bij de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten na afloop van het duel, dat Oranje met 1-0 won, de kleedkamer.

Daar brachten zij hun felicitaties over aan het team en aan de technische staf. De Nederlandse voetbalsters openden het EK met een overwinning op Noorwegen (1-0).

Koningspaar feliciteert Oranjevrouwen
Koningspaar feliciteert Oranjevrouwen (Foto: ANP)

Bizarre knock-out bij UFC in Glasgow

Zondagavond landt het UFC-circus in Glasgow. De Engelse MMA-vechter met de welluidende naam Galore Bofando maakte tijdens dit gala zijn UFC-debuut tegen de Ier Charlie Ward. Bofando won door knock-out, die op een bijzonder manier tot stand kwam.

Ward had Bofando vastgepind tegen de octagon toen Bofando daar genoeg van kreeg. Hij draaide zich handig weg en gooide Ward van zich af, waardoor de Ier hard op de grond terecht kwam en verrassend KO ging. Zelfs de scheidsrechter was zo verrast dat hij te laat ingreep, waardoor Ward nog een aantal onnodige klappen te verwerken kreeg.

Volleybalsters sluiten WGP-weekend af met klinkende zege op Rusland

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de derde wedstrijd in het tweede weekend van de World Grand Prix gewonnen. In Yekatarinaburg was het team van bondscoach Jamie Morrison vanavond veel te sterk voor het thuisspelende Rusland. Het werd 3-0. De setstanden warnen 25-18, 25-22 en 25-16.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd en kwam in de eerste set direct 8-4 voor. Yvon Belien, Celeste Plak, Robin de Kruijf, captain Maret Balkestein, Anne Buijs, Laura Dijkema en Kisten Knip begonnen in de basis. De Russinnen kwamen er niet doorheen en Oranje liep uit naar 20-15 om vervolgens de set met 25-18 te pakken.

Ook in de tweede set liep Oranje direct weer uit naar 9-5. Rusland kwam nog wel terug tot 16-15. Oranje creëerde weer een marge van drie punten, maar Rusland vocht terug en op 22-21 nam Morrison een time-out. Daarna maakte de dames het af, via een strakke serve van Belien werd het 25-22.

In de derde set kwam Rusland nog wel 0-3 voor, maar dankzij sterk aanvallend spel en een blok van Buijs nam Oranje snel de leiding weer over: 6-4. Bij de tweede technische timeout stond het al weer 16-9. Via een harde smash van Plak kwam het matchpoint op het scorebord: 24-15. De eerste poging mislukte nog, maar daarna was het raak: 25-16.

Vrijdag won Nederland al met 3-0 van België en zaterdag met 3-2 van de Dominicaanse Republiek. Vorig week in Apeldoorn werden twee van de drie wedstrijden gewonnen. Nederland staat daarmee gedeeld tweede achter Servië, dat alleen een beter setratio heeft. De World Grand Prix gaat komende week voor Nederland verder in Brazilië, met wedstrijden tegen de Verenigde Staten (donderdag), Brazilië (vrijdag) en België (zondag). Een plek bij de beste vijf landen na drie weekenden levert kwalificatie op voor de Final Six begin augustus in China. 

220.000 Zwarte Crossers schrijven geschiedenis

Afgelopen weekend hebben 220.000 Zwarte Crossers opnieuw geschiedenis geschreven. De 21ste editie van het jaarlijkse festival in het Achterhoekse Lichtenvoorde gaat de boeken in als volledig uitverkocht.

Ik ben de gelukkigste vrouw aan deze kant van de kosmos. Wat een geweldig weekend! En wat prachtig dat onze bezoekers weer hebben laten zien dat een feestje bouwen met zoveel mensen bij elkaar hier gewoon nog kan. Was de hele wereld maar één grote Zwarte Cross!”, aldus een uitgelaten en zichtbaar geëmotioneerde festivaldirectrice Tante Rikie.

Afgelopen donderdag opende het festival de poorten van de camping. Vanaf vrijdag hadden de dagbezoekers de mogelijkheid om zich te goed te doen aan muziek en theater op 32 podia, motorcross, theater, stunt en ander spektakel. Vrijdagavond werden ook de allerlaatste kaarten aan de dagkassa verkocht en daarmee was de Zwarte Cross 2017 volledig uitverkocht. Op dit moment is het festival nog in volle gang en het feest zal op de camping tot in de kleine uurtjes doorgaan.

Stuntman herstelt in ziekenhuis
Stuntman William van den Putte (BEL) kwam gisteren ongelukkig ten val tijdens de FMX-show in stuntvak Ground Hero. “Het was even schrikken, maar we zijn ontzettend opgelucht dat we kunnen melden hij buiten levensgevaar is. William ligt nog met hoofdletsel en een gebroken neus in het ziekenhuis. We zijn blij dat William na zijn val meteen de hulp kreeg die hij nodig had van de geweldige hulpdiensten.”, berichtte de organisatie vandaag.

Zwarte Cross 2018
De data voor de 22ste editie, de start van de voorverkoop en inschrijving zijn ook al bekend. Volgend jaar zal de Zwarte Cross plaatsvinden op 12, 13, 14 en 15 juli 2018. De inschrijvingen voor deelname aan de Zwarte Cross starten op 4 november, vanaf 11 november kunnen leden van de Zwarte Cross fanclub ‘Harder!’ kaarten bestellen en een week later op 18 november start de voorverkoop voor de rest van de wereld.

[Tour] Strijd in een bakoven

Mollema ging er voor. Een lange afdaling en een klimmetje van de vierde categorie. Het werd steeds spannender. Er konden er maar een paar volgen en die bleven op twintig seconden hangen. Yates ging in het peloton demarreren.  Maar dat was niet interessant. Mollema was interessant. Hoewel, in het peloton ging Martin er vandoor en dat was ook interessant. Maar Mollema was nog interessanter. Het werd vijftien seconden, het werd tien seconden. Maar het werd een geweldige overwinning voor onze Bauke!

Merkel reageert bedaard op plan Schulz

Bondskanselier Angela Merkel heeft zondag bedaard gereageerd op het "toekomstplan" van haar SPD-rivaal Martin Schulz. Deze wil meer sociale rechtvaardigheid in Duitsland, verbeteringen op de arbeidsmarkt en grotere investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur en scholen. In een interview op de tv-zender ARD pakte de leidster van de CDU haar tegenstander bij de Bondsdagverkiezingen in september niet hard aan.

Merkel zei dat geld niet het probleem is bij de voorgestelde vergroting van de overheidsbestedingen. "De planning gaat langzaam. We kunnen het geld dat er is niet uitgeven", zei ze, verwijzend naar de reserveringen die al zijn gedaan. Regeringspartij CDU/CSU pleit daarom in haar programma voor het versneld uitvoeren van de plannen en de belangrijkste projecten voorrang te geven door de procedures te bekorten. Die lopen over te veel schijven.

Merkel reageert bedaard op plan Schulz
Merkel reageert bedaard op plan Schulz (Foto: ANP)

Gal pakt Nederlandse titel dressuur

Edward Gal heeft in Ermelo de Nederlandse titel dressuur gegrepen. De Brabander kwam bij de afsluitende kür op muziek met Zonik tot een score van 82,525.

Achter Gal eindigde Madeleine Witte-Vrees met Cennin als tweede. Zij stond na het eerste onderdeel nog bovenaan, maar een paar foutjes in de kür kostte haar de titel. Hans Peter Minderhoud (Johnson) eindigde als derde.

Deze top drie is door Bondscoach Rien van der Schaft ook geselecteerd voor het EK dressuur, zo werd na afloop bekend. De vierde plek was voor Diederik van Silfhout, die vandaag op Four Seasons vijfde werd. Hij kreeg de voorkeur boven de vandaag vierde geworden Emmelie Scholtens (Apache). "Ik vind hem een zekerder factor", aldus Van der Schaft.

Op het EK zal Gal niet rijden op Zonik maar op zijn andere toppaard, Voice.

Vos wint slotetappe en klassement in BeNe Ladies Tour

Marianne Vos heeft het eindklassement van de BeNe Ladies Tour gewonnen. De Nederlandse van WM3 stond met nog etappe te gaan al aan de leiding. In de slotrit was Vos de snelste in de massasprint voor haar landgenote Monique van de Ree.

Vos maakte in de BeNe Ladies Tour haar rentree in het peloton na een sleutelbeenbreuk. Begin juni ging de renster van WM3-Energie onderuit in de derde etappe van de Women's Tour in Groot-Brittannië.

Froome blij met ploeggenoten

Tijdens de vijftiende etappe van de Tour de France kwam Chris Froome vandaag even in de problemen vanwege materiaalpech. Uiteindelijk liep hijgeen tijdsverlies op en dat kwam vooral door zijn ploeggenoten.

"Ik panikeerde een beetje, want ik vreesde dat ik tijd ging verliezen op mijn concurrenten. Gelukkig kon Kwiatkowski me meteen zijn achterwiel geven zodat ik de achtervolging kon inzetten", aldus de Brit van Team Sky.

"De anderen hielpen me weer naar voren. Landa liet zich zelfs nog even uitzakken om me te helpen bij de laatste jump naar het groepje der favorieten. Fantastisch als je op zo'n teammaats kan rekenen. De rustdag morgen hebben ze dubbel en dik verdiend", zo besloot de drager van de gele trui.

Leeuwinnen winnen van Noren

De Oranje Leeuwinnen hebben zondagavond de eerste groepswedstrijd van de EK met 1-0 gewonnen van Noorwegen.

Al binnen dertig seconden wist Lieke Martens bijna de openingstreffer te maken voor Oranje. De nieuwe aanwinst van FC Barcelona ontving de bal op aangeven van Van de Sanden, waarna de Noorse sluitpost Hjelmseth Nederland dwars zat.

De Noren werden zo nu en dan dreigend en waren voornamelijk gevaarlijk via Ada Hegerberg en Kristine Minde. Omdat de Nederlandse verdediging – op een foutje van Van Lunteren na – stand bleef houden en zelf genoeg creëerde, was het schouwspel in de eerste helft iets wat Oranje-fans houvast bood.

De Leeuwinnen lieten de Noren in het tweede bedrijf bijna niet meer van de eigen helft af komen. Vanwege de voortdurende druk van Nederland, was het feitelijk wachten tot de Scandinaviërs zouden breken.

In de 66e minuut betaalde het harde werken, gecombineerd met aardig voetbal, uit. Een kopbal van Shanice van de Sanden op aangeven van Martens brak de ban voor Oranje. Kansen voor achtereenvolgens Jackie Groenen en Desiree van Lunteren hadden de confrontatie voortijdig kunnen beslissen.

Het doelpunt van van Van de Sanden bleek uiteindelijk genoeg.

Bird wint opnieuw in Formule E New York, Frijns opnieuw in de punten

Sam Bird heeft naast de zaterdagrace ook de zondagrace in de Formule E in New York gewonnen. De Brit boekte namens DS Virgin zo in één weekeinde zijn eerste twee zeges van het seizoen.

Felix Rosenqvist profiteerde bij de start optimaal van zijn tweede startpositie. Dat klinkt wellicht gek, maar positie twee geeft vreemd genoeg de binnenkant in de eerste, scherpe bocht en zo kon Rosenqvist de leiding afpakken van polesitter Bird, de winnaar van zaterdag. Jean-Eric Vergne nam plek drie in, maar de Fransman had flink wat schade en moest niet veel later naar binnen om een loshangend onderdeel van zijn auto te laten trekken. Daniel Abt was al na krap één ronde klaar: de Duitser viel zaterdag aan het einde van de race uit, maar kwam nu aanzienlijk minder ver.

Na elf ronden zette Bird zijn DS Virgin binnendoor bij de Mahindra van Rosenqvist, waarmee de Brit de leiding overnam, terwijl Heidfeld vlak achter teamgenoot Rosenqvist zat. Zo bleef men rijden tot na 23 ronden een full course yellow uitgeroepen werd vanwege een stilstaande auto van Alex Lynn. Tijdens die periode kwamen de meeste coureurs naar binnen voor de autowissel, terwijl onder meer Vergne en Robin Frijns dat niet deden - raceleider Bird kwam een ronde na Rosenqvist en Heidfeld binnen.

Na 28 van de 49 ronden kwam Frijns dan naar binnen, die daardoor een aanzienlijk vollere batterij had dan de rest voor het restant van de race. Rosenqvist moest tien ronden later zijn tweede plek afstaan aan teamgenoot Heidfeld, terwijl Frijns probeerde vanaf de vijftiende plek naar voren te komen.

Rosenqvist pakte zijn plek wel weer terug en reed naar de tweede plek, maar daarachter werd nog even hard gevochten. Pierre Gasly kwam in de buurt van Heidfeld en bij het ingaan van de laatste bocht opende de Fransman de aanval: met de ogen dicht knalde hij vol de bocht door in een klassieke do or die-actie, met als resultaat dat hij in de muur belandde en als vierde, achter Heidfeld, over de finish hobbelde.

Frijns kwam uiteindelijk als negende over de streep, nadat hij in de laatste ronde onder meer de stilgevallen Loïc Duval nog kon verschalken.

Ontslagen FBI-baas Comey schrijft boek

De door president Donald Trump ontslagen FBI-directeur James Comey is bezig een boek te schrijven over zijn ervaringen in dienst van de overheid. Volgens de New York Times hebben alle grote Amerikaanse uitgeverijen de afgelopen dagen belangstelling getoond. Komende week kunnen ze een bod uitbrengen.

Comey laat zich adviseren door literair agent Matt Latimer. Die vertelde dat het geen conventionele memoires zullen zijn, waarin stevig wordt uitgepakt en alles ter tafel komt. Het wordt veeleer een 'verkenning van de principes' waardoor Comey zich heeft laten leiden tijdens de meest uitdagende momenten in zijn carrière.

Aan de orde komen onder meer het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton tijdens de verkiezingscampagne en uiteraard de tumultueuze en korte ambtsperiode van de voormalige FBI-baas tijdens de regering-Trump. "Het wordt een boek over leiderschap en het zoeken naar de waarheid", aldus Latimer.

Ontslagen FBI-baas Comey schrijft boek
Ontslagen FBI-baas Comey schrijft boek (Foto: ANP)

Afghaanse troepen heroveren deel Helmand

Afghaanse regeringstroepen hebben een deel van provincie Helmand heroverd op de radicaal-islamitische Taliban. Het gaat om het district Nawa. Tijdens de gevechten zijn tientallen strijders van de terreurorganisatie gedood of gewond geraakt. Dat vertelde een woordvoerder van het Afghaans ministerie van Defensie zondag op een persconferentie. De terreurorganisatie bezette het gebied sinds oktober.

Een lid van de provincieraad van Helmand bevestigde dat Afghaanse legereenheden het weer voor het zeggen hebben in de streek. Hij benadrukte dat de militaire actie alleen een succes is als ze de controle blijven houden. Doordat de regio Nawa bezaaid lag met mijnen, rukten de Afghaanse troepen maar langzaam op.

De herovering van de streek is een belangrijke strategische overwinning voor de regering. Sinds de verdedigingsmissie van de NAVO in 2014 eindigde, maken de Taliban in grote delen van Helmand de dienst uit.

Afghaanse troepen heroveren deel Helmand
Afghaanse troepen heroveren deel Helmand (Foto: ANP)

Verstappen: "Maximaal resultaat maar we zijn te langzaam"

Max Verstappen haalde vandaag, na drie uitvalbeurten op rij, eindelijk weer eens de finish. De uiteindelijke vierde plaats noemt hij het maximale resultaat.

Verstappen had nog wel een goede start waarbij hij Sebastian Vettel passeerde en de derde plek pakte. Daarna volgde een gevecht met de coureur van Ferrari om zijn positie te verdedigen. "Als het om de eerste plek gaat, dan wil ik wel zo'n gevecht, maar we zijn gewoon te langzaam. Ik moest mijn plaats met hand en tand verdedigen. Hij kwam met veel snelheid binnendoor en ik verdedigde buitenom. Toen reed hij vol gas tegen me aan. Dat mag zolang er niks afbreekt", aldus Verstappen bij Ziggo Sport. 

Door een pitstop die niet foutloos was verloor Verstappen zijn plek aan Vettel, die daarna uit het zicht verdween. Door een klapband van Vettel in de slotfase schoof Verstappen toch nog een plek op. Ook Räikkönen dook nog naar binnen, maar omdat Verstappen zelf ook een pitstop maakte, kon hij daardoor geen podiumplek winnen. "Ik zag Kimi naar binnen gaan en dacht dat we gewoon buiten moesten blijven, maar het team wilde het veilig spelen", verklaart Verstappen.

"We moeten gaan kijken wat er fout is gegaan dit weekend, want we waren niet snel goed. Maar we hebben wel het maximaal haalbare aantal punten gehaald. Ik kijk uit naar Hongarije en de updates die daar komen," zo sloot de Nederlander af.


Mollema: "Dit is de grootste zege van mijn carrière"

Bauke Mollema heeft de vijftiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Nederlander van Trek-Segafredo was superblij met zijn overwinning. "Dit is echt geweldig", aldus de Groninger direct na afloop van de etappe.

"Ik ben zo blij om een etappe te winnen in de Tour de France. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste paar jaar. Dit was een groot doel voor mij. Ik had een kans, maar veel ploegen wilden meezitten in de ontsnapping vandaag. Ik ging op de eerste klim vol gas om het gat naar de eerste groep te overbruggen. Uiteindelijk lukte het met 25 renners", aldus Mollema.

"Dat was het eerste doel van de dag. Daarna ging ik er gewoon voor in de laatste 30 kilometer. Het was een lange tijd alleen, en de achtervolgers waren heel close aan het einde, maar ik redde het! Dit is de grootste zege van mijn carrière tot nu toe. De Tour de France was altijd al mijn droom. Ik ben ongelooflijk blij." Mollema won in 2013 een etappe in de Ronde van Spanje. Vorig jaar was de Nederlander de beste in de Clásica San Sebastian.

Mollema:
Mollema: "Dit is de grootste zege van mijn carrière" (Pro Shots / George Deswijzen)

LB: Caitlyn Jenner overweegt senatorschap

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Caitlyn Jenner ziet zichzelf wel in de Senaat van Californië. De realityster denkt na over een carrière in de politiek, vertelde ze zondag in een radioprogramma op AM 970.

"Ik overweeg het, de politiek heeft me altijd geïnteresseerd", zei Caitlyn, die bekend werd als Bruce, de stiefvader van Kim Kardashian. Sinds 2015 gaat ze als vrouw door het leven en is ze LGBT-activist.

Caitlyn speelt al langer met de gedachte zich verkiesbaar te stellen. "Eerst dacht ik dat ik het nooit zou doen", zei ze in april tegen CNN over haar politieke ambities. "Waarom niet? Omdat ik te veel geheimen had. Maar nu heb ik die niet meer, alles ligt op straat."

Caitlyn Jenner overweegt senatorschap
Caitlyn Jenner overweegt senatorschap (Foto: BuzzE)

Waterpolosters oppermachtig in openingsmatch WK

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zoals verwacht met speels gemak de openingsmatch van het werelkampioenschap waterpolo gewonnen van Frankrijk. Terwijl de Fransen al moeten vrezen voor een plek in de knockoutfase, is Nederland één van de favorieten voor het goud. De monsterscore van 17-2 mag dan ook geen echte verrassing heten.

Ook over twee dagen wacht Nederland met Japan geen hele lastige tegenstander. Pas op 20 juli begint het toernooi pas echt tegen Europees kampioen Bulgarije. De nummer één van elke poule is automatisch geplaatst voor de kwartfinale, dus zowel de wedstrijd tegen Frankrijk als Japan kunnen voor het doelsaldo doorslaggevend zijn mocht die laatste wedstrijd in een gelijke stand eindigen.

Bosbranden langs Adriatische kust Kroatië

e brandweer in Kroatië heeft de handen vol aan bosbranden aan de Adriatische kust. Ook op het bij Nederlandse populaire schiereiland Istrië zijn er branden, onder meer bij de historische stad Pula. Mensen in de buurt van de branden hebben hun huis moeten verlaten, slachtoffers zijn er niet gevallen.

Andere branden waren in de buurt van de kuststad Split en en bij de eilanden Pag en Vir. Langs de kilometers lange kust van Kroatië zijn er elke zomer bosbranden, maar deze keer zijn ze bijzonder heftig. De sterke noordenwind maakt het blussen lastig. De autoriteiten hebben een waarschuwing uitgeven voor het gebruik van open vuur.

Ook in buurlanden Bosnië en Montenegro woeden bosbranden.

Bosbranden langs Adriatische kust Kroatië
Bosbranden langs Adriatische kust Kroatië (Foto: ANP)

Al veel bloemen voor Nouri bij AMC

Vlakbij de ingang van het Amsterdamse ziekenhuis AMC worden steeds meer bloemen gelegd voor Abdelhak Nouri, de jonge Ajacied die binnen wordt verpleegd. Bij het hek liggen behalve bloemen ook briefjes en tekeningen. Verder zijn er voetbalattributen opgehangen, zoals een Ajaxvlag.

Nouri zakte vorig weekend in Oostenrijk in elkaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen door hartritmestoornissen en belandde op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck. Daar werd duidelijk dat hij ernstige en blijvende hersenschade heeft.

Vrijdag is Nouri overgebracht naar het AMC in Amsterdam.

Al veel bloemen voor Nouri bij AMC
Al veel bloemen voor Nouri bij AMC (Foto: ANP)

45.000 Feyenoordfans op open dag

Zo'n 45.000 supporters zijn zondag naar de Rotterdamse Kuip gekomen voor de Open Dag van Feyenoord. Volgens traditie zijn de nieuwe spelers, de versterkingen van de landskampioen, met een helikopter naar het stadion gebracht en aan het publiek gepresenteerd.

Ook werd de kampioensschaal getoond. Spelers en staf werden een voor een onthaald in De Kuip en massaal bedankt. In de helikopter, die landde op de middenstip, zaten de aanwinsten Kevin Diks, Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius.

45.000 Feyenoordfans op open dag
45.000 Feyenoordfans op open dag (Foto: ANP)

Voetbalfans in optocht van Neude naar stadion

Stadion Galgenwaard in Utrecht raakt zondag langzaam maar zeker gevuld met voetbalfans voor de eerste wedstrijd van het EK vrouwenvoetbal: Oranje tegen Noorwegen. Veel supporters vertrokken even na 15.00 uur in een lange stoet van de Neude richting het stadion.

Onder de voetbalfans zijn veel gezinnen en opvallend veel vrouwen, veelal gehuld in oranje kleding. De sfeer is gezellig en gemoedelijk en op diverse plaatsen dansen mensen op de muziek die wordt gedraaid. Er is nogal wat politie op de been, die heeft voor zover bekend nog niet hoeven optreden.

Om de Oranjeleeuwinnen te verwelkomen werd de Domtoren oranje en rood-wit-blauw verlicht. De politie heeft in overleg met de KNVB en de speelsteden, waaronder Enschede, Breda en Rotterdam, zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. In en rond de stadions zijn scherpe toegangscontroles.

De aftrap voor Oranje-Noorwegen is om 18.00 uur. Wie niet in het stadion is, kan de wedstrijd volgen op een groot scherm op de Neude.

Voetbalfans in optocht van Neude naar stadion
Voetbalfans in optocht van Neude naar stadion (Foto: ANP)

Mollema rijdt solo naar winst etappe

Bauke Mollema heeft zijn Touretappe. De Nederlander won de vijftiende etappe in de Tour de France, van Laissac-Sévérac l'Église naar Le-Puy-en-Velay. Mollema kwam alleen over de meet na een solo van 25 kilometer. Chris Froome behield het geel.

Kiserlovski, Maté, Pauwels, Barguil, Van Baarle, T. Martin, Grmay, Burghardt, Caruso en Sieberg waren de renners die vanuit de start ten aanval trokken. Het verschil liep gauw op naar rond de twee minuten.

De eerste beklimming van de dag was de Montée de Naves d'Aubrac. (1ste categorie, 8.9 km aan 6.4%) Sieberg, Burghardt en Martin moesten gelijk lossen. Van Baarle kon ook niet meekomen en moest eraf. Caruso, Pauwels en Barguil bleven vooraan over. Het peloton, onder leiding van Bauke Mollema, brak ondertussen door het hoge tempo van de Nederlander. Barguil pakte op de Montée de Naves d'Aubrac de 10 punten voor het bergklassement. In de afdaling sloten Van Baarle and Grmay zich weer aan bij de drie koplopers.

De voorsprong van de kopgroep liep verder op. Daarachter een groep van 23 man met Lammertink en Mollema. De tweede beklimming was de Cote de Vieurals (3de categorie). Aan de voet had de kopgroep 4,5 minuut  voorsprong op de groep gele trui. Barguil was daar als eerste boven. De  groep Mollema kwam intussen langzaam dichterbij de kopgroep. 130 kilometer voor de meet sloot de groep Mollema aan.

Op weg naar de Col de Peyra Taillade liep de voorsprong van de 28 koplopers op naar 7,11. Ondertussen reed Tony Martin weg uit de kopgroep  en hij sloeg een gat van bijna anderhalve minuut. Hij begon met die voorsprong aan de col de Peyra Taillade van de eerste categorie.

In het peloton, onder aanvoering van AG2R, was het Froome die een lekke band kreeg. Kiryienka and Henao bleven bij de Brit om hem terug te brengen in het peloton met alle favorieten. Vooraan was het Martin die nog steeds aan kop reed, maar het verschil met de achtervolgende groep, die uitdunde, werd kleiner. Quintana moest lossen uit de groep Aru en werd voorbijgereden door Froome, die nog steeds niet terug was.

Barguil wist vooraan Martin voorbij te rijden. Pauwels sloot bij de Fransman aan, maar moest hem onder de top weer laten gaan. Froome wist ondertussen weer te komen in de groep Aru. Uit die groep plaatste Bardet  een aanval, maar deze werd getorperdeerd. In de afdaling wist een groepje, met daarin Mollema, aan te sluiten bij Barguil. Ze hadden ruim zes minuten voorsprong op de groep gele trui.

Met nog zo'n 29 kilometer te gaan, reed Mollema weg uit de kopgroep, die  verder bestond uit Caruso, Barguil, Benoot , Pauwels, Gallopin, Roglic, Ulissi en Pinot. Twintig kilometer voor de meet was de voorsprong 25 seconden. In de achtereenvolgende groep leek men niet te willen rijden en de voorsprong was 15 kilometer voor de meet 45 seconden. Roglic en Barguil, en laterook Ulissi en Galopin, gingen vervolgens in de achtervolging op Mollema en wisten wat in te lopen. Mollema bleef echter tempo maken.

In de groep gele trui was het Dan Martin die wegreed en een gat sloeg. Vooraan was het Mollema die, ondanks dat zijn achtervolgers dichtbij kwamen, als eerste over de meet kwam en zijn eerste Touretappe won. Martin pakte uiteindelijk dertien seconden terug.

Doctor Who: De dertiende Doctor is bekend!

Zojuist heeft de BBC bekendgemaakt welke acteur de rol van de Doctor zal vertolken nadat de huidige Doctor, Peter Capaldi, tijdens de komende kerstaflevering zijn sonic screwdriver voorgoed aan de wilgen hangt.

Jodie Whittaker zal de rol van de 13e Doctor gaan vertolken. Zij vertolkte eerder al de rol van Beth Latimer in Broadchurch.

Sinds het vertrek van Capaldi werd aangekondigd laaiden ook de geruchten op. De komst van een vrouwelijke Doctor, niet-blanke Doctor, openlijk homoseksuele Doctor of een combinatie daarvan zou vrijwel zeker zijn. Tegelijk meldde de BBC meer dan eens terug te willen naar de tijd van David Tennant (de 10e) en Matt Smith (de 11e); een jonge, aantrekkelijke Doctor met een even jonge en aantrekkelijke companion.

Hoe de huidige keuze voor een vrouwelijke Doctor zal uitpakken en hoe de controverse, die hoe dan ook onvermijdelijk was, zal uitspelen zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is een gewaagde keuze, en voor de BBC zal het erop of eronder zijn: óf men omarmt deze vrouwelijke Doctor en de serie kan nog jaren voort, óf de massa laat de serie vallen.

Update

Hieronder de announcementvideo.

LB Yolanthe kreeg 'mooiste cadeau' in Turkije

Turkije heeft een speciaal plekje in het hart van Yolanthe Sneijder-Cabau. In een lang bericht op Instagram bedankte de voetbalvrouw het land voor de afgelopen vier jaar. Vrijdag werd duidelijk dat Wesley en Yolanthe gaan verhuizen, de voetballer ontbond zijn contract met de Turkse club Galatasaray.

Turkije is een land "waar ik van hou, dat het hart voor mij heeft geopend en waar ik me thuis voel", schreef Yolanthe in het Turks op Instagram. "Je zal altijd een plekje in mijn hart hebben."

De voetbalvrouw verhuisde in 2013 naar Istanbul, in oktober 2015 kwam zoontje Xess Xava daar ter wereld. "God gaf me het mooiste geschenk ooit in Turkije: mijn zoon!", schreef Yolanthe daar over. Ze liet ook weten "geen afscheid" te nemen van het land en er vaak terug te keren.

Waar het gezin Sneijder neerstrijkt, is nog onduidelijk. Eerder woonde Yolanthe met Wesley in Milaan, waar hij bij Internazionale speelde. In de zomer van 2010 trouwde het stel in Italië.

Yolanthe kreeg 'mooiste cadeau' in Turkije
Yolanthe kreeg 'mooiste cadeau' in Turkije (Foto: BuzzE)

Zorgen Republikeinse senatoren over zorgwet

Twee van hen hebben gezegd tegen te stemmen, maar veel meer Republikeinse senatoren maken zich ernstige zorgen over de zorgwet die president Donald Trump heeft voorgesteld ter vervanging van het door hem verfoeide Obamacare. De gematigde senator Susan Collins zei zondag in het CNN-programma 'State of the Union' dat acht à tien van haar collega's grote twijfels hebben.

"Ik weet niet of de wet het haalt. Maar ik weet wel dat we een vitaal vangnetprogramma dat al vijftig jaar draait - Medicaid - niet fundamenteel zouden moeten veranderen zonder ook maar een enkele hoorzitting om te beoordelen wat de consequenties zullen zijn", aldus Collins. Zij liet vorige maand al weten te zullen tegenstemmen omdat er op termijn 22 miljoen onverzekerde Amerikanen bijkomen.

De stemming over de wet, ook na enkele aanpassingen in brede kring nog omstreden, is uitgesteld omdat senator John McCain een lichte operatie moest ondergaan. De Republikeinen hebben in de Amerikaanse Senaat maar een kleine meerderheid van 52 tegen 48 zetels.

Zorgen Republikeinse senatoren over zorgwet
Zorgen Republikeinse senatoren over zorgwet (Foto: ANP)

Minister: hogere straffen voor zuuraanvallen

Groot-Brittannië wil zwaardere straffen voor aanvallen met zuur. Dat schrijft de Britse minister Amber Rudd zondag in een ingezonden stuk in de Sunday Times. In Londen vinden steeds meer van dergelijke aanvallen plaats, afgelopen donderdag nog waren er vijf aanvallen op brommerrijders in een tijdsbestek van anderhalf uur. Verschillende van hen liepen brandwonden in het gezicht op.

Volgens Rudd word zuur steeds vaker ingezet als wapen. Daarom gaat zij onderzoeken of de wet moeten worden aangescherpt en hoe de zorg voor slachtoffers kan worden verbeterd. Rudd wil dat bijtende stoffen voortaan te boek staan als wapens, zodat daders ,,de volledige kracht van de wet voelen".

Verder wil zij de verkoop van zuur aan banden leggen.

Minister: hogere straffen voor zuuraanvallen
Minister: hogere straffen voor zuuraanvallen (Foto: ANP)

Oppermachtige Federer wint Wimbledon voor 8e keer

Roger Federer heeft voor de achtste keer in zijn carrière Wimbledon op zijn naam geschreven. De Zwitser was in 2012 voor het laatst de beste, maar dit jaar stond er geen maat op de Zwitser. Hij leverde uiteindelijk zelfs geen enkele set in en is na Björn Borg in 1976 pas de tweede die dat voor elkaar krijgt op het heilige gras.

Federer stond in de finale tegenover Marin Cilic, die een uitstekend toernooi kende. In de finale wist hij echter totaal geen vuist te maken tegen de Zwitser. In de eerste set kreeg de Kroaat één breakkans, maar daar bleef het voor de rest van de wedstrijd bij. Het was dan ook een kwestie van wachten tot het voorbij was en na 1:43 uur was dat het geval: 6-3, 6-1, 6-4.

Federer stijgt door zijn finaleplek naar de derde plaats op de wereldranglijst, Cilic houdt de zesde positie vast.

Federer deelt een klap uit aan Cilic (Pro Shots/Action Images)
Federer deelt een klap uit aan Cilic (Pro Shots/Action Images)

F2000-coureur Van Kalmthout profiteert van crash en pakt 2e plek

Coureur Rinus van Kalmthout heeft wederom uitstekende zaken gedaan in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap, de eerste stap op de ladder richting de IndyCar Series. De 16-jarige Nederlander werd zaterdag al derde in de straten van Toronto, zondag kwam daar een tweede plek bij.

De in de VS als Rinus VeeKay bekendstaande Nederlander - zijn naam is immers bijzonder moeilijk, schijnbaar - mocht als vijfde starten in de tweede race. Hij moest bij de start knokken om die plek te behouden, maar dat lukte uiteindelijk.

Na een paar ronden kreeg Van Kalmthout plotseling drie plekken cadeau. David Malukas, Alexandre Baron en kampioenschapsleider Oliver Askew reden elkaar de muur in, wat de safety car de baan op bracht.

Door de crash nam Parker Thompson de leiding in handen en de Canadees hoopte net als zaterdag voor eigen publiek te winnen. Nadat de safety car verdween sloeg hij een flink gat, maar in de laatste ronden reed Van Kalmthout dat helemaal dicht. De Nederlander kwam echter één ronde tekort om een serieuze aanval te kunnen plaatsen en pakte zo de tweede plek, voor Kaylen Frederick.

F1: Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Britse Mercedes-coureur leidde van start tot finish. Na een dramatische slotfase eindigde zijn teamgenoot Valtteri Bottas als tweede, voor de Ferrari van Kimi Räikkönen. Max Verstappen had eindelijk een keer geen pech met zijn Red Bull en werd vierde.

Hamilton mocht op Silverstone van poleposition vertrekken en na een goede start zag de rest van het veld de Brit pas aan de finish terug. Daarachter sloot Räikkönen aan op plek twee, voor Verstappen die de derde plek van kampioenschapsleider Sebastian Vettel afgesnoept had. Daarachter dook al snel Bottas op die na een gridstraf van plek negen moest vertrekken, maar al snel vier rijders voor hem te grazen had genomen. Jolyon Palmer maakte dit allemaal al niet meer mee, want de Renault van de Brit had door hydraulische problemen al voor het eind van de opwarmronde de geest gegeven.

Ook Carlos Sainz kwam met zijn Toro Rosso niet ver, want het kwam met teamgenoot Daniil Kvyat in botsing en kon uitstappen. Kvyat moest met schade naar de pits en eindigde ver in het achterveld. Hiervan profiteerde de achteraan gestarte Red Bull-coureur Daniel Ricciardo die in de beginfase nog wel een foutje maakte, maar daarna de ene na de andere coureur passeerde.

Vooraan zat Vettel klem achter Verstappen en de Nederlander maakte zijn Red Bull enkele malen enorm breed met goede verdedigende acties. Omdat de Duitser hem niet voorbij kwam haalde Ferrari Vettel vroeg binnen, een ronde later gevolgd door Verstappen. Het bracht Vettel voor de Nederlander, terwijl dit plek drie aan Bottas gaf die zijn banden goed had gehouden en nog lang door kon rijden.

Hamilton bouwde zijn voorsprong op Räikkönen langzaam maar zeker uit en nadat de Fin halverwege de race stopt was werd ook de Brit binnen gehaald. Hij kwam precies voor de nog niet gestopte Bottas naar buiten en reed steeds verder weg. Bottas kwam uiteindelijk na zijn stop tussen Vettel en Verstappen terecht. De Fin voerde direct de druk op Vettel op die in de slotfase te veel van zijn banden bleek te hebben gevergd.

Bottas greep plek drie, terwijl Vettel hoopte op zijn versleten banden de finish te halen. Räikkönen leek genoeg marge op Bottas te hebben, maar de Fin reed lek en moest een ongeplande stop maken. Red Bull reageerde direct door de ook worstelende Verstappen te laten stoppen. Direct hierna reed Vettel lek, waardoor de Duitser ook nog een keer moest stoppen en erg veel terrein verloor.

Na 51 ronden werd Hamilton afgevlagd voor Bottas en Räikkönen. Verstappen greep plek vier, voor teamgenoot Ricciardo die vlak voor het einde Nico Hülkenberg nog wist te passeren. Voor Vettel was slechts plek zeven weggelegd, waardoor Hamilton hem met rasse schreden nadert in het kampioenschap. Esteban Ocon werd achtste, voor Sergio Perez en Felipe Massa.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:21:27.430
2 Valtteri Bottas Mercedes +14.063
3 Kimi Räikkönen Ferrari +36.570
4 Max Verstappen Red Bull +52.125
5 Daniel Ricciardo Red Bull +1:05.955
6 Nico Hülkenberg Renault +1:08.109
7 Sebastian Vettel Ferrari +1:33.989
8 Esteban Ocon Force India +1 ronde
9 Sergio Perez Force India +1 ronde
10 Felipe Massa Williams +1 ronde
11 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
12 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
13 Romain Grosjean Haas +1 ronde
14 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
15 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
16 Lance Stroll Williams +1 ronde
17 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
DNF Felipe Alonso McLaren +19 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +51 ronden
DNS Jolyon Palmer Renault +51 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 177
2 Lewis Hamilton Mercedes 176
3 Valtteri Bottas Mercedes 154
4 Daniel Ricciardo Red Bull 117
5 Kimi Räikkönen Ferrari 98
6 Max Verstappen Red Bull 57
7 Sergio Perez Force India 52
8 Esteban Ocon Force India 43
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 29
10 Nico Hülkenberg Renault 26
11 Felipe Massa Williams 23
12 Lance Stroll Williams 18
13 Romain Grosjean Haas 18
14 Kevin Magnussen Haas 11
15 Pascal Wehrlein Sauber 5
16 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
17 Fernando Alonso McLaren 2
18 Jolyon Palmer Renault 0
19 Marcus Ericsson Sauber 0
20 Stoffel Vandoorne McLaren 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 330
2 Ferrari 275
3 Red Bull 174
4 Force India 95
5 Williams 41
6 Toro Rosso 33
7 Haas 29
8 Renault 26
9 Sauber 5
10 McLaren 2

'Dader Hurghada beroept zich op sharia'

De man die twee Duitse vrouwen doodstak in Hurghada beroept zich op de sharia. Hij heeft dit volgens de Egyptische krant Al-Shorouk verklaard tijdens zijn verhoor. Daarin heeft hij er blijk van gegeven de ideologie van de terreurgroep Islamitische Staat aan te hangen.

Bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten onthulden zaterdag al dat de dader via internet in contact stond met IS en zo de opdracht had gekregen buitenlanders aan te vallen.

Al-Shorouk berichtte verder dat de 28-jarige man, die uit het noorden van Egypte komt, goed Duits spreekt. Met de twee vrouwen knoopte hij op het hotelstrand eerst een praatje aan, voordat hij een groot mes trok en daarmee op hen instak.

'Dader Hurghada beroept zich op sharia'
'Dader Hurghada beroept zich op sharia' (Foto: ANP)

Ploumen naar New York en Washington

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is maandag bij de Verenigde Naties in New York. Ze presenteert daar de Nederlandse voortgang bij doelen die in 2015 zijn overeengekomen door de 193 VN-lidstaten om extreme armoede in de wereld in 2030 uit te bannen. Ploumen doet dat samen met minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao, die namens de andere koninkrijksdelen het woord voert, en VN-jongerenvertegenwoordiger Martijn Visser. Dat heeft haar woordvoerder zondag laten weten.

Volgens de minister scoort Nederland over het algemeen goed bij de aanpak van ongelijkheid en achterstanden, maar er zijn ook punten die een extra inspanning vragen. "Zoals een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Met name ongelijke salariëring voor hetzelfde werk moet worden teruggedrongen", aldus de minister.

Ploumen reist later deze week door naar Washington, waar ze onder anderen spreekt met vertegenwoordigers van de Wereldbank.

Ploumen naar New York en Washington
Ploumen naar New York en Washington (Foto: ANP)

Opnamen Queen-film bijna van start

Er wordt al lange tijd over gesproken, maar binnenkort gaat de productie van een film over Queen dan eindelijk van start. Via de site van de band werd bekendgemaakt dat komende week in Groot-Brittannië wordt begonnen aan de pre-productie van Bohemian Rhapsody.

De opnamen gaan half september van start in en rond Londen. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat Bohemian Rhapsody wordt geregisseerd door Bryan Singer, bekend van onder meer de X-Men-films en The Usual Suspects.

Rami Malek kruipt in de huid van Freddie Mercury, tot grote vreugde van Brian May en Roger Taylor. "Rami heeft een geweldig voorkomen en heeft zich volledig toegelegd op het project", zeiden Brian en Roger, die beiden nauw betrokken zijn bij de film. "Hij zit al helemaal in Freddie's huid, wat geweldig is."

Opnamen Queen-film bijna van start
Opnamen Queen-film bijna van start (Foto: BuzzE)

Automobilist rijdt door na doodrijden wielrenner

Een 64-jarige wielrenner uit Temse, Belgie, is in Hulst (Zeeland) om het leven gekomen nadat hij werd aangereden door een grijze personenauto met Nederlands kenteken. Een buitenspiegel lag op straat als stille getuige van de aanrijding.

De politie roept op Twitter en via Burgernet mensen op die iets gezien hebben om zich te melden. Ook de bestuurder wordt verzocht om zichzelf te melden. De nabestaanden van de onfortuinlijke wielrenner zijn inmiddels in kennis gesteld.

Macron en Netanyahu herdenken holocaust

De Israëlische premier Netanyahu en de Franse president Macron hebben zondag in Parijs een massa-arrestatie van Joden in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. De twee leiders legden een krans bij de herdenking van de razzia van Vélodrome d'Hiver, zondag 75 jaar geleden.

Bij deze razzia hebben Franse politieagenten in opdracht van de Duitse bezetter 13.000 Joden gearresteerd en dagen in een wielerstadion opgesloten zonder eten. Later werden ze gedeporteerd. Bijna al deze Joden kwamen om in concentratiekampen. Jaren was de Franse rol een groot taboe in Frankrijk. Pas in 1995 verontschuldigde de toenmalige president Chirac zich hiervoor.

Na de herdenking hebben de Netanyahu en Macron nog een overleg over de oorlog in Syrië.

Macron en Netanyahu herdenken holocaust
Macron en Netanyahu herdenken holocaust (Foto: ANP)

22 doden door brand in Chinese woning

Een brand in een woning in de Chinese stad Changshu bij Shanghai heeft zondagochtend aan 22 bewoners het leven gekost. De brand is mogelijk aangestoken; de politie heeft een verdachte aangehouden, meldde het staatspersbureau Xinhua.

Door de brand raakten nog eens drie mensen gewond.

Volgens Chinese media woonden in het pand van twee verdiepingen 29 mensen. Het zou gaan om jonge arbeidsmigranten die als serveerster of kok werkten in een plaatselijk restaurant.

22 doden door brand in Chinese woning
22 doden door brand in Chinese woning (Foto: ANP)

Protest nabestaanden MH17 tegen houding Russen

Ongeveer vijftien nabestaanden van slachtoffers van vlucht MH17 hebben zondagochtend bij de Russische ambassade in Den Haag in stilte gedemonstreerd. Ze protesteerden tegen "de tegenwerking van Rusland bij het onderzoek naar de verantwoordelijken van het neerhalen van het vliegtuig".

De demonstranten lieten een geschreven boodschap bij de ambassade achter. Daarin roepen ze Rusland op de internationale afspraken na te komen en volledig mee te werken aan het onderzoek opdat de schuldigen bestraft kunnen worden.

In het plantsoen bij de ambassade plaatsten de demonstranten een bankje met daarop een kleine plaquette. Daarop is te lezen: "Wachtend op verantwoordelijkheid en volledige duidelijkheid. Ter herinnering aan de slachtoffers van Malaysian Airlines vlucht MH17." Een deel van de tekst is in het Russisch geschreven.

Bij het neerstorten van het vliegtuig op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen uit achttien landen om het leven, onder wie 198 Nederlanders. Maandag is het precies drie jaar geleden dat de Boeing 777, die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten door een Russische BUK-raket.

Protest nabestaanden MH17 tegen houding Russen
Protest nabestaanden MH17 tegen houding Russen (Foto: ANP)

Vrijdag druk door feesten en vakantieverkeer

Door een aantal evenementen en het begin van de zomervakantie in de regio Noord wordt het vrijdag druk op veel wegen. Daarvoor waarschuwt de ANWB zondag al.

Vrijdag is de laatste dag van de Vierdaagse en op de wegen van en naar Nijmegen zal het overvol zijn. "Het vakantieverkeer in Gelderland moet extra reistijd inplannen", aldus een woordvoerder. "De feestelijke intocht op de Via Gladiola trekt jaarlijks tienduizenden mensen naar de stad. Files zijn die dag onvermijdelijk op de A50, A73 en de N325." De Wegenwacht zet tijdens het wandelevenement fietsende wegenwachten in die mensen met pech snel weer op weg helpen.

In Tilburg begint de jaarlijkse Tilburgse Kermis, waarbij vooral Roze Maandag een hoop publiek trekt. Voor de regio Midden begint de bouwvak. De ANWB verwacht vrijdag al in de loop van de ochtend drukte op de snelwegen in het midden en zuiden van het land. Die houdt vermoedelijk aan tot het eind van de middag.

Vrijdag druk door feesten en vakantieverkeer
Vrijdag druk door feesten en vakantieverkeer (Foto: ANP)

76.000 kippen dood na brand in stal

Bij de brand die zaterdag korte tijd in een eierbedrijf in Nederweert (Limburg) woedde zijn tienduizenden kippen omgekomen. Zondag heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besloten de kippen die de brand hebben overleefd, in de loop van de dag af te maken.

In totaal liepen er 76.000 legkippen in de stal, meldt de brandweer. De brand brak zaterdag aan het begin van de avond uit en werd veroorzaakt door een diervoederverdeelmachine met vermoedelijk kortsluiting. Het vuur werd verspreid door de lopende band op het apparaat.

76.000 kippen dood na brand in stal
76.000 kippen dood na brand in stal (Foto: ANP)

'Unilever wil bod doen op voedseltak Reckitt'

Unilever is van plan een overnamebod te doen op de levensmiddelentak van het Britse Reckitt Benckiser (RB). Dat meldden ingewijden aan de krant Sunday Times. Met de overname zou een bedrag zijn gemoeid van omgerekend ruim 2,5 miljard euro.

Onder de levensmiddelentak van RB vallen mosterd- en ketchupmerk French's en Frank's RedHot Sauce. RB had in april al laten weten een verkoop te overwegen van het onderdeel. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met consumentenproducten als Clearasil, Durex, Nurofen, Cillit Bang en Strepsils en nam eerder dit jaar babyvoedingsmaker Mead Johnson over.

Unilever zou bij de overname concurrentie krijgen van onder meer het Amerikaanse Hormel Foods. Volgens de bronnen worden de komende weken definitieve biedingen verwacht. De verkoop wordt naar verluidt begeleid door de Amerikaanse bank Morgan Stanley.

Margarinetak
De jaaromzet van de levensmiddelendivisie van RB ligt op meer dan 450 miljoen euro. Daarmee is het onderdeel goed voor circa 4 procent van de totale omzet van RB. Unilever is eigenaar van het bekende sausmerk Calvé en mayonaisemerk Hellmann's. In april werd nog de overname bekendgemaakt van de Amerikaanse producent van organische mayonaise en ketchup Sir Kensington's.

Eerder dit jaar kondigde Unilever aan afscheid te nemen van de margarinetak, met merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje. De deal moet samen met andere kostenbesparingen zorgen voor een hogere winstgevendheid bij het Brits-Nederlandse was- en levensmiddelenconcern. In combinatie met de inkoop van eigen aandelen en een hoger dividend wil Unilever aandeelhouders zo overtuigen van zijn aantrekkelijkheid als zelfstandig bedrijf, na de afwijzing van de avances van Kraft Heinz begin dit jaar.

'Unilever wil bod doen op voedseltak Reckitt'
'Unilever wil bod doen op voedseltak Reckitt' (Foto: ANP)

PSV: Willems gaat en Van Ginkel komt

Veel transfernieuws bij PSV. De Eindhovense club heeft laten weten dat Jetro Willems het trainingskamp in Zwitserland heeft verlaten om een transfer te kunnen afronden. Willems heeft daartoe toestemming gekregen van de clubleiding van PSV. Verder zal Marco van Ginkel komend seizoen weer in Eindhoven te vinden zijn. Hij wordt opnieuw gehuurd van Chelsea. 

Waar Willems naar toe gaat is niet bekend gemaakt. Het zal geen sc Freiburg worden, volgens Marco Timmer van Voetbal International

PSV en Chelsea hebben een akkoord bereikt over een overstap van Van Ginkel. Hij wordt voor één seizoen gehuurd van Chelsea. Hij sluit uiterlijk maandag aan bij de selectie. In het seizoen 2015/16 stond Van Ginkel voor het eerst in het shirt van PSV. Hij speelde toen een half seizoen voor de club uit Eindhoven. 

Na het succesvolle half jaar in Eindhoven koos Van Ginkel ervoor om te herstellen van een lichte knieblessure die hem al een tijd hinderde. Dat duurde langer dan verwacht en in oktober vorig jaar maakte hij zijn zijn rentree bij de beloften van Chelsea. In januari van dit jaar stond PSV opnieuw voor de deur om hem te huren. Hij kwam 

Van Ginkel is de derde grote aanwinst van PSV deze zomer. Eerder werd Hirving Lozano overgenomen van CF Pachuca en kwam Derrick Luckassen over van AZ.

Indrukwekkende inhaalrace De Vries in Formule 2, Latifi boekt eerste zege

Nicholas Latifi heeft zondag de tweede Formule 2-race van het weekeinde in Silverstone gewonnen. De 22-jarige Canadees vertrok dankzij zijn achtste plek in de race van zaterdag van poleposition en stond zijn leiding geen moment af. Het is de eerste overwinning voor Latifi, die al meerdere malen in de buurt kwam. In Barcelona leek hij dit jaar al te winnen, maar daar gaf hij de zege aan het einde weg met een fout.

De meest indrukwekkende prestatie kwam wellicht op naam van Nyck de Vries. De Nederlandse Rapax-coureur kende zaterdag een dramatische dag: bij de start had zijn auto er geen zin in en ook in de pitstraat kon hij niet op gang gebracht worden. Daardoor moest De Vries als laatste starten in de race van zondag, maar dat deed hij uitmuntend.

Al na een handvol bochten had hij vijf coureurs te pakken en na de eerste ronde kwam hij in het veld van twintig man al als dertiende door. Hij bleef ijzersterk rijden, pakte nog wat plaatsen en lag negende toen de safety car kort voor het einde de baan op kwam. Die ging er weer af met nog twee ronden te gaan en daarin zag De Vries Sean Gelael voor hem weg spinnen. Doordat Oliver Rowland een tijdstraf kreeg schoof de Nederlander zelfs nog op naar een knappe zevende plek.

Achter winnaar Latifi kon het team van Russian Time juichen: Luca Ghiotto werd tweede, voor teamgenoot Artem Markelov. Kampioenschapsleider Charles Leclerc - voor Norman Nato en Rowland de winnaar van zaterdag - eindigde als vijfde.

Alesi boekt eerste zege in GP3

Coureur Giuliano Alesi heeft zijn eerste zege in de GP3 binnen. De pas 17-jarige zoon van voormalig F1-coureur Jean Alesi zegevierde op het circuit van Silverstone in de tweede race van het weekeinde.

Om het verhaal te beginnen gaan we eerst even terug naar zaterdag, de dag van race één. Die werd gewonnen door de Brit George Russell, de kampioenschapsleider, maar de nodige aandacht ging naar Dorian Boccolacci. De Fransman beukte zich in de slotronde naar de vijfde plek, maar een tijdstraf wierp hem terug naar plek acht.

Dat leverde de wildebras één voordeel op: poleposition voor de tweede race. Veel had hij daar niet aan, want Boccolacci's auto begaf het nog voor de start en dus haalde hij de startgrid niet. De effectieve poleposition was zo voor Alesi, die race één als zevende afsloot.

Alesi kende een prima start, stond vijftien ronden lang onder druk, maar liet zich niet passeren en pakte zijn eerste overwinning. Jack Aitken reed na een sterke race naar de tweede plek, voor de Finse Red Bull-junior Niko Kari, die voor het eerst het podium mocht bestijgen. 

Steijn Schothorst gaat niet zo lekker. Dit keer kwam hij in aanraking met de Fransman Julian Falchero, waardoor hij wederom nul punten scoorde. 

VS en Panama naar kwartfinales Gold Cup

Op de CONCACAF Gold Cup hebben de Amerikaanse voetballers zich voor eigen publiek geplaatst voor de kwartfinales. In Cleveland waren Bruce Arena en zijn mannen in het laatste groepsduel met 3-0 te sterk voor Nicaragua.

Joe Corona maakte na een dik half uur de eerste treffer, waarna Kelyn Rowe tien minuten na rust de score verdubbelde. Matt Miazga, die vorig seizoen 23 keer in actie kwam voor Vitesse in de Eredivisie, bracht kort voor het einde de 3-0 eindstand op het bord.

Panama werkte zich langs Martinique en plaatste zich daarmee ook voor de laatste acht. Michael Murillo, Abdiel Arroyo en Gabriel Torres kwamen tot scoren. Martinique moet hopen dat Jamaica zondag van El Salvador wint, om als een van de twee beste nummers drie door te mogen. 

Aaron Carter onder invloed achter het stuur

Aaron Carter is zaterdagavond door de politie van de weg geplukt omdat hij onder invloed van verdovende middelen achter het stuur zat. Ook zijn vriendin Madison Parker werd aangehouden in de Amerikaanse staat Georgia, melden lokale media.

Het 29-jarige broertje van Backstreet Boy Nick wordt verdacht van rijden onder invloed, marihuanabezit en het bezit van drugsgerelateerde voorwerpen. Ook zijn vriendin had wiet en bijbehoren op zak. Zij zou zich bovendien hebben verzet tegen haar arrestatie.

Een paar uur voordat Aaron werd aangehouden, verscheen op zijn Twitteraccount een berichtje dat hij zijn concert in Kansas City, Missouri zou missen. "Vanwege transportproblemen is Aaron vanavond niet op tijd in Kansas City. Hij belooft snel terug te komen."

Aaron Carter onder invloed achter het stuur
Aaron Carter onder invloed achter het stuur (Foto: BuzzE)

Wolff: "Romain moet blij zijn met plek in Formule 1"

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft hard uitgehaald naar Romain Grosjean die in zijn ogen 'jammert' over opgehouden te zijn door Lewis Hamilton gisteren in de kwalificatie. Volgens de Oostenrijker zorgt het verleden van de Fransman ervoor dat hij wel de laatste is die commentaar mag geven op andere rijders.

Grosjean haalde gisteren uit naar de stewards van de Grand Prix van Groot-Brittannië, omdat Hamilton niet bestraft werd voor het ophouden van de Haas-coureur. De Fransman zei 0,35 tot 0,4 seconden verloren te hebben door de actie van de Brit, maar dat de Mercedes-coureur ermee weg kwam omdat hij vecht voor de wereldtitel.

Dit schoot in het verkeerde keelgat bij Wolff. Hij wees hierbij naar de raceban die Grosjean in 2012 kreeg vanwege de startcrash in België. De Fransman mag volgens hem blij zijn dat hij nog in de Formule 1 rijdt. "Sommigen jammeren altijd. Ze gaan maar door en meer wil ik er niet over zeggen. Als Romain Grosjean naar voren stapt en vraagt om straffen voor andere coureurs dan moet je eens naar zijn verleden kijken. Hij mag blij zijn dat hij in de Formule 1 rijdt."

Volgens Haas-teambaas Gunther Steiner zou Grosjean wel degelijk bestraft zijn geweest als de situatie met Hamilton andersom was geweest. "Als je even uitzoomt en kijkt naar wat ze gedaan zouden hebben als Romain hetzelfde bij Hamilton zou hebben gedaan? Dan zou er dat gebeurd zijn." Volgens hem had Hamilton de situatie met Grosjean makkelijk kunnen voorkomen.

Steiner wil dat er iets aan die vermeende klassenjustitie gedaan wordt. "Er moet meer gelijkheid in straffen komen, omdat we altijd erover spreken hoe we het veld dichter bij elkaar willen brengen. Als we twee klasses creëeren dan lukt dat nooit. We hebben een klasse die beslist wat voor henzelf het beste uitkomt en we hebben de rest. Die twee moeten we bij elkaar brengen. In de straffen is geen consistentie en over wie het gaat telt enorm mee."

Van Rouwendaal kansloos op 10km open water, goud voor Muller

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest geen potten kunnen breken op de 10 kilometer open water, het onderdeel waarop ze vorig jaar nog olympisch kampioene werd. 

De Nederlandse kampt met de naweeën van de ziekte van Pfeiffer. Van Rouwendaal kon weliswaar lang voorin mee, maar na zo'n 7,5 kilometer zakte ze in rap tempo weg, waarna ze op 1:41 minuten de zestiende plek pakte.

De wereldtitel ging dikverdiend naar de Française Aurelie Muller, die in Rio nog als tweede aantikte, maar gediskwalificeerd werd. Muller verdedigde haar in 2015 in Kazan veroverde wereldtitel met verve en tikte als eerste aan. 

Het werd aan het einde nog bijna even snappend, want de Ecuadoriaanse Samanta Arevalo zette een stevige eindsprint in. Het was te laat om Muller bij te halen, maar Arevalo pakte wel een voor haar land zeldzame zilveren medaille.

De strijd om brons ging tussen Arianna Bridi uit Italië de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, tweevoudig wereldkampioene over 25 kilometer. De twee tikten gelijktijdig aan en omdat geen uitsluitsel gegeven kon worden kregen beiden het brons omgehangen.

Stunts Zwarte Cross hervat na ongeval

Het publiek op festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde, in de Achterhoek, kan zondag weer kijken naar stunts van motorcrossers. De organisatie staakte de stunts zaterdag na een ongeval waarbij een stuntman gewond raakte.

De Belgische crosser kwam ongelukkig ten val tijdens een zogenoemde FMX-show in stuntvak Ground Hero, de centrale stuntbaan op het terrein. "Het was even schrikken, maar we zijn ontzettend opgelucht dat we kunnen melden hij buiten levensgevaar is", meldde de organisatie zondag. De stuntman ligt nog wel in het ziekenhuis met een gebroken neus en een hoofdwond.

Met zo'n 220.000 bezoekers is Zwarte Cross, een mix van motorcross, stunts, muziek en theater, uitverkocht. Zondag is de laatste dag van het festival.

Stunts Zwarte Cross hervat na ongeval
Stunts Zwarte Cross hervat na ongeval (Foto: ANP)

Nederlandse hoofdverdachte vleesfraude vast

Een Nederlandse zakenman, die ervan verdacht wordt het brein te zijn achter een omvangrijk Europees paardenvleesschandaal is onlangs in België gearresteerd. Dat gebeurde in opdracht van Europol, het Europese samenwerkingsverband van de politie.

De grootscheepse fraude begon in 2013 toen in Ierland paardenvlees werd ontdekt in hamburgers die alleen rundvlees hadden mogen bevatten. Met het paardenvlees, dat niet voor menselijke consumptie geschikt was, bleek te zijn gerommeld.

In totaal zijn er 65 verdachten opgepakt in Spanje. De Nederlander leidde de operatie vanuit de provincie Alicante. Hij wordt beschouwd als de leider van de bende. Hij wordt aangeklaagd voor onder meer valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en belemmering van de rechtsgang.

Nederlandse hoofdverdachte vleesfraude vast
Nederlandse hoofdverdachte vleesfraude vast (Foto: ANP)

Schoonspringsters Jansen en Van Duijn grijpen nipt naast WK-finale

Schoonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn hebben op het wereldkampioenschap in Boedapest nipt naast een plek in de finale op de 10-meterplank synchroon gegrepen.

Een plek bij de beste twaalf teams was nodig in de voorronde, waar er zestien aan de start verschenen. Na vier van de vijf sprongen stonden Jansen en Van Duijn op de veertiende plek, waarna ze met de laatste sprong het Zuid-Koreaanse duo passeerden. 

Noemi Batki en Chiara Pellacani uit Italië kenden ook een mindere laatste sprong, maar met 262,50 punten kwamen ze precies goed uit: Jansen en Van Duijn strandden met 262,32 punten op een miniem verschil van 0,18 punten op de dertiende plek.

Nabestaande Holocaust eist geld van NS

Salo Muller die in de Tweede Wereldoorlog zijn ouders per trein gedeporteerd zag worden vanuit Amsterdam naar kamp Westerbork, eist nu dat de Nederlandse Spoorwegen, in navolging van de Franse spoorwegen, overgaat tot individuele schadevergoeding aan de slachtoffers en hun nabestaanden.

Muller stelt dat de NS niet ‘zomaar had moeten meewerken aan de deportaties’. De ouders van Salo hebben in totaal 9 weken in kamp Westerbork doorgebracht voordat ze naar Auschwitz werden overgebracht en daar vergast werden. Salo: “Godzijdank hebben ze niet zoveel hoeven lijden, want ze zijn al snel na aankomst vergast”.

Dirk Mulder, van herinneringscentrum Kamp Westerbork: “De NS gaf gehoor aan de oproep van de Duitsers: treinen beschikbaar te stellen. De Duitsers betaalden ervoor en zeiden dat de NS moest zorgen voor een dienstregeling. Dat heeft de NS kritiekloos uitgevoerd”. Salo is van mening dat er ‘iemand’ bij de spoorwegen had moeten zeggen: "Jongens, dit kunnen we toch niet doen?

Muller eist dat de NS zo’n 80.000 euro aan overlevenden uitkeert, nabestaanden zouden volgens hem zo’n 8.000 euro moeten krijgen. Dit komt overeen met de bedragen die in Frankrijk zijn uitgekeerd. De NS weigert: in 2005 heeft de vervoerder publiekelijk excuses aangeboden en ze steunen projecten om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Muller beraadt zich nog over verdere stappen tegen het vervoersbedrijf: “Ik denk dat er niemand is bij de NS die zich voor kan stellen welk leed er nog steeds is bij die mensen. We zijn er nog steeds mee bezig. Geld betalen doet een bedrijf meer pijn dan excuses aanbieden. Vandaar mijn eis”.

Elvis-fans maken zich op voor triest jubileum

Over precies een maand is het veertig jaar geleden dat de wereld werd geschokt door de dood van Elvis Presley, nog maar 42 jaar oud. De King (of rock and roll) heeft ook in onze contreien nog veel fans, van wie er diverse zijn verenigd in fanclubs. Een aantal liefhebbers reist in augustus speciaal voor het trieste jubileum af naar Graceland in Memphis, twintig jaar lang het woonhuis van de artiest.

Het heeft al jaren een museumfunctie, terwijl je in de aanpalende winkels om memorabelia niet verlegen hoeft te zitten. Of je nu een degelijk boek over hem wilt kopen of een peper- en zoutstel met Elvis en een jukebox als vaatjes, het is er allemaal. Stemmig is het daarentegen in de tuin, waar Presley begraven ligt.

Ook uit Nederland reizen Elvis-fans naar Memphis om ter plekke te herdenken dat hun held er op 16 augustus 1977 bezweek. Freia Haan van de Nederlandse Elvis Presley Fanclub is zeker van de partij, zegt ze. Samen met andere Nederlandse fans gaat ze mee met een Britse club, volgens haar samen zo'n driehonderd Elvis-liefhebbers. Jeroen Vanderschoot van ElvisMatters gaat met 180 vooral Belgische en Nederlandse leden van zijn club. In deze gelederen ook zanger Bouke Scholten uit Emmen, die op 13 augustus een eigen concert mag geven op Graceland. Hij imiteert niet, maar zingt repertoire van Elvis en anderen.

Soort lifestyle
Freia is dag in dag uit druk met Elvis, haar club, het blad van de club en met alles wat met Presley te maken heeft. "Het is een soort lifestyle. Zijn muziek is de rode draad in mijn leven. Ik kan me geen leven zonder Elvis voorstellen, al ben ik er toch wel vrij nuchter onder, hoor." Ook voor Jeroen staat het leven voor een deel in het teken van Elvis: "Wie is er na veertig jaar nog zo belangrijk, dat honderdduizenden per jaar zijn huis bezoeken?"

Op Graceland, dat recent is vernieuwd en uitgebreid met verschillende voorzieningen, lopen fans elk jaar op de avond voor de sterfdag met een kaars langs het graf van de megaster. "Dat zullen er nu wel extra veel zijn", denkt Freia. Op de 16de zelf is er een speciale aflevering van de show Elvis live in concert in sport en evenementencomplex FedExForum in Memphis, met medewerking van Priscilla, die zijn echtgenote was. Beide evenementen worden ook bijgewoond door de Nederlandse fans.

Natuurlijk komt het niet alle liefhebbers uit om naar Memphis te gaan. Volgens Freia Haan gaan er nogal wat uit ons land naar het Duitse Bad Nauheim, waar Elvis gelegerd was en waar het aansluitende weekeinde een 'European Elvis Festival' wordt gehouden.

Elvis-fans maken zich op voor triest jubileum
Elvis-fans maken zich op voor triest jubileum (Foto: BuzzE)

Verdachten MH17 wellicht bij verstek berecht

De rechtszaak over vlucht MH17 wordt mogelijk gehouden zonder de verdachten van het neerhalen van de Boeing van Malaysian Airlines. Dat heeft Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, zondag gezegd.

Eerder deze maand werd bekend dat de verdachten door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet zullen worden berecht. In het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp werkt Nederland samen met Maleisië, Oekraïne, Australië en België.

Bij het neerstorten van het vliegtuig in 2014 kwamen naast 198 Nederlanders ook 38 Australiërs om het leven. In totaal vielen er 298 slachtoffers, afkomstig uit achttien landen.

Maandag is het exact drie jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysian Airlines, die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten door een Russische BUK-raket.

Verdachten MH17 wellicht bij verstek berecht
Verdachten MH17 wellicht bij verstek berecht (Foto: ANP)

Rolstoeltennisster De Groot pakt eerste Grand Slam-titel

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de eerste echt grote prijs uit haar nog jonge carrière te pakken. De pas 20-jarige Nederlandse, hét internationale toptalent bij de dames, heeft op Wimbledon haar eerste Grand Slam-toernooi gewonnen.

De Groot debuteerde dit jaar pas op de Grand Slams, maar op de Australian Open en Roland Garros werd ze in de eerste ronde uitgeschakeld. Dit keer sloeg ze zich met overtuiging naar de finale en daarin had de ervaren Duitse Sabine Ellerbrock geen schijn van kans: 6-0, 6-4. De Groot kan zondag mogelijk nog een keer juichen, want met Marjolein Buis zit ze ook in de finale van het dubbelspel.

Opvallend detail is dat De Groot geboren is in Woerden. Op zich niet heel bijzonder, maar ook Jiske Griffioen en Esther Vergeer, samen goed voor een respectabele 65 Grand Slam-titels in het rolstoeltennis, zijn in de Utrechtse plaats ter wereld gekomen. 

Telegram sluit kanalen extremisten af

De versleutelde berichtendienst Telegram zegt bepaalde openbare kanalen te hebben afgesloten die volgens de Indonesische autoriteiten aan terrorisme gerelateerd materiaal bevatten. Oprichter Pavel Durov zei dat hier toe is overgegaan nadat Indonesië toegang tot de dienst had afgesloten.

Durov toonde zich ontzet over de afsluiting. Hij zei niets af te weten van een verzoek van Indonesië om fora met "radicale en terroristische propaganda" af te sluiten. "Telegram is zwaar versleuteld en privacy-georiënteerd, maar wij zijn geen vrienden van terroristen."

Vanwege de versleuteling is Telegram populair onder sympathisanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Ze gebruiken chatrooms met honderden gebruikers en voeren ook privégesprekken.

Indonesië heeft de grootste populatie moslims ter wereld. Het land kampt met toenemend radicalisme en heeft de samenwerking met omliggende landen opgevoerd om een groeiende aanwezigheid van IS-extremisten in de regio tegen te gaan.

Telegram sluit kanalen extremisten af
Telegram sluit kanalen extremisten af (Foto: ANP)

Na drie keer zilver eindelijk wereldtitel voor Russische schoonspringers

Schoonspringen wordt doorgaans redelijk gedomineerd door China, maar op de eerste finaledag van het wereldkampioenschap in Boedapest was dat geenszins het geval. Drie finales stonden er op het programma, maar één gouden en een zilveren medaille was de relatief magere oogst.

De dag begon met de finale in het gemengd synchroonspringen van het 10-meterplatform. Dat stond voor de tweede keer op het WK-programma en hier moest China alvast oogsten. Dat gebeurde dan ook: de pas 16-jarige Ren Qian, regerend olympisch kampioene op het platform, was samen met de één jaar oudere Lian Junjie een maat te groot voor de concurrentie. Europees kampioenen Louis Toulson en Matty Lee moesten flink wat punten toegeven, maar de Britse tieners pakten wel zilver. De Noord-Koreaanse Kim Mi-rae, ook pas 16 jaar, en partner Hyon Il-myong pakten brons.

De finale bij de vrouwen op de 1-meterplank zou al geen groot Chinees feest worden, want Chang Yani plaatste zich niet voor de finale. Dat deed Chen Yiwen wel, maar een ietwat mislukte vierde sprong bracht haar buiten het podium, waardoor voor de tweede keer ooit geen enkele Chinese een medaille won op dit onderdeel. De 21-jarige Australische Maddison Keeney liet zien dat haar sterke voorseizoen geen toeval was en veroverde de wereldtitel, voor de Russische Nadezhda Bazhina. Elena Bertocchi uit Italië pakte het brons.

De dag werd afgesloten met de finale in het synchroonspringen van de 3-meterplank bij de mannen. Dat werd een mooi staaltje revanche voor Evgeny Kuznetsov en Ilya Zakharov, die al vele jaren samen springen. De Russen pakten zilver op de Spelen van 2012 en zilver op de WK's van 2011, 2013 en 2015, telkens achter een Chinees duo met daarbij Qin Kai. Die is er nu niet bij, maar Chinesen zijn altijd lastig te verslaan. Dit keer lukte het het sterkste Europese duo dan eindelijk: met een fantastische 450 punten bleven ze de Chinesen Cao Yuan en Xie Siyi, die de laatste sprong verklooiden en zo het goud verspilden, zeven punten voor, waarmee het goud eindelijk binnen was. Oleh Kolodiy en Illya Kvasha eindigden namens Oekraïne als derde.

De finale synchroon op de 3-meterplank, met eindelijk goud voor Kuznetsov/Zakharov (Bron: YouTube)

SoundCloud verzekert eigen voortbestaan

Muziekdienst SoundCloud blijft bestaan. Dat verzekert topman Alex Ljung in een bericht op de website van het Duitse streamingbedrijf.

"Er doen op dit moment een hoop geruchten de ronde over SoundCloud", begint Ljung in een reactie op berichten dat het bedrijf nauwelijks het hoofd boven water kan houden. "Het zijn gewoon geruchten. De muziek op SoundCloud gaat niet weg. Niet in vijftig dagen, niet in tachtig dagen en niet in de nabije toekomst. Jullie muziek is veilig."

Het bedrijf kondigde eerder deze maand aan dat ruim veertig procent van de eigen werknemers wordt ontslagen. In totaal verdwijnen 173 banen en gaan ook de kantoren in San Francisco en Londen dicht. De muziekdienst stelde dat dat nodig was om beter tegenwicht te kunnen bieden aan concurrenten als Spotify en Apple. Afgelopen week berichtten verscheidene media dat het zo slecht zou gaan met Soundcloud dat het niet eens het vierde kwartaal zou halen.

De muziekdienst heeft momenteel zo'n 175 miljoen gebruikers.

SoundCloud verzekert eigen voortbestaan
SoundCloud verzekert eigen voortbestaan (Foto: BuzzT)

Russische synchroonzwemster pakt tiende wereldtitel

De Russische synchroonzwemster Svetlana Kolesnichenko heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest voor de tiende keer in haar carrière een gouden WK-medaille in ontvangst mogen nemen. 

De 23-jarige Russische maakt al jaren deel uit van het schier onklopbare Russische team, waarmee ze vorig jaar olympisch goud won. Op de vorige drie WK's waren er telkens drie gouden medailles, maar individueel pakte Kolesnichenko nog niks. Ze moest de Russische startplek in de solowedstrijden immers elke keer laten aan de legendarische Svetlana Romashina - achttienvoudig wereldkampioene en vijfvoudig olympisch kampioene.

Romashina heeft de haarglitters en de neusknijpers aan de wilgen gehangen en dus is de weg vrij voor kroonprinses Kolesnichenko. Die maakte dat volledig waar, want met ruim 95 punten stond er geen maat op de Russische. Zilver was er voor de Spaanse Ona Carbonell, net als in 2015. Voor Carbonell was het al haar negentiende WK-medaille, maar alleen in 2009 pakte ze een gouden plak. De Oekraïnse Anna Voloshyna pakte het brons.

De gouden oefening van Kolesnichenko (Bron: YouTube)

Een Mustang voor winnende Van Gerwen in Las Vegas

Michael van Gerwen heeft in Las Vegas de US Darts Masters op zijn naam geschreven. De wereldkampioen moest nog even zweten, maar wist in de finale Daryl Gurney met 8-6 te verslaan. Van Gerwen gaat naar huis met een nieuwe Mustang.

Van Gerwen kwam in de finale nog wel 2-0 voor, maar Gurney wist uiteindelijk met 3-5 voor te komen. Van Gerwen schakelde een tandje bij en kwam onderandere met finishes van 112 en 92 op 7-5. Met een 120-finish liet Gurney nog even van zich horen, maar de wereldkampioen maakte het vervolgens af om zijn elfde toernooi van dit jaar te winnen.

Eerder op de dag gaf Van Gerwen slechts één leg weg in de kwartfinale tegen David Richardson. Gerwyn Price verliet het podium in de halve finale zonder een leg te winnen. Gurney won Dawson Murschell (8-4) en Gary Anderson (8-4).

Volgende week begint het echte werk. De World Matchplay in de Winter Gardens van Blackpool. Van Gerwen zal daar zijn derde titel op een rij willen winnen.

U.S. Darts Masters - kwartfinales
Gerwyn Price 8-4 Dawson Murschell
Michael van Gerwen 8-1 Dave Richardson
Gary Anderson 8-4 Raymond van Barneveld
Daryl Gurney 8-7 Peter Wright

Halve finales
Michael van Gerwen 8-0 Gerwyn Price
Daryl Gurney 8-4 Gary Anderson

Finale
Michael van Gerwen 8-6 Daryl Gurney

Fransman pakt eerste goud op WK zwemmen

De Franse zwemmer Marc-Antoine Olivier heeft de eerste gouden medaille van de wereldkampioenschappen zwemsporten in Boedapest te pakken. De 21-jarige Fransman won de 5 kilometer open water in het prachtige Balatonmeer, honderd kilometer van Boedapest verwijderd.

Olivier werd op het vorige WK nog zesde op de 10 kilometer, de afstand waarop hij vorig jaar in Rio de Janeiro olympisch brons pakte. Dit keer wist niemand hem te kloppen en nadat hij in de slotfase wegzwom met Mario Sanzullo was hij de Italiaan in de sprint de baas. De Brit Tim Shuttleworth tikte tien seconden later als derde aan.

Nederlanders deden niet mee in de wedstrijd, maar olympisch kampioen Ferry Weertman en Marcel Schouten zijn op de 10 en 25 kilometer wel te bewonderen. Sharon van Rouwendaal begint zondag om 10.00 uur aan haar WK met de 10 kilometer, wat live te zien zal zijn op Eurosport.

Tour: Etappe 15 - Aanvallersrit pur sang

De zaterdagrit richting Rodez was saai, helaas. Vroeg in de rit reden Roosen, De Gendt, Bouet en Voeckler weg, waar Reto Hollenstein nog naartoe wist te rijden. Een klein groepje, dan weet je tijdens deze Tour meteen al dat het lastig gaat worden. Vooral als BMC en Sunweb zich meteen op kop van het peloton zetten. Een van de weinige kansen voor Van Avermaet en Matthews om nog eens een rit te winnen, dus waren de vluchters voor de zoveelste keer kansloos.

Thomas De Gendt wist nog wel de rest af te schudden en probeerde een mooie solo neer te zetten, maar tegen een jagend peloton had hij geen schijn van kans. Dus gingen we toewerken naar de volgende massasprint van de Tour, nu alleen eentje bergop. Het was wachten op de laatste 500 meter van de rit, daar zou alles pas gaan gebeuren. Oliver Naesen zette zich vlak voor het muurtje op kop en hij hielp daarmee vooral zijn landgenoten Gilbert en Van Avermaet.

Gilbert overschatte zichzelf een beetje en probeerde het op 400 meter van de streep al. Ideaal voor Van Avermaet, die in zijn wiel zat. Greg kwam eruit en deed een poging om voor de tweede keer in Rodez te winnen, maar dat was buiten Matthews gerekend. Die reed Greg lachend voorbij en won met speels gemak. Daarachter zagen we al vrij snel Froome binnenkomen, maar Aru was nergens te bekennen. Hij zat voor de klim al slecht gepositioneerd en wist dat tijdens de klim niet meer goed te maken, hij verloor zelfs alleen nog maar meer tijd. Daardoor is de gele trui weer terug bij Froome, die zonder er heel veel voor te hoeven doen ineens een voorsprong van 18 seconde heeft in het klassement.

We zijn dus weer terug bij af, maar misschien komt daar tijdens de volgende rit verandering in. Voor de rustdag krijgen we nog te maken met een atypische rit, een overgangsrit richting het Centraal Massief, met twee lastige beklimmingen onderweg en nog een paar minder zware klimmetjes. Het lijkt een rit voor de vluchters, maar de rit zou ook zomaar een heel verrassende uitkomst kunnen krijgen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De laatste rit van de tweede week start een kilometer of 25 ten oosten van Rodez. Voor het eerst is de Tour in Laissac-Sévérac l'Église, een nieuwe gemeente die pas in 2016 is ontstaan. Een samenvoeging van de kleine dorpjes Laissac en Sévérac l'Église, die vier kilometer van elkaar liggen. Sévérac l'Église, een dorp met amper 400 inwoners, mag je meteen weer vergeten. Hier is de start helemaal niet, de renners vertrekken vertrekken vanuit Laissac, een dorp waar iets meer dan 1500 mensen wonen.

Het dorp is klein, maar niet zonder betekenis. In Laissac beschikken ze over de grootste veemarkt van Zuid-Frankrijk en na de veemarkt in Bourg-en-Bresse is het zelfs de grootste van Frankrijk. Daar komen de renners ook direct achter, want bij de start staan ze tussen de verschillende hallen en stallen van de markt. In Laissac draait het vooral om koeien en schapen, die kun je hier een aantal keer per jaar op de kop tikken. Het draait niet alleen om het kopen van dieren, er worden hele festivals georganiseerd, waarbij er heuse clinics worden gegeven over de veeteelt en dan kan je ook nog eens genieten van de lokale streekproducten.

Desalniettemin is het wel behoorlijk uit de tijd, zo'n veemarkt. Kan eigenlijk niet meer allemaal, maar vooral in dit deel van Frankrijk lopen ze nogal achter de feiten aan. We zitten in een streek van boeren, waar weinig ontwikkeling te vinden is. Dat zie je ook in het kleine centrumpje, het is een beetje ouderwets allemaal. Wel een mooie kerk, dat is dan nog iets.

De veemarkt in Laissac (Foto: Panoramio)
De veemarkt in Laissac (Foto: Panoramio)

De route
Tijdens de eerste 12 kilometer van de rit zal het zo goed als vlak zijn, terwijl de renners over redelijk bochtige wegen door een glooiend landschap rijden. Ze passeren in deze kilometers Galinieres, waar nog een kicken kasteeltje te vinden is. Na 12 kilometer rijdt het peloton door Saint-Martin-de-Lenne, hier slaan ze linksaf en daarna gaat het vier kilometer naar beneden, over een brede, maar bochtige weg. Weinig lastige bochten, dus zou iedereen zonder problemen Saint-Geniez-d'Olt moeten kunnen bereiken. In dit pittoreske dorpje aan de Lot rijden de renners over een brug, waarna ze aan de andere kant van de rivier over een smallere weg gaan rijden.

Deze weg begint ook al gelijk omhoog te lopen, want de eerste klim van de dag staat op het punt van beginnen. Twee kilometer lang rijden de renners langs de Lot en hier is het niet meer dan vals plat. Dat wordt een ander verhaal als de renners van de rivier wegdraaien, want dan begint de klim officieel. De Montée de Naves d'Aubrac is 8,9 kilometer lang en 6,4% gemiddeld, een klim van de eerste categorie. In totaal gaat het zelfs meer dan 10 kilometer omhoog, maar de uitloper van de klim heeft de organisatie niet meegerekend.

Na 28 kilometer komen de renners boven op deze klim, die nog nooit eerder is voorgekomen in de Tour. Het is een behoorlijk onregelmatige klim, met enkele vlakke stroken tussendoor, waarna er dan weer wat steilere stroken volgen. De rennertjes rijden in het begin door een bos, maar richting de top wordt het terrein wat meer open en is er een mooi uitzicht over de omgeving. Na de klim is er een korte, maar niet zo lastige afdaling van twee kilometer en daarna is het voornamelijk vlak, tot de volgende klim van de dag.

In de tussentijd gaat het twee keer kort omhoog, twee korte knikjes van een kilometer aan 5%. Na 38 kilometer rijden de renners door het nietige Vieurals en richting dit dorp loopt de weg licht omhoog. In Vieurals slaan we een smal weggetje in en hier gaat het 3,3 kilometer omhoog aan 5,9%, richting de top van de Côte de Vieurals. Net na de top van dit klimmetje van de derde categorie staat op de grens van Lozère en Aveyron de Croix de la Rode. Een kruis dat vaak wordt omgeven door zo ongeveer de enige inwoners van dit gebied, runderen.

Het kruis waar de runderen vaak naar kijken (Foto: Panoramio)
Het kruis waar de runderen vaak naar kijken (Foto: Panoramio)

Boven op de top gaat het niet direct naar beneden. We bevinden ons nu op het plateau van Aubrac en daar gaan we nog een tijd blijven. Over het smalle geitenpad gaat het licht naar beneden, waarna men na een aantal kilometer weer uitkomt op een grotere en brede weg. Door een landschap waar de agricultuur hoogtij viert is het tien kilometer min of meer vlak, tot de renners na 57 kilometer Nasbinals benaderen. Richting dit dorpje gaat het wel een drietal kilometer naar beneden, zonder een lastige bocht tegen te komen.

Na de doortocht in het lichtelijk verloederde Nasbinals fietst men over dezelfde brede weg verder richting Malbouzon. Dit stuk van negen kilometer is zo goed als vlak, met alleen een strook vals plat voor Malbouzon. Buiten Malbouzon blijft het ook nog een aantal kilometer vlak, daarna gaat het een kilometer of acht licht naar beneden lopen, richting Aumont-Aubrac. De weg blijft hier steeds breed en het landschap op het plateau is steeds open, daarnaast kent dit deel in dalende lijn weinig moeilijke bochten.

In Aumont-Abrac, waar de koers na 80 kilometer passeert, is het weer zo goed als vlak, met zelfs nog een klein knikje omhoog voor het dorp. Buiten Aumont nemen we toch maar eens afscheid van het plateau, we gaan een aantal kilometer verder dalen. Dit over een bochtige weg, door een bos. Na een tijd neemt de omgeving iets andere vormen aan, er verschijnen prachtige rotswanden langs de kant van de weg. Vooral in de buurt van Rimeize, na 88 kilometer, is er het nodige natuurschoon te zien.

In Rimeize is het ondertussen ook weer vlak geworden en dat blijft zo tot de tussensprint, die na 96 kilometer volgt in Saint-Alban-sur-Limagnole. De weg richting Saint-Alban is nog best mooi. Brede wegen langs de rivier Truyère, met tussendoor langs de kant van de weg weer wat rotsen, maar vooral een bloeiend landschap.

Ook hier is de omgeving niet verkeerd (Foto: Panoramio)
Ook hier is de omgeving niet verkeerd (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint in Saint-Alban is het direct tijd voor de volgende klim van de dag, hoewel er op deze klim geen punten voor de bergtrui te verdienen zijn. In totaal gaat het 12 kilometer omhoog en in die kilometers komen de renners 400 meter hoger uit. Gemiddeld gezien gaat het dus aan 3% omhoog, al bij al niet heel spannend. Wel rijdt men nu door een aardige omgeving, met veel mooie vergezichten. Langs de kant van de weg zien we vooral veel koeien, weer eens wat anders dan zonnebloemen of mais. Boven komen de renners na 107 kilometer, daarna gaat het een aantal kilometer in licht dalende lijn verder.

Na 112 kilometer komt de koers door Chanaleilles, waar ze wat lastige bochten verstopt hebben, maar verder hoef je tijdens dit deel van de rit niet bepaald alert te zijn. Het blijft nog een aantal kilometer licht naar beneden lopen, tot Esplantas, een dorpje waar de renners linksaf slaan om vervolgens over een bijna volledig rechte weg door een open landschap richting Saugues te rijden. Hier komen ze na 126 kilometer aan, nadat ze een tijd over een licht glooiende weg hebben gereden, met erbarmelijk asfalt. Voorbij Sagues rijden ze nog even rechtdoor, over diezelfde weg.

Het blijft nog een kilometer of vijf relatief vlak, met daarna een korte afdaling van een kilometer, gevolgd door een venijnige anderhalve kilometer omhoog aan een procentje of zeven. Eenmaal boven op dat knikje volgt een afdaling van zes kilometer richting Saint-Arcons-d'Allier. Deze afdaling is op sommige momenten nog best technisch, bijkomend nadeel is dat het asfalt ook pover blijft. In Saint-Arcons slaan de renners rechtsaf en rijden ze over de rivier Allier.

Via Saint-Julien-des-Chazes rijden ze vervolgens richting Prades, steeds langs de Allier. Deze weg is zeven kilometer lang en relatief vlak, zeker als je bedenkt wat er na Prades gaat komen. Hoe de weg er precies uitziet weet ik niet, want dit gebied is zo obscuur dat de Googlemannetjes hier nooit met een wagentje rond hebben gereden. Wat ik wel weet is dat de Allier hier op sommige plaatsen een prachtige kloof heeft uitgesleten, zoals bij Prades. Hier passeren de renners na 148 kilometer.

Een prachtige kloof bij Prades (Foto: Panoramio)
Een prachtige kloof bij Prades (Foto: Panoramio)

In Prades rijden ze over de smalle brug en passeren ze les Orgues de Prades, die zeer opvallende rotsformatie. Direct na de brug begint de volgende klim van de dag, met afstand de zwaarste van het stel. De Col de Peyra Taillade, wederom een debutant in de Tour. De klim van de eerste categorie is 8,3 kilometer lang en 7,4% gemiddeld, maar dat gemiddelde stijgingspercentage laat het makkelijker lijken dan het in feite is. De eerste kilometers van de klim rijden de renners over een smalle en bochtige weg door een bos, hier loopt het nog niet zo steil omhoog. De eerste helft van de klim stijgt het aan 6% gemiddeld, dat is goed te doen.

De renners verlaten na een tijd het bos en rijden dan tussen de weilanden door richting Vergues, waar het even een aantal meter vlak wordt. In Vergues is er een bocht naar links en daarna rijden de renners rechtdoor, richting een extreem smalle weg. Nog smaller dan Mur de Péguère, maar net zo steil. Het gaat bijna twee kilometer aan meer dan 10% omhoog, met uitschieters richting 14%. Na dit steile en smalle deel wordt het weer wat makkelijker, een kilometer aan 4,5%.

Aan het eind van deze makkelijkere strook rijden de renners door Le Bouchet, waar de weg even wat breder is, maar al snel slaan ze weer ergens een geitenpad in en daarna gaat het tijdens de laatste twee kilometer van deze klim aan meer dan 7% omhoog. Na 158 kilometer komen de renners boven op deze Col de Peyra Taillade, een behoorlijk interessante klim. Leuke ontdekking, dat zouden ze vaker moeten doen. Een groot deel van de klim is er een mooi uitzicht over de omgeving, dus ook op dat gebied lijkt het me een toevoeging. Na de top is het nog 30 kilometer tot de finish.

Het profiel van de Col de Peyra Taillade (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Col de Peyra Taillade (Bron: Letour.fr)

De afzink van de Peyra Taillade is lang, maar niet zo lastig. Deze kant van de berg is niet zo steil, totaal niet te vergelijken met de andere kant. De eerste kilometers van de afdaling blijft de weg smal, wat het nog enigszins lastig maakt, maar er zijn niet veel scherpe bochten te vinden. Het gaat tien kilometer vrij gelijkmatig naar beneden, veel steile stroken zijn er niet bij. Na 167 kilometer rijden de renners door Chaspuzac en hier wordt de weg eindelijk weer eens wat breder. In de kilometers daarvoor is het steeds smal, met ook nog eens slecht asfalt. Hoewel ik niet uitsluit dat ze sommige wegen van deze rit een nieuw likje asfalt hebben gegeven, in het kader van deze rit.

Na Chaspuzac is het zes kilometer zo goed als vlak, terwijl er over brede wegen gereden wordt, langs open velden. Na deze vlakke kilometers volgt er bij het gehucht Grazac een scherpe bocht naar rechts, waarna de coureurs opnieuw op een smalle weg belanden. Deze weg begint na een tijd naar beneden te lopen, er volgt dan richting de volgende klim van de dag nog een korte afdaling. Deze afdaling brengt ons door een bos en is met name door de smalle weg vrij pittig. Drie technische bochten achter elkaar, die lastig in te schatten zijn.

Direct na deze afdaling gaat het weer omhoog, er wordt geklommen richting Saint-Vidal. Rare naam, want we weten allemaal dat Vidal bepaald geen heilige is. Enfin, de Côte de Saint-Vidal is twee kilometer lang en 6,8% gemiddeld. Redelijk klimmetje dus, vooral in het begin even heel steil, daarna vlakt het in het dorp wat af, maar buiten het dorp gaat het dan weer een stuk steiler omhoog, tot de top. Na 176 kilometer, op 13 kilometer van de streep, komen de renners boven op dit bergje van de vierde categorie. Saint-Vidal is overigens een dorp met een prima kasteeltje.

Saint-Vidal kent een prima kasteel (Foto: Panoramio)
Saint-Vidal kent een prima kasteel (Foto: Panoramio)

Na de top is het heel even vlak, daarna gaat het iets meer dan een kilometer stevig naar beneden, zonder bocht. Aan het eind van dit stuk is er een bocht naar rechts, waarna de renners op een brede weg terechtkomen. Deze weg loopt drie kilometer rechtdoor, maar in die kilometers gaat het wel nog twee keer vals plat omhoog. Na 181 kilometer, op acht kilometer van de streep, komen de coureurs bij een rotonde uit. Hier gaan ze naar links en vervolgens gaat het meer dan een kilometer naar beneden, over een brede weg met één lange lopende bocht naar rechts.

We rijden nu Polignac binnen en het hoogtepunt van die stad zagen we al een tijd. De burcht die hoog boven de stad uittorent is magnifiek. In de straten van Polignac loopt de weg nog 200 meter aan 8% omhoog, maar hierna gaat het al snel weer naar beneden, over een brede maar bochtige weg. Aan het eind van deze weg slaan de renners rechtsaf en daarna gaan ze op weg naar Le Puy-en-Velay. Op iets meer dan vijf kilometer van de streep komen ze bij een rotonde uit, hier gaan ze rechtdoor en daarna begint de weg vrijwel meteen omhoog te lopen. Eén kilometer gaat het omhoog, aan 6%.

Na deze laatste klim van de dag gaat het meer dan een kilometer naar beneden, door het bochtige Le Puy-en-Velay. Veel korte en scherpe bochtjes, terwijl het overzicht niet al te best is. Op 3,5 kilometer van de streep wordt dat beter, de weg wordt een stuk breder en het begint ook weer wat vlakker te worden. In de laatste drie kilometer is er geen hoogteverschil meer te vinden. Wel genoeg bochten, zo is er op 2,5 kilometer van de streep een scherpe bocht naar links, die niet lang daarna gevolgd wordt door een minder scherpe, weer naar links.

De renners rijden nu langs een indrukwekkende kapel, gebouwd op een flinke rotspartij, maar dat zal ze niet veel boeien. Interessanter zullen ze vinden dat de tweebaansweg hier een eenbaansweg wordt, hoewel dat niet lang zo is. Op 1,5 kilometer van de streep is er een rotonde, die aan beide kanten genomen mag worden. Daarna is er op iets meer dan één kilometer van de streep een scherpe bocht naar rechts, waarna het in de slotkilometer voornamelijk rechtdoor gaat. Een paar flauwe bochten nog, maar verder een makkelijke finish.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Na 189,5 kilometer houdt de rit dan op, in Le Puy-en-Velay. Een stad met 19.000 inwoners in het departement Haute-Loire, regio Auvergne-Rhône-Alpes. Voor de vijfde keer maakt de stad deel uit van dit circus. Zo kwam hier in 1996 een rit aan, gewonnen door Pascal Richard. Nadat hij al Luik-Bastenaken-Luik en een rit in de Giro had gewonnen pakte hij in de Tour ook zijn zege mee, maar dat bleek niet eens zijn grootste succes van dat jaar te zijn. Niet lang na de Tour werd hij olympisch kampioen, hij won de wegwedstrijd in Atlana. In 2005 kwam de Tour terug naar Le Puy-en-Velay, het zou een rit worden waarin een kopgroep van vier zou gaan strijden om de dagzege. Giuseppe Guerini reed in de absolute slotfase weg uit die kopgroep en zijn vluchtgenoten zagen hem pas na de finish weer terug.

Le Puy-en-Velay is een sportieve stad, zo zijn hier in de loop der jaren enkele goede voetballers geboren. Jongens die het Franse nationale elftal hebben gehaald als Sidney Govou en Gregory Coupet, maar ook jongens die zo goed waren dat ze zelfs bij De Graafschap mochten voetballen. Niemand minder dan Hugo Bargas kwam hier ter wereld. Ze doen ook aan tennis in deze stad, de eerst viesdunne en daarna viesdikke Marion Bartoli is een Ponot, zoals ze de inwoners van deze plaats ook wel noemen.

Le Puy-en-Velay is een mooie stad, vooral dankzij een aantal hogergelegen bouwwerken die van een afstand meteen alle aandacht opeisen. Er zijn twee enorme rotsen die hoog boven de stad uittorenen en op de ene rots is een kapel geplaats, vernoemd naar Saint-Michel d'Aiguilhe. Op de tweede rots, die van Corneille, is dan weer een standbeeld geplaatst van Maria, want het is nogal een gelovig stadje, dat Le Puy-en-Velay. Een ander opvallend gebouw is de kathedraal, die dan weer niet op een rots geplaatst is. Alsnog een imponerend gebouw, dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO terug te vinden is. Jaarlijks verzamelen vele pelgrims zich hier, als ze van plan zijn om richting Santiago de Compostela te lopen.

Le Puy-en-Velay, een van de mooiste plaatsen die de Tour aandoet dit jaar (Foto: Panoramio)
Le Puy-en-Velay, een van de mooiste plaatsen die de Tour aandoet dit jaar (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
Bij de start wordt het al meteen smerig warm, we schuren tegen de 30 graden. Totaal geen kans op neerslag en minder wind dan de vorige dag, wat eigenlijk wel jammer is aangezien we voornamelijk door open velden gaan rijden. In de finishplaats is het vermoedelijk iets minder warm, maar met 27 graden alsnog niet koud. Ook daar geen kans op regen, maar wel kans op iets meer wind.

De laatste rit voor de laatste rustdag begint om 13:00, na een neutralisatie van tien minuten gaat het om 13:10 pas echt los. De NOS en Sporza zijn er een uur later pas bij, tegen die tijd is de eerste klim van de eerste categorie al lang geweest. Als je Eurosport 2 hebt zou je een poging kunnen wagen om daar vanaf het begin te kijken. Bij Eurosport 1 zou ik dan weer geen poging wagen, die zenden vrolijk tennis uit. HOME OF CYCLING.

Nog een blik op Le Puy-en-Velay (Foto: Panoramio)
Nog een blik op Le Puy-en-Velay (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Op papier is dit de ultieme overgangsrit, geschikt voor de vluchters. Papier hebben we tijdens deze Tour alleen geen donder aan, want tot nu toe zijn ritten voor vluchters steeds niet naar de vluchters gegaan. Zelfs zo'n rit naar Rodez wordt kapot gecontroleerd, dat zegt veel over deze Tour. Of deze rit wel voor de vluchters is durf ik ondertussen niet meer te zeggen. Het is de dag voor de rustdag, dus de mannen die voor het algemeen klassement gaan hoeven zich niet te sparen. Ze kunnen er een spektakel van maken, want er zijn onderweg nog wel wat lastige klimmetjes.

De zware klim aan het begin is wellicht in het nadeel van de vluchters, die daardoor misschien te weinig tijd hebben om weg te rijden. Ligt ook aan Sky, die bepalen alles. Als ze weer gaan controleren heeft een vlucht weinig kans, maar het kan ook zijn dat ze een keer rustig aan gaan doen. Door het lange tussenstuk na de eerste zware klim denk ik dat deze rit toch voor de vluchters gaat zijn. Ik hoop het ook, want na twee weken koers hebben we pas twee keer een vlucht zien slagen, waarbij een van de twee dan ook nog eens een vlucht was van een aantal favorieten. Niet helemaal in balans, dus doe mij maar een ritje voor de rittenkapers.

1. Cummings. Het is weer zo'n dag. Cummings kiest altijd zijn ritten uit en deze heeft hij zonder twijfel aangestreept. Hij probeerde het al in de rit naar Peyragudes en zonder de controle van Sky had hij nog gewonnen ook. Dat Sky de boel zo strak controleerde stemde hem niet tot grote tevredenheid, hij begreep er ook helemaal niets van. Toch merk je aan alles dat hij nog wel een poging gaat wagen. In de rit naar Rodez liet hij ook ostentatief lopen en kwam hij in de bus binnen, tussen jongens als Kittel en Groenewegen. Optimaal gespaard, om nog een keer verschroeiend hard uit te halen.

2. Calmejane. Al een overwinning op zak en dat zal smaken naar meer. Dit is weer een uitgelezen kans om in de aanval te gaan en als Lilian wil, dan zit hij erbij. Met zo'n lastige aanloop zitten vaak ook meteen de sterke renners vooraan, dus als hij nog over goede benen beschikt zien we hem vanzelf in beeld.

3. Roglic. Hij liet het aan het eind van de rit naar Rodez helemaal lopen. Kwam binnen in de bus, op 13 minuten achterstand. Rogla heeft zijn beentjes gespaard, met het oog op deze rit. Dus mogen we verwachten dat hij een poging gaat wagen om in de kopgroep te belanden. Dan moet hij alleen wel even wat beter opletten dan tijdens zijn vorige pogingen, hij heeft nog wel eens wat krachten moeten verspillen omdat hij niet meteen mee was. Als hem dat nu beter afgaat kan hij een heel eind komen in de strijd om de ritzege.

4. Benoot. Tiesj met de flapperende oortjes zal wel wat opgevangen hebben. De onvrede van Thomas De Gendt, die het gevoel heeft dat hij alles alleen moet oplossen bij de ploeg. Thomas wil niet de enige zijn die in de aanval gaat, een subtiele hint dat zijn ploeggenoten een keer moeten volgen. Niet dat hij veel ploeggenoten heeft die in aanmerking komen. Het gaat warm worden, dus Tim Wellens is nu al aan het schreeuwen om zijn moeder. Blijven Gallopin en Benoot over. Van die twee heeft Benoot wat meer de gunfactor, dus staan we op de banken voor Tiesj.

5. Hardy. Ik wist niet eens dat ie nog in koers was, maar hij staat blijkbaar 30e in het klassement. Dan ben je toch niet slecht bezig en dan wordt het hoog tijd dat je een keer in de aanval gaat. Fortuneo is sowieso maar matig bezig, ik wil die jongens toch wel wat meer in beeld zien. Dus juichen wij voor Romain. Zijn naam staat al op iedere berg gekalkt, kan ons het schelen dat ze daarmee eigenlijk een andere Romain bedoelen.

Festival Kwaku van start in Amsterdam

Het Kwaku Summer Festival in Amsterdam is zaterdag weer van start gegaan. Dit weekeinde en de komende drie weekenden staat het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost in het teken van onder meer muziek, eten en drinken en het traditionele voetbaltoernooi. Zaterdag stond de 'Bigi Sma Dey', Surinaams voor ouderendag op het programma.

Bij de ongeveer honderd eettentjes op het terrein kunnen mensen terecht voor Surinaamse, Javaanse, Hindoestaanse, Caribische, Creoolse en Afrikaanse gerechten. Ook zijn er twee vrijdagavonden (21 juli en 4 augustus) ingepland met muziekoptredens, onder andere van Earth Wind & Fire en Anthony B, Richie Spice en Duane Stephenson.

Het Kwaku Festival begon in 1975 als voetbaltoernooi voor arme inwoners van het stadsdeel voor wie een vakantie onbetaalbaar was. Sindsdien is het uitgegroeid tot een drukbezocht festival waar jaarlijks ongeveer 100.000 mensen op af komen. Het voetbaltoernooi staat nog altijd op het programma. Er wordt in teams van vijf tegen vijf gespeeld. Verder zijn er de komende weken ook nog miss-verkiezingen, de uitreiking van een literatuurprijs, debatten en lezingen.

Festival Kwaku van start in Amsterdam
Festival Kwaku van start in Amsterdam (Foto: ANP)

Erdogan blijft bij keiharde aanpak

De Turkse president Erdogan blijft onverminderd hard optreden tegen de plegers van de mislukte staatsgreep van vorig jaar. "De ellendige coupplegers en iedereen die tegen ons heeft gestookt, zullen van u af aan geen rust meer vinden", zei hij in een nachtelijke toespraak tot het parlement in Ankara. Als de volksvertegenwoordiging besluit de doodstraf weer in te voeren, zet hij daar onmiddellijk zijn handtekening onder, zei hij ook.

Erdogan kondigde aan dat de noodtoestand die kort na de mislukte coup werd ingesteld, de komende week voor de vierde keer wordt verlengd. De president kan dan decreten uitvaardigen, die niet voor het grondwettelijke hof kunnen worden aangevochten.

Krachtens de noodtoestand zijn 150.000 mensen uit overheidsdienst ontslagen of geschorst en 50.000 gevangengezet. Ook journalisten en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties zijn opgepakt.

"Geesteszieke schizofreen"
Erdogan riep burgers op, mogelijke aanhangers van Fethullah Gülen aan te geven. Hij stelt de in de VS woonachtige geestelijke, met wie hij optrok tot het in 2013 tot een openlijke breuk kwam, verantwoordelijk voor de couppoging.

Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman noemde Gülen een "geesteszieke schizofreen" en zei: "Volk, vlag, Koran, geloof, gebed, vrijheid, onafhankelijkheid zijn onze eer en onze waarden. Van wie daaraan komt, breken wij de handen, snijden wij de tong af en vernietigen wij het leven". Kahraman behoort tot de regerende AK-partij, die door Erdogan wordt geleid.

"Tweede putsch"
De grootste oppositiepartijen de CHP en de pro-Koerdische HDP, bleven weg bij de nachtelijke parlementszitting. Hun leiders beschuldigden de regering van vernietiging van de rechtsstaat en het doorvoeren van een "tweede putsch". Erdogan betichtte CHP-leider Kemal Kilicdaroglu ervan gemene zaak met de coupplegers te maken.

Erdogan blijft bij keiharde aanpak
Erdogan blijft bij keiharde aanpak (Foto: ANP)

Auto ramt benzinepomp langs de A28

Zaterdagavond is een automobilist tegen een benzinepomp van een tankstatation langs de A28 nabij Amersfoort geknald. De medewerker van de Esso sloot onmiddelijk de brandstoftoevoer af door op een noodknop te drukken. Hierdoor kwam er slechts een kleine hoeveel benzine en diesel vrij. 

Uit voorzorg spoot de opgeroepen brandweer een laag schuim over de gelekte brandstof. Volgens een woordvoerder van de brandweer is er geen brand uitgebroken na het ongeluk. Het station is door de politie afgesloten voor nader onderzoek. De automobilist raakte wonder boven wonder niet gewond. Het onderzoek moet uitwijzen of de bestuurder onwel werd of dat er een andere oorzaak aan te wijzen is. 

Justin Bieber aangehouden om telefoon in auto

Justin Bieber is weer eens met de politie in aanraking gekomen. Agenten hielden de zanger staande toen deze, rijdend in een Mercedes terreinwagen door Beverly Hills, met zijn telefoon bezig was. Dat meldt TMZ.

Volgens de politie gaf de Canadese ster rustig toe dat hij fout zat en accepteerde de boete. Na het ontvangen van de prent vervolgde Justin zijn weg.

Van het te betalen bedrag zal de multimiljonair niet wakker liggen. De boete voor het gebruik van een telefoon achter het stuur staat is Los Angeles zo'n 162 dollar.

Justin Bieber aangehouden om telefoon in auto
Justin Bieber aangehouden om telefoon in auto (Foto: BuzzE)

Catkiller krijgt zestien jaar cel

De 26-jarige Robert Farmer uit San Jose is tot 16 jaar cel veroordeeld omdat hij in 2015 minimaal 21 katten gemarteld en gedood heeft. Volgens de openbaar aanklager vormt de man, vanwege zijn persoonlijkheidsstoornis, een gevaar voor de samenleving. De straf is zo hoog uitgevallen omdat Farmer geen enkel teken van berouw vertoonde en over weinig empatisch vermogen zou beschikken. 

De eerste meldingen van 'mysterieus' verdwenen katten kwamen in september 2015 uit de omgeving van Cambrian Park in San Jose. Sommige dieren werden dood teruggevonden, één dier wist te ontsnappen en werd door een dierenarts behandeld aan 'een beet die niet afkomstig was van een dier' en een bloedende wond aan zijn kop. 

Een van de dood gevonden poezen zou ook seksueel misbruikt zijn maar daar konden de dierenartsen, die de gemartelde dieren onderzochten, het niet over eens worden. Doordat één van de ontvoeringen op bewakingsbeelden werd vastgelegd, kon Farmer worden aangehouden. Hij werd door buurtbewoners herkend. 

Robert Farmer (Foto: San Jose Police Department)
Robert Farmer (Foto: San Jose Police Department)

Acht doden bij voetbalfinale Senegal

Minstens acht voetbalsupporters zijn zaterdag omgekomen bij ongeregeldheden na het laatste fluitsignaal van de finale van de Senegalese League Cup, in het Demba Diop-stadion in de Senegalese hoofdstad Dakar. Tientallen mensen zijn gewond.

In de verlenging won Stade de Mbour met 2-1 van Union Sportive Ouakam. Volgens lokale media braken er na het fluitsignaal rellen uit tussen de twee rivaliserende supportersgroepen, de politie zetten vervolgens traangas in. Daarna brak paniek uit en zou een muur van de tribunes ingestort zijn.

Acht doden bij voetbalfinale Senegal
Acht doden bij voetbalfinale Senegal (Foto: ANP)

'Terreurverdachte' met bijl ging naar fotoshoot

Een man die zaterdagmiddag in Antwerpen werd opgepakt omdat hij met een bijl over straat ging, was op weg naar een fotoshoot. Er was geen sprake van terrorisme, aldus het Belgische Openbaar Ministerie na onderzoek.

De man werd opgepakt door militairen en politie. "Hij bleek de bijl net gekocht te hebben als rekwisiet voor een fotoshoot als boomhakker. Hij was op weg naar de Action om voor de shoot nog meer items te kopen", zeggen de autoriteiten. "Er is dus geen enkel element dat wees op radicalisering of terreurplannen."

Na eerdere aanslagen in Brussel door terroristen, zijn militairen en politie extra attent.

Terreurverdachte met bijl ging naar fotoshoot
Terreurverdachte met bijl ging naar fotoshoot (Foto: ANP)

Stemming nieuwe gezondheidswet VS uitgesteld

De Amerikaanse senator John McCain heeft succesvol een bloedklonter van ongeveer vijf centimeter boven zijn linkeroog laten verwijderen. Door de operatie zou hij afwezig zijn bij de stemming over de nieuwe gezondheidswet die Obamacare moet vervangen. Die stemming is daarom uitgesteld.

Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Senaat, heeft 50 ja-stemmen nodig om de nieuwe wet erdoor te krijgen. Momenteel hebben de Republikeinen een nipte meerderheid in de Senaat met 52 zetels versus 48 Democraten.

Twee Republikeinse senatoren lieten al weten tegen te stemmen, wat McCain gaat stemmen is niet bekend.

Stemming nieuwe gezondheidswet VS uitgesteld
Stemming nieuwe gezondheidswet VS uitgesteld (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: benauwend

Wil september vruchten dragen, dan in juli hitte om te klagen.

 Vandaag is het grotendeels bewolkt, maar wel met temperaturen die uiteenlopen van 20 graden in het noordelijk kustgebied, tot 25 graden in het zuiden. In het noorden van het land kan wat (mot)regen vallen. De wind is overwegend zwak tot matig en komt aanvankelijk uit het zuidwesten. Later op de dag draait hij naar het westen. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

622 Mohammed emigreert met zijn volgelingen naar Medina en sticht een moslimgemeenschap. Begin van de islamitische jaartelling (Anno Hegirae)
1212 De slag bij Las Navas de Tolosa, de beslissende slag van de Reconquista, vindt plaats. Daarbij verslaan christelijke legers, verzameld door koning Alfons VIII van Castilië, de Moorse Almohaden.
1782 Première van de opera Die Entführung aus dem Serail van Wolfgang Amadeus Mozart in het Burgtheater in Wenen.
1482 Jan van Schaffelaar springt van de door Hoeken belegerde toren van Barneveld
1979 De Iraakse president Ahmad Hassan al-Bakr wordt afgezet door vicepresident Saddam Hoessein, die hem opvolgt.

Zonsondergang Hannover (Foto: Disbatch)
Zonsondergang Hannover (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie zoekt knock-out geslagen man

De politie zoekt een man die zaterdag in Bruinisse (Zeeland) knock-out is geslagen toen hij zich bemoeide met een ruzie tussen een andere man en een vrouw. Het is niet bekend of hij letsel of andere schade heeft opgelopen en de politie wil hem graag spreken.

Agenten kwamen af op een ruzie tussen een vrouw en een man. Hij zou haar hebben mishandeld. Maar eenmaal ter plekke was de man verdwenen. Getuigen wezen de politie in de goede richting. De agenten zagen verderop iemand de bosjes induiken en daar is de 28-jarige man uit Zonnemaire aangehouden.

Getuigen vertelden dat de man ook nog een andere man bewusteloos had geslagen, maar dat slachtoffer is dus nog niet gevonden. De aangehouden man was zaterdag te agressief om een verklaring af te geven. Zondag volgt een nieuwe poging.

Politie zoekt knock-out geslagen man
Politie zoekt knock-out geslagen man (Foto: ANP)

Dode bij steekpartij woning Flevoland

Bij een steekpartij in een woning aan de Boslaan in Marknesse in Flevoland is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur een persoon omgekomen.

Eén verdachte is aangehouden, aldus de politie die verder geen informatie kwijt wil.

'Trump draait besluit Parijs mogelijk terug'

De Franse president Emmanuel Macron is hoopvol gestemd dat de Amerikaanse president Trump zijn beslissing om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, terugdraait. Dat schrijft het Franse dagblad Le Journal du Dimanche.

"Trump heeft me verteld dat hij de komende maanden op zoek gaat naar een oplossing," citeert het dagblad Macron. "We hebben gedetailleerd over zaken gesproken waarmee hij zijn besluit terug kon draaien."

Donderdag stelde Trump in een persconferentie al dat er nog "iets" kon gebeuren rond het klimaatverdrag van Parijs. Hij leek daarmee te suggereren dat hij nog van gedachte kon veranderen.

De president maakte eerder dit jaar bekend zijn land te willen terugtrekken uit 'Parijs', omdat het klimaatakkoord negatief zou uitpakken voor het Amerikaanse bedrijfsleven

'Trump draait besluit Parijs mogelijk terug'
'Trump draait besluit Parijs mogelijk terug' (Foto: ANP)

WK-zilver voor para-atlete Van Gansewinkel

Marlene van Gansewinkel heeft Nederland op de tweede dag van het wereldkampioenschap para-atletiek in Londen een tweede medaille bezorgd.

De atlete, die vanaf haar geboorte een onderarm en onderbeen mist, begon haar WK in de klasse T44 met het verspringen. Daarop won de 22-jarige Tilburgse twee jaar geleden WK-zilver en vorig jaar paralympisch brons.

In 2015 stond de Française Marie-Amelie le Fur in de weg van Van Gansewinkel en vorig jaar pakte de wereldrecordhoudster paralympisch goud. Deze zomer is ze er echter niet bij en dus is de weg open voor de concurrentie.

Stef Reid, goed voor zilver in Rio, sprong in haar derde poging naar 5,40 meter en dat bleek teveel voor Van Gansewinkel. De Nederlandse zette een prima reeks neer, maar met 5,29 meter moest ze genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Japanse Maya Nakanishi met 5,00 meter.

Engelse voetballers Europees kampioen onder 19

Het Europees kampioenschap voor voetballers tot 19 jaar is gewonnen door Engeland. In het Georgische Tbilisi was de ploeg in de finale te sterk voor Portugal, dat Nederland in de halve eindstrijd uitschakelde. Het is de eerste keer dat Engeland het toernooi wint.

Easah Suliman opende kort na rust de score voor de Engelsen, maar een paar minuten later werkte Dujon Sterlin de bal in het eigen doel. Lukas Nmecha zette dat echter weer recht en hij bracht de 2-1 eindstand op het scorebord. 

Ben Brereton en Ryan Sessegnon kwamen niet tot scoren in de finale, maar met drie goals zijn ze wel gedeeld topscorer. Dat moeten ze delen met de Zweed Viktor Gyökeres en de Nederlander Joël Piroe, die tegen Duitsland in de eerste wedstrijd een hattrick scoorde. 

Van Kalmthout weer op podium in F2000

Coureur Rinus van Kalmthout blijft bijzonder lekker bezig in zijn eerste volledige seizoen in de autosport. De 16-jarige Nederlander rijgt de podiumplaatsen in het Amerikaanse Formule 2000-kampioenschap aaneen en zaterdag ging hij daar vrolijk mee door.

In de straten van Toronto werd de tiende race van het jaar gereden en voor de achtste keer mocht Rinus VeeKay het podium betreden. Hij eindigde er als derde, achter kampioenschapsleider Oliver Askew. De Canadees Parker Thompson vertrok vanaf poleposition en maakte dat keurig af door de zege te pakken. Van Kalmthout kon hem en Askew wel volgen, maar aanvallen zat er niet in.

Zondag wordt om 15.40 uur Nederlandse tijd de tweede race van het weekeinde gereden. Via het YouTube-kanaal van de IndyCar Series, waarvan het F2000-kampioenschap een opstapklasse is, zijn de races live te zien.

Pijnlijke 'double bagel' in Wimbledonfinale damesdubbel

Tennissters Ekaterina Makarova en Elena Vesnina hebben ongenadig hard uitgehaald in de finale van het damesdubbelspel op Wimbledon. De Russinnen lieten werkelijk geen spaan heel van Chan Hao-ching uit Taiwan en haar Roemeense partner Monica Niculescu.

Chan en Niculescu kregen geregeld kansen om in elk geval hun eigen game te pakken, terwijl ze in set twee zelfs twee breakpoints kregen. Dat mocht allemaal niet baten en binnen het uur was de pijnlijke exercitie voorbij: 6-0, 6-0, een zelden vertoonde 'double bagel' in een Grand-Slam finale. De laatste keer was in 1988, toen Steffi Graf op Roland Garros met 6-0, 6-0 gehakt maakte van Natalia Zvereva in de finale van het damesenkelspel.

Voor Makarova en Vesnina is het de derde Grand Slam-titel. De Russinnen zegevierden in 2013 al op Roland Garros en schreven een jaar later de Australian Open op hun naam. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.