FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 juli 2017

AK-politici en militanten gedood in Turkije

Koerdische militanten hebben dit weekeinde in Zuidoost-Turkije twee politici van de regerende AK-partij doodgeschoten, terwijl het Turkse leger dertien militanten doodde met luchtaanvallen. Dat meldden de Turkse staatsautoriteiten zondag.

Orhan Mercan, vicevoorzitter van de AKP in het district Lice van de provincie Diyarbakir, werd vrijdagavond voor zijn huis neergeschoten en stierf later aan zijn verwondingen in een ziekenhuis. Militanten vermoordden ook Aydin Ahi, vicevoorzitter van de AKP in het district Ozalp. Volgens de autoriteiten werd hij uit zijn huis gehaald waarna hij in de omgeving werd omgebracht.

Turkije schrijft beide moorden toe aan militanten van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) . Er was geen onmiddellijke reactie van de PKK, maar de groep heeft in het verleden vaak dergelijke aanslagen gepleegd.

Mardin
Bij een luchtaanval in de zuidoostelijke provincie Mardin bracht het Turkse leger vijf PKK-strijders om, die een aanval voorbereidden op een legerbasis. Ook in de provincie Bingol doodde het leger zaterdag vijf PKK-militanten en nog eens vier in het Metina-gebied in Noord-Irak, aldus het leger. Bij botsingen zaterdag in de zuidoostelijke provincies Diyarbakir, Hakkari en Sirnak kwamen drie militanten om.

Sinds het einde van een staakt-het-vuren tussen de Turkse staat en de PKK in juli 2015 is het geweld in de zuidoostelijke regio van het land enorm opgelaaid.

AK-politici en militanten gedood in Turkije
AK-politici en militanten gedood in Turkije (Foto: ANP)

Wright wint vierde Euro Tour-toernooi in 2017 na zege op King

Peter Wright heeft zondagavond de European Darts Open op zijn naam weten te schrijven. Hij won in de finale van het toernooi in Leverkusen met 6-2 van Mervyn King. Het is al weer de vierde Euro Tour-zege voor Wright in 2017. Met deze zege neemt hij ook weer de eerste plaats over van Michael van Gerwen op de Euro Tour-ranking. 

De finale tussen Wright en King was zeer eenzijdig. King raakte in de finale geen pepernoot meer en noteerde slechts 92 gemiddeld, waar Wright 103 neerzette. Ook op de finishes was Wright met 67% om 33% een stuk beter. 

Wright was eerder op de avond nog te sterk voor John Henderson (6-3) en Dave Chisnall (6-1). King won nog van Rob Cross (6-2) en Michael Smith (6-4). Cross was in de achtste finales nog te sterk voor Michael van Gerwen. De beste darters van de PDC reizen nu af naar Shanghai voor de Shanghai Darts Masters. Dit toernooi heeft donderdag en vrijdag plaats. De overige darters spelen komend weekend in Barnsley Players Championships 15 en 16. De laatste kans voor sommige darters om zich nog te kunnen plaatsen voor de World Matchplay. 

Peter Wright is de darter van het moment. (PRO SHOTS/Action Images)
Peter Wright is de darter van het moment. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslagen ET #8 European Darts Open - kwartfinales
Mensur Suljovic 6-2 John Henderson
Peter Wright 6-1 Dave Chisnall
Michael Smith 6-4 Gerwyn Price
Mervyn King 6-2 Rob Cross

Halve finales
Peter Wright 6-3 Mensur Suljovic
Mervyn King 6-4 Michael Smith

Finale
Peter Wright 6-2 Mervyn King

Politie zoekt twee vermiste tieners

De politie is op zoek naar twee tieners die vermoedelijk samen op pad zijn gegaan. De 15-jarige Mikey Rademaker (wordt ook wel Mike genoemd) en de 13-jarige Christel van den Berg uit Veldhoven zijn beiden als vermist opgegeven. Aangezien ze bevriend zijn, bestaat het vermoeden dat ze samen zijn. 

Mike vertrok donderdag 29 juni van huis en is daarna niet meer thuisgekomen. Ook Christel vertrok op 29 juni van huis richting haar school in Bladel, waar zij nooit aangekomen is. Het tweetal is vrijdag 30 juni gesignaleerd op de markt in Hoensbroek. Daarna ontbreekt van hen elk spoor. 

Mikey is 1.80 lang, heeft kort donkerblond haar en draagt een plaatjesbeugel. Christel heeft kastanjebruin lang steil haar en droeg op de dag van haar vermissing een lichte broek en een naveltruitje met lipjes erop van Coca-Cola. 

Mocht een FOK!ker deze kids gezien hebben, dan is het vriendelijke verzoek om even contact op te nemen met de politie op nummer 0900-TUIG 8844 onder vermelding van zaaknummer 2017105175. 

Azerbeidzjan wil in 2019 huidig gridslot terug

Vorig weekend vond voor de tweede maal in Azerbeidzjan een Formule 1-race plaats. Volgend jaar zullen de fans wat eerder naar het land af moeten reizen, want dan vindt de race al plaats op 29 april, maar in 2019 wil het land weer eind juni gastheer zijn van het circus.

Dat de race volgend jaar naar voren wordt gehaald komt doordat in hoofdstad Baku het 100-jarig bestaan van de Republiek Azerbeidzjan gevierd zal gaan worden en een gedeelte van het circuit hierdoor niet beschikbaar is. Daarom wordt de race verplaatst, waarbij het huidig gridslot van Rusland ingenomen wordt. Die race verhuist naar het najaar, terwijl op de plaats van Azerbeidzjan de wedstrijd in Frankrijk ingepland wordt.

Promotor Arif Rahimov: "In 2019 willen graag weer terug naar ons vertrouwde plekje op de kalender in juni. We zijn altijd blij geweest met ons plekje op de kalender. Beter weer dan in juni krijgen we immers niet; het is heet in de zon, maar goed toeven in de schaduw. Dit in tegenstelling tot in april, want dan is het met zo’n 15 graden Celsius niet bepaald weer voor t-shirts."

Het is de vraag of de race in Baku terug kan naar het huidige slot in verband met de volle racekalender. Rahimov hoopt in ieder geval van wel, maar hoopt ook dat er volgend jaar in april genoeg toeschouwers op de been komen. Dit jaar is de publieke belangstelling voor het evenement in ieder geval wel behoorlijk toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Duitsland wint Confederations Cup

Duitsland heeft de Confederations Cup gewonnen. Ze versloegen Chili in de finale met het kleinst mogelijke verschil van 1 doelpunt. Chili kwam niet tot scoren, voor Duitsland was Lars Stindl de matchwinner.

Eigenlijk was Chili het grootste deel van de wedstrijd beter. De eerste twintig minuten waren stormachtig en leken een soort blitzkrieg, maar dan wel op het Duitse doel. Chili kreeg twee redelijke kansen, gesterkt door enig fortuin in het strafschopgebied, maar met hangen en wurgen hield Duitsland stand. Na twintig minuten kwam Duitsland even uit de schulp en kreeg een halve kans. Dit werd verijdeld en Diaz moest vervolgens uitverdedigen. Hij deed dat niet en gaf de bal kado aan Timo Werner, die de bal op Stindl gaf en zo werd het, totaal onverdiend gezien het spelbeeld, 0-1.

Daarna ging het iets meer gelijk op. Chili kreeg nog een tweetal kansen, maar Duitsland was vaker gevaarlijk en Leon Goretzcka en Julian Draxler kregen goede kansen maar vergaten de 0-2 te maken. Ook aan het begin van de tweede helft waren er mogelijkheden voor Duitsland.

Tegelijkertijd werd de wedstrijd onvriendelijker. Eerst was er een opstootje tussen ploeggenoten Arturo Vidal en Joshua Kimmich. Daarna besloot Gonzalo Jara een elleboog uit te delen aan Werner, maar zelfs na beraad bij de videoscheidsrechter bleef het, vreemd genoeg, bij geel en dus leefde Chili nog. Ondanks dat het onvriendelijk bleef, ging Chili toch weer iets meer voetballen. Een kwartier voor tijd kregen ze een paar goede kansen. Vidal miste een open schietkans, hij schoot hoog over en even later deed invaller Sagal hetzelfde. Ook in de extra tijd lukte het Chili niet meeer, de laatste serieuze mogelijkheid, een vrije trap van Sanchez, werd gestopt door Marc-Andre Ter Stegen.

Duitsland won zo de Confederations Cup. Eerder deze dag wist Portugal al de derde plaats binnen te halen. Chili moet zich tevreden stellen met een tweede plaats.

Weer prijs voor Duitsland dit seizoen. (PRO SHOTS/Action Images)
Weer prijs voor Duitsland dit seizoen. (PRO SHOTS/Action Images)

Portugal wint troostprijs ten koste van Mexico

Portugal is derde geworden op de Confederations Cup. De ploeg won de troostfinale met Mexico met 2-1.

Portugal moest het zoals verwacht stellen zonder Cristiano Ronaldo. De sterspeler van Real Madrid verliet Rusland om bij zijn pasgeboren tweeling te zijn. Zonder Ronaldo kon Portugal nauwelijks een vuist maken tegen Mexico.

Andersom was het ook niet al te best. Portugal had al vroeg op voorsprong kunnen komen, maar André Silva miste vanaf elf meter. De penalty kwam tot stand nadat een overtreding van Rafael Marquez werd bestraft op basis van de videoscheidsrechter. Aanvankelijk leek Marquez vrijuit te gaan.

Mexico kwam vroeg in de tweede helft op voorsprong en leek het daarna niet meer weg te geven. De eigen goal van Neto, die voortkwam uit een laag schot van Javier Hernandez, leek allesbeslissend te worden, zeker omdat Portugal daarna steeds verder inzakte.

Onder meer Barcelona-middenvelder André Gomes werd nog binnen de lijnen gebracht, terwijl nieuwbakken PSV'er Hiving Lozano aan de andere kant minuten maakte. De grootste kans voor Portugal was van Gelson Martins die zijn inzet zag gekeerd door Guillermo Ochoa.

De klok tikte de negentig minuten aan toen Pepe ineens als een duveltje uit een doosje de gelijkmaker forceerde. Hij tikte van dichtbij met een soortement karaktetrap tegen de bal aan voor de 1-1.

Tijdens de verlenging trok Portugal de wedstrijd naar zich toe. De ploeg mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Miguel Layun de bal in het strafschopgebied tegen zijn arm kreeg. André Silva bleef vervolgens rustig en schoot Portugal naar 2-1.

Daarmee leek het niet meer mis te kunnen gaan voor de Portugezen, maar het werd nog spannend toen Nelsinho met zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten. Hierdoor brak er een spannend laatste kwartier aan, waarin Mexico op zoek ging naar de gelijkmaker. Een rode kaart voor Raul Jimenez zorgde er echter voor dat ook Mexico met tien man verder moest, waardoor er al snel niet meer sprake was voor een voordeel.

Via Hector Herrera waren de Mexicanen dicht bij een late gelijkmaker, maar Rui Patricio bracht redding. Hierdoor bleef het 2-1 en eindigen de Portugezen de Confederations Cup als nummer drie.

Tweede plaats voor Herlings in MXGP van Portugal

Zondag is Jeffrey Herlings tweede geworden in de MXGP van Portugal. De Brabander won de eerste race voor Antonio Cairoli. In de tweede race was de uitslag omgekeerd. Doordat de uitslag van race twee de doorslag geeft wint de Italiaan de GP. Landgenoot Glenn Coldenhoff kwam niet verder dan plaats zeven en veertien.

Door de zege versterkt Cairoli zijn leiding in het WK. Herlings blijft vierde in de tussenstand maar nadert plaats twee tot op vijf punten.

Veel doden door aanslagen in Syrië en Irak

Bij een aanslag met een autobom in een drukke wijk in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zondag zeker twintig doden en vele tientallen gewonden gevallen. Dat maakte het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Volgens de Syrische autoriteiten konden twee andere aanslagen met autobommen op het laatste moment worden verijdeld door veiligheidstroepen.

Ook in Irak was zondag een bloedige aanslag. In de provincie Anbar zijn zeker veertien doden en tien gewonden gevallen bij een zelfmoordaanslag in een vluchtelingenkamp, meldt de nieuwszender Al Arabiya.

De autoriteiten in Anbar vermoeden dat Islamitische Staat achter de aanslag zit.

Veel doden door aanslagen in Syrië en Irak
Veel doden door aanslagen in Syrië en Irak (Foto: ANP)

Westerhof wint futuretoernooi Breda

Tennisser Boy Westerhof heeft zondag het futuretoernooi van Breda op zijn naam geschreven. Voor de 31-jarige Nederlander, 513e op de wereldranglijst, is het de vijftiende titel in de kelder van het proftennis. Het was al wel even geleden: de laatste zeges dateerden uit oktober 2014, toen hij in twee weken twee toernooien in tenniswalhalla Zimbabwe won.

Bij tennisvereniging Breda nam Westerhof het in de finale op tegen de Duitser Tobias Simon, die zelf in tegenstelling tot Westerhof nooit in de top-500 van de wereld stond - Westerhof stond zelfs ooit even tegen de top-200 aan. De Nederlander won de eerste set, maar stond set twee na een tiebreak af. Toch wist hij zich tegen de sterk serverende Duitser te herstellen, waardoor Westerhof na twee uur en een kwartier alsnog de zege pakte: 6-4, 6-7, 7-5.

Froome: "Risico van het vak"

Chris Froome was een van de renners die vandaag betrokken was bij de massale valpartij in de tweede etappe van de Tour de France. De Brit, ook dit jaar favoriet voor de eindzege, liep weinig schade op. Na het wisselen van fiets wist hij weer terug te komen in het peloton.

"Ik ben alleen wat huid kwijt aan mijn achterkant. Dit hoort ook bij de koers, elke keer dat je opstapt, loop je het risico om te vallen. Als het glibberig wordt door de regen, nemen de risico's toe en kan er altijd iets gebeuren. Zeker als het tempo hoog ligt. Een renner voor mij gleed weg en op die snelheid kun je een val niet meer vermijden," aldus de renner van Team Sky.

Geen schade bij Froome na valpartij (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)
Geen schade bij Froome na valpartij (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)

Leezer heeft geen breuken

Tom Leezer was een van de renners die vandaag in de tweede etappe van de Tour de France ten val kwam. De wegkapitein van LottoNL-Jumbo heeft daarbij geen breuken opgelopen.

Leezer bereikte vandaag op grote achterstand van ritwinnaar Marcel Kittel de finish. Er werd gevreesd voor een scheurtje in zijn rechteronderbeen, maar onderzoek wees uit dat er niets ernstigs was.

Hoe belangrijk Leezer voor zijn ploeg is bleek toen Robert Gesink na de massale valpartij direct zijn fiets wilde afstaan aan zijn ploegmaat, maar de ploegleiding van LottoNL-Jumbo was er snel bij, waardoor dat niet hoefde.

Loek van Wely verovert achtste Nederlandse schaaktitel

Loek van Wely (44) is zondag voor de achtste keer Nederlands kampioen schaken geworden. De Tilburger won in een barrage van Sipke Ernst.

Van Wely stond op de slotdag van het NK in Amsterdam gelijk in punten met Ernst en troffen in de zevende en laatste ronde elkaar in een rechtstreeks duel om de titel. De partij eindigde in een remise, waarna een barage uitsluitsel moest gaan brengen. Van Wely bleek daarin de sterkste.

"Ik ben blij dat ik op mijn oude dag er nog zo goed voor sta", zei Van Wely vlak voorafgaand aan de finale al. De geboren Heeschenaar focust zich tegenwoordig meer op het coachen en het organiseren van toernooien. Hij werd eerder Nederland kampioen van 2000 t/m 2005 en 2014. Bij de vrouwen ging de titel naar Tea Lanchava. Zij werd voor de tweede keer Nederlands kampioene. 

Merkel belooft werk voor iedereen in 2025

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil in het volgende decennium volledige werkgelegenheid in haar land. Dat is de belangrijkste belofte van het verkiezingsprogramma van de christendemocratische CDU, de partij waar zij de lijst van aanvoert bij de Bondsdagverkiezingen die op 24 september worden gehouden.

Merkel beschouwt een werkloosheidspercentage van 3 als volledige werkgelegenheid. Op dit moment zit in Duitsland 5.5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. De laatste keer dat de werkloosheid in Duitsland op 3 procent lag, was in het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Andere punten in het programma van de CDU, die traditiegetrouw zal optrekken met de Beierse zusterpartij CSU, zijn een belastingverlaging ter waarde van 15 miljard euro, de bouw van 1,5 miljoen appartementen en woningen en 15.000 extra agenten verspreid over het land.

Merkel belooft werk voor iedereen in 2025
Merkel belooft werk voor iedereen in 2025 (Foto: ANP)

Columnist te enthousiast over Saudische vorst

Koning Salman bin Abdulaziz van Saoedi-Arabië heeft het ontslag bevolen van een overenthousiaste columnist bij een krant in dat land. De 81-jarige vorst was er niet van gediend dat hij door de schrijver van het artikel met Allah werd vergeleken.

In het land waar de pers strikt aan banden wordt gehouden, duikelen de kranten doorgaans over elkaar heen in loftuitingen voor het staatshoofd en zijn machtige familie. Maar Ramadan al-Anzi's lovende column in de krant al-Jazirah viel totaal verkeerd bij de vorst.

Het is in het streng islamitische land niet gebruikelijk dat mensen met Allah worden vergeleken. Er zijn 99 synoniemen in de Arabische taal voor het woord Allah. al-Anzi had in zijn column twee van die woorden gebruikt in relatie tot de koning. Of er verdere maatregelen tegen de journalist en zijn krant zijn genomen is niet bekend. De krant heeft zijn excuses aangeboden.

Columnist te enthousiast over Saudische vorst
Columnist te enthousiast over Saudische vorst (Foto: ANP)

Rechtbank Egypte legt 20 keer doodstraf op

Een Egyptische rechtbank heeft zondag twintig mannen veroordeeld tot de doodstraf. Ze stonden terecht voor het doden van politieagenten tijdens de gewelddadigheden die volgden op de afzetting door militairen van de islamitische president in 2013.

In de zaak stonden 156 verdachten terecht voor wat bekend is geworden als het 'Kerdasa-incident', een verwijzing naar de buurt waar het geweld plaatsvond in de provincie Giza bij Caïro. De rechtbank veroordeelde tachtig mensen tot levenslange gevangenisstraf en 34 verdachten tot vijftien jaar cel.

Gewapende islamistische mannen vuurden op 14 augustus 2013 granaten af op een politiebureau in Kerdasa, waarna het bureau in brand werd gezet. Dit gebeurde enkele uren nadat veiligheidstroepen honderden demonstranten hadden gedood.

Een lagere rechtbank veroordeelde aanvankelijk 183 mensen tot de doodstraf. De veroordeelden tekenden hoger beroep aan bij het Hof van Cassatie. Die bepaalde dat de zaak van 156 verdachten over moest.

Rechtbank Egypte legt 20 keer doodstraf op
Rechtbank Egypte legt 20 keer doodstraf op (Foto: ANP)

Trump in vechtvideo op de vuist met CNN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn vete met de media zondag naar nieuwe hoogten getild door een vechtvideo van hemzelf met CNN op Twitter te plaatsen. Op de video is Trump te zien die herhaaldelijk inslaat op een man met een CNN-logo op de plaats van een hoofd. Op een daarop volgend logo staat vervolgens te lezen 'Fraud News Network' (Nep Nieuws Netwerk).

De video blijkt een gewijzigde versie te zijn van een optreden van Trump in 2007 bij een worstelevenement. Daarin neemt Trump het op tegen voorzitter Vince McMahon van World Wrestling Entertainment's WrestleMania 23 (WWE). In de video van zondag is McMahon's hoofd vervangen door het CNN-logo.

Trump benoemde McMahon's vrouw, Linda McMahon, tot hoofd van de Small Business Administration, een agentschap verbonden aan zijn kabinet. Ze was ook jarenlang actief in het management van het worstelevenement.

Minachting voor de media
Als presidentskandidaat en nu ook als president heeft Trump herhaaldelijk zijn minachting geuit voor de media. Hij noemde hen "de vijand van het Amerikaanse volk" en hij verwijst vaak naar de mainstream nieuwsorganisaties als "nepnieuws". De laatste video heeft zijn kritiek naar een nieuw niveau getild en ontlokte veel commentaar op sociale media.

"Het is een trieste dag wanneer de president van de Verenigde Staten geweld tegen verslaggevers aanmoedigt", zei CNN in een verklaring. "In plaats van zich voor te bereiden op zijn overzeese reis, zijn eerste ontmoeting met Vladimir Poetin, de kwestie-Noord-Korea en zijn nieuwe zorgwet, houdt hij zich bezig met kinderlijk gedrag, ver onder de waardigheid van zijn ambt", aldus CNN.

Trump in vechtvideo op de vuist met CNN
Trump in vechtvideo op de vuist met CNN (Foto: ANP)

Cast van Castlevania bekend

Netflix heeft besloten de verhalen uit de Castlevania-serie te verfilmen. Gelukkig wordt het geanimeerd en geen live action CGI warboel. De stemacteurs zijn bekendgemaakt en het zijn zeker niet de minste. Castlevania staat vanaf 7 juli op Netflix.

  • Trevor Belmont –  Richard Armitage: Thorin in The Hobbit
  • Dracula –  Graham McTavish: Dwalin in The Hobbit
  • Alucard – James Callis: Dr. Baltar in Battlestar Galactica
  • Sypha Belnades – Alejandra Reynoso: Flora in Winx Club
  • Lisa Tepes – Emily Swallow: Amara in Supernatural
  • The Elder – Tony Amendola: Father, Colonel Smith en Josh in Fallout 4
  • The Bishop – Matt Frewer: Anthony Bruhl in Timeless

 

Groenewegen: "Ik kon niet echt helemaal vrijuit sprinten"

Dylan Groenewegen eindigde in de tweede etappe van de Tour de France als vijfde. De sprinter van LottoNL-Jumbo werd in het wiel van Peter Sagan afgezet, maar raakte daarna ingesloten. "Ik kon niet vrijuit sprinten", zei Groenewegen tegenover de NOS.

"Toen ik wilde aangaan, zat Greipel naast me en kon ik niet echt helemaal vrijuit sprinten. Er zal best sprake van contact zijn geweest. Ik heb wel een paar elleboogstoten gevoeld, maar er ook een paar uitgedeeld, dat hoort bij sprinten", aldus Groenewegen.

"Het is jammer, want ik had op meer gehoopt, maar het gaat in vergelijking met vorig jaar al een stuk beter. Dat geeft wel een goed gevoel. Op naar de volgende sprint.''

Kittel: "Ik ben echt ongelofelijk blij"

Marcel Kittel reageerde opgelucht nadat hij de tweede etappe in de Tour de France heeft gewonnen. De Duitser van Quick-Step Floors was in Luik de snelste in de massasprint. "Ik ben echt ongelofelijk blij, want ik wilde deze etappe heel graag winnen'', gaf de Kittel na afloop aan.

"Voor mij was het echt een doel, de rit winnen die van start ging in Duitsland. Er waren zóveel mensen." 

"Als ik eerlijk ben, liep het plan helemaal fout. Ik kwam heel laat naar voren", aldus Kittel. “Trentin reed helemaal links en ik werd aan de andere kant afgezet door Sabatini. Daarna moest ik alles alleen doen en van wiel naar wiel springen. Ik kwam toen van voren en kon het afmaken."

Cross is Van Gerwen de baas op European Darts Open

Darter Rob Cross heeft in de achste finales van de European Darts Open de wereldkampioen verslagen. Cross was in Leverkusen Michael van Gerwen met 6-2 de baas. 

Cross kwam met een 108-finish direct op 2-0, al maakte Van Gerwen deze break direct ongedaan. Het bleek echter de laatste legwinst te zijn voor de Brabander. Cross won vier legs op een rij en daarmee de partij. Zijn laatste finish was opnieuw vanaf 108. Van Gerwen had met 15% (2 uit 13) een belabberde score op zijn dubbels. Cross gooide 50% raak (6 uit 12). Beide darters haalde wel 102 gemiddeld. 

Cross debuteert dit jaar met een tourkaart bij de PDC en wist dit jaar direct twee toernooien te winnen. Ook mag hij eind deze maand meedoen aan de World Matchplay. De Engelsman treft in de volgende ronde Mervyn King, die met 6-3 te sterk was voor Devon Petersen. Vanavond gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Ook de halve finales en finale zullen nog gespeeld worden

Uitslagen European Tour #8: European Darts Open - achtste finales

Mensur Suljovic Bye (Joe Cullen Withdrew)
John Henderson 6-5 Alan Norris
Dave Chisnall 6-3 James Richardson
Peter Wright 6-3 Stephen Bunting
Gerwyn Price 6-3 Dimitri Van den Bergh
Michael Smith 6-3 Daryl Gurney
Mervyn King 6-3 Devon Petersen
Rob Cross 6-2 Michael van Gerwen

Kwartfinales

Mensur Suljovic v John Henderson
Dave Chisnall v Peter Wright
Gerwyn Price v Michael Smith
Mervyn King v Rob Cross

Britten willen af van groot visserijverdrag

De Britse regering wil zich terugtrekken uit een belangrijk visserijverdrag met enkele andere Europese landen. Daardoor krijgen Nederlandse vissers mogelijk geen toegang meer tot de Britse kustwateren. Daar wordt nu nog veel gevist.

Het gaat om afspraken uit 1964, dus van voor de toetreding van de Britten tot de Europese Unie. Dit verdrag geeft vissers uit onder meer Nederland toegang tot wateren tussen 6 en 12 mijl uit de kust, maar de Britse overheid wil daar vanaf.

"Voor het eerst in meer dan vijftig jaar kunnen we straks weer zelf beslissen wie er toegang krijgt tot onze wateren", liet de Britse milieuminister Michael Gove in een verklaring weten. Het was al bekend dat er vanwege de brexit waarschijnlijk een einde zou komen aan de afspraken over vissen in het gebied tussen de 12 en 200 mijl (22 tot 370 kilometer) uit de Britse kust.

De Nederlandse Vissersbond heeft tegenover het AD geschrokken gereageerd "We wisten na de aankondiging van de brexit natuurlijk al dat er grote veranderingen aan zaten te komen maar hadden niet verwacht dat de Britten dit akkoord nu al op zouden zeggen", zei voorzitter Johan Nooitgedagt zondag tegen aan de krant. "De Engelsen bezitten een groot deel van de Noordzee, dus als ze daar opnieuw over willen onderhandelen, kan dat in potentie desastreus uitpakken voor de Nederlandse vissers."

Britten willen af van groot visserijverdrag
Britten willen af van groot visserijverdrag (Foto: ANP)

'Feyenoord huurt Diks voor één seizoen'

Feyenoord heeft met Fiorentina een akkoord bereikt over de transfer van Kevin Diks. De rechtsback komt op huurbasis over naar Rotterdam.

Diks moet bij Feyenoord de vervanger worden van de vertrokken Karsdorp. Volgens Voetbal International laat de deal niet lang meer op zich wachten. Het medium meldt dat Feyenoord en Fiorentina een akkoord hebben bereikt over de overstap.

De vleugelverdediger maakt voor één seizoen op huurbasis de overstap naar Feyenoord. De club heeft daarbij geen optie tot koop afgedwongen, waardoor Diks volgende zomer terugkeert naar Italië.

Diks maakte vorig seizoen de overstap van Vitesse naar Fiorentina, maar kreeg amper minuten in de Serie A. Hierdoor werd de rechtsback de tweede seizoenshelft verhuurd aan Vitesse. Komende seizoen mag hij bij Feyenoord laten zien wat hij kan.

Van der Poel off day in WB-wedstrijd mountainbike

Zondag stond in Vallnord de derde wedstrijd van de wereldbeker mountainbike op het programma. Na een achtste plaats in Nové Mesto en een tweede plaats in Albstadt stond Mathieu van der Poel met ambities aan de start maar de renner van Beobank-Corendon had een off day in het Vorstendom Andorra en stapte voortijdig uit de wedstrijd.

Mathieu van der Poel: “Het draaide voor geen meter vandaag. De hoogte kan een oorzaak zijn, bij de start verzuurde ik vrijwel meteen en ik heb mezelf bewust niet geforceerd.”

Van der Poel kende een lastige beginfase en reed op plaats vijfentwintig. Na twee ronden begon hij een inhaalrace naar plaats dertien.

Mathieu van der Poel: “Ik dacht dat ik mijn ritme had gevonden. Ik kon goed opschuiven en top tien leek plots weer haalbaar. Maar dan was het ineens over.”

De wedstrijd werd gewonnen door Nino Schurter. Daarmee scoort de Zwitser drie uit drie want de voorgaande twee wedstrijden werden ook door de regerend wereld- en olympisch kampioen gewonnen. In het Duitse Lenzerheide is volgende week zondag de volgende wedstrijd van de wereldbeker.

Dagwinst Kittel, Thomas behoudt geel

Marcel Kittel heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. Na 203,5 kilometer, van Düsseldorf naar Luik, was de Duitser de snelste in de massasprint. Geraint Thomas behield de gele trui. Taylor Phinney is de eerste drager van de bolletjestrui deze Tour.

Vanuit de start reden Laurent Pichon (Fortuneo-Oscaro), Thomas Boudat (Direct Energie), Taylor Phinney (Cannondale-Drapac) en Yoann Offredo (Wanty) weg uit het peloton. Ze leken de zegen van het peloton te krijgen en hun voorsprong liep al gauw op tot maximaal 3,5 minuut. Daarna liep het langzaam terug in een etappe die voor een groot deel door de regen werd verreden.

Zo'n 30 kilometer voor de meet, met nog een voorsprong van de kopgroep van zo'n 38 tellen, was er een grote valpartij in het peloton. Onder meer Leezer en Froome kwamen in aanraking met het asfalt. Iedereen wist zijn weg te vervolgen, al had Froome mede door een fietswissel langer nodig om zich weer bij het peloton te voegen.

Vooraan was het Phinney die zijn drie medevluchters achter zich hield en er alleen vandoor ging. Offredo wist zich bij de Amerikaan aan te sluiten. Tien kilometer voor de finish hadden de twee nog 49 seconden op het peloton. Het peloton kwam wel dichterbij maar het ging niet snel. De sprintersploegen kwamen ook erg laat op gang voor de eindsprint.

Drie kilometer voor het einde was het verschil nog twintig seconden. Een kilometer voor de streep werden Phinney en Offredo bijgehaald. In de eindsprint was het Kittel die vrij eenvoudig de dagwinst naar zich toe trok.

Dagzege voor Marcel Kittel. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Dagzege voor Marcel Kittel. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Jeugdbasketballers vicewereldkampioen 3x3

De Nederlandse jeugdbasketballers hebben het wereldkampioenschap 3x3-basketbal bij de jongens tot 18 jaar als tweede afgesloten. In de WK-finale werd in het Chinese Chengdu verloren van België. De Nederlandse dames werden in de groepsfase uitgeschakeld.

Maik Bouwer, Calvin Paulina, Reva Tholel en Boyd van der Vuurst de Vries waren als eerste geplaatst en kenden een sterk toernooi. In de groepsfase werd gewonnen van Turkmenistan (18-12), de Filipijnen (13-10), Polen (21-11) en Israël (21-16). Roemenië werd in de kwartfinales met 17-13 verschalkt, waarna Nieuw-Zeeland in de halve eindstrijd de tegenstander was.

De Nieuw-Zeelanders probeerden Nederland met een haka te intimideren, maar het Nederlandse kwartet trok zich er geen reet van aan en bleef gewoon in een cirkeltje staan, de Nieuw-Zeelanders volledig negerend, alvorens ze met 18-10 op te rollen. Het verrassend sterke België bleek echter een maat te groot en met een dikverdiende 17-12 overwinning pakten onze zuiderburen de wereldtitel.

Voor Paulina was er overigens nog een troostprijs: hij won de shoot-outcontest.

De avondsessie in Chengdu, met vanaf ongeveer 2:30 uur de finale tussen Nederland en België (Bron: YouTube)

Belletje naar klantenservice fors goedkoper

Wie naar de klantenservice belt via een speciaal 0900-nummer, betaalt vanaf dit weekend alleen nog de normale gesprekskosten. De extra toeslag van maximaal een euro per gesprek is vanaf 1 juli 2017 verboden, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Toch hebben lang niet alle bedrijven hun tarieven aangepast, blijkt uit een inventarisatie van het klantenservicebedrijf VraagAlex.nl die de tarieven van honderd bedrijven checkte.

Zo rekent reisaanbieder TUI nog 70 cent per gesprek, fitnessketen Basic-fit zelfs een euro per gesprek extra en webwinkel Alles4noppes.nl rekent 45 cent per minuut. TUI heeft al aangeven dat binnen enkele dagen alsnog de toeslag wordt geschrapt. Bij energiemaatschappij Essent staat op de website dat er een toeslag wordt gerekend, maar wie belt, merkt dat deze is afgeschaft.

De tariefregels veranderen als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof, aldus de ACM. Het Hof vindt dat klantenservice een essentieel onderdeel is van een product of een dienst. Bedrijven die zich niet aan regels houden, kunnen een boete krijgen van ACM.

Belletje naar klantenservice fors goedkoper
Belletje naar klantenservice fors goedkoper (Foto: ANP)

Watersportvereniging Breskens in rouw

Bij Watersportvereniging Breskens heerst verslagenheid na het dodelijke ongeval met het zeiljacht Capella. Bijna alle zes opvarenden, van wie er twee omkwamen en één wordt vermist, waren of zijn lid van de vereniging uit de Zeeuwse kustplaats.

Volgens voorzitter Marnix Lippens was de omgekomen 79-jarige schipper Frans Maas zelfs erelid vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging. "Hij was ook een gerenommeerd zeiler en wereldvermaard ontwerper en bouwer van zeilschepen." De zeilvereniging leeft mee met de familie en naasten van de opvarenden en hoopt dat de vermiste snel wordt gevonden.

Het schip sloeg zaterdag voor de kust van België om nadat volgens de politie de kiel was afgebroken. Hoe dat kon gebeuren is Lippens een raadsel. "Misschien hebben ze wat geraakt of was er wat met het materiaal, maar dat blijft speculeren. Het is iets dat maar zelden voorkomt."

Ook de Capella was door Maas ontworpen. Volgens de voorzitter verkeerde het schip in "tiptop" conditie. "Het zag er uit als nieuw. Maas zorgde goed voor zijn schip."

Watersportvereniging Breskens in rouw
Watersportvereniging Breskens in rouw (Foto: ANP)

Politie beëindigt illegale houseparty's

De politie heeft dit weekend een einde gemaakt aan twee illegale houseparty's. De een, in het Zeeuwse Kamperland, had zo'n 400 mensen getrokken, de ander vond plaats onder de A9 bij Diemen en telde 150 tot 200 feestgangers.

De feestvierders in Kamperland waren met auto's, busjes, campers en tenten neergestreken op een grasland dat als parkeerterrein dient. Uit geluidsinstallaties kwam een enorme herrie.

Nadat om 6.15 uur was geklaagd over het feest in de buurt van het Veerse Meer, trommelde de politie voldoende agenten op om in te grijpen. Overleg met de organisator volgde en rond 8.00 uur droeg de politie de mensen op te vertrekken. Uiteindelijk ging de muziek uit, werd de boel afgebroken en de rommel opgeruimd voordat iedereen vertrok.

Belgische kentekens
Veel van de ongeveer 200 auto's hadden volgens de politie een Belgisch kenteken. Er is niemand aangehouden.

Ook het feestje in Diemen eindigde zonder problemen. De politie werd in de nacht van zaterdag op zondag gewaarschuwd dat er een illegale houseparty in het Diemerbos was. Toen agenten kwamen aanrijden zagen ze grote groepen jongeren richting het bos lopen. Samen met de jongeren gingen de agenten het bos in. Daar troffen zij onder een viaduct het feest aan. Na een gesprek met de organisatoren werd ook dit feest beëindigd.

Politie beëindigt illegale houseparty's
Politie beëindigt illegale houseparty's (Foto: ANP)

Rapper opgepakt na schietpartij nachtclub VS

Na de schietpartij zaterdagochtend vroeg in een nachtclub in de Amerikaanse staat Arkansas waarbij 28 gewonden vielen, heeft de politie twee verdachten aangehouden. Een van hen is een rapper die had opgetreden in de Power Ultra Lounge in Little Rock. De politie vermoedt dat een ruzie tussen leden van twee rivaliserende bendes escaleerde in de club.

Door de schietpartij liepen 25 mensen schotwonden op en drie anderen raakten gewond toen clubbezoekers in paniek naar de uitgang renden. De slachtoffers zijn tussen de 16 en 35 jaar oud, naar verwachting zullen allen het incident overleven, zei de politie op een persconferentie.

De schoten vielen op de vroege zaterdagochtend (lokale tijd) toen de club nog vol bezoekers was. Wat de rol van de rapper uit Memphis daarbij was, bleef onduidelijk. De 25-jarige werd zondagochtend samen met een man van dezelfde leeftijd na een optreden in een nachtclub in Birmingham (Alabama) gearresteerd.

Bekijk hieronder beelden van de schietpartij (begint rond 04:18). 

Rapper opgepakt na schietpartij nachtclub VS
Rapper opgepakt na schietpartij nachtclub VS (Foto: ANP)

Fan demonteert zelf ANWB-praatpaal langs A29

Dat de buiten werking gestelde ANWB-praatpalen populair zijn, bleek zaterdag wel toen de vijfhonderd exemplaren die te koop waren gezet, binnen dertig minuten waren uitverkocht. Iemand had zondag kennelijk geen zin om te wachten op een nieuwe voorraad en besloot er zelf een te demonteren.

De politie meldde zondagmiddag dat iemand op de A29 bij Barendrecht bezig was een praatpaal te demonteren. "Wij gaan even uitleggen dat ze gewoon te koop zijn", twitterde de politie.

De palen gingen zaterdag even na middernacht in de verkoop voor 299 euro per stuk. Om 00.30 uur waren ze al uitverkocht. Meteen daarop ontstond een levendige handel online. Op Marktplaats.nl staan tientallen advertenties waarin de palen worden aangeboden of waarin er juist naar wordt gezocht, waarbij door sommigen al boven de 500 euro wordt geboden. Om teleurgestelde mensen tegemoet te komen biedt Ecoleon, het bedrijf dat de palen een nieuwe bestemming geeft, later deze maand een nieuwe voorraad praatpalen te koop aan.

Zaterdag zijn, 57 jaar nadat de eerste is neergezet, alle 3300 praatpalen langs de snelwegen buiten werking gesteld. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn ze volgens de ANWB overbodig geworden.

Fan demonteert zelf ANWB-praatpaal langs A29
Fan demonteert zelf ANWB-praatpaal langs A29 (Foto: BuzzO)

Gatto wint klimproloog Oostenrijk

Oscar Gatto heeft de klimproloog in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Italiaan van Astana was na 800 meter de snelste op de flanken van de Schlossberg. Tweede werd zijn ploeggenoot Miguel Ángel López op één seconde van Gatto.

Pieter Weening was de beste Nederlander in de proloog. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij verloor negen seconden op de winnaar en zou daarmee negende worden. Ook Martijn Tursveld reed een sterke proloog. De Nederlander werd elfde op tien seconden van Gatto.

Barnes wint derde etappe in Giro Rosa

Hannah Barnes heeft de derde etappe in de Giro Rosa gewonnen. De Britse van Canyon SRAM was na honderd kilometer in een massasprint te snel voor Lotta Lepistö. De Nederlandse Kirstin Wild werd derde in de sprint.

Elena Cecchini was vroeg in de aanval gegaan. De Italiaanse renster van Canyon SRAM werd met nog zeventien kilometer te gaan teruggehaald door het peloton, waarna haar ploeggenote Barnes de snelste was in de massasprint.

In het algemeen klassement blijft Anna van der Breggen aan de leiding. De Nederlandse heeft een voorsprong van achttien seconden op haar landgenote Annemiek van Vleuten. Morgen is er een vlakke etappe van 118 kilometer.

'Volkszanger had schijt aan verzoek geen Hazesnummers te zingen'

Ene Frank Verkooyen is pislink op Dré Hazes en de organisatie van Oosterhout Live, een muziekfestival in, uiteraard, Oosterhout. De volkszanger stond er vrolijk zijn deuntjes ten gehore te brengen, maar middenin zijn Hazes-Medley werd hij van het podium gehaald. De weblog van FOK! was er gisteravond zelfs al bij, maar inmiddels heeft ook de organisator van het festival al gereageerd.

Naar verluidt was zelfs Hazes junior het gejengel van zijn vader's liedjes zat, want volgens Verkooyen zorgde junior ervoor dat de stekker uit het optreden getrokken werd. Verkooyen werd zelf net niet wereldberoemd met spetterende megahits als 'Vrij met mij', 'Waar was je nou', 'Daar sta je dan' en natuurlijk de onvolprezen doch enigszins tegenstrijdige hits 'Blijf vannacht bij mij' en 'Laat me alleen'.

De wereldster-in-spé beweert in een bericht op Facebook dat mensen "echt jaren! bezig geweest" zijn om hem op Oosterhout Live te krijgen, waarna hij al na 25 minuten van het podium getrokken werd vanwege het zingen van de Hazes-Medley. "Hazes junior vond dat de stekker er direct uit moest. Ik zong al Hazes toen hij nog in zijn broek scheet!", foeterde de zwaar beledigde Verkooyen.

Ook de organisatie van het festival moet het ontgelden. Verkooyen is zelfs zo boos dat hij uit pure woede de uitroeptekens midden in de zin zet, kun je nagaan. "En richting de organisatie, je haalt never!!! iemand halverwege zijn/haar nummer van het podium af. Amateurisme en mij NOOOOOOIT meer bellen voor Oosterhout live!!!!!!!!"

Arnoud Kastelijns, de organisator van het festival, heeft overigens zijn excuses al aangeboden aan Verkooyen, maar gaf wel aan dat de fout toch echt bij de zanger ligt. Hem was gevraagd geen nummers te zingen van Hazes, vermoedelijk omdat Dré ook aanwezig was. Volgens Kastelijns respecteert elke artiest dat dan, maar heeft Verkooyen schijt aan een dergelijk verzoek. 

Hazes junior zelf heeft overigens ook al gereageerd: "In dit geval heeft deze artiest alleen niet zijn repertoire met de rest van de artiesten afgestemd met de organisatie. Dat is niet helemaal vlekkeloos gegaan. Aan de artiest in kwestie: veel succes in de rest van je leven, over een paar jaar lachen we er misschien om."

Marquez wint prachtige Grand Prix van Duitsland in MotoGP

Motorcoureur Marc Marquez heeft de Grand Prix van Duitsland in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard won na een schitterende race voor de vijfde keer op rij de MotoGP-race op de Sachsenring.

De beste start was er voor de Repsol Honda's, die al zeven jaar op rij op de Sachsenring wonnen: Marc Marquez won de vorige vier MotoGP-races, Dani Pedrosa de drie daarvoor. Dit keer nam het duo de leiding, voor Jorge Lorenzo, thuisrijder Jonas Folger, Danilo Petrucci, Cal Crutchlow en Valentino Rossi, terwijl WK-leider Andrea Dovizioso en concurrent Maverick Viñales rond plek tien reden.

Folger had het tempo op zijn Tech 3 Yamaha erg lekker te pakken en voor zijn thuispubliek vond hij de aansluiting bij de leidende Honda's na vier ronden. De Duitser ging zelfs zo lekker dat hij Pedrosa aan kon vallen en, een rondje later, de tienduizenden Duitsers in vervoering bracht door Marquez na een weergaloze exit van bocht elf te verschalken en de leiding over te nemen.

Na tien ronden was de race voorbij voor Hector Barbera en dat ging op domme wijze: hij moest een drivethroughpenalty incasseren, maar deed dat gewoon niet en kreeg de zwarte vlag te zien. Ondertussen duelleerde Rossi met de Ducati's van Petrucci en Dovizioso om plek vier, terwijl Aleix Espargaro op de Aprilia een knappe zevende plek in handen had. Ook daar weer achter werd hard gevochten: Viñales, Lorenzo, Crutchlow en Alvaro Bautista streden om plek acht.

Na tien ronden nam Marquez de leiding over nadat Folger een fout maakte, maar de Duitser kon wel aansluiten en ronde na ronde in het wiel blijven. Met dik tien ronden te rijden zaten de twee nog altijd bij elkaar, ruim voor Pedrosa. Die had op zijn beurt weer een gat naar Rossi, Dovizioso en Viñales, die op hun beurt met het mes tussen de tanden aan het strijden waren om plek vier. De drie moesten opletten, want daarachter sloten Bautista, Aleix Espargaro en Crutchlow langzaam maar zeker aan.

Voor Folger leek de droom van een historische Duitse zege vier ronden voor het einde voorbij, want hij begon alsmaar meer problemen te krijgen met de banden onder zijn Yamaha, waardoor hij Marquez langzaam maar zeker zag verdwijnen. De Spanjaard snelde zo naar zijn tweede zege van het jaar en dat leverde hem de leiding op in het WK. Een dolblije Folger greep een schitterende tweede plek, terwijl Pedrosa het podium compleet maakte. Viñales reed na toch een sterke race naar plek vier, voor teamgenoot Rossi, Bautista, Aleix Espargaro, Dovizioso en de tiende plek van Johann Zarco.

14 doden bij busongeluk Rusland

Bij een busongeluk afgelopen nacht in Tatarstan, een Russische deelrepubliek, zijn minimaal 14 doden gevallen, meldt de NOS. Onder de slachtoffers bevinden zich twee kinderen. 

De bus was onderweg van Samara naar Izjevsk toen  hij op een vrachtwagen botste. Na de botsing vloog de bus in de hens. De toedracht van het ongeluk wordt nog onderzocht. Volgens een woordvoerder werd de buschauffeur mogelijk verblind door koplampen van het tegemoetkomend verkeer. 

Adele wil verhuizen naar VS

Adele is van plan om naar de Verenigde Staten te verhuizen. Daar zou de Britse zangeres volgens Mirror willen herstellen van haar stemproblemen, die er voor zorgden dat ze haar laatste twee optredens van haar wereldtournee heeft moeten schrappen.

De 29-jarige Adele is er kapot van dat ze de shows dit weekend in Londen moest cancellen en vindt het tijd om een stapje terug te nemen. "Touren is een vreemd ding, het is niet iets voor mij. Na 121 shows wil ik even tijd voor mezelf en mijn jonge gezin", zei de Rolling in the Deep-zangeres eerder deze week. "Ik had mijn laatste shows in Londen graag willen doen, omdat ik niet weet of ik ooit weer tour."

Adele en haar man Simon Konecki zouden in Amerika al een huis op het oog hebben. Het gaat om een villa van tien miljoen dollar in Beverly Hills, met bekende buren als Beyoncé en Jay Z, Jennifer Lawrence en Robbie Williams.

Adele wil verhuizen naar VS
Adele wil verhuizen naar VS (Foto: BuzzE)

Truckers ook welkom bij tweede terminal APM

Ook bij de tweede containerterminal van overslagbedrijf APM in de Rotterdamse haven zijn enkele werkzaamheden weer hervat. Vrachtwagens kunnen er eerder gearriveerde containers ophalen, het laden en lossen van schepen zelf ligt nog steeds stil.

APM is een van de bedrijven die de dupe werden van de grote cyberaanval, die afgelopen week voor veel problemen zorgde. Het concern heeft wereldwijd heel veel terminals, waarvan twee in de Rotterdamse haven. De eerste op Maasvlakte I werd vrijdag al weer beperkt opengesteld. Daar kunnen truckers nu zowel lading aanleveren als afhalen.

De nieuwere terminal op Maasvlakte II werkt normaal volledig automatisch, waardoor de situatie daar wat complexer is. APM streeft er naar in de komende dagen ook andere activiteiten weer op te starten.

Truckers ook welkom bij tweede terminal APM
Truckers ook welkom bij tweede terminal APM (Foto: ANP)

Dode en drie gewonden bij ongeval

Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Tilburg-Reeshof en Bavel is een dode gevallen. Ook raakten er drie mensen gewond. Volgens de politie raakte de auto in een slip waarna deze tegen de vangrail tot stilstand kwam.

De weg is momenteel afgesloten. Omrijden kan via Den Bosch en Waalwijk. De verkeersinformatiedienst verwacht dat de weg na 09:00 uur weer vrijgegeven wordt voor verkeer. 

Update 13:38 uur
Er was hoogstwaarschijnlijk alcohol in het spel. De bestuurder van de auto die bij Tilburg-Reeshof van de weg raakte, een 44-jarige man uit de West-Brabantse gemeente Halderberge, testte positief op een alcoholtest, zo liet de politie weten. Een bloedtest moet uitwijzen hoeveel de man precies had gedronken. Hij raakte zelf lichtgewond.

Een 35-jarige vrouw uit dezelfde gemeente kwam om het leven. Inzet van onder meer een traumahelikopter mocht niet meer baten. Een 23-jarige man uit Roosendaal raakte zwaargewond, een zeventienjarige jongen uit Steenbergen liep lichte verwondingen op en mocht na behandeling naar huis.

Dierenorganisaties niet blij met kippenopvang

Vier dierenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over de opvang voor kippen en hanen die de gemeente Amsterdam heeft opgezet. Ze vinden het onverteerbaar dat gedumpte kippen die in de opvang terechtkomen tussen de soortgenoten belanden die voor de slacht worden gefokt.

De kippen worden opgevangen bij de Fruittuin van West, een biologisch-dynamische boerderij waar het pluimvee vrij rondscharrelt. Mensen die van hun kip of haan af willen, kunnen die er tegen een kleine vergoeding naartoe brengen en ook de gemeentelijke kippenvanger zet er zijn vangst af. De binnengebrachte dieren krijgen een ring rond hun poot en worden niet geslacht. Deze ongelijkheid is Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat Leeft, Een Dier Een Vriend en Stichting Dierennood een doorn in het oog.

"Ook kippen kennen vriendschappen en kunnen meer dan honderd individuen onderscheiden", stellen de organisaties in een brief aan wethouder Laurens Ivens en de gemeenteraad. "Van de hanen worden telkens zijn dames afgepakt. Dat doet echt wel wat met deze dieren."

Verder vinden de organisaties het slecht dat kippen en hanen niet veilig zijn voor roofvogels. Ook zou de medische zorg tekortschieten, omdat antibiotica er taboe zijn.

Dierenorganisaties niet blij met kippenopvang
Dierenorganisaties niet blij met kippenopvang (Foto: ANP)

Boskalis neemt nieuw baggerschip in de vaart

Boskalis heeft dit weekend een groot nieuw baggerschip in de vaart genomen. In de Rotterdamse haven is de zogenoemde megasnijkopzuiger Helios gedoopt. Die zal onder meer worden ingezet bij baggerwerk in de haven Duqm in Oman.

Het vaartuig is speciaal ontwikkeld om te kunnen baggeren in extreem harde grond. Het schip, dat volgens eerdere berichten circa 170 miljoen euro kostte, heeft een lengte van 152 meter en een breedte van 28 meter en kan baggeren op dieptes van 6 tot 35 meter. Daarmee is de Helios de grootste en krachtigste snijkopzuiger die Boskalis ooit liet bouwen.

Naar verwachting in de loop van 2020 zal de maritiem dienstverlener ook een zusterschip in de vaart nemen. Die is eerder dit jaar al besteld bij IHC Merwede, dezelfde onderneming die ook verantwoordelijk is voor het maken van de Helios.

Boskalis neemt nieuw baggerschip in de vaart
Boskalis neemt nieuw baggerschip in de vaart (Foto: ANP)

Brand in vluchtelingenkamp Libanon

In een vluchtelingenkamp in de Libanese Bekaa Vallei is zondag een grote brand uitgebroken. Gevreesd wordt voor slachtoffers, aldus veiligheidsfunctionarissen.

Het gaat om een kamp met vluchtelingen uit Syrië bij de plaats Qab Elias. In Libanon verblijven minstens een miljoen ontheemden uit Syrië die veelal in geïmproviseerde kampen verspreid over het land leven.

Brand in vluchtelingenkamp Libanon
Brand in vluchtelingenkamp Libanon (Foto: ANP)

'Close finish' brengt Morbidelli zesde Moto2-zege van het jaar

Franco Morbidelli heeft de Grand Prix van Duitsland in de Moto2 gewonnen. De Italiaanse WK-leider, volgend jaar actief in de MotoGP, boekte zijn zesde overwinning, hoewel hij daar vooral aan het eind nog flink voor moest vechten.

Alex Marquez pakte de kop bij de start, voor teamgenoot Franco Morbidelli, Sandro Cortese, Thomas Lüthi en de Spaanse debutant Hector Garzo, die zijn eerste race vanaf plek vijf startte. Garzo hield het veld wel een beetje op en voor hij ingehaald werd door onder meer Francesco Bagnaia en Miguel Oliveira sloegen de voorste vier een gat.

Voor Garzo was het ook al snel voorbij, want na vier ronden lag hij in het grind. Daar kwam hij overigens wel goed weg, want Andrea Locatelli gleed onderuit en diens motor stuiterde en vloog maar net langs Garzo. Kort daarop ging het vooraan ook fout: Marquez gleed onderuit en rolde hard door het grind, waarbij hij zijn motor ook nog tegen zich aan kreeg. De Spanjaard stond gelukkig wel snel weer op.

Voorin lagen Lüthi en Morbidelli zo samen aan de leiding, want Cortese viel wat terug en kreeg Oliveira achter zich aan. Na een dikke tien ronden ging het aan de kop van de race weer fout, want Lüthi gleed weg en voor de ervaren Zwitser was de race voorbij. Morbidelli had zo een goede kans om zijn WK-leiding met 25 punten te vergroten, hoewel Oliveira op plek twee nog wel stevig gas aan het geven was.

Met dertien ronden te rijden was de aansluiting van Oliveira bij Morbidelli een feit, waarmee de strijd om de zege los kon barsten. Pas een dikke tien ronden later slaagde de Portugees erin Morbidelli te verschalken, maar de Italiaan pakte de leiding bij het ingaan van de slotronde weer terug en die stond hij niet meer af - ook al kwam Oliveira nog tot op 0,066 seconden. Francesco Bagnaia pakte plek drie, nadat hij Simone Corsi in de slotfase nog inhaalde.

Kanye West breekt met streamingdienst Tidal

Kanye West biedt zijn muziek niet langer aan via Tidal, het online muziekplatform van Jay Z. De rapper zou nog miljoenen krijgen en wil daarom niet langer aan het bedrijf verbonden zijn, meldt TMZ. Tidal dreigt met juridische stappen als Kanye naar een andere streamingdienst overstapt.

Kanye is volgens bronnen al langer ontevreden met de samenwerking. Tidal, dat vorig jaar exclusief zijn nieuwe album mocht aanbieden, zou hem nog meer dan drie miljoen dollar verschuldigd zijn. Een deel van dat geld komt van de bonus die Kanye zou krijgen. Zijn album The Life of Pablo leverde Tidal volgens insiders een verdubbeling van het ledenaantal op en binnen twee weken meer dan 100 miljoen streams.

De advocaat van Kanye heeft het bedrijf een brief gestuurd om aan te geven dat hij geld wil zien. Omdat Tidal daar niet op in is gegaan, heeft de Amerikaanse muzikant besloten het contract met Jay Z's bedrijf te beëindigen.

Kanye West breekt met streamingdienst Tidal
Kanye West breekt met streamingdienst Tidal (Foto: BuzzE)

Mir pakt vijfde overwinning in Moto3-seizoen

Joan Mir heeft de Grand Prix van Duitsland in de Moto3 gewonnen, zijn vijfde overwinning van het seizoen. Op de Sachsenring was de Spanjaard de sterkste in de slotfase, waar tot de laatste bocht gevochten werd.

Mir pakte bij de start vanaf plek twee de leiding, voor Marcos Ramirez, Tony Arbolino, polesitter Aron Canet en Romano Fenati. Bo Bendsneyder kende geen beste start en zakte vanaf plek acht een aantal posities weg. Al na een ronde was duidelijk dat we geen grote kopgroep moesten verwachten, want het veld werd redelijk uit elkaar geslagen, met Fenati, Mir, Ramirez, Arbolino en Nicolo Bulega als leiders.

Na vijf ronden was de initiële chaos wat weggezakt en was de rangorde duidelijk: de vijf reden op kop, daarachter reed een grote groep strijdend om plek zes, met Phillip Öttl en Darryn Binder op kop en ook Bendsneyder die de aansluiting gevonden had. Met acht ronden te rijden moesten Arbolino en Bulega hun drie medekoplopers laten gaan, terwijl Öttl wegreed uit de grote groep daarachter.

Voor de piepjonge Arbolino eindigde de race daar: hij werd met een 'highsider' van de motor geslingerd en viel vol op zijn achterwerk. Öttl schoof zo op naar plek vijf, terwijl de groep daarachter, waar ook Canet inmiddels weggevallen was, aangevoerd werd door niemand minder dan Bendsneyder. 

In de slotronde opende Fenati de aanval en de Italiaan pakte de leiding, maar dat hield hij niet vol. In de laatste bochten ging Mir er voorbij en de Spanjaard reed zo wederom naar de zege, voor Fenati en Ramirez, die zijn eerste podiumplek pakte. Bulega en Öttl eindigden op plaats vier en vijf, Enea Bastianini won de strijd om de zesde plek, waar de Belg Livio Loi nog net voorbij Bendsneyder ging, die wel een nette achtste plek pakte.

'Viviani per 1 augustus naar UAE Emirates'

Elia Viviani maakt per 1 augustus de overstap naar UAE Emirates, zo meldt de Italiaanse krant La Gazetta dello Sport. De Italiaan komt over van team Sky.

De Italiaanse sprinter zou oorspronkelijk starten in de Giro d'Italia, maar werd op het laatste moment thuis gelaten, doordat Sky zich volledig wou richten op het algemeen klassement in de ronde van Italië.

Viviani had nog een contract tot 2018 bij Sky. Twee weken geleden won de Italiaanse renner nog een etappe in de Route du Sud.

Groninger bedreigt agenten met kettingzaag

Een 43-jarige man uit Groningen heeft zaterdagavond in Hoogkerk agenten bedreigd met een draaiende kettingzaag. De man is opgepakt, nadat de agenten pepperspray hadden ingezet.

De politie werd rond 20.00 uur gewaarschuwd dat een man die door het dolle heen zou zijn met een kettingzaag op de Jan Bulthuisstraat liep. Toen de agenten aankwamen en wilden uitzoeken wat er precies aan de hand was, kwam de man een achtertuin uitlopen. Hij pakte de kettingzaag, startte deze en kwam snel op de agenten af met het ronkende gereedschap in zijn handen.

De agenten trokken zich daarop terug en gebruikten pepperspray om de man onder controle te krijgen. Uiteindelijk stopte de Groninger en legde de kettingzaag weg.

De man zit vast en wordt verdacht van poging tot zware mishandeling of doodslag. De twee agenten hebben aangifte tegen hem gedaan.

Groninger bedreigt agenten met kettingzaag
Groninger bedreigt agenten met kettingzaag (Foto: ANP)

Vier gewonden door geweld in Zuidwolde

Drie mannen en een vijftienjarige jongen uit Zuidwolde (Drenthe) zijn gewond geraakt tijdens een ruzie die uitmondde in een steekpartij. Een van de gewonden is de vermoedelijke dader. De politie hield de 46-jarige man aan in een woning in de buurt.

De ruzie brak in de nacht van zaterdag op zondag uit aan de Haverstraat in het Drentse dorp. Over de aanleiding is niets bekend. De slachtoffers liepen onder meer verwondingen op aan hun gezicht en armen.

Zowel de verdachte als de vijftienjarige jongen en een andere 46-jarige man zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een vierde gewonde van 43 jaar werd ter plaatse behandeld.

Vier gewonden door geweld in Zuidwolde
Vier gewonden door geweld in Zuidwolde (Foto: ANP)

Dubbele beenbreuk Valverde, seizoen waarschijnlijk voorbij

Dat de Tour de France voor Alejandro Valverde na een paar kilometer al voorbij was, was al duidelijk. In de openingstijdrit ging de Spanjaard zaterdag onderuit op de natte wegen in Düsseldorf. Nu is ook de schade bekend en voor Piti ziet dat er niet best uit.

In het ziekenhuis van Düsseldorf bleek dat Valverde een dubbele beenbreuk opgelopen heeft: zowel zijn knieschijf als zijn sprongbeen zijn gebroken. In zijn scheenbeen heeft hij een diepe wond opgelopen, maar daarbij is geen spierweefsel geraakt. 

De Spanjaard is afgelopen nacht al geopereerd in Duitsland. Volgens zijn team, Movistar, is de kans bijzonder klein dat de 37-jarige El Imbatido dit jaar nog in actie kan komen. 

Veel steun voor actievoerende leraren

Leraren in het basisonderwijs moeten meer salaris krijgen, vindt een grote meerderheid van de kiezers volgens een zondag verschenen peiling van Maurice de Hond. Op de vraag of de eisen van de leerkrachten ingewilligd moeten worden, antwoordde maar liefst 77 procent van de ondervraagden bevestigend. Slechts 14 procent zei nee, 9 procent wist het niet of had geen mening.

Duizenden leerkrachten voerden afgelopen week actie omdat ze hun werkdruk te hoog vinden en het salaris te laag. Kiezers die lid zijn van het panel van De Hond zijn dat van links tot rechts met hen eens, hoewel de steun onder VVD-aanhangers beduidend kleiner is (57 procent) dan bijvoorbeeld onder PvdA-stemmers (93 procent).

PvdA-leider Lodewijk Asscher, tevens demissionair minister van Sociale Zaken en vicepremier, eiste afgelopen week ineens ook dat de lerarensalarissen omhoog moeten. Asscher dreigde dat zijn partij anders geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de begroting van het demissionaire kabinet.

Zetels
Volgens De Hond oogst Asscher enig succes met deze opstelling: zijn partij zou volgens de peiling nu drie zetels meer halen dan bij de verkiezingen van 15 maart en uitkomen op twaalf. Ook Forum voor Democratie zit in de lift met vijf virtuele zetels tegen de huidige twee.

Voor zijn wekelijkse peiling ondervraagt De Hond een volgens hem representatieve groep van minstens 3000 mensen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Veel steun voor actievoerende leraren
Veel steun voor actievoerende leraren (Foto: ANP)

Opnieuw miljoen kijkers voor Beste Zangers

Ruim 1,2 miljoen mensen stemden zaterdagavond af op NPO1 voor Beste Zangers. In de laatste reguliere aflevering van dit seizoen stond musicalster Tommie Christiaan centraal. Het muziekprogramma staat op de tweede plek in de top 25 van best bekeken programma's op die avond, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Tommie Christiaan wees aan het einde van het programma Anita Meyer aan als de beste. Ze wist hem, en de andere artiesten, tot tranen toe te roeren met het nummer Tears in heaven van Eric Clapton. Kenny B dook in de rol van Kenickie met Greased Lightning en Dennie Christian zong Tommies singel Ik mis je. Tania Kross vertolkte het nummer Hoop uit de musical Zorro. Volgende week treden alle kandidaten in een extra aflevering nog een keer op. Dan zingen ze voor het eerst duetten.

Het NOS Journaal van 20.00 uur trok zaterdag de meeste kijkers, ruim 1,6 miljoen. Wie Ben ik? van RTL4 maakt de top drie compleet. Naar de spelshow keken ruim 1 miljoen mensen.

Opnieuw miljoen kijkers voor Beste Zangers
Opnieuw miljoen kijkers voor Beste Zangers (Foto: BuzzE)

'We weten wat je keek, wanneer, hoelang'

Wees niet bang, ook al weten we vrijwel alles van je. Dat is de boodschap van Todd Yellin, vicepresident van streamingdienst Netflix. "We weten wat je keek, hoe laat, op welk apparaat, hoelang je keek, wanneer je wegzapte, wat je ervoor keek en wat erna, wat je gisteren keek en wat een jaar geleden en hoe snel je internetverbinding is." Yellin bracht een bliksembezoek aan Amsterdam, waar het hoofdkantoor van Netflix voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika staat.

Netflix heeft bijna 100 miljoen gebruikers wereldwijd. Van iedereen maakt het bedrijf een profiel. Daar wordt het aanbod op afgestemd. Wie bijvoorbeeld van Britse kostuumdrama's houdt, krijgt vergelijkbare films en series het eerst voorgehouden. Ongeveer 80 procent van wat mensen kijken, is gebaseerd op die suggesties. Yellin: "Wat bij mij op de eerste, tweede en derde plaats van het menu staat, staat bij jou misschien 49e, 51e en 63e."

Dankzij al die gebruikersgegevens weet Netflix dat mensen gemiddeld veertig tot vijftig titels bekijken voor ze de knoop doorhakken. Yellin: "Ze kunnen ook naar de gewone tv kijken, of facebooken op hun telefoon. Dat is het moment van de waarheid, en dat moment willen wij winnen."

Lunchtijd
Wat Netflix ook weet: 's ochtends kijken veel mensen op hun telefoon. Op weg naar hun werk zien ze bijvoorbeeld het einde van een aflevering waar ze de vorige avond niet meer aan toekwamen. Rond lunchtijd kijken veel mensen juist op een laptop. Dat betekent dat ze waarschijnlijk op het werk zijn, met het bord op schoot.

Netflix heeft lerende algoritmes, deep learning, om al die data te verwerken. Yellin: "Er komt veel wiskunde bij kijken om te bepalen wat bij je zou kunnen passen."

Romantische comedy's
Sommige gegevens zijn meetbaar: wat kijk je, hoe vaak? Heb je een voorkeur voor romantische comedy's of voor horror? Netflix brengt elke film en elke serie gedetailleerd in kaart. "Wij meten hoe zwaar het is, hoeveel geweld er in voorkomt, wat voor dieren te zien zijn, hoeveel seks er in zit, wat voor seks, of er agenten in zitten, of dat goede of juist corrupte agenten zijn, welke acteurs er in spelen."

Maar andere dingen zijn minder duidelijk. Die moet Netflix gaandeweg leren. "Wat je gisteren keek, is relevanter dan wat je jaren geleden keek. Maar moet het twee keer zwaarder wegen of vijf keer? En wat als je na een paar minuten stopt? Is dat negatief omdat je niet verder kijkt en het je kennelijk niet aanspreekt? Of is het positief, omdat er toch iets in zat wat je aantrok en waardoor je besloot te gaan kijken?"

Bang voor een informatiebubbel, waarbij mensen alleen nog maar meekrijgen wat ze al vinden en willen, is Yellin niet. "Dat gebeurt als je amateuristisch omgaat met gegevens. Je moet data verkennen, niet misbruiken. Stel, je meldt je bij ons aan en je begint op de eerste dag met een horrorfilm. Moeten wij je daarna alleen nog maar horrorfilms aanbieden? Misschien hou je ook wel van comedy of documentaires, of van films uit je eigen land, of van Aziatische films. Zou jij de hele tijd alleen maar hetzelfde willen zien?"

'We weten wat je keek, wanneer, hoelang'
'We weten wat je keek, wanneer, hoelang' (Foto: BuzzT)

Quentin Tarantino verloofd

Quentin Tarantino gaat trouwen met zijn vriendin Daniela Pick. De Amerikaanse regisseur heeft zich vrijdagavond verloofd in Los Angeles, zo weet Ynetnews.

"We zijn erg blij en hebben er zin in", bevestigt de Israëlische Daniela aan de website. Haar vader, de bekende Israëlische zanger Tzvika Pick, laat weten blij te zijn met de heuglijke gebeurtenis. "Ja, er is vreugde in onze familie. We hebben ze Mazal Tov gewenst."

De 54-jarige Kill Bill-regisseur leerde de 33-jarige Daniela in 2009 kennen, toen hij in Israël was om zijn film Inglourious Basterds te promoten. De relatie was van korte duur, maar in 2016 kwamen de tortelduifjes weer bij elkaar.

Quentin Tarantino verloofd
Quentin Tarantino verloofd (Foto: BuzzE)

18 Moto3-coureurs bestraft met geldboete

Het regent straffen in de Moto3 tijdens het Duitse raceweekend op de Sachsenring. Maar liefst achttien rijders in de juniorklasse van het wereldkampioenschap wegrace - meer dan de helft van het veld - kregen van de wedstrijdleiding een boete van 500 euro opgelegd.

De geldstraffen werden zaterdagavond uitgedeeld wegens extreem langzaam rijden en het wachten op andere rijders in de eerste sector na het verlaten van pitlane. Ook Rotterdammer Bo Bendsneyder ontkwam niet aan een financiële reprimande. Daarnaast kenden Maria Herrera en Danny Kent dubbel pech: zij kregen vrijdag ook al een grid penalty wegens te langzaam rijden in drie opeenvolgende sectoren. Beiden moeten twaalf posities op de grid inleveren.

De overige vijftien coureurs die 500 euro mogen neertellen zijn: Patrick Pulkinen, Adam Norrodin, Nicolo Bulega, Livio Loi, Marco Bezzecchi, Andrea Migno, John McPhee, Fabio DiGiannantonio, Kaito Toba, Raul Fernandez, Darryn Binder, Nakarin Atiratphuvapat, Ayumu Sasaki, Jakub Kornfeil en tot slot Manuel Pagliani. 

Gekapseisd zeiljacht geborgen

Het Nederlandse zeiljacht dat zaterdag voor de kust van België met dodelijke gevolgen was omgeslagen, is geborgen. Het wrak ligt voor onderzoek op een kade in de havenstad Oostende.

Door het ongeval, dat gebeurde tijdens een zeilwedstrijd, kwamen twee Nederlanders van 70 en 79 jaar om het leven. Een Nederlander van 18 wordt vermist. Twee Nederlanders (17 en 53) en een 37-jarige Belg werden gered.

Volgens een woordvoerster van het Belgische Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum is zaterdag bij zonsondergang gestopt met het zoeken naar de vermiste. "We hebben alle middelen maximaal ingezet, maar helaas niemand aangetroffen. Er zijn geen nieuwe aanwijzingen die verder zoeken op zondag rechtvaardigen."

Na zonsondergang werd begonnen met het bergen van het omgeslagen jacht Capella uit Breskens, dat nog altijd op zee ronddreef.

Gekapseisd zeiljacht geborgen
Gekapseisd zeiljacht geborgen (Foto: ANP)

Basketballer Curry tekent contract voor 175 miljoen euro

Basketballer Stephen Curry hoefde zich over zijn financiële situatie al geen zorgen te maken, maar nu zit hij helemaal goed in de slappe was. De point guard van de Golden State Warriors heeft een nieuw contract getekend: in de komende vijf jaar gaat hij in totaal 200 miljoen dollar verdienen, zo'n 175 miljoen euro. 

De 29-jarige Curry speelt al sinds 2009 voor de Warriors, de ploeg waarmee hij enkele weken geleden na 2015 voor de tweede keer de NBA Finals won. In 2015 en 2016 werd Curry daarnaast uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de competitie. 

Volgens Amerikaanse media verdiende Curry in het afgelopen seizoen een dikke tien miljoen euro. Dat was het laatste seizoen van een contract dat hij in 2012 tekende, met destijds een waarde van een magere 38 miljoen euro, waar nu dus een forse schep bovenop gedaan wordt. 

Vrouw zet baby in voor smokkelwaar gevangenis

Een 25-jarige vrouw uit Almere heeft een baby gebruikt om softdrugs en twee telefoons de gevangenis van Westzaan binnen te smokkelen. Ze had de smokkelwaar verstopt in de luier van de zuigeling, liet de politie zondag weten.

Zelf mocht de vrouw al langer de gevangenis niet in omdat ze eerder met drugs was betrapt, maar ze mocht wel de baby brengen. De drugs en de telefoons waren bestemd voor een 28-jarige gedetineerde uit Lelystad. Over hun relatie kon een woordvoerster van de politie verder niets zeggen. Ze wist ook niet zeker of de baby van de vrouw is of van iemand anders.

Een medewerker die het kindje even vasthield terwijl de man werd gecontroleerd, voelde iets in de luier. Toen hij de man vroeg de luier af te doen, ontdekte hij de verborgen lading. Man en vrouw werden daarop opgepakt en verhoord. De man beweerde dat hij van niets wist.

Vrouw zet baby in voor smokkelwaar gevangenis
Vrouw zet baby in voor smokkelwaar gevangenis (Foto: ANP)

Dopinglaboratoria raken accreditatie kwijt

Wereldantidopingautoriteit WADA heeft de accreditaties van twee laboratoria die gebruikt worden voor het opsporen van doping ingenomen. Het gaat om de labs in het Kazakhse Almaty en het Zuid-Afrikaanse Bloemfontein. 

De twee labs waren al een jaar geschorst, omdat niet aan de door WADA gestelde eisen voldaan werd. Na een jaar waarin geen dopingcontroles afgenomen mochten worden is de boel niet op orde gebracht en daarom zijn de twee laboratoria hun WADA-status nu helemaal kwijt.

Almaty en Bloemfontein zijn de tweede en derde laboratoria die de accreditatie kwijtraken in de afgelopen twee jaar. Eind 2015 werd ook de status van het lab in Moskou ingenomen vanwege het Russische staatsdopingschandaal. 

Er zijn wereldwijd nu nog 32 WADA-laboratoria over, hoewel die in Bogota (Colombia), Los Angeles (VS), Lissabon (Portugal) en Mexico-Stad (Mexico) op het moment geschorst zijn vanwege het niet volgen van de juiste procedures. 

Dré Hazes haalt zanger van podium

Andre Hazes Junior moest een avondje optreden. Helaas zat er voor hem een andere zanger die een Hazes-medley deed. Dreetje vond dit niet zo tof en regelde dat Frank Verkooyen van het podium werd gehaald. Dreetje is nu weer blij.

UPDATE: Volgens Dré Hazes heeft hij de zanger niet van het podium gehaald. Hoe het echt gegaan is weet niemand. Of we moeten even naar Shownieuws en RTL Boulevard kijken maandag

Noorse sigaretten in neutrale verpakking

Sigaretten mogen binnenkort in Noorwegen alleen in neutrale verpakking zonder merknaam verkocht worden. Dit weekeinde is een wet van kracht geworden die dat bepaalt. Noorwegen is het vierde land dat dit invoert.

Australië begon in 2012 als eerste met blanco pakjes. Sindsdien zou het percentage rokers onder de Australiërs met slechts ruim een half procent zijn gedaald. Inmiddels hebben ook Groot-Brittannië en Frankrijk de regel ingevoerd.

De tabaksindustrie heeft in Noorwegen een jaar de tijd om een neutrale, groenbruine verpakking voor sigaretten en (snuif) tabak in te voeren.

Noorse sigaretten in neutrale verpakking
Noorse sigaretten in neutrale verpakking (Foto: ANP)

'De Boer gaat voor Frans international'

Frank de Boer krijgt bij Crystal Palace mogelijk de beschikking over Frans international Adril Rami. De Engelsen onderhandelen met Sevilla.

De Boer heeft volgens L'Equipe zijn eerste versterking bij Crystal Palace bijna binnen. De club voert onderhandelingen met Sevilla over de 31-jarige Rami. De 33-voudig Frans international ligt in Spanje nog vast tot medio 2019.

Eerst probeerde De Boer Mamadou Sakho definitief in te lijven, maar de verdediger die vorig seizoen al gehuurd werd van Liverpool is, ondanks dat hij daar niet in de plannen voorkomt, te duur.

Palace schakelde daarop naar Rami. De verdediger was vorig seizoen nog met Frankrijk actief op het EK en was bij Sevilla vorig seizoen, als hij fit was, altijd basisspeler. De club uit Zuid-Spanje is bereid om hem tegen een goed bod te laten gaan.

Speciale legereenheid tegen terreur in Sahara

Vijf West-Afrikaanse landen van de zogenoemde G5-Sahel zetten een legereenheid op die terreurbewegingen gaat bestrijden die vanuit de Sahara opereren. Ze hebben dat besloten tijdens een top in de hoofdstad van Mali, Bamako.

Het gaat om de landen Mali, Tsjaad, Burkina Faso, Niger en Mauritantië. De eenheid zal tot 5000 militairen tellen. In het noorden van Mali en aangrenzende gebieden zijn diverse terreurbewegingen actief die voor een deel trouw hebben gezworen aan al-Qaeda. Ze houden zich schuil in de Sahara.

De G5-Sahel werd in 2014 in het leven geroepen.

Speciale legereenheid tegen terreur in Sahara
Speciale legereenheid tegen terreur in Sahara (Foto: ANP)

Maastunnel twee jaar dicht van noord naar zuid

Het autoverkeer tussen Rotterdam-Noord en Rotterdam-Zuid moet het vanaf zondagavond laat twee jaar lang stellen zonder de Maastunnel. De 75 jaar oude afgezonken tunnel, de eerste in zijn soort in Nederland, gaat om middernacht dicht voor een grootscheepse renovatie.

Er moet heel wat gebeuren: zo is het beton van de rijbaan en de vloer eronder door de jaren heen flink aangetast. Het wegdek wordt geheel vervangen, de vloer krijgt een nieuwe toplaag. Verder wordt de techniek in de tunnel vernieuwd, zodat die helemaal voldoet aan nieuwe wettelijke veiligheidseisen die vanaf 2019 gelden.

Het werk draait niet alleen om renovatie, maar ook om restauratie. De Maastunnel is een Rijksmonument en waar dat mogelijk is wordt het in 1942 voltooide bouwwerk in originele staat hersteld. Zo worden beschadigde tegels, een onderscheidend kenmerk van de tunnel, vervangen door replica's. Het wegdek wordt net als vroeger geel.

De tunnelbuizen worden om beurten aangepakt, zodat altijd een tunnelbuis openblijft van zuid naar noord. Daar is vooral voor gekozen om het Erasmus MC aan de noordkant goed toegankelijk te houden.

Maastunnel twee jaar dicht van noord naar zuid
Maastunnel twee jaar dicht van noord naar zuid (Foto: ANP)

Tour: Etappe 2 - De eerste massasprint

De Tour is begonnen en het was geen al te beste start. Er ging best veel mis, zo zijn we nu al twee belangrijke renners kwijt. Ion Izagirre en Alejandro Valverde gingen allebei hard onderuit in dezelfde bocht en liggen uit de wedstrijd.

Zo zijn we de belangrijkste knecht van Quintana al kwijt, hoewel het nog maar de vraag was of Valverde überhaupt ging knechten. Met Izagirre verliezen we een belangrijke outsider, die nu eigenlijk voor het eerst een klassement wilde gaan rijden. Aan die droom kwam na een kilometer of acht al een einde.

Het is zeer slecht voor de rest van de koers, zeker omdat blijkt dat Team Sky, na een behoorlijk mager jaar, ineens toch in bloedvorm is. De hele ploeg reed dit jaar niet zo overtuigend als in voorgaande jaren, maar nu staan ze er. Met vier man bij de eerste 10, het is behoorlijk flagrant. Er kunnen vraagtekens bij geplaatst worden, zeker bij de winnaar. Thomas viel uit in de Giro en reed daarna alleen de Route du Sud, waar hij een bijrol had. Het is opmerkelijk dat hij nu ineens de beste is. Hij verslaat Stefan Küng en Tony Martin, die hier hun hele seizoen op hadden afgestemd.

Küng deed het nog wel naar behoren, maar vooral Martin viel tegen. Hoewel je dat wel kon zien aankomen, aangezien zijn jaar sowieso nog niet briljant was. De grootste troef van Lotto Jumbo ging onderuit en speelde derhalve geen rol van betekenis. Roglic had dicht kunnen zijn, want zelfs met die valpartij reed hij nog een behoorlijke uitslag. Bij Lotto Jumbo gingen er nog meer onderuit, ook Groenewegen en Bennett. Het is te hopen voor de ploeg dat Groenewegen daar weinig last van heeft, anders is hun hele plan nu al verleden tijd.

Verrassend genoeg bleef Gesink wel op z'n fiets zitten en hij reed nog een behoorlijk goede tijd ook. Zoals hij de tijdrit reed lijkt het wel alsof hij stiekem toch voor het klassement gaat. Van Emden was de beste van de ploeg, maar kwam niet in de buurt van de overwinning. Zonde dat hij het na de Giro zo slecht heeft aangepakt, anders was hier meer mogelijk geweest.

Met Thomas in het geel en Froome die al veel tijd heeft gepakt op zijn concurrenten, gaan we door naar de tweede rit. Een rit die waarschijnlijk heel saai wordt, want het is bijzonder vlak. De regie krijgt daarom wel een kans om een beetje warm te draaien, want tijdens de tijdrit waren ze niet in vorm. De belangrijkste Duitsers, die bijna allemaal tegenvielen, werden niet in beeld gebracht. Jos werd niet in beeld gebracht, Roglic niet, het was nogal slecht.

Ook de tijdswaarneming was waardeloos. De ASO is de grootste organisatie en de Tour de grootste koers, dus het feit dat zulke elementaire zaken niet goed geregeld zijn is nogal een blunder. De nieuwe graphics waren ook bepaald geen succes, qua lelijkheid komt het in de buurt van de trui van Ramon Sinkeldam. Kortom, de Tour is begonnen, maar het is nog geen feest. Dat feest gaat ook nu niet komen. Sprinten in Luik, lachwekkend.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De route
De eerste rit in lijn van de Tour van 2017 start in het stadscentrum van Dusseldörf, de stad die we ondertussen al ruimschoots hebben leren kennen. Toch kennen we Düsseldorf nog niet goed genoeg, volgens de organisatie. Daarom volgt er een geneutraliseerde tocht van liefst acht kilometer door de straten van deze stad.

Van de promenade rijden de renners eerst naar het havengebied, waar de officiële startceromonie zal zijn. Daarna volgt er een tocht terug naar het centrum van de stad en net buiten het centrum begint de koers dan echt. Vervolgens worden de buitenwijken met een bezoekje vereerd en een van die buitenwijken heet Grafenberg.

Aan de rand van deze wijk ligt nog een heuveltje en hier is na 6,5 kilometer koers al het eerste bergpuntje van de Tour te verdienen. De renners die graag een dag de bolletjestrui willen dragen mogen er dus al vroeg aan beginnen. Het klimmetje richting de top van de Côte de Grafenberg (die Fransen blijven onverbeterlijk) is 1,5 kilometer lang en 4,5% gemiddeld, heel zwaar is het derhalve niet. Iedere halve gare kan dus op het podium staan met de bolletjestrui aan.

Na dit korte klimmetje, door een donker bos, gaan de renners op weg naar een stukje historie. Over grote en brede wegen, die een klein beetje omhoog lopen, rijden ze richting Erkrath. Even buiten Erkrath ligt het Neandertal. Jawel, van die prehistorische mensjes met hun lage voorhoofden. Het dal van Neander, vernoemd naar Joachim Neander, een gereformeerde predikant uit de 17e eeuw, die lang geleden in zijn vrije tijd graag een wandeling mocht maken in het nauwe dal van de Düssel.

In dit dal werd in 1856 een bijzondere ontdekking gedaan door een aantal arbeiders. Ze kwamen de overblijfselen tegen van een menselijk skelet, dat niet helemaal gelijk was aan dat van ons. Uiteindelijk bleek het te gaan om een inmiddels uitgestorven soort, die voor en tegelijkertijd met de homo sapiens heeft gelegd. De soort werd vernoemd naar de vindplaats, derhalve spreken we nu nog van de Neanderthalers. Hoewel er op andere plaatsen al eerder soortgelijke skeletten werden gevonden, maar dat geheel terzijde.

Heden tegen dage is er in het sterk veranderde Neandertal een Neanderthalmuseum en daar passeert de koers na 17,5 kilometer. In het dal van Neander zijn ze er al helemaal klaar voor.

In het Neanderdal hebben ze er zin in (Foto: Imgur)
In het Neanderdal hebben ze er zin in (Foto: Imgur)

Van het museum rijden de renners door het dal verder naar Mettmann en in die stad bereiken we het meest oostelijke punt van deze rit. Na Mettmann keren we om en gaan we terug richting Düsseldorf. Over grotendeels rechte en brede wegen wordt er richitng Ratingen gereden, een van de voorsteden van Düsseldorf. Van Ratingen gaat het terug naar het centrum van de stad waar het allemaal begon. Na 35 kilometer volgt de passage in Düsseldorf en daarna laten we deze locatie dan definitief achter ons.

Via dezelfde straat als in het begin van de rit rijden de renners richting de enige brug over de Rijn die ze nog niet hebben bedwongen en daarna rijdt men via nog wat buitenwijken aan de linkerkant van de stad verder naar Neuss, een van de oudste steden van Duitsland. Neuss is de stad van een van de grappige Duitsers uit het tijdperk Gerolstein. De legendarische Markus Fothen, die in 2006 bijna de witte trui won en later toegaf dat hij tijdens de koers viagra gebruikte als een prestatiebevorderend middel.

Van Neuss rijden de renners praktisch rechtdoor richting Mönchengladbach, over wegen met een schrijnend gebrek aan Streetview. Een paar rotondes, maar verder zal het vast wel prima zijn. Na 82,5 kilometer komen de renners door Mönchengladbach en hier is de eerste tussensprint van de Tour. De renners rijden een heel rondje door de stad, die toch vooral bekend is vanwege de lokale voetbalclub. Borussia Mönchengladbach is vooral onder Nederlanders een populaire club, omdat het zo lekker dicht bij Nederland ligt.

Het centrum van Mönchengladbach schijnt ook nog best leuk te zijn, maar daar ben ik zelf nog nooit geweest. Wie weet blijkt het tijdens deze rit inderdaad best leuk te zijn, het rondje door de stad is lang genoeg om wat cultuur te snuiven.

We rijden door Mönchengladbach (Foto: Imgur)
We rijden door Mönchengladbach (Foto: Imgur)

Na Mönchengladbach gaan de renners verder fietsen richting het zuiden, op weg naar België. Als we een klein beetje naar het westen fietsen komen we in Nederland uit en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Over veelal rechte wegen, waarvan ik geen idee heb hoe ze er in het echt uitzien, fietst men naar Titz. In dit dorpje met de best grappige naam is het na 113 kilometer tijd voor de ravitaillering.

De bevoorrading komt op een goed moment, want na Titz gaat het zes kilometer volledig rechtdoor tot Jülich. De passage in deze stad is natuurlijk een ode aan Bobby Julich, want bij de ASO denken ze overal aan. Dwars door het Duitse platteland wordt er verder gereden richting Aldenhoven, over rechte wegen. Dat zal ook na de passage in Aldenhoven niet veranderen, want tot de volgende stad, die zeven kilometer verderop ligt, komt er geen bocht in beeld.

Het is dus afgrijselijk saai, we fietsen nu zo'n beetje door het minst interessante deel van Duitsland. Pas na 144 kilometer koers is er weer een momentje om wakker van te schrikken. De renners rijden dan door Aachen, een stad dicht bij de Nederlandse grens die zeer zeker de moeite waard is. De rit startte in Düsseldorf, de stad van een eeuwig onderpresterende voetbalclub, maar in Aachen kunnen ze er helemaal wat van.

Bij het binnenrijden van Aachen zien de renners in de verte het nieuwe Tivoli liggen, het stadion van de Kartoffelkäfer, Alemannia Aachen. Dat stadion bleek een luchtkasteel te zijn, de club ging ten onder aan wanbeleid, vroeg in de jaren na de oplevering van het stadion twee keer een faillissement aan en en bivakkeert nu op het vierde niveau, in de prachtige Regionalliga West. In Aachen rijden de renners om het pittoreske centrum van de stad heen, met onder andere het stadhuis en de kerk als opvallende en fraaie gebouwen.

We werpen een blik op Aachen vandaag (Foto: Panoramio)
We werpen een blik op Aachen vandaag (Foto: Panoramio)

Bij het buitenrijden van Aachen is het bijna tijd om Duitsland te verlaten en rijden we België binnen. We zitten nu op een steenworp afstand van Vaals en daarmee ook het Drielandenpunt en de Vaalserberg. Het mag dus geen verrassing zijn dat er zowaar een beetje geklommen moet worden. Vlak voor de Belgische grens gaat het twee kilometer lang omhoog aan 5%. Niet direct een spannende klim dus, maar alles beter dan dat vlakke werk van de rest van de rit.

Na dit klimmetje is het even vlak en na de entree in België is het nog twee kilometer vlak. Vervolgens begint de weg langzaam omhoog te lopen. Vier kilometer lang gaat het vals plat omhoog, daarna gaat het ongeveer twee kilometer wat steviger omhoog, aan 5%, richting Henri-Chapelle. Hier passeert het peloton na 164 kilometer, het is dan nog 40 kilometer tot de streep in Luik. Na Henri-Chapelle bevinden de renners zich op een plateau, waar het grotendeels vlak is.

We zijn nu dus in België en dat is fantastisch, want nu is er ook weer Streetview. Zo kan ik concluderen dat het wegdek in dit deel van België in verrassend goede staat verkeert. Bovendien zijn de wegen hier behoorlijk breed, gaat het nogal vaak rechtdoor en mogen we het landschap als agrarisch typeren. Er gebeurt vrij weinig, de koers passeert 11 kilometer na Henri-Chapelle Herve en niet lang daarna Soumagne.

In Soumagne verlaten we de grote weg en wordt er koers gezet richting Olne. Om dit dorp te bereiken moet er 1,3 kilometer aan 4,7% geklommen worden en de eerste die daar in weet te slagen krijgt als bonus nog een puntje voor de bergtrui ook. Er lagen eerder ook al wat klimmetjes in het parcours, maar de selectieve Fransen vonden alleen dit pukkeltje een vierde categorie waardig.

Na 183 kilometer komen de renners boven op de klim en daarna is het nog iets meer dan 20 kilometer tot de streep. Het klimmetje zelf is zo kort dat het haast niet opvalt, de weg is ook breed. Wel krijg je door de omgeving het gevoel alsof je ineens midden in de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik bent beland, maar daar zal in de finale dan helaas weer minder van blijken.

We hebben Duitsland verlaten en zitten in België (Foto: Panoramio)
We hebben Duitsland verlaten en zitten in België (Foto: Panoramio)

We zitten in Wallonië, in de Ardennen, dicht bij Luik, dus liggen er logischerwijs overal heuvels in de omgeving. De ASO weet dat, maar ze hebben besloten om niets met die kennis te doen. De miezerige Côte d'Olne is het laatste klimmetje van de dag. Na dit klimmetje wordt er gedaald richting het dorpje Olne en daarna wordt er verder gedaald, richting de rivier Vesder, een stroompje dat niet veel later in een andere zijrivier van de Maas zal uitmonden.

Het afdalinkje wordt na Olne wat bochtiger, met zelfs een paar flinke bochten. Toch stelt het niet veel voor, zeker niet als het fatsoenlijk weer is. Na 186 kilometer komt men door Nessonvaux, steekt men de Vesder over en gaat het over een brede weg verder richting Luik. Tot de finishplaats van deze rit blijven we ook de Vesder volgen. De weg langs deze rivier is vlak, maar er zijn wel wat bochten. De finale van de rit is dus in ieder geval niet oersaai, met alleen maar rechte wegen, maar alsnog is het tamelijk lachwekkend om in en om Luik een vlak parcours uit te tekenen.

Het slot van de rit is vergelijkbaar met de kampioenstrui van Ramon Sinkeldam. Er was wel potentie, maar men besloot het te verneuken. Door een groene omgeving, af en toe onderbroken door wat typisch Waalse industrie, gaat het verder. Een paar kleine dorpjes passeren de revue en in een aantal van die dorpjes zijn nog wat verkeersobstakels aangelegd, zoals rotondes, wegversmallingen en vluchtheuvels.

Na 195 kilometer, op acht kilometer van de streep, rijden de renners door Chaudfontaine. Jawel, van het mineraalwater. Het water mag hier dan wel zuiver zijn, het wegdek is dat zeer zeker niet. Het asfalt valt van pure ellende uit elkaar, en dan zijn er ook nog eens behoorlijk wat obstakels op de weg. Vooral een lange strook in het midden van de weg die net wat hoger ligt, met steentjes, die af en toe onderbroken wordt door een vluchtheuvel.

Chaudfontaine beschikt naar verluidt over de enige warmwaterbrond van de Benelux, daarmee mag het ook een kuuroord worden genoemd. Dat weet alleen niemand, want als je toch in deze omgeving bent ga je meteen naar Spa en over dit dorp denk je geen seconde na.

Chaudfontaine krijgt vandaag bezoek van het peloton (Foto: WikiCommons)
Chaudfontaine krijgt vandaag bezoek van het peloton (Foto: WikiCommons)

Na Chaudfontaine blijven de renners over dezelfde weg fietsen, langs de Vesder. De weg blijft dus steeds breed, hoewel er wel af en toe nog een vluchtheuvel vervelend staat te doen. Het is ook zo goed als vlak, alleen bij het verlaten van Chaudfontaine loopt de weg nog enigszins omhoog. Aan het eind van deze straat rijden de renners onder de spoorbrug door en slaan ze linksaf. Het is nu nog ongeveer vier kilometer tot de streep en het gaat een kilometer min of meer rechtdoor, met alleen een flauwe bocht en een vluchtheuveltje onderweg.

Op drie kilometer van de streep is er een scherpe bocht naar rechts en dan bevinden de coureurs zich al in Luik. Door de buitenwijken van de stad gaan we op weg naar de oevers van de Maas. Na de bocht is de weg heel breed, maar even verderop wordt het wat smaller. Alsnog een tweebaans weg, dus prima te doen. De renners rijden dan over een brug over de Vesder, die een aantal meter verderop samenloopt in de Ourthe.

Na de brug, zonder hoogteverschil, slaat het peloton linksaf en wordt er langs de Ourthe gefietst. Het is nog iets meer dan twee kilometer tot de streep en voorlopig gaat het vooral rechtdoor. Er is een flauwe bocht naar links, maar daarna komen de renners tot de finish geen serieuze bocht meer tegen. Ze rijden overigens door een afgrijselijk lelijke wijk, maar dat valt dan ook wel weer te verwachten in Luik.

Op anderhalve kilometer van de streep wordt het nog even hectisch. Er volgt dan een wegversmalling, van twee banen moet het hele peloton naar één baan. Direct na die wegversmalling komen ze dan weer op een brede driebaansweg terecht, maar die verlaten ze 100 meter verderop al weer. Ze rijden dan onder een weg door, duiken een aantal meter naar beneden en moeten daarna ook even een aantal meter klimmen.

Na deze passage is het wel gedaan met de moeilijkheden. De renners bereiken de slotkilometer en in deze laatste kilometer gaat het bijna volledig rechtdoor, over een behoorlijk brede weg. Bij de samenvloeiing van de Ourthe en de Maas, voor de deur van de Église Saint Vincent, is de streep getrokken.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De Eglise Saint Vincent in Luik (Foto: Flickr)
De Eglise Saint Vincent in Luik (Foto: Flickr)

De finishplaats
Luik is een stad met 198,000 inwoners in Wallonië. Het is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. In het Frans heet de stad natuurlijk Liège en het feit dat deze stad in het Franstalige gedeelte van België ligt heeft ze zeker geen windeieren gelegd. Het is namelijk al de elfde keer dat de Tour de France hier passeert.

In 2015 was de Tour nog dichtbij, met een finish op de Muur van Hoei en een start in Seraing. Allemaal steden dicht in de buurt van Luik, met name Seraing. Die stad maakt ook deel uit van het stedelijke gebied van Luik, met in totaal meer dan 600.000 inwoners. De laatste keer dat de Tour Luik volledig bezocht was in 2012. Toen was in deze stad zelfs het Grand Départ, een proloog van zes kilometer die werd gewonnen door Cancellara. Een dag later zou er een rit vertrekken vanuit Luik, met finish in Seraing, gewonnen door Sagan.

Ook in 2004 was er een Grand Départ in Luik, wederom met een proloog en ook toen won Cancellara. De rit daarna zou ook weer starten in Luik, eindigen in Charleroi en gewonnen worden door de allerslechtste klimmer ooit, Jaan Kirsipuu. In 1995 was er zowaar een keer een rit in lijn met aankomst in Luik, gewonnen door Johan Bruyneel.

Dat was een verrassende rit, want Bruyneel ging op een van de klimmetjes in de aanval en niemand minder dan Indurain ging achter hem aan. In zijn jacht op zijn vijfde gele trui reed hij naar Bruyneel toe en daarna reed hij vol op kop, met Bruyneel in het wiel. Bruyneel profiteerde uiteraard in de sprint en pakte zo de overwinning én de gele trui, maar een dag later zou Indurain zoals te doen gebruikelijk iedereen vermorzelen in de tijdrit.

In 1980 was er ook nog een aankomst in Luik, met een Nederlandse winnaar. De inmiddels seniele Henk Lubberding reed daar toen de stenen uit de straat. Dat was niet meer dan normaal, want alle Nederlanders hadden dat jaar een brommer ingeslikt. 'We' wonnen de helft van de ritten en natuurlijk het eindklassement, 1980 was immers het jaar van Joop Zoetemelk.

Luik is in de Tour dus een stad voor serieuze renners, maar normaal gesproken niet voor sprinters. Je moet je best doen om de heuvels in en rond Luik te ontwijken en in het verleden slaagde de ASO daar niet in, maar nu wel. We gaan dus zo'n beetje voor het eerst een massasprint krijgen in Luik. De stad van de bekende klassieker Luik-Bastenaken-Luik, hoewel die wedstrijd al jaren eindigt in Ans, net buiten Luik.

Luik is uiteraard ook de stad van Standard Luik, de voetbalclub met de minst gezellige fans van België. De finish ligt overigens dicht bij het centrum van de stad en in de buurt van het zeer opvallende treinstation van Guillemins. Tussen alle grijze en grauwe Waalse pauperheid door is dat station een welkome afwisseling.

Luik is ook de stad van een renner die er niet meer is, maar hier wel had moeten zijn. Antoine Demoitié, vorig jaar overleden na een aanrijding met een motor tijdens Gent-Wevelgem, kwam uit deze stad. Hij reed in dienst van Wanty, de ploeg die dit jaar een wildcard heeft gekregen.

Station Guillemins, toch nog iets moois in Luik (Foto: WikiCommons)
Station Guillemins, toch nog iets moois in Luik (Foto: WikiCommons)

Het weer & TV
In Düsseldorf zal het wederom slecht weer zijn. Grote kans dat het bijna de hele dag regent, bovendien zal het redelijk fris zijn. Hooguit 20 graden, maar waarschijnlijk minder. Toch is het altijd lastig in te schatten, want de hoeveelheid regen die tijdens de tijdrit viel werd een dag geleden ook niet verwacht. In Luik zal het niet veel beter zijn. 19 graden in de middag, met 50% kans op regen. Als het daadwerkelijk flink gaat regenen wordt het weer een gevaarlijke rit. De wegen in België zijn sowieso niet al te best en er wil daar ook nog wel eens wat vuil op de weg liggen, gecombineerd met regen kan dat glibberpartijen opleveren. Er zal ook een beetje wind zijn, maar dat lijkt minder van belang.

Om 12:03 begint de parade door Düsseldorf, de stad waar sommige renners nu al slechte herinneringen aan hebben, en om 12:30 is dan het echte vertrek. De finish in Luik wordt tussen 17:01 en 17:27 verwacht. Zoals wel vaker tijdens deze Tour zal er vanaf de start beeld zijn. Je kan dus al om 12:00 inschakelen op Sporza, om dan vervolgens een aantal uur naar helemaal niets te kijken. Om 13:00 is er wel een hinderlijke onderbreking, want dan wordt het journaal uitgezonden. Er zal dan tijdelijk een uitweg naar de NOS of een andere zender moeten worden gezocht, wat zeer spijtig is.

Favorieten & voorspelling
Als het de hele dag regent en hard waait kan het een leuke rit worden, maar naar verwachting wordt dit een enorm saaie rit en zal het eindigen in een massasprint. Wel pas de eerste massasprint van de Tour, dus dat overleven we nog wel. De eerste is nog wel geinig, om een beetje te kijken welke mannen er allemaal over goede benen beschikken. Helaas krijgen we in de dagen hierna nog 100 sprints, dan verliest het z'n charme wel.

Enfin, het sprintersgilde dat hier aan de start staat is indrukwekkend. Bijna alle snelle jongens zijn van de partij. Er zijn alleen wel wat kanttekeningen te plaatsen bij veel sprinters. Wat te denken van Mark Cavendish, die vorig jaar in bloedvorm was en vier ritten won. Dit jaar loopt het allemaal wat minder, hij kreeg te maken met de ziekte van Pfeiffer en zit eigenlijk pas net weer op de fiets. Hij heeft absoluut niet dezelfde benen als vorig jaar en het is maar de vraag in hoeverre hij überhaupt aan de sprints gaat toekomen.

Een andere grote naam is Andre Greipel, maar ook hij is niet topfit. Rugproblemen hebben hem de afgelopen tijd geteisterd. Ook in de Giro was hij niet zo goed als we van hem gewend zijn. Andere bekende sprinters die kampen met wat probleempjes zijn onder meer Kristoff, Bouhanni en Degenkolb. Kristoff ligt een beetje overhoop met zijn ploeg en heeft zijn twee vaste ploeggenoten voor de sprint niet meegekregen. Daarnaast zijn zijn uitslagen niet bijzonder goed te noemen, ook achter zijn naam staat een vraagteken.

Nacer Bouhanni lag niet al te lang geleden nog bewusteloos op de grond in een koers en heeft sindsdien moeite om weer op niveau te komen. Tijdens het Franse kampioenschap werd hij duidelijk geklopt door Demare, echt 100% is hij dus nog niet. Degenkolb is ook al het hele jaar matig, sinds de aanrijding van vorig jaar is hij nooit meer top geweest. Er zijn dus veel twijfelgevallen onder de sprinters, maar alsnog staat er een indrukwekkende hoeveelheid rappe mannen aan de start.

1. Kittel. Van alle topsprinters heeft hij het beste jaar. Weinig fysieke problemen, alleen af en toe een ketting die niet helemaal meewerkt. Als hij een beetje goed wordt afgezet zal hij niet te kloppen zijn. Gelukkig wordt hij nog wel eens slecht afgezet, waardoor de sprints toch nog spannend kunnen worden. Zijn vaste loods, Fabio Sabatini, heeft namelijk meer slechte dan goede dagen. Doorgaans bakt ie er niks van en moet Kittel nog van een aardig eindje komen. Dan wint ie vaak alsnog, want zo is ie dan ook wel weer.

2. Sagan. De wereldkampioen is niet echt bezig aan zijn beste jaar ooit. Pas zes overwinningen en een bijzonder matig voorjaar, voor zijn doen is dat niet zo best. In Zwitserland, vlak voor de Tour, won hij twee keer duidelijk, maar hij verloor ook een keer van Matthews. Sagan is dus zeker niet ongenaakbaar en vooral in zo'n vlakke sprint gaat het lastig worden voor hem om alle andere mannen af te houden.

3. Demare. De beste Franse sprinter, dat lijkt ondertussen duidelijk. Vooral omdat Coquard er geen reet van bakt en omdat Bouhanni moeite heeft om op de fiets te blijven zitten. In de afgelopen Dauphiné won hij nog een ritje, maar hij verloor ook een keer van Phil Bauhaus. Dan ben je dus geen wereldtopper en sta je duidelijk een niveautje onder Kittel en een fitte Cavendish. Na de Dauphiné won hij nog twee koersen, waaronder het Franse kampioenschap, dus met de vorm zal het wel goed zitten. Om te winnen is hij dan weer afhankelijk van het falen van anderen.

4. Greipel. Helemaal fit is Greipel niet en van een natte sprint met een volledig peloton houdt hij ook al niet. Hem opnemen in je team is dus een risico. Kan zomaar zijn dat hij 29e wordt. Toch verwacht ik nog wel wat van Greipel, want in het begin van een grote ronde rijdt hij meestal zijn beste uitslagen. Als hij iets wil bereiken zal het dus nu meteen moeten gebeuren.

5. Colbrelli. Het zou zomaar eens een ontregelde sprint kunnen worden en in dat geval is Colbrelli een van de mannen die kan profiteren. Hij heeft geen trein nodig en kan zichzelf wel plaatsen. Komt normaal tekort als het een vlakke sprint is, maar als het een beetje een sprint is met wat chaos maakt dat allemaal niet uit. Dan gaat Sonny hoge ogen gooien. Reed ook een zeer behoorlijke tijdrit, dus met de benen zit het wel goed.

Ex-premier Israël Olmert vrijgelaten

De vroegere Israëlische premier Ehud Olmert, die een gevangenisstraf uitzat wegens corruptie, is zondag vervroegd vrijgelaten. De 71-jarige Olmert verliet zondagochtend de gevangenis in de buurt van Tel Aviv, meldde de Israëlische televisie.

Olmert werd veroordeeld tot 27 maanden cel wegens het aannemen van steekpenningen van projectontwikkelaars toen hij burgemeester van Jeruzalem was, voordat hij premier werd. De rechtszaak betekende het einde van zijn politieke loopbaan.

De Israëlische autoriteiten besloten donderdag dat hij vervroegd vrij kon komen na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Olmert heeft 16 maanden vastgezeten.

Ex-premier Israël Olmert vrijgelaten
Ex-premier Israël Olmert vrijgelaten (Foto: ANP)

Voortvluchtige drugsbaas na 30 jaar opgepakt

De Braziliaanse politie heeft een van de grootste drugshandelaren van Zuid-Amerika gearresteerd. Het gaat om drugsbaas Luiz Carlos da Rocha, die al dertig jaar op de vlucht was voor de politie. Hij gebruikte onder meer plastische chirurgie om uit handen van de agenten te blijven en gebruikte verschillende identiteiten.

Da Rocha moet als hij veroordeeld wordt meer dan vijftig jaar de gevangenis in, schrijven lokale media zaterdag. Volgens de politie leefde Da Rocha buiten de schijnwerpers, onder de naam Vitor Luiz de Moraes. Agenten vergeleken foto's van De Moraes met die van de drugsbaas en concludeerden dat het om dezelfde man moest gaan.

Met zijn drugsimperium produceerde Da Rocha cocaïne in Bolivia, Peru en Colombia, waarna de drugs via een ingewikkeld logistiek systeem naar Europa en de Verenigde Staten werd vervoerd.

Hij zou 100 miljoen dollar (87 miljoen euro) met zijn handel hebben verdiend, de politie probeert zijn geld en bezittingen terug te vorderen.

Voortvluchtige drugsbaas na 30 jaar opgepakt
Voortvluchtige drugsbaas na 30 jaar opgepakt (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: herhaling van gisteren

Juli zonnebrand wenst de man op 't land.

Vandaag begint, net als gisteren, met bewolking en hier en daar wat lichte (mot)regen. Ook vandaag klaart het in de loop van de middag op, wordt het vanuit het noordwesten droog en kan de zon doorbreken. Eveneens net als gisteren wordt het vandaag aan de kust maximaal 17 graden en kan het kwik elders oplopen tot een graad of 20. De wind is overwegend matig en draait in de loop van de dag richting het noordwesten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:24
Zon onder: 22:02
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1839 Opstand op het slavenschip La Amistad.
1937 Pilote Amelia Earhart verdwijnt spoorloos boven de Stille Oceaan.
1990 1426 pelgrims komen om in een voetgangerstunnel tijdens de hadj in Mekka.
1993 Bloedbad van Sivas (Turkije): tijdens een cultureel festival komen 37 mensen, waaronder een Nederlandse, om door een aanval van een islamitisch-fundamentalistische menigte.
2010 Een natuurbrand op de Strabrechtse Heide verwoest 200 hectare natuurgebied.

Blind_Guardian fotografeerde deze Komodo-varaan op het eiland Rinca in Indonesië (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian fotografeerde deze Komodo-varaan op het eiland Rinca in Indonesië (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

19 doden bij bendegeweld Mexico

In Mexico zijn bij bendegeweld vrijdagavond (lokale tijd) 19 mensen om het leven gekomen. Het gaat om twee gerelateerde schietpartijen.

Bij de eerste schietpartij in de staat Sinaloa kwamen twee mensen om. De politie volgde de verdachten, waarna het tot een vuurgevecht kwam bij de havenstad Mazatlan. 17 bendeleden werden gedood, vijf politieagenten raakten gewond. Verschillende wapens werden in beslag genomen.

In de regio waar het Sinaloa-kartel de scepter zwaait, laait het drugsgeweld dit jaar op. Drugsbaron Joaquin Guzmán, beter bekend als El Chapo, werd in januari uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Sindsdien vechten verschillende partijen om de macht.

19 doden bij bendegeweld Mexico
19 doden bij bendegeweld Mexico (Foto: ANP)

Geen DLC voor Mass Effect: Andromeda

Er komt geen single-player DLC voor Mass Effect: Andromeda. Drie dagen geleden heeft een Facebook post van Sinclair Networks vermeld dat de story DLC voor Mass Effect: Andromeda geschrapt was. Dit bleek echter een hoax te zijn. Sindsdien hebben medewerkers van Bioware echter bevestigd dat DLC inderdaad niet in de planning staat.

Sinclair Networks facebook post

Michael Gamble, de producer van de Mass Effect series, had in een tweet namelijk gezegd dat hij nooit eerder had gehoord van Sinclair Networks. Al was het een hoax, Sinclair Networks had toch wel juist voorspeld dat er geen uitbreiding zou komen. Dat hebben drie aparte medewerkers van Bioware bevestigd. Dit is nieuw voor de serie, gezien dat alledrie de Mass Effect-games van de originele trilogie een paar uitbreidingen hebben gehad, hadden fans van Mass Effect: Andromeda hetzelfde verwacht. Toch is dit niet het geval, enerzijds gezien het feit dat de game gemiddeld zo kritisch beoordeeld werd en anderzijds omdat Bioware Montreal, de ontwikkelaar van Andromeda, omgezet is naar een ondersteuningsstudio.

Contador: "Rustig aan gedaan na valpartij Valverde"

Alberto Contador verloor zaterdag meer dan vijftig op seconden op Geraint Thomas in de openingstijdrit van de Tour de France. Op Chris Froome verloor de Spanjaard 42 seconden, maar daar had hij wel een verklaring voor.

"We wisten dat Alejandro Valverde was gevallen en wilden geen risico's nemen in de bochten", aldus Contador. "Het is heel erg voor Alejandro. Hij had zich goed voorbereid op de Tour en dan is het na één dag al weer klaar. Ik wens hem heel veel sterkte."

"Ik weet niet of Froome veel risico heeft genomen, maar hij is heel snel gegaan", erkende de Spanjaard. "Een gat van 42 seconden op 14 kilometer is heel groot", sloot de renner van Trek Segafredo af.

Martina loopt eindelijk WK-limiet op 200 meter

Sprinter Churandy Martina is blij: hij heeft tijdens de Diamond League in Parijs eindelijk de limiet voor het wereldkampioenschap atletiek in Londen gelopen. Martina deed dat op de 200 meter, waar hij met een zeer sterk slotstuk tweede werd in 20,27, ruim onder de eis van 20,44 seconden. Ramil Guliyev uit Turkije pakte met 20,15 de winst.

Martina kwam eerder op de dag ook al in actie op de 100 meter, waar hij de limiet van 10,12 nog altijd hoopt te lopen. Dat lukte niet: met 10,23 werd de Nederlander derde. De zege ging in een nette 9,99 seconden naar de Ivoriaan Ben Youssef Meité. De 110 meter horden werd gewonnen door de Jamaicaan Ronald Levy, die met 13,05 verrassend snel was. Zijn landgenoot Omar McLeod liep onlangs nog een van de snelste tijden ooit met 12,90, maar raakte in Parijs volledig uit zijn ritme en zat na afloop met kramp op de baan.

Naast Martina kwam namens Nederland bij de mannen ook Thijmen Kupers nog in actie. Hij liep de 800 meter en deed dat in een sterk veld. Kupers hield zich aanvankelijk goed staande, maar na zo'n 600 meter zakte hij terug, waarna hij in 1:46,07 als zesde eindigde. De winst was voor Nijel Amos uit Botswana, die daarmee na bijna twee jaar eindelijk weer een echt grote internationale wedstrijd won. Hij moest de Keniaanse tiener Kipyegon Bett wel van het lijf houden, maar slaagde daar met 1:44,24 net in.

Hassan verslaat olympisch kampioene op 1500 meter

Atlete Sifan Hassan heeft wederom een mooie overwinning te pakken. De Nederlandse was tijdens de Diamond League in Parijs de beste op de 1500 meter, waar ze olympisch kampioene Faith Kipyegon uit Kenia versloeg. Kogelstootster Melissa Boekelman maakte minder indruk: met 17,22 meter eindigde ze als achtste en laatste.

Hassan zat net als bij haar zeges in Rome en Hengelo al vanaf het begin voorin. In het tweede deel van de race konden alleen Gudaf Tsegay en Kipyegon nog volgen, waarna de Ethiopische met een paar honderd meter te gaan moest lossen. Kipyegon probeerde op het rechte stuk nog voorbij Hassan te gaan, maar dat lukte niet en de Nederlandse won in 3:57,10 minuten. Maureen Koster eindigde in 4:06,70 als elfde.

Bij de dames stond ook de 100 meter op het programma en daarin ging de zege uiteraard naar olympisch kampioene Elaine Thompson. De Jamaicaanse was met 10,91 weer rap, maar de Ivoriaanse Marie-Josee Ta Lou gaf met 10,96 niet veel toe. De 3000 meter steeplechase werd een Keniaans duel, zoals verwacht. Wereldrecordhoudster Ruth Jebet, uitkomend voor Bahrein, ging in de waterbak onderuit en was kansloos, waarna Beatrice Chepkoech in de slotronde wegliep bij de jonge Celliphine Chespol.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.