FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 juli 2017

Arnhem wil Ahmed Marcouch als burgemeester

Ahmed Marcouch (PvdA) is maandag voorgedragen als nieuwe burgemeester van Arnhem. De 51-jarige Marcouch gaat Herman Kaiser (CDA) opvolgen, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen. Sindsdien is Boele Staal (D66) waarnemend burgemeester in Arnhem.

Marcouch was van 2010 tot 2017 lid van de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat hij op 1 september aantreedt in Arnhem.

De aanbeveling van de Arnhemse raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die doet, als er geen bezwaren zijn, een voordracht aan de koning, die vervolgens de benoeming bekrachtigt.

Arnhem wil Ahmed Marcouch als burgemeester
Arnhem wil Ahmed Marcouch als burgemeester (Foto: ANP)

Unieke award voor rapper Boef

Boef heeft maandagavond een bijzondere onderscheiding gekregen in RTL Summer Night. De rapper kreeg een Multi Award omdat zijn album Slaaptekort binnen tien weken meer dan honderd miljoen keer werd gestreamd.

"Dit vind ik heel erg tof man", reageerde Sofiane Boussaadia, beter bekend als Boef. "Ik vind dit echt mooi man. Dit is de eerste?" Daarop kreeg de rapper te horen dat hij de eerste artiest is wiens album in Nederland zo veel werd gestreamd. De teller staat inmiddels al op ruim 120 miljoen streams.

Boef breekt met zijn debuutalbum, dat in maart verscheen, record na record. Het eremetaal voor Slaaptekort stroomt dan ook binnen. De plaat is in Nederland meermaals platina en behaalde in België de gouden status. Ook verschillende hits van Slaaptekort, waaronder Habiba en Slapend rijk, leverden Boef eremetaal op.

Unieke award voor rapper Boef
Unieke award voor rapper Boef (Foto: BuzzE)

Titelverdediger Murray moeiteloos naar de tweede ronde

Andy Murray heeft de jacht op zijn derde Wimbledontitel met succes geopend. De Brit hoopt in Londen na 2013 en 2016 wederom de bokaal te veroveren en trapte af met een partij tegen de jonge Kazakh Alexander Bublik. Die deed het niet verkeerd, maar ging wel met 6-1, 6-4, 6-2 onderuit. 

De als twaalfde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga rekende in de eerste ronde duidelijk af met de Britse wildcardspeler Cameron Norrie, die met 6-3, 6-2, 6-2 weinig kans op een stunt maakte. Tsonga's landgenoot Lucas Pouille (14) had het wat moeilijker dan verwacht met de Tunesiër Malek Jaziri, maar stuurde hem wel naar huis: 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-6 (2).

Richard Hammond nog niet aan het werk

Richard Hammond sprak na zijn succesvolle knieoperatie vorige maand de wens uit snel weer aan het werk te gaan, maar zal toch nog een paar maanden geduld moeten hebben. De voormalig Top Gear-presentator kan de komende maanden nog niet lopen.

"Het duurt nog een paar maanden voor ik mijn knie weer kan gebruiken", zei Richard maandag in de ITV-talkshow This Morning. Toch wil hij niet zo lang wachten voor hij weer in de auto kruipt. "Ik zit over een paar weken weer achter het stuur", voorspelde Richard, om daar al snel aan toe te voegen dat het "hoogstens een paar maanden" gaat duren.

Richard vloog half juni bij het Zwitserse Luzern uit de bocht in de bergen. Hij viel tientallen meters naar beneden, sloeg meerdere keren over de kop en landde ondersteboven. Wonder boven wonder hield de presentator slechts een aantal botbreuken over aan de zware crash. Hij werd in Zwitersland urenlang geopereerd aan zijn knie en loopt nog steeds op krukken.

Negenjarige
De operatie heeft tot gevolg gehad dat Richards ene been korte tijd zeven millimeter korter was. "Ik moet de rest van m'n leven rondjes blijven rennen", grapte hij daarover. Met behulp van een metalen plaat werd het been weer verlengd. "Over een paar maanden moet het allemaal weer in orde zijn."

Niet alleen Richard kijkt uit naar het moment waarop hij weer aan het werk kan, ook zijn vrouw Mindy is daaraan toe. Ze verzuchtte in de talkshow dat ze het extra zwaar heeft, nu ze niet alleen twee tienerdochters hele dagen thuis heeft vanwege de zomervakantie, maar ook "een negenjarige man".

Richard Hammond nog niet aan het werk
Richard Hammond nog niet aan het werk (Foto: BuzzE)

9-jarig jochie steelt autobus

In het Chinese Guangzhou heeft een 9-jarige jongen afgelopen weekend een autobus gestolen en heeft daar ongeveer 40 minuten mee rondgereden.

Geschrokken omstanders schakelden meteen de politie in, maar die kregen het boefje niet zo makkelijk aan de kant. Als een ware beroepschauffeur wist de jonge joyrider het voertuig keurig te besturen aangezien hij tijdens zijn rit geen enkele schade heeft veroorzaakt.

Eenmaal aangehouden door de politie mocht het jochie mee naar het bureau alwaar hij geen antwoord gaf op alle vragen. Het is dus ook niet bekend hoe de jongen de autobus heeft weten te bemachtigen, wel is op beelden duidelijk te zien dat de deur van de bus is ingetrapt.

In verband met zijn leeftijd kon het binkie niet worden aangeklaagd en werd hij vrijgelaten. Zijn ouders hadden echter wel een straf voor hem in petto, hij moest zonder eten naar bed.

'Geen vingerafdrukscanner in iPhone 8'

De volgende iPhone krijgt waarschijnlijk geen vingerafdrukscanner meer. Volgens de doorgaans goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo werkt Apple nu aan alternatieven als gezichtsherkenning. De iPhone 8, zoals het apparaat mogelijk gaat heten, heeft geen fysieke Touch ID-knop meer en een virtuele vingerafdrukscanner blijkt vooralsnog niet haalbaar, schrijft StreetInsider.

Omdat de vingerafdrukscanner nu nog cruciaal is voor onder meer het verifiëren van Apple Pay-betalingen moet Apple met een alternatief komen. Volgens Kuo heeft het bedrijf een oplossing gevonden in de frontcamera. Door er een veel betere lens in te stoppen, wordt nauwkeurige gezichtsherkenning mogelijk.

Over de iPhone 8 weet Kuo verder te melden dat het apparaat een oled-scherm krijgt dat vrijwel de gehele voorkant van de iPhone bedekt. Naast de met oled uitgeruste iPhone 8 komen er ook twee nieuwe iPhones met een verbeterde versie van het bestaande Retina-display. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om de iPhone 7s en de iPhone 7s Plus. Apple brengt doorgaans ieder jaar een verbeterde s-versie uit van een bestaande iPhone.

'Geen vingerafdrukscanner in iPhone 8'
'Geen vingerafdrukscanner in iPhone 8' (Foto: BuzzT)

Rotterdam ontsnapt aan bestuurscrisis

De dreigende bestuurscrisis in Rotterdam is afgewend. Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders kan door met steun van de fractie van ChristenUnie-SGP. De ene zetel die deze fractie heeft in de gemeenteraad helpt de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA weer aan een (krappe) meerderheid van 23 van de 45 zetels.

De coalitie raakte onlangs haar meerderheid in de gemeenteraad van de Maasstad kwijt, toen raadslid Mohammed Anfal overstapte van Leefbaar naar de door de islam geïnspireerde partij NIDA.

De fractie heeft in ruil voor de steun de toezegging gekregen dat er 13,5 miljoen euro extra komt voor de bestrijding van armoede in de stad. Ook gaat extra geld naar duurzaamheid en komt er een verlofregeling voor aanstaande vaders, stelt de ChristenUnie-SGP. Op het gebied van integratie zijn er geen afspraken gemaakt.

Rotterdam ontsnapt aan bestuurscrisis
Rotterdam ontsnapt aan bestuurscrisis (Foto: ANP)

Wawrinka in 1e ronde onderuit op Wimbledon

Voor tennisser Stan Wawrinka zit Wimbledon er na één wedstrijd weer op. De Zwitser haalde in 2014 en 2015 de kwartfinales op het Britse gras, maar maakte verder zelden indruk in Londen. Wimbledon blijft zo het enige Grand Slam-toernooi dat ontbreekt op zijn palmares.

Maandag opende Wawrinka zijn toernooi tegen de 21-jarige Rus Daniil Medvedev, een van de grotere talenten op de tour en debutant op het heilige gras van Wimbledon. Dat Medvedev in goede vorm is was overigens al duidelijk, want vorige week schopte hij het in Eastbourne nog tot de halve finales.

Wawrinka had het vanaf het begin al lastig tegen de Rus, die de eerste set pakte, maar set twee af moest staan aan de Zwitser. In het derde bedrijf wist Wawrinka een vroege break te voorkomen, maar uiteindelijk leverde hij zijn service toch in, waarna hij er in set vier niet meer aan te pas kwam. Medvedev maakte het op het derde matchpoint af: 6-4, 3-6, 6-4, 6-1.

Ook voor Tommy Haas zit het toernooi er al op. De halvefinalist van 2009 speelde twintig jaar na zijn debuut voor het laatst in Londen en de Duitse veteraan was niet opgewassen tegen Ruben Bemelmans. De Belgische qualifier was in vier sets te sterk voor wildcardspeler Haas: 6-2, 3-6, 6-3, 7-5.

Gesink houdt woord en verliest tijd

Robert Gesink liet voor aanvang van deze Tour de France weten dat hij niet voor het klassement gaat. Vandaag hield hij woord door in de derde etappe ruim drie minuten te verliezen op ritwinnaar Peter Sagan.

Sommige volgers twijfelden na de tijdrit in de eerste etappe eraan of de renner inderdaad van plan was om tijd te verspillen ondanks dat hij in prima vorm lijkt te zijn. Maar op het slotklimmetje van vandaag hield de Nederlander woord.

Bauke Mollema lijkt ook niet voor een hoge plek te gaan. Mollema rijdt deze Tour in dienst van kopman Alberto Contador. Vandaag kwam hij op twee minuten en 36 seconden van Sagan over de finish.

Britten willen bij EU blijven

Dat bij verkiezingen of referenda de waan van de dag of het onderbuikgevoel regeert in plaats van het verstand, lijkt een peiling van de Britse krant The Independent te bewijzen. Met de wijsheid van nu in het achterhoofd zou het gros van de eilandbewoners ervoor kiezen om binnen de EU te blijven.

Zoals gewoonlijk komt spijt na de zonde, Niet minder dan 54 procent van de Britten zou bij een nieuw referendum over een eventuele Brexit ervoor kiezen om gewoon bij de grote, gezellige Europese familie te blijven. Van de Brexiteers die eerder het verlaten van de Europese zone een goed idee vonden, is 58 procent bereid te betalen om hun EU-rechten te mogen behouden. Vier van de vijf tegenstemmers zouden hetzelfde doen. In totaal, dus zonder rekening te houden met eerder stemgedrag, is 68 procent van de theedrinkers genegen om te dokken om maar de voordelen van het EU-burgerschap te behouden, indien de Brexit er daadwerkelijk zou komen.

Slechts 46 procent van de ondervraagden staat nog steeds achter de Brexit.

Een op de tien van de personen die eerder nog aangaven dat Brittannië ook op economisch en politiek gebied een eiland moet worden, zou nu 1000 pond (1139 euro) of meer neerleggen om het spreekwoordelijke kind met Europese rechten niet met het badwater weg te gooien. Vooral 18- tot 24-jarigen voelen zich meer verbonden met het continent. Een overtuigende 85 procent van hen wil het EU-burgerschap behouden, zodra Verenigd Koninkrijk vaarwel zegt tegen haar voormalige vrienden. Ongeveer 10 procent van de ondervraagden staan achter de conservatieve koers die de regering nu hanteert. Hierbij zouden de Britten volledig op zichzelf aangewezen zijn na de Brexit.

Het onderzoek werd gedaan door Michael Bruter, professor politieke wetenschappen en Europese politiek aan de London School of Economics. "Dit is een symbolische kwestie die ook verband houdt met de gevoelens van het volk. We wilden deze studie verrichten om te achterhalen wat mensen erover denken nu de onderhandelingen nog aan de gang zijn", vertelt de professor.

Nadal en Nishikori simpel door op Wimbledon

Rafael Nadal heeft zich zonder overmatige inspanning geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. De als vierde geplaatste Spanjaard stond tegenover de Australiër John Millman, de mondiale nummer 137. Millman kon weinig partij bieden en Nadal won dan ook in drie sets: 6-1, 6-3, 6-2.

Ook Marin Cilic (7) had het niet overdreven moeilijk. De Kroaat hoopt voor de vierde keer op rij de kwartfinales te bereiken en Philipp Kohlschreiber was de eerste horde. Die nam Cilic vakkundig, want de Duitser werd met 6-4, 6-2, 6-3 opzij geschoven. Kei Nishikori (9) had het nog een stuk minder moeilijk. De Japanner speelde tegen Marco Cecchinato en de Italiaan kon niet meer dan vier games winnen: 6-2, 6-2, 6-0.

De als zestiende geplaatste Luxemburger Gilles Müller trof in de Hongaarse wildcardspeler Marton Fucsovics een 25-jarige debutant, die aanvankelijk goed bij kon blijven, maar in de loop van de wedstrijd steeds duidelijk het onderspit dolf: 7-5, 6-4, 6-2. Roberto Bautista-Agut (18) boekte ondertussen een nette zege op de Oostenrijker Andreas Haider-Maurer: 6-3, 6-1, 6-2.

Taakstraf voor doorrijden na fataal ongeval

Een 33-jarige man uit Rotterdam, Nifen S., die op een zebrapad een vrouw aanreed en daarna doorreed, heeft een taakstraf gekregen van negentig uur. Ook moet hij voor 45 dagen zijn rijbewijs inleveren. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. De 28-jarige vrouw uit Den Haag overleed een dag na de aanrijding in het ziekenhuis.

De straf pakte veel lager uit dan de maximale 240 uur taakstraf die de officier van justitie had geëist, omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat S. onvoorzichtig heeft gereden. Ook is niet gebleken dat de man te hard of door een rood stoplicht reed. De aanrijding gebeurde diep in de nacht op de Maasboulevard in Rotterdam. De straf krijgt hij voor het verlaten van de plek van het ongeluk. De man meldde zich een dag later zelf bij de politie.

Twee vrienden van hoofdverdachte, die ook in de auto zaten, werden ervan beschuldigd dat zij meehielpen om de auto te verbergen. Maar de rechtbank sprak hen vrij, omdat niet bewezen kon worden dat ze op de hoogte waren van de aanrijding. Zij waren erg dronken of lagen te slapen.

Taakstraf voor doorrijden na fataal ongeval
Taakstraf voor doorrijden na fataal ongeval (Foto: ANP)

Levenslang om plan aanslag concert Elton John

Een geradicaliseerde Britse tiener die op 11 september vorig jaar een aanslag wilde plegen op een concert van Elton John in Hyde Park, is maandag in Londen tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De nu negentienjarige Haroon Syed moet minstens 16,5 jaar uitzitten voordat hij in aanmerking mag komen voor vervroegde vrijlating.

De veroordeelde had ook andere mogelijke doelwitten bekeken, zoals de winkelstraat Oxford Street. Volgens de politie had Syed geprobeerd leningen af te sluiten om een wapen en explosieven aan te schaffen via internet. Op sociale media deelde hij zijn plannen, alleen deed hij dat niet zoals hij dacht tegenover gelijkgestemden, maar tegenover een politieagent. Een later gesprek met de agent in een koffiehuis werd in het geheim opgenomen.

Haroon Syed zou zijn geradicaliseerd nadat vorig jaar juni zijn oudere broer Nadir was veroordeeld. Die kreeg levenslang met een minimum van 15 jaar opgelegd voor het beramen van een terreurdaad met een mes.

Levenslang om plan aanslag concert Elton John
Levenslang om plan aanslag concert Elton John (Foto: BuzzE)

Presentator Tom Blom overleden

Voormalig radio -en televisiepresentator Tom Blom (70) is overleden. Dat meldt de NOS op de website. Blom vormde met Willem Ruis jarenlang het vaste presentatieteam van het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. Ook was hij bekend als commentator van het televisieprogramma Te land, ter zee en in de lucht, het populaire programma dat werd gepresenteerd door eerst Tom Mulder en later Jack van Gelder.

De stem van Tom Blom (1946) was te horen in heel veel spotjes op radio en televisie. Ook was hij de voice-over bij het muziekprogramma Toppop en hij viel in als presentator bij de uitzendingen van de Nationale Hitparade. Hij debuteerde in 1975 op televisie, waar hij bij de TROS de Johnny Kraaijkampshow aankondigde.

Presentator Tom Blom overleden
Presentator Tom Blom overleden (Foto: BuzzE)

Eerste bewoners Fort Oranje vertrokken

De eerste bewoners van camping Fort Oranje in het Brantse dorp Rijsbergen zijn maandag vertrokken. Dat meldt de gemeente Zundert op Twitter.

Volgens de gemeente vertrokken deze bewoners "op eigen initiatief" van het verpauperde vakantiepark waarvan de gemeente Zundert eind juni het beheer overnam. De gemeente greep in omdat ze de situatie onhoudbaar vond. Er was veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners zitten in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

De camping stond dit jaar extra in de aandacht door een SBS6-serie over de schrijnende situatie van de bewoners. Zundert wil Fort Oranje sluiten.

Eerste bewoners Fort Oranje vertrokken
Eerste bewoners Fort Oranje vertrokken (Foto: ANP)

Vettel krijgt geen extra straf van FIA

Formule 1-coureur Sebatian Vettel heeft geen extra straf gekregen naar aanleiding van zijn gedrag tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, zo heeft autosportfederatie FIA besloten. Wel moet de Ferrari-coureur de komende twaalf maanden vrije tijd opofferen om educatie te geven in opstapklassen.

Vettel ging zich ruim een week geleden in Baku te buiten aan het einde van de tweede safetycarperiode. Om een goede herstart te krijgen wilde de Duitser zo dicht mogelijk achter raceleider Lewis Hamilton komen. Iets te dicht, want de twee botsten. Vettel dacht dat Hamilton op de rem ging staan en ging daarom direct verhaal halen, waarbij de auto's opnieuw botsten. De stewards bestraften dit wangedrag van Vettel met een stop-and-go van tien seconden en drie strafpunten op zijn F1-licentie.

Autosportfederatie FIA besloot om de zaak nader te bestuderen en ontbood Vettel vandaag in Parijs. Dit omdat coureurs in de Formule 1 een voorbeeldfunctie hebben en omdat dit soort acties de reputatie van de sport beschadigen.

Vettel bood op zijn 30ste verjaardag zijn nederige excuses aan en is akkoord gegaan om de komende twaalf maanden zich in te zetten voor educatieve doeleinden. Zo zal hij op moeten draven om jonge coureurs in de Formule 2, Formule 3, Formule 4 en andere klasses te instrueren.

Hogenkamp onderuit in eerste ronde Wimbledon

Tennisster Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde op Wimbledon. 

De 25-jarige Nederlandse stond in ronde één tegenover de Amerikaanse Madison Brengle, die in tegenstelling tot Hogenkamp nog nooit een wedstrijd won in het hoofdtoernooi in Londen. De twee zijn op de wereldranglijst aan elkaar gewaagd (95-104 in het voordeel van Brengle), maar op de baan was de Amerikaanse een maatje te groot.

Hogenkamp leverde in set één vanaf 2-2 drie keer op rij haar service in. In set twee hield ze de schade beter beperkt en had ze zelfs vroeg de kans om Brengle te breken, maar dat lukte niet. Na een dik uur zat Hogenkamp's toernooi er weer op: 6-3, 6-3.

Sagan: "Ik heb twee foutjes gemaakt"

Peter Sagan heeft in Longwy zijn eerste etappe in deze Tour de France binnen. De Slowaak was wel kritisch na zijn zege. "Maar mijn timing was niet echt perfect en ik schoot ook nog eens uit mijn klikpedaal."

"Of ik last had van de druk? Nee, dat is een woord dat ik niet ken", was de eerste reactie van Sagan na de finish. "Ik wil vooral mijn ploegmaats bedanken. Zij hebben vandaag bergen werk verzet. Het was geen makkelijke dag. We voelden dat er veel stress in het peloton zat, zeker in het laatste technische deel van de rit. Maar Bora-Hansgrohe stond er vandaag."

"BMC leidde Porte goed naar voren, en na zijn jump sloeg hij een klein gaatje. Op dat moment besloot ik ook zelf aan te gaan. Maar plots zag ik nog dat het nog 400 meter tot de finish was", zegt Sagan.

"Mijn timing was dus niet echt perfect. Toen ik wilde aanzetten voor mijn eindsprint, schoot ik dan ook nog eens uit mijn klikpedaal. Ik dacht: wat doe ik toch vandaag?"

Erdogan mag niet zomaar speechen in Duits consulaat

De Duitse regering heeft maandag duidelijk gemaakt dat de Turkse president Erdogan niet zomaar speeches kan afsteken in een Turks consulaat. Erdogan heeft vrijdag al te horen gekregen dat hij in de marge van de topconferentie van de G20 aan het eind van de week in Hamburg niet op pad mag om Duitsers van Turkse komaf toe te spreken.

In het weekend is door de Turkse ambassade in Berlijn gesuggereerd dat Erdogan in het Turkse consulaat in Hamburg wel een rede zou kunnen houden. In maart stak zijn minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu een redevoering af op een balkon van dat consulaat.

Maar een Duitse regeringswoordvoerder zei maandag dat hij "geruchten" hoort over "mogelijke optredens in consulaten (..), maar namens de regering moet ik nog een keer beklemtonen dat die alleen maar aanvaardbaar zijn als ze ruim van tevoren bij Buitenlandse Zaken zijn aangevraagd en dat ermee is ingestemd."

Berlijn: niet zomaar speechen in consulaat
Berlijn: niet zomaar speechen in consulaat (Foto: ANP)

Vitesse raakt Zhang kwijt aan WBA

Zhang Yuning vervolgt zijn loopbaan bij West Bromwich Albion. De Engelsen nemen de spits over van Vitesse, maar verhuren hem direct aan Werder Bremen.

Vitesse nam Zhang in 2015, na een geslaagde stageperiode, over van Hangzou Greentown en in februari 2016 maakte hij zijn debuut. In totaal speelde Zhang 24 wedstrijden in de hoofdmacht van de Arnhemmers en daarin scoorde hij vier keer.

De Chinese spits heeft zijn handtekening gezet onder een driejarig contract bij WBA, maar de komende twee seizoenen speelt hij in de Bundesliga bij Werder Bremen.

"Zhang krijgt de kans om zich verder te ontwikkelen bij Werder Bremen, waarmee we een uitstekende relatie hebben", vertelt directeur Richard Garlick op de officiële clubwebsite van West Bromwich.

"Hij gaat vechten voor een plekje in een grote Europese competitie en wij gaan zijn ontwikkeling in de gaten houden. Daarna bekijken we zijn perspectief voor na de huurperiode."

Kongolo voor vijf jaar naar AS Monaco

Terence Kongolo verruilt Feyenoord voor AS Monaco. De 23-jarige verdediger heeft voor vijf seizoenen getekend bij de Franse landskampioen. Feyenoord krijgt ongeveer 15 miljoen euro voor Kongolo.

Kongolo doorliep de hele jeugdopleiding van Feyenoord. Hij debuteerde in 2012 in de hoofdmacht op 18-jarige leeftijd. In totaal speelde de verdediger daarna 137 officiële duels voor Feyenoord, waarin de linksback drie keer wist te scoren.

Technisch directeur Martin van Geel: "Terence is een voorbeeld van hoe wij het voor ogen hebben met onze grootste talenten. Hij heeft onze jeugdopleiding doorlopen en heeft zich vervolgens ontwikkeld tot belangrijke speler in het eerste elftal én international. Na vijf volledige seizoenen bij Feyenoord zet hij met deze transfer naar AS Monaco nu de volgende stap in zijn carrière. Wij wensen hem veel succes bij een topclub in een grote buitenlandse competitie."

Ophitsen dier tegen dier wordt strafbaar

Het ophitsen van een dier tegen een ander dier wordt strafbaar. Het is een van de wetswijzigingen die minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil invoeren om dierenbeulen beter te kunnen aanpakken.

Niet alleen het ophitsen van bijvoorbeeld een hond tegen een ander dier wordt straks strafbaar gesteld als misdrijf, maar ook het niet genoeg terughouden van een dier dat aanvalt.

Momenteel geldt het als overtreding om een dier op te hitsen tegen een mens. Ook dat wordt in de toekomst een misdrijf, vanwege de ernst ervan. Er komt een maximale straf van een jaar op te staan. Omdat het gaat om een misdrijf, krijgt de politie meer bevoegdheden, zoals het betreden van een woning om dieren in beslag te kunnen nemen.

Verbod
Als het aan Blok ligt, krijgt de rechter ook de mogelijkheid om een verbod om dieren te houden op te leggen van maximaal vijf jaar, of een locatieverbod voor dierenmishandelaars die bijvoorbeeld hebben toegeslagen op een kinderboerderij.

Zo'n houdverbod bestaat nu ook al, maar alleen als een voorwaarde voor iemand die een voorwaardelijke straf heeft gekregen. Bij overtreding moet diegene zijn of haar straf ondergaan, maar vervalt het verbod en is er dus toch het risico dat iemand weer dieren gaat houden. Blok wil dat oplossen door van het houdverbod een zelfstandige maatregel te maken die altijd geldt. Overtreding ervan moet strafbaar worden.

Om te voorkomen dat iemand al voordat hij voor de rechter komt opnieuw in de fout gaat, mag de officier van justitie straks bovendien bepalen dat iemand tot de zitting in de rechtszaal geen dieren mag houden.

Ophitsen dier tegen dier wordt strafbaar
Ophitsen dier tegen dier wordt strafbaar (Foto: ANP)

Stuw bij Grave hersteld

Het herstel van de stuw in de Maas bij Grave na een aanvaring eind vorig jaar is afgerond. Alle nieuwe en gerepareerde onderdelen zijn weer bevestigd en een testperiode is succesvol afgerond, maakte Rijkswaterstaat maandag bekend. Alleen een tijdelijke dam die werd gebruikt om het rivierwater te beheersen moet nog worden afgebroken. De komende twee weken worden gebruikt om de stenen dam weg te halen en de situatie helemaal te herstellen, aldus een woordvoerder.

Een binnenvaarttanker ramde de stuw op 29 december. Door de botsing raakte de stuw beschadigd en liep een deel van de Maas leeg en lag het scheepvaartverkeer bijna een maand stil. Om scheepvaartverkeer toch mogelijk te maken, werd de tijdelijke dam gebouwd.

Stuw bij Grave hersteld
Stuw bij Grave hersteld (Foto: ANP)

Aantal mensen dat honger lijdt gestegen

Volgens de VN-voedselorganisatie FAO neemt het aantal mensen dat honger lijdt sinds 2015 weer toe. Er komen nu naar schatting 795 miljoen mensen wereldwijd dagelijks voedsel tekort.

Als een van de belangrijkste oorzaken wordt het meteorologisch fenomeen El Niño genoemd. Dat verschijnsel zorgt voor mislukte oogsten met als gevolg lagere voedselopbrengsten. Ook de oorlogen in landen als Somalië, Zuid-Soedan, Nigeria en Jemen jagen de honger aan. Volgens een zegsman van de FAO is de situatie het ernstigst in die vier landen, waar 20 miljoen mensen in acute hongersnood verkeren.

De FAO riep maandag alle leden van de Verenigde Naties op "om snel te handelen met hulp." Paus Franciscus ondersteunde die oproep. "De tijd van alleen maar bezorgd zijn ligt achter ons, nu is het tijd om te handelen," aldus de kerkvorst.

Aantal mensen dat honger lijdt gestegen
Aantal mensen dat honger lijdt gestegen (Foto: ANP)

Ritzege Sagan in Tour

De derde etappe in de Tour de France, van Verviers naar Longwy over 212 kilometer, is gewonnen door Peter Sagan. Nathan Brown is de nieuwe drager van de bergtrui. Geraint Thomas behield de gele trui.

Verschillende renners probeerden vanuit de start weg te rijden uit het peloton. Nathan Brown (Cannondale-Drapac), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Romain Sicard (Direct Energie), Nils Politt (Katjoesja), Adam Hansen (Lotto-Soudal) en Romain Hardy (Fortuneo) wisten daarin ook te slagen. Na de beklimming van de Côte de Wiltz (4de cat) reed Politt weg bij zijn medevluchters en alleen Brown kon hem volgen. Ze konden lange tijd vooruit blijven, maar 90 kilometer voor de meet waren de zes weer bij elkaar. De voorsprong op het peloton was inmiddels opgelopen tot vier minuten, maar dat liep langzaam terug.

Zo'n 57 kilometer voor de finish kreeg de kopgroep gezelschap van Calmejane, Perichon en De Gendt. Het peloton volgde op een minuut. De kopgroep brak vervolgens in stukken waarna De Gendt, Calmejane,Hardy en Perichon de nieuwe koplopers werden. Op 35 kilometer van de streep was het verschil 1 minuut en 43 seconden.

In het peloton was men het tempo aan het omhoog gooien en mede door het beulswerk van Ten Dam was het verschil teruggelopen naar een minuut. Vooraan ging Calmejane er alleen vandoor, de andere drie konden niet volgen en werden door het peloton gegrepen. De Fransman mocht nog een paar kilometer alleen vooruit rijden, maar 10 kilometer voor het einde slokte het peloton hem op.

Vijf kilometer voor het einde zaten de sprintersploegen vooraan, maar er moest nog wel een laatste klimmetje worden bedwongen vlak voor de meet waardoor de meeste sprinters kansloos waren voor de dagwinst. In een spannende eindsprint was het vervolgens wereldkampioen Sagan die, ondanks een trapfoutje, Matthews nipt versloeg.

Tony Hadley heeft Spandau Ballet verlaten

Tony Hadley (57) heeft de band Spandau Ballet verlaten. Hij treedt niet meer op met de Britse popgroep, liet de zanger maandag weten. Een reden geeft hij niet, behalve dat het omstandigheden betreft buiten zijn invloed.

De Britten hadden hun grootste successen in de jaren tachtig, met hits zoals True, Gold en Through The Barricades. De band viel in 1990 uit elkaar en maakte vijf jaar later een comeback. In 2014 kwam een nieuwe documentaire over Spandau Ballet uit, getiteld Soul Boys Of The Western World en bracht de band nieuw werk uit op het album The Story...The Very Best Of Spandau Ballet.

In maart 2015 gaf Spandau Ballet nog een concert in Amsterdam tijdens de Soulboys Of the Western World Tour.

Tony Hadley heeft Spandau Ballet verlaten
Tony Hadley heeft Spandau Ballet verlaten (Foto: BuzzE)

Berger: "Beuk Vettel tegen Hamilton belangrijk voor de sport"

Volgens voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger was het goed voor de sport dat Sebastian Vettel tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan een beuk uitdeelde aan Lewis Hamilton.

De Brit versnelde bij een van de bochten achter de safety car niet gelijk, in tegenstelling tot bij de safetycarsituaties daarvoor en daarna, waarbij Vettel niet helemaal scherp was en op de achterkant van de Mercedes reed. Daar werd de Duitser nog boos om ook, want hij kwam naast Hamilton rijden en gaf hem zowaar een beuk, wat hem een stop-and-go-straf van tien seconden opleverde.

"Ze gingen daar allebei tot het randje", aldus Berger. "Dat is wel goed, en het is belangrijk voor de sport dat er zulke acties en situaties zijn. Ik vind het goed dat Vettel zijn emoties toont en ik vind het goed dat hij bestraft is. Wat mij betreft was die straf ook gewoon genoeg en is het klaar nu", doelend op het onderzoek van autosportbond FIA, die nog altijd kijkt of een extra straf mogelijk is.

Berger, die zelf tussen 1984 en 1997 meer dan tweehonderd F1-races reed, vond al het gedoe achteraf wat overtrokken. "Bij ons was dit elke race aan de orde, met het verschil dat niet alles op de camera's te zien was en dat er dus ook nauwelijks over gepraat werd", aldus de Oostenrijker. "Het is allemaal bij een lage snelheid gebeurt, dus was er weinig aan de hand. Hopelijk ziet de FIA dat ook zo."

Viviani sprint naar winst in Oostenrijk

Elia Viviani heeft de eerste etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Italiaan komt in Oostenrijk uit voor de Italiaanse selectie, bleef in een sprint met een groep van een dertigtal renners Sep Vanmarcke en Jason Lowndes. Vanmarcke is wel de nieuwe leider.

Vroeg in de etappe kozen vijf renners voor de vroege vlucht met daarbij vier Oostenrijkers en één Hongaar. Later zou Gatis Smukulis de oversteek maken naar de kopgroep. Met nog twintig kilometer te rijden had de kopgroep nog twee minuten en dertig seconden voorsprong op het peloton.

Op dat moment brak het peloton in meerdere stukken dankzij de harde wind. Het eerste peloton bestond nog maar uit dertig renners, waar de top twee van het algemeen klassement ontbrak. Met nog één kilometer te gaan werd Smukulis als laatste vluchter gepakt. In de sprint was Viviani duidelijk de snelste van de groep. Vanmarcke werd tweede, maar neemt wel de leiderstrui over van Oscar Gatto.

Overlastgevende asielzoekers naar Amsterdam

Overlastgevende asielzoekers kunnen naar verwachting dit najaar terecht in een speciale opvang in Amsterdam. Het gaat om een zogenoemde Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL) van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de komst van deze locatie in Amsterdam-West, in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting. In deze speciale opvang geldt een strenger regime voor maximaal vijftig overlastgevende asielzoekers. Door deze groep apart te zetten, wordt het veiliger voor bewoners, personeel en omwonenden van reguliere asielzoekerscentra. Mensen die in aanmerking komen voor de EBTL zijn asielzoekers die bijvoorbeeld homoseksuelen discrimineren, agressief zijn, zich niet aan de huisregels houden, intimideren of zich schuldig maken aan vernieling.

Burgemeester Eberhard van der Laan benadrukt in een brief aan de gemeenteraad dat het niet gaat om personen met ernstige psychische of psychiatrische problemen. Het is volgens hem ook geen detentievoorziening, dus er komen geen asielzoekers te zitten die veroordeeld zijn voor een misdrijf. De gemeente en politie zetten extra mensen in om de overlast in de directe omgeving zo veel mogelijk te beperken.

Het COA wil twee of drie van dit soort opvangplekken openen. Amsterdam krijgt de eerste, die in september of oktober moet openen en twee jaar blijft.

Overlastgevende asielzoekers naar Amsterdam
Overlastgevende asielzoekers naar Amsterdam (Foto: ANP)

D'hoore de snelste in vierde etappe Giro Rosa

Jolien D’hoore heeft de vierde etappe in de Giro Rosa gewonnen. De Belgische van Wiggle-High5 was in de sprint net te snel voor Chloe Hosking. Een fotofinish moest beslissen wie er gewonnen had. Coryn Rivera werd derde.

Dankzij de harde wind werd er een hoge snelheid gehaald in de eerste uren, waardoor er geen vroege vlucht tot stand kwam. Na tachtig kilometer brak het peloton in twee stukken. Het grootste slachtoffer was Annemiek van Vleuten. De nummer twee van het algemeen klassement, zou meer dan anderhalve minuut verliezen op het eerste peloton.

Anna van der Breggen kon zich wel handhaven in het eerste peloton, waardoor de Nederlandse nu steviger aan de leiding staat in het algemeen klassement. In de sprint was D’hoore te snel voor Hosking en Rivera.

Technische staf Ajax compleet met Winter

Aron Winter heeft de technische staf van Ajax compleet gemaakt. De oud-Ajacied is aan de staf van Marcel Keizer toegevoegd.

Op de officiële website van Ajax liet Keizer weten dat Winter de laatste plek van de technische staf inneemt. De oefenmeester zal naast Winter geassisteerd worden door Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman en keeperstrainer Carlo L'Ami.

"We staan met zijn vieren voor de groep: Hennie, Aron, Dennis en ik. Met Hennie, Aron en keeperstrainer Carlo L'Ami zit ik op de bank bij wedstrijden. Er is geen sprake van eerste of tweede assistent. Ik hoop constant op een open discussie met als doel het team en de spelers beter te maken.”

Winter reist momenteel met de selectie van Ajax af naar het Oostenrijkse Zillertal, waar de ploeg zes dagen op trainingskamp gaat. Het trainingskamp wordt afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen.

Mogelijk radioactief materiaal in Beverwijk

Bij een explosie op een bedrijventerrein in Beverwijk is mogelijk radioactief materiaal vrijgekomen. De brandweer doet onderzoek naar het vrijkomen van gevaarlijke stoffen.

Volgens regionale media was de explosie bij het afvalverwerkingsbedrijf Reym aan de Nijverheidsweg en zijn er twee mensen gewond geraakt. Over de aard van hun verwondingen is nog niets duidelijk.

Mogelijk radioactieve straling in Beverwijk
Mogelijk radioactief materiaal in Beverwijk (Foto: ANP)

Achttien doden door busongeluk in Beieren

Door een busongeluk in Duitsland zijn maandag achttien doden en dertig gewonden gevallen. De politie heeft dit volgens Duitse media bevestigd.

De bus reed kennelijk hard op een file in op de autosnelweg A9 bij het Beierse Münchberg. De bus vloog onmiddellijk in brand en is volkomen verwoest.

Na het zware ongeluk maandagmorgen op een Duitse snelweg waarbij achttien doden en dertig gewonden vielen, heeft minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren Joachim Herrmann zware kritiek geuit op het gedrag van sommige automobilisten na het ongeluk. Hij noemde hun gedrag ,,onverantwoordelijk''.

"Menig automobilist in de file achter het ongeluk heeft de reddingsoperatie verhinderd of het de hulpdiensten bemoeilijkt om snel op de plaats van het ongeluk te komen. Het was voor grotere voertuigen bijna niet mogelijk om langs de file te komen'', aldus Herrmann.

Volgens de minister waren de eerste hulpdiensten tien minuten na het ongeluk ter plekke. Het vuur in de bus was toen al zo hevig dat de reddingsdiensten niets meer konden doen voor de mensen die nog in het wrak zaten.

Achttien doden door busongeluk in Beieren
Achttien doden door busongeluk in Beieren (Foto: ANP)

Medische proef met Google schond privacy

De Britse gezondheidszorg heeft de privacy van patiënten geschonden voor een proef met Google DeepMind. De tech-gigant kreeg de persoonlijke medische gegevens van 1,6 miljoen mensen, die van niets wisten. De toezichthouder, de Information Commissioner's Office, heeft de gezondheidszorg maandag op de vingers getikt.

De proef moest duidelijk maken of kunstmatige intelligentie kan helpen om nierklachten sneller op te sporen. "Het staat vast dat creatief gebruik van data enorme kansen biedt voor zorg aan patiënten en betere behandelingen, maar dat hoeft niet ten koste van privacy te gaan", aldus de Britse privacywaakhond.

De proef werd uitgevoerd door de Royal Free NHS Foundation Trust. Die zegt dat de uitkomsten positief zijn. "Maar wat me het meeste opviel was dat de tekortkomingen vermijdbaar waren", concludeert de toezichthouder. Een andere conclusie: dat het technisch kan, betekent niet automatisch dat het zou moeten.

De Royal Free NHS Foundation Trust zegt in een reactie dat de gegevens nooit voor iets anders dan gezondheidszorg zijn gebruikt.

Medische proef met Google schond privacy
Medische proef met Google schond privacy (Foto: BuzzT)

'Weinig of geen problemen bij test NL-Alert'

Het lijkt er op dat de test met NL-Alert, het meldingssysteem van de overheid, maandag goed is verlopen. Om 12.00 uur werd in alle regio's in Nederland een zogenoemd NL-Alertcontrolebericht verzonden. Daarmee kan iedereen nagaan of het mobieltje goed is ingesteld om waarschuwingen te ontvangen.

"Uit de reacties die tot nu toe zijn binnengekomen, blijkt dat het bericht in alle regio's goed is verspreid. We monitoren reacties ook via sociale media", aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een klein aantal mensen kreeg de melding niet binnen of pas minuten later.

Met NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp. Wie maandag om 12.00 uur dit controlebericht ontving, weet zeker dat het werkt: "Uw telefoon is juist ingesteld voor NL-Alert. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl."

'Weinig of geen problemen bij test NL-Alert'
'Weinig of geen problemen bij test NL-Alert' (Foto: BuzzT)

Politie Australië: bent u 1,6 miljoen kwijt?

De federale politie van Australië zoekt degene die een koffer met 1,6 miljoen Australische dollar (ruim 1 miljoen euro) in cash heeft achtergelaten in een warenhuis. Een oproep aan de eigenaar om zich te melden, leverde vooral hilarische reacties op.

Politiemensen vonden de koffer in Sydney tijdens een onderzoek naar drugssmokkel. Daarop volgde de oproep op Facebook. Als u denkt dat dit uw cash is, staan we te popelen om met u in gesprek te gaan", stelde de politie maandag. "En met 'in gesprek' bedoelen we absoluut dat we u gaan vragen waar u een koffer vol geld vandaan hebt."

Het bericht leverde volgens Australische media in een uur tijd bijna 2000 reacties op. Sommige internetters grapten dat het geld ze per e-mail was beloofd door een Nigeriaanse prins. Een andere Facebookgebruiker meende recht te hebben op het geld, omdat de fiscus hem eerder van een dergelijk bedrag had "beroofd".

Politie Australië: bent u 1,6 miljoen kwijt?
Politie Australië: bent u 1,6 miljoen kwijt? (Foto: BuzzO)

NBA nieuws: Megasalarissen, de grote trek westwaarts en een gedeukt imago

Een paar weken nadat de Golden State Warriors zich tot NBA-kampioen heeft laten kronen, is de spelerscarrousel op volle toeren aan het draaien. Begin deze maand ging de free agency in: de periode van het jaar waarin spelers nieuwe contract kunnen tekenen en van club kunnen ruilen. Twee trends zijn al merkbaar, de salarissen van de spelers zijn flink gestegen en een aantal topspelers verlaten de Eastern Conference en trekken naar het westen.

Veel Amerikaanse sporten hebben een salarisplafond voor teams. Dit is bedoeld om de competities gelijkwaardig te houden en te voorkomen dat een paar topploegen al het talent opkopen. Dit geldt ook voor de NBA. De league genereert jaarlijks een flink bedrag aan inkomsten, vooral uit televisierechten. Over de verdeling van dit geld gaan spelers, ploegeigenaren en de NBA een zomer lang bakkeleien en in principe leidt dit tot een arbeidsovereenkomst waar iedereen heel rijk van wordt. Af en toe leidt dit tot een spelersstaking en een verkort seizoen, maar daarvan is deze zomer geen sprake. Een nieuwe TV-deal, ingegaan in 2015, is goed voor 24 miljard dollar over negen jaar. Een flinke stijging ten opzichte van de eerdere TV-rechten en de directe oorzaak van het feit dat spelers nu veel meer geld kunnen verdienen.

De speler die het meest profiteert van al dit extra geld is Stephen Curry. In 2012 werd hij gezien als een talentvolle schutter, maar met zijn zwakke enkels ook als blessuregevoelig. Hij tekende destijds een salaris voor 44 miljoen dollar in vier jaar. Er zijn mensen die het met minder moeten doen, maar voor NBA-begrippen was dit geen bijzonder hoog salaris. In die vier jaar werd Curry tweemaal kampioen, tweevoudig MVP, topscorer in de NBA en volgens velen de beste schutter ooit. Het zorgde er allemaal voor dat hij deze week een handtekening mocht zetten onder een nieuw contract en zich nu de best betaalde speler in de geschiedenis van de sport mag noemen. De komende vijf jaar krijgt Curry 204 miljoen dollar van zijn club, de Golden State Warriors.

De komende dagen zal het nieuws blijven binnendruppelen van spelers die grote contracten tekenen. Een voorproefje van wat gaat komen: Kyle Lowry heeft voor drie jaar bijgetekend bij de Toronto Raptors voor 100 miljoen dollar. Serge Ibaka gaat voor dezelfde ploeg 65 miljoen dollar verdienen in drie jaar en JRue Holiday gaat bij de Pelicans 126 miljoen dollar opstrijken de komende vijf jaar. Blake Griffins nieuwe contract bij de Clippers is goed voor 175 miljoen dollar in vijf jaar.

De trek westwaarts

De NBA is verdeeld in twee divisies, de Eastern en de Western Conference. De ploegen uit de verschillende divisies spelen twee keer per jaar tegen elkaar en de finale gaat jaarlijks tussen de winnaar van de play-offs in het oosten en de play-offs in het westen. Het gros van de wedstrijden wordt gespeeld tussen ploegen uit dezelfde divisie. De NBA heeft al een aantal jaar te kampen met het probleem dat het westen sterker is dan het oosten. Sinds het afscheid van Michael Jordan bij de Bulls won een ploeg uit het westen dertien van de negentien NBA-titels. De laatste jaren is het enkel LeBron James geweest die de topploegen uit het westen kon weerstaan.

Het kwaliteitsverschil tussen het oosten en het westen lijkt komend jaar weer groter te worden. Paul George vertrok bij de Indiana Pacers en gaat voor zeker één jaar bij Russell Westbrook en de Oklahoma City Thunder spelen. Jimmy Butler verlaat de Chicago Bulls en wordt bij Minnesota herenigd met zijn oude coach Tom Thibodeau. Ook een derde All Star laat het oosten achter zich: Paul Millsap tekende een contract bij de Denver Nuggets.

Door al deze moves zijn er in het westen nu zo’n twaalf teams die met goed fatsoen de play-offs kunnen halen. In het oosten lijkt het weer alleen tussen Cleveland, Boston, Washington en Toronto te gaan. Er is al jaren een roep om afscheid te nemen van de conferences en de beste zestien teams naar de play-offs te laten gaan. Die roep zal dit seizoen waarschijnlijk sterker worden.

Wat eerder gebeurde

Chris Paul verruilt de Los Angeles Clippers voor de Houston Rockets. Er komt daarmee een eind aan de ‘grote drie’ bij de Clippers. Jarenlang vormde Paul met Blake Griffin en DeAndre Jordan de kern van één van de sterkste teams in de NBA, maar verder dan de tweede ronde in de Western Conference play-offs kwamen de Clippers nooit. Houston heeft in principe nu een team dat het Golden State moeilijk kan maken. Het grote dilemma is hoe het balbezit gaat worden verdeeld tussen James Harden en Chris Paul. Beide spelers hebben de bal nodig om effectief een actie te kunnen maken. Het is een luxeprobleem waar coach d’Antoni wel raad mee zal weten.

Phil Jackson vertrekt na drie jaar als general manager bij de New York Knicks. De zen master, die elf titels won als coach van de Lakers en de Bulls werd met veel fanfare binnengehaald bij de Knicks. Het werden echter drie rampjaren voor Jackson en de Knicks. Phil Jackson wilde koste wat het kost de triangle offense invoeren in New York. De spelers weigerden hierin mee te gaan en de coaches die het systeem moesten implementeren waren incapabel. Jackson gaf onbegrijpelijk hoge contracten aan spelers die over hun top zijn, met name Derrick Rose en Joakim Noah. Hierdoor was er voor jong talent geen geld. Jackson liet Carmelo Anthony een clausule in zijn contract opnemen waardoor hij niet, zonder instemming van Anthony zelf, kon worden verruild. Vervolgens probeerde Jackson om Anthony, die hij openlijk kritiseerde aan een ander team te slijten, maar Anthony weigerde steevast om te vertrekken.

Het enige hoogtepunt in drie jaar Phil Jackson was het draften van Kristaps Porzingis. De Letse reus is waarschijnlijk de beste jonge speler in New York sinds Patrick Ewing en de fans in Madison Square Garden lopen met hem weg. Toen Phil Jackson openlijk dreigde om ook Porzingis te ruilen met een ander team was de maat voor Knicks-eigenaar James Dolan vol. Jackson mocht vroegtijdig vertrekken. Miljoenen rijker, maar met een flinke deuk aan zijn reputatie.

Ook de Cleveland Cavaliers namen afstand van hun general manager. David Griffin werd, nadat drie finales op rij werden behaald, op straat gestuurd. Dit tot groot ongenoegen van LeBron James, een vertrouweling van Griffin. James was niet op hoogte gebracht over het vertrek van zijn manager en dit kan gevolgen hebben voor zijn eigen toekomst bij de ploeg. David Griffin hoeft niet lang werkloos te zijn, hij is al in gesprek met de New York Knicks.

Draft

Twee weken geleden was de jaarlijkse draft, waarin de dertig NBA ploegen de zestig meest talentvolle college- en internationale basketballers onderling mogen verdelen.
Na veel geruil met draft picks mocht Philadelphia als eerste kiezen en selecteerde guard Markelle Fultz. De ploeg heeft nu een piepjonge kern van Joel Embiid, Ben Simmons en Markelle Fultz. Simmons miste het hele vorige seizoen en moet zijn eerste NBA wedstrijd nog spelen. Embiid kwam vorig jaar heel beperkt in actie, was ronduit sensationeel in de minuten die hij speelde, maar miste veel wedstrijden door blessures. Als deze kern fit kan blijven, kan er na jaren in de kelder van de NBA weer feest gevierd worden in Philadelphia.

De tweede keus in de draft was voor Los Angeles en zij kozen zoals verwacht voor Lonzo Ball. Hiermee haalt de roemruchte ploeg de oudste van drie basketballende broers binnen. Ook zijn zeer nadrukkelijk aanwezige vader LaVar Ball maakt nu deel uit van de Lakers-familie en hij zal er voor zorgen dat het niet saai wordt in Staples Center.
Door de komst van Ball werd d’Angelo Russell min of meer overbodig. Hij werd naar Brooklyn  gestuurd in ruil voor Brook Lopez.

De derde keus was voor de Boston Celtics. De ploeg koos voor een lange, aanvallende speler in Jayson Tatum. Boston loopt over van het jonge talent. Als Tatum snel went aan het niveau van de NBA kan hij de ploeg helpen rebounden en een deel van de schoten van Isaiah Thomas overnemen.

Wat staat ons nog te wachten

Een groot aantal spelers zit op dit moment nog zonder contract. De komende dagen zal bekend worden bij welke ploeg zij terecht komen, of voor wie de NBA-carriere (tijdelijk) is afgelopen. Een aantal van de grootste namen van wie nog onduidelijk is waar zij volgend jaar zullen spelen zijn Gordon Hayward, Tony Allen, George Hill, Dion Waiters, Zach Randolph, Pau Gasol, Derrick Rose en Rajon Rondo.

Op 20 oktober begint het nieuwe NBA-seizoen.

Meer actie tegen migratie naar Italië

De Europese Commissie komt dinsdag met concrete voorstellen om migratie via de Middellandse Zee tegen te gaan. "Het is echt noodzakelijk om onmiddellijk actie te ondernemen", zei een commissiewoordvoerder maandag.

Het aantal migranten vanuit Libië is de laatste tijd sterk gestegen. Italië dreigt al boten van hulporganisaties te weren uit havens. Dat land gaat een gedragscode voor dergelijke ngo's opstellen, zo is zondag afgesproken in Parijs. Naast ministers uit Italië, Frankrijk en Duitsland was ook EU-commissaris Dmitri Avramopoulos (Migratie) aanwezig.

Duitsland en Frankrijk hebben in Parijs toegezegd meer asielzoekers uit Italië te herplaatsen. Verder werd afgesproken meer energie te steken in de terugkeer van migranten die geen kans maken op asiel. Opnieuw dreigt de EU het visabeleid voor (Afrikaanse) landen die hier niet aan meewerken aan te scherpen.

Ministers verantwoordelijk voor migratie komen donderdag bijeen in Estland om de kwestie te bespreken.

Meer actie tegen migratie naar Italië
Meer actie tegen migratie naar Italië (Foto: ANP)

Trump en Merkel spreken elkaar al voor G20

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump zullen waarschijnlijk donderdagavond, voorafgaand aan de G20-bijeenkomst, nog een privéontmoeting hebben.

Een Duitse regeringswoordvoerder maakte dit maandag bekend. Het gesprek gaat volgens Duitsland over de belangrijkste knelpunten van de laatste tijd tussen Europa en de Verenigde Staten: milieumaatregelen, de aanpak van het internationale terrorisme, vluchtelingen en de financiering van vredesoperaties door de Verenigde Naties.

Trump twitterde maandag al dat hij deze week telefonisch overleg zal voeren met Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Mogelijk voert ook Merkel deze week nog apart overleg met andere regeringsleiders van G20-landen. De G20-conferentie wordt vrijdag en zaterdag in de Duitse stad Hamburg gehouden.

Trump en Merkel spreken elkaar al voor G20
Trump en Merkel spreken elkaar al voor G20 (Foto: ANP)

China sluit populair VPN

Een populair virtueel privénetwerk (VPN) in China is gesloten op last van de autoriteiten. Daardoor wordt het moeilijker voor Chinezen om de internetblokkade, de Grote Firewall, te omzeilen.

Volgens persbureau Bloomberg heeft GreenVPN zijn klanten laten weten dat het per 1 juli is gestopt "na een melding van de toezichthouders". GreenVPN zei er niet bij wat de autoriteiten precies wilden en waarom.

GreenVPN en concurrent SuperVPN staan nog wel in de App Store van Apple, maar downloaden en openen gaan erg moeilijk. SuperVPN was niet bereikbaar voor commentaar. VPN's waren eerder al verdwenen uit de Play Store van Google.

China heeft de meeste internetgebruikers ter wereld, ongeveer 731 miljoen mensen, maar die kunnen via het gewone internet alleen zien wat de machthebbers toelaten. Facebook, Google, Gmail, YouTube, Twitter, Instagram en de New York Times zijn geblokkeerd. En wie zoekt op woorden als Tibet, democratie, mensenrechten of op de namen van dissidenten, vindt niets. Die muur is te ontwijken met VPN's.

China sluit populair VPN
China sluit populair VPN (Foto: BuzzT)

Keizer: "Over drie weken begint het echt"

Marcel Keizer bereidt zich met Ajax voor op het komende seizoen. De trainer weet dat zijn ploeg er over drie weken moet staan.

Ajax is voor een trainingskamp op weg net het Oostenrijkse Zillertal. De trip duurt zes dagen en wordt afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Het trainingskamp in Zillertal staat met name in het teken van het opdoen van ritme.

"We zijn in de opbouw, dus dat betekent veel conditietraining, veel krachtoefeningen. Maar we kijken ook naar de speelwijze. Over drie weken moeten we er al staan, dan moet het tactisch ook goed zijn. Deze dagen gaan we dus ook werken aan techniek en balgevoel, zodat iedereen weer lekker in zijn ritme komt", liet Keizer weten op de officiële website van Ajax.

Keizer zag Davy Klaassen vertrekken naar Everton. Hierdoor moet de trainer een nieuwe aanvoerder aanwijzen. "Aan het eind van de week, als we tegen Werder Bremen spelen, wordt ook duidelijk wie begint als aanvoerder. Van daaruit kijken we verder."

"Het is de eerste oefenwedstrijd, niets meer en niets minder. De laatste wedstrijd was de finale van de Europa League. Nu starten we weer op. Het is een eerste meetpunt. Ik denk dat de meeste jongens 45 minuten gaan spelen", aldus Keizer.

Wimbledon na 58 minuten voorbij voor Kyrgios

Wimbledon 2017 zit er voor tennisser Nick Kyrgios na nog geen uur op. De mondiale nummer twintig gaf na twee verloren sets geblesseerd op tegen de Fransman Pierre-Hugues Herbert.

Kyrgios raakte twee weken geleden bij een valpartij op het toernooi van Queens geblesseerd aan zijn heup. Zijn deelname aan Wimbledon was onzeker, maar de Australiër wilde toch een poging wagen.

Tegen Herbert was al snel duidelijk dat hij meer last van zijn heup had dan hij had gehoopt. Nadat hij de eerste sets met 6-3, 6-4 verloor gaf Kyrgios binnen het uur op.

Kygios had al vrij snel last van zijn heup (Pro Shots/Action Images)
Kygios had al vrij snel last van zijn heup (Pro Shots/Action Images)

Zaakwaarnemer: "Twintig clubs willen Luckassen hebben"

Derrick Luckassen heeft de clubs voor het uitkiezen. Volgens zijn zaakwaarnemer hebben meer dan twintig clubs interesse in de verdediger.

PSV is op zoek naar defensieve versterkingen en ziet Luckassen als ideale aanwinst. De Eindhovenaren hebben echter te maken met veel concurrentie. Zo zijn er meerdere clubs geïnteresseerd in de mandekker.

AZ lijkt hierdoor rekening te moeten houden met een vertrek van de Nederlander. "We hebben nog geen aanbiedingen ontvangen, maar er zijn wel twintig clubs die geïnteresseerd zijn in Luckassen", vertelde Fortes Rodriguez, de zaakwaarnemer van Luckassen, in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Clubs moeten flink betalen voor Luckassen, die nog twee jaar onder contract staat bij AZ. De Alkmaarders hebben de optie om de verbintenis te verlengen. Marcel Brands, technisch manager van PSV, liet tegen De Telegraaf weten dat Luckassen op het lijstje staat van PSV. "Hij hoort tot de categorie jonge spelers die we nauwgezet in de gaten houden."

Rotterdamse draait door

Een vrouw in de Van Speykstraat in het oude westen van Rotterdam draaide zondagavond volledig door toen haar vriend de relatie uitmaakte. De relatiebreuk was een reden voor haar om talloze meubelstukken, 3 plasmaschermen, planten, schilderijen en manden uit de flat naar beneden te gooien. Volgens een woordvoerder van de politie waren het eigendommen van haar kersverse ex. Hierbij werden ook diverse auto's beschadigd.

Volgens buurtbewoners woonde de ex-vriend in de flat, het is niet bekend of de vrouw er ook woonde. Een buurtbewoner had al gemeld dat 'de buurvrouw doordraaide'.

De Van Speykstraat was vanwege de goederenwaterval tijdelijk afgesloten maar nadat vuilnismannen de boel hadden opgeruimd is de straat weer vrijgegeven. De ex-vriend zal het voorlopig met een bijzonder karige inboedel moeten rooien, want er is vrijwel niets meer van over. De vrouw is aangehouden.

Trailer voor Jumanji-vervolg gaat helemaal op in het spel

De remake van Jumanji, die later toch meer een soort vervolg bleek te worden, zit er dan toch echt aan te komen. Voor Jumanji: Welcome to the Jungle is nu de eerste trailer beschikbaar.

In dit vervolg wordt een groep scholieren een videogame-versie van Jumanji ingezogen. Hier blijken ze levensechte versies van hun avatars te zijn geworden en aan het avontuur te moeten deelnemen. Of het beëindigen van het spel eenzelfde effect heeft als in het origineel uit 1995, is nog niet duidelijk.

Jumanji: Welcome to the Jungle, met Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black, Kevin Hart en Rhys Darby, is te zien vanaf 21 december.

Bewaren

Tankwagenramp Pakistan: meer dan 200 doden

Het dodental door een ongeval met een tankwagen in Pakistan is maandag opgelopen tot 206. Tientallen slachtoffers liggen nog in ziekenhuizen, zeggen medische bronnen tegen de Pakistaanse krant Dawn. Zij zijn er in veel gevallen slecht aan toe.

De tankwagen crashte ruim een week geleden op een snelweg bij de Pakistaanse stad Bahawalpur (Punjab). Het gekantelde voertuig explodeerde terwijl een grote groep mensen weglekkende brandstof aan het verzamelen was. Daarbij kwamen al direct 150 mensen om het leven. Meer dan honderd omstanders liepen brandwonden op.

De oorzaak van het drama is nog niet bekendgemaakt, maar volgens politiebronnen viel de oververmoeide bestuurder van de tankwagen achter het stuur in slaap. Daarop kantelde de wagen. De explosie is mogelijk veroorzaakt door een vonk van een van de voertuigen waarmee omwonenden naar de plek van het ongeval snelden.

Tankwagenramp Pakistan: meer dan 200 doden
Tankwagenramp Pakistan: meer dan 200 doden (Foto: ANP)

Eerste mierenzuurbus onthuld

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven presenteren donderdag 's werelds eerste door mierenzuur aangedreven bus. Hun zelfgebouwde systeem zit in een kleine trailer waarin mierenzuur wordt omgezet in elektriciteit, gekoppeld aan een elektrische bus.

De nieuwe brandstof is een bijtende stof. Mieren, wespen en bijen gebruiken het bij de aanval en bij de verdediging. Het zit ook in de prikkende haartjes van brandnetels. In de door het studententeam gebouwde trailer wordt mierenzuur (officieel HCOOH) gesplitst in waterstof en CO2. Het waterstof wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken, waarmee de bus wordt aangedreven.

De Eindhovenaren denken dat mierenzuur de oplossing is voor de schone auto van de toekomst. De studenten willen het project verder ontwikkelen en hopen aan het eind van het jaar een bus op mierenzuur operationeel te hebben die ook de weg op mag.

Eerste mierenzuurbus onthuld
Eerste mierenzuurbus onthuld (Foto: BuzzT)

Terrorist in vrouwenkleren doodt Irakezen

Een zelfmoordterrorist heeft zondag veertien mensen gedood en dertien mensen verwond in een vluchtelingenkamp ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. De aanslagpleger was vermomd als gesluierde vrouw, melden bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Volgens een verklaring van IS had de groep het op een Iraakse legerpost gemunt. In het vluchtelingenkamp Kilo 60 wonen Irakezen die gevlucht zijn uit door IS gedomineerd gebied.

Terrorist in vrouwenkleren doodt Irakezen
Terrorist in vrouwenkleren doodt Irakezen (Foto: ANP)

Man vast voor beramen aanslag Macron

De politie in Frankrijk heeft vorige week een 23-jarige man opgepakt voor het voorbereiden van een aanslag op de Franse president Emmanuel Macron. Dat meldden verscheidene Franse media maandagochtend. De man met extreem-rechtse sympathieën zou hebben willen toeslaan bij het defilé op de Champs-Élysées op 14 juli, de Franse nationale feestdag.

De man uit de Parijse voorstad Argenteuil werd opgepakt op basis van een tip aan de politie, meldt radiozender RMC. Hij zou op een website voor computergamers hebben geschreven op zoek te zijn naar een kalasjnikov om een aanslag mee te plegen.

De werkloze man, die zichzelf "nationalist" noemt, zou tegenover de politie hebben verklaard een politieke daad te hebben willen stellen. Hij had het ook voorzien op "zwarten, Arabieren, Joden en homoseksuelen". De man werd vorig jaar veroordeeld voor het verheerlijken van terrorisme.

Man vast voor beramen aanslag Macron
Man vast voor beramen aanslag Macron (Foto: ANP)

Leagoo T5 - Presale activiteit

Leagoo is begonnen met de Presale van de T5, een nieuw model wat zich meet met de Redmi Note 4, tegen een gunstigere prijs. Check deze link voor de activiteit waarbij je $50 goedkoper uit bent, en als cadeau's oordopjes en een hoesje ontvangt. 

Presale-activiteit: 3 juli - 10 juli

leagooadvertentie-1 (Foto: leagooofficial)

 

LEAGOO T5

Redmi Note 4

Display

5.5 inch,FHD, SHARP display, Corning Gorilla Glass 4

5.5 inch, FHD

CPU

8-core

8-core

RAM

SAMSUNG 4GB

4GB

ROM

SAMSUNG 64GB

64GB

Rear Camera

SONY 13MP+ OV 5MP

13.0MP

Front Camera

OV 13MP

5.0MP

Fingerprint ID

Front Mounted

Back

VoLTE

Support

Support

CNC Metal Body

Yes

Yes

Battery

3000mAH LG

4100mAh

Quick Charge

5V2A

5V2A

Price

$149.99

$167.99

Officële 3D video van de Leagoo T5

De hoogtepunten van de T5

leagooadvertentie-2 (Foto: leagooofficial)

Met de Sony Sensor van 13MP aan de achterzijde en 2e 5MP OV-sensor kan je met de T5 genoeg detail waarnemen. Met een extra grote F2.0 en een aangepaste 1/3.06 sensor leg je alle mooie momenten vast, ook in situaties met minder licht. 

 • SONY 13.0MP camera achter
 • OV 5.0MP selfie camera
 • F 2.0 aperture
 • 0.1s Auto focus
 • 5P Lens
 • 1/3.06" sensor 
 • 1.12um*1.12um pixel 

leagooadvertentie-3 (Foto: leagooofficial)

leagooadvertentie-4 (Foto: leagooofficial)

De nieuwe portret modus voor de selfie-cam van 13MP brengt de T5 een bokeh-effect. De objecten op de voorgrond zijn met meer scherpte in beeld en zelfs wimpers zouden te zien moeten zijn. Er zijn een aantal fancy benamingen wat het allemaal zou bieden, 'dual cam scheme, binocular stereo vision en depth learning algorithm'. 

 • F2.0 aperture
 • 5P Lens
 • Selfie Softlight
 • 1/3.06" sensor size
 • 1.12um*1.12um pixel size
 • 77.9°wide angle

 leagooadvertentie-5 (Foto: leagooofficial)

De Leagoo T5 levert flagship-prestaties. Met de Mali-T860 GPU en 4GB Samsung werkgeheugen zullen gecompliceerde taken en games geen probleem zijn. De geupgrade MTK6750T chip zorgt niet alleen voor een snel en stabiel systeem maar ook een laag energieverbruik. Kortom, een goede balans.

leagooadvertentie-6 (Foto: leagooofficial)

Naast alle hardware ziet het toestel er goed uit, een unibody van metaal maakt de T5 een plaatje. Ze blijven bezig om het mooiste toestel neer te zetten. 

 • 7.9mm ultra dunne behuizing
 • 175 keer is het design geupdate
 • Nieuwe generatie 'curved-design'.

leagooadvertentie-7 (Foto: leagooofficial)

Ervaar een realistisch beeld met de T5. Door het 5.5-inch FHD Sharp-paneel met IPS technologie heb je goede kijkhoeken tot 178 graden. Daarnaast is de kleurechtheid goed met een mooie saturatie en contrast. Dit alles is te zien door een 2.5D gebogen glasplaat.

 • 1920x1080 resolutie
 • 400 PPI
 • 97% NTSC kleur saturatie
 • 1500:1 Contrast 
 • IPS-paneel, 178º kijkhoeken

leagooadvertentie-8 (Foto: leagooofficial)

Met de ondersteuning voor Quick-charge 5V2A en ondersteuning van Vcharge zorgt dit voor snelle oplaadtijden. Dit in samenwerking met een nieuwe generatie batterij zorgt voor een stabiele ontlading maar ook op lange termijn. Na 580 keer opladen/ontladen, is er nog 80% capaciteit over van de oorspronkelijke capcaciteit. 

 • Video: 8 uur
 • Beltijd: 20 uur
 • Normaal gebruik: 36 uur
 • Standby: 10 dagen

leagooadvertentie-9 (Foto: leagooofficial)

Met het 4G netwerk is het nog makkelijker te browsen en apps te downloaden en dankzij het LTE Cat.6 protocol kan je maximum snelheden behalen tot 300Mbps. 

 • Cat 6
 • Dual 4G
 • VoLTE
 • up to 300Mbps download

leagooadvertentie-10 (Foto: leagooofficial)

De vingerafdruksensor die gebruikt wordt op de Leagoo T5 is erg betrouwbaar en de snelste in zijn klasse. Dankzij de smart-touch technologie heeft het een eigen ISP voor opslag en gebruik van de afdrukken. Gemaakt uit keramiek leert de sensor op den duur steeds beter de afdrukken te herkennen.

 • Smart Touch Technology
 • 360°Readability
 • 0.1 sec Unlock
 • 4 in 1 Non-press fingerprint ID

Complete specificaties van de Leagoo T5

 • 5.5 inch FHD Sharp-scherm met IPS, Gorilla Glass 4
 • MT6750T 8-core chipset
 • SAMSUNG 4GB RAM + 64GB ROM
 • SONY 13.0MP + OV 5.0MP camera achter (dubbel)
 • OV 13.0MP selfie camera
 • LG 3000mAH batterij met 5V2A quick charge
 • LEAGOO OS 2.1( based on Android 7.0)
 • 0.1 sec Unlock, 4 in 1 front-mounted fingerprint ID
 • Retail Price: $199.99

 

 

 

Duitse politie vreest doden door busongeluk

Door een busongeluk ten noorden van de Zuid-Duitse stad Bayreuth zijn waarschijnlijk meerdere doden gevallen. De Beierse politie heeft die vrees uitgesproken en de snelweg A9 waar het ongeluk gebeurde volledig afgesloten.

De politie onderzoekt waar zeventien van de 48 inzittenden zijn van de bus die op de snelweg in brand is gevlogen na een botsing met een vrachtauto. Eerder meldde de politie dat er 31 mensen gewond zijn geraakt.

Update 11:30 uur:
Er worden nu 18 mensen vermist. Gevreesd wordt dat ze zijn omgekomen in de uitgebrande bus. Het ongeval gebeurde rond 7 uur vanmorgen in het noorden van Beieren.

De bus reed in zuidelijke richting, van Dresden naar het Gardameer. De vrachtwagen was tot stilstand gekomen achter een file en de bus is er achterop gebotst. Er zaten 46 passagiers en 2 chauffeurs in de bus. Beide voertuigen stonden al in lichterlaaie toen de brandweer arriveerde. De weg was in beide richtingen afgesloten, maar is nu weer gedeeltelijk open.

Duitse politie vreest doden door busongeluk
Duitse politie vreest doden door busongeluk (Foto: ANP)

'Griekse topclubs azen op Armenteros'

Heracles Almelo dreigt Samuel Armenteros alsnog te verliezen. De aanvaller staat in de belangstellen van twee Griekse topclubs.

De ploeg slaagde erin om een aanval van Vitesse op Armenteros af te slaan. De club uit Arnhem zag Armenteros als perfecte vervanger voor de vertrokken Ricky van Wolfswinkel, maar Heracles hield zijn poot met succes stijf. Er is echter meer interesse voor de aanvaller.

"Er zijn twee Griekse topclubs geïnteresseerd, dat kan ik bevestigen", vertelde Fredrik Risp, de zaakwaarnemer van Armenteros, tegenover het Zweedse Aftonbladet. Hierbij zou het in elk geval gaan om Panathinaikos, dat op zoek is naar een vervanger voor Marcus Berg.

Mocht Panathinaikos overgaan tot aankoop, dan zal de club naar verluidt ongeveer twee miljoen euro op tafel moeten leggen. Dat is het bedrag dat Vitesse te horen kreeg toen het informeerde naar de diensten van Armenteros.

'Noord-Korea heeft laatste kans voor dialoog'

Noord-Korea heeft nog een laatste kans om een dialoog aan te gaan met de internationale gemeenschap. Dat zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in maandag tijdens een gesprek met de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, die vanwege een conferentie in Seoul is.

"President Moon zei dat hij met president Trump heeft gepraat over het gebruik van sancties en drukmiddelen om de nucleaire- en raketproblemen rond Noord-Korea op te lossen", zei een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president na de bijeenkomst. "Hij zei dat het voor Noord-Korea de laatste mogelijkheid is om de deur te openen naar een dialoog."

De Verenigde Staten en Zuid-Korea maken zich grote zorgen om de nucleaire ambities van Pyongyang. President Donald Trump zei vrijdag dat het nucleaire- en raketprogramma van het Noord-Koreaanse regime vraagt om een "vastberaden reactie". De Amerikaanse leider waarschuwde dat het "tijdperk van strategisch geduld met het Noord-Koreaanse regime is mislukt".

'Noord-Korea heeft laatste kans voor dialoog'
'Noord-Korea heeft laatste kans voor dialoog' (Foto: ANP)

'Lacazette in Londen voor transfer naar Arsenal'

Alexandre Lacazette is naar Londen afgereisd om zijn transfer naar Arsenal af te ronden.

De Franse aanvaller wordt de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis van Arsenal, omdat The Gunners circa 52 miljoen euro voor hem betalen, weet Goal. Dat is net iets meer dan de club in 2013 voor Mesut Özil op tafel legde. Lacazette krijgt in het Emirates Stadium een contract voor vijf seizoenen.

De 26-jarige aanwinst van de Engelsen speelde drie jaar voor Olympique Lyon. In die drie seizoenen maakte hij telkens minimaal twintig doelpunten in Ligue 1. Afgelopen jaargang maakte Lacazette 28 competitiegoals, alleen Edinson Cavani (35) scoorde vaker.

Jean Michel-Aulas, de president van Lyon, zei eerder nog dat de Fransen minimaal 65 miljoen euro voor de spits wilden ontvangen. Er worden een aantal bonussen in het contract opgenomen, waardoor de transfersom maximaal 6,8 miljoen euro hoger kan uitvallen.

Lacazette leek aanvankelijk naar Atlético Madrid te gaan, totdat bekend werd dat de Spanjaarden niet onder hun transferverbod kunnen uitkomen. Ondertussen hoopt Arsenal ook nog steeds Thomas Lemar (AS Monaco) en Riyad Mahrez over te nemen. Arsène Wenger heeft een week of twee geleden met de speler van Leicester City gesproken.

Meldpunt vervelende bijwerkingen implantaten

Patiënten met klachten over implantaten, zoals kunstheupen, artificiële hartkleppen en trommelvliesbuisjes, kunnen vanaf maandag terecht bij een meldpunt om ongewenste bijwerkingen te melden. Het doel is deze effecten zo vroeg mogelijk te ontdekken en te analyseren, maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag bekend.

Klachten worden onderzocht door een expertisecentrum dat verbonden is aan het meldpunt. "Het meldpunt handelt geen individuele klachten af, maar kan mensen wel verwijzen naar de juiste plek als ze hulp nodig hebben of als er individuele klachten zijn over de zorg", aldus Schippers. Implantaten worden om medische of cosmetische redenen in het lichaam geplaatst.

Mensen met klachten kunnen terecht op de website meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl.

Gezondheidsinstituut RIVM kondigde vorig jaar al een onderzoek aan naar klachten over borstimplantaten. Aanleiding was de ophef de afgelopen jaren over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten.

Meldpunt vervelende bijwerkingen implantaten
Meldpunt vervelende bijwerkingen implantaten (Foto: ANP)

Nieuwe eigenaren hotelgroep Bilderberg

De Nederlandse hotelgroep Bilderberg wordt overgenomen van de Britse investeerder QMH door een consortium van de Singaporese vastgoedinvesteerder First Sponsor Group en het Duitse Event Hotels. Dat werd maandag gemeld zonder financiële details over de deal naar buiten te brengen.

Bilderberg heeft in Nederland zeventien luxehotels met restaurants. First Sponsor Group bezit in Nederland al onder meer de Arena Torens, Mondriaan Toren en Munthof in Amsterdam en Berg & Bosch in Bilthoven. Event Hotels is een familiebedrijf uit Keulen en heeft op dit moment elf hotels in Nederland onder beheer.

De overname moet in het derde kwartaal worden afgerond. Bilderberg telt 1360 werknemers van wie er 35 werkzaam zijn op het hoofdkantoor in Renkum, Gelderland.

Directeur Dries van der Vossen van Bilderberg gaf in een toelichting aan dat First Sponsor Group en Event Hotels de intentie hebben om verder te investeren in de hotelgroep. Volgens hem bieden de nieuwe aandeelhouders een solide financiële basis en wordt verder gebouwd op de goede reputatie van het Bilderberg-merk. Het hotelbedrijf behoudt zijn onafhankelijkheid en hoofdkantoor in Renkum.

Nieuwe eigenaren hotelgroep Bilderberg
Nieuwe eigenaren hotelgroep Bilderberg (Foto: ANP)

'Vrouwen voelen zich sterker door Kill Bill'

Uma Thurman denkt dat vrouwen zich gesterkt voelen door films zoals Kill Bill. Dat zei de actrice tijdens een vraag- en antwoordsessie op het Karlovy Vary Filmfestival in Tsjechië. De 47-jarige Thurman speelde de hoofdrol in beide Kill Bill-films onder regie van Quentin Tarantino.

"Vrouwen kwamen vaak op me af en dan vertelde ze me dat de film ze heeft geholpen in hun leven, omdat ze zich onderdrukt voelden, een moeilijke tijd hadden, een slechte partner of onzeker waren over zichzelf", vertelde Thurman. "Kill Bill gaf deze vrouwen de energie om te overleven en dat helpt. Het is een van de meest dankbare dingen die ik ooit heb ervaren als reactie op een kunstwerk", vervolgde de actrice.

Thurman, die haar 15-jarige zoon Levon Roan had meegenomen naar het filmfestival, werd gevraagd welke Tarantino-film de favoriet is van haar kinderen. Na lang twijfelen was het Levon Roan die vanuit de zaal riep dat Pulp Fiction de favoriete film in huize Thurman is.

De actrice heeft naast Levon Roan nog een 18-jarige dochter genaamd Maya met haar voormalige echtgenoot, acteur Ethan Hawke. Ook heeft ze een 5-jarig dochtertje Luna van haar ex-vriend, de Franse bankier Arpad Busson.

'Vrouwen voelen zich sterker door Kill Bill'
'Vrouwen voelen zich sterker door Kill Bill' (Foto: BuzzE)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, de linkse supporters van Corbyn gebruikten intimidatie tegen de conservatieve parlementsleden tijdens de laatste campagne, anoniem solliciteren leidt tot minder vrouwen in seniore posities in Australië blijkt uit onderzoek, het spel "Stormfront, of SJW?" blijkt 'verbazingwekkend' moeilijk te zijn, volgens een (gekozen) Student Union presidente moeten blanken onderdrukt worden iedereen de koran lezen en kunnen vrouwen en mannen geen vriendjes zijn, de 'No-go-zone app' voor Parijs laat mensen agressie en andere misdaden rapporteren en tenslotte heeft Hillary de verkiezingen verloren omdat Obama een neger is.

Helikopter crasht op Java: acht doden

Acht mensen zijn om het leven gekomen toen een helikopter crashte in Indonesië. Het toestel stortte volgens de krant The Jakarta Post neer tijdens een reddingsmissie op het eiland Java, waar een vulkaankrater op het toeristische Dieng Plateau zondag koude lava en rook begon uit te spuwen.

De helikopter van reddingsdienst Basarnas had vier bemanningsleden en vier reddingswerkers aan boord. Zij overleefden het ongeval niet. Een woordvoerder van de dienst zei tegen de Indonesische krant dat het toestel vermoedelijk een klif raakte.

Door de vulkaanuitbarsting raakten zondag zeker tien toeristen gewond. Zij liepen onder meer blauwe plekken en een gebroken arm op. "We waren allemaal in paniek. Door de eruptie kwam veel rook en modder vrij. Het was beangstigend", zei een zeventienjarige getuige. De slachtoffers zijn overgebracht naar een nabijgelegen medisch centrum.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst wordt gevreesd voor een tweede uitbarsting. Toeristen en omwonenden is gevraagd het gebied te verlaten.

Helikopter crasht op Java: acht doden
Helikopter crasht op Java: acht doden (Foto: ANP)

Ajax ontbindt contract Westermann

Heiko Westermann mag gaan uitkijken naar een andere club. Ajax heeft met de Duitse verdediger overeenstemming bereikt over directe ontbinding van zijn contract. De verbintenis van Westermann liep tot 30 juni 2018.

Westermann kwam vorige zomer over van Betis Sevilla om de jonge selectie te voorzien van ervaring. Op 3 augustus 2016 maakte de Duitser zijn debuut voor Ajax in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki (1-2 winst). In totaal speelde hij acht duels in het eerste van Ajax.

Austria Wien wordt mogelijk de nieuwe werkgever van Westermann. De Oostenrijkse ploeg heeft al meerdere malen aangegeven graag met de Duitser in zee te gaan.

Emanuelson duikt op bij FC Utrecht

Urby Emanuelson speelt komend seizoen wellicht weer in de Eredivisie. De clubloze linkspoot mag een proefperiode afwerken bij FC Utrecht.

De club uit de Domstad bracht dat zondagavond naar buiten. "Dat Emanuelson voetbalkwaliteiten heeft staat buiten kijf. Wij bieden hem dus graag dit podium, dat heeft voor beide partijen een meerwaarde", zegt trainer Erik ten Hag op de officiële website van FC Utrecht.

Ten Hag laat doorschemeren dat Emanuelson mogelijk in aanmerking komt voor een contract. "De komst geeft ons de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen en van daaruit eventuele verdere mogelijkheden te onderzoeken."

Urby Emanuelson debuteerde in april 2005 bij Ajax, waar hij het grootste deel van zijn carrière speelde. De nu 31-jarige Amsterdammer werd in januari 2011 verkocht aan AC Milan. Via Fulham, AS Roma, Atalanta en Hellas Verona kwam de zestienvoudig international vorig jaar bij Sheffield Wednesday terecht. Daar werd zijn contract onlangs niet verlengd.

'Tesla Model 3 vrijdag van de band'

Tesla laat vrijdag het eerste productiemodel van de langverwachte Tesla Model 3 van de band rollen. Dat blijkt uit een tweet van topman Elon Musk.

De eerste dertig klanten van de elektrische wagen krijgen hun Tesla aan het einde van de maand. Het model voldoet aan alle wettelijke eisen en loopt twee weken voor op schema, aldus Musk op Twitter.

In augustus worden er honderd Model 3's geproduceerd, een maand later al meer dan 1500. Er zijn al meer dan 400.000 orders voor het model binnen.

'Tesla Model 3 vrijdag van de band'
'Tesla Model 3 vrijdag van de band' (Foto: ANP)

FNV sluit akkoord met IKEA

Vakbond FNV heeft een principeakkoord gesloten met IKEA over een nieuwe cao. De overeenkomst geldt voor de ruim 5500 medewerkers van de onderneming.

In totaal gaan de werknemers er 4,4 procent op vooruit, worden contracturen uitgebreid en levert het akkoord driehonderd vaste banen op. De cao heeft een looptijd van twee jaar, met terugwerkende kracht ingaande per 1 oktober vorig jaar.

Een jaar geleden wees de FNV het eindbod van IKEA nog af. Het bedrijf sloot toen wel een deal met de 'eigen' vakbond WIM. Het grootste deel van de medewerkers van IKEA is bij die vakbond aangesloten.

FNV sluit akkoord met IKEA
FNV sluit akkoord met IKEA (Foto: ANP)

'Groot banenverlies bij Microsoft'

Het Amerikaanse software- en technologiebedrijf Microsoft zou plannen hebben om duizenden banen te schrappen als onderdeel van een reorganisatie van de verkoopactiviteiten. Het bedrijf wil zich daarbij meer focussen op de verkoop van software via de cloud ofwel diensten via internet.

Naar verluidt kunnen de plannen al deze week worden aangekondigd. Het banenverlies zou wereldwijd gaan plaatsvinden. Microsoft wil meer inzetten op cloud-diensten in plaats van software via desktops en servers om zo marktleider Amazon bij te kunnen houden. De afgelopen tijd gingen al duizenden banen verloren bij het bedrijf in verband met reorganisaties, onder meer bij de mobieltjestak.

'Groot banenverlies bij Microsoft'
'Groot banenverlies bij Microsoft' (Foto: ANP)

Sneller zitplek in trein met nieuwe app

Treinreizigers kunnen straks makkelijker een zitplek vinden dankzij een nieuwe toepassing in de Reisplanner-app van de NS. Dat bevestigt een woordvoerder van de NS maandag na berichtgeving door De Telegraaf. De NS verwacht dat reizigers de toepassing vanaf volgend jaar kunnen gebruiken.

Twee data-analisten van de NS hebben het idee voor de app aan de hand gedaan in een interne wedstrijd van de spoorwegen. Ze hebben voorgesteld voor het meten van de drukte in personentreinen bestaande sensoren te gebruiken. Het gaat om sensoren die worden gebruikt voor het wegen van goederentreinen. Dat is onder meer belangrijk voor onderhoud van de treinen. De data-analisten willen de sensoren nu ook gebruiken voor het registreren van het gewicht van de coupés van personentreinen.

"Als reizigers op het perron op hun app bijvoorbeeld zien dat het derde compartiment lichter is dan andere coupés, dan kunnen ze er vanuit gaan dat daarin minder mensen zitten en dat daar wellicht nog een plek is te vinden", aldus de NS-woordvoerder.

Sneller zitplek in trein met nieuwe app
Sneller zitplek in trein met nieuwe app (Foto: ANP)

'Steeds meer problemen door agenten-tekort'

Het tekort aan agenten zal in de zomer tot extra problemen leiden. Dat bevestigt politievakbond ANPV naar aanleiding van een bericht in het AD. "Er moeten keuzes gemaakt worden. De problemen worden steeds groter in grote steden als Rotterdam en Den Haag, maar dat geldt voor het hele land. Zaken zullen bijvoorbeeld twee, drie maanden langer op de plank blijven liggen. Dat is niet wenselijk", aldus een woordvoerder van de bond.

Van diverse kanten is al eerder gewezen op het tekort aan agenten. Twaalf commissarissen van de Koning spraken al hun zorg uit over het gebrek aan politie op het platteland.

De politievakbond ACP heeft vorige maand in een brandbrief korpschef Erik Akerboom opgeroepen onmiddellijk duizend extra agenten op te leiden om het tekort aan politiemensen aan te pakken. "We hebben hier nog geen reactie op gekregen", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp maandag.

'Steeds meer problemen door agenten-tekort'
'Steeds meer problemen door agenten-tekort' (Foto: ANP)

Jochem Myjer op 40e verjaardag getrouwd

Cabaretier Jochem Myjer en zijn vriendin Marloes Nova zijn afgelopen weekend getrouwd. Het was een verrassing voor hun gasten die dachten dat ze naar een verjaardagsfeest van Jochem en Marloes kwamen.

"Dat je dan een feest geeft omdat je allebei veertig bent geworden dit jaar. En al onze dierbare vrienden er zijn. En dat het dan stiekem gewoon een huwelijk is. En we zijn getrouwd waar iedereen bij was. En dat het magisch was. Mag ik U voorstellen aan mevrouw Myjer-Nova (alias de Leidinggevende)", schrijft Jochem bij de huwelijksfoto's op Facebook.

Jochem en Marloes hebben twee kinderen: Melle en Limoni.

Tour: Etappe 3 - Explosieve finish

Zoals verwacht eindigde de tweede rit van deze Tour in een sprint. De eerste van ontelbare massasprints die we in de komende weken nog gaan krijgen. Het was een relatief geschiedenisloze rit, alleen de massale valpartij bij een rotonde was het onthouden waard. Veel renners gingen op hun plaat, waaronder enkele grote namen. Onder meer Froome, Porte, Thomas en Bardet lagen erbij. Bij die jongens was dat naar het zich laat aanzien zonder erg, dus voor het verloop van deze ronde zal het waarschijnlijk weinig uitmaken.

Wonderbaarlijk genoeg was het de enige valpartij van de rit, in een eerste rit in lijn in de Tour heb je meestal wel meer valpartijen, zelfs als het droog is. Nu regende het en had het veel slechter kunnen aflopen. Richting het eind van de rit werd het steeds droger en in de finale was het helemaal droog, dat was best prettig. De slotkilometers konden daardoor zonder incidenten verreden worden.

De sprint was alsnog vrij chaotisch, met bijna alleen maar ontsporende treintjes. De trein van Quick Step leek bijvoorbeeld helemaal nergens op en Kittel zat op 500 meter van de streep nog moederziel alleen ergens in de achterhoede. Dat maakte alleen niet veel uit, want zoals verwacht is Kittel de sterkste sprinter van het stel. Zelfs vanuit een ogenschijnlijk kansloze positie reed hij vol door de wind iedereen voorbij en won hij met gemak. De rest kwam niet eens in zijn buurt.

Kittel zou zomaar eens een rit of acht kunnen winnen tijdens deze Tour, het is bijzonder jammer dat uitgerekend dit jaar zijn concurrenten allemaal niet in topvorm zijn. Gelukkig gaan we niet iedere dag Kittel als winnaar krijgen, zo zal er tijdens de volgende rit geen massasprint zijn.

Op de derde dag van de Tour gaan we eindelijk naar Frankrijk, maar dan wel via Luxemburg. Pas op het eind bereiken we Frankrijk en in het grensgebied heeft de organisatie een dorpje gevonden dat op een heuvel ligt. Hierdoor krijgen we te maken met een aankomst die we tijdens iedere Tour in de eerste week zien. Paar heuveltjes onderweg en dan een klein muurtje aan het eind. Erg origineel is het niet, maar alles beter dan weer een vlakke rit.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Verviers is een stad met 55.000 inwoners, 30 kilometer ten oosten van Luik. We zitten dus nog steeds in Wallonië, maar dan wel in een deel van deze regio die minder vaak is aangedaan in de Tour. Het is zelfs pas de tweede keer dat de Ronde van Frankrijk in Verviers is. Meer dan 40 jaar geleden was men hiet voor het eerst. In de Tour van 1976 ging de vijfde rit van Leuven naar Verviers, de Bask Miguel Maria Lasa zou die etappe winnen.

Ondanks het feit dat Verviers geen vaste klant is in de Tour, hebben ze toch weinig te klagen in deze stad. Zo komt de Ster ZLM Toer hier jaarlijks langs, Verviers is al een tijd de startplaats van de rit die eindigt op het stuwmeer La Gileppe.

Ook de Baloise Belgium Tour is wel eens in Verviers geweest, vorig jaar nog. Dat was wel een iets minder succesvolle rit, want toen reden een paar motoren ineens het peloton in, waar met name Stig Broeckx het slachtoffer van werd. Hij belandde in een coma en de doktoren hadden hem eigenlijk al opgegeven, maar wonderbaarlijk genoeg is hij nu beter aan het herstellen dan iemand ooit had durven te dromen.

Verviers is de geboortestad van een van de grootste renners van het huidige peloton, Philippe Gilbert. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen, die sinds hij een prestatiecontract heeft getekend bij Patrick Lefevere de stenen weer uit de straat aan het fietsen is, groeide dan wel op aan de voet van de Redoute, maar zag hier het eerste levenslicht. Daar mogen de mensen in Verviers graag mee pronken. Gilbert is over een paar dagen jarig en krijgt nu een etappe voorgeschoteld die op zijn lijf geschreven is. Dit kan zomaar een dag voor hem zijn.

Van oudsher is Verviers een stad met veel textielindustrie, maar tegenwoordig is daar niet veel van over. Als je over de snelweg aan het scheuren bent heb je een prachtig uitzicht over de stad en dan valt meteen op dat de stad twee gezichten heeft. Er zijn een aantal zeer fraaie gebouwen, maar het grootste gedeelte van de stad bestaat uit de typische Waalse zwartgalligheid waar je spontaan een depressie van krijgt. Absoluut genot dus.

Verviers heeft toch nog wel iets moois (Foto: Panoramio)
Verviers heeft toch nog wel iets moois (Foto: Panoramio)

De route
De rit start bij het centraal station van Verviers. De renners rijden na de start een rondje door de stad en gaan vervolgens richting het zuiden fietsen. We gaan op weg naar het land waar we eigenlijk horen te zijn, maar niet voordat we een ander land aandoen. Via het uiterste zuiden van België bereiken we Luxemburg, het derde land van deze grote ronde.

Voor die tijd moeten de renners nog wel een paar heuveltjes bedwingen. De eerste komt al meteen in de buitenwijken van Verviers, het gaat in het begin van de rit vier kilometer vals plat omhoog, over brede wegen. Na dit eerste heuveltje gaat het kort naar beneden, maar al snel moet er weer vier kilometer geklommen worden. Ook nu weer behoorlijk vals plat, met een paar lastigere stroken.

De renners rijden richting Tiège en in de omgeving van dit dorpje komen ze op een plateau terecht. Het is vier kilometer lang zo goed als vlak op dit plateautje, maar daarna begint de eerste serieuze klim van de dag. De Côte de Sart wordt beklommen, een bergje van ongeveer drie kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Vierde categorie, dus veel punten zijn er niet te verdienen.

Eenmaal boven zijn we bijna in Francorchamps en na de doortocht in dit dorpje rijden de renners over een bochtige, maar brede weg langs het circuit van Spa-Francorchamps. In licht dalende lijn rijdt het peloton langs dit circuit, waar Max Verstappen over enkele weken zijn bolide weer in de grindbak mag parkeren. Voorbij het circuit loopt de weg weer anderhalve kilometer omhoog aan 5%, maar daarna is het even gedaan met het klimwerk.

Over een behoorlijk rechte en nogal brede weg gaat het voorzichtig naar beneden, richting Stavelot. Dit stadje kennen we natuurlijk vooral van Luik-Bastenaken-Luik, waar het bijna jaarlijks in de aanloop naar de finale de revue passeert. Het bekendste gebouw van Stavelot is de abij, van dit ooit imposante complex heeft niet alles de tand des tijds doorstaan, maar er staan alsnog een aantal fraaie gebouwen overeind. Tegenwoordig zijn in de overgebleven gebouwen een aantal musea gevestigd, monniken kom je hier niet meer tegen.

De abdij van Stavelot (Foto: Imgur)
De abdij van Stavelot (Foto: Imgur)

In de omgeving van Stavelot liggen dan ook wat bekende en leuke heuveltjes, zoals de Stockeu en de Haute Levee, maar die slaan we tijdens deze rit allemaal over. We gaan niet de smallere wegen in de heuvels opzoeken, maar rijden rechtdoor over de grote weg verder richting Trois-Ponts. In Trois-Ponts slaan de renners linksaf en betreden ze de provincie Luxemburg, maar nog niet het land zelf.

Het peloton zal gaan rijden over een brede, kronkelige weg, door het dal van de Salm. De weg loopt steeds een klein beetje omhoog, maar echt klimmen is er niet bij. Na 50 kilometer passeert de koers het pittoreske Vielsalm, een dorpje aan het Lac des Doyards. Voorbij Vielsalm treedt er weinig verandering op. De renners blijven over dezelfde weg fietsen, door een bosrijke omgeving. Het blijft ook steeds een klein beetje omhoog lopen, met zo nu en dan een wat steilere strook. Toch is het eigenlijk zo goed als vlak en daar zal tot de grens niets aan veranderen.

Buiten Deiffelt, waar het peloton na 67 kilometer passeert, rijden de coureurs de grens over en hebben ze Luxemburg bereikt. Dat ze in een ander land zijn zal meteen opvallen, want de kwaliteit van het asfalt gaat er flink op vooruit. In België leek het af en toe nergens op, maar in Luxemburg hebben ze hun zaakjes goed op orde. Na een aantal kilometer rijden over een brede en behoorlijk vlakke weg slaan de renners linksaf en komen ze op een wat smallere weg terecht, die ze via een aantal kleinere dorpjes over wat korte klimmetjes brengt.

Luxemburg is typisch zo'n landje waar geen meter vlak is en daar komt het peloton snel genoeg achter. Het zijn allemaal geen zware klimmetjes, maar het gaat wel continu op en af en daardoor kan dit toch een enigszins vermakelijke rit worden. Na een kort klimmetje van één kilometer aan 5% rijden we door Wilwerdange van boven in dit dorp slaat het peloton rechtsaf en komt men weer op de grote weg terecht. Deze weg is behoorlijk recht en ook behoorlijk vlak.

De renners komen door een aantal dorpjes, maar qua schoonheid is tot nu toe geen enkel dorp in staat om het te winnen van Vielsalm, dus maak ik van de gelegenheid gebruik om nog even terug te blikken op dat plaatsje.

Vielsalm is het bekijken wel waard (Foto: Panoramio)
Vielsalm is het bekijken wel waard (Foto: Panoramio)

Na 77 kilometer komt het peloton door Troisvierges en dan is het nog een kleine 12 kilometer tot de tussensprint in het nietige Wincrange, waar totaal niets te beleven is. We zitten in een deel van Luxemburg waar na zes uur 's avonds alleen de brievenbus nog open is. Sowieso maar een saai land, dat Luxemburg. Tussen Troisvierges en de tussensprint is er weinig te beleven. Het is nagenoeg vlak en links en rechts van de weg liggen er bijna alleen maar weilanden.

Ook na de tussensprint wordt het niet direct beter. Het is acht kilometer volledig vlak en daarna volgt er een afdaling van drie kilometer richting Wiltz. Deze afdaling is bepaald niet spannend, want het gaat heel geleidelijk naar beneden en lastige bochten zijn er niet. In Wiltz wordt het dan wel weer wat leuker, want we krijgen bijna te maken met een serieus klimmetje. De Côte de Wiltz is drie kilometer lang en 5% gemiddeld, hoewel dat gemiddelde niet veel zegt omdat het nogal een onregelmatig klimmetje is. Er zitten een paar serieuze stroken tussen.

Na 105 kilometer komen de renners boven op dit heuveltje van de vierde categorie en daarna rijden ze weer een aantal kilometer verder op een plateau, tussen de weilanden door. Op dit plateau is het zo goed als vlak, hoewel het dus in Luxemburg nooit volledig vlak is. Na acht kilometer over relatief vlakke wegen moet er twee kilometer gedaald worden richting het fraaie Esch-sur-Sûre. Dit dorpje is gelegen in een bocht van de Sûre en boven het dorp staat ook nog een kasteelruïne, waardoor het hier de moeite loont om je fototoestel af te stoffen.

De renners zullen niet lang kunnen genieten van deze mooie omgeving, want het volgende klimmetje staat al voor de deur. Van Esch-sur-Sûre gaat er geklommen worden richting Eschdorf en dit klimmetje is kort maar krachtig. 2,3 kilometer lang en 9,3% gemiddeld, een pittige kuitenbijter. Niet voor niets een klim van de derde categorie, de eerste van deze Tour. Na 120 kilometer komen de renners boven op het bergje, in Eschdorf. Dat dorp doet qua schoonheid veel onder voor Esch-sur-Sûre.

Het lieflijke Esch-sur-Sûre (Foto: WikiCommons)
Het lieflijke Esch-sur-Sûre (Foto: WikiCommons)

Het klimmetje is dan wel prima, maar daarna krijgen we te maken met een behoorlijke flopshow. Na de klim is het vijf kilometer vlak, daarna is er een korte afdaling van vier kilometer en vervolgens is het tien kilometer vlak. De renners rijden steeds over dezelfde weg, die vooral heel recht is. Af en toe passeren ze een dorp, maar verder is het toch vooral hersenloos door allerlei bossen en langs de nodige weilanden fietsen.

Na 143 kilometer rijdt het peloton door Saeul en na dit dorp wordt het weer wat heuvelachtiger. Een kilometer aan een procentje of zes krijgen de renners meteen voor hun kiezen buiten dit dorp. Na dit klimmetje blijft het een beetje op en af gaan, zes kilometer lang. Daarna komt er weer een wat langere klim, van twee kilometer aan een procent of vijf. Na dit klimmetje wordt het weer wat vlakker, maar het parcours blijft glooiend. Vooral tussen Mamer en Dippach gaat het continu bergop en -af, door een donker bos.

De coureurs bereiken Dippach, het dorp van Laurent Didier, na 165 kilometer en vanaf dat moment wordt de rit weer wat eenvoudiger. Er is wat tijd om op adem te komen, want in Dippach wordt het vlak en niet lang daarna gaat het een aantal kilometer in licht dalende lijn verder. Het wordt zelfs helemaal vlak, als de renners door Schlifflange rijden. Van Schifflange rijden de renners naar Esch-sur-Alzette en hier komen ze na 181 kilometer aan. Het is nog 30 kilometer tot de streep en nog maar een paar kilometer tot de grens met Frankrijk. Het heeft even geduurd, maar eindelijk wordt dat land dan bereikt.

Esch-sur-Alzette is overigens geen onbekende stad in de Tour. Zo kwam hier in 2006 nog een rit aan, die gewonnen werd door Robbie McEwen. Een dag later zou vanuit deze stad de volgende rit vertrekken, met aankomst in Valkenburg. Enige wat ik nog van die rit weet is dat Erik Dekker toen ongenadig hard op z'n muil ging, maar blijkbaar won toen Matthias Kessler. Daar was Mart geen fan van. Esch-sur-Alzette is trouwens bepaald geen fraaie stad, maar ze hebben er wel een kicken voetgangersbrug, die je naar de Gaalgebierg brengt.

We laten Luxemburg inmiddels achter ons (Foto: Panoramio)
We laten Luxemburg inmiddels achter ons (Foto: Panoramio)

Na de entree in Frankrijk is het een kilometer of vijf zo goed als vlak, maar daarna moet er weer wat geklommen worden. Van Villerupt rijdt het peloton richting het dorpje Thill, waar de weg twee kilometer lang omhoog loopt, aan een procentje of vijf. Merkwaardig genoeg is hier geen bergprijs, maar even verderop is er dan wel weer een puntje voor de bergtrui te verdienen, terwijl het klimmetje dat zo volgt niet zo lang en ook niet zo zwaar is.

Na het eerste klimmetje voorbij Thil is het vier kilometer vlak, daarna is er een korte afdaling en vervolgens gaat er 1,1 kilometer geklommen worden aan 5,2%, richting Villers-la-Montagne. In het tussenstuk tussen de twee klimmetjes rijden de renners door de 'rubbish collection zone', een gebied waar de renners al hun afval mogen dumpen. Om de enorme vervuiling die zo'n koers veroorzaakt tegen te gaan is het de bedoeling dat de renners hun vuil bij zich houden, tot deze zone, waar ze dan ineens alles in de berm kunnen smijten. Lijkt mij geen slechte ontwikkeling, maar of het in de praktijk ook gaat werken valt nog te bezien.

Enfin, zonder al dat vuil op zak is het makkelijker klimmen, dus stelt dat pukkeltje richting Villers al helemaal niets voor. Vlak voor dit dorpje komen de renners boven op dit bultje van de vierde categorie en dan is het nog 15 kilometer tot de streep in Longwy. Na de klim komen de renners op een plateau terecht, waar het een aantal kilometer vlak is. Ze rijden door open vlaktes, wat bij tegenwind in het nadeel van eventuele aanvallers zou zijn. Het gaat tien kilometer voornamelijk rechtdoor, over lichtelijk glooiende wegen.

Pas op zes kilometer van de streep gaat er echt gedaald worden, met zelfs nog twee haarspeldbochten. De weg is hier alleen 20 meter breed, dus daar zou je met een peloton van 500 man nog makkelijk doorheen kunnen. Na deze twee bochten blijft het in dalende lijn verder gaan, tot op vier kilometer van de streep.

De omgeving is hier prima (Foto: Panoramio)
De omgeving is hier prima (Foto: Panoramio)

Op vier kilometer van de streep rijden de renners door het dorpje Réhon en bij het buitenrijden van dit dorp begint de weg omhoog te lopen. We zitten nu op de weg die ons rechtstreeks naar de finish zou kunnen brengen, maar die weg wordt al snel verlaten. Er volgt een bocht naar rechts en een korte duik naar beneden over een smallere weg. Ze zitten nu op drie kilometer van de streep en het gaat behoorlijk rechtdoor, over een tamelijk vlakke weg, tot op twee kilometer van de finish.

Pas op iets minder dan twee kilometer van het eind begint de slotklim. De renners zijn weer even terechtgekomen op een bredere weg, maar slaan al snel linksaf en daarna begint de weg vrijwel meteen omhoog te lopen. Tot op 1,5 kilometer van de streep gaat het rechtdoor en is het niet meer dan veredeld vals plat waar de renners mee te maken krijgen, maar op 1,5 kilometer van de streep is er een bocht naar links en dan begint de weg omhoog te lopen aan 8%.

Vrij snel daarna komt het zwaarste stuk van dit slotklimmetje, met een strook aan 11%. Helaas duurt dit niet zo lang, want na 400 meter zit dit zware stuk van de klim er al op. Op iets meer dan een kilometer van de streep is de steile straat gedaan en volgt er een scherpe bocht naar links, waarna men weer op een grote weg zit, die aanzienlijk vlakker is. In de slotkilometer volgt op 800 meter van de streep nog een bocht van 90 graden naar rechts, maar daarna gaat het volledig rechtdoor tot de streep, terwijl de stijgingspercentages niet meer indrukwekkend zijn. Van 4% zwakt het af richting 3% in de laatste meters.

In totaal is de Côte des Religieuses 1,6 kilometer lang en 5,8% gemiddeld, waarbij het venijn dus vooral in het begin zit. Dit klimmetje van de derde categorie lijkt niet lastig genoeg om veel verschillen te veroorzaken, maar het kan wel voor een interessant sprintje zorgen. De streep is getrokken in een redelijk brede winkelstraat.

De laatste kilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De laatste kilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Longwy is een stadje met 15.000 inwoners, dat voor de zesde keer deel uitmaakt van de Tour de France. Zo was er hier een aankomst in 1982, waar de vorig jaar overleden Belg Daniël Willems zegevierde. Dat was een bijzonder goede Tour voor Willems, hij won twee ritten en eindigde op de zevende plaats in het algemeen klassement. Die prestaties wist hij daarna nooit meer te evenaren.

Sindsdien is de Tour hier ook nooit meer geweest, wat best logisch is. Het gaat namelijk al geruimde tijd niet bijzonder goed met Longwy, zeker niet in vergelijking met het verleden. In het verleden was Longwy het belangrijkste Franse centrum van de staalindustrie. Longwy was een stad vol met staalarbeiders, maar toen in de jaren '60 van de vorige eeuw de staalindustrie zware tijden kende verloren veel arbeiders heen baan. Er werden geen nieuwe banen gecreëerd en logischerwijs verpauperde Longwy in recordtijd.

Tegenwoordig werken bijna alle inwoners van Longwy net over de grens, in Luxemburg. Want in Longwy is nog steeds niet veel te beleven en als je sommige wijken bekijkt lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan. Toch is er nog genoeg moois te zien in Longwy, want als plaats in de buurt van een drielandenpunt heeft Longwy in de loop der jaren aan vele landen, hertogdommen en koninkrijken toebehoord.

Het hoorde vooral vaak bij Frankrijk, maar het gebied was zeker niet onbetwist. Daarom werd er in Longwy een flink vestingwerk neergezet, ontworpen door Vauban. Deze Franse bouwmeester ontwierp in die tijd aan de lopende band vestingwerken, waarvan er 12 zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vestingwerken van Longwy horen bij die 12 en dat is niet geheel onterecht. Ziet er prima uit. Daar komen de renners in de slotmeters ook achter, want ze passeren een deel van de vestingmuren voor ze het centrum bereiken.

Longwy heeft een aantal interessante bezienswaardigheden (Foto: Imgur)
Longwy heeft een aantal interessante bezienswaardigheden (Foto: Imgur)

Het weer & TV
Om 12:15 staan de renners aan het vertrek in Verviers. Na een rondje van 10 minuten door de stad begint de koers pas echt om 12:25. Tussen 17:08 en 17:36 wordt de finish verwacht in Longwy. Ook deze rit wordt weer volledig uitgezonden door Sporza, je kan dus meteen om 12:15 de tv aanslingeren. Enige nadeel van al die lange ritten is dat ze zo vroeg beginnen, waardoor de Belg om 13:00 weer een hinderlijke onderbreking heeft in de vorm van het journaal. De NOS is er pas later bij, want die snappen er helemaal niks van.

Na twee dagen vol slecht weer schijnt het tijdens deze rit wat beter te worden. Bijna geen kans op regen in Verviers, graadje of 22 in de middag en behoorlijk weinig wind. In Longwy is het weer ongeveer hetzelfde. Iets meer kans op regen, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het droog zijn. Ook daar 22 graden, prima weer om te koersen dus.

Longwy biedt ook vanuit de lucht wat moois (Foto: Panoramio)
Longwy biedt ook vanuit de lucht wat moois (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Dit wordt weer een sprintje, alleen dan niet met het hele peloton. De aankomst is niet lastig genoeg om voor grote verschillen te zorgen, maar het wordt wel een lastige sprint. In die steile straat gaan veel renners al afhaken en met die paar lastige bochten daarna is de positionering heel belangrijk. In de laatste rechte lijn kan er wel nog veel gebeuren, eigenlijk is het jammer dat het daar wat meer afvlakt. Een minder sterke klimmer die goed vooraan wordt afgezet kan er daardoor wellicht nog aan blijven hangen, maar uiteindelijk ga je waarschijnlijk toch bij de logische namen uitkomen. De specialisten op dit soort aankomsten zijn bijna allemaal aanwezig, het is alleen een aderlating dat Valverde er niet meer bij is. Dit was ook een aankomst geweest voor hem.

1. Gilbert. Sinds Gilbert terug is bij Lefevere lijkt het alsof we weer in 2011 zijn beland. Hij beschikt weer over de benen uit zijn absolute wonderjaar. In de afgelopen jaren was hij ook altijd goed, maar nooit zo goed als bij Quick Step. Daarom wilde hij ook dolgraag terug naar de ploeg. Lefevere had daar wel oren naar, maar eigenlijk had hij er maar weinig vertrouwen in. Daarom kreeg Gilbert een contract met een laag basissalaris, maar met enorme bonussen bij grootse prestaties. Ik sluit niet uit dat Lefevere ondertussen al zijn geld kwijt is, want die grootse prestaties zijn er vaak gekomen. Zo was hij in de Ronde van Vlaanderen indrukwekkend en ook een tijdje terug in Zwitserland won hij nog even een sprint. Dit soort aankomsten lijken speciaal voor hem gemaakt en dan starten we ook nog eens in zijn geboorteplaats. Quick Step gaat verdomd veel ritten winnen deze Tour.

2. Sagan. Hij viel een beetje tegen in de massasprint in Luik, maar dat lag ook vooral aan het feit dat hij te vroeg aan kop kwam. Hoewel Sagan sowieso niet de grootste favoriet is in een vlakke massasprint. Dit soort aankomsten liggen hem een stuk beter. Dat steile strookje is voor hem geen enkel probleem en een sprintje aan een paar procent is wat hem bijzonder vrolijk maakt. Hij moet hier wel dicht bij de winst zitten, anders zou de Tour goed bij de rest van zijn jaar gaan passen. Goed, maar niet top.

3. Colbrelli. Sonny deed al een poging in de eerste massasprint en ging vrij vroeg aan. Alsnog zesde geworden, helemaal niet zo slecht. Dat is veelbelovend voor de wat lastigere aankomsten, want daar moet hij het normaal van hebben. Sonny won dit jaar al de Brabantse Pijl en die aankomst daar is behoorlijk goed te vergelijken met deze aankomst, dus hij is een belangrijke kanshebber.

4. Matthews. Ook hij deed een poging om zich te mengen in de massasprint in Luik, maar dat kan hij beter niet doen eigenlijk. Hij is nogal kansloos als het totaal vlak is, dan wordt het een beetje pijnlijk allemaal. Maar het kan van pijnlijk al vrij snel indrukwekkend worden zodra de aankomst wat lastiger is. Sunweb heeft hem speciaal aangetrokken en meegenomen naar deze Tour voor dit soort ritten. Dit jaar won hij al een paar ritten, in Zwitserland en Baskenland bijvoorbeeld. Daarnaast ook bijzonder goed gereden in het Waalse voorjaar, het zou dus een verrassing zijn als hij tijdens deze rit niet vooraan eindigt.

5. Ulissi. Het is nog wat omwennig om Diego in Frankrijk te zien, normaal gesproken rijdt hij altijd de Giro en tijdens de Giro zie je hem dan vaak in dit soort ritten vooraan. In Frankrijk zou dat zomaar ook eens het geval kunnen zijn, want dit is een aankomst op zijn maat. Het is wel nog even afwachten hoe het met zijn vorm is. In de Dauphiné was hij niet per definitie heel overtuigend, maar tijdens het Italiaans kampioenschap reed hij dan wel weer vrij sterk. Als hij maar weer genoeg salbutamol in z'n mik gooit gaat hij hier vast een mooie uitslag rijden.

AereA

Klassieke muziek is iets dat ik best kan waarderen, maar ik vind het leuker in een modern jasje. Toch sprak het idee van AereA mij heel erg aan. Een soort Diablo-gameplay met een vrolijk RPG-sausje eroverheen. Dit, gecombineerd met een klassiekemuziektint uit de 18e eeuw qua kleding en omgeving, maakt AereA tot een nieuw spel van de Nederlandse ontwikkelaar Triangle Studios.

FOK! Wat een weer: zon, bewolking en misschien een bui.

Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.

Vannacht is de bewolking opgelost. Vandaag begint de dag dan ook zonnig. Vanmiddag kunnen er stapelwolken ontstaan en kunnen er in het noordoosten enkele buien vallen. In de avond vallen deze vooral in het westen en noorden. En de temperatuur? 20 graden aan zee tot 24 in het binnenland.

De komende dagen meer van hetzelfde..

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:24
Zon onder: 22:02
Zonkracht: 7/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1886 Carl Benz maakt een proefritje met zijn eerste auto, te Mannheim.
1889 De paardentram van de UTM (Utrechtse Tram-Maatschappij) wordt feestelijk geopend.
1898 Oprichting van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC).
1988 De Amerikaanse kruiser Vincennes schiet Iran Air-vlucht 655 neer. Alle 290 inzittenden komen om het leven.
2001 De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden verleent toestemming voor het huwelijk van Willem-Alexander, de Nederlandse prins van Oranje, met Máxima Zorreguieta.

Bloemetje (Foto: Disbatch)
Bloemetje (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Honderden mensen bezoeken graf Kohl

Amper een dag na de uitvaart van Helmut Kohl bezochten honderden mensen de plek waar de vorige maand overleden voormalig Duitse bondskanselier werd begraven. Zondagmiddag werd de begraafplaats in de Duitse stad Speyer vrijgegeven en kon het publiek het graf bezoeken. Enkele honderden mensen legden bloemen rond het graf en bewezen Kohl de laatste eer.

Volgens de gemeente en de politie in Speyer is de uitvaart van Kohl zonder noemenswaardige incidenten verlopen. Bij de plechtigheid in en rond de Dom van Speyer waren ongeveer 2500 genodigden aanwezig en hielden zo'n 1600 politie- en veiligheidsmensen toezicht. Kohl werd na de plechtigheid in de Dom in besloten kring begraven op de begraafplaats van de kerk.

De christendemocraat Kohl regeerde de Bondsrepubliek als bondskanselier van 1982 tot 1998. Hij was een overtuigd Europeaan en werd eerder op zaterdag in het Europees Parlement geëerd door talrijke (ex-)wereldleiders. De lijkkist lag daar onder de Europese vlag. Hij was de eerste die werd geëerd met een speciale Europese uitvaartplechtigheid. Hij overleed 16 juni op 87-jarige leeftijd.

Honderden mensen bezoeken graf Kohl
Honderden mensen bezoeken graf Kohl (Foto: ANP)

Politie Limburg: kind niet omgekomen door misdrijf

De politie Limburg is een onderzoek begonnen naar het overlijden van een kind in het dorp Steyl op zondag. Volgens de politie is het kind in een woning aan de Gieterijstraat geen natuurlijke dood gestorven. Een traumahelikopter werd ingeroepen maar dat bleek tevergeefs.

Het is nog niet duidelijk of de jongen om het leven is gebracht, of dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Er zijn vooralsnog geen arrestaties verricht. Volgens buurtbewoners gaat het om een 11-jarige jongen die samen met zijn ouders in de woning aan de Gieterijstraat was. 

Het kloosterdorp Steyl ligt even ten zuiden van Venlo in het noorden van Limburg.

Update 03 juli 2017 06:38 uur
De politie Limburg heeft het onderzoek afgesloten. Uit het onderzoek blijkt dat de ouders niet bij de dood betrokken zijn, meldt de politie. Het gaat niet om een misdrijf of ongeluk. Zondagavond werd gemeld dat het kind in een woning aan de Gieterijstraat geen natuurlijke dood was gestorven

Politie Limburg onderzoekt dood kind
Politie Limburg onderzoekt dood kind (Foto: ANP)

$100M kostende Ark van Noach blijkt flop voor creationisten

Wat nu als je denkt dat Noach daadwerkelijk een Ark bouwde en daar een paar duizend jaar geleden van elk ademend landdier twee exemplaren meenam, waaronder bijvoorbeeld de T-Rex? En wat als je 100 miljoen dollar uitgeeft om een Ark op ware grootte te bouwen als 'attractie' met als motto de Field of Dreams kreet 'If you build it they will come'?

Nou, dan krijg je natuurlijk enorme drukte voor je kiezen en wordt het geheel één daverend succes. Want dat is God's wil. Toch?

Tot zover de onnavolgbare Thunderf00t. Hieronder nog TheTimTracker. De man-met-de-snor die alle theme-parks in de VS zo'n beetje afgaat. Zijn verslag van een dagje Arken.

Maandag landelijke test met NL-Alert

Maandag om 12.00 uur stuurt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in de verschillende Nederlandse regio's. Door deze test kunnen mensen nagaan of hun mobiel goed is ingesteld om de waarschuwing te ontvangen.

De overheid test het systeem dit jaar twee keer: op 3 juli en op 4 december. Met NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen.

Maandag landelijke test met NL-Alert
Maandag landelijke test met NL-Alert (Foto: ANP)

CPB: andere aanpak cybercriminaliteit nodig

De overheid moet zich bij de aanpak van cybercriminaliteit meer richten op preventie. Zo kunnen verplichte beveiligingsstandaarden software, smart-tv's en andere digitale producten veiliger maken. Toezichthouders moeten cyberrisico's vooraf opsporen en zich niet beperken tot het onderzoeken van incidenten achteraf. Deze aanbevelingen doet het Centraal Planbureau (CPB) in de 'Risicorapportage Cyberveiligheid Economie'.

Volgens het CPB zouden inlichtingendiensten een noodplan moeten hebben voor als informatie over softwarekwetsbaarheden uitlekt. Ook in de zorg kan beter worden nagedacht over cyberdreigingen. Bij een lek kunnen persoonlijke en medische gegevens van talloze Nederlanders op straat komen te liggen. Ook maken aanvallen met gijzelvirussen medische apparatuur en databases tijdelijk onbruikbaar. Het is daarom raadzaam dat zorgverleners informatie uitsluitend delen via een goed beveiligde publieke infrastructuur, zoals het Landelijk Schakelpunt (LSP), aldus het planbureau.

In 2016 kwam een op de negen Nederlanders in aanraking met cybercriminaliteit. Omdat cybercriminelen vaak vanuit het buitenland werken, hun technieken voortdurend vernieuwen en veel slachtoffers geen aangifte doen, is de pakkans laag.

CPB: andere aanpak cybercriminaliteit nodig
CPB: andere aanpak cybercriminaliteit nodig (Foto: ANP)

Moeilijke kwesties aan formatietafel

De vier partijen die sinds vorige week onderhandelen over een nieuwe regering pakken deze week meteen een aantal hete hangijzers op. Europese samenwerking, migratie, het klimaat en medisch-ethische kwesties worden onder leiding van informateur Gerrit Zalm besproken.

Vooral bij medisch-ethische vraagstukken, zoals de door D66 vurig gewenste actieve donorregistratie, zijn er potentiële struikelblokken. Hierin is de kloof tussen D66 enerzijds en het CDA en de ChristenUnie anderzijds groot. Ook in de discussie over het voltooid leven zijn er flinke verschillen.

Zalm nam woensdag het stokje als informateur over van Herman Tjeenk Willink. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie ontvingen donderdag en vrijdag een aantal deskundigen van onder meer het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en de Sociaal-Economische Raad.

De onderhandelingen vinden voornamelijk plaats in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. Volgende week gaan de onderhandelaars enkele dagen op een andere locatie vergaderen.

Moeilijke kwesties aan formatietafel
Moeilijke kwesties aan formatietafel (Foto: ANP)

Zangeres Pink urenlang vast in de lift

De Amerikaanse popster Pink en haar 6-jarige dochtertje Willow hebben zondag urenlang vastgezeten in een lift. De zangeres publiceerde een foto van zichzelf en haar dochter zittend op de vloer van de lift op Instagram.

"Vast in de lift (het is hier snikheet aan het worden) (liefde in de lift) (leven in een doos). #help", schreef Pink onder de foto aan haar 1,9 miljoen volgers. De 37-jarige Raise Your Glass-zangeres had gelukkig wat te drinken bij zich, op de foto is een thermoskan te zien en een beker met sap.

Pink is inmiddels vrij, zo laat ze in een volgende foto op Instagram weten. "We zijn eruit", schrijft ze onder een foto van zichzelf met haar haar in de krullen. De foto is vier uur na de foto in de lift geplaatst. Hoeveel tijd Pink en dochter Willow precies in de lift hebben moeten doorbrengen, is niet bekend.

De zangeres maakte in juni bekend dat ze is begonnen aan het schrijven van liedjes voor haar nieuwe, zevende, studioalbum.

Instagramfoto hieronder niet zichtbaar? Klik hier! 

 

Stuck in an elevator (it's getting hot in here) (love in an elevator) (livin in a box) #help

Een bericht gedeeld door P!NK (@pink) op2 Jul 2017 om 11:52 PDT

Zangeres Pink urenlang vast in de lift
Zangeres Pink urenlang vast in de lift (Foto: BuzzE)

Bestuurder omgekomen bij botsing Venlo

In Venlo is in de nacht van zondag op maandag een automobilist omgekomen bij een verkeersongeval.Twee auto's botsten rond 02.40 uur op elkaar bij de Eindhovenseweg (N556).

De bestuurder van een van die auto's kwam daarbij om, aldus de politie. In de andere auto zaten twee personen. Die zijn voor de zekerheid nagekeken.

Vermoedelijk is een van de twee auto's door rood gereden of mogelijk was er iets mis met de verkeerslichten, aldus de politie die onderzoek doet.

Bestuurder omgekomen bij botsing Venlo
Bestuurder omgekomen bij botsing Venlo (Foto: ANP)

Moskeegangers gewond na schietpartij

In de Franse stad Avignon zijn zondag acht mensen gewond geraakt, nadat ze werden beschoten toen ze de Arrahmamoskee verlieten, aldus de Franse krant La Provence. Volgens de politie gaat het niet om terreur, maar om een afrekening in het criminele circuit of ruzie tussen jongeren.

Twee schutters die hun gezicht bedekt hadden en in een Renault Clio reden, zouden het vuur hebben geopend, toen 's avonds rond 22.30 uur de moskeegangers naar buiten kwamen. Een van de daders zou een pistool hebben gebruikt, de ander een geweer. De daders zijn gevlucht.

Moskeegangers gewond na schietpartij
Moskeegangers gewond na schietpartij (Foto: ANP)

Gemeenten houden weer geld over

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar voor het eerst sinds 1999 minder uitgegeven dan ze aan inkomsten ontvingen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat vooral doordat gemeenten meer geld kregen overgemaakt van andere overheidsonderdelen.

Alles bij elkaar liepen de inkomsten van gemeenten vorig jaar licht op naar 53,8 miljard euro, terwijl hun uitgaven aan allerlei projecten en sociale lasten stabiel bleven op 53,6 miljard euro. Daardoor bleef een positief saldo van circa 200 miljoen euro over.

In 2015 was bij de financiën van gemeenten nog sprake een tekort van een half miljard euro. De laatste jaren liep het gat in de begroting wel al steeds verder terug. In het 2009 was het negatieve saldo het grootst, de uitgaven lagen toen 4,9 miljard euro hoger dan de inkomsten.

Vanuit het Rijk en andere lokale overheden ging vorig jaar in totaal zo'n 36,7 miljard euro naar de gemeenten. Dat was bijna 1 miljard euro meer dan in 2015. Gemeenten hadden verder ook nog eigen inkomsten, bijvoorbeeld via gemeentelijke heffingen, verschillende diensten aan burgers en bedrijven en uit de verkoop van grond.

Ook bij die laatste vorm van inkomsten is de laatste jaren sprake van verbetering, dankzij de aantrekkende woningmarkt. Vorig jaar lag het saldo van de aankopen en verkopen van grond met 2,2 miljard euro weer op het niveau van voor de financiële crisis.

Na 17 jaar houden gemeenten weer geld over
Na 17 jaar houden gemeenten weer geld over (Foto: ANP)

Opvolger voor Deep Blue Sea eindelijk in de maak

Goed nieuws voor de liefhebbers van films met bloeddorstige haaien. Op de website van Moviehole valt namelijk te lezen dat de productie van Deep Blue Sea 2 eindelijk is begonnen. Zo'n 18 jaar na de oorspronkelijke rolprent van Renny Harlin zijn de opnames voor de vervolgfilm in Kaapstad in Zuid-Afrika begonnen. In 1999 kondigde Warner Premiere al aan dat er werd gewerkt aan een vervolg van Deep Blue Sea, maar deze filmplannen verdwenen uiteindelijk in de diepte. Na het succes van films als The Shallows en 47 Meters Down lijkt er wel weer animo te zijn voor een haaienfilm.

Deep Blue Sea 2 zal worden geregisseerd door Darin Scott, die bij de liefhebbers ook bekend is als producer van onder meer The Stepfather II (1989), Menace II Society (1993) en de cult-klassieker Love And A .45 (1994). Van de cast is alleen bekend dat acteur Michael Beach van de partij zal zijn. Deep Blue Sea 2 zal als telefilm uitgezonden worden door SyFy-channel. De kans dat acteurs is het vorige deel een cameo zullen doen is dus zeer minimaal.

In Deep Blue Sea 2 draait het allemaal om Dr. Klaus Van Etten die nogal dubieuze experimenten doet met stierhaaien. Het is dan natuurlijk aftellen tot er een experiment enorm misgaat met de agressieve en onvoorspelbare haaien en dan breekt de hel weer goed los. Het is nog niet bekend wanneer Deep Blue Sea 2 zal verschijnen. Op de site van Bloody Disgusting is wel een foto te zien van de filmset in Zuid-Afrika.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.